Янукович: Украйна започна да прилича на Хитлеристка Германия

/КРОСС/ Отстраненият от власт президента на Украйна Виктор Янукович обвини новата власт в извършването на масови убийства. Изявлението му бе публикувано от ИТАР - ТАСС. Според Янукович, след свалянето му от власт в Украйна са започнали да убиват хора, „несъгласни с незаконната власт". „Кървавата хунта вече унищожи повече от 300 мирни граждани. И към днешна дата все още не се знае колко всъщност са убитите деца, които са незаконно мобилизирани", каза той.Сваленият от власт президент призова сегашното ръководство на Украйна незабавно да изтегли войските си от югоизточната част на страната и "да спре насилието срещу собствения си народ". Янукович посочва още, че в резултат на безпрецедентния военен преврат, с който е била завзета властта, „ние загубихме това, което събирахме ежедневно. Днес наоколо цари омраза, страх, отчаяние, откровен бандитизъм и фашизъм".„Не съм съгласен с онези, които смятат, че темата с фашизма в Украйна се раздува. Създава се впечатление, че днешна Украйна започва да прилича на Германия по време на Хитлер. Тогава в Германия са преследвали инакомислещите. Сега в Украйна цели градове са под обсада просто защото хората защитават своята гледна точка, различна от тази на режима", подчерта Янукович.

"Боко Харам" освобождава ученичките при едно условие

В замяна освобождаване на бойци от организацията.

Висящ кабел преряза гърлото на колоездач в Пловдив

Провиснала жица на кабелен оператор едва не обеси колоездач на ул. “Крали Марко” в центъра на Пловдив. 29-годишният Калин Савов видял кабела, който бил на нивото на шията му, в последния момент и изобщо не успял да реагира. Жицата се врязала в гърлото му и го съборила от велосипеда.
“Беше някъде след 18 часа, времето беше мрачно. Провиснала жица на кабелен оператор едва не обеси колоездач на ул. “Крали Марко” в центъра на Пловдив. 29-годишният Калин Савов видял кабела, който бил на нивото на шията му, в последния момент и изобщо не успял да реагира. Жицата се врязала в гърлото му и го съборила от велосипеда. “Беше някъде след 18 часа, времето беше мрачно.

ЦСКА поиска наказание на играч на „Ботев“ заради расизъм

ЦСКА поиска сурово наказание за футболиста на „Ботев ЦСКА поиска сурово наказание за футболиста на „Ботев" (Пд) Веселин Минев заради расистки обиди към играча на „червените" Тони Силва в мача между двата тима в изминалия кръг на А група. От ЦСКА публикуваха официална позиция на сайта на клуба. Ето и пълния текст на съобщението: "До Обществеността и БФС Уважаеми Дами и Господа, В ЦСКА Соф

Писаха тройка на кабинета за политиката му за децата

Среден (3) е средната оценка на Национална мрежа за децата за политиката на правителството по отношение на грижите за децата. Ежегодният доклад "Бележник 2014: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“ бе представен днес от НМД на вицепремиера Даниела Бобева. Докладът показва степента на изпълнението на ангажименти, свързани с политиките за деца и семейства и поети от правителството. Оценката на грижите на кабинета за децата е среден (3) за трета поредна година. От оценките, които формират "средния успех" на правителството, най-високата е добър (4). Тя е за сигурна и здравословна среда, в която живеят българските деца. Предните две години тази оценка е била 3.50. Най-ниска е оценката за усилията за преодоляване на детската бедност, която в България продължава да е най-високата в Европа от 2007 г. насам. През 2012 година тази оценка е била 3. Деинституционализацията, осиновяването, детското правосъдие и пренебрегването и злоупотребата с деца са другите подобласти, в които оценката е по-ниска тази година в сравнение с предходните две. Оценките в Бележник 2014 са: Политики за детето Общи принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето - среден 2. 97; Семейна среда и алтернативни грижи - среден 2. 98; Здравеопазване - дреден 3. 11; Образование - среден 3. 11;  Детско правосъдие - среден 2.90. Резултатите в Бележника са съгласувани и валидирани с група от външни оценители. "52,3% от децата у нас живеят в риск от бедност или социално изключване. Само след 20 години тези деца, на които не сме успели да осигурим добро образование и нормални възможности за развитие, ще е поколението, което ще работи и управлява страната ни", каза Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата. Ключовите препоръки, които Бележник 2014 отправя са 7: Създаване на Детски омбудсман; Развиване на самостоятелна семейна политика и семейно-ориентиран подход във всички секторни политики; Приоритизиране на превенцията, ранната интервенция и подкрепата на родителите в процеса на деинституционализация; Подобряване на механизмите за достъп до профилактични прегледи за неосигурените бременни жени; Изработване на гарантиран пакет от минимални здравни услуги за децата; Модернизиране на българското образование, съобразено със съвременните тенденции на развитие на обществото; Отмяна на Закона за борба с противообществените прояви за малолетни и непълнолетни и приемане на специален закон за детското и младежко правосъдие.

Изграждат интерактивен музей на винарството в Сухиндол

Ако проектът е успешен, подобен винарски център ще бъде изграден и в Южна България


Шофьор осъди КАТ заради стрес

/КРОСС/ Шофьор от Шумен успя да отмени глоба от КАТ и сега иска обезщетение от 2600 лева заради стреса, който е получил, съобщи БНТ. Всичко започнало на 23 август 2012 година, когато мобилна камера заснела тридесетгодишното камионче да се движи със скорост 131 км/ч при ограничение 60. Две седмици по-късно Минко Баев получил електронен фиш за глоба от 500 лева. Мъжът отишъл да оспори санкцията в КАТ, където му пуснали записа от мобилната камера. Техническа експертиза обаче доказала, че посочените в електронния фиш 131 километра в час са непосилни за стария му микробус. "На записа се вижда, че камионът едва пълзи по нагорнището. Там има два последователни завоя, като с такава скорост с този камион съм директно в гората", обяснява мъжът. Той решил да търси правата си в съда, където глобата била отменена, основно заради автотехническата експертиза, която доказала, че дори празно камиончето не може да вдигне повече от 95 км/ч. Пред да се стигне до благоприятната за Баев присъда обаче, делото се точило година и три месеца, като шуменецът твърди, че покрай разправиите с пътната полиция е започнал да вдига кръвно, а зъбите му опадали.  

Страната ни е застрашена от недостиг на медицински сестри

/КРОСС/ Страната ни е застрашена от недостиг на медицински сестри. В момента, вместо нужния минимум от 50 хиляди медицински сестри, те са само 25 хиляди, коментира в България Он Ер председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Тя подчерта, че въпреки че все по-млади хора избират да работят тази професия, ниските възнаграждения са причина, те все по-често да търсят препитанието си в чужбина. По думите й средната заплата на една медицинска сестра е 440 лева, „което е изключително ниско възнаграждение тази категория професия". Затова и сестрите настояват за увеличение на заплатите. Тя допълни, че средната заплата в редица западни страни е около 1 200 евро. „В същото време и уважението към тази професия е много по-голямо, отколкото у нас," коментира Василева. Съгласно решенията на Световния съвет на сестрите, една медицинска сестра трябва да обгрижва четирима пациента. В Европа това съотношение в общи линии е една сестра да се грижи за 7 пациента и се смята, че има компромис към качеството, подчерта Василева. Според нея страната ни трябва да се стреми към това съотношение. Тя цитира и статистиката в България, според която в момента на един лекар се падат 0,91 медицински сестри. По думи на Василева у нас има медицински, които се грижат за по 30 пациента. Василева е категорична, че дефицит има навсякъде. Най-голям е в т.нар

Маргарита Попова нападна Плевнелиев в критичен за него момент

Вицепрезидентът Маргарита Попова отново нападна държавния глава Росен Плевнелив, при това в критичен за него момент. Попова, която още миналата година бе "определена" от Николай Бареков и други противници на президента за бъдещ държавен глава, оспори намерението му да не се яви пред кампанийно създадената от управляващите временна анкетна комисия в парламента, която да разследва срещата му с директора на австрийската енергийна компания ЕВН (EVN) Щефан Шишковиц.   "Аз съм абсолютно убедена, че в конкретния случай, президентът много добре е обмислил и знае, че подобно действие не може да бъде личен избор", коментира Маргарита Попова пред репортери в понеделник в отговор на въпрос дали тя би се явила пред депутатите. Ден по-рано президентът Плевнелиев заяви пред бТВ: "Категорично няма да отида в тази комисия и не, защото имам какво да крия, а защото не искам да легитимирам с действията на президента една противоконституционна и недемократична инициатива".   Попова предупреди, че "това е силен политически ход, политическо действие и държавническо действие, така че трябва внимателно да бъде обмислено".   Преди това Плевнелиев коментира, че създаването на комисия срещу него е "съзнателно решение за дестабилизиране на важни институции в държавата" и че "големият въпрос е дали ще допуснем... да се наруши балансът между парламент и президент; дали ще допуснем парламентът дотолкова да наруши този баланс, че да се опитва да се налага на всички останали институции”.   Избягвайки да коментира казуса по същество, Маргарита Попова предпочете да говори принципно за конституцията, в която "е търсен, и е намерен баланс между парламента, изпълнителната власт и съдебната власт". "Президентската институция е създадена като неутрална власт, и като част от хармонията между властите, с добавката на Конституционния съд към президентската институция”, продължи Попова.   "Когато се говори за баланс, аз като юрист, обикновено мисля трите власти, без нашата президентска власт. Нашата позиция и нашето присъствие в архитектурата на властите е по-различно. Ние трябва да помиряваме, да обединяваме...Така, че не ми говорете за баланс между властите, имайки предвид президентската институция", коментира Попова. Комисията бе създадена по предложение на "Атака" и с подкрепата на БСП и ДПС, като ще се води от депутатката от партията на Волен Сидеров - Магдалена Ташева. ГЕРБ от своя страна обяви, че ще внесе жалба в Конституционния съд срещу създаването на комисия в Народното събрание, която да разследва държавния глава. Според експерти депутатите нямат право да разследват президента, защото вече има решение на Конституционния съд, според което на парламентарен контрол подлежат само лица от правителството. Попова обаче не коментира в понеделник дали комисията е конституционносъобразна. Това е поредният път, в който тя публично влиза в конфронтация с президента, но и двамата отричат да има разногласия помежду им. В края на миналия месец вицепрезидентът критикува държавния глава и екипа му, като заяви че й се иска бъдат по-прецизно формулирани аргументите, с които налага вето върху закони. Преди това Попова се разграничи от Плевнелиев и за инициативата му да предложи референдум за изборните правила. Маргарита Попова досега не се е разграничила от контрапротестиращите и други противници на Плевнелиев като Николай Бареков, които миналата година бяха организирани в защита на правителството, докато вървяха антиправителствени протести. Паралелно с подписките за искане оставката на държавния глава, защото се обяви срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, пред "Дондуков" 2 се държаха речи как Маргарита Попова е достойна да заеме президентския пост след отстраняване на Плевнелиев. Поради тази причина Попова е наричана "контрапрезидент”, по аналогия с контрапротестите, които я лансират.

Джордж Клуни отпразнува годежа си с приятели

Сред гостите на актьора бяха Боно и Синди Крауфорд


Над 75 дка претърсени заради загиналите край Винево

Пловдивските спасители щателно са изследвали дъното на язовира при крайно затруднени условия

Оланд: Сближаването на ЕС със страните от Източното партньорство не е насочено срещу никого


Сближаването на Европейския съюз със страните от Източното партньорство не е насочено срещу никого, увери френският президент Франсоа Оланд, цитиран от агенция "Франс прес". По този начин той отговори на въпрос дали има риск посещението му в региона да изостри напрежението с Москва в контекста на украинската криза.

"Източното партньорство на ЕС не е насочено срещу никого, а е призвано да облекчи обмена и инвестициите, като допринася за стабилността", заяви френският президент на...

Руската община в Молдова към Турчинов: Прекратете акцията или ние идваме!

/КРОСС/ Към нелегитимния президент на Украйна Александър Турчинов: „Господин Президент! На въоръжените сили на Украйна вие заповядахте да убиват граждани от своята страна, които не са съгласни с политическия курс на днешното централно ръководство на Украйна. За свои помощници властта привлече незаконни въоръжени групировки, в това число и известния с жестокостта си „Десен сектор". Резултат от започналата война стана гибелта на голямо количество мирни граждани, сред които и много руски съотечественици - потомствени жители и граждани на Украйна. Във връзка с това, руските съотечественици в Молдова искат от Конгреса на руските общини на република Молдова незабавно да започне работа по мобилизирането на доброволци от Молдова за защита на руските съотечественици в Украйна. С всеки изминал ден тези изисквания нарастват. По-късно ние няма ба бъдем в състояние да удържаме хората.Ако в Украйна продължи противопоставянето на военните с гражданското общество - вие ще отворите вратите за почти четири хиляди добре обучени бойци, готови да защитят от военния ботуш руските съотечественици в Украйна. Убеден съм, че примерът на доброволците от Молдова ще бъде последван от доброволци и от други страни.За Украйна това ще се превърне в катастрофа. Затова аз ви призовавам, господин Президент, незабавно да се прекратят всякакви силови действия и да бъдат започнати преговори за разрешаването на конфликта в Украйна. Срокът е до 12 май

Източна Украйна няма икономически интерес от присъединяване към ЕС

/КРОСС/ Хората в Източна Украйна нямат икономически интерес от присъединяване към ЕС, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air преподавателят Александър Сивилов. Той мотивира позицията си с думите, че в тази част на страната са концентрирани и много индустриални предприятия, които осигуряват значителна част от средствата в държавния бюджет. „В някои от заводите работят над 40 хиляди души, а продукцията им се изнася основно за Русия. И ако се въведат митнически бариери, ще има проблем пред износа им. От друга страна, те не отговарят стандартите на ЕС," посочи Сивилов. По думите му жителите на Източна Украйна по-скоро искат независимост от управляващите в Киев. Именно желанието за подобна независимост е било заявено и с гласуването на проведените референдуми в Донецк и Луганск, посочи анализаторът. Той уточни, че за евентуално присъединяване към Русия ще е необходим отделно обществено допитване. По думите му обаче нито Русия, нито ЕС искат разцепление в Украйна. Подобен сценарий би означавал „Украйна да се превърне в постоянно огнище на напрежение", подчерта Сивилов. На въпрос кой в такъв случай би имал интерес от разделение в страната, анализаторът изрази мнение, че това най-вероятно е САЩ. Той допълни, че САЩ най-малко биха били засегнати от разцеплението в страната. Според Сивилов на предстоящите избори на 25 май би могло да се намери решение за туширане на ескалиращото напрежение в Украйна

Попова: Президентската институция е част от хармонията между властите

Убедена съм, че в конкретния случай президентът много добре е обмислил и знае, че подобно действие не може да бъде личен избор. Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова в отговор на въпрос на БГНЕС дали ще се отзове, ако бъде извикана на изслушване в парламента или парламентарна комисия.

Висящ кабел преряза гърлото на колоездач

Пловдив /КРОСС/ Провиснала жица на кабелен оператор едва не обеси колоездач на ул. "Крали Марко" в центъра на Пловдив. 29-годишният Калин Савов видял кабела, който бил на нивото на шията му, в последния момент и изобщо не успял да реагира. Жицата се врязала в гърлото му и го съборила от велосипеда. "Беше някъде след 18 часа, времето беше мрачно. Отивах на работа с велосипеда си и в един момент кабелът се изпречи пред очите ми. В следващия вече бях на земята. Раницата, която носех на гърба си, ме спаси от по-тежка травма", разказа Савов за "Марица". Адвокатка, която живеела в съседство, станала очевидец на инцидента. Веднага се обадила на 112. Първо пристигнала пожарна кола, като огнеборците вдигнали кабела, а след това дошли от Бърза помощ. Линейка откарала пострадалия в Спешното, където са му направени снимки и изследвания. Той е оставен за седмица на домашно лечение. Опасността за тежка травма е била голяма, тъй като младият мъж страда от Болестта на Бехтерев. Заболяването е възпаление, което засяга гръбначния стълб и други стави. Съпроводено е с вкостяване и срастване. Промените в повечето случаи са трайни и необратими, а за да забавят процеса, на пациентите се препоръчва повече движение. По тази причина и младият мъж, който работи като готвач в известен пловдивски ресторант, рядко слиза от велосипеда си."Това е напълно безотговорно. Там можеше някой да загине. Там жиците са като паяжина

Орешарски: По-ясна визия за пенсионната реформа – наесен

С еврокомисар Андор обсъдихме въпроси, свързани със структурната безработица, с плановете за нашата пенсионна реформа и хода й занапред. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в Министерския съвет след...

Поредно разочароващо представяне на Пиронкова

Най-добрата българска тенесистка Цветана Пиронкова отпадна още в първия кръг на турнира в Рим, след като загуби от квалификантката Петра Четковска с 6-1, 1-6, 4-6. Пиронкова стартира много силно срещ...

Съдът за правата на човека осъди Турция да плати за инвазията в Кипър

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди Турция да изплати 90 милиона евро като обезщетение за нанесени морални щети на близките на кипърските гърци, които са в неизвестност след турската ...

Атлетико без Диего Коща срещу Барселона

Голмайсторът на Атлетико (Мадрид) Диего Коща може да няма възможността да помогне на своите съотборници в най-важния мач на тима за сезона срещу Барселона в последния кръг на "Ла лига". Кощ...

91-годишна жена изчезна в София

По данни на близките жената страда от старческа деменция

Софарма ще гласува за 0,07 лв. брутен дивидент на акция

Сумата, предложена за дивиденти, представлява 90% от печалбата за разпределение


Купете си вестник "168 часа" - вече и с sms

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "168 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.  При поискване е възможно е да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на  online@vgb.bg. Вече може да купувате със sms и много други електронни издания от MediaMall.

ЕС разшири санкциите срещу Русия

Включени са 13 нови имена и две компании

Единствено България и Босна остават без газ, ако Украйна не плати дълга си

Няма проблем да използваме възможностите на намиращите се на територията на Европейския съюз газохранилища в случай на криза с доставките през Украйна. Това съобщи Павел Завални, президент на Руското газово общество, цитиран от ИТАР - ТАСС.
Според него единствените, които нямат друга газова връзка с Европа и ще останат без доставки, Няма проблем да използваме възможностите на намиращите се на територията на Европейския съюз газохранилища в случай на криза с доставките през Украйна. Това съобщи Павел Завални, президент на Руското газово общество, цитиран от ИТАР - ТАСС. Според него единствените, които нямат друга газова връзка с Европа и ще останат без доставки,

Референдумите в Донецка и Луганска области са незаконни

Плевнелиев: Те бяха организирани от нелегитимни групировки


Над 6000 души са обучени да се справят със сивия сектор за две години

Обхватът на неформалната икономика у нас е намалял до 33,6% през 2013 г. от 42,2% през 2010 г., отчитат от АИКБ


Делото срещу Станишев за изгубени секретни документи не тръгна за пореден път


Състав на Софийски градски съд отложи за втори път старта на делото срещу Сергей Станишев за изгубени секретни документи, съобщи агенция "Фокус". Причината за отлагането е, че лидерът на социалистите не е получил постановлението на прокуратурата. През април делото не тръгна, след като се оказа, че Станишев не е получил препис от обвинителния акт.

Разследването за изчезналите доклади, които "съвестният гражданин" Алексей Петров предаде преди време на бившия премиер Бойко Борисов, се...

Ердоган се закани да "стерилизира" движението на Фетхуллах Гюлен

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се закани да открие членовете на движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, които са се внедрили в съдебната система и полицията, съобщават турските медии.   "Ще стерилизираме тази мръсна вода, смесила се с млякото, било като я преварим, било като я разделим на молекули," заяви Ердоган, цитиран от в. "Йени шафак".   Премиерът говори на среща в Афионкарахисар, Западна Турция, с депутати от неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Там той отново заяви решимост за продължаване на борбата с "паралелната структура", както представители на правителството наричат последователите на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, за които се смята, че имат влияние в различни държавни структури.   "Бъдете сигурни, че вече е невъзможно тази структура да остане на крака и да причини нови вреди на Турция," каза премиерът. "Постоянно говорят, че борбата с паралелната структура се е превърнала в лов на вещици. Ако е лов на вещици да отстраняваш от поста им изменници на тази страна, ние ще извършим този лов на вещици, да знаете и това. Това не е обикновена борба", допълни той.   Ердоган призова всички свои депутати, кметове, окръжни управители и цялата общественост да информират партията за присъствието на хора на Гюлен в държавните структури. Самия Фетхуллах Гюлен той призова да се върне в Турция, прекратявайки 15-годишното си самоналожено изгнание, като каза, че има много хубави места в Турция за "онези, които искат да живеят усамотено".

Единствено България и Босна ще останат без газ, ако Украйна не плати дълга си

Няма проблем да използваме възможностите на намиращите се на територията на Европейския съюз газохранилища в случай на криза с доставките през Украйна. Това съобщи Павел Завални, президент на Руското газово общество, цитиран от ИТАР - ТАСС.
Според него единствените, които нямат друга газова връзка с Европа и ще останат без доставки са България и Няма проблем да използваме възможностите на намиращите се на територията на Европейския съюз газохранилища в случай на криза с доставките през Украйна. Това съобщи Павел Завални, президент на Руското газово общество, цитиран от ИТАР - ТАСС. Според него единствените, които нямат друга газова връзка с Европа и ще останат без доставки са България и

Йотова: Каквито и решения да се взимат в Европа, те трябва да отговарят на националния ни интерес

В Европа правим закони за всички 28 страни-членки, но има една мисъл, която ме води в работата ми – каквито и решения да се взимат, те трябва преди всичко да отговарят на нашия, българския национален интерес.Това каза на среща с жители на пазарджишкото село Черногорово и близките населени места кандидатът за евродепутат от КБ Илияна Йотова. В Европа правим закони за всички 28 страни-членки, но има една мисъл, която ме води в работата ми – каквито и решения да се взимат, те трябва преди всичко да отговарят на нашия, българския национален интерес.Това каза на среща с жители на пазарджишкото село Черногорово и близките населени места кандидатът за евродепутат от КБ Илияна Йотова.

Йотова: Каквито и решения да се взимат в Европа, те трябва да отговарят на националния ни интерес

В Европа правим закони за всички 28 страни-членки, но има една мисъл, която ме води в работата ми – каквито и решения да се взимат, те трябва преди всичко да отговарят на нашия, българския национален интерес.Това каза на среща с жители на пазарджишкото село Черногорово и близките населени места кандидатът за евродепутат от КБ Илияна Йотова. В Европа правим закони за всички 28 страни-членки, но има една мисъл, която ме води в работата ми – каквито и решения да се взимат, те трябва преди всичко да отговарят на нашия, българския национален интерес.Това каза на среща с жители на пазарджишкото село Черногорово и близките населени места кандидатът за евродепутат от КБ Илияна Йотова.

Архитекти и историци обсъдиха миналото на Варна с поглед към нейното бъдеще

Третата конференция на Варненското историко-архитектурно дружество "Наследство" събра в събота в Музея за нова история на Варна архитекти, историци, краеведи и студенти, научи Moreto.net. При откриването на форума секретарят на дружеството Християн Облаков отбеляза: „Целта на конференцията е да популяризираме непознатата история на нашия град, за да събудим у варненци пламъчето на добро отношение и обич към Варна.

Министър Таня Андреева: Външен одит може да спаси десет болници пред фалит

- Д-р Андреева, Българският лекарски съюз обяви протести. Притеснява ли ви това? 
- Протестът на 15 май е във всички европейски страни. Повече ме притеснява изявление на председателя на БЛС д-р Райчинов относно проверките на здравната каса в лечебните заведения. Не мога да кажа как са протичали те, но чувам от съсловието, че протестът е не срещу - Д-р Андреева, Българският лекарски съюз обяви протести. Притеснява ли ви това? - Протестът на 15 май е във всички европейски страни. Повече ме притеснява изявление на председателя на БЛС д-р Райчинов относно проверките на здравната каса в лечебните заведения. Не мога да кажа как са протичали те, но чувам от съсловието, че протестът е не срещу

Арсенал готов да преговаря за Алексис Санчес

/КРОСС/ 25-годишният нападател на Барселона Алексис Санчес попадна в сферата на интересите на Арсенал, съобщава Daily Mirror. "Артилеристите" са готови да предложат 30 млн. евро за чилиеца. По-рано интерес към крилото проявяваха от Ювентус, но играчът отказа да разгледа предложението на „старата госпожа". През този сезон Санчес има 33 мача в испанското първенство, в които се е разписал 18 пъти. На сметката си има и 12 голови асистенции.    

"Байер" (Леверкузен) купи голмайстор №3 в Бундеслигата


Два дни след края на сезона в Бундеслигата "Байер" (Леверкузен) си осигури услугите на завършилия като трети реализатор Йосип Дърмич. 

Новината беше обявена от досегашния клуб на швейцарския нападател "Нюрнберг", който завърши предпоследен в класирането и изпадна от елита. "Франките" съобщиха, че започват с преструктурирането на отбора за следващия сезон във втора Бундеслига.

Дърмич вкара 17 от 37-те гола на своя отбор, а в класирането на голмайсторите остана след Роберт...

Попова критикува президента за решението да не се яви пред комисията "Ташева"

Убедена съм, че в конкретния случай президентът много добре е обмислил и знае, че подобно действие не може да бъде личен избор. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, помолена от журналисти да коментира решението на държавния глава Росен Плевнелиев да не се яви пред парламентарната комисия, която ще разследва необявената му среща с шефа на EVN в Австрия. В неделя Плевнелиев заяви в интервю, че категорично няма да се яви пред временната анкетна комисия, защото не иска "да легитимира с действията на президента една противоконституционна и недемократична инициатива". "За мен големият въпрос е дали ще допуснем днес в България да се наруши балансът, балансът между парламент и президент; дали ще допуснем парламентът дотолкова да наруши този баланс, че да се опитва да се налага на всички останали институции”, допълни Плевнелиев. Маргарита Попова днес оспори това твърдение заявявайки, че „в Конституцията е търсен, и е намерен баланс между парламента, изпълнителната власт и съдебната власт. Президентската институция е създадена като неутрална власт, и като част от хармонията между властите, с добавката на Конституционния съд към Президентската институция”. По думите й задължението на президентската институция е да помирява и обединява, както и да създава поле на центростремителни сили за разбирателство между трите власти.

Пуснаха гръцкия Волен Сидеров на евроизборите

Гръцката неонацистка партия "Златна зора" ще има право да се яви на евроизборите през май, реши Върховният съд на Гърция, пише АФП. На съда явно не е попречил факта, че прокуратурата в Гърция води разследване на дейността на партията, което може да доведе до това "Златна зора" да бъде призната за криминална организация. Преди няколко месеца лидерът на нацистите Николаос Михалолякос, неговият заместник и няколко депутати бяха арестувани, а депутатският имунитет на депутати от „Златна зора” беше свален. Върховният съд допусна до изборите и „Национална зора”, която бе създадена от гръцките националисти, в случай че действащата „Златна зора” бъде забранена.

Как работи Европейският парламент

SmartiGraphs е образователен проект на група млади политолози, чиято основна цел е да представи обществено значима информация по възможно най-достъпен и атрактивен начин – чрез графична визуализация наречена „инфографика“. За предстоящите Евроизбори SmartiGraphs са подготвили информационна кампания, с която искат да предоставят на читателите си цялата нужна информация, за да могат да направят своя избор. Кампания ще се публикува на сайта www.smartigraphs.com , както и в OFFNews. Европейският парламент - кое го доближава и кое го прави различен от националните парламенти? Каква асоциация си правите, когато чуете да се говори по новините за Европейския парламент (ЕП)? Може би голяма стъклена сграда, която ежедневно е посещавана от дами и господа, облечени в костюми. И може би сте прави. Но какво представлява ЕП по своята същност, как и защо функционира, кaк всъщност можем да влияем на процесите в него… Според Правилника за дейността на Европейския парламент: "чл.1 Европейският парламент е асамблеята, избрана по силата на Договорите, на Акта от 20 септември 1976 г. за избиране на членове на Европейския парламент чрез всеобщи преки избори, както и на националното законодателство, прието във връзка с прилагането на Договорите.” Европейския парламент е най-големият и многонационален парламент в света. Той включва представители на всички държави-членки на Европейския съюз, чиито брой вече е 28 след присъединяването на Хърватска през лятото на 2013 г. Гражданите на ЕС, които имат право да гласуват, на всеки 5 години избират свои представители, които да ги представляват и защитават техните интереси в Европейския парламент. Това е единственият пряко избираем орган в Европейския съюз. На 19 март 1958 г. в Страсбург се провежда първото заседание на Европейската парламентарна асамблея. Тя включва 142 членове, които са излъчени от националните парламенти на страните членки, и в нея се говори на четири езика. За първи път през юни 1979 г. гражданите на ЕС избират пряко депутатите в Европейския парламент. Според Лисабонския договор броят на депутатите днес трябва да бъде 751. Друг факт, който отличава Европейският от националните парламенти, е, че той няма официална столица. Дейността му се осъществява в Страсбург (Франция) , Брюксел (Белгия) и Люксембург (Люксембург). В Люксембург се намира Генералният секретарят- администрацията на Европейския парламент. Там е и седалището на Европейската инвестиционна банка и Съда на европейските общности. В Страсбург е седалището на парламента. Там се провежда веднъж месечно една пленарна сесия. Затова понякога неофициално се нарича “парламентът от Страсбург”. На тези заседания задължително присъстват всички депутати. В Брюксел заседават Парламентарните комисии и Съветът на Европейския съюз. Веднъж месечно се провежда т.нар. мини сесия, която продължава 2 дни. Понякога в Брюксел се провеждат и пленарни сесии. Европейският парламент, подобно на националния, има председател. За избиране на председател има определена процедура и гласуване в Парламента. Заедно с председателя на ЕП се избират и 14 заместник-председатели за мандат от две години и половина, който може да бъде подновяван. Функциите на председателя са да представлява парламента в отношенията му с външни и вътрешни за съюза институции. Той има право да води парламентарните заседания, но няма право да се включва в разискването на определена проблематика. Настоящият председател е Мартин Шулц, от 2012 до 2014 г. Търсейки прилики с националните парламенти, можем да отбележим, че както националните, така и Европейският парламент има комисии. Целта им е да подпомагат дейността на парламента по време на пленарните сесии. Конкретните проекти се дискутират в постоянни комисии. В Европейския парламент има 20 такива. Те включват от 24 до 76 членове, имат председател, бюро и секретарят. Разискванията на тези комисии са публични и се случват веднъж или два пъти месечно. Има и временни комисии. Те могат да бъдат създадени по всяко време и са с компетентност по определен проблем. Мандатът им е до 12 месеца, но може да бъде удължен. При нарушение на общностното право се създава анкетна комисия. Връзката на Европейския парламент със страните-членки се осъществява чрез процедурни законодателни норми, икономически, както и политически фактори. Интересно е, че Парламентът има структури за осъществяване на връзка с парламентите на държавите, които не са членки на ЕС. Това са т.нар. делегации. Те са 41 на брой. Всяка от тях се състои от 12 до над 70 членове от ЕП. Съществуват 4 вида делегации: Междупарламентарни делегации. Те поддържат отношения с парламентите на страни, които не са членки или кандидат-членки на Европейския съюз. Съвместни парламентарни комитети, които осъществяват връзка с парламентите на страните, кандидати за членство в ЕС. Делегацията на Европейския парламент в Паритетната парламентарна асамблея ЕС-АКТБ, в която участват членовете в ЕП и парламентите на страните от Африка, Карибския и Тихоокеанския басейн. Делегация на Европейския парламент в Евро-средиземноморската парламентарна асамблея. До тук разгледахме как се образува, от какво се състои и къде се намира парламента- едно от най-важните звена на Европейския съюз, натоварен с много задължения. Но как действа? Нека разгледаме основните му функции: Законодателна, която споделя със Съвета – т.е. да приема нормативните актове на ЕС. Участието му в законодателния процес помага да се гарантира демократичната легитимност на приетите текстове. Бюджетна, която споделя със Съвета, и по този начин оказва влияние върху разходите на Съюза. В края на бюджетната процедура Парламентът приема бюджета в неговата цялост. Парламентът изисква и изслушва годишния отчет на Европейската централна банка. Надзорна. Парламентът одобрява кандидатурите за членове на Комисията и има право да поиска оставката им. ЕП упражнява и политически надзор върху работата на останалите институции. Парламентът избира Европейския омбудсман. Ратифициране на важните международни търговки и асоциативни споразумения на ЕС с трети страни, включително приемането на нови държави членки. Като обобщение можем да кажем, че Европейският парламент е близък до националните по смисъл и структура, натоварен с голям брой отговорности, процедури и все пак със статут на наднационална институция и правомощията на такава. Знаете ли ,че … Европейският парламент връчва всяка година наградата „Сахаров“ на личности или организации, допринесли за защитата на човешките права по света. Наградата е в подкрепа на свободата на мисълта и е учредена през 1988 г. в чест на руския ядрен физик и активист за правата на човека Андрей Сахаров. Тя е жест за признание и морална подкрепа за лауреатите в борбата им за техните каузи. Известен носител на наградата е Нелсън Мандела. SMARTi ЕКИП: Автори: Станислава Симеонова Александра Топчиева Дизайн: Цветелина Калчева

Съдът пак не успя да започне делото срещу Станишев

Не е получил препис от постановлението на прокуратурата

Младежката безработица намалявала от началото на 2014

Ласло Андор: Парите от ЕС за социални дейности ще се увеличат


На 23-ти обявяват свободните места за второ класиране в яслите и градините в София

/КРОСС/ От днес до 23 май ще бъдат записвани приетите в детските заведения в София. Незаетите в този срок места отново ще бъдат обявени за свободни. След първото класиране бяха приети 8496 малчугани, а 10 006 деца останаха без място в детските градини и яслите в столицата, пресчетнаха представители на родителски организации и служители в образователната дирекция на "Московска" 33. Общият брой на кандидатите бе 25 528, но от тях 2676 се борели за преместване в друга градина. Така в системата останаха "висящи" 14 356 кандидатури. Според кмета Йорданка Фандъкова с броя на децата, останали извън детските градини, се спекулира. Не всички класирани деца се записват, което означава, че самите кандидатури не на 100% могат да се смятат за реални, посочи тя. На 23-ти ще бъдат обявени свободните места за второ класиране. Непрекъснато са правят текущи класирания. Реално деца се класират по всяко време на годината, така че, нека да не се всява излишна паника, уточни Фандъкова и допълни: За мен, всеки родител, който не може да запише детето си в детска градина има проблеми, на които трябва да им се обърне внимание и да се реагира. Но да кажа, тъй като имаше и такива твърдения, за 5-годишните, ние, както досега, изпълняваме стриктно ангажимента си по закона за задължителния обхват. Така ще успеем да се справим и за тази есен.  

Оланд от 2014 г. не е същият като Оланд от 2012-та

Избран за президент на икономическото възстановяване и на средните класи в противовес на политиката на икономии, Франсоа Оланд, който отбелязва в четвъртък две години на власт във Франция, преживя преобразяване в полза на политиката, фокусирана върху предприятията и гарнирана със свиване на бюджета.   "Предлагането създава търсенето": според икономистите тъкмо с тази реплика по време на пресконференцията си на 14 януари френският президент сигнализира промяната на позициите си.   Този цитат от френския икономист от 19 век Жан-Батист Сей в най-общи линии иска да каже, че ключът за напредъка се намира в производството, а не в потреблението и е по-скоро в ръцете на предприятията, а не на домакинствата. Като възприе тази гледна точка, президентът показа ясно намеренията си.   Но според Ерик Ейе, икономист от левоориентирания иниститут ОФСЕ, превръщането на този лозунг в реалност е започнало още през ноември 2012 г. с публикуването на доклад за конкурентоспособността на френската индустрия. Докладът препоръча с един удар да се възстановят печалбите на предприятията чрез намаляване на разходите и облагане на домакинствата като за компенсация публичните разходи бъдат намалени.   Това беше точно обратното на обещанията от предизборната кампания на Франсоа Оланд, които след този доклад стартира инициативата "CICE", данъчен кредит на стойност 20 милиарда евро за предприятията, финансирана между другото и чрез увеличаването на ДДС в началото на 2014 г.   "Пактът за отговорност и солидарност", който съдържа реформите, предвидени до 2017 г., потвърждава промяната. Домакинствата, които бяха на предната линия на безпрецедентните икономически затруднения и трябваше да се справят с увеличаването на данъците през последните години, ще се задоволят с подкрепа от едва 5 милиарда евро, предназначени за най-затруднените. Предприятията ще получат помощ от общо 40 милиарда евро.   Колкото до фискалната реформа, обещана от президентския кандидат Оланд, тя изглежда погребана. Един от вдъхновителите й, икономистът Томас Пикети, днес е по-малко влиятелен във Франция, отколкото в САЩ, където последната му книга "Капиталът през 21 век" предизвика медиен фурор.   Другата голяма икономическа промяна настъпи в европейски план. Избран, след като проведе кампания срещу политиката на икономии, която съзнателно контрастираше на позицията, представлявана от Германия като аванпост на бюджетната дисциплина, Оланд "представи през септември 2012 г. най-икономичния бюджет" от 1958 г. насам, в който се постара да намали дефицита с около 30 милиарда евро най-вече чрез повишаване на данъците, припомня Ерик Ейе.   Въпреки това правителството поиска да наложи още икономии, за да заздрави финансите. То обеща да спести 4 милиарда евро допълнително през 2014 г., за да сведе бюджетния дефицит през следващата година до 3 процента от брутния вътрешен продукт, което е европейската основа и да съкрати общо 50 милиарда евро разходи до 2017 г.   "Това е обръщане на 180 градуса, но той нямаше избор", отсича Людовик Сюбран, икономист в кредитната компания "Юле Ерме". "Франция беше като последния мохикан в Европа", опитвайки се да осъществява "кейнсианска" политика на възстановяване чрез дефицити, обобщава той.   Според Сюбран това изключение "позволи на Франция да омекоти удара от кризата по-добре от мнозина други", но вече е необходимо "да се затегне коланът", без да се "спира растежът" и най-вече като "се демонстрира капацитет за реформи" въпреки заплахата от пълното разрушаване на френския вариант на модела за "държава на благосъстоянието".   Фаталистът Ейе заявава: "Когато в Европа няма солидарност и когато страните минават ходом през части от пистата за бягане " чрез намаляване на заплати и свиване на бюджета, "трябва да правим същото или ще се провалим".   Все пак, той смята, че е малко вероятно Оланд да постигне същите резултати по отношение на конкурентоспособността като германския канцлер-социалдемократ Герхард Шрьоер, който през 2003 г. започна тежки реформи и настрои срещу себе си част от своите политически партньори.   "Шрьодер проведе реформите в условия на силен глобален растеж, който попълни дефицитите, единствено той в Европа направи тези реформи", обобщава Ейе. Оланд трябва да му подражава в условия на слаб растеж, строги бюджетни ангажименти и при условие, че страните от Южна Европа вече са орязали заплатите и социалните плащания.   По БТА

Орешарски: Важно е младите хора да могат да стартират своята кариера

За страната ни е важно да се даде възможност на младите хора да стартират своята кариера. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски след...

"Боко Харам" пуснаха клип с отвлечените ученички (видео)

Нигерийската групировка „Боко Харам” пусна нов видеозапис, показващ отвлечените ученички, обявявайки, че те са приели исляма и няма да бъдат освободени преди пускането от затвора на всички екстремисти. Това предаде АФП, твърдейки, че разполага с видеото. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Пирински: Десните подмениха социалните дейности на Европа

Радомир /КРОСС/ Десните подмениха социалните дейности на Европа и се насочиха към засилено икономическо управление, чрез орязване на бюджетите на държавите, с аргумент, че трябва да стягат колана. Това заяви кандидатът за евродепутат Георги Пирински на среща с граждани в . „Дясното управление на Европа наля над един трилион евро в частните банки и накараха хората да платят за това. Европа има нужда от нова политика, която да защитава интересите на работниците и работодателите", каза още Пирински. Според него има силно надигане на хората срещу политиката на отнемане на социални привилегии в Европа. „С победата на Мартин Шулц ще се сложи край на дясната политика на примката", добави той. По въпроса със ситуацията в Украйна според него България трябва да настоява ЕС да вземе разумна позиция, както и да не прибързва със санкции. Пирински поиска да се изслушат внимателно гражданите на Украйна, да се поднови дипломатическият процес с цел да се стъпи на реалните интереси на всички страни в конфликта. Според Георги Пирински газта е интерес, който Русия иска да продава на Запада, Западът да купува, а Украйна да пренася. Кандидатът за евродепутат каза още, че САЩ търси политически натиск в Украйна, инсталирайки власт, която не харесва Русия. Това според него няма да доведе до нищо добро. Пирински заяви, че няма нужда да се засилва ролята на НАТО в Украйна.На срещата в Радомир думата взе и кандидатът за евродепутат Стоян Ташков

1 загинал и много ранени при взрив на автобус в Китай

В югозападната китайска провинция Съчуан се взриви пътнически автобус, убивайки един човек.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване