До края на годината започва ремонтът на шуменската гара

Шумен /КРОСС/ Министърът на транспорта Данаил Папазов откри новоизградената железопътна спирка Мадара в област Шумен. Проектът е реализиран със собствени средства на НКЖИ, като се очаква в началото на следващия месец да бъде издаден акт 16 на обекта. С новата спирка се осигуряват по-добри условия за извършването на комбинирани превози до Мадарския конник и Плиска. „Доволен съм от работата на дружествата в системата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Когато бях тук преди 10 месеца, дадох три обещания, а две от тях вече са изпълнени", каза министър Папазов по време на церемонията. По думите му до края на годината се очаква да се започне работата и по жп гара Шумен. По време на днешното събитие министър Папазов връчи Констативен акт 15 на кмета на село Мадара Антоанета Иванова.Припомняме, че по време на своето посещение в областта през месец юли миналата година, министър Папазов пое ангажимент новата спирка да бъде изградена. През следващите месеци НКЖИ започна строителни дейности, като бе построен 100 м перон за лесно и безопасно слизане и качване на пътниците, изградени бяха рампи за лица с намалена подвижност, монтирани бяха перонни навеси с дължина 20 м. По цялото протежение на перона е монтиран стоманен парапет. На събитието присъстваха областният управител на област Шумен Венцислав Венков, кметът на община Шумен Красимир Костов, представители на ДП НКЖИ и др.    

Взрив отнесе 4 етажа в украински жилищен блок

Взривът в 10-етажната жилищна сграда избухна на последните етажи. От прозорците излиза дим. Загинали са двама души, а трима са ранени. Останалите живеещите в блока са евакуирани.

На кафе с Антония Първанова в Горна Оряховица

София /КРОСС/ На 13 май, вторник, от 11.30 часа д-р Антония Първанова ще посети Горна Оряховица и Велико Търново. Жълтата шатра на НДСВ в Горна Оряховица ще бъде разположена в центъра на града, на пл. „Георги Измирлиев". От 13:30 часа д-р Първанова разговаря с великотърновци пред Съдебната палата и на градския пазар. Предвидено е и посещение на градската поликлиника, както и на фабрика за производство на сладкарски изделия и сладолед.

Срещу Октай Енимехмедов няма доказателства за опит за убийството на Доган

Свидетелските показания по делото срещу Октай Енимехмедов категорично отхвърлят възможността той да е направил опит да убие бившия лидер на ДПС Ахмед Доган. Това се казва в мотивите на Софийския градски съд, публикувани в понеделник. В края на февруари съдът оправда подсъдимия по обвинението, че умишлено е опитал да убие някого, но му наложи 3.5 години затвор за това, че чрез действията си е провокирал Доган да почувства заплаха за живота си. Прокуратурата обяви, че ще обжалва решението на съда. В мотивите на съдебния състав се казва, че с деянието си обективно Енимехмедов не е можел да причини смъртта на Ахмед Доган. Магистратите стъпват основно на свидетелските показания, според които подсъдимият е заявил намерение да стресне и унизи Ахмед Доган, но не е признал желание да го убие. В мотивите се казва, че съдът е съпоставил заключението на експертизите по делото и свидетелските показания. По отношение на разстоянието между оръжието и Доган по делото има различни доказателства – свидетелски показания, видеозаписи, заключения на технически експертизи, измерили разстоянието на различните кадри от деянието. Съдът намира, че действията на подсъдимия не съдържат достатъчно данни за наличие на намерение той да стреля с газовия си пистолет от упор в главата Доган, търсейки уязвимо място. Газовото оръжие не е създадено, за да причинява смърт, сочи съдът. При употребата му е възможно причиняване на такава, но при строго определени обстоятелства, свързани с дистанцията, локализацията и направлението на изстрела. "От действията на Енимехмедов не може да се направи извод, че е целял да произведе изстрела срещу Доган при обстоятелства, при които е възможно причиняването на смърт. За намеренията му най-добре се съди от положението на пистолета спрямо Доган при първия изстрел. То е около 20 см, разстояние, от което с газов пистолет не може да се причини смърт", се казва в мотивите. В тях се посочва още, че подсъдимият отрича да е съзнавал, че с действията си може да причини смъртта на Доган. Подсъдимият е целял да сплаши и унизи Ахмед Доган, както и да предизвика широка обществена реакция срещу него, но не и да го убие.

Фиксинг на БНБ за понеделник, 12 май

Валутните курсове на БНБ за 12 май в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. утре, са:   за ...

Проверяват затвори и лични вещи на лишените от свобода

До момента са открити и иззети 20 мобилни телефона


Босът на "Асарел - Медет" взе находищата на злато и сребро край Брезник и Трън

Шефът на "Асарел-Медет" Лъчезар Цоцорков изкупи концесиите на пет находища на цветни метали. Само преди две седмици канадската проучвателна фирма "Euromax Resources" съобщи, че е продала дъщерното си дружество у нас "Euromax Services" за 3,5 млн. долара. Купувачът не бе посочен официално, но от подробностите в договора става ясно, че компанията вече е собственост на "Асарел Медет" или на свързана с тях фирма. Продължава

До края на седмицата вотът на недоверие влиза в НС

София /КРОСС/ До края на седмицата вотът на недоверие ще бъде внесен. Това каза по време на пресконференция Димитър Главчев от ГЕРБ. Припомняме, че още в края на миналата седмица лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че вотът ще е на тема „Енергетика". Тогава той обеща вотът да бъде внесен още в петък, но това не се случи с мотивите, че се чакат отчетите на НЕК. Вотът може да прекрати предизборната ваканция на депутатите, защото по правилник дебатите трябва да се проведат между 3 и 7 дни след официалното постъпване на искането. 24 часа след дебатите пък вотът трябва да бъде гласуван.През миналата седмица парламентът си гласува ваканция от 14 до 23 май заради предстоящите избори за Европейски парламент.По повод коментарите от страна на управляващите, че ГЕРБ искат вот на недоверие за неща, заварени по времето на тяхното управление, Главчев каза, че по време на дебатите тези твърдения ще бъдат оборени. Снимка: Булфото, всички права запазени

Евробарометър: Доверието и оптимизмът в ЕС нарастват

Според специалното проучване на Евробарометър “Европейци 2014″, което беше публикувано днес, голяма част от европейците споделят, че имат положително отношение към ЕС – 34%, което е с 3 % повече в сравнение с есенното проучване през 2013г. Също нараства и оптимизмът сред европейците по отношение на икономическата ситуация в Европа и към бъдещето на Европа. Европейските граждани в 20 от 28-те държави-членки на ЕС споделят, че очакват икономическата ситуация в тяхната държава да се подобри през следващите 12 месеца.

Резултати от проучването за европейските страни можете да намерите на адрес:

Осъдиха бивш лидер на СДС за убийство

Юлиян Спасов, бивш лидер на младежкото СДС в Русе, получи днес присъда от 25 г. при първоначален строг режим. Състав на Русенския окръжен съд постанови присъда за това, че на 11 март в дома му, в бл. „Скъта" е убил с нож 69-годишния Иван Михайлов, негов роднина по майчина линия. Причина за зверската постъпка на незавършилия юрист са финансови взаимоотношения между двамата.

Арх. Тодор Булев: Не можем да кърпим София като американско сватбено одеяло

С арх. Тодор Булев разговаряме за новите проекти за центъра на София. Преди два месеца излязохте с отворено писмо, в което заявихте, че конкурсите за центъра на София са провалени. Какво Ви подтикна да реагирате така? Говоря на първо място като професионални и творчески резултати. Ако проектите, които спечелиха, са лицето на архитектурната колегия, то това е трагично. Ако тези проекти трябва да се реализират, то това ще бъде едно престъпление срещу нашата столица. Журирането беше на ниво Столичен общински съвет и се извършваше от общински съветници, които са политически лица. Да, всеки от тях има диплома по една или друга специалност, но това не означава, че са експерти на нивото на задачата. Трябваше да се журира с много изявени експерти.  Този конкурс се подготвяше една година без да получи сериозна популярност, без да се знае какво става с конкурсната програма. Обсъжданията по нея бяха една година преди самия конкурс. Последва една година пълно мълчание и конкурсът се обявява и то в доста голямо различие от препоръките, които се дадоха на тези дискусии, когато казахме, че четирите зони не могат да се проектират отделно една от друга. Общината искаше бързо да приключи конкурса, да се раздадат наградите и да започне да се проектира, при това като не се спазват първоначалните идеи, и така да се усвоят 50-60 млн. от ЕС за централната градска част. И за капак на всичко председателят на това жури една много компрометирана фигура. Говорите за арх. Георги Бакалов. Защо смятате, че е компрометиран? Бакалов се компрометира още през 90-те години, когато активно участваше в съсипването на Слънчев бряг. Откакто стана оредседател на Управителния съвет на САБ (Съюза на архитектите в България), неизменно се самопредлага за член на жури, особено на големите софийски конкурси. В случая дори е допуснал да влезе в журито като представител на САБ, а после да се трансформира в представител на Столична община, а не на съюза. Това го има черно на бяло в заповед, издадена от арх. Петър Диков. Очевидно двамата, така да се каже, добре са се разбрали. Бакалов се опита да скрие индивидуалните мнения на журито, а в конкурса участват хора, с които той бе в едно акционерно дружество, което формално може да не е конфилкт на интереси, но реално е. Точно на такова свое другарче е поставил най-високи оценки и за това не е искал да се публикуват оценките. Аз упреквам председателя на журито на този конкурс арх. Георги Бакалов и главния архитект на София Петър Диков за това, че те заедно са направили и невъзможното, за да може законосъобразно да се премират едни проекти, които бяха отречени от цялата архитектурна и културна общественост и от гражданите на София. КЗК спря някои от проектите за новия облик на центъра на София. Вашата фирма бе сред подалите жалба. Доволен ли сте от решението на комисиятата? Всички тези нарушения бяха отчетени от Комисията за защита на конкуренцията и заповедта на главния архитект Диков, с която той одобри и възложи проектите, беше отменена. Става дума за зоната на Градската градина и зоната на „Граф Игнатиев“. В тези проекти имаше ужасни неща - искаха дори да „режат” от двора на училище и да направят площада пред Градската градина на швейцарско сирене, с подземни тунели, рампи и пр. Нямаше друг начин да атакуваме тези лоши резултати освен чрез КЗК. Но искам да кажа, че спечелилите конкурса проекти отразяват повече порочната практика на общината отколкото реалния потенциал на българската архитектурна колегия. Всъщност конкурсът трябваше да бъде прекратен заради липса на резултати. Така постъпиха наскоро в Стара Загора. Но тук, в столицата, Диков и Бакалов не искат да признаят, че са сбъркали. За мен е очевидно, че самият подход при това проектиране „на парче”е несериозен, тъй като съм се занимавал дълго време с градоустройство и особено с дизайна на откритите пространства. Както се изразих в това писмо, „ не можем да кърпим града като американско сватбено одеяло“ . Ако ще работим по този начин, по-добре да си скъсаме дипломите. Защо смятате, че някой би искал да стимулира подобна политика? Защото според мен главният архитект се изживява като главен проектант на града, не приема да има мнение над неговото, не приема критики. За него градоустройствените планове са досадна неизбежност. Особено активно се намесва в транспортно-комуникационните решения, които генерират много средства и точно за проектирането на които не се прилага конкурсното начало. Стига се до абсурди от законова гледна точка. Ето сега се правят усилия да се одобри градоустройствено решение на едно голямо кръстовище на две нива. В същото време вече е одобрен проектът за самото съоръжение, определен е изпълнител. А по закон би трябвало последователността да е точно обратната... Мисля, че вече е време да погледнем какво се случва, какви изменения се натрупаха и в Общия устройствен план на София, как се е променила общата картина частица по частица. Практиката с "Витошка" той обеща да я приложи и по отношение на тези 4 проекта. Става въпрос за това, че в момента, в който се видя, че те не се приемат много от обществеността, той каза: ама спокойно, сега ще ги променим. В този момент изниква въпросът" защо беше този конкурс? За да се изберат проекти или за да се възложат проекти на определени хора? Така, след проведения конкурс, след много шум, ние оставаме в неведение какво ще се случи с центъра на София Аз доста съм изненадан, че сега се подготвят конкурси за други два емблематични обекта - паметници, и отново очаквам противоречиви резултати. Кои са тези два паметника и какво в конкурсите ви изненада? Този на Съветската армия и този пред НДК - „1300 години България“. Тези два нови конкурса са очевидно израз на комплекс за малоценност по отношение на собствената ни история. Явно ние имаме криза в отношението към знакови места, свързани с тази история, гледаме да ги премахнем. Засягам тази тема само дотолкова, доколкото всяка епоха и всеки народ има нужда от своите знакови места. От 25 години насам не можем да създадем такива знаци, които да отговарят на сегашното време и това е показателно за самия му характер. Едва ли много хора в България харесват начина, по който се развива страната и как живеем самите ни. След като няма с какво да запомним това време и няма какво да ни вдъхнови, явно общественото мнение се насочва към негативизма. Тези разрушителни тенденции не говорят за обществена зрялост. В Берлин построени неща, които са знакови за нацизма, се пазят, защото са част от живота на нацията и са паметници на архитектурата от този период. Ако говорим за България, мавзолеят на Димитров беше един уникален архитектурен паметник и аз почти не съм срещал чуждестранен архитект, който да каже: „Да бе, добре, че го махнахте“. Това беше една сграда, която имаше своите качества, беше загубила идеологическата си стойност и можеше да остане. Във всеки случай, още не сме намерили решение за това място, както се видя и от конкурса. С кои от Вашите собствени проекти  сте най-горд? Ако говорим за пешеходни зони и открити пространства, една от първите ми работи, с която наистина се гордея, е централният площад в Сандански. Там имахме много сложен терен. Реализирах един амфитеатър с един фонтан. Този площад вече 25 години е любимо място за провеждане на фестивали и тържества. Що се отнася до сгради, не съм проектирал и изграждал много сгради, но все пак знакова и любима ми е реализацията на Посолството на Ватикана в София. Там, по времето на първия папски нунций след промените Монсеньор Марио Рици направих цялостна модернизация, частична консервация и реставрация. Ватиканът ми даде възможност да се изразя и като художник. Бях предвидил едни фрески в централното фоайе, които след близо тригодишна работа ми предложиха самият аз да реализирам. На фреските има портрет на папа Йоан Павел II, изобразен на събора в Асизи, на който обявява идеята си за мир на света и единство между религиите. Има портрет и на “българския папа” Йоан XXIII. А третият човек, когото портретирах, е Евгени Босилков, наш католически свещеник и епископ, който е в процес на обявяване за светец.  Този ансамбъл от фрески също считам за едно от постиженията си. С него, без аз самият да съм религиозен, успях да покажа значението на католицизма като една важна движеща духовна сила на света. *Редакцията би публикувала и други мнения по темата.

Започва ремонт на тротоара около Руското училище във Варна

Ремонт на тротоара пред Руското училище стартира днес. Плочките на ул. „Проф. Державин“ в участъка между ул. „Братя Миладинови“ и ул. „Георги Раковски“ ще бъдат подменени до месец. В това увери кметът на града Иван Портних, предаде репортер на Moreto.

СГС: С деянията си Енимехмедов не е можел да причини смъртта на Доган

София /КРОСС/ С деянията си Октай Енимехмедов не е можел да причини смъртта на Ахмед Доган. Това е основният аргумент на Софийския градски съд (СГС) да признае младия мъж за невинен по обвинението за опит за убийство. Магистратурата публикува мотивите към присъдата на Енимехмедов.На 26 февруари Софийският градски съд осъди на 3 години и 6 месеца Октай Енимехмедов. Той беше признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство на почетния председател на ДПС.За да заключи, че Октай не е могъл да причини смъртта на Доган, съдът посочва в мотивите си, че е съпоставил заключението на комплексната съдебномедицинска и балистична експертиза с техническите експертизи, установяващи разстоянието, от което подсъдимият се е опитал да възпроизведе изстрел срещу Доган и свидетелските показания.Вещите лица са категорични, че при изстрел от дистанция над 1 см, практически не се очаква смъртоносно увреждане. Такъв резултат според тях може да се получи при дистанция на оръжието до 1 см или при изстрел упор.Според съда пистолетът на подсъдимия не е бил опрян в слепоочието на Доган. Обратното твърдят някои от свидетелите, но съдебният състав е предпочел да се довери на експертите по делото.От доказателствата става ясно, че след деянието и задържането на подсъдимия не са взети мерки да се изведат хората от залата и да се запази местопроизшествието, което е довело до въздействие върху веществените доказателства, което сериозно затруднява наказателното производство

Българският потребител поставя на първо място функционалността на устройствата


Функционалността на устройствата е най-важният им критерий за българския потребител. Това показва проучване на Gemius проведено през април т.г. по поръчка на Samsung.

Такъв отговор са дали 27.7% от анкетираните, които са на възраст между 18 и 55 години и живеят в големите градове на страната, като според Gemius проучването е представително.

На второ място по важност при избирането на ново устройство е и възможността за по-лесен контакт с близките. Такъв отговор дават 26.7%...

Фолклорна феерия в нощта на ансамблите

"Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин" разтърсиха НДК


Икономисти от БАН: Структурата на данъците у нас трябва да се подобри

/КРОСС/ Структурата на данъците у нас трябва да се подобри, защото задържането им на ниските нива не е достатъчно условие за по-добрата събираемост и стимулирането на икономиката. Това заяви д-р Емил Калчев от икономическия екип на БАН. По думите му по-голяма част от данъците трябва да остава в общините, за да се случи реалната децентрализация. Освен това социалната система зависи от тях, което не бива да се допуска. Според Калчев по отношение на опростяването на данъчната система не е било направено абсолютно нищо с изключение на премахването на данъка върху лихвите, което обаче се осъществява поетапно и ще продължи няколко години. Икономистът посочи, че оценява постепенното отпадане на данъка върху лихвите като положителна стъпка, тъй като тази мярка не е сработила. "Защо обаче остава данъкът върху застрахователните премии, който носи още по-малко приходи в бюджета, при все че застрахователният сектор в България е най-неразвитата част от финансовия ни сектор изобщо", попита Калчев. По думите му данъкът върху дивидентите, който също носи малко приходи в хазната, също остава. "Той има вредно влияние върху икономиката особено в условията на криза, защото той чисто и просто препятства излизането на капитал от неефективни сектори и тяхното насочване в сектори, които са по-обещаващи - да кажем излизане от сектора на строителството и насочване в сектори като селското стопанство или леката промишленост", каза той

Мигрантска лодка потъна край Италия, има загинали

Няколко души са загинали, след като лодка, превозваща мигранти е потънала край южните брегове на Италия.

Григор Димитров започна с победа турнира в Рим

Два часа и седем минути бяха необходими на Григор Димитров, за да спечели първия си мач от Два часа и седем минути бяха необходими на Григор Димитров, за да спечели първия си мач от "Мастърс" турнира в Рим. Срещу 45-ия в световната ранглиста Едуард Роже-Васлен (Франция) най-добрият български тенисист започна колебливо и загуби първия сет с 4:6. Вторият сет премина под диктовката на Григор, който го затвори с 6:3.

Григор започна с победа в Рим

Два часа и седем минути бяха необходими на Григор Димитров, за да спечели първия си мач от "Мастърс" турнира в Рим.
Срещу 45-ия в световната ранглиста Едуард Роже-Васлен (Франция) най-добрият български тенисист започна колебливо и загуби първия сет с 4:6.
Вторият сет премина под диктовката на Григор, който го затвори с 6:3. Два часа и седем минути бяха необходими на Григор Димитров, за да спечели първия си мач от "Мастърс" турнира в Рим. Срещу 45-ия в световната ранглиста Едуард Роже-Васлен (Франция) най-добрият български тенисист започна колебливо и загуби първия сет с 4:6. Вторият сет премина под диктовката на Григор, който го затвори с 6:3.

България и Босна остават без газ, ако Украйна не плати дълга си

Единствените страни, които няма друга газова връзка с Европа и ще останат без синьото гориво в случай на криза с доставките през Украйна, са България...

Толкова ли е богата България, че отваря 47 секции в Испания за евроизбори?

Това писмо ни бе изпратено от Нели Кочева - българка, която живее в Испания от години. OFFNews остава отворен да публикува и други мнения по темата. Казвам се Нели Христова Кочева и съм председател на българска асоциация, основана през 2002 година в Испания, Хетафе (на 11 км от Мадрид с 172 526 жители, от тях 2442 българи), която развива най-разнообразни дейности (българско училище, библиотека, курсове по испански за българи и т.н.). Наред с това редовно организираме избирателни секции, за да могат нашите сънародници - дори и зад граница - да упражнят конституционното си право на глас. Първите избори, които проведохме, бяха през 2005 година. От тогава винаги сме се включвали активно в подготовката на парламентарните и президентските избори, съдействайки на българското посолство в Мадрид. Никога обаче не сме правили европейски избори - законът през 2009 г. беше различен, а и към гласуването за българските кандидати почти никой не проявява интерес, може би защото европейските граждани, които имат адресна регистрация в Испания могат да гласуват в испанските избирателни секции. Според новия Изборен кодекс секция извън страната за вота на 25 май се образува, ако в местата в държава-членка на Европейския съюз, в която на проведени до 5 години преди изборния ден избори (2009 г.) е имало поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. Това означава автоматично разкриване на секция. При нас, в Хетафе, на последните избори през 2013 г. гласуваха над 750 избиратели, което означава, че автоматично трябва да се образува такава. Никой обаче не съобрази, че една секция не може да се отвори автоматично - това е свързано с преговори с кметството, с пускане на молби за помещения (наемът в Хетафе е 334 евро, а има и места, където ще се плати повече), кабини, урни, охрана, да се уведоми полицията и др. Освен това трябва да се търсят хора за комисията (и то хора с опит и поне един от тях да е с компютърна грамотност), да се мисли за настаняването на члена от комисията, който ще бъде изпратен от България (винаги има по един командирован) и т.н., и т.н. В Испания ще има 47 избирателни секции за 151 128 българи (колкото е броят на сънародниците ни тук към 01.01.2014 г. според испанския Статистически институт). Само в област Мадрид ще бъдат разкрити 5 секции - в посолството и още 4 в Хетафе, Мостолес, Алкала де Енарес и Коядо Виялба. Ако не отворим секция в Хетафе, най-близката до нас ще е на 20 минути, в съседен град. Тъй като имам много контакти с българи и съм говорила с много хора, мога да кажа със сигурност, че броят на хората, които ще гласуват на изборите за европарламент ще бъде незначителен. И такова е положението не само при нас, а и на много други места в Испания. Не виждам защо трябва да се отваря избирателна секция и да се разхищават човешки и материални ресурси, с други думи - да се харчат грешни пари. Толкова ли е богата България? Толкова ли няма къде да се вложат тези пари? Не ме разбирайте погрешно - не, че не искаме да гласуваме, напротив - искаме и ще гласуваме, но на парламентарни и президентски избори, от които реално зависи случващото се в страната ни! Това, което не разбирам е недоглеждането в новия кодекс и излишното разхищаване на средства.

Десислава Терзиева: Автомагистрала „Хемус“ е приоритет за нашето правителство и ние не отстъпваме от поетите ангажименти

predstavjane trase Hemus 12_05_2014

„Автомагистрала „Хемус“ е приоритет за нашето правителство и ние не отстъпваме от поетите ангажименти. Продължаваме да работим активно по доизграждането на магистралата и по подготовката на строителството на недовършения участък.“ Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на брифинг след представяне на трасето на магистралата в Плевен.

„Доизграждането на АМ „Хемус“ има ключова роля за икономическото и социално сближаване на регионално ниво. Изграждането й ще окаже позитивно влияние върху развитието на три от районите за планиране на България – Северозападен, Северен централен и Североизточен“, каза Терзиева. „Връщаме държавата в Северозападния регион“, категорична бе тя. „Предишното управление бе избягало от този регион, но нашият стремеж е Плевен и целият Северозападен район  да станат модерни европейски места за живот, защото хората тук го заслужават“, заключи министърът.

По отношение на новото трасе на АМ „Хемус” Терзиева съобщи, че общият брой на населението, което ще се възползва пряко от подобрената инфраструктура е приблизително 3 млн. души. Трафик прогнозата за 2020 г. е за близо 18 000 единици средно дневно. Участъкът от София до Велико Търново е част от Транс-европейската транспортна мрежа.

Направено е проучване на 4 алтернативи за трасета. След извършен анализ са изследвани задълбочено два реалистични варианта, които са представени детайлно през март на Консултативния съвет към МРР и днес в Плевен. Това са синия вариант, (приет през 1993) г., който преминава на равно разстояние между Плевен и Ловеч, и зеления вариант, (разработен през 2001 г.), който върви по трасето на съществуващия път І-4.

В резултат на технически, финансов, социално-икономически и екологичен анализ е предложен така наречения „син подобрен вариант“. „

Трасето е симетрично отдалечено от двете големи населени места по направлението – Плевен и Велико Търново, както и между Плевен и Ловеч“, подчерта Терзиева. То преминава на 15 км от центъра на Плевен и след реализацията на първия етап разстоянието за пътуване между София и Плевен ще се запази същото, а ще бъдат спестени около 15 минути. Основно преимущество пред другия вариант е едновременното обслужване на максимален брой населени места и съкратеното време за пътуване. Отчетени са нормите за опазване на околната среда и е избегнато засягането на защитени зони и територии. Според Терзиева, това е от изключителна важност, за да се избегне казуса, в който влезе проектът за обходен път на Габрово, където дълго време се обжалваше докладът за оценка на въздействието върху околната среда.

„Синият подобрен вариант“ е с дължина 252 км. Индикативният бюджет е 1,47 млрд. лв. без ДДС.

Вече се работи по изготвянето на доклад за Оценка на въздействието върху околната среда за изграждането на АМ „Хемус“  в участъка Ябланица – Белокопитово. Избран е проектант на 60-километровия участък от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч и вече се работи по идейния проект.  В ход е тръжната процедура за избор на проектант и за участъка от разклона Плевен-Ловеч до Велико Търново /85 км/. Предстои обявяване на процедура за проектиране на третия етап до Белокопитово /110 км/

Изпълнителният директор на НКСИП инж. Асен Антов информира, че до края на 2014 г. ще бъде направено и публично представяне на идейния проект – точното трасе и вариантите за пътни възли за участъка от Ябланица до разклона Плевен – Ловеч. Министър Терзиева подчерта, че държи на пълната прозрачност при тези публичните обсъждания и се ангажира лично да участва в тях.

Според министър Терзиева политиката по изграждането на магистралите върви ръка за ръка с политиката за подобряване на състоянието на малките пътища. Двете политики са приоритет и вървят паралелно. Не е спирана и не се спира работата по АМ „Хемус”.  През юли миналата година е завършена отсечката Шумен – Панайот Волово. „През август 2014 г. пуснахме за движение и участъка София – п.в “Яна” и започнахме строителството на нов 5-километров участъка Белокопитово – Панайот Волово“, припомни министърът.  До края на 2015 г. трябва да приключи рехабилитацията на виадукта „Бебреш” на АМ „Хемус”.

Книгата ще спаси децата ни от посредственост и нравствен упадък, убедена вицето Попова

Духовното единение и духовно извисяване са пътят и спасението в бурния 21 век

Великотърновският университет празнува без политици заради кампанията

Без политици чества патронния си празник Великотърновският университет Без политици чества патронния си празник Великотърновският университет "Св.св.Кирил и Методий". "Предвид предизборната обстановка не сме канили политици, депутати и представители на правителството, а само на местната администрация", обяви ректорът проф. Пламен Легкоступ. Той поздрави студенти и преподаватели, събрани пред паметника на патроните.

Григор Димитров започна с победа в Рим след обрат срещу французин


Григор Димитров започна с трудна победа участието си в турнира от сериите "Мастърс" в Рим. Българският тенисит премина през тежък мач с французина Едуард Роже-Васлен, но направи обрат и спечели с 4:6, 6:3, 6:4.

22-годишният хасковлия изигра единадесетия си трисетов мач от началото на годината и постигна девета победа с 2:1, за да достигне за втора поредна година до втория кръг на червените кортове в италианската столица.

Димитров изпитваше колебания при вкарването на първи...

Швейцария ще гласува за минимална заплата от 3300 евро

На 18 май Швейцария ще гласува за най-високата в света минимална заплата – 18 евро на час или 3300 евро на месец, пише френският вестник Le Parisien. Докато Швейцария обсъжда увеличаване на минималната заплата, прагът на възнагражденията в Испания е 5,05 евро на час, във Франция – 9,43 евро на час, а в Германия – 8 евро на час.

"Борусия" (Дортмунд) обяви над 80 000 зрители средна посещаемост


Германският вицешампион "Борусия" (Дортмунд) обяви, че е подобрил собствения си рекорд за посещаемост на мачовете през сезона. Жълто-черните са единственият клуб в Европа, чиито мачове са били посетени от средно над 80 хиляди зрители.

В 24-те домакински мача от Бундеслигата, Шампионската лига, турнира за Купата на Германия и мача за Суперкупата на Германия "Борусия" е посрещнал 1.855 милиона зрители в сравнение с 1.841 милиона преди година. Ръководството обяви, че през изминалия...

Карлсберг България зарадва шуменци с безплатна бира за празника на града

Шумен /КРОСС/ Карлсберг България предостави на жителите и гостите на град Шумен безплатна бира по случай празника на града на 11 май. Почитателите на марката имаха възможност да се насладят на любимото си пиво в специално изградени за случая шатри пред сградата на общината. Бранд мениджърът Бранимир Братанов и новият мениджър на пивоварна „Шуменско" Григор Пеев лично уважиха тържествата. „Щастлив съм, че днес сме всички заедно, за да отбележим празника на града, който обичаме. Нашата фабрика е част от историята на Шумен и един от символите на града. Използвам случая да поздравя всички гости и да благодаря на община Шумен за успешното сътрудничество, което поддържаме през годините", заяви Григор Пеев, мениджър на пивоварната на Карлсберг България в града. „Макар че Шуменско пиво е еднакво харесвано в цялата страна, жителите на Шумен и региона имат по-силна емоционална връзка с бранда и винаги са го възприемали като свой, като част от идентичността на мястото, в което живеят. С тази инициатива искаме да засвидетелстваме уважение и благодарност към всички тях. През настоящата година сме предвидили редица други събития и дегустации в града, в рамките на които, любителите на „Шуменско" ще получат безплатно 60 000 продукта", сподели Бранимир Братанов, бранд мениджър на Шуменско. 11 май е утвърден за Ден на Шумен през 2000 година и е начало на Майските културни празници

Янукович призова киевската "хунта" да изтегли наемниците и войниците

Според него киевската „хунта" вече е убила повече от 300 мирни жители

Лудогорец е близо до престижен рекорд

Българският шампион Лудогорец може да запишат рекорд, ако не допуснае загуба и от Черно море в последния кръг на "А" група. Както е известно, от началото на плейофите Лудогорец има 5 победи ...

„Булгаргаз“ предвижда газът да не поскъпва от 1 юли

В съответствие с изискванията на чл. 36а от Закона за енергетиката, “Булгаргаз” ЕАД в едномесечен срок преди подаване в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) н...

Оптмизмът в Европа преди изборите за ЕП расте

Две седмици преди изборите за Европейския парламент, нагласите на европейските граждани по основни икономически и политически въпроси започва да се подобрява, сочи проучване на „Евробарометъ...

Първи мониторинг на ЕС за социалните процеси

Докато Европейската комисия се подготвя да представи първите си препоръки в социалната политика, в рамките на укрепване координирането на Европейския семестър за икономическата политика, се появяват в...

Румънец разфасова BMW X6 и го напъха в бус

Така автоджамбазинът се надявал да премине през граница с крадената кола


Русия заклейми Кончита Вурст, ще създава собствен конкурс "Гласът на Евразия"


Депутатът от Комунистическата партия на Руската федерация Валерий Рашкин заяви, че Русия трябва да се откаже от участието си в "Евровизия" и да създаде собствени конкурс на име "Гласът на Евразия", съобщи агенция  "Интерфакс".

"Резултатите от последния конкурс преляха чашата на нашето търпение. Трябва още тази година да излезем от конкурса, стига сме търпели това безкрайно безумие. Годишно Русия харчи по 40 милиона евро за участието си в "Евровизия", заяви Рашкин.

Той е на...

Отличиха Бургас като най-активна вело община

Бургас /КРОСС/ Община Бургас бе отличена като най-активна вело община в България. Наградите - грамота и велосипед бяха връчени лично на зам.-кметът с ресори "Европейски политики и програми" и "Околна среда" Атанаска Николова за своята цялостна политика за настрчаване на карането на велосипед в града, чрез изграждане на инфраструктура и популяризиране на алтернативните на автомобила форми на транспорт в града.Конкурсът бе проведен в рамките на проекта "mobile2020 - повече велосипеди в малките и средно големи градове на Централна и Източна Европа до 2020 г.", финансиран по програма Интелигентна енергия Европа. Целта на проекта е да повиши дела на велосипедите като средство за придвижване в града.Награждаването се състоя в залата на Община Бургас и освен конкурса за най-активна вело община бяха връчени и отличията на победителите във видео-конкурса "С велосипед в града".Първото място грабна Кирил Курукювлиев от гр. Карнобат, който получи и голямата награда - велосипед. На второ място бе класиран Милен Георгиев от гр. Русе, а на трето място бяха класирани дечицата от ЦДГ 43 "Синчец" гр. Варна. Малчуганите, насърчени от техните учители участваха с цели три клипа.Домакините на събитието бяха община Бургас и Областен информационен център Бургас.С връчването на двете награди - за най-добър видео клип "С велосипед в града" и за най-активна вело-община в България приключи и проекта mobile2020

Елена Йончева: В някакъв момент даже не се знае кой срещу кого стреля

/КРОСС/ Ден след референдума в Донецк и Лугданск, обстановката в Мариупол е различна заради трагедията, която потресе града преди дни, каза за БНР журналистът Елена Йончева и допълни, че не се виждат въоръжени хора, освен по барикадите. Голяма част от избирателите въобще не криеха точно как попълват бюлетините, което също не отговаря на изискванията за референдум. Но това, което казват хората, които излязоха да гласуват е, че те осъзнават, че тези действия нямат юридическа стойност, но искат техният глас да бъде чут, да се знае, че има хора тук, които живеят в Югоизточна Украйна и искат по-голяма политическа и икономическа независимост. За това става дума, да чуят техния глас, а не за юридическа основа за тяхното отделяне, или за създаването на Донецка и съответно Луганска народна република, разказа Йончева.  По думите й, в страната има много групировки, които защитават различни интереси. Националната гвардия не е даже армията на Украйна. Това са тези момчета от десния сектор, от отрядите за самоотбрана, които получиха официален статут на армия и създадоха тази национална армия. В нея също така влизат отрядите, които създаде губернаторът на Днепропетровск. Той си направи свой собствен отряд, който се нарича Днепър 1. Така, че в някакъв момент даже не се знае кой срещу кого стреля

Европейска нощ на музеите в Поморие

pokana_muzej 2 (Small)-1

Исторически музей Поморие за първи път ще се включи в мащабната инициатива Европейска нощ на музеите. Събитието е начин да се подчертае не само научната, но и развлекателната страна на музеите. Инициативата ще се проведе на 17 май /събота/, от 16:00 часа, по случай  Международния ден на музеите, който е на 18 май.

В проявата всяка година се включват над 4 000 музея в 40 европейски държави. Идеята за Европейска нощ на музеите идва от отбелязването на Международния ден на музеите и превръща честванията в истински международен фестивал, който продължава ден и нощ, като подчертава важната роля на културните институции за развитието на обществото.

Заповядайте! Вход свободен.

 

Програма:

16:00 часа – „Познавам ли моята България” – състезателна игра, в която ще премерят сили и знания учениците от СОУ „Иван Вазов”, гр. Поморие, ОУ „Христо Ботев”, гр. Поморие, ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, гр. Каблешково и ОУ „Христо Ботев”, с. Бата

Място на провеждане – Исторически музей Поморие

17:00 часа – Концерт на Клуб по спортни танци „Поморие”, с ръководител Никола Абрашев

Място на провеждане – Исторически музей Поморие

pokana_muzej (Small)18:00 часа – Уникалното съкровище на Анхиало „Златните накити на Лесескепра” – гостуваща изложба на РИМ – Бургас

Място на провеждане – Исторически музей Поморие

19:00 часа – Филмов маратон „Поморие през кинообектива на XX в.”

Място на провеждане – Музей на солта

19:30 – „Оттук-оттам” – спектакъл на театър „Трио” – Бургас, с участието на Ивайло Енев и Александра Илиева

Място на провеждане – Исторически музей Поморие

За гостите на Историческия музей, които искат да гледат филмовия маратон в Музея на солта, ще има осигурен транспорт.

Никелът поскъпна до над 38-месечен връх

Търсенето на ценния метал се засили след блокирането на производството в Нова Каледония


НЗОК отлага с 3 месеца плащането на надлимитните дейности на болниците

Парите за март над определения им лимит ще бъдат отпуснати най-рано през юни


Фандъкова: Спекулация са твърденията за детските градини

Спекулативни са твърденията за недостиг на места в детските градини, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Длъжна съм да отговоря, тъй като се говори в конкретни числа. Не всички класирани деца се записват, което означава, че самите кандидатури не могат да се смятат на 100% за реални.

Бивш лидер на СДС влиза в затвора заради убийство

Русве /КРОСС/ Присъда от 25 г. при първоначален строг режим постанови днес състав на Русенския окръжен съд за 40-годишния бивш лидер на младежкото СДС в Русе Юлиян Спасов. Той беше осъден за това, че на 11 март в дома му, в бл. „Скъта" е убил с нож 69-годишния Иван Михайлов, негов роднина по майчина линия. Причина за зверската постъпка на незавършилия юрист са финансови взаимоотношения между двамата. Делото се гледа по съкратената процедура, след като пред съда Спасов прие представените доказателства и се отказа от разпит на свидетели. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.Имената на Юлиян Спасов и Иван Михайлов нашумяха преди няколко години, по време на мегапроцеса с имотните далавери по ул. „Александровска". Обвинителния акт по него тогава беше 452 страници, а материалите по делото - 53 тома с общо тегло над 70 кг. Сред „ожилените" беше и бившият посланик на Израел у нас Емануил Зисман. Според обвинението, Юлиян Спасов е подготвил реституция с фалшиви нотариални актове на десетки скъпи сгради в Русе и София. Сред тях са столът на Министерството на отбраната на улица „6 септември" в столицата, на съборилата се сграда с две жертви на улица „Алабин" в София и на централни градски частни и държавни здания в Русе. Фалшивите актове за собственост преди национализацията през 1947 година били подменени от Спасов

В София отвори врати интелектуално кафе „Приятели”

/КРОСС/ В навечерието на Празника Деня на Победата (8 май) се състоя официалното откриване на интелектуалното кафе „Приятели", което се намира в новата сграда до Руски културно-информационен център в София. Посетителите ги очакват уютни, оформени в съвременен стил зали, където всеки може да изпие чаша горещо кафе или чай, да почете книга на руски език на любим руски автор или да се запознае с географията на необятната Русия, а също с нейните обичаи, традиции, фолклор и национални особености. За тази цел, залите в „Приятели" разполагат с богата библиотека с руска класическа и съвременна литература, информационни материали за историята на Русия, нейната география и националните й традиции. В тържествата взеха участие: извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България, Юри Исаков, военният, военновъздушен и военноморски аташе на Руската федерация в Република България, служителите на Посолството и на апарата на военния аташе, служители на РКИЦ, ръководителят на Россотрудничество Константин Косачов, служители на български министерства, бизнес представители и сънародници. В поздравителното си слово ръководителят на Россотрудничество Константин Косачов подчерта важността на събитията с цел укрепване на дружбата между нашите страни и народи, а също за по-широко привличане на българската младеж към постиженията на руската култура и образование

Над 200 змии изпълзяха от подпорна стена в родопско село

Кметът: Подобно струпване на змии досега не е наблюдавано в Търън


Ново транспортно напрежение на границата с Турция

В момента има много сериозно напрежение на границата с Турция, което в най-скоро време ще ескалира. Това каза Ангел Траков, председател на УС на...

Варна е новият домакин на експозицията на Синхуа

Изборът да учим китайски език е правилен, сигурни сме в добрите перспективи за нашата реализация. Това мнение изразиха студентите, изучаващи древните йероглифи в Пловдивски университет, след като разгледаха фотоизложбата „65 години българо-китайски отношения през обектива на Синхуа“ в Градския дом на културата „Борис Христов".

ГЕРБ поиска Орешарски да освободи Дивизиева, ако допускът й до класифицирана информация бъде отнет


От ГЕРБ поискаха премиерът Пламен Орешарски да освободи началника на кабинета си Мария Дивизиева. Причината – Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) трябва да отнеме допуска на Дивизиева до класифицирана информация, след като миналата седмица й беше повдигнато обвинение, че давала неверни сведения за усвояване на пари по европейски фондове.

В петък от ДАНС потвърдиха пред "Дневник", че ще отнемат допуска на Дивизиева, но това най-вероятно ще отнеме технологично време....

Христо Стоичков се подигра на "Реал" (Мадрид) с прасе в Twitter


Бившият играч на "Барселона" Христо Стоичков не пропусна възможността да се подиграе с вечния съперник на каталунците "Реал" (Мадрид), след като белите изгубиха и теоретични шансове да се борят за титлата в Примера дивисион.

В неделя мадридчани загубиха с 0:2 при гостуването на "Селта" и изостанаха с две точки от "Барселона" и с четири от градския съперник "Атлетико", които ще определят шампиона в директен мач на "Камп ноу" в последния кръг на 17 май.

Стоичков, който в...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване