Райс Мболи е в разширения състав на Алжир за световното


Вратарят на ЦСКА Райс Мболи попадна в разширения състав на Алжир за световното първенство по футбол в Бразилия.

Стражът е единственият играч от А група, който има шанс да представлява страната си на започващия на 12 юни Мондиал.

Мболи е един от четиримата вратари, които са в списъка на селекционера Вахид Халилходжич. Специалистът обяви имената на 30 футболисти, а седем от тях трябва да отпаднат до 2 юни – крайният срок за внасянето на заявките във ФИФА.

Алжир е...

Полицията ликвидира мъж, открил огън в Холивуд

/КРОСС/ Полицията в Лос Анджелис застреля мъж, открил огън в търговско-развлекателен център, съобщи NBC. Инцидентът е станал в района на CityWalk - туристическа забележителност в Холивуд.Нападателят е започнал да стреля след скандал. В резултат на открития от полицията ответен огън той е починал на място. При инцидента са ранени най-малко трима човека. Районът на местопроизшествието е отцепен от органите на реда.    

Арабите вдигат ръце от камилите заради вирус-убиец

Саудитските власти призоваха населението да се предпазва с маски и ръкавици при работа с камили. Предполага се, че тези животни носят вируса на Близкоизточния респираторен синдром (БИРС), причинил досега смъртта на 133 души за близо 2 години.

Украйна се разпада

Организаторите на спорния референдум в две източноукраински области съобщиха, че около 90 на сто от участниците са се обявили за независимост, предаде Асошиейтед прес. Над 7 милиона украинци в източната част на страната бяха призовани да изразят волята си.

Инвеститорите изкушени от спекулативни печалби

С връщането на потребителското доверие бдителността се притъпява и е възможно да се втурнете в търсене на спекулативни печалби без достатъчно познания в съответната сфера или пазари, предупреждават финансисти.

ЕСПЧ наложи рекордна санкция на Турция

/КРОСС/ Европейският съд по правата на човека наложи рекордна санкция на Турция заради нарушените на човешките права при военната инвазия и окупацията на част от Кипър. Турция трябва да изплати на правителството на Република Кипър 90 млн. евро заради нарушаването на човешките права при военното нахлуване през юли 1974 година, и продължаващата окупация на 1/3 от територията на острова. Санкцията е най-тежката, налагана досега на Анкара.Решението не подлежи на обжалване. В него се посочва, че "Турция е длъжна да плати 30 милиона евро като морална компенсация на близките на изчезналите гръцки жители на Кипър, както и 60 милиона евро неимуществени вреди, причинени на кипърските гърци, обитаващи полуостров Карпас в северната част на Кипър . Обезщетението трябва да бъде изплатено на кипърското правителство, което трябва да създаде механизъм за разпределение на средствата за жертвите поотделно.

Мразовитият полъх на Студената война може да загрее европейските избиратели

Мишел Мартин
Ройтерс

Лидерите на ЕС от основните партии може и да осъждат Владимир Путин публично, но могат дискретно да му благодарят за едно - разговорите за Трета световна война заради Украйна може да научи избирателите да спрат да са придирчиви и да заобичат Европейския съюз.

Евроскептичните радикали, които канализират гнева от бюджетните икономии, брюкселската бюрокрация и мъките на еврото пак ще се представят добре на тазмесечните избори за Европейски парламент, но танковете и крилатите ракети, които преминават в шествие по Червения площад докато армии се изправят една срещу друга по източните граници на блока може да съсредоточат съзнанието на избирателите върху ролята на ЕС в защитата на правата им и опазването на мира в продължение на шест десетилетия.

Кризата заради Украйна с полъх на Студена война даде предостатъчно възможности на критиците на Брюксел да осмеят липсата на военен натиск и дипломатическа сплотеност на ЕС. Основните партии обаче се надяват, че Путиновото напомняне какви са рисковете от войната и авторитарния режим може в последния момент да донесе засилване на избирателната активност в гласуването за Европейски парламент.

“Моето впечатление е, че ще видим съществен спад на острите изказвания срещу ЕС. Много хора изглежда сериозно се замислят заради тревожната ситуация в Украйна”, каза Дейвид Макалистър, който е водещият кандидат за европейските избори в Германия в листата на Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел.

Кандидати и шефове на предизборни щабове казват, че Украйна е след темите в изборите, които ще се произведат на 25 май в повечето от 28-те страни членки.

Традиционните партии, които насърчават европейската интеграция се надяват, че кризата ще накара над 400-те милиона избиратели да изберат познатото вместо радикалната промяна, обаче разнообразна група антибрюкселски аутсайдери като френския Национален фронт, британската ЮКИП или холандската Партия на свободата използват хаоса на изток, за да обвинят ЕС, че подхранва конфликта.

Оливер Криг, ръководител на германския институт за социологически проучвания Те Ен Ес Емнид каза, че все още не е ясно кой от лагерите ще спечели от кризата, но подозира, че тя ще отслаби подкрепата за формации като германската партия Алтернатива за Германия (АзГ), която се обявява против еврото. Това е отчасти така, защото ЕС сега е възприеман като стабилизиращ фактор, а темите, подкрепяни от АзГ и други подобни партии из Европа - отказ от еврото или по-строг имиграционен контрол - са изчезнали от съзнанията на гласоподавателите, каза той.

В АзГ назрява спор заради Украйна - федералните й лидери казват, че границите “не са непоклатими”, но миналата седмица баварски представители на партията заявиха, че АзГ трябва да осъди анексирането на Крим от Русия като нарушение на международното право и да призове за “край на агресивната политика на Русия към съседите й”.

Украйна бе една от основните теми на телевизионен диспут между четиримата основни кандидати за председател на Европейската комисия. Десноцентристкият кандидат Жан-Клод Юнкер заяви, че идеята, че Европа е “проект на мира” отново е меродавна.

“Години наред съм подчертавал, че Европа, Европейският съюз е предимно проект на мира и все ми казваха, че това са стари приказки. Сега откриваме, в близост до ЕС, че проблемите на войната и мира не са решени”, каза той.

Отделни признаци сочат, че кризата може би помага на основни партии като ХДС, според която количеството критични към ЕС писма, които получава е спаднало. Тя може би се възползва и от важната роля на лидера си Ангела Меркел в дипломатическите усилия да се преговаря с руския президент Владимир Путин по въпроса за Украйна.

Лидерът на скандинавска левоцентристка партия заяви, че вътрешните й проучвания сочат, че в момент на геополитическа несигурност има смисъл да се наблегне на ценностите, които Европа защитава, включително мира и сигурността, за чието ...

Украинският ефект на доминото отваря път към Новорусия

Сепаратисти в Славянск. Снимка: делфи

Тръгнат ли нещата в Източна Украйна по волята на проруските сили, границите в Европа отново ще бъдат преразгледани след анексията на Крим. В Донецка и Луганска област ще изникнат две нови държавни формирования - независими “народни републики”. Всъщност обаче и двете ще бъдат ориентирани към Русия, защото и в политически, и в икономически план ще зависят от подкрепата на Кремъл.

С тези “референдуми” - въпреки цялата международна критика, се цели Украйна да бъде разцепена. Гласуването в Донецк и Луганск протече в разрез с украинската конституция. Организираха го същите онези въоръжени сепаратисти, превземали с щурм сгради на държавната администрация и управления на милицията. Никой не е избирал тези хора - те сами наложиха с оръжие властта си. И само затова дори споменатите “референдуми” не почиват на демократични принципи и не будят доверие.

Независимите наблюдатели нямаха възможност да контролират хода на гласуването и оформянето на резултатите. Официални списъци на избирателите липсваха, тъй че също бе невъзможно да се проверят. Никой не знае колко точно хора са гласували реално. Възможно е бюлетините да са били фалшифицирани. И в урните да са били пускани повече от една бюлетина наведнъж. Може би също мнозина граждани на Украйна от източните региони, обхванати от страх, са предпочели да останат вкъщи. Прочее, световната общност не може и няма да признае този псевдореферендум.

Това обаче няма да спре сепаратистите. Те впрочем бездруго не очакват действията им да бъдат международно признати. “Референдумите” им представляваха на първо място популистка маневра. Те имитираха демокрация, за да се позоват на мнимата “народна воля”. Същевременно се канят да предизвикат верижна реакция. Защото се надяват, че сега ще се отвори път за такъв псевдовот и в други райони от Източна и Южна Украйна.

Стратегията им напомня теорията на доминото от времената на конфликта между Изтока и Запада. Според която идеологията и пропагандата създават предпоставки съседни държави да падат една след друга като плочки от домино и да минават на страната на Москва. Подобен сценарий заплашва днес и някои украински региони. Сепаратистите искат Донецк и Луганск да послужат като пример за появата и на други “народни републики”. Впоследствие тези плочки от домино може да бъдат обединени и да формират ново държавно образувание с името Новорусия. Вариант, който вече се споменава в Донецк и Луганск, а на първо място в Москва.

Руският президент Владимир Путин също използва термина Новорусия. Става дума за регион, който би могъл да се простре от Източна Украйна през Крим и Одеса чак до Молдова и Румъния, достигайки съответно границите на Европейския съюз. Крим вече бе анексиран от Русия. След него може да дойде ред на Донецк и Луганск, при все че днес Москва отрича подобна умисъл. Защото Кремъл вижда в тези региони плочки за домино по своя път към “Новоросия”.

БТА

Заловиха в Овча купел поредния беглец от затвора

Бягството от българските затвори започва да се превръща в епидемия

Заловиха новия беглец от столичен затвор

Бягството от българските затвори започва да се превръща в епидемия

Заловиха днешия беглец от столичен затвор

Бягството от българските затвори започва да се превръща в епидемия

Четвърто бягство от затвора за 10 дни у нас

Бягството от българските затвори започва да се превръща в епидемия

Югът на Европа отхвърля данъчното бреме

в. Файненшъл таймс

Обяд в Мадрид. Снимка: брито

Лидерите от Европейския съюз обмислят намаляване на данъците върху доходите, за да помогнат на домакинствата.

По време на кризата в еврозоната правителствата побързаха да наложат болезнени повишавания на данъци, за да укрепят държавните финанси и да си върнат доверието на инвеститорите.

Сега обаче, в момент когато икономиката започва да се възстановява, политиците се питат дали е дошло време да намалят данъчното бреме. Най-вероятните победители ще са домакинствата, които ще извлекат полза от съкращаването на данъци и от други “подаръци”.

Този стремеж към облекчаване на фискалните мъки е най-силен в южните членове на еврозоната, където повишаванията на данъци по време на кризата бяха най-големи.

В Гърция коалиционното правителство на премиера Андонис Самарас ще раздаде “социален дивидент” в размер на 524 милиона евро, който ще отиде при 1 милион домакинства с ниски доходи, пенсионери и хора, които от дълго време са безработни.

В Италия премиерът Матео Ренци иска да връща по 80 евро на месец на всички, които печелят между 8145 и 24 000 евро годишно. Испанският му колега Мариано Рахой също обеща да намали данък общ доход за хората, които получават ниски възнаграждения.

Съвсем неотдавна в Германия започнаха дебати за смекчаване на данъчното бреме за семействата. Високопоставени представители на християндемократите на Ангела Меркел лобират за отстраняване на едно фискално препятствие - автоматичното повишаване на данъците, което настъпва, когато инфлацията класира заплата в по-висока данъчна категория.

Канцлерът и министърът на финансите Волфганг Шойбле се обявяват против тази идея с аргумента, че данъчните приходи не нарастват достатъчно бързо, за да позволят каквито и да било “подаръци”. Само че очакванията са данъчната тежест да се увеличи по-бързо от прогнозираното след 2015 година и за правителството ще стане по-трудно да оправдава своето “не”.

Натискът за съкращаване на данъците върху доходите обаче определено има смисъл от политическа гледна точка. След две седмици гласоподавателите ще изберат нов състав на Европейския парламент. Очаква се евроскептични партии като италианското Движение “Пет звезди” да направят пробив, благодарение на своето твърдение, че отговорът на еврозоната на кризата е потопил националните икономики в дълбока рецесия.

Частичното намаляване на данъчното бреме върху семействата ще бележи промяна в курса след годините на затягане на коланите. То освен това ще помогне за затвърждаване на възгледа, че еврозоната навлиза в нова фаза на възстановяването.

Има обаче причини да бъдем скептично настроени към икономическите основания за тези данъчни съкращения. Доводът не е, че правителството не разполага с фискална възможност да разхлаби коланите.

В Италия данъчните съкращения не са равнозначни на увеличаване на паричното обращение, тъй като държавата си връща ресурси чрез еквивалентни орязвания на своите разходи.

В Германия държавните финанси вече са на плюс. Едно намаляване на данъците с цел оставяне на повече пари у хората ще помогне за засилване на вътрешното потребление и в същото време няма да навреди особено на устойчивостта на дълга на страната.

Истинският въпрос е дали еврозоната трябва да се съсредоточи ограничената си мощ върху понижаването на данъците върху доходите.

Проблемът с поставянето на повече пари в джобовете на хората е, че потребителите може да спестят част от допълнителните средства или да ги похарчат за внос от страни извън еврозоната. Това няма да помогне кой знае колко на производствения сектор, който вече плаща тежка цена за силното евро.

Няма една-единствена всеобща панацея за икономиките от еврозоната и правителствата от различни цветове на политическия спектър може да имат различни предпочитания.

Трудно е обаче човек да не се съгласи с довода на германските социалдемократи, коалиционния партньор на Меркел, че е необходимо централната власт в Берлин да инвестира повече. Държавните инвестиции през 2013 година са били едва 1,6% от брутния вътрешен продукт - с една четвърт по-малко от средните ...

"Атака" открадна видеоклип от БГ сватба за пропаганда срещу ЕС

За свой предизборен клип срещу евроатлантическите ценности „Атака” е отмъкнала кадри от църковен брак, без да поиска позволение от семейството, съобщава bTV. Антоанела и Даниел Беловарски сключват брак през октомври 2012 г. Ако доскоро видеото от църковния им брак е гледано само от техни близки и приятели, от няколко дни двамата са в праймтайма на националните телевизии - като част от предизборен клип на „Атака". „В един момент онемях, защото виждам кадри от нашата сватба, които са в един политически клип”, разказва Антоанела Беловарски. „Обаждат се хора и казват - „Абе, ти откога стана атакист, кога изобщо си се захванал с политика?", допълва съпругът й Даниел. Кадрите са качени в интернет от Даниел, за да стигнат до негови роднини в чужбина. Авторите на предизборното видео ги използват обаче, без да искат позволението на двойката. „Абсолютно всички използваме YouTube, за да шерваме някакви моменти, но това не означава, че някой друг ще вземе, ще го копира, без да ме пита и ще го пусне в антигей, антипедофилска пропаганда - профашистки партии и групи”, коментира Даниел Беловарски. „Никой от нас не членува в никаква партия. Аз лично даже не съм привърженик на никаква партия. Не бих го допуснала”, категорична е съпругата му. Антоанела и Даниел се заканват да заведат дело срещу „Атака” и фирмата, направила клипа. „Човек се чувства ограбен, защото това е нахлуване в личното пространство, което за мен е абсурдно. Това е църковният ни брак, което е още по-отвратително”, казва Антоанела Беловарски. От „Атака” коментираха пред bTV, че макар и одобрен от тях, клипът е дело на външна фирма, която носи отговорност за грешката. Още днес кадърът със семейство Беловарски щял да бъде премахнат.

Най-после ще има нови нотариуси

Министерството на правосъдието вчера за първи път даде знак, че тази година или най-късно в началото на следващата ще има конкурс за нотариуси. То публикува нови правила, по които ще изпитва кандидатите за доходната професия.  В гилдията не са влизали нови хора от 6 години и периодично има брожение на юристи, че им се отказва достъп до професията. Министерството на правосъдието вчера за първи път даде знак, че тази година или най-късно в началото на следващата ще има конкурс за нотариуси. То публикува нови правила, по които ще изпитва кандидатите за доходната професия. В гилдията не са влизали нови хора от 6 години и периодично има брожение на юристи, че им се отказва достъп до професията.

Норвежки крави се радват на всякакви глезотии в Босна

Асошиейтед прес

Норвежки крави в Босна. Снимка: Си Би еС

Има причина да завиждате на кравите на Юсуф Арифагич. В страна, в която половината население живее в бедност, неговите животни спят на дюшеци в обор с компютъризирана климатична и осветителна система. Те редовно са къпани, масажирани, а отвреме навреме им правят и маникюр.

Релаксираща музика, понякога класическа, понякога местни серенади, осигурява безстресово доене.

Никой не трябва да завижда на моите крави. Всеки трябва да разбере, че визата за бъдещето е науката, казва Юсуф Арифагич, 52-годишният фермер, за когото говорят всички около Козарац в северозападна Босна. Арифагич донесъл концепцията за обгрижване на крави от Норвегия, където той живял като бежанец по време на войната в Босна през 1992-95г.

След години на преговори с двете страни Арифагич инвестирал 8 милиона евро 11 милиона долара в луксозната ферма и започнал преди четири месеца с внос на 115 норвежки червени крави - порода едри животни без рога, създадена през последните 75 години, за да дава повече и по-добро мляко.

Неговият план е да увеличи бройката до 5 000 крави, създавайки най-голямата ферма в Европа за този тип животни. Той иска други фермери в Босна да го последват, за да може Норвегия един ден да премести част от своята млечна промишленост в Босна. Това ще избегне високите цени за отопление по време на суровата норвежка зима и ще помогне за намаляването на почти 40 процентната безработица в Босна.

Арифагич и неговите 25 работници следят всеки ъгъл на обора с гумен под на компютърни екрани. Голямата зала изглежда почти празна, тъй като повечето от животните предпочитат да висят край шестте автоматични четки, подобни на тези в автомивка, радвайки се на масажите. Компютър регулира температурата, качеството на въздуха и осветлението, което поддържа кравите здрави.

Сметката на Арифагич: добрите грижи за кравите дават пет литра мляко повече на ден. Като се умножи това на стотици крави, макар първоначално да е скъпо, модерната технология се изплаща само за няколко години, казва той.

Ветеринарният инспектор Велибор Кесич казва, че концепцията на Арифагич прави неговата работа по-лесна като показва на други фермери как да намалят инфекциозните болести.

Луксозното отглеждане на крави със сигурност изуми съседите в Козарац. Моят обор не може да се сравни с това, казва фермерът Дервиш Менхович, чието семейство отглежда седем крави, натъпкани в традиционен обор близо до неговата къща. Неговото е хотел, казва Менхович.

Новата ферма носи още една, може би по-голяма полза за Босна. Във фермата на Арифагич работят както сърби, така и бошняци, тъй като предприемачът няма време за враждите от миналото.

Ние живеем, работим и създаваме тук, казва той. За пръв път от войната млади и образовани хора се завръщат в Козарац, казва той.

БТА

Китайска фотоизложба вдъхнови наши студенти

 Изборът да учим китайски език е правилен, сигурни сме в добрите перспективи за нашата реализация. Това мнение изразиха студентите, изучаващи древните йероглифи в Пловдивски университет, след като разгледаха фотоизложбата  „65 години българо-китайски отношения през обектива на Синхуа“ в Градския дом на културата „Борис Христов".

 
„Те виждат за първи път такова емблематично представяне на българо-китайското сътрудничество в областите: политика и дипломация, военен обмен, икономика и търговия, културни и хуманитарни връзки. Фотоизложбата буквално ги вдъхнови да продължат усилено да усвояват китайски език, защото видяха перспективи за себе си“, коментира гл. ас. д-р Надя Чернева, научен секретар по международна дейност във Филологическия факултет на ПУ.
 
Уникалната фотографска изложба на китайската информационна агенция Синхуа се реализира в Пловдив благодарение на Българо-китайска асоциация за бизнес развитие, която съдейства експозицията да бъде видяна и във Варна.
 
В момента морската ни столица е домакин на фотоизложбата. Всеки може да я разгледа пред зала „Пленарна“ в сградата на община Варна до 17 май.
 
Синхуа, която е създадена преди 83 години, е една от най-големите и най-авторитетните информационни агенции в света. Агенцията има филиали навсякъде в Китай, и кореспондентски пунктове в над 150 държави. Осигурява денонощни новини и информация на осем езика – китайски, английски, испански, френски, руски, португалски, арабски и японски.

Защо Оланд от 2014 г. не е същият като Оланд от 2012

Франс прес

Франсоа Оланд. Снимка: от тв екрана

Избран за президент на икономическото възстановяване и на средните класи в противовес на политиката на икономии, Франсоа Оланд, който отбелязва в четвъртък две години на власт във Франция, преживя преобразяване в полза на политиката, фокусирана върху предприятията и гарнирана със свиване на бюджета.

“Предлагането създава търсенето”: според икономистите тъкмо с тази реплика по време на пресконференцията си на 14 януари френският президент сигнализира промяната на позициите си.

Този цитат от френския икономист от 19 век Жан-Батист Сей в най-общи линии иска да каже, че ключът за напредъка се намира в производството, а не в потреблението и е по-скоро в ръцете на предприятията, а не на домакинствата. Като възприе тази гледна точка, президентът показа ясно намеренията си.

Но според Ерик Ейе, икономист от левоориентирания иниститут ОФСЕ, превръщането на този лозунг в реалност е започнало още през ноември 2012 г. с публикуването на доклад за конкурентоспособността на френската индустрия.

Докладът препоръча с един удар да се възстановят печалбите на предприятията чрез намаляване на разходите и облагане на домакинствата като за компенсация публичните разходи бъдат намалени. Това беше точно обратното на обещанията от предизборната кампания на Франсоа Оланд, които след този доклад стартира инициативата “CICE”, данъчен кредит на стойност 20 милиарда евро за предприятията, финансирана между другото и чрез увеличаването на ДДС в началото на 2014 г.

“Пактът за отговорност и солидарност”, който съдържа реформите, предвидени до 2017 г., потвърждава промяната. Домакинствата, които бяха на предната линия на безпрецедентните икономически затруднения и трябваше да се справят с увеличаването на данъците през последните години, ще се задоволят с подкрепа от едва 5 милиарда евро, предназначени за най-затруднените. Предприятията ще получат помощ от общо 40 милиарда евро.

Колкото до фискалната реформа, обещана от президентския кандидат Оланд, тя изглежда погребана. Един от вдъхновителите й, икономистът Томас Пикети, днес е по-малко влиятелен във Франция, отколкото в САЩ, където последната му книга “Капиталът през 21 век” предизвика медиен фурор.

Другата голяма икономическа промяна настъпи в европейски план. Избран, след като проведе кампания срещу политиката на икономии, която съзнателно контрастираше на позицията, представлявана от Германия като аванпост на бюджетната дисциплина, Оланд “представи през септември 2012 г. най-икономичния бюджет” от 1958 г. насам, в който се постара да намали дефицита с около 30 милиарда евро най-вече чрез повишаване на данъците, припомня Ерик Ейе.

Въпреки това правителството поиска да наложи още икономии, за да заздрави финансите. То обеща да спести 4 милиарда евро допълнително през 2014 г., за да сведе бюджетния дефицит през следващата година до 3 процента от брутния вътрешен продукт, което е европейската основа и да съкрати общо 50 милиарда евро разходи до 2017 г.

“Това е обръщане на 180 градуса, но той нямаше избор”, отсича Людовик Сюбран, икономист в кредитната компания “Юле Ерме”. “Франция беше като последния мохикан в Европа”, опитвайки се да осъществява “кейнсианска” политика на възстановяване чрез дефицити, обобщава той.

Според Сюбран това изключение “позволи на Франция да омекоти удара от кризата по-добре от мнозина други”, но вече е необходимо “да се затегне коланът”, без да се “спира растежът” и най-вече като “се демонстрира капацитет за реформи” въпреки заплахата от пълното разрушаване на френския вариант на модела за “държава на благосъстоянието”.

Фаталистът Ейе заявава: “Когато в Европа няма солидарност и когато страните минават ходом през части от пистата за бягане ” чрез намляване на заплати и свиване на бюджета, “трябва да правим същото или ще се провалим”.

Все пак, той смята, че е малко вероятно Оланд да постигне същите резултати по отношение на конкурентоспособността като германския канцлер-социалдемократ Герхард Шрьоер, който през 2003 г. започна тежки реформи и настрои срещу себе си част от своите политически ...

Започва масовият розобер

Казанлък /КРОСС/ Започна кампанията за прибирането на розов цвят в Казанлъшко. Практически от утре във всичките 15 хиляди декара с розови насаждения вече ще има розоберачи.Първи започнаха с розобера в селата Розово и Черганово, където берат рози още от средата на миналата седмица.Ден преди старта на масовия розобер, Казанлък и околните села са изпълнени с обяви за търсене на розоберачи, с осигурен от розопроизводителя или розотърговец транспорт. Въпреки това все още има недостиг на нужния брой желаещи да берат розовия цвят.Според розопроизводители, част от берачите на розов цвят се опитват да използват дефицита на работници, с искания за плащане на ръка в същия ден, както и с осигуряване на закуски или вода.60 стотинки е цената на килограм набран розов цвят, който ще получават розоберачите. Между 2 и 2,40 стига изкупната цена на килограм розов цвят, в розоварните.Розопроизводители и розотърговци не очакват тазгодишната крайна цена за килограм розово масло да надмине рекордната от миналата година, която стигна до 6 600- 6800 евро за килограм розово масло на световните пазари. Регистрирани бяха и единични продажби на нива над 7 хиляди евро.Високата цена на розовото масло стана причина част от него и към момента да търси своите купувачи, факт, който не притеснява розопроизводителите, тъй като българското розово масло е с уникални качества и е доказало своята висока цена

Яценюк, лидерът на Украйна, печели авторитет с имиджа на честност

Асошиейтед прес

Арсений Яценюк. Снимка: от тв екрана

Когато новият премиер Арсений Яценюк покани миналия месец антикорупционни активисти в апартамента си в Киев, първото, което им показа, беше тоалетната. “Вижте сами - пошегува се Яценюк, - не е от злато”.

Това бе язвителна забележка по адрес на сваления президент Виктор Янукович, който заедно с приближените си от правителството имаше печално известна склонност към безвкусен лукс.

Временното правителство на Яценюк се стреми да осъществи бързи реформи, за да скъса с културата на егоистични интереси, цинизъм и корупция, оставила страната на ръба на банкрута. Снимките на канделабри, позлатени колони и пищни мраморни подове от имението на Янукович, разпространени след неговото бягство, предизвикаха погнуса в цяла Украйна.

В контраст с това Яценюк лети в икономична класа, допуска критици в дома си и с готовност признава грешките си. Тези негови качества му помогнаха да си изгради авторитет и да спечели подкрепа за своята администрация, дори когато Украйна отчаяно се мъчи да избегне възможно разцепване.

Яценюк ръководи пъстър екип от млади прозападни експерти, идеалисти, националисти и герои от протестите на Майдана - площада, станал магнит за недоволството, както и от ветерани от обърканата украинска политическа сцена. Когато тази разнородна група пое властта през февруари, тя знаеше, че се изправя пред тежки предизвикателства: държавната хазна бе празна, страната бе дълбоко поляризирана, а протестното движение не желаеше да даде на новото правителство никакво спокойствие.

После нещата драматично се влошиха. Украйна загуби Крим и правителството се озова в битка с прокремълски сепаратисти, опитвайки се при това да избегне война с гигантския си съсед на изток. “Никой не осъзнаваше напълно, така да се каже, “бонуса”, който ще получим под формата на анексирането на Крим и сепаратистките движения”, каза пред Асошиейтед прес Остап Семерак, който носи титлата министър на Министерския съвет и е приближен на Яценюк.

Пътят беше белязан от успехи и провали, но по време на бурното си пътуване Яценюк, който има излъчване на леко отнесен интелектуалец, си спечели уважение, доказвайки, че е непоколебим пред достойните за Дон Кихот предизвикателства и готов да жертва личните си интереси за доброто на страната. Яценюк често сравнява новата си работа със самоубийствена мисия и когато наскоро бе поздравен за поста, се пошегува, че съболезнованията са по-уместни.

Докато Източна Украйна изпитва дълбоко недоверие към новото правителство, останалата част от страната изглежда има доверие в новите си лидери. Общонационална анкета на Международния републикански институт през април показва пълна или частична подкрепа за правителството на Яценюк от 52 на сто - спрямо 46 процента през март. Проучването обхваща 1200 респонденти при допустима грешка плюс-минус 2,8 на сто.

Положителната оценка не се споделя от Русия, която обяви новото правителство за сборище от националисти и радикали, завзели властта с въоръжен преврат.

Докато страната се готви за президентските избори на 25 май, всички погледи са вперени във временното правителство и способността му да осигури успешен вот, докато източните и южните райони са разкъсвани от размирици.

Един неоспорим успех на кабинета на Яценюк е получаването от Международния валутен фонд на кредит от 17 милиарда долара, за да се избегне срив на задлъжнялата икономика. Отпускането на кредита изискваше прилагането на крайно непопулярни реформи като девалвация на украинската гривна и рязко повишаване на цените на комуналните услуги.

“Не обещавам подобрение, нито днес, нито утре. Основната ни задача е да стабилизираме положението в страната”, каза в парламента Яценюк през февруари, когато бе назначен. “Нямаме друг изход, освен да взимаме крайно непопулярни решения”, добави той.

Очаквайки масово недоволство, администрацията на Янукович години наред отказваше да направи тези реформи и затова не успя да получи помощта.

Въпреки че е богат, Яценюк лети с редовни авиолинии при посещенията си в западните столици - ...

Над 1500 фермери получиха 14 млн. лева за качествени плодове и зеленчуци

Помощта по Схемата за специфично подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци (СППЗ) за кампания 2013 получиха над 1500 фермери от цялата...

Актьорът Иван Бурджев ще чете произведения на автори от различни държави в Арт салона за Нощта на литературата

Традиционното събитие ще се проведе на 14 май в десетки градове в цяла Европа. Организатор в България е Чешкият център. У нас литературни четения ще се проведат в София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе.

На 14 май за трети път България ще отбележи Нощ на литературата. В ежегодния общоевропейски проект през 2014 ще се включат 9 български града - София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе. В Перник любители на литературата ще се съберат от 17 часа в Арт салона в Двореца на културата. Пред публика актьорът Иван Бурджев ще чете произведения на автори от различни европейски държави, съобщиха за ZaPernik.com.

Събитието е инициирано...

Продължава

Евроизбори в условия на дълбока криза

Народите на 28-те от Европейския съюз са дълбоко недоволни от политиката на рестрикции, упражнявана от Брюксел по нареждане на Германия.

Такива евроизбори никога не е имало. От 1979 г., когато представителите на Европейския парламент започнаха да се избират, а не да се назначават от съответните страни, евроизборите винаги са се смятали за нещо “несериозно”. Никой не им е отдавал значение и то основателно.

Това се дължи на обстоятелството, че самият Европарламент има много по-малко пълномощия от парламента, например на…Буркина Фасо или на Бенин.

Още от самото му начало Европарламентът се квалифицира като “гробище на слонове”. Там обикновено партийните лидери изпращаха най-безличните си противници, за да се отърват от тях. Там послушниците получаваха добри заплати и приличаха на разсилни… във фракове с жълти верижки.

Предстоящите евроизбори обаче ще имат изключително сериозни политически последици на общоевропейско и национално ниво. И това ще стане за първи път!

На тях народите на 28-те членки на ЕС ще покажат, че са дълбоко разочаровани и недоволни от политиката на рестрикции на Брюксел.

Гневът на гражданите се очаква да се отрази в значителна степен и на резултатите от евровота. За разлика от предишните избори, върху предстоящата надпревара за излъчване на представители в новия Европейския парламент ще рефлектира не само безразличието, но и пренебрежителното въздържане.

Никога досега Европейският съюз не е бил толкова отчужден от европейците. Огромни части от населението на много страни членки вече мразят открито политиката на съюза. Те искат Евросъюзът да бъде наказан.

Ако това обаче намери израз на изборите, тогава партийният състав на 751 евродепутати, които ще бъдат избрани, ще бъде доста разнороден и ще разкрие някои сензационни неща. Антиевропейски настроените политически сили със сигурност ще получат невиждан брой евродепутати. Точно колко ще са те ще се разбере в нощта непосредствено след вота.

В големите страни на ЕС, с изключение разбира се на Германия, се очакват политически трусове. “Вън Франция от еврото”, гласи лозунгът на Марин Льо Пен, в който тя ще се бори за първото или второто място на евроизборите.

Без Франция еврото не може да съществува. “Ако не успеем да променим политиката на Европейската централна банка и на ЕС, ние - Италия, Франция, Ирландия, Португалия ще бъдем принудени да излезем от валутния съюз, за да се върнем към националните си валути”, заяви Берлускони. Против еврото се обявяват и пет италиански партии, разполагащи с общо 60 на сто от гласовете!

На първо, и даже в най-лошия случай на второ място, се очаква да излезе неизвестната за широката общественост Партия за независимост на Обединеното кралство. Нейният лозунг е: “Вън Великобритания от ЕС!”. В предварителните социологически сондажи тя бие наред. Значение все пак обаче ще има процентът, който ще й отредят изборните урни. Срещу ЕС са и консерваторите.

Ако Англия напусне Европейския съюз, останалите страни ще подходят с безразличие към този факт. Естествено това е второстепенен въпрос. Може ли обаче еврото да оцелее, ако продължи недоволството от него на голяма част от френските граждани? Дали тази тенденция ще се засили или ще се запази е трудно да се предскаже, макар в исторически план Франция да е давала индикации за склонност към социален бум. Вероятно самият резултат от евроизборите в известна степен ще покаже накъде занапред ще вървят нещата.

БТА

Янкова: Само за 11 месеца правителството даде 8 млн.лв. на Смолян

Смолян /КРОСС/ Среща с жителите на смолянския квартал „Каптажа" проведоха народният представител от КБ Дора Янкова, председателят на БСП-Смолян адв. Милко Гавазов, общинският съветник Рабие Кьосева и младежкият лидер на БСП Светослав Димитров. Адв. Милко Гавазов подчерта пред присъстващите огромното значение на изборите за Европейски парламент и хората, които ще изберем да ни представляват там. Социалистите посочиха, че в момента има реален шанс Европа да поеме лява посока, след 10-годишно управление на десните партии. „ Никой не може да помогне на България, ако ние самите не си помогнем. От това как ще гласува българинът на предстоящите избори, зависи какво ще бъде следващото управление на Европа. Дали ще надделеят левите партии, които защитават правата на бедните и социално онеправданите или отново десницата ще поеме управлението", каза Гавазов. Лидерът на БСП-Смолян посочи, че кандидатите на левицата са хора с доказани качества, компетентност и опит в политиката, защото много важно е кой ще защитава правата на страната ни в ЕС. Депутатът Дора Янкова направи отчет на свършеното от правителството на Орешарски за по-малко от година управление. Хората одобриха направените стъпки от кабинета в областта на социалната политика, пенсиите и борбата срещу монополите. Но открито изказаха и недоволство срещу неглижирането на проблемите на квартала от общинското ръководство

Удар на Гришо е с сред най-добрите на турнира в Мадрид (видео)

Атрактивно изпълнение на „хот-дог” от страна на Григор Димитров в двубоя му срещу Мариуш Копил попадна сред най-добрите удари на турнира в Мадрид.

Уилям Хейг сравни референдумите в Украйна с "Евровизия"

/КРОСС/ Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че резултатите от песенния конкурс "Евровизия" предизвикват повече доверие, отколкото тези от референдумите, проведени в Донецка и Луганска области в Украйна.След срещата на външните министри на ЕС в Брюксел, британският политикът заяви, че волята на хората тежи по-малко от гласуването на " Евровизия"."Вярвам, че гласуването на конкурса " Евровизия" заслужава повече доверие и има по-голяма тежест, отколкото това, което се случи вчера в Донецк и Луганск", каза Хейг, цитиран от РИА „Новости". Припомняме, че по-рано ЕС заяви, че не признава отминалите и възможните бъдещи референдуми в източната част на Украйна.От руското външно министерство пък призоваха колегите си да се отнасят с уважение към резултатите от проведените в Донецка и Луганска области референдуми и да съдействат волята на народа да бъде реализирана в диалог между представителите на Киев и югоизточната част на Украйна.

Орешарски поема контрола над всички спецслужби

Целта на новата институция, която ще е подчинена на премиера, е да се подобрят координацията и взаимодействието между вътрешното министерство, НРС, НСО, военната информация и ДАНС

Почернени майки искат строги присъди за убийци на пътя

“Децата ни бяха убити от шофьор без книжка, срещу когото има 15 досъдебни производства и над 90 заявителски материала.
 Ние сме юристи и познаваме съдебната система. Опасяваме се, че някой закриля този човек и може да насочи следствието в погрешна посока. Имаме дълбокото съмнение, че някой ще бъде достатъчно алчен, че да манипулира в негова полза “Децата ни бяха убити от шофьор без книжка, срещу когото има 15 досъдебни производства и над 90 заявителски материала. Ние сме юристи и познаваме съдебната система. Опасяваме се, че някой закриля този човек и може да насочи следствието в погрешна посока. Имаме дълбокото съмнение, че някой ще бъде достатъчно алчен, че да манипулира в негова полза

Преслава Пейчева и DJ Borche представят ремикс на песента “Обичай ме”

 Преслава Пейчева представя ремикс към нежната балада “Обичай ме”, дело на Борислав Бояджиев - DJ Borche. Талантливият музикант преобразява изцяло  песента в клубна версия. В новия аранжимент на  “Обичай ме - Deep Mix”, освен DJ Borche се включва и пианиста и композитор Ясен Велчев от група ТЕ. Музиката е дело на Ясен и Преслава, а текстът е създаден от самата певица.

 

Излизането на ремикса съвпада с наскоро заснета артистична фотосесия на Преслава от фотографа Диляна Флорентин. По време на снимките режисьорът Петър Петков – Ghettoman прави мейкинг на фотосесията и така се ражда и видеото към ремикса. Стайлингът за проекта е поверен на Антония Йорданова, а за грима и прическите се погрижи Слав Анастасов. Асистент фотограф е Вергиния Янчева.

 

С този ремикс Преслава дава начало на лятното настроение, а скоро предстои да представи и ново видео.

 

На 9 май в столицата Преслава Пейчева бе част от супергрупата, която свири заедно с легендарния музикант Боби Кимбал от ТОТО, носител на 6 награди “Грами”. Събитието бе посетено от много меломани, а самият Боби благодари за високия професионализъм на нашите музиканти.

 

Видеото на “Обичай ме - Deep Mix” може да гледате в интернтет тук:

http://youtu.be/AeZdUFcwRnw

Небрежност причинила взрива в Николаев

Взривът в жилищния блок в украинския град Николаев, при който загинаха двама души, е предизвикан от изтичане на газ пропан-бутан. Образувано е наказателно дело за неспазване на правилата за пожарна безопасност.

Шефът на тролеите: Това, което се случва с транспорта в Перник го няма никъде другаде

Случващото се с транспортната схема в миньорския град е парадокс. В никой друг град, освен в Перник други превозни средства за превоз на пътници не се движат под контактната мрежа на тролеите, каза управителят на "Тролейбусен транспорт - Перник" Емил Денков пред ZaPernik.com.

Транспортната схема на Перник трябва да се преразгледа и да се реши кой превозвач каква роля има в нея. Това е мнението на Денков.

"Маршрутките минават в пиковите часове...

Продължава

5 YEARS SOFIA LIVE CLUB

 

 
НЕЗАБРАВИМИ КОНЦЕРТИ, НЕПОВТОРИМИ СПОМЕНИ, НЕКОНТРОЛИРУЕМИ ЕМОЦИИ и САМО КАЧЕСТВЕНА МУЗИКА 1825 дни
 
 
На 16-ти май, петък, най-добрият клуб за жива музика у нас СОФИЯ ЛАЙВ КЛУБ навършва цели 5! 
1825 дни незабравими емоции, които създадоха революция на българската музикална сцена и оставиха следа в сърцата на хиляди меломани.
Този петък ще се забавляваме в компанията на любими приятели, музиканти и гости на събитието, които са част от създаването на историята и заедно с нас написаха биографията на клуба. 
Не пропускайте срещата отблизо с БЕЛОСЛАВА, РУТ, MEY LOLAS, КРИСТА, ОРЛИН ПАВЛОВ, БТР, ОСТАВА, АКАГА, TRI O FIVE & PREYAH, SOUTHWICK, FUNKY MIRACLE и други.
Истинска музика за истински хора, които са част от СОФИЯ ЛАЙВ КЛУБ и оставят следа след всеки лайв и колаборация на качествени ритми.
Зад пулта ще застане тройната комбина - DESY, MARTEN & STEPHAN, които ще довършат започнатото с възможно най-яките хитове и любими мелодии.
 
ДАТА: 16 май 
НАЧАЛО: 21.00
 

Строят жилища за бедни от догодина

София /КРОСС/ Социални жилища за бедни може да започнат да се изграждат в цялата страна още от края на следващата година. Такива са плановете на Министерството на инвестиционното проектиране.В момента то разработва нормативната база, която се очаква да е готова до края на годината. Ако бъде приета и се осигури необходимото финансиране, строителството може да започне в края на 2015-а, обясни министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.Той уточни, че в социалните жилища ще се настаняват хора, които не могат да си позволят пазарните наеми или да си купят свой дом. Те ще са достъпни за младежи, възрастни, инвалиди, семейства с ниски доходи. Наред с тях ще са и представителите на малцинствата, но предимно онези, които работят.Плановете са да се строят от частни фирми, които ще получат стимули и различни права, а държавата и общините да дават безвъзмездно терени, пише "24 часа".

Безработни няма да се учат за градинари, ако трябват монтьори

Еврокомисарят по заетостта Ласло Андор обяви пред депутатите ни, че у нас има прекалено много млади хора, които не учат, отпадат рано от училище и нямат работа.

Откриха новата железопътна спирка Мадара

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов откри днес новоизградената железопътна спирка Мадара в област...

Написаното в “Шпигел” е пълна измишльотина

ГЕРБ и РБ водят предизборна кампания по много грозен и нечестен начин в ущърб на интересите на България, смята депутатът

Стрелба в Славянск

/КРОСС/ Силна артилерийска стрелба се чува в Славянск, съобщи РИА "Новости". Гърмежите идват от района на село Андреевка, на изхода на града. По данни на „Ройтерс" „народният кмет" Вячеслав Пономарев е съобщил, че за обезпечаване на мира в Славянск е необходимо присъствието на руските войски. "Ние се нуждаем от руските военни, за да се гарантира стабилността и мира в региона", каза той.

Преди края на учебната година правителството получи оценки за грижата на децата на България

 За трета поредна година правителството получи оценка среден 3 в „Бележник 2014: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“ на Национална мрежа за децата.

Бележникът е ежегоден доклад, който показва степента на изпълнението на ангажименти, свързани с политиките за деца и семейства и поети от правителството.

 

Бележник 2014 бе представен на 12 май 2014 г. в Министерски съвет.  Домакин на събитието беше вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева.

Добър 4 е най-високата оценка от доклада, която експертите са поставили за сигурната и здравословна среда, в която живеят българските деца. Предните две години тази оценка е била 3.50. Най-ниска е оценката за усилията за преодоляване на детската бедност, която в България продължава да бъде най-високата в Европа от 2007 г. насам. През 2012 година тази оценка е била 3. Деинституционализацията, осиновяването, детското правосъдие и пренебрегването и злоупотребата с деца са другите подобласти, в които оценката е по-ниска тази година в сравнение с предходните две.

Оценките в Бележник 2014 са:

Политики за детето

Оценка

Общи принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето

Среден 2. 97

Семейна среда и алтернативни грижи

Среден 2. 98

Здравеопазване

Среден 3. 11

Образование  

Среден 3. 11

Детско правосъдие

Среден 2.90

 

Резултатите в Бележника са съгласувани и валидирани с група от външни оценители, а една от новостите в доклада тази година е информирането на отговорните институции за ангажиментите, които ще бъдат анализирани и включването на тяхната обратна връзка. Другите две интересни нововъведения са,  че в изследователската дейност тази година участват деца и млади хора и че анализа излиза в две версии - популярна и експертна.

 „ 52,3% от децата у нас живеят в риск от бедност или социално изключване. Само след 20 години тези деца, на които не сме успели да осигурим добро образование и нормални възможности за развитие, ще е поколението, което ще работи и управлява страната ни.”, каза Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

Ключовите препоръки, които  Бележник 2014 отправя са 7:

  1. Създаване на Детски омбудсман;

  2. Развиване на самостоятелна семейна политика и семейно-ориентиран подход във всички секторни политики;

  3. Приоритизиране на превенцията, ранната интервенция и подкрепата на родителите в процеса на деинституционализация;

  4. Подобряване на механизмите за достъп до профилактични прегледи за неосигурените бременни жени;

  5. Изработване на гарантиран пакет от минимални здравни услуги за децата;

  6. Модернизиране на българското образование, съобразено със съвременните тенденции на развитие на обществото;

  7. Отмяна на Закона за борба с противообществените прояви за малолетни и непълнолетни и приемане на специален закон за детското и младежко правосъдие.

Национална мрежа за децата е обединение на 125 организации от цялата страна, които работят с деца и семейства в четири основни тематични области: здраве; образование; семейство и деца в институции, както и детско и младежко правосъдие. Мисията на организацията е да заздрави и улесни сътрудничеството между сходните неправителствени организации и всички заинтересовани страни с цел гарантиране правата и благосъстоянието на децата. През 2013 година гражданските организации, които са част от мрежата, са помогнали и са работили с 80 940 деца в цялата страна. Подкрепили са 7 331 семейства и са обучили 5 584 специалисти от различни професионални групи, които работят с деца и семейства. В нея са работят 1 598 души и 2 242 души са дали доброволен труд.

 

И антимонополистите погнаха енергото

И Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) повдигна обвинение срещу доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго про”, става ясно от становища на ведомството, публикувани вчера. Според антимонополния орган разпределителните компании на дружествата са налагали неправомерни такси на кабелните оператори за достъп и наем на стълбовете.
Производството е об И Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) повдигна обвинение срещу доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго про”, става ясно от становища на ведомството, публикувани вчера. Според антимонополния орган разпределителните компании на дружествата са налагали неправомерни такси на кабелните оператори за достъп и наем на стълбовете. Производството е об

Европейският съд за правата на човека осъди Турция

Турция трябва да плати 90 млн. евро обезщетение на Кипър за военната операция на Турция през 1974 г.

Недостигът на слънце убива

/КРОСС/ Група учени от университета в Каролинска установиха, че недостигът на слънце може да убие. За изследването си експертите са поканили 30 000 жени, които са попълвали анкети  с конкретни въпроси по отношение на честотата на излагането им на слънце. В хода на проучването те са взели под внимание и историята на заболяванията на всеки един от участниците. По време на експеримента 2 545 жени, повечето от които са прекарвали малко време на слънчева светлина, са починали. Така учените са успели да докажат, че смъртността е пряко свързана с недостига на слънчева светлина.Въпреки това специалистите подчертават, че изобилието на слънчева светлина също се отразява неблагоприятно на човешкото тяло, предизвиквайки рак на кожата.

Лекуват ни 48 мъже с касинки

Лекуват ни 48 мъже в бели престилки. Най-често те избирали реанимациите и хирургичните отделения. Това стана ясно вчера по време на честването на Деня на сестринството в Специализираната болница за активно лечение по онкология в столицата.

Политиката по изграждането на магистралите върви ръка за ръка с политиката за подобряване на състоянието на малките пътища

 „Автомагистрала „Хемус“ е приоритет за нашето правителство и ние не отстъпваме от поетите ангажименти. Продължаваме да работим активно по доизграждането на магистралата и по подготовката на строителството на недовършения участък.“ Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на брифинг след представяне на трасето на магистралата в Плевен. 

„Доизграждането на АМ „Хемус“ има ключова роля за икономическото и социално сближаване на регионално ниво. Изграждането й ще окаже позитивно влияние върху развитието на три от районите за планиране на България - Северозападен, Северен централен и Североизточен“, каза Терзиева. „Връщаме държавата в Северозападния регион“, категорична бе тя. „Предишното управление бе избягало от този регион, но нашият стремеж е Плевен и целият Северозападен район  да станат модерни европейски места за живот, защото хората тук го заслужават“, заключи министърът.

По отношение на новото трасе на АМ „Хемус” Терзиева съобщи, че общият брой на населението, което ще се възползва пряко от подобрената инфраструктура е приблизително 3 млн. души. Трафик прогнозата за 2020 г. е за близо 18 000 единици средно дневно. Участъкът от София до Велико Търново е част от Транс-европейската транспортна мрежа.

Направено е проучване на 4 алтернативи за трасета. След извършен анализ са изследвани задълбочено два реалистични варианта, които са представени детайлно през март на Консултативния съвет към МРР и днес в Плевен. Това са синия вариант, (приет през 1993) г., който преминава на равно разстояние между Плевен и Ловеч, и зеления вариант, (разработен през 2001 г.), който върви по трасето на съществуващия път І-4.

В резултат на технически, финансов, социално-икономически и екологичен анализ е предложен така наречения „син подобрен вариант“. „

Трасето е симетрично отдалечено от двете големи населени места по направлението – Плевен и Велико Търново, както и между Плевен и Ловеч“, подчерта Терзиева. То преминава на 15 км от центъра на Плевен и след реализацията на първия етап разстоянието за пътуване между София и Плевен ще се запази същото, а ще бъдат спестени около 15 минути. Основно преимущество пред другия вариант е едновременното обслужване на максимален брой населени места и съкратеното време за пътуване. Отчетени са нормите за опазване на околната среда и е избегнато засягането на защитени зони и територии. Според Терзиева, това е от изключителна важност, за да се избегне казуса, в който влезе проектът за обходен път на Габрово, където дълго време се обжалваше докладът за оценка на въздействието върху околната среда.

„Синият подобрен вариант“ е с дължина 252 км. Индикативният бюджет е 1,47 млрд. лв. без ДДС.

Вече се работи по изготвянето на доклад за Оценка на въздействието върху околната среда за изграждането на АМ „Хемус“  в участъка Ябланица - Белокопитово. Избран е проектант на 60-километровия участък от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч и вече се работи по идейния проект.  В ход е тръжната процедура за избор на проектант и за участъка от разклона Плевен-Ловеч до Велико Търново /85 км/. Предстои обявяване на процедура за проектиране на третия етап до Белокопитово /110 км/

Изпълнителният директор на НКСИП инж. Асен Антов информира, че до края на 2014 г. ще бъде направено и публично представяне на идейния проект - точното трасе и вариантите за пътни възли за участъка от Ябланица до разклона Плевен – Ловеч. Министър Терзиева подчерта, че държи на пълната прозрачност при тези публичните обсъждания и се ангажира лично да участва в тях.

Според министър Терзиева политиката по изграждането на магистралите върви ръка за ръка с политиката за подобряване на състоянието на малките пътища. Двете политики са приоритет и вървят паралелно. Не е спирана и не се спира работата по АМ „Хемус”.  През юли миналата година е завършена отсечката Шумен - Панайот Волово. „През август 2014 г. пуснахме за движение и участъка София - п.в "Яна" и започнахме строителството на нов 5-километров участъка Белокопитово - Панайот Волово“, припомни министърът.  До края на 2015 г. трябва да приключи рехабилитацията на виадукта „Бебреш” на АМ „Хемус”.

Поредният беглец имал само още два месеца в кафеза

Само 2 месеца и половина затвор са оставали на поредния беглец от български затвор.

Покана

 Заповядайте на концерт:"Даровете"-част от десетия фестивал на изкуствата:"Борис Христов".

Ще бъдат изпълнени вокални цикли, песни и арии от композиторите: Проф. Благовеста Константинова и Проф. Парашкев Хаджиев.
Във втората част на концерта ще бъдат представени сцени от операта:"Крадецът на праскови", по едноименното произведение на Емилиян Станев, либрето на Цонка Великова и музика на Проф. Благовеста Константинова. Премиерното концертно изпълнение се състоя на 27 април 2010 г.

Участват: Кристина Александрова-Сопрано, Ивайло Донков-тенор, Благовеста Ангелова и Благовеста Константинова-пиано.

Събитието ще се проведе на 19 май 2014 г. в залата на музикалния Център:"Борис Христов"-цар Самуил #43 от 18.30 часа.
Вход: с билети на цена от 5 лв.

Духахме пред КАТ, а сега и отзад

Аплодисменти! КАТ закупи шумомери, с които да пребори терора на тунинговани селски брички, скъпи роудстъри и "пистаци". Добра новина за всички, страдащи от мото-инсомния. Комплексари от години аутопсират слуховите ни апарати, и то под носа на КАТ. И в това е проблемът. Пътните полицаи нямат нужда от 5 апаратчета, за да решат проблема

Николай Бареков: Индустрията ни оцелява от африкански поръчки

Предприятията и съвременната индустрия на България оцеляват не заради държавата, а въпреки нея. Нашите предприятия работят, за да изнасят в Африка и Азия, но нямат право да продават на българската държава - на армия, на полиция, на държавни ведомства, защото техните собственици не желаят да плащат рушвети на нашите политици. Предприятията и съвременната индустрия на България оцеляват не заради държавата, а въпреки нея. Нашите предприятия работят, за да изнасят в Африка и Азия, но нямат право да продават на българската държава - на армия, на полиция, на държавни ведомства, защото техните собственици не желаят да плащат рушвети на нашите политици.

Онлайн записването на първолаци елиминира връзкарството

­ Г-жо Кастрева, и тази година има опашки за записване на първокласници в София. Сега трябваше да тествате системата за онлайн записване в 31-во СУЧЕМ, как премина този първи опит? ­

Финке обяви разширения състав на Камерун

Селекционерът на Камерун Фолкер Финке обяви разширения състав на националния отбор за финалите на световното първенство в Бразилия през юни и юли. Списъкът съдържа имената на 28 играчи, като петима от...

„КАРИЕРА С КАУЗА“ С ВТОРО ИЗДАНИЕ НА 31 МАЙ В ДВОРА НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

 На 31 май в двора на Софийски университет ще се проведе второто издание на „Кариера с Кауза“ 

– първият форум за кариерно развитие, посветен изцяло на професионална реализация в 
неправителствения сектор. По време на форума посетителите ще могат да се запознаят със 
свободните позиции в неправителствени организации, развиващи дейност в различни 
обществени сфери. 
Събитието е подходящо както за хора, които имат желание за доброволен труд, така и за 
търсещите стаж и работа в сектора, независимо дали имат натрупан трудов опит в дадена сфера 
или са в началото на кариерното се развитие. Едно от основните предимствата на 
неправителствения сектор е, че той предлага също толкова добри възможности за старт на 
успешна кариера, колкото и работата в частния. Сред най-важните плюсове обаче несъмнено се 
нарежда фактът, че работата и придобиването на опит е обвързана с кауза, ценна и полезна за 
обществото. 
„Кариера с Кауза“ цели да се превърне в достъпна платформа, чрез която всеки може лесно да 
открие инициатива, отговаряща на собствените му интереси. Тази година кариерният форум ще 
събере на едно място неправителствени организации, развиващи дейност в различни обществени 
сфери като екология, подпомагане и развитие на гражданско общество, човешки права, култура и 
туризъм, човешки ресурси, благотворителност, здравеопазване, социални услуги и други. Пълен 
списък на присъстващите, както и информация за предлаганите от тях позиции, е достъпна в сайта 
на събитието – http://karieraskauza.eu/ 
Организатор на „Кариера с Кауза“ е Сдружение „Ре-Акт” – неправителствена организация, която 
работи за нуждите на българските младежи и децата в неравностойно положение. От създаването 
си през 2010 г. сдружението реализира редица проекти, сред които „Практически умения за 
професионална реализация“ по програмата „Младежта в действие“ на Европейската комисия, 
оборудването на библиотека и компютърна зала в Дом за сираци „Асен Златаров“, както и редица 
обучения на възпитаниците на ВУИ „Ангел Узунов“ в гр. Ракитово. През 2013 г. организират 
първото издание на кариерния форум „Кариера с Кауза“, който привлича 33 неправителствени 
организации и над 1 000 посетители. Повече информация относно дейностите на сдружението е 
достъпна на http://re-act.bg/ 
 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване