Негативните лихви могат да доведат до ръст на лихвите по кредитите

Опитът с отрицателните лихви в Дания показва точно това, коментира финансовият анализатор Красимир Йорданов


Цецка Цачева: ДПС вчера предложи лечение за държавата

"Държавата е болна, много болна. ДПС вчера предложи лечение. Но – след месец, два. Ние искаме незабавно „лечение“ на държавата – с оставка на кабинета". Това заяви пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ и бивш председател на Народното събрание Цецка Цачева. Тя подчерта, че най-добрият вариант са „много бързи избори“. "Държавата е болна, много болна. ДПС вчера предложи лечение. Но – след месец, два. Ние искаме незабавно „лечение“ на държавата – с оставка на кабинета". Това заяви пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ и бивш председател на Народното събрание Цецка Цачева. Тя подчерта, че най-добрият вариант са „много бързи избори“.

Рекламите във Facebook скоро ще се влияят от търсенията в Google


Рекламите в социалната мрежа Facebook скоро може да се подбират на съвсем различен принцип. Влияние върху тях ще оказва дори какво потребителят е търсил в онлайн търсачките като Google, Bing, Yahoo и др., съобщава онлайн изданието Mashable.

Това ще стане възможно благодарение на компанията за онлайн реклама Kenshoo Social. тя е един от партньорите на Facebook и е разработила нова технология, която ще осъществи връзката между двете. В момента разработката е в Beta версия, но в...

"Виагра"-та повишавала риска от рак на кожата

Почти два пъти по-висок е рискът в сравнение с хората, които не ползват

Цонев: Г-жа Меркел може да каже широка коалиция ГЕРБ-БСП

ПГ на ДПС не приема иронията ви за разговор за дискурси и концепти; високият политически език на г-н Местан не е от рода на зооезика за боните прасета, заяви по НТВ Йордан Цонев от ДПС.

"България без цензура" ще даде пресконференция от 14:00 часа

"България без цензура" ще даде пресконференция от 14:00 часа

 "България без цензура" ще даде пресконференция, след провеждане на Изпълнителен съвет на партията, към който ще се присъединят и коалиционните партньори - ВМРО-ЗНС и "Гергьовден", съобщиха от пресцентъра на партията.

Пресконференцията ще се проведе от 14.00 часа в офиса на "България без цензура" на адрес: бул. "Черни връх"-25А ет.1

БСП дава пресконференция за бъдещето на правителството

Каква е официалната позиция на социалистите за поисканите предсрочни избори от коалиционния им партньор ДПС и какво е бъдещето на правителството, ще стане ясно днес в 10:30 ч., когато БСП ще даде нарочна пресконференция. Сергей Станишев и премиерът Пламен Орешарски не отговориха вчера на нито един от журналистическите въпроси, свързани с прогнозата на Лютви Местан за нови избори до края на годината.

Цецка Цачева: ДПС вчера предложи лечение за държавата

"Държавата е болна, много болна. ДПС вчера предложи лечение. Но – след месец, два. Ние искаме незабавно „лечение“ на държавата – с оставка на кабинета". Това заяви пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ и бивш председател на Народното събрание Цецка Цачева. Тя подчерта, че най-добрият вариант са „много бързи избори“.

Спад в цените по българското Черноморие

Хотелиерите по Черноморието предприемат политика на задържане на нивото и дори отстъпки от цените за най-активния летен сезон, предизвикано най-вече...

Как да видите пениса си по-голям

Малайзиец, който платил 170 долара за устройство, което да му помогне да увеличи размера на пениса си, получи лупа и инструкции за употреба, съобщи Metro. Клиентът се обърнал към организация за защи...

Станишев не обели и дума нито за точна дата за избори, нито за оставка

Убеден съм, че предсрочните избори няма да решат проблемите на страната. Ще проведем разговори с нашите партньори за предсрочни избори. Не смятам, че отлагането с една година на предсрочни избори е уд...

Сколари: Трябва да класирам Бразилия на финала

Според анализите, които е направил преди началото на  Мондиал 2014, селекционерът на Бразилия Луис Фелипе Сколари смята, че финалът ще бъде Бразилия-Аржентина. Той и тимът му са натоварени с...

Антон Кутев: Липсва ни диалог с ДПС

Антон Кутев: Липсва ни диалог с ДПС

Няма диалог с ДПС. Това заяви в "Тази сутрин" по Би Ти Ви червеният депутат Антон Кутев по повод вчерашната пресконференция на лидера на ДПС Лютви местан, който поиска предсрочни избори.Лютви Местан вчера заяви, че е провел разговор и със Сергей Станишев, и с Пламен Орешарски.

Стана ясно колко е разделено обществото и реално след евроизборите, за съжаление, този формат не беше прелегитимиран от българските избиратели. Но няма друга конфигурация в пармамента, която би претендирала да е получила някаква легитимност. Всички отбелязаха спад.

Това не дава право на никого да твърди, че избирателите са легитимирали него. Поводи за ликуване няма, посочи депутатът от ДПС Четин Казак.Той отбелязау, че движението е готово да говори с всички политически сили. 

На въпрос дали вчерашното предложение на ДПС за избори е съгласувано с почетния председател на Движението за права и свободи Ахмед Доган той отвърна: "Трудно ми е да говоря от името на нашия председател. Подобни сериозни решения непременно се съгласуват с Ахмед Доган."

ГЕРБ не казва и дума за коалция с ДПС

/КРОСС/Зам.-председателят на ГЕГРБ Цецка Цачева заобиколи основния въпрос, който се задава към ГЕРБ - „Ще се коалира ли партията с ДПС?" В студиото на Нова тв тази сутрин Цачева каза само, че било рано за отговор, а и, по думите й, в момента този въпрос бил несериозен.  Отговорът е в ръцете на нашите избиратели. Ако те ни дадат достатъчно силна подкрепа, тогава няма да се поставя въпрос за коалиционно управление, продължи Цачева, отдалечавайки се от конкретен отговор. За какво ни е друга подкрепа, ако имаме самостоятелно мнозинство? Защо трябва днес да мислим за това? - попита Цачева. Категорично няма договорка и пресконференцията на ДПС не е резултат от такава, увери зам.-председателят на ГЕРБ. Държавата е болна, говорим го отдавна, а вчера ДПС предложи лечението да започне късната есен, каза още Цецка Цачева. Депутатът от ГЕРБ настоя отново за незабавна оставка на Пламен Орешарски. На въпрос „Защо бързате?" тя отговори: „Бързаме заради интереса на държавата и заради интереса на ГЕРБ", но уточни, че те не съвпадали, от субективна гледна точка. Интересът на държавата е най-важен. Ние бихме имали много по-силен резултат, ако оставим правителството още, но интересът на държавата е по-важен, обясни Цачева. А и десет дни след изборите БСП правят анализ. Какво анализират?! - попита риторично Цачева.

Задигнаха 13 000 лв. от товарен камион

Парите били скрити в метална кутия в купето


Проф. Михаил Константинов: Възможен е кабинет ГЕРБ-ДПС-РБ

1. Какви са сценариите за развитието на политическата ситуация у нас след изявлението на Лютви Местан за вариантите да предсрочни парламентарни избори?
2. Как би изглеждал бъдещ парламент? Какви са вариантите за управляващи мнозинства, които могат да се съставят?
С тези два въпроса “24 часа” се допита до своя социологически щаб. Ето коментарите
1. Какви са сценариите за развитието на политическата ситуация у нас след изявлението на Лютви Местан за вариантите да предсрочни парламентарни избори? 2. Как би изглеждал бъдещ парламент? Какви са вариантите за управляващи мнозинства, които могат да се съставят? С тези два въпроса “24 часа” се допита до своя социологически щаб. Ето коментарите

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник  В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Станишев: Предсрочни избори да, но не сега

Лидерът на социалистите се обяви за въвеждане на задължително гласуване, не се ангажира с дата за избори


Д-р Николай Михайлов: Голяма коалиция ГЕРБ-БСП е трудна, колкото преместването на Витоша

- Има ли политическа криза след евровота, господин Михайлов?
- В криза е основно БСП. Политическата свръхзадача да изолират ГЕРБ се провали. Такава беше декларираната цел. Тонът на Борисов става присмехулен. Моли се за вечно лидерство на Станишев, нарича го любимец. Евровотът тласка към предсрочен вот, а той - към връщане на ГЕРБ на власт. Лоша - Има ли политическа криза след евровота, господин Михайлов? - В криза е основно БСП. Политическата свръхзадача да изолират ГЕРБ се провали. Такава беше декларираната цел. Тонът на Борисов става присмехулен. Моли се за вечно лидерство на Станишев, нарича го любимец. Евровотът тласка към предсрочен вот, а той - към връщане на ГЕРБ на власт. Лоша

Имало няколко предотвратени атентата в Сочи

Това съобщиха руските спецслужби, които похвалиха взаимодействието си със своите европейски и американски колеги

Янаки Стоилов: Готови сме за избори и по-скоро, но има задачи да се свършат


Възможни са избори в следващите няколко месеца, но има няколко задачи да се свършат. Това коментира зам.-председателят на групата на БСП в парламента Янаки Стоилов пред "Нова тв" тази сутрин. Той заяви, че оставка на кабинета няма да се обсъжда днес.

Стоилов отрече да имат интерес от забавяне на предсрочни избори и че "ние сме тези, които са най-готови да ускорят в голяма степен политическия процес". 

Той обаче не даде категоричен отговор какво ще обяви днес лидера на...

БСП ще обяви днес позиция по бъдещето на управлението


Ръководството на БСП ще обяви днес на пресконференция позицията си по развитието на политическата ситуация в страната след като вчера коалиционният й партньор ДПС заговори за предсрочни избори.

Тази сутрин ръководството на левицата се събира, за да обсъди съдбата на съвместното управление и политическа реакция към партньора. 

Досега БСП допускаше само ремонт на кабинета "Орешарски". 

В Китай намериха запазени яйца и кости от птерозаври

За първи път учените откриват толкова добре запазени останки от летящи рептилии

Днес да почерпят


Александър Донев, кинокритик, бивш изпълнителен директор на Националния филмов център, 53 г.
Д-р Бисер Петров, завеждащ Операционния блок в МБАЛ “Софиямед”.
Васил Георгиев (Васко Кръпката), певец и музикант, 55 г.



Веселин Ганчев, дизайнер в отдел “Предпечат и производство” на в. “Труд”, 23 г.


Проф. Александър Донев, кинокритик, бивш изпълнителен директор на Националния филмов център, 53 г. Д-р Бисер Петров, завеждащ Операционния блок в МБАЛ “Софиямед”. Васил Георгиев (Васко Кръпката), певец и музикант, 55 г. Веселин Ганчев, дизайнер в отдел “Предпечат и производство” на в. “Труд”, 23 г. Проф.

Цецка Цачева: Кабинетът да подава оставка, избори - наесен

Единственият полезен ход на БСП, ако има самочувствие на мандатоносител, е да подаде оставка този кабинет, да се разпусне парламентът, да се назначи служебно правителство и да се насрочат парламентарни избори. Това коментира Цецка Цачева от ГЕРБ в сутрешния блок на Нова тв ден след призива на ДПС лидера за предсрочни избори и два часа преди ответната пресконференция на председателя на БСП Сергей Станишев. Според Цачева и ГЕРБ изборите трябва да бъдат насрочени веднага. Тя обясни, че технологично това не може да стане още през лятото, а наесен - през септември или октомври. Очаквайте подробности.

Барета е застрелял Емил Шарков?

Барета е застрелял Емил Шарков?

Петко Петков не е бил застрелял Емил Шарков, пише в. България днес. Според адвоката на задържания за убийството на командоса Иво Пазарджиев вероятно неговият клиент не е стрелял по служителите на Специализирания отряд за борба срещу тероризма.

Юристът твърди също, че майката на Петков – Стефанка не е могла да използва огнестрелно оръжие срещу баретите, защото е била заключена в банята.

Емил Шарков загина при специализирана акция в Лясковец на 14 март 2014 г.


Преглед на варненския печат - 6 юни

Всички местни вестници съобщават за момичето, което изчезна в морето край Варна. “Момиче се удави на рибарския плаж”, четем от първа страница на “Народно дело”. Според вестникът, клиенти на близко заведение са видели как момичето влиза във водата с дрехите, но след това никой не е забелязал да излиза от морето.

Янаки Стоилов: Възможно е предстоящите избори да станат много по-рано, отколкото се коментира

"Спекулации са, че Сергей Станишев се е гласял да бъде премиер. Такъв план е нереалистичен и несполучлив. Защото преминава през подкрепата и на други фактори, не само на БСП и ДПС". Това каза пред Нова телевизия депутатът от БСП Янаки Стоилов. По повод шегата около партийните „кафета“, той заяви, че вече е пил едно кафе и не иска да си претоварва "Спекулации са, че Сергей Станишев се е гласял да бъде премиер. Такъв план е нереалистичен и несполучлив. Защото преминава през подкрепата и на други фактори, не само на БСП и ДПС". Това каза пред Нова телевизия депутатът от БСП Янаки Стоилов. По повод шегата около партийните „кафета“, той заяви, че вече е пил едно кафе и не иска да си претоварва

Плувецът Петър Стойчев ще участва в регатата "Посейдон-Калиакра къп"


Носителят на 11 световни купи по плувен маратон Петър Стойчев ще се включи в регатата "Посейдон-Калиакра къп 2014", съобщиха организаторите.

Световният шампион в плуването на 25 км в открити води от Шанхай 2011 ще вземе участие в специалните гонки в Балчишкия залив.

Надпреварата за първи път обединява румънската регата "Посейдон" и българската "Калиакра къп" и ще се проведе между 12 и 15 юни.

Стойчев ще се присъедини към някой от екипажите на 14 юни, събота,...

Задържан е съучастник в телефонна измама

Той е с 25 криминални и съдебни регистрации за престъпления


БСП иска предсрочни избори, но не незабавно

Левицата се обяви и за задължително гласуване


Янаки Стоилов: Възможно е предстоящите избори да станат много по-рано, отколкото се коментира

"Спекулации са, че Сергей Станишев се е гласял да бъде премиер. Такъв план е нереалистичен и несполучлив. Защото преминава през подкрепата и на други фактори, не само на БСП и ДПС". Това каза пред Нова телевизия депутатът от БСП Янаки Стоилов. По повод шегата около партийните „кафета“, той заяви, че вече е пил едно кафе и не иска да си претоварва

БСП готова за предсрочни избори по-рано от плана на Местан

/КРОСС/ Сега въпросите са два: Какво да се прави? Кой и докога да го прави? Затова трябва да бъдат набелязани няколко краткосрочни задачи - едни - с хоризонт до близките два месеца, други - докъм септември. Това каза в студиото на Нова телевизия Янаки Стоилов от БСП. Той увери, че се водят разговори с министрите от кабинета. Мисля, че нашите партньори държат в ръцете си силни козове, каза още Янаки Стоилов, но като че ли много бързат да ги изиграят. И докато във „Всичко коз" това обикновено е правилна тактика, то в бриджа не винаги, посочи той. На пресконференция на левицата днес се очаква да стане ясно каква е официалната позиция на социалистите за поисканите предсрочни избори от коалиционния им партньор ДПС и какво е бъдещето на кабинета на Пламен Орешарски. Правителството няма как да изкара пълен мандат, а предсрочни избори е най-добре да се проведат в край на ноември или началото на декември, бе предпочетената от лидера на ДПС Лютви Местан възможност пред кабинета, заявена вчера. По този повод Янаки Стоилов заяви: Оставка на кабинета сега няма да бъде обсъждана, но освен тези варианти, които посочи Местан, е възможно изборите да станат по-бързо. Предстоят разговори и с министър-председателя, и с ръководството на БСП дали ще бъдат решени някои спешни задачи - стратегията за образованието, промяна на няколко закона, за да стартират социалните проблеми и пр

Акция по кръводаряване пред Паметника на Съветската армия в столицата

/КРОСС/ Акция по кръводаряване, организирана от Националния център по трансфузионна хематология и пациентски организации, ще се проведе днес от 12:00 до 18:00 ч. пред Паметника на Съветската армия в столицата. Акцията е част от изложението "Мисия здраве", което започва днес и ще продължи до неделя. През тези дни желаещите ще могат да се възползват от безплатни прегледи на сърце, очи, уши, нос и гърло. Ще бъде предоставена възможност и за консултации с ендокринолози, ортопеди и стоматолози. Изложението се организира от неправителствени организации, съвместно със Здравната каса и Столичната община.  

БСП готова за предсрочни избори по-рано от плана на Местан

/КРОСС/ Сега въпросите са два: Какво да се прави? Кой и докога да го прави? Затова трябва да бъдат набелязани няколко краткосрочни задачи - едни - с хоризонт до близките два месеца, други - докъм септември. Това каза в студиото на Нова телевизия Янаки Стоилов от БСП. Той увери, че се водят разговори с министрите от кабинета. На пресконференция на левицата днес се очаква да стане ясно каква е официалната позиция на социалистите за поисканите предсрочни избори от коалиционния им партньор ДПС и какво е бъдещето на кабинета на Пламен Орешарски. Правителството няма как да изкара пълен мандат, а предсрочни избори е най-добре да се проведат в край на ноември или началото на декември, бе предпочетената от лидера на ДПС Лютви Местан възможност пред кабинета, заявена вчера. По този повод Янаки Стоилов заяви: Оставка на кабинета сега няма да бъде обсъждана, но освен тези варианти, които посочи Местан, е възможно изборите да станат по-бързо. Предстоят разговори и с министър-председателя, и с ръководството на БСП дали ще бъдат решени някои спешни задачи - стратегията за образованието, промяна на няколко закона, за да стартират социалните проблеми и пр. Това правителство трябва да реши два важни проекта - да бъде ускорен процесът за издаването на разрешително за строителство за „Южен поток" ; до края на този месец може да се подпише и споразумението с  Уестингхаус за изграждане на седми блок на АЕЦ „Козлодуй", допълни още Стоилов

Янаки Стоилов: Не очаквам Станишев да подаде оставка днес

Едва ли лидерът на БСП Сергей Станишев ще съобщи, че подава оставка на днешната извънредна пресконференция на червените. Това мнение изрази депутатът Янаки Стоилов в сутрешния блок на Нова тв. На въпрос какво ще отговори председателят на неизбежните питания подава ли оставка, Стоилов каза: "Не очаквам утвърдителен отговори." Брифингът на Станишев е насрочен за 10:30 ч в Народното събрание. Очаквайте подробности.

70 години от десанта в Нормандия

 Тържествата по повод 70-годишнината от десанта в Нормандия по време на Втората световна война започват днес във Франция.  

Тази операция откри Втория фронт –

бойни действия на САЩ, Великобритания и Канада – срещу фашистка Германия през 1944-45 г. в Западна Европа. 

Споразумението за встъпване на САЩ и Великобритания във Втората световна война е постигнато на конференцията на лидерите на съюзните държави – Франклин Рузвелт (САЩ), Уинстън Чърчил (Великобритания) и Йосиф Сталин (СССР) в Техеран на 30 ноември 1943 г. 

Целта на операцията, получила кодовото название „Овърлорд“ (Overlord), е завладяването на стратегически плацдарм за последващо настъпление към границите на Германия. 

Германското командване очаква, че съюзниците ще се опитат да завземат едно от френските пристанища в пролива Па дьо Кале, за да осигурят снабдяването на своите войски в Европа. Обаче, отчитайки опита от предишни десантни операции, включително и неуспешния десант при Диеп в Северозападна Франция през август 1942 г., съюзниците решават да дебаркират на необорудван бряг. 

Решено е разтоварването на транспортните кораби да се организира с помощта на плаващи кейове. За място на десанта е избрано крайбрежието на Нормандия (историческа област в Северозападна Франция). 

За осигуряване на секретност и внезапност е проведена

дезинформационна операция „Фортитюд“ с цел да бъде отвлечено вниманието на германското командване от истинското място на планирания десант. 

В операцията (под командването на върховния главнокомандващ на експедиционните сили, американския генерал Дуайт Айзенхауер) са задействани американската, британската и канадската армия, а също полски военни части – общо 2,8 млн. души, около 6700 бойни и транспортни самолета и около 6500 кораба и транспортни съдове. 

Десантът в Нормандия става най-голямата десантна операция за цялата история на войните. 

Срещу съюзническите сили се изправят войските на германската Група армии „Б“ под командването на генерал-фелдмаршал Ервин Ромел, наброяващи 528 хил. военнослужещи, 2000 танка и около 7000 оръдия. 

Бойните действия започват с атака на авиацията на съюзниците късно вечерта на 5 юни 1944 г. 

Около 2600 бомбардировачи атакуват германските позиции през цялата нощ. По същото време под прикритието на масираните въздушни удари съюзниците стоварват парашутен десант – една британска и две американски въздушно-десантни дивизии. 

70 години от десанта в Нормандия

 
  •  
  •  
  •  
 
 
 

На 6 юни в 6,30 ч местно време започва стоварването на морския десант. Пет дивизии – две американски, две английски и канадска – дебаркират в пет зони, получили кодовите названия Юта, Омаха, Гоулд, Джуно и Сорд. 

Въпреки че германските войски не очакват атаката, те оказват ожесточена съпротива. Към края на деня 6 юни безвъзвратните загуби (убити, ранени, изчезнали и пленени) сред съюзническите войски съставляват 10,6 хил. души. 

Съюзниците завземат три плацдарма и брода на реките Див и Орн, което им позволява да пристъпят към стоварване на бойна техника. За нейното снабдяване с гориво

от Великобритания през пролива за първи път в световната практика са прекарани 20 бензинопровода. 

Към 12 юни от Източния фронт в Нормандия са прехвърлени 12 германски дивизии. Към този момент обаче съюзниците са създали общ плацдарм с дължина 80 км по фронта и 10-17 километра в дълбочина, осигурен с прикритие по въздух и по море, а също и със снабдяване. 

Опирайки се на този плацдарм, те започват настъпление и на 29 юни овладяват Шербур, на 18 юли – Сен Лоа, на 20 юли – Каен. 

В резултат на операцията, приключила на 24 юли 1944 г., е завзета територия от около 100 км по фронта и до 50 км в дълбочина.

Плацдармът се оказва два пъти по-малък от предвидения по първоначалния план.

На него обаче могат да бъдат съсредоточени сили и средства за провеждането на крупна настъпателна операция в Северозападна Франция. 

За периода от 6 юни до 24 юли 1944 г. съюзническите войски губят 122 хил. души, а германските - 117 хил. Загиват и около 20 хиляди мирни граждани. 

Осемнадесет държавни и правителствени лидери, сред които шест короновани особи, участват днес в възпоменателните церемонии. 

Лидерите ще присъстват на възстановка на събитията отпреди седем десетилетия в Сорд бийч – кодовото название на най-източната от петте зони на нормандския бряг, край градчето Уистрам, където на 6 юни 1944 г. дебаркират британските военни. 

На възстановката освен лидери като френският президент Франсоа Оланд, американският му колега Барак Обама, руският президент Владимир Путин, британската кралица Елизабет Втора, белгийският крал Филип, германската канцлерка Ангела Меркел и канадският премиер Стивън Харпър, ще присъстват и 7000 души, сред които стотина френски ветерани и 800 чужди ветерани, половината от които британци, а една четвърт – американци. 

Източник: ЕПА/БГНЕС

Извън официалната програма на церемониите руският президент Владимир Путин и той ще има двустранни срещи с Меркел, Камерън и Оланд, за да обсъждат украинската криза. 

На 8 юни хиляда парашутисти от няколко страни, от които 800 военни, ще направят колективен скок в Сент-Мер-Еглиз, първия освободен благодарение на дебаркирането френски град. 

Като цяло 70-годишнината от десанта ще се отбележи с общо 400 прояви.

Мерките за сигурност са драконови: мобилизирани са 12 хил. полицаи, военни и пожарникари. 

Медицинска помощ пък ще осигуряват 900 парамедици и пожарникари, 400 медицински сестри и 300 доброволци.

Асланов: При атака отвън БСП се сплотява, Станишев не е заплашен

/КРОСС/ "Обикновено, когато е нападната отвън, както сега, БСП се сплотява вътрешно, така че в момента председателят на партията Сергей Станишев едва ли има основание да се чувства заплашен, макар и широко неодобряван като лидер." Така социологът от агенция "Афис" и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов коментира пред "Дневник" ситуацията в партията след вчерашното изявление на лидера на ДПС Лютви Местан. "БСП е в режим на оцеляване. Първо трябва да се разбере със себе си - не какво искат другите от нея да направи, а какво тя самата иска да направи със себе си", каза той. И отбеляза, че събитията очевидно изпреварват готовността на партията. "Нужни са решения - организационни, кадрови, вътре в партията. Но БСП има инстинкт за оцеляване, тя на няколко пъти е започвала от нулата", каза още Асланов. Той допусна, че точната дата на изборите може да се размине със заявката на Местан за последната седмица на ноември или първата на декември. Според него окончателното решение все пак е на премиера Пламен Орешарски. Според Асланов Местан иска избори в края на годината, тъй като е важно кой ще подготвя бюджета за 2015 г. и по-важното - кой ще разпределя парите за новия програмен период. До обявените от Местан дати този процес според него ще е приключил. "Ясно е и защо лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов иска избори 2 в 1 догодина - за него е най-изгодно", добави той.    

Русия трябва да признае действията си в Украйна

"Таймс": Руският народ страда от колективна липса на памет


Местан изненадал Станишев за вот до края на годината

Соцлидерът: Формулата "програмно правителство" в голяма степен се изчерпа


Цачева: Ако хората поискат Борисов, той ще бъде премиер

Категорично няма договорка и пресконференцията на ДПС не е резултат от такава. Държавата е болна, говорим го отдавна, а вчера ДПС предложи лечението да започне късната есен. Всеки ден отлагане на оставката с мъгляви обяснения за анализ е решаващ, оставката трябва да дойде веднага, заяви по НТВ Цецка Цачева от ГЕРБ.

Всичко се върти около Путин

 Вместо в някой елегантен замък, в някой идиличен хотел или пък - както беше планирано, в руския черноморски курорт Сочи, държавните и правителствени ръководители на седемте водещи индустриални нации провеждат срещата си в безличната сграда на Съвета на Европа в Брюксел. Несекващият дъжд и шумът от строителните площадки подсилват мрачната атмосфера. Да, мястото на срещата е всичко друго, но не и красиво. Затова пък Брюксел има богат опит в провеждането на подобни форуми. На всеки няколко седмици тук пристигат черните лимузини на държавните и правителствени ръководители, без да е необходимо цялата инфраструктура да бъде прекроявана. Затова беше повече от ясно, че след като лидерите от Г-7 отказаха да отидат в Сочи - в знак на протест срещу политиката на Русия спрямо Украйна, новото място на срещата им можеше да е само Брюксел.

Нови санкции?

Заради анексията на полуостров Крим Русия бе (временно) изключена от групата Г-8. Или както се изрази председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой - това е "политическата цена", която Москва трябва да плати. В същото време е пределно ясно, че Русия трябва да се върне в елитния клуб - и то колкото е възможно по-скоро. Само че нито Херман ван Ромпой, нито председателят на ЕК Жозе Барозу пожелаха да отговорят еднозначно на въпроса на един журналист, който попита дали Русия ще трябва да се откаже от Крим, за да бъде върната в кръга на водещите индустриални нации. Вместо да отговори на това конкретно запитване, Херман ван Ромпой призова Русия да си сътрудничи с новоизбрания украински президент и да се включи в усилията за деескалация на напрежението.

Барозу заяви на свой ред, че ЕС трябва да продължи да оказва натиск спрямо Русия. Казвайки това, той де факто загатна, че ако Русия не допринесе за деескалация на конфликта, ЕС ще засили санкциите. Въпросът е как Г-7 ще дефинира казаното от Барозу. Всички в групата са единодушни, че при евентуално нахлуване на Русия в Източна Украйна червената линия ще е окончателно прекрачена. Но какво да се прави, ако тази линия не бъде прекрачена? Да бъдат ли наложени обхватни икономически санкции, които ще засегнат най-вече руските газови и петролни доставки? По този въпрос Г-7 не заема единна позиция - поради простата причина, че тази мярка би имала различни последствия за отделните страни. Докато за една Германия например подобно развитие би било свързано със сериозни загуби, САЩ и Канада няма от какво да се опасяват. А това позволява на американския президент да поддържа по-твърд курс спрямо Русия.

Меркел и Обама по време на разговорите в Брюксел

Меркел залага на диалога

Още преди началото на срещата на Г-7 германската канцлерка Ангела Меркел похвали единството на групата по отношение на руско-украинския конфликт и заяви, че това единство трябва да продължи. Защото - както изтъкна Меркел, евентуално разцепление в редиците на Г-7 би подсилило позицитие на руския президент Путин. И макар да не изключва изостряне на санкциите, германската канцлерка се застъпва за продължаване на диалога с Русия.

Все още не е ясно дали американският президент Обама ще разговаря на четири очи с Путин в рамките на предстоящата в петък възпоменателна церемония в Нормандия по повод 70-та годишнина от десанта на съюзническите войски. Френският президент Оланд, британският премиер Камерън и германската канцлерка Меркел вече са планирали разговори с руския президент. Впрочем, поведението на отделните лидери по време на това честване ще покаже какъв ще е оттук нататък подходът спрямо Русия. Как ще се държи Путин? Кой ще разговаря с него? Кой ще му подаде ръка? Всеки малък жест ще е от значение.

Пускат допълнителни автобуси за Задушница в Стара Загора

На 07 юни 2014 год. (събота) фирма „Автобусни превози – Стара Загора" ООД осигурява допълнителни автобуси до гробищен парк. Това става ясно от информацията на община Стара Заг...

Пепел от рози

  Мислеше си за бележката, която Мустафа набързо пъхна в ръката й точно когато се разделяха. Чакаше съседите да си тръгнат, за да я прочете. По което и време да получеше писмо от Мустафа, ни...

Посолство за извъземни ще строят в Канада

Канадска религиозна група иска да построи първото посолство за извънземни. Според техните вярвания извънземните са създали расата на Земята. Тя вярват, че човеците вече са създали нови извънземни в...

Meси: Шампионската лига е страхотна, Световната купа - специална

Звездата на Барселона и националния тим на Аржентина Лионел Меси направи интересно сравнение между два от най-големите футболни турнира в света - Шампионска лига и Световното първенство."Отборът ...

Ходжсън: Имаме много добри шансове за световна титла

"Защо да ходим до Бразилия, ако не мислим, че можем да спечелим купата?", заяви селекционерът на Англия Рой Ходжсън."Всеки, който е на мнение, че ние не можем да спечелим и не сме сред ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване