България изнася продукти, които не са познати на родния пазар

/КРОСС/ Заради топлата зима и ранната пролет розоберът вече започна. Това разказа за Дарик радио розопроизводители от Казанлъшко и Пазарджишко. Традиционните пазари са Япония, САЩ и Западна Европа. Тази година обаче на пазара излиза и нов продукт, който е особено атрактивен за Япония - българско кисело мляко с рози. И тази година се очаква стабилен пазар за сектор розопроизводство. Високата конкуренция с Турция и техните розови продукти ни принуждава да измисляме нови и нови атрактивни продукти от рози, освен световно известното ни розово масло. Така например ние изнасяме за чужбина ликьор от рози, сладко от рози, розова ракия и бренди от розов цвят. В Казанлъшко също се готвят за розобера. Филип Лисичаров, който е дългогодишен розoпроизводител от Казанлъшко, разказа, че страната ни предлага много широка гама от продукти от маслодайна роза, но те не могат да се намерят на родния пазар: „Има някои продукти, които не са познати на българския пазар, които се изнасят, включително и за Япония, като розов сок, който не може да бъде намерен на българските пазари, или розови сладка. Не мога да кажа, че те са съществена част от стокообмена в производството. Интересни, потенциал имат, въпросът е до каква степен има автентично такова производство. На този етап не е голямо. За мен това би било още една прекрасна възможност за представяне на българските продукти с уточнението да се прави нещо наистина истинско

Димитър Ганев: Нито една партия не иска сътрудничество с ГЕРБ

 Смирената позиция на Борисов в началото на кампанията за евроизборите не е характерна за него - свикнали сме да го наблюдаване с по-агресивно поведение.

Той не се възползва от някои "дузпи", които му предоставиха управляващите - скандалът с ЕГН-та, реакцията към евентуален референдум, за който ГЕРБ събра подписите… Това са все топки, които можеха да бъдат отиграни от Борисов, с неговия силен инстинкт. Част от обяснението е, че той може да се окаже на едни предсрочни избори в практически същата ситуация, в която беше през 2013 г. До ден-днешен той е изправен пред най-големия стратегически проблем на партията си, а именно, че нито една партия с реални шансове за победа не иска да има сътрудничество с ГЕРБ. Той се надяваше в рамките на месеците през лятото и есента РБ да бъдат потенциален негов съюзник в един евентуален нов парламент, с който да управляват заедно. По всичко личи, че тенденциите при РБ са по-скоро негативни. Според мен, трябва да се четат и тези знаци от негова страна към ДПС. Първо, кафето с Местан в Кърджали, отказа да структурира кампанията си на ДПС основа - възможно е да допуска партньорство и с движението. На този етап Борисов вижда, че нито една партия не иска сътрудничество с него. Той може отново да е първа политическа сила и на тези избори и на следващите предсрочни парламентарни, но… какво от това?

Да си представим, че на евроизборите г-н Бареков успее да вкара представител или представители в ЕП, на предсрочните избори той без никакъв проблем може да заеме мястото на Атака. Имам пред вид следното - БСП и ДПС нямат парламентарно мнозинство, ГЕРБ нямат 121 депутати и Бареков се оказва в ситуацията да държи "златната акция". При сегашните електорални нагласи такава прогноза изглежда реална.

Как се държи Атака по време на украинската криза, която започна преди около 2 месеца. Г-н Волен Сидеров беше човекът, който зае най-ясна проруска позиция. Въпреки това, от този момент нататък, ние от Галъп и други наши колеги при изследвания не отчитаме съществен електорален ръст при тях. Как си го обяснявам? Огромна част от русофилския вот се дава традиционно за БСП. Но тези избиратели не гласуват за БСП, защото са русофилска партия, а по други причини, част от които носталгични. Русофилството е само елемент от този вот. Тези русофили не биха изневерили на партията само защото тя не е заела твърда проруска позиция, каквато има Атака. Но не съм аз човекът, който ще каже, че Волен Сидеров няма никакъв шанс да мине бариерата от 150 000-170 000 гласа на евроизборите. Не го виждам на този етап, но е възможно да стане така, защото ситуацията е много динамична. Реално украинският конфликт ескалира, налагат се икономически санкции на Русия, от което България е изключително засегната. Когато дебатът се икономизира относно Русия, тогава всички много внимателно ще започнем да слушаме и много хора ще се замислят. Едно е да се каже спираме "Южен поток", друго - спираме ви газта, което предполага големи загуби за икономиката. Едва когато усетим това по джоба си тази тема ще стане освен първа точка в дневния ни ред, ами ще доведе и до други изводи. Но засега това е само хипотеза.

Международната тематика никога не е била сред основните за българската публика. Украйна е първият конфликт, който зае трайно място в политическия и обществен дебат. Сега нашите медии отразяват по-адекватно ситуацията там, отколкото в началото на конфликта. Ситуацията в Украйна е много по-сложна от опростенческите схеми, в които бе поставена преди месец дори в медиите. Затова съм привърженик на символно ниво на онзи японски знак Ин и Ян. /БГНЕС

-------

Димитър Ганев, политолог.

Стокхолмският синдром на червените избиратели

Щом БСП е партия на отминаващото поколение - хората, живели при социализма, предимно пенсионерите, дядовците, бабите и застаряващите техни деца - защо тези по презумпция мъдри хора не желаят да видят ...

Няма млади акушерки, алармира здравен специалист

Демографската криза в България отдавна не е новина, но може би и заради нея се оказва, че вече страдаме и от липса на акушерки. По думите на зам.-председателя на Асоциацията на професионалистите по зд...

Референдум за федерализация на Украйна става все по-вероятен

Законопроект за провеждане на общоукраинско консултативно допитване е внесен във Върховната рада на Украйна. Това става ясно от съобщение на сайта на украинския парламент. Както е добре известно, на ...

Дежурни нотариуси работят днес и утре във Варна

Гражданите на Варна имат възможността да ползват услугите на нотариус и през почивните дни, съобщиха от Регионална нотариална колегия - Варна за Moreto.net График: на 5 май 2014 г. от 10 до 14 часа ще работи нотариус Стелиана Костадинова № 446, гр.

Как САЩ водят финансова война срещу Путин

Министерството на финансите на САЩ командва наказателната акция срещу Русия;
Вашингтон развива нов вид война

Корицата на “Нюзуик” с оригинално заглавие “Изкуството на финансовата война”.

„Научихме от Туитър”, каза пред „Нюзуик” служител в „Гунвор”, четвъртата по големина в света петролна компания. Служителят е изненадан по обяд на 20 март, докато седи пред екрана на компютъра си в Женева. В Туитър излиза съобщение, което гласи, че един от основателите на компанията, Генади Тимченко, руски бизнесмен милиардер, е поставен в черния списък на правителството на САЩ, заедно с 31 други лица и компании, за които се говори, че са свързани с руския президент Владимир Путин.

Предишния ден Тимченко е финализирал продажбата на своя дял от 43.59 % в „Гунвор” на бизнес партньора си Торбьорн Торнквист, шведски търговец на петрол, съсобственик на компанията и сега неин изпълнителен директор. Двамата мъже извършват сделката по време на нарастващото напрежение от нахлуването на Путин в Крим, защото „усещали, че нещо ще се случи”, обясни служителят, като добави, че „те не са имали информация” за черния списък.

„Гунвор” се спасява на косъм и посланието отеква ясно и гръмко по света: първият оръдеен залп в модерната война е финансов и резултатът е изключително ефективен.
„Преди петнайсет години идеята, че Министерство на финансите ще бъде в центъра на националната ни сигурност щеше да е немислима, казва в интервю Даниел Глейзър, помощник-секретар в отдела за финансиране на борбата срещу тероризма и финансовите престъпления. „Но сме разработили цял нов набор от средства, които да предоставим на президента.”

Новият команден център на Америка

Командният център в този нов вид война е подразделение на Министерството на финансите: Отдел за борба с тероризма и финансово разузнаване с 730 служители (TFI). Не позволявайте на името да ви заблуди. Този малко известен министерски отдел, създаден от Конгреса в резултат на атаките от 11 септември, не се занимава само с преследване на терористи и незаконни парични потоци към офшорни зони. Той използва по-модерни финансови оръжия, за да нанася удари по внимателно подбрани мишени, свързани с вражески правителства.

„Това е начинът за водене на война през 21-и век” казва Джудит Лий, адвокат и експерт по санкции от фирма „Гибсън, Дун и Кручър” във Вашингтон.

Отделът за борба с тероризма и финансовото разузнаване отговаря за изготвянето на черен списък с цел парализиране финансовите сделки на най-близкото обкръжение на Путин след навлизането на руските войски в Крим. В Русия атаката на Американското министерство на финансите води до силни трусове във финансовите дела на мишени от черния списък като Тимченко и „Банка Русия” (средно голяма санктпетербургска банка, обслужваща висши служители на руското правителство с авоари от близо 10 милиарда долара, която откри, че обслужването на картите й „Виза” и „МастърКард” внезапно е прекратено, а кредитният й рейтинг е понижен от „Стандарт енд Пуърс”).

Ако лице или корпорация веднъж попадне в черния списък на американското министерство на финансите, то не може повече да извършва сделки, като използва щатски долари, а това се отнася до 87% от световните валутни сделки според Банката за международни разплащания.

Какъв е механизмът? Чуждите банки обикновено „доларизират” плащанията, като прекарват транзакциите през американски банки, от които се изисква да блокират всяко плащане, в което лице или организация имат пряк интерес. След налагане на санкциите американското министерство на финансите забелязва увеличаване на изтичането на капитали от Русия. То посочва, че досега парите, напуснали страната, „са надвишили цялостния размер на изтичането на капитали за миналата година”.

Икономиката на Русия и без това буксува, а има признаци, че украинската криза засилва спада. Международният валутен фонд наскоро прогнозира ръст само 1.3 % за 2014 г., като спадът се дължи ...

Безплатен музикален парад на военните духови оркестри в София

/КРОСС/ Музикален парад на военните духови оркестри ще зарадва музикалните почитатели тази вечер в „Арена Армеец", съобщиха от Министерството на отбраната. Концертът е безплатен, а началният час е 19:00 ч. Очаква се в музикалната проява да вземат участие оркестрите на различни войскови части, а специални гости са военният духов оркестър на град Солун, чиито основни задачи са свързани с осигуряването на военните формирования на Сухопътните войски на 3-ти Армейски корпус от състава на въоръжените сили на Република Гърция и военният духов оркестър на Сухопътните войски на Република Сърбия от град Ниш. От българска страна в концерта ще участват представителните духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, фестивалният оркестър от състава на военно формирование 24 150 и Националния военен университет „Васил Левски" и Гвардейският представителен духов оркестър и гвардейска формация. Главен диригент на Музикалния парад ще бъде майор Ради Радев, главен диригент на Българската армия.  

Освободиха арестуваните в Одеса след щурм в участъка

Щурм на демонстранти в полицейския участък на Одеса доведе до освобождаването на над 60 души, задържани след събитията от 2-ри май. Гражданите са атакували централното полицейско управление на града през входовете и прозорците, заради което била издадена заповед арестантите да бъдат пуснати на свобода. Представител на отдела за връзки с обществеността на ГУ МВР на Одеска област съобщи, че решението е взето „по искане на демонстрантите”. Днес ще бъдат първите погребения на жертвите, общо 46, на сблъсъците между украински радикали и проруски активисти в украинския град. По-голямата част от жертвите са проруски активисти, блокирани в опожарения Дом на профсъюзите.  Решението намали напрежението в Одеса. В центъра на Одеса завърши шествието на симпатизантите на киевските власти, предаде Интерфакс. Въпреки че шествието премина през площад Куликово поле, където обичайно се събират проруски активисти, инциденти и сблъсъци по време на шествието не е имало. Междувременно в украинския град Новогродовка, Донецка област, проруски активисти са похитили четирима души. Отвлечените са двама миньори и двама депутати. Не са известни мотивите зад похищението, нито има поставени условия.

Циркува платформа се срути върху акробати, има ранена българка /видео/

/КРОСС/ Трупа циркови акробати претърпя тежък инцидент по време на спектакъл в американския щат Род Айлънд, съобщи Би Би Си. Това се е случило в същия цирк, в който през 2004г. загина българката Деспина Кехайова. Окачена платформа е паднала от около 10 метра височина и са ранени 20 души, девет от тях са в критично състояние. Окачена платформа е паднала върху акробатите, при което са били ранени 11 души, сред които и една българка. По информация от нейния съпруг тя е сравнително добре, има наранявания и счупвания, но ще се възстанови бързо.Името на българката е Виктория Медейрус, тя е от Добрич и е на 35 години, съобщава Нова телевизия. В номера на Medeiros има изпълнения с висене само на косата и каране на мотор по опънато високо над арената въже. Създатели на групата са Андре, роден в Бразилия, и българката Виктория, която е негова съпруга. Този т.нар. „човешки полилей" се държи на едно въже, което се откъсва и се стига до този инцидент. Височината е между 8 и 12 метра, еквивалентно на 3-етажна сграда. Имало е и един човек, който е бил долу при срутването на конструкцията. Говорител на цирка е обяснил, че инцидентът в град Провидънс е станал по средата на изпълнението, когато няколко момичета висят, закачени на конструкция под мотора. Започнало е разследване. За Дарик от Външно министерство съобщиха, че все още проверяват случая. video:http://www.youtube.com/watch?v=j3CfEbvFpjM  

"Булгаргаз" вземал заеми с кухи сделки

Врътка със 100 млн. куб. метра природен газ е позволила на държавната "Булгаргаз" да се закрепи финансово през 2013 г., става ясно от годишния отчет на дружеството. След като през май 2013 г. нито една банка не пожела да отпусне кредит от 150 млн. долара на закъсалата компания, дружеството е измислило друг начин да си набави пари.

Уви, не винаги страданието ражда красота

/КРОСС/ Радой Ралин (псевдоним на Димитър Стефанов Стоянов) е български писател, поет, сатирик и дисидент: Уви, не винаги страданието ражда красота

Телевизионно утро

/КРОСС/ Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Вече две десетилетия 35-годишен мъж търси биологичната си майка. Близо ли е до развръзката?Тема: За кого гласуват „мъртвите души" в избирателните списъци? Фалшифицират ли се изборите още преди да са проведени?Тема: Има ли опасност за страната ни заради сблъсъците в Украйна? В студиото - Георги Коритаров, Красен Станчев и Павел Чернев.Тема: Колко струва една жена и какво повеляват ромските закони?Тема: На живо - какво се случва със семейството с 6 деца, останало без дом след пожар.Тема: Къде са Шатката и Хосе? И помогна ли им някой да избягат от затвора?Тема: Бизнесменът Владимир Вишански на косъм от смъртта на сафари в Африка. ТВ7, „Добро утро, България" Тема: Защо местят децата от SOS детски селища и има ли икономически интереси зад решението? Тема: Над 40 загинаха и десетки са ранени в Одеса след сблъсъците в петък между украински радикали и проруски активисти. В "Гореща точка" с Ива Николова - ще подпалят ли пламъците на Одеса мира в Европа. Тема: Какво стои зад ареста на зам.-кмета на Плевен? Тема: Интерпол търси нашите избягалите затворници, какви са вероятните версии за бягството и кой им е помогнал? Тема: Назад към Средновековието - на живо от военната база в крепостта Червен край Русе.

Предстоящи събития

/КРОСС/ София.От 13.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков" 2 президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще удостои с висше военно звание офицери от Българската армия. София.От 9.00 до 11.00 часа ще се проведе генерална репетиция за военния парад за 6-ти май на площад „Княз Александър І". От 19.00 часа в зала „Арена Армеец" ще започнат тържествата по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия с Музикален парад на военните духови оркестри. След 20.30 часа Националната гвардейска част ще проведе тържествена илюминация. Благоевград.От 14.00 часа лидерът на НДСВ и водач на листата за евроизборите на КОД-Антония Първанова, Илиана Раева-ОБ, НДСВ д-р Антония Първанова ще проведе срещи в Благоевград заедно със Станимир Илчев. От 18.00 часа д-р Първанова и Станимир Илчев ще присъстват на празника на град Хаджидимово. Велико Търново.Ути Бъчваров и шеф Петров ще готвят край Петропавловския манастир до село Арбанаси в рамките на Националния събор на овцевъдите в България. От 12.00 до 15.00 часа Ути Бъчваров ще покаже начини за месене на гергьовски хляб, в което ще може да се включи всеки желаещ. Велико Търново.От 21.00 часа на площад „Цар Асен I" пред крепостта Царевец ще бъде излъчен Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов - Звук и светлина" по повод Деня на храбростта и Българската армия и Гергьовден. Велико Търново

Путин и Меркел обсъдиха ситуацията в Украйна

 Руският президент Владимир Путин е обсъдил по телефона с канцлера на Германия Ангела Меркел кризисната ситуация в Украйна, съобщават от пресслужбата на Кремъл.

Меркел е изразила удовлетворение от оказаното от руската страна съдействие за освобождаването на задържаните в Донецка област военни наблюдатели на ОССЕ от редица европейски страни, в това число и Германия.
Путин и Меркел са отбелязали важността на приемането на ефективни международни мерки, преди всичко по линия на ОССЕ, насочени към намаляване на напрежението в Украйна.
Руският президент е подчертал необходимостта от уреждането на пряк диалог между днешните власти в Киев и представителите на югоизточните региони на страната. 

Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/news/2014_05_04/Putin-i-Merkel-obsdiha-situacijata-v-Ukrajna-9675/

 

 

Рождениците днес

/КРОСС/ Борис Борисов - дипломат Отец Боян Саръев - духовник Проф. Буян Филчев - художник Димитър Телкийски - футболист Елка Владова - бивш шеф на ГУ "Митници"" Николай Младенов - бивш външен министър на България Салим Салимов - боксьор Сергей Станишев - председател на БСП, президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС), бивш министър-председател на България  

5 май в историята

/КРОСС/ 1260 г. - Хубилай става хан на Монголската империя.1835 г. - В Белгия, между Брюксел и Мехелен, е открита първата европейска железопътна линия.1873 г. - Дания и Швеция сключват Скандинавски паричен съюз.1876 г. - При потушаването на Априлското въстание е извършено Баташкото клане.1891 г. - Концертната зала Карнеги Хол в Ню Йорк, построена от филантропа Андрю Карнеги, официално е открита с концерт, дирижиран от руския композитор Пьотър Чайковски.1893 г. - Срив на Нюйоркската фондова борса дава началото на икономическа рецесия в САЩ.1921 г. - Коко Шанел представя легендарния парфюм Chanel No. 5.1925 г. - Със закон в България са създадени първите държавни трудови борси и са предвидени временни компенсации при безработица.1930 г. - Ейми Джонсън е първата жена, която започва полет със самолет от Англия до Австралия сама.1935 г. - Италия напада Етиопия, завладява столицата Адис Абеба и разширява колонията си в Източна Африка.1945 г. - Втората световна война: Американските войски освобождават концентрационния лагер Матхаузен в Австрия.1945 г. - Йемен става държава членка на Арабската лига.1948 г. - Създаден е ПФК ЦСКА (София).1949 г. - В Лондон е създаден Съветът на Европа и датата се чества неофициално като Ден на Европа.1955 г. - Западна Германия става независима държава, след като Съюзническата мисия се саморазпуска.1961 г. - Програма Мъркюри: САЩ изстрелва първия си пилотиран космически кораб, който извършва суборбитален полет с продължителност 15 мин

Явор Гечев: ЕК може да ни глоби с 3 млн. лв. заради луксозни джипове

ЕК не се интересува кой е на власт в България в момента. Когато погледнеш Гърция, Румъния, Испания, всички са единни - медии, политици от управляващи и опозиция, няма разногласие по темата, казва зам.- министъра на земеделието Явор Гечев в интервю за 24 часа.

Русия предлага партньорство с ОССЕ за Украйна

Съветът по правата на човека към президента на Руската федерация прие декларация, в която изразява готовност да си сътрудничи с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в организирането на преговори между враждуващите страни в Украйна.

Св. мъченица Ирина

/КРОСС/На този ден честваме паметта на Св. мъченица Ирина. Пенелопа, както се казвала светицата до покръстването си, била дъщеря на знатни езичници от Магедон. Баща и построил за нея чуден дворец извън града, далече от светския свят и развлечения. Наел хора да се занимават с обучението и възпитанието и. Един от тях бил християнина Апелиан. Той учил девойката на християнски ценности. Когато Пенелопа станала пълнолетна, баща и и съобщил, че и е избрал съпруг, за когото да се омъжи. Момичето помолило за време за размисъл и се обърнало към Христос за съвет. Бащата се разярил и заповядал дъщеря му да бъде прегазена от стадо коне. Вярата спасила момичето и конете побегнали към бащата. Той се убедил в правотата на дъщеря си и приел християнството заедно със семейството си. Ирина започнала да приучава и други граждани. След време в града имало нов управител, който като разбрал за Ирина я извикал при себе си и я подложил на свирепи мъчения. Вярата и този път запазила девойката, а управникът измислял все нови и нови мъчения. Народът виждайки несправедливостта въстанал и прогонил управителя с камъни. Властта поел сина му, който продължил делото на баща си. В краката на момичето били забити пирони и в това състояние била развеждана из града в огромни мъки. Тогава Ангел Божий се смилил и погубил мъчителите, а нея освободил. От тогава народът започнал още повече да почита девойката, а тя разпространявала вярата все по-надалеч

Катастрофа със загинали затруднява движението при Тодоричене

Временно се ограничава движението при км 144 на път І-3, след разклона за Тодоричене, посока Луковит, поради катастрофа, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". По първоначална информ...

Радослав Бакърджиев: Не знам на какво се дължи отпускането на момичетата

След втория гейм се отпуснахме, като не знам на какво се дължи при положение, че веднага след първия мач казах на моите момичета, че трябва да играят докрай. Това странно признание направи треньорът н...

Юлия Иванова: Съдиите се опитват да променят хода на срещата

Единствено съжалявам, че не играхме така и в първия мач, защото ако това се бе случило, днес вече щяхме да сме шампионки. Това заяви пред bgvolleyball треньорът на женския волейболен отбор на ЦСКА Юли...

Португалия излиза от спасителната програма без превантивен кредит

Португалия излиза от спасителната програма без превантивен кредит още в средата на този месец. Рекордно ниската доходност по държавните облигации вдъхва доверие на международните финансови институции в иберийската държава. Португалия излиза от международната спасителна програма още този месец без превантивна кредитна линия.

България трябва да напасне договора за Южен поток спрямо европейските закони

В противен случай страната ни ще бъде наказана според законите на Брюксел, твърди европейският експерт Георги Готев


Тенис звездата Елена Балтача издъхна на 30

Бишвата най-добра британска тенисистка Елена Балтача е починала на 4 май, само на 30-годишна възраст. Трагичната вест дойде два месеца, след като тя сподели с медиите, че страда от чернодробен рак, и само половин година, след като прекрати спортната си кариера. В продължение на три години родената в Киев и израсла на Острова Елена Балтача бе най-добрата британска състезателка по тенис.  "Сърцата ни са сломени, не може да намерим думи да опишем загубата на нашата красива, талантлива и решима Бали", сподели съпругът й и треньор Нино Северино, с когото сключиха брак малко преди да научат новината за тежката болест.

Красивите жени с най-разбивани сърца в Холивуд

Дори да си известна, красива и желана, това не е гаранция за щастие в любовта


Шатката и Мартинез може да са офейкали през Гърция

Николай Николов-Шатката и гватемалецът Хосе Мартинез, който офейкаха от Софийския централен затвор на 30 април може да са напуснали страната ни през Гърция, допусна Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Той припомни, че едва ли е случайно, че бягството става на 30 април, когато е голямата вълна от гръцки туристи, а всички знаем как се минава от България в Гърция – с просто показване на личната карта, никой няма време да гледа документа,

Малък район около Окръжна болница без вода

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария без вода ще са абонатите в малък район около МБАЛ "Св. Анна". Засегнати ще са живущите на улиците "Битоля" и "Илинден". Повредата се очаква да бъде отстранена около обяд, а водоподаването възстановено до 14 часа, уточниха от водоснабдителното дружество.

"Булгаргаз" вземал заеми с кухи сделки

Врътка със 100 млн. куб. метра природен газ е позволила на държавната "Булгаргаз" да се закрепи финансово през 2013 г., става ясно от годишния отчет на дружеството.

Двама имигранти удавени, десетки изчезнали в Егейско море

Край гръцкия остров Самос се удавиха двама имигранти, а десетки други липсват, след като лодките им, тръгнали от Турция, потънаха, предаде АФП като се позовава на гръцката брегова охрана.

Музеят на Пикасо в Париж ще отвори врати през септември

Възстановителните работи струваха 52 млн. евро, от които 19 млн. евро бяха предоставени от държавата


"Ювентус" спечели титлата без игра

"Ювентус" отпразнува 3-та си поредна титла на Италия, след като най-близкият съперник в класирането – "Рома", изненадващо загуби с 1:4 от "Катания" в неделя. Така Бинконерите останаха недостижими на върха, преди дори да са излезли на терена за двубоя от с "Аталанта" в понеделник вечерта.

Най-важното от Варна във вчерашния ден

Варненски ученици събраха 6000лв за болна съученичка Ученици от Първа езикова гимназия във Варна организираха благотворителен концерт „За Елена и приятели“ в помощ на своя съученичка и събраха близо 6000лв за лечението й. Атрактивният спектакъл бе посветен на дванадесетокласничката Елена Колева, която е с диагноза детска церебрална парализа и се нуждае от.

За какво точно се бие Америка?

Европейците смятат, че могат да се радват на американската сигурност, без да плащат за нея, пише Economist


Българка пострада при инцидент в цирк в САЩ

Българката Виктория Медейрос и съпругът й - бразилецът Андрей, са сред пострадалите по време на акробатичен номер в цирк в Провидънс, Рок Айлънд, в неделя, съобщи БТВ. Виктория е настанена в болница без опасност за живота.

50% от сърбите живеят извън границите на Събрия

От общо около 11,5 милиона етнически сърби 6,2 милиона живеят в Сърбия. Това означава, че всеки втори сърбин живее извън границите на родината си, предаде БГНЕС, позовавайки се на информация в сръбс...

Кой е виновен за изчезването на MH-370?

Мистерията на изгубения полет MH-370 на Малайзийските авиолинии продължава да предизвиква медиите по цял свят, които непрекъснато публикуват факти и предположения относно съдбата на самолета. Затова и...

Мортен Олсен: Моуриньо може да убие футбола!

Селекционерът на Дания се нахвърли яростно върху наставника на Челси


Захлаждане с 4-5 градуса

Днес ще настъпи захлаждане. От север ще нахлува студен възду, прогнозират метеоролизите на БАН. Температурите ще се понижат с 4°-5° и дневните в повечето места ще са между 13° и 18°. Облачността ще е начителна, в повечето места ще преввали, в южните райони се очакват и гръмотевици. Температурите сутринта ще са между 7° и 12°, а максималните - между 12 и 18 градуса.

Циркова платформа на трупа с българско участие рухна в САЩ

Циркова платформа рухна в неделя по време на представление в Роуд Айланд, САЩ. Ранени са най-много 20 души, девет са в критично състояние.

Мъжете мислят за секс не всеки 7 секунди, а 19 пъти на ден

Срина се митът за мъжете, че мислили за секс всеки 7 секунди. Това би било пречка да работят, камо ли да правят бизнес, твърдят учени след нови изследвания. И все пак клишето, че мъжете мислят за секс много повече от жените, се потвърждава от последните тестове на Университета в американския щат Охайо. Научното откритие е публикувано от "Дейли Мейл".

В Одеса проукраинските сили вземат превес, в Донбас сепаратистите твърдят, че владеят ситуацията

С висок градус на напрежение остава обстановката в източните и южните региони на Украйна. На отделни места в Донецка област има сблъсъци между армията и украинските сили за сигурност и местните сили за самоотбрана. Сепаратистите в Донбас твърдят, че владеят ситуацията и са изтласкали украинските войници от областта.

Народното събрание разполага със 100 автомобила

Близо 100 автомобила – толкова наброяват превозните средства в паркинга на парламента, сочи справка, издадена от Народното събрание по искане на bTV. От тях 91 са леки автомобили от различни марки, като 71 от тези коли са с дата на производство 2004, 2007 и 2012 година.

Освен скъпите лимузини, парламентът притежава и автобуси, с които повечето депутати идват на работа или посещават колективни мероприятия. Парламентаристите разполагат и с един товарен автомобил.

Освен скъпия автопарк обаче депутатите имат още една привилегия – безплатно паркиране в центъра на София. Народното събрание има договор със Столична община за определен брой паркоместа край храм-паметника „Александър Невски”./КРОСС/

 

 

 

Именниците днес - Ирина, Ирена, Миро, Мира

На днешния  май Българската православна църква почита паметта на Св. мъченица Ирина. Именници са Ирина, Ирена, Иринка, Ириней, Мира, Миро, Мирослав, Мирослава, Мирчо. Според преданието Пенелопа, както се казвала светицата до покръстването си, била дъщеря на знатни езичници от Магедон.  Когато Пенелопа станала пълнолетна, баща й и съобщил, че й е избрал съпруг, за когото да се омъжи. Момичето помолило за време за размисъл и се обърнало към Христос за съвет. Бащата се разярил и заповядал дъщеря му да бъде прегазена от стадо коне. Вярата спасила момичето и конете побегнали към бащата. Той се убедил в правотата на дъщеря си и приел християнството заедно със семейството си. Ирина започнала да приучава и други граждани. След време в града имало нов управител, който като разбрал за Ирина я извикал при себе си и я подложил на свирепи мъчения. Вярата и този път запазила девойката, а управникът измислял все нови и нови мъчения. Народът виждайки несправедливостта въстанал и прогонил управителя с камъни. Властта поел сина му, който продължил делото на баща си. В краката на момичето били забити пирони и в това състояние била развеждана из града в огромни мъки. Тогава Ангел Божий се смилил и погубил мъчителите, а нея освободил. От тогава народът започнал още повече да почита девойката, а тя разпространявала вярата все по-надалеч.

Новозавършили акушерки у нас почти няма

“Новозавършили акушерки у нас вече почти няма, а към момента средната възраст на работещите акушери в България е между 50 и 55 години.” Това съобщи пред Дарик Мария Димитрова, акушерка от Добрич и заместник-председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

В Международния ден на акушерката Димитрова определи професията си като призвание и сподели, че то е само за хора с големи сърца. Зад тази теза обаче се застъпвали единствено онези, които се оказвали по-силни от неудачите в системата и оставали да работят в България.

Всички други, по думите на Мария Димитрова, си стягали куфарите и отпътували в чужбина:„Тези, които продължаваме да упражняваме професията в България, просто я обичаме много. Но това за мен не е професия, това и призвание. Усещането е много особено. Едната сълза, усмивката, едно благодаря”.

„Новозавършили акушерки, за съжаление, няма. Тези, които завършват, са единици. Ако са в големия град – Варна, Пловдив, София – те остават там и започват работа, защото работят в по-голямо лечебно заведение. Всички останали няколкомесечно или с едногодишен опит, придобит в нашите болници, отиват и започват работа в европейска държава, в държава в Третия свят. Но на тяхно място не идва млада колежка. Средната възраст е 50-55 години. Нали се сещате, че след 10 години няма да има кой да обслужва нас, като пациенти, което е жалко”, коментира Димитрова. Трябва да сме оптимисти, каза тя, цитирана от Агенция Кросс.

 

 

 

ЦСКА става днес на 66 години

ЦСКА (София) е основан на 5 май 1948 г. при обединението на „Септември” с „Чавдар” при ЦДВ (Централен дом на войската) под наименованието „Септември при ЦДВ” (1948-1949), ЦДВ (1949), Отбор на Народната войска (ОНВ) през 1950 г., ЦДНВ (Централен дом на Народната войска – 1951), ЦДНА (Централен дом на Народната армия – 1952), ОСГ (Отбор на Столичния гарнизон – 1953) само за футболния клуб, отново ЦДНА (1954-1964), ЦСКА „Червено знаме” (от 1964 г. след обединението с ДФС „Червено знаме”), ЦСКА „Септемврийско знаме” (след обединението с ДФС „Септември”).

През 1985 г. на основата на едноименното ДФС се образува футболен клуб ЦСКА „Септемврийско знаме”, който започва да се развива самостоятелно. На 17 юни същата година той е преименуван на ФК „Средец”, а от 1986 г. на ЦФКА (Централен футболен клуб на армията). На 15 септември 1989 г. възстановява своето популярно не само в България, но и по света име – ЦСКА (София).

Множеството преименувания на ФК ЦСКА се дължат на многото спортни реорганизации в България.

Днес клубът става на 66 години. Клубът е шампион на България 31 пъти, 19 пъти печели Купата на България, 4 пъти Суперкупата на страната./КРОСС/

 

 

 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване