Виктор Янукович е хоспитализиран в тежко състояние в Москва

Според неофициална информация, украинският президент Виктор Янукович, избягал от Киев и потърсил политическо убежище в Русия, е хоспитализиран в тежко състояние в едно от московските медицински учреждения, пише вестник Московский комсомолец.
По данни на източник на вестника, Янукович е хоспитализиран с подозрение за инфаркт. Състоянието на неговото здраве се оценява като тежко.Официално потвърждение на информацията все още няма.

САЩ и Русия имат големи различия за Украйна!

Путин: Спазваме международното право

    


Сняг за 8 март

Обилни валежи от дъжд и сняг в планините обещават за 8 март синоптиците. Времето ще е облачно с по-значителни валежи в Северна България. Разкъсвания и временни намаления на облачността ще има над южните райони от страната, главно в следобедните часове.Максимални температури между 6° и 11°, в София - около 6°, гласи прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Над Черноморието ще е облачно и ще превалява дъжд. След обяд валежите ще отслабнат, а привечер временно ще спрат. В планините ще вали сняг. Вятърът ще е до умерен, предимно от север. Върховете и билата ще са в облачния слой. Максимална температура на 1200 метра около 3°, на 2000° метра - минус 2°. Атмосферното налягане ще се повишава и ще се доближи до средното за месец март.

Наводнения грозят Велико Търново
Заради непочистено корито на река ЯнтраНепочистеното дъно на река Янтра във Велико Търново може да стане причина за сериозни наводнения при пролетните дъждове и снеготопенето. Пет са опасните зони в града, където има сериозна опасност реката да прелее и да причини наводнения, съобщава БНТ.Голямата вода на река Янтра идва внезапно, когато започне пролетното снеготопене в Габровския Балкан. Най-застрашен от наводнение е квартал „Чолаковци”. По бреговете там се виждат наноси от дървета, клони, храсти и боклуци. Миналата пролет реката заля моста, който свързва квартала с останалата част на града.Още преди година общината е внесла искане за отпускане на 1 милион лева от държавата, необходими за почистване на речните корита. Отговор от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии до вчера няма.Инж. Динко Кечев от Общинска строителна дирекция - Велико Търново посочва, че спешно трябва да бъдат почистени петте участъка, които са подадени от общината, както и речното корито, за да се осигури по-голяма проводимост.„Обикновено големи количества валежи падат около май месец, така че е добре това нещо да се случи преди май месец”, подчерта Кечев.Общо три километра от речното дъно на територията на цялата община трябва спешно да бъдат почистенипреди сериозните пролетни валежи.В същото време обилният дъжд, който се изсипа вчера над в Русе, наводни за пореден път района на Свободната зона край града. От хидрометеорологичната служба обясниха, че за последното денонощие над града са паднали 20 литра на квадратен метър валежи, което е пет пъти повече от средноденонощната норма за сезона.Мястото край зоната се превърна в езеро, а около 700-800 души не успяха да отидат на работа навреме. За да не се затвори напълно пътят към тях, вчера екипи на общината и на противопожарната служба извършваха отводнителни работи с две моторни помпи.Причината ситуацията да се повтаря при всеки по-силен дъжд е, че преди няколко години местната „Топлофикация” затрупала отводнителните шахти със сгуроотвалИма изготвен проект за корекция на грешката, който не е изпълнен, защото чака финансиране.След падналите проливни валежи вчера нивото на река Осъм се е покачило четири пъти, а на река Вит -  три пъти, съобщават от хидрометеорологичната станция в Ловеч.В момента нивото на река Осъм при Ловеч е 60 см, а на река Вит при Черни Вит - 145 см.През последното денонощие в Ловеч, Априлци и Дерманци падналите валежи са 22 литра на кв. метър. В Троян и Тетевен са съответно 18 и 16 литра на кв. метър.

САЩ отпуска заем от $ 1 милиард на Украйна

Камарата на представителите на САЩ одобри законопроект за оказване на помощ на Украйна, предвиждаща държавни гаранции за предоставяне на заем на Киев в размер на 1 милиард долара. В подкрепа на този документ гласуваха 385 конгресмени, а 23 бяха против.

Очаква се, че Сенатът да разгледа законопроекта следващата седмица , след което, ако бъде одобрен, той ще бъде представен за подпис на президента Барак Обама. По-рано ръководителят на американската администрация нееднократно е заявявал готовността си да предостави такава подкрепа на Украйна и призова Конгреса да одобри съответния документ.

Преглед на печата от 7 март


Държавно управление

Сега

Кабинетът раздава предизборно пари на безработни и пенсионери
Въпреки че не са планирани средства в бюджета, кабинетът ще наеме 10 хил. души да охраняват селата и ще даде великденски добавки към пенсиите

Общините настояват държавата да им отстъпи част от плоския данък
Така 200 от тях ще удвоят постъпленията си, показват данни на сдружението на местната власт

Здравният министър предупреди, че парите на болниците ще се...

Обама иска $ 45,6 млрд. за разузнаването

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама поиска от Конгреса 45,6 милиарда долара за нуждите на разузнаването през следващата финансова година, която започва на 1 октомври, съобщи директорът на националното разузнаване Джеймс Клапър.

Тази сума е част от федералния бюджет за финансовата 2015 година. За какви конкретно разузнавателни програми ще бъдат изразходвани тези средства, разбира се, не се посочва. Сегашното искане е с 5 на сто по-малко в сравнение с предишните. От ръководената от Клапър структура, която упражнява надзор върху дейността на всички 16 разузнавателни агенции, уточняват, че исканата сума не включва разходите за непредвидени операции в чужбина.
Тази седмица президентът Барак Обама представи проект на американския федерален бюджет за фискалната 2015 година в размер на 3,9 трилиона долара. Документът, изпратен от Белия дом до Конгреса, предвижда намаляване на бюджетния дефицит до 564 млрд. долара, или 3,1 на сто от БВП. През текущата финансова година, която приключва на 30 септември, този показател трябва да достигне 649 милиарда долара, или 3,7 на сто от БВП.

"Форд" и "Дженерал моторс" продадоха 330 000 автомобила през февруари в Китай

Ръстът на продажбите на американските автомобилопроизводители "Форд" и "Дженерал моторс" на китайския пазар се е увеличил съответно с 67 и 20 процента в края на февруари, в сравнение със същия период на миналата година, обявиха концерните в четвъртък.

Миналия месец "Дженерал Мотърс" е продал в Китай 257 700 коли, като ръстът в сравнение с януари 2014 г. е 12 на сто. "Форд" за същия период е продал 73 000 автомобила, като увеличението в сравнение с януари е 53 процента.
Представители на "Форд" също така обявиха, че компанията планира скоро да инвестира в развитието на своите мощности в Китай 100 милиона долара. По-специално става въпрос за изграждане на нова писта за изследователския център "Форд" в Нанджинг, източната част на Китай.

Япония ще облага биткоина като стока

Биткоинът (създаваните по електронен път пари извън обсега на банките) "не е валута" и свързаните с това печалби са облагаеми, съобщи японското правителство, според документ, одобрен в петък от Министерския съвет и коментиран от говорителя Йошихиде Суга.
Според този текст властите не дават на биткоина (Bitcoin) статут различен от този на "вещ", която не може, освен другото, да бъде вземана в залог от търговските банки, уточнява заявлението на правителството, изготвено в отговор на парламентарен въпрос от страна на опозицията.
Тази промяна в позицията на японските власти към биткоина, който съществува от 2009 г., произтича от неотдавнашния фалит на една от платформите за обмяна на електронна валута MtGox, базирана в Япония.
"Естествено" е Министерството на финансите да разглежда възможността за извършване на сделки с биткоини, коментира Суга.
Според медиите японските данъчни власти ще разгледат облагането на покупки, направени в биткоини, ще отнесат корпоративните данъци и към фирми, които работят с биткоини. Същото ще се отнася и до облагане на печалбите при инвестиране в биткоини, отбелязва АФП

Цял квартал си иска улиците

Живеещите във варненския квартал “Свети Никола” настояват общината да изпълни плана за улична регулация в района, който е приет през 2010 г. от общинския съвет.
В момента в квартала липсва пътна инфраструктура, а съществуващите черни пътища са с ширина от около 3 метра. 
“Всичко сме си направили сами - слагаме асфалт, където можем, полагаме Живеещите във варненския квартал “Свети Никола” настояват общината да изпълни плана за улична регулация в района, който е приет през 2010 г. от общинския съвет. В момента в квартала липсва пътна инфраструктура, а съществуващите черни пътища са с ширина от около 3 метра. “Всичко сме си направили сами - слагаме асфалт, където можем, полагаме

Стрелба в търговски център в Мемфис

В един от големите търговски центрове в град Мемфис, щата Тенеси, САЩ, в четвъртък неизвестни лица откриха стрелба, съобщи телевизия Си Ен Ен (CNN).
Един човек е ранен и "в тежко състояние е доставен в болница. Медиците се борят за живота му", съобщи полицията в града. След стрелбата районът около центъра е отцепен. Няма други пострадали, служителите и клиентите са били евакуирани. Арестувани са четирима души.

Киев търси Янукович чрез Интерпол

Временните власти в Киев поискаха Интерпол да разпространи международна бюлетина за задържане на сваления украински президент Виктор Янукович. Те го обвиняват в "злоупотреба с власт и убийств...

Русия и САЩ предпазливи един към друг

Руският президент Владимир Путин увери американския си колега Барак Обама, че отношенията между двете страни не трябва да пострадат заради разногласията по въпроса за Украйна, съобщиха от Кремъл.В тел...

Разликата в заплащането на мъжете и жените у нас - 15%

Тя е в полза на силния пол, сочи анализ на Евростат

    


Петролът се държи високо в азиатската сутрин

Цените на петрола в петък сутринта в Азия са с леко повишение, все така подкрепяни от украйнската криза и в очакване на месечния доклад за заетостта в САЩ, водещият в света потребител на суров петрол, пише АФП.

Прокуратурата на Украйна подаде иск срещу референдума

Тимошенко зове Европа да вземе строги мерки за Крим

    


Сноудън нанесъл вреди за милиарди долари

Разпространените документи основно са свързани

И дъжд, и сняг

Облачността над страната ще остане значителна, в низините ще бъде с намалена видимост, съобщиха от НИМХ за БГНЕС. Главно в Западна България, все още ще превалява дъжд, в Предбалкана и по високите ко...

Св. седем свещеномъченици, пострадали в Херсон

Много време преди покръстването на руския народ при светия равноапостолен княз Владимир християнската вяра вече била проникнала в южния край на Русия – Крим и Таврическия полуостров, който в...

Пеперудите в парламента били от "Къртицата"

Пеперудите, които вчера полетяха в кулоарите на българския парламент, са част от рекламната кампания на телевизионното реалити на ТВ7 "Къртицата 2: Разтърсване". Отговорността за събитият...

АДРЕНАЛИН И МНОГО БЕНЗИН В КЪРДЖАЛИ

От 4 до 6 април в центъра на Кърджали ще си дадат среща всички маниаци и състезатели предпочитащи черните пътища и високия адреналин.

 

Събитието е „КЪРДЖАЛИ 4Х4 – ОФФРОУД ПРАЗНИК” - традиционното откриване на оффроуд сезона с много настроение, истинско състезание и голямо забавление !

Домакин и съорганизатор е Община Кърджали, а освните лица замесени в организацията са кърджалийските клубове „Kinex Off-Road”” и „Крос Клуб Кърджали” със съдействието на опитния ни състезател Тодор Христов.


В изданието през тази година организаторите ще се опитат да надминат рекорда от 2012 и да съберат над 150 участника в различните класове. Лично кмета г-н Хасан Азис ще се включи в състезанието с ATV, след като през 2011-а дебютира в офроуда с джип на провелото се тогава международно състезание „Балкан Маратон Рали”.

 

Предвидените три състезания за ATV/MOTO, рали-рейд и трофи са първи кръгове от националните шампионати на България, но това не пречи на силния интерес от Балканите – записани са екипажи от Гърция, Турция, Македония и Сърбия.

 

Разбира се, помислено е и за фенове и любители, които ще могат да вземат участие с неподготвени и серийни машини, като техния маршрут преминава през живописни местности и ще могат да усетят тръпката от близо.

За публиката и през трите дни има интересни занимания – тест драйв на модели 4х4 на Hyundai, представяне на новото ATV Can-Am 6х6 от “Zundert Extreme”, среща с българските участници от световните надпревари Rainforest Challenge и рали Dakar 2014, представяне на изложбата на Атанас Марков и ÄutoBild – „9000 км. с Hyundai на рали Дакар”.

 

За още по-запалените фенове ще се организират изложения на офроуд екипировка и най-новите постижения в офроуда, както и най-новите машини подготвени за свободното време, лов или забавления.

Записвания и повече информация можете да намерите на официалната страница www.riskgabrovo.com

 

 


Майсторки замесват обредни хлябове с песни

Изкусни майсторки от плевенското с. Победа направиха демонстрация как се месят и изпичат обредни пити и погачи в домашни условия. Кулинарките спазиха и старата традиция хлябът да се замесва с песен. Уменията на 20 жени на възраст от 33 до 77 г. бяха показани и заснети по проект за опазване на нематериалното културно наследство, спечелен от местното Изкусни майсторки от плевенското с. Победа направиха демонстрация как се месят и изпичат обредни пити и погачи в домашни условия. Кулинарките спазиха и старата традиция хлябът да се замесва с песен. Уменията на 20 жени на възраст от 33 до 77 г. бяха показани и заснети по проект за опазване на нематериалното културно наследство, спечелен от местното

ХРИСТИНА БЕЛЕВА и ПЕТЪР МИЛАНОВ ДУО представят нов албум

На 12 март, сряда, ще се състои промоцията на новия албум на фолклорното дуо. Христина и Петър представят своя втори албум „НЕКА ТИ РАЗКАЖА“ и канят всички ценители на българската народна музика да се присъединят.

           Музикантите създават проекта през 2011 година, когато записват и първия си самостоятелен албум „НА ФОКУС”. И двамата са перфектни изпълнители със собствен стил в интерпретирането на стародавния музикален изказ, характерен за нашите земи. Христина отдавна е превъзмогнала предразсъдъците за мястото на гъдулката в съвременното музикално пространство и все по-категорично налага използването й в други жанрове.

Гъдулката - инструмент, който в дуета Белева/Миланов е деликатно ухажван от звуците на една перфектно балансирана китара.  Изкуството им е лишено от всякаква кокетност и преднамереност. Поведението им е респектиращо, благодарение на уникално разработените идеи и флуидното им привличане в протичането на музиката.

          В новия албум „Нека ти разкажа”, Христина и Петър отново представят своята концепция за камерно и акустично звучене. Ще чуете 9 композиции, които умело ще бъдат представени чрез гледната точка : Белева / Миланов.

Билети за събитието ще могат да се купят на място на цена 10 лева!

7 март в историята

/КРОСС/ 161 г. - Римският император Антонин Пий умира и е наследен едновременно от Марк Аврелий и Луций Вер, което е прецедент до този момент в Римската империя.321 г. - Император Константин I Велики издава декрет че денят на Sol Invictus (неделя) е ден за почивка в Империята.1530 г. - Папата отказва да узакони развода на английския крал Хенри VIII с Катерина Арагонска и да признае брака му с Ан Болейн, което става формален повод за създаването на англиканската църква.1798 г. - Френската армия влиза в Рим.1814 г. - В битката при Краон армията на Наполеон Бонапарт побеждава руските и пруските военни сили.1876 г. - Александър Бел получава патент за изобретение, което той нарича телефон.1912 г. - Руал Амундсен официално съобщава, че неговата експедиция е достигнала Южния полюс на 14 декември 1911 г.1918 г. - Първа световна война: Финландия влиза в съюз с Германия.1936 г. - Германия нарушава Локарнския пакт и Версайския договор, като окупира наново демитализираната Рейнска област.1945 г. - Втората световна война: Американски армейски части овладяват моста над река Рейн, с което се ускорява настъплението срещу Берлин.1947 г. - Възстановени са дипломатическите отношения между България и Австрия.1950 г. - Студената война: СССР прави изявление, в което отрича, че Клаус Фукс е работил като съветски шпионин.1965 г. - За първи път в Канада в римокатолически църкви са извършени богослужения на английски език.1966 г

По две деца на ден изчезват от къщи

В МВР заработва нова система за ранно оповестяване на случаите

    


Александър Бел получава патент за изобретение, което той нарича телефон

Александър Греъм Бел е северноамерикански учен, изобретател и бизнесмен от шотландски произход, основоположник на телефонията, основател на компанията Bell Telephone Company, предопределил цялото по-н...

На 7 март рожден ден имат

Азис (Васил Боянов), фолкпевецДесислава, певицаИво Братанов, тенисистЛюбомира Бачева, тенисисткаНевена Андонова, журналист и продуцентПреслав Борисов, евродепутатРуслан Вуцов, управител на Азис (Васил Боянов), фолкпевецДесислава, певицаИво Братанов, тенисистЛюбомира Бачева, тенисисткаНевена Андонова, журналист и продуцентПреслав Борисов, евродепутатРуслан Вуцов, управител на "Пфое Агенция"Стефани Михайлова, депутатЮри Буков,

Обама към Путин: Русия нарушава суверенитета на Украйна

Двамата лидери разговаряли един час по телефона

    


Стрелба в търговски център в Мемфис

В един от големите търговски центрове в град Мемфис, щата Тенеси, САЩ, в четвъртък неизвестни лица откриха стрелба, съобщи телевизия Си Ен Ен (CNN).

Отвориха музей на Вазов в интернет

Музей на патриарха на българската литература Иван Вазов вече има и в интернет. Във виртуалното пространство могат да бъдат разгледани експонатите от сбирката за живота и творчеството на класика, които се съхраняват в къщата на Вазов в Берковица.
 От март 1879 до септември 1880 г. Иван Вазов е председател на окръжния съд в града под връх Ком. Между Музей на патриарха на българската литература Иван Вазов вече има и в интернет. Във виртуалното пространство могат да бъдат разгледани експонатите от сбирката за живота и творчеството на класика, които се съхраняват в къщата на Вазов в Берковица. От март 1879 до септември 1880 г. Иван Вазов е председател на окръжния съд в града под връх Ком. Между

Севастопол иска да е към Русия

Градската управа обяви, че е изпозлвала разпоредбите

Япония ще облага биткоина като стока

Биткоинът (създаваните по електронен път пари извън обсега на банките) "не е валута" и свързаните с това печалби са облагаеми, съобщи японското правителство, според документ, одобрен в петък от Министерския съвет и коментиран от говорителя Йошихиде Суга.

Спасяват Долни Цибър от наводнения

След десетилетия на бедствия - наводнения и липса на питейна вода, хората от с. Долни Цибър, Монтанско, са на път да се спасят от мъките. Голяма машина копае канал край селото, за да освободи низината от високите подпочвени води, а строителството на водопровод, продължило години наред, вече приключва.
Всяка пролет, когато Дунав приижда, нивото на След десетилетия на бедствия - наводнения и липса на питейна вода, хората от с. Долни Цибър, Монтанско, са на път да се спасят от мъките. Голяма машина копае канал край селото, за да освободи низината от високите подпочвени води, а строителството на водопровод, продължило години наред, вече приключва. Всяка пролет, когато Дунав приижда, нивото на

Токийската борса пак започна с покачване

Токийската борса започна деня в петък със забележимо покачване, подкрепено от продължаващия спад на йената и частично от отстъплението на страховете за военен конфликт в Украйна.

13 души убити в Сирия

При взрива са били ранени трийсетина души

“Харвард” - университет №1

“Харвард” е университет номер 1 в света. Висшето училище оглавява годишната класация на британското издание “Таймс хайър едюкейшън” за 100-те най-влиятелни университета в света.
В класацията не попада нито един български университет.
На второ място тази година е Масачузетският технологичен институт, а на трето е “Станфорд”. “Харвард” е университет номер 1 в света. Висшето училище оглавява годишната класация на британското издание “Таймс хайър едюкейшън” за 100-те най-влиятелни университета в света. В класацията не попада нито един български университет. На второ място тази година е Масачузетският технологичен институт, а на трето е “Станфорд”.

Религиозен календар за 7 март

Св. свщмчци Василий, Ефрем, Капитон и др. епископи Херсонски
По време на царуването на Диоклетиан през III век, когато християните били преследвани, йерусалимският патриарх пратил няколко епископи в различни страни да проповядват светото Евангелие. 
Двама от тях - Ефрем и Василий, пристигнали в Херсон. 
Те дълго пребивавали там и утешавали гонен Св. свщмчци Василий, Ефрем, Капитон и др. епископи Херсонски По време на царуването на Диоклетиан през III век, когато християните били преследвани, йерусалимският патриарх пратил няколко епископи в различни страни да проповядват светото Евангелие. Двама от тях - Ефрем и Василий, пристигнали в Херсон. Те дълго пребивавали там и утешавали гонен

Ромска баня работи на загуба

На загуба приключила 2013 г. обществената баня в ромския кв. "Изток" в Кюстендил, споделиха от общинската фирма "Хигия". Оттам не уточняват в какъв размер са пасивите, но коментираха, че хората в гетото повече се къпят с кофи с минерална вода, която пълнят безплатно от обществените чешми, вместо да плащат по 2,50 лева за билет. Другата причина На загуба приключила 2013 г. обществената баня в ромския кв. "Изток" в Кюстендил, споделиха от общинската фирма "Хигия". Оттам не уточняват в какъв размер са пасивите, но коментираха, че хората в гетото повече се къпят с кофи с минерална вода, която пълнят безплатно от обществените чешми, вместо да плащат по 2,50 лева за билет. Другата причина

Пеперуди в парламента, Кукери задигнаха 90 бона

Лъсна проблем с избора на шефове в съдебната власт

САЩ: Готови сме както и преди да работим с Русия в областите от взаимен интерес

/КРОСС/ „Съединените щати и Русия вече водят съвместно голяма конструктивна работа и могат да направят много повече". Такъв отговор дала говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ при Белия дом Кейтлин Хейдън на въпрос на кореспондент на ИТАР-ТАСС за заинтересоваността на американската администрация от продължаване на сътрудничеството с Русия по ключови международни проблеми.Хейдън също така дала да се разбере, че САЩ смятат да продължат сътрудничеството си в условията на заплаха от прилагане на санкции по отношение на Русия, чиято възможност се предвижда от указа, издаден от Обама поради ситуацията в Украйна.„В нашите отношения винаги са присъствали и сътрудничеството, и разногласията", напомнила Хейдън. „Ние имаме различни мнения с Русия по редица въпроси, включително правата на човека, отношенията между Русия и Грузия и днешната ситуация в Украйна, - констатирала американката. - Но ние и занапред ще продължаваме открито и откровено да обсъждаме тези и други въпроси, и както и преди сме готови да работим с Русия в области от взаимен интерес".Преди това САЩ бяха заявили, че замразяват работните си контакти с Русия във всички посоки, припомня ИТАР-ТАСС.

"Форд" и "Дженерал моторс" продадоха 330 000 автомобила през февруари в Китай

Ръстът на продажбите на американските автомобилопроизводители "Форд" и "Дженерал моторс" на китайския пазар се е увеличил съответно с 67 и 20 процента в края на февруари, в сравнение със същия период на миналата година, обявиха концерните в четвъртък.

Обама е обсъдил с Путин Украйна

Страните са отбелязали различията

Путин: Не трябва да се принасят в жертва отношенията със САЩ поради разногласия

/КРОСС/ Отношенията със САЩ не трябва да се принасят в жертва поради разногласия по отделни, дори и много значими проблеми, заяви Путин в телефонен разговор с Обама, по данни на ИТАР-ТАСС.Руският президент акцентира на първостепенната важност на руско-американските отношения за осигуряване на стабилност и безопасност в света.Путин още подчерта, че днешното ръководство на Украйна натрапва на Източните и Юго-Източните региони и Крим абсолютно нелегитимни решения.Ръководителите на двете страни се договориха министрите на външните работи на Русия и САЩ - Сергей Лавров и Джон Кери, да продължат интензивните контакти, предаде ИТАР-ТАСС.

Обама иска $ 45,6 млрд. за разузнаването

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама поиска от Конгреса 45,6 милиарда долара за нуждите на разузнаването през следващата финансова година, която започва на 1 октомври, съобщи директорът на националното разузнаване Джеймс Клапър.

Украйна: обещанията на Запада не струват дори хартията, на която са написани

/КРОСС/ Когато се разпадна СССР, у някои от бившите републики, в частност Украйна, остана обширен ядрен арсенал, припомня The Jerusalem Post в статията си „Украински урок".Справедливо разтревожен от това, Западът убеждаваше независимия Киев да се разоръжи. През 1994 г. Украйна се съгласи да се откаже от ядреното си оръжие в замяна на гаранции от Америка и Британия да защитават териториалната й цялост. „С други думи, те обещаха да помогнат на Украйна в случай, че някой ги заплаши. Този „някой" не би могъл да бъде никой друг, освен Русия", - се посочва в статията.Вашингтон би трябвало да се отнесе по-сериозно, към обещанията, които е дал на Киев. Вътрешното силово противопоставяне в Украйна не трябва да се приветства, като поредното модно улично мероприятие от типа на събитията в арабския свят, „по неизвестни причини наречени „арабска пролет". От самото начало стана ясно, че безредиците в Киев ще доведат до тревожни последици за Крим. Според изданието, „хроничната неспособност да се оценят геополитическите реалии подтиква американците и европейците да раздават обещания, които те не изпълняват". От това страдат онези, които са повярвали на думите им, в този случай - украинците.„Разбира се, те не са единствените, които са получили гаранции, които не струват дори хартията, на която са написани

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване