Професор: Зад братоубийствената война в Украйна стоят енергийните интереси на САЩ

“Официален Киев прави всичко друго, но не и да омиротвори ситуацията. В Украйна започва повсеместен геноцид, а ескалацията на напрежението е провокирана от САЩ, чиято далечна цел е да дестабилизират Русия и Европейския съюз. НАТО пък е доволно от създалата се ситуация, защото отново намери причина да продължи да съществува, след като месеци наред се чудеше какво да прави.” Така експертът по енергийна геополитика проф. Нина Дюлгерова коментира в “Гореща точка” по TV7 кървавата баня в Украйна.

По думите й т.нар. сепаратисти всъщност са федералисти, които се борят за живота си и за оцеляването на Украйна, но Украйна равнопоставена, многоезична и многокултурна и Киев, който гледа на всички поравно.

Зад братоубийствената война в страната тя видя енергийните интереси на САЩ, които искат да отстранят превърналата се в монополист на европейския енергиен пазар Русия и да наложат шистовата технология за добив.

“Много е странно, че когато има атака от страна на Киев, автоматично излизат официални говорители във Вашингтон и обвиняват Русия за ескалацията и говорят за засилване на санкциите”, заяви тя.

“Обикновено има ескалация на ситуацията, когато идва някой високопоставен американски служител. Досега след всяко такова посещение имаше ескалация. Това е умишлено провокирано от американците. Говорим за провокация и диверсия, която предизвиква и ескалира противопоставянето между Източна и Западна Украйна”, категорична бе тя и добави, че сме свидетели на стратегическа енергийна война.

Тя обаче изключи възможността това да подпали мира в Европа, защото конфликтите остават в рамките на регионалното. Нито Русия ще влезе в Украйна, нито НАТО, въпреки войнствената реторика на Алианса, смята експертът. По думите й НАТО просто си намери нова цел и се съживи след месеците застой/КРОСС/

 

 

Платформа падна върху 11 циркови акробати в САЩ, ранена е и българка

11 акробати от циркова трупа са пострадали при инцидент по време на представление в американския град Провидънс, съобщи Нова телевизия. Окачена платформа е паднала върху акробатите. При инцидента е ранена и една българка. По информация от нейния съпруг тя е добре и ще се възстанови бързо. Името на българката е Виктория Медейрус. Тя е от Добрич и е на 35 години. Американските агенции съобщават, че има двама души в тежко състояние.

Зам.-кметът на Плевен изгорял заради уличното осветление

Всичко това се случва, тъй като над тях винаги е имало чадър, опънат от предишната управляваща партия, от която беше избран и сегашният градоначалник - Димитър Стойков, обясни Галина Петкова, представител на гражданските организации, които настояват за оставката и на кмета.

Учени залягат над теорията на вампира, скоро може да сме вечно млади

Учени правят опити с преливане на млада кръв и са установили, че тя действително „презарежда” мозъка, образува нови кръвоносни съдове и подобрява паметта и заучаването. Засега опитите са с мишки, но идва времето и на опитите с хора.

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

БДЖ пуска допълнителни вагони за 8 бързи влака

Холдинг Български държавни железници” ЕАД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на влакове, които пътуват по основните направления в страната, съобщи Кросс.

Увеличението на съставите на влаковете се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на празничните дни по повод Международния ден на труда и Деня на храбростта (Гергьовден).

При закупуване на билети за отиване и връщане, клиентите могат да ползват от 10 % до 30 % намаление от редовната цена на билета в зависимост от различните търговски оферти на дружеството.

Днес с увеличен състав ще се движат: – един бърз влак със задължителна резервация по направлението София – Бургас („Чайка”); – седем бързи влака по направленията София – Бургас (два влака), Бургас – София, София – Варна (два влака), София – Стара Загора и София – Лом.

 

 

 

Бундесбанк нападна вербално френския премиер

Паричната политика трябва да стане мощен инструмент за растеж и работни места, заяви през уикенда Мануел Валс


140 000 българи в чужбина за празниците

Тенденцията за Гергьовден е около 340 000 българи да пътуват в страната, а около 140 000 - да излязат в чужбина. Към момента първоначалните ни прогнози се потвърждават, всичко се развива нормално, в рамките на очакванията. Това каза пред агенция "Фокус" Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

S&P: Ако Украйна загуби територия, ще има фалит

Украйна ще се сблъска с фалит по дълга в случай на загуба на голяма част от своята територия. Това предупреди в Астана ръководителят на международната рейтингова агенция Standard & Poor's Дж...

Бягството на Шатката е подготвено, той е работил за Райко Кръвта, казва журналист

Емблематичното бягство на двамата закоравели престъпници Николай Николов-Шатката и гвателамеца Хосе Мартинез не е случайно и е добре организирано. Така смята журналистката Надя Чолакова, която разказа...

Сърби правят обири с наши паспорти

Гръцката полиция е задържала четирима членове на международната група „Розовите пантери”, специализирана в обирите на луксозни бижутерия.

В Атина са задържани четирима сърби от „Розовите пантери”, намерен е фалшив български паспорт

В петък гръцката полиция е задържала четирима членове на международната група „Розовите пантери”, специализирана в обирите на луксозни бижутерии, съобщава вестник Kathimerini. Арестите са извършени в гръцката столица Атина. Четиримата задържани са сръбски граждани. При обиска на апартамента на един от арестуваните е открит фалшив български паспорт В петък гръцката полиция е задържала четирима членове на международната група „Розовите пантери”, специализирана в обирите на луксозни бижутерии, съобщава вестник Kathimerini. Арестите са извършени в гръцката столица Атина. Четиримата задържани са сръбски граждани. При обиска на апартамента на един от арестуваните е открит фалшив български паспорт

Спартак скочи на БФС заради програмата

В Спартак 1918 не са доволни от утвърдената програма за 24-ия кръг на Б група. Спортно-техническата комисия към БФС взе решение домакинският мач на варненци с Дунав (Русе) да се играе на 6 май (вторник) от 18 часа. Това е само три дни след тежкото гостуване в Хасково, което бе спечелено с 1:0.

В Атина са задържани четирима сърби от „Розовите пантери”, намерен е фалшив български паспорт

В петък гръцката полиция е задържала четирима членове на международната група „Розовите пантери”, специализирана в обирите на луксозни бижутерии, съобщава вестник Kathimerini. Арестите са извършени в гръцката столица Атина. Четиримата задържани са сръбски граждани. При обиска на апартамента на един от арестуваните е открит фалшив български паспорт В петък гръцката полиция е задържала четирима членове на международната група „Розовите пантери”, специализирана в обирите на луксозни бижутерии, съобщава вестник Kathimerini. Арестите са извършени в гръцката столица Атина. Четиримата задържани са сръбски граждани. При обиска на апартамента на един от арестуваните е открит фалшив български паспорт

Времето ще бъде хладно, облачно и с превалявания, температурите ще са между 12° и 17°

Настъпва захлаждане. Преди обяд от северозапад, по-късно през деня от север-североизток, с умерен вятър, ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижат с 5°-6° и дневните в повечето места ще са между 12° и 17°. Облачността ще е по-често значителна, в повечето места с превалявания, в южните райони придружени от гръмотевици. Настъпва захлаждане. Преди обяд от северозапад, по-късно през деня от север-североизток, с умерен вятър, ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижат с 5°-6° и дневните в повечето места ще са между 12° и 17°. Облачността ще е по-често значителна, в повечето места с превалявания, в южните райони придружени от гръмотевици.

Япония все се тресе – 17 ранени!

Ново силно земетресение разтърси японската столица Токио. Трусът е бил със сила 6 по скалата на Рихтер, а в резултат са пострадали ай-малко 17 души, съобщават световните агенции.

ЦСКА става на 66 години

Клубът е основан на 6 май 1948 г.


Явор Гечев: ЕК може да ни глоби с 3 млн. лв. заради луксозни джипове

Със зам.-министъра на земеделието разговаря Тихомир Тончев
- Г-н Гечев, ще загуби ли България 400 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони?
- Не, няма такава опасност. И говорителят на еврокомисаря по земеделие излезе с изявление, че нито има спиране на програмата, нито загуба на средства. Със зам.-министъра на земеделието разговаря Тихомир Тончев - Г-н Гечев, ще загуби ли България 400 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони? - Не, няма такава опасност. И говорителят на еврокомисаря по земеделие излезе с изявление, че нито има спиране на програмата, нито загуба на средства.

Гергьовден ще бъде украсен с музикален военен парад

За първи път тази година в навечерието на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия ще има музикален парад на военните духови оркестри, предаде БГНЕС. Със свободен вход за ...

Българката Виктория Медейрос е пострадала при инцидента в цирка в САЩ (видео)

Българката Виктория Медейрос и съпругът й - бразилецът Андрей, са сред пострадалите по време на акробатичен номер в цирк в Провидънс, Рок Айлънд, в неделя, съобщи bTV. Виктория е настанена в болница без опасност за живота. По думите на мъжът й Андрей нашенката има счупвания, но се чувствала добре. Мъжът уточни пред Нова телевизия, Българката Виктория Медейрос и съпругът й - бразилецът Андрей, са сред пострадалите по време на акробатичен номер в цирк в Провидънс, Рок Айлънд, в неделя, съобщи bTV. Виктория е настанена в болница без опасност за живота. По думите на мъжът й Андрей нашенката има счупвания, но се чувствала добре. Мъжът уточни пред Нова телевизия,

Китайското производство показва леко стабилизиране

Ще бъдат необходими по-смели действия, за да може икономиката да върне своята инерция, смята анализатор


Българката Виктория Медейрос е пострадала при инцидента в цирка в САЩ (видео)

Българката Виктория Медейрос и съпругът й - бразилецът Андрей, са сред пострадалите по време на акробатичен номер в цирк в Провидънс, Рок Айлънд, в неделя, съобщи bTV. Виктория е настанена в болница без опасност за живота. По думите на мъжът й Андрей нашенката има счупвания, но се чувствала добре. Мъжът уточни пред Нова телевизия, Българката Виктория Медейрос и съпругът й - бразилецът Андрей, са сред пострадалите по време на акробатичен номер в цирк в Провидънс, Рок Айлънд, в неделя, съобщи bTV. Виктория е настанена в болница без опасност за живота. По думите на мъжът й Андрей нашенката има счупвания, но се чувствала добре. Мъжът уточни пред Нова телевизия,

Времето ще бъде хладно, облачно и с превалявания, температурите ще са между 12° и 17°

Настъпва захлаждане. Преди обяд от северозапад, по-късно през деня от север-североизток, с умерен вятър, ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижат с 5°-6° и дневните в повечето места ще са между 12° и 17°. Облачността ще е по-често значителна, в повечето места с превалявания, в южните райони придружени от гръмотевици. Настъпва захлаждане. Преди обяд от северозапад, по-късно през деня от север-североизток, с умерен вятър, ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижат с 5°-6° и дневните в повечето места ще са между 12° и 17°. Облачността ще е по-често значителна, в повечето места с превалявания, в южните райони придружени от гръмотевици.

Днес да почерпят

Ангел Джалъзов, зам.-председател на Комисията за финансов надзор, 42 г.
Анжела Тонева, бивш председател на ДКЕВР.
Отец Боян Саръев, председател на сдружение “Св. Йоан Предтеча”, 58 г.
Проф. Буян Филчев, художник, 62 г.
Николай Младенов, министър на външните работи в правителството на Бойко Борисов, 42 г.
Салим Салимов, боксьор, 32 г. Ангел Джалъзов, зам.-председател на Комисията за финансов надзор, 42 г. Анжела Тонева, бивш председател на ДКЕВР. Отец Боян Саръев, председател на сдружение “Св. Йоан Предтеча”, 58 г. Проф. Буян Филчев, художник, 62 г. Николай Младенов, министър на външните работи в правителството на Бойко Борисов, 42 г. Салим Салимов, боксьор, 32 г.

И Раданово се наводни - къщи и животни потънаха в кал и вода

Според местните причини за наводнението са не само поройните дъждове, но и непочистената от общината канализация.

35-годишен мъж от Габрово търси родната си майка

35-годишният Ценко Горчев Атанасов от Габрово търси родната си майка. “Вече 20 г. се боря с тази мисъл и се надявам да успеете да ми помогнете”, казва Ценко пред в. “Клуб 100”.
 Той бил роден под името Росен на 17 февруари 1979 г. в “Майчин дом” в София. След раждането си бил оставен в дом “Майка и дете 35-годишният Ценко Горчев Атанасов от Габрово търси родната си майка. “Вече 20 г. се боря с тази мисъл и се надявам да успеете да ми помогнете”, казва Ценко пред в. “Клуб 100”.  Той бил роден под името Росен на 17 февруари 1979 г. в “Майчин дом” в София. След раждането си бил оставен в дом “Майка и дете" в кв.

Георги Георгиев-Гец - рекордьорът по филмови награди

"Цена, знай, че след киното най-много обичам теб и децата!" Съпругата на Георги Георгиев-Гец намира бележката с този текст една сутрин, след като той рано-рано е заминал на снимки. Българското кино също така рано откри актьора и той му се отдаде без остатък. Още е студент в Държавното висше театрално училище (ДВТУ),

Агнешкото се соли няколко часа преди печене, за да е крехко

Един от най-разпространените митове при приготвяне на агнешко е, че солта трябва да се сложи непосредствено преди печене, иначе щяло да изсъхне. Истината е, че колкото по-рано се осоли месото, толкова по-добре. Хубаво е да престои така поне няколко часа, а може и една нощ, преди да се сготви, съветва Иван Звездев. Един от най-разпространените митове при приготвяне на агнешко е, че солта трябва да се сложи непосредствено преди печене, иначе щяло да изсъхне. Истината е, че колкото по-рано се осоли месото, толкова по-добре. Хубаво е да престои така поне няколко часа, а може и една нощ, преди да се сготви, съветва Иван Звездев.

След около месец европейска здравна карта ще може да се взема и оналйн

До месец осигурените българи ще могат да подават документите си за европейска здравна карта онлайн. Картата е от изключително значение, защото гарантира правото на безплатна спешна и неотложна помо...

Германия търси местни спасители за Air Berlin

Федералното правителство апелира към бизнеса да инвестира в авиокомпанията


Костадинка Кунева: Конците няма да ме спрат

Хората, работещи за едно парче хляб, много от които вече не могат да си го позволят трябва да бъдат представени в Европейския парламент и СИРИЗА е най-подходящата партия за това, казва синдикалистката Костадинка Кунева в ексклузивно интервю за GRReporter.

прочети повече

Всеки ден по една кървава трагедия. Колко надежда остана?

Всеки ден една ужасна семейна трагедия ни разтърсва. Най-малко една. За 24 години обаче все сме закъснели - няма предпазване от тях, работи се на парче и " след после".

Ужас на арената: Наши акробати ранени в цирк в САЩ

Български акробати пострадаха по време на цирков номер в САЩ. 8 от цирковите изпълнители трябвало да увиснат на косите си, но платформата, на която били качени паднала и те се натръшкали на земята. Всички пострадали са хоспитализирани, а полицията вече разследва инцидента.

Света великомъченица Ирина

Днес, 5 май Православната църква чества Света великомъченица Ирина. Житието й разказва, че тя била дъщеря на управителя на град Магедон Ликиний, и първоначално носела името Пенелопа. Родителите й поверили възпитанието й на Апелиан, като девойката с интерес слушала наставника си, който я посветил в учението на Иисус.

Потъна товарен кораб в Хонконг, 12 души в неизвестност

12 души от екипажа на китайски товарен кораб са в неизвестност. Плавателният съд се сблъска с контейнеровоз и потъна близо до хонконгските води.

Йемен ликвидира 40 екстремисти

Продължава операцията срещу "Ал Кайда"

Пътна обстановка в страната - 5 май

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 на два етапа е въведена временна организация на движението. При извършване на първи етап от дейностите /ремонтни работи на ляво пътно платно/ в посока от Бургас към София, движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, включително с ремаркета и полуремаркета, се пренасочва по следния маршрут: гр.

5 май в историята

1260 г. — Хубилай става хан на Монголската империя. 1835 г. — В Белгия, между Брюксел и Мехелен, е открита първата европейска железопътна линия. 1873 г. — Дания и Швеция сключват Скандинавски паричен съюз. 1876 г. — При потушаването на Априлското въстание е извършено Баташкото клане.

Португалия излиза от спасителната програма без превантивен кредит

Португалия ще е третата страна от еврозоната, която напуска спасителната програма


Григор Димитров започва в Мадрид в 22:30 часа

Първата българска ракета при мъжете Григор Димитров започва днес участието си на престижния турнир от серията „Мастърс” в Мадрид. Димитров излиза срещу младата испанска надежда Паб...

Швейцария е замразила 140 млн. евро, собственост на кръга Янукович

Общо 140 млн. евро, които са собственост на бившия украински президент Виктор Янукович и негови близки, са били замразени от швейцарските власти, предаде Агенция "Фокус". На 4 май федералн...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване