Ситуацията в Украйна отива към гражданска война, смята експерт

Чавдар Николов: Санкциите срещу Русия могат да бъдат катастрофални за страната ни


Референдумът в Украйна може да доведе до нови санкции на Запада срещу Русия

Източните части на страната са извън контрол и може да влезем в гражданска война, коментира експерт


Избират нов шеф на "Хоризонт" между осмина мъже и две жени

Общо десет са фаворитите за директор на програма Общо десет са фаворитите за директор на програма "Хоризонт" на БНР. Емилия Антова, Румяна Лилова, Чавдар Стефанов, Орлин Джелепов, Светослав Козловски, Светослав Костов, Стоил Рошкев, Светослав Пенчев, Васил Чобанов и Николай Кръстев са подали документи в конкурса. Кой от тях ще управлява, ще реши комисия, назначена от Радослав Янкулов,

Над милион китайци пострадаха при наводнения

Най-малко трима души загинаха, около 1,22 милиона пострадаха при наводнения в южната част на Китай.

Четвъртокласниците на матура по "Човек и природа"

Националното външно оценяване започва днес в 10.00 ч.


Шатката и Хосе Гевара избягали с пистолета на служител от затвора

Дни преди мистериозното бягство от затвора на Хосе Гевара и Николай Николов-Шатката зад решетките е изчезнало по също доста тайнствен начин, и оръжието на служител там.

Хем народно, хем природно

Похвални са направените промени в наредбата за директни продажби, с които предлагането на домашно сирене, кашкавал и мляко в ресторантите най-после ще стане законно. 
И досега хората, които искаха да опитат автентичния вкус на бабината трапеза, намираха места, където да го направят. Но те бяха малко заради глобите, които грозяха ресторантите, Похвални са направените промени в наредбата за директни продажби, с които предлагането на домашно сирене, кашкавал и мляко в ресторантите най-после ще стане законно.  И досега хората, които искаха да опитат автентичния вкус на бабината трапеза, намираха места, където да го направят. Но те бяха малко заради глобите, които грозяха ресторантите,

В Донбас няма да има кримски сценарий, прогнозира експерт

Руски печат: Видя се, че Русия не управлява активистите в Донецк и Луганск


Донецка област: 89% искат Русия, 10% казват „не“

89% от гражданите на област Донецк са гласували в полза на самоопределянето и отделяне от Украйна, каза Роман Лягин, глава на изборната комисия на самообявилата се Донецка народна република. Все още няма точни данни за резултатите в Луганска област.

Рим чества 100 години от рождението на Борис Христов

Един век от рождението на големия оперен певец и артист Борис Христов ще бъде отбелязан в най-престижното място за концерти в Рим – Аудиториума “Парк на музиката”. Два неделни дни - 18 и 25 май, ще бъдат посветени на българина, съобщиха от нашия Институт за култура в Рим. Той предоставя фотографиите и документите за изложбата на архива на певеца, Един век от рождението на големия оперен певец и артист Борис Христов ще бъде отбелязан в най-престижното място за концерти в Рим – Аудиториума “Парк на музиката”. Два неделни дни - 18 и 25 май, ще бъдат посветени на българина, съобщиха от нашия Институт за култура в Рим. Той предоставя фотографиите и документите за изложбата на архива на певеца,

Спринт за 8,7 милиарда: Усвояваме по 458 млн. лв. на месец или ги губим

Около 8,7 млрд. лв. по европроекти трябва да бъдат усвоени до края на октомври 2015 г., за да не бъдат загубени. Това показват последните публикувани данни за изпълнението на всички европрограми.

Златото изтри повече от 1% за седмица

Жълтият метал изгуби от привлекателността си поради скъпия долар и коментарите на Джанет Йелън


Какво можем да научим от децата за креативността

Креативността изисква идеите да бъдат записвани


Мерките срещу Русия в енергетиката са нереалистични

БОЙКО ЛАЗАРОВ*
Преди няколко дни в Рим енергийните министри на страните от групата на седемте индустриално най-развити страни в света, известна като Г-7, се договориха да търсят нови източници на енергия и по този начин да попречат на Русия да използва петролните и газовите си резерви като политическо оръжие.
Не е тайна, че в сферата БОЙКО ЛАЗАРОВ* Преди няколко дни в Рим енергийните министри на страните от групата на седемте индустриално най-развити страни в света, известна като Г-7, се договориха да търсят нови източници на енергия и по този начин да попречат на Русия да използва петролните и газовите си резерви като политическо оръжие. Не е тайна, че в сферата

"Синята" чистка отнася още трима

Чистката в Левски ще продължи с пълна сила в първите дни след края на шампионата, пише "Меридиан мач". От първия отбор вече са отстранени Ларсен Туре и Кевин Бру, които със сигурност няма да...

Гаджев избра юбилея пред националния тим

Владимир Гаджев бе пред сериозна дилема покрай 100-годишния юбилей на любимия му Левски, пише "24 часа". Дали да играе в паметния шоу мач срещу Лацио, или в същия ден - 23 май, да излезе за ...

Насри обезнадежден: Ще гледам Мондиала по телевизията

Самир Насри не очаква да представя Франция на Световното първенство по футбол, като каза, че ще гледа Мондиала по телевизията. Френският национал няма надежда да бъде повикан от селекционера Дидие Деш...

Съкращават 700 чиновници от БДЖ

Близо 700 чиновници от БДЖ трябва да бъдат съкратени, за да се спаси дружеството. Сега администрацията на закъсалата държавна компания наброява над 1200 души. "Според мен това число не трябва да ...

Лондон променя облика си

Лондон е като огромна строителна площадка - там в момента се изграждат над 200 високи сгради. Верен на либералните си традиции, градът сякаш приема без съпротива нашествието на "финансовите аку...

“Шпигел”: Нараства влиянието на Русия върху правителството в България

Изданието критикува Мартин Шулц, който дойде в България и подкрепи Сергей Станишев и БСП

Германското правителство се страхува от нарастващото влияние на Русия върху правителството в България, пише онлайн изданието на германското списание “Шпигел”.

“Правителствената коалиция на социалистите и партията на турското малцинство ДПС се смята за верен помощник на Москва. В управляващите партии има стари комунистически партийни кадри, сътрудници на тайните служби и изключително богати български олигарси, които сключват сделки с приближените на Путин”, съобщи още “Шпигел”, позовавайки се на свои сведения.

Москва превръща София в свое предмостие за Европейския съюз, пише изданието и посочва, че отношенията между България и Русия са толкова близки, че Русия директно влияе върху законодателния процес в България, а една трета от икономическите дейности се контролират пряко или непряко от Москва.

Списанието припомня, че миналата седмица излезе информация за поверителни писма на руския енергиен концерн “Газпром” до министъра на икономиката в София, засягащи законодателството във връзка с “Южен поток”.

Управляващите отрекоха промените в закона да са по искане на руската страна, но признаха, че са съгласувани. Реформаторският блок, който изнесе данните, сезира ДАНС и главния прокурор.

“За да заобиколи европейските правила, правителството се подигра с Европейската комисия, като декларира, че българската част на газопровода е просто свързващо звено”, допълва “Шпигел”.

Изданието цитира еврокомисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер, според когото “когато България действително приеме законодателството, ще реагираме по съответен начин и ще предприемем правни действия, за да осигурим спазването на правилата на ЕС”.

“Шпигел” отправя критика и към кандидата за председател на Европейската комисия на Партията на европейските социалисти - германеца Мартин Шулц.

“Независимо от съмненията за нарастващото руско влияние, кандидатът на социалдемократическата партия в Европа Мартин Шулц посети предизборно събитие на управляващите социалисти в София”, пише изданието.

Според него в началото на тази седмица, за да подкрепи българските социалисти, в София ще пристигне и бившият германски канцлер - социалдемократът Герхард Шрьодер.

БТА

Ъглошлайф взриви пететажен блок в Русия

Взрив на газ и пожар в пететажен жилищен блок в руския град Хабаровск вкара в болница деветима, съобщи руското министерство на извънредните ситуации, цитирано от ИТАР-ТАСС. Възникналият пожар е потушен, сред сравнително леко пострадалите е полицай, който първи се включил в гасенето без замисляне.

Уникален подход към онкоболните

Анадолу Медицинския Център прилага индивидуален мултидисциплинарен подход


Котки и кучета - кой е по-умен?

Целият животнолюбив свят се дели на коткари и кучкари. Едните си падат по фелините, други - по канините. Има и трета категория - която обича всичко, що припка, лази и се гърчи по земната твърд и под нея. Но дори те имат по-голям афинитет към единия вид. Спорът кой е по-умен - кучето или котката, изглежда напълно неразрешим. Котките са твърде ... Целият животнолюбив свят се дели на коткари и кучкари. Едните си падат по фелините, други - по канините. Има и трета категория - която обича всичко, що припка, лази и се гърчи по земната твърд и под нея. Но дори те имат по-голям афинитет към единия вид. Спорът кой е по-умен - кучето или котката, изглежда напълно неразрешим. Котките са твърде ...

Влади Гаджев избра да остане за юбилея на "Левски", вместо да е национал

Владимир Гаджев бе пред сериозна дилема покрай 100-годишния юбилей на любимия му “Левски”. Дали да играе в паметния шоу мач срещу “Лацио”, или в същия ден - 23 май, да излезе за националния отбор на България в контролата срещу Канада, която ще се състои в Австрия.
Гаджев е сред ядрото футболисти, на което селекционерът Любослав Пенев ще разчита в Владимир Гаджев бе пред сериозна дилема покрай 100-годишния юбилей на любимия му “Левски”. Дали да играе в паметния шоу мач срещу “Лацио”, или в същия ден - 23 май, да излезе за националния отбор на България в контролата срещу Канада, която ще се състои в Австрия. Гаджев е сред ядрото футболисти, на което селекционерът Любослав Пенев ще разчита в

Ивайло Калфин ще посети регион Шумен, Георги Първанов ще даде пресконференция в Карлово

Георги Първанов – президент на Република България в периода 2002-2012, ще даде пресконференция в офиса на АБВ в Карлово, съобщиха от пресцентъра на АБВ. Пресконференцията ще се проведе от ...

Григор среща французин от 13.00 часа в Рим

Григор Димитров ще играе срещу Едуард Роже-Васлен от Франция в първия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Рим. Най-добрият български тенисист е поставен под номер 12 в надпреварата. Сре...

Денонощие без жертви в катастрофи

Няма загинали при катастрофи, станали в страната през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. На територията на страната са станали 12 тежки произшествия, в които 15 души са ранени, ...

Томов: Лицензът ни? Не вярвайте в платени публикации

Ръководството на ЦСКА категорично отрече появилата се информация, че лицензът на клуба за евротурнирите може да бъде отнет. Александър Томов опроверга информацията с твърдението, че става дума за плат...

Ремонтни дейности се извършват по автомагистралите "Тракия", "Хемус" и "Люлин"

Ремонтни дейности се извършват по автомагистралите "Тракия", "Хемус" и "Люлин", съобщиха от Ситуационния център на Агенция "Пътна инфраструктура". Ремонтните де...

4,9 по Рихтер разтърси Северозападна Гърция

Земетресение с магнитуд 4,9 по скалата на Рихтер разтърси Северозападна Гърция рано тази сутрин, съобщи Атинската обсерватория. Не се съобщава за пострадали и щети след труса, който станал северно ...

Облекчават административната тежест в туризма

Предстои гласуването на промените в Закона за туризма в парламента. В него са предвидени над 20 мерки за облекчаване на административната тежест върху туристическия бранш. Това обяви вчера вицепремиерът Даниела Бобева, която участва в срещата с представители на туроператорския, хотелиерския и ресторантьорския бизнес по повод предстоящия летен сезон.

Бобева допълни, че са положени усилия и за разрешаването на проблемите с липсата на достатъчно спасители по Черноморието. Тя посочи, че съвместно с БЧК е реализиран пилотен проект за обучение на младежи от социални домове, които могат да работят край морето още през този сезон. Бобева призова туристическия бранш да се възползва от различните стажантски програми, за да си осигурява млади и качествени кадри. Вицепремиерът допълни, че в страната има регистрирани около 28 хиляди безработни, които отговарят на изискванията да работят в сектора, а пречката да бъдат назначавани е, че живеят в общини, които не са до морето.

Бобева съобщи още, че до средата на юни ще бъде открито българско консулство в Екатеринбург, център на руската Свердловска област. По думите й, записванията на руски туристи се движат на нивата от миналата година и дори се очаква малък ръст. Тя посочи, че са дадени указания на българските консулски служби за по-бързо обслужване на желаещите да посетят и почиват в България. Същото се отнася и за пазарите в Украйна, Молдова и Беларус, посочи Бобева.

Тя уточни, че е постигнато споразумение със Словакия в полза на беларуските туристи, които искат да летуват у нас. Те ще получават шенгенски визи от Словакия и преминавайки през тази страна, ще заобикалят Украйна, за да стигнат до България. Става дума за около 100 хиляди туристи.

Вицепремиерът заяви още, че идеята летище Балчик да бъде отдадено на концесия заедно с това в София е ревизирана. В момента се прави концесионен анализ за аеропорта в крайморския град, който ще реши бъдещето му. Сега летището приема само малки самолети, като при нужда се командироват митнически екипи от Варна.

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Бранимир Ботев, който участва в срещата, призова за повече оптимизъм в бранша. Той посочи, че за миналата година ръстът в туризма в България надминава 2,5 пъти средния за Европа. Имаше много мрачни прогнози за много лош зимен сезон, но това не стана – имаме над 4% ръст, като статистиката не е отчела последните два месеца, обясни Ботев.

По отношение на новата стратегия на правителството за туризма той посочи, че тя е заложена до 2030 г. “За първи път България има секторна стратегия. Тя ще бъде внесена на Министерския съвет до седмици. Малко са областите, в които е изработена подобна стратегия. Когато се приеме и от Народното събрание, съм сигурен, че ще има един много стабилен и подробен документ за развитието на България”, каза още Ботев, цитиран от Кросс.

 

 

За много наши ученици „Под игото” е една дума

Десетокласничка не прави разлика между „сонет” и „сюнет”. За много наши ученици „Под игото” е една дума. Голяма част от тях ходят на училище без учебници. Това са само част от проблемите на българското образование, коментирани от преподавателите Ивайло Ненков и Асен Александров и Тити Папазов в студиото на Нова телевизия тази сутрин.

„Има огромно разминаване между това какво учат децата и техните потребности, системата е много остаряла”, това е причината, според Ивайло Ненков, децата да са неграмотни. Според него учениците зубрят и запомнят информация наизуст, без да мислят и да задават въпроси. По думите на Асен Александров, начина на преподаване е много остарял и той трябва да се промени. Според него в училищата трябва да се преподават концепции и учителите да научат децата си да задават въпроси.

Според Папазов основният проблем е липсата на дисциплина. Според него дори сутрешната гимнастика дава чувство за ред, освен, че е полезна за здравето.Според него родителите оказват натиск над учителите, децата нямат респект към своите преподаватели.„При нас не е демокрация, а свободия. Учителят трябва да е най-близкия човек на детето. Сега родителите командват учителите”, каза от своя страна Тити Папазов. По думите му авторитетът на учителите е тотално унищожен.„Няма респект от страна на децата към учителите”, категоричен беше Папазов.

„Дисциплината тотално липсва”, добави Александров.

А като една от причините за невъзможността един ученик да бъде изключен от училище, гостите посочиха делегираните бюджети. Ако изключиш ученик, от една страна губиш пари, от друга – ти ще си виновен, защото презумпцията е, че ученикът не е виновен, обясниха те.

Не на последно място като причина за неграмотността на учениците те посочиха и липсата на отношение в семейството, цитира Кросс.

 

 

БВП, ПЧИ, инфлацията и безработицата приковават вниманието през седмицата

БНБ ще проведе аукцион за продажбата на 10,5-годишни ДЦК, а НСИ ще оповести данни за доходите, разходите и потреблението на домакинствата


Стефания Колева е с роля в нов късометражен филм

Стефания Колева, Карла Рахал, Ваня Щерева и други от няколко дни снимат нов късометражен филм - Стефания Колева, Карла Рахал, Ваня Щерева и други от няколко дни снимат нов късометражен филм - "Образцов дом". Той е по едноименната книга на Щерева, чието пето издание ще бъде представено в клуб в София на 19 май. Поводът за филма с Колева и Рахал в главните роли и новото, допълнено с 10 глави издание, е предстоящият юбилей на романа - през юни

Москва превръща София в свое предмостие за ЕС

Русия директно влияе върху законодателния процес у нас, твърди "Шпигел"


Растежът на еврозоната – първият голям тест за монетарната политика на ЕЦБ

Пазарът очаква поредната порция ключови данни от двете най-големи икономики в света – САЩ и Китай


Общинари хванаха метлите във Видин

Акция за почистване парковете на Видин спретнаха служителите от общинската администрация и колегите им от културните институти в града. С метли, лопати и пликове за смет местните общинари почистваха района на крайдунавския парк “Владикина бахча”.
Кметът Герго Гергов (БСП) също се присъедини към своя екип и подкара мини челен товарач, Акция за почистване парковете на Видин спретнаха служителите от общинската администрация и колегите им от културните институти в града. С метли, лопати и пликове за смет местните общинари почистваха района на крайдунавския парк “Владикина бахча”. Кметът Герго Гергов (БСП) също се присъедини към своя екип и подкара мини челен товарач,

Джерард: Просто съм опустошен

Капитанът на Ливърпул е крайно разочарован след пропуснатия шанс


Трябва да има национална стратегия за бездомните кучета, казват експерти

Не мисля, че проблемът с бездомните кучета се изостря и че има засилване на настроенията срещу тези животни. Просто Facebook дава гласност на темата. Това казаха журналистът и природозащитник Елица Ен...

СГС ще гледа делото срещу председателя на БСП Сергей Станишев за загуба на секретни документи

Софийски градски съд ще гледа делото срещу председателя на БСП Сергей Станишев за загуба на секретни документи. Заседанието ще започне в 13.30 часа. На последното заседание не беше даден ход на дел...

Левски: Пуснахме заявка за Европа, нямаме вина за ЦСКА

Изпълнителният директор на Левски Константин Баждеков коментира възможността "сините" да играят в Лига Европа, ако ЦСКА остане без лиценз. "Все още нямаме никакви индикации как вървят ...

Налага се спиране на водата в кв. Очвча купел

Във връзка с подмяна на пожарни хидранти на ул. „Монтевидео” кв. „Овча купел”, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на &...

Четвъртокласниците държат матура по "Човек и природа"

Около 60 хиляди четвъртокласници ще се явят на националното външно оценяване по предмета "Човек и природа". Тестът се състои от 19 задачи, шест от тях от затворен тип с три възможни отго...

Ивайло Калфин ще подети регион Шумен, Георги Първанов ще даде пресконференция в Карлово

Георги Първанов – президент на Република България в периода 2002-2012, ще даде пресконференция в офиса на АБВ в Карлово, съобщиха от пресцентъра на АБВ. Пресконференцията ще се проведе от ...

Превозвачите обмислят протест

Може да се стигне до нови протести на превозвачите, предупреди Петко Ангелов , зам.-председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт. Окончателно решение ще се вземе сле...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване