Стрелят на месо в Славянск: Валят трупове на военни

Четирима военни са загинали, а поне 30 са ранени при поредната битка с терористи в Славянск, Донецка област. Вчера украинската армия блокира основната пътна артерия до града. Акцията е във връзка със свалените преди няколко дни два украински хеликоптера в квартали на Славянск.

Бан Ки-мун предложи помощта си при разрешаването на кризата в Украйна

/КРОСС/ Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун предложи услугите си като посредник за разрешаване на кризата в Украйна. "Аз съм готов да играя тази роля в този процес, ако е необходимо", заяви ръководителят на световната организация в интервю за АФп. "Обсъждах въпроса с всички засегнати страни, украинските лидери, лидерите на Руската федерация, ЕС и американците", заяви Бан в Абу Даби. "Призовавам тези четири страни да разрешат проблема с мирни средства и съм готов лично да изиграя роля, ако се наложи", допълни той.  

Бан Ки-мун предложи помощта си при разрешаването на кризата в Украйна

/КРОСС/ Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун предложи услугите си като посредник за разрешаване на кризата в Украйна. "Аз съм готов да играя тази роля в този процес, ако е необходимо", заяви ръководителят на световната организация в интервю за АФп.  

ЦСКА загуби с дузпи от "Манчестър сити" във финала на юношески турнир


Футболистите на ЦСКА загубиха от "Манчестър сити" във финала на турнира за юноши, родени през 1998 г., "Бултекс къп" в Албена. Срещата завърши при нулево равенство, а след това англичаните се наложиха с 4:1 при дузпите.

Воденият от бившия футболист на червените Галин Иванов отбор се представи добре. ЦСКА създаде няколко възможности, но не успя да се възползва от тях. "Гражданите" също бяха близо до гол, но през второто полувреме гредата помогна на българския отбор.

При...

Силно земетресение удари Тайланд, за щастие без жертви

Силно земетресение с магнитуд 6 разтърси Северен Тайланд, съобщи Американската геофизическа служба. Епицентърът на труса му се намирал на 27 км от град Чанг Рай, в планинска област, посещавана от чу...

Сайт ни помага да се ориентираме за кого да гласуваме

Сайтът euvox.eu, в който всеки избирател може да провери вижданията му с тези на коя политическа формация съвпадат, е активен от края на април. Проектът е посветен на предстоящите избори за европарламент на 25 май.
Сайтът е разработен за избирателите във всички 28 страни членки на ЕС и на всички официални езици.
На адрес http://eu2. euvox. Сайтът euvox.eu, в който всеки избирател може да провери вижданията му с тези на коя политическа формация съвпадат, е активен от края на април. Проектът е посветен на предстоящите избори за европарламент на 25 май. Сайтът е разработен за избирателите във всички 28 страни членки на ЕС и на всички официални езици. На адрес http://eu2. euvox.

Продължава издирването на изчезналото дете в Старозагорско

/КРОСС/ Продължава издирването на детето, което изчезна на 2 май край старозагорското село Колена, съобщиха от МВР. Детето се казва Миндьо Иванов и е на година и десет месеца. Високо е 90 см и в деня на изчезването си е било облечено с червена блуза с дълъг ръкав, жълти панталони и черни маратонки. Семейството е от Сливенско, пристигнали край Колена, за да берат билки и рози. Семейството на момченцето оказва пълно съдействие на полицията.  

В Русия забраниха да се псува на концерти, в киното и по медиите

Президентът на Русия Владимир Путин е подписал закона, с който се забранява употребата на нецензурни изрази в произведения на литературата и изкуството, в медиите, на концерти, в театрални постановки, на развлекателни мероприятия и във филми, съобщи ИТАР-ТАСС.

Със закона, приет от парламента през март, се въвеждат глоби за организиране на "публично изпълнение на произведения на литературата, изкуството или народното творчество, съдържащо нецензурни изрази, чрез провеждане на...

Експерти: Русия ще се бори на живот и смърт транзитът на газ към Европа да не спре

Русия ще се бори на живот и смърт транзитът на газ през Украйна към Европа да не спре. Това мнение изрази в „Добро утро, Европа” бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз" Васил Филипов. По думите му на този етап може да се стигне до срив на доставките на газ, единствено ако бъдат нанесени щети на газопреносната инфраструктура при сблъсъците между проруски и проукраински сепаратисти.

Полицаи и бирници удариха контрабандист с 22 тона пилета

Съвместна акция на полиция, гранична полиция и НАП разкри контрабанда на 22 тона пилета. Стоката трябвало да бъде транспортирана от Румъния за Гърция, но при проверка на границата ни се оказало, че товарът липсва. Уликите завели разследващите в софийски склад, където се натъкнали на контрабандата.

Мъж загина при пожар, предизвикан от незагасен фас край Варна

Пожар, причинен от забравена цигара, уби мъж на 65 години в собствения му дом. Инцидентът е предизвикан от небрежност, съобщава Дарик.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Къщата на починалия във варненското село Партизани се подпалила вчера заради забравена запалена цигара. Пожар, причинен от забравена цигара, уби мъж на 65 години в собствения му дом. Инцидентът е предизвикан от небрежност, съобщава Дарик. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Къщата на починалия във варненското село Партизани се подпалила вчера заради забравена запалена цигара.

Майката на ранената акробатка: Не се дава пълна информация за случилото се

/КРОСС/ "Учудва ме силният дух на Виктория. Доколкото разбрах са й направили операции на крака и мисля, че на рамото и на гърба. Това, което ме притеснява, е, че не се дава пълна информация. Разбрах, че е със силни болки, но по-скоро явно тя се грижи за другите около нея, които са повече пострадали", сподели майката на ранената българска акробатка Виктория Медейрос пред ТВ7. Известната треньорка по художествена гимнастика и майка на ранената ни акробатка Йовка Нягулова заяви, че номерът, който са изпълнявали е сравнително нов и е предизвикал доста голям интерес. Припомняме ви, че цирковото изпълнение на Виктория Медейрос завърши с ужасен финал. Платформата за номера се е срутила, а 11 души са останали под нея. Българската акробатка е настанена в болница в американския град Провидънс.    

Свършиха стъклата в Силистра (снимки)

Изпочупените прозорци в Силистра от градушката, която се изсипа от небето в неделя вечерта, са толкова много, че от бранша алармираха, че имат недостиг на стъкла, за да възстановят щетите.

Щети по сгради и пътища след 6 по Рихтер в Тайланд

Земетресението е било на дълбочина 7,4 километра.

Мъж загина при пожар, пламнал заради незагасена цигара във Варненско

Пожар, причинен от забравена цигара, уби мъж на 65 години в собствения му дом. Инцидентът е предизвикан от небрежност, съобщава Дарик.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Къщата на починалия във варненското село Партизани се подпалила вчера заради забравена запалена цигара. Пожар, причинен от забравена цигара, уби мъж на 65 години в собствения му дом. Инцидентът е предизвикан от небрежност, съобщава Дарик. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Къщата на починалия във варненското село Партизани се подпалила вчера заради забравена запалена цигара.

Видео от цирковия инцидент в САЩ

Човек от публиката пусна в интернет любителски запис на инцидента в Роуд айлънд, САЩ, в който пострадаха 11 акробати, между които и българката Виктория Медейрус. На записа се вижда как съоръжението, на което висят изпълнителите, пада на земята заедно с Виктория и колегите й по време на рисково изпълнение, носещо името на българката. В следващия момент хора се втурват към сцената, за да помогнат на ранените. Всички пострадали са настанени в болница. Засега няма информация животът на някого от тях да е застрашен. По думите на съпруга на Виктория, тя също е вън от опасност.

Партията на Найджъл Фараж води в предизборните проучвания въпреки обвиненията в расизъм


Британската антиевропейска "Партия за независимост на Обединеното кралство" (ЮКИП), водена от лицето на антиимигрантската кампания във Великобритания – евродепутата Найджъл Фараж, е сочена като фаворит за евроизборите на Острова. Социологическите проучвания през този месец показват нарастваща подкрепа за ЮКИП, въпреки че 27 процента от гласоподавателите възприемат партията като расистка, съобщи агенция "Ройтерс".

Изследване на намеренията за гласуване на евроизборите, публикувано в...

Киев внесе законопроект за референдум на 25 май

/КРОСС/ Правителството на Украйна е внесло във Върховната рада законопроект за провеждане на референдум на 25 май относно въпроса за децентрализацията на властта, съобщават руски медии. Съгласно конституцията на Украйна въпросът за изменение на териториалното устройство трябва да бъдеше решен с общонационален референдум. По-рано премиерът Арсений Яценюк заяви, че е референдумът ще бъде по въпроси, които сега вълнуват Украйна - въпросите за единството, териториалната цялост на страната и за децентрализацията на властта.    

Променят украинската конституция с референдум

Това допитване ще бъде по въпроси, които сега вълнуват Украйна - въпросите за единството, териториалната цялост на страната и за децентрализацията на властта, каза преди време премиерът Яценюк

Махат петъчните свободни тренировки във Формула 1?

Премахване на една от свободните тренировки преди стартовете, обсъждат от ръководството на Формула 1. Най-вероятна ще отпаднат петъчните свободни тренировки, съобщава Билд. Целта на това е да се нама...

Продължават проучванията върху ранно-християнския манастир в местността „Каарач теке” край Варна

И тази година продължаваме проучванията върху ранно-християнския манастир в местността „Караач Теке” край Варна. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна проф. Валентин Плетньов, уредник на Регионалния исторически музей в града. Той посочи, че проучванията ще се проведат в периода август-септември, като в тях ще вземе участие и проф.

Намериха кой да дострои Сектор "А" на Герена

"Автомагистрали Черно море“ ще довърши сектор "А“ на стадион "Георги Аспарухов", но няма да направи козирката.

Аштън назначи нов посланик на ЕС в САЩ

/КРОСС/ Катрин Аштън, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, е назначила един от своите заместници, Дейвид О'Съливан, за ръководител на мисията на ЕС в Съединените щати. Това става ясно от изявление на Европейската комисия.    

Европейските борси спряха позитивното си движение

Търговията се повлия от ситуацията в Украйна, пролетните прогнози на ЕК и свиването на китайската индустрия


Ивета Станкова-Пенкова, АБВ: Основен проблем на хората с увреждания е безработицата

/КРОСС/ „Днес, в целия свят, хората в неравностойно положение протестират и искат да се чуе техния глас. В нашата страна първият основен проблем на хората с увреждания е безработицата", коментира Ивета Станкова-Пенкова, кандидат за евродепутат от листата на коалиция АБВ, във връзка с отбелязването на Международния ден за протест на хората с увреждания. Тя добави още, че в Кодекса на труда е предвидено работодатели, които имат повече от 50 служители, ежегодно да определят работни места, подходящи за тези хора. Практиката обаче показва, че работодателите в България не изпълняват тази разпоредба. След 2007 година има над 300 наложени глоби на работодатели във връзка с този закон. „Необходима е ревизия на сегашното законодателство, уреждащо отношенията между работник с намалена трудоспособност и работодател", заяви тя. "Това могат да бъдат различни стимули от страна на държавата към работодателя, като данъчни облекчения, поемане на социалните осигуровки на тези работници от държавата, отпускане на средства за оборудване на съответните работни места и други. Заетостта на младите хора с увреждания трябва да бъде приоритет в социалната политика на българското правителство. Тяхната трудова интеграция е изключително важна и може да им осигури независим живот", подчерта Станкова. Тя очерта и редица други проблеми, касаещи хората с увреждания и апелира за незабавното им решаване

Президентът удостои офицери с висши военни звания

Президентът Росен Плевнелиев удостои с висше офицерско звание офицери от Българската армия на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Списък на повишените в звание бе разпространен от пресслужбата на държавния глава: Контраадмирал Румен Николов ще заеме длъжността началник на отбраната, считано от 30 юни 2014 г., с висше офицерско звание „вицеадмирал“. От същата дата командирите на Сухопътни войски и на Военновъздушните сили генерал-майор Нейко Ненов и генерал-майор Константин Попов ще заемат длъжността заместник-началник на отбраната. Бригаден генерал Андрей Боцев е удостоен със звание „генерал-майор“ и ще заеме длъжността командир на Сухопътни войски. Негов заместник ще бъде досегашният командир на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров . Полк. Пламен Атанасов е назначен за началник на Щаба на Сухопътни войски и с висше офицерско звание „бригаден генерал“. За командир на 2-ра механизирана бригада е назначен полк. Димитър Илиев , който беше удостоен със звание „бригаден генерал“. Заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Румен Радев получи звание „генерал-майор“ и е назначен за командир на Военновъздушните сили. Полк. Анатолий Кръстев заема длъжността заместник-командир на ВВС със звание „бригаден генерал“. От 30 юни т.г. заместник-командирът на Военноморските сили комодор Димитър Денев е назначен за командир на ВМС със звание „контраадмирал“. Началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ комодор Димитър Ангелов заема длъжността заместник-командир на ВМС. За началник на Военната академия е назначен досегашният командир на Военноморската база комодор Митко Петев , който получи звание „контраадмирал“. Контраадмирал Георги Мотев ще бъде временно изпълняващ задълженията на вакантната длъжност командващ Съвместното командване на силите (СКС), считано от 17 септември 2014 г., до назначаването на титуляр на длъжността, но за срок не по-дълъг от една година. От 30 юни т.г. бригаден генерал Стефан Петров заема длъжността началник на Щаба на СКС. Полковник Михаил Попов е назначен за командир на 68-а бригада „Специални сили“ със звание „бригаден генерал“. Полковник Иван Лалов е назначен за командир на 3-та авиационна база с висше офицерско звание „бригаден генерал“. Капитан I ранг Мален Чубенков е назначен за командир на Военноморската база със звание „комодор“. С висше офицерско звание „бригаден генерал“ са удостоени полковник Борислав Сертов и полковник Георги Миленов, а комодор Георги Фиданов получи звание „контраадмирал“. Със звание „генерал-майор“ са удостоени бригаден генерал Марин Начев и бригаден генерал Драгомир Димитров. Вторият български космонавт Александър Александров беше удостоен от държавния глава със звание генерал-майор от резерва. Длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Министерството на отбраната заема капитан I ранг Кирил Михайлов, който получи звание „комодор“. Полковник Валентин Кръстев е удостоен със звание „бригаден генерал“ и ще заеме длъжността директор на дирекция „Логистика“. Считано от 29 юли т.г., за директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи“ на МО е назначен полк. Емил Шошев, който получи звание „бригаден генерал“.

Плевнелиев ще бъде на работно посещение в Германия

/КРОСС/ На 8 и 9 май президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение във Федерална република Германия. В рамките на визитата си държавният глава ще обсъди възможностите за насърчаване на икономическото партньорство и германските инвестиции в България и ще обмени позиции по въпроси от европейския и международен дневен ред. В Щутгарт Росен Плевнелиев ще участва в отбелязването на Деня на Европа. На 8 май, четвъртък, в двореца „Белвю" в Берлин държавният глава ще разговаря с федералния президент Йоахим Гаук и ще се срещне с представители на българската общност. В Деня на Европа, 9 май, в 10.00 часа местно време президентът Росен Плевнелиев ще даде пресконференция на тема „Югоизточна Европа и България в контекста на Кримската криза". В Берлин държавният глава ще разговаря и с федералния министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер. В Щутгарт президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с министър-председателя на Баден-Вюртемберг Винфрид Кретчман, а в 19.00 часа местно време ще изнесе лекция на тема „Защо имаме полза от Европа - визията на една нова държава-членка".

Александър Станков остава начело на "Локомотив" (Пловдив)


Треньорът на "Локомотив" (Пловдив) Александър Станков ще продължи да води отбора. Той се е срещнал със собственика Константин Динев.

Станков заявил, че е бил помолен да води състава до края на сезона и е приел, твърди "Трибуна Пловдив".

Треньорът е извел черно-белите за сутрешната тренировка. Тя е започнала със закъснение, но проблеми не е имало.

"Локомотив" минава през труден период, като е на седмото място в класирането с 49 точки. Пловдивчани загубиха с 0:2...

Киев внесе законопроект за референдум на 25 май

Текстът на законопроекта не е изложен на правителствения

Премиерът на Словения официално подаде оставка

Аленка Братушек се отказа от премиерския пост, след като кметът на Любляна и бивш председател на управляващата партия Позитивна Словения я победи на вътрешнопартийните избори преди 10 дни

Надежда се радикализира: 25 май ще покаже има ли смисъл от ЕС

На 25 май новината за Европа няма да бъде само резултатът от европейските избори. По-важната новина ще бъде резултатът от президентските избори в Украйна, смята Надежда Нейнски.

ЕК: През 2014 и 2015 година българската икономика ще се засили

През 2014 и 2015 година българската икономика ще се засили, като икономическият ръст през двете години ще възлиза на 1,7% и 2% от БВП, сочат най-новите прогнози на ЕК. Според данните на Комисията през 2012 и 2013 година икономиката на България е отчела ръст от респективно 0,6% и 0,9%.

Дъждовете наводниха десетки дворове и къщи в плевенско и великотърновско

Наводнени са десетки дворове и къщи след падналите обилни валежи в село Девинци, община Червен бряг; няма пострадали хора. Това съобщи БТА, цитирайкои кмета на селището Галин Янчев. Той уточни, че са получили веднага подкрепа от съответните служби. В момента в селото работят пет екипа на "Гражданска защита"; подготвят се чували с пясък, за да се противодейства при евентуални нови валежи. Според заместник областния управител на Плевен Мирослав Михайлов, който е пристигнал в селото, за да се запознае на място със ситуацията, причина за щетите е особеност на релефа. При обилен дъжд водите от съседните склонове се събират в селището, а нивото на подпочвените води се повишава. За преодоляването на материалните щети ще се наложи държавна финансова подкрепа, каза Михайлов. Според него положението след вчерашния порой постепенно се овладява. Десетки къщи във великотърновското село Раданово пострадаха след поройния дъжд и градушка, които се изляха над региона снощи, предаде БНТ. За няколко часа селото остана и без ток, след като гръмотевици поразиха електрически стълб. Причина за сериозните наводнения отново е непочистената канализация по улиците. Екипите на "Гражданска защита" не достигат и затова хората са се борили цяла нощ със стихията сами. В момента в областта не вали и обстановката постепенно се нормализира.

Намериха две момченца удавени в напоителен канал

/КРОСС/ Две деца, на 6 и 12 години, са открити мъртви в напоителния канал край Брестовица. Сигнал за инцидента е получен в събота около 20 ч. Служители на "Напоителни системи" веднага са спрели водата на водоема, за да открият телата на момчетата. Те били "залепени" на огромна решетка в края на канала, съобщи ТВ7. Спасители са извадили телата на братчетата.  

Ислямисти отвлекли над 200 ученички в Нигерия

"Боко Харам" пое отговорността за извършеното на 14 април отвличане


Ли На и Радванска безпроблемно стигат до втория кръг в Мадрид

Ли На и Агниешка Радванска (Полша) спечелиха мачовете си от първия кръг и се класираха за втория кръг на тенис-турнира в Мадрид с награден фонд 4 236 425 долара. Китайката, е шампионка на Аустралиън ...

Росен Плевнелиев заминава на посещение в Германия

На 8 и 9 май президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в Германия, съобщиха от прессекретарията на държавния глава. В рамките на визитата Плевнелиев ще обсъди възможностите за насър...

Двадесет и двама имигранти загинаха при преобръщането на лодки в Егейско море

Най-малко 22-ма имигранти загинаха днес при преобръщането на няколко лодки в източната част на Егейско море, предаде Асошиейтед прес в понеделник. Сред загиналите има четири деца. Възможно е броят на жертвите да се увеличи още, тъй като най-малко десет души са изчезнали. Засега не е ясна причината за преобръщането на претоварените плавателни съдове. Около 65 имигранти от различна националност се опитаха да преминат от Турция в Гърция през Егейско море, когато три малки лодки и яхта, в които се намираха, се преобърнаха недалеч от гръцкия остров Самос. Гръцката брегова охрана успя да спаси 36 имигранти - 32-ма мъже, три жени и дете. Повечето от удавилите се имигранти са се намирали в една от лодките, каза представител на гръцката брегова охрана. Два спасителни хеликоптера, корабчета на бреговата охрана, боен кораб и круизен лайнер участват в операцията за откриването на изчезналите имигранти, съобщи представителят. Днешният инцидент е вторият по рода си в рамките на два месеца, след като през март седем имигранти се удавиха при потъването на лодката им в източната част на Егейско море, отбелязва Ройтерс. Въпреки финансовата криза в Гърция страната продължава да бъде основен маршрут за нелегалните имигранти от Азия и Африка на път към Европейския съюз, посочва Асошиейтед прес.

Двама бежанци се удавиха, десетки са изчезналислед преобръщане на корабчетав Егейско море

Двама мигранти се удавиха, десетки са изчезнали след преобръщането на две корабчета в Егейско море, съобщи гръцката брегова охрана. Около 65 мигранти от различна националност се опитаха да преминат от Турция в Гърция през Егейско море, когато двете им корабчета се преобърнаха недалеч от гръцкия остров Самос. Гръцката брегова охрана извади от морето 36 живи мигранти и телата на две жертви.

22 имигранти се удавиха край бреговете на Гърция

Най-малко 22 имигранти, сред които жени и деца, се удавиха, а редица други са в неизвестност след потъването на две лодки, с които пътували, в Егейско море, съобщи гръцката брегова охрана.

Двама загинали при тежка катастрофа край Луковит

Двама са загинали при катастрофа на пътя София-Русе на пет километра преди Луковит, съобщи БТА, като се позова на МВР в Ловеч. Сигналът е даден към 9.00 часа. "Рено 19", с плевенска регистрация, се ударило челно с "БМВ" от Пазарджик. От удара са починали двама, пътували с плевенския автомобил. Малко по-късно ОД на МВР в Ловеч информира, че двамата загинали са 20-годишни младежи от Плевен. В болница в Плевен е настанено 20-годишно момиче, за чийто живот има опасност, и младеж. Всичките те са пътували в реното. В колата с пазарджишка регистрация пътували мъж и жена, и двамата неправоспособни водачи. Жената заявила, че тя е управлявала автомобила. Двамата не са пострадали тежко.

Валежите намаляват утре, температурите - между 14° и 19°

През нощта облачността над страната ще остане значителна, а валежите постепенно ще спрат. Разкъсвания на облачността ще има над североизточните райони. В източната половина от страната ще духа слаб северен вятър. Минималните  температури ще са между 4 и 9°, в София - около 7°. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и През нощта облачността над страната ще остане значителна, а валежите постепенно ще спрат. Разкъсвания на облачността ще има над североизточните райони. В източната половина от страната ще духа слаб северен вятър. Минималните  температури ще са между 4 и 9°, в София - около 7°. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и

Утре валежите постепенно намаляват, от сряда започва затопляне

През нощта облачността над страната ще остане значителна, а валежите постепенно ще спрат. Разкъсвания на облачността ще има над североизточните райони. В източната половина от страната ще духа слаб северен вятър. Минималните  температури ще са между 4 и 9°, в София - около 7°. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и През нощта облачността над страната ще остане значителна, а валежите постепенно ще спрат. Разкъсвания на облачността ще има над североизточните райони. В източната половина от страната ще духа слаб северен вятър. Минималните  температури ще са между 4 и 9°, в София - около 7°. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и

ЕК: Икономиката на България ще расте с 1,7%, ако руският газ не й попречи

Ръст на българската икономика с 1,7% от БВП за 2014 година и с 2% през 2015 г. вещае Европейската комисия в пролетната си икономическа прогноза . В раздела за България се посочва, че през 2013-а ръстът на икономиката е бил 0,9% и тя продължава да функционира доста под капацитета си. През изминалата година потреблението и инвестициите се свиват, а скромният икономически растеж се дължи на публичните разходи и износа, се посочва в доклада. По-оптимистичната прогноза за тази и следващата година се дължи на повишаване на вътрешното търсене на износа. В доклада се посочва, че потреблението се е свило с 2% през 2013-а въпреки увеличението на пенсиите с 9 на сто миналия април и повишението на реалните заплати в комбинация с ниската инфлация. Прогнозата обаче е за увеличаване на частното потребление през 2014-а и 2015-а. Прогнозира се и ръст на частните и публичните инвестиции заради ускоряване на усвояването на еврофондовете и понижаване на лихвите по кредитите. Обръщайки вниманието на рисковете в икономическата си прогноза, ЕК отбелязва, че най-големите такива идват от енергийната зависимост на България от руските газови доставки. Те биха могли да се превърнат в тежест на растежа на икономиката в случай на прекъсване на снабдяването. Очакваното оживление в частното потребление може да се окаже по-слабо от очакваното и предвид "крехкия" пазар на труда, предупреждават още експертите.

Колоездач, сгазен във Враца, почина на място

Полицията засега отказва повече подробности

Шест по Рихтер удари и Северен Тайланд

/КРОСС/ Силно земетресение с магнитуд 6 по Рихтер е ударило Северен Тайланд днес следобед, съобщи Американската геоложка служба. Трусът е бил регистриран малко след 18:00 часа на дълбочина от 7,4 километра и на около 27 км от северния планински град Чанг Рай. Земетресението е нанеслно щети на сгради, но няма информация за загинали. Припомняме, че земетресение със същия магнитуд разлюля и японската столица Токио рано тази сутрин. Пострадали са 17 души, но те са без опасност за живота. Няма разрушения или опасност от цунами.    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване