ГЕРБ предлага специализирани, независими одити за качеството на тока

Сегашният механизъм за контрол не работи, заявяват депутатите от опозицията в мотивите си за промени в Закона за енергетиката


"Господари на ефира" с нови водещи - Милица Гладнишка и Силвестър Силвестров

Двама от най-забавните актьори у нас заемат местата на Мария Игнатова и Румен Угрински, съобщи Нова тв.
Мултиталантливата експлозия Милица Гладнишка е единият избор на продуцента Джуди Халваджиян. Преди година тя участва в първия сезон на „Като две капки вода“, зае второто място и спечели наградата да бъде жури в следващия сезон, Двама от най-забавните актьори у нас заемат местата на Мария Игнатова и Румен Угрински, съобщи Нова тв. Мултиталантливата експлозия Милица Гладнишка е единият избор на продуцента Джуди Халваджиян. Преди година тя участва в първия сезон на „Като две капки вода“, зае второто място и спечели наградата да бъде жури в следващия сезон,

Предложеният за екоминистър без ден трудов стаж

 ДПС ще предложи Станислав Анастасов за министър на околната среда и водите.  „Него имах предвид под характеристиката за млад, енергичен, високо интелигентен кандидат за министър на околната среда и водите”, каза още Лютви Местан.

Източници от на ДПС обаче твърдят, че „интелигентният кандидат“ няма нито ден трудов стаж извън работата си в централата на ДПС, където изпълнявал функциите на „мъжка секретарка“, по думите на съпартийците му.

Анастасов е станал част от Младежкото ДПС преди 8 години като „младо момче, организираше, тичаше, правеше, струваше“, съобщи нашият източник. Друг представител на партията коментира новината за номинацията на младия кадър с думите „Това е виц!“ Нашите източници предположиха, че Анастасов е избран, защото е безкрайно верен на председателя Лютви Местан и е „сложен, за да подписва“.

Съпартийците на бъдещия министър го описват като „свръхамбициозен и с усет за нагаждане“. танислав Анастасов е бил за кратко съветник на икономическия министър Драгомир Стойнев, а на последните избори за Европейски парламент бе на шеста позиция в листата на ДПС.

През 2007 г. за номинирания за министър разказва в. „Капитал“ в материал за кадровата банка на ДПС. Станислав научил за младежката организация от приятели, после посещавал заедно с тях сбирки, харесало му и решил да се запише в структурата.

На въпрос защо е избрал точно движението отговаря:  Защото ДПС има ясно изразена политика към младежите, младежката организация работи реално и партията дава възможност на младите за изява.“

По онова време Станислав е твърдял пред вестника, че партийната кариера не го интересува и че дори не е в час с вътрешните интриги, които обикновено вълнуват активистите на формациите. Не мислел за пост в управлението.

Анастасов е роден на 5 юни 1983 г. Завършил е информатика в Техническия университет в Мюнхен и стопанско управление в Софийския университет. Ако бъде избран от Народното събрание, той ще заеме мястото на Искра Михайлова, която отива в Европейския парламент, след като Делян Пеевски й отстъпи мястото си.

Билетите за слънчевия "Концерт на възглавници" са за...


Читателите g.hristova, mariol, rumensokolov и tanv са победителите в поредната игра на "Детски Дневник", която осигурява безплатни билети за слънчевия "Концерт на възглавници" тази неделя. 

Верен отговор на първия въпрос - "Колко тромпета има в един бас-квинтет?", дадоха 36 читатели. Те посочиха като верен отговор "Два". Право да участват в жребия, който определя победителите, имаха 26, а късметът беше на страната на g.hristova и mariol.

Значително повече - 106 души,...

АБВ с национално съвещание в неделя

/КРОСС/ В неделя, 08.06.2014 г., в зала 7 на НДК, ще се проведе национално съвещание на АБВ. В 11,30 часа е предвидена пресконференция за медиите, която ще се състои в същата зала, по следните теми: 1. Позиции на АБВ относно проблемите и развитието на българската енергетика 2. Актуални политически въпроси Снимка: Булфото, всички права запазени  

Кражба от трансформатор остави без ток 4413 домакинства в София

Кражба на трансформаторно масло стана причина за прекъсване на електрозахранването на 4413 клиенти на ЧЕЗ в селата Лозен, Казичене, Герман, Долни Пасарел и ж.к. Дружба. Аварията е предизвикана в 7.10 ч. Аварийните екипи на ЧЕЗ възстановиха захранването в 10 ч. Само за периода 17-19 май неизвестни извършители източиха маслото от 6 трансформатора в района на столицата и София област. Щетите са за над 100 хил. лв.

Лидерът на БСП Сергей Станишев предлага задължителното гласуване да се въведе

Сергей Станишев, председател на БСП: “Сами по себе си предсрочните избори няма да решат проблемите. Те трябва да гарантират възможност за перспектива за страната и за хората. Знаете, че БСП никога не се е плашила от избори, в т. ч. и от предсрочни. Ние ще проведем консултации и с нашите партньори и с другите политически сили за предсрочни избори – кога би било най-полезно за страната. Не смятам, че отлагането с 1 година, каквито варианти се чуват, би било уместно и полезно, защото няма среда за реализирането на по-дългосрочни приоритети.”

С приемане на тезата за предсрочни избори и предложения за конституционни промени застана пред журналистите днес лидерът на БСП. На пресконференция в Народното събрание, излъчвана директно по БНТ, Сергей Станишев каза, че изборите не бива да бъдат протакани при положение, че няма нужната легитимност и цялостна подкрепа, която е необходима за страната.

Сергей Станишев, председател на БСП: “Сами по себе си предсрочните избори няма да решат проблемите. Те трябва...

Продължава

Френските журналисти са очаровани от Путин

/КРОСС/ 76-годишния патриарх на френската журналистика Жан Пиер Елкабаш е очарован от руския президент Владимир Путин. Заедно с журналиста Жил Було от TF1 в нощта срещу сряда, те взеха интервю на Владимир Путин в Сочи, след което Елкабаш не се стърпя и разказа за впечатленията си от срещата с руския президент още преди записът да е излязъл в ефир. Ето какво сподели Жан Пиер Елкабаш в ефира на радио Europe1: «... Преди интервюто се наложи да чакаме няколко часа, но това по никакъв начин не беше стратегия за сплашване. При това, руснаците поднесоха извиненията си за закъснението. Причината бе, че се озовахме в президентската резиденция в Сочи в разгара на международната криза и преди началото на срещата в Нормандия Станахме свидетели на цял парад от министри и съветници, в това число и Лавров. Всички те прииждаха при президента Путин. Той ги приемаше до 2 часа през нощта (Путин работи до късно). Същевременно руският президент се подготвяше за срещата с Франсуа (както той го нарича) и в когото има доверие. Това беше абсолютно свободна размяна на мнения. Без предварително съгласуване на въпросите, без забранени теми, Путин показа, че владее до съвършенство материала, че дори в него живее, че умее да импровизира. Главният съветник на Владимир Владимирович ме предупреди, че той повече не дава интервюта, тъй като смята това за пълна загуба на време. Определено не ни накара да скучаем... Той изобщо не изглежда сърдит на Запад, нито на Франция

Терзиева: Спирането на евросредствата не e някакво изключение

Спрените средства по ОП „Регионално развитие са рутинна процедура от страна на Европейската комисия. Това заяви в ефира на БНР министърът на...

МОН обяви резултатите от матурите

Минималният брой точки за тройка на всеки от зрелостните изпити е 23

Върнете му кафеварката

Бих призовал всички да пият кафе - такава метафора за политически диалог използва лидерът на ДПС Лютви Местан вчера, след като очерта вижданията на движението за вариантите за развитие на политическата ситуация.
Обаче ето ти проблем. На лидера на ГЕРБ му я няма кафеварката! И той веднага след евровота си я поиска от Бих призовал всички да пият кафе - такава метафора за политически диалог използва лидерът на ДПС Лютви Местан вчера, след като очерта вижданията на движението за вариантите за развитие на политическата ситуация. Обаче ето ти проблем. На лидера на ГЕРБ му я няма кафеварката! И той веднага след евровота си я поиска от

Водафон разкрива как правителствата по света подслушват хората

Водафон, една от най-големите компании за мобилни комуникации в света, разкри съществуването на тайни кабели, които позволяват на правителствени агенции да подслушват всички разговори, водени в нейните мрежи, пишат британските вестници "Гардиън" и "Индипендънт", цитирани от БТА в петък.   Това разкритие се съдържа в доклад на Водафон, посветен на въпроса за шпионажа от страна на правителствата. В него се посочва, че системата на секретните кабели за подслушване на разговорите в мрежите на Водафон е била широко използвана в някои от 29-те страни, в които работи компанията. Става дума за страни в Европа и в други части на света.   С този доклад Водафон нарушава мълчанието си относно правителственото следене, реагирайки на все по-широкомащабното използване на телефоните и на широколентовите мрежи за шпиониране на гражданите. Докладът е най-пространното проучване, правено досега по въпроса как правителствата следят разговорите и местоположението на хората.   В доклада Водафон казва, че секретните кабели са били свързани директно с нейните мрежи и с тези на други телекомуникационни групи. Това позволявало на агенциите да слушат и да записват на живо разговорите и в някои случаи да проследяват местоположението на клиентите на компанията.   Организатори на кампании за защита на правото на неприкосновеност на личния живот казват, че разкритията на Водафон рисуват един кошмарен сценарий и потвърждават най-големите им страхове относно мащабите на следенето.   В Албания, Египет, Унгария, Индия, Малта, Катар, Румъния, Южна Африка и Турция е незаконно да се разкрива каквато и да е информация, свързана с прехващането и подслушването на разговори и на съобщения.   В шест други страни, в които Водафон действа, законът или задължава телекомуникационните оператори да инсталират кабели за пряк достъп до мрежите, или пък позволява на правителствата да го правят. Водафон, която има своя собствена мобилна и фиксирана широколентова мрежа, не е назовала страните, замесени в този шпионаж, защото някои правителства могат да отвърнат на удара с арест на местни служители на Водафон.   Системите за директен достъп до мрежите не изискват съдебна заповед и компаниите нямат информации за самоличността или броя на следените техни клиенти. Масовото следене може да се случва във всяка телекомуникационна мрежа, без агенциите да трябва да се аргументират за своето "нашествие" в мрежите на компаниите.   Източници от бранша казват, че в някои случаи кабелите за директен достъп са специално инсталирани в заключена стая в центъра за данни на мрежата или в някои от местните й бюра.   Персоналът, работещ в това помещение, може да е нает от телекомуникационната фирма, но има статут на служители боравещи с държавни тайни и няма правото да дискутира какъвто и да е аспект от работата си с останалата част от компанията. Водафон твърди, че изисква от персонала си да се придържа към поведенческия кодекс на компанията, но секретният статут на някои служители означава, че Водафон не може да проверява какво правят тези хора.

А.Гълъбов:Позицията на БСП за задължително гласуване е фалшива

„Наистина се изненадах от това, че БСП се ориентира към подобна позиция. Разбира се, че темата за задължителното гласуване е фалшива тема, тя е опит да се отклони вниманието от това, което искаше да ни каже Сергей Станишев. Той ни каза, че ако има проблеми в кабинета, те ще са само в посока на засилване на партийния характер и, че докато не изпълнят онази вътрешна неизвестна никому, очевидно много важна за управляващите програма, е рано да се говори за каквито и да е избори”, смята политологът Антойний Гълъбов.

66-годишен англичанин остана без плазмен телевизор

На 05.06.т.г. около 17.00 ч. в Полицейски участък – Каблешково към Районно управление «Полиция» – Поморие е получено съобщение от 66- годишен английски гражданин, собственик на имот в с. Порой, за това,  че след взломяване на входната врата, му е извършена кражба на плазмен телевизор на стойност 869 лв. Работата по случая продължава от служители на Районно управление «Полиция» – Поморие.

Меркел напомни на Путин за отговорността му за Украйна

Срещнаха се по повод 70-годишнината от десанта в Нормандия


Моми и ергени отново на сгледа във Велинград

Поле за създаване на влюбени двойки отново се отваря във Велинград. След миналогодишния успех на "Фестивала на необвързаните" моми и ергени от България и чужбина пак ще се съберат на "сгледа" от 20 до 22 юни. Идеята за фестивала е на продуцента на ансамбъл "Българе" Христо Димитров, който е и основен организатор на нестандартното събитие. Поле за създаване на влюбени двойки отново се отваря във Велинград. След миналогодишния успех на "Фестивала на необвързаните" моми и ергени от България и чужбина пак ще се съберат на "сгледа" от 20 до 22 юни. Идеята за фестивала е на продуцента на ансамбъл "Българе" Христо Димитров, който е и основен организатор на нестандартното събитие.

Фараж обеща да иде на почивка в Гърция, когато страната напусне еврозоната

/КРОСС/ Британският евроскептик и лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж прогнозира, че Гърция ще бъде принудена да излезе от еврозоната. Говорейки по време на годишната конференция на туризма ITT в Малта, Фараж обеща да купи ваканционен пакет за Гърция от британска туристическа агенция, когато Гърция най-накрая излезе от еврозоната, предава Greekreporter. Освен това, той описа еврото като "бедствие" и заяви, че Гърция ще бъде принудена да се върне към старата си валута, драхмата. "Те ще имат масивна девалвация, вероятно 75% и тогава Гърция ще се превърне в номер едно туристическа дестинация в света", прогнозира той. "Когато това се случи, аз обещавам публично да отида при моя местен туристически агент и да резервирам седем нощувки в Гърция", обеща Фараж.  

Пернишка майка към детето си: Обличай се, че трябва да просиш!

Читател на ZaPernik.com е станал свидетел как майка облича детето си с дрипави дрехи, за да го кара да проси.

Случката се разиграла днес преди обяд на улица "Самоков", над болницата. Майка нервно казала на детето си: "Обличай се, че трябва да просиш!".

Читателят е потресен от видяното.

В града не е тайна за много хора, че деца, които просят и привидно ходят дрипави имат последен модел телефонни апарати.

Просещите в Перник...

Продължава

Протестна мрежа: Предсрочни избори веднага, заедно с референдум за изборна реформа

Позиция на Протестна мрежа относно политическата ситуация у нас през последните дни

Ужасени от срутването си, управляващите се замерват с идеи за промяна на Конституцията. Използват всяка опция, за да си извиват ръцете и да се изнудват. Целта е да постигнат нов баланс и да оставят страната в захвата на олигархията. Те са неин полушен подизпълнител.

Настояваме за провеждане на предсрочни избори веднага, заедно с референдум за изборна реформа. Ако гражданите решат, че искат задължително гласуване, то трябва да е съпроводено и с електронен вот, за да имат всички избиратели улеснен достъп.

Протестна мрежа е и за задължителна преференция, за да се пресече отрицателната селекция на народни представители, която направи възможен избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Послушните и зависими хора, подбрани от апаратите на управляващите партии, гласуваха за него. Същите хора преписват нарежданията на Газпром и ги превръщат в антиевропейски закони. Този слугинаж превърна парламента в евтина ЛаФка.
Протестна мрежа настоява гражданите да имат златната акция при избора на политически представители, а не това да правят върхушките на партии – корпорации.

Оставка веднага! Предсрочни избори и референдум.

Знаем, че ви е страх от гласа на хората, но вече трябва да се съобразявате. Вие фалирахте. Идете си и освободете България от себе си!

06.06.2014 г., Протестна мрежа

The post Протестна мрежа: Предсрочни избори веднага, заедно с референдум за изборна реформа appeared first on Noresharski.com.

70 години от Десанта в Нормандия

Как е изглеждала Нормандия преди и сега


Излязоха резултатите от матурите

Образователното министерство обяви резултатите от държавните зрелостни изпити, които се проведоха през май.
Те могат да бъдат проверени на сайта на МОН чрез въвеждане на персонални данни – входящ номер и ЕГН.
Официалното обявяване на резултатите бе предшествано от фалшив сайт, който показваше произволно генерирани оценки и предизвика паника сред Образователното министерство обяви резултатите от държавните зрелостни изпити, които се проведоха през май. Те могат да бъдат проверени на сайта на МОН чрез въвеждане на персонални данни – входящ номер и ЕГН. Официалното обявяване на резултатите бе предшествано от фалшив сайт, който показваше произволно генерирани оценки и предизвика паника сред

НС сложи край на звездите на самостоятелните заведения

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за туризма, които предвиждат от догодина да отпадне изискването за категоризация на самостоятелните заведения за хранене и развлечения. С промените се облекчава режимът за регистриране на туроператори и туристически агенти.

EVN: Решенията на ДКЕВР ще отворят дупка от 1,5 млрд. лв.

"Проблемите идват от непазарните решения на регулатора"


Боен питбул нападна жена и уби две кучета на метри от училище

Изхвърлено бойно куче вдигна на крак живеещите около СОУ "Св. Паисий Хилендарски" в Дупница. Животното било много агресивно и нападнало жена, разкъсало две кучета и ранило трето, пише в. "Струма".
Едното убито куче било домашно, а другото бездомно, но върнато на улицата след кастрация и маркировка в приюта. Изхвърлено бойно куче вдигна на крак живеещите около СОУ "Св. Паисий Хилендарски" в Дупница. Животното било много агресивно и нападнало жена, разкъсало две кучета и ранило трето, пише в. "Струма". Едното убито куче било домашно, а другото бездомно, но върнато на улицата след кастрация и маркировка в приюта.

Пикасо и имоти, или в какво инвестират играчите от Висшата лига


Висшата лига на Англия отново е лидер по заплати, а футболистите инвестират нарастващите си приходи във всичко – от недвижими имоти в най-луксозните лондонски квартали до картини на Пикасо.

Средната годишна заплата в Премиършип за сезон 2012/13 е била 1.6 млн. паунда, което е повишение от 8% спрямо предходния период, посочва Deloitte в последния си доклад.

Клубовете в английския елит отделят рекордните за Европа 71% от всичките си приходи за заплати, което спомага за...

Путин и Обама заедно на 70-годишнината от десанта в Нормандия

Отбелязването на паметното събитие няма да бъде помрачено от събитията в Източна Украйна

Обявиха резултатите от матурите

Образователното министерство обяви резултатите от държавните зрелостни изпити, които се проведоха през май.
Те могат да бъдат проверени на сайта на МОН чрез въвеждане на персонални данни – входящ номер и ЕГН.
Официалното обявяване на резултатите бе предшествано от фалшив сайт, който показваше произволно генерирани оценки и предизвика паника сред Образователното министерство обяви резултатите от държавните зрелостни изпити, които се проведоха през май. Те могат да бъдат проверени на сайта на МОН чрез въвеждане на персонални данни – входящ номер и ЕГН. Официалното обявяване на резултатите бе предшествано от фалшив сайт, който показваше произволно генерирани оценки и предизвика паника сред

Мениджърът от "Елана" Ивайло Пенев спечели конкурса за млади предприемачи Nеxt Generation


Ивайло Пенев спечели шестото издание на конкурса за млади мениджъри и предприемачи Nеxt Generation, организиран от "Капитал". Пенев е ръководител "Управление на активи" в "Елана фонд мениджмънт" и портфолио мениджър на взаимните фондове на финансовата компания, както и член на Съвета на директорите. Той спечели пълна MBA стипендия на стойност - 30 000 евро във Executive Academy на Виенския университет (WU). Пенев е магистър по финанси, лицензиран инвестиционен консултант и сертифициран финансов...

Кражба на трансформаторно масло остави без ток над 4 хиляди потребители в София

/КРОСС/ Кражба на трансформаторно масло стана причина за прекъсване на електрозахранването на 4413 клиенти на ЧЕЗ в селата Лозен, Казичене, Герман, Долни Пасарел и ж.к. Дружба. Аварията е предизвикана в 7.10 ч. Аварийните екипи на ЧЕЗ възстановиха захранването в 10 ч. Само за периода 17-19 май неизвестни извършители източиха маслото от 6 трансформатора в района на столицата и София област. Щетите са за над 100 хил. лв. През 2013 г. от съоръжения на ЧЕЗ са откраднати 60 тона трансформаторно масло, а от началото на настоящата година до момента - 26 тона. От началото на 2013 г. щетите от кражби само на трансформаторно масло възлизат на 2,4 млн. лева. След източването на маслото съоръжението става неизползваемо и трябва да се подмени незабавно. В зависимост от типа трансформатор, смяната му струва между 10 и 30 хил. лв. Подобни посегателства ощетяват не само дружеството, но и нарушават спокойствието на хората. Компанията напомня на своите клиенти, че могат да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес zaklienta@cez.bg, в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010.  

D-Day в спомените на единствения оцелял грък

Представяме ви разказа на 16-годишния тогава Димитрис Андриотис, прекарал целия си живот по корабите, който днес пише книги под псевдонима Фанис Фандемис

прочети повече

Питбул, използван за боеве, нападна жена и уби две кучета на метри от училище

Изхвърлено бойно куче вдигна на крак живеещите около СОУ Изхвърлено бойно куче вдигна на крак живеещите около СОУ "Св. Паисий Хилендарски" в Дупница. Животното било много агресивно и нападнало жена, разкъсало две кучета и ранило трето, пише в. "Струма". Едното убито куче било домашно, а другото бездомно, но върнато на улицата след кастрация и маркировка в приюта.

Черешова задушница

/КРОСС/На 7 юни е втората голяма задушница през годината, която е винаги преди рождения ден на Христовата Църква, един от най-големите християнски празници - Петдесетница. По този повод след Вечернята и утре сутринта след Светата Литургия в храмовете на Българската православна църква се прави общ помен за нашите покойници. В митрополитската катедрала на София "Света Неделя" това е благочестива традиция. Вселенска задушница се прави от всички православни църкви по света, а в България се нарича "Черешова" по името на най-популярния плод в това време на годината. На този ден в храмовете се правят заупокойни свети литургии. След тях в църквите и на гробовете на починалите православни християни се отслужват панахиди за упокой на душите на "отминалите от тоя свят". На всяко богослужение светата Църква отправя молитви за нашите починали родственици. Но освен това Църквата е определила специални дни в годината, когато да се спрем в забързаното си и изпълнено с грижи ежедневие и да си припомним за нашите починали сродници; да си припомним, че всички ние сме временно на този свят, че дните на нашия живот са преброени и са ни отредени от Бога, за да се погрижим да подготвим душата си за вечния живот. Важно е в тези дни, които наричаме Задушница, да отидем в храма, да запишем имената на своите починали близки, за да отправи свещеникът молитва за тях по време на светата Литургия

Борисов подкрепи БСП за задължителното гласуване

 "Искам 100% от българите да отидат да гласуват, защото тогава е най-представително едно управление. Излизаш и казваш – висока избирателна активност, например както видяхте във Франция 70 – 80%, излизат хората гласуват и след това си сърбат онова, което са избрали. Глас народен – глас Божи, е казал народът."

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар по анонса на Сергей Станишев, че БСП ще въведе задължително гласуване.

При изготвянето на Изборния кодекс от ГЕРБ се обявиха "за" задължителния вот, но срещнаха отказа на управляващите, които се аргументираха, че гласуването е право и не може да бъде налагано на гражданите.

Борисов коментира още, че не се интересува особено от намеренията на Сергей Станишев, защото според ГЕРБ държавата е пред катастрофа.

Експремиерът подчерта, че са необходими незабавни избори, на които гласоподавателите да подредят партиите в парламента и тогава да се водят преговори за устойчиво управление.

"Ако ние имаме възможност да водим преговор един ден, ще поканим всички партии, ще търсим съгласие. Защото държавата е в катастрофа. Но едва тогава. Сега няма какво да им кажа повече, те са много наранени, а ние не сме им виновни", посочи Бойко Борисов.

Разярен питбул нападна жена, уби две кучета на метри от училище

Разярен питбул нападна жена, уби две кучета на метри от училище

Изхвърлено бойно куче вдигна на крак живеещите около СОУ "Св. Паисий Хилендарски" в Дупница. Животното било много агресивно и нападнало жена, разкъсало две кучета и ранило трето, пише в. "Струма".

Едното убито куче било домашно, а другото бездомно, но върнато на улицата след кастрация и маркировка в приюта. Нападението на питбула станало в петък, но хората в района се притесняват, тъй като според тях не се прави нищо, за да бъде издирен стопанинът на агресивното животно, който явно се занимава с нелегални боеве с кучета.

В злополучния 30 май в полицията са получени десетина сигнала в рамките на няколко минути за случващото се на ул. "Крайречна". На мястото пристигнали две патрулки, а по информация на очевидци, полицаите са застреляли кучето. Вчера говорителят на Областната дирекция на полицията в Кюстендил Катя Табачка уточни, че животното не е убито, а полицаите са го "изтикали в страни", след което е бил повикан служителят от общинския приют.

Преди пристигането на полицаите питбулът вече бил тежко ранен, както от схвадките с кучетата, така и от опитите на хората за ги разтърват.

"При пристигането ми на място полицаите бяха успели да избутат кучето встрани от къщите и хората. Кучето беше евтаназирано и погребано. Нямаше признаци на болест, ако някой се притеснява, че може да е било бясно, просто е било изключително агресивно. Цялото му тяло беше в белези от наранявания, но и от операции, което говори, че питбулът е използван за боеве.

Най-вероятно е изхвърлен заради напредналата му възраст", обясни служителят от приюта Георги Ценев.

11 улици в Перник ще бъдат затворени на Задушница заради заснемането на филмова продукция

11 улици в град Перник ще бъдат затворени през съботния ден, когато е Задушница, научи ZaPernik.com.

Във връзка със заснемането на епизоди на филмова продукция и със заповед на кмета на община Перник се забранява престоят и паркирането на автомобили на 7 юни (събота) от 6:30 до 18:00 часа на следните улиците: "Брегалница", "Свети Свети Кирил и Методий" (между ул. "Кресна" и сградата на Минна дирекция, "Физкултурна",...

Продължава

Квебек разреши евтаназията на неизлечимо болни пациенти

Националното събрание на канадската провинция Квебек прие закон, даващ право на неизлечимо болни пациенти да изберат да умрат, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Законът беше приет 94 срещу 22 гласа, според канадския телевизионен канал СиБиСи. Проектозаконът, който е първият от този род в Канада, определя условията, при които неизлечимо болни жители на провинцията могат да поискат медицинска помощ, за да сложат край на живота си. Едно от основните условия е "неизлечимо заболяване, което причинява непоносимо страдание", посочва СиБиСи. Критици на законопроекта казват, че е неправилно да се даде на когото и да било правото да убие друг човек.

Къде е най-евтино да си купиш гражданство?

Страница от американски паспорт с биометрични данни. Снимка: Консулска служба на САЩ

Това е клише, използвано от Бонд до Борн: класическият шпионски образ на куфарче, пълно с пари и много паспорти за бързо бягство. Не шпионите обаче търсят все по-често втори паспорт, а нарастващ брой “икономически граждани”.

Експертът по въпросите на гражданството Кристиан Калин от Henry and Partners, който помага за консултирането на клиенти къде е най-доброто място да харчат парите си, е пресметнал, че всяка година, няколко хиляди души изразходват общо 2 милиарда долара (1,5 милиарда евро), за да добавят втори и дори трети паспорт към своята колекция.

“Точно както диверсифицирате инвестиционен портфейл, така искате да диверсифицирате и паспортния си портфейл”, обяснява Калин. Този вариант се оказва популярен сред китайците и руснаците, както и сред хората от Близкия изток.

Страните, изпитващите недостиг на пари, си взеха бележка. Само през последната година бяха въведени нови програми в Антигуа и Барбуда, Гренада, Малта, Холандия и Испания, които или предоставят направо гражданство при капиталовложения, или предлагат пътища за сдобиване с гражданство за богатите инвеститори.

Нарастват обаче опасенията за прозрачността и отчетността на този процес. През януари заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг заяви в реч: “Гражданството не е за продан.”

Поне засега обаче, изглежда, че хората, които имат пари за харчене, са късметлии: половин дузина държави предлагат директно гражданство при инвестиране, като не поставят изисквания за постоянно местожителство. По същество гражданство, което си е чиста проба стока за продан.

Доминика

Безспорно най-евтината сделка за купуване на гражданство е на миниатюрния карибски остров Доминика. При инвестиция на 100 000 долара плюс различни такси, както и лично интервю на острова, гражданството може да бъде купено.

Експерти обаче предупреждават, че тъй като комисията, която взима интервютата, се събира само веднъж месечно, придобиването на доминиканско гражданство на практика може да отнеме от пет до 14 месеца.

Тъй като Доминика е част от Общността на нациите (бившата Британска общност), нейните граждани имат право на специални привилегии във Великобритания и могат да пътуват без визи до 50 страни, включително до Швейцария.

Сейнт Китс и Невис

Островната държава Сейнт Китс и Невис, също в Карибско море, има най-старата програма за придобиване на гражданство срещу инвестиции в света, датираща от 1984 година.

Има два начина да се получи гражданство. По-евтиният вариант е дарение в размер на 250 000 долара за St Kitts and Nevis Sugar Industry Diversification Foundation, държавна благотворителна организация.

Другата опция е инвестиране на минимум 400 000 долара в недвижима собственост в страната. Програмата стана неотдавна обект на критика на министерството на финансите на САЩ, което предупреди, че е възможно иранци да получават паспорти и след това да ги използват, за да пътуват до САЩ или да правят инвестиции, което може да бъде нарушение на американските санкции срещу Иран (Сейнт Китс и Невис забрани програмата си за иранци през декември 2011 година).

Кристиан Калин, който помогнал за създаването на програмата, казва, че макар тя да има своите спорни моменти, “Сейнт Китс е сравнително добре управляван - в известен смисъл той е пример”.

Калин допълва, че карибските държави са подходящи за временни паспорти за “граждани на света”, които искат накрая да намерят място посредством инвестиции в други програми за “икономическо гражданство” като в Португалия или Сингапур.

Антигуа и Барбуда

Антигуа и Барбуда въведе програма за придобиване на гражданство срещу инвестиции в края на 2013 година със сходни параметри с модела на Сейнт Китс: 400 000 долара инвестиции в недвижима собственост или 200 000 долара дарение за благотворителна организация.

В реч, в която обяви програмата, премиерът Болдуин Спенсър посочи основателна причина, поради която все повече страни предлагат такива схеми: забавянето на икономиката и “на практика изчезването на традиционните източници на финансиране”.

Той спомена примера както на ...

Животновъди протестират на E-79 край Дупница

Заради неизпълнени обещания от държавата

Страните от еврозоната може да получат още време за постигане на бюджетните си цели

Страните от еврозоната може да получат още време, за да постигнат бюджетните цели в рамките на "договор" за провеждане на ефективни реформи, заяви лидерът на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от Ройтерс.   Европейската комисия може да играе роля в проверката на това дали промени като разхлабване на правилата на трудовия пазар реално са осъществени в замяна на допълнително време за осъществяване на промени като намаляване на държавния дълг, посочи той.   "Силно бих подкрепил подобен договор", подчерта Дейселблум на семинар на Европейския съюз. "Това би била интересна сделка между германската страна на Европа и италианската страна на Европа", добави той.   Германия отправи искания силно задлъжнелите страни да намалят разходите си, докато италианският премиер Матео Ренци постави акцент върху икономическия растеж за увеличаване на държавните приходи и намаляване на относителната тежест на дълга.   "Сега е подходящият момент за сключване на това споразумение между севера и юга", отбеляза лидерът на Еврогрупата.   Говорителят на Дейселблум уточни, че подобен договор ще бъде предложен само на страна, която вече е намалила бюджетния си дефицит до под 3 процента от БВП.

ДПС иска БСП да се разграничи от депутатите си, подкрепили отмяната на осъждането на Възродителния процес

Отправих призив в тази нелека ситуация да потискаме емоциите си, ако е необходимо и волево, за да дадем път на разума и разумните решения. Малко ми е трудно да преодоля емоциите си, защото отношението...

Предстои прелицензиране на зоопарка в Ловеч

До края на месец юни представители на Министерството на околната среда и водите ще посетят зоопарка в Ловеч. Едва след проверката ловешкият зоопарк ще започне процедура за подновяване на лиценза си, к...

Мира Радева: Станишев играе в стил „Империята отвръща на удара“

/КРОСС/Доколкото разбирам Станишев се опитва да играе на ДПС игра в стил „Империята отвръща на удара". Стана напълно ясно, че контактите между БСП и ДПС в момента са трудни, силно изострени са им отношенията. Станишев искаше да каже на Лютви Местан: „Внимавай какво правиш, защото и аз имам своите оръжия". Това коментира пред OFFNews социологът Мира Радева след пресконференцията на Коалиция за България и тезата на лидера на партията Сергей Станишев за въвеждането на задължително гласуване. "Моето лично мнение е, че действително, ако се прави нещо, то трябва да бъде радикална промяна на избирателната система, защото тя не отговаря на очакванията на избирателя. Избирателят се чувства изолиран от политиката. Заради това мрази и политиците си и не изпитва доверие в хората, които избира в Народното събрание. Налага се радикална промяна", смята Радева. Тя обясни, че при задължителного гласуване не могат да бъдат накарани хората, които нямат политическо мислене, да отидат до урните, за да вземат отношение. Според социолога е трудно да се направи прогноза за това как би изглеждал един бъдещ парламент, за който се е гласувало задължително. "Много е трудно да се каже. Но все пак има един хубав момент в задължителното гласуване, въпреки че аз съм против него - тогава щат не щат, ще трябва да установят точния брой на избирателите и тогава ще е по-ясно", обясни Радева

Германската индустрия се върна към растеж през април

Измереното спрямо сезонните колебания производство се повиши с 0,2% след спада от 0,6% през март


Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето съдържанието на обедната емисия: 

- С приемане на тезата за предсрочни избори и предложения за конституционни промени застана пред журналистите днес лидерът на БСП Сергей Станишев.

- 18 държавни и правителствени лидери участват днес в възпоменателната церемония по повод 70-ата годишнина от десанта на съюзническите сили в Нормандия....

Доц. Светослав Ханджиев: Няма храна, която да е здравословна за всички хора

Последната дума на науката е, че когато се нарушат традициите на храненето в даден регион, много често се стига до заболяване. Най-красноречив пример е коренното население на Гренландия. Инуитите ядели огромни количества животински мазнини, а не са боледували - не са познавали нито затлъстяването, нито високото кръвно, нито инфаркта, нито диабета. Последната дума на науката е, че когато се нарушат традициите на храненето в даден регион, много често се стига до заболяване. Най-красноречив пример е коренното население на Гренландия. Инуитите ядели огромни количества животински мазнини, а не са боледували - не са познавали нито затлъстяването, нито високото кръвно, нито инфаркта, нито диабета.

Задържаха варненец, крал лайсни с парктроник от мерцедеси

Разкрити са две кражби на лайсни с парктроник от бронята на два леки автомобила "Мерцедес", паркирани на различни места в гр. Варна, съобщиха от полицията за Moreto.net. Кражбите са извършени в периода 03 – 04 юни. Като извършител е установен и задържан за срок от 24 часа А.

Търговци лепнаха прякор на пернишките пенсионери - Стипендианти

Търговци в града на разкоша и убавинята - Перник лепнаха прякор на местните пенсионери. За тях те днес са стипендианти.

Названието не е случайно. Днес хиляди възрастни хора в града изтеглиха своите пенсии, ден преди Задушница. Заради утрешния ден пенсионерите напълниха магазини, за да платят сметките си или да напазаруват храна. Кооперативният пазар в центъра на града също е препълнен, както никога досега.

За търговците пенсионерите днес са стипендианти,...

Продължава

ОДБХ се срещна с плажните концесионери в Поморие

В залата на Община Поморие се проведе среща между Областна дирекция по безопасност на храните – Бургас и плажни концесионери от Поморие. На срещата присъстваха кметът Иван Алексиев, директорът на областната дирекция д-р Петър Пачев, началникът на отдел „Контрол на храните” д-р Етери Затикашвили и началникът на отдел „Анализ на риска” д-р Мариана Шумова .

Повод за дискусията беше предстоящия летен сезон и превенция на нарушенията при приготвяне и предлагане на храни. Обсъди се нерегламентираната улична продажба и възможностите при този вид търговия да се спазват стандартите за качество на продукта, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие.

Д-р Затикашвили разясни евентуалните рискове при предлагане на храна и припомни санитарно-хигиенните изисквания.

От дирекцията обещаха засилен контрол през това лято.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Студенти разработиха мобилно приложение, което заменя всички дистанционни управления в дома

/КРОСС/Студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски" разработиха мобилно приложение, което заменя всички дистанционни управления в дома. Изобретението бе показано на бизнес изложението "Изгряващи звезди" 2014. Това приложение може да замени дистанционните не само за телевизора, но и за музикалната уредба, климатика и дори за осветлението, като събере всичко това в командите на мобилния телефон, разказва Радостина от екипа, автор на разработката. Нашият продукт е универсално дистанционно управление под формата на мобилно приложение за телефони. Работи по същия начин, по който работят обикновените дистанционни. Използва се вграденият инфрачервен порт на новите телефони и с инфрачервени лъчи могат да управляват всички електроуреди, които имаме в дома, в офиса, навсякъде. Аз имам в къщи четири дистанционни на масата си и не искам да имам толкова. Имам телефон, с който мога да си управлявам съответните електроуреди. Хубавото е, че в това приложение могат да се направят допълнителни софтуерни екстри, които не са присъщи за обикновените дистанционни управления. Ние можем да си разместваме бутоните, да ги преименуваме, да избираме как да изглеждат, да комбинираме няколко дистанционни. Направили сме маркетингово проучване. В момента имаме седма версия активна, пусната в Google. Базовата функционалност на приложението е безплатна, а допълнителните софтуерни екстри, за които споменах, ще се заплащат, обясни авторът на разработката, цитирана от БНР

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване