Георги Първанов: След успех на изборите ще мислим как ще се развие АБВ

След като постигнем, надявам се, успех на изборите, ще мислим как ще се развие по-нататък АБВ. Това каза в интервю за Фокус Георги Първанов, президент на България в периода 2002 - 2012 година и член на Гражданската инициатива „АБВ”.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS 
На въпрос, След като постигнем, надявам се, успех на изборите, ще мислим как ще се развие по-нататък АБВ. Това каза в интервю за Фокус Георги Първанов, президент на България в периода 2002 - 2012 година и член на Гражданската инициатива „АБВ”. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS  На въпрос,

Агенцията по заетостта разкрива 6000 нови работни места

Шест хиляди нови работни места ще бъдат разкрити през този месец, съобщи директорът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов. Той уточни, че по Националния план за действие по заетостта за цялата година...

Жан-Клод Юнкер е кандидатът на ЕНП за председател на ЕК

/КРОСС/ Дяскоцентристката Европейска народна партия (ЕНП) издигна днес кандидатурата на бившия министър-председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер за президент на Европейската комисия, предаде „Ройтерс". Делегатите на конгреса на ЕНП в Дъблин подкрепиха кандидатурата му с 382 гласа. Другият номиниран беше еврокомисарят за общия пазар Мишел Барние, който получи 245 от гласовете. Барние получи 245 гласа подкрепа. На изборите Юнкер ще се състезава срещу настоящия председател на ЕП Мартин Шулц от Партията на европейските социалисти и Ги Ферховстад от групата на либералите. Юнкер вече е оглавявал Еврокомисията след 1995 г. Като премиер на Люксембюрг той два пъти е председателствал Европейския съюз през 1997 и 2005 г. Юнкер оглавява и Еврогрупата - финансовите министри на страните от еврозоната.  

Европейските акции се понижиха въпреки добрите данни за заетостта в САЩ

Опасенията относно ситуацията в Украйна продължаващ да тежат на инвеститорските настроения

    


Германски туроператори рекламират Варна на борсата в Берлин

Община Варна се включи за пореден път в най-голямото туристическо изложение в света - ITB в Берлин. В него участват над 11 000 изложители, 11 300 професионалисти от 188 страни. Страната ни се представя за 47-и път с щанд на площ от 423 кв.

Виж къде ЧЕЗ спира тока от 10 до 14 март

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешн ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешн

"Газпром" плаши Киев с ново спиране на газовите доставки

"Газпром" заплаши Украйна с прекратяване на газовите доставки заради просрочени плащания. Предупреждението бе отправено в петък от председателя на руския газов монополист Алексей Милер. "Или Украйна ще погаси задълженията си, или се появява риск да се върнем в ситуацията от 2009 г.", заяви той, цитиран от Интерфакс. По-рано в петък Милер съобщи, че Украйна не е платила доставките за февруари, което може да доведе до отмяна на ценовата отстъпка, обещана от руския президент Владимир Путин миналия месец на тогавашния украински президент Виктор Янукович като "награда" за отказа му да подпише споразумение с ЕС. Под натиска на проевропейските протести обаче Янукович бе свален, а Путин нарече смяната на властта в Украйна "антиконституционен преврат". По-рано Путин заяви, че ако Киев не плати газовите доставки за февруари, то газовият дълг на страната ще доближе 2 млрд. долара и "Газпром" ще трябва да отмени отсътпката. "Днес, 7 март, бе последният срок за плащане на февруарските доставки на газ в Украйна. "Газпром" не е получил плащане по дълга", заяви председателят на компанията Алексей Милер. "С оглед на отстъпката, която действа за първото тримесечие, просрочената задлъжнялост значително се увеличи и съставлява 1.89 милиарда долара", каза той. По-рано украинската газова компания "Нафтогаз" съобщи, че напълно се е разплатила с Москва за януарските доставки, обещавайки да плати за февруари и да се справи със задълженията от ноември и декември, за запази ценовата отстъпка, за която Киев се бори години наред. Към 4 март "Газпром" обяви, че общият газов дълг на Украйна е 1.529 млрд. долара, но в близките дни може рязко да се повиши, тъй като от Киев заявиха, че не са в състояние да изплатят изцяло февруарските доставки. Заради сегашния размер на украинския дълг "Газпром" реши да отмени от април ценовата отстъпка, според която "Нафтогаз" купуваше руско гориво за 268.5 долара за 1000 куб.м. при предишна цена над 400 долара. В началото на 2009 г. "Газпром" прекрати газовите доставки за Украйна, а след това и за цяла Европа, тъй като в отговор Украйна спря транзита през своя територия. Доставките бяха възобновени две седмици по-късно, когато премиерите на двете страни Владимир Путин и Юлия Тимошенко подписаха споразумение за цените и транзита. Тези договорености се превърнаха в основно обвинение към Тимошенко в съдебния процес срещу нея през 2011 г. Тя бе осъдена на 7 години затвор заради това, че е принудила ръководството на "Нафтогаз" да подпише контракта. Тимошенко бе освободена миналия месец, след като президентът Виктор Янукович падна от власт.

Папа Франциск признава: Наруших седмата Божа заповед, откраднах кръстче от ковчега на свещеник

Папа Франциск призна днес пред римски свещеници, че веднъж е нарушил седмата божа заповед, която повелява да не се краде, предаде Ройтерс.

Папата откраднал кръстче от ковчега на свещеник за спомен от покойника.

Папа Франциск призна днес пред римски свещеници, че веднъж е нарушил седмата божа заповед, която повелява да не се краде, предаде Ройтерс. Папата откраднал кръстче от ковчега на свещеник за спомен от покойника. "Носех цветя, които да положа в ковчега. В ръцете му беше поставена броеница. Наведох се да положа цветята и откъснах кръста, който

6 хиляди нови работни места разкрива Агенцията по заетостта

/КРОСС/ "Шест хиляди нови работни места ще бъдат разкрити през този месец", съобщи директорът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов. Той уточни, че по Националния план за действие по заетостта за цялата година ще бъде осигурена работа на 22 хиляди души. "Парите за осигуряване на временната заетост са от държавния и европейския бюджет", обясни Асен Ангелов. За 2014-а година агенцията разполага със 73 милиона лева за активни политики, като с почти 50% са намалени парите за ефективни дейности на пазара на труда. С над 100 милиона лева е намален и бюджетът по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съобщи БНР. "Това, което на нас ни дава спокойствие, е подобряването на условията в реалния сектор. Наистина бизнесът започва да разкрива нови работни места без подкрепата на държавата", каза директорът на Агенцията по заетостта и допълни, че в момента свободните работни места в страната са 12 460, а регистрираните безработни са 401 хиляди. По отношение на идеята 10 хиляди безработни да бъдат назначени като охранители в помощ на полицията, Ангелов коментира: "Това е допълнително целево финансиране чрез разширяване на обхвата на Националния план за действие по заетостта. Средствата, които ще бъдат отделени, ще бъдат в пъти по-малко от разходите, които в момента се извършват с разполагане на специализирани части".  

Видео: Първи трейлър към продължението на филма "Син Сити"


След близо десетилетие, известно отлагане и доста проточили се снимки режисьорите Франк Милър и Робърт Родригес се завръщат отново към своето черно-бяло творение в продължението на "Син Сити" A Dame to Kill For, който вече има и трейлър онлайн. Филмът е в процес на работа долу-горе откакто бе завършен първият и се базира на няколко истории на Милър, които подобно на първата лента се основават на неговия графичен роман.

В продължението участват няколко от големите имена, които бяха и...

Видео: Първи трейлър към продължението на "Син Сити" на Франк Милър и Робърт Родригес


След близо десетилетие, известно отлагане и доста проточили се снимки режисьорите Франк Милър и Робърт Родригес се завръщат отново към своето черно-бяло творение в продължението на "Син Сити" A Dame to Kill For, който вече има и трейлър онлайн. Филмът е в процес на работа долу-горе откакто бе завършен първият и се базира на няколко истории на Милър, които подобно на първата лента се основават на неговия графичен роман.

В продължението участват няколко от големите имена, които бяха и...

"Нюзуик" откри мистериозния създател на биткойна, той отрича да е замесен

В ексклузивен репортаж сп. “Нюзуик”, което след 15 месеца отново започна да излиза на хартия, твърди, че това е 64-годишен американски физик от японски произход Сатоши Накамото. Пред репортер на Асошиейтед прес мъжът уточни, че се казва Дориан Прентис Сатоши Накамото. Той уточни, че “нямам общо с биткойните”. В ексклузивен репортаж сп. “Нюзуик”, което след 15 месеца отново започна да излиза на хартия, твърди, че това е 64-годишен американски физик от японски произход Сатоши Накамото. Пред репортер на Асошиейтед прес мъжът уточни, че се казва Дориан Прентис Сатоши Накамото. Той уточни, че “нямам общо с биткойните”.

Планова подмяна на електромери в Западна България, обслужвана от ЧЕЗ

/КРОСС/ Уведомяваме ви, че в изпълнение на Общите условия на ЧЕЗ Разпределение България и в съответствие с изискванията на действащото законодателство в страната, компанията извършва планова подмяна на електромерите на своите клиенти в Западна България. Молим клиентите на ЧЕЗ, които живеят на посочените долу адреси, да осигурят представител на домакинството, който да присъства на подмяната. Подмяната на електромерите ще се извърши както следва: София-градНа 10. 03. 2014 г. /08. 00-16. 00 ч/ - с. Лозен - ул. Съединение, ул. ЯворНа 10. 03. 2014 г. /08. 00-16. 30 ч/ - с. Владая - ул. 27-ма; ул. 1-ва; ул. Амбарица; ул. Балабановец; ул. Бели брег; ул. Буков дол; ул. Виров дол; ул. Витошки гранит; ул. Войнишко въстание; ул. ЕлаНа 10. 03. 2014 г. /08. 00-16. 30 ч/ - гр. София - кв. Овча купел - ул. Ангелов връх 29, вх. А и БНа 10. 03. 2014 г. /08. 15-16. 15 ч/ - гр. София - Сердика - бл. 18 АНа 10. 03. 2014 г. /08. 15-16. 15 ч/ - гр. София - Младост 1 - бл. 43, вх. А, БНа 10. 03. 2014 г. /08. 30-16. 00 ч/ - гр. София - ул. Никола Славков 43, 44, ул. Александър Македонски 2, 4На 10. 03. 2014 г. /08. 30-16. 30 ч/ - гр. София - жк. Надежда 5 - бл. 520, бл. 503 вх. В, вх. ГНа 10. 03. 2014 г. /09. 00-16. 00 ч/ - гр. София - Прага 22На 10. 03. 2014 г. /09. 00-16. 00 ч/ - гр. София - Левски Зона Г - бл. 22Б, вх. А, Б, ВНа 10. 03. 2014 г. /09. 00-16. 00 ч/ - гр. София - ул. Гео Милев 3, 4, 5, 6, 7, 10, 11, 13, 16; ул. Голаш 6, 7, 11, 21, 25, 27, 29; ул. Едисон 15 ВХ. А, Б, В 17 ВХ

Кандидатът на ЕНП за председател на Еврокомисията е Жан-Клод Юнкер

Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер ще бъде кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Европейската комисия. Това решиха делегатите на партията, които провеждат конгрес в Дъблин.
Той беше предпочетен пред френския еврокомисар Мишел Барние да води кампанията на ЕНП за европейските избори от 22 до 25 май, Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер ще бъде кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Европейската комисия. Това решиха делегатите на партията, които провеждат конгрес в Дъблин. Той беше предпочетен пред френския еврокомисар Мишел Барние да води кампанията на ЕНП за европейските избори от 22 до 25 май,

ИАНМСП организира Българо-иракски бизнес форум в София

/КРОСС/ На 10 март 2014 г. (понеделник) от 11:00 ч. Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира Българо-иракски бизнес форум. Събитието ще се проведе в Радисън Блу Гранд Хотел (Бална зала). Регистрацията на участниците ще започне от 10:30 ч. Форумът ще бъде открит от Красин Димитров, заместник-министър на икономиката и енергетиката, и Н. Пр. Асад Ал-Самарай, Извънреден и пълномощен посланик на Република Ирак в България. Целта на събитието е насърчаване на преките бизнес контакти между местни и чуждестранни фирми, представяне на икономическия потенциал на България на партньорите от Ирак и развитие на търговско-икономическите връзки в различни сфери на бизнеса. В състава на делегацията от Ирак са представители на големи държавни компании, които са заявили интерес за сътрудничество с българските фирми от следните сектори: строителство, енергетика, туризъм, сигурност, инженеринг, лекарства и медицински изделия, автомобилостроене и резервни части, електроника, автомобилни гуми, стъкла, заваръчна техника, табла за управление на електрическо оборудване, изпитвателни и измервателни уреди и устройства, електрически генератори, застрахователен бизнес, машини и технологични линии за ХВП, замразени храни, пилешко месо и месни продукти, растителни масла и селскостопански продукти. В рамките на форума ще се проведат двустранни срещи между българските и иракските компании.  

БСП изключи отцепниците си

Националният съвет на БСП прекрати членството в БСП на Георги Първанов, Румен Петков, Евгений Желев, Росица Янакиева, Ивета Станкова-Пенкова, Емил Константинов, Владимир Калчев, Бойка Арабаджиева и Людмил Веселинов за системно нарушаване на уставни норми, изразяващо се в активна дейност в подкрепа на друга листа, нарушаване на единството и единодействието в партията и неизпълнението на колективно взетите решения, обяви заместник-председателят на Националния съвет на БСП Янаки Стоилов.

Изключиха Първанов от БСП

Националният съвет на БСП констатира прекратяване членството на досегашните членове на НС на партията: Георги Първанов, Румен Петков, Евгений Желев, Росица Янакиева, Ивета Станкова-Пенкова и членове на инициативния комитет на АБВ – Емил Константинов, Владимир Калчев, Бойка Арабаджиева и Людмил Веселинов.

ЕНП издига Юнкер за шеф на Еврокомисията

Жан-Клод Юнкер е кандидатът на ЕНП за председател на Еврокомисията.

Газпром заплаши да врътне кранчето на Украйна

Милер: Има риск да се повтори ситуацията от 2009 г.

    


Месопроизводител предлага аларма с миризма на бекон

Американският производител на колбаси дава шанс на феновете на месото всяка сутрин да се събуждат не само от звука, но и от миризмата на пържен бекон, пише „Машабъл“. Външното устройство за Айфон на компанията „Оскар Майер“ за съжаление не съдържа истински бекон.То се включва във входа за слушалки и възпроизвежда звука и миризмата на цвърчащ бекон. Американският производител на колбаси дава шанс на феновете на месото всяка сутрин да се събуждат не само от звука, но и от миризмата на пържен бекон, пише „Машабъл“. Външното устройство за Айфон на компанията „Оскар Майер“ за съжаление не съдържа истински бекон.То се включва във входа за слушалки и възпроизвежда звука и миризмата на цвърчащ бекон.

30 000 руски войници в Крим, Москва прекъсва дипломатическите отношения с Киев

Руският посланик в ООН Виталйй Чуркин днес съобщи, че Русия прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна. По неговите думи това решение е взето, защото Москва не признава легитимността на настоящата украинска власт. „Москва не признава легитимността на настоящата украинска власт, затова и прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна”, Руският посланик в ООН Виталйй Чуркин днес съобщи, че Русия прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна. По неговите думи това решение е взето, защото Москва не признава легитимността на настоящата украинска власт. „Москва не признава легитимността на настоящата украинска власт, затова и прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна”,

Жан-Клод Юнкер е кандидатът на ЕНП за председател на Еврокомисията

Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер ще бъде кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Европейската комисия. Това решиха делегатите на партията, които провеждат конгрес в Дъблин.
Той беше предпочетен пред френския еврокомисар Мишел Барние да води кампанията на ЕНП за европейските избори от 22 до 25 май, Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер ще бъде кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Европейската комисия. Това решиха делегатите на партията, които провеждат конгрес в Дъблин. Той беше предпочетен пред френския еврокомисар Мишел Барние да води кампанията на ЕНП за европейските избори от 22 до 25 май,

Меркел подкрепи ГЕРБ за евроизборите

Германският канцлер Ангела Меркел наруши протокола на конгреса на Европейската Народна партия в Дъблин и слезе от подиума, за да отиде при българската делегация на ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на партията.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
От цялата зала, Германският канцлер Ангела Меркел наруши протокола на конгреса на Европейската Народна партия в Дъблин и слезе от подиума, за да отиде при българската делегация на ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на партията. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS От цялата зала,

Строители и археолози ще работят заедно на магистрала "Струма"

Строители и археолози ще работят едновременно по изграждането на отсечката от Дупница до Благоевград на магистрала "Струма". За това има специално писмено разрешение от Министерството на културата, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).   Националният археологически институт с музей към БАН ще направи проучване на 12 археологически обекта по трасето на участъка в землищата на Дупница, селата Джерман и Мурсалево, Кочериново и село Блатино. Срокът за проучванията е 150 дни.   Сключеният договор с археолозите е за 4 млн. лв. без ДДС.   НАИМ към БАН с договаряне без обявление по Закона за обществените поръчки. Причината е, че на първия търг не се е явил никой. Освен археолозите от БАН са били поканени за участие в процедурата още регионалните исторически музеи в Кюстендил и Благоевград, става ясно от регистъра за обществените поръчки.   Отсечката от Дупница до Благоевград се строи от консорциум между италианската "Импреза" и българските "Пътстрой 92" и "ГБС Инфраструктурно строителство".   Изграждането на отсечката върви по график. Работи се само там, където няма опасност да се попадне на археологически находки, уточниха от "Пътстрой 92".   Плановете на строителите са отсечката да бъде пусната изцяло, а не на части. Причината е в сложността на изграждането на единия от пътните възли - този при Дупница-юг. Там трябва да се изпълни тунел. Отделно е предвидено и преместване на магистралния газопровод към Гърция, което може да стане само през август.

Строители и архелолози ще работят заедно на магистрала "Струма"

Строители и археолози ще работят едновременно по изграждането на отсечката от Дупница до Благоевград на магистрала "Струма". За това има специално писмено разрешение от Министерството на културата, съобщи агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).   Националният археологически институт с музей към БАН ще направи проучване на 12 археологически обекта по трасето на участъка в землищата на Дупница, селата Джерман и Мурсалево, Кочериново и село Блатино. Срокът за проучванията е 150 дни.   Сключеният договор с археолозите е за 4 млн. лв. без ДДС.   НАИМ към БАН с договаряне без обявление по Закона за обществените поръчки. Причината е, че на първия търг не се е явил никой. Освен археолозите от БАН са били поканени за участие в процедурата още регионалните исторически музеи в Кюстендил и Благоевград, става ясно от регистъра за обществените поръчки.   Отсечката от Дупница до Благоевград се строи от консорциум между италианската "Импреза" и българските "Пътстрой 92" и "ГБС Инфраструктурно строителство".   Изграждането на отсечката върви по график. Работи се само там, където няма опасност да се попадне на археологически находки, уточниха "Пътстрой 92".   Плановете на строителите са отсечката да бъде пусната изцяло, а не на части. Причината е в сложността на изграждането на единия от пътните възли този при Дупница-юг. Там трябва да се изпълни тунел. Отделно е предвидено и преместване на магистралния газопровод към Гърция, което може да стане само през август.

Икономист: Парите за еднократните помощи не са заработени

/КРОСС/ "Ако емитираш дълг, за да раздаваш помощи, това е лошо. Тези пари сега, които ще се раздават като еднократни помощи, не са заработени". Това заяви в предаването "Часът на Милен Цветков" на Нова ТВ икономистът Гарабед Минасян. „Ако вземаш дълг, за да го ядеш, това е лошо. И в Библията е казано - за да нахраниш един човек е по-добре не да му даваш риба, а да го научиш да я лови", каза още той. Тези пари трябва да дойдат от икономически растеж, смята той и отбеляза: „Има един хубав факт все пак - приходната част от държавния бюджет през януари има увеличение от 15%". "Големият проблем на осигурителната система е, че се обещават пари, без да са намерени", отбеляза от своя страна бившият социален министър Иван Нейков. "Ако някой смята, че с тези пари за еднократни помощи за най-бедните ще купи гласове - няма да стане", добави той. „Продължава да расте размерът на спестяванията на хората - което значи ,че хората стискат зъби - и си казват, няма да харчим, защото може да стане по-лоши, това е сигнал за депресия", отбеляза бившият социален министър и допълни: „Официалната статистика отчита дефлация, това е лошо за една икономика - бизнесът отива на кино". "Разбира се, че е предизборно това раздаване на помощи", смята от своя страна проф. Чавдар Николов „По-хубаво с тях, отколкото без тези пари обаче

Русия прекъсва дипломатически отношения с Украйна, 30 000 са вече руските войници в Крим

Руският посланик в ООН Виталйй Чуркин днес съобщи, че Русия прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна. По неговите думи това решение е взето, защото Москва не признава легитимността на настоящата украинска власт. „Москва не признава легитимността на настоящата украинска власт, затова и прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна”, Руският посланик в ООН Виталйй Чуркин днес съобщи, че Русия прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна. По неговите думи това решение е взето, защото Москва не признава легитимността на настоящата украинска власт. „Москва не признава легитимността на настоящата украинска власт, затова и прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна”,

У нас липсват елементарни лекарства за онкоболни деца

/КРОСС/ "Родители на онкоболни деца са принудени да търсят най-елементарните и евтините лекарства в чужбина, защото медикаментите все още не са регистрирани у нас". Това разказа пред Дарик радио проф. Драган Бобев, директор на единствената у нас Специализирана болница за лечение на деца с онкохематологични заболявания. В интервю за предаването „Най-добрите лекари" специалистът посочи, че по отношение на липсата на лекарства на родния пазар многократно са били алармирани съответните институции, които са отговорни за снабдяването и обезпечаването с медикаменти. Проблемът обаче все още не е решен. Бобев изтъкна още, че финансите, които се отпускат за лечение на онкоболни деца, са неимоверно ниски и не могат да бъдат сравнявани със средните в Европа. Специалистът обаче е убеден, че качеството на лечението в поверената му болница, в която от години се трансплантират стволови клетки, е сравнимо с това в развитите европейски държави. "Все още сме далеч от финансовите стандарти на европейските страни, специално при обслужването на деца с онкохематологични заболявания", разказва проф. Бобев. Отделно от това, някои от елементарните лекарства за тези малчугани все още липсват у нас: „Това налага за елементарни, евтини лекарства, родители да бъдат принудени да ги търсят в чужбина. В това отношение многократно са алармирани съответните институции, но досега проблемът все още не е решен

НЗОК засега няма да намалява парите за болниците, както предупреди здравният министър

Здравната каса не възнамерява да намалява финансирането на болниците, увериха от институцията в петък по повод изказване на министъра на здравеопазването Таня Андреева от предишния ден.   Пред парламентарната здравна комисия Андреева съобщи, че с управителя на НЗОК Румяна Тодорова са обсъждали възможно намаляване на бюджетите на лечебните заведения с 20 процента, за да се избегне нова криза с парите за здравеопазване.   От касата обаче съобщиха, че проблем с парите няма и дори тази година в бюджета са заложени повече средства за болниците, отколкото през 2013 г.   Бюджетът на лечебните заведения за дейности по клинични пътеки и процедури е увеличен с 10 на сто и от 1.061 млрд. лв. за миналата година тази година става 1.160 млрд. лв.   Парите за медицински изделия са 62 млн. лв., което е с 3 млн. лв. повече от миналата година.   Касата разполага и с два резерва, в които общо има 136 млн. лв.   Според НЗОК, Андреева вероятно е имала предвид, че за дейности по клинични пътеки през 2014 година са предвидени 1.160 млрд. лв., което е приблизително 20 процента по-малко от реално изхарчените през миналата година 1.420 млрд. лв.

Monsanto гледаше ГМО царевица у нас, припомня Павел Кърлев

В България още по времето на Жан Виденов, ако не се лъжа, беше сключен договор с Monsanto за производство на генномодифицирана царевица. Това заяви председателят на Федерацията на потребителите Павел ...

Украйна отзовава кадетите и офицерите, учещи в руски военни академии

Украйна връща у дома кадетите и офицерите, учещи в руски военни академии, съобщи украинското военно министерство. В изявление на сайта на министерството се казва, че Киев прекъсва двустранното спораз...

Ердоган е убеден в победата си

Въпреки че обвиненията в корупция продължават да се трупат, турският премиер Реджеп Тайип Ердоган не спира заплахите срещу своите опоненти три седмици преди общинските избори, от които е убеден, че ...

Ангела Меркел подкрепя ГЕРБ за евроизборите

Германският канцлер Ангела Меркел наруши протокола на конгреса на Европейската Народна партия в Дъблин и слезе от подиума, за да отиде при българската делегация на ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на партията.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
От цялата зала, Германският канцлер Ангела Меркел наруши протокола на конгреса на Европейската Народна партия в Дъблин и слезе от подиума, за да отиде при българската делегация на ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на партията. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS От цялата зала,

Панихида в памет на загиналите украинци на Майдана беше отслужена във Варна

В катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна беше отслужена панихида в памет на загиналите над 100 украинци по време на протестите. Генералният консул на Украйна в морската столица Ирина Дмитриенко каза пред събралите се представители на украинската общност, че подвигът на хората, дали живота си за свободата на родината, ще се помни.

"Газпром" заплаши Украйна със спиране на газа

В САЩ внесоха законопроект, разрешаващ износа на втечнен газ в страните от Източна Европа, вкл. Украйна

БСП прекрати членството на Георги Първанов и Румен Петков

/КРОСС/ На днешното си заседание Националният съвет на БСП констатира прекратяване на членството в партията на Георги Първанов и Румен Петков. "Месеци наред Националният съвет водеше политика на протегната ръка към тях. През този период обаче те дадоха ясно да се разбере, че ще участват на предстоящите евроизбори със самостоятелна листа и, че градят друга политическа формация. Това фактически обслужва интересите на основния политически опонент на БСП - ПП ГЕРБ", заявяват от партията. "Със съжаление отчитаме, че в множеството си публични изявления те демонстрираха по-агресивно поведение спрямо БСП, отколкото партията на Бойко Борисов. Въпреки заявлението им, че остават социалисти, действията им са насочени срещу усилията, вярата и ценностите на членовете и симпатизантите на БСП", категорични са от партията.  

Гонзо остава на "Тича" до лятото, после отива в „Левски“

Сагата около старши-треньора на „Черно море Сагата около старши-треньора на „Черно море" Георги Иванов приключи. Босовете на "моряците" от групировката ТИМ са взели окончателно решение. Бизнесмените са категорични, че Гонзо ще остане на "Тича" до лятото, тъй като има действащ договор, твърди „Спортал". Бившият централен нападател на „сините" обаче почти сигурно ще се върне на "Герена" пр

Шефовете на „Черно море“ отказаха да пуснат Гонзо в „Левски“

Сагата около старши-треньора на „Черно море" Георги Иванов приключи. Босовете на "моряците" от групировката ТИМ са взели окончателно решение. Бизнесмените са категорични, че Гонзо ще остане на "Тича" до лятото, тъй като има действащ договор, твърди „Спортал". 

Бившият централен нападател на „сините" обаче почти сигурно ще се върне на "Герена" пр Сагата около старши-треньора на „Черно море" Георги Иванов приключи. Босовете на "моряците" от групировката ТИМ са взели окончателно решение. Бизнесмените са категорични, че Гонзо ще остане на "Тича" до лятото, тъй като има действащ договор, твърди „Спортал". Бившият централен нападател на „сините" обаче почти сигурно ще се върне на "Герена" пр

Шарапова: Мачовете на мъжете в Големия шлем трябва да са до три сета


Рускинята Мария Шарапова смята, че мачовете от Големия шлем в мъжкия тенис трябва да се играят във формат два от три сета. Според нея така срещите ще са по-интересни.

"Ще бъде по-вълнуващо от самото начало, защото ще знаеш, че първият сет е изключително важен. Когато гледаш двубой по системата три от пет, първият сет понякога няма такова значение", каза Шарапова пред Би Би Си.

Рускинята, която е една от десетте жени, печелили всички турнири в шлема, допълва, че петсетовите...

Без такса за предсрочно погасяване на ипотечен кредит след първата година

Няма да се плаща такса за предсрочно погасяване на ипотечен кредит след изтичане на първата му година. Това предвиждат промени в Закона за потребителския кредит, внесени от Йордан Цонев от ДПС, Румен Гечев от БСП и други народни представители от двете парламентарни групи.   Поправките бяха одобрени на първо четене от парламента в петък.   Ако кредитополучателите решат да погасят кредита си през първата година, те ще дължат такса в размер до 1% от отпусната от кредитора сума, а не както е сега - до 5%.   Въвежда се също така изискване да се използват индексите SOFIBOR, EURIBOR или LIBOR при определянето на лихвите по ипотеките.   Забранява се на банките да събират някои видове такси и комисиони, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита, а именно - такси и комисиони за действия, свързани с одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление.   Освен това кредиторът не може да събира повече от веднъж такса и/или комисиона за едно и също действие.   Предвижда се и да се даде възможност на кредитополучателя да избере дали да отговаря за кредита с цялото си имущество, или само до размера на обезпечението, като при този вариант кредитът ще бъде по-скъп.   В обхвата на закона вече попаднат и заемите под 400 лв. заради зачестилата практика на отпускане на т. нар. бързи кредити при неизгодни и неясни за потребителите условия.   Фирмите, които отпускат бързи кредити, ще бъдат регулирани с лицензионен режим, с изискване за прозрачност и произход на капитала с цел дейността им да е прозрачна.

Археолози от БАН ще проучват лот 2 от АМ "Струма"

/КРОСС/ Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков подписа договор за извършване на спасителни археологически проучвания на лот 2 Дупница - Благоевград от автомагистрала "Струма". Те ще бъдат извършени от Националния археологически институт с музей към БАН, съобщи пресцентърът на АПИ. Ще бъдат проучени общо 12 археологически обекта, регистрирани по трасето на участъка. Те са в землищата на Дупница и Кочериново, и на селата Джерман, Мурсалево и Блатино. Договорът с НАИМ към БАН е сключен въз основа на Закона за обществените поръчки. Стойността му е 4 милиона лева, без ДДС. Археологическите проучвания ще се извършват паралелно със строителните работи на обекта, за което АПИ е получила писмено разрешение от Министерството на културата. То е въз основа на становище на НАИМ-БАН, като целта е изпълнение на проекта и опазване на културно-историческото наследство, посочват от АПИ.  

Издигат бомбаджията от Сандански за евродепутат

Националистът Николай Йовев – Горския, обвинен за бомбения атентат в Сандански, при който загина 51-годишен циганин, ще бъде издигнат за евродепутат.

Бобева: В секторите Туризъм и Технологии има изтичане на кадри

Интеграцията на малцинствата и на чужденците, получили статут у нас, е начин за справяне с проблема, коментира вицепремиерът

    


"Газпром" заплашва да спре газа на Украйна

Дълговете на украинската компания „Нафтогаз” към руския гигант „Газпром” са нараснали до 1,89 милиарда долара, е заявил пред журналисти ръководителят на руската компания Алексей Милер, предаде Интерфакс.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS 
„На практика това означава, Дълговете на украинската компания „Нафтогаз” към руския гигант „Газпром” са нараснали до 1,89 милиарда долара, е заявил пред журналисти ръководителят на руската компания Алексей Милер, предаде Интерфакс. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS  „На практика това означава,

Електрическият ван на Nissan

В Женева се състоя премиерата на продуктовата версия на модела e-NV200

    


Нови престъпления в Киев

/КРОСС/ Докато страстите в Донецк продължават да се нажежават, същевременно в Киев, където уж обстановката е видимо по-спокойна, все по-често се появяват съобщения за нападения върху журналисти. Така например, малко по-рано от радикалите на Майдан беше пребит и измъчван журналистът Сергей Рульов, който поддържа популярна интернет-медия "Навигатор". Журналистът пристигнал на Майдан, за да направи снимки за своя репортаж. Радикалите обаче, го замъкнали на сила в шатрата си, където го били, а после и измъчвали по време на разпит.„Подложиха ме на мъчения, разпитваха ме, кой ме изпраща, защо идвам тук, обвиниха ме в убийството на "Небесната сотня", казваха че съм москал*, че такива като мен трябва да се избиват, макар да съм с паспорт на украински гражданин. Правиха ми някакви инжекции, разпитваха ме за кого работя", разказа кореспондентът на "Навигатор" Сергей Рульов.Стана известно, че милицията ще се заеме с издирването на нападателите, която преди дни се отчете със спешно разследване на друго престъпление, шокирало украинската столица миналата седмица. Тогава неизвестни разстреляха трима инспектори на КАТ. По думите на генералния прокурор в ефира на Петия украински телевизионен канал, престъпниците имат пряко отношение към Майдан. Москал - Руснаците в Украйна са наричани така от шпицкомандите, иззели функциите на полицията и КАТ в Украйна, "москалi"

ЧЕЗ спира тока заради ремонти и по-добри услуги

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването, както следва:

Подслушвали Саркози по подозрение за финансиране от Либия

Френски съдии подслушвали телефонните разговори на бившия френски държавен глава Никола Саркози в рамките на разследване по подозрения, че Муамар Кадафи е стоял зад финансирането на предизборната му кампания през 2007 г., предаде АФП.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване