Да станеш баща в България е по-изгодно, отколкото във Великобритания


Максималният размер на еднократното обезщетение при раждане на дете за бащите в България е с 323 лв. по-голям от този във Великобритания, показва сравнителен анализ на обезщетенията в двете страни, публикуван в последния бюлетин на Националния осигурителен институт (НОИ). Условията за получаването му са по-малко в България, а срокът на получаването му е малко по-дълъг.

Максималното обезщетение в България е 940 лв., а отпускът продължава 15 след изписването на детето от болницата. Във...

21-годишен българин спечели първото място в турско музикално риалити

21-годишен българин стана победител в музикалния формат Pop Star 2013 година в Турция, излъчван от местната Стар тв. Исмаил Матев преодоля конкуренцията от 3000 участници, а пред журито изпълнява танц в стил арабеск. Така момчето, което е от разградското с. Ясеновец, спечели наградата от 100 000 лири (65 700 лева).

До 2020 броят на жените в управлението на фирми да достигне 40%

До 40% ще достигне броят на жените в бордовете на предприятията, чиито акции се търгуват на Европейската фондова борса, реши Европейският парламент на предпоследната си сесия. Предложението е на Европейската комисия по директива "Жените в бордовете", която се очаква да гарантира участието на по-голям процент жени в управителните съвети. За да влезе в сила, директивата трябва да бъде одобрена и от Съвета на министрите, тоест от 28-те страни-членки. В момента жените на корпоративни постове в рамките на ЕС са само 13,7 %, сочи статистиката.  

Комисионните са играели главна роля при въоръжаването според апокалиптичните показания на Андонис Кандас

Кандас посочва поименно десетки лица, между които бивш премиер, министри, лидер на партия, замесени в тайните сделки и говори за 13 програми за въоръжаване

прочети повече

Разнообразие за здравословен и безопасен секс

"Пазарът на презервативи е богат, напазарувайте си", съветват сексолози

Американка намушка мъжа си, защото се прибрал без бира

44- годишна американка наби и намушка мъжа си с керамична катерица, тъй като той се прибрал без бира в навечерието на Коледа, съобщава ABC.
Хелън Уилямс, жителката на Чарлстън, Южна Каролина била толкова ядосана на мъжа си, че го удряла по главата с керамичната фигура, а след това го намушкала в рамото и гърдите.
Когато заместник шерифът 44- годишна американка наби и намушка мъжа си с керамична катерица, тъй като той се прибрал без бира в навечерието на Коледа, съобщава ABC. Хелън Уилямс, жителката на Чарлстън, Южна Каролина била толкова ядосана на мъжа си, че го удряла по главата с керамичната фигура, а след това го намушкала в рамото и гърдите. Когато заместник шерифът

Бареков: Цветанов ни палеше пурите, сега е главатар

"Цветан Цветанов иззе функциите на Бойко Борисов по изграждането на партията. Той подмени ключови кадри в ГЕРБ през 2008 година, които държи в зависимост", коментира пред "Преса" Николай Бареков.

Правителството на ГЕРБ осребрило отпуски за 140 000

/КРОСС/ При предаването на щафетата в МС кабинетът на Бойко Борисов си е осребрил отпуски за близо 140 000 лв. Това показват разчетите за изплатените компенсации след предсрочното прекратяване на мандата на правителството на ГЕРБ с подаването на оставка на 20 февруари, пише в.Монитор. Макар министерствата при кабинета „Борисов" да бяха 15, парите са разпределени между 27 души заради честите рокади по върховете на ведомствата. Шампион по най-много изплатени средства е експремиерът и лидер на ГЕРБ. За целия период във властта той е натрупал 74 дни невзета почивка, за които на тръгване е получил 16 499 лв. След него са Тотю Младенов и Мирослав Найденов, чиито ресори бяха социална политика и земеделие. И двамата не са използвали по над 50 дни от полагащата им се отпуска от юли 2009 до февруари 2013 г., за което са получили по над 9700 лв. Ексминистърът по еврофондовете Томислав Дончев пък е взел близо 8900 лв. за 52 дни, в които е бил на работа вместо в почивка. Цветан Цветанов, като МВР шеф, си е използвал дните през 2009 и 2010 г., но през следващите две години е натрупал 32 дни, които при напускане на поста осребрил и получил 6520 лв. С обезщетения за неизползван отпуск са били „наградени" и хора, които са били в МС едва по няколко месеца. Така например при смяната на постовете столичната кметица Йорданка Фандъкова, която за кратко бе министър на образованието, е получила близо 1000 лв. за полагащи й се 6 дни почивка през 2009-а

Вежди Рашидов: Бисеров е във фекалиите

Протестиращите трябва да втърдят позицията си. Исканията им трябва да станат категорични, целенасочени, ясни и точни. Те самите видяха, че с пиана и концерти нещата няма да се получат. В никакъв случай не призовавам за гражданска война. Просто протестиращите трябва проведат една битка. Това каза пред бТВ ексминистърът на културата Вежди Рашидов. 
Протестиращите трябва да втърдят позицията си. Исканията им трябва да станат категорични, целенасочени, ясни и точни. Те самите видяха, че с пиана и концерти нещата няма да се получат. В никакъв случай не призовавам за гражданска война. Просто протестиращите трябва проведат една битка. Това каза пред бТВ ексминистърът на културата Вежди Рашидов.

Обявен е конкурс за шефове на осем митници

Агенция "Митници" обяви конкурс за ръководители на митниците в Бургас, Варна, Видин, Пловдив, Русе, Свиленград, Свищов и митница ”Югозападна”. Изискванията са кандидатите да са магистри, да имат поне 7 години професионален опит, от които поне пет - като ръководител,  да познават нормативната уредба, да могат да работят с класифицирана информация, да не притежават или ръководят фирми.   Спечелилите конкурса ще получават заплата между 1500 и 2500 лева.  Кандидатите ще трябва да защитят концепция на тема: "Управление на дейностите в митницата, свързани с подобряване на събираемостта на държавните вземания", а след това ще преминат и през интервю. Документи се подават до 6 януари 2014 година включително. Заповедта за конкурса е издадена на 21 декември - последния работен ден преди коледните празници, съобщи бТВ.

Пуснаха тихомълком 5 блок на АЕЦ "Козлодуй"

В петък следобед 5 блок на АЕЦ В петък следобед 5 блок на АЕЦ "Козлодуй" бе пуснат отново в експлоатация, а днес хилядникът достигна пълната си мощност според системата за отчитане на електропроизводството в реално време. От централата обаче не съобщиха официално за пуска и включването на блока в паралел с енергийната система на страната, каквато бе досегашната практика.

Диляна Попова си пада по артистични мъже

Диляна Попова разкри, че си пада по артистични мъже, но не харесва да я вкарват в някакви роли.

Апаши ошушкаха Кичка Бодурова точно по Коледа!

Окоро светлия християнски празник Коледа нагли апаши са нахлули в жилището на Кичка Бодурова и са разбутали всичките й вещи.По това време изпълнителката вече не е била в България. В момента Кичка е в САЩ при семейството си.

БСП ще настоява за 15% данък ”богатство” от 2015 година

БСП ще настоява за въвеждане на 15 процента данък върху доходите на по-заможните българи от 2015 година, съобщи в събота вестник ”Стандарт”, цитирайки лидера на социалистите Сергей Станишев. В предизборната програма на БСП е записано, че по-високият данък ще засегне хората с месечни доходи над 4500 лв. До този праг остава данъкът от 10 процента. "С бюджета за 2014 година вече е направена първата стъпка и до края на мандата ни ще имаме диференцирано облагане, сега започнахме с реалното премахване на плоския данък за хората с най-ниски доходи и това е правилната крачка", коментира Станишев. Той напомни, че от 2015 година ще се връща данъкът, платен от хората на минималмна заплата. При приемането на тази мярка управляващите обявиха, че така ще бъдат върнати близо 150 милиона лева на хората с най-ниски доходи, които са около 200 000 души. "И аз бих искал незабавно да поправим щетите, нанесени върху доходите на хората от управлението на Борисов. Но още в кампанията казвах, че следващият мандат ще премине в наваксване и в опит да върнем държавата в състоянието, в което я оставихме", коментира Станишев. По-високите данъци за хората с по-високи доходи е мярка, която е въведена в повечето европейски държави, коментират от БСП пред ”Стандарт”. Въпреки това от партията няма да настояват изрично за данък ”богатство” в размер на 20 процента, както е записано в предизборната програма.

Китай разреши раждането на второ дете

/КРОСС/ Върховната законодателна власт в Китай формално прие резолюция, която облекчава правилото всяко семейство в Китай да няма повече от едно дете, предаде „Синхуа". Резолюцията позволява двойки да имат по две деца, при условия, че един от двамата родители е единствено дете. Предложението за премахване на трудово-възпитателните лагери също бе прието. Реформите, които дойдоха в края на 6-дневната среща на конгреса, вече бяха приложени в някои части на страната. Те обаче се нуждаят от законодателна рамка, за да бъдат ефективни. Китай въведе политиката, позволяваща всяко семейство в страната да има не повече от едно дете в края на 1970 година с цел да бъде овладян прогресивният темп на растеж на населението. Появиха се обаче опасения, че това ще доведе до застаряване на населението и се прогнозира, че до 2050 година повече от четвърт от населението на китайската република ще достигне възраст над 65 години.  

Блокираният от ледовете руски кораб чака помощ от австралийски ледоразбивач

Руският научно-изследователски кораб "Академик Шокалски" със 74 учени, туристи и членове на екипажа, който от вторник е блокиран в Антарктика, сега очаква спасението си от австралийски ледоразбивач.

Станишев ще ви купи колело, ама друг път

Предновогодишно лидерът на БСП Сергей Станишев реши да подари малко лъжливи мечти на изстрадалите български избиратели - обеща им подоходен данък от 15% за гражданите с високи заплати, знаейки, че няма да го изпълни.

По-малко ток по празниците са похарчили клиентите на EВН

Клиентите на "ЕВН България" са изразходвали с 1% по-малко електроенергия през почивните дни около Коледа, отколкото пред същия период на миналата година, съобщиха от компанията, която снабдява с ток Югоизточна България. 

Пикът на потреблението е бил между 17:00 ч. и 18:00 ч. на 24 декември, когато са консумирани 1 655 000 киловатчаса електроенергия.

Данните на дружеството показват, че общо за периода от почивни и празнични дни между 22 и 26 декември 2013 г. включително...

БДЖ пуска повече вагони през празничните дни

С цел да бъде осигурено по-удобното придвижване на клиентите по време на празниците, Холдинг „Български държавни железници" ЕАД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на влакове, които пътуват по основните направления в страната, съобщиха от пресцентъра на БДЖ.

Oбщо 49












С цел да бъде осигурено по-удобното придвижване на клиентите по време на празниците, Холдинг „Български държавни железници" ЕАД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на влакове, които пътуват по основните направления в страната, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Oбщо 49

АФП: Новото българско правителство демонстрира оптимизъм към еврото

/КРОСС/ Централна и Източна Европа в разпръснат строй спрямо еврото. Новото българско правителство демонстрира оптимизъм по отношение на единната европейска валута, за разлика от някои други бивши комунистически страни от региона, като Полша. Това се казва в обширен анализ на Агенция Франс прес. Някои като Унгария и България далеч не спазват изискваните критерии. Други като Полша и Чешката република смятат, че е по-изгодно да запазят националните си валути още известно време. В България правителството, което дойде на власт през май, демонстрира оптимизъм. Ще кандидатстваме за еврозоната, когато сме сигурни, че икономиката се е оттласнала, заяви финансовият министър Петър Чобанов, отговаряйки положително на въпрос дали това ще стане през четиригодишния мандат на сегашното правителство. Три от старите комунистически страни вече са членки на еврозоната. Опитът на Словакия и на Естония - присъединили се съответно през 2009 и 2011 г. - общо взето е положителен, за разлика от Словения, която възприе еврото през 2007 г. точно преди световната криза.  

Ръсел Уестбрук претърпя нова операция на коляното


Ръсел Уестбрук ще пропусне следващите най-малко 27 мача в Националната баскетболна асоциация (НБА) заради поредната си операция през 2013 г. 

Звездата на "Оклахома сити тъндър" претърпя артроскопия на дясното коляно и ще се възстановява около шест седмици. Предварителните прогнози са, че той може да се завърне в игра чак след паузата за Mача на звездите, който ще се проведе на 16 февруари. 

Това е третата операция на коляното, на която 25-годишният гард се подлага в...

160 000 българи ще празнуват Нова година извън страната

Около 160 хиляди българи са избрали да празнуват в чужбина, показват данните на Института за анализи и оценки в туризма. По голямата част от хората са избрали Турция, Гърция и Македония, предаде Кросс. Хиляди наши сънародници ще се насочат и към Западна Европа, предимно Германия, Испания и Италия. По-далечните дестинации като Дубай, Тайланд и Карибския басейн остават екзотика. Прогнозата е, че около 6 хиляди българи ще предпочетат тази година за празниците круиз на кораб.

 

 

 

Празниците вървят с кино! Ето новите хитове!

В краят на годината киноманите ще могат да се насладят на няколко кинохита. Интерес предизвиква документална лента за певеца Джъстийн Бийбър, както и екранният сблъсък на легендите Силвестър Сталоун и Робърт Де Ниро.

Арман Бабикян: През 2014 ще има само евроизбори

През 2014 г. ще има европейски избори и няма да има други избори, въпреки желанието на мнозина. Това прогнозира в предаването „Факторът Кошлуков” по TV7 експертът по политически пиар Арман Бабикян.

Той очаква властта да започне да въвежда ред и стабилност в управленските системи – нещо, което не е успяла да направи през отиващата си година.

Според Бабикян правителството на Пламен Орешарски е трябвало да получи възможността да направи собствен бюджет, защото до този момент „те караха с бюджета на Дянков”. Експертът смята, че кабинетът е загубил много време с това да се занимава със себе си, след като е допуснал грешката още „на четвъртия ден да напълни улиците”.

Освен протестите, той открои и създаването на Реформаторския блок като едно от събитията на 2013 г. „Тези партии се втурнаха един към друг на чисто аритметичен принцип. Някой ги излъга, че кабинетът няма да издържи и те се втурнаха бегом – дайте да се съберем за предстоящите избори. Избори обаче не се случиха, те се огледаха и видяха, че нямат обща политическа мая”, анализира политологът.

Той отбеляза, че извън Реформаторския блок са останали десетина десни партии, с които реформаторите не разговарят. „Те се самохаресаха и се самозатвориха”, констатира Арман Бабикян, цитира КРОСС.

 

 

БДЖ пуска повече вагони по празниците

С цел да бъде осигурено по-удобното придвижване на клиентите по време на празниците, Холдинг „Български държавни железници С цел да бъде осигурено по-удобното придвижване на клиентите по време на празниците, Холдинг „Български държавни железници" ЕАД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на влакове, които пътуват по основните направления в страната, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Oбщо 49

"Сцена под звездите" променя движението в София

От събота се въвежда временна организация на движението във връзка с провеждането на празничен Новогодишен концерт „Сцена под звездите" на площад „Княз Александър І" на 31 декември, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Китай маха трудововъзпитателните лагери

Като част от усилията за защита на правата на човека в Китай, властите взеха решение да прекратят системата на трудововъзпитателните лагери. Това се посочва в резолюция, приета днес от Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители, предаде ИТАР-ТАСС. На практика, това означава, че предстои затваряне на многобройните трудови лагери, които все още са в основата на затворената система в страната. Системата на трудововъзпитателните лагери е основана през 1957 година. Особеното при нея е, че за гражданите не е нужно съдебно решение, за да бъдат вкарани в нея, а срокът за задържане може да достигне до 4 години. По официални данни в момента в Китай има общо 351 лагера, а в края на 2012 там са били държани 50 000 души.

Американка намушка мъжа си, защото се прибрал без бира

44- годишна американка наби и намушка мъжа си с керамична катерица, тъй като той се прибрал без бира в навечерието на Коледа, съобщава ABC.
Хелън Уилямс, жителката на Чарлстън, Южна Каролина била толкова ядосана на мъжа си, че го удряла по главата с керамичната фигура, а след това го намушкала в рамото и гърдите.
Когато заместник шерифът 44- годишна американка наби и намушка мъжа си с керамична катерица, тъй като той се прибрал без бира в навечерието на Коледа, съобщава ABC. Хелън Уилямс, жителката на Чарлстън, Южна Каролина била толкова ядосана на мъжа си, че го удряла по главата с керамичната фигура, а след това го намушкала в рамото и гърдите. Когато заместник шерифът

Външен поглед към българската 2013

От година на година на д-р Марко Арндт му става все по-трудно да обяснява на колегите и съпартийците си от Християндемократическия съюз в Германия логиката на случващото се на българската политическа сцена,предаде КРОСС. „Понятията за партия, партийна идеология, програма и различия с другите партии в България са доста размити. Партиите идват и си отиват от властта, без да запазят своята идентичност. В българската политическа система липсват стабилност и приемственост”, твърди германският историк. „Що се отнася до равносметката на българската 2013-та, няма как да не потвърдя мнението на мнозинството българи, които избраха протестите за събитието, с което, наред със смяната на правителството, тази година ще се запомни. Разбира се, има отчетлива разлика в смисъла на продължаващото от февруари масово недоволство от властта, което еволюира от социални протести срещу сметки до протести за ценности. Това, което наистина ме учуди, бе широкото и ярко присъствие на наченки на гражданско общество в протестите от месец юни, на които бе поискана смяна на политиката. Силно се надявам силата и единодействието в недоволството на българите срещу пороците на управлението да нараснат”, изтъква шефът на софийското бюро на фондация „Аденауер”.

„Подобно на протестите в страни като Турция, Украйна, Египет, Тайланд и други, масовото излизане на гневни хора по улиците и площадите на България бе предшествано от предизвиканата от правителството поляризация в обществото. Тя стана факт след назначенията и опитите за вкарване в изпълнителната власт на компрометирани и неадекватни за целите на демократичното управление хора. В скандалните назначения гражданите разпознаха стремеж за укрепване на системата за управление „зад кулисите”. Нежеланието или неспособността на правителството да комуникира с протестиращите доведе до разрастване на недоволството”, обрисува процесите д-р Марко Арндт.

Според него, недостатъците в системата на демокрацията в България остават. „Проблемът е в начина на нейното функциониране и дали се спазват базисните условия за това. На политическият опонент в България продължава се гледа като на враг. В българската политика понякога сякаш действа старият болшевишки принцип :”Ако не си с нас, значи си против нас!”. Така не може да се прави политика и да се гради вътрешен мир. В една нормална политическа среда противниците все пак би трябвало да могат да изпият заедно по една бира…” коментира д-р Арндт.

Сред най-тревожните индикатори за развитието на България през 2013-та е безработицата, която вече надхвърля 30 процента, и особено липсата на работни места за младите хора до 30 години, констатира д-р Арндт. „А това е много тревожно за страна, в която работните възнаграждения са много ниски. Една пета от българите живеят практически в мизерия и само три на сто посочват, че са напълно доволни от стандарта си на живот. Няма как при подобни резултати разочарованието и отчаянието на хората от живота в България да не нарастват”, изтъква германският експерт.

Но нещата не са безнадеждни. „Така например владеещи немски език млади българи биха могли да опитат да придобият добро образование и професионална квалификация в Германия, за да могат след това по-успешно да се реализират в родината си”, казва д-р Марко Арндт. Той смята, че на страната не са необходими нови енергийни мощности и спирането на проекта „Белене” би трябвало да е окончателно. Не е нужна и нова мощност в Козлодуй, а позицията на Европейската комисия за проблемите в договорите за изграждане на руския „Южен поток” на територията на ЕС е обоснована, тъй като според правилата на Евросъюза една и съща страна не бива да произвежда, транспортира и определя цената на газа на европейския пазар, както и да съществуват ограничения за достъп.

Независимо от усилията и подкрепата на Европейския съюз, реформите и промените в работата на българската съдебна система остават чувство за дълбоко неудовлетворение, смята шефът на софийското представителство на фондация „Аденауер”. Според него това състояние ще бъде отразено в очаквания нов мониторингов доклад на Европейската комисия за България. „В България има много съвестни и компетентни магистрати. Същевременно проблемите в правосъдието са факт. Вероятно е доста наивно, но смятам, че българското правосъдие може да се очисти отвътре с навлизането на млади и необременени с порочни практики съдии, прокурори и следователи. Другият, по-реалистичен път за подобряване на резултатите на съдебната система, е свързан с промени в Конституцията, които да преформулират институционалната подредба и принадлежност на отделните звена в съдебната система и така да спомогнат за нейното отваряне към обществото и неговите нужди. До голяма степен решенията, които сега се вземат от управлението на съдебната система, особено за кадрите и назначенията в нея, продължават да са непрозрачни, а стандартите в работата на прокуратурата и съдилищата не отговарят на европейските критерии”, смята д-р Арднт.

Фондация „Конрад Аденауер” с тревога следи и случващото се в Българската православна църква. „Бях силно шокиран, когато научих за скандалите около избора на Варненски митрополит и за разврата в Троянския манастир. Но изглежда и в рози случай важи правилото, че за медиите само лошите новини са новини – ако, разбира се, те въобще са верни. Познавам почтени игумени и митрополити, които работят добре, и за тях във вестниците нищо не пише. Например с активното участие на епископ Сионий от Монтана наскоро съдействахме за основаването на Православен съюз българските предприемачи, които съдействат на църквата и работят с нея. Разбира се, скандалите в БПЦ са тежко изпитание за всички вярващи, особено когато се случват по върховете на църквата”, заключава д-р Марко Арндт от фондация „Аденауер”.

Автор: Н.Цеков, DW

 

 

По-малко ток потребили в Югоизточна България по Коледа

Върховата консумация е отчетена между 17 и 18 ч. на 24 декември

    


Да имаш или да бъдеш?

/КРОСС/ Ерих Фром дава насоки за отговор, ако въобще е възможен, на страниците на цяла една книга. Ще предложа едно продължение на неговите размисли, обогатени, смея да се надявам, с факти от днешната реалност. Защото се озовахме именно на този екзистенциален кръстопът в последните няколко години. Нежеланието, страхът, съпротивата-вътрешна и външна, липсата на кураж, прекалената консервативност и житейски цинизъм ни поставиха в ситуация, в която изборът изглежда наистина драматичен. Но няма нищо по-страшно от самия страх, както знаем всички. Цяла година отмина в обещания и от псевдо-лявото и от пишман-дясното, как ще ни поведат към бленувания подем на духа, морала, икономиката и битието ни. Накрая психопатриотарите се възползваха от некомпетентността на всички тях и чрез гръмки заклинания съживиха най-грозните черти от народопсихологията ни, зад които скриха собствената си некадърност и уродливост. И „демокрация" стана грозна дума наред с „партия", „политик", „избори", „парламент", превръщайки се във фасада на управляващото задкулисие. Същото онова люпило на заслужили другари и другарки, което оплеска нещата и се оплете в конците си с избора на Пеевски за шеф на ДАНС. Разчитаха, че гражданското общество ще пропусне този факт предвкусвайки летните слънчеви лъчи на плажа

19 катастрофи за денонощие във Варна, няма пострадали

19 катастрофи са регистрирани през изминалото денонощие във Варна. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от "Пътна полиция" - Варна. Пътните инциденти са леки и при тях няма пострадали. Причинени са материални щети. Пътищата от републиканската пътна мрежа са предимно сухи.

Бош, нарисувай нас, грешните!

Светът на адамитите, така неохотно описван в старобългарската книжнина, е щедро изрисуван от Йеронимус Бош. Енигматичните му картини векове наред оставаха неразтълкувани. Експертите се чудеха откъде този съвременник на Леонардо черпи вдъхновение. Отговорът е бил под носа им.
Няма друг художник с толкова много имена.... Светът на адамитите, така неохотно описван в старобългарската книжнина, е щедро изрисуван от Йеронимус Бош. Енигматичните му картини векове наред оставаха неразтълкувани. Експертите се чудеха откъде този съвременник на Леонардо черпи вдъхновение. Отговорът е бил под носа им. Няма друг художник с толкова много имена....

Музикалният стрийминг ще набере сили през 2014 г.

Музикалната индустрия прегърна нов бизнес модел, който може да измести купуването на песни и албуми

    


Полицията издирва Христо Бисеров и по снимка

"Разпращането на снимките е било наредено, след като вчера сутринта дългоочакваната призовка от Софийски градски съд пристигна в министерството", съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров

Арабската революция направи пълен кръгом в Египет


Ислямистите са в затвора, политическите врагове и като цяло недоволните са преследвани от тайните служби, деца са арестувани за карикатури срещу властта. Това изглежда като описание на Египет по времето на Хосни Мубарак.

Така обаче изглежда Египет днес. Най-голямата арабска държава извървя пътя от масов обществен протест срещу един диктаторски режим, през свободни плуралистични избори, до военен преврат и

връщане на старото

Недоволството на всички слоеве от...

Вигенин и Стоянович - най-работните министри

/КРОСС/ Министрите на външните работи Кристиан Вигенин и на културата Петър Стоянович са се отличили като най-работните членове в кабинета „Орешарски" с използван най-малко от полагаемия им се отпуск. Това показва справка на „Дондуков" 1, изготвена за „Монитор". В нея се посочва, че по принцип министрите имат право на удължен платен годишен отпуск в размер на 30 работни дни. Това правителство обаче встъпи в длъжност в края на май, поради което периодът за почивка е орязан на 18 дни. Вицепремиерът Даниела Бобева, която беше последното попълнение в състава на кабинета, дори е с още по-малко дни за отмора - 15. Вигенин и Стоянович са единствените министри, които не са си взели никаква почивка през август, когато колегите им масово са излизали за по няколко дни. Заради многото задачи и през летните месеци кабинетът не пропусна нито едно свое заседание, но премиерът Пламен Орешарски все пак разреши кратки индивидуални отсъствия. Вигенин едва сега, покрай новогодишните празници, е заявил 5 почивни дни, които започнаха да текат от вчера. Откакто е встъпил в длъжност пък, Стоянович е ползвал само един ден от отпуска си - 14 декември, който всъщност беше работна събота. Без пълноценна лятна почивка е останал и министърът на транспорта Данаил Папазов. Той си взел три дни в средата на август, но накъсани през ден - 12-и, 14-и и 16-и

Коледно чудо спасява живота на млад мъж след неуспешна трансплантация

Истинско чудо се случва на едно семейство точно преди година. За втори път се намира донор, благодарение на което големият им син остава жив, съобщава бТВ.

По-малкият брат дава част от черния си дроб на по-големия, но трансплантацията не е успешна. В критична ситуация, когато смятат, че Илиян си отива, се появява донорска ситуация.

Виж тук но Истинско чудо се случва на едно семейство точно преди година. За втори път се намира донор, благодарение на което големият им син остава жив, съобщава бТВ. По-малкият брат дава част от черния си дроб на по-големия, но трансплантацията не е успешна. В критична ситуация, когато смятат, че Илиян си отива, се появява донорска ситуация. Виж тук но

От 2015 година пенсионната възраст и стажът ще започнат да растат

След като пенсионната възраст и стажът през 2014-а няма да се променят, от 2015-а година се предвижда отново да започнат да се вдигат. Повишението на възрастта няма да стане наведнъж, а най-вероятно на етапи от по три или пет години, смятат експерти.

Защо младите искат да се харесат на бабите си

/КРОСС/ Представете си удивлението ми, когато в хода на разгорещен политически спор една студентка ме съкруши с аргумента: "баба ми казва, че професорите трябва да са ни за пример". Не ме разбирайте погрешно: и аз мисля, че трябва да даваме пример, а и възрастта ми вероятно не е била далеч от въпросната баба - но нали аз следваше да настоявам на това? Изведнъж си дадох сметка, че наместо да ни пометат с нови идеи и ценности, младите опитват да ни се харесат. Че това, което ни изглежда като поколенчески бунт, май повече прилича на абитуриентски бал, където едните си правят прическа като мама, а другите бибипкат от колата - мечта на тате. През 90-те беше бумът на православието: студентите ми постеха, смиряваха се, палеха свещи. В средата на 2000-те беше пикът на националното. Поднасяха се венци на герои, спореха на купони за тънкости от македонската история, татуираха Крум Страшний под фланелката "Том Тейлър". Последната вълна, чийто връх видяхме тази година, беше свързана с правилата, с правилния капитализъм. Всяка от тези морални моди - религия, патриотизъм, законност - сама по себе си е похвална. Но все пак защо наместо бунт - състезание с възрастните по консерватизъм? Да вземем правилата. Какво следва от това, че при така сложилите се неравенства най-после се въведе ред и законност? Неравенствата ще се увековечат. Затова "олигарсите" почват сами да настояват за правила, след като веднъж са овладели дадена територия

"Атака" ще съди Слави Бинев, заплашвал Сидеров с убийство

"На 14 декември Слави Бинев извърши престъпление срещу лидера на „Атака”. Престъплението се изразява в това, че се подготвя за убийство и да „размаже и убие” господин Сидеров", посочва адвокат на политическата партия

Принц Уилям дари играчките си на бебе Джордж

Принц Уилям наскоро заяви, че няма да купува скъпи електронни играчки на първородния си син, а ще му предаде своите стари, ръчно изработени фигурки - кончета, войници и наподобяващи австралийския двуутробен бозайник вомбат мечета.

2013 - една година по-близо до втора здравна вноска

Здравноосигурителният модел ще бъде променен, а евросредствата ще играят все по-голяма роля в здравния сектор

    


Защо младите искат да се харесат на своите баби

Представете си удивлението ми, когато в хода на разгорещен политически спор една студентка ме съкруши с аргумента: "баба ми казва, че професорите трябва да са ни за пример". 
Не ме разбирайте погрешно: и аз мисля, че трябва да даваме пример, а и възрастта ми вероятно не е била далеч от въпросната баба - но нали аз следваше да настоявам на това? Представете си удивлението ми, когато в хода на разгорещен политически спор една студентка ме съкруши с аргумента: "баба ми казва, че професорите трябва да са ни за пример". Не ме разбирайте погрешно: и аз мисля, че трябва да даваме пример, а и възрастта ми вероятно не е била далеч от въпросната баба - но нали аз следваше да настоявам на това?

ЕК: Броят на жените в управлението на фирми да достигне 40% до 2020

/КРОСС/ Жените в бордовете на предприятията, чиито акции се търгуват на Европейската фондова борса, да достигнат 40%. Това реши Европейският парламент на предпоследната си сесия. Предложението е на Европейската комисия по директива "Жените в бордовете", която се очаква да гарантира участието на по-голям процент жени в управителните съвети. За да влезе в сила, директивата трябва да бъде одобрена и от Съвета на министрите, тоест от 28-те страни-членки. В момента жените на корпоративни постове в рамките на ЕС са само 13,7 %, сочи статистиката.  

Шофьор на микробус блъсна човек и избяга

Шофьор на микробус блъсна човек и избяга от местопроизшествието тази нощв Гоце Делчев, съобщи "Фокус". 

Пострадалият е 23-годишен мъж. Той е с контузии на главата и гръдния кош, но без счупвания. Оказана му е първа помощ и се лекува в домашни условия.

Сигналът за произшествието е поддаден в полицията в Гоце Делчев малко след полунощ.


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване