КАТ си купи шумомери, ще спира ревящите автомобили

Автомобил, мотор или камион, който вдига шум, ще бъде спиран от движение, а шофьорът му - глобен до 50 лв. Това ще стане възможно до края на тази седмица, когато българските катаджии ще се въоръжат с шумомери.
“Засега са доставени само пет уреда, като в София ще се работи само с един”, съобщи вчера шефът на “Пътна полиция” комисар Антон Антонов.
Автомобил, мотор или камион, който вдига шум, ще бъде спиран от движение, а шофьорът му - глобен до 50 лв. Това ще стане възможно до края на тази седмица, когато българските катаджии ще се въоръжат с шумомери. “Засега са доставени само пет уреда, като в София ще се работи само с един”, съобщи вчера шефът на “Пътна полиция” комисар Антон Антонов.

Изпълнителният директор на „Софийска вода“ Бруно Рош: „Аз съм тук с екипа си, за да подобрим работата на дружеството“

 Днес в пречиствателна станция Бистрица г-н Станев, директор експлоатация и поддръжка на пречиствателната станция, представи официално новия изпълнителен директор на дружеството г-н Бруно Рош и неговия екип. 

Г-н Рош е с дългогодишен опит в сферата на управлението на ВиК сектора - заемал ръководни постове във Франция и Румъния, като повече от 10 години работи на отговорни позиции във "Veolia“ и управлява работата на хиляди служители.

Г-н Рош сподели позитивните си намерения за работата си в София "Аз съм тук с екипа си, за да подобрим работата на дружеството, ще използваме целия си опит и ноу-хау, важно е да се знае, че всяка територия има своите специфики, както е и тук. Вярвам, че заедно ще се справим с всички предизвикателства". За отношенията с основните заинтересовани страни - Столична община и регулаторния орган, г-н Рош заяви необходимост от диалог и работа в екип в името на предоставяне на най-качествени услуги в полза на обществото.

Гостите в  пречиствателна станция Бистрица, се запознаха с вече реализираните инвестиционни проекти за модернизиране на съоръженията за пречистване, пълното обновяване и модернизиране на хлораторната станция. За периода от 2011 г. до днес са реализирани също и вътрешна хидроизолация на енергогасители, както реконструкция на част от покрива на филтърния корпус.

От утре започват пробните периоди на  ремонтираните разпределитенлите канали, а до края на годината ще бъдат  направени още инфраструктурни и превантивни подобрения.

 Модернизациите ще повишават още повече контрола и сигурността на всички процеси, както и ще доведат до повишаване на качеството на водата, която достига до водоснабдителната мрежа.

Разстреляха водеща жена политик в Испания!

Една от водещите политиците в Испания, регионален лидер на управляващата партия, е застреляна показно в град Леон.

Публичната инвестиционна програма на правителството работи и изпълнява целите си

 Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева даде начало на превантивния ремонт на улица „Иван Вазов” в село Милковица, област Плевен. „Германската улица”, както е известна в региона, е основна пътна връзка за жителите на селото, както и важно пътно направление за хората от Гулянци. Участъкът се ремонтира с близо 1 млн.лв., осигурени от Публичната инвестиционна програма на правителството.

В словото си министърът на регионалното развитие подчерта, че за първи път, от години, започва ремонт на улица, която е почти неизползваема и затруднява достъпа на хората до имотите им. „За мен, като министър на регионалното развитие, е удоволствие да дам начало на строителните дейности на този четвъртокласен път. Това е доказателство, че работим за съживяване на малките населени места и за намаляване на различията между регионите”, изтъкна Терзиева. Тя добави, че това е поредният пример, че публичната инвестиционна програма на правителството работи и изпълнява целите си - намаляване на различие на регионите, чрез подобряване на инфраструктурата и осигуряване на работни места.

Пред медиите министър Терзиева заяви, че в областите Видин, Враца, Ловеч, Габрово и Плевен  до края на годината, ще бъдат инвестирани над 69 млн.лв. от Публичната инвестиционна програма на правителството. „От тези средства за Плевенска област сме осигурили над 16 млн.лв. за 17 проекта“, каза министърът. С близо 10,5 млн.лв. общините в областта ще ремонтират улици, ще бъдат изградени детски и спортни площадки, спортни зали, ще се модернизират обществени сгради.

Терзиева обърна внимание, че в момента се работи по знаков пътен проект за региона. Със 150 хил.лв. от бюджета на АПИ в град Кнежа се изгражда кръгово кръстовище. Новото съоръжение е ключово, както за жителите на града, така и за транзитния трафик, защото ще осигури връзка на основни пътни артерии - към Бяла Слатина и областния град Враца, както и към Оряхово и фериботния комплекс „Оряхово“.

„Близо 400 хил.лв. се инвестират за ремонт и подобряване на маркировката на републиканската пътна мрежа в област Плевен, за да се повиши безопасността“, добави Терзиева. Дейностите ще приключат до края на юни.

Българите с позитивна оценка за членството в ЕС, разделени относно предоставянето на публични средства за ромска интеграция

 Огромна част от българските избиратели смятат, че членството на България в ЕС се е отразило по-скоро позитивно на страната, показват първоначалните резултати от EUvox / www.eu2.euvox.eu/bg/- интернет платформа, в която всеки избирател може да сравни собствените си политически възгледи с позициите на основните партии и коалиции. Онлайн проучването съдържа 30 въпроса относно европейските и национални политики. Първоначалните данни от анкетата сочат, че мнението на българина относно членството в ЕС е в голяма степен позитивно: над 65% смятат, че членството има позитивни последствия за България. Само за 21% от потребилите подкрепят обратната теза.

На базата на партийните предпочитания, посочени от потребителите на EUvox, можем  да сравним позициите на потенциалните избиратели с тези на партиите. Въпреки, че официалната позиция на всички партии, с изключението на Атака, е че България печели от членството в ЕС, голяма част от избирателите на БСП, АБВ и ББЦ (около 40%) имат по-скоро негативна оценка относно казуса. Гражданите, които подкрепят тези партии, са очевидно разделени в оценката си за членството ни в ЕС. От друга страна, избирателите на ГЕРБ и РБ, в огромната си част, смятат, че членството на България в ЕС е по-скоро позитивно. Мнозинството от симпатизантите на Атака гледат по-скоро негативно на членството ни в съюза.Мнението на българите относно две централни теми от родния политически дебат, именно даначното облагане и ромската интеграция, показват че електоратът е разделен и в известна степен се наблюдава политическа поляризация, главно спрямо различните предпочитания за провеждане на икономическа политика. Близо 44% от българите са на мнение, че плоският данък трябва да се премахне и отново да се наложи подоходно облагане. По-малка част – близо 37% предпочитат плоският данъл да остане. 

Мнозинството от десните избиратели, симпатизиращи на РБ, са за запазване на плоския данък, докато електората на ГЕРБ е привидно разделен по казуса, с малко преимущество на противниците на подоходното облагане. Българите, които в най- голяма степен подкрепят премахването на плоския данък, са симпатизантите на Атака и ББЦ. Избирателите на БСП и АБВ също подкрепят възръщането на подоходното облагане.  


В съответствие с по-скоро негативната публична нагласа относно инвестирането на публични средства за ромска интеграция, по-голямата част от потребителите на EUvox не са съгласни, че такива средства трябва да се предоставят: 35% са съгласни, докато 44% не се съгласяват. Избирателите на Атака в най-голяма степен се противопоставят на въпроса. Близо половината от симпатизантите на ГЕРБ и ББЦ също не са съгласни, че държавата трябва да отпуска средства за ромска интеграция. Привържениците на РБ и АБВ в най-голяна степен подкрепят публичните инвестиции за ромска интеграция.

Поради малкият брой симпатизанти на ДПС и НФСБ в базата данни (под 50 души за всяка партия), те не бяха включени в анализите.

Ако желаете да сравните позицията си с тези на българските политически партии, можете да посетите EUvox на www.euvox.eu/bg

Строят жилища за бедни от догодина

Социални жилища за бедни може да започнат да се изграждат в цялата страна още от края на следващата година. Такива са плановете на Министерството на инвестиционното проектиране.

В момента то разработва нормативната база, която се очаква да е готова до края на годината. Ако бъде приета и се осигури необходимото финансиране, строителството може да Социални жилища за бедни може да започнат да се изграждат в цялата страна още от края на следващата година. Такива са плановете на Министерството на инвестиционното проектиране. В момента то разработва нормативната база, която се очаква да е готова до края на годината. Ако бъде приета и се осигури необходимото финансиране, строителството може да

Ново бягство от затвор у нас

Избягалият Димитър според запознати е наркозависим

Симов: Единствено левицата може да продължи битката срещу дясната разруха

Пловдив /КРОСС/ Бъдете уверени, че правите не само най-верния избор, но и най-идейния, защото БСП е кауза. Това каза пловдивчанинът и кандидат за евродепутат от КБ Александър Симов, връчвайки членските книжки на новоприети социалисти в район „Източен". Той и пловдивските народни представители инж. Захари Георгиев и доц. д-р Красимир Мурджев се срещнаха с членове и симпатизанти на партията в района. „Левицата единствена може да продължи битката срещу дясната разруха", категоричен беше журналистът. Той подчерта, че сега Европа има шанс да се промени и това ще стане с победата на ново ляво управление начело с Мартин Шултц. Германският политик зададе ясни параметри на промяната като назова най-важния проблем - безработицата, и гарантира, че за следващите 5 години може да се справи с нея. „Затова на 25 май трябва да дадем отпор на десните сили, които замразиха Европа и България", обяви Симов. „Поредните откоси на пропагандната журналистика" - така кандидатът за евродепутат от листата с №15 коментира днешна публикация на германски вестник, който обвинява България в проруска политика. „Южен поток е от национален интерес" - акцентира Симов.

Държавата в битка с нелегалния внос на храни

Проверките по границата идват в отговор на недоволството на земеделските производители, че нелегалната и некачествена вносната стока, която е по-евтина, убива родното производство

Крадат имане с фалшив брак и смъртен акт

Измамници крадат пари от заможни хора без наследници с фалшиви смъртни актове, алармира вчера на специална пресконференция адвокат Димитър Петров.

Искаме 443 млн. лв. за саниране до 2020 година

Около 443 млн. лв. за саниране на административни и жилищни сгради са предвидени до 2020 г. по новата оперативна програма “Региони в растеж”. Това стана ясно от четвъртия, последен засега вариант на програмата, пуснат за обществено обсъждане, преди да бъде одобрен от Брюксел. В настоящата оперативна програма парите за саниране само на жилищни Около 443 млн. лв. за саниране на административни и жилищни сгради са предвидени до 2020 г. по новата оперативна програма “Региони в растеж”. Това стана ясно от четвъртия, последен засега вариант на програмата, пуснат за обществено обсъждане, преди да бъде одобрен от Брюксел. В настоящата оперативна програма парите за саниране само на жилищни

Пресконференция „Най-големи герои са най-малките”:

 Фондация „Нашите недоносени деца“ Ви кани на пресконференция за представяне на кампанията „Най-големи герои са най-малките”на 14 май 2014 г. (сряда) от 11:00 часа в сградата на Специализирана болница за активно лечение по детски болести – София (бул. „Акад.Иван Евстатиев Гешов“ №11, ет.4). В подкрепа на недоносените деца на България до момента застават Румяна Нейкова, олимпийски шампион по скиф, и Ники Кънчев, журналист и водещ.

Целта на кампанията е да повиши информираността на българското общество за нуждите от специализирани грижи на недоносените бебета, тъй като в сраната ни всяко десето дете е преждевременно родено.

По време на пресконференцията ще бъдат представени инициативите на кампанията „Най-големи герои са най-малките”, видео клипове с участие на известните лица зад каузата, медийните партньори на кампанията, информация за проблемите, свързани с преждевременното раждане и тревожните тенденции.

В пресконференцията ще вземат участие:

·         Г-жа Нина Николова, председател на Фондация „Нашите недоносени деца”;

·         Доц. Ралица Георгиева, началник на Клиника по неонатология към Специализирана болница за активно лечение по детски болести – София;

·         Г-н Ники Кънчев, лице на кампанията, журналист и водещ;

·         Г-жа Румяна Нейкова, лице на кампанията, олимпийски шампион по скиф.

При възможност, желаещите ще могат отблизо да видят самите недоносени бебета в неонатологичното отделение на Специализирана болница за активно лечение по детски болести – София.

СЗО: Алкохолът убива годишно поне 3 млн. души


През 2012г. поне 3.3 милиона души по света са починали заради злоупотреба с алкохол и правителствата трябва да действат по-решително за справяне с този проблем.

"Потреблението на алкохол води не само до зависимост, но и също така увеличава риска от развиване на над 200 заболявания, включително цироза на черния дроб и някои форми на рак, а в допълнение може да води до насилие и наранявания", се казва в разпространен в понеделник доклад на Световната здравна организация.

В...

Шок! Петев пред връщане в "съблекалнята" "Левски"

Абсолютно немислим вариант за нов треньор на Абсолютно немислим вариант за нов треньор на "Левски" може да стане факт. Според "Спортал" Ивайло Петев може да води "сините" през следващия сезон. Двукратният шампион с "Лудогорец" бе публично унизен на "Герена" на 8 октомври. Тогава при представянето му като нов наставник на "Левски" се стигна до може би най-големия срам в клубната история

МВР издирва още един избягал затворник


Министерството на вътрешните работи издирва още един избягал затворник, съобщи БНТ. Той е на 34 години и е излежавал присъда в общежитие от отрит тип в Казичене.

По информация на телевизията той работел на автомивка в столичния квартал "Младост". Сутринта отишъл на работа, но вечерта не се е прибрал в общежитието.

Това е четвъртият избягал затворник за последните две седмици.

Ново бягство от затвора

София /КРОСС/ Министерството на вътрешните работи издирва още един избягал затворник. Той е на 34 години и е излежавал присъда в общежитие от отрит тип в Казичене.По информация на телевизията той работел на автомивка в столичния квартал "Младост". Сутринта отишъл на работа, но вечерта не се е прибрал в общежитието.Това е четвъртият избягал затворник за последните две седмици, съобщи БНТ.

Протестът се завърна

София /КРОСС/ Малко над 1 000 души излязоха на протест в центъра на София в ден номер 333 от демонстрациите срещу кабинета. На днешната дата се навършва точно година от предсрочните парламентарни избори и 333-ти ден от началото на антиправителственото недоволство под надслова #ДАНСwithme. От „Протестна мрежа" избраха символичната дата, за да съберат съмишленици в центъра на София.Шествието тази вечер започна от площад „Независимост" и се отправи към централата на БСП на "Позитано" 20.На 33-ия ден от демонстрациите от „Протестна мрежа" поканиха „един успял човек на 33" - кандидатът за евродепутат от листата на ДПС и нереализиран председател на ДАНС Делян Пеевски."Темите, по които искаме да говорим, са свързани с неговия успех на 33 години, как ще протече неговата предизборна кампания и какви са неговите възгледи по най-важните европейски дебати. Бихме искали да чуем и как ще помага на своите избиратели в смесените райони от бъдещата си позиция в Европейския парламент. Поканата е изпратена на пресцентъра на ДПС и лично на председателя на партията Лютви Местан", уточниха от „Протестна мрежа". Снимка: Булфото, всички права запазени

Още един затворник избяга, този път от Казичене

34-годишен затворник избяга от общежитие от открит тип в столичния квартал Казичене, съобщава БНТ. Той е работил на автомивка в “Младост”, където са обслужвани служебните коли на вътрешното министерство. Затворникът сутринта отишъл на работа и в края на деня не се е прибрал в затворническото общежитие. За последните две седмици това е четвъртият затворник, който бяга от изтърпяване на наказанието си. На 5 май главна дирекция „Изпълнение на наказанията" съобщи, че затворник е избягал от общежитието „Строител“ към затвора в Бургас. В затворнически общежития се настаняват осъдени с по-леки присъди. Николай Николов и Хосе Мартинез избягаха от Софийския затвор в 18 часа на 30 април.

Изгодни ли са студентските кредити?

Сериозните семестриални такси, наемите за жилище и разходите за живот правят студентския кредит за определени семейства примамлив. Този тип кредити...

Кметът на Варна реагира на сигнал на BNews

Часове, след като единствен BNews сигнализира за скандалното редене на паветата по централната пешеходна зона в морския град, кметът Иван Портних смени работниците.

Амнистия за пиячката на вота

Продажбата на алкохол в дните за размисъл и за гласуване на предстоящия евровот ще бъде разрешена в някои населени места, сред които е и столицата.

"Газпром" предупреди Киев: На 3 юни спираме подаването на газа (обзор)

Eдинствените страни, които нямат друга газова връзка с Европа и ще останат без синьо гориво в случай на криза с доставките през Украйна, са България и Босна. Това заяви Павел Завални, президент на Руското газово общество, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Европейските газохранилища са пълни наполовина и “Газпром” ще използва това, Eдинствените страни, които нямат друга газова връзка с Европа и ще останат без синьо гориво в случай на криза с доставките през Украйна, са България и Босна. Това заяви Павел Завални, президент на Руското газово общество, цитиран от ИТАР-ТАСС. Европейските газохранилища са пълни наполовина и “Газпром” ще използва това,

Ваня Добрева: Ще настояваме за 4 % от БВП за образование


За следващата година ще настояваме 4 % от брутния вътрешен продукт да се отделят за образование. Това каза днес в Русе пред директори на училища и детски градини проф. Ваня Добрева, председател на комисията по образование и наука в Народното събрание. По думите й свиването с 0,8 % при предишното правителство на дела на средствата за образование са оказали сериозно влияние върху системата. 4,2% от БВП бяха средствата за образование преди това редуциране.

"Приоритет според нас е, че...

Проф. Ваня Добрева: Ще настояваме за 4 % от БВП за образование


За следващата година ще настояваме 4 % от брутния вътрешен продукт да се отделят за образование. Това каза днес в Русе пред директори на училища и детски градини проф. Ваня Добрева, председател на комисията по образование и наука в Народното събрание. По думите й свиването с 0,8 % при предишното правителство на дела на средствата за образование са оказали сериозно влияние върху системата. 4,2% от БВП бяха средствата за образование преди това редуциране.

"Приоритет според нас е, че...

Шефът на полицията в Стара Загора изкара хората на протест

Стара Загора /КРОСС/ Старозагорци протестираха пред сградата на областната управа срещу отказа на директора на полицията Иван Чолаков да осигури охраната и да запази обществения ред в ромския квартал "Лозенец", където днес трябваше да започне планираното събаряне на незаконните жилища.Протестът срещу позицията на полицейския шеф беше организиран във Фейсбук и по обед пред сградата на Областната управа се събраха младежи, които изразиха своето недоволство от бездействието на полицията. Те заявиха, че ще поискат отговор от министъра на вътрешните работи, за това кой разпореди на Иван Чолаков да не съдейства на кмета за извършване на акцията.Областният управител Живка Аладжова се срещна по настояване на протестиращите с тях и излезе със становище, разпространено до медиите. В него тя заявява, че не оспорва решението на кмета да изпълни закона в ромския квартал. Преди това обаче трябвало да се изгради концепция за целия район, тъй като незаконните къщи били много повече от определените за събаряне. Областният управител оценява като разумна позицията на полицейския шеф в предизборна ситуация в страната.Акцията на младежите от Стара Загора продължава тази вечер в парка "Пети октомври". Там те ще изградят бутафорна къща от кашони и ще я събарят пред десетките полицаи, които охраняват протестиращите, съобщи БНР.

7000 младежи на стаж с пари от ЕС

До края на май ще започне нова програма за платени стажове на младежи (до 29 години) в частния сектор. Работа ще има за около 7000 души, заплащането им ще е по линия на ЕС. Това съобщи зам. социалният министър Росица Янкова на дискусия за мерките срещу младежката безработица с участието на еврокомисаря по заетостта Ласло Андор.
До края на май ще започне нова програма за платени стажове на младежи (до 29 години) в частния сектор. Работа ще има за около 7000 души, заплащането им ще е по линия на ЕС. Това съобщи зам. социалният министър Росица Янкова на дискусия за мерките срещу младежката безработица с участието на еврокомисаря по заетостта Ласло Андор.

"Приключенията" на Роса Виктория и Даниел Кирков в огледалния свят на ЦИК

Попаднеш ли веднъж в списък с наблюдатели на партийна присъдружна организация измъкване няма. Или е толкова трудно и минава през такава процедура в ЦИК, след която разбираш за себе си, че си "клеветник", крадец на самоличности и какво ли не, само защото никога никой не ти е искал, а и не си давал съгласие да бъдеш включен в списък с изборни наблюдатели, от който желаеш да бъдеш заличен.   Това научиха Роса Виктория Муньос Димитрова и Даниел Кирков, които за дълго ще запомнят тези евоизбори. Както писа Mediapool, двамата подадоха жалби в ЦИК срещу дъщерната на ДПС неправителствена организация "Младежка толерантност", която ги е регистрирала за наблюдатели, въпреки че двамата нямаха понятие за нейното съществуване. Те наивно вярваха, че проблемът ще бъде решен бързо.   След протяжни дебати в събота Централната избирателна комисия (ЦИК) обаче реши да "препоръча" на астрофизика Роса Виктория Муньос Димитрова и приятеля й Даниел Кирков да подадат жалбите си лично "с подпис и ръчно изписани имена" в тридневен срок.   "Добре, че заради работата ми имам пътувания до София, та сега съвместих посещението си на ЦИК, с посещението си до БАН", пошегува се пред Mediapool Димитрова, която е от Хасково.   В понеделник през деня тя получи входящ номер на ръкописно подадената си жалба, тъй като в ЦИК смятат, че електронната поща може да върне решенията им в други времена, известни като "Лов на вещици".   Предисторията   В петък Роса Димитрова случайно разбира, че фигурира в списък с регистрирани наблюдатели за изборите на 25-ти май от името на дъщерната на ДПС фондация "Младежка толерантност", която до момента е подала документите на над 7000 души. Те, според Изборния кодекс, трябва безпристрастно да наблюдават вота за нарушения от страна на партиите.   В публикувания списък тя вижда и името на свой приятел – Даниел Кирков, който също няма нищо общо с фондацията на Движението за права и свободи.   "В последните 5 години не съм се подписвала в никакви подписки и никога не съм била наблюдател от името на фондация "Младежка толерантност". Нямам представа кои са, нито познавам техни членове", каза тогава пред Mediapool Димитрова. По-късно Кирков също заяви, че до 9 май не е подозирал за съществуването на подобна фондация.   Двамата хасковлии имат дори подозрение по какъв начин са се озовали в списъка с наблюдатели на близката до ДПС организация. "Преди няколко години и двамата бяхме застъпници на партия "Новото време". Това е единствената формация, с която сме имали нещо общо и то само на едни избори", обяснява Роса Димитрова.   Двамата смятат, че просто някой услужливо е ползвал данните на мрежата от застъпници преди години, за да регистрира към момента "свои" наблюдатели.   Вследствие на което и двамата подадоха по електронен път жалби до ЦИК с искане комисията да заличи имената им от наблюдателската армия на "Младежка толерантност". Димитрова и Кирков освен това искат да помогнат да се разплете случая – как личните им данни са попаднали при НПО-то.   "Ако ги заличим, можем да им нарушим правата"   В събота ЦИК реши да разгледа жалбите им. Това бе трета точка от дневния ред на заседанието и до нея се стигна към 18.30 часа.   Докладчикът Иво Ивков (член на ЦИК от квотата на десните – бел. авт.) обясни двата случая пред колегите си и препоръча заличаването на имената от "набора" наблюдатели на "Младежка толерантност". Ивков освен това препоръча Софийската районна прокуратура да установи дали близката до ДПС организация е извършила нарушение.   Предложението му взриви комисията, която излиза на два пъти в почивка, а секретарят й Севинч Солакова (ДПС) направи две кратки совалки до колегите си Ерхан Чаушев и Метин Сюлейманов.   Членовете на ЦИК, излъчени от управляващото мнозинство, прибегнаха до всевъзможни доводи, за да отхвърлят предложението на Ивков.   Според Таня Цанева, например, набирането на наблюдатели е абсолютно недоказуемо. Тя припомни скорошния скандал с партийните подписки, в които стотици граждани откриха данните си без да са ги давали на някоя формация.   "Събирането на партийните подписки е много по-различно от набирането на наблюдателска мрежа. За разлика от партийните подписки, тук става дума за "уговорки между". Няма хартиен носител, подпис. Затова нито едната страна, нито другата могат да докажат, че лицето се е съгласило или не да наблюдава за тази структура", обясни Цанева. И предложи заличаването на наблюдател да става със заявление на организацията, която го е предложила.   Това не се прие с аргумента, че ако има нарушение, то няма никаква логика нарушителят да "господства" процеса по "поправяне на грешката".   Колегата й Росица Матева пък допусна, че някой недоброжелател може да е изпратил по електронната поща сигналите от името на двамата хасковлии, а всъщност те може би искали да бъдат наблюдатели на близката до ДПС фондация. По думите й, ако ЦИК ги заличи, е възможно да накърни техните права.   От лов на вещици до лов на запетайки   Колебанията на част от членовете на ЦИК се изпариха след като чуха разсъжденията на колегата си Румяна Сидерова. Тъй като на страницата с публикуваните имена на акредитирани наблюдатели няма ЕГН-та, Сидерова обясни, че не е ясно дали всъщност не става дума за различни лица с името Роса Виктория Муньос Димитрова.   Веднага след това Сидерова запита откога ЦИК разглежда "жалба без подпис".   "Откога разглеждаме жалба без подпис? Ние дипломите си на юристи ли трябва да върнем обратно? Няма документи, оформени като жалба, а и няма подпис. Ние започнахме лов на вещици", заяви Сидерова и допълни, че на заседанието на ЦИК се "разиграва нещо, дирижирано от друго място".   "Това е целенасочена атака. Имам усещане, че отивам в години, в които не съм живяла, в години на лов на вещици", заключи юристката, която след това допусна, че изобщо "подписаното лице може да не е изпратило някакъв си имейл".   В този момент заместник-председателят на ЦИК от квотата на ГЕРБ Маргарита Златарева се намеси с въпрос, който звучи странно за простосмъртните, но очевидно напълно разбираем за колегите й: "Защо не се усъмнихме в истинността на лицето Алексей от Кишенев тогава?".   Както се разбра, Алексей е питал изборната администрация за правата си като избирател и е получил разяснения от комисията, без членовете й да предпоставят, че някой друг може да се представя по имейл за някой друг.   "Алексей ни питаше за собствените си права, а не клеветеше никого", отговори Румяна Сидерова, но бе спряна от неизвестен глас в залата:"Айде стига де, само ти приказваш".   В крайна сметка Ерхан Чаушев обобщи, че "проблемът е ясен". "Не можем да идентифицираме едни лица дали са те или не, по мейла. Това е проблемът в същността, а не да си намираме на раб'та", заключи той.   И тъкмо, когато комисията вървеше към обединяване на мненията около идеята – "лицата да удостоверят с име, подпис и лични данни, лично, че са те", в дискусията се намеси секретарят на ЦИК Севинч Солакова.   Без излишни опити да прикрива, че уж независимите наблюдатели от "Младежка толерантност", всъщност не са толкова независими, Солакова обясни, че нямала намерение да се изказва, "за да не се търси подтекст", но била провокирана да го направи, защото текстът на двете писма, изпратени от Димитрова и Кирков, били идентични, което се познавало от набиваща се на очи "граматическа грешка – добавена в повече запетая".   "Текстът е писан от едно и също лице, което не познава българската граматика", заключи Солакова.   След този съкрушителен аргумент членовете на ЦИК се обединиха около идеята Роса Димитрова и Даниел Кирков да намерят начин да заведат жалбите си с подписи.   Пред Mediapool хасковлиите обясниха, че са получили писма с това решение на комисията. Искането на ЦИК с дата 10.05.2014 г. е в срок от три дни в деловодството на комисията да постъпи желаната документация.   Роса Димитрова не отговаря на писмото на комисията, но Даниел Киров иска разяснения ден по-късно – в неделя. До понеделник (втория ден от поставения срок – бел.авт) такива не бе получил. В крайна сметка говорителят на комисията Александър Андреев даде разяснения устно на Роса Димитрова, която да му предаде.   Въпреки, че жалбата на Роса Димитрова бе внесена в деловдоството на ЦИК в понеделник, тя не влезе в дневния ред на комисията, заради заболяване на докладчика. Документите – нейният сигнал и изпратения по пощата на Даниел Кирков - трябва да бъдат разгледани в тридневен срок.

Спират от движение ревящите мотори

Ревящите пистови мотори, които си правят гонки по улиците на София и големите градове, ще бъдат спирани от движение. Машините развиват 17-18 хиляди оборота в минута и са с премахнати заглушители на ауспуха, което увеличава в пъти шума на двигателя.

Предизборна енергетика

Енергетикът Борисов отново се завърна в българската политика. Не ни стигаха Таско Ерменков и Явор Куюмджиев от БСП, които решиха да финтират европейското законодателство в полза на "Газпром”, ами ето, че заради изборите се събуди и позавехналият талант в енергетиката на Бойко Борисов. В една много популярна българска телевизия набързо разпореди предплатеният руски реактор за АЕЦ "Белене” да бъде инсталиран като VІІ в АЕЦ „Козлодуй”, а на американците да се даде там да правят VІІІ "като искат”. Дори и по-незапознатите в бранша "Енергетика” знаят, че реакторите обикновено се строят по двойки, както бяха ІІІ и ІV, както са в момента V и VІ, и както вероятно ще изглеждат VІІ и VІІІ, но Борисов не се спира пред подобни технологични "подробности”. Същият този човек на 20 март 2011 г. в предаването "Нека говорят…” заяви буквално в отговор на въпрос дали беленският реактор може да се монтира в "Козлодуй” – …Бойко Борисов: "Много е лошо, когато всеки се изказва по тема, в която не е компетентен.” Водещ: "Мен ли имате предвид?” Бойко Борисов: Вас. "Това да не е едно бидонче – да го вземеш и да го занесеш на площадката на АЕЦ "Козлодуй”.  Знаете ли колко години работа има, за да се преправи тази площадка и да се насади нов реактор там?”… Това е онзи вълшебен период от развитието на българската енергетика, в който се твърдеше, че "Белене” ще се строи на всяка цена. Разбира се, никой не бива да се изненадва, че тази очевидно провалена в икономически смисъл цел залегна и в предизборната програма на БСП. Единственото, което не е ясно, при това сходство на целите, е защо се твърди, че едната партия е дясна, а другата лява? Защо се твърди, че едната партия прокарва интересите на Москва, а другата не? Нищо по-различно не се случва с "Южен поток”. Докато "Големият шлем” се подписваше по пиано барове от Георги Първанов, в последствие приятелят му Бойко Борисов подписа окончателното инвестиционно решение с руската страна, без всички детайли да са ясни, след като и до ден днешен се преговаря по тях. Подобно ударно приемане на Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) за тръбата на "Газпром”, каквото бе направено по времето на ГЕРБ, никой не си спомня. В документа, подписан навремето от Борисов, няма никакви гаранции и клаузи, според които трета страна да има шанс да транспортира своя газ по тази тръба, а в последната седмица чух толкова плач именно от този политик, че днешното правителство не гарантирало пред Русия възможността да се транспортира български газ по "Южен поток”. Нима Борисов го гарантира? Нима, когато се слагаше подписът беше ясно каква е цената на инвестицията? Т.е. колко ще са разходите. Не! И този отговор остана размит. Когато през май 2009 г. Алексей Милер обяви проекта той каза, че цената му ще е 8,6 млрд. долара. През 2012 г.  вече говорим за 16 млрд. долара. А дяволът се крие в детайлите! Както каза Алексей Серебряев, зам.-шеф на "Газпром", стойността може и да се промени след провеждане на всички търгове и избор на доставчици. Точно в това изречение е голямата корпоративна яма, от която ще се хранят всички "адвокати” на руския монополист в българските политически партии. Защото за всеки студент по икономика е ясно, че колкото е по-висока цената, толкова по-дълго ние като страна ще се борим, за да си покриваме кредита от "Газпром". Голямото бързане с подписа тогава беше заради факта, че през март 2013 г. влизаше в сила Третият либерализационен пакет. Подписвайки по-рано се увеличаваха шансовете на "Газпром” да поиска дерогация от Общите правила на Евросъюза, които гарантират конкуренция на пазара. Тогава в свое интервю същият борец за енергийни права (ББ) каза ни повече, ни по-малко – "Подписахме всичко, което руснаците искат, въпреки че Брюксел не е много доволен от това.” Сега изведнъж чуваме г-н Борисов да оплаква европейските правила и съдбата на недобитата още българска газ.  Не стига това, а се налага да понесем срама цяла Европа да гледа нелепите опити да заобиколим Общото европейско законодателство в полза на руския газов монополист. Когато тази поправка бе внесена в комисия заявих, че "Газпром”  има свои депутати в България, но изказването ми беше определено като крайно. Днес на бял свят са факти, които показват кореспонденцията между "Газпром” и българското правителство. Там ясно се указва какво се очаква от нас да направим. Българското общество все още не знае - нито от ГЕРБ, нито от БСП казват кой ще ни компенсира загубите, ако тръбата не е запълнена в целия си капацитет? Кой ще определя транзитните такси? Независимият регулатор, каквато е европейската практика, или просто ще се разберем нещо с руснаците на тъмно? За да не звуча голословно, доставките на природен газ по "Северен поток” през 2013 г., са достигнали 23.77 млрд. куб. м или само 43% от капацитета му. Защо някой си мисли, че при нас ще се случи нещо различно? И нека не забравяме, че "Северен поток” е насочен към високоразвити консуматори, със стабилен растеж и сериозна промишленост. А нашият случай не е такъв!  Българските консуматори неистово се нуждаят от конкурентни цени на газа от различни източници, а по тръбите на "Булгартрансгаз” би трябвало да може да тече продукцията на всеки един търговец. Докато не направим това, ще търпим санкции, а българските предприятия ще са неконкурентоспособни. С други думи както заради неясните такси за транзита, така и заради неяснотата кой ще ги определя, и не на последно място заради липсата на гаранции за запълняемост на тръбопровода, перспективата да получаваме печалба от преминаването на "Южен поток” през България се отдалечава с около четвърт век напред. Бодряшки изказвания, че ако Борисов управлявал в момента, тръбопроводът е щял да бъде вече построен могат да предизвикат само смях. Не на последно място са геополитическите фактори, които трудно могат да бъдат преодолени при сегашната остра фаза на конфликтите в Украйна и директната конфронтация на Русия с целия цивилизован свят. Дори Борисов, Ерменков и Куюмджиев да се съберат в една парламентарна група, трудно ще преодолеят ясната позиция на Йотингер и целия Европейски съюз по отношение на този проект. По него засега се изнася преди всичко зависимост и окупиране на територии от един монополист. Няма никакви гаранции за поевтиняване на продукта, алтернативни доставки и използването на енергията само за търговски, а не за политически цели. Политиката, която излъчва Москва, е точно в обратната посока.

Екология и спорт в училищен обмен с Португалия

Въвеждане по-активно на екологичната тема в учебната програма и застъпването й в отделните предмети бе основната тема на дискусиите при посещението на група учители от столичното 32 СОУ „Св. Климент Охридски“ в португалския град Авейро. Активните контакти между едно от най-големите и авторитетни училища в София, Професионалното училище в Авейро и А Въвеждане по-активно на екологичната тема в учебната програма и застъпването й в отделните предмети бе основната тема на дискусиите при посещението на група учители от столичното 32 СОУ „Св. Климент Охридски“ в португалския град Авейро. Активните контакти между едно от най-големите и авторитетни училища в София, Професионалното училище в Авейро и А

Лавров посъветва Запада да гледа руска телевизия

Лавров обвини Украйна, че спира излъчването на руска телевизия на своя територия, и каза, че медиите в бившата съветска република представят кризата по неверен начин

Най-малко 14 имигранти са загинали в Средиземно море

Най-малко 14 души са загинали, когато лодка с мигранти потъна между Либия и Италия.

Вапцаров убил баща си с мотика

„Вапцаров убил баща си с мотика”. На такава недомислица се натъкнали проверяващите на предварителния изпит по български език и литература в Алма матер. Бисерът е част от разсъждения върху Вапцаровата творба „Песен за човека”.

S&P 500 и Dow затвориха при нови рекордни стойности

Акциите на Pinnacle Foods поскъпнаха с близо 13% след сделката с Hillshire Brands


Йосиф Кобзон пристигна за 5 концерта у нас

Йосиф Кобзон пристигна у нас, за да направи отново концерти пред българската публика.
Вчера преди обяд той кацна на летище София заедно с ген.-майор Виктор Елисеев, главен художествен ръководител на ансамбъла на МВД - Русия, и солистката Наталия Елисеева.
Йосиф Кобзон заедно с военния ансамбъл ще направят турне, организирано от “Жокер медиа”, кое Йосиф Кобзон пристигна у нас, за да направи отново концерти пред българската публика. Вчера преди обяд той кацна на летище София заедно с ген.-майор Виктор Елисеев, главен художествен ръководител на ансамбъла на МВД - Русия, и солистката Наталия Елисеева. Йосиф Кобзон заедно с военния ансамбъл ще направят турне, организирано от “Жокер медиа”, кое

Главният мениджър на „Ярославич”: Нямахме пари и Желязков беше грешка

Главният мениджър на волейболния отбор "Ярославич" – Олег Устинов, смята, че избора на българския треньор Николай Желязков е било грешка. Пред „Ярославски спорт&rdqu...

Квеси Апия повика дебютант в тима на Гана

Разширения състав от 26 футболисти за световното първенство на свой ред обяви и наставникът на Гана Джеймс Квеси Апия. Селекционерът на ганайците изненеда с две имена сред повиканите. Това са халфът н...

Наркодилърът Бразилеца получи 7 години затвор

7 години затвор и 30 000 лева глоба получи Красимир Димитров-Бразилеца от Специализираният наказателен съд. Магистратите постановиха още три ефективни и една условна присъди на четирима участници в организирано престъпно сдружение за трафик на кокаин от Южна Америка в България, съобщават от спецсъда. 7 години затвор и 30 000 лева глоба получи Красимир Димитров-Бразилеца от Специализираният наказателен съд. Магистратите постановиха още три ефективни и една условна присъди на четирима участници в организирано престъпно сдружение за трафик на кокаин от Южна Америка в България, съобщават от спецсъда.

Полиция отказа да охранява бутането на ромско гето

Дългопланираната акция по събаряне на незаконните постройки в парк "Борова гора" край ромския квартал на Стара Загора пропадна след като местната полиция обяви, че не може да осигури охрана на мероприятието. 
На 10 май, два дни преди да влязат булдозерите в Община Стара Загора е получено писмо от областната дирекция на МВР, с което се иска Дългопланираната акция по събаряне на незаконните постройки в парк "Борова гора" край ромския квартал на Стара Загора пропадна след като местната полиция обяви, че не може да осигури охрана на мероприятието. На 10 май, два дни преди да влязат булдозерите в Община Стара Загора е получено писмо от областната дирекция на МВР, с което се иска

Предстоящи събития в страната за утре, 13 май

***София /КРОСС/ Състав на СГС ще заседава по делото срещу Цветан Цветанов за злоупотреба с използването на специални разузнавателни средства. ***София /КРОСС/ От 9.30 ч. в Балната зала на хотел "Радисън" водачът на листата на Реформаторския блок Меглена Кунева ще участва в кръгла маса на тема "Колко сериозна е заплахата от евроскептицизма в България?". ***София /КРОСС/ От 9.30 ч. в централата на ДСБ на бул. Витоша 18 (вход откъм ул. Кърниградска) Светослав Малинов ще постави 7 въпроса към БСП. ***София /КРОСС/ От 10.00 часа в Академичната зала на Университета за национално и световно стопанство ще се проведе академична церемония по връчване на почетното звание „доктор хонорис кауза на УНСС" на Ласло Андор, европейски комисар по заетост, социални въпроси и включване. ***София /КРОСС/ От 10.00 часа в зала „Средец" на хотел „Шератон" под патронажа на министъра на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова, ще се проведе официалното откриване в България на новата Програма на Европейския съюз за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+" (2014 - 2020). ***София /КРОСС/ Конференция на тема: „С лице към бизнеса" ще бъде открита в 10.00 часа от вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Конференцията ще се проведе в Гранд хотел „София", ул. „Гурко" 1, зала „София"

7 години затвор за наркодилъра Бразилеца

7 години затвор и 30 000 лева глоба получи Красимир Димитров-Бразилеца от Специализираният наказателен съд. Магистратите постановиха още три ефективни и една условна присъди на четирима участници в организирано престъпно сдружение за трафик на кокаин от Южна Америка в България, съобщават от спецсъда. 7 години затвор и 30 000 лева глоба получи Красимир Димитров-Бразилеца от Специализираният наказателен съд. Магистратите постановиха още три ефективни и една условна присъди на четирима участници в организирано престъпно сдружение за трафик на кокаин от Южна Америка в България, съобщават от спецсъда.

Повече пари трябват за занимаващите се с компютърно програмиране, обяви Плевнелиев


Школите по компютърно програмиране, преподавателите и научните институции, които подкрепят талантите на България, да получат допълнително финансиране както чрез европейските инструменти, така и от държавния бюджет. За това апелира президентът Росен Плевнелиев, който отличи победителя за сезон 2013-2014 г. в конкурса по компютърно програмиране CodeIT.  

"България има силни школи по програмиране и математика, а такива резултати не се постигат от днес за утре", коментира президентът на...

Евро 2014 по гимнастика тръгна с рекорд

Рекордните 288 състезатели от 37 страни ще стартират на европейското по спортна гимнастика за девойки и жени в зала “Арена Армеец”. Преди година континенталният шампионат в Москва събра спортистки от 30 държави.
След състезанията предстоят европейското за юноши и мъже, както и отборни финали.
За четвърти път в историята след Санкт Петербург '98, Рекордните 288 състезатели от 37 страни ще стартират на европейското по спортна гимнастика за девойки и жени в зала “Арена Армеец”. Преди година континенталният шампионат в Москва събра спортистки от 30 държави. След състезанията предстоят европейското за юноши и мъже, както и отборни финали. За четвърти път в историята след Санкт Петербург '98,

Варненски боец спечели бронз от националната универсиада по карате

Варненският каратист Мариан Петров завоюва бронзов медал от първата национална универсиада по карате, която се провежда в столицата. Той спечели отличието за отбора на НСА, тъй като в момента следва в академията. Петров се пусна в категория до 84 килограма, където записа две победи, а в третия мач претърпя поражение от бъдещия шампион и остана на трета позиция.

Симов: Все още европейската мечта е възможна

Пловдив /КРОСС/ БСП е силата на здравия разум, защото нейната политика е насочена към хората. Само когато тя е управлявала, е имало социална политика. Това каза кандидатът за член на ЕП от листата на Коалиция за България Александър Симов на среща с избиратели от пловдивския квартал "Прослав". Той напомни, че изборите на 25 май са изключително важни за бъдещето на България и Европа. Във вътрешнополитически план вотът с №15 е сигурен вот, за да бъде продължена социалната политика на кабинета. Единствено гласът за БСП е сигурен глас, че ГЕРБ няма да се върне на власт, а Бойко Борисов ще си остане в Банкя да си дочете "Винету", каза журналистът от в. "Дума". Той подчерта, че промяната в България мина през промяна на дясното статукво в Брюксел начело с най-бездарния и безпринципен политик Барозу - защитник на банките и едрия капитал. Десницата убива ЕС и ако не бъде спряна, евроскептицизмът ще надделее и след пет години идеята за Обединена Европа ще бъде мъртва, посочи Александър Симов. Той е убеден, че все още европейската мечта е възможна, ако на 25 май левицата получи мнозинство в ЕП. Кандидатът за член на ЕП от КБ подкрепи подписката на жителите в кв. "Прослав" с искане да се построи обществена чешма. Млади хора помолиха за автографи популярния 37-годишен журналист и блогър.    

BG фирма облича немската армия, а турска – нашата!

Властта нехае за индустрията, категоричен бе Бареков и даде скандален пример - наша фирма облича германската армия, а турска, шие за нашата.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване