„Мерцедес” горя през нощта във Варна

„Мерцедес” е горял изминалата нощ във Варна. Автомобилът е бил паркиран срещу бар "Cheers" в близост до спирка десети пощенски клон в кв.Левски. Сигналът за инцидента е подаден около 2:30 ч. Пламъците са унищожили почти изцяло колата.

Турската армия: Не ни въвличайте в политически спорове


Командването на турските въоръжени сили разпространи специално изявление, в което казва, че армията не иска да бъде въвличана в каквито и да е политически спорове.

"От друга страна, армията внимателно ще следи развитието на събитията, засягащи нейната позиция и правния статут на нейните членове", допълва текстът, разпространен на интернет сайта на Генералния щаб.

В изявлението се посочва, че то е реакция на опити в медиите да се компрометират въоръжените сили покрай...

Засилени мерки срещу джебчии по празниците

/КРОСС/ Засилени са мерките срещу джебчии и кражби в разгара на голямото пазаруване. В столичните молове са бдителни за бомбени заплахи и изоставен багаж, който буди съмнение, съобщи bTV. При инцидент или кражба алармите се задействат веднага, а времето за реакция е не повече от минута. В празничните дни оборотите се вдигат значително заради ловки крадци и апаши в моловете. Празничният шопинг буквално приспива вниманието на жените, които най-често стават жертва на посегателства. 80 камери наблюдават денонощно целия търговски обект, но обикновено крадците действат организирано и в групи. Охранителите са особено внимателни и към изоставен багаж. Кошовете за боклук също се следят внимателно. В час пик на голямото пазаруване във всички големи търговски обекти са увеличили физическата охрана. В почивните дни около празниците се увеличава и броят на битовите кражби, предупреждават от МВР. Пътуванията извън дома са добър повод за разбиване на врати и ключалки.

Оптимистична прогноза за германската икономика

Според кьолнския икономически институт пред немското стопанство отдавна не са се разкривали толкова добри перспективи

    


Най-четеното в "На път" през 2013 г.


В самоковското село Белчин беше открита първата реставрирана антична крепост в страната - Цари Мали град. Тази новина от 18 юли стана най-четената сред публикациите в рубриката "На път" през 2013. За по-малко от половин година хората направо полудяха по новата туристическа атракция край София, която ще посреща посетители дори на 31 декември и 1 януари. 

"Ние не ценим достатъчно това, което имаме, а ако по някаква причина не ни е достатъчно, основно се оплакваме и се чувстваме зле. Не...

Дебел лед спря китайския ледоразбивач, тръгнал да спасява научен кораб в Антарктида


Китайският ледоразбивач, тръгнал към блокирания в леда руски научен кораб "Академик Шокалски" в Антарктида, се натъкна на дебел лед и беше принуден да спре, съобщи "Ройтерс".

Австралийската спасителна служба съобщава, че китайският ледоразбивач "Снежен дракон" е бил съвсем близо до целта и дори се е виждал от руския кораб.

"Снежнен дракон" е един от трите ледоразбивача, пратени на помощ на руския кораб "Академик Шокалски", блокиран от ледовете и силните ветрове южно от...

Днес е Международният ден на киното

/КРОСС/ Днес е Международния ден на киното. На 28 декември през 1895 година в парижкото "Гран кафе" се състои първата публична демонстрация на "движещи се фотографии", с помощта на кинематографа, изобретен от братята Антоан и Луи Люмиер. На прожекцията присъстват едва 35 души. Представени са десет кратки серии от "движещи се фотографии", в това число и първия филм на братя Люмиер "Работници напускат фабриката Люмиер в Лион". Всяка една от лентите е 17 метра дълга и заснетият на нея филм е с времетраене средно по 50 секунди. Първият филм в историята на кинематографията е заснет малко по-рано през същата година с кинематографа на Леон Боули, патентован през 1894 г. Двамата братя доразработват устройството. Усъвършенстваният кинематограф включва в себе си устройство, което може да записва "движещи се картини", чрез него може да се редактира заснетото, както и да се прожектира вече готовия филм. През следващата година братята тръгват на турне, като показват лентите си в Бомбай, Лондон, Ню Йорк и Буенос Айрес. Движещите се фигури стават популярни почти веднага, като най-значително влияние имат "Пристигането на влака на гара Ла Сиута (L'Arrivée d'un train à La Ciotat)" и "Производство на кокс (Carmaux, défournage du coke)". Смята се, че това са първите документални филми в историята на киното

Зрее напрежение сред тютюнджиите в Кърджалийско

Напрежение зрее сред тютюнопроизводителите в Кърджалийско заради закъсняващата изкупна кампания на реколта 2013-та. Миналата година по това време изкупната кампания вече беше приключила, а през тази все още не е започнала. Опасенията на тютюнджиите са, че изкупуването се бави умишлено от търговците, за да се влоши качеството на продукцията и тя да Напрежение зрее сред тютюнопроизводителите в Кърджалийско заради закъсняващата изкупна кампания на реколта 2013-та. Миналата година по това време изкупната кампания вече беше приключила, а през тази все още не е започнала. Опасенията на тютюнджиите са, че изкупуването се бави умишлено от търговците, за да се влоши качеството на продукцията и тя да

Разследват черните кутии на катастрофата на Ан-12

Откритите на мястото на инцидента записващи устройства са предадени за дешифриране на Комисията на министерството на търговията и промишлеността, която е натоварена с разследването на инцидента. Черните кутии са в добро състояние.

Бареков: Популистката БСП открадна идеята ни за данък "солидарност"

/КРОСС/ "Предновогодишно лидерът на БСП Сергей Станишев реши да подари малко лъжливи мечти на изстрадалите български избиратели. С явната умисъл, че няма да го изпълни, Станишев щедро обещава полупадането на плоския данък и въвеждането на подоходен данък от 15% за гражданите с високи доходи...през 2016 г. Господин Станишев ще ви купи колело, ама друг път! Да припомним, че БСП въведе плоския данък и дори се хвалеше, че станала дясна партия и нямало нужда от СДС", написа Николай Бареков в официалния си сайт barekov.com. "Сега, преди изборите, БСП безсрамно излъга своите избиратели, като им обеща незабавното падане на плоския данък. Вместо това социалистите измислиха чак през 2015 г. да връщат 10-те процента за най-бедните. За една година това означава, че правителството на Орешарски ще е откраднало 200 милиона от народа и ще ги държи на депозит в банката", добавя още той. Лидерът на "България без цензура" заяви, че през 2015 г. БСП няма да управлява и тогава неговото движение ще има възможност да изпълни социално-икономическата си програма, която предвижда пълното сваляне на плоския данък и допълнителен данък „солидарност" от 10% за хората с доходи от 1 милион годишно. "Ето как БСП открадна нашата идея за облагането на свръхбогатите и обеща под формата на новогодишен подарък... за по-следващата година!", завърши той.  

Монбат е продало обратно изкупените си акции

Инвеститорът CEECAT Finans International B.V. е придобил около 1,5% от капитала на компанията при цена от 6,25 лв. за акция

    


По колко и кога си почиваха министрите на Орешарски

Справка на "Дондуков" 1 показва по колко и кога министрите от кабинета "Орешарски" са си взимали отпуска през 2013 г.

Почивките на министрите на Орешарски през 2013 г.

Справка на "Дондуков" 1 показва по колко и кога министрите от кабинета "Орешарски" са си взимали отпуска през 2013 г.

Телевизионната адвокатска сага на Борисов и Цветанов

Човек трябва да бъде достатъчно голям,
за да признае грешките си,
достатъчно умен, за да спечели от тях,
и достатъчно силен, за да ги поправи.”

Джон Максуел

Николай Цонев. Илюстрация: e-vestnik

Демокрацията ни позволи да  доживеем и тази метаморфоза в правораздаването - адвокатите на обществено интересни личности да имат възможност публично да развиват своите тези за невинност на клиентите си пред огромната аудитория на придворните им телевизии.
При предишното управление пък прокурорите и следователите бяха най-честите и желани за показване герои от величавата борба с организираната престъпност.
Макар, че страните в съдебния процес трябва да са равнопоставени, защо ли до сега тези независими обществени телевизии не даваха възможност на други защитници или на други обвиняеми лица да използват екрана като адвокатска банка за внушение на удобни за защитата тези и допускания?

Адвокатът на бившия вътрешен министър назидателно заяви, че задкулисието в страната е голямо и то управлява, без разбира се да уточни  за кой период от време се отнася това самозаключение. Според него делата срещу неговия довереник са възмутителни. Но защо поредната послушна медия не предостави медийно време и на жертвите на досегашния самообявил се за „Главен обвинител в Републиката на  Мутрите”? На този пеналист-физкултурник, за когото трибуната на Народното събрание представляваше място за правораздаване от последната четвърта инстанция - тази на клеветата.

Самоопределилият се  като „адвокат на дявола”,  назидателно  посочи от услужливия телевизионен екран, че всички твърдения  на прокуратурата трябва да се докажат в съда. Но дали този „извънсъдебен дебат” е равнопоставен без участието и на държавния обвинител?

Сега е ред за телевизионна изява и на другите защитници на този роден „Павлик Морозов”. Очакваме пледорията на необходимия виновник от прокуратурата във Велико Търново, позволил на вътрешния министър в последната минута да представи  материалите по едно дело към друг случай. И, разбира се, покъртителната сага със спестяванията от пенсии и закуски на родителите на съпругата на г-н Цветанов, които той превърна в заложници на апартаментната си сага.

Не остана по назад в телевизионната си защита и бившия премиер Бойко Борисов, който  прибегна  до помощта на адвокат Марковски, наеман обичайно  от топмафиоти на  организираната престъпност (сагата Куйович). Той е адвокат на Бойко Борисов  по възобновеното дело за смъртта на Чакъра (б. р. - инцидент в Харманли, при който полицията уби човек с гранатомет, в присъствието на главният секретар на МВР Бойко Борисов). На Марковски не му остава нищо друг освен да го защитава със зъби и нокти от екрана  с „неоспоримата си адвокатска експертиза”,   че на терен не главния секретар на МВР - генерал Борисов, а шефът на полицията в Хасково е ръководил акцията по залавянето на Тодор Димов - Чакъра. И клиентът му, в качеството му на главен секретар на МВР тогава, е бил пратен от министъра на вътрешните работи Георги Петканов на операцията през 2003 г. да участва като статист в един скъпоструващ екшън на “МВР пикчърс”.

Припомняме на услужливите телевизионери, че съдът по правата на човека в Страсбург осъди държавата,  т. е. и тях самите, да платим 50 000 евро обезщетение на близките на Чакъра, защото органите на МВР са превишили правата си.
Така и от продължителната телевизионна пледоария на адвокат Марковски не стана ясно, Бойко Борисов при участието си в тази трагична история - статист или  жертва е, или е и двете едновременно? Защото той (Б.Б.)  никога своевременно нищо не е чул, нищо не е разбрал и все някой друг му е виновен.

Но самохвалният Борисов в две свои телевизионни интервюта каза, че е взел решение да убият Чакъра, за да няма жертви сред полицаите и заради това се е разпоредил да се вземат ...

Бивш играч на "Арсенал" посъветва Венгер да купи Бербатов


Бившият играч на "Арсенал" Пади Гроувс посъветва мениджъра Арсен Венгер и ръководството на клуба да привлече българския нападател Димитър Бербатов през зимния трансферен прозорец. 

Договорът на 32-годишния футболист с "Фулъм" изтича през лятото. Той преминава през разочароващ сезон, в който има едва три гола в 14 мача, а "котиджърс" се намират в зоната на изпадащите с 16 точки от 18 мача. 

Агентът на играча Емил Данчев вече намекна, че Бербатов не се чувства щастлив във...

БДЖ пуска допълнителни вагони за Нова година

От БДЖ ЕАД ще увеличат с няколко допълнителни вагони съставите на влакове, които пътуват по основните направления в страната, съобщиха от пресцентъра на железницата.

Увеличението на съставите на влаковете се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на празничните дни по повод Коледа и Нова година. С увеличени състави през празничните дни ще се движат общо 49 бързи влака със задължителна резервация и 141 бързи влака.

При закупуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват от 10% до 30% намаление от редовната цена на билета в зависимост от различните търговски оферти на дружеството.

На 30 декември допълнителни вагони са осигурени за съставите на:

- пет бързи влака със задължителна резервация по направленията София – Бургас („Чайка”), София – Бургас („Слънчев бряг”), Бургас – София („Слънчев бряг”), София – Горна Оряховица („Янтра”) и Горна Оряховица – София („Янтра”);

- девет бързи влака по направленията София – Бургас, Бургас – София, София – Варна, Варна – София, София – Пловдив, Пловдив – София, София – Стара Загора, София – Русе и Русе – София.

На 31 декември с увеличен състав ще се движат:

- два бързи влака по направленията Стара Загора – София и Горна Оряховица – Варна.

На 1 януари допълнителни вагони са осигурени за съставите на:

- шест бързи влака със задължителна резервация по направленията София – Бургас („Чайка”), Бургас – София („Чайка”), София – Бургас („Слънчев бряг”), Бургас – София („Слънчев бряг”), София – Горна Оряховица („Янтра”) и Горна Оряховица – София („Янтра”);

- тринадесет бързи влака по направленията София – Бургас, Бургас – София, София – Варна, Варна – София (два влака), София – Видин (два влака), София – Пловдив, Пловдив – София, София – Стара Загора, София – Русе, Русе – София и Пловдив – Варна.

На 2 януари с увеличен състав ще се движат:

- шест бързи влака със задължителна резервация по направленията Бургас – София („Чайка”), София – Бургас („Слънчев бряг”), Бургас – София („Слънчев бряг”), Варна – София („Златни пясъци”), София – Горна Оряховица („Янтра”) и Горна Оряховица – София („Янтра”);

- тринадесет бързи влака по направленията София – Бургас, Бургас – София, София – Варна (два влака), Варна – София, София – Видин, Видин – София (три влака), Стара Загора – София, Пловдив – Варна и Варна – Пловдив (два влака).

На 4 януари допълнителни вагони са осигурени за съставите на:

- три бързи влака със задължителна резервация по направлението София – Бургас („Чайка”), София – Бургас („Слънчев бряг”) и Бургас – София („Слънчев бряг”);

- тринадесет бързи влака по направленията София – Бургас (два влака), Бургас – София, София – Варна (два влака), Варна – София, София – Видин (два влака), София – Стара Загора, Горна Оряховица – Варна, Пловдив – Варна (два влака) и Варна – Пловдив.

На 5 януари с увеличен състав ще се движат:

- седем бързи влака със задължителна резервация по направленията София – Бургас („Чайка”), Бургас – София („Чайка”), София – Бургас („Слънчев бряг”), Бургас – София („Слънчев бряг”), Варна – София („Златни пясъци”), София – Горна Оряховица („Янтра”) и Горна Оряховица – София („Янтра”);

- двадесет и един бързи влака по направленията София – Бургас, Бургас – София (два влака), София – Варна (два влака), Варна – София (три влака), София – Видин, Видин – София (три влака), София – Пловдив, Пловдив – София, София – Стара Загора, Стара Загора – София, София – Русе, Русе – София, Пловдив – Варна и Варна – Пловдив (два влака).

На 6 януари с увеличен състав ще се движат:

- един бърз влак със задължителна резервация по направлението Бургас – София („Чайка”);

- три бързи влака по направленията София – Русе, Русе – София и Стара Загора – София.

Николай Бареков: Популистката БСП открадна идеята ни за данък "солидарност"

Предновогодишно лидерът на БСП Сергей Станишев реши да подари малко лъжливи мечти на изстрадалите български избиратели. С явната умисъл, че няма да го изпълни, Станишев щедро обещава полупадането на плоския данък и въвеждането на подоходен данък от 15% за гражданите с високи доходи...през 2016 г. Господин Станишев ще ви купи колело, ама друг път! Т Предновогодишно лидерът на БСП Сергей Станишев реши да подари малко лъжливи мечти на изстрадалите български избиратели. С явната умисъл, че няма да го изпълни, Станишев щедро обещава полупадането на плоския данък и въвеждането на подоходен данък от 15% за гражданите с високи доходи...през 2016 г. Господин Станишев ще ви купи колело, ама друг път! Т

Студенти ислямисти палят каирския университет

Египетски студенти, подкрепящи Мюсюлманските братя, опожариха сутринта сграда на търговския факултет на каирския университет "Ал Азхар", предаде АФП, позовавайки се на източник от службите за сигурност.

Стойчо: Вярвам сляпо на Лупи, до последно ще бъда с него

Благодаря от сърце на Бадема, Апата, Марто и Вальо Илиев", каза още Младенов

    


Преди 40 години Солженицин разкрива пред Запада истината за “Архипелаг ГУЛАГ”

Франс прес

Александър Солженицин като лагерник през 1953 г.

Преди 40 години - на 28 декември 1973 г., в Париж излиза трудът на Александър Солженицин “Архипелаг ГУЛАГ”. Нареждана сред най-значимите книги на 20-и век, тази антология на сталинския терор променя погледа на хората от Запада върху Съветския съюз.

Разкритията за мащаба на сталинските репресии ги хвърлят в страшен потрес: стотици хиляди избити по бързата процедура, организиран масов глад, милиони затворници, депортирани цели народи (като кримските татари), милиони жертви…

Публикувана първо на руски от ИМКА-Прес - издателство на емиграцията, книгата е преведена на близо 40 езика и отпечатана в десетина милиона екземпляра в цял свят. Думата “ГУЛАГ” (съкращение от “Главно управление на лагерите”) влиза в говоримия език.

“Ако съдим по въздействието на едно произведение върху хода на световната история, това безспорно е книгата с най-голямо влияние през 20-и век”, твърди литературният агент на Солженицин - френският издател Клод Дюран.

Реакцията на Кремъл не закъснява: два месеца след излизането на книгата Солженицин е арестуван, лишен от гражданство и експулсиран от СССР. Завръща се в Русия през 1994 г. след двайсетгодишно изгнание.

В Съветския съюз хората си предават от ръка на ръка томчетата, издадени на руски в Париж, препечатват ги на машина или правят фотокопия.

“Книгата на Солженицин ни потресе. Още от първите страници (. . .) пред нас се издигна мрачният свят от сиви лагери, обкръжени с бодлива тел, килии за мъчения (. . .) Смъртоносните заледени мини на Колима и Норилск - съдбата на много милиони наши съграждани”, разказва в мемоарите си дисидентът Андрей Сахаров, Нобелов лауреат за мир.

Години лагер заплашват всекиго, който има вкъщи екземпляр от книгата или я заеме на приятел - сиреч “разпространява антисъветска пропаганда”. Дисидентът Балис Гаяускас получава през 1978 г. десетгодишна присъда, загдето превежда книгата на литовски език.

Солженицин написва “Архипелаг ГУЛАГ” с помощта на множество бивши затворници, потърсили го след излизането на “Един ден на Иван Денисович” през 1962 г. Това е първата книга в Съветския съюз, разказваща за сталинските лагери.

В творбата, издадена по време на краткотрайната десталинизация, разпоредена от Никита Хрушчов, Солженицин използва спомени от седемте години, прекарани в ГУЛАГ. Изпратен е там, защото критикува Сталин в писмо до свой приятел.

“Писаха ми хиляди бивши затворници, след като излезе “Иван Денисович”. Тогава разбрах, че съдбата ми изпраща необходимото. Материалите за написване на “Архипелага” стигнаха до мен благодарение на тях”, заявява Солженицин в интервю през 2007 г., месеци преди смъртта си.

Тези многобройни свидетелства обогатяват книгата, разказваща за фараонските строежи в системата на ГУЛАГ, за изтезанията, на които подлагат заподозрените, за лагерите в Колима, за бунтовете и избягалите в тайгата, за умрелите от глад и студ, за това как се работи в Сибир при минус 50 градуса . . .

Солженицин се труди над книгата десет години в най-дълбока тайна, защото десталинизацията бързо е спряна - той е станал подозрителна личност и живее под надзора на КГБ.

Верни другари, наричани от него “невидимите”, му помагат в проучванията, препечатват ръкописите, укриват ги, снимат ги на микрофилми и уреждат да бъдат изнесени на Запад, докато се чака разрешение за издаването им.

“Той работеше в много трудни условия. Трябваше винаги да предусеща къде да скрие ръкописите си. Пишеше, без никога да вижда пред себе си всичко, над което се труди. Отбелязваше си в тефтери: това да се вмъкне в глава еди коя-си, ...

Бареков: Популистката БСП открадна идеята ни за данък "солидарност"

Предновогодишно лидерът на БСП Сергей Станишев реши да подари малко лъжливи мечти на изстрадалите български избиратели. С явната умисъл, че няма да го изпълни, Станишев щедро обещава полупадането на плоския данък и въвеждането на подоходен данък от 15% за гражданите с високи доходи...през 2016 г. Господин Станишев ще ви купи колело, ама друг път! Т Предновогодишно лидерът на БСП Сергей Станишев реши да подари малко лъжливи мечти на изстрадалите български избиратели. С явната умисъл, че няма да го изпълни, Станишев щедро обещава полупадането на плоския данък и въвеждането на подоходен данък от 15% за гражданите с високи доходи...през 2016 г. Господин Станишев ще ви купи колело, ама друг път! Т

Стефан Данаилов се снима със студентите си в НАТФИЗ

Всички студенти на Стефан Данаилов се снимаха с него преди зимната ваканция. Част от тях качиха фотоса в личните си профили във фейсбук. Сред тях са Теодора Кулева, внучката на Тодор Колев, Асен Мутафчиев, синът на Христо Мутафчиев, Александра Тюркмен, дъщерята на Филип Найденов-Фатик, Стефан Сърчаджиев, синът на Стефан Сърчаджиев-Съра, Евелин Всички студенти на Стефан Данаилов се снимаха с него преди зимната ваканция. Част от тях качиха фотоса в личните си профили във фейсбук. Сред тях са Теодора Кулева, внучката на Тодор Колев, Асен Мутафчиев, синът на Христо Мутафчиев, Александра Тюркмен, дъщерята на Филип Найденов-Фатик, Стефан Сърчаджиев, синът на Стефан Сърчаджиев-Съра, Евелин

Интерпол издирва убиецa от "Соло" с червена бюлетина

От вчера международната организация Интерпол се включи в издирването на Илиян Тодоров, осъден доживот за двойното убийство при дискотека "Соло" в столицата. Българските власти не успяха да открият Тодоров, който вече трябваше да излежава присъдата си. Тя беше потвърдена и от Върховния касационен съд. Тодоров обаче изчезна и започна самостоятелно да се защитава в интернет чрез изявления до главния прокурор, министъра на правосъдието, медиите и евроинституциите.

България през 2013 година: Сделката за ПОК "Доверие"

Може ли ПОК „Доверие” да се превърне в опасност за цялата ни пенсионна система? Това също бе сред най-задаваните въпроси през 2013 година. А причината бе скандалът около смяната на собствениците на фонда, който управлява пенсиите на над 1 милион българи. В средатата на лятото ръководството на „Доверие” подаде оставка. Мотивът беше липсата на прозрачност около продажбата на мажоритарния дял на дружеството. "Няколко месеца след публичното оповестяване на намеренията за продажба на дела на мажоритарния собственик и въпреки дългия период от време все още няма публична информация", каза тогава бившият вече председател на УС на „Доверие” Даниела Петкова. Тя бе категорична, че това е в противоречие с ценностите и откритостта, ...

Повече от 160 хил. българи посрещат Нова година в чужбина

Над 160 000 българи ще посрещнат Нова година в чужбина, показват данните на Института за анализи и оценки в туризма. По голямата част от хората са избрали Турция, Гърция и Македония, съобщи Нова. Хиляди наши сънародници ще се насочат и към Западна Европа, предимно Германия, Испания и Италия. По-далечните дестинации като Дубай, Тайланд и Карибския басейн остават екзотика. Прогнозата е, че около 6 хиляди българи ще предпочетат тази година за празниците круиз на кораб.  

Бързо възстановяване след грип и настинка

Много е важно след боледуване от грип и други вирусни инфекции организмът да се възстанови напълно и да се стабилизира, за да не се допуска следващо заболяване. Много е важно след боледуване от грип и други вирусни инфекции организмът да се възстанови напълно и да се стабилизира, за да не се допуска следващо заболяване. "Трябва да се вземат комплексни мерки за укрепване на организма и възстановяване на съпротивителните сили, за да не се влезе в порочния кръг "от болест в болест" - казва доц. д-р Светослав

Андрей Райчев: Обществото се научи да събаря, но се отучи да издига

/КРОСС/ "Политиците се разделиха с възможността за власт въобще. Правителството само се вкара в тази ситуация, само си я създаде, не успя да влее в диалог с хората. Страната и през февруари, и сега се убеди, че ако гражданите искат нещо, това ще стане", заяви в интервю за Дневник социологът Андрей Райчев. "Обществото вече не желае да търпи всякаква политика и слава Богу, загуби рефлекса си след оттеглянето от властта да мисли на принципа "все ми е едно кой". Не му е все едно. Научи се. Това е много голяма промяна. Обществото се научи да събаря, но се отучи да издига заедно със събарянето. Това изненада много хора", допълни още той.  

Борисов взел 16 бона за отпуски на тръгване от МС

При предаването на щафетата в МС кабинетът на Бойко Борисов си е осребрил отпуски за близо 140 000 лв. Това показват разчетите за изплатените компенсации.

Пиронкова започна сезона успешно, Гришо стартира срещу Робин Хаазе

Цветана Пиронкова стартира новия тенис сезон успешно и сложи край на серията си от шест поредни загуби. 
В двубой от първия кръг на квалификациите за турнира в Шънджън, (Китай), Цвети победи с 6:2, 6:1 грузинката Оксана Калашникова.
За по- малко от час Пиронкова успя да елиминира грузинката, която е 309- а в световната ранглиста, а върховото й Цветана Пиронкова стартира новия тенис сезон успешно и сложи край на серията си от шест поредни загуби. В двубой от първия кръг на квалификациите за турнира в Шънджън, (Китай), Цвети победи с 6:2, 6:1 грузинката Оксана Калашникова. За по- малко от час Пиронкова успя да елиминира грузинката, която е 309- а в световната ранглиста, а върховото й

Страници от скритата история на Поморие

kniga_anhialo

Поради големия интерес към новата книга на поморийския писател Черньо Чернев ви информираме, че тя ще излезе на пазара след 1 януари 2014 във веригата от книжарници „Хеликон“ в цялата страна. Предлагаме Ви някои от акцентите, които ще привлекат вниманието на бъдещите читатели.

В осмата си книга „Страници от скритата история на Поморие“ наред с ретроспекцията на отминалите тъжни събития-пожара в Анхиало през лятото на 1906 година, автора акцентира и върху някои свои оригинални предположения, някои от които със сигурност ще занимават наши и чужди изследователи през следващите години.

Първата е, наличието на карта отпреди близо 35 години, върху която са нанесени подземни проходи в акропола на античния град и наличието на погребална камера под римския мавзолей с изложени саркофази на видни тракийци. Видно от наличието на каменни стъпала в кухата колона подържаща купола на могилата и кухото кънтене на пода при потропване с крака. Видимо е, че стъпалата отиват на горе и надолу под земята.

Втората е свързана с вътрешната облицовката от кахлени плочки на т.н. куха могила. Ако внимателно се вгледаме в плана на архитектурния паметник ще забележим, че той определено прилича на “ключ”. Като че ли изключителен тракийски архитект ни напомня, че той наистина е изградил съоръжение, с което може да отключи портата на невидимия свят и да ни въведе в него.” Какво още може “да отключи” този ключ? Всъщност некрополът е бил с много повече могили. Това е бил Градът на мъртвите на Анхиало. Поне 16 могили от него са били описани през 1912-1942 г. А още има хора, които убедено разказват, че от тази гробница тръгвали подземни тунели, които водели чак до края на стария град на Палеокастро.

chernio1

Проф. Б.Димитров инспектира Куполната гробница 29.12.12.

Според автора, горната част на Кухата могила е служила и за изкривяване на времето. Покриването на стените с кахлени плочки е било честа практика от древността, като действията на тези огледала е било една от тайните на античността. Била е дадена възможност на определени хора да надникнат в бъдещото и да знаят, това, което техните съвременници никога няма да узнаят. И по каменната стълба в кухата колона те са се изкачвали на върха на гробницата да известят хората за някои очаквани събития. Същите стъпала продължават и надолу под гробницата, все още не разкрита за  съжаление по непонятни причини. Вдлъбнатите огледала сгъстявали потока на времето. Под тяхно въздействие по-бързо остаряваме. Точно така са го схващали и предците ни, казали: «Ние сме във времето и времето е в нас».

Третото предизвикателство е авторското откритие за името Анхиало. Следи от човешки живот в района на Поморие има от най-дълбока древност. Преди няколко години са открити останки от древно селище, датирано на около 3100 г. в района на нос Лаханата. Ето точно тук според него и такова е мнението на известни български археолози, че това е първото селище на древния Анхиало, наричан тогава Меса или Месия. Месия е и Иисус Христос. Дали пък в това божествено име не е закодирано послание към идните поколения? Следователно автора на идеята да се нарича след това този град Анхиало е следствие от първото име. От историческите писания на древните автори той е научил, че през същата епоха в Египет, а оттам на някои места и в Мала Азия, се е изобразявал един тип Антониевски кръст с добавена отгоре нимбо образна форма, който символизирал задгробния живот. Нещо като ласо, нещо като кръг или подобно, като нерешена фигура от незнаен автор. Кръг на вечния живот, карма или Божия мисъл за непреходното, което не изчезва, а се променя в друго и другаде.

Този кръст с кръга отгоре е известен от дълбока древност под името Анх / на староегипетски преведено е равно на живот. В Египет „Анх –ът“ е символизирал първоначално вечността – формата “Т” и мъдростта – кръглата форма и се считало, че е носител на безсмъртие. Оттам в Християнската епоха се свързва с безсмъртието на душата.

И така Анх е символ на вечността и носител на безсмъртието. Следва втората сричка от името Анхиало -а/я/ло или море. Извежда се логичния извод, че Анхиало е Вечното море на безсмъртието. Божествено име за един божествен град. Произхода на името се покрива със славната история на града. Очевидна е логиката на връзката между Месия и Анхиало, от Христос до вечното море на безсмъртието. От доказани събития в Анхиало, съзвездия от личности като Св. ап. Андрей Първозванни, първия епископ Сотас, първия светец Теофаниос, една поредица от епископи и митрополити, и трима вселенски патриарси. Всички те под покрова на благословеното име – Анхиало

Изповед на автора: След като няколко път през годините пребивавах като поклонник в монашеската република Света гора в Атон и след като дълго се рових в отделните библиотеки, за да напиша две книги, накрая останах отново с „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски, сътворена през 1762 година.

От светия монах Паисий научих, че не е важно само какво казваш, но и как го казваш, че историята не е хладнокръвна хроника на минали събития, не е панихида на миналото, а камбана за будене на днешните съвести!

Поморие, декември 2013 година

БНТ 2 ще излъчи на 29 декември 2013 г. от 16.30 интервю с поморийския писател Черньо Чернев.

chernio2

С Председателя на Общинския съвет на Неа Анхиало Никос Станьос

chernio3

полагане на венци

 

Има недостиг на лекари в Странджа и Айтос

Липсата на специалисти в здравеопазването става все по-осезаема. Поради тежките условия най-остро недостигът на лекари се усеща в Айтоския балкан и Странджа. Това се дължи на тежките условия там, в които на един общопрактикуващ медик се пада грижата за хората в десетина села, съобщи БТВ.





Липсата на специалисти в здравеопазването става все по-осезаема. Поради тежките условия най-остро недостигът на лекари се усеща в Айтоския балкан и Странджа. Това се дължи на тежките условия там, в които на един общопрактикуващ медик се пада грижата за хората в десетина села, съобщи БТВ.

Дума на годината: Оцеляване

2013-а започна с едно символно оцеляване. Ахмед Доган се оттегли от председателския пост в ДПС и оцеля, след като на конференцията на партията срещу него беше насочен газов пистолет. Това беше знак какво ни чака през годината. Бутафория, фарс, шутове и ритници – и оцеляване.

Балотели: Ще спечеля Златната обувка на Световното

/КРОСС/ Италианският футболист Марио Балотели обеща, че ще спечели Златната обувка по време на Световното първенство догодина в Бразилия, пише Mirror. Нападателят на Милан твърди, че вероятно единствените му съперници за този приз ще са Кристиано Роналдо и Луис Суарес. „През последната година само Роналдо е над мен и се надявам да го надмина в Бразилия. Сигурен съм, че ще бъда най-добрият голмайстор на Група D, както и на световните футболни финали", заяви Балотели. В Група D попаднаха отборите на Италия, Англия, Уругвай и Коста Рика.  

Правителството на Южен Судан се съгласи на незабавно примирие

Бившият вицепрезидент Мачал също заяви, че е готов на преговори, но при условие че негови съюзници, задържани от страната, бъдат освободени

    


Андрей Райчев: Обществото се научи да събаря, но се отучи да издига


"Дневник" направи отново анкета сред политолози, социолози, икономисти и наблюдатели за тенденциите, скандалите, изненадите, уроците на 2013 г. Всички мнения може да намирате и в специалната тема "Годината". Прогнозите им за 2014 четете след Нова година. Днес публикуваме оценката на Андрей Райчев. 

Какво спечели и какво загуби страната през годината?

- Политиците се разделиха с възможността (за власт) въобще. Страната и през февруари, и сега се убеди, че ако гражданите...

Няма лекари в Странджа и Айтос

Липсата на специалисти в здравеопазването става все по-осезаема. Поради тежките условия най-остро недостигът на лекари се усеща в Айтоския балкан и Странджа. Това се дължи на тежките условия там, в които на един общопрактикуващ медик се пада грижата за хората в десетина села, съобщи БТВ.





Липсата на специалисти в здравеопазването става все по-осезаема. Поради тежките условия най-остро недостигът на лекари се усеща в Айтоския балкан и Странджа. Това се дължи на тежките условия там, в които на един общопрактикуващ медик се пада грижата за хората в десетина села, съобщи БТВ.

Китай ще премахва трудовите си лагери


Китайските власти взеха решение за премахване на системата от трудови лагери като част от усилията за защита на правата на човека, съобщи ИТАР-ТАСС.

С решението на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители ще бъдат закрити трудововъзпитателните лагери, които досега бяха в основата на системата за изтърпяване на наказанията в Китай.

Трудововъзпитателната система е създадена от китайското правителство през 1957 г. За да бъде вкаран някой в...

Арестуваха иракски депутат, убиха брат му и сестра му

/КРОСС/ Иракските сили за сигурност арестуваха депутат, убивайки брат му и най-малко трима от охранителите му, съобщи BBC. Ахмед ал-Ауани е член на сунитската общност. Той е известен с подкрепата си към протестите срещу правителството на премиера Нури ал-Малики и е свързан също така с терористични организации. В престрелката са ранени 18 души. Домът на Ауани е нападнат с цел самият той да бъде задържан. В схватката обаче петима от бодигардовете, както и собственият му брат, са убити. Други 8 са ранени. Сред силите за сигурност също има 10 ранени. Използвани са автоматични оръжия и гранати. Според някои доклади сестрата на депутата също е била сред жертвите.  

Кредитите на домакинствата за 2013 г. намалели със 150 млн. лв.

Депозитите на българите са се увеличили с 10% през тази година

    

Кредитите на домакинствата за 2013 г.са намалели със 150 млн. лева

Депозитите на българите са се увеличили с 10% през тази година

    


Цвети отвя Калашникова в Китай

Цветана Пиронкова стартира новия сезон в тениса с победа. В първия кръг от квалификациите на турнира в Шънчжън (Китай) с награден фонд 500 хиляди долара първата ракета на България победи лесно в два сета грузинката Оксана Калашникова.

Пиронкова стартира сезона с победа, Гришо започва срещу Робин Хаазе

Цветана Пиронкова стартира новия тенис сезон успешно и сложи край на серията си от шест поредни загуби. 
В двубой от първия кръг на квалификациите за турнира в Шънджън, (Китай), Цвети победи с 6:2, 6:1 грузинката Оксана Калашникова.
За по- малко от час Пиронкова успя да елиминира грузинката, която е 309- а в световната ранглиста, а върховото й Цветана Пиронкова стартира новия тенис сезон успешно и сложи край на серията си от шест поредни загуби. В двубой от първия кръг на квалификациите за турнира в Шънджън, (Китай), Цвети победи с 6:2, 6:1 грузинката Оксана Калашникова. За по- малко от час Пиронкова успя да елиминира грузинката, която е 309- а в световната ранглиста, а върховото й

Лех Валенса: Критичен съм към думите на Камерън за имиграцията

/КРОСС/ Лидерът на полския синдикат „Солидарност" Лех Валенса разкритикува изказванията на британския премиер Дейвид Камерън за имиграцията и мерките му да се ограничи достъпът на европейски мигранти до помощите за безработица, съобщи Агенция Франс прес. Бившият полски президент осъди изказването на Камерън, че безусловното отваряне през 2004 г. на британския трудов пазар за поляци и други източноевропейци е било „монументална грешка". „Остро критичен съм към тези думи на Камерън. Мога да го запитам: а беше ли груба грешка и слагането на край на комунизма в Европа и допускането на разведряване и развитие? Поляците допринесоха за падането на комунизма. Те допринесоха за благоденствието на Великобритания много повече, отколкото са й стрували във вид на държавни помощи. С тези икономии от социалните помощи Великобритания отново прилага късогледа и нерационална политика", заяви Валенса. В интервю за в. „Файненшъл таймс" в края на ноември Камерън обвини предишното лейбъристко правителство, че е направило „монументална грешка" като е отворило трудовия пазар за Полша и другите девет страни, които бяха приети в ЕС през 2004 г.  

ООН си гласува бюджет от $5,53 милиарда

Общото събрание на ООН одобри бюджета за 2014-2015 година в обем от 5.53 милиарда долара. Приетият документ предвижда съкращение на разходите в размер на 2%.

В София са разочаровани от неуспеха да се скъса със съветското минало

”Разговорите ми през декември в София разкриха масово разочарование от поредицата правителства, от корупцията и неспособността на страната да се откъсне от съветските си корени. Тя не успява и да се измъкне от позицията на най-бедната страна в ЕС”. Това пише в своя репортаж кореспондентът на ”Ню Йорк таймс” Дани Хаким, цитиран от сайта ”Дневник”. Посещението му в София е опит да намери отговор на въпрос дали наистина много българи ще потеглят на 1 януари към трудови пазари на ЕС. ”Най-богатите 20% от обществата в България и Румъния имат по-нисък среден доход от най-бедната една пета от обществата във Великобритания, Франция, Германия или друга от богатите европейски държави, сочи Евростат. Очевидно, това не означава, че да си беден там е по-добре, отколкото да си сред хората с най-високи доходи в България или Румъния, защото животът в София и много по-евтин, отколкото в Лондон. Но примамващата сила на по-високата заплата не може да се пренебрегва, особено като се има предвид, че за 5 години в България безработицата се увеличи от 6% в края на 2008г. до 13.2% през октомври 2013г.", пише Хаким. Хаким цитира за читателите на "Ню Йоркс таймс" българския виц, че имало два изхода от проблемите в България - тези на Терминал 1 и Терминал 2 на софийското летище. Авторът разговаря предимно с млади хора, дипломиращи се или завършили скоро университет, някои от които посочват случващото се в Украйна като предупреждение. Едни, като 24-годишната Полина Найденова, казват, че искат да останат в България, защото тук са приятелите, семейството и живота й и "някак има шанс конструктивно да се подобрят нещата". Други като връстника й Петър Кьосев, студент по право, казва, че се надява да замине за Амстердам и евентуално да се върне: "Правя всичко възможно да остана, но страната ми не прави най-доброто да ме задържи". Но повечето разказват истории за свои познати, които масово напускат без намерение да се връщат. "Вероятно най-тревожното за България е изтичането в чужбина на лекари", казва Хаким и добавя, че две трети от дипломиращите се в София вече си търсят или са си намерили работа зад граница. Статията му започва с разказ именно за студент четвърта година медицина - 22-годишният Ервин Иванов, който казва, че много от състудентите му категорично не искат да работят в България. "Да се намерят недоволни в София не е трудно", допълва авторът и описва всекидневните протести срещу правителството на Пламен Орешарски. "Нямаме бъдеще тук. Не можем да си намерим хубава работа в тази страна. Затова младите си тръгват от България", казва 19-годишният Емил Николов.

Рашидов: Дайте да боядисаме и Лили Иванова, защото протестиращите понякога минават по "Оборище"

Протестиращите трябва да втърдят позицията си. Исканията им трябва да станат категорични, целенасочени, ясни и точни. Те самите видяха, че с пиана и концерти нещата няма да се получат. В никакъв случай не призовавам за гражданска война. Просто протестиращите трябва проведат една битка. Това каза пред бТВ ексминистърът на културата Вежди Рашидов. 
Протестиращите трябва да втърдят позицията си. Исканията им трябва да станат категорични, целенасочени, ясни и точни. Те самите видяха, че с пиана и концерти нещата няма да се получат. В никакъв случай не призовавам за гражданска война. Просто протестиращите трябва проведат една битка. Това каза пред бТВ ексминистърът на културата Вежди Рашидов.

Вирус с мъчителна кашлица върлува в страната

/КРОСС/ Вирус с температура около 38 градуса и мъчителна кашлица, която продължава повече от две седмици, върлува в момента в страната. Това съобщи за „Преса" д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение на Инфекциозната болница в София. Характерното за заразата е, че освен типичната хрема протича със сериозно възпаление на трахеята. Именно това предизвиква сухата кашлица, която не се повлиява от никакви сиропи и хапчета и продължава между 14 и 20 дни. Често, особено при децата, се появява и конюнктивит, добави д-р Мангъров. От Националния център по заразни и паразитни болести обаче отчитат намаление на болните в цялата страна. Миналата седмица всеки 100 на 10 000 души са били с грипоподобни симптоми, докато десет дни по-рано заболеваемостта е била 115 на 10 000.  

Плодовете и лекарствата поевтиняха

/КРОСС/ Спад в цените на тока, парното и плодовете са една от причините за отрицателната годишна инфлация в страната към края на ноември. За последните 12 месеца токът е поевтинял с 11,1%, плодовете с 6,8%, а парното с 10,5%, сочат данните на Националния статистически институт. Намаление се отчита и в цената на редица други стоки и услуги. Така например лекарствата са поевтинели с 2,9% за година, телефонните апарати с 8,7%, а въглищата и дървата за огрев с 6,5%. Интересно е да се отбележи, че се отчита спад и в цената на автомобилите 6% за година. Други стоки, чиито цени падат отчетливо през последната година, са тези на бижутата и часовниците (4,5%), фотографската техника (-12,6%) и захарните изделия (5,2%). На фона на падащите цени някои стоки и услуги все пак регистрират поскъпване в рамките на периода ноември 2012 - ноември 2013 г. От храните найсериозно скачат зеленчуците - цената им се повишава с 5,9% за година. С 1,4% поскъпват лекарските услуги, а с 2,1% скачат услугите, свързани със спорт и развлечения. Цената на водата е единствената комунална услуга, която отчита покачване с 0,8% за година. Цените на книгите скачат с 1,8%, сочат данните на НСИ.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване