Полицията сгащи хлапета, обрали селско школо

Три деца - на 11, 12 и 14 годни са заловени от полицията в Сандански за откраднати от тях близо 700 лева от канцеларията на директора на училището в село Катунци. Хлапетата са проникнали в школото на 4-ти март, като засега от полицията отказват да съобщят дали са действали сами или в комбина с някой друг.

Турчинов отмени референдума за статута на Крим

Изпълняващият длъжността президент на Украйна и председател на Върховната Рада Александър Турчинов отмени постановлението на кримския парламент за провеждане на референдум за статута на автономната република в състава на Украйна. Турчинов подписа указ за „Прекратяване на действието на постановлението на Върховния съвет на автономната република Крим от 6 март 2014 година за провеждане на общокримски референдум”.

Хафъзов: Делото за радикален ислям е слух

Депутатът от ДПС се появи в съда в Пазарджик

    


Турчинов отмени с указ кримския референдум

Никой в цивилизования свят няма да признае резултатите от "този т.нар. референдум, организиран от тези т.нар. власти", коментира украинският премиер Яценюк

„Гугъл“ с интерактивен дудъл за 8 март

„Гугъл“ отбелязва тази година Деня на жената с видео-дудъл. В него се появяват жени от цялата планета на различни възрасти и дори има анимационни и телевизионни герои. В него се забелязват пакистанката Малала Юсуфзай и президентът на Литва Далия Грибаускайте. В края на дудъла всички участнички пожелават „Честит ден на жената!“ на своя роден език. „Гугъл“ отбелязва тази година Деня на жената с видео-дудъл. В него се появяват жени от цялата планета на различни възрасти и дори има анимационни и телевизионни герои. В него се забелязват пакистанката Малала Юсуфзай и президентът на Литва Далия Грибаускайте. В края на дудъла всички участнички пожелават „Честит ден на жената!“ на своя роден език.

Местан ще бори крайния национализъм в Европа

/КРОСС/ "Много е важно ние либералите да запазим силата си на трето политическо направление в Европа". Това заяви пред журналисти в Народното събрание лидерът на ДПС Лютви Местан след срещата си с водача на листата на германската Свободна демократическа партия (СДП) за евровота Александър Граф Ламбсдорф, който е и заместник-председател на групата на либералите в европарламента. Местан поясни, че на срещата са били обсъдени предизвикателствата пред либералите в европейски план. Двамата са си обещали да направят всичко необходимо да попречат на разрастването на радикалните течения в Европа и на крайния национализъм, за да могат да запазят третото си политическо място. Председателят на ДПС е разказал пред колегата си проблемите във вътрешната ни политика и е признал трудностите пред правителството на Пламен Орешарски. Същевременно той поясни, че Александър Граф Ламбсдорф се е интересувал от проблемите на българската вътрешна политика, както и от целите на ДПС във връзка с европейските избори. "Мисля че беше доволен да чуе, че имаме амбицията минимум да съхраним позициите си в Европейския парламент, където да бъдат избрани трима представители от листата на ДПС", отбеляза той. Не на последно място Лютви Местан е обявил и пред германските либерали заявката за поне трима депутати от листата на ДПС в следващия Европейски парламент

Спират водата на три улици в Димитровград утре

Без вода ще останат утре – 8 март три улици в Димитровград, заради изпълнението на Водния проект.

Водоподаването ще бъде прекъснато във времето от 10:00 до 17:00 часа на улиците “Шейново”, “Шипка” и “Първи май”, с номера от 2 до 26.

Хасково Новини

Кълве ли, кълве ли?

Трима врачани ловиха риба в дупка, протестират срещу лошите пътища

    


Бургаският бизнес се отваря на изток

Селското стопанство, преработвателната промишленост и туризмът ще търсят нови пазари на изток.

БСП изгони 10 социалисти, начело с Първанов!

БСП изгони 9 членове на партията и на НС - начело с Първанов, 2-ма бивши министри и кмет заради АБВ! Това потвърдиха за BNews участници в пленума на партията, който тече закрит за медиите. Изключен бе и 10-ти, но по друг параграф - проф. Георги Близнашки е аут за системно нарушаване на устава на партията и уронването на имиджа й. 85 от 103-ма социалисти на пленума са гласували "за".

Митинг във Варна ще поиска "България в евразийския съюз"


Шествие под надслов "България подкрепя политиката на Русия" ще се състои днес в 18 часа пред Генералното консулство на Руската федерация във Варна. За организацията на шествието беше създадена група във Фейсбук, като потвърдилите участието си в проявата (до обяд в петък) са 138 души.

Информацията за събитието бе публикувана в социалната мрежа от варненския диджей Jokozzo (Рали Ралев) само ден преди да бъде разпространена новината, че пак днес инициативен комитет организира шествие...

Цветя се продават без касова бележка, установиха данъчните

/КРОСС/ Инспекторите от НАП-София са открили нарушения на закона при 9 от общо наблюдавани днес 27 търговци на цветя, съобщиха от столичната приходна администрация. Най-честото нарушение е неиздаване на касови бележки и разлика в касовата наличност. Инспекторите се натъкнали и на търговци, които изобщо нямали касови апарати, а други избегнали регистрацията по ДДС. От НАП-София припомнят, че без касови апарати могат да работят само земеделски производители, които продават отгледани от тях продукти. Данъчните са установили и порочната практика, на търговците на дребно да се издават стокови разписки на занижени цени, а не задължителните фактури с касов бон, с което реално се укриват приходи от вносителите и търговците на едро. Постоянният контрол в обектите е довел до значителен ръст на регистрираните обороти, което дава основание днес и утре нови 9 обекта в столицата да са поставени под постоянно наблюдение, съобщават данъчните. Проверките идват след като анализ на НАП е показал, че средногодишно бюджетът губи приблизително 7 млн. лева от укрити ДДС и преки данъци в този сектор. Оперативните проверки се извършват на територията на цялата страна и са елемент от програмата на НАП за третиране на рисковете и спазване на данъчното и осигурително законодателството през 2014 година, допълват от приходната администрация.  

"България в евразийския съюз" ще поиска митинг във Варна


Шествие под надслов "България подкрепя политиката на Русия" ще се състои днес в 18 часа пред Генералното консулство на Руската федерация във Варна. За организацията на шествието беше създадена група във Фейсбук, като потвърдилите участието си в проявата (до обяд в петък) са 138 души.

Информацията за събитието бе публикувана в социалната мрежа от варненския диджей Jokozzo (Рали Ралев) само ден преди да бъде разпространена новината, че пак днес инициативен комитет организира шествие...

Арестуваха Дебелия във Франция, където се укривал

Известният от близкото минало криминално проявен от петричкото село Първомай Емил Китанов - Дебелия е арестуван във Франция на 18 февруари, съобщава Struma.com. Той е бил задържан в град Брест в Северна Франция, живеел е в къщата на албанец.

Брюксел посяга на българския розов домат

Ресорното министерство да защити родните интереси, искат производители

На 8 март студентите медици провеждат кампания „Против домашното насилие“ във Варна

По случай Деня на жената, на 8-ми март студентите от Асоциацията на студентите по медицина във Варна и Студентският съвет към Медицински университет - Варна, ще проведат кампания „Против домашното насилие”, научи Moreto.net. Мотото на кампанията е „Винаги можеш да промениш живота си и да започнеш отначало!” По данни на ООН всяка втора жена в света е подложена на домашно насилие от страна на своя партньор.

Руската държавна Дума подкрепи референдума за отделяне на Крим


Председателите и на двете камари на руския парламент заявиха, че ще подкрепят евентуален вот на Кримската автономия да се отдели от Украйна и да се превърне в нов регион на Руската федерация, предава "Ню Йорк Таймс". Това е първият официален сигнал, че Кремъл застава зад отцепническия ход на новата власт на полуострова, определен от Украйна, САЩ и много западни държави като нарушение на международното право.

Валентина Матвиенко, председателка на горната камара, сравни планирания...

Общините искат между 2 и 3 % от данъка на физическите лица

Между 2 и 3 процента от данъка на физическите лица да получат общините. Това  предлага Националното сдружение на общините. Според членовете му това ще донесе между 500 и 600 млн. лв. допълнително към бюджетите на местните власти.

Идеята вече е обсъдена на възстановения Съвет за децентрализация. Тя среща  подкрепа и от правителството. Очакванията са предложението да влезе в сила от догодина.

В момента продължават споровете точно колко процента да се пренасочват към общините. Анализ  на сдружението показва, че допълнителните пари ще удвоят размера на бюджетите на над 200 общини.

От пролетта трябва да започне работа по определянето на нова методика за изчисление на такса смет. Това се налага заради законовите промени, според които от догодина тази такса не трябва да зависи от данъчната оценка на имота, а от друг измерител, например количеството изхвърляни отпадъци. Все още обаче не е решено какъв да е новият метод.

Хасково Новини

Електрическият ван на Nissan

В Женева се състоя премиерата на продуктовата версия на модела e-NV200

    


Първанов твърд: Не съм изневерил на партията!

Националният съвет на БСП няма правомощия да изключва, посочи той

    


Газпром предупреди Украйна, че ще спре газа

Руският газов гигант "Газпром" заплаши Украйна да прекрати износа си на газ заради неплатени сметки, както се случи по време на кризата през 2009 г., когато спирането на доставките наруши ...

Археолози от БАН ще проучват лот 2 от АМ "Струма"

Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков подписа договор за извършване на спасителни археологически проучвания на лот 2 Дупница - Благоевград ...

Спокойствието на Путин

Намесата на руския президент Владимир Путин в Украйна може да е предизвикала ужаса на Запада, но у дома той остава харесван, а руската икономика, поне засега е непокътната. „Дори и да взе...

Юнкер е кандидатът на ЕНП да оглави ЕК

Решението беше взето на конгреса в Дъблин

    


„Гугъл“ отбелязва Световния ден на жената с интерактивен дудъл (видео)

„Гугъл“ отбелязва тази година Деня на жената с видео-дудъл. В него се появяват жени от цялата планета на различни възрасти и дори има анимационни и телевизионни герои. В него се забелязват пакистанката Малала Юсуфзай и президентът на Литва Далия Грибаускайте. В края на дудъла всички участнички пожелават „Честит ден на жената!“ на своя роден език. „Гугъл“ отбелязва тази година Деня на жената с видео-дудъл. В него се появяват жени от цялата планета на различни възрасти и дори има анимационни и телевизионни герои. В него се забелязват пакистанката Малала Юсуфзай и президентът на Литва Далия Грибаускайте. В края на дудъла всички участнички пожелават „Честит ден на жената!“ на своя роден език.

Абсурди в българския парламент


Препубликуваме коментара на Иван Бедров от "Дойче веле":

Светът се потресе от приетия в Уганда антигей закон, който предвижда доживотен затвор за хомосексуалните. Светът обаче не забеляза, че парламентът на държава от Европейския съюз отдели няколко часа в дебати по законопроект, предвиждащ глоба и затвор за всеки, който "манифестира публично своята или на други хомосексуална ориентация или принадлежност, чрез организация или участие в митинги, шествия и паради или чрез средствата...

Защо новият руски империализъм е обречен

Руското нахлуване в Крим и инспирираните от наследниците на КГБ вълнения в някои източни райони на Украйна не са изненада за внимателните наблюдатели. Владимир Путин просто нападна Украйна, както бе нахлул в Грузия преди 5 г. по времето на една друга олимпиада. Тогава не последва никакво наказание за Русия от световната общност. Затова няма защо ня Руското нахлуване в Крим и инспирираните от наследниците на КГБ вълнения в някои източни райони на Украйна не са изненада за внимателните наблюдатели. Владимир Путин просто нападна Украйна, както бе нахлул в Грузия преди 5 г. по времето на една друга олимпиада. Тогава не последва никакво наказание за Русия от световната общност. Затова няма защо ня

Филм за Джеймс Дийн събира Робърт Патинсън и Бен Кингсли


След ролята си на обвинен в убийство приятел на бъдещите бийт поети в "Убий любимците си", Дейн Дехаан ще играе Джеймс Дийн в базираната на истински събития драма Life на холандския фотограф и режисьор Антон Корбейн. Това става ясно в първия показан кадър от филма, който излиза на страниците на новия брой на сп. "Ентъртейнмънт уийкли".

Сюжетът на Life ще се развива през 1955 г., когато Дийн е на върха на славата си, а скоро ще срещне и смъртта си. Младият нюйоркски фотограф Денис...

С леки повишения стартира сесията на Wall Street*

След данните за пазара на труда индексът S&P 500 продължава рекордното си настъпление

    


EVN награди дипломанти от Технически университет София - Филиал Пловдив

/КРОСС/ Днес, 7.03.2014 г., представители на ръководството на EVN България присъстваха на церемония по официалното връчването на дипломи за завършено висше образование на студенти от Технически университет София - Филиал Пловдив. Дипломантите са от факултета по „Електроника и автоматика" със специалности „Компютърни системи и технологии". Електроника", „Електротехника", „Автоматика, информационна и управляваща техника" и „Индустриално инженерство". В рамките на церемонията, като партньор на Технически университет София - филиал Пловдив, EVN България връчи награди на отличилите се студенти на висшето учебно заведение. Наградите бяха връчени от ръководството на дружеството и са разпределени в следните групи: •награда за отличници на випуска - студенти с най-висок успех от следването•награда за студенти, преминали стаж в EVN България и показали най-висока оценка от стажа и от следването•награда за отличили се дипломанти, които към момента са назначени като служители в EVN България. Дипломантите, спечелили награда за отличници на випуска, получават покана за тримесечен стаж в EVN България без предварителна селекция. Стажът ще се проведе през лятото на 2014 г. Общо трима дипломанти бяха отличени с тази награда. Другите отличени студенти получиха ваучери, всеки от които на стойност 300 лв. Ваучерите могат да се използват за закупуване на техника и специализирана литература

Филм за Джеймс Дийн събира Робърт Патинсън, Бен Кингсли, Антон Корбин и Дейн Дехаан


След ролята си на обвинен в убийство приятел на бъдещите бийт поети в "Убий любимците си", Дейн Дехаан ще играе Джеймс Дийн в базираната на истински събития драма Life на холандския фотограф и режисьор Антон Корбейн. Това става ясно в първия показан кадър от филма, който излиза на страниците на новия брой на сп. "Ентъртейнмънт уийкли".

Сюжетът на Life ще се развива през 1955 г., когато Дийн е на върха на славата си, а скоро ще срещне и смъртта си. Младият нюйоркски фотограф Денис...

Данъчните погнаха цветарите

Само днес от проверени 27 обекта в 9 законът не бил спазен

София и Букурещ „дават рамо” на Белград за ЕС

България и Румъния подкрепят възможно най-скорошното членство на Сърбия в Европейския съюз. Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски след срещата му с Виктор Понта и Ивица Дачич, предаде БТА. По думите му, както България, така и Румъния са заинтересовани от това всички страни в Западните Балкани, в частност Сърбия, да стане по-скоро член на ЕС, за да може и през инструментите на ЕК да се задълбочава сътрудничеството.

"Локо" (Пд) уволни Атанас Узунов - бил от ГЕРБ и искал да сваля кабинета

Административният директор на ФК "Локомотив" (Пд) Атанас Узунов бе освободен от заеманата длъжност, а основният мотив за уволнението му е, че се занимавал с политика и използвал служебното си положение в пловдивския клуб за влияние и натиск върху феновете му и те да участват в политически акции срещу законно избраното правителство.

„Видно е, че Административният директор на ФК "Локомотив" (Пд) Атанас Узунов бе освободен от заеманата длъжност, а основният мотив за уволнението му е, че се занимавал с политика и използвал служебното си положение в пловдивския клуб за влияние и натиск върху феновете му и те да участват в политически акции срещу законно избраното правителство. „Видно е, че

Зверска катастрофа: 18-годишна загина, двама оцеляха

18-годишната В.А., която имала книжка от няколко месеца, изгубила управлението на автомобила и след завой на прав участък изхвръкнали от пътя и се преобърнали по таван в дере. Момичето загинало на място, а пътуващите с нея още двама души са без опасност за живота.

БСП "самоизгони" Първанов и компания

"Не можем да търпим членове, които ни хулят, отричат и компрометират"

    


Данъчни откриха, че цветя се продават без касова бележка


Инспекторите от НАП-София са открили нарушения на закона при 9 от общо наблюдавани днес 27 търговци на цветя, съобщиха от столичната приходна администрация.

Най-честото нарушение е неиздаване на касови бележки и разлика в касовата наличност. Инспекторите се натъкнали и на търговци, които изобщо нямали касови апарати, а други избегнали регистрацията по ДДС.

От НАП-София припомнят, че без касови апарати могат да работят само земеделски производители, които продават отгледани...

Цачева: БСП и ДПС се страхуват от референдума

/КРОСС/ Със зам.-шефката на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева разговаря Здравка Андонова от в.Труд. - Мечешка услуга ли правите на президента Плевнелиев, г-жо Цачева, като искате предложението му за референдум по изборни въпроси - за мажоритарен, електронен и задължителен вот, да се разгледа незабавно от парламента? Така БСП определя действията ви и обещава решение по въпроса едва след внасяне на подписката за допитването. Да не би да имате проблеми със събирането на 500 000 подписа? - Категорично възразявам срещу обвинението, че вкарваме извънредно проекта за решение за референдума. Народното събрание трябва да се произнесе в едномесечен срок по предложението на президента, а то е внесено на 30 януари. Засега има само становище на правната комисия. В сряда ГЕРБ вкара предложението в дневния ред на парламента по способ, разписан в правилника - предложения от групи. В това няма нищо извънредно. За никаква услуга на президента не става дума. Така или иначе в новия Изборен кодекс не се даде отговор на част от въпросите, които вълнуват гражданите. Темите за смесената избирателна система и електронното гласуване още са актуални. Явно е желанието на управляващите да няма референдум, но не е само то. Прозира и страх да се приеме решение да не се провежда национално допитване. - От БСП твърдят, че част от въпросите са в разрез с конституцията, като например този за задължителното гласуване. - Не бих желала да влизам в обяснителен режим спрямо неоснователните твърдения на левицата

Съдът отново остави в ареста Георги Харизанов със скандални мотиви

Съдебната сага около бившия член на борда на директорите в дружеството "Напоителни системи" Георги Харизанов продължава вече трети месец, след като трети пореден състав го остави за постоянно в ареста със скандални мотиви. Той е обвиняем като помагач в сключването на две неизгодни сделки за скрап и въпреки че по делото няма никакви данни да се е укривал, да не се е отзовавал на призовки и да е възпрепятствал разследването вече един състав на Софийския районен съд (СРС) и два на Софийския градски съд (СГС) се произнесоха, че трябва да остане зад решетките. Парадоксалното е, че като основно доказателство за предполагаемата вина на Харизанов се приемат две секретни справки от ДАНС, които по закон няма как да имат стойността на веществени доказателствени средства, тъй като достоверността им на практика е непроверима. Изводите, че можел да извърши ново престъпление пък се вадят от тежестта на повдигнатото му обвинение, както и от показанията на таен свидетел, който твърди, че е чул Харизанов да казва в столично заведение, че смята да бяга "при негрите". Съставът на СГС, който разгледа искането за промяна на мярката на обвиняемия в петък обаче дори не обсъди в определението си въпросните данни, като нито ги отхвърли, нито обяви, че ги зачита като годни. Председателят на състава съдия Петър Гунчев подписа определението с особено мнение, но също не коментира материалите от ДАНС с обяснението, че според него в случая дори не е налице обосновано предположение за вината на Харизанов. Докладчикът по делото съдия Добромир Андреев също не обсъди в определението опасността от укриване, която бе изведена при задържането на Харизанов от справките на ДАНС. Съдия Андреев посочи, че са налице пък останалите две предпоставки – опасност да извърши ново престъпление и достатъчно уличаващи го данни. Делото срещу Харизанов бе образувано през октомври м.г., като първоначално съдът му наложи парична гаранция от 5000 лева. Впоследствие обаче прокуратурата поиска той да бъде задържан на основание на въпросните анонимни показания. Бяха представени и две секретни справки на ДАНС, в които председателят на агенцията Владимир Писанчев удостоверява с подписа си, че бившият член на борда на директорите в "Напоителни системи" е "организирал маршрута си за бягство" през "гранична зона със занижен контрол". Освен Харизанов по делото обвинения получиха още бившият му колега в Борда на директорите на дружеството Радослав Чеглайски и ексшефа на "Напоителни системи" Стайко Ганчев. Според прокуратурата Стайко Ганчев той продал 500 тона скрап за 200 лева на тон и 1500 тона скрап за 270 лева на тон (общо 505 000 лева – бел. ред.), докато пазарните цени на същите черни и цветни метали се търгували за между 360 и 500 лева на тон. Георги Харизанов и Радослав Чеглайски го подпомогнали, като подкрепили плана за бракуване на ненужните тръби.

Мерджанов обсъди със студенти проблемите на бежанската криза

/КРОСС/ "За мен е чест да ви приветствам в Народното събрание и да ви пожелая да натрупате опит от работата на парламентарните комисии и един ден да бъдете народни представители". Това каза председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 42-рото Народно събрание Атанас Мерджанов пред избрани студенти с конкурс за есе на тема „Бежанците в България и отговорността на днешното поколение". По случай 135-тата годишнина от приемането на Търновската конституция той им подари алманах за историята на българския парламентаризъм Срещата се състоя със съдействието на евродепутата от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Маруся Любчева. Атанас Мерджанов отбеляза, че бежанската криза е много тежък европейски проблем, но България и отговорните институции са изпълнили професионално ангажиментите си и бежанската криза е овладяна. Според него основният респектиращ фактор е, че Министерството на вътрешните работи, Главна дирекция „Гранична полиция" и Министерството на отбраната вече са създали сериозни предпоставки за посрещането и за справянето в бъдеще с такъв тип предизвикателства. Председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред подчерта, че българското общество за пореден път се е проявило като изключително толерантно. Нека се държим и се отнасяме към този тип трудности повече като българи и по-малко партийно, допълни той

Слухове, че "Газпром" купува медиите на СМЕ в Румъния и България

Дъщерната компания на руския газов гигант "Газпром" - "Газпром-Медия", преговаря с Central European Media Enterprises (CME) за придобиване на нейните медии в Румъния и България, съобщи румънският вестник "Евениментул зилей", който пък се позова на сайта Хотнюз.ро.   Според сайта при представянето на финансовите резултати за миналата година СМЕ е потвърдила частично някои информации за продажба на активи в Румъния, разпространявани още през зимата. За намеренията на "Газпром медиа" да влезе в румънския и българския медиен пазар съобщава и молдовският сайт Молднюз.мд.   В Румъния СМЕ е собственик на лидера на местния медиен пазар PRO TV, а в България - на телевизионната и радиогрупата бТВ Медиа груп.   Неофициални информации сочат, че редица компании проявяват интерес към придобиване "в пакет" на всички операции в Румъния и България, включително телевизионната дейност, отбелязва "Хотнюз". Сред проявяващите интерес е руският гигант "Газпром", който би участвал в тази стъпка индиректно, посочва румънският сайт.   Central European Media Enterprises отбелязва в официални документи активите, които влизат в "разрешени преотстъпвания" чрез споразумението за заем с Тайм Уорнър (Time Warner): всяка спомагателна или присъединена компания, притежавана от CME Media Pro Distribution B.V. (заедно със CME Investments B.V.) или от Media Pro Entertainment Romania S.A., респективно всяка "радио дейност".   Под "радио дейност" се разбира групата PRO FM Romania, т.е. Pro FM, Info Pro, Dance FM, Music FM, и групата bTV Radio в България (станциите bTV Radio, N-Joy, Z-Rock, четири други радиостанции), продължава публикацията.   Информациите за продажба на румънската "PRO TV" се появиха преди няколко месеца, отбелязва "Евениментул зилей".   "Газпром" е представен на медийния пазар от 15 години чрез "Газпром Медиd" - компания, която е активна във всички медийни сегменти в Русия, посочва румънското издание.

ДПС и пред европейските либерали: Ще вкараме 3-ма в ЕП!

По време на разговорите в родния парламент Лютви Местан и хората му са запознали подробно Александър Граф Ламбсдорф и с проблемите на вътрешната политика, и с предизвикателствата пред кабинета „Орешарски”.

Варненец задигна консерви и бира за три бона

34 – годишен варненец е задигнал стекове с консерви и кегове за бира на стойност около 3 000 лева от двора на фирма в Западна промишлена зона, съобщиха за Moreto.net от варненската полиция. Извършителят не е с чисто съдебно минало и вече е осъждан.

Русия ни заплашва. Защо не ни пука?

Румъния очаква, както толкова много пъти в своята история, да види какво правят другите преди да има мнение, идеи или решения. Нито руските военни, изпратени в Крим, нито арогантността на Владимир Путин са в състояние да отклонят за миг румънските официални представители от вътрешните игри и да погледнат към бъдещето. Президентът Траян Бъсеску казва с превъзходство, че "други държави си разхождат министрите до Киев", омаловажавайки по този начин най-вече опитите на поляците да намерят дипломатическо решение на военната офанзива на Русия в Украйна. За разлика от Варшава, която разбира опасността от напредването на Русия на Запад, Букурещ е блокиран в собствените си вътрешни капани, а държавният глава се намесва повече в рушене на доверието към правителството, отколкото в уравнението, което би могло да доведе до дестабилизиране на региона, в който се намира страната. Букурещ се превръща във фаталист: онова, което трябва да стане, ще стане така или иначе, така че какъв е смисълът да се полагат усилия и въображение в една игра, в която само големите сили имат значение. Едно провинциално отношение на периферия, която не е в състояние да има собствени планове и собствени анализи в трудни моменти. За румънските официални лица са достатъчни гаранциите от членството в НАТО и от стратегическото партньорство със САЩ. Румъния няма страховете, нито амбициите на Полша, така че може да спи спокойно под сянката на противоракетния щит, обещан от американците. Историческата памет на румънските лидери е блокирана от триумфа на принадлежността към евроатлантическото пространство, на американската мечта и новата идеология на панрумънизма, който мечтае за обединение с Република Молдова. В тази парадигма Букурещ няма какво да прави, трябва само да чака да се избистрят водите. Добър познавач на този регион, Збигнев Бжежински, роден във Варшава и станал по-късно съветник на няколко американски президенти, включително на Барак Обама, предупреждава, че "ако Украйна е раздробена, докато Западът е зрител, свободата и сигурността на Румъния, Полша и балтийските държави ще бъдат заплашени". Бжежински изхожда от най-лошата хипотеза - на Запад, който предпочита да стои на трибуните и да остави партията да се разиграе, както стана през 2008 г. в периода на петдневната война в Грузия. Тогава, както и сега, само полските и балтийските лидери скочиха в помощ на грузинците. Румъния стоя настрана, следейки от разстояние как Москва се връща към силовата политика, сякаш няма нищо за защитаване, нищо за уреждане, нищо за правене. На 200 км от границата на Румъния се намира Приднестровието със съветските останки на 14-а армия, територия на разположение на Москва, която би могла да играе същата роля, която имаше Южна Осетия в руско-грузинската война, в случай че Кремъл реши да сложи точка на европейския път на Република Молдова. "Като всяка държава Русия има в някои региони привилегировани интереси", обясни след края на петдневната война Дмитрий Медведев, тогава президент на Руската федерация. Тези привилегировани интереси оправдават запазването на влиянието на Москва над бившето съветско пространство от гледна точка на Кремъл, а Западът изглежда е приел този принцип, въз основа на който функционира руската външна политика. Отчасти това приемане има връзка със зависимостта на големи европейски сили от руския газ, но и с липсата на интерес у тях спрямо постоянната експанзия на Москва както на Изток, така и на Запад, след идването на власт на Владимир Путин. Русия вероятно няма да иска да анексира Крим, а само да го превърне в анклав от типа на Приднестровието, чрез който да контролира Украйна, но в същото време Москва иска да наложи на Запада своите граници де факто, в които само Кремъл решава какво се случва. Румъния не изглежда притеснена от това преразпределение, което включва Република Молдова, затова мълчи и чака присъдата на историята, сякаш е на страната на Русия или сякаш се страхува да има собствени решения. По БТА

СКАНДАЛ! АБВ откриха офиса си в Перник в сграда без разрешение за ползване

Лидерът на АБВ Георги Първанов, заедно с кмета на Перник Росица Янакиева, евродепутата Ивайло Калфин откриха офиса на АБВ в Перник в сграда, която няма Акт16 – удостоверение за ползване. Откриването стана пред журналисти и фенове на АБВ в 15 часа. По-късно в сградата без Акт 16 бе дадена пресконференция.

Сградата е чисто нова и луксозна. Намира се в центъра на Перник, срещу Съда. Проверка на zaPernik.com в Община Перник обаче установи, че...

Продължава

Германското промишлено производство отчита нов растеж

Индексът нараства за трети пореден месец благодарение преди всичко на скока в строителния сектор

    


Сестри Георгиеви от Хасково със стипендии от национален конкурс

 

Две първи места са спечелили сестрите Гергина и Йоана Георгиеви от школа „Колорит”  на националния конкурс „Моите детски мечти”. Той е организиран от МОН и Националния дворец на децата.

15- годишната Гергина се е представила в раздел „Приложно изкуство” . Тя е изработила куклата-мишле със заглавие „Сън”, използвайки  техника с филц.

куклата-мишле

куклата-мишле

Йоана, която е на 16 години, е участвала  в раздел „Рисунка”. Тя е представила картина “В дълбините на една мечта”. При изработката е използвала маслени бои.  

 Двете момичета са спечелили медал, диплома и стипендии от 1620 лв. Церемонията по награждаването се състояла на 20 февруари.

Гергана и Йоана учат в природо – математическата гимназия. Те се занимават с изкуство от 9 г. и вече са решили, че ще кандидатстват с рисуване след като завършат. Йоана иска да следва „Архитектура” .

Тинейджърката  досега има една самостоятелна изложба, в която  представила 13 свои творби. Тя е нарисувала и любимата си актриса Ан Хатауей. Йоана работи изцяло върху платно с маслени бои.

В дълбините на една мечта"

В дълбините на една мечта”

Школа „Колорит” има още три грамоти от конкурса за детска рисунка  „Наследници на Дечко Узунов”. Той бил на тема „Нарисувай ми мечта”. Надпреварата се провела в Казанлък на 22 февруари. Там участвали 20 възпианици от общо 1120 деца от цялата страна.

 9- годишната Никол Кабакова спечелила специалната награда на областния управител на Стара Загора. Самир Касим получил специална награда на Ротари клуб – Казанлък.  Кристияна Иванова  била удостоена с поощрителна награда.

 На 22 февруари 4- от учениците на ръководителя Веселина Делчева взели участие и във “ВИЖ!Фест” в столицата, организиран от стипендиантите на фондация “Комунитас” по проект “1000 стипендии”.Двете сестри Георгиеви, Лилия Петрова и Люси Ованесян са представили свои творби там.

Йоана е нарисувала и любимата си актриса Ан Хатауей

Йоана е нарисувала и любимата си актриса Ан Хатауей

Самир и Никол

Самир и Никол

Веселенина Делчева

Веселина Делчева

Анжелина Янева

 

Гергина

Гергина

Време разделно: БСП "самоизключи" Първанов и хората му

БСП "самоизключи" от редиците си Георги Първанов, Румен Петков и други представители на АБВ, като в същото време даде зелена светлина на местните организации да постъпят по същия начин със свои членове, които симпатизират на алтернативната лява формация. Решението, взето късно снощи от Изпълнителното бюро на партията, бе одобрено в петък с внушително мнозинство от Националния съвет на БСП. Само трима са гласували "против" – Кирил Добрев, Светлана Шаренкова и Георги Кадиев, според които не било сега времето за такива решения. Други 85 са били "за", а трима са се въздържали. Представителите на АБВ се разминаха с изключване на предишния пленум на 1 февруари, когато само бе замразено членството им в партията. Според формулировката на "Позитано", представителите на АБВ са се самоизключили от БСП. Националният съвет на БСП няма правомощия да изключва и да обявява самоизключване, заяви в Перник Георги Първанов, който допълни, че с това решение на ръководството е "гарантиран интересът на кръжеца и на тези, поставили чадър над тях". "В началото този акт бе снемането на доверие от тези фигури. Това е по-скоро формалност, с която го завършваме", коментира по повод взетото решение Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП. Пояснявайки защо хората от АБВ са се самоизключили, той каза, че БСП само регистрира настъпилите промени в членството, защото членовете на АБВ са достигнали до това със собствените си действия. Местните организации получиха зелена светлина да гонят "първановисти" В решението на Националния съвет е записано още: "Градските и общинските (районни) съвети на БСП, в чийто организации има партийни членове, които участват или подкрепят други листи, както и които системно нарушават уставните норми да предприемат действия в съответствие с Устава на БСП”. По този начин БСП призовава местните си организации за изгонят "първановистите". Досега те нямаха, нито разрешение, нито пък получава отговор как да постъпват с поддръжниците на АБВ. Янаки Стоилов: Силата на това решение е в приключването на темата "Силата на това решение е в приключването на тема, която внася пълна яснота по въпроса,...информира партията и обществото", заяви Янаки Стоилов. По думите му оттук нататък ще се знае, че критиките, които идват от АБВ, вече не са критики на хора, които принадлежат към БСП. "Ние не очакваме сам по себе си този факт по някакъв начин да промени поне значително позициите на БСП, но той има важно, ориентировъчно значение, за да е ясно на членовете и симпатизантите на БСП как стои реалното положение, какъв е политическият избор на хората, които вече търсят свой самостоятелен политически път, така че да няма неяснота, че, виждате ли, ние всички сме част от БСП, но по различен начин ще участваме в предстоящите и в следващи избори”, изтъкна Янаки Стоилов. БСП "не може да търпи членове, които я хулят, отричат и компрометират" В мотивите, с които изхвърлиха Първанов и компания, се казва, че поведението на членовете на АБВ и паралелната лява листа, с която ще се явят на евроизборите, е "уронване престижа на БСП и нарушаване на уставни принципи и норми". "Няма европейска партия, която да позволява такава двойнственост в позицията", се казва в мотивите. "Недопустимо и политически неморално е да членуваш в една партия, а да работиш за кандидатите на друга", заявяват от "Позитано". В документа са посочени още аргументи за "безпринципно", "несправедливо", "неморално" и "безотговорно" поведение на АБВ. Румен Петков упоменат поименно "Нещо повече, какъв партиен член можеш да бъдеш, ако декларираш публично като Румен Петков:"Аз съм член на БСП на свободна практика – ще работя за успеха на АБВ на евроизборите". Затова БСП като уважаваща своето достойнство и своя авторитет партия не може да търпи в редовете си членове, които я хулят, отричат и компрометират", завършва предложението. Освен Първанов и Петков, от БСП са изключени кметът на Перник Росица Янакиева, бившият председател на партията в Монтана Емил Константинов, Евгений Желев, Ивета Станкова-Пенкова, Владимир Калчев, Бойка Арабаджиева и Людмил Веселинов. Проф. Близнашки е изключен заради саботаж Изключен е и проф. Георги Близнашки, който не само открито подкрепя антиправителствените протести, но и застана начело на инициативния комитет за събиране на подписи за свикване на изборен референдум по предложение на президента Росен Плевнелиев. За Близнашки е казано, че "уронва престижа на БСП и системно нарушава уставни норми" чрез "публични изявления и действия срещу партийната политика" и "саботиране на обществената подкрепа за решения на партийните органи в полза на друга политическа сила". "Гарантиран е интересът на кръжеца и на тези, поставили чадър над тях" След като заяви, че Националният съвет на БСП няма правомощия да изключва и да обявява самоизключване, Георги Първанов каза, че той и хората му от АБВ са се хванали за много сериозна работа. АБВ има намерение да спечели сегашните и следващите избори, допълни той. По думите му АБВ не е изневерило на очакванията на хората, а това са направили "онези на Позитано". Според Първанов с акта на изключване е "гарантиран интересът на кръжеца и на тези, поставили чадър над тях". "Това, което се случва с българското ляво политическо пространство, няма нищо общо с това, което се случва с водещите европейски леви политически сили. У нас има съществена разлика между това, което политиците ни говорят, и това, което правят”, допълни Ивайло Калфин, който не член на БСП и затова не е изключен. Той посочи и скандалите около търговската верига Lafka, от една страна, и говоренето за борба с монополите у нас - от друга. "Продължавам да не разбирам - какво налага такава омраза и страх. Не разбирам факта, че грубото загърбване на конгресни решения, на лъжата и манипулацията, се приемат като норма на поведение на ръководството на БСП. И тогава, когато си отстоявал да се изпълняват решенията и поетите пред стотици хиляди хора ангажименти, да ти се търси сметка”, заяви и другият "отцепник” Румен Петков. "Така са преценили колегите, така са направили. Фактът, че за тези членове на Националния съвет е някак и естествено в тази кампания да са партньори с Делян Пеевски и вестник "Уикенд”, носи още по-голямо разочарование у обикновените, нормални социалисти, и на първо място интелигенцията. Но това е изборът на партийното ръководство”, допълни Петков. Окончателната разправа с бившия президент и лидер на БСП Георги Първанов и сподвижниците му става преди официално да бъде обявена листата на БСП за евроизборите. Очаква се неин водач да е лидерът Сергей Станишев. Начело на листата на АБВ ще е Ивайло Калфин. Според социологически проучвания формацията се ползва с подкрепа от около 6% и възможност да вкара един евродепутат. Това се разминава с прогнозите на "Позитано", че АБВ няма никакви шансове. Изпълнителното бюро на БСП е разделено за контрареферендума Според предварителните планове на пленума трябваше да бъде обсъдено и решение за стартиране на контраподписка за контрареферендум, в отговор на предложеното от президента допитване за изборните правила. Източници от "Позитано" 20 коментираха пред Mediapool, ръководството на БСП е било разделено по темата. Половената смятат, че подобен ход не би бил полезен, а други твърдят, че ще е трудно да се съберат 500 хил подписа. Въпросът ще бъде поставен отново на следващото заседание на ИБ във вторник и обсъден на следващия пленум на 15 март.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване