Пламен Борисов: „Трябва да обединим усилията си и да дадем ясен знак, че искаме да имаме силно представителство в Европейския парламент“

“Трябва да положим много усилия за да върнем България на пътя на развитието. Страната ни има силна нужда от един силен отбор, който да работи в нейна полза в Европейския парламент. Несъмнено, това е отбора на ГЕРБ. “

Това заяви кандидата за евродепутат от листата на ПП ГЕРБ Пламен Борисов по време на посещението му в пернишкото с. Кралев дол. Той беше там по покана на кмета Пламен Георгиев.

Пламен Борисов присъства на традиционния курбан в...

Продължава

Пияна украинка хвърли трите си деца в кладенец и опита да се самоубие

Майка, която сама гледала децата си, реши да се самоубие под влияние на алкохола. Преди това решила да хвърли трите си деца в кладенеца, в който впоследствие скочила и тя, съобщава ТСН.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Трагедията се разиграла в одеското село Старая Некрасовка. Майка, която сама гледала децата си, реши да се самоубие под влияние на алкохола. Преди това решила да хвърли трите си деца в кладенеца, в който впоследствие скочила и тя, съобщава ТСН. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Трагедията се разиграла в одеското село Старая Некрасовка.

Пияна майка хвърли трите си деца в кладенец и опита да се самоубие в Украйна

Майка, която сама гледала децата си, реши да се самоубие под влияние на алкохола. Преди това решила да хвърли трите си деца в кладенеца, в който впоследствие скочила и тя, съобщава ТСН.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Трагедията се разиграла в одеското село Старая Некрасовка. Майка, която сама гледала децата си, реши да се самоубие под влияние на алкохола. Преди това решила да хвърли трите си деца в кладенеца, в който впоследствие скочила и тя, съобщава ТСН. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Трагедията се разиграла в одеското село Старая Некрасовка.

Нощ на литературата завладява България

/КРОСС/ На 14 май за трета поредна година България ще се потопи в европейската инициатива „Нощ на литературата". В ежегодния проект през 2014 г. ще вземат участие 9 български града - София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе. „Нощ на литературата" е международно събитие, в което за осми път ще се включат десетки европейски градове. Целта е представяне на преводна съвременна европейска литература и виртуално запознаване с нови и непознати за отделната дестинация автори. На 14 май 2014 г. от 18:00 до 21:30 часа едновременно във всички участващи градове ще се проведат публични четения в нетрадиционни градски пространства на откъси от произведения на европейски автори. Четците в инициативата са известни актьори или публични личности. Алгоритъмът на четенията във всяко „гнездо" следва схемата на всеки 30 минути да се представя в рамките на 15 минути един и същи откъс, а след прочита му участниците в събитието да получават печат в специално подготвена за целта брошура-пътеводител и да се отправят към следващото читателско гнездо. Този начин на провеждане на инициативата дава възможност на слушателите да се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ, а събралите поне пет печата участват и в томбола с награди

Бойко Борисов на рожден ден на Кубрат Пулев (Снимки)

Снощи Кубрат Пулев е празнувал рождения си ден, а Бойко Борисов е бил негов гост. Това става яьсно от последния пост преди около час на Борисов в профила му във фейсбук.
Снощи Кубрат Пулев е празнувал рождения си ден, а Бойко Борисов е бил негов гост. Това става яьсно от последния пост преди около час на Борисов в профила му във фейсбук. "Вчера вечерта имах удоволствието да поздравя един голям българин за рождения му ден. Пожелавам на Кубрат още много успехи." Това е написал лидерът на ГЕРБ и е публикувал снимки с

Кандидатстваме за европейска здравна карта и онлайн

/КРОСС/ До месец осигурените българи ще могат да подават документите си за европейска здравна карта онлайн, съобщиха за "Труд" експерти. Картата е от изключително значение, защото гарантира правото на безплатна спешна и неотложна помощ в ЕС, Македония, а от 1 юни - и в Сърбия. В момента формулярите за картата може да се подават във всички клонове на банка ДСК и в офисите на фирмата, спечелила обществената поръчка за изработването (пълният списък на местата е посочен на сайта на здравната каса). С нововъведението осигуреният ще си спести едно ходене - за подаването на документите. Той ще трябва само да отиде в посочения от него офис (а кой да е той ще отбелязва, докато онлайн подава документите си), за да си вземе картата, когато е готова, обясниха експерти. Изработването става в срок до 15 дни. Очаква се през 2016 г. да влезе в сила евродиректива, според която ще ползваме една здравна карта както за лечение в нашата страна, така и в ЕС. Т.е. новият документ ще е две в едно, което означава, че дотогава България трябва да е изградила електронно здравеопазване. Засега обаче е предвидено единствено от есента т.г. при влизането в болница пациентът да се "чекира" с личната си карта чрез специално устройство. Същото ще извършва и при изписването. Така касата ще плаща за лечение само в "маркирания" период.  

Александър Турчинов: Готвят се провокации на 9 май в цяла Украйна, руснаците няма да успеят

Временният президент на Украйна Александър Турчинов заяви, че местната и институционална подкрепа за Москва е „колосален проблем” в източните региони на страната, но хората са доказали, че Одеса няма да се пречупи под натиска на сепаратизма.

ХI Национален Тракийски Фолклорен Събор “Гергьовден” – 2014 /Наградените участници/

За 11-ти пореден път Поморие стана домакин  на Националния Тракийски Фолклорен Събор “Гергьовден” – 2014. Чрез него се показва ценността и богатството на българския фолклор, опазват се родовите корени и традиции и чрез участниците се предават на младото поколение. Признателните потомци на тракийските бежанци почитат паметта на дедите и ни напомнят да не забравяме идеите за свободна, и обединена България. Съборът се организира със съдействието на Община Поморие, Националния съюз на тракийските дружества в България, Тракийско дружество “Одринска епопея” Поморие и Народно Читалище “Светлина- 1939” гр.Поморие.

По традиция за Гергьовден се изпълниха обредни хороводни песни. Основният сюжет в песните бе свързан със Свети Георги, покровителят на нашия град, който дава много вяра за мирни и спорни дни, за щастие и успехи, за победа над злите сили, за здраве и берекет. Изпяха се много песни, свързани с усилената работа по полето, нивите, градините, кошарите, песни за труда на хората, от който се очаква да донесе плодородие и благополучие. Изпълненията през двата дни 4-5 май 2014г. се оцениха от жури в състав: Председател : проф. д-р Стефан Чапкънов – композитор и диригент, и членове: Калинка Згурова – странджанска народна певица, Николай Николаев – музикален педагог, гъдулар, музикален редактор в радио “Стара Загора”, Илка Димитрова – музикален редактор БНР, Димитър Стойков – акордеонист и народен изпълнител и Дора Арбова – музикален педагог.

НАГРАДЕНИТЕ УЧАСТНИЦИ

 

Награди на манастир “Св. Георги Победоносец” – гр. Поморие

 

Мъжка битова група „Средец”

Женска битова група с. Ново Паничарево

Вокална група „Бриз” при ОУ „Хр. Ботев” гр. Поморие

 

Женски фолклорни групи

 

І-ва награда – ЖБГ „Ветренски славеи” кв. Ветрен

ІІ-ра награда – Битов състав „Перуника” при ПК „Освобождение”

ІІ-ра награда – ПГ „Изгревски славеи” кв. Изгрев

ІІ-ра награда – ФГ „Пей сърце” при ПК „Св. Георги” Поморие

ІІІ-та награда –  ЖФГ при НЧ „Самообразование” с. Гълъбец

ІІІ-та награда – ЖФГ при НЧ „Светлина-1928” с. Кошарица

 

Мъжки фолклорни групи

 

І-ва награда – МФГ при НЧ „Хр. Смирненски-1926” с. Здравец

Детски фолклорни групи

 

І-ва награда – ДФФ  „Паничарче”

Индивидуални изпълнители – от 7г. до 12 г.

 

І-ва награда – Пламена Илиева

І-ва награда – Димитър Петков

ІІ-ра награда – Петър Илиев

ІІ-ра награда – Магдалена Манолова

ІІІ-та награда – Рая Атанасова

 

Индивидуални изпълнители – от 13г. до 18 г.:

І-ва награда – Гергана Димитрова

І-ва награда – Станислава Василева

І-ва награда – Наталия Владимирова

ІI-ра награда– Ина Добрева

ІІI-та награда  - Стиляна-Роса Матева

ІІI-та награда  - Михаела Йоргова

Поощрителна награда – Дилян Дянков

 

Индивидуални изпълнения – над 18 год. – жени

 

І-ва награда – Ангел Митрев

І-ва награда –Стефан Сираков

ІІ-ра награда –  Стайко Калоянов

ІІ-ра награда – Калина Янакиева

 

 

Инструменталисти

 

І-ва награда – Стоян Иванов – гайда

ІI-ра награда – Михаил Трифонов – тамбура

ІІI-та награда – Атанас  Петков – гайда

 

Инструменталисти до 12г.

 

І-ва награда – Павел Димов – гайда

 

                                      Соло изпълнение със съпровод

 

І-ва награда – Катя Христова

 

Проведе се ХI Национален Тракийски Фолклорен Събор “Гергьовден” – 2014

Поморие стана домакин на ХI-то издание на Националния Тракийски Фолклорен Събор “Гергьовден” – 2014. Чрез него се показва ценността и богатството на българския фолклор, опазват се родовите корени и традиции и чрез участниците се предават на младото поколение. Признателните потомци на тракийските бежанци почитат паметта на дедите и ни напомнят да не забравяме идеите за свободна, и обединена България. Съборът се организира със съдействието на Община Поморие, Националния съюз на тракийските дружества в България, Тракийско дружество “Одринска епопея” Поморие и Народно Читалище “Светлина- 1939”.

По традиция за Гергьовден се изпълниха обредни хороводни песни. Основният сюжет в песните бе свързан със Свети Георги, покровителят на нашия град, който дава много вяра за мирни и спорни дни, за щастие и успехи, за победа над злите сили, за здраве и берекет. Изпяха се много песни, свързани с усилената работа по полето, нивите, градините, кошарите, песни за труда на хората, от който се очаква да донесе плодородие и благополучие. Изпълненията през двата дни 4-5 май 2014г. се оцениха от жури в състав: Председател : проф. д-р Стефан Чапкънов – композитор и диригент, и членове: Калинка Згурова – странджанска народна певица, Николай Николаев – музикален педагог, гъдулар, музикален редактор в радио “Стара Загора”, Илка Димитрова – музикален редактор БНР, Димитър Стойков – акордеонист и народен изпълнител и Дора Арбова – музикален педагог.

 

Родени на 5 май


5 май е Международният ден на акушерката. Този празник се различава от традиционния Бабин ден по това, че на него акушерките в световен мащаб отбелязват солидарността си една с друга и с каузата на акушерството. На този ден се организират се образователни шествия и акушерски лекции, изразява се професионална признателност към работата на акушерките, които оказват ключови грижи по време на бременността и ражданията на жените, както и в проследяването на възстановяването на майката и прехода на...

Българин задържан в Гърция за детска порнография

Един българин е арестуван в гръцкия град Янина, докато преглеждал пациенти в лекарския си кабинет. Медикът е задържан по подозрения за детска порнография.

Нови мерки по пътищата за голямото прибиране

От днес до 7 май ще има по две ленти от Варна към София по магистрала „Хемус”, за да се облекчи трафикът на обратно към столицата

Дежурна каса на Енерго-про работи днес във Варна

Дежурна каса за плащане на електрическа енергия работи днес - 5 май за удобство на гражданите на Варна, съобщиха от електроразпределителното дружество за Moreto.net. Касата е на адрес бул."Съборни"№42 и ще работи до 13 часа.

Въвеждат пропускателен режим в Слънчев бряг

/КРОСС/ Слънчев бряг ще посрещне летния сезон със засилени мерки за сигурност. От 1 юни се въвежда пропускателен режим в курорта. На 8-те КПП-та камерите ще разчитат регистрационните номера на превозните средства Заведения, магазини и хотели ще бъдат зареждани само в определени часове. Специален режим ще имат и т.нар бар-кролове, при които туристите изпиват големи количества алкохол, докато се разхождат по улиците, предаде бТВ. През лятото туристите в курорта най-често се оплакват от кражби. За сезона там пристигат джебчийски групи от цялата страна. В борбата с тях тази година ще се включат четири кучета и шестима полицаи, обучени да работят с тях. От полицията обещават повече командировани полицаи и повече преводчи, които ще обработват бързо и денонощно жалбите на чуждите туристи, включително и издаването на нови документи.  

Бегълците избрали дните преди почивката, защото тогава зад решетките времето спира

/КРОСС/ Едва ли някой от служителите на Централния софийски затвор е помогнал на бегълците Николай Кръстев Николов-Шатката и гватемалеца Хосе Луис Гевара Мартинез. Около това мнение се обединиха пред bTV музикантът Дани Милев, който 2 пъти е осъждал следствието и прокуратурата за това, че е лежал неправомерно в затвора, и Стефан Чолаков - авторът на най-впечатляващия банков обир у нас. Чолаков, който сега се занимава с банкова сигурност, заяви, че постоянно има бягства от затвора. Той заподозря, че Мартинез и Шатката ще бъдат хванати съвсем скоро. По думите му, за да минат границата им трябват много средства, с които Чолаков се съмнява да разполагат. Дани Милев подчерта, че атрактивното е, че това се случва в централния затвор, тъй като има много варианти за бягства при придвижване. За да успеят да изчезнат завинаги, двамата изчезнали знаят, че трябва да се скрият завинаги, каза Милев. Той не скри, че всеки застрашен да изкара много време зад решетките се интересува какви са вариантите да излезе. И двамата събеседници се изненадаха как така двамата бегълци се познават. Единият е следствен, другият - осъден. Единият е чужденец. Изключено е в корпуса на затвора да са имали чести срещи. Вероятно са се запознали на работа. Според Дани Милев и Стефан Чолаков е възможно двамата бегълци неслучайно да са избрали дните преди дългата почивка, защото зад решетките времето спира около празниците.  

В избирателните списъци има 850 000 мъртви души

/КРОСС/ „В сайта на Националния статистически институт са обявени данните за населението на България. Данните показват, че тези, които имат право да гласуват, са 6 926 716 души, но данните на ЦРУ показват, че тази цифра е 5 862 000. Данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) пък показват, че хората, които имат право да гласуват, са 6 533 000 души. Получава се, че 850 000 са мъртвите души", каза в „Здравей, България" проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика. По думите му тези лица фигурират в избирателните списъци без да са налице някъде другаде. Според говорителя на ЦИК Цветозар Томов първият проблем е, че в избирателните списъци има доста по-малко имена, отколкото в списъците на предните избори. „Това се дължи на факта, че на изборите за европейски парламент не всички българи имат право да гласуват", каза той и добави, че българите, които живеят например в Турция, нямат право да гласуват на тези избори. „Въпросът за мъртвите души се обсъжда от 20 години. Основната причина да има толкова голяма разлика между реалния брой на хората, които живеят в България, и хората, които фигурират в списъците на ГРАО, е в това, че съществува голямо количество българи, които се водят, че живеят в България, но ГРАО няма информация за адреса им извън страната", обясни Томов. Според него, за да се реши този проблем, трябва да се въведе активна регистрация при избори

Армията атакува блокпостове в Славянск

 Украински силови структури атакуват блокпостове на силите за самоотбрана около Славянск, съобщава представител на щаба за самоотбрана на града.

Блокпостовете са атакувани по периметъра на Славянск. Водят се боеве, в резултат от които петима опълченци са сериозно ранени. Съобщава се, че армията се опитва да блокира града. „Вече сме затиснати в плътен пръстен, магазините се затварят, продукти няма, няма с какво да се търгува” – каза представител на опълченците.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/news/2014_05_05/Armijata-atakuva-blokpostove-v-Slavjansk-3399/

Волейболният отбор Миньор приема Тетевен волей на финал в зала Борис Гюдеров

Волейболният отбор "Миньор" приема "Тетевен Волей" във финален мач от Висшата волейболна лига на България. Срещата ще се играе днес в спортна зала "Борис Гюдеров", припомня ZaPernik.com.

"Приканяме всички жители на град Перник, да посетят този спортен празник за града ни и да подкрепят пернишките момчета по пътя им към волейболната Суперлига. Нека всички заедно подкрепим отбора, подкрепим града, нека за момент забравим за проблемите...

Продължава

Украйна ще фалира, ако загуби територии

Стандарт енд Пуърс: страната не може да обслужва дълговете си

Кубинецът Вилфредо Леон подписа със Зенит (Казан)

Кубинския волейболист Вилфредо Леон подписа договор със Зенит (Казан), съобщава руски сайт. Така през следващия сезон той ще продължи кариерата си в Суперлигата. Преди време се появи информация, че та...

Петков пита: Колко плащаме за срещите на Орешарски с народа?

Изнесените заседания на правителството в последно време, които се провеждат извън столицата, са всъщност "зле прикрит стремеж правителството да компенсира външнополитическата си несъстоятелност ...

Възобновяват процеса срещу Оскар Писториус

В Претория възобновяват изслушването на Оскар Писториус в съда. Южноафриканският лекоатлет, който е с ампутирани крака е обвинен за убийството на приятелката си Реева Стеенкамп през февруари миналата ...

Чернев: Скоро много българи ще избягат от Украйна

/КРОСС/ „Не виждам проблем с доставките на газ. Едва ли Русия ще спре доставките на газ за Украйна, защото няма интерес от това", каза в „Здравей, България" икономистът Красен Станчев относно събитията в Украйна. По думите на Павел Чернев кървавите сблъсъци в Одеса се разиграват много близко до места, които са населени с етнически българи. „Какво правим ние, когато цепещата се като чамова дъска Украйна, застраши нашите хора и към нас тръгнат бежанци?", попита той и отговори, че трябва да изградим система и да приемем българите обратно. „Съвсем скоро много българи ще избягат от Украйна", категоричен е Чернев. Той е на мнение, че страната ни трябва да гледа интереса си, защото ние сме най-застрашени от евентуални санкции срещу Русия и от евентуална бежанска вълна. „Не виждам да има проблем с приемането на бежанци, ако има такива. Смятам, че те ще бъдат добре приети", каза Станчев.  

Платформа рани акробати, българка е сред пострадалите

Името на българката е Виктория Медейрус, тя е от Добрич и е на 35 години, а цирковият номер е измислен именно от нея и съпругът ѝ

Доайенът на ветеринарите в пернишко д-р Стоименова спасила живота на слон

За първи път от създаването на Българската агенция за безопасност на храните вратите на тази тайнствена структура се отварят за перничани. Ден на отворените врати се организира в началото на април във всичките 28 агенции в България. Днешните гости на агенцията, която обединява бившите инспекции по опазване на общественото здраве и ветеринарно-медицинска служба обаче едва ли са чували, че пернишки ветеринарен лекар е оперирал истински слон! tribuna.bg разказва тази твърде любопитна...

Продължава

Гришо стартира днес в Мадрид

Григор Димитров запази позицията си в тазседмичното издание на АТР ранглистата и от този понеделник отново се намира под №14 в света, което е и неговото рекордно класиране до момента. Тази вечер хасковлията ще започне участието си на Мастърса в Мадрид, където е поставен под №12 в основната схема и в двубой от първи кръг ще се изправи срещу представителя на домакините Пабло Карено Буста.

ЦСКА стана на 66 години

ЦСКА стана на 66 години. Ден след като победи "Литекс" с 2:0 и почти си осигури второто място в най-тежката година в историята си, на стадион "Българска армия" отвориха шампанското. Преди 10 месеца от вси страни искаха ЦСКА да бъде закрит.

"Червените" са най-успешният футболен клуб на България. Два пъти играха на полуфинал за КЕШ и веднъж за ЦСКА стана на 66 години. Ден след като победи "Литекс" с 2:0 и почти си осигури второто място в най-тежката година в историята си, на стадион "Българска армия" отвориха шампанското. Преди 10 месеца от вси страни искаха ЦСКА да бъде закрит. "Червените" са най-успешният футболен клуб на България. Два пъти играха на полуфинал за КЕШ и веднъж за

Карло Анчелоти: Платихме за полуфинала


Треньорът на "Реал" (Мадрид) Карло Анчелоти смята, че грешната стъпка срещу "Валенсия" (2:2) се дължи на прекалените усилия в полуфинала с "Байерн". Белите се препънаха срещу съперника си, като два пъти изоставаха, но успяха да вземат точка в края на двубоя.

"Мисля, че проблемът беше преди всичко физически, защото "Атлетико" и "Челси" страдаха по същата причина. Когато играеш полуфинал в Шампионската лига, е нормално следващата неделя да не успееш да дадеш най-доброто. Платихме...

Вече пишат черен списък с избиратели! Ето кой е вътре!

Институциите в страната вече обменят данни за хората, които няма да имат право да гласуват на изборите на 25 май.

Панел се откърти от блок, по чудо не уби никого

Панел се откърти от балкон на апартамент в Шумен и полетя от петия етаж. По чудо в този момент никой не е минавал наблизо и няма пострадали и жертви. Предполага се, че причината за инцидента са корозирали метални връзки на падналия панел.

Около 500 000 българи пътуват за празниците

/КРОСС/ Според Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма тенденцията за Гергьовден е около 340 000 българи да пътуват в страната, а около 140 000 - да излязат в чужбина. Към момента първоначалните ни прогнози се потвърждават, всичко се развива нормално, в рамките на очакванията. По думите му няма никаква изненада, по отношение на основните числа, които са свързани с българите, които излизат в чужбина, включително и към съседна Гърция. „През миналата година, когато имахме същото съотношение на дните - дълъг уикенд с Великден, общо взето гръцката граница беше премината за целия период от 90 000 превозни средства и близо 290 000 пътници в тях. Към момента ние се движим в тези параметри - около 80 000 са превозните средства, които са преминали границата в двете посоки, като очакваме до края на периода - вторник, да достигнем числата, които са били миналата година", уточни Драганов пред бТВ. По думите му около 85 000 от всички, които са преминали границата, са български туристи, които ще бъдат в Гърция, което означава, че България ще подобри гръцката икономика със значителна сума.Нови мерки по магистралите в края на празничните дни. От днес до 7 май ще има по две ленти от Варна към София по магистрала „Хемус", за да се облекчи трафикът на обратно към столицата, предава Нова телевизия

Ако Украйна бъде разбита

 Украйна е независима страна-членка на ООН, чийто граници са признати включително от Русия. Затова всяко посегателство срещу нея би било посегателство и срещу Хартата на световната организация, пише "Ди Велт".

Според Москва, в Източна Украйна бушува гражданска война - според Киев, там е в ход антитерористична операция. Руският президент Владимир Путин добре знае какво означава това. Преди 14 години той започна първия си управленски мандат в Кремъл с подобна офанзива в Чечения. Путин представяше тази офанзива като законна борба срещу терористите и сепаратистите. С какво право сега може да обвинява украинското правителство, че действа по същия начин срещу въоръжените милиции в Източна Украйна? - пита "Ди Велт".

От друга страна, Путин отказва да признае легитимността на новото украинско ръководство след бягството в Русия на бившия президент Виктор Янукович. В такъв случай Путин би следвало много бързо да реши дали ще защитава руското население в Източна Украйна от една военна аперация, която в неговите очи е напълно незаконна. Ако наистина реши да се намеси в конфликта и изпрати руски войски на място, той би поел с това окончателно курс към конфронтация.

Предупреждението на Джон Кери

САЩ вече загатнаха недвусмислено какъв би бил техният отговор - те ще предприемат стъпки за изключването на Русия от световните финансови пазари. Вашингтон има подходящите ефикасни средства за това. САЩ могат също така да направят публично достояние обмена на информация между руските милиции в Източна Украйна и издаващите заповедите в Москва. Държавният секретар Джон Кери вече намекна, че САЩ разполагат с пълен запис на този информационен обмен. Оповестяването му може да стане например на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Тогава Путин, който винаги е отричал да има влияние върху въпросните милиции, би изглеждал в очите на света като държавен ръководител, чиято дума не струва пукната пара. Независимо по кой въпрос. Това би било доста неприятно и за Китай - единствената държава, за която Москва вярва, че е на нейна страна.

Украйна е независима страна-членка на ООН, чийто граници са признати включително от Русия. Затова всяко посегателство срещу нейната цялост би било и посегателство срещу Хартата на ООН, пише по-нататък "Ди Велт". Подобно нещо би представлявало зачеркване на една от основните цели на Америка във Втората световна война - създаването на Организацията на обединените нации, подготвено в основата си от демократа Франклин Рузвелт и осъществено от друг демократ - Хари Труман. Има ли въобще Владимир Путин експертни съветници по въпросите, отнасящи се до Америка? Такива, които да му кажат какво означава за демократ като Барак Обама един бивш офицер от КГБ де факто да си играе с ООН? И ако има, дали Путин е слушал внимателно какво му казват?

 

В състояние ли е Путин да се разбере мирно със Запада?

 

Путинизъм = автокрация

Барак Обама залага на дипломацията. Червената линия за него е източната граница на НАТО. Ако обаче срещу Украйна, а с това и срещу ООН бъде нанесен удар, настроението във Вашингтон много бързо ще се обърне, пише Торстен Крауел в "Ди Велт".

Пред същото издание британският издател и член на Горната камара на парламента лорд Вайденфелд предупреждава за авторитарния стил на управление, старателно изграждан от Путин през всичките 15 години, през които той вече е на власт. "Путинизмът не е нито идеология, нито начин на живот, той е еклектична автокрация", пише Вайденфелд. Тази система разрешава на обикновения руски гражданин широки права - например да ходи на църква, колкото често си пожелае, да тъжи за смъртта на руския цар или да се прехласва по Сталин. Стига тези негови права да не застрашават властта на Путин - всеки опит за подкопаване на икономическата или политическата мощ на президента и неговото обкръжение се наказва жестоко със задържане, показни съдебни процеси, затвор, отнемане на собственост. Бягството в чужбина също не е решение, тъй като дългата ръка на автократа Путин може да застигне всекиго навсякъде по света.

Основната външнополитическа цел на Путин е ясна: превръщането на Русия отново в световна сила. За постигането ѝ той се нуждае от връщането на "близката чужбина" отново в руската орбита - Крим, Източна Украйна, Приднестровието... А също и от заздравяването на съюза с Беларус. Една разединена Европа и една несигурна Америка, която се намира в отстъпление в Близкия Изток, само улесняват задачата на Путин.

Решението на украинския ребус постепенно навлиза в решителната си фаза. В състояние ли е Путин да се разбере мирно със Запада? Или ще реши да рискува, застрашавайки мира със северноатлантическия свят? Последното би застрашило обаче и неговия еклектичен автократски режим, пише още лорд Вайденфелд в авторска колонка в "Ди Велт".

 

DW.DE

Коритаров: ЕС да наложи санкции на Русия срещу агресията

Не виждам проблем с доставките на газ. Едва ли Русия ще спре доставките на газ за Украйна, защото няма интерес от това, каза по НТВ икономистът Красен Станчев относно събитията в Украйна.

Слабата китайска индустрия натовари азиатските борси

В Токио и Сеул пазарите са затворени заради празници, а останалите индекси не отчетоха ясна посока


Китайската слаба индустрия натовари азиатските борси

В Токио и Сеул пазарите са затворени заради празници, а останалите индекси не отчетоха ясна посока


ОФК “Поморие” победи с 3:2

Мъжкият отбор на ОФК “Поморие” игра домакинска среща с първия във временното класиране ФК “Странджа – Агрокорн” Средец. Срещата се състоя на 04.05.2014 г./ неделя/ на Стадион Поморие. След оспорвана игра,  ОФК “Поморие” победи с 3:2. Голмайстори: Калоян Алексиев, Пламен Димитров и Павел Георгиев.

"Ройтерс": "Южен поток" е въжето, на което Русия ще обеси Украйна


Основното предназначение на "Южен поток", подобно на руско-германския "Северен поток" под Балтийско море, е за се заобиколи Украйна. По този начин споровете между Москва и Киев няма да пречат на доставянето на руски газ за Европа, повечето от който в момента преминава през украинска територия. 

"Ако приемем "Южен поток", Европа ще продаде въжето, на което Русия ще обеси Украйна и също така ще е приемане да се увеличи енергийната й зависимост от Русия", коментира Франк Умбах от...

Бранджелина отново заедно по сценарий на Анджелина Джоли

/КРОСС/ Брад Пит и Анджелина Джоли отново ще се снимат заедно, съобщава сайтът JustJared.com. Звездната двойка не е участвала заедно във филм от "Г-н и г-жа Смит" през 2005г., по време на който пламна любовта между тях. 38​​-годишната актриса е написала сценария за предстоящия филм, който ще се снима в Европа. Анджелина в момента работи върху втория си режисьорски проект - Unbroken, след като засне режисьорски си дебют - The Land of Blood and Honey, през 2011 година. 50-годишният Брад току-що завърши снимките за филма за Втората световна война Fury, който ще се появи на големия екран в САЩ на 14 ноември.  

Формулата за намаляването на гръцкия дълг

Гърция се стреми към „заключване” на лихвените проценти на заемите, които е получила от държавите-членки на еврозоната, на ниски нива за много години

прочети повече

Стартира новата гръцка обществена телевизия

 Тази вечер се очаква старта на NERIT – новата гръцка обществена телевизия, съобщи нейният президент Георгиос Прокопакис пред агенция АНА.

Ще има скромна церемония. Атмосферата е доста дискретна, за разлика от вдигнатия голям шум при закриването на ERT миналата година.

Очаква се новата Гръцка Радио-Интернет-Телевизия (NERIT) да започне да излъчва в 18 ч. с информационен бюлетин, последван от два филма – един гръцки и един чужд - и спортна емисия.

Според АНА програмата на NERIT постепенно ще се обогати с 16 нови предавания през следващите петнадесет дни, освен емисиите, посветени на местните и европейските избори на 18 и 25 май.

Президентът на новата обществена телевизия призна за проблеми, свързани с персонала. NERIT ще вземе повечето журналисти, работещи в DT – олекотения вариант на старата обществена телевизия ERT, който излъчваше след затварянето й.

Вестник "Вима" излезе днес със заглавие " NERIT – хаосът е пълен", отбелязвайки: Десет месеца по-късно става все по-очевидно, че затварянето на ERT е било прибързано и незряло решение, а начинът, по който сегашното правителство управлява тази институция е още по-трагичен.

Гръцкото правителство затвори ERT внезапно на 11 юни м.г. в рамките на изискванията за съкращаване на работни места в обществения сектор, наложени от кредиторите ЕС и МВФ в замяна на милиарди евро помощи за Гърция след 2010 г.

Атина оправда това решение, което стъписа света, като обясни, че ERT с нейните 2600 служители и 300 милиона евро разходи годишно е раздуто и неефикасно предприятие. /АФП

Проф. Иванов: В избирателните списъци има 850 000 мъртви души

В сайта на Националния статистически институт са обявени данните за населението на България. Данните показват, че тези, които имат право да гласуват, са 6 926 716 души, но данните на ЦРУ показват, че тази цифра е 5 862 000.

Спомен за Чочо Попйорданов

/КРОСС/ Днес се навършва една година от смъртта на големия български актьор Петър Попйорданов. Той почина навръх Великден - 5 май миналата година, след като падна от двуметрова височина на Боянските гробища. Обичаният от цяла България актьор беше настанен в Централна реанимация на "Пирогов" на 4 май следобед с пряка опасност за живота, в кома. Чочо Попйорданов беше приет в болницата с тежка двустранна мозъчна контузия, двустранно счупване на черепните кости, вътречерепен хематом, счупване на черепната основа, контузия на белия дроб и с едно счупено ребро. Сърдечната му дейност беше поддържана с медикаменти и беше поставен на командно дишане. Въпреки близо 15-часовите усилия на лекарите в "Пирогов", той почина рано сутринта на Великден в резултат на тежка черепно-мозъчна травма с недостатъчност на мозъчния ствол. Чочо Попйорданов е роден на 11 юни 1964 г. в София. Той е син на дългогодишния директор на Киноцентър "Бояна" и генерален директор на БНТ Иван Попйорданов. Актьорът произхожда от родолюбив български род от град Велес. Прадядото на Чочо е първи братовчед на македонските революционери - войводата Миле и по-малкият му брат Йордан Попйорданов-Орце, водачът на солунските атентатори Чочо завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1989. Неговата специалност е актьорско майсторство. Той е ученик на Крикор Азарян и Тодор Колев

Цигарите, алкохола и солената храна, водят до преждевремна смърт

 Цигари, алкохол и прекалено солена храна. Това за главните фактори за 37 милиона случая на преждевременна смърт, които може да бъдат предотвратени до 2025 г. на Земята, ако населението възприеме по-здравословен начин на живот, се посочва в изследване на Лондонския имперски колеж, публикувано в британското издание "Ланцет".

Учените са изчислили, че премахването или ограничаването на главните рискови фактори за здравето може да попречи или да забави 37 милиона жители на планетата преждевременно да си отидат.

По-здравословният начин на живот означава да се намали с една трета на консумацията на тютюн, да се ограничи с 10% потреблението на алкохол, да се съкрати с 30% количеството на потребяваната сол и необходимостта да се намали с 25% на броя на хората, страдащи от високо кръвно налягане, както и да се спре повишаването на броя на затлъстелите и на диабетиците.

Това усилие би позволило до 2025 г. да се избегне или да се забави смъртта на 16 милиона души сред световното население от 30 до 70-годишна възраст и да се избегнат 21 милиона случая на преждевременна смърт при хората над 70 г.

Двата главни елемента за въздействие върху продължителността на живота са тютюнът и високото кръвно налягане, който е важен рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания и може да се пребори с медикаменти, физическо натоварване и намаляване на консумацията на сол.

При спазване на изискванията за здравословен живот ще намалее смъртността при сърдечно-съдовите болести и при болните с хронични респираторни проблеми, ще спадне броят на починалите от рак на белите дробове и на стомаха и ще се избегне тенденцията за увеличаване на смъртността, свързана с диабета, се посочва в изследването. /АФП

Лондон / Великобритания

Йотова: Вместо да произвеждаме качествени продукти, създаваме молове

/КРОСС/ За втори път кандидатът за евродепутат Илияна Йотова се срещна със зеленчукопроизводители в Игнатиево, Варненско, след като получи от тях сигнал, че нямат достъп до оранжериите си. Сагата започва преди няколко години, когато шефа на областна дирекция към земеделското министерство по времето на управлението на ПП ГЕРБ, принуждава производителите да подпишат договор за аренда с майка му, която е собственик на земята. Преди това те са имали договор със земеделска кооперация, която от своя страна е собственик на оранжериите. Съдебни решения на заведените дела, все още няма, но частен съдебен изпълнител, забранява достъпа на хората до оранжериите им. "Това е основен поминък за над 500 човека - производителите и целите им семейства" - коментира г-жа Йотова, "А те нямат достъп до производството си, което е недопустимо". При предишно свое посещение във Варна, Илияна Йотова получава жалба от производителите, която лично входира в МЗХ. След нейната намеса, поне живата охрана е махната, но и в момента стои един заключен портал, който ограничава достъпа. "Оказа се, че поради съдебните спорове и административни хватки от страна на "собственика", хората не могат да се регистрират като земеделски производители и съответно да получават евросубсидии", каза Илияна Йотова. "Вместо да произвеждаме качествени, български зеленчуци, плодороднта земя ще бъде дадена за нови гигантски молове и паркинги

В планините не става за туризъм, студено е и вали

Лоши са условията за туризъм навсякъде по планините. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския червен кръст.
Във високите части на всички планини температурите са отрицателни. Там валежът е от смесица между дъжд и мокър сняг, придружен от гъста мъгла. Следобед се очаква в планините от Западна България Лоши са условията за туризъм навсякъде по планините. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския червен кръст. Във високите части на всички планини температурите са отрицателни. Там валежът е от смесица между дъжд и мокър сняг, придружен от гъста мъгла. Следобед се очаква в планините от Западна България

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване