Томислав Дончев: Не приемам използването на държавата за натиск при изборен вот

Единственият партньор, с който ГЕРБ има сходство на макропринципите и целите, е Реформаторският блок. Не си представям вариант на управление с ДПС и БСП. Това каза депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев...

Путин се срещна с Порошенко във Франция

Руският президент Владимир Путин е провел 15-минутна среща с новоизбрания държавен глава на Украйна Петро Порошенко във Франция, съобщи AFP.
Срещата се е състояла преди обяда на световните лидери, които са пристигнали във Франция по случай 70-годишнината от Десанта в Нормандия.
Това е първата среща между двамата държавници от избирането на Руският президент Владимир Путин е провел 15-минутна среща с новоизбрания държавен глава на Украйна Петро Порошенко във Франция, съобщи AFP. Срещата се е състояла преди обяда на световните лидери, които са пристигнали във Франция по случай 70-годишнината от Десанта в Нормандия. Това е първата среща между двамата държавници от избирането на

Денят в снимки

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Разкриха човека, оставял скрити пликове с пари

Разкриха мистериозния милионер, който оставя скрити пликове с пари в САЩ и указания за намирането им, съобщава „Бизнес Инсайдър“. Манията Hidden...

БСП са вече в паника

Източник: Tlakata

Ходът на Станишев е неполитически, немотивиран, неинституционален. Това е първосигнален ход на отмъщение. Наказателна акция.

Големите политици не правят така, така правят съседите от панелката.

А Сергей каза, че водил преговорите между ПЕС и ЕНП. Наистина ли така водят преговори в Европа?!
Станишев се опита да разводни основната тема в обществения дебат, а тя е „Предсрочен вот“. Негово право е да тупка топката, докато му излезе европейския пасианс. Темата „задължително гласуване“ също не е толкова глупава, колкото си мислят някои. Лошото е друго.

С избора на тази тема в точно този момент, Сергей Станишев нанесе сериозен удар по собствения си политически авторитет и накърни достойнството на собствената си партия.

Защото първият закон на честната политическа борба гласи, че не може днес да браниш теза, срещу която вчера си се борил със зъби и нокти. Не може до вчера да твърдиш, че задължителното гласуване е „дървено желязо“, че това е противоконституционен акт, който сам си спрял с гласуване в НС, а днес да твърдиш, че е нормална практика.

Има нещо още по-лошо. С тази идея БСП протяга ръка към ГЕРБ, защото за реализирането на задължителното гласуване е необходимо конституционно мнозинство. На Балканите да търсиш подкрепа от основния политически съперник не е добра практика. ПЕС и ЕНП вероятно наистина ще се прегърнат, но това е възможно в Брюксел, не и в София. Подобна смяна на пистите превръща политиката в безпринципно занимание, в долнопробна история.

Този резил е на път да завлече всички участници в играта. Партията на Пеевски, срещу когото скандираха площадите, днес иска избори. Партията на Цветан Василев, иска коалиция с БСП, народна република и Сакскобургготски – еврокомисар. Борисов пък иска власт и е готов да прегърне всеки, който му я дава, независимо от цената.

Всъщност, всичко това е прекрасно. Още седмица – две и те ще се избият. Вероятно ще се стигне до избори. Може пък нещата да се подредят така, че да има задължително гласуване. За нас това е ок.

The post БСП са вече в паника appeared first on Noresharski.com.

С объркан образователен процес се сблъскват децата бежанци у нас

Проблем е и недостатъчното финансиране на допълнителни занимания

Испания утвърди пакет от икономически стимули за 6,3 млрд. евро

Страната започна да изплаща преждевременно кредита за спасяването на банките, предоставен от ЕС


Coca-Cola мести работни места от Швейцария в България?

Промени в местен закон за картелите притесняват американския концерн


Путин се срещна с Порошенко, призоваха за мир (обновена)

Руският президент Владимир Путин е провел 15-минутна среща с новоизбрания държавен глава на Украйна Петро Порошенко във Франция, съобщи AFP.
Срещата се е състояла преди обяда на световните лидери, които са пристигнали във Франция по случай 70-годишнината от Десанта в Нормандия.
Това е първата среща между двамата държавници от избирането на Руският президент Владимир Путин е провел 15-минутна среща с новоизбрания държавен глава на Украйна Петро Порошенко във Франция, съобщи AFP. Срещата се е състояла преди обяда на световните лидери, които са пристигнали във Франция по случай 70-годишнината от Десанта в Нормандия. Това е първата среща между двамата държавници от избирането на

Сръбската прокуратура повдигна обвинения за убийството на Славко Чурувия

Прокуратурата за борба с организираната престъпност в Сърбия повдигна обвинения за убийството на известния журналист Славко Чурувия 15 години след атентата.

Русия обнародва закона за двойното гражданство

/КРОСС/ Нов закон, който задължава притежателите на двойно гражданство да го обявяват пред администрацията, бе обнародван днес в Русия, предава AFP. Законът, който бе гласуван в парламента през май, е подписан от руския президент и е публикуван в държавния вестник на Русия. Текстът ще влезе в сила след 60 дни. Руснаците, които имат второ гражданство или разрешително за престой в друга страна, трябва да декларират този факт до 60 дни след влизането в сила на закона. Нарушителите може да получат глоба до 200 хиляди рубли (4220 евро) или да бъдат осъдени на 400 часа общественополезен труд.  

Искри между ДПС и БСП заради Възродителния процес

Седем депутати на "Коалиция за България” са подкрепили предложението на "Атака" за отмяна на декларацията, осъждаща Възродителния процес. Лидерът на ДПС Лютви Местан се оплака от некоректно отношение на въпросните седем народни представители.

ББЦ влиза в семейството на eвропейските консерватори и реформисти

"България без цензура" ще влезе в семейството на европейските консерватори и реформисти. Това съобщи председателят на формацията Николай Бареков. Той подкрепя идеята за задължително гласуване, като призова 42-ото НС да предприеме законодателни промени за въвеждането му.

Джокович се класира за финала на „Ролан Гарос”

/КРОСС/ Световният №2 Новак Джокович се класира за финала на „Ролан Гарос". Сърбинът победи с 6:3, 6:3, 3:6, 6:3 поставения под №18 в схемата Ернестс Гулбис в първия полуфинал на турнира. На финала Джокович ще се изправи срещу победителя в срещата Рафаел Надал-Анди Мъри.    

Тийнейджър прати пет пушки и две саби в колет

Пет пушки и две саби /бойни пушки "Маузер" и "Пибоди Мартини", "Крнка", пушка със затвор - неустановена марка и тип "кабсалийка" са били открити в колетна пратка, изпратена от 16-годишен в Троян.

Енергиен миш-маш заради под 1% по-ниска сметка за ток

Ценови експеримент, противоречащ на действащи законови изисквания и стари актове на енергийния регулатор, задействан на базата на грешни и некомпетентни изводи, невъзможен за прилагане и създаващ нова дупка за 1.5 млрд. лв. в енергетиката, което неминуемо ще избие в по-високи цени при либерализацията на енергийния пазар през 2015 г.   Така регионалният мениджър на ЕВН Йорг Золфелнер определи в петък пред журналисти докладите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), предвиждащи сваляне на цената на дневния ток средно с под 1 процент и с над 3 процента на нощната електроенергия и поскъпване на топлинната енергия средно с 10 на сто от 1 юли 2014 г. По-късно през деня комисията трябва да превърне тези документ в проект на решение за тарифите, а за понеделник – 9 юни, е насрочена среща "без камери" на ДКЕВР с трите електроразпределителни и електроснабдителни дружества. Преди да бъдат окончателно определени, цените подлежат и на обществено обсъждане.   От компанията, снабдяваща с електроенергия Югоизточна България, заявиха, че при сегашното ценообразуване ДКЕВР е гледала от изолирани ъгли, а не отрасъла като цяло. Регулаторът е изходил от обявените в средата на юни резултати от одитите на работата на трите електроразпределителни дружества, които са били извършени некомпетентно, вадят напълно погрешни изводи, без по време на проверката да е проведен и един разговор с представители на ЕВН, обясниха от мениджмънта на компанията.   Как липсата на диалог води в съда   От около 300 констатирани нарушения, сред които и такива, че подписите на служители по протоколи за смяна на електромерите са малко по-встрани от определеното място, ЕВН е получила актове за 26 нередности, обясни Илина Стефанова, директор "Енергийна ефективност и околна среда" в дружеството. По тях тепърва предстои ДКЕВР да налага санкции, които със сигурност ще бъдат обжалвани и така ще се ангажира много време и ресурс за съдебни дела. А можеше всичко това да се избегне, само ако членовете на регулатора бяха отвърнали на нашето желание за дискусия и разясняване на спецификата на договори и процедури, които очевидно в ДКЕВР не разбират, допълни тя.   Золфернер даде като пример за "къса памет" в регулатора одита му от 2010 г., при който налага санкции на ЕВН задето отделът за административни услуги на електроразпределителното предприятие обслужва и електроснабдителното дружество и топлофикацията в Пловдив. Това нарушавало лиценза на ЕРП-то, решава тогава комисията. Поради тази причина ЕВН създава отделно дружество "ЕВН Център за услуги", което е сред дружествата с възложени външни услуги, но това е одобрено от самата ДКЕВР с издаването на нова лицензия през 2011 г. "Сега решават, че това е нарушение. Да бяха питали, щяхме да им обясним документите и да разберат", каза австриецът.   По повод обявените от регулатора нарушения с липсата на подписи на собствениците на имоти при смяната на електромерите той попита: "Какво да направим, ако изтича срокът за смяна на електромера, а няма кой да подпише, нищо, че сме обявили кога ще отидем на адрес?". "Кое е по-важно – да е коректен електромерът или подписът? А какво да правим когато собственикът на партидата е починал, каквито са над 15 процента от случаите?", продължи с въпросите Золфернер.   Произволно нагласяване на разходите   "Стъпвайки на грешни изводи от регулаторния одит, ДКЕВР прави грешен ценови модел", заяви членът на управата на ЕВН Гочо Чемширов. Той попита защо регулаторът прави четири одита на ЕРП-тата за пет години и нито един на електроснабдителните дружества, които също са собственост на ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про", както и на държавните "Национална електрическа компания" (НЕК) и "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО). Само за последния одит на ДКЕВР от австрийската компания са платили близо 50 хил. лв. такса, тъй като според законовите изисквания проверяваният плаща на държавната комисия, за да го инспектира.   От ЕВН обвиниха регулатора, че нагласява произволно разходите, за да свали цената на тока от 1 юли, което за техни клиенти със средномесечна сметка от 51 лв. ще доведе до намаление с едва 70 стотинки, но в същото време създава дефицит за над 500 млн. лв. в ЕВН и над 1.5 млрд. лв. в цялата енергийна система.   Според дружеството, ДКЕВР погрешно им отнема от цените за 2014 г. спестените разходи от намалените технологични загуби в периода от 2008 до 2013 г., а на всичкото отгоре е сбъркал и при пресмятането на тези разходи. Технологичните загуби са разликата между купените от мрежовия оператор и отчетените от доставчика по електромерите на клиентите количества енергия. Тук влизат и кражбите. Експертна външна оценка на технологичните загуби на ЕВН сочи, че те са 10.1 на сто в момента. А от комисията им признават разходи за покриването само на 8 процента. Само от това недостигът е 8.6 млн. лв. за периода 1 юли 2014 – 31 юни 2015 г., посочи Чемширов.   Това обаче не е всичко. Освен че намалява технологичните разходи с 2 процента, ДКЕВР определя, че те ще се купуват за 30 лв./МВтч, каквато е цената на произвежданата от АЕЦ "Козлодуй" електроенергията. Досега това е ставало по средна пазарна цена, която е била около 74 лв./МВтч. Според ръководството на ЕВН няма основания да се смята, че пазарът ще свали цените два пъти и половина и при това положение дружеството ще е на червено с още 56.5 млн. лв.   Крадците на ток "наказвани" с три пъти по-ниски сметки от изрядните   По-интересното обаче е, че с определянето на твърда цена от 30 лв. за технологични загуби ДКЕВР на практика ще стимулира кражбите на ток, защото при установена незаконна консумация потребителят плаща неотчетените киловати по тази цена, а не по тарифата за коректните клиенти. Стефанова даде конкретен пример със заловен крадец от Свиленград, който изпилил електромера си, за да не отчита консумацията му. Изчисленото му потребление от близо 1000 кв за периода на кражбата при сегашните правила е таксувано за 111.69 лв., а при новите ще излиза 29 лв.   "Каква ми е ползата на мен като потребител да съм редовен и да плащам, вместо да крада и като ме хванат да платя над три пъти по-малко?", попита Калина Трифонова, член на управата на ЕВН. Според компанията надали ДКЕВР е имала за цел да стимулира кражбите на ток, но това е ярък пример за последиците от некомпетентни решения.   Свалянето на процента технологични загуби противоречи и на приетата от ДКЕВР през 2003 г. и все още в сила регулаторна рамка на електроразпределителните дружества до 2018 г., обясниха от компанията Там процентът е по-висок от сега определения, същото е и при нормата на възвръщаемост на капитала.   Други 166 млн. лв. ще са дефицитът в ЕВН заради намерението на комисията в цената на тока през следващите 12 месеца да се включат разходите за заплащане само на половината от купената енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) по преференциални цени, а останалата част да е по средна пазарна цена. Отделно дружеството повдига въпроса за спорните 248.6 млн. лв., които задържа от своите плащания към НЕК за купена в периода 2012-2013 г. зелена енергия.   В сегашното намерение на ДКЕВР от общо дължимите от НЕК към доставчиците на ток 414 млн. лв. за зелена енергия е решено да се компенсират едва 79 млн. лв., но не е ясно как ще бъде разпределена тази сума между ЧЕЗ, ЕВН, "Енерго-Про" и държавния ЕСО.   Разходите остават и когато ДКЕВР си затваря очите за тях   "Когато регулаторът си затваря очите за разходите, те няма да изчезнат", коментира Калина Трифонова.   От ЕВН обръщат внимание и на свалената за "ЕВН Топлофикация Пловдив" норма на печалба от 7 на 4 процента. "Това е под лихвата на редица банки за депозити", каза Золфелнер и попита дали с тази политика правителството ще успее да привлече нови инвеститори у нас. Според него с ценообразуването за топлофикациите дружествата се принуждават да влошават качеството на услугите си.   Компанията припомни, че заради намалението на цената на тока през август 2013 г. средно с 5 процента ДКЕВР заложи в енергетиката дефицит от 499 млн. лв., който трябваше да се покрие с пари от продажбата на парникови квоти, но те бяха едва 150 млн. лв. Със сегашното поевтиняване дупката в сектора ще е по консервативни оценки 1.5 млрд. лв.   От тях 541 млн. лв. са от решението да се плаща по преференциални цени само половината закупена ВЕИ-енергия. Още 331 млн. лв. са некомпенсираните от предишните две години разходи за зелена енергия.   424 млн. лв. идват от заложените от комисията по-малко пари за изкупуваната от НЕК енергия от американските ТЕЦ-ове "Марица Изток" 1 и 3. За да стане това факт обаче трябва да се предоговорят дългосрочните договори, за което собствениците на двете централи научиха от медиите и със сигурност няма как да се случи в оставащото време до 1 юли.   От намаляването на технологичните разходи на ЕРП-тата и свалянето на цената на 30 лв./МВтч недостигът ще е общо 210 млн. лв. В дупката влизат и 65 млн. лв., които електроснабдителните дружества и топлофикациите ще трябва да изхарчат за балансиране на своето потребление. Този специфичен пазар заработи от 1 юни 2014 г., но регулаторът реши, че няма да признае никакви разходи, защото дружествата трябва да правят на 100 процента точно прогнозиране на консумацията си.   Опитът ни в Австрия сочи, че при най-добрите постижения за прогнозиране на потреблението има отклонение от 3 процента. На толкова се равнява например промяната само с 1 градус на прогнозираната от синоптиците температура за денонощието, обясни Золфелнер.   От ЕВН за пореден път призоваха този състав на регулатора да води диалог с отрасъла, когато взема решенията си.

Зам.-шеф на ББЦ в Козлодуй обвинява Би Ти Ви в манипулативен репортаж

Манипулативният репортаж срещу ББЦ, излъчен на 5 юни в сутрешния блок на бТВ, беше целенасочен, а част от кадрите - изрязани. Това каза Драгомир Дамянов, зам.-председател на ББЦ в Козлодуй, пред ТВ7 по повод излъчения вчера материал по бТВ, който внушаваше неистини за ББЦ и едва ли не, че хора са дарявали средства на партията, без да знаят. Манипулативният репортаж срещу ББЦ, излъчен на 5 юни в сутрешния блок на бТВ, беше целенасочен, а част от кадрите - изрязани. Това каза Драгомир Дамянов, зам.-председател на ББЦ в Козлодуй, пред ТВ7 по повод излъчения вчера материал по бТВ, който внушаваше неистини за ББЦ и едва ли не, че хора са дарявали средства на партията, без да знаят.

Задлъжняла британка убила родителите си, 15 години заблуждава близките им, че са живи

Семейна двойка в Мансфийлд, Великобритания, е била убита от дъщерята и зет си, които не просто застреляли и заровили телата им, но и 15 години успешно заблуждавали всички, че възрастните хора са живи.
Уилям и Патриша Уайчърли са били простреляни с по един изстрел през 1998 г., след което са били увити в завивки за легло, Семейна двойка в Мансфийлд, Великобритания, е била убита от дъщерята и зет си, които не просто застреляли и заровили телата им, но и 15 години успешно заблуждавали всички, че възрастните хора са живи. Уилям и Патриша Уайчърли са били простреляни с по един изстрел през 1998 г., след което са били увити в завивки за легло,

Британка убила родителите си заради пенсиите им, 15 години лъже, че са живи

Семейна двойка в Мансфийлд, Великобритания, е била убита от дъщерята и зет си, които не просто застреляли и заровили телата им, но и 15 години успешно заблуждавали всички, че възрастните хора са живи.
Уилям и Патриша Уайчърли са били простреляни с по един изстрел през 1998 г., след което са били увити в завивки за легло, Семейна двойка в Мансфийлд, Великобритания, е била убита от дъщерята и зет си, които не просто застреляли и заровили телата им, но и 15 години успешно заблуждавали всички, че възрастните хора са живи. Уилям и Патриша Уайчърли са били простреляни с по един изстрел през 1998 г., след което са били увити в завивки за легло,

Дарители на ББЦ уличиха бТВ в манипулация

Манипулативният репортаж срещу ББЦ излъчен на 5 юни в сутрешния блог на бТВ беше целенасочен, а част от кадрите - изрязани. Това каза Драгомир Дамянов, зам.-председател на ББЦ в Козлодуй пред ТВ7 по повод излъчения вчера материал по бТВ, който внушаваше неистини за ББЦ и ева ли не, че хора са дарявали средства на партията без да знаят. Манипулативният репортаж срещу ББЦ излъчен на 5 юни в сутрешния блог на бТВ беше целенасочен, а част от кадрите - изрязани. Това каза Драгомир Дамянов, зам.-председател на ББЦ в Козлодуй пред ТВ7 по повод излъчения вчера материал по бТВ, който внушаваше неистини за ББЦ и ева ли не, че хора са дарявали средства на партията без да знаят.

16-годишен опитал да изпрати оръжие по куриер

Момчето оставило в куриерска фирма пратка с пет пушки и две саби

Само едно от ДКЦ-тата във Варна на загуба в края на 2013

Само едно от шестте ДКЦ-та във Варна, които са общинска собственост, е регистрирало счетоводна загуба към края на 2013-та година. Това е ДКЦ I “Св. Клементина“. Резултатите сочат, че сметките излизат на минус с 33 хил. лева. Информацията бе изнесена по време на представянето на отчетите на лечебните заведения пред общинската комисия по собственост и стопанство, предаде репортер на Moreto.

Унгария е с ново правителство

Янош Адер утвърди състава на кабинета


Уволниха шефа на парк „Българка”

София /КРОСС/ Шефът на природен парк „Българка" Мая Радева е уволнена. Седмица, след като подаде сигнал за финансови злоупотреби, извършвани от заместника й Али Алиев, Радева е отстранена от поста. От агенцията по горите съобщиха, че ще коментират действията си в понеделник, съобщи БНР.Али Алиев бе назначен за временно изпълняващ длъжността директор на Природен парк "Българка" през месец февруари, след като титулярът излезе в болнични след претърпяна катастрофа. Срещу назначението му веднага се обявиха природозащитници и политически партии от областта, а протестиращите бяха възмутени от партийното кадруване на ДПС.Алиев освен лидер на партията в Севлиево е и общински съветник, собственик на фирма за транспорт и дърводобив. Фирмата му ЕТ "Бара Али Алиев" е в списъка и на длъжниците с неуредени публични задължения в размер на 32 851 лв.

Путин и Порошенко обсъдили деескалация на напрежението

Това твърди източник от Елисейския дворец, двамата лидери се срещнаха по време на честванията на 70-годишнината от десанта в Нормандия

Валутните курсове на БНБ за 7 юни 2014 година

Валутните курсове на БНБ за 7 юни 2014 година

Моника държи касичката на Станишев

Съпругата на соцлидера има фирма за пиар в Брюксел

Магазините в центъра на Атина и Солун ще работят всяка неделя

Мярката ще бъде приложена също в Халкидики, Рафина и на островите Родос, Кос и Сирос.

прочети повече

Едно наум: Евразийският съюз щял да бъде шанс за България


В рубриката "Едно наум" "Дневник" публикува прессъобщения, информации, откъси от материали, изказвания и анализи, които е важно читателите да прочетат заради контекста на случващото се.

Негативни от Евразийския съюз могат да бъдат само хегемонистки геополитически интереси за доминация над едно разкъсано и слабо пространство. И ако за САЩ такава позиция е обяснима, то Европейският съюз само ще спечели от икономическото консолидиране на това пространство. Крайно време е ЕС да разбере...

Купете си вестник "Всичко за семейството" - вече и с sms

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Всичко за семейството" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.  При поискване е възможно е да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на  online@vgb.bg. Вече може да купувате със sms имного други електронни издания от

Доган не казва и дума за политическата ситуация

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган отказа да коментира политическата ситуация в страната, създала се след изборите за Европейски парламент, провели се на 25 май, предаде БГНЕС. Потърсен по те...

Б отборът ни бързо отнесе Азербайджан

Женският Б национален отбор на България победи с 3:0 (25:15, 25:23, 25:17) Азербайджан в първия мач от група А на Европейската лига. В зала "Христо Ботев", тимът воден от Иван Петков не оста...

Путин и Обама се обявиха за скорошно прекратяване на кръвопролитията в Украйна

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин и американският му колега Барак Обама се обявиха за скорошно прекратяване на кръвопролитията в Украйна, както и за разрешаване на ситуацията с мирни средства. Това съобщи прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков. По думите му е била потвърдена „безалтернатиновстта на разрешаването на ситуацията с мирни политически средства". Песков добави, че Путин е провел разговори и с френския президент Франсоа Оланд и с германския канцлер Ангела Меркел.

Наблюдатели за задължителното гласуване: Ще намали тежестта на контролирания вот, но дава шанс на популистите


Социолози и политолози коментират днешното предложение на лидера на БСП Сергей Станишев за въвеждане на задължително гласуване.

Геновева Петрова: Ще намали тежестта на контролирания вот

Има на въпроси, на които БСП задължително трябва да даде отговор и които вероятно се опитва да избегне с повдигане на темата за задължително гласуване, коментира пред "Дневник" политологът от "Алфа Рисърч" Геновева Петрова. Не бих искала да предполагам дали става въпрос за опит за...

БСП не подкрепя сливане на митниците и НАП


Идеята да се слеят Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите е предписание на Световната банка и изисква една дългосрочна реформа. Това се посочва в позиция на БСП по повод изказването на лидера на ДПС Лютви Местан вчера с тази препоръка.

Съгласни сме с позицията на министър Чобанов, че за целта е необходимо постигане на обществено съгласие. В настоящата политическа ситуация, подобна идея и дългосрочна реформа не може да бъде реализирана и БСП няма да подкрепи нейното...

Албания взима нов заем от половин милиард евро

Албания обмисля догодина да вземе нов заем в размер на 500 милиона евро. Заемът ще бъде под формата на кредит или като еврооблигации. Това съобщи министърът на финансите Шкелким Джани.

Искането на ДПС за оставка на кабинета е принос към битката за спирането на „Южен поток”

/КРОСС/ Искането на ДПС за избори през есента и оставка на кабинета, по същество, е принос към геополитическата битка за спирането на „Южен поток". Главният печеливш от тази ситуация ще бъде Турция. Оставката на българското правителство дава възможност за осъществяване на идеята тръбата да преминава през южната ни съседка, пише Николина Казакова в коментар за Pogled.info. Спирайки строителството на „Южен поток", ДПС обслужва американските интереси и завоюва позиции, а това е важна подкрепа за тях. Спомнете си, че тези дни WSJ излезе със знакова статия за безпокойството на Запада от обръщането на България на Изток, а FT обяви България за „основно бойно поле" между ЕС и Русия във връзка с „Южен поток". В България пристига американският сенатор Джон Макейн - първият американски висш политик, отишъл в Киев на Майдана в навечерието на преврата. Идва да скастри българското правителство и да даде знак, че ако не следва неоколониалните външни искания, ще му спретнат Майдан. В същото време, със заявената готовност за преговори, Местан си отвори вратичка, при което за евентуални отстъпки и извиване ръцете на БСП за нови назначения на кадри в полицията, армията, в местната власт, посочва Казакова.  

Пеевски е обеднял, Борисов държи в банка обезщетенията за невзети отпуски


Депутатите продължават да трупат спестявания в банкови депозити вместо да инвестират в имоти и акции. Депутатът от ДПС Делян Пеевски обеднява, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трупа спестявания от неизплатени отпуски. Това показва проверка на декларациите за имотното състояние на властта през 2013 г., публикувани от Сметната палата днес.

Президентът Росен Плевнелиев е декларирал банков депозит 5703 лв. от дивидент, както и 7315 лв. влог на съпругата му от доход от лихви. Държавният...

Депутатите трупат влогове, Пеевски е обеднял, Борисов държи в банка обезщетенията за невзети отпуски


Депутатите продължават да трупат спестявания в банкови депозити вместо да инвестират в имоти и акции. Депутатът от ДПС Делян Пеевски обеднява, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трупа спестявания от неизплатени отпуски. Това показва проверка на декларациите за имотното състояние на властта през 2013 г., публикувани от Сметната палата днес.

Президентът Росен Плевнелиев е декларирал банков депозит 5703 лв. от дивидент, както и 7315 лв. влог на съпругата му от доход от лихви. Държавният...

Парламентът ратифицира договорите за емитиране на облигации за 1.5 млн. евро

Парламентът ратифицира в петък на първо и второ четене договорите с международни финансови субекти за емитирането на облигации на стойност до 1 493 000 000 евро (или до равностойността в долари), на един или повече траншове.   Средствата, получени при пласирането на ценните книжа, са предназначени за осигуряване на необходимия финансов ресурс за посрещане на предстоящия падеж в началото на 2015 г. на глобалните облигации на България, за погасяване на дълг от предходни години, падежиращ през 2014 г., както и за покриване на планирания бюджетен дефицит.   Менда Стоянова (ГЕРБ) пожела успех на емисията и да бъде с висока доходност. Смятам, че ще има успех, защото ситуацията на международните пазари в момента е добра.   Притеснението ми обаче се корени в това защо се трупат дефицити, за да се налага да се теглят дългове, за да се покриват, каза Стоянова. По думите й ГЕРБ е поела управлението със страхотен дефицит и го е намалила към 2012 г.   В последната година нивата на дефицитите вече се връщат обратно, смята тя. Стоянова посочи, че дебатът е за това трябва ли да се правят повече разходи, отколкото чергата ни позволява. Докога ще се разпростираме на килим, като имаме черга, попита тя. Според нея дефицитът в бюджета за 2014 г. е разчетен при 2 млрд. лв. повече приходи от данъци, такива обаче няма да дойдат.   Данните за април сочат, че ще има тотален срив от очакваните от управляващите приходи, смята Стоянова. Тя попита каква ще е тенденцията за май.   Министърът на финансите Петър Чобанов призова да не се опитваме с истерични приказки да клатим лодката. Според него е било лесно през 2009 г. с 8 млрд. лв. фискален резерв и под 10 млрд. лв. дълг, но към февруари 2013 г. фискалният резерв е бил по-малко от 4 млрд. лв., а дългът към май 2013 г. е бил 13.5 млрд. лв.   Ако за месеците февруари - май 2013 г. взетият дълг е 1.450 млрд. лв, по време на нашето управление от юни до декември дългът нараства само с 550 млн. лв., каза Чобанов. Той допълни, че от началото на годината до май дългът нараства само с 800 млн.лв, при това с две дългосрочни емисии, които до края на годината ще бъдат погасени.   Чергата 2009 г. беше доста по-широчка, за съжаление с редица действия, с които задушихте бизнеса, я стеснихте, отговори Чобанов на Менда Стоянова.   Министърът посочи, че ситуацията с бюджета е нормална, а рисковете са управляеми.   Заради новия външен дълг, чието емитиране беше предопределено в закона за бюджета за тази година, от ГЕРБ внесоха нов вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. Според опозицията с дълга се увеличава финансовият колапс в държавата. От БСП определиха вота като ненавременен, но лидерът на ДПС Лютви Местан отбеляза, че дебатът по вота би бил много полезен и призова активно да се участва в него.

Задължителното гласуване в ЕС

В пет от 28-те държави-членки на Европейския Съюз е въведено задължително гласуване под една или друга форма, но в повечето от тях законът и до момента не е сработил както трябва, най-вече заради различните правни вратички. В Холандия се е гласувало задължително от 1917 г.

Тренировка на Барак Обама се появи в интернет (видео)

"Гостите на хотела не са били молени да напуснат фитнеса, нито пък са били молени да се въздържат от правенето на снимки", каза Брайън Лиъри, говорител на "Сикрет Сървис"

Екокоалиция: Номинацията за министър на екологията е изсмиване в лицето


Като изсмиване в лицето определиха от екокоалицията "За да остане природа в България" номинирането на Станислав Анастасов за министър на околната среда и водите. По думите на природозащитниците кандидатурата, предложена лично от председателя на ДПС Лютви Местан, надхвърля всички граници на политическото приличие.

"Ясно е, че министрите винаги са политически лица. Абсурдно е, когато за министър се предлага човек

без образование в тази сфера

и с професионален...

САЩ ще санкционира всички българи, които работят с "Южен поток"

Съединените щати ще наложат санкции на всички български фирми, които работят съвместно със Съединените щати ще наложат санкции на всички български фирми, които работят съвместно със "Стройтрансгаз" (Русия) по изграждането на "Южен поток". Това става ясно от изявление на посланик Марси Рийс, публикувано на страницата на посолството във фейсбук преди минути. Ето и целия текст: В отговор на действията на Русия в Украйна Съединените щати

Тейлър Суифт дари $50 000 на болница

Певицата финансира музикална програма за деца, болни от рак


Джокович се класира за финала на "Ролан Гарос" за втори път


Сърбинът Новак Джокович се класира за финала на "Ролан Гарос" за втори път. Вторият в света победи с 6:3, 6:3, 3:6, 6:3 латвиеца Ернестс Гулбис за малко повече от два часа и половина.

В спора за титлата той ще играе с победителя от мача между осемкратния шампион Рафаел Надал и Анди Мъри. Ако спечели надпреварата, сърбинът ще се завърне на върха в световната ранглиста.

При предишния си опит за триумф във финала през 2012 г. Джокович загуби от Надал. При успех в неделя той...

До края на годината стартират етапите 3 и 4 на тунела под Шипка

Габрово /КРОСС/ Амбицията ни е до края на годината да стартират реалните дейности, свързани със строителството на Трети и Четвърти етап - изграждането на довеждащата връзка до самия тунел под Шипка. Това заяви на пресконференция областният управител на Габрово Николай Григоров относно напредъка по Оперативна програма "Транспорт" на строителните дейности по обхода на Габрово, с тунел под връх Шипка.Николай Григоров информира, че третият, четвъртият и петият етап са изцяло ново строителство. Третият етап, с дължина от 5 км., е от пътното кръстовище с път III-4404, с. Чехлевци до пътен възел „Дядо Дянко" в Габрово. Четвъртият етап - 4,1 км., е от п. в. „Дядо Дянко" до кв. „Радецки" и предвижда построяването и на етапна връзка на обходния път на Габрово с Шипченския проход - 3,1 км.В петия етап е изграждането на участък от 10,5 км, включващ и тунела под Шипка с дължина около 3,2 км. Николай Григоров подчерта, че Тунелът под връх Шипка (3,22 км) е предвиден за изграждане в периода 2014-2020 г.Областният управител припомни пред медиите, че вече е избран изпълнител за изработката на идейния проект за самото тунелно съоръжение, като вероятно още в рамките на месец юни ще бъде сключен договор с класирания на първо място проектант. От казаното от него стана ясно, че още от този месец ще започнат отчуждителните процедури по Третия и Четвъртия етап

Джокович се класира за финала на "Ролан Гарос"


Сърбинът Новак Джокович се класира за финала на "Ролан Гарос". Вторият в света победи с 6:3, 6:3, 3:6, 6:3 латвиеца Ернестс Гулбис за малко повече от два часа и половина.

В спора за титлата той ще играе с победителя от мача между осемкратния шампион Рафаел Надал и Анди Мъри.

Очаквайте подробности!

Кристин Лагард каза, че не е кандидат за председател на ЕК

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че не е кандидат за председател на Европейската комисия, съобщиха Франс прес и Ройтерс.   На пресконференция в Лондон в отговор на журналистически въпрос Лагард каза, че не е кандидат за този пост и една от причините е, че вече "има работа", която "е много важна в този момент".   Шефката на МВФ отбеляза, че преди време Великобритания е подкрепила кандидатурата й начело на МВФ и каза, че има намерение да довърши мандата си начело на международната организация. "И както би казал по-малкият ми син: Мамо, като започнеш нещо, трябва да си свършиш работата докрай", добави Лагард.

Риалити ще показва как жени раждат в дивата природа

Ново американско риалити предаване ще показва как жени раждат в дивата природа без никаква лекарска помощ, пише "Дейли мейл".
Идеята е да се показват раждания насред природата на живо, като жените няма да получават помощ, но все пак ще бъдат наблюдавани от екипа на предаването.
Продуцентите се надяват шоуто да има рекорден рейтинг, Ново американско риалити предаване ще показва как жени раждат в дивата природа без никаква лекарска помощ, пише "Дейли мейл". Идеята е да се показват раждания насред природата на живо, като жените няма да получават помощ, но все пак ще бъдат наблюдавани от екипа на предаването. Продуцентите се надяват шоуто да има рекорден рейтинг,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване