Издирва се умствено изостаналата Стефания

Столичната полиция издирва 28-годишната Стефания Николова, която е изчезнала от дома си на 9 февруари. Младата жена страда от умствена изостаналост.

Швейцарският референдум или "предупреждавахме ви!"

/КРОСС/ Референдумът в Швейцария от неделя, на който мнозинството от гражданите на страната одобри предложението на крайната десница за ограничаване на правото на движение на граждани от ЕС на територията на алпийската страна, показва нагледно в какво се превръща демокрацията (дори там), когато се узурпира от екстремистки идеи. За съжаление, както нееднократно е посочвано на страниците на „Жилото", скандалът, който предизвика резултатът от допитването в Швейцария, е само прелюдията към какофонията, която ще се вдигне след Евроизборите през май. И медийният лов на вещици, който ще я съпътства. Утвърждаването последните месеци на позициите на крайно-дясната Швейцарска народна партия (SVP), която през 2011 г. взе над 25 % от гласовете на изборите за Федералната асамблея, следва популистката тенденция, която се забелязва в цяла Европа. Очакванията на мнозинството от международните наблюдатели са крайната десница във Франция, Великобритания, Холандия и Австрия да покаже изключителни високи резултати на предстоящите избори за Европейски парламент. Според някои прогнози крайно-дясното западноевропейско политическо обединение, обявено през ноември, може да се превърне в четвърта дори трета най-голяма политическа група в ЕП, изпреварвайки по численост фракциите на Либералите и „Зелените"

Полицията във Варна стартира акция срещу автокражби

Тази седмица на територията на Областна дирекция на МВР – Варна стартира специализирана полицейска операция с цел превенция на противозаконното отнемане на автомобили, съобщиха от пресцентър...

ГЕРБ са сменили 40 хил. служители в държавната администрация, казва Ерменков

Натъкнахме се на факти и документи, които разкриват как при управлението на ГЕРБ е имало лавина от партийно кадруване в централната администрация и филиалите й, заяви на брифинг в НС председателят ...

Временно спират строителството в Странджа

Екоминистерството спира общия устройствен план на Царево. Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова е подписала заповед изпълнението на плана да се спре до приключване на процедурата по изменението му и изработването на екологична оценка.

Последователността на Йелън вдигна европейските индекси

Секторът на основните суровини и автомобилните акции бяха сред най-печелившите

    


Ерменков показа документи, доказващи партийно кадруване

/КРОСС/ „Ще представим намерени документи в служебния апартамент на депутата от "Атака" Гален Монев, който преди това е използван от бившия депутат на ГЕРБ Павел Димитров, които ясно очертават йерархията на тоталното партийно кадруване и нейният механизъм на действие", каза народният представител от БСП Таско Ерменков, председател на временна анкетна комисия за проверка и установяване на случаите на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и в други държавни структури и предприятия в периода август 2009 - март 2013 г., на брифинг в парламента. „Тук става въпрос само за отговорни кадри, не става въпрос за чистачки или младши експерти, а за директори и нагоре. Справките отгоре са именувани така: „Относно приоритетните кадрови предложения в областните структури на ГЕРБ", каза Ерменков. След получаването на справките, областните ръководители на ГЕРБ връщат попълнената справка с подходящите кандидати за работа в изпълнителната власт. Тези кандидати се номинират на партийно събрание, водят се протоколи, които се заверяват, за да няма съмнение, че предложеният човек не е одобрен от партийната структура. Същите вече процедури административният секретар, който ги е получил, ги изпраща на съответния министър и при финализирането на действието, с трудов договор, който е направил", обясни още Ерменков.  

Мъжки спорт, секси момичета

Вижте хокеистките в Сочи, чиято красота остава скрита зад предпазните каски

    


58-годишен грък пострада на ски пистите в Банско

58-годишеният грък Йоанис А. пострада на ски пистите в Банско, предаде репортер на БГНЕС.

Един район във Варна остава без ток утре

От Енерго про съобщават, че поради ремонт и реконструкция на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 12 февруари - сряда, без ток ще бъде в района на: ж.к.Владиславово бл.406 вх.1,2,3,4,5,6,7,8,9 и 10. От дружеството съобщават още, че енергоподаването ще бъде спряно за периода от 09:00 ч.

Купуваме 3 кораба за отбрана

Министерство на отбраната ще поръча 3 патрулни кораба. Всеки от тях струва 120 милиона лева и ще бъде направен за две години и половина. Модулните кораби ще бъдат правени в родни корабостроителници, обясни военният министър Ангел Найденов.

Откриха десетки творби на Реноар и Моне в стара нацистка къща

Втора колекция от десетки творби на изкуството беше открита в австрийския дом в Залцбург на Корнелиус Гурлит. През 2012 г. в дома му в Мюнхен бяха открити 1400 творби, за които се смята, че нацистите са конфискували от граждани по време на хитлеровия режим.

Българите остават позитивни към ЕС, въпреки че 73% не са усетили лични ползи


Повече от половината българи не виждат съществени промени в България след седем години на членство в Европейския съюз и преди престоящите избори за Европейски парламент през май. За мнозинството от хората еврочленството не е успяло да повлияе съществено върху развитието на редица ключови сфери, като съдебната система, но все пак има направления, в които българите виждат положителен ефект, като свободното пътуване. Това показват данни на агенция "Алфа Рисърч" от проучване, реализирано в периода...

Според 74% от българите членството в ЕС не е довело до по-добра работа на съдебната система


Повече от половината българи не виждат съществени промени в България след седем години на членство в Европейския съюз и преди престоящите избори за Европейски парламент през май. За мнозинството от хората еврочленството не е успяло да повлияе съществено върху развитието на редица ключови сфери, като съдебната система, но все пак има направления, в които българите виждат положителен ефект, като свободното пътуване. Това показват данни на агенция "Алфа Рисърч" от проучване, реализирано в периода...

Иранската революция в числа 35 години по-късно


Колко камшика може да получи една жена, защото е облечена поподходящо? Колко месо може да си купи един учител със заплатата си? Колко души са били убити с камъни заради прелюбодейство?

На подобни въпроси се опитва да отговори Голназ Есфандари от Радио "Свободна Европа" на 35-та годишнина от идването на власт на аятолах Хомейни.



0
Броят на жените съдии в Иран днес. Преди революцията няколко жени, включително нобелистът за мир Ширин Ебади, работеха като...

119 души са загинали при катастрофа на военен самолет в Алжир

119 души са загинали при катастрофата на военен самолет в Алжир, предаде РИА Новости.
Според местни медии на борда на самолета са се намирали 119 души, като всички са загинали.
Катастрофата е станала във вторник сутринта.







































119 души са загинали при катастрофата на военен самолет в Алжир, предаде РИА Новости. Според местни медии на борда на самолета са се намирали 119 души, като всички са загинали. Катастрофата е станала във вторник сутринта.

БСП-Пловдив: Общинската администрация е принудена да събира подписи за референдум

/КРОСС/ Възмутен гражданин сигнализира в приемната на Николай Радев днес, че на гишетата в общинската служба „Местни данъци и такси" в Пловдив се събират подписи за референдума, предложен от президента и подкрепен от ГЕРБ. Проверката на място не установила списъци, но служители признаха за наличието на такива. Те били дадени от шефката на звеното сутринта, но само за работещите в структурата, признаха притеснени чиновници. "Явно е , че 500-те назначени членове на ГЕРБ (по признание на кмета) в общинската администрация оказват натиск върху останалите служители за участие в политически мероприятия", коментира Николай Радев. "Очевидно общинската администрация все повече се превръща в партийно събрание на ГЕРБ и логично е да попитаме кога изпълняват служебните си задълженията си", каза председателят на БСП -съветниците.  

Пенсиите се вдигат с 3% от 1 юли

Пенсиите ще бъдат индексирани от 1 юли с 3%, заяви социалният министър Хасан Адемов по време на Националния форум "Правителство-Бизнес". Това ще стане по т.нар. "швейцарско правило" - половината от инфлацията плюс половината от ръста на осигурителния доход.

"Отказите за визи за САЩ за българи са основният проблем"

Вигенин: Изискването е те да са до 3 процента, което е недостижимо

    


Самолет се разби в Алжир, загинаха всичките 103-ма души на борда

Алжирски военно-транспортен самолет се разби в източната част на Алжир, при което са загинали всичките 103-ма души на борда, съобщиха световните агенции. Самолет "C-130 Херкулес", който е пътувал към източния град Константин, е катастрофирал при лоши метеорологични условия в Ум ел-Буаги, на около 500 километра източно от алжирската столица. На борда на самолета е имало 99 пътници - войници и техните семейства, и 4-членен екипаж.

Италия отчете рекордна гледаемост на игрите в Сочи


Италианските телевизионни канали, които предават зимните олимпийски игри в Сочи, отчетоха поставени рекорди по зрителски интерес.

От "Скай Италия" обявиха, че през втория ден на олимпиадата по техния специален канал "Скай Олимпиада" и по "Чиело" във вечерния праймтайм е имало 10.5 милиона зрители.

При това над 2.2 милиона от тях са гледали състезанията в Сочи по платения канал "Скай олимпиада".

Най-голям зрителски интерес е имало към състезанията по спускане с...

Десет температурни рекорда в цялата страна

Общо десет температурни рекорда бяха отчетени от НИМХ днес (11 февруари) в страната, предаде Агенция "Фокус". Температурни рекорди бяха измерени в следните градове: Велико Търново, където ...

Морската столица ще има нов център до началото на лятото

Премахването на потрошените плочки по варненското ларго започна. До началото на туристическия сезон централната пешеходна зона, която от години е символ на разрухата, трябва да стане визитната картичк...

Цонев: Борисов лъже за Мишо Бирата, няма доказателства за участие на Първанов

Съдът не е върнал лиценза на фабриката на Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, както твърди Бойко Борисов. Съдът просто е спрял отнемането на лиценза, подчерта в предаването „Лице в лице...

Бисеров отново отива пред съда заради Енимехмедов

За втори път бившият зам.-председател на НС и ДПС Христо Бисеров ще се яви в съда по делото срещу нападателя на Доган – Октай Енимехмедов, предаде БГНЕС. Бисеров свидетелства за нападение...

Терзиева: България е загубила средно 65% от водата си

/КРОСС/ "Намаляването на социално-икономическите различия между регионите в страната е един от основните приоритети в програмата на правителството", каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева при участието си в Националния форум „Правителство-бизнес" днес. В рамките на панела „Инфраструктурата - бъдещето на регионите в България" тя обяви, че социално-икономическите разлики между регионите през последните години са се задълбочили. За преодоляването им вече са разработени основните стратегически документи. Приети са Регионалните планове за развитие, а областните стратегии за развитие се приемат в момента, посочи министър Терзиева. Тя подчерта, че липсват Общи устройствени планове на общините. Министър Терзиева припомни, че е възстановен процесът на децентрализация. Има пътна карта с конкретни приоритети и мерки с цел през 2015 г. финансовата децентрализация на общините да стартира реално, каза тя. Започнахме дългоочакваната реформа в сектор водоснабдяване и канализация. До края на този месец или в началото на другия очаквам да бъде приета Стратегията за развитие и управление на сектор ВиК, която ще бъде основата за изпълнение на проекти по ОП „Околна среда", съобщи регионалният министър. ВиК активите ще бъдат извадени от ВиК дружествата. Те ще станат публична държавна или общинска собственост. Управлението им ще бъде предоставено на асоциациите по ВиК

Гъст дим от пожари затвори летището на Мелбърн

В щата Виктория, където се намира Мелбърн, бушуват над 150 пожари, като 19 от тях са извън контрол

Темата за Украйна доминира на Съвета „Външни работи“ на ЕС

/КРОСС/ Министърът на външните работи Кристиан Вигенин приключи днес участието си в два последователни съвета в Брюксел - Съвет „Външни работи" и Съвет „Общи въпроси" на ЕС (10-11 февруари т.г.). Първият ден министрите проведоха широка дискусия по Украйна, водени от загрижеността за продължаващата криза в страната. Обсъдени бяха стъпките за прекратяване на насилието и намаляване на напрежението в Украйна и бе изразена готовност ЕС да реагира бързо при влошаване на обстановката. Според външните министри от ЕС преодоляването на кризата преминава през предприемане от страна на властите на всички необходими мерки, които да гарантират правата на украинските граждани, в т.ч. правото им на мирен протест. В заключенията на Съвета се посочва, че формирането на ново правителство, с възможно най-широко представителство и осъществяването на конституционна реформа, която да доведе до по-голям баланс между властите и подготовка на честни и свободни президентски избори, ще допринесат за стъпването на Украйна на устойчивия път на реформите. ЕС не се стреми да играе ролята на посредник, но може да окаже на Украйна експертна помощ, като потвърждава готовността си за сключване на Споразумение за асоцииране, щом страната е готова за това. Едновременно с това ЕС, в тясно сътрудничество с международната общност, има готовност да съдейства за преодоляване на тежката икономическа ситуация в страната

Ничии жици под високо напрежение

Цял град неочаквано остава без електричество. Двама души загиват от токов удар. След това часове отнема на институциите да реагират, и то с теории в стил “къде сбъркахме?”.
Не, това не е сценарий за нискобюджетен филм на ужасите, а българската енергийна действителност. Градът е Ихтиман, където преди две седмици при опит да бъде отстранена авария в Цял град неочаквано остава без електричество. Двама души загиват от токов удар. След това часове отнема на институциите да реагират, и то с теории в стил “къде сбъркахме?”. Не, това не е сценарий за нискобюджетен филм на ужасите, а българската енергийна действителност. Градът е Ихтиман, където преди две седмици при опит да бъде отстранена авария в

България е заплашена от санкции на ЕК заради закона за лекарствата

България е заплашена от наказателна процедура от страна на Европейската комисия заради поправката в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, която парламентът прие в средата на януари, предупредиха представители на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, Европейската асоциация на фармацевтичните компании и Немската асоциация на паралелните износители във вторник. Новите текстове задължават всички търговци, които осъществяват паралелен износ на лекарства от България за чужбина, дори в рамките на ЕС, да уведомяват за това от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) и да чакат 30 дни здравното министерство да провери дали медикаментите, които ще се изнасят, не са дефицитни на българския пазар. По принцип паралелен износ се извършва от търговци, които купуват внесени лекарства и ги изнасят към пазари, където цената им е много по-висока. Новоприетата промяна разтревожи не само паралелните износители, които обявиха, че нямат нищо против да има уведомителен режим, но не и да чакат по 30 дни за разрешение да изнасят. От европейска гледна точка тези промени нарушават свободното движение на стоки в рамките на вътрешния пазар на ЕС и отварят врата за корупция, коментира за Mediapool Гергана Паси, министър по европейските въпроси при Тройната коалиция. Тя отбеляза още, че Европейската комисия не е била уведомена, че се подготвя изменение в закон, който засяга вътрешния пазар, какъвто е регламентът. Президентът Росен Плевнелиев също видя заплаха и ограничение за конкуренцията в новите текстове и наложи вето върху тях. 15-дневният срок, в който парламентът е длъжен да го прегласува, изтича в началото на идната седмица. Европейската комисия също е сезирана по въпроса, но именно ветото на президента бави реакцията й, тъй като според европейското законодателство наказателни процедури могат да се налагат само за вече влезли в сила актове. Засега ЕК проучва въпроса, но след прегласуването ще се произнесе. Проектът за поправката беше внесен от председателя на парламентарната здравна комисия Нигяр Джафер (ДПС) и заместника й Емил Райнов (Коалиция за България), а основният им аргумент бе, че паралелният износ е една от причините за недостиг на важни лекарства на българския пазар. Според цитираните от двамата данни, през 2012 г. е осъществен паралелен износ за 85 млн. лв., докато някои от медикаментите са били дефицитни на нашия пазар. "Дефицитът е причинен от много фактори, не е само паралелният износ, освен това той има и своите положителни страни, но правата на българските пациенти са по-важни от правата на износителите", каза пред Mediapool Джафер. По думите й, периодично от пазара на медикаменти у нас изчезват лекарства за онкозаболявания, диабет, епилепсия, болестта на Паркинсон и др., а здравната каса няма механизми да се справя с тези ситуации. Официален списък на лекарствата, които са дефицитни у нас, обаче няма. Джафер цитира конституцията, която упълномощава държавата да осъществява контрол и да предприема ограничителни действия във връзка с търговията на лекарствени продукти. Председателят на здравната комисия обясни, че това се прави, когато недостигът на даден медикамент може да застраши здравето на гражданите, "а в Директива 83 от 2001 г. на ЕС е казано, че на първо място е защитата на здравето и интересите на общността". В чл. 14 на същата директива обаче е записано, че тя се стреми към "свободно движение на лекарствените продукти", като е уточнено също, че "ще бъдат необходими обаче по-нататъшни мерки за премахване на все още съществуващите бариери пред свободното движение на лекарствените продукти, като се вземе под внимание придобитият опит". Според Джафер обаче, готвеният закон не застрашава свободното движение на стоки. Тя посочи още, че България не е единствената европейска държава, която налага подобни рестрикции. "Гърция, например, забрани износа на 80 медикамента с един-единствен акт", каза Джафер. По думите й, режимът, който се предлага у нас, не е толкова драстичен и ще засяга само лекарствата, включени в в т.нар. позитивен списък на лекарствата, заплащани от здравната каса. По отношение на 30-дневния срок, тя обясни, че той не само не може да бъде премахнат, но е и "нереалистично" да бъде намален, защото през този един месец Министерството на здравеопазването и НЗОК проверяват обема на износа, за да не се допусне недостиг. По думите на Джафер, само здравното министерство и притежателите на лицензи разполагат с официална документация, която може да докаже изнесените количества.

Обраха вилата на левия депутат Валери Жаблянов

Късно снощи неизвестни лица са обрали вилата на депутата от БСП Валери Жаблянов. Те влезли в къщата през прозореца и са взели бижута и техника. От МВР потвърдиха, но без да съобщават подробности заради разследването, което тече.

Дали Джоли не похапва твърде диетично?

Актрисата залага в менюто си основно на антични зърнени култури, защото смята, че са страшно полезни за кожата й, разкри близък до звездата източник пред National Enquirer.

Гръцката полиция разби кюрдска терористична група

Гръцките антитерористични части съобщиха, че са арестували четирима чужденци и са иззели голямо количество оръжия и експлозиви по време на акция в няколко района на Атина, пише Български новини. Полицаите не уточняват точните количества, или видовете оръжия, нито националностите на задържаните, но се предполага че става въпрос за лица от кюрдски Гръцките антитерористични части съобщиха, че са арестували четирима чужденци и са иззели голямо количество оръжия и експлозиви по време на акция в няколко района на Атина, пише Български новини. Полицаите не уточняват точните количества, или видовете оръжия, нито националностите на задържаните, но се предполага че става въпрос за лица от кюрдски

Отварят музей на комикса в Русе

/КРОСС/ Музей на комикса ще отвори врати в Русе, съобщи неговият създател Стоян Стоянов. Постоянната експозиция на комиксовото изкуство ще се помещава в регионалната библиотека "Любен Каравелов". Идеята за създаване на музея датира още от 2001 г., разказа пред Дарик Стоян Стоянов, който е колекционер и изследовател на деветото изкуство. Личната му колекция включва над 12 хил. комикса, част от които ще бъдат показани в библиотеката. Стоянов предстои да издаде първата си книжка със своя комиксов герой - Яко Разбойника. До края на тази година ще излезе и 15-годишното му проучване на девето изкуство със заглавие "Магията на българското комиксово изкуство".  

Варненските хандбалисти чакат над 2000 души за евробитката с финландците

Ръководството на хандбален клуб Спартак (Варна) очаква голям зрителски интерес за домакинството на финландския Кокс от 1/8-финалите в турнира „Чалъндж къп”. Мачът е в неделя от 16 часа в Двореца, а входът е свободен. Двубоят няма да бъде предаван по телевизията заради богатата олимпийска програма, която излъчва БНТ.

Лято посред февруари. Вижте рекордите!

Топлото време, при което днес термометрите удариха почти 20 градуса на места, ще останат и в идните дни.

Лютви Местан поиска забрана за Луковмарш

В декларация от името на ПГ на ДПС лидерът на партията Лютви Местан осъди остро насрочения за 15 февруари Луков марш.

Луковмарш е възпоменателно шествие в памет на ген. спорната фигура на ген. Христо Луков, който остава в българската история с пропагандата си на редица фашистки принципи.

Тазгодишната акция е предвидена за 15 февруари и се В декларация от името на ПГ на ДПС лидерът на партията Лютви Местан осъди остро насрочения за 15 февруари Луков марш. Луковмарш е възпоменателно шествие в памет на ген. спорната фигура на ген. Христо Луков, който остава в българската история с пропагандата си на редица фашистки принципи. Тазгодишната акция е предвидена за 15 февруари и се

Над 14 000 жени са жертва на насилие, организации искат промяна на новия НК

Правозащитни организации скочиха срещу проекта на нов Наказателен кодекс, тъй като той не осигурява защита и справедливо наказание на лицата, пострадали от домашно и сексуално насилие. На пресконференция в БТА от Фондация "Български център за джендър изследвания" и Сдружение "Алианс" за защита срещу домашното насилие" поискаха редица промени в Нака Правозащитни организации скочиха срещу проекта на нов Наказателен кодекс, тъй като той не осигурява защита и справедливо наказание на лицата, пострадали от домашно и сексуално насилие. На пресконференция в БТА от Фондация "Български център за джендър изследвания" и Сдружение "Алианс" за защита срещу домашното насилие" поискаха редица промени в Нака

Президентът прие комитета в подкрепа на референдума

"Референдумът ще помогне на хората да бъдат по-активни"

    


Рекордно топло на 10 места днес, в Бургас отчетоха 20,2 градуса

НИМХ отчете десет температурни рекорда в страната до 14:00 часа, съобщи Фокус

Отчетени са температурни рекорди във:

Велико Търново, където е изравнен температурният рекорд от 20 градуса при 2007 година;

Добрич - плюс 18 градуса, при 16,8 градуса от 2007 година;

Кюстендил - плюс 19,4 градуса, при 16,7 градуса от 1958 година;

Елхово НИМХ отчете десет температурни рекорда в страната до 14:00 часа, съобщи Фокус Отчетени са температурни рекорди във: Велико Търново, където е изравнен температурният рекорд от 20 градуса при 2007 година; Добрич - плюс 18 градуса, при 16,8 градуса от 2007 година; Кюстендил - плюс 19,4 градуса, при 16,7 градуса от 1958 година; Елхово

Десет температурни рекорда, в Бургас живакът удари 20,2 градуса

НИМХ отчете десет температурни рекорда в страната до 14:00 часа, съобщи Фокус

Отчетени са температурни рекорди във:

Велико Търново, където е изравнен температурният рекорд от 20 градуса при 2007 година;

Добрич - плюс 18 градуса, при 16,8 градуса от 2007 година;

Кюстендил - плюс 19,4 градуса, при 16,7 градуса от 1958 година;

Елхово НИМХ отчете десет температурни рекорда в страната до 14:00 часа, съобщи Фокус Отчетени са температурни рекорди във: Велико Търново, където е изравнен температурният рекорд от 20 градуса при 2007 година; Добрич - плюс 18 градуса, при 16,8 градуса от 2007 година; Кюстендил - плюс 19,4 градуса, при 16,7 градуса от 1958 година; Елхово

Спират застрояването на Царево и Странджа

Министър Искра Михайлова е подписала заповед, с която спира реализацията на Общия устройствен план на община Царево, с който се разрешаваше застрояването на част от парк "Странджа".

Вигенин: България няма да иска от ЕС визов режим за граждани на САЩ

Външният министър Кристиан Вигенин заяви, че България няма да иска от Европейската комисия да въведе визи за американски граждани, но отбеляза, че условията на САЩ за свободно пътуване са "недостижими". В същото време Вигенин "заплаши" Канада, че ако не отмени визите за България, София има "възможности за въздействие", визирайки ратификацията на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада. Според европейски регламент ЕК може да въведе визи за американски дипломати при липсата на реципрочни правила за всички европейски граждани. САЩ все още имат визов режим за Полша, Румъния, България, Кипър и Хърватия. "Нагласата на нашето правителство, както изглежда и на останалите държави в ЕС, за чиито граждани САЩ прилагат визов режим, е да не се иска от Европейската комисия въвеждането на визи... Предпочитаме да бъдем конструктивни и се надяваме този наш подход да бъде оценен", каза Вигенин в Брюксел, където участва в заседанията на Съвета на ЕС по външни работи и по общи въпроси. Преди ден София уведоми официално европейските институции за визовия режим и според съответния европейски регламент, ако в срок от 90 дни не паднат визите, страната ни може да иска ЕК да суспендира освобождаването от виза за определени категории американски граждани. Освен САЩ, Канада и Австралийският съюз също имат визов режим за българските граждани. "Смятаме, че в диалог със САЩ, Канада и Австралия за този период можем да постигнем необходимите пробиви. Със САЩ е по-сложно, защото има определени законодателни изисквания, които не са свързани с решение на американското правителство, а Конгресът и Сенатът трябва да въведат промени, за да направят възможно ние да отговорим на изискванията за отмяна на визовия режим", заяви още външният министър. България не отговаря на официалните условия за падане на визите, като е много далеч от покриването на изискването за едва 3% отказани молби за визи. Доскоро този процент бе 10, но страната ни не успя да се възползва. "Броят на отказите е процес, изцяло в ръцете на американската страна. Без да се съмняваме в обективността на американските консулски служби, това не е нещо в нашия контрол. Бихме могли да се опитаме съвместно с американското посолство да разгласим по-широко изискванията за виза и да стане ясно кои категории от граждани не могат да очакват да получат визи. Това е субективно и може да влезем в излишна дискусия", коментира Вигенин, цитиран от БТА. Той отбеляза още, че има законодателни предложения да се върне отново изискването за 10 процента, но те трябва да получат одобрението на Конгреса на САЩ. В момента визи за Канада имат само гражданите на България и на Румъния. Според Вигенин има "възможности за въздействие" предвид предстоящата ратификация на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада. "Надявам се да не стигнем до това. От сигналите от канадска страна, изглежда въпросът ще бъде решен по-лесно", посочи министърът. По думите му проблемът не е толкова конкретно за България и Румъния, а в това, че Канада е твърде щедра към имигрантите и там е причината за задържането на визовия режим с някои страни. Някои предвиждани промени в местното законодателство биха позволили отмяната на визите за българи и румънци, добави Вигенин. В края на миналата година Канада обяви, че премахва визите за Чехия, която обвърза въпроса със споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада.

Арсен Венгер: Загубата от "Ливърпул" е инцидент, а не тенденция


Мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер е убеден, че тежкото поражение с 1:5 от "Ливърпул" е инцидентен случай, а не показател за качеството на неговия отбор.

Само в първите 19 минути на мача "мърсисайдци" вкараха четири гола, Луис Суарес удари греда, а Даниел Стъридж пропусна сам срещу вратаря Войчех Шчесни.

"Артилеристите" обаче продължават да имат втората най-добра защита във Висшата лига, като преди срещата на "Анфийлд" имаха само един допуснат гол повече от "Челси"....

Атинската полиция разби кюрдска терористична група

Гръцките антитерористични части съобщиха, че са арестували четирима чужденци и са иззели голямо количество оръжия и експлозиви по време на акция в няколко района на Атина, пише Български новини. Полицаите не уточняват точните количества, или видовете оръжия, нито националностите на задържаните, но се предполага че става въпрос за лица от кюрдски Гръцките антитерористични части съобщиха, че са арестували четирима чужденци и са иззели голямо количество оръжия и експлозиви по време на акция в няколко района на Атина, пише Български новини. Полицаите не уточняват точните количества, или видовете оръжия, нито националностите на задържаните, но се предполага че става въпрос за лица от кюрдски

Нови изгубени картини на Пикасо и Реноар бяха открити в Австрия


Десетки произведения на изкуството, сред които творби на Реноар, Моне и Пикасо, бяха открити в апартамента на германски историк в Залцбург, съобщи Би Би Си.

76-годишният Корнелиус Гурлит вече попадна под светлината на прожекторите, след като в началото на ноември германските власти обявиха, че при обиск в мюнхенското му жилище са намерили 1400 картини на световноизвестни художници на обща стойност над 1 млрд. евро. Сред тях имаше шедьоври, смятани за унищожени, и такива неизвестни...

Почитат утре Папата на щангите с най-високото държавно отличие

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи утре висши държавни отличия на изявени дейци в областта на физическото възпитание и спорта.

Държавният гласа ще награди с най-високото отличие в наградната система на Република България - орден „Стара планина" първа степен изтъкнатия треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев, известен по света с прозвището Президентът Росен Плевнелиев ще връчи утре висши държавни отличия на изявени дейци в областта на физическото възпитание и спорта. Държавният гласа ще награди с най-високото отличие в наградната система на Република България - орден „Стара планина" първа степен изтъкнатия треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев, известен по света с прозвището

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване