Най-важното от Варна и черноморието от вчерашния 11 май

Представиха проект за стъклен покрив за двор на Археологическия музей във Варна Конструкция от стомана, алуминий и стъкло превръща двора в многофункционална зала за целогодишно ползване. Подобно на пирамидите на Лувъра в Париж или модерното остъкляване на двора на Британския музей в Лондон, варненският Регионален исторически музей може да бъде покрит с конструкция и да се използва целогодишно.

Гласуването на референдума в Източна Украйна приключи

 Гласуването на референдума за статута на Луганската област в Източна Украйна приключи в 20:00 ч. в повечето участъци, предаде УНН. Избирателната активност е била повече от 79%.

Към 21 ч. московско време избирателната активност в Донецкаобласт е била 71,42 процента, а рекордьор е Володарския район на областта, където активността е 90 процента, посочваторганизаторите на референдума в Донецка област.

Всъщност, Красноармейск стана първият град в Донецка област, където приключи гласуването на референдума и избирателните секции бяха затворени още в 18:00 ч.

Избирателната активност е била 77,08 на сто. По думите на Лягин, причина за затварянето на секциите била заплахата за живота на избирателите и сътрудниците на избирателните комисии от страна на така наречената Национална гвардия.

Членовете на комисиите успели да изнесат урните с бюлетините, избирателните списъци и печатите.

По-рано днес съпредседателят на самопровъзгласилата се "Донецка народна република" (ДНР) Денис Пушилин съобщи, че украинските специални части са превзели четири училища в Красноармейск с избирателни секции за референдума за самоопределение на Донецка област.

Хората, които се намирали в секциите за гласуване, били евакуирани, посочи той.

Пушлин каза също така, че градският изпълнителен съвет на Красноармейск бил превзет и блокиран от радикали, според него най-вероятно членове на Националната гвардия.

По-късно стана ясно, че в града бойци от украинските сили за сигурност са убили един цивилен.

Това предаде ИТАР-ТАСС, като цитира лидера на проруските сепаратисти в Донецк.

Пушилин, че поясни, че убийството е било извършено от бойци от националната гвардия и убитият е бил мирен жител на града. Повече подробности Пушилин не предостави.

Mинистърът на отбраната Михаил Ковал, цитиран от Обозреватель обаче каза, че военните не са убивали мирни граждани.

Ковал подчерта, че "хората, които имат оръжие в ръцете си, са сепаратисти".

"Ние трябва ясно да разберем това. А Въоръжените сили на Украйна са срещу сепаратистите и действат съгласно законите- убиват ги”, изтъкна министърът.

Гласуването в украинския пристанищен град Мариупол на референдума за самоопределяне също приключи.

Избирателната активност в града беше голяма, но бяха отворени само осем изборни секции, пред които се виеха няколкокилометрови опашки.

Първоначално се предвиждаше откриването на над 100 изборни секции в града, но от съображенияза безопасност бройката беше драстично намалена.

Избирателната активност на референдума в град Славянск, Донецка област, по последни данни пък е достигнала 80%. Най-голяма активност отбелязват участъците, които са били обстреляни от украинската армия през миналата нощ.

Европейският съюз не признава резултатите от "така наречения референдум" за независимостта на Донецк и Луганск -

крепости на проруските сепаратисти в източната част на Украйна, заяви представител на ЕС. "Самообявените референдуми бяха незаконни и ние не признаваме техните резултати", заяви Мая Кочиянчич, говорителка на оглавяващата европейската дипломация Катрин Аштън.

Франция също няма да признае резултатите от референдума, предаде Франс прес.

Такова заявление е направил президента на страната Франсоа Оланд по време на визитата си в Азербайджан. Френският лидер е подчертал, че гласуването в Донецк и Луганск е безмислено и единствените избори, които страната му ще признае са президентските на 25 май 2014 г.

Румъния пък призова Русия да не признава така наречените референдуми.

Ние призоваваме Руската федерация да не признава тези референдуми и техните резултати, да спазва териториалната цялост и суверенитета на Украйна, да се върне в рамките на международното право, в това число и незабавно да се изтегли от Крим, се посочва в изявление на румънското министерство на външните работи.

Според Букурещ международното право не позволява отцепването на една провинция или регион в отсъствието на съгласие на държавата, от която тази провинция или този регион са част. Нито една териториална промяна, произтичаща от един незаконен акт или от прибягване до сила, не могат да бъдат признати в международен план, се посочва още в документа.

По-рано и

САЩ заявиха няма да признаят за законни референдумите за самоопределение, насрочени за днес в украинските Донецка и Луганска област.

По думите на говорителката на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки тези незаконни според украинското законодателство и международното право начинания водят до "разкол и безредици" и са нарушение на териториалната цялост на Украйна. Псаки подчерта, че Русия не е използвала влиянието си, за да предотврати референдумите в Източна Украйна.

Говорителката на външнополитическото ведомство на САЩ потвърди позицията на Вашингтон, че все още е налице значително руско военно присъствие по границата с Украйна.

60 хиляди четвъртокласници на изпит по "Човек и природа"

/КРОСС/ Около 60 хиляди четвъртокласници ще се явят на националното външно оценяване по предмета "Човек и природа". Тестът се състои от 19 задачи, шест от тях от затворен тип с три възможни отговора и три от отворен тип, съобщава БНР. Оценката не е задължителна, но по преценка на учителя може да бъде вписана като текуща в дневника на класа и бележника на ученика. Резултатите ще са ясни до няколко дни.    

Японец отвлича автобус, за да види родителите си

Японец на 45 г. беше арестуван, след като отвлече автобус, пътуващ от летището в Миязаки. Сеичи Сато заплашил шофьора с ножици, съобщи полицията, цитирана от АФП.

Епидемия грози Лесичово заради незаконна ферма

Вече шеста година фермата трови въздуха в селото

Не събаряли незаконни ромски къщи, за да печелят гласове

Тодоров: Гледат на тях като на платени гласоподаватели

Не събаряли незаконни ромски къщи, за да печелят гласовете им

Тодоров: Гледат на тях като на платени гласоподаватели


Облекчават административната тежест в туризма

/КРОСС/Предстои гласуването на промените в Закона за туризма в парламента. В него са предвидени над 20 мерки за облекчаване на административната тежест върху туристическия бранш. Това обяви вчера вицепремиерът Даниела Бобева, която участва в срещата с представители на туроператорския, хотелиерския и ресторантьорския бизнес по повод предстоящия летен сезон.Бобева допълни, че са положени усилия и за разрешаването на проблемите с липсата на достатъчно спасители по Черноморието. Тя посочи, че съвместно с БЧК е реализиран пилотен проект за обучение на младежи от социални домове, които могат да работят край морето още през този сезон. Бобева призова туристическия бранш да се възползва от различните стажантски програми, за да си осигурява млади и качествени кадри. Вицепремиерът допълни, че в страната има регистрирани около 28 хиляди безработни, които отговарят на изискванията да работят в сектора, а пречката да бъдат назначавани е, че живеят в общини, които не са до морето.Бобева съобщи още, че до средата на юни ще бъде открито българско консулство в Екатеринбург, център на руската Свердловска област. По думите й, записванията на руски туристи се движат на нивата от миналата година и дори се очаква малък ръст. Тя посочи, че са дадени указания на българските консулски служби за по-бързо обслужване на желаещите да посетят и почиват в България. Същото се отнася и за пазарите в Украйна, Молдова и Беларус, посочи Бобева

Близо 200 крави се биха в Швейцария

/КРОСС/ В Швейцария се проведе национално първенство по бой между крави. Събитието привлече десетки хиляди зрители, като най-важното условие беше спазено - да не пострада нито едно животно. Близо 200 крави сключиха рога в напрегнато съревнование за титлата "Кралица на всички кралици". Животновъдите използват различни тактики за настървяване на кравите, като някои залагат дори на хранителни добавки за сила и издържливост, пише btvnews. Побеждава кравата, която накара опоненката си да коленичи. Традицията датира от 1923 г. Събитието е изключително престижно за страната. Освен фермери, то събира и доста широка публика, която с радост се влючва в забавленията след изпълнения с битки ден.  

Бъсеску: Колко водка е изпил Рогозин преди статуса си в туитър?

Румънският президент Траян Бъсеску влезе в словесна схватка с вицепремиера на Русия Дмитрий Рогозин, предаде УНН.
Бъсеску изрази увереност, че Рогозин е употребил алкохол, преди да напише в туитър, че следващия път ще прелети с бомбардировач ТУ-160 над Румъния.
Изявлението на Рогозин дойде, след като по-рано Букурещ закри въздушното си Румънският президент Траян Бъсеску влезе в словесна схватка с вицепремиера на Русия Дмитрий Рогозин, предаде УНН. Бъсеску изрази увереност, че Рогозин е употребил алкохол, преди да напише в туитър, че следващия път ще прелети с бомбардировач ТУ-160 над Румъния. Изявлението на Рогозин дойде, след като по-рано Букурещ закри въздушното си

Бъсеску: Колко водка е изпил Рогозин, преди да напише статуса си в туитър?

Румънският президент Траян Бъсеску влезе в словесна схватка с вицепремиера на Русия Дмитрий Рогозин, предаде УНН.
Бъсеску изрази увереност, че Рогозин е употребил алкохол, преди да напише в туитър, че следващия път ще прелети с бомбардировач ТУ-160 над Румъния.
Изявлението на Рогозин дойде, след като по-рано Букурещ закри въздушното си Румънският президент Траян Бъсеску влезе в словесна схватка с вицепремиера на Русия Дмитрий Рогозин, предаде УНН. Бъсеску изрази увереност, че Рогозин е употребил алкохол, преди да напише в туитър, че следващия път ще прелети с бомбардировач ТУ-160 над Румъния. Изявлението на Рогозин дойде, след като по-рано Букурещ закри въздушното си

Преглед на печата - 12 май

24 часа: Държавата ще плаща бензина на пътуващите учители Държавата е заделила средства за заплащане на горивото на учителите, които се налага да пътуват до работните си места с личните си коли. Това съобщи образователният министър Анелия Клисарова.

Загина момче, затиснато от мотокар

Инцидентът възникнал в склад в индустриалната зона в Кюстендил


Варненци с акция срещу джебчийките в града

/КРОСС/ Варненци организираха акция срещу джебчийките в града. За набезите на крадлите ще дебнат граждански патрули, които се организират в социалните мрежи. Броят на хората, които желаят да се включат, расте лавинообразно. През първите четири месеца от тази година във Варна са регистрирани 97 случая на джебчийски кражби. Заради засилените престъпления акцията в интернет срещу джебчийките бързо намира отзвук. Фейсбук групата „Внимание!!! Крадлите на Варна!", където потърпевши или очевидци споделят информация, снимки и видео, събира 2000 участници за 3 седмици. Доброволци вече обикалят най-рисковите места в града. Те са категорични, че са взели нещата в свои ръце заради бездействието на МВР. Полицията разработва специален план за летния сезон. Обсъжда се разлепването на стикери по спирки и автобуси, които да предупреждават туристите. Очаква се скоро Варна да бъде атакувана и от румънски джебчии. Доброволците планират голяма акция на 24 май, когато се очаква джебчийте да се активизират заради празника и струпването на много хора. Те са категорични, че присъствието им дава резултат и е наплашило крадците, предаде бТВ.  

Румънският президент за руския вицепремиер: Колко водки изпива, преди да пише в Туитър?

"Необходимо е да се разбере колко водка е изпил Рогозин, преди да напише това." Така румънският президент Траян Бъсеску реагира на съобщението на Димитрий Рогозин в социалната мрежа Туитър, че следващия път ще прелети с бомбардировач над Румъния. Повод за необичайното съобщение на Рогозин стана фактът, че Румъния затвори небето си, за да не премине самолетът, с който пътуваше руският вицепремиер. Решението на Румъния бе в унисон със санкциите на ЕС срещу висши руски държавници вследствие на намесата на Русия в украинската криза. Междувременно днес станаха ясни резултатите от референдума за автономия на Югоизточна Украйна. Според информация на местната ЦИК 89,7% от гласувалите в допитването в Донецка област са подкрепили отцепването на региона, а избирателната активност е била над 80%. Същевременно има информация и за намерени чували с предварително попълнени бюлетини. САЩ и ЕС обявиха, че няма да признаят резултатите. 

ЖП катастрофата край Септември даде жертва

/КРОСС/Почина 62-годишната жена, която пострада най-сериозно в жестоката катастрофа между пътнически влак и тир край град Септември на 7 май. Маргарита Грозданова беше приета в болницата в Пазарджик в критично състояние с тежка черепно-мозъчна травма. Причината за смъртта е мозъчна недостатъчност със загуба на функциите на главния мозък.  Жената е от пазарджишкото село Ковачево и е пътувала в първия вагон на влака заедно със сестра си. Нейната сестра е в добро състояние и вече е изписана за домашно лечение. Изписани от болницата и в добро състояние са и другите две пострадали жени. Това съобщиха за новините на нова дежурните лекари. В болницата в Пазарджик остават шофьорът на камиона, който причини тежкия инцидент, както и 37-годишният мъж от Пловдив, който бе в по-тежко състояние. И двамата са стабилизирани, опасност за живота им няма. Срещу водача на тира прокуратурата е повдигнала обвинение за причиняване на тежка катастрофа по непредпазливост. От днес случаят вече е квалифициран като особено тежък и по закон шофьорът може да получи до 10 години затвор.

Сливен се прости с Портокал Портокалов

Сливен се прости вчера с най-известния жител на 15-хилядния ромски квартал “Надежда”. Портокал Портокалов (65 г.), собственик на магазин за хранителни стоки, почина на 10 май след тежко боледуване.
Името Портокал, дадено от баща му - първият търговец на цитрусови плодове в гетото, предизвикваше уважение в Сливен. Сливен се прости вчера с най-известния жител на 15-хилядния ромски квартал “Надежда”. Портокал Портокалов (65 г.), собственик на магазин за хранителни стоки, почина на 10 май след тежко боледуване. Името Портокал, дадено от баща му - първият търговец на цитрусови плодове в гетото, предизвикваше уважение в Сливен.

Голяма част от Варна без вода днес

От Водоснабдяване и канализация съобщиха за Moreto.net, че поради извършване на планов ремонт днес - 12 май - понеделник се налага спиране на водоподаването в голям район от централната част на Варна. От 9 до 21 часа без вода ще са абонатите в карето заключено между Червения площад, Кръстовището на Полиграфията, Кръговото движение под частна Автогара, Пробива над "Проектантска" (карето ограничено между булевард "8-и Приморски полк", булевард "Мария Луиза", бул.

Повече от 110 производители и търговци на пролетния панаир в Търговище

Новото в 236-тото издание на панаира е представянето на всички средни училища от общината, които работят по европейски проекти


Роско, мама, отивам си, казала Мария Данаилова на сина си часове преди кончината си

Росен Цанков е от най-големите късметлии откъм гени. Той е внук на прочутия Хрисан Цанков - автентичен интелектуалец от златната епоха на българската интелигенция, директор на Народния театър. Израснал е с двама супербащи: собствен - Вили Цанков, и доведен - Стефан Данаилов.
Майка му - Мария Данаилова, е от най- очарователните жени в София. Росен Цанков е от най-големите късметлии откъм гени. Той е внук на прочутия Хрисан Цанков - автентичен интелектуалец от златната епоха на българската интелигенция, директор на Народния театър. Израснал е с двама супербащи: собствен - Вили Цанков, и доведен - Стефан Данаилов. Майка му - Мария Данаилова, е от най- очарователните жени в София.

В Истанбул започва международна конференция за свободата на медиите и на журналистите

/КРОСС/В Истанбул започва международна конференция, посветена на свободата на медиите и на журналистите, под наслов "Ролята на националните парламенти в развитието на медийните свободи в Европа". В Истанбулския форум участва заместник генералният секретар на Съвета на Европа и генералният секретар на Асоциацията на европейските журналисти. Участие са заявили представители на медийни организации и парламентаристи от Армения, Азербайджан, България, Грузия, Франция, Италия, Португалия, Молдова, Русия, Украйна Великобритания и Турция. Интересното е,че форумът в Истанбул се провежда непосредствено след последния доклад на американската неправителствена организация Фрийдъм Хаус, в който се отправят много сериозни критики срещу Турция по отношение на свободата на медиите и журналистите. "В региона на Европа най-голяма е промяната в Турция, която се премести от частично свободните страни в несвободните. Конституционните гаранции за свобода на печата и изразяването само частично се прилагат в Турция на практика, подкопани от рестриктивните клаузи в наказателния кодекс и закона за борба с тероризма",се отбелязва в доклада. Проблемът за свободата на медиите и мерките за тяхното ограничаване в последно време много често води до остри конфликти между управляващата консервативноислямистка ПСР и опозицията.  

Предварително попълнени бюлетини на референдума в Луганска област, 81% активност

На референдума за включването на Донецката и Луганската област в състава на Днепропетровската област са участвали близо 2,5 милиона жители на Донбас, предаде Обозреватель.
Предварително организаторите на гласуването съобщиха, че в Луганската област своя вот са дали 975 600 души, а в Донецката- 1 467 000 души. На референдума за включването на Донецката и Луганската област в състава на Днепропетровската област са участвали близо 2,5 милиона жители на Донбас, предаде Обозреватель. Предварително организаторите на гласуването съобщиха, че в Луганската област своя вот са дали 975 600 души, а в Донецката- 1 467 000 души.

Почина жена, ранена в жестоката катастрофа край Септември

Почина 62-годишната жена, която пострада най-сериозно в жестоката катастрофа между пътнически влак и ТИР край град Септември на 7 май, съобщи Нова тв, като цитира дежурните лекари от болницата в Пазарджик. Маргарита Грозданова от с. Ковачево, Пазарджик беше приета в болницата в критично състояние с тежка черепно-мозъчна травма. Тя е пътувала в първия вагон на влака със сестра си, която е в добро състояние и изписана от болницата. Причината за смъртта на Маргарита Грозданова е мозъчна недостатъчност със загуба на функциите на главния мозък.  Другите две пострадали жени също са изписани от болницата. В болницата остават шофьорът на камиона, който причини катастрофата, и 37-годишният мъж от Пловдив, който бе в по-тежко състояние. Двамата са стабилизирани, няма опасност за живота им. Срещу водача на ТИР-а прокуратурата е повдигнала обвинение за причиняване на тежка катастрофа по непредпазливост. От днес случаят вече е квалифициран като особено тежък и по закон шофьорът може да получи до 10 години затвор.

Judas Priest удрят с нов албум на 15 юли

Новият им проект е озаглавен Redeemer of Souls


Кремъл предупреди Молдова да не поглежда на Запад

Защо Москва да поддържа статуквото, когато Молдова престава да бъде близка, заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин


Съкращават близо 700 чиновници от БДЖ

/КРОСС/Близо 700 чиновници от БДЖ трябва да бъдат съкратени, за да се спаси дружеството. Сега администрацията на закъсалата държавна компания наброява над 1200 души. "Според мен това число не трябва да е по-голямо от 400-500 души", заяви пред "Стандарт" транспортният министър Данаил Папазов. Целта на съкращенията е да убедят кредиторите, че "Холдинг БДЖ" полага усилия за намаляване на разходите. "До края на май ръководството трябва да ми представи ясна визия как администрацията ще достигне нормалното число за такива дружества", обясни Папазов. Според него не може ремонтната дейност на БДЖ да е разпръсната на 12-13 места. Трябва да има една или две бази, в които да се извършва всичко. Всичко това обаче е свързано с влагането на инвестиции, които не можем да вземем, преди да се договорим с кредиторите за разсрочване на дълга, коментира Папазов. На предстоящото общо събрание на кредиторите трябва да се вземе решение за продажба на 25 дизелови мотриси и на 3407 стари товарни вагона. Нашата задача е в никакъв случай да не допуснем фалит на БДЖ и именно в това искаме да убедим и кредиторите, заяви още транспортният министър. От много години слушам, че ще се съкращава администрацията, но никога това не е ставало и на практика винаги са махали обикновени служители, коментира Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите в България.  

Вдигаме БВП с високоскоростен интернет

/КРОСС/ Брутният вътрешен продукт може да бъде увеличен с изграждане на високоскоростен интернет. Това сочат изследвания, цитирани в Националния план за широколентова инфраструктура за достъп от следващо поколение. Според някои анализи страните с бърз нет имат 2% по-висок БВП. Проучвания сочат още, че увеличение с 10 на сто на покритието със скоростен интернет води до ръст на БВП с между 0,9% до 1,5%. Анализ на Европейската комисия определя, че по този начин могат да се отворят повече от 2 млн. работни места в Европа и това да доведе до увеличение на БВП най-малко с 636 млрд. евро, се посочва още в плана. Осигуреният високоскоростен интернет улеснява започването на нов бизнес. Той има много голямо положително въздействие върху дейността на малките и средните предприятия, каквито са над 99 от фирмите в България. В международен мащаб е установено, че компаниите, активно използващи интернет услугите, нарастват два пъти по-бързо от останалите, имат двойно по-голям дял на експорта и осигуряват много повече работни места. Освен това се дава възможността за бърз достъп и обмен на информация и идеи, което улеснява възприемането на новости, увеличава иновационния капацитет. Осигуреният достъп до високоскоростен и свръхвисокоскоростен интернет е от особено голямо значение за фирмите от сферата на услугите. Той предизвика появата на голям брой нови услуги във всички сектори и води до съществени промени в начините на предоставянето им, пише още в анализа

Проруските сепаратисти обявиха самоуправление и победа на референдума

Проруските сепаратисти обявиха "самоуправление" и пълна победа на референдума за автономия на Югоизточна Украйна. Според тях 89% от гласоподавателите са гласували за отделяне от Украйна, предаде Би Би Си. В същото време в събота - вечерта преди референдума, провел се в Луганска и Донецка области, бяха открити хиляди предварително попълнени бюлетини. Това стана при антипротестна акция в Славянск, когато бе заловен автомобил на сепаратисти. Проправителствените сили твърдят, че при огледа на колата са открити хиляди предварително попълнени бюлетини. САЩ и ЕС няма да признаят резултатите. Според руски и украински медии избирателната активност е била над 80%. Според информация на местната ЦИК 89,7% от гласувалите в допитването в Донецка област са подкрепили отцепването на региона. В референдума се включиха 53 населени места, а право на глас са имали около 3 млн. души. Официалните резултати трябва да бъдат готови до обяд днес. По предварителни данни обаче повечето участници в допитването са пожелали Югоизточна Украйна да стане автономна. Президентът на Русия Владимир Путин коментира, че ще представи позиция по референдума, след като се запознае с официалните резултати. От гледна точка на украинските закони обаче допитването за отцепване е незаконно. В тази връзка референдумът няма да бъде признат за легитимен от Европа. Междувременно днес външните министри от ЕС ще обсъдят дали да въведат нови икономически санкции срещу Русия. Министрите ще разгледат въпроса дали да вкарат към "черния списък" имената на още влиятелни физически и юридически лица. По неофициални данни се обсъжда възможността за санкции срещу фирми в Крим, които се занимават с енергетика.

Не можеш да свършиш всичко, примири се най-сетне!

Колко пъти си затварял телефона на най-добрия си приятел, защото знаш, че ще говорите цели, представи си, 15 минути? Или си тръгвал от семеен празник, защото имаш работа. Или си пропускал покрай ушит...

И Върховният съд разглежда жалбата срещу билбордовете на Сидеров

Върховният административен съд (ВАС) ще трябва да разгледа подадената вчера следобед жалба от "Протестна мрежа" срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за билбордовете на па...

Дечица обясняват как действат сънищата

Сънищата винаги са били малко или повече непозната територия. Най-малкото защото това да запомните какво сте сънували е почти невъзможна мисия. От другата страна са малките деца, които са все още нео...

Венци Стефанов: ЦСКА е евробоец, в Левски е "куче влачи рейс"

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде обширно интервю пред „Тема Спорт". В него той говори за бъдещето на "белите", за новия стадион в „Овча купел" и ощ...

Дете загина, затиснато от мотокар

12- годишно момче загина на място при инцидент в мотокар. Инцидентът е станал в индустриалната зона в Кюстендил в склад за дърва. 12-годишният Кирил управлявал мотокар, губи контрол, машината се пр...

Окончателните резултати от референдума в Донецка област - след седмица

Обявяването на окончателните резултати от референдума в украинската Донецка област ще бъде забавено заради напрежението в региона. В същото време организаторите на вота обявиха, че според предварите...

Две забити кирки в автомобила на варненец

Инцидентът е станал на улица "Вяра" във Варна, където тази сутрин собственикът на лек автомобил "Фолксваген" го открива с две забити в него кирки. Едната е била в предния капак, а...

Кубрат Пулев: Кличко не е повече от мен, все пак съм българин

Претендентът за световната титла по бокс в тежка категория за професионалисти Кубрат Пулев смята, че шампионът Владимир Кличко не е нищо повече от него и той, както всеки друг състезател, има и слаби ...

Трите най-големи фолклорни ансамбъла у нас направиха магия в НДК

Спектакълът „Нощта на ансамблите”, който вчера напълни зала 1 на НДК в София, захрани за дълго време напред сетивата на своите зрители. Трите най-големи фолклорни формации в Българ...

Лъжливите кандидат-евродепутати!

Защо лошият пример в политиката винаги е по-убедителен? Ето например сега, на европейските избори. Лошият и отблъскващ пример на Меглена Кунева от миналия вот за евродепутати - помним, че тя, тогава о...

Ашли Коул няма да играе за Англия на Световното

33-годишният Ашли Коул прекрати кариерата си в националния отбор на Англия, след като стана ясно, че той няма да бъде повикан в състава за Световното първенство. Днес селекционерът на "Трите лъва...

Генк следи под лупа таланти на Левски

Съгледвачи на два елитни белгийски тима дойдоха снощи на "Георги Аспарухов", за да гледат играчите на Левски, пише "7 дни спорт". Пратениците на Генк и Зулте Варегем са следили под...

Графика на деня: 80% от мениджърите у нас доволни от допълнителните придобивки

Едва 46% от служителите смятат, че допълнителните придобивки, които им предоставя работодателят, посрещат добре нуждите им


Предварително попълнени бюлетини и 81% активност на референдума в Луганска област

На референдума за включването на Донецката и Луганската област в състава на Днепропетровската област са участвали близо 2,5 милиона жители на Донбас, предаде Обозреватель.
Предварително организаторите на гласуването съобщиха, че в Луганската област своя вот са дали 975 600 души, а в Донецката- 1 467 000 души. На референдума за включването на Донецката и Луганската област в състава на Днепропетровската област са участвали близо 2,5 милиона жители на Донбас, предаде Обозреватель. Предварително организаторите на гласуването съобщиха, че в Луганската област своя вот са дали 975 600 души, а в Донецката- 1 467 000 души.

Е-съветник ни спасява от арест в чужбина

/КРОСС/ Електронен съветник пази нашенците от арест зад граница. Целта на интернет страницата е да дава информация за особеностите в различните законодателства на страните членки на ЕС, както и съвети как да постъпваме в различни ситуации. Целта е да се избегнат случаи, в които чужденец може да се окаже зад решетките заради непознаване на нормативната уредба в страната, в която е отседнал. Преди няколко години българин прекара 18 дни в хърватски затвор заради мидена черупка, която си взел за спомен от плажа. Тя обаче се оказала от мида от защитен вид. Мъжът нямал пари да си плати глобата от 900 евро и затова бил съден по бързата процедура, без адвокат. Случаи, подобни на този, се оказват ежедневие за юристите в различните държави членки. Затова е и разработена интернет платформата. Тя е създадена от Европейската комисия и информацията на нея се актуализира постоянно. Сайтът е-justice.com се поддържа и от подразделенията на ЕК във всички държави членки на съюза. Голяма част от информацията, качена в електронния портал, е достъпна вече и на български език. Постоянно обаче данните се допълват и само за няколко месеца все по-голяма част от съветниците са достъпни на почти всички европейски езици. Сред най-интересните секции на е-justice.com е тази, която разяснява правата на обвиняемите лица във всички държави членки на ЕС. Потребителят трябва само да избере флагчето на съответната държава и така се отваря нов раздел

Е-съветник ни спасява от арест в чужбина

/КРОСС/ Електронен съветник пази нашенците от арест зад граница. Целта на интернет страницата е да дава информация за особеностите в различните законодателства на страните членки на ЕС, както и съвети как да постъпваме в различни ситуации. Целта е да се избегнат случаи, в които чужденец може да се окаже зад решетките заради непознаване на нормативната уредба в страната, в която е отседнал. Преди няколко години българин прекара 18 дни в хърватски затвор заради мидена черупка, която си взел за спомен от плажа. Тя обаче се оказала от мида от защитен вид. Мъжът нямал пари да си плати глобата от 900 евро и затова бил съден по бързата процедура, без адвокат. Случаи, подобни на този, се оказват ежедневие за юристите в различните държави членки. Затова е и разработена интернет платформата. Тя е създадена от Европейската комисия и информацията на нея се актуализира постоянно. Сайтът е-justice.com се поддържа и от подразделенията на ЕК във всички държави членки на съюза. Голяма част от информацията, качена в електронния портал, е достъпна вече и на български език. Постоянно обаче данните се допълват и само за няколко месеца все по-голяма част от съветниците са достъпни на почти всички европейски езици. Сред най-интересните секции на е-justice.com е тази, която разяснява правата на обвиняемите лица във всички държави членки на ЕС. Потребителят трябва само да избере флагчето на съответната държава и така се отваря нов раздел

Змии плъзнаха из детска площадка в Пловдив

Змии нахлуха на детска площадка в район „Южен“ в Пловдив.

Стотици търсят изцеление край планински извор

Стотици се стичат край извор в планинската местност Дамбалъ над Момчилград, за да потърсят изцеление на болестите си. Според поверието в нощта на 5 срещу 6 май, когато мюсюлманите честват Хъдърлез, водата, извираща от скалите в района, добива целебна сила.
Както всяка година и тази на Дамбалъ ще дойдат мюсюлмани и християни от цяла България. Стотици се стичат край извор в планинската местност Дамбалъ над Момчилград, за да потърсят изцеление на болестите си. Според поверието в нощта на 5 срещу 6 май, когато мюсюлманите честват Хъдърлез, водата, извираща от скалите в района, добива целебна сила. Както всяка година и тази на Дамбалъ ще дойдат мюсюлмани и християни от цяла България.

15 души загинаха на футболен мач в ДР Конго

Привържениците на отбора, който губел, предизвикаха суматоха, срутила се и стена на стадиона

Две местности край Варна без ток днес

Без електрозахранване днес - 12 май - понеделник ще са варненските местности "Боровец-Север" и "Боровец-Юг", съобщиха за Moreto.net от Енерго-про. Спирането на електричеството ще бъде от 8.30 до 17.00 часа и се налага поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, уточниха от електроразпределителното дружество.

Учениците не ги мързи, немотивирани са

Много от тях пишели "Под игото" като една дума


Дават 16 млн. евро за храмове и културни паметници

/КРОСС/ 16 млн. евро ще даде министерството на културата за реставриране на храмове и културни паметници. Средствата са осигурени по Програма БГ08 "Културно наследство и съвременни изкуства". Тя е финансирана по механизма на Европейското икономическо пространство (2009-2014). Страните донори в него са Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия. Те осигуряват 14 млн. eвро, а останалите два са съфинансиране от националния бюджет. За финансиране по програмата могат да кандидатстват държавни и регионални институции, културни институти, както и университети. Крайният срок за кандидатстване е 19 май 2014 г. Проектите могат да са ориентирани в три области. Първата е "Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство". Бюджетът на тази мярка е 7 106 470 евро. Идеята е да се подпомогне възстановяването на сгради от културното наследство, както и обновяването на изложбени пространства чрез интерактивни технологии. Също така запазване на музеи на открито. Втората мярка, по която могат да кандидатстват желаещите, е "Документиране на културната история". Нейният бюджет е 2 935 000 евро. Парите ще се дават за дигитализирането на обекти с културна стойност за първи път. Също така за създаване на дигитални центрове за културното наследство в институти и университети."Достъпност на културното наследство за обществеността" е третата мярка, по която ще се осигурява финансиране. Бюджетът за тези проекти е 1 594 412 евро

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване