Порошенко: Диалогът с Русия започна

Новият украински президент е оптимист за преговорите с Путин

Искра Михайлова: Предсрочни избори са по-моралната позиция

Искра Михайлова: Предсрочни избори са по-моралната позиция

Няма нищо по-нормално от това една политическа сила да направи анализ на отминалите избори. 10 дена след евровота представихме публично възгледите си за ситуацията и вариантите за развитие.

Това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, която от 1 юли заминава за Брюксел като евродепутат от листата на ДПС. ДПС предложи предсрочни избори, защото това е по-моралната позиция и тя отговаря на волята на българските граждани. БСП от своя страна показа, че може да бъде много ядосана на ДПС, подкрепяйки предложението на "Атака" за отмяна на декларацията, осъждаща възродителния процес.

Ние се опитваме да покажем отговорност и да покажем, че резултатите от евроизборите в никакъв случай не подпомагат бъдещата работа на правителството, посочи евродепутатът. Михайлова заяви, че ДПС има готовност за разговори с всички партии, които проявяват отговорност в настоящата ситуация

Албания - магнит за италианската трудова миграция

С всяка година все повече италианци напускат родината си, за да се спасят от безработицата. Ново приоритетно направление на трудовата миграция стана Албания, чиито жители в продължение на много години търсят по-добър живот в страните от Европейския съюз, предава сайтът ilmessaggero.it.

Путин доволен от Порошенко, че спира кръвопролитията в Украйна

Владимир Путин е предупредил Петро Порошенко и лидерите от ЕС, че страната му ще предприеме протекционистки мерки в подкрепа на своята икономика и пазар, в случай че Украйна подпише икономическата част от споразумението си за асоцииране със съюза - нещо, което се очаква да стане съвсем скоро.

БФС отива на световното

Триумвират от ръководители на БФС тръгва за световното първенство. Президентът Борислав Михайлов ще води делегацията ни към Сао Пауло заедно с двете вицета на центалата - Михаил касабов и Атанас Фурнаджиев.

Шефовете на родния футбол ще участват в традиционния конгрес на ФИФА, който по традиция е 2 дни преди откриването на световното. На него ще Триумвират от ръководители на БФС тръгва за световното първенство. Президентът Борислав Михайлов ще води делегацията ни към Сао Пауло заедно с двете вицета на центалата - Михаил касабов и Атанас Фурнаджиев. Шефовете на родния футбол ще участват в традиционния конгрес на ФИФА, който по традиция е 2 дни преди откриването на световното. На него ще

Мая Манолова срещу задължителното гласуване на Станишев

Мая Манолова се обяви против задължителното гласуване, което лидерът й Сергей Станишев посочи като единствен изход от кризата на пресконференцията си тази сутрин. "ГЕРБ опитаха да въведат платената любов , а ние опитваме да въведем задължителната любов . Не мисля, че това е начинът", заяви Мая Манолова в студиото на "Панорама" по БНТ, визирайки идеята всеки гласоподавател да получава ваучер от 20 лева, ако гласува. Манолова беше основният автор на новия изборен кодекс, който само 11 дни след изборите Станишев вече иска да променя. Благодарение на него БСП изпадна в умилителната ситуация 15/15, при която лидерът на БСП беше измесетен от никому неизвестния Момчил Неков. - Как го докарахте до тази ситуация - да нямате верен ход?, запита водещият Бойко Василев. - С постоянство - прояви чувство за хумор Манолова. Според нея вината за загубата на БСП на изборите е на цялото ръководство, а не само на лидера Сергей Станишев. "Няма вечни партньорства, както няма и вечни романси. Между нас и ДПС обаче съществува взаимно уважение и напрежението между партиите определено е преувеличено", коментира Манолова разрива с ДПС.

Затворник обра офис на гробище

Затворник използва шанса да се труди на открито, за да извърши поредно престъпление, съобщиха вчера от варненската полиция. 31-годишният К.К. излежавал присъда в местния затвор. През деня работел като гробар, за да си намали наказанието за кражби. На 5 юни затворникът забелязъл, че офисът, който се намира на входа на гробищния парк... Затворник използва шанса да се труди на открито, за да извърши поредно престъпление, съобщиха вчера от варненската полиция. 31-годишният К.К. излежавал присъда в местния затвор. През деня работел като гробар, за да си намали наказанието за кражби. На 5 юни затворникът забелязъл, че офисът, който се намира на входа на гробищния парк...

ЦРУ влезе в Twitter и Facebook

/КРОСС/ Американското Централно разузнавателно управление вече има официални акаунти в Twitter и Facebook. "Ние не може нито да потвърди, нито да отречем информацията дали това първият наш туит", посочиха от агенцията. По-рано в Twitter нееднократно бяха създавани акаунти, принадлежащи на службата. Въпреки това никой от тях не получил официално потвърждение за автентичността си от администрацията.

Цачева и Манолова си стиснаха ръцете: Избори през септември

Няма нищо по-нормално една политическа партия да направи анализ за изминалите избори. ДПС направи своя анализ публичнo. Тя посочи и варианти. Не търсим нов партньор да управляваме. ДПС гледа към всички политически партии, които носят отговорност, заяви евродепутатката Искра Михайлова в „Панорама”.

Нова мода сред кралете: пенсиониране

Испанският крал Хуан Карлос I обяви тази седмица, че се отказва доброволно от трона си, като предизвика шок сред почитателите на традиционната монархия,

Мелани Грифит и Антонио Бандерас се развеждат

Това е четвъртият развод на Грифит и вторият за Бандерас. Не е ясно кога двамата са се разделили

Лидерът на ГЕРБ лети към Вашингтон

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лети утре към САЩ, научи Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лети утре към САЩ, научи "24 часа". Български фирми и физически лица, които оказват материална подкрепа на руската компания "Стройтрансгаз", могат да се окажат под ударите на санкции от страна на САЩ. Това обяви в свое изявление вчера посланикът на Вашингтон в България Марси Рийс. Изявлението бе разпространено

Мая Манолова: Появата на трети партньор обтяга отношенията в романса

Мая Манолова: Появата на трети партньор обтяга отношенията в романса

В политиката няма вечни партньорства, вечни романси. Появата на трети партньор, макар и за пиене на кафе, винаги обтяга отношенията. Това заяви в предаването "Панорама" по БНТ зам.-председателят на парламента Мая Манолова по повод кризата в отношенията между БСП и ДПС.

Имахме ясна цел – да спрем рекета върху бизнеса и социалното замразяване. Мисля, че го постигнахме, а това стои като цел пред нашата партия и занапред. Всеки трябва да си извади поуките от това партньорство и в бъдеще трябва да има повече искреност и повече яснота за гражданите, коментира Манолова.

По думите й една от основните причини за влошаване на отношенията между двете партии е "прекалено критичния тон към другия, вместо всеки да погледне себе си". В последните дни се оказа, че не правителството е проблем за БСП, а по-скоро проблем за правителството са и двете подкрепящи го партии, посочи зам.-председателят на Народното събрание.

Манолова не разкри дали лидерът на БСП Сергей Станишев ще бъде номиниран за еврокомисар, но заяви, че той "има европейско бъдеще". Предлагам на широката публика да не се тревожи за нашия лидер. Изборните ни резултати показват, че не въодушевяваме нашите избиратели, но не е коректно цялата вина за това да се прехвърля върху Сергей Станишев, заяви социалистката. В отговор на въпрос "как я докарахте дотам, че да нямате верен ход в момента", Манолова отговори в шеговит тон "С постоянство".

Важното е да се вземем в ръце и да потърсим вината в себе си, а не да я прехвърляме другаде, вече по-сериозно каза тя. Мая Манолова каза още, че подкрепя идеята на Станишев за въвеждане на задължително гласуване. Не съм привърженик на идеята заменим платената любов със задължителната любов. Дебатът за задължителното гласуване в нашата партия е започнал. Ще вземем решение във вторник.

Не мисля обаче, че това е лекарството за липсата на доверие в политиците, коментира социалистката. Една година управляващите почиваха или вършеха работата си така, че днес сме в подобна ситуация. Видяхме до какво доведе това да се състави кабинет, само защото ГЕРБ трябва да бъде изтикан от властта, заяви Цецка Цачева, която също бе гост в студиото на "Панорама". Според Цачева идеята на Сергей Станишев за въвеждане на задължително гласуване няма да намери подкрепа в БСП.

САЩ признаха, че са снабдявали сирийската опозиция с оръжие

/КРОСС/ Съветникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Сюзан Райс заяви, че САЩ са страната, която е направила най-големите хуманитарни доставки за Сирия, затова Вашингтон е поддържал гражданската и военната опозиция, включително и под формата на оръжия. В интервю за Си Ен Ен, президентският призна, че САЩ са оказвали военна подкрепа за сирийските бунтовници."САЩ увеличиха подкрепата си за умерената опозиция, доставяйки оръжие там, където можем да подкрепим и гражданската, и военната опозиция", каза тя.По данни на ООН в гражданския конфликт в Сирия, който продължава вече три години, са загинали над 150 хиляди души, пише RT.com.    

Политологът Първан Симеонов: ДПС се опитва да наклони везните в дясно

Политологът Първан Симеонов: ДПС се опитва да наклони везните в дясно

ДПС се опитва да наклони везните в дясно. Това каза пред "Фокус" политологът Първан Симеонов. „В същото време ДПС ми се струва, че искаше отново да влезе в ролята си на „диспечер”, който раздава властта в България. Сега ще наклони везните надясно, през това време десните ще свършат черната работа икономически, а левите ще си решат проблемите.

Те отново ще застанат на кантар, тогава ние ще наклоним везната наляво. Това е ролята на балансьора ДПС, която бяхме позабравили. Това, което днес направи Станишев показа, че той правилно е разчел тези планове и казва на ДПС: „не си правите илюзиите, че ще зависи от вас“.

Признавам, това е доста емоционален политически момент. Аз лично прочетох обида в изказването на Станишев. Той явно беше обиден от поведението на ДПС и ми се струва, че реагира емоционално. Затова си мисля, че този ход със задължителното гласуване не работи кой знае колко за партията, а просто обслужва конюнктурата на момента. Много конюнктурен ход ми се струва, не виждам план, не виждам стратегия”, каза Първан Симеонов.

„Виждате, че вятърът духа надясно. Тоест очевидно е, че преобладаващите предпочитания са ГЕРБ да е следващото управление. И на трето място – все пак не забравяйте, че Борисов също е играч, който често преследва лична политическа перспектива, не толкова партийна и не е изключено в един момент едно евентуално дясно-центристко управление с някаква подкрепа на ДПС, под каквато и да било форма, да бъде възможно, просто защото Бойко Борисов правилно си прави сметката, че ако примерно той играе за президент. Той си има вече отделна политическа траектория. Тоест той ще бъде едно, а пък партията ГЕРБ ще бъде нещо друго”, допълни той.

По думите му, това не се вижда за пръв път, но е прекалено рано за такива прогнози. Ако се приеме задължителното гласуване, няма как от сега да се прогнозира, как ще изглежда следващият парламент – дали няма да има протести, що за хаос предстои. Тази тема беше като хвърляне масло в огъня. По никакъв начин не даде план за излизане от политическата ситуация, който лично аз очаквах да чуя, напротив – заплете се съвсем нов възел от въпроси, каза още Първан Симеонов.

БСП и ГЕРБ в един глас: Избори в края на септември

Представителите на БСП и ГЕРБ застанаха зад тезата, че предсрочните избори трябва да се състоят в края на септември.

Бразилия надви Сърбия, "Морумби" освирка играчите на Сколари

Настоящият тим на Бразилия отново доказа, че по-добре се защитава, отколкото атакува. "Селесао" победи Сърбия с 1:0 в последната си контрола преди началото на световното първенство. Тимът на...

Мая Манолова: Със задължителното гласуване ще падне цената на купените гласове


Не мисля, че със задължителното гласуване ще спре купуването на гласове, напротив - цената на един глас ще падне. Това коментира в предаването "Панорама" по БНТ замм.-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Мая Манолова.

Манолова, която е съставител на новия изборен кодекс, заяви, че идетята на лидера на БСП Сергей Станишев да се въведе задължително гласуване, не е изход от ситуацията "ГЕРБ опитаха да въведат платената любов, а ние опитваме да въведем задължителната...

Предстоящи събития в страната за утре, 7 юни

/КРОСС/ *** София.Протестни митинги срещу убийствата на деца на пътя ще се проведат в няколко града в страната. Инициативата е свързана със смъртта на 4-годишния Паоло, прегазен в пешеходна зона в центъра на Стара Загора. Сред организаторите на протестите са Сдружение „Зачатие", съвместно с Фондация „Искам бебе". Към тях се присъединяват Фондация „Нашите недоносени деца", Сдружение „Настоящи и бъдещи майки", Българска асоциация на пострадалите при катастрофи и Фондация „Безопасни улици от Валя", Националното движение „Червена пътека". ***София.От 9 ч. в Националния учебно-логистичен център на БЧК в с. Лозен ще се проведе Седмото национално състезание на Младежките аварийни екипи (МАЕ). В надпреварата тази година ще вземат участие 16 МАЕ от страната. Чрез специални ситуативни задания в няколко пункта ще бъде оценена подготовката им по първа долекарска помощ, първа психологическа помощ, спасителни действия при различни аварии, бедствия и инциденти, по техники за транспорт на пострадалите, грижи за нуждаещите се, комуникационни средства и др. ***София.От 10 до 17 ч. в Националния музей „Земята и хората" ще бъде представена Международна изложба на котки. ***София.От 10 ч. на хижа Алеко (Витоша) „Софийска вода" и „Веолия вода" организира детски празник. ***Благоевград.От 10.30 ч. пл

Яна Маринова е чужденката с „Връзки”

Серийна разбивачка на мъжки сърца и веща манипулаторка – такава е героинята на Яна Маринова във „Връзки”, научи „Монитор”. Клапата на новия сериал на TV7

Станишев готов на война с ДПС (обзор)

Предсрочни избори и задължително гласуване. За това се обяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция вчера, след като ден по-рано председателят на ДПС Лютви Местан каза, че кабинетът не може да изпълни мандата си. На пресконференцията на Станишев бяха дошли и много червени депутати. Повечето от тях въодушевено възприеха думите Предсрочни избори и задължително гласуване. За това се обяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция вчера, след като ден по-рано председателят на ДПС Лютви Местан каза, че кабинетът не може да изпълни мандата си. На пресконференцията на Станишев бяха дошли и много червени депутати. Повечето от тях въодушевено възприеха думите

Първанов: Както е тръгнала, БСП ще стигне 4%

БСП ще се докара до 3-4%, ако върво по пътя, по който е тръгнала, коментира президентът Георги Първанов в интервю за агенция "Фокус". "Ако няма промяна на лявото, ако няма нова левица – нова, модерна, със своите идеи, с насочването към активните социални слоеве, с намирането на превантивни решения на проблемите, а не тичане след събитията, левицата наистина ще отпада и ще върви по пътя на ПАСОК, които имат 3-4%. Мога да посоча и други примери не само отвън, а и във вътрешен план", казва бившият председател на БСП и настоящ лидер на АБВ. Според него изборите трябва да се проведат порез октомври. По-ранна дата обслужва технолозите, които имат механизми да манипулират вота. Нормалните партии нямат ресурс да водят кампания през юли и август, коментира той. Първанов отбелязва, че самият той е бил привърженик на задължителното гласуване, а Станишев и хората около него най-активно са възпрепятствали референдума за задължителното гласуване, събрал около половин милион подписа.

Цецка Цачева: На Орешарски му остават часове

Задължителният вот е единствената мярка срещу корпоративния и платения вот, коментира Цецка Цачева в интервю пред БНТ. Тя каза, че ГЕРБ от много време поддържа идеята за задължително гласуване. Това е бил един от трите въпроса, които партията й е предложила за референдум преди време. "В ГЕРБ винаги сме си пили кафето сами, управлявали сме сами, вземали сме решения сами", коментира Цачева. След последния парламентарен вот обаче в партията са разбрали, че "няма лошо да пием кафе с други партньори". Цачева смята, че съставянето на кабинет, чиято единствена цел е ГЕРБ да не участва в него, е голяма грешка, която вреди на България. Според нея "кабинетът на Орешарски има часове" да управлява.  Тя предложи правителството да подготви и да назначи дата за референдум, след което да подаде оставка. Като по този начин се проведат избори 2 в 1. На въпроса какво да прави даден избирател, който е задължен да гласува, но не харесва нито един от предложените кандидати или нито една от партиите, Цачева отговори просто - "нека да пусне невалидна бюлетина". "11% разлика с БСП са ни достатъчни", така депутатката оправда загубените от ГЕРБ 400 000 гласа спрямо миналите избори. Накрая тя даде мнение, че най-подходящият момент за предсрочни парламентарни избори е краят на септември.

Шестима ранени при експлозия в Турция

Не е терористиче акт, а инцидент по време на ремонтни работи

България аутсайдер срещу Сърбия

Националите по волейбол са считани за аутсайдери от букмейкърите поне в първия мач със Сърбия за Световната лига. Нашите приемат съседите в събота и неделя от 20 ч в “Арена Армеец”.

Заложните къщи приемаха вчера залози с коефициенти около 1:1,5 за победа на сърбите и 1:2,50 за нашите.

“Мачовете с България ще бъдат много тежки, но доколкото зн Националите по волейбол са считани за аутсайдери от букмейкърите поне в първия мач със Сърбия за Световната лига. Нашите приемат съседите в събота и неделя от 20 ч в “Арена Армеец”. Заложните къщи приемаха вчера залози с коефициенти около 1:1,5 за победа на сърбите и 1:2,50 за нашите. “Мачовете с България ще бъдат много тежки, но доколкото зн

Пиебалгс: Никой не е обещавал на Украйна, че ще влезе в ЕС

/КРОСС/ Еврокомисарят по развитието Андрис Пиебалгс заяви, че Европейският съюз никога не е давал на Украйна конкретни обещания да бъде приета в състава му, пише Delfi. Пиебалгс отбеляза, че правителството на Украйна предстои да реши много проблеми, преди да стане възможно да се говори за приемане в ЕС. Според него разширяването на ЕС е възможно само за няколко страни, които са достатъчно подготвени за влизане в общността. Еврокомисарят също така добави, че „апетитът за разширяване на ЕС сега малък".По-рано председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой заяви, че ЕС ще подпише икономическата част от Споразумението за асоцииране с Украйна не по-късно от 27 юни, в деня на срещата на върха на ЕС. Политическите глави от споразумението бе подписано на 21 март.

Мурсия: Ще успея!

Пепе Мурсия се закани преди тръгването за София пред испански медии: “Ще успея в “Левски”!”

Андалусиецът има репутация в родината на човек с тотална липса на късмет, след като е сменян 17 пъти в последните 7 години. Повечето пъти на треньора изобщо не му върви, както е било в румънския “Брашов”. Тогава драма в семейството отзовава Пепе към родин Пепе Мурсия се закани преди тръгването за София пред испански медии: “Ще успея в “Левски”!” Андалусиецът има репутация в родината на човек с тотална липса на късмет, след като е сменян 17 пъти в последните 7 години. Повечето пъти на треньора изобщо не му върви, както е било в румънския “Брашов”. Тогава драма в семейството отзовава Пепе към родин

Евгений Бакърджиев: Първият СДС беше създаден от службите, аз бях във втория

Аз участвах във втората вълна на СДС. В първата викахме по площадите, подкрепяхме онези, които се строяваха по трибуните, но всъщност ставаше дума за СДС, създаден от службите, от Андрей Луканов, за режисираната опозиция, казва в интервю за Аз участвах във втората вълна на СДС. В първата викахме по площадите, подкрепяхме онези, които се строяваха по трибуните, но всъщност ставаше дума за СДС, създаден от службите, от Андрей Луканов, за режисираната опозиция, казва в интервю за "24 часа" Евгений Бакърджиев, който бе вицепремиер в правителството на Костов в началото.

Миков напуснал партито на БНБ, ядосал се на президента

Председателят на НС Михаил Миков е напуснал партито по случай 135-годишнина на БНБ. Още в самото начало на празненството думата била дадена на държавния глава. Когато си седнал на мястото Миков му казал: Председателят на НС Михаил Миков е напуснал партито по случай 135-годишнина на БНБ. Още в самото начало на празненството думата била дадена на държавния глава. Когато си седнал на мястото Миков му казал: "Нито е времето, нито е мястото да се правят политически коментари на официално празненство", пише ПИК. След това се запътил към изхода.

Многодетните семейства у нас изчезват

Многодетните семейства у нас изчезват

Многодетните семейства у нас изчезват. Само 5 на сто от всички българи имат три и повече деца, но този процент намалява.

Tревожните числа от националната статистика стават ясни на фона на все по-ниска раждаемост, застаряващо население и емиграция. Цифрите от статистиката недвусмислено сочат, че само за 10 години многодетните семейства у нас - тези с три и повече деца, са намалели с около 18 000. Ако през 2001 г. те са били близо 74 000, през 2011 г., когато е последното национално преброяване, броят им се е стопил до малко над 56 000, съобщава Би Ти Ви.

Числата от последните преброявания показват и още една тенденция - като типична форма на семейство у нас се утвърждава това с едно дете. През 2011 г. този вид семейства са малко над 829 000, или близо 64% от всички семейства у нас. Неправителствени организации започват кампания в подкрепа на многодетните фамилии. Тя е под патронажа на президента.

83% от GSM разговорите са в една и съща мрежа

Въпреки неколкократното намаление на цените за разговори между различните мобилни оператори българинът говори по GSM основно с абонати на същата мрежа. Общо 82,9% от разговорите са такива. Това констатира в своя годишен доклад за 2013 г. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Документът още не е публикуван, Въпреки неколкократното намаление на цените за разговори между различните мобилни оператори българинът говори по GSM основно с абонати на същата мрежа. Общо 82,9% от разговорите са такива. Това констатира в своя годишен доклад за 2013 г. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Документът още не е публикуван,

Испания и Португалия подписват Договора от Тордесиляс, с който си поделят Новия свят

Договорът от Тордесиляс е споразумение между Кралство Испания и Кралство Португалия за разпределението на сферите на влияние в света между двете държави (скоро преди това е сключена и личната уния меж...

Ройс с контузия при убедителна победа на Германия

Германия трепери след контузия на Марко Ройс. Звездата на Борусия (Дортмунд) стана поредният играч, който може да пропусне Световното след проблем в навечерието му. Офанзивният полузащитник напусна пр...

Рецидивист с 5 присъди иска откуп за крадена кола на бизнесмен

Рецидивист с 5 присъди зад гърба си, който за втори път иска откуп за крадена кола, бе тикнат в ареста. Трайчо Д., на 44 г., е задържан от служители на Седмо РПУ. Те тръгват по следите му, след като в края на май собственик на фирма потърсил помощта на полицията. Обяснил, че автомобилът му Рецидивист с 5 присъди зад гърба си, който за втори път иска откуп за крадена кола, бе тикнат в ареста. Трайчо Д., на 44 г., е задържан от служители на Седмо РПУ. Те тръгват по следите му, след като в края на май собственик на фирма потърсил помощта на полицията. Обяснил, че автомобилът му "Рено Сценик" е изчезнал на 24 май. Няколко дни по-късно...

Путин: Подходът на Порошенко като цяло е справедлив

Руският президент Владимир Путин заяви, че подходът на украинския му колега Петро Порошенко за уреждането на кризата в страната му е "като цяло справедлив", но изтъкна, че първата стъпка трябва да бъде прекратяване на операцията на армията.
Путин каза още, че Русия и Украйна са близо до споразумение за газа. Руският президент Владимир Путин заяви, че подходът на украинския му колега Петро Порошенко за уреждането на кризата в страната му е "като цяло справедлив", но изтъкна, че първата стъпка трябва да бъде прекратяване на операцията на армията. Путин каза още, че Русия и Украйна са близо до споразумение за газа.

Б.Т.Р. си правят селфи в „Универсиада”

Музикантите от Б.Т.Р. си направиха селфи пред близо 2300 фенове, изпълнили зала „Универсиада” на концерта вчера по случай новия им албум „Защо”. „Приятели, ние толкова сме очаровани и изненадани от любовта, която ни дадохте тази вечер, че сега смятаме да си направим тук едно селфи и се надяваме да ни разрешите”,

Путин: Подходът на Порошенко като цяло е справедлив

Руският президент Владимир Путин заяви, че подходът на украинския му колега Петро Порошенко за уреждането на кризата в страната му е Руският президент Владимир Путин заяви, че подходът на украинския му колега Петро Порошенко за уреждането на кризата в страната му е "като цяло справедлив", но изтъкна, че първата стъпка трябва да бъде прекратяване на операцията на армията. Путин каза още, че Русия и Украйна са близо до споразумение за газа.

Ватман плаши агресивни пътници с пищов

/КРОСС/ Ватман от трамвай №20 беше задържан в ареста, след като извадил пистолет, за да изплаши агресивни пътници. Такъв сигнал е подаден в полицията.Инцидент с въоръжен служител на столичния електротранспорт и група тийнейджъри има, потвърдиха от компанията за TV7. Оттам обаче отрекоха служителят им да е размахвал оръжие срещу граждани.В трамвай изскача ватман и според първоначалната информация, размахва пистолет срещу агресивен пътник. След сигнал в полицията, ватманът е отведен за разпит и от него е иззет газов пистолет.Неофициално колегите му разказват, че той има не един, а три такива пистолета. И че не е вадил оръжие, а само е отметнал сакото си, за да се види то.Група тийнейджъри са задържали вратата на трамвай, с което са създали риск за останалите пътници в него. Именно това е причината за конфликта между тях и ватмана, твърдят от Столичната компания за електротранспорт."Служителят е бил в задния трамвай. Когато спира зад другия, им прави забележка да пуснат вратата и да не се занимават да правят такива нарушения", разказва началникът на Траймвайно депо "Искър" Славчо Донгов.От компанията твърдят, че носенето на оръжие на работа не е забранено, тъй като няма специален такъв текст във вътрешните им правилници. Последният бит ватман от пътници се оплакал преди 10 дни, а случаите на агресия не са единици."Има агресивни граждани, идват и правят забележки, опитват се да удрят, крещят", разказва ватманът Боряна Кюркчиева

Ексшефът на Сметната с акции в Енерго-про

Бившият шеф на Сметната палата Валерий Димитров, който беше сменен със скандал от дълго заемания от него пост, е станал собственик на акции и дялове във взаимни фондове за 81 000 лева. Това е декларирал той за миналата година пред одитиращата институция.

Яценюк: Украйна не може да се откаже от руския газ

/КРОСС/ Украинската страна не може да се откаже от руския газ, каза назначеният от Върховната Рада за министър-председател на Украйна Арсений Яценюк. "Мога да направя популистко изявление, но това е вярно. Ние не можем да се откажем от руския газ", каза той, добавяйки, че страната трябва да закупи допълнително още 7 милиарда кубически метра газ, за да "преживее зимата".

Изтеклите онлайн записи с Ердоган били фалшиви

При направен спектърен анализ на записите, уличаващи Ердоган в корупция, експертите са установили белези за монтаж

Парламент до юли, избори през октомври (ОБЗОР)

Предсрочни парламентарни избори ще има, и по-рано от посочения от Лютви Местан хоризонт - ноември или декември.
Това е отговорът на лидера на БСП Сергей Станишев. Той даде пресконференция вчера в Народното събрание по примера на лидера на ДПС, който по същото време и на същото място се обяви в четвъртък за предсрочен вот. Станишев призна, че с из Предсрочни парламентарни избори ще има, и по-рано от посочения от Лютви Местан хоризонт - ноември или декември. Това е отговорът на лидера на БСП Сергей Станишев. Той даде пресконференция вчера в Народното събрание по примера на лидера на ДПС, който по същото време и на същото място се обяви в четвъртък за предсрочен вот. Станишев призна, че с из

Кредиторите чакат пари от БДЖ до края на юли

Кредиторите на БДЖ по втория облигационен заем за 120 млн. евро вече са изпратили в транспортното министерство писмено предупреждение във връзка със забавените плащания по заема на превозвача, научи “Труд”. Писмото е пристигнало в четвъртък, а от ресорното министерство са го препратили на БДЖ вчера. Кредиторите на БДЖ по втория облигационен заем за 120 млн. евро вече са изпратили в транспортното министерство писмено предупреждение във връзка със забавените плащания по заема на превозвача, научи “Труд”. Писмото е пристигнало в четвъртък, а от ресорното министерство са го препратили на БДЖ вчера.

Михайлова: Не си търсим нов партньор

София /КРОСС/ Не си търсим нов партньор, за да управляваме. Това заяви пред БНТ министърът на екологията и новоизбран евродепутат от ДПС Искра Михайлова. Тя подчерта, че взирайки се в подбудите на ДПС, всички пропускат факта, че партията си е направила анализ и е предложила предсрочни избори, виждайки, че това е по-морално. Няма нищо по-нормално от това една партия да направи анализ на политическите избори, които бяха преди 10 дни . Направихме публичния си анализ, представяйки не само своите изводи и своето виждане за развитието на нещата, но предлагайки и варианти и заявявайки, че партията е открита за алтернативни решения, каза още Михайлова и добави, че от ДПС гледат към всички партии, които носят и са готови да поемат отговорност. Няма вечни партньорства и няма вечни романси, каза от своя страна Мая Манолова от БСП. И добави, че всеки трябва да си вземе поуките от това партньорство. Приказките за прекалено напрежение между БСП и ДПС са доста преувеличени. Между нас продължава да съществува взаимно уважение. Прекалено критичният тон към другия, вместо всеки да погледне критично себе си и собствените си пропуски. Може би това, което допълнително раздразни БСП, беше рожбата на това партньорство - правителството, да бъде едва ли не обвинено от БСП за една от основните причини за загубата на изборите. Оказа се, че не правителството е проблем за БСП, а по-скоро на правителството са му проблем и двете подкрепящи го партии - БСП и ДПС, каза Манолова

Михайлова: Не си търсим нов партньор

София /КРОСС/ Не си търсим нов партньор, за да управляваме. Това заяви пред БНТ министърът на екологията и новоизбран евродепутат от ДПС Искра Михайлова. Тя подчерта, че взирайки се в подбудите на ДПС, всички пропускат факта, че партията си е направила анализ и е предложила предсрочни избори, виждайки, че това е по-морално. Няма нищо по-нормално от това една партия да направи анализ на политическите избори, които бяха преди 10 дни . Направихме публичния си анализ, представяйки не само своите изводи и своето виждане за развитието на нещата, но предлагайки и варианти и заявявайки, че партията е открита за алтернативни решения, каза още Михайлова и добави, че от ДПС гледат към всички партии, които носят и са готови да поемат отговорност. Няма вечни партньорства и няма вечни романси, каза от своя страна Мая Манолова от БСП. И добави, че всеки трябва да си вземе поуките от това партньорство.Още от първия етап на това партньорство имахме една цел - да спрем полицейщината, рекета върху бизнеса и социалното замразяване. Мисля че го постигнахме. Тази цел продължава да е водеща за БСП, посочи тя. Да не се тревожи широката публика за нашия лидер, каза още Манолова. И подчерта, че темата за заместник на Станишев не стои на дневен ред. Загубихме трети избори. Имаме нужда от промяна. Трябва да анализираме собствените си грешки и да се променим, ако не искаме да създадем комфорта на ГЕРБ. Имаме нужда от смели действия, които сме в състояние да поемем.

Разпитват убиеца от Джебел дали е убил болен от рак мъж

Разпитват убиеца от Джебел дали е убил болен от рак мъж

Следователите трябва да разпитат Мерт дали той е бутнал от терасата болен от рак възрастен мъж в Джебел и дали това е бил вторият случай на убийство с негово участие, пише „Родопи войс”. 

Първият бе удавено момче, третият и четвъртият са закланите по зверски начин Джейлян и 7-годишната й дъщеря Джейда.

„Да ни кажат дали не сме живели досега с масов убиец. Или Мерт е тежко болен?” Това питатхора от Джебел, които още са в плен на психозата, че 18-годишният Мерт ще излезе от ареста и скоро ще се върне в града,

Те разказват за случай отпреди 5 години, когато болен от рак джебелчанин бил открит мъртъв на плочника пред блок в района на гимназията. „Казаха, че е скочил сам от 4-тия етаж. Но как ще го направи, той беше абсолютно неподвижен? Освен това роднините установиха, че от жилището са откраднати пари", допълниха джебелчани.

Те настояват прокуратурата да подложи на детектор на лъжата Мерт и той да отговори дали е бутнал болния мъж от терасата и дали преди 7 години пък пак той е станал причината за удавянето на приятеля му Джанан, който беше открит мъртъв в местната река.

Само две деца били на реката в този ден – Мерт и приятелят му Джанан. Мястото местните наричат „Водопадчето". Приятелят на Мерт изчезнал в реката. Самият Мерт пък се прибрал кротко и не казал на никого за случката. Чак когато тръгнали да търсят изчезналото дете и се стигнало до разпит на Мерт, той признал, че са били на реката само двамата. Заявил също, че приятелят му паднал в реката и се удавил. Заради дългото мълчание, местните подозират, че Мерт е бутнал другарчето си във водата, но никой няма доказателство за това твърдение. Случката е отпреди 6-7 години.

Две години по-късно се случила и трагедията с падналия от терасата на 4-тия етаж болен от рак, неподвижен възрастен мъж.

Междувременно продължават да излизат наяве и кражбите на Мерт, които той извършвал, за да си набави средства за купуване на наркотици.

Арестуваният за двойното убийство в Джебел Мерт Шукрия Мехмед е влизал поне два пъти в имота на Ю.О.М., за да краде. Между 31 януари и 4 февруари т. г. той успял да открадне телевизор марка „LG",модел 32LC51-ZA и дистанционно управление за същия на стойност 457.75 лева и прахосмукачка „AR ZUM 2400w" на стойност 80.46 лева,всичко на обща стойност 538.21 лева.

Мерт Мехмед получи условна присъда за тази кражба. Районните магистрати в Момчилград го осъдиха на една година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок. Присъдата може да се обжалва пред Окръжен съд - Кърджали.

Откраднатите вещи Мерт не успял да продаде. Те ще бъда върнати на Ю. след като присъдата влезе в сила.

Мерт е получил пробация и за кражба на цигари и дъвки от магазин в Джебел на стойност 1 396 лева и 20 стотинки.

18-годишният Мерт е с мярка за неотклонение „задържане под стража". Той ще остане зад решетки до старта на делото за двойното убийство в Джебел. Престъплението разтърси България в края на април. 24-годишната Джейлян и 7-годишната й дъщеря Джейда бяха зверски заклани с брадва, а часове след намирането на труповете в жилището им, като главен заподозрян бе задържан Мерт Мехмед. Пред разследващите той направи пълни самопризнания, показа и къде у дома си е скрил окървавената брадва. Защитата и самият той поискаха съдът в Кърджали да го остави за постоянно в ареста. „Ще умра в затвора!", бяха едни от последните думи на обвиняемия преди да напусне съдебната зала и да бъде отведен в следствения арест.

В най-скоро време пък предстои да бъдат изготвени експертизите по двойното убийство и да бъде даден ход на делото. Още преди месец окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров обяви, че най-вероятно ще иска доживотна присъда за Мерт Мехмед.

Уволниха директора на парк "Българка", назначиха Али Алиев


Днес са уволнили директора на Природен парк Българка Мая Радева.

Десет дни след като сигнализира в Агенцията по горите за катастрофални финансови злоупотреби на заместника си Али Алиев, този петък (6 май) директорът на Природен парк "Българка" Мая Радева е уволнена без предизвестие с мотив "невъзможност да се справи със задълженията", потвърди пред "Дневник" самата Радева, а от понеделник поста й ще заеме отново Алиев, който вече е подписал трудовия си договор.

По време на...

Лечков-младши тръгва по стъпките на баща си

Йордан Лечков – младши, спечели индивидуален приз за в първото издание на турнира по футбол за деца до 12 години, който е част от Националната програма „Децата и футболът” и се организира от Асоциацията на българските футболисти и Българския футболен съюз.

Ресторантите без звезди за категория

Действащата в момента петзвездна категоризационна система за ресторантите и другите самостоятелни заведения за хранене и развлечения отпада от началото на следващата година. Това предвиждат измененията в Закона за туризма, които депутатите приеха вчера на първо четене.

KIA Soul 1,6 CRDi: Еволюционен трик (тест-драйв)

Еволюцията отдавна е създала механизъм, който позволява на по-слабите за секунди да се преобразят, за да охладят апетита на хищниците. Такава защита винаги е декоративна: рибата-балон например, може д...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване