Евровотът - генерална репетиция, но неясно за какво

Няма да има отчетлив изход, ще затънем в интерпретации, прогнозира политолог


Ръстове за индексите в континентална Азия на фона на геополитическото напрежение

Инвеститорите приветстваха положително предложенията на Китай за реформиране на капиталовите пазари


Евакуират летището в Екатерининбург заради сигнал за бомба

Близо 800 души бяха евакуирани на екатерининбургското летище Близо 800 души бяха евакуирани на екатерининбургското летище "Колцово" след анонимно обаждане за заложена бомба, предаде РИА Новости. В момента представители на специалните служби проверяват района. Полицията не е открила взривни устройства. От 06:00 часа местно време - 03:00 часа българско, аерогарата е продължила нормалната си работа.

Педофил изнасилил и убил Деничка, после я хвърлил в папура

Хората от Нови пазар - градче, разположено на 22 км източно от Шумен, като че са забравили за трагедията с 6-годишната Деничка Петрова.
Първокласничката беше изнасилена и убита 5 часа преди началото на ХХI в. - на 31 декември 2000 г. Тялото на момиченцето беше намерено на 5 януари 2001-а захвърлено в папура край Каспичан. Хората от Нови пазар - градче, разположено на 22 км източно от Шумен, като че са забравили за трагедията с 6-годишната Деничка Петрова. Първокласничката беше изнасилена и убита 5 часа преди началото на ХХI в. - на 31 декември 2000 г. Тялото на момиченцето беше намерено на 5 януари 2001-а захвърлено в папура край Каспичан.

За много наши ученици „Под игото" е една дума

/КРОСС/ Десетокласничка не прави разлика между „сонет" и „сюнет". За много наши ученици „Под игото" е една дума. Голяма част от тях ходят на училище без учебници. Това са само част от проблемите на българското образование, коментирани от преподавателите Ивайло Ненков и Асен Александров и Тити Папазов в студиото на Нова телевизия тази сутрин. „Има огромно разминаване между това какво учат децата и техните потребности, системата е много остаряла", това е причината, според Ивайло Ненков, децата да са неграмотни. Според него учениците зубрят и запомнят информация наизуст, без да мислят и да задават въпроси. По думите на Асен Александров, начина на преподаване е много остарял и той трябва да се промени. Според него в училищата трябва да се преподават концепции и учителите да научат децата си да задават въпроси. Според Папазов основният проблем е липсата на дисциплина. Според него дори сутрешната гимнастика дава чувство за ред, освен, че е полезна за здравето. Според него родителите оказват натиск над учителите, децата нямат респект към своите преподаватели. „При нас не е демокрация, а свободия. Учителят трябва да е най-близкия човек на детето. Сега родителите командват учителите", каза от своя страна Тити Папазов. По думите му авторитета на учителите е тотално унищожен. „Няма респект от страна на децата към учителите", категоричен беше Папазов

Китай иска наше месо, мляко и царевица

 Китай се интересува от български млечни и месни продукти, царевица, люцерна и фуражи. Това обяви вчера в Сухиндол министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков часове след завръщането си от азиатската страна, където бе на работно посещение. Той съобщи, че по време на визитата му са договорени 14 процедури за  износ на хранителни продукти  от България за Китай. До края на годината процедурите трябва да бъдат одобрени и подписани  от Българската агенция за безопасност на храните, за да се облекчи износът.

 

Било договорено и сглобяването на китайски трактори за европейския пазар, което да се извършва на територията на Вазовските машиностроителни заводи в Сопот. Проведени са били разговори и за създаване на център по земеделие “16 плюс 1” в София, който да бъде връзката между организацията на 16 държави от Централна и Източна Европа и Китай. “Конкуренцията за това, в коя държава да се намира този център, е голяма, но  България има предимство заради географското си положение.

Природозащитничка скочи срещу кучеубийците

Страници и групи за мъчително изтребване на уличните кучета из страната се развиват необезпокоявано във фейсбук. Разпространяват снимки на убити по жесток начин бездомни кучета в цяла България.

Станишев на съд заради изчезнали секретни документи

Софийски градски съд ще гледа днес делото срещу лидера на левицата Сергей Станишев, който е обвинен, че е загубил секретни документи. Заседанието срещу председателя на БСП ще започне в 13.30 ч. и ще бъде гледано от състав 13 на СГС. Делото срещу Сергей Станишев трябваше да започне през март, но старта му бе осуетен, тъй като лидера на БСП не бе получил препис от постановлението, върху което се основава образуваното срещу него дело. На делото през март лидерът на левицата не се яви. През октомври 2013 г. Прокуратурата поиска имунитета на председателя на ПЕС. Станишев е обвинен, че между 4 ноември 2005 г. и 10 септември 2009 г. е загубил седем секретни документа. Според разследването деянията са осъществени в условията на продължавано престъпление.

САЩ ограничи вноса на електростомана

 Министерствота на търговията на САЩ започна антидъмпингова процедура срещу вноса на електростомана от Русия, Германия, Полша и Япония, съобщава агенция „Прайм”. Според американските власти тези страни продават продукцията си в Щатите на несправедливо занижени цени.

 

От руските производители и вносители на специалната стомана в САЩ най-голяма санкция е наложена на Новолипецкия металургичен комбинат и компанията “ВИЗ-сталь”. Те ще трябва да плащат антидъмпингово мито в размер на почти 120% от импортната цена на продукцията. За всички останали доставчици на електростомана от Русия се налага допълнително импортно мито от 68,98 на сто.

 

Подобни мерки са взети и по отношение на производители и вносители от Германия, Полша и Япония. Поляците ще трябва да плащат наказателна вноска такса от 78 до 100%. За японците и германците допълнителното мито варира от 134-242 процента, като най-високата ставка е определена за вносителите от федералната република.

Симеонов: Не резултатът от евровота ще бъде повод това правителство да си отиде или не

/КРОСС/ "Предстоящите избори изглеждат така, сякаш всичките политически играчи са наясно, че по-интересното ще е след тях. Приличат на някаква генерална репетиция, но генерална репетиция за какво точно - убеден съм, че и самите политически играчи не знаят." Това заяви в предаването "Преди всички" по БНР политологът Първан Симеонов. Според него изборният резултат няма недвусмислено да посочи вратата на това правителство. От днешна гледна точка изборният резултат изглежда така, сякаш всеки може да го обясни в своя полза, допълни той. "Европейските избори няма да отговорят на основните политически въпроси и въпросът за властта. Напротив - те ще поставят нови въпроси. Очаквам да се разгори на нов глас темата за предсрочни парламентарни избори. Не резултатът от евровота ще бъде повод това правителство да си отиде или не, самото управленско формирование ще трябва да реши това. Резултатът от изборите в известна степен вече е ясен. Там няма да има някакъв отчетлив изход, напротив - ще затънем в борба на интерпретации", категоричен е Симеонов. Според политолога е логично да се очаква повече политическа мобилизация в оставащите дни преди евровота. "Не очаквам страстите да се нажежат кой знае колко повече. Разбира се, има време за всякакви скандални ситуации. Освен това ни чакат различни парламентарни и извънпарламентарни приказки и действия на тема вот на недоверие. Живец ще има, но тази кампания тече между другото

Съкращават 700 чиновници от БДЖ

Близо 700 чиновници от БДЖ трябва да бъдат съкратени, за да се спаси дружеството. Сега администрацията на закъсалата държавна компания наброява над 1200 души. "Според мен това число не трябва да е по-голямо от 400-500 души", заяви пред "Стандарт" транспортният министър Данаил Папазов.

Водещи икономисти идват на първия международен финансов форум иновации

 Асоциация Банка на годината в партньорство с Висшето училище за застраховане и финанси организира конференция, посветена на иновациите във финансовата индустрия. Първият по рода си в България форум ще бъде на 24 юни в София.

 

Дискусиите в конференцията са организирани в два панела, съобщи Валентин Панайотов, председател на асоциация Банка на годината. Първият е посветен на иновациите в банковия бизнес, а вторият - на инструментите за финансиране на иновативни бизнес проекти.  Участниците от българска страна са представители на водещите банки в страната – в това число на БНБ, на небанкови финансови институции, технологични компании, компании с иновационни продукти и проекти, стартъп акселератори и други. Сред основните говорители в конференцията са висши мениджъри от УниКредит Булбанк, СИБанк, Пощенска банка, Банксервиз, „Майкрософт България“ и др. Във втория панел на форума участват представители на Световната банка, на Европейския инвестиционен фонд, на фондовете Neveq, Eleven, LanchHub, Empower  и др.

 

Чуждестранното участие във форума е на много високо ниво, коментира Григорий Вазов, президент на ВУЗФ. В двата дискусионни панела се очакват главният икономист на Департамента за малък и среден бизнес в правителството на САЩ Джузепе Граминя и проф. Суданшу Рай от Копенхагенското бизнес училище. Внимание заслужава и българската връзка в австралийската икономическа мисъл - проф. Петко Калев, представител на Бизнес училището на Университета на Южна Австралия. Българските и чуждестранните финансови експерти ще коментират промените, нужни на българските банки, за да отговорят на иновативните тенденции в световното банкиране, както и различните възможности за финансиране на иновации, уточниха организаторите -  асоциация Банка на годината и Висшето училище за застраховане и финанси, чийто утвърден престиж гарантира високото ниво на форума.

 

Ключовите презентации ще са посветени на иновации в областта на финансовия маркетинг, банкирането и социалните мрежи, онлайн и мобилното банкиране. Важна от потребителска гледна точка е темата за адаптиране на иновативните продукти и технологии и защитата при ползването им, както и бързо растящата електронна търговия.

Една (не)обикновена софийска история

Светослав Драганов за последния му филм "Живот почти прекрасен"


А кой ще наблюдава наблюдателите на евроизборите?

С четири свои решения ЦИК регистрира за наблюдатели на европейските избори общо 5 743 членове и активисти на фондация "Младежка толерантност". Това представлява 83,1% от всички регистрирани до този момент 6 913 наблюдатели. Тази фондация е само една от общо 12 неправителствени организации, регистрирали свои представители като наблюдатели С четири свои решения ЦИК регистрира за наблюдатели на европейските избори общо 5 743 членове и активисти на фондация "Младежка толерантност". Това представлява 83,1% от всички регистрирани до този момент 6 913 наблюдатели. Тази фондация е само една от общо 12 неправителствени организации, регистрирали свои представители като наблюдатели

Акция срещу джебчийките във Варна

Варненци организираха акция срещу джебчийките в града. За набезите на крадлите ще дебнат граждански патрули, които се организират в социалните мрежи. Броят на хората, които желаят да се включат, расте лавинообразно.

Повелия - почти изгубеното убежище на венецианците

Обществеността във Венеция се обедини срещу търга за островчето в лагуната заради опасенията, че ще бъде превърнато в поредната луксозна дестинация


Вдигаме БВП с бърз интернет

 Брутният вътрешен продукт може да бъде увеличен с изграждане на високоскоростен интернет. Това сочат изследвания, цитирани в Националния план за широколентова инфраструктура за достъп от следващо поколение. Според някои анализи страните с бърз нет имат 2% по-висок БВП. Проучвания сочат още, че увеличение с 10 на сто  на покритието със скоростен интернет води до ръст на БВП с между 0,9% до 1,5%.

 

Анализ на Европейската комисия определя, че по този начин могат да се отворят повече от 2 млн. работни места в Европа и това да доведе до увеличение на БВП най-малко с 636 млрд. евро, се посочва още в плана.

 

Осигуреният високоскоростен интернет

 

улеснява започването на нов бизнес

 

Той има много голямо положително въздействие върху дейността на малките и средните предприятия, каквито са над 99 от фирмите в България. В международен мащаб е установено, че компаниите, активно използващи интернет услугите, нарастват два пъти по-бързо от останалите, имат двойно по-голям дял на експорта и осигуряват много повече работни места. Освен това се дава  възможността за бърз достъп и обмен на информация и идеи, което улеснява възприемането на новости, увеличава иновационния капацитет. Осигуреният достъп до високоскоростен и свръхвисокоскоростен интернет е от особено голямо значение за фирмите от сферата на услугите. Той предизвика появата на голям брой нови услуги във всички сектори и води до съществени промени в начините на предоставянето им, пише още в анализа.

 

България е сред водещите страни в Европа и

 

сред първите 10 в света по покритие

 

с бърз и свръхбърз широколентов достъп. Страната е на едно от крайните места, наред с Гърция и Румъния, според дяловете от населението, които използват интернет редовно (поне веднъж в седмицата) или по-често, пише още в документа.

 

Сред най-популярните за българския потребител неща в интернет са четенето на онлайн вестници, търсенето на информация за продукти и услуги и провеждането на телефонни и видеообаждания. Спрямо тези дейности потребителското поведение в страната не се различава особено от практиките в Европа.

 

Прави впечатление

 

слабият интерес към интернет банкиране

 

и онлайн пазаруване. Най-вероятно това се дължи на липсата на надеждна инфраструктура, доверие и традиционна култура на интернет търговия, както и сравнително ниските нива на потребители с добри и много добри компютърни умения. Разчетите в националния план сочат, че близо 300 млн. лв. са необходими за изграждане на нужната инфраструктура, която да позволи доставката на бърз нет. В него са посочени и два основни приоритета пред страната до 2020 г. Първият е осигуряване на възможност за равен достъп до високоскоростен и свръхвисокоскоростен интернет чрез развитие на широколентовата инфраструктура за постигане на пълно покритие на територията на страната със скорост по-висока от 30 Mb/s. И стимулиране на използването на услуги върху мрежи за широколентов достъп с цел най-малко 50% от домакинствата и 80% от бизнеса.     



1/3 българи ползват е-управлението
Едва 27% от българските граждани са използвали интернет за потребяване на услуги на е-правителството, а 11% са изпращали попълнени формуляри през 2012 г., се посочва в националния план. През изминалата година се отчита скромен ръст, при който стойностите продължават да бъдат на значително по-ниски спрямо европейските нива - съответно 44% и 22%.

 

Проучване на ЕК в България сочи, че 68% от анкетираните биха използвали дадена услуга отново, но само 37% смятат, че качеството й покрива очакванията им. Сред основните причини, заради които в страната не се използват публични електронни услуги, е това, че доста от тях не могат да бъдат изпълнени изцяло онлайн и поне за част от процедурата се изисква лично присъствие или формуляри, попълнени на хартиен носител. Също така участниците в изследването казват, че често не знаят за съществуването на конкретни интернет сайтове/платформи за определени услуги.  Най-разпространената причина българите да не използват наличните електронни услуги е, че те все още предпочитат личния контакт с държавните служители. Това е знак, че ефективността на електронното правителство не зависи само от наличието и качеството на услугите, но и от обществената нагласа към онлайн услугите.

Украинската армия обстрелва Славянск

Има информация за попаднали снаряди в жилищни сгради


Съдът ще гледа делото срещу Станишев за изгубените седем секретни документа

/КРОСС/Софийският градски съд ще гледа делото срещу бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев за изчезналите седем секретни документа. През април се оказа, че Станишев не е получил препис от обвинителния акт, заради което разглеждането на делото не можа да започне. Софийска градска прокуратура предлага административно наказание за Сергей Станишев. Разследването за изчезналите доклади, които "съвестният гражданин" Алексей Петров предаде преди време на бившия премиер Бойко Борисов, се точи вече четири години. Досега държавното обвинение три пъти вкара в съда предложение за освобождаване на Станишев от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, но съдът три пъти връща делото заради процесуални нарушения. Седемте секретни доклада - три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната, и един от НАТО, са били връчени на Станишев лично и срещу подпис, като според прокуратурата деянието е извършено в периода от 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г. През октомври 2013 година лидерът на БСП Сергей Станишев изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с молба ръководената от него институция да вземе отношение по повод проточилото се следствено дело за загуба на секретни документи, за да се изчисти името му. Два дни по-късно главният прокурор поиска сваляне на депутатския имунитет на Станишев, а лидерът на БСП се отказа от него.  

Евтаназията няма да реши проблема с бездомните кучета

/КРОСС/ "Тук не става въпрос да се противопоставя кастрацията на бездомните кучета срещу някакъв друг модел. Но проблемът с тях не може да се реши в София, ако не се реши на национално ниво. Дори да построим приюти за всички хиляди кучета в София и страната пак ще има бездомни кучета по улиците, докато законово се позволява на всеки да си развъжда в тях си четириноги и след това, ако му писне, да ги изхвърля на улицата." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Любка Качакова, общински съветник от София. "Общината прави това, което законът й позволява да прави. Евтаназията няма да реши проблема с кучетата, защото това би въздействало върху крайния резултат - бездомните кучета, но не и върху причината те да се озовават на улицата", добави общинската съветничка. "Не мисля, че се засилва противопоставянето между хората и бездомните кучета в градовете. Проблемът се засилва със социалните мрежи и хората, които пишат в тях. Обикновено хора пишат и публикуват неща в подобни групи, за да им се обърне някакво внимание." Това каза от своя страна Елица Енева, журналист и природозащитник. "Няма контрол върху популацията на бездомните кучета, обикновено винаги се реагира на сигнали, а не се действа цялостно", добави тя. "Всичко трябва да се реши в рамките на една национална стратегия, а не трябва да се оставя общините сами да се справят с този проблем

Откриха връзка между Ел Ниньо и цената на шампоана

 Сушата и климатичното явление Ел Ниньо заплашват производството на палмово масло в Югоизточна Азия. Това предвещава увеличение на цената на шампоана или на пакет бисквити в супермаркетите по целия свят, пише АФП.
Палмовото масло е включено в състава на много от днешните козметични и хранителни продукти. 
Става дума за 85% от Индонезия и Малайзия. Цените вече започнаха да се повишават след сушата, наблюдавана и в двете страни през януари и февруари, въпреки че плодовете на маслодайната палма могат да живеят в продължение на няколко месеца без вода. Затова асоциацията на индонезийските производители на палмово масло приписва увеличението на други фактори, като се има предвид, че последиците от засушаването ще бъдат усетени едва по-късно през годината. 
Световната метеорологична организация съобщи през април, че "вероятно" климатичният феномен Ел Ниньо в Тихия океан в средата на 2014 г. може да се отрази на производството на палмово масло през 2015 г. 
Ел Ниньо, който се характеризира с необичайно високи повърхностни температури в централната част на тропическия Тихи океан, има значително въздействие върху климата в много части на света. Ел Ниньо въздейства върху тенденцията за повишаване на средната глобална температура.
Ако засушаването през 2014 г. е толкова сериозно, колкото през 1997-98 г., когато предизвика десетки хиляди смъртни случаи и милиарди долари щети, то може да има опустошителни ефекти върху маслото и палмовите плантации.
Въпреки че това е един от най-черните сценарии, той ще бъде от полза за алтернативни маслодайни култури, особено за соевото масло, произвеждано основно от Бразилия и Съединените щати .
Други са по-малко песимистични , като се аргументират , че палмовото дърво дава плод два пъти месечно две до три десетилетия, изисква малко поддръжка и земята, което го прави най-евтиното растително масло на пазара.
Индустрията е особено загрижена от нарастващия натиск от екологичните организации, които съобщават за увеличаващото се обезлесяване на древните тропически гори, за да се разшири отглеждането на маслодайната палма, пише АФП.

Първан Симеонов: Евровотът е генерална репетиция

„Тези избори изглеждат така, като че ли всичките политически играчи очакват да стане нещо след евроизборите. Тези избори са като генерална репетиция.“ Това заяви пред БНР социологът от „Галъп“ Първан Симеонов. Той очаква преди изборите на 25 май темата за предсрочен парламентарен вот да се „разгори на нов глас“. Симеонов не очаква кой знае колко по-ожесточена предизборна кампания. Симеонов намира за притеснителен факта, че кампанията се размива на фона на политическите месеци от последната година в България. „Има едно постоянно усещане за политическа криза от февруари месец миналата година. На този фон е трудно да разграничим кое точно е кампания“, коментира още Симеонов.

Днес ще бъде представена пощенска марка с лика на Стария бряст

Представянето на първата марка „Старият бряст - Европейско дърво на 2014 година” ще бъде днес от 13 часа в зала 105 на община Сливен. Номиналната стойност на пощенската марка ще ...

Лекарите искат актуализация на бюджета на НЗОК

Ако до края на месеца не започне процедура за актуализация на бюджета на НЗОК (Здравната каса), до края на годината много от лечебните заведения в страната могат да прекратят своята дейност. Това заяв...

Гръцкият Върховен съд допусна до евроизборите "Златна зора"

Върховният съд на Гърция допусна до участие в изборите за Европейски парламент 43 партии и движения, включително крайно дясната „Златна зора”, предаде РИА Новости. В момента проку...

Уют и настроение на габровската автогара

Симпатична метална котка е най-новият член на екипа на Общински пътнически транспорт, която ще отговаря за повишаване настроението на посетителите на автогара Габрово. В тази нелека задача й помагат...

Съвсем очаквано - Ибрахимович номер 1 във Франция

Нападателят на Пари Сен Жермен Златан Ибрахимович беше избран за футболист на годината във френското първенството за втори пореден сезон. Шведският национал победи в анкетата на футболистите и треньор...

Индиана поведе с 3:1 победи на Вашингтон

Лос Анджелис Клипърс победи със 101:99 гостуващия Оклахома Сити в четвъртия мач от втория кръг в плейофите в Западната конференция в Националната баскетболна асоциация.Резултатът в серията е 2:2 , игр...

Солидно количество злато и три часовника бяха откраднати от жена в Сливен

Значително количество злато и няколко часовника бяха задигнати от дома на жена в Сливен. Около 200 грама златни накити и три часовника са откраднатите вещи. Златото и часовниците, собственост на 29...

Стражът на ЦСКА на прага на Световното

Българската "А" група все пак ще има свой представител на световното първенство по футбол в Бразилия. Това стана ясно, след като селекционерът на Алжир Вахид Халилходжич обяви разширения спи...

Нова мода от Холивуд - прическата се шие с игла и конец, издържа 3 дни

За първи път в историята на оскарите Джордж Клуни води приятелка на червения килим на церемонията през 2008 г. Тя е 18 години по-младата от него Сара Ларсън - бивша сервитьорка и фотомодел. 

Изключително красива е, тоалетът е безупречен, обувките - стилни. Но още на следващия ден в някои медии коментарите за прическата са много лоши. Заяждат се За първи път в историята на оскарите Джордж Клуни води приятелка на червения килим на церемонията през 2008 г. Тя е 18 години по-младата от него Сара Ларсън - бивша сервитьорка и фотомодел. Изключително красива е, тоалетът е безупречен, обувките - стилни. Но още на следващия ден в някои медии коментарите за прическата са много лоши. Заяждат се

Повече контрабандни цигари се продават в Румъния

Пазарът на контрабандни цигари в Румъния леко се е увеличил през март и е достигнал 15,8% , с около 0,1 на сто повече, отколкото през февруари, съобщава Болкан инсайт.

Откриват „Стая за усмивки“ в педиатрията на II МБАЛ - София

/КРОСС/ Първата „Стая за усмивки" ще отвори врати на 12 май в 11 часа, в Клиниката по педиатрия, II МБАЛ, София. На официалното откриване ще присъства кметът на София, г-жа Фандъкова. Тогава ще бъдат изложени рисунки на децата, участвали в ежегодния конкурс на тема „Вярвам в теб!". „Освежихме и коридора на отделението, за да се превърне в своеобразна галерия за изява на творчеството на талантите. По този начин малките пациенти ще бъдат мотивирани да творят, вдъхновени от рисунките на своите връстница, а атмосферата ще е цветна и създаваща настроение. И така една от болничните стаи в Клиниката по педиатрия придоби нов облик и предназначение" - разказа председателя на сдружението г-жа Цвета Кирилова. „Стая за усмивки" е специализиран кът за по - добър здравен режим на децата и по - лесното преодоляване на напрежението и стреса от болничната обстановка. В нея децата ще играят и ще се обучават. Ще се забавляват и опознават света чрез творчески дейности. Малките пациенти ще прекарват в приятна среда престоя си в болницата и по - лесно ще преодоляват страховете преди преглед или манипулация. Интериорният дизаин е съобразен от специалисти така, че да привлича вниманието на децата върху забавни, образователни и игрови елементи. Сред тях има занимания, подходящи за подобряване на тактилните възприятия, като в същото време хлапетата ще упражняват и развиват езиковата компетентност

Путин бави позицията си за след крайните резултати

Президентът Владимир Путин ще формулира своето отношение спрямо референдума в украинските Луганска и Донецка области след както бъдат бъдат обявени техните резултати, съобщи за вестник "Коммерсант" прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Откриха римска крайпътна станция край Троян

 Археолози от Националния исторически музей (НИМ), водени от доц. д-р Иван Христов, са открили в началото на април отдавна търсената римска крайпътна станция Состра на пътя Ескус - Филипополис.

Това съобщи директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров. Станцията е била важен пункт за почивка на високопоставени хора, които са преминавали по пътя от Ескус (днешното село Гиген, Плевенско) - за Филипополис (Пловдив), посочва Димитров.

До този момент от крайпътния комплекс са открити и проучени античен мавзолей, некропол, укрепен лагер, светилище на Тракийския конник, сгради от цивилното селище, трасе от античен път.

Станцията е била важен пункт за почивка на високопоставени лица (включително на императорски особи и на техните роднини)Станцията е била важен пункт за почивка на високопоставени лица (включително на императорски особи и на техните роднини) Източник: НИМ/БГНЕС

Изброените структури маркират плътно застроена площ от 6 кв. км в долината на река Осъм в землището на троянското село Ломец, което е предпоставка Состра да бъде определена, съгласно съвременната историческа терминология, като селище с полуградски статут, пише в съобщението.

Останките от крайпътната станция са открити в махалата Ломешки ханчета, в близост до водослива на река Ломешка с Осъм.

Става дума за три големи, верижно подредени, помещения в североизточната част на станцията, която, според предположенията на учените, е имала обща площ от два декара.

Станцията е била важен пункт за почивка на високопоставени лица (включително на императорски особи и на техните роднини)Станцията е била важен пункт за почивка на високопоставени лица (включително на императорски особи и на техните роднини) Източник: НИМ/БГНЕС

Иван Христов е открил и сложна система от канали, по които е течала вода, която е била пренасочвана от минаващата наблизо река Осъм.

На дъното на един от каналите са открити ценни предмети, сред които теракотена глава на бог Пан, костни игли, част от златен накит, множество монети.

Сред ценните открития са и две златни монети на император Хонорий, датирани за 402-403 г. Археологическата експедиция на НИМ е финансирана от троянския бизнесмен инж. Марин Радевски и от старозагорска фирма.

Община Троян има намерение да закупи частния имот, в който се правят разкопките, и да превърне руините на станцията в действащ музей на открито.

Ако това стане, според Иван Христов има сериозни предпоставки Состра да се превърне в голям археологически резерват, като бъдат спазени предписанията на Закона за културното наследство, посочва Димитров.

Днес да почерпят

Бранимир Ботев, зам.-министър на икономиката и енергетиката, 56 г.

Ген. Димо Гяуров, адвокат, депутат в 37-ото и 41-вото НС, бивш посланик в Унгария, бивш директор на НРС, 51 г.

Донка Соколова, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции.

Емил Чолаков, синоптик, 39 г.

Иван Здравков, писател, издател, 73 г. 

И Бранимир Ботев, зам.-министър на икономиката и енергетиката, 56 г. Ген. Димо Гяуров, адвокат, депутат в 37-ото и 41-вото НС, бивш посланик в Унгария, бивш директор на НРС, 51 г. Донка Соколова, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции. Емил Чолаков, синоптик, 39 г. Иван Здравков, писател, издател, 73 г. И

Путин щял тепърва да решава за референдумите в Източна Украйна

 Руският президент Владимир Путин ще определи отношението си към произведените в неделя референдуми за независимост в Донецка и Луганска област, в Източна Украйна, по резултатите от тях, заяви неговият говорител Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

В интервю за руския в. „Комерсант“ Песков казва, че е

трудно да се прогнозира какво ще бъде решението на Путин. 

На въпрос дали на руския президент ще повлияе това, че проруските сепаратисти в Източна Украйна, организирали двата референдума, не са се вслушали в призива му да отложат допитванията, неговият говорител уверява, че Путин не е искал това от тях, а просто „е дал такава препоръка“. 

„Дори като се вземе предвид авторитета на (руския) президент, е било сложно (проруските сепаратисти) да се вслушат (в неговия призив)“, отбелязва Песков. 

Той се аргументира, че жителите на Донецка и Луганска област, в обстановка „на реални военни действия“, са били принудени да действат според своя план и съобразявайки се с обстановката на място. 

САЩ и ЕС вече обявиха, че няма да признаят резултатите от двата референдума, и предупредиха, че може да наложат икономически санкции на Руската федерация, ако допитванията в Източна Украйна провалят насрочените за 25 май президентски избори в страната, припомня ИТАР-ТАСС. 

Песков определя

критиките на САЩ и ЕС към Русия като „абсолютна глупост“. 

„Защо Западът не можа да предотврати използването на бронетранспортьори в Славянск и Краматорск и да избегне разстрела на мирни хора?“, пита той. 

Според говорителя на Путин САЩ и ЕС не са използвали своето влияние, за да спрат кръвопролитията в Източна Украйна, и в същото време се правят на невинни и „изкарват Русия виновна за всичко“. 

Като заплашват Руската федерация с нови санкции, Съединените щати и Европейският съюз водят „йезуитска политика“, казва Песков. 

„За тях не е важно как се изпълняват споразуменията, води ли се диалог, прекратена ли е стрелбата. Главното за тях е да бъдат произведени избори и да бъде сложена точка на юридическия въпрос за законността на организирания от тях преврат (в Украйна срещу президента Виктор Янукович)“, критикува САЩ и ЕС Песков. 

Над 89% от участниците в произведения вчера в Донецка област референдум за независимост са се обявили за отделяне от страната,

заяви високопоставен представител на проруските сепаратисти, организирали допитването, цитиран от Франс прес. 

89,07% от гласувалите са подкрепили предложението за отцепване на Донецка област от Украйна, а 10,19% са против. Избирателната активност е била 74,87%, съобщи председателят на избирателната комисия на т. нар. Донецка народна република Роман Лягин. 

Избирателната активност на произведения вчера референдум за независимост на Луганска област е

била 81% и той може да се смята за валиден,

обяви високопоставен представител на организаторите, цитиран от РИА „Новости“. 

На пресконференция след края на изборния ден, председателят на Централната избирателна комисия за организираното от проруските сепаратисти в областта допитване Александър Малихин уточни, че първите резултати от референдума ще бъдат съобщени тази сутрин. 

Резултатът в Донецка област беше очакван, а този в Луганска надали ще се различава от него, отбелязват анализатори.

Земетресение с магнитуд 4,9 разтърси Северозападна Гърция

Земетресение с магнитуд 4,9 по скалата на Рихтер разтърси Северозападна Гърция рано тази сутрин, съобщи Атинската обсерватория.

Фенове буйствали в градски автобус след мача Левски-Лудогорец

Патрул на СДВР свалил младежите от превозното средство


Петролът се покачи в азиатската сутрин

 Цените на петрола се качиха в понеделник сутринта в Азия след референдумите за независимост, организирани в две области на Украйна. Масовото участие, резултатите от гласуването, както и непреклонната позиция на Киев и Запада срещу сепаратистите в Украйна захранват страховете на инвеститорите от гражданска война в Украйна.
Барел лек суров петрол (WTI) с доставка през юни, прибави 9 цента към стойността си и достигна 100,08 щатски долара. А нефтът от Северно море от сорт Брент прибави 32 цента и достигна 108,21 щатски долара за барел, съобщи АФП.

Варненци с акция срещу джебчийките в града: Полицията бездейства

Варненци организираха акция срещу джебчийките в града. За набезите на крадлите ще дебнат граждански патрули, които се организират в социалните мрежи. Броят на хората, които желаят да се включат, се увеличава непрекъснато, съобщи bTV.
През първите четири месеца от тази година във Варна са регистрирани 97 случая на джебчийски кражби. Варненци организираха акция срещу джебчийките в града. За набезите на крадлите ще дебнат граждански патрули, които се организират в социалните мрежи. Броят на хората, които желаят да се включат, се увеличава непрекъснато, съобщи bTV. През първите четири месеца от тази година във Варна са регистрирани 97 случая на джебчийски кражби.

Варненци се организират срещу джебчийките в града: Полицията бездейства

Варненци организираха акция срещу джебчийките в града. За набезите на крадлите ще дебнат граждански патрули, които се организират в социалните мрежи. Броят на хората, които желаят да се включат, се увеличава непрекъснато, съобщи bTV.
През първите четири месеца от тази година във Варна са регистрирани 97 случая на джебчийски кражби. Варненци организираха акция срещу джебчийките в града. За набезите на крадлите ще дебнат граждански патрули, които се организират в социалните мрежи. Броят на хората, които желаят да се включат, се увеличава непрекъснато, съобщи bTV. През първите четири месеца от тази година във Варна са регистрирани 97 случая на джебчийски кражби.

Анджелина Джоли представи последния си филм и обяви, че ще работи за ООН

Анджелина Джоли - една от най-изявените киноактриси, обмисля спиране на кариерата си в Холивуд. Вместо това ще сътрудничи на Организацията на обединените нации и ще работи за превенцията на сексуалното насилие. Това каза актрисата по време на официалното представяне на последния си филм Анджелина Джоли - една от най-изявените киноактриси, обмисля спиране на кариерата си в Холивуд. Вместо това ще сътрудничи на Организацията на обединените нации и ще работи за превенцията на сексуалното насилие. Това каза актрисата по време на официалното представяне на последния си филм "Господарка на злото" в Лондон. "Сигурна съм, че ще имам още

В Австралия закриват десетки държавни агенции, за да пестят

 Австралийците ще опитат вкуса на строгите мерки за икономии в европейски стил, тъй като правителството орязва своите разходи, за да овладее нарастващия държавен дълг и бюджетен дефицит, предаде ДПА. 

Над 70 правителствени агенции ще бъдат закрити или слети. Хиляди държавни служители ще загубят работните си места. 

Консервативното правителство на премиера Тони Абът се опитва с тези мерки да изпълни предизборните обещания за ребалансиране на бюджета и преминаване от дефицит към излишък, с които дойде на власт след парламентарните избори през септември миналата година. 

„Правителството стана прекалено голямо и разточително“, заяви лаконично министърът на финансите Матиас Корман. 

Той обърна внимание, че в момента Австралия има над 1000 държавни агенции и много от тях „плачат“ да бъдат закрити или слети. 

Веднага след като стана премиер, Тони Абът премахна 23 съвещателни органа. 
Сред тях бяха странни структури като Съвещателния панел за позитивно остаряване, Австралийския институт за здраве и социални грижи или Съвета за бездомниците.

ЕС, Москва и Киев се събират пак за газови преговори

Високопоставени представители на Европейския съюз, Москва и Киев ще се съберат днес за ново обсъждане на възможностите за доставки на газ. Трите страни ще преговарят за енергийните доставки в Брюксел. Те ще подготвят почвата за втория етап на преговорите, след като миналата седмица във Варшава Русия, Украйна и ЕС се договориха доставките от Москва да не спират, докато текат преговорите. Основни теми на днешните разговори ще бъдат неизпълненият дълг на Украйна към Русия и как той да не навреди върху енергийните доставки към Европа.

Шефът на МВР в Мариупол се оказа жив и на свобода

Информацията бе потвърдена от украинския вътрешен министър


Източна Украйна: Над 90% поискаха независимост

Владимир Путин щял тепърва да решава за референдумите в Източна Украйна – призивът му те да бъдат отложени бил само препоръка, казва говорителят му Дмитрий Песков

Донецк: Близо 90% поискаха независимост от Украйна

Владимир Путин щял тепърва да решава за референдумите в Източна Украйна – призивът му те да бъдат отложени бил само препоръка, казва говорителят му Дмитрий Песков

Путин щял тепърва да решава за референдумите в Украйна

Призивът му те да бъдат отложени бил само препоръка, казва говорителят му Дмитрий Песков

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване