Целодневното обучение за петокласниците от догодина не е задължително

Целодневното обучение за петокласниците от догодина не е задължително, а е пожелателно, уточни във Варна просветният министър проф. д-р Анелия Клисарова в отговор на притесненията на някои от родителите, които искат децата им да учат след училище в домашни условия. От септември 2014-а очакваме 22 000 петокласника да са на целодневно обучение, 520 лв. струва това за един ученик. Целодневното обучение за петокласници е с по-големи възможности в по-малките градове и в периферните училища, докато във Варна, Пловдив и София някои школа биха се затруднявали за създаване на такива условия.

Целодневното обучение е заложено в закона, припомни министър Клисарова. “Най-важно в новия закон за средното образование е как да мотивираме учителите, за да станат учители на 21 век”, каза тя. Истината е, че експертите трябва да направят матрицата на новия нормативен акт, а съдържанието ще се пълни като чуем родители и учители, включително и от тези региони, които са най-отдалечени и където има проблеми с майчиния език”, коментира министърът.

Не по-рано от 2015-а година ще бъде въведено новото оценяване за вузовете. Досега за качество се даваха 4% от субсидията, тенденцията е сега 20 % от бюджета на университетите да зависи от качеството, посочи министърът. Тя каза още, че оценяването ще бъде по 11 критерии, сред които приоритетни са учебния процес, класификацията по рейтинговата система, брой преподаватели спрямо 1 студент, брой преподаватели по трудови договори, а не пътешествениците, добави министърът.

Утре ще се събира работната група по стратегията за висше образование, а до две седмици трябва да се събере съветът на ректорите и тя да бъде записана в Министерски съвет, съобщи КРОСС

 

Ръководство за магичния свят на Потър ще се превърне във филмова трилогия

За въпросната филмова адаптация за пръв път се заговори през септември миналата година

    


Ранните раждания и защитата на правата на детето ще обсъждат в Бургас

/КРОСС/ Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева ще посети днес - 31 март, Центъра за настаняване от семеен тип в с. Атия, община Созопол, заедно с председателя на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта в 42-то НС Христо Монов и областния управител на Бургас Павел Маринов.  Тримата ще разговарят с 12-те деца, които живеят в новата услуга, и с хората, които се грижат за тях. Ще се запознаят на място с процеса на адаптация на децата в новата среда. ЦНСТ - с. Атия, е третата услуга от семеен тип в област Бургас, изградена в изпълнение на Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България", чиято основна цел е замяната на институционалната грижа за деца с увреждания и реализиране на нов модел за качествена грижа за тези деца, съобразена с индивидуалните им потребности и осигуряване на среда, близка до семейната. ДАЗД изпълнява най- широкомащабния проект в реализацията на тази стратегия - „Детство за всички", финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси". Проектът има за цел да подготви цялостния процес на извеждане на децата с увреждания от институциите, като определи най-доброто за тях място за живеене, съобразено с нуждите на всяко от тях, както и да обучи персонала на новите услуги. А утре, 1 април, председателят на ДАЗД организира дискусия „Ранните раждания и защитата на правата на детето" в гр. Бургас

Ограничават ВЕИ мощностите в Западна България по искане на ЕСО

На 31.03.2014 г., за периода от 10:00 ч. до 17:00 ч. по искане на ЕСО ще бъде ограничено производството на електрическа енергия от възобновяеми източници на територията, обслужвана от ЧЕЗ.

ООН: Климатичните промени повишават риска от конфликти

Доклад на експерти от ООН предупреждава, че повишаването на недостига на вода и на храни, които ще доведат до засилване на миграцията

Представят археологическите разкопки на селищна могила до с. Бъзовец

/КРОСС/На 2 април 2014 г. (сряда) от 18.00 ч. в Историческия музей, пл. „Ал. Батенберг" 3, археологът Димитър Чернаков ще представи резултатите от археологическите разкопки на селищната могила при с. Бъзовец, обл. Русе, проведени през лятото на 2013 г.  Проучванията през изминалата година бяха фокусирани върху изследването на две сгради и укрепително съоръжение от първата половина на каменно-медната епоха. Резултатите от разкопките дадоха сведения за наличието на един рядък тип архитектура, който до момента е слабо проучен и ще бъде представен пред публика. Aрхеологически разкопки на селищна могила до с. Бъзовец през 2013 г. Архитектурен комплекс от средата на каменно-медната епоха (4600 - 4500 г. пр. Хр.)  

НЕК и ЧЕЗ се срещнаха по казуса с претенциите за неплатени средства

Споразумение между двете страни няма, но е направено конкретно предложение за уреждане на споровете

    


Конте: Бенитес прахоса 100 млн. евро за нищо

"Да не би да сме купили Меси, че говори за пари", подхвърли треньорът на Ювентус

    


Първанов: АБВ няма да има билбордове и ще разчита на обиколки в страната


След изборите на 25 май АБВ ще участва самостоятелно на всички следващи избори. Това обяви лидерът на национална гражданска инициатива Георги Първанов в сутрешния блок на Би Ти Ви. Той не отрече възможността АБВ да се превърне в партия, но уточни, че това не е еднолично решение, а обект на обсъждане с останалите участници в движението. 

"Листата на АБВ за евроизборите е по-добра от тази на БСП", заяви Първанов и добави, че коментарите на лидера на БСП Сергей Станишев, че листата на...

По искане на ЕСО ще бъдат огранчени ВЕИ мощностите в Западна България

/КРОСС/На 31.03.2014 г., за периода от 10:00 ч. до 17:00 ч. по искане на ЕСО ще бъде ограничено производството на електрическа енергия от възобновяеми източници на територията, обслужвана от ЧЕЗ.Териториалните диспечерски управления на държавния „Електроенергиен системен оператор" ЕАД разпоредиха на "ЧЕЗ Разпределение България" АД да бъдат ограничени с 60% максималните работни мощности на всички производители на електрическа енергия от възобновяеми източници, присъединени към електроразпределителната мрежа. "ЧЕЗ Разпределение България" АД напомня, че разпорежданията на оперативния персонал на Териториалните диспечерски управления на държавния „Електроенергиен системен оператор" ЕАД са задължителни за изпълнение от оперативния персонал на ЧЕЗ и за оперативния персонал на производителите на електрическа енергия, присъединени към съответната електроразпределителна мрежа.

Ердоган печели убедително местните избори в Турция

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието спечели убедително местните избори. Кандидатите на политическата формация, чийто лидер е премиерът Реджеп Тайип Ердоган, са събрали на провелия се в неделя вот 48% от гласовете на избирателите.

Григор Димитров зае рекордното 15-о място в световната ранглиста

Най-добрият български тенисист Григор Димитров постигна рекордно изкачване в световната ранглиста и вече е 15-и, събирайки 2130 точки. Този резултат го изкачи с едно място спрямо подреждането миналата седмица. Хасковлията изпреварва руснака Михаил Южни. В момента българинът е на 580 точки от десетия Милош Раонич от Канада. Димитров стигна до третия кръг в турнира от сериите "Мастърс" в Маями и защити точките, спечелени миналия сезон. Хасковлията ще участва в мачовете на България с Гърция за купа "Дейвис", които ще се проведат в Атина тази седмица. Убедително начело в световната ранглиста остава Рафаел Надал, който загуби от втория Новак Джокович финала в Маями с 3:6, 3:6, но въпреки това продължава да води убедително в ранглистата с преднина от близо 2000 точки. Трети се нарежда шампионът от Откритото първенство на Австралия Станислав Вавринка, олимпийският шампион Анди Мъри се спуска до осмото място за първи път от 2008 г. насам.

Водач управлява МПС след употреба на алкохол

На 29.03.т.г. около 22.50 ч. служители от бургаската жандармерия съобщили в Районно управление «Полиция» – Поморие за това, че в с. Горица, общ. Поморие, водач управлява МПС след употреба на алкохол . Установено е, че това е 36 год. Л.Л. от с. Караново, шофирал л.а. «Опел Вектра», с бургаска регистрация, след употреба на алкохол с концентрация – 1.48 промила, отчетено с дрегер. На водача е съставен акт и е взета кръв за медицинско изследване.

Ердоган обяви местните избори за голяма победа, закани се на враговете си

Турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че резултатите от местните избори са "голяма победа" за управляващата партия.
След преброяването на половината бюлетини, Партията на справедливостта и развитието печели 45% от гласовете. Най-голямата опозиционна формация взима 27%.
Ердоган предупреди своите врагове, Турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че резултатите от местните избори са "голяма победа" за управляващата партия. След преброяването на половината бюлетини, Партията на справедливостта и развитието печели 45% от гласовете. Най-голямата опозиционна формация взима 27%. Ердоган предупреди своите врагове,

50 късметлии ще тестват BGVot

/КРОСС/50 души ще имат привилегията да тестват BGVot - уникално мобилно приложение за онлайн анкетиране  България е на прага на нова ера в социологията. Причината e BGVot - мобилно приложение разработено от български оналайн специалисти и технократи от гр. Варна. Те решават да използват опита и знанията си като създадат алтернатива на манипулираните социологически проучвания, които години наред крият истинския глас на България. От няколко месеца насам, експерти от компанията им Щрак.бг, разработват приложението, за да може да осигурят максимална защита и да елиминират възможността за злоупотреби с гласуването по актуалните обществени и политически теми. В желанието си да помогнат за промяната на действителността в страната ни, от Щрак.бг предоставиха приложението си на оналйн платформата „Политическа Промяна Сега".Следващата седмица започват публичните тестове на BGVot. След регистрация на: http://bgvot.com/invite 50 души ще получат уникален код за достъп, който ще им позволи да бъдат първите, които са споделили своето неподправено мнение. Засега е наличен за Apple устройства в App Store, но скоро ще бъдат представени версии за Android и Windows.Достъпът до BGVot ще е напълно безплатен. Всеки собственик на смартфон може да го изтегли и да сподели своето мнение по актуални, политически въпроси и теми от общонационално значение. Те също ще се избират онлайн, а резултатите от гласуването ще могат да бъдат следени в реално време

Борисов за изборите във Франция: Французите поправиха грешката си

Страхотна победа на десницата във Франция на втори тур на местните избори – 46% срещу 40% за социалистите, това написа лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа „фейсбук”.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
„Десните печелят 146 от по-големите градове, Страхотна победа на десницата във Франция на втори тур на местните избори – 46% срещу 40% за социалистите, това написа лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа „фейсбук”. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS „Десните печелят 146 от по-големите градове,

"Сова Харис": Освен БСП, ГЕРБ и ДПС само партията на Бареков ще влезе в ЕП

Изследване на "Сова Харис" прогнозира, че ако евроизборите се провеждаха в този момент, те щяха да бъдат спечелени от БСП с 21.9%, следвана от ГЕРБ с 20.6%, ДПС със 7% и партията на новопоявилия се политик Николай Бареков – "България без цензура" с 6.6%. Това са единствените партии, които биха успели да вкарат депутати в Европейския парламент, прогнозира социологическата агенция, цитирана от в. "Преса". Според "Сова Харис" това са и четирите сигурни участника в българския парламент, ако ако се проведат и предсрочни парламентарни избори по схемата 2 в 1. Социалистите биха получили 22.3%, ГЕРБ – 21.7%, ДПС – 7.6%, а  и "България без цензура" – 7%, твърди агенцията.

"Сова Харис" прогнозира, че освен БСП, ГЕРБ и ДПС, само партията на Бареков ще влезе в ЕП

Изследване на "Сова Харис" прогнозира, че ако евроизборите се провеждаха в този момент, те щяха да бъдат спечелени от БСП с 21.9%, следвана от ГЕРБ с 20.6%, ДПС със 7% и партията на новопоявилия се политик Николай Бареков – "България без цензура" с 6.6%. Това са единствените партии, които биха успели да вкарат депутати в Европейския парламент, прогнозира социологическата агенция, цитирана от в. "Преса". Според "Сова Харис" това са и четирите сигурни участника в българския парламент, ако ако се проведат и предсрочни парламентарни избори по схемата 2 в 1. Социалистите биха получили 22.3%, ГЕРБ – 21.7%, ДПС – 7.6%, а  и "България без цензура" – 7%, твърди агенцията.

"Сова Харис" прогнозира, че освен БСП, ГЕРБ и ДПС само парията на Бареков ще влезе в ЕП

Изследване на "Сова Харис" прогнозира, че ако евроизборите се провеждаха в този момент, те щяха да бъдат спечелени от БСП с 21.9%, следвана от ГЕРБ с 20.6%, ДПС със 7% и партията на новопоявилия се политик Николай Бареков – "България без цензура" с 6.6%. Това са единствените партии, които биха успели да вкарат депутати в Европейския парламент, прогнозира социологическата агенция, цитирана от в. "Преса". Според "Сова Харис" това са и четирите сигурни участник в българския парламент, ако ако се проведат и предсрочни парламентарни избори по схемата 2 в 1. Социалистите биха получили 22.3%, ГЕРБ – 21.7%, ДПС – 7.6%, а  и "България без цензура" – 7%, твърди агенцията.

Ердоган обяви резултатите от местните избори за голяма победа, закани се на враговете си (видео+галерия)

Турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че резултатите от местните избори са Турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че резултатите от местните избори са "голяма победа" за управляващата партия. След преброяването на половината бюлетини, Партията на справедливостта и развитието печели 45% от гласовете. Най-голямата опозиционна формация взима 27%. Ердоган предупреди своите врагове,

Терористичните актове в Русия са намаляли наполовината

/КРОСС/ „Благодарение на съвместната работата с Федералната служба за сигурност, през последните три години се наблюдава тенденция за намаляване на броя на престъпленията от терористичен характер. Наполовина намаля броя на терористичните актове", каза Колоколцев по време на среща на Съвета на Федерацията, цитира министъра РИА Новости.Според министъра на вътрешните работи на Русия, едно престъпление от такъв характер винаги има огромен обществен протест.„Това, което е особено страшно, че се поражда чувство за несигурност в обществото, безпокойство за близките, подкопава вярата в правоохранителната система. Ето защо трябва и ние да направим всичко, което можем, за да предотвратим нови беди. Неотдавнашната трагедия във Волгоград изисква от нас по-голямо внимание към този проблем, както и по-активна работа срещу хората, планиращи подобни действия", каза министърът.

Борисов във фейсбук: Станишев даваше пример с Франция, сега французите поправиха грешката си

Страхотна победа на десницата във Франция на втори тур на местните избори – 46% срещу 40% за социалистите, това написа лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа „фейсбук”.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
„Десните печелят 146 от по-големите градове, Страхотна победа на десницата във Франция на втори тур на местните избори – 46% срещу 40% за социалистите, това написа лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа „фейсбук”. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS „Десните печелят 146 от по-големите градове,

Нови лекарски протести през май, ако не се реши проблемът с дефицита в НЗОК

В средата на годината се очаква дефицитът в бюджета на Здравната каса да бъде между 200 и 300 млн. лв.

    


Военноморска болница чества 65 години от създаването си

Днес, 31 март 2014 г., Многопрофилна болница за активно лечение – Варна към Военномедицинска академия, ще чества 65-години от създаването си. Военноморската болница води началото си от февруари 1948 г., когато на базата на медицинския пункт на 8-ми пехотен приморски полк се формира военната болница в крайморския град.

Златото се насочи към първо месечно поевтиняване за 2014 г.

Златото се насочи към първото месечно поевтиняване през тази година, след като възстановяването на САЩ засили очакванията, че Федералният резерв ще...

Ученик откри в двора си скелет на 1000 години

В щата Юта ученик откри тленните останки на индианец на около 1000 години

Скромно начало на сесията на БФБ*

Съотношението печеливши/губещи акции на борсата е 9/14, а при 4 позиции няма промяна

    


136 години от основаването на Видинската пожарна служба

136 години се навършват днес от основаването на Видинската пожарна служба и от Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението” организираха Дни на отворените вр...

Сърбия е платила 22 млн. евро за неизползвани кредити

Между 2009 и 2013 г. Сърбия е платила 22 милиона евро за кредити, които са одобрени, но не са използвани, предаде БГНЕС. През последните десет години в Сърбия са одобрени кредити за близо пет милиард...

Христина Русева напусна Къртицата след страстна целувка с Бориса

В съботното живо предаване супергероите белязаха Бориса като предполагаема Къртица, която отиде на елиминации с избраната от зрителите Христина Русева. Интересната тройна коалиция между сем. Русеви ...

Реформаторите: Прокуратурата да види дали Стойнев не е за съд заради Карадере

Както беше съобщено днес сутринта, Реформаторският блок официално внесе сигнал до прокуратурата срещу икономическия и енергиен министър Драгомир Стойнев заради случая „Карадере”. ...

Бургаските училища с кампания „Избирам живота”

През април в бургаските училища, които ще изпращат абитуриенти започва кампания „Избирам живота” , съобщи за Фокус Манол Тодоров, координатор „Социални дейности&rdquo...

КАТ спира да издава шофьорски книжки до края на деня

Днес след 12 часа гражданите няма да могат да получават свидетелства за управление на МПС и наказателни постановление, съобщиха от пресцентъра на МВР. Това се налага във връзка с извършване на проф...

Бюрокрация и корупция властват в здравеопазването, сочи анализ

Ситуацията в българското здравеопазване е критична. Всяка година в системата се влагат 9 млрд.лв., които обаче се използват неефективно. Лекарите до 30-годишна възраст са едва 5%, а медицинските сестр...

Париж за първи път в историята ще има за кмет жена

За първи път в историята на Париж жена ще бъде кмет на френската столица, след като кандидатът на управляващата Социалистическа партия събра най-голям процент от гласовете на местните избори, съобщава в понеделник АФП. 54-годишната Ан Идалго, която е от испански произход, досега беше досегашен заместник на настоящия кмет Бертран Деланое. Тя събра 54.5% подкрепа на втория тур на кметските избори в Париж пред опонентката си Натали Косцюшко-Моризет с 45.5%. Въпреки че социалистите запазиха Париж, оценката за представянето на партията на президента Франсоа Оланд е катастрофална. Консерваторите печелят над 49% от кметсктите постове в градовете с над 9000 жители. Националният фронт на Льо Пен остава трети и прибавя нови градове под свое управление. Активността бе 63.5 % –   най-ниската досега. Провалът на Социалистическа партия на местния вот ще предизвика промени в правителството, съобщава радио РТЛ, позовавайки се на зам.-министъра по въпросите на социалната и солидарна икономика в икономическото министерство Беноа Амон.

Нютон: Ако виждах по-далеч от другите, то е защото стоях на раменете на гиганти

/КРОСС/Исак Нютон, английски физик, математик, астроном и университетски преподавател: Ако виждах по-далеч от другите, то е защото стоях на раменете на гиганти.

Играч на Днипро спаси живота на капитана на Динамо Киев

Олег Хусев си глътна езика по време на мач, но получи решаваща помощ от съперника си

    


Санкциите няма да засегнат обикновените граждани на Русия

/КРОСС/ САЩ и Европейският съюз въведоха индивидуални санкции на Русия: замразяване на активи, визова забрана на редица лица. В ЕС разговорите за икономическите санкции вървят вече няколко седмици, но конкретно решение засега - няма. Въведените от Евросъюза санкции по отношение на Руска Федерация във връзка със ситуацията в Украйна, не касаят обикновените руски граждани, заяви главата на представителството на ЕС в Москва Вигаудас Ушацкас в интервю за вестник «Комерсантъ». По думите му, в ЕС са настроени за активизация на контактите между жителите на Русия и страните от Европейския Съюз. Балтийските, средиземноморските и други европейски курорти, ще се опитат да привлекат колкото се може повече туристи от Русия.

Започва делото срещу Филип Златанов

В Софийския градски съд започва делото срещу бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Той е обвинен, че е нарушил служебните си задължения, от което е било разколебано доверието на обществото в дейността на Комисията като независим орган.

Орешарски потвърди и пред Нюланд, че България е срещу санкции за Русия

Посещението на помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд в понеделник минава с оскъдна официална информация и традиционния протест на "Атака". Според неофициална информация Нюланд идва, за да сондира позицията на България за Украйна, линията на отношенията с Русия и военното сътрудничество. По време на срещата с Нюланд премиерът Пламен Орешарски е изразил "надеждата си че няма да се стигне до третия пакет икономически санкции за Русия, като подчерта негативния ефект на същите върху част от страните-членки на ЕС, включително България", съобщиха от правителствената пресслужба. "Надяваме се на дипломатическо решение на украинската криза", заявил премиерът пред Нюланд. Двамата са обсъдили и енергийната диверсификация и инвестициите в сигурността. Орешарски е подчертал значението на Южния газов коридор. По време на срещата с държавния глава Росен Плевнелиев Нюланд е заявила от своя страна подкрепата на САЩ за модернизирането на Българската армия. За пореден е път е била обсъдена и необходимостта от диверсифициране на енергийните източници чрез изграждането на интерконекторни връзки между страните от региона. "По-тясното сътрудничество и споделянето на ресурси между страните-членки на НАТО са механизмите за изграждането на колективните способности за отбрана", заявил президентът Росен Плевнелиев, цитиран от своя прессекретариат. Плевнелиев и Нюланд са изразили и надежда за възстановяване на стабилността в Украйна чрез "изграждането на силни институции, които да отговорят на очакванията на гражданското общество за повече ефективност и прозрачност в управлението на страната". По-късно от външно министерство потвърдиха и за среща между Нюланд и външния министър Кристиан Вигенин, в рамките на която са обсъдени двустранното сътрудничество и кризата в Украйна. В отговор на въпрос за посещението на Нюланд у нас Вигенин каза, че става дума за работна визита и няма нищо необичайно в нея. Нюланд бе "посрещната" от "Атака" с традиционния за партията антиамерикански протест, като Волен Сидеров обяви, че тя е тук, за да вкара България във война, като се използват съвместните бази в България за подготовка на военни действия за разширяване на НАТО на Изток и евентуални военни провокации срещу Русия.

Виктория Нюланд обсъди с Плевнелиев военното сътрудничество и енергетиката

Посещението на помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд в понеделник минава с оскъдна официална информация и традиционния протест на "Атака". Нюланд е на еднодневна визита у нас, като единствената й официално потвърдена среща е с президента Росен Плевнелиев. Според неофициална информация Нюланд идва, за да сондира позицията на България за Украйна, линията на отношенията с Русия и военното сътрудничество. По време на срещата с държавния глава Нюланд е заявила подкрепата на САЩ за модернизирането на Българската армия. За пореден е път е била обсъдена и необходимостта от диверсифициране на енергийните източници чрез изграждането на интерконекторни връзки между страните от региона. "По-тясното сътрудничество и споделянето на ресурси между страните-членки на НАТО са механизмите за изграждането на колективните способности за отбрана", заявил президентът Росен Плевнелиев, цитиран от своя прессекретариат. Плевнелиев и Нюланд са изразили и надежда за възстановяване на стабилността в Украйна чрез "изграждането на силни институции, които да отговорят на очакванията на гражданското общество за повече ефективност и прозрачност в управлението на страната". По-късно от външно министерство потвърдиха и за среща между Нюланд и външния министър Кристиан Вигенин, в рамките на която са обсъдени двустранното сътрудничество и кризата в Украйна. Нюланд бе "посрещната" от "Атака" с традиционния за партията антиамерикански протест, като Волен Сидеров обяви, че тя е тук, за да вкара България във война, като се използват съвместните бази в България за подготовка на военни действия за разширяване на НАТО на Изток и евентуални военни провокации срещу Русия.  

Виктория Нюланд е на посещение в България

Помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Азия Виктория Нюланд е на посещение в България в понеделник, съобщават от Държавния департамент. В програмата на заместничката на Джон Кери са включени разговори с представители на правителството ни по отношение на двустранното сътрудничество в икономическата и енергийна области с акцент върху диверсификацията на енергийните доставки, а също така и общия ангажимент на двете страни към НАТО. Визитата на Нюланд у нас съвпада с отбелязването на 10-тата годишнина от присъединяването на страната ни към Алианса и е на фона на кризата в Украйна след анексирането на Крим от Русия. Преди това помощник-държавният секретар на САЩ посети Молдова, където също обсъди положението в Украйна и Приднестровието. След посещението си в Кишинев и София Нюланд  ще се присъедини към Джон Кери в Брюксел, където на 1 април ще се проведе министерска среща на страните от НАТО.

Защо Microsoft пусна Office пакет за iPad

Софтуерният концерн признава, че преходът от PC към мобилните устройства е факт, твърди експерт

    


Министър Андреева мисли за по-високи заплати, а не за марихуаната за медицински цели

/КРОСС/В момента дискусията да се използва марихуаната за медицински цели не е актуална, призна в сутрешния блокна БНТ министърът на здравеопазването Таня Андреева, като уточни, че самата тя е по-скоро против тази идея. Употребата на марихуана за медицински цели не е уместна за България. В много страни се води тази дискусия. В момента у нас се проверяват активните съставки на марихуаната като аналгетици. Но в момента има достатъчно такива лекарства и нищо не налага да се използва марихуаната в медицината, обясни д-р Андреева. Тя коментира и наболелия проблем с дълговете на болниците. В момента болниците, които работят повече, имат и повече задължения. Опитваме се всички лечебни заведения да работят при равни условия. Защото, ако сегашното положение се запази, всички болници, които работят добре и много, ще бъдат обречени, посочи Андреева. Въвеждаме мерки, с които всички болници ще трябва да изпълняват комплексна медицинска дейност и да покриват всички клинични пътеки. Всички болници, които отговарят на стандарта, ще трябва да осигуряват и спешна помощ. В противен случай няма да получават финансиране от Националната здравноосигурителна каса, заяви здравният министър. Андреева уточни, че тези болници, които не покриват посочените критерии, ще трябва да си търсят финансиране. Тя призна, че в момента трудно се намират кадри в здравеопазването. По думите й една от причините за това е, че е изпуснат моментът да бъдат увеличени заплатите в сектора

"Ривер" разплака "Бока" исторически

„Ривер Плейт” нанесе паметен удар по „Бока Хуниорс” с 2:1 на „Бомбонера”, стадиона на вечния съперник. Гостите нямаха победа от 10 години на чужд терен в суперкласиката. За последно „Ривер” ликува през 2004-а с гол на Фернандо Кавенаги, който сега водеше атаката.
 21-годишният плеймейкър и нова звезда Мануел Лансини откри за гостите в 58-ата. В 68 „Ривер Плейт” нанесе паметен удар по „Бока Хуниорс” с 2:1 на „Бомбонера”, стадиона на вечния съперник. Гостите нямаха победа от 10 години на чужд терен в суперкласиката. За последно „Ривер” ликува през 2004-а с гол на Фернандо Кавенаги, който сега водеше атаката. 21-годишният плеймейкър и нова звезда Мануел Лансини откри за гостите в 58-ата. В 68

Обръч от сателти около Земята планира Китай

/КРОСС/В Китай се обсъжда план планетата ни да бъде опасана със сателити за наблюдение, съобщава в. "Саут Чайна морнинг пост". Ако планът бъде реализиран, в рамките на 2 г. може да бъде налице мрежа на Пекин от около 50 сателита. Това би представлявало повече от американския капацитет в тази област. Вестникът сочи, че намеренията били подхранени от китайското разочарование в издирването на малайзийския самолет, разбил се в Индийския океан. След триседмична работа спътниците не са в състояние да открият останки от изчезналият самолет, с който пътуваха предимно китайци, тъй като полетът беше насочен към Пекин. В момента около земята има близо 1000 спътника, повечето от които са комуникационни. От това число 150 са наблюдателни и шпионски, сочат статистиките на базирания в Щатите Съюз на загрижените учени. Досега китайски флот от сателити е обвит от държавна тайна, но експерти твърдят, че той е предимно от наблюдателни спътници, които държат под около Поднебесната империя и съседните й страни.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване