Статус на деня: Колеги политолози, Станишев и Партията ни крадат хляба


"Колеги политолози, Станишев и Партията продължават да анализират... Е сега какво - да вървим пък ние да управляваме - като ще си крадем така хляба..." е новият статус във "Фейсбук на политолога Огнян Минчев.

На заседание на парламентарната група на БСП тази сутрин по-голямата част от депутатите реагирали срещу заявката на лидера на ДПС Лютви Местан за предсрочни избори в края на ноември или в началото на декември. 

В БСП смятат, че те биха спечелили от бързи предсрочни...

Обама и Путин разговаряха 15 минути в Нормандия

За първи път от началото на кризата в Украйна

Американско риалити ще показва как жени раждат в дивата природа

Ново американско риалити предаване ще показва как жени раждат в дивата природа без никаква лекарска помощ, пише Ново американско риалити предаване ще показва как жени раждат в дивата природа без никаква лекарска помощ, пише "Дейли мейл". Идеята е да се показват раждания насред природата на живо, като жените няма да получават помощ, но все пак ще бъдат наблюдавани от екипа на предаването. Продуцентите се надяват шоуто да има рекорден рейтинг,

Тиесто започва шоуто си по-рано

Входът на парка на летища София отваря в 21:00 часа

България без стиснатост, или за даренията за партията на Бареков


Препубликуваме текста на Давид Джамбазов от сайта "Отворен парламент". Заглавието и акцентите са на "Дневник"

Наблюдатели, рекрутирани от компания за лесен кредит; застъпници, съгласили се да дадат личните си данни срещу 30 лева – бедни хора се събуждат една сутрин, осъзнавайки, че са се превърнали в елит – най-щедрите дарители за политическа кампания в историята на България. 500 човека, които могат да засрамят всяка американска кампания за набиране на средства, или казано по-просто...

13 000 работни места съкращава Автоваз

Намаляват се разходите на фона на спадащите продажби

Най-големият инвеститор в Кърджали отваря трети завод

Компанията за производство на каучукови изделия за автомобилната промишленост "Теклас България" отваря третия си завод край Кърджали и днес отбеляза 8 г. от присъствието си у нас, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Петър Волгин: Задължителното гласуване е възможно най-тъпата идея

Предложението за задължително гласуване е възможно най-тъпата идея, която може да роди, който и да е български политик. Тук визирам всички български политици – и от ляво, и от дясно, и от центъра... Това коментира пред OFFNews журналистът Петър Волгин по повод предложението на лидера на БСП Сергей Станишев за въвеждане на задължително гласуване. Идеята беше подкрепена и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.  "Всички, които казват, че трябва да има задължително гласуване, всъщност ни казват едно: „Ние сме некадърни, ние не можем да убедим хората да гласуват за нас, ние не можем да излезем с идеи, които да са убедителни, които да са привлекателни“ и да накарат гласоподавателите да идат до урните. И след като ние сме толкова некадърни и нефелни, ние обаче ще ги задължим тези гласоподаватели да идат до урните. Тоест, това ми напомня времето на социализма, когато на повечето хора, на които не им харесваше и те не приемаха неговите догми, но управляващите тогава ги задължаваха да направят едно или друго, включително ги задължаваха и да ходят да гласуват. Ето на това ми прилича тази идея за задължително гласуване", коментира Волгин. Той смята, че задължителното гласуване няма да намали ролята на ДПС. "Защото, представете си какво ще стане при едно задължително гласуване: хора, които така или иначе не са искали да гласуват, ще бъдат накарани да идат до урните под страх от глоба, след което те или ще нарисуват един нецензурен символ върху бюлетината, или ще задраскат цялата бюлетина, или ще гласуват за някакви странни ексцентрични партии, за да направят напук на тези, които са им развалили неделния ден. Така че, ако се правят такива сметки да се удари някой, това са сметки без кръчмар", каза журналистът. Той смята, че вместо да бъдат накарани насила да отидат до урните, гласоподавателите трябва да бъдат стимулирани с идеи. "Надявам се все пак, че здрав разум има в политическата класа и че шефовете на по-големите политически партии все пак ще осъзнаят, че е по-добре да си размърдат мозъчните клетки и да измислят нещо, с което да накарат избирателите да отидат до урната, а не да го ръчкат като добитък със заплахи за глоби или административни санкции. А какво ще решат избирателите си е техен въпрос. Възможни са всякакви комбинации, възможно е да управляват ГЕРБ с ДПС, ГЕРБ с друга конфигурация, например Бареков. Може БСП и ДПС отново да управляват – всичко е в ръцете на гласоподавателя. Във всеки случай, на мен политиците ми се иска да са по-интелигентни", каза още той. 

Няма краен срок за номинирането на новите еврокомисари

Няма краен срок за номинирането на следващите еврокомисари от националните правителства. Това уточни на пресконференция в отговор на въпрос говорителят на ЕК Пиа Хансен, предаде БТА в петък от Брюксел.   Въпреки това очакваме правителствата бързо да направят своите номинации, макар договорът за ЕС да не поставя срокове, добави тя. Опитът показва, че номинирането на кандидатите за ЕК се извършва бързо след определянето на новия председател на комисията, отбеляза Хансен.   Все още не се намираме в етапа на официалните номинации. Засега се намираме в онази част на процедурата, в която председателят на Европейския съвет прави консултации за номинирането на следващия председател на ЕК, добави говорителят. Хансен поясни, че няма законово задължение Европейският съвет да излъчи номинация за следващ председател на комисията на предстоящото си заседание в края на юни.   Според процедурите се предвижда на сесията си на 14-17 юли Европейският парламент да гласува тайно новия председател на комисията, предложен от Европейския съвет. Подобна процедура ще бъде извършена за първи път в историята на ЕС. За да бъде избран, номинираният за председател на ЕК трябва да получи 50 процента от гласовете на евродепутатите плюс един глас (т.е. поне 376 гласа).   През септември евродепутатите ще изслушат номинираните за еврокомисари в парламентарни комисии, които работят в областта, за която би отговарял кандидатът. Изслушванията ще бъдат открити, а след тях парламентарните комисии ще съставят оценките си на закрито заседание. Случвало се е тези изслушвания да доведат до оттегляне на кандидата за еврокомисар или до промяна на неговия ресор.   Гласуването на състава на ЕК е насрочено за октомври. След като бъдат гласувани от ЕП, председателят на ЕК и неговите комисари следва да бъдат назначени от Европейския съвет, който взима решението с квалифицирано мнозинство.

Хаосът в Сао Пауло се засилва, полицията използва сълзотворен газ


Най-големият бразилски град Сао Пауло се изправи пред втори ден на транспортен хаос, тъй като стачката на служителите в метрото и протестът по улиците за условията на живот продължават. 

По-малко от седмица от мача на откриването на световното първенство между Бразилия и Хърватия полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне хората, които са блокирали една метростанция Около 1/3 от станциите на метрото останаха затворени рано сутринта. Повече от 200-километров трафик задръсти...

Съдът пусна Сапунджиев, убиеца на Паоло, у дома

Старозагорският окръжен съд пусна под домашен арест Георги Сапунджиевм, който на 1 юни премаза 4-годишният Паоло на пешеходна пъте в града.

САЩ заплашиха със санкции всички българи, които работят с "Южен поток"

Съединените щати ще наложат санкции на всички български фирми, които работят съвместно със "Стройтрансгаз" (Русия) по изграждането на "Южен поток". Това става ясно от изявление на посланик Марси Рийс, публикувана на страницата на посолството във фейсбук преди минути.
Ето и целия текст:
В отговор на действията на Русия в Украйна Съединените щати Съединените щати ще наложат санкции на всички български фирми, които работят съвместно със "Стройтрансгаз" (Русия) по изграждането на "Южен поток". Това става ясно от изявление на посланик Марси Рийс, публикувана на страницата на посолството във фейсбук преди минути. Ето и целия текст: В отговор на действията на Русия в Украйна Съединените щати

Гробищните места във Варна отново са на изчерпване

Нуждата от обособяване на нов гробищен терен е крещяща и ако не се вземат мерки навреме догодина няма да има къде да се погребват покойниците, заяви шефът на общинското дружество „Обреди“ Любчо Любчев пред комисията по собственост и стопанство.

Уволниха игумена на Басарбовския манастир

/КРОСС/ Кадрови „кадрили" са започнали в Русенската митрополия. Снощи са били връчени предизвестия за уволнение на басарбовския игумен архимандрит Емилиан, секретаря на митрополията Ангел Младенов и на счетоводителя на митрополията. Отец Емилиян и Младенов се считаха за едни от най-приближените хора на Негово Светейшество Патриарх Неофит по времето когато бе митрополит на Русенска епархия.По думите на двама от потърпевшите, архимандрит Емилиян и Ангел Младенов, обяснения не са им били дадени. Архимандрит Емилиян допълни, че приема със смирение заповедта и остава редови монах в Басарбовския манастир.Младенов пък, който е на този пост от 2005 г. заяви, че вече имал предложение за работа и не се чувствал засегнат от решението на митрополита. По думите му, нормално било всеки владика да сформира свой екип, на когото да има доверие.И за двамата освобождаването не било неочаквано, тъй като те не се разбирали с владиката и било просто въпрос на време те сами да подадат заявление за напускане.Днес митрополит Наум отсъстваше от града, а опитите да установим контакт с него по телефона за коментар на уволненията останаха без резултат. По неофициална информация основна причина за уволненията са нередности, разкрити при поръчания от дядо Наум при встъпването му в длъжност финансов одит, резултатите от който не били добри, пише „Русе нюз".

Мъжът, прегазил Паоло, се прибира в къщи

Стара Загора /КРОСС/ Съдът пусна под домашен арест убиеца на малкия Паоло Георги Сапунджиев. Обвинението поиска най-тежката мярка за шофьора - задържане под стража.Според адвоката на Сапунджиев Георги Георгиев това е прекалено тежка мярка, но все още не е сигурен дали ще я обжалва. По време на съдебното заседание мъжът, който премаза Паоло, отказа всякакъв коментар.По-рано в съдебна зала адвокат Георгиев поиска за клиента си подписка или парична гаранция.В съдебната зала бе представена и медицинската епикриза от отделението по Неврохирургия, където Сапунджиев беше настанен. Според документа той се намира в добро състояние.Решението на Окръжният съд ще влезе незабавно в сила и може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.   Снимка: starozagorci.com

Повечето американци виждат края на кризата през 2017 г.

Според 16 на сто от гражданите на САЩ рецесията ще трае вечно


Съдът остави под домашен арест шофьора, прегазил Паоло

Съдът остави под домашен арест Георги Сапунджиев - шофьорът, прегазил 4-годишния Паоло в понеделник в Стара Загора, съобщи БГНЕС.
 Адвокатът на Сапунджиев заяви, че обвиняемият не заслужава най-тежкото наказание, за което съдът настоява, а именно - задържане под стража, тъй като "престъплението е извършено по невнимание". Съдът остави под домашен арест Георги Сапунджиев - шофьорът, прегазил 4-годишния Паоло в понеделник в Стара Загора, съобщи БГНЕС.  Адвокатът на Сапунджиев заяви, че обвиняемият не заслужава най-тежкото наказание, за което съдът настоява, а именно - задържане под стража, тъй като "престъплението е извършено по невнимание".

Люто маане гърми от колата на Грахич

В името на любовта татуираната певица от шоуто на Слави вече е на "ти" с циганския.

БСП няма да подкрепи идеята за сливане на НАП и митниците

БСП няма да подкрепи идеята на ДПС за създаване на мегаведомство за събиране на данъчните приходи, като се обединят сегашната Национална агенция за приходите и Агенция "Митници". Това обявиха в петък от пресцентъра на партията.   Ден по-рано зам.-председателят на парламентарната група на ДПс Йордан Цонев лансира идеята за създаване на обща приходна администрация, за да се подобри събираемостта на приходите, като припомни, че такова предложение е било дадено от Световната банка преди години, но е било прието само създаването на Националната агенция за приходите. Тя е обединила събирането на данъците и осигурителните вноски, които дотогава е администрирал НОИ.   Финансовият министър Петър Чобанов по принцип одобри предложението, но каза, че това е огромна трудоемка задача и подготвителна работа, което изисква време.   Съгласни сме с позицията на министър Чобанов, че за целта е необходимо постигане на обществено съгласие, е мнението на БСП.   В настоящата политическа ситуация подобна идея и дългосрочна реформа не може да бъде реализирана и БСП няма да подкрепи нейното стартиране, заявиха още от БСП.

ГЕРБ: Референдум за задължителния вот и избори "2 в 1"

Днешният призив на лидера на БСП Сергей Станишев за въвеждане на задължителното гласуване изглежда неискрен, обслужващ двустранните отношения с ДПС и невъзможен за реализиране в преброените дни на 42-то Народно събрание и кабинета на Пламен Орешарски, заявиха от ГЕРБ.

Пазарът на имоти у нас започва да се връща към растеж


Пазарът на недвижимите имоти в България започва да обръща тренда - минавайки през дъното, тръгва в посока нагоре, но все още не сме влезли в нови ценови нива. Това заяви Ирена Перфанова - председател на Управителния съвет на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ), което обединява 270 компании, около 1500 професионалисти, цитирана от БТА.

Естествено тенденцията първо се отразява в големите градове, в по-представителните региони, които са с по-високи ценови нива, посочи тя. По...

"Албена" е под вода заради преляла река

От сутринта екипи на пожарната се опитват да разчистят затлачените ръкави

Политолог: БСП се опита да опровергае, че ДПС управлява

Политолог: БСП се опита да опровергае, че ДПС управлява

Пресконференцията на БСП се опита да опровергае наложилото се мнение, че ДПС диктува в държавата. Това каза политологът Първан Симеонов, цитиран от "Фокус".

„Първо, нямаше ясен отговор на въпроса, който занимава всички, а именно, кога ще са предсрочните парламентарни избори. Но въпреки това, горе-долу се очерта визията на Сергей Станишев и тя е за есента. В известна степен дори по-рано от това, което ДПС предложи. Станишев смени темата. Хвърли въпроса за задължителното гласуване, като своеобразно „разлайване на кучетата” в друга посока. БСП сваля гарда или поне Станишев го прави. Явно ще се върви на избори още тази година. Като че ли отпадна възможността БСП да пробва, да удължи престоя си във властта”, обясни той.

Според Симеонов, чрез засягане на темата за задължителното гласуване Сергей Станишев е постигнал три неща: „Първо – протакане, например докато се реши въпроса за неговата лична политическа съдба и продължението на неговата лична политическа биография. Второ – смяна на темата, което даде малко глътка въздух и смени въпросите на журналистите, както и темите за коментар в медиите. И трето – това беше действително опит за натриване на носа на ДПС по една проста логика и тя е всяко задължително гласуване или всяко насърчаване на гласуването, вдига активността, и олекват партиите, които разчитат на твърди и контролирани гласоподаватели. Само че тук трябва да се направи едно много важно уточнение. По този начин Станишев казва на ДПС: „Не вие ще решавате, защото ние можем да се разберем с всички останали и без вас”. Вие виждате, моментално подобна теза защитиха и ГЕРБ, и „България без цензура”. Референдум с подобно предложение предлагаше и самият президент. Тоест БСП каза: „Вие сега ще се опитвате да бъдете балансьори, от вас да зависи властта в България, но ние пресичаме тези ваши планове”, обясни Първан Симеонов.

Съдът остави под домашен арест шофьора, прегазил 4-годишния Паоло

Съдът остави под домашен арест Георги Сапунджиев - шофьорът, прегазил 4-годишния Паоло в понеделник в Стара Загора, съобщи БГНЕС.
 Адвокатът на Сапунджиев заяви, че обвиняемият не заслужава най-тежкото наказание, за което съдът настоява, а именно - задържане под стража, тъй като Съдът остави под домашен арест Георги Сапунджиев - шофьорът, прегазил 4-годишния Паоло в понеделник в Стара Загора, съобщи БГНЕС.  Адвокатът на Сапунджиев заяви, че обвиняемият не заслужава най-тежкото наказание, за което съдът настоява, а именно - задържане под стража, тъй като "престъплението е извършено по невнимание".

Боксьорката Деница Елисеева загуби полуфинал на европейското

Деница Елисеева загуби по точки от Кети Тейлър (Ирландия) в кат. до 60 кг, на полуфинала на Европейското първенство по бокс за жени в Букурещ. След поражението българката остана с бронзов медал. Ирла...

Оланд изтъкна приноса на Червената армия за разгрома на Фашистка Германия

Френският президент Франсоа Оланд поздрави "куража на Червената армия" и "решителния принос на народите от някогашния Съветски съюз" за победата на съюзниците. Той каза това в ре...

Русия победи Мароко и заминава с усмивка за Бразилия

Русия спечели последната си контрола преди отпътуването за световното първенство в Бразилия. Сборная победи с 2:0 Мароко на стадион "Локомотив" в Москва. Головете отбелязаха Василий Березутс...

Задължителното гласуване - въпроси и варианти


За да бъде въведено задължително гласуване, е необходимо промяна на Конституцията и по-конкретно член 42, в който е записано, че всички граждани, навършили 18 години."имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа".

Инициативата за промяна на основния закон може да дойде от една четвърт от депутатите или от президента. При това положение предложението може да бъде внесено от шестдесет народни представители - колкото депутати имат и ГЕРБ, и БСП,...

Министър Вигенин награди със „Златна лаврова клонка" Пиер Вимон

/КРОСС/ Министър Кристиан Вигенин награди днес Изпълнителния генерален секретар на Европейската служба за външна дейност Пиер Вимон със „Златна лаврова клонка". Най-високото отличие на Министерството на външните работи на Република България се връчва за неговия значим принос за развитието на Общата външна политика и политика за сигурност на Европейския съюз, както и за изграждане на ЕСВД. ЕС постигна огромен напредък в развиването на Обща външна политика и политика на сигурност. Създаването на ЕСВД бе първата стъпка в тази посока и знам колко усилия положихте Вие, за да бъде успешна тя, заяви на официалната церемония министър Вигенин. Той подчерта, че задължение на всички страни-членки е да продължат да подкрепят нейното бъдещо развитие. „За да имаме силен Европейски съюз, трябва да имаме и силна Европейска служба да външна дейност", допълни българският външен министър. За мен тази награда е голяма чест. Приемам отличието като признание за труда на всички колеги от ЕСВД, заяви от своя страна Пиер Вимон. По думите му, изграждането на Службата е инициатива с голямо значение, като работата в тази посока трябва да продължи. Сигурен съм, че и моят наследник, и този след него ще има какво да направят, защото не може за един ден да се промени традиция, която е съществувала 50 години, отбеляза още Изпълнителният генерален секретар на Европейската служба за външна дейност

Българската банка за развитие ще подкрепи кредитните кооперации във финансирането на селскостопански производители

Възможностите за партньорство между Българската банка за развитие и кредитните кооперации в България бяха обсъдени на среща в Министерския съвет, инициирана от зам. министър-председателя по икономическото развитие г-жа Даниела Бобева. В нея участваха представители на Националния кооперативен съюз на взаимно-спомагателни кредитни кооперации на частни земеделски стопани „Евростарт“, Германския кооперативен райфайзен съюз, ББР, Националният гаранционен фонд, МЗХ, БНБ и земеделски производители.

Страните се споразумяха да реализират три основни варианта за сътрудничество: да се създаде специфичен продукт за съфинансиране между Националния кооперативен съюз и ББР; да се предостави ресурс за кредитни кооперации (он-лендинг), както и да се активизира експортното финансиране от страна на банката към членовете на кооперациите.

Изпълнителният директор на ББР Иван Христов предложи да се създаде продукт по програмата за финансиране на търговските банки, като се предостави ресурс за кредитните кооперации, който впоследствие те да предоставят на своите членове. „Това е отлична форма, тъй като парите ще отиват по предназначение до производителите, които имат нужда от тях. Кредитните кооперации познават отлично членовете си и ще могат да ги финансират според нуждите и финансовото им състояние“, коментира вицепремиерът.

Другата възможност, предложена от ББР, е да се сключи споразумение между банката и Съюза на кредитните кооператори кооперациите да служат като посредници на ББР за финансиране на по-големи проекти.

„Експортното финансиране също е изключително атрактивно за производителите на селскостопанска продукция“, обяви г-н Христов.

Светлана Александрова, директор на дирекция „Развитие на селските райони“ в МЗХ съобщи, че Оперативната програма за развитие на селските райони 2014-2020 предоставя нови възможности за стартиращи предприятия, за достъп на производителите до пазара и за сътрудничество между производителите. „За първи път има стартова безвъзмездна помощ от 2000 евро за малки производители“, подчерта г-жа Александрова. Тя информира участниците в срещата, че е предвидено изработването на наръчници, които да улесняват фермерите при кандидатстване за средства по оперативни програми на ЕС.

Зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева препоръча да се опрости и стандартизира документацията, с която се кандидатства, за да могат стопаните сами да я попълват.

 

Данните за щатския пазар на труда подкрепиха търговията на европейските борси

Акциите на Commerzbank поскъпнаха с над 4% заради спекулации за закупуване от страна на Societe Generale и Banco Santander


Борисов готов на всичко разумно в името на страната

София /КРОСС/ Готов съм на всичко разумно в името на страната. Това каза лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, при проверка на изпълнението на проекта, свързан с обновяване на входа на София. „Какво мисли Сергей Станишев, отдавна съм спрял да се занимавам с него. Когато ме питате за коалиции, това са коалициите, когато се строи и това се показва на хората, всеки ден", допълни още Борисов.„На Станишев пак някой му е виновен, най-вече, че аз съм жив, ако ме нямаше, може би щяха да са първа сила, но сега, понеже е загубил с 12% всички сме му виновни. Затова, аз и кметовете, които бяха в парламента, като партия, единственото, към което се стремим, е да се строи, защото след това хората минават, има кислород, чинарите като станат големи, ще красят този булевард, това е важното", заяви лидерът на ГЕРБ.Бойко Борисов подчерта, че всяко изказване в момента би означавало, че взима страна или че от ГЕРБ по някакъв начин провокират скандала в коалицията в момента - БСП, ДПС и „Атака". Борисов беше категоричен, че няма никаква роля в този пагубен за България сценарий. „Преди една година предупредих, че тройната коалиция между орел, рак и щука не може да съществува. Националисти с БСП и ДПС няма как, няма как партията, която е покръстила българските турци и е изгонила 1 млн. навън, да е в коалиция с ДПС. Те решиха да направят коалиция и доведоха общините и хората до просешка тояга", заяви Борисов

Местан иска обяснение защо 7 депутати от БСП са гласували против осъждането на "Възродителния процес"

Седем депутати от БСП са подкрепили в парламентарната комисия по правата на човека искане на "Атака" да бъде отменена декларацията, с която 41-вото Народно събрание осъди морално "Възродителния процес". Това е абсолютно скандално и неприемливо за нас гласуване на депутати от левицата, заяви пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан в петък. Искането на "Атака" все пак е било отхвърлено, защото петима депутати от ГЕРБ и трима от ДПС са били "против" и така гласовете се изравнили. Един от водещите критерии за демократичността на нашето общество е отношението към "Възродителния процес". Седем народни представители от БСП не са издържали на този критерий, каза Местан и подчерта, че очаква ръководството на левицата да се разграничи. Запитан кога вярва повече на лидера на БСП Сергей Станишев – когато двамата се целуват на Орлов мост, докато Станишев му се извиняваше за "Възродителния процес", или когато депутатите му подкрепят подобни искания, Местан обеща да отговори, след като чуе официалната позиция на ръководството на БСП. На митинг през ноември миналата година в центъра на София Станишев внезапно и набързо поднесе извинения от името на БСП заради историческата вина на партията си за насилственото преименуване на българските турци. Тогава лидерът на ДПС го целуна. "Ако това е позиция само на отделни членове на групата и на съответната комисия, но е позиция, която не се споделя от ръководството на БСП, оценката ми ще е една. Тогава най-вероятно призивът ми ще бъде тези зрели позиции на лидера час по-скоро да се споделят от всички членове на групата и от целия актив на БСП", каза в петък Местан за гласуването на червените депутати. "Ако обаче позицията на ръководството на БСП е в подкрепа на гласуването на седемте народни представители, тогава пред нас ще възникне още по-драматичният въпрос - за какво става въпрос, какво се е случило на Орлов мост", добави той. Местан подчерта, че за да не бъде обвинен в опит за етнизиране на ситуацията, не е поставил въпроса на срещата си със Станишев в сряда, нито пък на пресконференцията в четвъртък, когато настоя за предсрочни парламентарни избори в края на годината. "ДПС е друга партия, ние нямаме нужда от преднамерено етнизиране, за да разчитаме на консолидирана подкрепа от избирателите си", каза той.   Решението му да поиска публично обяснение от ръководството на БСП става на фона на драстично влошените отношения между двете коалиционни партии и предложението на Сергей Станишев за въвеждане на задължително гласуване, което би било удар за ДПС.

Задържаха двама за акцията „Вън, слуги на Газпром“ (видео)

Двама членове на Протестна мрежа бяха задържани от полицията минути след края на акцията „Вън, слуги на Газпром“ пред Парламента. Ивайло Стоименов и Любомир Авджийски в момента се намират в 01 РУП-СДВР в столицата и ще останат там за 24 часа. По информация на Noresharski.com срещу двамата е образувано досъдебно производство по нареждане от най-високо ниво в МВР, въпреки че деянието не може да мине за дребно хулиганство. Най-вероятно делото срещу двамата ще бъдде гледано още утре.

В петък следобед група протестиращи, част от Протестна мрежа, изписаха със спрей върху загражденията пред сградата на Народното събрание „Вън, слуги на Газпром! #ДАНСnomore“. Протестната акция бе поредната проява на обществено недоволство срещу прокарването на руските интереси в България и срещу опитите на правителството да узакони непрозрачния строеж на „Южен поток“ през страната ни.

„Решихме да го напишем, понеже в България в момента властва една престъпна групировка, която обслужва интересите на Русия и на холдинга Газпром. Тя се опитва да ни отдалечи от нашата европейска идентичност и в момента изборът е цивилизационен“, каза минути преди да бъде задържан от полицията Ивайло Стоименов, един от участниците в акцията .

В късния следобед служители на МВР направиха неуспешни опити да покрият с черен спрей надписа „Вън, слуги на Газпром!„.

The post Задържаха двама за акцията „Вън, слуги на Газпром“ (видео) appeared first on Noresharski.com.

Куюмджиев не изключва скок на тока

В отговор на болезнения въпрос, дали ще има увеличение на цената на тока депутатът от БСП Явор Куюмджиев заяви, цитиран от „Свободен народ", че този въпрос трябва да се отправи най-вече към ДКЕВР. Според него, за да не се стигне до такова увеличаване, трябва да се предприемат мерки за ограничаване на най-големите разходи, които са в системата, а те са на базата на дългосрочно подписани договори.

НАБЧ сезира ЕК и Европейския съд как правителството заобикаля закона

Национална асоциация „Българско Черноморие” ще изпрати официален сигнал до Европейската Комисия и до Европейския съд в Люксембург за това как българското правителство заобикаля Закона. Нашият сигнал касае спорния проект за създаване на Национален парк „Българско Черноморие”. Управляващите се опитват да осъществят тотален мораториум върху стотици хиляди декари, може би и частни имоти в двукилометровата зона от морския бряг, без да спазят ангажимента си за широка обществена дискусия по този изключително важен казус, който засяга над 1 млн. жители. Вместо така обещаната “широка обществена дискусия”, правителството е организирало някакво символично обсъждане само в три града – Варна, Добрич и Бургас, при това без да се даде предварителна гласност. Очевидно планът на правителството е този въпрос да мине тихомълком и формално, а след това управляващите да направят каквото си искат, без да се интересуват реално какво мислят хората. За намерението ни да сезираме ЕК и Международния съд вече сме уведомили председателя на Народното събрание, министър-председателя, министъра на околната среда и водите и омбудсмана на Р България. Настояваме да се организират и проведат наистина широки и подробни дискусии във всички морски общини като Шабла, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско и Царево. Да се предизвика и мащабен медиен дебат, защото превръщането на 1/3 от България в Национален парк и то върху крайморските земи, които движат основно колабиращата ни икономика е равносилно на геноцид и самоунищожение.

 

 

Господа, управляващи, ние хората не сме ваши пионки и това ясно ви го показахме на последните евроизбори! Обръщаме се към всички от кабинета “Орешарски” и всички които се въртят около него: “Спрете да си играете със съдбите и личната неприкосновена собственост на обикновените хора! Вие, господа не сте робовладелци и не ни притежавате! Спрете да погазвате законите в тази крайно бедна държава и спрете да обричате на глад, мизерия, принудителна емиграция и самоубийства все повече и повече хора!” Това не е молба, а ултиматум с който ние обикновените хора се опитваме да защитим националните интереси на България и нейните граждани!

С уважение,
Управителния съвет на Национална асоциация „Българско Черноморие”

 

САЩ налагат санкции на всички българи, които работят с "Южен поток"

САЩ заплаши да постави в черния си списък българските фирми, които работят съвместно със "Стройтрансгаз" (Русия) по изграждането на "Южен поток". Американското посолство в България изрази силна загриженост във връзка с решението на България да възложи строежа на тръбата по проекта "Южен поток" на Русия ("Стройтрансгаз"). Това пишат от посолството на официалната си страница във Facebook. В позицията си дипломатическото представителство на САЩ посочва, че страната е добавила компанията "Стройтрансгаз" в списъка на фирмите със специално обозначение заради действията на Русия около кризата в Украйна. САЩ "съветват" българските фирми да не работят със "Стройтрансгаз", защото могат също да попаднат в "черния списък" на страната. Ето какво гласи цялата позиция на САЩ, публикувана на сайта на посолството им във Facebook: "Стройтрансгаз и нейните клонове в Списъка на САЩ за налагане на санкции срещу определени лица, публикуван на 28 април т.г. Тези санкции забраняват всякакви бизнес отношения от страна на американски граждани със Стройтрансгаз и замразяват капиталите на тази компания в Съединените щати. Санкциите са част от по-широките усилия от страна на международната общност да държи Русия отговорна за нарушаване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Ние сме дълбоко загрижени от скорошното решение на България да предостави изграждането на газопровода „Южен поток“ на Стройтрансгаз. Моментът не е подходящ да се работи с Русия по обичайния начин. Съветваме българските фирми да избягват да работят с фирми и лица, санкционирани от САЩ. Фирми или физически лица, които предоставят материална подкрепа на Стройстрансгаз, могат също да се окажат под ударите на санкции от страна на САЩ. Важно е Съединените щати и ЕС да продължат да работят заедно, за да покажат ясно на Русия, че нейните действия в Украйна ще продължават да имат последствия."

Любо Пенев поема Ботев, но не зарязва националите

Любослав Пенев поема Ботев Пловдив, но остава и национален селекционер.

БСП няма да подкрепи ДПС за сливане на НАП и Митниците

Позицията на социалистите идва на фона на разговора през медиите на лидерите на двете партии, които си партнират в управлението

Кметовете на ГЕРБ заплашиха "Орешарски"

София /КРОСС/ Кметове на ГЕРБ се срещнаха с лидера на партията Бойко Борисов в парламента. Целта на срещата бе да се набележат конкретни мерки какво да правят кметовете, предвид спрените пари по оперативни програми, финансовите корекции и ситуацията в страната. Градоначалниците приеха декларация, в която изразяват своето възмущение и нарастваща тревога от „действията на правителството, което системно, чрез своите действия и бездействия, ни отклонява от европейския път на развитие. В последните месеци станахме свидетели на спирането от страна на ЕК на плащанията по ОПОС и ОПРР. Очаква се тази съдба да сполети и други програми"."Ние, кметовете на ГЕРБ, избрани от повече от 3,5 милиона български граждани, изразяваме своето възмущение и нарастваща тревога от действията на правителството, което системно, чрез своите действия и бездействия, ни отклонява от европейския път на развитие. В последните месеци станахме свидетели на спирането от страна на ЕК на плащанията по ОПОС и ОПРР. Очаква се тази съдба да сполети и други програми.Изразяваме своето категорично несъгласие с предприетите кампанийни и не добре обмислени мерки от държавните структури, ангажирани с управлението на евро-фондовете за налагане на финансови корекции в особено голям размер на редица български общини, основно управлявани от кметове на ГЕРБ, във връзка с изпълнение на едни от най-важните и същевременно най-тежки инвестиции в публична инфраструктура

Плевнелиев приема трима американски сенатори

Плевнелиев приема трима американски сенатори

Президентът Росен Плевнелиев ще приеме сенаторите от Конгреса на САЩ Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи. Те ще бъдат на посещение в България в неделя, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Очаква се на срещата да бъде обсъдена и ситуацията в Украйна.

Невръстните синове на президента купили ценни книжа за 60 бона

Сравнително скромни суми е декларирал пред Сметната палата за миналата година президентът Росен Плевнелиев, показа проверка на BNews.

Изтече инфо за новите герои от Game оf Thrones V

Много от феновете спекулират, че щом областта Андалусия в Испания се нареди сред локациите за снимки за пети сезон, вероятно голяма част от действието ще се развива в кралстовото на Дорн, където е съсредоточен престолът на Дом Мартел.

САЩ вдигат глобата за „БНП Париба” на $16 млрд.

Ако бъде платена, това ще е най-голямата глоба в историята

Древните болести, оцелели до днес заедно с нас

Кои са най-големите убийци на човечеството?


Пуснаха на свобода човек на Галеви, той се върна за любимото си куче

Осъденият на 4 години затвор за участие в организирана престъпна група, ръководена от Пламен Галев и Ангел Христов-Геле, Апостол Чакалов - Тоци излезе на свобода. Но само няколко час след това се върнал в затворническото общежитие в Самораново, за да си прибере любимото куче, пише в. Осъденият на 4 години затвор за участие в организирана престъпна група, ръководена от Пламен Галев и Ангел Христов-Геле, Апостол Чакалов - Тоци излезе на свобода. Но само няколко час след това се върнал в затворническото общежитие в Самораново, за да си прибере любимото куче, пише в. "Струма". Във вторник сутринта Тоци си взел довиждане със

Човек на Галеви излезе от затвора, върна се за любимото си куче

Осъденият на 4 години затвор за участие в организирана престъпна група, ръководена от Пламен Галев и Ангел Христов-Геле, Апостол Чакалов - Тоци излезе на свобода. Но само няколко час след това се върнал в затворническото общежитие в Самораново, за да си прибере любимото куче, пише в. "Струма".  Във вторник сутринта Тоци си взел довиждане със Осъденият на 4 години затвор за участие в организирана престъпна група, ръководена от Пламен Галев и Ангел Христов-Геле, Апостол Чакалов - Тоци излезе на свобода. Но само няколко час след това се върнал в затворническото общежитие в Самораново, за да си прибере любимото куче, пише в. "Струма". Във вторник сутринта Тоци си взел довиждане със

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване