Кобрата: Кличко е побеждаван неведнъж, сега ще му бъде поредният

Претендентът за световната титла във версия IBF Кубрат Пулев не крие ентусиазма си преди суперсблъсъка със световния шампион Владимир Кличко.
Украинецът беше задължен да се боксира с българския състезател, като срещата между двамата навярно ще се състои през месец септември.
Претендентът за световната титла във версия IBF Кубрат Пулев не крие ентусиазма си преди суперсблъсъка със световния шампион Владимир Кличко. Украинецът беше задължен да се боксира с българския състезател, като срещата между двамата навярно ще се състои през месец септември. "Мисля, че до края на годината трябва да се осъществи мачът.

Внос на кучешко месо е невъзможен, твърдят от Агенцията по безопасност на храните

„Недопустимо и невъзможно е да бъде осъществен внос на кучешко месо", заяви директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Петър Пачев пред бТВ. Слух, че в китайските ресторанти в Бургас предлагат пълнено куче вместо агне, разтревожи жителите на града, но все още в агенцията не бил постъпвал такъв сигнал. 

Собственикът на китайски рестора „Недопустимо и невъзможно е да бъде осъществен внос на кучешко месо", заяви директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Петър Пачев пред бТВ. Слух, че в китайските ресторанти в Бургас предлагат пълнено куче вместо агне, разтревожи жителите на града, но все още в агенцията не бил постъпвал такъв сигнал. Собственикът на китайски рестора

Шеф на Агенцията по безопасност на храните: Внос на кучешко месо е невъзможен

„Недопустимо и невъзможно е да бъде осъществен внос на кучешко месо „Недопустимо и невъзможно е да бъде осъществен внос на кучешко месо", заяви директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Петър Пачев пред бТВ. Слух, че в китайските ресторанти в Бургас предлагат пълнено куче вместо агне, разтревожи жителите на града, но все още в агенцията не бил постъпвал такъв сигнал. Собственикът на китайски рестора

„Боко харам“ показа отвлечените ученички

Във видео, разпространено от групировката, се виждат 100-тина млади жени, които се молят

Фестивали вдигнаха с над 40% хотелските цени в Копенхаген и Кан


Цените за настаняване в Европа са се покачили средно с 13% през май в сравнение с предишния месец, сочат данните от хотелския ценови индекс на търсачката за хотели trivago.bg.

Копенхаген, Кан и Лисабон отчитат най-резките поскъпвания -  съответно с 43%, 42% и 35% за месец. И трите дестинации този месец са домакини на известни събития – финалите на песенния конкурс Евровизия, филмовият фестивал в Кан и финалът на Шампионската лига по футбол.

В България, разликите са почти...

Левски мечтае за мястото на ЦСКА в Лига Европа

"Подали сме си документите за участие в Лига Европа", заяви Баждеков


Отмениха събарянето на незаконни постройки в ромски квартал в Стара Загора

Днес в Стара Загора трябваше да започне акция за събаряне на незаконни постройки в ромския квартал "Лозенец", в парк "Борова гора". Заповедта за акцията беше издадена от кмета Живко Тодоров, а на нарушилите закона роми беше дадена възможността сами и доброволно да премахнат постройките до този момент. Днес в Стара Загора трябваше да започне акция за събаряне на незаконни постройки в ромския квартал "Лозенец", в парк "Борова гора". Заповедта за акцията беше издадена от кмета Живко Тодоров, а на нарушилите закона роми беше дадена възможността сами и доброволно да премахнат постройките до този момент.

Отмениха събарянето на незаконните постройки в ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора

Днес в Стара Загора трябваше да започне акция за събаряне на незаконни постройки в ромския квартал Днес в Стара Загора трябваше да започне акция за събаряне на незаконни постройки в ромския квартал "Лозенец", в парк "Борова гора". Заповедта за акцията беше издадена от кмета Живко Тодоров, а на нарушилите закона роми беше дадена възможността сами и доброволно да премахнат постройките до този момент.

Бивш лидер на МСДС в Русе осъден на 25 г. затвор

Защитата на Юлиян Спасов ще обжалва присъдата пред Великотърновския апелативен съд

Бяла акула дъвчи надуваема лодка край Южна Африка

Голяма бяла акула атакува без видими причини надуваема лодка с германски туристи край бреговете на Южна Африка, съобщи в. "Индипендънт".

Киев използва химическо оръжие в Донбас

/КРОСС/ По време на спецоперацията, провеждана от украинските военни за освобождаване на сградата на областното управление в Мариупол, активистите от протестното движение бяха подложени на атака на химическо оръжие. Това съобщи ръководството на самопровъзгласилата се Донецка народна република. „Народният губарнатор" на Донецка област Павел Губарев официално потвърди на страницата си във Facebook, че киевските власти използват химическо оръжие срещу донецките активисти. Според Губарев, това се е случило на 6 май в Мариупол, когато активистите са били принудени да напуснат сградата на областната управа, която се е превърнала в място, поразено от химическо оръжие. Според ръководството на ДНР, много хора са получили химични изгаряния на дихателните пътища, с опасност за живота и последствия за здравето. Губарев напомня, че Генералната асамблея на ООН осъжда действията, които са в в разрез с Протокола за забрана на употребата по време на война на задушливи, отровни и други газове и на бактериологични методи на война, подписан в Женева през 1925 г., както и с Конвенцията за забрана на разработването, производството и натрупването на бактериологично (биологично) и токсично оръжие и за тяхното унищожаване, подписана във Вашингтон, Лондон и Москва на 10 април 1972 г

Детските игри на открито осигуряват защита срещу рак

Има доказателства, че физическата активност осигурява защита срещу рак - в частност срещу рак на дебелото черво, обясняват авторите на ново проучване

Варна е заприличала на един голям афишарник

Варна е заприличала на един голям афишарник. За безконтролното разлепване на обяви от всякакъв тип ни сигнализираха от администрацията на район "Приморски". Публикуваме писмото, което пристигна на електронния адрес на Moreto.

ЕС разшири санкциите срещу Русия

В черния списък са включени още 13 души и две кримски компании


Сдружение отправя седем препоръки към правителството за грижата за децата


Днес сдружението Национална мрежа за децата представи пред Министерски съвет своя ежегоден доклад "Бележник 2014: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?".

За трета поредна година правителството получи оценка среден (3) в "Бележник 2014" - доклад, който показва степента на изпълнението на ангажименти, свързани с политиките за деца и семейства и поети от правителството. Добър 4 е най-високата оценка от доклада, която експертите са поставили за сигурната и здравословна...

Попова: Културата на четенето ще спаси децата ни от нравствен упадък

/КРОСС/ Варненската регионална библиотека „Пенчо Славейков" е „Библиотека на годината". Призът беше връчен от вицепрезидента Маргарита Попова на церемония в София, с която беше дадено началото на Деветата национална библиотечна седмица. „За разлика от много други области, за библиотечните труженици няма униние, няма упадък на духа", каза вицепрезидентът в приветствието си по повод инициативата, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация. Тази година Националната библиотечна седмица се провежда под надслов „Библиотеките откриват нови хоризонти". „Без грамотност каквото и да решим да направим, просто не се случва", подчерта Маргарита Попова, която изрази надежда, че кампанията ще приобщи към каузата на библиотечното дело повече млади хора, но и хора в активна възраст. „Важно е да създадем у децата уважение към книгата и култура на четене, за да ги спасим от нравствен упадък. В 21 век този упадък няма да ни подмине, но за него има лек и това е знанието", каза Попова в приветствието си. Вицепрезидентът напомни още, че е важно социалните средища, каквито са библиотеките и читалищата, да бъдат по-достъпни за хора с увреждания. Снежана Янева, председател на Българска библиотечно-информационна асоциация, подчерта, че библиотеките са неразделна част от бъдещето на Европа, а над 100 милиона европейци ползват услугите на обществените библиотеки

Заловиха Олег Ляшко, който предлагаше смъртно наказание за демонстрантите

/КРОСС/ Според данни на привържениците на федерализацията в Украйна, Олег Ляшко се е появил в Донецка област, за да саботира провеждането на референдума. Именно той е ръководил специалната операция по превземането на сградата на управлението на вътрешните работи в Мариупол на 9 май, съобщават от lifenews.ru. Непосредствено след съобщението за задържането му, на страницата на Ляшко в една от социалните мрежи се появи запис, в който самият той опровергава слуховете. В мрежата многократно бяха публикувани видеоматериали, на които се вижда как депутатът издевателства над хора, подкрепящи провеждането на референдума. Един от тези хора е министърът на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Кой е Олег Ляшко Олег Ляшко е известен с резките си изказвания по адрес на руснаците и противниците на киевските власти. През месец март той внесе законопроект, в който предложи „ участниците в сеператистките протести за присъединяване към Русия", а също и тези, които възпрепятстват движението на военни и военна техника, за изменници и съучастници на окупаторите. Срещу тях Олег Ляшко предлагаше смъртно наказание.  

Присъда от 25 години затвор получи бивш лидер на СДС за убийство

Присъда от 25 г. при първоначален строг режим постанови днес състав на Русенския окръжен съд за 40-годишния бивш лидер на младежкото СДС в Русе Юлиян Спасов, съобщи ruse-news.com. 

Юлиян Спасов беше осъден за това, че на 11 март в дома му, в бл. „Скъта" е убил с нож 69-годишния Иван Михайлов, негов роднина по майчина линия. Причина за зверската Присъда от 25 г. при първоначален строг режим постанови днес състав на Русенския окръжен съд за 40-годишния бивш лидер на младежкото СДС в Русе Юлиян Спасов, съобщи ruse-news.com. Юлиян Спасов беше осъден за това, че на 11 март в дома му, в бл. „Скъта" е убил с нож 69-годишния Иван Михайлов, негов роднина по майчина линия. Причина за зверската

New Disease ще подгряват Sepultura

Концертът е на 8 юни в столицата


Тримесечната печалба на UniCredit нарасна с близо 60%

По-ниските разходи и по-малките провизии за лоши кредити подкрепиха финансовия резултат на най-голямата банка в Италия


БАН: Икономическата криза подейства отрезвяващо на българина

3% икономически ръст за страната през 2016 г. прогнозира Институтът за икономически изследвания към БАН (ИИИ). На пресконференция днес от ИИИ представиха своя годишен доклад за икономическо развитие и политики в България. Докладът съдържа анализ на икономическото развитие у нас през 2013 г., като проследява микро – и макроикономическите показатели, външен фискален и банков сектор, кредитната задлъжнялост на населението, пазара на труда, състоянието на регионите и техните различия, и дава препоръки за подходящи политики. От Института отчитат, че възстановяването след световната икономическа криза продължава, но с много слаби темпове. Според специалистите на БАН най-сериозният проблем пред страната през следващите години ще бъде именно тази стагнация. За 2014 г. от ИИИ планират икономически растеж от 1,7%. Сходни ще са темповете и през идните години, като за 2015 г. прогнозата е за 2,4%, а очакванията за 2016 г. са за 3% растеж на икономиката. В изследването си ИИИ се позовава на анкета на Националния статистически институт, която показва, че във вътрешноикономически план доверието на потребителите се повишава. Специалистите обаче подчертават, че все още не е ясно дали това ще доведе до подобрение на частното потребление. За края на 2014 г. икономистите на БАН прогнозират отрицателен ръст от –0,3% на инфлацията. Трите основни причини, които посочва в доклада си ИИИ, са международните цени и тяхното умерено развитие, ниското вътрешно търсене и забавянето на увеличението на административните цени. До 2016 г. икономистите на БАН предвиждат плавно намаляване на безработицата и умерено увеличаване на заетостта. Очакваните показатели за 2016 г. са тя да намалее от 12,9% (колкото е в момента) до 12%. Данните на ИИИ сочат, че реалният сектор през 2013 г. се характеризира с относително слабо вътрешно търсене и по-висок принос към растежа на износа. В тази област основният партньор на България продължава да бъде ЕС, но има известно увеличаване на износа към съседи на Балканите, които не са членки на Съюза, и към източни страни като Китай. Докладът отчита, че фискалната стабилност се е запазила и бюджетният дефицит е под този, предвиден в Закона за публичните финанси. Въпреки това данните остават по-скоро на хартия, защото след кризата икономиката все още не е сработила ефективно. Експертите към БАН подчертават, че взетите външните заеми не водят до реален и траен икономически растеж и препоръчват преоценка и рационализация на начина, по който се използват средствата от външните заеми. В данъчната политика няма съществена промяна, което, от гледна точка на развитието на реалния сектор, се отчита като положително. Негативно, според анализа, е, че не са направени стъпки в насока опростяване на данъчната система. Икономистите на БАН подчертават специално, че едва 1/3 от данъчните приходи се харчат от правителството. 44% от постъпленията се харчат за социално осигуряване. Според експертите това е тревожен факт, защото „икономиката става заложник на социалното осигуряване – възрастните, бедните, хората, които са инвалидизирани“. ИИИ препоръчва да се внимава с увеличаващия се външен дълг, да има по-голяма независимост за общините, защото в противен случай те стават политически заложници на правителството. По отношение на банковия сектор докладът отчита, че вземанията от банките се увеличават с 2,7 млрд. лева през 2013 г., но парите, които реално „въртят икономиката“, са едва ¼ от тези средства и възлизат на 640 млн. лева. Резултатът е неизгоден и за двете страни – депозантите не са доволни от лихвите, а банките не са доволни, че получават ресурс, който няма къде да пласират. Като резултат банките си прехвърлят една на друга ресурс, като през 2013 г. инвестициите в държавните ценни книжа намалява с 4%. Причината, според експертите, е, че след няколко години инвестициите в държавния ценни книжа ще отчете загуба, а банките се подготвят за по-активно кредитиране и предпочитат да въртят парите помежду си. Доказателство за това е и фактът, че банките не държат свръхрезерви в БНБ, а отпускат заеми една на друга, защото очакват по-висока икономическа активност в близките години. Анализът на ИИИ показва, че увеличението при брутните кредити е слабо – с 647 млн. лв., 300 млн. от тези пари са отпуснати на бюджетни институции, а 250 млн. от тях – от една банка. В общ план експертите на БАН отчитат липсата на хомогенност в банковия сектор, като изтъкват, че банките, които реално „въртят бизнеса“, са едва 4 – 5. Тази констатация личи и от данните за корпоративните кредити, и от тези за кредитите на дребно. Огромна част от корпоративните кредити се отпускат от 4 или 5 банки, отбелязват анализаторите. Сходен е случаят и при кредитирането на дребно, където се отчита ръст. Той е само при потребителските кредити, защото ипотечните кредити през 2013 г. са намалели с 53 млн. лева, сравнено с 2012 г. На практика потребителските кредити се използват не за реално потребление, а за „запушване на дупки“. През 2013 г. депозитите на населението достигат 40 млрд. лева, което показва, че българите спестяват пари за черни дни, а предприятията се притесняват да инвестират свободен ресурс в бизнес начинания. Това, според експертите, е добре за банките, защото така те успяват да намалят лихвения процент и да променят неговата структура. Анализаторите на ИИИ очакват, че през следващите месеци банките ще намалят лихвените си равнища и депозантите ще стават все по-недоволно, но ще оставят там ресурса си от липса на перспектива. Данните от доклада показват, че банковият сектор ще продължи да играе ролята на касичка, която няма да има никакъв принос за оборотите в реалната икономика. Данните показват, че кредитите за нефинансовите институции през 2013 г. достигат 35,1 млрд. лева и отчитат ръст от 44 млн. лева - или едва 0,03%, в сравнение с 2012 г. Анализаторите отбелязват, че това е най-ниското увеличение на кредитите от 2008 г. насам, като дори в пика на кризата през 2009 г. увеличението е било с над 2%. Според експертите това е признак за стагнация и невъзможност на фирмите да обръщат парите си достатъчно бързо, за да обслужват краткосрочните си кредити. Данните на ИИИ сочат, че банките поддържат ниво на кредитните средства за фирмите, което се равнява на около 30% от общия обем на дълготрайните материални активи на предприятията. Ако нараснат дълготрайните материални активи на фирмите, ще нарасне и кредитирането, прогнозират експертите. По отношение на задлъжнялостта на домакинствата експертите отбелязват ниската финансова култура на българските граждани. През 2013 г., както и през предходните години, се забелязва свиване на кредитирането. Според специалистите икономическата криза се е отразила „отрезвяващо“ на българите , които през 2009 г. са имали прекомерно високи и нереалистични очаквания както за собствените си доходи, така и за развитието на страната. Отчита се сериозно задлъжняване на домакинствата с ниски доходи и по тази причина банките предпочитат да кредитират икономически по-състоятелни домакинства. Данните от доклада сочат още, че над половината от домакинствата с кредити са затруднени да обезпечат вноските си чрез семейния бюджет .

Благо Георгиев пред BLife: Кой го е грижа какво карам?

Благо Георгиев е сред най-популярните родни футболисти. Освен с успехите си на терена, той е известен и със силната си вяра в Бог, а доказателство затова са множеството религиозни татуировки, които красят тялото му. Благо е сред малкото знаменитости, които упорито странят от светлините на прожекторите и рядко се появява на светски събития. В момента футболистът, обявен за плейбой, е щастлив с жената до себе си, от която има две деца. Какво мисли за родните звезди, защо го няма в скандалите и интригите и мечтае ли за още деца. Отговорите на тези и други въпроси - в специалното интервю, което Благо Георгиев даде специално за BLife.

Кобрата: Ще тренирам като идиот за мача с Кличко

"Той е побеждаван неведнъж и сега ще му бъде поредният", закани Пулев


Далия Грибаускайте води убедително след първия тур на президентските избори в Литва

Президентът на Литва ще бъде избран на втори тур, след като действащата президентка Далия Грибаускайте не успя да премине границата от 50 % от подадените гласове. За нея гласуваха 45,8 на сто от участвалите в изборите. На втория тур след две седмици неин съперник ще бъде кандидатът на управляващите социалдемократи Зигмантас Балчитис, който получи малко под 14 % от гласовете.

Денислав Коджабашев и Кристина Ташева с победи в Словения и Гърция

/КРОСС/ Трима Спортни таланти на „Еврофутбол" се поздравиха с победи през отминалите дни. Двама от тях - Денислав Коджабашев и Кристина Ташева, завоюваха успехи на международни състезания. Варненският паратенисист спечели Откритото първенство на Словения, което се проведе от 6-ти до 11-ти в гр. Ласко. 21-годишният Спортен талант завоюва четири победи в група Клас 10 и се окичи със златния медал, което го доближава до квота и участие на Параолимийските игри в Рио. В първата среща той преодоля бразилеца Карлос Алберто Карбинато Джуниър с 3-0 гейма. Втората „жертва" по пътя към успеха на Денислав бе британецът Ким Дейбел, който отпадна със същия резултат. Последваха две инфарктни победи с по 3-2 гейма. Първата бе на полуфинала срещу втория в схемата холандец Бас Хергелинк (8, -9, -9, 8, 9). Във финала българинът повеждаше на два пъти срещу бронзовия медалист от Игрите в Лондон - Хосе Мануел Руис Рейес (Исп), но допускаше изравняване. Все пак, в решителния пети гейм Дени успя да се наложи с 11-7 и така грабна златото. Това е втора титла за Денислав след успеха му в Егер (Унгария) по-рано през март тази година. След няколко дни той ще участва в последния си за сезона турнир ''Словакия Опън'', след което през септември ще мери сили на Световното първенство в Пекин. Кристина Ташева - Спортен талант на „Еврофутбол" за първа година, спечели пет златни медала от 4-тия турнир по художествена гимнастика в Лариса (10-11.05.2014 г)

Кръшкането се предава по наследство

Учени установиха, че склонността към изневяра може да се предава по наследство. До извода експертите са достигнали, анкетирайки 2 000 човека. Те са били подложени и на кръвен анализ, за да може с...

Русия не признава референдума в Донбас, казва председателят на ОССЕ

Председателят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) подчерта, че Русия показа "уважение, но не и признаване" на сепаратисткия вот в Източна Украйна през почивните ...

Фернандо Алонсо: Трябва да се целим във второто място в шампионата

За съжаление в тази една година не бяхме в позиция да се борим за повече победи. Това заяви пилотът на "Ферари" Фернандо Алонсо след Гран при в Барселона. Той записа лоша година, през която ...

Осъдиха бивш лидер на СДС на 25 години затвор за убийство

Присъда от 25 г. при първоначален строг режим постанови днес състав на Русенския окръжен съд за 40-годишния бивш лидер на младежкото СДС в Русе Юлиян Спасов, съобщи ruse-news.com. 

Юлиян Спасов беше осъден за това, че на 11 март в дома му, в бл. „Скъта Присъда от 25 г. при първоначален строг режим постанови днес състав на Русенския окръжен съд за 40-годишния бивш лидер на младежкото СДС в Русе Юлиян Спасов, съобщи ruse-news.com. Юлиян Спасов беше осъден за това, че на 11 март в дома му, в бл. „Скъта" е убил с нож 69-годишния Иван Михайлов, негов роднина по майчина линия. Причина за зверската

Миниинсултите също крият рискове

Симптомите са същите като при инсулта, но...


ДКЕВР продължава провеждането на изнесени приемни дни в Хасково и Стара Загора

/КРОСС/ Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) продължава провеждането на изнесени приемни дни в областните градове на България. Следващите приемни дни ще се състоят на 15 и 16 май 2014 г. от 9.30 до 15.00 часа съответно в Хасково и Стара Загора в сградите на Областните администрации. С жителите на двете области ще разговарят членовете на ДКЕВР г-жа Милена Миланова, г-н Димитър Димитров и г-н Илиян Христов Илиев. Инициативата е част от пакет от мерки, предприети от Комисията, които имат за цел подобряване на работата с жалбоподателите. През настоящата година членове на Комисията ще се срещат с жалбоподатели във всички региони на страната. Графикът за приемните дни в останалите региони на страната ще бъде оповестен допълнително.  

Попова: Решението на президента да не се яви пред парламентарната комисия не може да е личен избор

Убедена съм, че в конкретния случай президентът много добре е обмислил и знае, че подобно действие не може да бъде личен избор.
Така вицепрезидентът Маргарита Попова коментира решението на държавния глава Росен Плевнелиев да не се яви пред парламентарната комисия, която разследва необявената му среща с шефа на EVN, съобщи bTV. Убедена съм, че в конкретния случай президентът много добре е обмислил и знае, че подобно действие не може да бъде личен избор. Така вицепрезидентът Маргарита Попова коментира решението на държавния глава Росен Плевнелиев да не се яви пред парламентарната комисия, която разследва необявената му среща с шефа на EVN, съобщи bTV.

Попова за Плевнелиев: Подобно действие не може да бъде личен избор

Убедена съм, че в конкретния случай президентът много добре е обмислил и знае, че подобно действие не може да бъде личен избор.
Така вицепрезидентът Маргарита Попова коментира решението на държавния глава Росен Плевнелиев да не се яви пред парламентарната комисия, която разследва необявената му среща с шефа на EVN, съобщи bTV. Убедена съм, че в конкретния случай президентът много добре е обмислил и знае, че подобно действие не може да бъде личен избор. Така вицепрезидентът Маргарита Попова коментира решението на държавния глава Росен Плевнелиев да не се яви пред парламентарната комисия, която разследва необявената му среща с шефа на EVN, съобщи bTV.

Първанов ще посети Хасково, Калфин - Велико Търново

/КРОСС/ На 13 май, 2014 г., вторник, Георги Първанов ще посети регион Хасково. От 15,00 ч. той ще се срещне с обществеността на Тополовград в малката зала на местното читалище. От 19,30 ч. ще присъства на концерт на Николина Чакърдъкова на паркинга на бизнес сграда „ХХI век" в гр. Хасково Водачът на листата на АБВ Ивайло Калфин от своя страна ще посети регион Велико Търново. 10,00 ч. - дискусия с обществеността - „Дуалното образование в България; ЕС в помощ на българското земеделие, малък и среден бизнес; актуални политически теми" в регионалния клуб на БТА - гр. Велико Търново 12,30 ч. - брифинг с местните медии в регионалния офис на АБВ в Горна Оряховица - ул. „Отец Паисий" 6 13,00 ч. - среща с обществеността на Горна Оряховица на площад „Георги Измирлиев" 14,00 ч. - среща с обществеността на с. Джулюница в центъра на селото Снимка: Булфото, всички права запазени

Затварят напълно кръстовището на Семинарията

През петте дни ще се положи бетонът, обясни пред журналисти кметът на столицата Йорданка Фандъкова

Франция няма да прекратява договора за продажба на военни кораби на Русия


Франция ще изпълни договора за продажба на кораби клас "Мистрал" на Русия, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на френски дипломатически източници. Сделката е на стойност 1.2 милиарда евро.

САЩ и няколко европейски държави призоваха Франция да преосмисли продажбата на високотехнологичните кораби на Москва. Сделката ще бъде преразгледана през октомври. При все това, френски дипломатически източници посочиха че подписаният през 2011 г. договор за продажба на два кораба клас "Мистрал" с...

ТАКEOVER с Nick Curly на 17 май в Yalta Club

/КРОСС/ Идеи и музика в едно, контрол и свобода, стилови нюанси, независимост и колективен дух, синхрон, следващ три отделни линии, но една посока - така накратко можем да опишем първите, но доста уверени стъпки на проекта, стоящ зад името TAKEOVER. Точно на 17 май в ROOM 2 на YALTA Club предстои да се сблъскаме с материализирането на третото и много специално издание на събитието, в което редом до неговите създатели LIUBO URSINY, VALDY и PHILIP CHERNIKOV, ще застане NICK CURLY, един от най-харизматичните и обичани диджеи в последните години. След като в началото на годината любимия ни YALTA резидент LIUBO URSINY, дългогодишната му дуетна (B2B) половинка VALDY и новата бомба в нощния живот PHILIP CHERNIKOV обединиха идеите и музикални си плановете в едно, на клубния хоризонт у нас се появи TAKEOVER. Осем часовите груув сетове, дълбоките бас линии, премерената интимна светлина, алтернативния вход и гест лист селекцията, паснаха идеално на визията и вайба на Room 2 на YALTA. Само няколко месеца след старта на проекта, той продължава да евoлюира и да превръща идеите на момчетата в реалност. От 17 май стартира серия от няколко партита, в който триото ще покани някой от любимите си артисти за екслузивни TAKEOVER сетове. Серията започва с NICK CURLY, който между Time Warp и Ибиза, няма да пропусне възможността да посети и YALTA Club, за да направи вечерта на всички TEKEOVER фенове специална

Русия: Ако Украйна мисли, че сме във война, ще й отговорим

Всяка държава, която предприема неприятелски акции по отношение на Русия, в това число и затваряне на въздушното пространство, трябва да знае, че от страна на Русия ще последва отговор. Това заяви председателят на руската парламентарна комисия по външните работи Алексей Пушков. Украйна и Румъния затвориха въздушното си пространство за правителствения самолет на Русия, на борда на който се намираха вицепремиерът Дмитрий Рогозин, министърът на културата Владимир Мединский и група депутати. Ако имаме усещане, че Русия е подложена на натиск, ще се прекъсват полети на членове на руското правителство, то мисля, че трябва да покажем, че ще има ответни мерки, допълни Пушков. Не можем да позволим на правителството на Украйна, което още не е доказало своята легитимност, да действа така по отношение на нашата страна. Ако подобна практика продължи, Русия ще бъде принудена да затвори въздушното си пространство за членовете на украинското правителство, категоричен е Пушков. Ако Украйна мисли, че подкрепата от страна на САЩ и Запада като цяло й позволява да действа така, както иска, в нарушение на признатите норми, трябва да я разубедим в това. Мисля, че Русия има такива възможности и мисля, че не сме длъжни проявяваме крайна сдържаност. Ако Украйна мисли, че се намира в състояние на война с Русия и ако потвърждава това с някакви действия, то мисля, че сме длъжни да отговорим по съответен начин, за да разберат украинските власти, че не могат да си позволяват всичко, каза Пушков. Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин съобщи преди дни, че правителственият самолет не е бил допуснат във въздушното пространство на Украйна. По думите му освен това диспечерите на България и Румъния са попитали дали на борда има „забранен пътник“. От Украйна обаче отрекоха тази информация. Вицепремиерът Дмитрий Рогозин е сред санкционираните от Запада руснаци, на които е забранено да влизат на територията на страните членки на ЕС.

Бивш затворник: Да се търси кой е пратил Шатката да работи в затвора

От Централния затвор няма как да се избяга. Това заяви бившият затворник Георги Варсанов, лежал 3 години за наркотици и освободен преди около месец, в „Предаването на Карбовски“ по TV 7.

Той изтъкна, че Николай Николов-Шатката и гватемалецът Хосе Гевара са избягали от страничен обект, а не от самия затвор, докато са били на работа. Според него е важно да се разбере как е решено те да бъдат изпратени да се трудят. В „страничните“ обекти на...

Продължава

Брестовица отказала да сложат мрежа на канала, където се удавиха две деца


Преди около година от "Напоителни системи" - клон "Марица" са имали намерение да поставят метална мрежа в близост до канала край село Брестовица, където миналата седмица се удавиха две деца, но идеята е срещнала съпротива от местните хора. Това каза за "Фокус" Струмен Авков, председател на "Напоителни системи" - клон "Марица". Преди около година от "Напоителни системи" - клон "Марица" са имали намерение да поставят метална мрежа в близост до канала край село Брестовица, където миналата седмица се удавиха две деца, но идеята е срещнала съпротива от местните хора. Това каза за "Фокус" Струмен Авков, председател на "Напоителни системи" - клон "Марица".

Във Великобритания ползват яко кокаин

Употребата на кокаин във Великобритания толкова е нарастнала, че следи от дрогата е откриват в питейната вода, доказва доклад, цитиран от в. "Индипендънт". При изследване на опасностите от фармацевтични компоненти в питейната вода учени открили следи от кокаин след преминаването на течността през пречиствателни станции.

Бизнесът иска от Брюксел да ни наложи енергиен борд

Експерти от енергийния бранш у нас, на електроразпределителните дружества и производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници ще обсъдят енергийната политика на българското правителство с представители на кабинета на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер във вторник, в Брюксел. Те ще предложат създаването на енергиен борд у нас, съобщи в понеделник икономистът Красен Станчев, който е част от инициативата "Да спасим българската енергетика". Тя се подкрепя от синдикални и браншови организации като камарата и съюза на енергетиците, енергийния и минен форум, Българската стопанска кама, американската и германската търговски камари, асоциацията на италианските предприемачи, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България,фотоволтаичната и ветроенергийната асоциации, Институтът по енергиен мениджмънт  и независими енергийни експерти като Станчев и Илиян Василев. Сред хората, които ще дискутират в кабинета на Йотингер състоянието на енергетиката, са и представител на трите електроразпределителни и електроснабдителни дружества ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про", които са заплашени да останат без лицензи за работа у нас заради прихванати плащания към НЕК за близо 350 млн. лв. Процедурата срещу тях започна преди два месеца след жалба на "Националната електрическа компания" (НЕК) за задържаните суми. На 12 май изтича крайният срок, в който Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) приема доказателства и обяснения от доставчиците на ток относно техните действия. В същото време регулаторът не вижда проблем в това, че НЕК е забавила плащания към ЕВН, "Енерго-Про" и ЧЕЗ за суми над прихванатите, независимо че трите предприятия също внесоха жалба срещу НЕК. И докато ДКЕВР пришпорва чуждите компании да платят иначе ще им вземе лицензите точно преди европейските избори, решаването на проблема с борчовете на НЕК за закупена от електроразпределителните дружества енергия от възобновяеми източници, която обаче не е включена в одобрените в цената на тока разходи на НЕК, е оставено за юни, когато трябва да се изготвят новите цени на тока. Неофициално се твърди, че вече е взето решението за "предизборен подарък" с отнемането на лицензите на трите дружества, чиито преговори с НЕК за постигане на споразумения за взаимно уреждане на задълженията нямат напредък. Държавната компания все още не е дала отговор на предприятията по техните последни предложения, но първите оферти бяха определени от НЕК като "противозаконни".  Според източници, запознати с преговорите, електрическата компания упорствала да си получи всички дължими пари и не била съгласна на разсрочване на плащания от страна на електроснабдителните дружества и поемане на задължения за собствените плащания. От Европейската комисия вече предупредиха България, че срещу нея може да започне наказателна процедура заради действията на правителството спрямо електроснабдителните дружества. Сега този въпрос, както и предложението за създаване на енергиен борд с експерти от международни финансови институции в България, ще бъдат поставени отново на дневен ред в Брюксел. Енергийните експерти ще искат от Европейската комисия да провери и дали правителството на Пламен Орешарски е предприело някакви действия по препоръчаните от Брюксел и Световната банка миналото лято мерки за оздравяване и стабилизиране на енергийния сектор. Според тях е наложително у нас да се въведе енергиен борд с ясен план за механизмите за оздравяване на сектори, подкрепен с източници за тяхното финансиране и оценка на ефекта от тяхното прилагане. Красен Станчев обясни по време на среща на организациите зад инициативата "За спасим българската енергетика", че този борд може да функционира по два начина - съвместно с държавата в лицето на ДКЕВР и Министерството на икономиката и енергетиката или без такова участие. По думите му бордът може да играе ролята на обществен омбудсман в областта на енергетиката и да предостави външен одит на това, което се случва в системата. Приходите в отрасъла не покриват разходите и има осезаема перспектива за фалит както на държавни, така и на частни дружества - затова предлагаме този механизъм, заяви Станчев. На първо време този съвет може да направи оценка на ситуацията, добави той. Георги Ганев, програмен директор по икономическите въпроси в Центъра за либерални стратегии, посочи, че ако НЕК фалира юридически, това ще е поредна победа на икономическите закони над политическите отново за сметка на всички български граждани.  Причината за състоянието на енергийната система в момента е съчетанието между зле построена институционална рамка и грешни управленски решения, наслагвани от много години, каза той. Според него, политическата подкрепа за създаване на подобен борд със сигурност ще се получи, ако нещата катастрофират. Няма точни изчисления колко е дефицитът в енергийната система, защото няма прозрачност в управлението на държавните дружества, заяви Иванка Диловска, председател на управата на Института за енергиен мениджмънт,. Така или иначе дефицитът се увеличава непрекъснато и никой не взима мерки да го спре, допълни тя. Очаквайте подробности

Българската енергийна политика отново на дневен ред в Брюксел

Експерти от енергийния бранш у нас, на електроразпределителните дружества и производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници ще се срещнат във вторник с представители на кабинета на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер в Брюксел. Това съобщи в понеделник икономистът Красен Станчев, който е част от инициативата "Да спасим българската енергетика". Тя се подкрепя от синдикални и браншови организации като камарата и съюза на енергетиците, енергийния и минен форум, Българската стопанска кама, американската и германската търговски камари, асоциацията на италианските предприемачи, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България,фотоволтаичната и ветроенергийната асоциации, Институтът по енергиен мениджмънт  и независими енергийни експерти като Станчев и Илиян Василев. Сред хората, които ще дискутират в кабинета на Йотингер състоянието на енергетиката, са и представител на трите електроразпределителни и електроснабдителни дружества ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про", които са заплашени да останат без лицензи за работа у нас заради прихванати плащания към НЕК за близо 350 млн. лв. Процедурата срещу тях започна преди два месеца след жалба на "Националната електрическа компания" (НЕК) за задържаните суми. На 12 май изтича крайният срок, в който Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) приема доказателства и обяснения от доставчиците на ток относно техните действия. В същото време регулаторът не вижда проблем в това, че НЕК е забавила плащания към ЕВН, "Енерго-Про" и ЧЕЗ за суми над прихванатите, независимо че трите предприятия също внесоха жалба срещу НЕК. И докато ДКЕВР пришпорва чуждите компании да платят иначе ще им вземе лицензите точно преди европейските избори, решаването на проблема с борчовете на НЕК за закупена от електроразпределителните дружества енергия от възобновяеми източници, която обаче не е включена в одобрените в цената на тока разходи на НЕК, е оставено за юни, когато трябва да се изготвят новите цени на тока. Неофициално се твърди, че вече е взето решението за "предизборен подарък" с отнемането на лицензите на трите дружества, чиито преговори с НЕК за постигане на споразумения за взаимно уреждане на задълженията нямат напредък. Държавната компания все още не е дала отговор на предприятията по техните последни предложения, но първите оферти бяха определени от НЕК като "противозаконни".  Според източници, запознати с преговорите, електрическата компания упорствала да си получи всички дължими пари и не била съгласна на разсрочване на плащания от страна на електроснабдителните дружества и поемане на задължения за собствените плащания. От Европейската комисия вече предупредиха България, че срещу нея може да започне наказателна процедура заради действията на правителството спрямо електроснабдителните дружества. Сега този въпрос, както и предложението за създаване на енергиен борд с експерти от международни финансови институции в България, ще бъдат поставени отново на дневен ред в Брюксел. Енергийните експерти ще искат от Европейската комисия да провери и дали правителството на Пламен Орешарски е предприело някакви действия по препоръчаните от Брюксел и Световната банка миналото лято мерки за оздравяване и стабилизиране на енергийния сектор. Според тях е наложително у нас да се въведе енергиен борд с ясен план за механизмите за оздравяване на сектори, подкрепен с източници за тяхното финансиране и оценка на ефекта от тяхното прилагане. Очаквайте подробности

Награждавани филми ще бъдат представени в програмата на София Филм Фест-Варна’14

Петото издание на София Филм Фест във Варна, което ще се проведе във Фестивален и конгресен център между 23-ти и 27-ти май, ще предложи на публиката една от най-силните филмови програми до момента, научи Moreto.net. Откриването стартира ударно с документалната лента на Светослав Стоянов ,,Последните черноморски пирати“.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване