България извън ЕС? Наивници си въобразяват, че е възможно

„Анонимните в България” – anonybulgaria.wordpress.com са сложили на сайта си анкета: „Ако имаше референдум за излизането на България от ЕС, ти какво би гласувал?”
Резултатите са 79.5 процента са за излизане на България от ЕС, а само 20.5 са да остане. Сайтът „Блиц” разпространи тази новина като сензация - какви ще бъдат резултатите при евентуален референдум. Но тези резултати са далеч от реалността. Сайтът „Анонимните” се посещава от тясно профилирана група анархистично настроени маргинали.

В сайта им има въпроси „Защо нямаше допитване до народа, когато ни натикваха в пъкления ад на ЕС и НАТО”; „ЕС и Европа са само Англия, Германия и Франция! Всички останали сме електорат за подкрепа на ТЕХНИТЕ РЕШЕНИЯ, които даже нямаме право да обсъждаме и боксова круша за тренировки” и др. подобни глупости.

Най-яркият изблик на антиевропейски настроения бяха февруарските протести от миналата година. Тогава протестиращите събираха списък с искания, които бяха на практика програма за излизане от ЕС (виж тук). Искания, които отразяват обществените нагласи на едно общество, чието съзнание още не е излязло от комунизма. То иска държавата да осигурява всичко, тя да дава евтин ток, евтино парно, иска национализация на чужди монополи и др.

Но никоя партия досега не е поставила официално искане за излизане на България от ЕС или референдум по въпроса.
Сред парламентарно представените партии най-радикално изразяват антиевропейски настроения „Атака”. Но и те нямат искания за излизане на България от ЕС и за референдум по въпроса.

От останалите парламентарни сили – ГЕРБ, БСП, ДПС също няма признаци за такива тежнения. Откъде могат да дойдат? От извънпарламентарните партии, които имат шанс да влязат в парламента, няма нито една с антиевропейска програма и искане за излизане от ЕС. Нито АБВ (макар там да има фигури с проруски настроения), нито „България без цензура”, нито Реформаторският блок, нито НФСБ (партията на телевизия СКАТ). Кой още? На българската политическа сцена не се е появила такава партия, с някакъв шанс да бъде парламентарно представена.

Това не означава, че у нас няма антиевропейски настроения. Те почиват основно върху невежество. На принципа – зле сме, а виновен е ЕС. Елементарно и лесно смилаемо. И невярно.

Дори хипотетично такъв референдум да бъде организиран, резултатите няма да бъдат като в сайта на анонимните, ами точно обратните.
Защото над 1 млн. българи си спасяват кожата, като работят в рамките на ЕС. И този милион храни или подкрепя финансово други 3 млн. тук. Някой да си представи, при такова положение, ако въпросът опре до референдум какви ще бъдат резултатите.

Може ли занапред да останат българите без свободен достъп за Европа? Да се върнат визите, забрани за работа? Мита за българския износ натам? Да се затегне визовият режим със САЩ, където има други около 300 хил. българи?

И ако някой поради невежеството си иска България да не е в клуба на богатите и развити държави, къде иска да е? В Руския митнически съюз няма да цъфнем и да вържем. Нито руския капитализъм ще дава петрол и газ за стотинки, както Брежнев по времето на комунизма.

Българите трябва най-напред да осъзнаят собствената си глупост и невежество, поради която винаги търсят виновен все извън себе си.

Видео: "Наполи" прекъсна серията на "Ювентус" с 2:0 в Неапол


"Наполи" препъна убедителния лидер в Серия А "Ювентус", като го победи с 2:0 в дербито от 31-ия кръг на първенството.

Пред собствена публика отборът на Рафаел Бенитес прекрати серията на "бианконерите" от 7 победи и 22 мача без загуба в шампионата, но първото им поражение от 20 октомври едва ли ще ги отклони от пътя към трета поредна титла.

Хосе Мария Кайехон и Дрис Мертенс в края всяко от полувремената донесоха успеха на домакините, които се утвърдиха на третата позиция,...

"Наполи" прекъсна серията на "Ювентус" с 2:0 в Неапол


"Наполи" препъна убедителния лидер в Серия А "Ювентус", като го победи с 2:0 в дербито от 31-ия кръг на първенството.

Пред собствена публика отборът на Рафаел Бенитес прекрати серията на "бианконерите" от 7 победи и 22 мача без загуба в шампионата, но първото им поражение от 20 октомври едва ли ще ги отклони от пътя към трета поредна титла.

Хосе Мария Кайехон и Дрис Мертенс в края всяко от полувремената донесоха успеха на домакините, които се утвърдиха на третата позиция,...

Социалистите ще задържат Париж, но губят в 100 града, сочат прогнози след вота


Управляващите социалисти на президента Франсоа Оланд ще продължат да контролират общинския съвет в столицата след балотажа от местните избори в неделя. 

Според обявените вечерта данни от екзит пол кандидатката на левицата Ан Идалго печели 54.5%, съобщи "Ройтерс".

Ако се потвърди официално, това ще е поне една добра новина за социалистите, които губят над 100 града с повече от 10 000 души население всеки. В цяла Франция социалистите и техните партньори са получили 42% от...

„Ювентус” пада след 5 месеца без загуба

„Наполи”  нанесе с 2:0 втора загуба на „Ювентус” от 31 кръга в италианското първенство и запази минимална интрига около върха. „Старата госпожа” остана начело с 81 точки при 70 за втория „Рома”, който има един мач по-малко. До края остават седем кръга. „Наполи” е трети с 64 т. Тройката на Италия за Шампионката лига изглежда ясна, въпросът е кой ще „Наполи” нанесе с 2:0 втора загуба на „Ювентус” от 31 кръга в италианското първенство и запази минимална интрига около върха. „Старата госпожа” остана начело с 81 точки при 70 за втория „Рома”, който има един мач по-малко. До края остават седем кръга. „Наполи” е трети с 64 т. Тройката на Италия за Шампионката лига изглежда ясна, въпросът е кой ще

Нов бранд пуска "Булгартабак"

Нов бранд - Нов бранд - "Виктори експорт селекшън", пуска на пазара от април ”Булгартабак”. Това показва справка в регистъра на тютюневите изделия, воден от Министерството на финансите, научи „Труд”. От компанията производител "Булгартабак" ще предложат още една разновидност на най-продаваната марка български цигари.

Нов бранд пуска "Булгартабак"

Нов бранд - "Виктори експорт селекшън", пуска на пазара от април ”Булгартабак”.
Това показва справка в регистъра на тютюневите изделия, воден от Министерството на финансите, научи „Труд”.
От компанията производител "Булгартабак" ще предложат още една разновидност на най-продаваната марка български цигари. Нов бранд - "Виктори експорт селекшън", пуска на пазара от април ”Булгартабак”. Това показва справка в регистъра на тютюневите изделия, воден от Министерството на финансите, научи „Труд”. От компанията производител "Булгартабак" ще предложат още една разновидност на най-продаваната марка български цигари.

Вече повече от три часа продължават преговорите между Лавров и Кери

/КРОСС/ Повече от три часа продължават преговорите по Украйна между министъра на външните работи на Русия Лавров и държавния секретар на САЩ Кери. По данни на ИТАР-ТАСС, обсъжданията ще продължат по време на работна вечеря. Преговорите ще приключат след около час, посочиха от руската делегация. След приключване на разговорите Лавров и Кери ще дадат отделни пресконференции. Срещата по решение на украинския въпрос се провежда в резултат на договореностите, постигнати между президентите на Русия и САЩ - Владимир Путин и Барак Обама, за изготвяне на конкретни параметри на съвместна работа в търсене на пътища за стабилизация на ситуацията в Украйна.

Дядо получи инфаркт и почина след като видя, че къщата му е обрана

Старец получи инфаркт и почина след като видя, че къщата му в криводолското с. Градешница е обрана, съобщава „Конкурент“. Случаят потвърди и кмета на селото Магдалин Сълков. Той разказа, че сутринта във вторник Величко Генов и съпругата му се събудили и излезли в двора. Тогава видели, че оградата е отрязана и е влизано в имота. От шока стопанинът получил инфаркт и починал.

„Мъжът е на 68 години. Има една дъщеря, която работи като медицинска сестра във Враца“, допълни кметът. По думите...

Продължава

Три четвърти от руснаците са готови да воюват с Украйна


Три четвърти от руснаците ще подкрепят страната си, ако между Русия и Украйна избухне военен конфликт, сочат данни от социологическо допитване на "Левада-център".

Стандартното представително проучване сред над 1600 души от 45 района на страната показва, че едва 13% не одобряват подобно решение и още толкова се затрудняват да направят избор. 

Само 13% от анкетираните са уверени, че до такъв конфликт няма да се стигне, а вчеки четвърти (23%) го смята за доста вероятен....

Новак Джокович срази Надал за четвъртата си титла в Маями


Сърбинът Новак Джокович срази големия си съперник от последните години Рафаел Надал във финала на мастърса в Маями и го остави без титла от надпреварата.

Световният номер 2 се наложи с 6:3, 6:3 и грабна четвъртия си трофей във Флорида, докато испанецът записа четвърти загубен финален двубой в турнира.

Очаквайте подробности!

Не нервирайте питбулите

Защо два питбула в Русе изпохапаха една бедна старица? 
Полицията отговаря: Защото баба Димитринка изнервила иначе кротките Цезар и Клеопатра. Разбирай: делото срещу стопанина им ще свърши като всички подобни - с една неплатена глоба (виж стр. 7).
В държавите, които не приличат на нашата, опасните породи песове са под специален надзор - регистрир Защо два питбула в Русе изпохапаха една бедна старица? Полицията отговаря: Защото баба Димитринка изнервила иначе кротките Цезар и Клеопатра. Разбирай: делото срещу стопанина им ще свърши като всички подобни - с една неплатена глоба (виж стр. 7). В държавите, които не приличат на нашата, опасните породи песове са под специален надзор - регистрир

Спорове около мач №20 на Кобрата

Пет дни преди мач №20 на Кубрат Пулев в профибокса има куп въпросителни около боя. Все още не е ясно дали Кобрата ще заложи титлата си в тежка категория на Международната боксова федерация (IBF) - интерконтинентална, и претендентското място за пояса на Владимир Кличко (Украйна), както бе обявил по-рано.
“Ще го решим впоследствие”, заяви за “Труд” Пет дни преди мач №20 на Кубрат Пулев в профибокса има куп въпросителни около боя. Все още не е ясно дали Кобрата ще заложи титлата си в тежка категория на Международната боксова федерация (IBF) - интерконтинентална, и претендентското място за пояса на Владимир Кличко (Украйна), както бе обявил по-рано. “Ще го решим впоследствие”, заяви за “Труд”

Станимир Стоилов: Слагачеството на съдиите трябва да спре


Старши треньорът на "Ботев" (Пловдив) Станимир Стоилов критикува остро рефера Александър Костадинов заради отсъжданията му при равенството 1:1 с "Лудогорец" в Разград.

Шампионите поведоха от спорна дузпа в 22-ата минута, което отприщи недоволството на специалиста.

"За мен този съдия няма качествата да свири такъв двубой. Не зная дали клубът ще подаде жалба. Време е да се спре с глупостите и слагачествата на съдиите", каза Стоилов пред ТВ7.

Той все пак е останал...

10 години България в НАТО – няма как преходът да е тотално провален

Аспарух Панов. Снимка: e-vestnik

През юли 2009 г. бях поканен като лектор на двудневен младежки семинар в Киев на тема „Украйна и НАТО”. Участниците бяха от младежката организация на партията „Отечество” (Баткищина) на Юлия Тимошенко, а семинарът бе организиран със съдействието на германската фондация „Фридрих Науман” и се проведе в централата на партията. Имах възможността повече от два часа да говоря за пътя на България към НАТО, като отговарях и на много въпроси. Няма да забравя невярващите очи на участниците, когато на въпроса „Какви са прагматичните резултати за българите от членството им в НАТО” им казах: „Първият най-важен резултат може да се резюмира с едно просто изречение – повече сигурност означава повече чужди инвестиции”, като цитирах и данните, че само през 2004 чуждите инвестиции “на зелено” надминават получените подобни инвестиции за всички 15 години на прехода (от 1989 до 2004). Семинарът завърши с една доста тягостна и противоречива дискусия „За и против членството на Украйна в НАТО”, която и до ден днешен няма еднозначен отговор. По всичко изглежда, че скоро няма и да има. Или ако има, той ще бъде наложен от Русия и ще бъде не еднозначно, а многозначно отрицателен.

Разказвам всичко това, защото от гледна точка на изминалите 25 години след падането на Берлинската стена и на днешните драматични събития в Украйна, фактите в „комунистическата” част на Европа съвсем не са толкова оптимистични, колкото всички очаквахме. От цялата огромнa Съветска империя „се спасиха” само трите мънички прибалтийски държави Литва, Латвия и Естония, които станаха членове и на НАТО, и на ЕС. Всички останали бивши съветски републики се гърчат в затягащата се руска примка и то много от тях доброволно. Не е много по-различна и ситуацията в бивша Югославия. След жестоките войни и ужасяващи етнически прочиствания, до сега успяха да се спасят само Словения  и Хърватска. Всички останали все още не успяват да степенуват националните си приоритети, въздишайки по Титовата си младост. На този фон просто изглежда невероятно, че точно ние, точно българите, които искахме да станем 17-та съветска република, сме вече от другата страна на бариерата, че успяхме да постигнем всичко това, което сме днес.

Въпреки непрекъснато разпространяваната теза за провала на българския преход, насаждана от объркани протестиращи и контрапротестиращи, от зависими медии и контрамедии, от управляващи и контрауправляващи, от олигарси и контраолигарси, от неостаряващите агенти на ДС и от кого ли още не, ние сме неразделна част от свободния свят и нямаме нищо общо с жалката комунистическа картинка, която представлявахме не само в края на 1989, но дори и в края на 1996 година. Десетгодишнината от членството в НАТО, която  отбелязваме през тези дни, е великолепно доказателство в това отношение.

Българският преход бе значително по-сложен, отколкото си го представят толкова ентусиазираните млади хора, които написаха „площадната” история на бурната 2013 г. Все пак, дори и когато се крещи с напълно оправдано омерзение пред министерския съвет, парламента и президентската институция, това би трябвало да се прави информирано. Трябва да се знае, че в политиката е нужна приемственост, че за подреждането на българския евроатлантически пъзел бяха необходими не само систематичните външнополитически усилия на всички некомунистически правителства след 1989 г., но и постоянно отстояваната позиция за членство на България в НАТО от парламентарните групи на СДС, на ДПС и в по-ново време - на НДСВ, както и от страна на президентската институция , олицетворявана от 1990 г. до началото на 1997 г. от д-р Желю Желев, а след него до 2002 г. от Петър Стоянов.

Нещо повече, положителната стратегическа западна оценка на българската политика в областта на сигурността бе формирана от логичната последователност на редица категорични и отговорни външнополитически решения. Тук ...

Полицията: Нахапаната баба е изнервила питбулите


Жестоко нахапаната от два питбула в русенското село Червена вода Димитрана Георгиева (85 г.) е изнервила кучетата, като викала и чукала по металната врата на съседна къща. Това става ясно от разпитите на очевидци, съобщиха от полицията. Старицата беше нападната към 12,15 ч в събота на улицата и едва оживя. Жестоко нахапаната от два питбула в русенското село Червена вода Димитрана Георгиева (85 г.) е изнервила кучетата, като викала и чукала по металната врата на съседна къща. Това става ясно от разпитите на очевидци, съобщиха от полицията. Старицата беше нападната към 12,15 ч в събота на улицата и едва оживя.

Черно море победи Локо Пловдив с 2:0, на точка е от Лига Европа

Отборът на Черно море постигна солидна победа при домакинството си на Локомотив Пловдив в мач от 30-ия кръг на А група. Тимът на старши треньора Георги Иванов се наложи с 2:0, а головете за „моряците“ реализираха Бергонси и Бакари.

Тодор Батков спасява лиценза в сетния миг

Тодор Батков отново ще спаси финансово “Левски”, макар и огорчен, и вбесен от циничните атаки на част от ултрасите в сектор “Б”. 

В неделя положението със “синия” лиценз бе критично. А в понеделник, 31 март, изтича крайният срок за погасяване на всичко. Часове преди “хлопването на кепенците” обаче Батков планира да внесе едри суми в две посоки. Тодор Батков отново ще спаси финансово “Левски”, макар и огорчен, и вбесен от циничните атаки на част от ултрасите в сектор “Б”. В неделя положението със “синия” лиценз бе критично. А в понеделник, 31 март, изтича крайният срок за погасяване на всичко. Часове преди “хлопването на кепенците” обаче Батков планира да внесе едри суми в две посоки.

ЦИК определи образеца на бюлетината за евроизборите

Бюлетината е интегрална и в нея ще се изпишат имената на партиите, коалициите и независимите кандидати. Поредния номер на участниците във вота ще се определи чрез жребий

Най - известният пернишки диджей - Боби стана баща!

Най - известният в Перник диджей - Боби стана баща. Късно снощи приятелката на Боби - Лилия е родила момченце.

След доста опити инвитро и мъки приятелката на Боби родила здраво момченце.

Боби и Лилия решили да кръстят бебето им Юлиян. Бебето тежи 3450 грама, а ръстът му е 50 сантиметра. Така се казва и синът на майката на Лилия.

"Сега се сбъдна една съкровенна мечта на дъщеря ми - да стане майка. Много съм щастлива!", сподели радостната...

Продължава

ЗЛОБОДНЕВНО: Политици, не сме отпадъци, които да бъдат изхвърлени насред улицата

Уважаеми перничани, в рубриката "Злободневно" днес ще говоря за парламента.

От къде трябва да започне промяната? Първо - от нас самите. От начина ни на мислене. Не просто да се оплакваме, а да променим из корен мислите си. Каквото посееш - такова ще пожънеш. Така е с тези, които пращаме в парламента. И не само с тях. Управниците в градовете и селата също. Управниците на банките също. Управниците на която и било фирма в България. Мога да ви изредя поне десет кафета в град Перник, с...

Продължава

Стойчо Стоев: Мислехме си, че "Ботев" сами ще се победят


Старши треньорът на "Лудогорец" Стойчо Стоев остана недоволен от грешките в играта на своите футболисти при домакинското 1:1 с "Ботев" (Пловдив).

Тимът му поведе с гол от спорна дузпа на Христо Златински, но допусна изравняване три минути преди почивката от Александру Куртеан.

"Доста мудно влязохме в мача, играхме бавно и с грешки. Беше несвойствено за нас. Трябваше да бъдем по-концентрирани. Второто полувреме беше по-добро като интензитет и динамика", заяви Стоев пред...

Търсят се наематели на 52 плажа

Срещу сумите, които плащат на държавата, те ще получават постъпленията от разполагането на търговски обекти, чадъри и шезлонги на пясъчните ивици. През последните две години под наем бяха пускани по 8-10 плажа на година. По данни на бранша повечето малки ивици са неатрактивни, защото нямат достатъчно място за заведения, а разходите са постоянни. Срещу сумите, които плащат на държавата, те ще получават постъпленията от разполагането на търговски обекти, чадъри и шезлонги на пясъчните ивици. През последните две години под наем бяха пускани по 8-10 плажа на година. По данни на бранша повечето малки ивици са неатрактивни, защото нямат достатъчно място за заведения, а разходите са постоянни.

Съдия вбеси Мъри при 1:1 в Разград

Съдията Алексанър Костадинов вбеси „Ботев”, начело със Станимир Стоилов, при 1:1 срещу „Лудогорец” в Разград. Треньорът стана поредният с атака срещу съдийството в мачове на шампиона.
„Когато играем срещу отбор, който иска да играе, и ние можем да играем – заяви Мъри. -  За съжаление нещата не се получиха така, както ни се искаше. Не знам на кого Съдията Алексанър Костадинов вбеси „Ботев”, начело със Станимир Стоилов, при 1:1 срещу „Лудогорец” в Разград. Треньорът стана поредният с атака срещу съдийството в мачове на шампиона. „Когато играем срещу отбор, който иска да играе, и ние можем да играем – заяви Мъри. - За съжаление нещата не се получиха така, както ни се искаше. Не знам на кого

Ръгби клуб "Валяците" прегазиха НСА с 22 : 16 на полуфинала

Пернишкият ръгби клуб "Валяците" победиха НСА с 22 : 16 на полуфинала, съобщиха от клуба.

"Страхотна публика. Благодарим на всички.", написаха от клуб на официалната си фейсбук страница.

Играта се проведе днес на ръгби стадиона в пернишкия квартал "Димова махала".

Пред седмица "Валяците" победиха "Локомотив" (София) с 22 : 8.

 

Партия и бранш изхвърлиха порноактриса неонацистка

Неонацистката партия я изхвърлила, защото снимала филм с чернокож, а порноиндустрията – защото е неонацистка

Стойчо купил 40 000 акции в ЦСКА

Стойчо Младенов е купил 40 000 акции в ЦСКА. Признанието треньорът направи на срещата с фен клуба от Севлиево часове преди победата с 1:0 над “Литекс”.

“Давам всичко от себе си в името на ЦСКА, защото обичам емблемата - казал Младенов пред запалянковците. - Сега дойде времето на всички, които са истински фенове, да го покажат. Хората спасиха ЦСК Стойчо Младенов е купил 40 000 акции в ЦСКА. Признанието треньорът направи на срещата с фен клуба от Севлиево часове преди победата с 1:0 над “Литекс”. “Давам всичко от себе си в името на ЦСКА, защото обичам емблемата - казал Младенов пред запалянковците. - Сега дойде времето на всички, които са истински фенове, да го покажат. Хората спасиха ЦСК

Тийнейджъри "арестуваха" пиян шофьор

Четирима бургаски тийнейджъри на 19 и 20 години спипаха пиян мъж, качил се зад волана на личния си автомобил. Младежите го задържали и не го пуснали да си тръгне до идването на полиция, съобщи „Флагман".
Инцидентът станал късно снощи. Около 23:50 часа младежите, които по това време се връщали от Приморско, Четирима бургаски тийнейджъри на 19 и 20 години спипаха пиян мъж, качил се зад волана на личния си автомобил. Младежите го задържали и не го пуснали да си тръгне до идването на полиция, съобщи „Флагман". Инцидентът станал късно снощи. Около 23:50 часа младежите, които по това време се връщали от Приморско,

Предаването Частен случай погва поредната поразия на Общинския съвет в Перник - Профилакториума

Профилакториумът в Перник е болница със стратегическо значение за региона. Хора, прекарали инсулт, са докарвани тук, за да проходят. В повечето случаи това се оказва единственото място за цяла Югозападна България, където те са приети.

Последните три години болницата почти стига до фалит. През октомври разказахме за съдбата ѝ и потърсихме коментар от Община Перник и Общинския съвет.

Какво се случи след предаването? Беше ли спасена болницата – символ на града?...

Продължава

Показват проекта за Карадере в Бяла

Проектът за изграждане на хотели и вили край плажа Карадере до варненския град Бяла ще бъде показан на местните жители скоро. Това обяви кметът на Бяла Анастас Трендафилов по време на протест в защита на развитието на туризма в общината.
В понеделник ще се уточни денят и часът на срещата между инвеститора “Мадара Юръп” и гражданите. Проектът за изграждане на хотели и вили край плажа Карадере до варненския град Бяла ще бъде показан на местните жители скоро. Това обяви кметът на Бяла Анастас Трендафилов по време на протест в защита на развитието на туризма в общината. В понеделник ще се уточни денят и часът на срещата между инвеститора “Мадара Юръп” и гражданите.

Тийнейджъри спипаха пиян шофьор, не го пуснаха да си тръгне докато не дойде полиция

Четирима бургаски тийнейджъри на 19 и 20 години спипаха пиян мъж, качил се зад волана на личния си автомобил. Младежите го задържали и не го пуснали да си тръгне до идването на полиция, съобщи „Флагман Четирима бургаски тийнейджъри на 19 и 20 години спипаха пиян мъж, качил се зад волана на личния си автомобил. Младежите го задържали и не го пуснали да си тръгне до идването на полиция, съобщи „Флагман". Инцидентът станал късно снощи. Около 23:50 часа младежите, които по това време се връщали от Приморско,

Самоубиецът от пейката се гръмнал заради заем или любов

49-годишният пловдивчанин Борислав Рангелов, който в събота се застреля с пистолет в главата на пейка в кв. “Кючук Париж”, е изплащал банков кредит от 100 000 лв. Това твърдят обитатели на кооперацията на ул. “Перелик”, където е живеел самоубиецът. Сградата е само на 100 м от мястото на трагедията.
“Имам много голям заем, 49-годишният пловдивчанин Борислав Рангелов, който в събота се застреля с пистолет в главата на пейка в кв. “Кючук Париж”, е изплащал банков кредит от 100 000 лв. Това твърдят обитатели на кооперацията на ул. “Перелик”, където е живеел самоубиецът. Сградата е само на 100 м от мястото на трагедията. “Имам много голям заем,

Бразилската полиция погна картелите преди Мондиала

Бразилската полиция погна картелите преди Мондиала като окупира бедняшки квартал близо до летището в Рио де Жанейро.

Партията на Ердоган печели 48% от гласовете на местните избори, според първите резултати


Партията на турския премиер Реджеп тайип Ердоган води на днешният местни избори според първите частични резултати, обявени от местните телевизии, предаде "Франс прес". След преброяването на 18% от бюлетините "Партията на справедливостта и развитието" получава близо 48 на сто от гласовете на национално ниво, с голяма преднина пред опозицията.

Управляващата партия е начело и в двата най-големи града в страната, Истанбул и Анкара, според Си Ен Ен - Тюрк и Ен Те Ве.

Според...

България на 8-о място в света по най-евтина бира

България е на осмо място в света по най-евтина бира, която се произвежда в самата държава, съобщава изданието“Глобал пост”. То прави класация под заглавие “Най-евтините и най-скъпите места за вашите пороци”.
Според цитираните данни бутилка от половин литър българска бира може да се купи за около 77 цента. България е на осмо място в света по най-евтина бира, която се произвежда в самата държава, съобщава изданието“Глобал пост”. То прави класация под заглавие “Най-евтините и най-скъпите места за вашите пороци”. Според цитираните данни бутилка от половин литър българска бира може да се купи за около 77 цента.

БГ лекар взима 20 000 лева месечна заплата в Лондон

20 000 лева е месечната заплатата, която български лекар може да получи в Лондон. А търсенето на наши медици е много голямо, съобщи Нова телевизия.
Тъй като от началото на годината българи и румънци вече могат свободно да работят във Великобритания, сега целта е да се наемат колкото се може повече лекари, 20 000 лева е месечната заплатата, която български лекар може да получи в Лондон. А търсенето на наши медици е много голямо, съобщи Нова телевизия. Тъй като от началото на годината българи и румънци вече могат свободно да работят във Великобритания, сега целта е да се наемат колкото се може повече лекари,

Полицията в Бургас си търси преводачи

Бургаската полиция обяви, че търси допълнително преводачи с английски, немски и руски език за лято 2014. Те ще бъдат назначени на шестмесечни договори, докато тече активният туристически сезон.
Заявена е и по- голяма бройка на командировани полицаи. Досега идваха допълнително 530 униформени за всички РПУ-та по Южното Черноморие. Искането е да се и Бургаската полиция обяви, че търси допълнително преводачи с английски, немски и руски език за лято 2014. Те ще бъдат назначени на шестмесечни договори, докато тече активният туристически сезон. Заявена е и по- голяма бройка на командировани полицаи. Досега идваха допълнително 530 униформени за всички РПУ-та по Южното Черноморие. Искането е да се и

20 000 лева месечна заплата за български лекар в Лондон

20 000 лева е месечната заплатата, която български лекар може да получи в Лондон. А търсенето на наши медици е много голямо, съобщи Нова телевизия.
Тъй като от началото на годината българи и румънци вече могат свободно да работят във Великобритания, сега целта е да се наемат колкото се може повече лекари, 20 000 лева е месечната заплатата, която български лекар може да получи в Лондон. А търсенето на наши медици е много голямо, съобщи Нова телевизия. Тъй като от началото на годината българи и румънци вече могат свободно да работят във Великобритания, сега целта е да се наемат колкото се може повече лекари,

Мълчанието на медиите издаде страха на агнетата от руската мечка

Иво Инджев

Не претендирам за всеобхватност в наблюдението на факта, но дори да има изключение, той е такъв: българските медии доста единодушно, за да бъде случайно, не „пожелаха” да превърнат в тема факта, че България осъди в ООН руската агресия в Крим заедно с мнозинството държави в света.

Минаха две денонощия, а на българските медии не им е „интересно” да коментират рядкото изключение в българската история от поне 70 години насам, когато страната ни се присъединява към световното обществено мнение с осъдителна позиция на външнополитически акт на Москва, която е по-самотна от всякога в това отношение от времето на болшевишкото братоубийствено клане в началото на миналия век.

Интервенциите на СССР в Унгария, Чехословакия или Афганистан имаха дежурната подкрепа на съветските васали от т.н. световна социалистическа система и гравитиращите около нея афро-азиатско-латиноамерикански режими, експериментиращи отглеждането на екзотични форми на социалистическа диктатура.

Тези дежурни помагачи на СССР бяха достатъчно много, за да му гарантират фалшивото самочувствие, че всяко действие на огромната държава може да бъде обяснено като международно приемливо на базата на бройка подкрепящи го държави.

И да добавя: никога САЩ, с които СССР и Русия обичат комплексарски да се се сравняват, съревновават и оправдават в случаите, когато са нагазили в нечистотиите си и не могат да ги представят за китни цветя, не са се радвали на подобен автоматизъм на подкрепата сред своите съюзници.

Ако беше обратното, Рейгън щеше да се наложи на западноевропейските си партньори през 1982-ра, когато буквално ги молеше да не правят стратегическата грешка да се обвързват с доставките на енергоресурси от империята на злото, за което един ден горко ще съжаляват.

Парадоксално и с обратен знак, но Рейгън се оказа пророк, колкото и Ленин, който се подиграваше на лакомия за суровини бясно развиващ се Запад, че болшевишка Русия е готова да му продаде въжето, на което да бъде обесен.

Примката днес стана видима за Европа, която с изцъклен поглед се бори да се освободи от нея и се пита със задна дата дали не е било по-правилно вложените гигантски средства в инфраструктурата (за каквато СССР нямаше нито средства, нито технологии) за пренос на течни енергоресурси от СССР и Русия да бяха употребени за алтернативни източници на снабдяване и производство.

В резултат на това проглеждане под натиска на реалностите старата Европа, подкрепена (почти) изцяло от привлечената от нейното добруване Нова Европа, се обърнаха за помощ към… стария съюзник САЩ, осигурил с могъщия си военен чадър възможността на западните демокрации да харчат по-малко за отбрана десетилетия наред и да постигнат чудесата на високия жизнен стандарт на своите народи.

Този висок стандарт всъщност днес е главното оръжие на ЕС срещу бруталността на руската енергийна хватка, с която Москва се опитва да задържи насила в орбитата си колкото се може повече съседни държави.

Ще цитирам отново един западен външен министър, който в частен разговор ми каза през февруари следното: Ние от ЕС действаме със силата на примера, а Русия- със сила.

Смея да прогнозирам, че силата на примера ще бъде окончателен победител, защото самите руснаци ще пожелаят това. Но това е друга тема.

Въпросът, към който се връщам, е: как е възможно на българските медии да не им направи впечатление изключително редкият случай, при който България се позиционира в групата на държавите, осъждащи силовата политика на Русия?

Ако потърсите коментар по темата в интернет, ще видите невярното твърдение, излъчено по БНР, че нямало изразена позиция от българска страна. Тази лъжа легитимно отлежава в разни сайтове и други медии.

Истината е, че  в ранни зори след гласуването в Общото събрание на ООН в ivo.bg   цитирах говорителя на Министерството на външните работи Ивайло Кашканов, с когото разговарях по телефона. С изричното му съгласие да бъде ...

Ни кон, ни ястреб

Румен Белчев

В странен свят живеем ние!

Зор да завършим училище, да запомним, че всички - от президента до последния клошар - сме произлезли от маймуната, макар ако се вярва на ясновидците, всички да сме потомци я на египетски принцеси, я на ирландски овчарки…

И тъкмо да си повярваме колко избрана нация сме - готова на всичко, разполагаща с генофонд, който може да обърне света - и някакъв си министър на външните работи ни натъжава: “Не сме ястреби, нито троянски коне” - твърди министърът Вигенин пред “СТАНДАРТ”.

Като малко успокоение за тия два пропуска в развитието ни можем да посочим пословичната българска щедрост - “Сергей иска десятък от евродепутатите” - твърди отново “СТАНДАРТ”. А какво ще прави с десетте процента от еврозеплатите им? Разбира се - ще се грижи за младежта - “Събраните пари ще се харчат за студентски стипендии”.

Столетната партия може и да е щедра, но едномесечната (всъщност тя даже още май не е съдебно регистрирана, така че може да бъде наречена и “Неродена без цензура”, я удря оземи - само седмица по-късно “Хората на Бареков в ЕП пълнят хазната с надниците си” - радва ни “МОНИТОР”. Техните пари пък щели да отиват за пенсии. Правилно - днешните старци са бившето бъдеще на България!

Наддаването продължава - както е тръгнало, следващите ще трябва да обявят, че евродепутатите им ще си плащат, за да ходят на работа в Брюксел!

С щедростта си може и да не се прочуем по света, но поне от недостиг на паранормални явления изобщо не можем да се оплачем!

По цял свят хората печелят пари, купуват си с тях храна и си я изяждат. У нас - очевидно е обратно! Поне според “СТАНДАРТ”, “Храната ни изяжда всеки трети лев”. Заключвайте си хладилниците нощем, братя - по нощите кренвиршите изпълзяват оттам, набарват портфейла, преброяват левчетата и излапват всяко трето!

А в борбата с пияните шофьори се включва вече не само полицията, ами земя и небо, звяр и природа - “Голям камък спря пиян с 3,39 промила” - коректно информира “ПРЕСА”. Давайте сега - нова песен - “Нашите камъни ни пазят!”…

От “СТАНДАРТ” изравят неизвестна досега връзка на Ванга с Украйна - някоя си Мариана, наречена “варненски сензитив” (каквото и да значи това), твърди, че “В Киев всеки четвърти е ходил при нея в Рупите”. Киев не е малък град - има-няма три милиона. Седемстотин хиляди значи са се изредили пред малката къщица на пророчицата - браво!

В импровизирани разговори с всеки четвърти от бунтовния град сензитивът Мариана попаднала на шофьор на такси, комуто Ванга била рекла, че “Ще плащате дълго време и децата си ще дадете, но после мир и любов ще има… Няколко месеца ще сте между небето и земята. После една планина ще се премести…”

Ами да - не само планината, ами целият полуостров барабар с нея!

Сега очакваме някой сензитив да се върне от Малайзия, за да донесе пророчеството за изчезналия самолет, съхранено досега в тайна от продавач на сладолед пред летището!

От в. Стършел и блога разПЕЧАТосване

Ето Човека!*

Река Йордан, Переа
26 г. сл. Хр.
Йоан Кръстител стои потопен до кръста в студената кафеникава река, изчаквайки търпеливо следващия богомолец да нагази във водата и да застане до него. Загледал се е към сушата, където множество вярващи се редят на опашка по калния бряг на Йордан, безразлични към жегата, докато чакат на свой ред да се потопят целите в реката за ритуала, който ще ги очисти от греховете.
Вярващите са главно бедни отрудени хора. Озарени са от Йоан и неговото радикално учение. Дългокосият млад мъж с почерняла от слънцето кожа и неподдържана брада се е закалил от уединения живот в пустинята, поддържайки тялото си единствено с акриди като източник на белтъчини и див мед за енергия. Облеклото му не е като натруфените одежди на горделивите фарисеи, които го дебнат откъм брега, а се състои от груба препаска от камилска кожа, пристегната около кръста с прост кожен пояс. Йоан е безбрачен, защото Бог и единствено Бог е неговата страст. Някои го мислят за чудак, други – за бунтовник, мнозина намират прямата му реч за отровна, но всички са съгласни, че той дръзко им обещава нещо, което не могат да им обещаят нито Рим, нито първосвещениците – надежда.
„Краят на познатия свят наближава – проповядва Йоан. – Ще се яви нов цар, който ще ви съди. Потопете се във водата, за да се очистите от греховете си, или този нов цар – този Христос – ще ви накаже по най-страшен начин.“ Това послание е колкото религиозно, толкова и политическо. В него се отправя директно предизвикателство към Римската империя и йерархията в еврейския храм.
Йоан протяга ръка към приближаващия нов богомолец. Но още преди да успее да покръсти мъжа, откъм брега се провиква митар: „Учителю, ами ние какво да правим?“. Той има предвид професията си, защото знае, че е ненавиждан, задето предава еврейските пари на поганския цар в Рим.
„Не изисквайте нищо повече, що ви е определено“, гласи отговорът на Йоан.
Покрай река Йордан има оскъдна сянка и богомолците чакат търпеливо в колона да дойде редът им, за да се потопят в студените води. Въпреки несгодите, които търпят, всички слушат внимателно какво говори Йоан.
„А ние какво да правим?“, провиква се войник. Знае се, че много от войниците са вършили непочтени дела в името на новия порочен и мразен римски император Тиберий.
Отговорът на Йоан не е осъдителен. „Никого не притеснявайте, не клеветете и задоволявайте се с вашите заплати.“
После Кръстителя се обръща към човека, който стои до него в реката. Вслушва се внимателно, докато онзи изповядва многото си грехове. Накрая Йоан казва молитва: „Аз ви кръщавам с вода, но иде по-силният от мене, комуто не съм достоен да развържа ремъка на обущата: той ще ви кръсти с Дух Светий и с огън“.
Само на роб би могло да се възложи да развърже сандалите на някого, затова думите на Йоан са мощна, стъписваща проява на преклонение. Докато богомолецът кима предано, Йоан полага длан между плешките му и го потапяпод водата, държи го така няколко секунди, после отново го изправя на крака. Умиротвореният богомолец, вече очистен от греховете си, тръгва да гази из бавните води обратно към брега. Още преди да е стигнал сушата, следващият поред влиза в реката, за да бъде подложен на същото пречистване.
„Кой си ти?“, разнася се глас откъм брега. Йоан е очаквал този въпрос. Това е високомерното питане на свещеник, проводен от Йерусалим да прецени дали Йоан не върши ерес. Светият старец не е сам, а е изминал целия този път в компанията на фарисеи, садукеи и левити.
„Аз не съм Христос“, провиква се в ...

14,5 милиарда долара - най-големият корупционен скандал в Китай

Китайските власти са конфискували имущество на обща стойност 14,5 милиарда долара от членове на семейството и приближени на бившия министър на обществената сигурност Чжоу Юнкан, предаде Ройтерс. Чжоу е в центъра на най-големия корупционен скандал в Китай през последните шест десетилетия.

Над 300 роднини, политически съюзници, протежета и сътрудници на бившия министър са били арестувани и разпитани през последните шест месеца. Това, както и размерът на конфискациите, се съобщават за пръв път и свидетелстват, че президентът Си Цзинпин действително е разпрострял антикорупционната кампания до най-високите нива в държавата, отбелязва Ройтерс. Сред задържаните са около 10 души с ранг на заместник-министър.

Конфискуваното имущество включва банкови сметки в Китай и чужбина, около 300 апартамента и къщи, предмети на изкуството и археологически ценности и над 60 автомобила. Конфискувани са напитки, злато, сребро и пари в брой в местна и чужда валута.

Разследването срещу Чжоу Юнкан обаче може да е отчасти мотивирано от политическо разчистване на сметки, след като Чжоу разгневи китайското ръководство с противопоставянето си на присъдата срещу бившия високопоставен политик Бо Силай, който през септември беше затворен с обвинение за корупция и злоупотреба с власт.

71-годишният Чжоу е под домашен арест от края на миналата година. Той е най-високопоставеният китайски политик, който стана обект на разследване за корупция, откакто комунистическата партия дойде на власт в Китай през 1949 г. Източник, близък до китайското ръководство, е съобщил пред Ройтерс, че бившият министър е отказал да сътрудничи на разследването и е заявил, че то представлява политическо преследване.

Правителството в Пекин все още не е направило официален коментар на случая. Според Ройтерс президентът Си Цзинпин се колебае дали да изправи Чжоу Юнкан на съд, за да не подкопае допълнително общественото доверие в управляващата партия и да не задълбочава разцеплението в редиците на самата партия.

В допълнение на това като бивш министър на сигурността и бивш член на Постоянния комитет на Китайската комунистическа партия  Чжоу Юнкан е запознат с много тайни на китайското ръководство, които Пекин не би искал да се огласяват. Със самото разпореждане за разследване срещу Чжоу Юнкан президентът обаче наруши неписаното табу за преследване на бивши и настоящи членове на Постоянния комитет на Китайската комунистическа партия.

Чжоу Юнкан натрупа състояние в петролния сектор, преди да се издигне и да стане част от китайския управленски елит през 2007 г. Той се оттегли от властта през 2012 г.

БТА

Оправдания пред вятъра

Бившият президент Георги Първанов заяви вчера, че силовите структури в държавата едва ли не водят война срещу АБВ. И той ще информира премиера Пламен Орешарски за това.
Според социолозите доверието в АБВ намалява, а ако не излъчи представител в Европейския парламент, то като нищо ще замине в политическата история. Това сигурно изнервя лидерите Бившият президент Георги Първанов заяви вчера, че силовите структури в държавата едва ли не водят война срещу АБВ. И той ще информира премиера Пламен Орешарски за това. Според социолозите доверието в АБВ намалява, а ако не излъчи представител в Европейския парламент, то като нищо ще замине в политическата история. Това сигурно изнервя лидерите

Партията на Ердоган води убедително на местните избори в Турция

Кандидатите на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието водят с почти 50% от гласовете, според първите оповестени резултати от ЦИК, предаде РИА Новости.
В Турция днес се проведоха избори за органи на държавната власт и местно самоуправление. Гражданите избираха за следващите пет години губернатори на провинции, кметове, Кандидатите на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието водят с почти 50% от гласовете, според първите оповестени резултати от ЦИК, предаде РИА Новости. В Турция днес се проведоха избори за органи на държавната власт и местно самоуправление. Гражданите избираха за следващите пет години губернатори на провинции, кметове,

Партията на Ердоган води убедително на изборите в Турция

Кандидатите на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието водят с почти 50% от гласовете, според първите оповестени резултати от ЦИК, предаде РИА Новости.
В Турция днес се проведоха избори за органи на държавната власт и местно самоуправление. Гражданите избираха за следващите пет години губернатори на провинции, кметове, Кандидатите на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието водят с почти 50% от гласовете, според първите оповестени резултати от ЦИК, предаде РИА Новости. В Турция днес се проведоха избори за органи на държавната власт и местно самоуправление. Гражданите избираха за следващите пет години губернатори на провинции, кметове,

Ботев не се даде на Лудогорец с човек по-малко

Двубоят завърши 1:1 като равенството е трето между двата отбора през сезона.

Принц Джордж се снима с кучето Лупо


Tрета официална снимка на сина на принц Уилям - Джордж, беше публикувана от кралския дворец в Лондон, предадоха световните агенции.
На снимката внукът на британската кралица, съпругата му Кейт, 8-месечният принц Джордж и кучето им Лупо позират прегърнати на прозорец в столичния дворец Кенсингтън. Снимката, Tрета официална снимка на сина на принц Уилям - Джордж, беше публикувана от кралския дворец в Лондон, предадоха световните агенции. На снимката внукът на британската кралица, съпругата му Кейт, 8-месечният принц Джордж и кучето им Лупо позират прегърнати на прозорец в столичния дворец Кенсингтън. Снимката,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване