Български журналист е бил нападнат в Крим

Маскирани въоръжени мъже, които от няколко дни де факто контролират Крим, са нападнали българския журналист Димитър Кенаров, който е в столицата на автономната република Симферопол. 

Кенаров е журналист на свободна практика, който работи за български, американски и европейски медии. 

Пред украински колега той разказва, че

ситуацията в Крим в момента е много лоша и на практика там няма закон,

тъй като въоръжените, които официално се представят като "отряди за самоотбрана", но мнозина ги свързват с руската армия, могат да правят всичко.

Кенаров разказва, че е бил нападнат от един маскиран, който му е взел телефона, защото го е снимал с него.  

"Седяхме в един ресторант, когато видяхме в отсрещната сграда да влизат маскирани въоръжени мъже и да изнасят оттам техника, явно техника от телевизионно студио. 

Аз направих няколко снимки с телефона си и

един от маскираните дойде при мен, хвърли ме на земята, опря пистолет в главата ми и ми взе телефона,

както и фотоапарата на моя приятел. 

След това маскираните се върнаха в микробуса си, който беше без регистрационни номера, и си тръгнаха, Това се случи", казва Кенаров. 


Сноудън нанесъл вреди за милиарди долари

/КРОСС/Бившият сътрудник на спецслужбите на САЩ Едуарт Сноудън, който изнесе данните за подслушването и следенето, е нанесъл вреди на националната сигурност на САЩ в размер на милиарди долари, пресмята Би Би Си, позовавайки се на изказване на началника на щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Мартин Демпси. „Разпространените документи основно са свързани с нашите военни възможности, операции, тактика, методи и процедури. Създадената за целта ведомствена комисия ще трябва да работи поне 2 години, за да оцени мащаба на вредата. Сноудън беше издигнат за Нобелова награда за мир.  

Жена се подпали до спящия си съпруг, наказала го за изневярата му

Жена се подпали в леглото, за да накаже съпруга си, когото подозира в изневяра, съобщи Жена се подпали в леглото, за да накаже съпруга си, когото подозира в изневяра, съобщи "Дейли мейл". 51-годишната Диан Станифорд видяла текстови съобщия на телефона на съпруга си Пол и така решила, че той й е изменил. За отмъщение Диан решила да се самозапали, докато двамата спят в леглото. Пол, който се събудил от виковете й,

Apple си извоюва почти $1 млрд. обезщетение от Samsung

След поредната съдебна сага между Apple и Samsung, гигантът от Купертино си извоюва почти 1 милиард долара обезщетение, но не успя да се пребори за забрана на продажбата на Samsung устройства, които нарушават патенти, съобщава Gigaom.

 

Точната сума, която съдия Луси Кол постанови да бъде изплатена на Apple, е 929.8 милиона долара, което не е никак малка победа, въпреки че главната цел на компанията беше да спре от продажба 23 продукта на Samsung.

 

И двете фирми са в позиция да обжалват решението. Независимо дали това ще се случчи обаче, технологичните гиганти при всички положения ще се върнат обратно в съдебната зала малко по-късно този месец по спор за друга група от патенти, които Samsung e обвинен, че е нарушил.

Върховната Рада започва прецеудра по разпускане на парламента в Крим

Украинският парламент ще започне процедура по разпускането на парламента в Крим, който насрочи за 16 март референдум за присъединяването на полуострова към Русия. Информацията бе оповестена от временно изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов.

Как да се договорят "умно" отстъпки за лекарствата

Промени в закона: НЗОК да плаща само за лекарства с договорени отстъпки

    


Янукович пред инфаркт?

/КРОСС/Според все още непотвърден източник, цитиран от „Обозреватель", малко преди полунощ Виктор Янукович е бил хоспитализиран в държавно лечебно заведение в Москва. Електронното издание на вестник „"Московский Комсомолец" съобщи, че Янукович е получил инфаркт. Представител на болницата, където той е настанен, потвърди новината и съобщи, че „състоянието му се оценява като тежко". Последната публична проява на издирвания политик бе на 28 февруари 2014 г., когато той даде извънредна пресконференция в Ростов на Дон. Късно снощи стана ясно, че Интерпол обмисля дали да издаде официална заповед за арест на бившия украински президент Виктор Янукович, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник от щабквартирата на международната полицейска организация в Лион. В собствената му страна срещу изпадналия в немилост политик се водят две досъдебни производства - едно по обвинения за „злоупотреба с власт" и друго за „съпричастност към масови убийства".    

Дават "последна дума" на имамите в Пазарджик преди присъдите

Окръжният съд в Пазарджик заседава по делото за радикален ислям. Очаква се днес обвинените имами да получат и правото на „последна дума", преди съдът да произнесе присъдите им.

US разрушител на котва у нас

Американски боен кораб ще пусне котва у нас. Ракетният разрушител "Тръкстън" (USS Truxtun) напусна залива Соуда на остров Крит и пое към Черно море. Той ще участва в съвместни учения и маневри с военноморските сили на Румъния и България, съобщиха от щаба на щатските ВМС.

 

"Присъствието на кораба по никакъв начин не е свързано с неотдавнашното нахлуване на Русия в Украйна", заяви пред изданието "Старс енд Страйпс" лейтенант Шон Еклунд, говорител на американските военноморски сили Европа-Африка, базирани в Неапол. Според него операциите на "Тръкстън" в Черно море са планирани доста преди отплаването му от САЩ.

 

От военното ни министерство заявиха пред "Стандарт", че очакват корабът да акостира във Варна между 12 и 15 март.

 

Засега от щаба на щатските ВМС не се уточнява кои пристанища ще посети разрушителят и колко време ще остане край българските брегове. "Най-вероятно ще пусне котва във Варна", коментираха експерти. "Тръкстън" е част от ударната група на самолетоносача "Джордж Буш" (USS George H.W. Bush).

 

Разрушителят отплава от базата си в Норфолк, Вирджиния, заедно с останалите бойни кораби на 15 февруари. "Тръкстън" е с екипаж от около 300 моряци и участва в операциите на самолетоносача по обезпечаване сигурността на 6-и американски флот. Разрушителят е влязъл на въоръжение на 25 април 2009 г. и е на активна бойна служба от 2014 г. Той е дълъг 160 м и е с водоизместимост 9200 тона, мощността на двигателите му е около 100 000 конски сили, а максималната му скорост е около 30 възела (56 км/ч).

 

Въоръжението му включва 1 установка с 32 силоза и още една с 64 силоза за вертикално изстрелване на ракети. "Тръкстън" носи и може да изстрелва ракети тип RIM-66 SM-2, BGM-109 (известни като крилатите ракети "Томахоук") или RUM-139 VL-Asroc. Има общо 7 оръдия с различен калибър, отсеци за торпеда, както и два хеликоптера SH-60 Sea Hawk на борда.

 

"Американският флот е ангажиран в помагането за повишаване на сигурността и стабилността на всички европейски и африкански държави и нашите действия и задачи в този регион са рутинни", посочват още от щаба на щатските ВМС.


Отпада таксата за предсрочно погасяване на ипотечен кредит след първата година

Ако кредитополучателите изплатят заема през първата година, ще дължат такса до 1% от размера на кредита

    


Орешарски се среща с премиерите на Румъния и Сърбия в Русе

В Русе ще се проведе тристранна среща между министър-председателите на България, Румъния и Сърбия, както и съвместно заседание на правителствата на България и Румъния, съобщиха от правителствената информационна служба.  От 11.30 часа в хотел „Рига“ Пламен Орешарски ще разговаря с румънския си колега Виктор Понта.  В 12. В Русе ще се проведе тристранна среща между министър-председателите на България, Румъния и Сърбия, както и съвместно заседание на правителствата на България и Румъния, съобщиха от правителствената информационна служба. От 11.30 часа в хотел „Рига“ Пламен Орешарски ще разговаря с румънския си колега Виктор Понта. В 12.

Орешарски на тристранна среща с премиерите на Румъния и Сърбия

В Русе ще се проведе тристранна среща между министър-председателите на България, Румъния и Сърбия, както и съвместно заседание на правителствата на България и Румъния, съобщиха от правителствената информационна служба.  От 11.30 часа в хотел „Рига“ Пламен Орешарски ще разговаря с румънския си колега Виктор Понта.  В 12. В Русе ще се проведе тристранна среща между министър-председателите на България, Румъния и Сърбия, както и съвместно заседание на правителствата на България и Румъния, съобщиха от правителствената информационна служба. От 11.30 часа в хотел „Рига“ Пламен Орешарски ще разговаря с румънския си колега Виктор Понта. В 12.

Науката още разгадава Аристотел

Ние, селяните, лекуващи гражданите, които са ужасно изморени от тежката и непосилна работа в чалга и рап работилницата, се извиняваме за непристойното ни присъствие в отрудената ни държавица. Отдаваме нужното на чалга и рап шаманите и ги молим да подобрят медицината чрез надъханите си култови ритуали. Лето 2014-то: група доктори, нарочени за подборен отстрел.

 

Не се чудете на тези слова. Историята е едно колело, което се върти и като механичен чук в ковашка работилница кове своите кадри - къде пристойни, къде непристойни. Дали е чалга, дали е рап, то и него майка го е раждала. И тя е потърсила услугата на лекаря и акушерката. Освен ако "нещото" не се е раждало в някоя небесна каруца и не са го акуширали таласъми и други паранормални същества, та да плюе медицината. Но един факт не трябва да се забравя. Медицината е огледало на съвкупността от хора, мислещи се за индивиди, битуващи в райското кътче България. Употребявам думата индивид, но по-точната, отнасяща се за по-голямата част, е комплексар. Това, че ядеш, евентуално се размножаваш и изпълняваш някои други физиологични функции, не те прави отговорен човек. Защо отговорен? Защото да си българин звучи гордо. Най-лесното оправдание за всяка постъпка е, че всичко се прави в името на идеалната цел, наречена оцеляване. За съжаление, това се оказва филм, който минава пред очите на милиони наши пенсионери, работили като роби в името на родината България. А тя е тръгнала от селото. Истинската икономика е в селото. И бъдещето на тази държава ще е в селото. Никой няма право да обижда малкото останали хора по селата, използвайки думата "селянин" като обиден епитет. Великата "интелигенция" трябва да им целува ръцете и да се моли да ни съхранят като държава, защото само чрез тях ще оцелеем. Това се отнася особено за някои среди. И още нещо - никой не трябва да обижда рода и народа си. И ако някои от вас са забравили поговорката за работата и мотиката, нека погледнат световноизвестната картина на Мърквичка "Ръченица".

 

А що се отнася до римите за абортите, то самият този, който ги пее, е по-добре да се откаже от хапчетата, водещи до безпаметно забременяване. Но както е казано: "О, неразумни и юроде!".

 

То така си е било и в древността. На тази дата - 66-ти ден от началото на годината, през 322 г. пр. н. е. е починал Аристотел. Един от бащите на световната цивилизация. Той също е бил обиден от куп идиоти (това е диагноза) и за това се е оттеглил в град Халкида, където да доизвърви земния си път. Говори се, че е влезнал в пряк конфликт с Александър Македонски, упреквайки го в поведение, водещо до обожествяване (но на всеки пълководец или политик от древното минало до наши дни, дръзнал да обожестви живота си, не е завършил с добро -Цезар, Пол Пот, Хитлер, Сталин). Стагирит (прозвище, което Аристотел получава заради месторождението си) на практика е бил жива енциклопедия в тогавашните науки. Неговите интереси включвали дори и медицината. Може би поради факта, че баща му е бил личен лекар на цар Амнита III. Той създава логиката като дисциплина, която се изучава и днес. Неизчерпаемият извор на знание е бил учител не само на Александър Македонски, но и на Птоломей, Касандър и много други благородници. Интересно е, че философът е смятал, че в живота съществуват четири първични основни качества: мокри и сухи, горещи и студени. Те на свой ред представляват четирите елемента, чрез комбинация по двойки - огън и вода, земя и въздух. Споменава, че тялото е създадено от four humours, което със сигурност ще бъде доказано от бъдещата медицина. Бащата на науката разработва и теория за поколението, която казва, че яйцето на бозайниците се образува в матката и е резултат от активирането на менструалната кръв от мъжката семенна течност, а полът се определя от това, което се съдържа в нея. Но тайната на съдържимото в спермата е простатният секрет, структуриращ се в анатомична форма, наподобяваща знака на българите. Още през IV в. пр. н. е. философът предлага теорията за спонтанното самозараждане. Тоест, че организмите могат да се появяват спонтанно от неживата материя, преразгледана на по-късен етап и наречена теория за панспермията. За историята остава загадка кой от тримата - Гален, Хипократ или Аристотел, за първи път е използвал термина "рак". Но нашият герой е обозначавал в своите трудове прорастващата материя в съседни органи, причиняваща тумори със същото определение. Има различни теории за смъртта на Аристотел. Най-широко застъпена е тази, че е починал от заболяване на червата (тях ще ги разгледаме в следващите статии). И тук не можем да не споменем следната сентенция: "Всички гении са луди, но не всеки луд може да стане гений".
И понеже сме християни, е редно да почетем и паметта на св. седем свщмчци Херсонски - Василий, Ефрем, Капитон Евгений, Евтерий, Елпидий и Агатодор (III-IV).

Режисьорът Георги Дюлгеров с награда за принос в развитието на киноизкуството

/КРОСС/Големият кинорежисьор Георги Дюлгеров получи наградата на София за принос в развитието на киноизкуството. Тя му беше връчена снощи на церемонията по откриването на 18-тия "София филм фест".  Филмът му "Авантаж" е носител на най-високото отличие за българското кино от международен фестивал - "Сребърна мечка" в Берлин. Дюлгеров благодари на други големи имена в българското кино, от които се е учил. Сред тях са Рангел Вълчанов, Бинка Желязкова, Никола Корабов. Режисьорът се обърна към публиката със стихотворение на Валери Петров, което кореспондира с последния му филм "Буферна зона".

Интерпол ще разследва автентичността на Панагюрското съкровище

/КРОСС/ Съдебната сага с Панагюрското златно съкровище може да стигне до Страсбург. Двама от наследниците на неговите откриватели се заканиха да сезират Европейския съд по правата на човека, пише „Стандарт".Павел Цветанков и Стефка Ангелова са сред десетината роднини на братя Дейкови. През 1949 г. те намират златото и го предават на музея в Панагюрище. Цветанков и Ангелова атакуват отказа за регистрация на Панагюрското златно съкровище като частна колекция от страна на министъра на културата. Според наследниците държавата го е присвоила незаконно. И двамата твърдят, че имотът, на който е намерено съкровището, никога не е одържавяван, никога не е сменял собственика си и до момента е частна собственост. На вчерашните заседания на ВАС и двамата представиха нови документи. Сред тях са справки от поземлените регистри на община Панагюрище с кадастрални карти и скици включително всички данъчни декларации на хората, които са собственици на имота. В края на януари тази година 7-членен състав на ВАС отхвърли жалбата за собственост на Панагюрското съкровище от наследници на неговите откриватели. Делата, които наследниците водят, са общо осем. Те имат съмнения, че съкровището е фалшифицирано. Според роднините в началото то е тежало 7,5 кг, а преди една година в НИМ е измерено официално и теглото му вече е е 6,192 кг. Затова роднините на братя Дайкови поискаха Интерпол да разследва автентичността на съкровището.  

Учени създадоха компютърен вирус, който се разпространява както биологичните


Компютръните вируси разчитат на пряката връзка между устройствата, за да могат да се разпространяват. Учени от Унверситета на Ливърпул обаче са създали вирус, който може да се разпространява почти както грипът сред хората, съобщава онлайн изданието Mashable.

Вирусът Chameleon е разработен така, че да да работи само в лабораторни условия. Той може да се разпространява по въздуха между заразеното и незаразеното устройство стига те да са достатъчно близо едно до друго. Разчита...

Меси: Пуйол ще липсва на "Барса"

Суперзвездата Лионел Меси изрази огромното си съжаление от факта, че Карлес Пуйол обяви край на кариерата си след сезона.

"Много е трудно да се решиш на подобно нещо - рече аржентинецът. - Всички в съблекалнята на "Барса" ще страдаме за Карлес. Той е невероятна фигура и клубът се нуждае от него. Желая му най-хубавото във всяко начинание след кра Суперзвездата Лионел Меси изрази огромното си съжаление от факта, че Карлес Пуйол обяви край на кариерата си след сезона. "Много е трудно да се решиш на подобно нещо - рече аржентинецът. - Всички в съблекалнята на "Барса" ще страдаме за Карлес. Той е невероятна фигура и клубът се нуждае от него. Желая му най-хубавото във всяко начинание след кра

Lonsdale сменя драстично имиджа си

Марката, която доскоро бе предпочитана от скинари, сега защитава равенството, толерантността и интеграцията

    


Тракийско светилище е сред най-застрашените паметници в Европа

Водещата организация в областта на европейското културно наследство Европа Ностра (Europa Nostra) и Институтът на Европейската инвестиционна банка, обявиха 11 паметници и обекти, одобрени в първия кръг за участие в програмата ”Седемте най-застрашени” за 2014 г. Сред застрашените забележителности, избрани от международно жури от експерти, е и Тракийското светилище в Мишкова нива близо до Малко Търново в България. Някои от тях са в опасност поради липса на ресурси или експертен опит, други – поради липса на грижи или неточно планиране. Обявяването на селекцията тази година съвпада с деня на откриването на конференцията ”Първо наследството: към общ подход за устойчива Европа”, чийто домакин в Атина е гръцкото председателство на Европейския съюз. Окончателният списък на седемте избрани обекта ще се оповести публично на 5 май по време на Конгреса за Европейското наследство във Виена.

"Тези паметници и обекти са били избрани не само заради тяхната забележителна стойност като културно наследство и европейски ценности, но също така и поради сериозната опасност, пред която са изправени. Ангажирането на местните общности, както и усилията на различните публични или частни органи за тяхното спасяване, също се смятат за жизнено важни. Друг важен критерий е потенциалът на тези обекти да стимулират социално- икономическото развитие", заяви Пиет Джасперт, председател на консултативния панел на ”Седемте най-застрашени".

"Европа Ностра приветства нарастващото признание от страна на институциите на ЕС, включително и на Института на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), че културното наследство е както стратегически ресурс, така и и движеща сила за една устойчива Европа. Затова ние много разчитаме на ангажимента на тези институции да съдейства на местните, регионалните и националните власти в цяла Европа в усилията им да съхраняват и увеличават нашето наследство", подчерта Дени дьо Кергорлей, изпълнителен председател на Европа Ностра.


Ще избираме дали да обезпечаваме кредита с цялото си имущество

Народните представители ще гласуват готвените промени в Закона за потребителски кредин. Сред заложените в закона промени влизат мерки са...

Само 10% от българите и румънците в Германия получават социални помощи

През 2013-та броят на българите и румънците, получаващи социални помощи в Германия, се е увеличил с над 50%. Това може да разпали наново дебата за бедните мигранти от Източна Европа, подет от баварските консерватори.

Сп. Спасков: Не трябва да измисляме нови икономически правила за болниците

Според бившия директор на "Пирогов" управителят на здравната каса се опитва да я стабилизира

    


Решението на Върховния съвет на Крим е нелегитимно

/КРОСС/Според депутата от украинската партия "Отечество" Сергей Соболев, решението на Върховния съвет на Крим за влизане на полуострова в Руската федерация е нелегитимно и за това има решение на украинския съд. Имаме решение на украинския съд, с което се забранява провеждането на каквито и да било референдуми и подобни въпроси се признават за нелегитимни. Има решение на Върховния съвет, за което са гласували всички фракции в парламента, в това число и Партията на регионите. Имаме ясната позиция на парламента, че територията на Украйна е неделима и Крим влиза в състава на Украйна. Така че опитите да се разделят украинските политици не успяха. Хората в Крим са сплашвани от дулата на автоматите на Руската федерация и техните бойци и всяко свободно волеизявление там е невъзможно, заяви Соболев пред БНР.  Руските власти отричат украинските твърдения, че руски войски контролират Крим. Войските на Руската федерация са в базите си, каза вчера министърът на отбраната Сергей Шойгу.  

Бод зад игла, тропоска и апликации на Рошпака

Изложба с негови творби в галерия "Ракурси"

    


Български журналист е бил нападнат в Крим

Маскирани въоръжени мъже не харесали, че Димитър Кенаров ги снимал и един от тях го свалил на земята, опрял пистолет в главата му и му взел телефона

Затварят поетапно пътните ленти на бул. "Осми Приморски полк" до стадион „Тича” заради тласкателя

Кръстовището на бул."Осми Приморски полк" с ул."Н. Вапцаров" и ул."Д-р М. Железкова" (до стадион „Тича”) ще бъде затваряно поетапно за движение на моторни превозни средства, заради изграждането на тласкателя на станция "Акациите".

Ченге копира крадци, задига 3 кг злато

Бившият полицай от столичното Девето РПУ Христо Георгиев се сближил с бандити покрай занаята си и решил да граби като тях. Това стана ясно от обвинителния акт срещу бившия служител на МВР, който е пратен на съд за обир на 3 кг накити от златарско ателие в столичния кв. “Люлин”.
Георгиев доби популярност именно с този грабеж. Името му обаче... Бившият полицай от столичното Девето РПУ Христо Георгиев се сближил с бандити покрай занаята си и решил да граби като тях. Това стана ясно от обвинителния акт срещу бившия служител на МВР, който е пратен на съд за обир на 3 кг накити от златарско ателие в столичния кв. “Люлин”. Георгиев доби популярност именно с този грабеж. Името му обаче...

Английски клуб ще гони 26 играчи

Втородиивзионният "Куинс Парк Рейнджърс" ще изгони 26 футболисти след края на сезона! Безпрецедентната чистка цели да се намалят разходите на изпадналия в агония клуб, който има над 200 милиона евро дългове. А заплатите в отбора, воден от Хари Реднап, са по-високи, отколкото в европейския вицешампион "Борусия" (Дортмунд).

В момента КПР се цели в Втородиивзионният "Куинс Парк Рейнджърс" ще изгони 26 футболисти след края на сезона! Безпрецедентната чистка цели да се намалят разходите на изпадналия в агония клуб, който има над 200 милиона евро дългове. А заплатите в отбора, воден от Хари Реднап, са по-високи, отколкото в европейския вицешампион "Борусия" (Дортмунд). В момента КПР се цели в

Слава Богу, белите на Борисов са поправими

"Слава Богу, всички бели, които Бойко Борисов направи, са поправими и една по една се опитваме да ги поправим". Това посочи днес от парламентарната трибуна Антон Кутев от "Коалиция за България" във връзка с решенията на правителството от днес. Той уточни, че в Добруджа преди 2 години е бил закрит силистренският театър, а днес има постановление, с което той се открива. Депутатът покани настоятелно Борисов на 27 март на театър в Силистра, "за да види какво е причинил на силистренци". "Аз разбирам, че на Бойко Борисов театър му не требва, той може и без театър, само че силистренци не могат", каза Кутев. Татяна Буруджиева го допълни, като отбеляза, че "на него театър може и да не му трябва", като припомни, че правителството възнамерява да строи и нови стадиони. Дора Янков даде за пример още едно обещание на правителството, което от днес е факт - Родопският драматичен театър се открива наново.

   

"... Разбирам, че на Бойко Борисов театър му не требва, той може и без театър, само че силистренци не могат..."

Антон Кутев, "Коалиция за България".

     

"От днес отваря врати и Девинската болница", допълни Янкова. "Вчера беше сключен договорът с НЗОК. Болницата в Девин вече работи по 11 пътеки, предстоят още договори с още здравни пътеки. Има справедливост за хората в трите общини Доспат, Борино и Девин", подчерта Янкова. Доцент Татяна Буруджиева, също от "Коалиция за България", благодари за решението на Министерския съвет, с което се създава културен център в Разград с три сцени. "Това ще даде възможност филхармонията да съществува и да има достойно заплащане и възможност за един истински сериозен оркестър. От днес Разград има ясната подкрепа на МС за своята културна политика", каза тя.

"Две неща се правят преди избори - да се копае тунела под Шипка и да се възстановява "Кремиковци". Това припомни на свой ред по време на обсъждането на предложението на ПП на "Атака" за възстановяване на работата на "Кремиковци" депутатът от "Коалиция за България" Петър Кънев. Той бе категоричен, че това предложение най-вероятно ще бъде отхвърлено. Все пак Кънев отбеляза, че комбинатът ще е първата точка, която ще се разгледа в парламентарната икономическа комисия. Социалистът предложи министерството на икономиката да определи чужда одиторска фирма, а не комисия на министерството, да направи проверка. И одитът да каже дали е възможно възстановяването на "Кремиковци". "Това решение няма как да мине, защото не се подкрепя от премиера Орешарски. А всяка партия се готви за предстоящите избори", заяви депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев. Той обясни, че преди възстановяването някой трябва първо да изкупи активите на "Кремиковци", а след това да инвестира.

По-рано днес от ГЕРБ определиха развоя на събитията в Украйна и агресивното поведение на руските власти, като недопустимо нарушаване на 3 международни споразумения. В специална декларация по този повод, те изтъкват, че "има незачитане на суверенитета на независима държава и действия, които провокират мира и изправят не само Руся и Украйна пред непредвидими и критични опасности, но цяла Европа и света. "Считаме, че българският парламент трябва да изрази волята на българските граждани, които са разтревожени от събитията в Украйна в последните месеци, от употребата на сила за потушаване на гражданските протести и в безпрецедентния опит да се промени европейската ориентация на суверенна държава. България не може да няма ясна позиция по случващото се само на 500 км от нейните граници. Недоумяваме защо председателят на парламента не допусна за разглеждане гласуването на предложената от ГЕРБ обща декларация на парламента за ситуацията в Украйна. Тя беше внесена още на 28-ми февруари, но и до днес не е разгледана в комисия. Само управление, което няма ценности, което е загърбило основните демократични норми и принципи може да си позволи в ситуация като днешната да няма ясна политическа позиция. За съжаление това е днешното българско управляващо мнозинство. То мисли, че като премълчава събитията, които разтърсват Европа и света в момента, ще ни накара да не омаловажим", заявяват от ГЕРБ.

Припомняме на правителството, че то е избрано от три партии, но е длъжно да работи в името на националните, а не на тясно партийните интереси и политически пристрастия. В ситуация на криза и опасност най-добре личи способността на едно управление да служи на народа си. За съжаление за сега нямаме доказателства, че правителството на БСП, ДПС и Атака е способно на това. При развой на кризата в Украйна националните интереси няма да бъдат защитени от безучастен мониторинг на случващото се. Мониторингът не е политическо решение, той е задължение на управляващите. Пасивната позиция след събитията няма да ни предпази от техните последици. Необходима е ясна политическа позиция, смелост за формулиране и заявяване на българските интереси. България трябва ясно да се обяви срещу всяко действие или решения на трети държави, които засягат обстановката в България и сигурността на нейните граждани. Българският парламент не можа да заяви национална позиция по най-тежката криза в Европа в този век заради страха и примиренчеството на управляващото мнозинство. И ние основателно питаме - има ли зависимост и каква е тя на политиците от БСП, ДПС и Атака от външни за страната ни интереси? Не можем да не си задаваме и въпроса дали тези партии са в състояние да отстояват националните интереси, дори когато те са в противоречие с тясно партийните им обвързаности. Настояваме премиерът Пламен Орешарски да заяви ясна и категорична позиция на извънредното заседание на Европейския Съвет в Брюксел в четвъртък. Да посочи и формулира рисковете пред България от развитието на кризата в Украйна и да настоява за категорични мерки, които бързо да доведат от нейното разрешаване.

Изискваме премиерът и външният министър да преговарят за помощ и съдействие от европейските страни в случай на икономически последици от мерките, които могат да предприемат европейските страни и Русия при евентуалното развитие и задълбочаване на конфликта в Украйна", се посочва в декларацията. 

 

"Атака" иска декларация за неутралитет по кризата в Украйна

"Атака" предлага парламентът да излезе с декларация за неутралитет на България по кризата в Украйна, тъй като "има опасност да бъдем въвлечени във военни действия". Това каза от името на парламентарната група председателят на партията Волен Сидеров. Според него бази в България не трябва да бъдат използвани за действия срещу други държави. Сидеров посочи, че страната ни трябва да има ясна позиция по случващото се в Украйна и заради това са внесли проект за специална декларация в деловодството на Народното събрание. Лидерът на националистите призова ръководството на парламента да придвижи тази декларация колкото може по-бързо, "за да може да откликнем на актуалната обстановка и България да има адекватна позиция".

В проекта за декларация се изразява безпокойство от намесата на външни фактори в политическия живот на Украйна, каза Сидеров, посочвайки като такива фактори "САЩ и организации, финансирани от САЩ". "Атака" предлагат парламентът да излезе с позиция, че е против "извършването на държавни преврати по насилствен начин, в която и да е държава по света". В Украйна всъщност беше извършен един държавен преврат, каза Сидеров. Той посочи, че от "Атака" оспорват легитимността на днешната власт в Украйна. Същевременно Сидеров попита каква е позицията на българското правителство. България трябва да осъди всяка форма на екстремизъм и радикализъм и в частност опитите за дискриминиране и асимилация на българите от страна на днешните управляващи в Киев, заяви Сидеров. Трябва да кажем ясно, че в Украйна има наши сънародници, които трябва да защитим при всички условия, добави той. Според "Атака" трябва да се положат усилия за разрешаване на конфликта по мирен начин.

Сидеров предложи създаването на фонд за подпомагане на талантливи деца

Председателят на "Атака" Волен Сидеров предложи от парламентарната трибуна Народното събрание да обмисли създаването на фонд за подпомагане на талантливи деца. „Трябва да се помисли за създаването на фонд, в който да се събират средства за стипендии за образованието на деца, които прославят страната ни“, каза Сидеров.

Повод за предложението му е постигнатото от деветгодишната Мария Дренчева, която е с най-висок резултат на XVIII Московска олимпиада по математика за малки ученици. В олимпиадата са участвали 850 деца, а резултатът на Дренчева е 59 точки, като най-високият постигнат от руските деца е 53 точки, посочи Сидеров.  Показаното от това момиче е потвърждение, че българската нация е сред най-интелигентните нации в света, а ние, политиците, сме в дълг към нашите таланти, каза Сидеров. 


Путин към САЩ: Нека не се караме заради Украйна!

В телефонен разговор руският президент Владимир Путин увери американския си колега Барак Обама, че отношенията между двете страни не трябва да пострадат заради разногласията по въпроса за Украйна, съобщи Кремъл.

КС премахна възможността да се строят пристанища без търг или конкурс

/КРОСС/ Пристанища ще се строят само с търг или конкурс. Това стана ясно, след като вчера Конституционният съд (КС) отмени разпоредба от закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата. Въпросният текст е от 2013 г. и предвиждаше по изключение възможност да се учредява право на строеж за изграждане на ново пристанище за обществен транспорт с регионално значение, специализирани пристанища или на специализиран пристанищен обект без търг или конкурс, отбелязва "Сега". Разпоредбата обаче бе атакувана от президента през април м.г. Чак почти година по-късно конституционните съдии се произнесоха по него. Отмяната на атакуваната от държавния глава разпоредба е станала единодушно. Вчера КС пусна само диспозитива на решението с уточнение, че пълният текст ще бъде публикуван по-късно. Оспорената от президента промяна в закона всъщност е приета от предишното мнозинство на ГЕРБ, чрез което самият Плевнелиев бе и министър на регионалното развитие, а и по-късно бе издигнат за държавен глава. В същото време сегашната власт в лицето на МС, министрите на регионалното развитие, на транспорта, на околната среда са се обявили в подкрепа на законовата норма и за нейното оставане

Окръжният съд в Пазарджик ще заседава по делото за радикален ислям

/КРОСС/Окръжният съд в Пазарджик ще заседава по делото за радикален ислям. Днес ще бъдат изслушани останалите трима адвокати на подсъдимите мюсюлмански духовници. След това прокуратурата ще има правото на реплика, а защитата - на отговор. Очаква се днес обвинените имами да получат и правото на „последна дума", преди съдът да произнесе присъдите им.  

Премиерите на България, Румъния и Сърбия се срещат в Русе

В Русе ще се проведе тристранна среща между министър-председателите на България, Румъния и Сърбия, както и съвместно заседание на правителствата на България и Румъния, съобщиха от правителствената пресслужба.

В рамките на срещата премиерът Пламен Орешарски ще разговаря на четири очи с румънския си колега Виктор Понта. Тристранните разговори между премиерите на България Пламен Орешарски, на Сърбия Ивица Дачич и на Румъния Виктор Понта ще започнат по обяд. След това премиерът Орешарски ще даде обяд в чест на премиерите на Сърбия и на Румъния. Ще се проведат и двустранни срещи между министрите на България и Румъния.

В 14:30 часа ще започне пленарното заседание на българското и румънското правителство, след което ще бъдат подписани двустранни документи в присъствието на двамата премиери. 



Народното събрание няма да провежда парламентарен контрол

Депутатите отмениха провеждането на парламентарен контрол на днешното петъчно заседание, предаде Агенция "Фокус". Председателят на парламента Михаил Миков заяви, че има съвместно заседание...

Китайската военна аритметика

Китай увеличава драстично разходите си за отбрана. Само през тази година страната ще похарчи над 131 млрд. долара за въоръжаване. Китай обаче няма интерес да води войни, твърди в коментара си Франк ...

Надуваеми безпилотни машини ще изследват Венера и други космически тела

Може да се каже, че безпилотните летателни апарати и свръхлеките летателни апарати на слънчеви батерии вече са завоювали небето на родната ни планета. Инженерите от компаниите Northrop Grumman и LGard...

Про и антируски шествия ще "дефилират" пред руското посолство

Темата „Украйна” влиза и във фокуса на българското общество, след като за пореден ден пред руското посолство ще има демонстрации. Този път, обаче, освен демонстрация против намесат...

Драгомир Драганов ще разказва историята на БНТ в ново предаване

В 55 предавания - на колкото години става БНТ, водещият Драгомир Драганов ще разкаже историята на телевизията от създаването  до днес. Именно рожденият ден на БНТ е повод за поредицата “55 години от вашия живот”. Драганов ще я води заедно с Анна Ангелова от “Денят започва с Култура”. Освен документалните филмчета в студиото на сутрешния блок двамат В 55 предавания - на колкото години става БНТ, водещият Драгомир Драганов ще разкаже историята на телевизията от създаването до днес. Именно рожденият ден на БНТ е повод за поредицата “55 години от вашия живот”. Драганов ще я води заедно с Анна Ангелова от “Денят започва с Култура”. Освен документалните филмчета в студиото на сутрешния блок двамат

Ханой открива кафене за влечуги

Ако имате змия или гущер, едва ли ще ви пуснат в котешкото кафене в Париж, нито пък в Лондон, където стопаните на мъркащи и пухкави създания пият кафето си.

Вашето място е във Виетнам. В столицата Ханой отвори врати нестандартно място за стопаните на не толкова безобидни любимци. Кафенето се казва "Pet Cafe", но по името може да останете заблудени. Мястото е предназначено за собствениците на змии, гущери, екзотични игуани, всякакъв тип влечуги и насекоми. Добре дошли са също и паяците, тарантулите и дори таралежите.

Министър-председателите на България, Румъния и Сърбия ще се срещнат в Русе

/КРОСС/ В Русе ще се проведе Тристранна среща между министър-председателите на България, Румъния и Сърбия и съвместно заседание на правителствата на България и Румъния, съобщиха от правителствената информационна служба. От 11.30 ч. в хотел „Рига" министър-председателят Пламен Орешарски ще разговаря с румънския си колега Виктор Понта. В 12 ч. ще започне тристранната среща между министър-председателя на България Пламен Орешарски, на Сърбия - Ивица Дачич и на Румъния - Виктор Понта. Премиерът Орешарски ще даде обяд в чест на премиерите на Сърбия и на Румъния. Ще бъдат проведени и двустранни срещи между министрите на България и Румъния.  В 14.30 ч. ще започне Пленарното заседание на българското и румънското правителство, след което ще бъдат подписани двустранни документи в присъствието на двамата премиери.

Мухи спасиха германски турист от глад в Австралия

Млад германски турист, който се изгуби в австралийската пустош, огромна почти необитаема област, оцеля две седмици благодарение на насекомите, съобщи местната полиция в петък.

Двайсет и шест годишният Даниел Дюдзих (Daniel Dudzisz) се изгуби през февруари по време на преход между Уиндора и Джунда, две малки населени места в централен Куинсланд (на изток), много слабо населена област, част от Периферията (Outback).

Той бил открит от мотоциклетист край Уиндора. Младият човек се изгубил, след като бил блокиран от наводнения, чести в тази част на страната, разказал той на полицията. За да оцелее, той се хранил с насекоми.

"Ако не го бяхме чули със собствените си уши, нямаше да повярваме", каза началникът на местната полиция Марк Хендерсън пред Острелиан броудкастинг корпорейшън (Australian Broadcasting Corporation).

"Той се пошегува, че така и не останал гладен в австралийската пустош , благодарение на изобилието от мухи, които може да се ядат, и които според него осигуряват протеини", допълни полицаят.

Младият германец пътува пеш от месеци из щата Нов Южен Уелс и Куинсланд, като същевременно поддържа постоянен контакт с местните власти в случай, че се изгуби.

Когато тръгнал на 17 февруари на 90-километров преход, той попаднал между две наводнени зони на местна река.

"Носел е няколко консерви с боб и зърнени храни, но те бързо свършили и след това се е хранил само с мухи", каза Марк Хендерсън.

Когато властите в Джунда разбрали, че германският турист не се е явил в уговореното време, опитали да го издирят по въздуха, но напразно.

Младият мъж казва, че иска да продължи пътуването си, което ще го отведе към Северната територия, още по-слабо населен регион на Австралия.

Даниел не искал да влиза в болница. "Той със сигурност беше много гладен, но въпреки това изглеждаше в добра форма", разказа полицаят.

Димитров: Искат да превърнат Сметната палата в свърталище на шуробаджанащина

/КРОСС/ Като откровена клевета определи критиките към Сметната палата председателят й проф. Валери Димитров в студиото на Нова телевизия. Истината е следната, посочи той: „Очевидно е, че одитът на МВР и отидът на Авиоотряда предизвикаха бурна реакция на управляващите, защото те си мислиха, че ще се подмазваме на новата власт. Очевидно се е очаквала от нас друга реакция", обясни обвиненията на сегашните управляващи към одитната институция Димитров и припомни резултатите от проверката на Авиоотряд 28: „Има нарушения, няма данни за престъпления". Нарушение е, че Авиоотряда се е ползвал като такси. Но нарушение е едно, престъпление е друго, подчерта той и допълни: „Всички полети са платени, няма щети в бюджета".Ако прокуратурата смята, че има данни за престъпление, тя може да се самосезира, припомни председателят на Сметната палата и допълни: „Аз поисках анкетна комисия, която да докаже как е извършен одитът".Според Валери Димитров има още една причина за клеветите срещу Сметната палата. А именно: В момента четирима депутати (от БСП и ДПС) внасят един лош закон, който възстановява стария режим на работа на Сметната палата, с който одитната институция се депрофесионализира - няма стаж, няма изискване за професионална квалификация, а членовете й ще се избират на принципа на партийните квоти, обясни настоящият й председател

"Арсенал" без Уилшир срещу "Байерн"

Английският национал Джак Уилшир отпадна от гостуването на "Арсенал" срещу "Байерн" във втори осминафинал на Шампионската лига във вторник. Футболистът се контузи при успеха на "трите лъва" с 1:0 над Дания в сряда на "Уембли".

22-годишният Уилшир ще се лекува най-малко шест седмици, което е сериозен удар и по амбициите на "Арсенал" за атака на т Английският национал Джак Уилшир отпадна от гостуването на "Арсенал" срещу "Байерн" във втори осминафинал на Шампионската лига във вторник. Футболистът се контузи при успеха на "трите лъва" с 1:0 над Дания в сряда на "Уембли". 22-годишният Уилшир ще се лекува най-малко шест седмици, което е сериозен удар и по амбициите на "Арсенал" за атака на т

Ще се превърне ли Сметната палата в наказателна бригада?

Въпреки недоволството на опозицията парламентът прие на първо четене новия закон

    


Обама: Русия нарушава суверенитета на Крим, Путин: Спазваме международното право


Президентът на САЩ Барак Обама каза на руския президент Владимир Путин в телефонен разговор, че действията на Русия нарушават суверенитета и териториалната цялост на Украйна, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Двамата лидери са разговаряли в продължение на един час по инициатива на американската страна. Това е първият им разговор от събота, когато руски войски поеха контрола над Кримския полуостров, отбелязва Асошиейтед прес.

"Президентът Обама наблегна на...

Европа одобри предложение за 11 млрд. евро в помощ на Украйна

Делегатите на срещата на върха на Европейския съюз, която се проведе в Брюксел, одобриха предложението на Европейската комисия за предоставяне на пакет от помощи на Украйна в размер на 11 милиарда евро, съобщи УНИАН, цитирайки председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 Делегатите на срещата на върха на Европейския съюз, която се проведе в Брюксел, одобриха предложението на Европейската комисия за предоставяне на пакет от помощи на Украйна в размер на 11 милиарда евро, съобщи УНИАН, цитирайки председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4

Преглед на печата - 7 март

24 часа По две деца на ден изчезват от вкъщи 123 деца са обявени за издирване от началото на годината, като изчезналите през януари са 64. Това прави по две деца на ден. Тревожните данни бяха предоставени на "24 часа" от Главна дирекция "Национална полиция".

Дават 100 лв. за лого на национална олимпиада по астрономия

Димитър Кокотанеков, директор НАОП “Джордано Бруно”

Конкурс за лого на ХVІІ Националната олимпиада по астрономия, обяви община Димитровград, която заедно с астрономическата обсерватория в града ще са домакин на надпреварата в края на април.

100 лева е паричната награда за победителя в конкурса за лого на олимпиадата, обявиха от администрацията. Условието е участниците да бъдат от димитровградски училища.

Логото трябва да бъде тематично свързано или да съдържа номера на олимпиадата, града в който се провежда, и датата. Всеки кандидат има право да представи до 3 предложения. Те могат да се изпращат на имейли: sharkovadg@abv.bg, noikova@abv.bg, obrazovanie@dimitrovgrad.bg или на цифров носител. Крайният срок за подаване на предложенията е 20 март. До 25 март комисия ще избере логото.

Олимпиадата ще се проведе на 26 и 27 април в димитровградската  Природо-математическа гимназия „Иван Вазов“. Официалното откриване ще бъде ден по-рано, съобщи директорът на Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“.

80 ученици от 21 града и 37 български училища ще се включат в олимпиадата т. г. Те са разделени в три възрастови групи.

В олимпиадата Димитровград ще бъде представен от трима възпитаници на ПМГ –  Кристина Кирова, Теодор Жеков и Добромира Лозева. Хасково също ще има трима представители. Те са избрани на провелия се областен кръг.

Олимпиадата се провежда със съдействието на Министерството на образованието, в лицето на Регионалния инспекторат по образованието.

Хасково Новини

Днес да почерпят

Азис, фолк певец, 36 г.

ДесиСлава, певица.

Невена Андонова, журналист и продуцент.

Преслав Борисов, евродепутат, 37 г.

Проф. Симеон Хаджикосев, литературен критик, 73 г.

Доц. д-р дсн Румяна Стоилова, директор на Института за изследване на обществата и знанието към БАН.

Стефани Михайлова, депутат от ГЕРБ в 42-рото НС. 

Руслан В Азис, фолк певец, 36 г. ДесиСлава, певица. Невена Андонова, журналист и продуцент. Преслав Борисов, евродепутат, 37 г. Проф. Симеон Хаджикосев, литературен критик, 73 г. Доц. д-р дсн Румяна Стоилова, директор на Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Стефани Михайлова, депутат от ГЕРБ в 42-рото НС. Руслан В

Видео: Андре 3000 като Джими Хендрикс във филм от сценариста на "12 години в робство"


All Is By My Side, дългоочакваният биографичен филм за живота и кариерата на Джими Хендрикс с рапъра Андре 3000 от хип-хоп дуото Outkast, се приближава към кината с първи откъс в YouTube.

Той показва разговор между Хендрикс и неговата приятелка – диджейката Кейти Етчингам, в чиято роля е британската актриса Хейли Атуел, участвала във филми като "Сънят на Касандра" на Уди Алън, I, Anna с Шарлот Рамплинг и "Капитан Америка". Музикантът и Етчингам се запознават на първата вечер на...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване