БДЖ пуска допълнителни вагони за Нова година

От БДЖ ЕАД ще увеличат с няколко допълнителни вагони съставите на влакове, които пътуват по основните направления в страната, съобщиха от пресцентъра на железницата.  Увеличението на съставите на влаковете се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на празничните дни по повод Коледа и Нова година. С увеличени състави през празничните дни ще се движат общо 49 бързи влака със задължителна резервация и 141 бързи влака.  При закупуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват от 10% до 30% намаление от редовната цена на билета в зависимост от различните търговски оферти на дружеството.  На 30 декември допълнителни вагони са осигурени за съставите на: - пет бързи влака със задължителна резервация по направленията София &...

Ранобудните студенти - марксистки евангелизъм, архивни лозунги

Това е едно малцинство, преекспонирано във Фейсбук и няколко медии

Д-р Тодор Тодоров. Илюстрация: e-vestnik

Следващите редове са някои нови, по-оригинални оценки на протестите на “Ранобудните” студенти (които се отнасят донякъде и за протестите въобще), направени от един преподавател от Философския факултет на Софийския университет - 37-годишният Тодор П. Тодоров, който е писател и доктор по философия. В университета той чете лекции по „Философия на средновековието и ренесанса“, „Арабо-мюсюлманска философия“, както и „История на философията“ във Факултета по журналистика.
Автор е на книгите „Приказки за меланхолични деца“ (сборник разкази, Сиела 2010) и „Винаги нощта“ (сборник разкази, Сиела 2012). „Приказки за меланхолични деца“ излиза в Германия през 2012 г. с немското заглавие „Hexen, Mörder, Nixen, Dichter…“ /Dunkelmagische Geschichten/ (Grössenwahn Verlag, Frankfurt am Main 2012). Носител е на награда „Рашко Сугарев“ (2010) за разказа „Ван Гог в Париж“.
Със съкращения от интервюто на Силвия Томова с Тодоров в komentator.bg:

Някакъв комсомолски кръжок, блясък в очите, радост и единство. И музика. …Всъщност в началото симпатизирах на тези студенти, принципно подкрепях протеста им. Това, което ме отблъсна по-късно, е мракобесната и инфантилна атмосфера. Тикоподобното повтаряне на едно и също, неуместният инквизиторски дух. Призракът на комсомола. Тези хора все едно са глътнали някакво екстази и който не участва в техния „трип“ е по дефиниция изключен. От истината, от доброто и т. н. Това е една малка религия. „Враговете“ пък (а това са всички извън сектата), онези, пребиваващи в Града на Дявола, са вече исторически обречени, те и техните демонски гласове. Това е класически апокалиптичен сюжет, армагедон, добрите срещу лошите, красивите срещу грозните, елфите срещу орките и т.н. Най-касовата прожекция. Някакъв марксистки евангелизъм с готически елементи, от който са направени „десните“ убеждения на младите и който ми се струва твърде далеч от здравия разум.

Вижте как обикновено са описвани „изключените“: те не са граждани, не са радетели за светло бъдеще, нещо повече – безмозъчни са, не могат да мислят. Тоест не умеят да мислят „правилно“, не разбират. Или са морални зомбита, продажници. Всичко е младежко, просто, устремно, инфантилно позитивно… Отново да се съмняваш, да мислиш критично, да си песимист не е актуално. Историята е понякога странно иронична. Това е поколение, което дори не е било родено по времето на социалистическия режим, което е „антикомунистическо“, така да се каже по исторически дълг, и въпреки това умело и убедено възпроизвежда неговата жестомимика и реторика. То пламенно възприема същия плосък език и естетика. Това е езикът на едноизмерното, затворено мислене, на елементарни и емоционално прегорели послания. Всички тези черти парадоксално го доближават до фашизма. Удивително е, че дори лозунгите и скандиранията им са архивни, нафталинови, не са техни, не са на тяхното поколение. Все едно тези деца халюцинаторно живеят в началото на 90-те. Та и по-рано. Те имат и своите шамани, които интелигентно им обясняват защо юрската ера още не е отминала.

Дълбоко в същността си този протест е сложно носталгичен. Той отказва да приеме катастрофата на настоящето и търси убежище в някакъв неясен романтизъм. Повторение на детския стадий. Това е възбуждащата (но регресивна от психологическа гледна точка) наслада в една делюзия. Нека обясня това. Създаде се илюзията, че съществува едно просто, очевидно разделение. От едната страна са младите, красивите, просветените – на тях само е светлото бъдеще, на онези, които разбират, които виждат истината. От другата страна е ветхият човек, сумракът на  неверниците и сребролюбците. Разбира се, че това е религиозна (гностическа, новозаветна) и в същото време комунистическа патетика. Някакъв особен фундаментализъм.

Поколението, закърмено с идеите на свободния пазар, демокрацията и свободната информация, интернет, е същевременно уловено във вакум, в капан, ...

Подолски: Искаме да останем на върха

"Никога не бях имал подобна контузия и не ми бе лесно", признава германецът

    


Видео: "Сакраменто" спря победната серия на "Маями"


"Сакраменто кингс" постигна изненадващ успех със 108:103 след продължения при домакинството на "Маями хийт" и спря серията на шампионите от шест поредни победи. 

Леброн Джеймс вкара 33 точки, за да задмине Лари Бърд и Гари Пейтън и да се изкачи на 29-о място във вечната класация на най-добрите реализатори в НБА, но това се оказа недостатъчно за "горещите", които отново бяха без почиващия заради проблеми с колената Дуейн Уейд. 

Отслабената защита на "Маями" даде повече...

Станишев: Протестиращите нямат желание за диалог с ултиматуми

КРОСС/ "Много правителства започваха с изключително висок рейтинг и в края на мандата завършваха с доста нисък. Аз не изключвам възможността с правителството на Пламен Орешарски да се случи точно обратното. То пое управлението в изключително труден момент - при ГЕРБ 100 000 фирми бяха закрити и над 400 000 българи останаха без работа", заяви Сергей Станишев в интервю за в.24 часа. "Протести има в много страни в Европа с конкретни искания за промяна на политиката. У нас до този момент не чух конкретно искане за промяна на политика, защото няма желание за истински диалог. Няма диалог с ултиматуми. Как да се осъществи диалог срещу откровена агресия? Иначе вие знаете, че винаги съм държал на диалога", коментира Станишев наболелите протести в София и страната. На въпрос дали съжалява, че Пеевски е бил предложен за председател на ДАНС лидерът на БСП заяви, че политиката не търпи емоции и чувства. Тя трябва да се движи от логиката. Но политиците също грешат.    

Момче живее "трети живот" след втора трансплантация

Истинско чудо се случва на едно семейство точно преди година. За втори път се намира донор, благодарение на което големият им син остава жив, съобщава бТВ.

По-малкият брат дава част от черния си дроб на по-големия, но трансплантацията не е успешна. В критична ситуация, когато смятат, че Илиян си отива, се появява донорска ситуация.

Виж тук но Истинско чудо се случва на едно семейство точно преди година. За втори път се намира донор, благодарение на което големият им син остава жив, съобщава бТВ. По-малкият брат дава част от черния си дроб на по-големия, но трансплантацията не е успешна. В критична ситуация, когато смятат, че Илиян си отива, се появява донорска ситуация. Виж тук но

В Сърбия започна спецоперация "Гръм 1" срещу дрогата

Рано тази сутрин на територията на цяла Сърбия започна полицейска операция "Гръм 1", която има за цел да разбие наркогрупите в страната.

27-годишен опита да изнасили възрастна жена в русенско село

27-годишен опита да изнасили 57-годишна жена в с. Батин, Русенско, навръх Коледа, съобщават от полицията. През нощта на 26-ти декември младежът влязъл с взлом през прозорец в дома на жената и направил опит да я изнасили. Изпратеният незабавно към мястото полицейски екип е установил и задържал извършителя Ф.К. 

Виж тук новите електронни издания в 27-годишен опита да изнасили 57-годишна жена в с. Батин, Русенско, навръх Коледа, съобщават от полицията. През нощта на 26-ти декември младежът влязъл с взлом през прозорец в дома на жената и направил опит да я изнасили. Изпратеният незабавно към мястото полицейски екип е установил и задържал извършителя Ф.К. Виж тук новите електронни издания в

Цитат на деня: Протестиращите с танци и хора само доставят удоволствие на управляващите


Като ги гледам протестиращите с тия танци и хора, само правят концерт и им доставят удоволствие (на управляващите – б.а.)

Това заяви бившият министър на културата, а сега депутат от ГЕРБ, Вежди Рашидов в интервю за Би Ти Ви. Той призова през следващата година младите хора "да спрат танците пред парламента", да вземат нещата сериозно в ръце и да се възползват от гражданските си права. Запитан не призовава ли младите към радикални действия, Рашидов отговори:

Не, но човек,...

Времето казва кой си е свършил работата

Рейтингът на телевизията и общественото й значение са най-важният критерий за това кой как си е свършил работата. Това каза шефката на новините в TV7 Миляна Велева в предаването "Факторът Кошлуков".

Политиците също грешат

/КРОСС/ Сергей Станишев пред в.24 часа: - Каква бе изминалата година за вас в една дума, г-н Станишев? - Динамична. - Кое бе най-тежкото решение, което взехте, най-големият компромис, който направихте? - Няма лесно решение, защото всяко е натоварено с отговорност към хората. Същото се отнася и за компромисите. Няма голям и малък компромис - всеки е труден. - Каква е оценката ви за 6 месеца правителство „Орешарски"? Така или иначе то е с толкова ниско одобрение, не е ли това шанс да се проведат отлагани с години непопулярни реформи? - Много правителства започваха с изключително висок рейтинг и в края на мандата завършваха с доста нисък. Аз не изключвам възможността с правителството на Пламен Орешарски да се случи точно обратното. То пое управлението в изключително труден момент - при ГЕРБ 100 000 фирми бяха закрити и над 400 000 българи останаха без работа.Питате за възможността да бъдат проведени непопулярни мерки?Намаляването на цената на тока, която за 20 г. само е нараствала, възможността да бъдат увеличени социалните плащания, след като бяха замразени в последните 4 г., изплащането на забавеното ДДС на бизнеса не бяха ли непопулярни мерки, при положение че правителството намери държавата втова разбито състояние? Кабинетът работи добре, независимо какво внушават някои медии и журналисти

БАБХ: Няма пестициди в цитрусовите плодове, които влизат у нас

Досега няма установени пестициди или неразрешени съставки в цитрусовите плодове в търговските обекти в страната. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Райна Иванов, началник отдел „Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Тя увери, че потребителите спокойно могат да консумират цитрусови плодове – те подлежат на Досега няма установени пестициди или неразрешени съставки в цитрусовите плодове в търговските обекти в страната. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Райна Иванов, началник отдел „Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Тя увери, че потребителите спокойно могат да консумират цитрусови плодове – те подлежат на

Нападнат важен петролопровод в Йемен

Членове на йеменско племе атакуваха с експлозиви важен петролопровод, управляван от чужди компании, в провинция Хадрамаут, югоизточната част на страната. Добивът е спрян.

Двама загинали при катастрофи през денонощието

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 14 тежки катастрофи с 13 ранени и двама загинали, съобщиха от пресцентъра на СБА.

Българите кътат във влогове 36.5 млрд. лева

Спестяванията на българите продължиха да нарастват през 2013 година и вече са достигнали 36.5 милиарда лева – увеличението е с близо 1.6 милиарда за година. Това сочи анализът на ”Уникредит Булбанк”. Българите предпочитат да спестяват в левове.

Хиляди протестиращи в Турция поискаха оставката на Ердоган

Петък вечерта хиляди демонстранти излязоха на площадите в Анкара и Истанбул, за да искат оставката на премиера Реджеп Тайип Ердоган, след избухването на политическия и финансов скандал в страната.
Полицията в Истанбул използва сила, за да разпръсне протестиращите на площад „Таксим". Най- малко двама са ранени а 31 са задържани. 
Органите на Петък вечерта хиляди демонстранти излязоха на площадите в Анкара и Истанбул, за да искат оставката на премиера Реджеп Тайип Ердоган, след избухването на политическия и финансов скандал в страната. Полицията в Истанбул използва сила, за да разпръсне протестиращите на площад „Таксим". Най- малко двама са ранени а 31 са задържани. Органите на

Самоотбраната при взлом - по нови правила

От десетилетия се говори, че е необходим нов Наказателен кодекс. И безспорна заслуга на министъра на правосъдието Зинаида Златанова е, че тя успя да консолидира многогодишната работа и да предложи проект за обсъждане. Едно от големите достойнства на проекта за нов кодекс е, че като цяло дава по-голяма конкретизация на много от престъпленията. От десетилетия се говори, че е необходим нов Наказателен кодекс. И безспорна заслуга на министъра на правосъдието Зинаида Златанова е, че тя успя да консолидира многогодишната работа и да предложи проект за обсъждане. Едно от големите достойнства на проекта за нов кодекс е, че като цяло дава по-голяма конкретизация на много от престъпленията.

Популистката БСП открадна идеята ни за данък "солидарност" и продължава да лъже избирателите

Предновогодишно лидерът на БСП Сергей Станишев реши да подари малко лъжливи мечти на изстрадалите български избиратели. С явната умисъл, че няма да го изпълни, Станишев щедро обещава полупадането на плоския данък и въвеждането на подоходен данък от 15% за гражданите с високи доходи…през 2016 г. Господин Станишев ще ви купи колело, ама друг път! Да припомним, че БСП въведе плоския данък и дори се хвалеше, че станала дясна партия и нямало нужда от СДС.

Слави Бинев заплашвал Сидеров с убийство

Това заяви адвокатът на партия Атака Стефан Павлов

Култът към голото

Защо всички Златки се стичат в София, за да се съблекат? Защо самата София се казва така и защо тъкмо нудистът Георги Чапкънов е авторът на нейната статуя пред ЦУМ?
Отговор на тези въпроси дава една средновековна ерес, от която покълва Ренесансът. Адамитството плъзва в българските земи от Солун през XIII век. В началото на XIV в. сектата се е укре Защо всички Златки се стичат в София, за да се съблекат? Защо самата София се казва така и защо тъкмо нудистът Георги Чапкънов е авторът на нейната статуя пред ЦУМ? Отговор на тези въпроси дава една средновековна ерес, от която покълва Ренесансът. Адамитството плъзва в българските земи от Солун през XIII век. В началото на XIV в. сектата се е укре

Вадят дюните от плажовете

Да бъдат извадени дюните от плажовете - такава промяна в закона готвят депутати от управляващото мнозинство и експерти в правителството. Това съобщи пред "24 часа" народният представител от левицата Димчо Михалевски, който заедно със свои колеги е вносител на промени в закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

NY Times: В България има масово разочарование, че не се скъса със съветските корени

"Разговорите ми през декември в София разкриха масово разочарование от поредицата правителства, от корупцията и неспособността на страната да се откъсне от съветските си корени. Тя не успява и да се измъкне от позицията на най-бедната страна в ЕС.", разказва Дани Хаким в репортаж за "Ню Йорк Таймс", търсещ отговор на въпроса наистина ли много българи и румънци ще потеглят на 1 януари за отворените от тази дата трудови пазари на последните държави в ЕС, останали затворени за гражданите на двете страни.  "Най-богатите 20% от обществата в България и Румъния имат по-нисък среден доход от най-бедната една пета от обществата във Великобритания, Франция, Германия или друга от богатите европейски държави, сочи Евростат.  Очевидно, това не означава, че д...

Отбелязваме Международния ден на киното

Днес е Международния ден на киното. На 28 декември през 1895 година в парижкото “Гран кафе” се състои първата публична демонстрация на “движещи се фотографии”, с помощта на кинематографа, изобретен от братята Антоан и Луи Люмиер.  На прожекцията присъстват едва 35 души. Представени са десет кратки серии от "движещи се фотографии", в това число и първия филм на братя Люмиер "Работници напускат фабриката Люмиер в Лион". Всяка една от лентите е 17 метра дълга и заснетият на нея филм е с времетраене средно по 50 секунди.  Първият филм в историята на кинематографията е заснет малко по-рано през същата година с кинематографа на Леон Боули, патентован през 1894 г. Двамата братя доразработват устройството. Усъвършенств...

Годишен хороскоп 2014 г.- Телец

За Телците годината започва с ретроградното събитие на планетата господар – Венера, което продължава до 31 януари. През този период ще направите преоценка на много ценности, вещи, хора, отношения. Ще довършите много от забравените неща. Промените ще засегнат най-вече отношенията. Ще се обръщате често назад, ще търсите стари връзки, партньори, отминали отношения. Направете това най-вече с цел да се изяснят причините за раздялата или недоразуменията, довели до нея. Такова изясняване ще ви е от полза, тъй като в такива моменти обикновено всички стари обиди изчезват. Дори отношенията да не се възстановят на предишното ниво, настъпва освобождаване от тягостния душевен товар и придобиване на ценен опит.Ретроградността на Венера ще ви донесе полза в ролята ви на брачен или делови партнь...

Китай взе решение за премахване на трудововъзпитателните лагери

/КРОСС/ Китайските власти са взели решение да прекратят системата на трудововъзпитателните лагери като част от усилията за защита на правата на човека. Това се посочва в резолюция, приета днес от Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители, предаде ИТАР-ТАСС. На практика, това означава, че предстои затваряне на многобройните трудови лагери, които все още са в основата на затворната система в страната. Системата на трудововъзпитателните лагери е основана през 1957 година. Особеното при нея е, че за гражданите не е нужно съдебно решение, за да бъдат вкарани в нея, а срокът за задържане може да достигне до 4 години. По официални данни в момента в Китай има общо 351 лагера, а в края на 2012 там са били държани 50 000 души.  

По улиците на Гьотеборг тръгнаха 100 автомобила "Волво" без шофьори


"Волво" стартира поредния уникален по рода си проект - програма за автономно шофиране, в рамките на която по улиците на Гьотеборг вече се движат 100 Volvo автомобила, които се управляват самостоятелно, похвалиха се от компанията.

"Автономните автомобили са изключително важна част от бъдещата концепция на" Волво" за край на смъртните случаи по пътищата до 2020 г", коментира президентът на компанията Хакан Самуелсон. Той изтъкна, че следващите месеци са много важни за цялостната...

Рашидов: Протестиращите да се втвърдят, с пиана не става

Протестиращите трябва да втърдят позицията си. Исканията им трябва да станат категорични, целенасочени, ясни и точни. Те самите видяха, че с пиана и концерти нещата няма да се получат. В никакъв случай не призовавам за гражданска война. Просто протестиращите трябва проведат една битка. Това каза пред bTV Вежди Рашидов.

Баба даде 5500 лв. на "ало-измамник"

Парите били за "операция" на дъщеря й

    


Изгодно е да си баща в България

/КРОСС/ С 323 лв. по-голямо е обезщетението за отпуск по бащинство в България спрямо това във Великобритания. Това е установил сравнителен анализ на условията за ползване на отпуск от бащите на новородени в двете страни, публикуван в последния бюлетин на НОИ, цитиран от Дарик. 940 лв. е максималното обезщетение за отпуска по бащинство в България, което продължава 2 седмици след раждането на детето. Във Великобритания максималното обезщетение е 273, 56 лири, или 617 лв. за две седмици. Отпускът по бащинство в Англия обаче може да се ползва само в първите осем седмици след раждането на детето, като таткото избира дали да вземе наведнъж една, или две седмици. В България са и по-малко изискванията, на които трябва да отговаря бащата, за да ползва отпуска си, показва анализът на НОИ, цитиран от в. „24 часа". Всъщност условието в България е едно-единствено - родителят да е бил осигурен в последните 12 месеца преди раждането на детето. Обезщетението за отпуска по бащинство се плаща от НОИ и е в размер на 90% от осигурителния доход на бащата. Във Великобритания пък татковците трябва да са работили при един работодател поне 10 месеца преди раждането и освен това да получават поне минималната заплата за страната, която е 109 лири на седмица. Обезщетението за бащинство се плаща от работодателя, който си го възстановява в края на годината, и не може да надхвърля 136 лири на седмица

Микробус блъсна момче край Гоце Делчев, шофьорът избяга

Пострадалият е с контузии на глава, гръден кош и други травми

МВР чака 10 дни определението на съда за издирването на Бисеров

Определението на Софийския градски съд (СГС), с което бившият зам.-председател на парламента и ДПС Христо Бисеров бе обявен за национално издирване на 17 декември, е пътувало до МВР в продължение на цели 10 дни. Това стана ясно от думите на главния секретар на силовото ведомство Светлозар Лазаров пред в. "Стандарт", който коментира, че "на 27 декември е постъпило постановление за установяване на адреса и местонахождението на г-н Бисеров с цел връчването на призовка за явяване по наказателно дело". Както Mediapool вече писа, причината за забавянето бе, че въпреки доста краткото разстояние от Съдебната палата в София до сградата на МВР на ул "Шести септември" определението на СГС бе пратено по пощата и, очевидно, заради празниците препращането му е отнело повече от обичайното време. "Разпращането на снимките бе наредено, след като вчера сутринта дългоочакваната призовка от Софийски градски съд пристигна в министерството", казва още Лазаров, уточнявайки, че фотографии на Бисеров са били разлепени във всички полицейски управления в страната. Бившият депутат, който е обвиняем за пране на пари и невярна имуществена декларация, бе обявен за издирване, след като за пореден път не се отзова на призовката на СГС да даде показания по делото срещу нападателя на почетния председател на ДПС Ахмед Доган – Октай Енимехмедов. Оказа се, че на единия си известен на съда адрес Бисеров не се е появявал от 20-ина дни, а на другия се помещавала чешката резиденция. На предишното заседание по делото "Енимехмедов" в края на ноември бившият политик бе глобен с 500 лева, тъй като не бе представил уважителна причина за отсъствието си. Освен това СГС постанови принудителното му довеждане. На 17 декември магистратите отмениха глобата на Бисеров, тъй като междувременно той бе изпратил до съда такава молба, придружена с обяснението, че не се е явил в съдебната зала, защото е бил в болница. По делото си за пране на пари той е обвиняем заедно с доведения си син Ивайло Главинков, като и двамата са с гаранции по 25 000 лева и с наложени забрани да напускат страната. Според Софийската градска прокуратура между 13 декември 2012 г. и 21 февруари 2013 г. двамата са изпрали общо 314 529 долара и 117 192 евро. Държавното обвинение заведе през октомври делото срещу Бисеров и Ивайло Главинков. Това се случи три дни, след като депутатът обяви, че напуска парламента и политиката "по лични причини". Според първоначалната информация от прокуратурата повод за разследването са станали три парични превода от сметки на Бисеров в Швейцария към сметки на Главинков в македонска банка, а оттам – към офшорни дружества.

Определението на съда за издирването на Бисеров пътува до МВР 10 дни

Определението на Софийския градски съд (СГС), с което бившият зам.-председател на парламента и ДПС Христо Бисеров бе обявен за национално издирване на 17 декември, е пътувало до МВР в продължение на цели 10 дни. Това стана ясно от думите на главния секретар на силовото ведомство Светлозар Лазаров пред в. "Стандарт", който коментира, че "на 27 декември е постъпило постановление за установяване на адреса и местонахождението на г-н Бисеров с цел връчването на призовка за явяване по наказателно дело. Предприети са всички мерки за бързото откриване на депутата". Както Mediapool вече писа, причината за забавянето бе, че въпреки доста краткото разстояние от Съдебната палата в София до сградата на МВР на ул "Шести септември" определението на СГС бе пратено по пощата и, очевидно, заради празниците препращането му е отнело повече от обичайното време. "Разпращането на снимките бе наредено, след като вчера сутринта дългоочакваната призовка от Софийски градски съд пристигна в министерството", казва още Лазаров, уточнявайки, че фотографии на Бисеров са били разлепени във всички полицейски управления в страната. Бившият депутат, който е обвиняем за пране на пари и невярна имуществена декларация, бе обявен за издирване, след като за пореден път не се отзова на призовката на СГС да даде показания по делото срещу нападателя на почетния председател на ДПС Ахмед Доган – Октай Енимехмедов. Оказа се, че на единия си известен на съда адрес Бисеров не се е появявал от 20-ина дни, а на другия се помещавала чешката резиденция. На предишното заседание по делото "Енимехмедов" в края на ноември бившият политик бе глобен с 500 лева, тъй като не бе представил уважителна причина за отсъствието си. Освен това СГС постанови принудителното му довеждане. На 17 декември магистратите отмениха глобата на Бисеров, тъй като междувременно той бе изпратил до съда такава молба, придружена с обяснението, че не се е явил в съдебната зала, защото е бил в болница. По делото си за пране на пари той е обвиняем заедно с доведения си син Ивайло Главинков, като и двамата са с гаранции по 25 000 лева и с наложени забрани да напускат страната. Според Софийската градска прокуратура между 13 декември 2012 г. и 21 февруари 2013 г. двамата са изпрали общо 314 529 долара и 117 192 евро. Държавното обвинение заведе през октомври делото срещу Бисеров и Ивайло Главинков. Това се случи три дни, след като депутатът обяви, че напуска парламента и политиката "по лични причини". Според първоначалната информация от прокуратурата повод за разследването са станали три парични превода от сметки на Бисеров в Швейцария към сметки на Главинков в македонска банка, а оттам – към офшорни дружества.

Бареков: Цветанов иззе функциите на Борисов

/КРОСС/ "Цветан Цветанов иззе функциите на Бойко Борисов по изграждането на партията. Той подмени ключови кадри в ГЕРБ през 2008 година, които държи в зависимост", коментира пред "Преса" Николай Бареков. Според Бареков пред 2002 година бившият вътрешен министър палил пурите и носил кафетата на Борисов, а и на него, когато се виждали. Шест години по-късно обаче нещата се променили и Цветанов си разменил ролята с Борисов, превръщайки се от "слуга" в "глава на партията". "Сега той държи ГЕРБ. Депутатите стоят в партията, защото са зависими от Цветанов. Част от хората ги държи с компромати от времето, когато беше в МВР и ги подслушваше постоянно", обяснява лидерът на "България без цензура".  

БАБХ: Цитрусовите плодове, които влизат у нас, са напълно безопасни

Досега няма установени пестициди или неразрешени съставки в цитрусовите плодове в търговските обекти в страната. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Райна Иванов, началник отдел „Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Тя увери, че потребителите спокойно могат да консумират цитрусови плодове – те подлежат на Досега няма установени пестициди или неразрешени съставки в цитрусовите плодове в търговските обекти в страната. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Райна Иванов, началник отдел „Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Тя увери, че потребителите спокойно могат да консумират цитрусови плодове – те подлежат на

Плевнелиев отмаря във вилата си в Баня

Президентът Росен Плевнелиев ще прекара почивните дни до 30 декември в луксозната си къща в разложкото село Баня. Четирима охранители му вече са пристигнали и са се настанили в местен хотел, съобщава struma.bg. Обикновено при визитите на държавния глава охраната пристига ден по-рано. Очакваше се президентът да пристигне снощи.На 31 декември Росен Плевнелиев ще отпътува от Баня, но ще се върне отново на 3 януари и ще остане до 5 януари.

Над 152 хиляди души са преминали българо-гръцката граница по празниците


Над 152 хиляди души и над 49 хиляди моторни превозни средства са преминали българо-турската граница по време на коледните празници, съобщи агенция "Фокус". Движението през границата е интензивно, пунктовете работят на пълен капацитет. Създадена е временна организация по пунктовете до 2 януари, ще има максимален брой служители, включително по време на почивните дни за Нова година.

В област Благоевград заради изграждането на автомагистрала "Струма" в участъка "Марикостиново - Кулата" е...

ЕС и ЕП следят отблизо разследването в Турция

/КРОСС/ Разследването на корупционните практики и рушветчийството в Турция се следят отблизо от Брюксел, съобщи телевизионният канал NTV. Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле заяви, че случващото се в Турция буди безпокойство и по-специално - масовото отстраняването от длъжност на голям брой полицаи на висши позиции. Щефан Фюле подчерта важността на гарантирането на безпристрастността и независимостта на съдебното разследване. Междувременно докладчикът за Турция в Европарламента - холандската депутатка Риа Оомен-Руижтен (ЕНП-ЕД) подчерта, че изпитва безпокойство по отношение на разделението на властите в Турция и призова изпълнителната власт да се въздържа от действия, които могат да бъдат оценявани като правителствена намеса в съдебни производства.  

Китай премахва трудововъзпитателните лагери

Вкарването на гражданите в трудови лагери става без съд, и периодът на задържане там може да достигне до четири години.

Китайските власти са взели решение да прекратят системата на трудововъзпитателните лагери като част от усилията за защита на правата на човека. Това се посочва в резолюция, приета в събота от Вкарването на гражданите в трудови лагери става без съд, и периодът на задържане там може да достигне до четири години. Китайските власти са взели решение да прекратят системата на трудововъзпитателните лагери като част от усилията за защита на правата на човека. Това се посочва в резолюция, приета в събота от

Wanted: МВР търси Бисеров със снимка!

Полицаи издирват Христо Бисеров със снимка. Фотоси на бившия депутат, който бе обявен преди седмица от съда за издирване, вече са разлепени във всяко РПУ в страната. Снимки има и на всички контролни пунктове.

В Турция хиляди протестиращи поискаха оставката на Ердоган

Петък вечерта хиляди демонстранти излязоха на площадите в Анкара и Истанбул, за да искат оставката на премиера Реджеп Тайип Ердоган, след избухването на политическия и финансов скандал в страната.
Полицията в Истанбул използва сила, за да разпръсне протестиращите на площад „Таксим Петък вечерта хиляди демонстранти излязоха на площадите в Анкара и Истанбул, за да искат оставката на премиера Реджеп Тайип Ердоган, след избухването на политическия и финансов скандал в страната. Полицията в Истанбул използва сила, за да разпръсне протестиращите на площад „Таксим". Най- малко двама са ранени а 31 са задържани. Органите на

Ни Ло стана Снежанка

Далеч от България Николета Лозанова не спира да дразни с фейсбук статуси и провокативни снимки своите опонентки.

Михалевски: Кметът на Бургас да защити паметника на Альоша!

/КРОСС/ Кметът на община Бургас Димитър Николов трябва да излезе и публично да защити паметника на Альоша на Тройката в Бургас, а с това и историята на своя град. За това призова бургаският народен представител от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски по повод петицията на граждани в Бургас за разрушаване на паметника. „Човек е създаден, за да живее, създава и гради. Духът на разрушението не е човешки", подчерта шефа на Парламентарната комисия по регионална политика и зам.-председател на социалистите в Народното събрание. По думите му - търсенето на решение на проблемите с премахването на нещо или някого показва липсата на въображение, градивни решения и безсилие.  

Премиерът на Израел Нетаняху е приет в болница

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е бил приет в болница заради възпалени синуси, предаде АФП.
В официално изявление, от кабинета на премиера, съобщиха че той се почувствал зле и се оплакал от главоболие.
След двучасов престой премиерът на Израел е напуснал болницата в добро състояние.




Израелският премиер Бенямин Нетаняху е бил приет в болница заради възпалени синуси, предаде АФП. В официално изявление, от кабинета на премиера, съобщиха че той се почувствал зле и се оплакал от главоболие. След двучасов престой премиерът на Израел е напуснал болницата в добро състояние.

Сидеров се държи като главатар на квартална шайка, обяви Бинев

За евродепутата е невъзможно България да стои настрана от скандалите около „Атака" и истината да не излезе наяве. Въпреки това, по неговите думи, обществото е свикнало у нас „всеки ден да е панаир" и не обръща внимание на случилото се.

Отечеството ни е в плен на четири смъртни порока

/КРОСС/ - Г-н Цанев, като човек, който добре познава миналото и настоящето, вероятно сте мислили какъв би могъл да е пътят, който може да изведе България от блокажа, в който се намира? - Имам чувството, че гледам някакъв тъп бездарен филм, някаква пародия на онези времена, когато "партията беше права, когато съгреши дори". Тази посткомунистическа агония отравя с лицемерието си и с цинизма си всичко. Не знам дали знаете, в древна Атина Народното събрание било разположено на върха на хълма Пникс, а трибуната била обърната така, че говорещият народен представител да гледа безкрайния морски простор - това, според древните гърци, стимулирало свободомислието и стремежа към демокрация. Представете си какво свободомислие и какъв стремеж към демокрация изпълва душите на нашите народни представители, обсадени в нашето Народно събрание, заобиколено от черни камионетки и метални заграждения, охранявано денонощно от полиция и жандармерия! Министърът на вътрешните работи заявява, че блокадата ще продължи, докато продължават протестите и съобщава, че тази блокада струва на бедната ни държава милиони и обвинява за това протестиращите. Не знам къде този министър е учил логика, но всеки нормален човек знае, че трябва да се съди причината, а не следствието

В Таджикистан забраниха празненствата за Нова година

Внушителните фойерверки, шампанско и шумни партита са само част от празненствата около посрещане на Нова година. Не навсякъде по света, обаче, гледат с добро око на тези прояви. В Таджикистан например Министерството на образованието и науката забрани на студените да организират новогодишни чествания.

EVN: Намаляло е потреблението по празниците

/КРОСС/ Потреблението на клиентите на EVN България за периода на почивните дни 22 декември - 26 декември 2013 г. е с 1% по-малко спрямо същия период през 2012 г. Данните на дружеството показват, че общо за периода от почивни и празнични дни между 22 и 26 декември 2013 г. включително клиентите на дружеството са консумирали общо 147 231 000 киловатчаса електроенергия. Тези стойности са по-ниски спрямо потреблението през същия период миналата година, когато са консумирани общо 148 916 000 киловатчаса. Върховото потребление тази Коледа е регистрирано между 17:00 и 18:00 ч. на 24 декември 2013 г. Тогава са регистрирани 1 655 000 киловатчаса консумирана електроенергия, сочат диспечерските данни на дружеството. За сравнение върховото потребление миналата Коледа е било регистрирано на 23 декември: 1 638 000 киловатчаса електроенергия. EVN България напомня, че важно значение за консумацията на електроенергия и за стойността на фактурата има режимът и интензивността на потребление при всеки клиент, както и фактори като: ефективната изолация на стените и уплътняване на врати и прозорци, видът и броят на използваните уреди и техния клас на енергийна ефективност, броя помещения в жилището, които се отопляват, броят живущи в жилището и др. Важно за всеки клиент е периодично да следи своята консумация на електроенергия чрез сверяване данните от електромера. Специалистите в диспечерските центрове на EVN България осъществяват денонощен мониторинг на мрежата

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване