Обвиняемият за смъртта на детето в куфара иска на свобода

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5059230

Герман Костин, обвинен за убийството на 5-годишния Никита Плотников, който беше намерен в куфар край село Долни Пасарел в края на март, поиска от съда да излезе от ареста.
Костин обясни, че има здравословни проблеми и че не е извършил престъплението, за което го обвиняват.
Адвокатът му Капка Гергинова посочи,
Герман Костин, обвинен за убийството на 5-годишния Никита Плотников, който беше намерен в куфар край село Долни Пасарел в края на март, поиска от съда да излезе от ареста. Костин обясни, че има здравословни проблеми и че не е извършил престъплението, за което го обвиняват. Адвокатът му Капка Гергинова посочи,

Бенефис на Александрина Милчева

http://www.cross.bg/milcheva-opera-aleksandrina-1484956.html

/КРОСС/Бенефис в чест на прочутото мецосопрано Александрина Милчева организират Софийската опера и балет и Държавната опера - Пловдив, на 27 октомври от 19.00 ч. Събитието ще се състои в залата на първия ни оперен театър с участието на оркестъра на Пловдивската опера с диригент Лучано ди Мартино и хора на Софийската опера.На сцената редом с голямата ни оперна певица ще застанат нейните ученици Виолета Радомирска, Камен Чанев, Евгения Ралчева, Алек Аведисян. Идеята за бенефиса се заражда преди около половин година, когато Александрина Милчева участва в „Опера бутик" - необичаен формат с 200 души публика на самата сцена. „Тя изпя Брамс и Чайковски по начин, който не съм срещала от дълго време в България", разказа директорът на Държавна опера - Пловдив Нина Найденова. „Така се роди идеята да направим нещо по-голямо, с което достойно да я почетем. Благодаря на акад. Пламен Карталов, че прие идеята в рамките на 2 минути. Съвсем логично - Националният оперен театър е този, на чиято сцена трябва да се качи г-жа Милчева". Голямото мецосопрано сподели колко я радва любовта, с която е обградена в Софийската опера. „Искам всички да ме запомнят такава, каквато съм била. Гласът ми е все още ясен и свеж и аз така и не разбрах как минаха всичките тези години. Животът ми премина в пътувания и в постоянни участия на различни сцени по целия свят. Само във Виенската Щатсопера съм пяла 163 пъти в централни роли

Стотици бургазлии всеки ден дават идеи за развитието на Бургас в шатрата на ГЕРБ

http://pik.bg/стотици-бургазлии-всеки-ден-дават-идеи-за-развитието-на-бургас-в-шатрата-на-герб-news420447.html

Стотици бургазлии всеки ден дават идеи за развитието на Бургас в шатрата на ГЕРБ

Стотици бургазлии всеки ден посещават откритата приемна на ГЕРБ в центъра на града. В неформална обстановка те задават своите въпроси и представят идеите си на кандидатите за общински съветници, които участват на изборите с бюлетина номер 24.
До 23 октомври включително всеки може да се запознае с управленската програма на Димитър Николов и ГЕРБ. Кандидатите за съветници разясняват в детайли новите проекти, които ще продължат промяната в морския град.
Освен от големите инфраструктурни проекти бургазлии се интересуват и от промените в жилищните комплекси.

В тази връзка всеки посетил шатрата на партията вече е наясно, че предстои масирано обновяване на междублокови пространства и улици във всички комплекси на града. Започва ударна работа в „Меден рудник“ и „Възраждане“. Предвижда се подмяна на алейни настилки, поставяне на елементи на градско обзавеждане (пейки, кошчета за отпадъци, декоративни пластики и др.), монтиране на енергоспестяващо алейно осветление, озеленяване, създаване на достъпна среда, изграждане на детски площадки, съобразени с изискванията за безопасност. Освен това, ще бъдат обособени зони за спорт и ще се изградят нови паркинги.
Бургазлии вече са запознати и с концепцията за отваряне на града към езерата и морето.

През изтеклия мандат бяха изградени две екозони. Сега се предвижда създаването на още три: Екозона „Канал Вая“ (Предвижда почистване на канала между морето и езерото Вая, възстановяване на дигите и обособяване на нови пикник зони), Екозона „Долно Езерово“ (Намира се на северния бряг на езерото Вая. Ще се изгради посетителски екоцентър, който да превърне прилежащата територия в много по-интересно и посещавано място), Екозона „Вая“ (Теренът се намира по протежението на югоизточния бряг на езерото, с възможност за изграждане на зони за отдих, образователна дейност и екологичен мониторинг).
С всички проекти залегнали в програмата на ГЕРБ всеки може да запознае лично от кандидатите за съветници всеки ден от 10.00 ч. до 18.00 ч. в откритата приемна на партията.

Ева Паунова инициира час по програмиране във Велико Търново в рамките на Европейската седмица на програмиране

http://pik.bg/ева-паунова-инициира-час-по-програмиране-във-велико-търново-в-рамките-на-европейската-седм-news420445.html

Ева Паунова инициира час по програмиране във Велико Търново в рамките на Европейската седмица на програмиране

Евродепутатът и посланик на ЕК за дигиталните умения Ева Паунова инициира час по програмиране във Велико Търново в рамките на Европейската седмица на програмиране.

В понеделник, 19 октомври 2015 г., Европейският информационен център на евродепутатите от ГЕРБ и офис на евродепутата Ева Паунова организира час по програмиране в Професионалната гимназия по електроника „А.С.Попов" във Велико Търново. Занятието е част от инициативите в България по повод Европейската седмица на програмирането в България.

Пред учениците с профил „Компютърна техника и технологии" Павел Христов, ИКТ експерт, изнесе разяснителна презентация за основите на програмирането. Младите хора обсъдиха какви са перспективните и приемуществата пред професията програмист в България и Европа и кои са качествата, които трябва един програмист да притежава. Учениците получиха професионални насоки и полезни съвети, как да направят първите крачки в развитието си в тази сфера.

"Практикуващите в ИКТ сферата са основен стълб в съвременния ни свят. Нужни са все повече професионалисти с умения, които са вървят в крак с дигиталната революция. Скоро и в другите два града, където имам информационни центрове – Стара Загора и Хасково, ще проведем такива инициативи. Целта ни е да достигнем до възможно повече млади хора и да им помогнем да се развиват в тази сфера", коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова.

Министерството на финансите преотвори емисия на ДЦК за 65 млн. лв.

http://econ.bg/Новини/Министерството-на-финансите-преотвори-емисия-на-ДЦК-за-65-млн-лв-_l.a_i.701355_at.1.html

В понеделник министерството на финансите е провело отново емисия на дълг с номинална стойност 65 млн. лв., съобщават от ведомството. Държавните ценни...

Министерството на преотвори емисия на ДЦК за 65 млн. лв.

http://econ.bg/Новини/Министерството-на-преотвори-емисия-на-ДЦК-за-65-млн-лв-_l.a_i.701355_at.1.html

В прессъобщение, разпространено от Министерството на финансите (МФ), се посочва, че в понеделник ведомството е провело отново емисия на дълг с...

Свилоза АД губи 420 хил. лв. през деветмесечието

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sviloza-ad-gubi-420-hil-lv-prez-devetmesechieto-204447/

Отрицателният финансов резултат расте с едва 2% на годишна база след спад на приходите и разходите

Варненски съд потвърди ареста на разследван за притежание на амфетамини

http://www.moreto.net/novini.php?n=304313

Т.Т. от Добрич, привлечен като обвиняем за притежание на амфетамини, предназначени за разпространение ще остане в ареста. Днес Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Добрич за първоначалното му задържане под стража, научи Moreto.

ГДБОП щурмува жилището на варненска брокерка

http://petel.bg/GDBOP-shhurmuva-zhilishheto-na-varnenska-brokerka__131117

Снимка Булфото Антимафиоти щурмуваха апартамента на скандално известната брокерка Веселина Спасова, съобщи  Topnovini.bg. Акцията е...

Помните ли тези бабини рецепти. Невероятни са...и ни караха да си облизваме пръстите!

http://petel.bg/Pomnite-li-tezi-babini-retsepti--Neveroyatni-sa---i-ni-karaha-da-si-oblizvame-prastite-__131118

Бурания от лападец (С. Муселиево, Плевенско)  Очистеният лападец се измива, нарязва и сварява в малко вода. В съд се бие с дървена лъжица,...

Българите от изгорялата къща в Германия работели в птицекланица (видео)

http://petel.bg/Balgarite-ot-izgoryalata-kashha-v-Germaniya-raboteli-v-ptitseklanitsa--video-__131119

Снимка: Булфото, архив 12 души са ранени, петима от тях тежко след пожар в къща, обитавана от български и полски работници в градчето...

Луд екшън в Берковица: Четирима се биха и клаха в болница

http://pik.bg/луд-екшън-в-берковица-четирима-се-биха-и-клаха-в-болница-news420442.html

Луд екшън в Берковица: Четирима се биха и клаха в болница

Истински екшън се разиграл вчера в болницата на Берковица. Към 10.30 ч. е получен сигнал за сбиване на първия етаж на здравното заведение. Пристигналите на място полицай установили четирима мъже – двама от Монтана и двама от Берковица. В суматохата Р.Г. от Берковица извадил нож и намушкал опонентите си от областния град. Заедно с него бил и синът му Г.Р. на 24 г., който също налагал монтанчаните.

24-годишният младеж имал среща с полицията още рано сутринта. Причината – бил нападнат от неизвестни мъже. Към 7 ч. съобщил, че панорамното стъкло на колата му е счупено, а три от гумите му са сразяни. „Потърпевшият е бил пред автомобила заедно с други трима мъже, които са станали свидетели на случилото се. Г.Р. успял да избяга от мястото и придвижва автомобила до ул. "Огоста" в центъра на града. На място е извършен оглед на местопроизшествие“, поясниха от МВР.

Всички подробности около двата инцидента се изясняват. От полицията в Монтана не съобщават какви са мотивите за мелето. Пострадалите са прегледани в Спешен център - Берковица и са освободени. Р.Г. е завел полицейските служители до мястото, където е изхвърлил ножа. 

Всеки пети българин работи в изнервяща среда

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/10/20/2632501_vseki_peti_bulgarin_raboti_v_iznerviashta_sreda/?ref=rss


Всеки пети българин работи в изнервяща среда и под голямо напрежение. Това показват резултатите от проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, цитирано от БТА. 

При около 30 процента подобни проблеми не съществуват, а при останалите се появяват понякога. 

За екстремни ситуации, като насилие на работното място, сигнализират единици от анкетираните: обект на психически тормоз и натиск са били 3.5% от изследваните, а на физическо насилие или на...

Първи болен от рак от АЕЦ „Фукушима”

http://frognews.bg/news_100285/Parvi-bolen-ot-rak-ot-AETS-Fukushima/

Бивш служител в АЕЦ "Фукушима" е диагностициран с рак заради радиацията след катастрофата в централата, обявих японските власти, цитирани от Ройтерс.

Румен Йончев: Народен съюз ще продължи да предлага верните решения на избирателите и да работи за народа и след изборите

http://pik.bg/румен-йончев-народен-съюз-ще-продължи-да-предлага-верните-решения-на-избирателите-и-да-раб-news420433.html

Румен Йончев: Народен съюз  ще продължи да предлага верните решения на избирателите и да работи за народа и след изборите

Господин Йончев, в разгара на предизборната кампания сме. Какви  са основните послания на коалиция „Народен съюз“?

Дори бих казал, че сме на финала на кампанията и посланията на Народен съюз са в две основни посоки. На първо място, характера на нашата коалиция е такъв, че можем да си позволим нашето послание да е свързано с проблемите на всяка една община, а не да преповтаря партийните догми и заклинания като някои други партии. В една изборна кампания, еднаквото послание винаги е лесно за тези, които го отправят, но в местните избори, то не решава ничий проблем. Лесно е да кажеш “видими резултати”, но когато такива има само в няколко големи общини, а останалите тънат в мизерия? Ние издигаме и различен тип кандидати, не местните партийни секретари, както правят повечето партии, а утвърдени лидери и авторитети в обществото, които са способни да решават проблемите на хората, а не своите собствени. На второ място, ние сме единствените, които реално успяха да консолидират част от политическото пространство и да обединят усилията на няколко партии в национален мащаб. Това рядко се случва на местни избори и е предпоставка за успех.

Кампанията, която водите каква е?

Кампанията ни е съсредоточена по места, в множество срещи и разговори с хората и върху реалните проблеми на общините. Избирателите няма как да изберат правилното решение за своето населено място от телевизията и това е огромната разлика от другите избори. Нашата кампания е силно децентрализирана, защото Народен съюз е именно гражданска платформа за кандидати, които произлизат от своите общности и изразяват техните интереси. Мисля, че това е най важното в съвременната политика, да избягаш от изкушението да “продаваш” политически продукт на избирателите и да им дадеш възможност да избират себе си и за себе си. Това прави Народен съюз различен и силен.

Какво казвате на Вашите избиратели по време на срещите си с тях?

Аз съм напълно откровен с избирателите и не ги деля на наши и ваши. Важно е те да разберат, че решението на техните проблеми не може да бъде ляво и дясно, а е само едно единствено и е в ръцете на способни и почтени хора. Дълбокото разделение на обществото на леви и десни обслужва само някои партии и не донесе нищо добро на хората. Тази политическа геометрия принадлежи на миналия век и е в основата на Бай Ганьовата политика, която се шири у нас и днес. Погледнете най-бързо развиващите се държави и ще видите, че там политиците се делят на добре управляващи и още по-добре управляващи, а не на леви и десни. Това е особено валидно за местните избори

Като цяло в България основните проблеми са безработицата и демографския срив.  Вашите кандидати за кметове имат ли заложени реални решение за справяне с тях?

Част от решенията на демографската криза са в ръцете и на местното управление. Факт е, че добре управляваните общини запазват своето население въпреки трудностите през изминалите години. За съжаление, факт е също, че някои местни управници водят общините си към пълно обезлюдяване, остават само те и тяхната клика, за да управляват вечно. Народен съюз е отрицание на този модел, нашите кандидати са хора способни да развиват своите населени места, доказали това в живота си.

През последните години сме свидетели, че политическите коалиции трудно успяват да намерят консенсус и бързо се разпадат. Какво  очаквате след местните избори да се случи с коалиция „Народен съюз“?

Народен съюз вече опроверга тази тенденция като фактически ние сме едната от общ две централно регистрирани коалиции. Ние сме отрицание на политическия егоизъм и безотговорност, които се ширят на местните избори. За разлика от някои други коалиции, нашата ясна цел е дългосрочна и последователна консолидация на политическия център и формиране на силно ядро, което да разшири своето присъствие на предстоящите занапред избори.

 Целта ни не е само да намалим броя на без това многото регистрирани партии, а въз основа на традиционните ни български ценности и идеи да изградим единен и съвременен политически субект.

Освен вот за избор на кмет и общински съветница гражданите ще имат възможност и за втори път от 25 години насам да гласуват на референдум , този път с въпрос  за електронното гласуване. Каква е Вашата позиция по този въпрос?

За съжаление и този въпрос беше оплетен и употребен в политическото говорене, започвайки от начина, по който президентът го постави и завършвайки с дискусията в Народното събрание. Обществото е объркано от опита на партиите и на някои институции да се възползват от референдума, да не говорим за множеството групички и партийки, които харчат народни пари, за да рекламират най-вече себе си чрез кампанията по референдума. Поради това ние не се включихме в този хор. Същевременно, темата изисква много трезва преценка, и не мисля че хората са до такава степен разделени по отношение на електронното гласуване, че това да изисква референдум. Очевидно електронното гласуване е част от бъдещето на нашата избирателна система и много скоро ще бъде факт. Може би още по-скоро то трябва да бъде въведено за нашите съграждани в чужбина, които са много на брой, за да преодолеем затрудненията с откриване на избирателни секции извън страната и разкарването на хората за да упражнят своето конституционно право. Иначе, референдуми трябва да има и ще има в бъдеще по важните за народа ни въпроси, не бива тази форма на демокрация да се изражда и деградира.

Каква е Вашата прогноза за местните избори?  Ще бъде ли важен резултатът от тях за тежестта на властовия ресурс на партиите?

Ако властта смята да се съобразява с волята на народа, безспорно е, че властовия ресурс трябва да бъде пряко зависим от вота на хората. По политическото говорене на някои партии, по това че те не желаят да обвързват резултатите от изборите със своето присъствие във властта много лесно ще разберете, кой разполага с несъразмерен властови ресурс. Не може да ни управляват партии, които не съществуват на терена на българските общини, градове и села, които не се изправят ежедневно пред хората и не отговарят пред никого за действията си.

Епохата на така наречените протестърски, столични,  телевизионни и виртуални партии не носи нищо добро на България и дестабилизацията на политическия живот у нас напоследък доказва това. Народен съюз не желае да бъде виртуална партия, ние реално и осезателно присъстваме във всички региони на страната и ще продължим да разширяваме това присъствие, защото само то може да бъде основание за упражняване на властта в полза на хората.

Удавник край Симитли изкара акъла на рибари

http://pik.bg/удавник-край-симитли-изкара-акъла-на-рибари-news420437.html

Удавник край Симитли изкара акъла на рибари

Сигнал за удавник вдигна на крак екипи на Гражданска защита и Спешен център в Симитли.

Любители рибари, който са целогодишно традиционно позиционирани под моста в Симитли, ужасени видели течението да носи човешко тяло във водите на река Струма.

Веднага сигнализирали на тел. 112, съобщава struma.bg.

Варицелата по-често е при децата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5059212

Д-р Емилия Бенова
Тъй като в последно време в страната се увеличават заболелите от варицела, ще изброим симптомите и лечението на болестта, позната още като лещенка.
До 25-годишна възраст 90% от населението на земята боледува от варицела. Тя (лещенка,varicella) е вид шарка, протичаща с характерен обрив (мехурчета по кожата),
Д-р Емилия Бенова Тъй като в последно време в страната се увеличават заболелите от варицела, ще изброим симптомите и лечението на болестта, позната още като лещенка. До 25-годишна възраст 90% от населението на земята боледува от варицела. Тя (лещенка,varicella) е вид шарка, протичаща с характерен обрив (мехурчета по кожата),

Николай Иванов: Държавата не трябва да се сеща за Северозапада само по време на избори

http://www.cross.bg/ivanov-vratza-nikolaii-1484954.html

/КРОСС/Кандидатът за кмет на Враца, подкрепен от БСП, Николай Иванов проведе среща с жителите на квартал Бистрец. "Тази среща я чакахме с нетърпение. Имаме да зададем важни въпроси и знаем, че г-н Иванов е този, който ще ни даде точните отговори", казаха в началото на разговора гражданите от квартала. Според тях трябва да се потърси ново предназначение на сградата на училището, която пустее. „Първото, което трябва да се направи, за да се съхрани сградата, е да се ремонтира покривът и това може да стане още в следващата година", каза Николай Иванов. Друга важна за хората тема е какво ще се случи със започналия строеж на параклиса в квартала. Иванов увери хората, че довършването на строителните дейности е предвидено за финансиране в бюджета за 2016 г. Той отговори на въпроси, свързани с реализирането на водния проект, като бе дадено разяснение, че строителните дейности в квартала все още не са завършили. Междувременно община Враца ще търси средства за цялостното възстановяване на уличната настилка, каквито не са предвидени при подписването на договора за воден цикъл през 2010 г. Благодарение на доброто управление на община Враца такива средства за цялостно възстановяване бяха осигурени през последните две години и бе направен основен ремонт на 10 километра основни пътни артерии в града

Вселенският патриарх Вартоломей пристига на официално посещение у нас

http://pik.bg/вселенският-патриарх-вартоломей-пристига-на-официално-посещение-у-нас-news420435.html

Вселенският патриарх Вартоломей пристига на официално посещение у нас

По покана на Българския патриарх Неофит и Високопреосвещените синодални митрополити на 7 ноември т.г. на официално мирно посещение в България ще пристигне Негово Светейшество Вселенски патриарх Вартоломей с придружаваща го делегация на Вселенската Патриаршия, съобщиха от Св. Синод.

Историческата визита на Предстоятеля на посестримата първенствуваща Православна църква в Константинопол ще продължи до 10 ноември т.г. – включително. 

Дворецът Паласио де лос Лопес в Парагвай засвети в розово (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5059166

Дворецът Паласио де лос Лопес в столицата на Парагвай - Асунсион, засвети в розово. Сградата е официално седалище на изпълнителната власт в страната и официално работно място на президента на републиката.
Розовите светлини отбелязаха световния месец за борба с рака на гърдата.
Паласио де лос Лопес е построен по поръчка на Карлос Антонио Лопес
Дворецът Паласио де лос Лопес в столицата на Парагвай - Асунсион, засвети в розово. Сградата е официално седалище на изпълнителната власт в страната и официално работно място на президента на републиката. Розовите светлини отбелязаха световния месец за борба с рака на гърдата. Паласио де лос Лопес е построен по поръчка на Карлос Антонио Лопес

Започнаха разпитите на свидетели по делото "Червеи"

http://society.actualno.com/Zapochnaha-razpitite-na-svideteli-po-deloto-Chervei-news_502584.html

Янко Цветков - един от свидетелите по делото "Червеи", беше разпитан в съда. Той разказа как е изготвена преписката "Червеи", както и за работата на служители на ДАНС, които са влизали в отдел "Вътрешна сигурност" в МВР. Въпросните служители не са били проверявани, но са влизали с голям сак, предаде БГНЕС. Николай Иванов от ОДМВР - Бургас, който също бе разпитан, добави, че и в Бургас са работили хора на ДАНС, които са пристигали със сак и са работили в сървърното помещение. Иванов ра

Средно две години трае животът на една улична котка

http://plovdiv.actualno.com/Sredno-dve-godini-trae-jivotyt-na-edna-ulichna-kotka-news_502590.html

Средно две години трае животът на една улична котка. Колкото и да е оцеляваща, рискът да попадне под гумите на някоя кола е огромен. Същото важи и за кучетата без стопани. От началото на годината без време загиналите четириноги от двата вида в Пловдив са към 170- по равно кучета и котки, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив. Повечето са прегазени, но има и отровени. Община Пловдив се пребори преди години с уличните кучета, които заплашваха да превземат града. В момента подобни глутници са

След Лувъра тракийските ни съкровища завладяват и Япония

http://society.actualno.com/Sled-Luvyra-trakijskite-ni-sykrovishta-zavladjavat-i-Japonija-news_502586.html

След големия успех на изложбата ни в Лувъра „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, едни от най-ценните експонати и артефакти, включени в нея, вече са в Япония и ще гостуват до пролетта на 2016 година в страната на изгряващото слънце. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата. При изключителен интерес и в присъствието на над 500 гости, в Националния музей за западно изкуство в столицата Токио в края на миналата седмица се състоя офици

Жена загина при пожар в Бръшлен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5059145

Възрастна жена е открита мъртва в дома си в село Бръшлен, съобщават от полицията. Сигналът е постъпил около 11 ч. днес от кмета на селото. В дома на жената на ул. „Панайот Хитов“ е възникнал пожар, а впоследствие е получена и информация, че тя е открита починала.
Веднага към мястото на произшествието са изпратени пожарникари и полицейски екип от
Възрастна жена е открита мъртва в дома си в село Бръшлен, съобщават от полицията. Сигналът е постъпил около 11 ч. днес от кмета на селото. В дома на жената на ул. „Панайот Хитов“ е възникнал пожар, а впоследствие е получена и информация, че тя е открита починала. Веднага към мястото на произшествието са изпратени пожарникари и полицейски екип от

Варицелата по-често е при децата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5059209

Д-р Емилия Бенова
Тъй като в последно време в страната се увеличават заболелите от варицела, ще изброим симптомите и лечението на болестта, позната още като лещенка.
До 25-годишна възраст 90% от населението на земята боледува от варицела. Тя (лещенка,varicella) е вид шарка, протичаща с характерен обрив (мехурчета по кожата),
Д-р Емилия Бенова Тъй като в последно време в страната се увеличават заболелите от варицела, ще изброим симптомите и лечението на болестта, позната още като лещенка. До 25-годишна възраст 90% от населението на земята боледува от варицела. Тя (лещенка,varicella) е вид шарка, протичаща с характерен обрив (мехурчета по кожата),

Цитат на деня: Дойдохме тук да подкрепим депесарския сокол от Гърмен - Ахмед Башев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/10/20/2632500_citat_na_denia_doidohme_tuk_da_podkrepim_depesarskiia/?ref=rss


"Днес дойдох да подкрепя Ахмед! Ахмед е името на създателя на нашата партия Ахмед Доган - Сокола! Дойдохме тук да подкрепим депесарския сокол от Гърмен - Ахмед Башев!"

Това заяви на площада на Дебрен, община Гърмен, лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от пресцентъра на партията си.

И допълни: "Всичко направено за Гърмен в годините, когато Башев беше кмет се дължи на него! Дойдох да поправим грешката от последния мандат, връщаме ви вашия син - Ахмед Башев. Цялата ни партия...

Само 6 млн. евро от ЕС за БГ фермери заради руското ембарго

http://www.moreto.net/novini.php?n=304314

Само 6 млн. евро ще получат българските животновъди от извънредно отпуснатите 420 млн. евро за фермерите в ЕС заради руското ембарго. Разпределението на помощите бе публикувано в края на миналата седмица в Официалния вестник на Европейската комисия.

Арестуваха шофьор с чувал злато

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5059200

За контрабанда на голямо количество злато е арестуван 46-годишният шофьор на турски автобус Илхан Д., съобщиха от прокуратурата и Митница-Свиленград. Богатството трябвало да стигне до Косово.
В управляваното от Илхан возило миналия ден на ГКПП Капитан Андреево са открити 5,676 кг златни бижута на стойност 306 504 лева.
За контрабанда на голямо количество злато е арестуван 46-годишният шофьор на турски автобус Илхан Д., съобщиха от прокуратурата и Митница-Свиленград. Богатството трябвало да стигне до Косово. В управляваното от Илхан возило миналия ден на ГКПП Капитан Андреево са открити 5,676 кг златни бижута на стойност 306 504 лева.

Хранилището в Чирен ще се разширява с 10 нови сондажа

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/20/2632488_hranilishteto_v_chiren_shte_se_razshiriava_s_10_novi/?ref=rss


В близките години трябва да започне разширяването на газохранилището в Чирен, при което трябва да се направят още 10 нови сондажа като днешния, с което обемът да нарасне до 1 млрд. кубически метра газ. Това коментира пред журналисти Валери Петров, началник на управление "Съхранение на природен газ" в "Булгартрансгаз", преди днешното откриване на нов сондаж в газохранилището, съобщи БТА.

С днешния сондаж и вторият, който ще бъде започнат през март 2016 г., възможностите на...

Сирийските кюрди преговарят за създаване на своя дипломатическа мисия в Москва

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/20/2632455_siriiskite_kjurdi_pregovariat_za_suzdavane_na_svoia/?ref=rss


Сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз (Partiya Yekîtiya Demokrat‎ - PYD) планира да отвори свое представителство в Москва, съобщи агенция "Ройтерс", позовавайки се на в. "Комерсант".

Утре лидери на кюрдската група ще обсъдят в Русия възможностите за започване на дипломатически отношения с руското външно министерство.

Целта на мисията ще бъде подобряване на сътрудничеството между двете страни в борбата с "Ислямска държава".

Турски дипломатически...

Джъстин Трюдо - от учител до премиер на Канада

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/20/2632470_djustin_trjudo_-_ot_uchitel_do_premier_na_kanada/?ref=rss


Джъстин Трюдо, лидерът на либералите в Канада, е на път да се превърне в новия премиер на страната. Би Би Си разказва накратко кой е той.

По време на една от най-дългите предизборни кампании в историята на Канада опонентите описваха 43-годишния Трюдо като неопитно "красиво момче", което "не е готово" да бъде министър-председател. Но след близо десетилетие управление на консерваторите, лидерът на либералите успя да убеди избирателите, че може да донесе истинска промяна.
...

МВР няма средства да поддържа системите по границата

http://offnews.bg/news/n_1/n_576281.html

МВР няма средства да поддържа системите по границата. Това призна пред "Капитал" зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.  Той коментира тежките условия, в които МВР е принудено да се грижи за охраната на границата. Както вчера OFFNews писа , едва през септември правителството е дало зелена светлина за изграждането на електрозахранваща мрежа и част от системата за видеонаблюдение в района на община Средец, където миналата седмица загина нелегален имигрант. Според Филип Гунев Финансовото министерство няколко пъти отказало да отпусне допълнително средства на МВР за охрана на границата.  "Четири пъти за последните 12 месеца МВР се опитва да прокара през Министерски съвет план за справяне с миграционния натиск и четири пъти Министерство на финансите отказва да го съгласува и до отпусне пари за охрана на границата", коментира Гунев. Думите му са по повод изказването на зам.-председателя на Парламентарната група на БСП и председател на комисията по вътрешна сигурност в предходния парламент Атанас Мерджанов. В неделя той заяви пред БНР: "Разполагам с информация, че два дни преди инцидента с убития имигрант, регионалната гранична дирекция на Гранична полиция в Елхово е била посетена от европейски наблюдатели заради липса на изправност в интегрираната система за охрана на границата, която не е била пусната за демонстрация." Според Мерджанов причината за това са неплатените сметки за ток. Сметките на вътрешното министерство за ток действително са нараснали заради таксата за т.нар. реактивна енергия, тъй като системата по границата не е оборудвана с т.нар компенсаторни устройства. Според Гунев проблемът обаче е в това, че МВР няма средства за поддръжка на системите за охрана на синя (морска) и зелена граница. Става дума за термовизионни камери, сеизмични и инфрачервени датчици, радиолокационна техника и т.н. Филип Гунев уточни, че поддръжката на интегрираните системи на зелена и морска граница струва милиони на година. Средства, които до този момент са били осигурявани с европейско финансиране и никога не са би ли част от държавния бюджет. България е била една от първите държави, които е усвоила средствата за охрана на границата и съответно е една от първите, които ги приключва. "Средствата са договорени и за през следващия програмен период. Именно поради тази причина поискахме мостово финансиране, но то също беше отказано от Министерство на финансите" коментира зам.-министърът. Бюджетът на МВР за 2015 г. е малко над 1 млрд. лв. По-голямата част от тях отиват за заплати, а предвидените средства за капиталови разходи и поддръжка са незначителни. Така например тази година за първи път от 2012 г. насам бяха купени нови униформи за служителите. Във вътрешното министерство работят 49 хил. души. Всички опити за съкращаване на персонал са свързани с изплащане на обезщетения на напусналите - средства, които също не са предвидени в бюджета. В МВР дори се стигна до абсурдната ситуация да се съкращават разходи по охраната на границата, за да се закърпи положението с просрочени задължения.

Жители на квартал "Дружба" в Плевен заявиха подкрепата си за Цветан Антов, кандидат на ПП АБВ за кмет на общината

http://pik.bg/жители-на-квартал-дружба-в-плевен-заявиха-подкрепата-си-за-цветан-антов-кандидат-на-пп-абв-news420429.html

Жители на квартал "Дружба" в Плевен заявиха подкрепата си за Цветан Антов, кандидат на ПП АБВ за кмет на общината

Кандидатът на ПП АБВ за кмет на Плевен Цветан Антов и кандидати за общински съветници се срещнаха с избиратели от 4-ти микрорайон на ж. к. "Дружба". Хората от района остро изразиха недоволството си от отношението на местните управници през последните четири мандата.

Проблемите са много - разбити улички между блоковете, пустеещи празни терени, които са се превърнали в джунгла, липса на места, където да играят и спортуват децата. Присъстващите на срещата дадоха за пример голяма обрасла с бурени поляна пред блока, където би могло да се изгради спортна площадка, но досега никой от местните управляващи не е обърнал внимание на многобройните им предложения. Цветан Антов и кандидатите за общински съветници поеха ангажимент да проучат собствеността на терена и да предложат варианти за изграждането на площадката.

Представителите на АБВ обещаха да бъдат отделяни повече средства от бюджета и програмите за облагородяването на ж. к. "Дружба", който безспорно е най-занемареният квартал на Плевен.

Ще гласуваме за АБВ, защото ви вярваме, вие вече доказахте, че когато поемете ангажимент, го изпълнявате, заявиха живущите в района. Те припомниха, че благодарение на настоятелността на АБВ, най-после са били оправени стърчащите шахти пред блоковете 422 и 424 и на мястото на кална, а през зимата, снежна пързалка, е била оформена циментова пътека.

Цветан Антов се ангажира срещите с хората да продължат и след изборите за обсъждането и решаването на техните проблеми. Не вярвайте на обещанията на опонентите ми, те за разлика от мен, през последните мандати участват в местната власт и ако са имали желание да направят нещо, да са го сторили, заяви кандидатът на АБВ за кмет на Плевен. 

Фрог позна: Правят Държавно предприятие в МВР за услуги на гражданите

http://frognews.bg/news_100284/Frog-pozna-Praviat-Darjavno-predpriiatie-v-MVR-za-uslugi-na-grajdanite/

Държавно предприятие ще бъде открито в МВР за услуги на гражданите. Тази идея, подробно описана от Фрог още преди седмица, беше лансирана днес от шефът на МВР Румяна Бъчварова.

Бежанските центрове в Белгия са препълнени

http://www.mediapool.bg/bezhanskite-tsentrove-v-belgiya-sa-prepalneni-news240702.html

Бежанските центрове в Белгия са пълни до краен предел, съобщиха местните медии. В следващите месеци се предвижда да бъдат разкрити нови места в центрове, притежавани и управлявани от частни дружества, съобщи БТА. Засега в страната действат 65 бежански лагера с общо 25 000 места. От федералната служба по убежището поясняват, че обмислят допълнителни мерки и уточняват, че този път няма да се наложи мигрантите, които очакват решение по молбите си за получаването на статут, да бъдат настанявани в хотели. Медиите припомнят, че при предишната подобна криза от 2007 до 2012 г. седем хиляди мигранти останаха без място в приемните центрове. Тогава 1000 души бяха настанени по хотели, а другите останаха на улицата. Този път белгийските власти наемат частни фирми и имоти, за да се справят с миграционния поток. Предвижда се разкриването на седем допълнителни бежански лагера с общо 1650 места, както и наемането на бунгала в къмпинги за настаняването на мигрантите. Отбелязва се, че в Белгия на ден на настаняване в лагер подлежат по 250 души, т.е. по 5000 месечно. Държавният секретар по миграцията и убежището Тео Франкен предложи на мигрантите, които напуснат лагерите и се подслонят при свои познати, ваучери за храна на стойност 250 евро.

МВР няма нужните средства да поддържа системите за охрана по границата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/20/2632484_mvr_niama_nujnite_sredstva_da_poddurja_sistemite_za/?ref=rss


МВР няма нужните средства за поддръжката на системите за охрана на морската и сухопътната граница на страната, заяви зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев пред "Капитал Daily" и допълни , че през последната година МВР четири пъти е поискало допълнителни средства от Министерството на финансите, но такова е било отказвано заради липса на съгласуван план за справяне с бежанците.

Според него макар, че сметките за ток наистина са се увеличили, тъй като системата по границата не...

Цацаров и Мишел Конинкс ще обсъдят взаимодействието между българската прокуратура и Евроджъст

http://pik.bg/цацаров-и-мишел-конинкс-ще-обсъдят-взаимодействието-между-българската-прокуратура-и-евродж-news420427.html

Цацаров и Мишел Конинкс ще обсъдят взаимодействието между българската прокуратура и Евроджъст

На 21 октомври 2015 г. по покана на главния прокурор Сотир Цацаров в България пристига президента на Евроджъст Мишел Конинкс. Двамата ще обсъдят взаимодействието между ПРБ и Евроджъст, координацията и сътрудничеството между ЕС и националните власти в борбата с тежката трансгранична престъпност, ролята и дейностите на бъдещата Европейска прокуратура.

В програмата на г-жа Конинкс са предвидени срещи с председателя на ВКС Лозан Панов, с представляващия ВСС Соня Найденова, с ръководителя на Представителството на ЕК в България Огнян Златев, с председателя на ДАНС Димитър Георгиев и с директора на НИП Драгомир Йорданов.

Варненче озвучава в култовия филм "Хотел Трансилвания 2"

http://www.moreto.net/novini.php?n=304308

Максим Ялнъзов е на 6 години от Варна и озвучава герой от филм "Хотел Трансилвания 2", научи Moreto.net. Максим беше извикан в София на кастинг след като режисьорката на дублажа, Василка Сугарева, беше гледала негови изпълнения, публикувани в интернет.

Жозе: Аз се отдалечавам от света на модерния футбол

http://petel.bg/ZHoze--Az-se-otdalechavam-ot-sveta-na-moderniya-futbol__131113

Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо направи интересна оценка за себе си като наставник. Португалецът сподели, че е изпаднал в по своему...

Одрусаха Даниел Георгиев с един мач. Вижте каква е глобата му...

http://petel.bg/Odrusaha-Daniel-Georgiev-s-edin-mach--Vizhte-kakva-e-globata-mu---__131114

Снимка: Булфото, архив Както се очакваше, Даниел Георгиев бе наказан за един мач и глобен с 250 лева. Халфът на Черно море ще пропусне...

Извънредно! Екип на ВИП Брадър нахлу спешно в Къщата. Ето какво се случва там...

http://petel.bg/Izvanredno--Ekip-na-VIP-Bradar-nahlu-speshno-v-Kashhata--Eto-kakvo-se-sluchva-tam---__131116

Кадър: Нова ТВ Екипът на Вип Брадър нахлу в Къщата, където съквартирантите се изпокараха дори без намесата на Луна! Шок и ужас – отново...

МФ e пласирало 10-годишните ДЦК при 2,48% доходност

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/mf-e-plasiralo-10-godishnite-dck-pri-248-dohodnost-204451/

Правителството си подсигури по-евтино финансиране от вътрешния пазар, за по-голяма по обем емисия, но и при малко по-нисък интерес

Мъжът, ухапал пътник и починал в самолет, с кокаин за £41 000 в стомаха

http://offnews.bg/news/n_1/n_576243.html

Мъжът, който почина в самолет, след като започна да буйства и ухапа друг пътник, е пренасял кокаин за 41 000 паунда в стомаха си, пише "The Independent", като цитира "The Irish Times". Той е бразилец, на 25г., а не на 24 г., както беше съобщено вчера. Казва се Джон Кенеди Сантос Гурхао. По време на полет на Aer Lingus от Лисабон до Дъблин в неделя мъжът се почувствал зле, започнал да хапе друг пътник, след което припаднал и починал на борда на самолета.  Пилотът поискал спешна медицинска помощ и самолетът бил пренасочен към към град Корк в Южна Ирландия, където кацнал и спешният екип само констатирал смъртта на мъжа, погълнал 0.8 кг кокаин, разпределен в 80 топчета, едно от които се е спукало в стомаха му. Очаква се токсикологичният тест да потвърди, че веществото е кокаин. Количеството би се продало на улицата за около 41 000 британски лири, пише още "The Irish Times". Ирландската полиция потвърди, че част от опаковките са били възстановени и изпратени за съдебно-медицински анализ. Разследването продължава. След кацането на самолета и намирането на наркотика е била арестувана и пътничка, в която са били намерени амфетамини. Джон Ленард, който е бил на борда на самолета, описва смъртта на Сантос като "ужасяваща". Той разказва как пилотът попитал дали на борда има медицински лица. Отзовали се две медицински сестри и един лекар, които се опитали да помогнат на мъжа, но той продължил да се влошава. "Той беше на пода, треперейки жестоко - казва Джон Ленард. - Звукът, който издаваше, беше нещо, което никога преди не съм чувал. Не е нещо, което чувате всеки ден. Издаваше дълбока болка - така бих могъл да го опиша най-добре. Много мъчителен край - да умреш по този начин, на пода в самолет."

Всеки пети българин работи в изнервяща среда

http://pik.bg/всеки-пети-българин-работи-в-изнервяща-среда-news420426.html

Всеки пети българин работи в изнервяща среда

Всеки пети, участвал в проучване на КНСБ, твърди, че на работното му място има сериозно напрежение и работи в изнервяща среда. Това показват данните от проучване на Института за социални и синдикални изследвания към Конфедерацията за индекса на трудовия климат. Проучването беше представено от директора на Института Любен Томев по време на форум в КНСБ, предаде БТА.

Всеки трети от изследваните е на обратно мнение - при около 30 процента подобни проблеми не съществуват, а при останалите се появяват понякога. За екстремни ситуации, като насилие на работното място, сигнализират единици от изследваните. Обект на психически тормоз и натиск по време на работа са били само 3,5 процента от изследваните, а на физическо насилие и на сексуален тормоз са били подложени по-малко от един процент. Изтощението след работния ден е най-масовото явление сред заетите, констатират от КНСБ. Психически и физически изтощени след работа се чувстват 17,9 на сто от хората на наемния труд.

Работещите, които нямат възможност да почиват през работния ден, в събота и неделя, или да ползват отпуск, са по-масово под стрес от колегите си, които могат да се възстановяват както всекидневно, така и през седмицата и през годината, коментира Любен Томев. По думите му работещите монотонна работа са подложени на повече стрес от тези с по-разнообразна. Четири пъти повече са работещите в стрес, които са в постоянно надбягване с времето и преследване на срокове, в сравнение с тези, които работят на по-бавни обороти.

Близо 60 на сто от тези, които оценяват взаимоотношения между работниците като лоши, посочват, че са под стрес. Социално-психическият климат в българските фирми може да се определи като относително добър. Над половината от изследваните твърдят, че при тях взаимоотношенията по вертикала и по хоризонтала са добри или много добри и те се чувстват сравнително уютно в средата, където работят.

Оценките на над 40 на сто са, че ръководството на фирмата успява добре да разпределя производствените задачи и да осигурява ефективна организация на труда. Тридесет и седем процента преценяват, че мениджмънтът при тях налага модерен стил на управление, а 29 на сто - че ги кара да се гордеят с фирмата, в която работят.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев посочи, че всички европейски и национални изследвания ни насочват, че стресът на работното място е недооценен риск, който има големи последици върху здравето и работоспособността.

Той цитира европейски проучвания, според които 50-60 на сто всички изгубени работни дни се дължат на стреса на работното място и психосоциалните рискове. В Европа той е вторият най-често съобщаван здравословен проблем, свързан с работното място, след мускулно-скелетните смущения, каза Донев.

 

Прокурорът поиска 30 години за Георги Бабата, адвокатът му - поне 10 по-малко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5059183



Георги Андонов е направил всичко, което е било достатъчно за настъпването на смъртта на Галина Георгиева, престъплението е извършено с особена жестокост, особено мъчителен за жертвата начин и в условията на опасен рецидив, заяви в пледоарията си прокурорът Мануел Манев и поиска доживотна присъда, която да бъде редуцирана на 30 г.
Георги Андонов е направил всичко, което е било достатъчно за настъпването на смъртта на Галина Георгиева, престъплението е извършено с особена жестокост, особено мъчителен за жертвата начин и в условията на опасен рецидив, заяви в пледоарията си прокурорът Мануел Манев и поиска доживотна присъда, която да бъде редуцирана на 30 г.

МФ преотвори емисия левови 10-годишни ДЦК

http://pik.bg/мф-преотвори-емисия-левови-10-годишни-дцк-news420422.html

МФ преотвори емисия левови 10-годишни ДЦК

Министерството на финансите преотвори емисия 10-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) с падеж 22 април 2025 година. На проведения на 19 октомври 2015 г. аукцион бяха предложени книжа с номинална стойност 65 млн. лв. и одобрени поръчки за 50 млн. лева.

Постигната беше среднопретеглена годишна доходност от 2,48 процента. Общият размер на подадените поръчки достигна 123,11 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1,89, съобщиха от МФ. Спредът спрямо бенчмарковите германски облигации в този сегмент е в размер на 197 базисни пункта. Банките придобиха 34,80% от предложените на аукциона книжа, пенсионните фондове – 13,20%, застрахователните дружества – 6,00%. Общо 46,00% от количеството е придобито от други инвеститори. 

Сливен получава над 800 хил. лв. за улици в промишлената зона

http://www.mediapool.bg/sliven-poluchava-nad-800-hil-lv-za-ulitsi-v-promishlenata-zona-news240701.html

Правителството отпусна 801 569 лв. за ремонт и изграждане на улици в промишлената зона на Сливен. Средствата идват от бюджета на Министерството на икономиката и се дават на общината във връзка с изпълняването на ангажимент към първокласния инвеститор "Миролио", който има предприятие за производство на вълнени платове и плетачница "Лана". С предоставените пари ще бъдат възстановени асфалтовите настилки, пътната маркировка и спирки на градския транспорт. Ще бъдат изградени и тротоари. По този начин ще се облекчи и обезопаси движението на товарни и тежкотоварни автомобили, както и предвижването на пешеходци в района, е посочено в правителственото съобщение. В промишлената зона на Сливен се изпълнява проект за разширение и модернизация на производствената площадка "Лана" на италианския инвеститор Едуардо Миролио, който влага 30 млн. лв. в начинанието. Проектът получи сертификат за първокласен инвеститор през декември 2014 г. и по реда на Закона за насърчаване на инвестициите има право на държавна подкрепа за изграждане на прилежащата инфраструктура към предприятието. От нея ще се ползват и другите заводи и фабрики в промишлената зона на града. "Е. Миролио" ЕАД е собственик на седем фабрики у нас. Основната му база е в Ямбол, където има три завода - две предачници и една бояджийница, като инвестицията беше направена през 2007 г. В Сливен е предприятието за производство на вълнени платове и плетачница, а в Свищов - заводът за вискозна коприна "Свилоза Ярн". В последните три години "Миролио" реализира растящи приходи от продажби и положителни финансови резултати. Активите на дружеството възлизат на около 800 млн. лв., като в предприятията му работят над 2000 души.

Кандидати за кмет на София протестираха в защита на "Къщата с ягодите"

http://offnews.bg/news/n_1/n_576272.html

Кандидати за кмет на София от различни партии се събраха днес пред "Къщата с ягодите", за да дебатират и протестират за заплахата от събарянето на архитектурния паметник. Инициативата бе организирана от кандидатът за кмет от партия ДЕОС Виктор Лилов. Пред "Къщата с ягодите" заедно застанаха Ангел Джамбазки (ВМРО), Вили Лилков (РБ), Георги Кадиев (АБВ), Иван Велков (Зелените), Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), Михаил Мирчев (БСП) и Явор Нотев (Атака). На срещата присъстваха и граждани, които искаха да разберат повече за бъдещето на "Къщата с ягодите". Събралите се кандидати изтъкнаха, че запазването на културното наследство на столицата е надпартийна кауза и че те, които са конкуренти, се обединяват в защита на този паметник на културата. Те подписаха Отворено писмо до бъдещия СОС, бъдещия кмет на София, до министъра на културата и до директора на Националния институт за недвижимо културно наследство с призив да спрат планираното разрушаване и след него “възстановяване” на “Къщата с ягодите”. Към писмото се присъединиха и много граждани, присъствали на срещата. На този линк може да видите и цялото писмо към бъдещия кмет и общински съвет.

Ад на пътя в Силистра! Колело с две деца се удари в кола, едното е ранено

http://pik.bg/ад-на-пътя-в-силистра-колело-с-две-деца-се-удари-в-кола-едното-е-ранено-news420420.html

Ад на пътя в Силистра! Колело с две деца се удари в кола, едното е ранено

12-годишно момче е пострадало при пътнотранспортно произшествие, станало вчера около 17.50 часа на кръстовището на улиците „Ген.Колев” и „П.Яворов” в Силистра. Това съобщиха от ОД на МВР.

Детето управлявало велосипед, на който се возело и друго 9-годишно момче, и навлизайки в кръстовището се ударило в преминаващ лек автомобил „Нисан” с водач И.К. на 52 г. Получило е фрактура на десния крак. Алкохолната проба на водача е отрицателна.

Образувано е досъдебно производство.

Мъж подпали плевнята си, ядосал се на наемателите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5059157

61-годишният Н. А. е задържан от полицията за палеж на собствената си плевня в кирковското село Добромирци. Пожарът избухнал малко преди полунощ в понеделник. Екип на участъка в Бенковски потушил огъня, но докато това стане изгорели 70 бали слама и гредоредът на сградата. Заради съмнения, че пожарът е умишлен огнеборците сигнализирали криминалисти
61-годишният Н. А. е задържан от полицията за палеж на собствената си плевня в кирковското село Добромирци. Пожарът избухнал малко преди полунощ в понеделник. Екип на участъка в Бенковски потушил огъня, но докато това стане изгорели 70 бали слама и гредоредът на сградата. Заради съмнения, че пожарът е умишлен огнеборците сигнализирали криминалисти

Кметът на Белград с 24 тузарски апартамента в България

http://frognews.bg/news_100282/Kmetat-na-Belgrad-s-24-tuzarski-apartamenta-v-Balgariia/

Кметът на Белград Синиша Мали се оказа много богат в България. Той е придобил български имоти за милиони. Това показва разследване на сръбската независима мрежа „Крик", която уточнява, че той притежава 24 луксозни апартаменти на родното Черноморие, чиято стойност е 5 милиона евро.

Калфин: Забавно е, че ме обвиняват в любов към Пеевски

http://www.mediapool.bg/kalfin-zabavno-e-che-me-obvinyavat-v-lyubov-kam-peevski-news240700.html

Много ми е забавно,когато някой ме обвинява в любов към Делян Пеевски. Мнението ми там е казано много отдавна и то публично. Това заяви във вторник вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред Нова телевизия по повод коментарите, че с решението да остави без повишение на минималните осигурителни прагове единствено сектора производството на тютюневи изделия, фаворизира този бранш и основните играчи на него - “Булгартабак“, където акции държи депутатът от ДПС Делян Пеевски, и "Кинг Табако интернешънъл". Според Калфин изнесените от Института за пазарна икономика (ИПИ) и някои медии данни за развитието на сектора са погрешни. Калфин заяви, че решението в този сектор да не се вдигат минималните осигурителни прагове почива на абсолютно обективни критерии. “Процесът е абсолютно обективен. Има 85 икономически области, за 48 от тях синдикати и работодатели са се разбрали с колко да се увеличат минималните осигурителни прагове. Проблемът е, че за останалите 37 области те не са се разбрали. За тези области гледахме средната работна заплата, средния осигурителен доход и печалбата за миналата година, за да решим какво да е увеличението. Тютюнопроизводството е единственият отрасъл, където всички тези неща са със знак минус“, каза той. "Освен това и в този отрасъл ще има увеличение на вноските заради повишаването на минималната работна заплата”, обясни Калфин. По повод реакцията на Радан Кънев от Реформаторския блок, който в понеделник се възмути от служебното вдигане на осигурителните прагове, Калфин заяви, че вероятно тя се дължи на липсата на достатъчно информация.

Министерството на финансите пласира 10-годишни книжа с лихва 2.48%

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/10/20/2632458_ministerstvoto_na_finansite_plasira_10-godishni_knija/?ref=rss


Министерството на финансите преотвори емисия 10-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) с падеж 22 април 2025 г.

На проведения на 19 октомври 2015 г. аукцион бяха предложени книжа с номинална стойност 65 млн. лв. и одобрени поръчки за 50 млн. лв. Постигната беше среднопретеглена годишна доходност от 2.48 процента.

Общият размер на подадените поръчки достигна 123,11 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1,89.

Спредът спрямо бенчмарковите германски...

Тревогите за китайската икономика продължават да тежат на азиатските индекси

http://www.investor.bg/aziia/336/a/trevogite-za-kitaiskata-ikonomika-prodyljavat-da-tejat-na-aziatskite-indeksi-204450/

Японският индекс Nikkei 225 компенсира някои от загубите от понеделник благодарение на финансовите компании и телекомите

Данък "Чипс": Вмешателство или шанс за по-здрава нация

http://www.moreto.net/novini.php?n=304294

Облагането с допълнителен данък на храните с високи нива на сол, захар, трансмазнини, кофеин, таурин и други стимуланти сблъска специалисти в студиото на „Тази сутрин”. „Мярката е въведена и в други страни. Има много сериозни научни доказателства от епидемиологични и интервенционални проучвания, че съдържанието на тези субстанции е свързано с висока сърдечносъдова смъртност, висока заболеваемост от диабет и онкологични заболявания”, коментира председателят на Съюза на българските медицински специалисти проф.

Благосъстоянието в Ирландия, Гърция и Испания е спаднало след кризата

http://econ.bg/Новини/Благосъстоянието-в-Ирландия-Гърция-и-Испания-е-спаднало-след-кризата_l.a_i.701351_at.1.html

Гражданите на Ирландия са пострадали най-тежко от последната икономическа рецесия, която започна през 2008 г., сочи изследване на Европейската...

Таня Христова: Благодарна съм за всяка добра кауза, която заедно реализирахме

http://pik.bg/таня-христова-благодарна-съм-за-всяка-добра-кауза-която-заедно-реализирахме-news420415.html

Таня Христова: Благодарна съм за всяка добра кауза, която заедно реализирахме

„Благодарение на Вашето доверие, четири години вървяхме заедно, преминахме през трудности и предизвикателства, постигнахме успехи и видими резултати за Габрово. За мен тези години изминаха като миг. Преживяхме моменти на тревога и на радост. Не се опитвахме да скрием слабостите, нито да премълчим трудностите. Но най-важното от всичко е, че бяхме заедно и затова успяхме“, това заяви кандидатът за кмет на Габрово Таня Христова по време на срещите си с габровци и жителите на селата.

По думите й за 4 години са изпълнени едни от най-важните и трудни проекти. Положени са 120 км. ВиК мрежи, модернизирана е пречиствателните станции за питейни и отпадъчни води, цялостно са асфалтирахме над 100 улици и е построено съвременно депо за битови отпадъци. Обновени са 17 училища, детски градини и ясли, изградено е ново кръгово кръстовище и крайречни алеи, детски и спортни площадки, паркови пространства и паркинги. В областта на туризма е създаден първият на Балканите Интерактивен музей на индустрията, Туристически информационен център и са подобрени условията за туризъм в АЕК „Етър“ и „Боженци“. През мандата на Таня Христова е реализирана и дългоочакваната, повече от 10 години, газификация на Габрово, въведено е модерно улично осветление в селата и са закупени екологични автобуси.

„Благодарна съм за успехите и неуспехите, за всеки ден и за всеки миг, за всички научени уроци и за всяка добра кауза, която заедно успяхме да реализираме. Всичко това ни даде самочувствие. Направи ни по-подготвени за утрешния ден и ни вдъхнови за важните решения, които тепърва предстоят“, каза още Таня Христова.

Джигитът, убил пешеходец на зебра в Пловдив, остава в ареста

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5059139

Пловдивският окръжен съд остави без уважение искането на 24-годишния Милан Дивеков да бъде изменена мярката му за неотклонение в по-лека.
На 12 август той уби на пешеходна пътека на бул.
Пловдивският окръжен съд остави без уважение искането на 24-годишния Милан Дивеков да бъде изменена мярката му за неотклонение в по-лека. На 12 август той уби на пешеходна пътека на бул. "Никола Вапцаров" 63-годишния Димитър Димитров. Прокуратурата е внесла обвинителния акт в съда и Дивеков ще отговаря за причиняване на смърт по непредпазливост.

Моуриньо е платил глоби за 180 000 паунда като мениджър в Англия

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/20/2632464_mourinyo_e_platil_globi_za_180_000_paunda_kato/?ref=rss


Мениджърът на "Челси" Жозе Моуриньо е платил на Футболната асоциация на Англия глоби на обща стойност 180 000 паунда. Тази сума е натрупана от седем наказания в двата периода на португалския треньор начело на "Челси" - от юни 2004 г. до септември 2007 г. и от юни 2013 г. до днес.

През миналата седмица Моуриньо беше глобен с 50 000 паунда и наказан условно да не ръководи тима си в един мач заради коментари по адрес на реферите. Тази санкция ще влезе в сила при ново провинение в...

ООН: Над половин милион са бежанците в Гърция

http://balkani.actualno.com/OON-Nad-polovin-milion-sa-bejancite-v-Gyrcija-news_502578.html

Броят на пристигащите в Гърция по море мигранти вече надхвърли 500 000 души, заяви Мелиса Флеминг от Управлението на върховния комисар ООН за бежанците, предаде БГНЕС. „Достигната е нова критична точка. След пристигането в понеделник на 8000 души общият брой се увеличи до 502 000. Ние, разбира се, знаехме, че ще се стигне дотук“, коментира Флеминг, която добави, че темповете на пристигане надхвърлят очакванията. По думите й в момента на гръцките острови край турското крайбре

Facebook ще ни пази от хакерски атаки от службите

http://sciencelogy.actualno.com/Facebook-shte-ni-pazi-ot-hakerski-ataki-ot-slujbite-news_502529.html

Компанията Facebook ще предупреждава потребителите, ако те се окажат под мониторинга на хакери, свързани с държавни структури, заявил ръководителят на отдела по сигурността на Facebook Алекс Стамос, съобщава ТАСС. "Тази крачка е необходима, тъй като хакерските атаки, провеждани от близки до държавните служби лица и групи, стават все по-сложни и опасни в сравнение с всички останали", казал Стамос. Според разработена от компанията технология всеки озовал се под атаката на хакери потребител от со

За три дни - 60 сигнала за изборни нарушения, 1 арестуван

http://crime.actualno.com/Za-tri-dni---60-signala-za-izborni-narushenija-1-arestuvan-news_502579.html

Общо 60 са получените в МВР сигнали за нарушение на изборния процес за само три дни. Статистиката на вътрешното министерство обхваща периода от 9:00 часа на 16 октомври до 9:00 сутринта на 19 октомври. По тези 60 сигнала са образувани едва 5 досъдебни производства. Арестуван е 1 човек, но са издадени 88 предупредителни протоколи. Иначе от началото на предизборната кампания до 19 октомври са получени 324 сигнала за изборни нарушения, като са образувани 34 досъдебни производства и са задържани 1

РЗИ Смолян ще организира безплатни прегледи за остеопороза

http://smolyan.actualno.com/RZI-Smoljan-shte-organizira-bezplatni-pregledi-za-osteoporoza-news_502580.html

Всяка година на 20 октомври се отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата. По този повод на 23 октомври в Приемния кабинет на Регионална здравна инспекция – Смолян, етаж 1 ще се проведе измерване на костна плътност, съобщиха от РЗИ - Смолян. Профилактичният скрининг се препоръчва на жени над 45-годишна възраст; с ранна менопауза, мъже над 50-годишна възраст, на хора със заседнал начин на живот, на такива с наднормено и поднормено тегло, както и на пушачите. Всички инициативи по по

Калинка Николова: Ще създам работеща администрация, обърната към проблемите на хората

http://izbori2015.actualno.com/Kalinka-Nikolova-Shte-syzdam-raboteshta-administracija-obyrnata-kym-problemite-na-horata-news_502583.html

„Битката за София е голяма и ние трябва да я спечелим. Навсякъде има корупция и облагодетелствани бандитски фирми, но това в София е нещо невидяно. Вие, живеещите в крайградските райони, сте едни от най-потърпевшите от сегашното управление на Столична община. Едно от най-големите безобразия в начина на управление на София е, че има огромна разлика между 5 - 6 луксозни квартала, където са богаташите и хората от властта и другите - обикновените квартали, където живеят обикновените хора. Общи

Окомер - методът на Калфин да не вдигне осигурителните прагове за тютюневия сектор?

http://business.actualno.com/Okomer---metodyt-na-Kalfin-da-ne-vdigne-osiguritelnite-pragove-za-tutunevija-sektor-news_502576.html

Нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено. Тази стара българска поговорка добре описва създалата се ситуация около административното увеличение на минималните осигурителни прагове, което не засегна тютюневия сектор. А в тютюневия сектор водещите играчи са „Булгартабак“, където официално влезе Делян Пеевски и „Кингс Табако“. Днес (20 октомври), пред Нова телевизия социалният министър и вицепремиер Ивайло Калфин обясни, че процесът по определяне на минималните осиг

Бъчварова иска повече пари за МВР, не казва колко и за какво

http://frognews.bg/news_100280/Bachvarova-iska-poveche-pari-za-MVR-ne-kazva-kolko-i-za-kakvo/

Правителството одобри вътрешнокомпенсаторни промени на утвърдените разходи в бюджетите на министерствата на отбраната, на икономиката и на вътрешните работи, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. С 6 милиона и 700 хиляди лева ще бъдат намалени разходите за административно управление и осигуряване в полза на изплащане към бюджетите на НАТО и към доверителния фонд за поддържането на Афганистанските сили за сигурност.

Митинг на „Атака“ задръсти центъра и поиска оставки

http://www.vesti.bg/izbori2015/kampania/miting-na-ataka-zadrysti-centyra-i-poiska-ostavki-6044080

Опашката автомобили започваше от Ректората на Софийския университет и стигаше до църквата „Св. Неделя“

ФИФА обяви претендентите за "Златната топка"

http://www.cross.bg/mesi-fifa-ronaldo-1484953.html

/КРОСС/ Международната футболна асоциация (ФИФА) редуцира броя на кандидатите за "Златната топка" за 2015 г. до 23. Трима от тези 23 играчи ще бъдат отличени, като за поредна година фаворити са Лионел Меси, Кристиано Роналдо и Неймар. В гласуването участват селекционерите и капитаните на всички национални отбори, състезаващите се под егидата на ФИФА, както и определен брой журналисти. Под внимание се взима представянето на играчите в периода 22 ноември 2014 г. - 20 ноември 2015 г. включително. Победителят ще бъде обявен на 11 януари в Цюрих. Номинираните:Серхио Агуеро (Аржентина/Манчестър Сити)Гарет Бейл (Уелс/Реал Мадрид)Карим Бензема (Франция/Реал Мадрид)Кристиано Роналдо (Португалия/Реал Мадрид)Кевин Де Бройне (Белгия/Манчестър Сити)Еден Азар (Белгия/Челси)Златан Ибрахимович (Швеция/Пари Сен Жермен)Андрес Иниеста (Испания/Барселона)Тони Кроос (Германия/Реал Мадрид)Роберт Левандовски (Полша/Байерн Мюнхен)Хавиер Масчерано (Аржентина/Барселона)Лионел Меси (Аржентина/Барселона)Томас Мюлер (Германия/Байерн Мюнхен)Мануел Нойер (Германия/Байерн Мюнхен)Неймар (Бразилия/Барселона)Пол Погба (Франция/Ювентус)Иван Ракитич (Хърватия/Барселона)Ариен Робен (Холандия/Байерн Мюнхен)Хамес Родригес (Колумбия/Реал Мадрид)Алексис Санчес (Чили/Арсенал)Луис Суарес (Уругвай/Барселона)Туре Яя (Кот д'Ивоар/Манчестър Сити)Артуро Видал (Чили/Байерн Мюнхен)  

Мая Манолова: Омбудсманът е последната надежда за справедливост на обикновения българин

http://pik.bg/мая-манолова-омбудсманът-е-последната-надежда-за-справедливост-на-обикновения-българин-news420414.html

Мая Манолова: Омбудсманът е последната надежда за справедливост на обикновения българин

Омбудсманът е последната надежда за справедливост на обикновения българин. С това разбиране встъпвам днес в длъжност.

Това каза Мая Манолова по време на церемония, на която Константин Пенчев й предаде поста на национален омбудсман. Манолава заяви, че ще принуждава институциите, държавата и бюрократите да работят за всеки човек, съобщи БНР.

Тя подчерта, че за нея е чест да бъде третият омбудсман и отбеляза, че Гиньо Ганев е положил основите на институцията, а Константин Пенчев я е развил и й е придал солидност, значимост и почтеност. /

Рухна къща в ромския квартал в Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_576263.html

Незаконна постройка се срути в пловдивския ромски квартал "Столипиново", съобщава БНР. Към момента няма информация за пострадали. Двуетажната къща е пропаднала частично. Затрупан е един автомобил. Според съседи инцидентът е станал около 5 часа тази сутрин. По думите им преди дни там са се извършвали строителни дейности и лошото изпълнение е довело до рухването на части от постройката. Собствениците на незаконната сграда живеят в Германия. Полицията е отцепила района.

OFFNews пуска изборни анкети за всеки град

http://offnews.bg/news/n_1/n_576262.html

Изборите наближават, а все още не са оповестени никакви социологически проучвания. Затова решихме сами да публикуваме анкети за предстоящия вот, въпреки пълното съзнание, че те дават представа само за настроенията сред читателите ни и не са представително социологическо проучване. В секцията ' ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАШ ?', са публикувани анкети за всеки един от областните градове. Бутонът към нея е горе в дясно на всияки страници на сайта. Анкетите са 2 вида - за кмет и за листа общински съветници и са вградени в съответната статия, която започва с името на града. Единствено анкетата за кмет на София е разположена на традиционното място в дясно на всички страници на OFFNews. Всеки ден до петък ще даваме обобщена статистика как върви гласуването във всички анкети. Листите по градове и кандидатите за кметове можете да видите ТУК . В тази статия вграждаме анкетата за общинските съветници в София:

В Чирен има 430 млн. куб. метра газ

http://pik.bg/в-чирен-има-430-млн-куб-метра-газ-news420412.html

В Чирен има 430 млн. куб. метра газ

В момента в газовото хранилище в Чирен има 430 млн. куб. метра газ, а до края на октомври се очаква те да достигнат 460 млн. куб. м.

Изпълнителният директор на Булгартрансгаз Георги Гегов заяви, че България се нуждае от всякакви мощности, които ще ни утвърдят като газоразпределителен център на Балканите. В същото време той направи важната уговорка, че всички мощности, които се изграждат, трябва да бъдат икономически изгодни. Той обясни, че проектът за двойното увеличаване на капацитета на газовото хранилище в Чирен, е изключително скъп и ще струва над 200 млн. евро.

Гегов допълни, че са направени опити за намиране на европейско финансиране и буквално преди около 10 дни ЕК е включила този проект заедно с газоразпределителната ни мрежа в групата проекти с приоритетно значение. За момента върви процедурата за 3D сеизмика – това е едно от най-важните изследвания преди да се вземе окончателното инвестиционно решение за двойното увеличение на капацитета на хранилището в Чирен. Затова са спечелени от ЕК 3,9 млн. евро.

„ЕК разбира, че Чирен и нашата газопреносна система са важни за региона от гледна точка на неговото снабдяване с природен газ”, подчерта Георги Гегов. Той показа на място извършените сондажи. Първата сонда струва 5 млн. евро, ще бъде пробита и втора, която ще струва също толкова. 

Вселенският патриарх Вартоломей пристига в България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/20/2632467_vselenskiiat_patriarh_vartolomei_pristiga_v_bulgariia/?ref=rss


На 7 ноември вселенският патриарх Вартоломей ще посети България по покана на патриарх Неофит, съобщи пресслужбата на Светия синод. 

Историческата визита ще продължи до 10 ноември, а в програмата е предвидено посещение на катедралата "Св. Александър Невски", където патриарх Вартоломей заедно с българския патриарх ще отслужи света литургия, както и посещение в Троянския манастир "Успение Богородично".

Вартоломей ще се срещне с деца на загинали служители от МВР, както и с...

Незаконна къща се срути в "Столипиново"

http://frognews.bg/news_100278/Nezakonna-kashta-se-sruti-v-Stolipinovo/

Незаконна къща се срути в „Столипиново” като за малко не уби човек. За изграждането й няма нито план, нито необходимите документи.

Новият Hyundai Tucson-нова страница в автомобилната история на марката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5059171

Новият Tucson е знаков автомобил за Hyundai Motor и ще помогне на компанията да промени представата за своите продукти. С подчертано атлетичния си дизайн, нови технологии и високо ниво на комфорт Tucson продължава традициите на компанията в SUV сегмента. Дизайнерската концепция въплъщава в себе си градски стил, комбиниран със солидност,
Новият Tucson е знаков автомобил за Hyundai Motor и ще помогне на компанията да промени представата за своите продукти. С подчертано атлетичния си дизайн, нови технологии и високо ниво на комфорт Tucson продължава традициите на компанията в SUV сегмента. Дизайнерската концепция въплъщава в себе си градски стил, комбиниран със солидност,

Новият Hyundai Tucson-нова страница в автомобилната история на марката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5059141

Новият Tucson е знаков автомобил за Hyundai Motor и ще помогне на компанията да промени представата за своите продукти. С подчертано атлетичния си дизайн, нови технологии и високо ниво на комфорт Tucson продължава традициите на компанията в SUV сегмента. Дизайнерската концепция въплъщава в себе си градски стил, комбиниран със солидност,
Новият Tucson е знаков автомобил за Hyundai Motor и ще помогне на компанията да промени представата за своите продукти. С подчертано атлетичния си дизайн, нови технологии и високо ниво на комфорт Tucson продължава традициите на компанията в SUV сегмента. Дизайнерската концепция въплъщава в себе си градски стил, комбиниран със солидност,

Възрастна жена е намерена мъртва при пожар в село Бръшлен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5059140

Възрастна жена е открита мъртва в дома си в село Бръшлен, съобщават от полицията. Сигналът е постъпил около 11 ч. днес от кмета на селото. В дома на жената на ул. „Панайот Хитов“ е възникнал пожар, а впоследствие е получена и информация, че тя е открита починала.
Веднага към мястото на произшествието са изпратени пожарникари и полицейски екип от
Възрастна жена е открита мъртва в дома си в село Бръшлен, съобщават от полицията. Сигналът е постъпил около 11 ч. днес от кмета на селото. В дома на жената на ул. „Панайот Хитов“ е възникнал пожар, а впоследствие е получена и информация, че тя е открита починала. Веднага към мястото на произшествието са изпратени пожарникари и полицейски екип от

Услугите за граждани в МВР се отделят в самостоятелно предприятие

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/uslugite-za-grajdani-v-mvr-se-otdeliat-v-samostoiatelno-predpriiatie-204452/

Става въпрос за друга финансова система, която ще може технологично да се развива по-добре, каза Румяна Бъчварова

Откриха труп на 64-годишен в село край Полски Тръмбеш

http://pik.bg/откриха-труп-на-64-годишен-в-село-край-полски-тръмбеш-news420405.html

Откриха труп на 64-годишен в село край Полски Тръмбеш

Тялото на 64-годишен мъж от с. Страхилово е намерено с обгаряния в дома му, съобщиха от МВР - Велико Търново. В понеделник около 15 ч.е получен сигнал за нещастието в полицейското управление в Полски Тръмбеш.

Още в неделя съседи забелязали от дома на 64-годишния В.В. да излиза дим, но никой не се усъмнил за пожар. На следващия ден обаче, когато никой не видял стопанина да излиза по двора, хората се притеснили и повикали полиция. Пристигналите на място полицаи установили вратата заключена, а през прозореца видели опушени стени и унищожено домашно имущество. Щом разбили вратата, те се натъкнали на тялото на мъжа.

То лежало на земята край печката в една от стаите, а до него имало огнище на загаснал от самосебе си пожар.

При извършения оглед от оперативно-следствена група и съдебен лекар следи от насилие не са открити. Тялото е откарано за аутопсия във Великотърновската болница.

Експертизи ще установяват дали мъжът е получил инфаркт, докато е палел печката, или се е задушил при опит да изгаси подпалената покъщнина от паднал въглен. По случая е започнато досъдебно производство.


Завършват в срок участък от Западната дъга на Околвръстния път

http://econ.bg/Новини/Завършват-в-срок-участък-от-Западната-дъга-на-Околвръстния-път_l.a_i.701350_at.1.html

Участъкът за доизграждане на Западната дъга на Софийския околовръстен път ще бъде завършена в срок. Отсечката е част от магистралата...

Арестуваха купувач на гласове в Петрич

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5059137

Районна прокуратура - Петрич провежда разследване за престъпления против политическите права на гражданите.
В хода на разследването са събрани доказателства за това, че от есента на 2015 г. до 19.10.2015 г. в Петрич лицето Христо Сиркаров е организирал предлагането и даването на облаги на 25 лица от гр.
Районна прокуратура - Петрич провежда разследване за престъпления против политическите права на гражданите. В хода на разследването са събрани доказателства за това, че от есента на 2015 г. до 19.10.2015 г. в Петрич лицето Христо Сиркаров е организирал предлагането и даването на облаги на 25 лица от гр.

Разсекретиха делото "Червеи"

http://www.cross.bg/yaneva-suda-deloto-1484952.html

/КРОСС/Делото срещу Владимира Янева ще бъде гледано при открити врати. Това стана ясно днес от 20-минутното определение, с което съдия Иван Коев от Софийския градски съд (СГС) мотивира решението. Казусът, известен като "Червеи", по който обвиняеми са бившата председателка на СГС и бившият шеф на Вътрешна сигурност в МВР Тодор Костадинов, се очакваше да бъде секретен заради многото специални разузнавателни средства (СРС). Магистратът обаче прие, че общественият интерес в случая е по-важен от служебните грифове на една или друга институция и че от такива дела зависи доверието в съдебната система изобщо. Самата Янева не се явява в съда, тъй като обвинението е за сравнително леко престъпление, и тя има право на това. Прокуратурата днес изчете обвинението и на делото бе даден ход. Според него общо 6 пъти през 2013 и 2014 г. Костадинов е поискал СРС срещу автоматичната информационна систума на МВР. Освен това, той е написал неверни обстоятелства, за да получи подпис от съда - че се проследяват служители на МВР, които манипулират данни, и че няма друг начин да бъдат проследени, освен този. Също така веднъж Костадинов се е включил в системата, използвайки името и паролата на системна администраторка от дирекцията в Шумен, информира Клуб Z

Хранилището в Чирен - следващата точка от плановете за газов хъб

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/hranilishteto-v-chiren-sledvashtata-tochka-ot-planovete-za-gazov-hyb-204396/

Стойността на двата сондажа, които стартираха днес, е около 5 млн. евро, а изпълнител е компанията „Проучване и добив на нефт и газ“

Цветан Цветанов: Шукри Халилов е бъдещето на община Рудозем, ГЕРБ цени различията у хората

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5059130

Заставаме зад кандидата на ГЕРБ за кмет на Рудозем Шукри Халилов, защото сме оценили неговите качества. Той е млад човек с голямо сърце, почтен и енергичен. Шукри е човек, който не дели хората на наши и ваши. Ние сме в Чепинци, защото като партия не делим населените места на малки и големи. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб
Заставаме зад кандидата на ГЕРБ за кмет на Рудозем Шукри Халилов, защото сме оценили неговите качества. Той е млад човек с голямо сърце, почтен и енергичен. Шукри е човек, който не дели хората на наши и ваши. Ние сме в Чепинци, защото като партия не делим населените места на малки и големи. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб

"Червеи” тръгна при открити врата

http://frognews.bg/news_100277/CHervei-tragna-pri-otkriti-vrata/

Скандалното дело "Червеи" ще се гледа при открити врата. Това според аргументацията на съдия Иван Коев се налага от обществения интерес, както и от принципите на свобода на словото и правото на обществото да бъде информирано, съобщава БТА.

Мария Габриел: Предотвратяването на радикализацията трябва да е ключов елемент от диалога на ЕС с трети страни относно борбата срещу тероризма

http://pik.bg/мария-габриел-предотвратяването-на-радикализацията-трябва-да-е-ключов-елемент-от-диалога-н-news420398.html

Мария Габриел: Предотвратяването на радикализацията трябва да е ключов елемент от диалога на ЕС с трети страни относно борбата срещу тероризма

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент гласува доклад относно предотвратяването на радикализацията и вербуването на граждани на Съюза от страна на терористични организации. Явлението представлява истинско предизвикателство за сигурността на ЕС. Според официалните данни, представени в доклада, над 5 000 европейски граждани са се присъединили към терористичните организации в Ирак и Сирия. Докладът прави препоръки за стратегия на ЕС с мерки за предотвратяване на радикализацията, тъй като репресивните мерки вече не са достатъчни.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП относно евро-средиземноморските отношения Мария Габриел коментира, че приемането на доклада с голямо мнозинство отразява спешната необходимост от активизиране на действията на ЕС за предотвратяване и борба с радикализацията. В направените предложения по време на изготвянето на доклада тя настоя, че борбата с радикализацията не може да се ограничи до ислямската радикализация, а следва да бъде водена в по-широк контекст срещу религиозната и политическа радикализация. „Нужно е предотвратяване на радикализацията не само в затворите, но и в центровете за задържане на незаконно пребиваващи в дадена страна младежи. Основно сред тях биват разпространявани радикалните идеологии, а най-уязвима цел са непълнолетните”, заяви Мария Габриел.

С други свои предложения, залегнали в доклада, тя призовава за задълбочаване на сътрудничеството с организациите на гражданското общество. Това ще допринесе за развиването, насърчаването и укрепването на каналите за разпространяване на посланията на ЕС като част от политиката по превенция.

Мария Габриел набляга и на необходимостта от засилване на политическия диалог и практическото сътрудничество с ключовите партньори във връзка с борбата срещу тероризма. „Борбата с радикализацията трябва да бъде част от диалога ни с партньорите от Източното и Южно Средиземноморие, но също така и с ключови партньори като Арабската лига и Африканския съюз. Европа не може да се справи сама с този проблем. Отговорът може да бъде бъде намерен само с общи усилия на международната общност”, обобщи зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел.

 

Огнен ад край Русе! Възрастна жена бе открита мъртва при пожар

http://pik.bg/огнен-ад-край-русе-възрастна-жена-бе-открита-мъртва-при-пожар-news420392.html

Огнен ад край Русе! Възрастна жена бе открита мъртва при пожар

Днес, 20 октомври, в 10:53 часа е постъпил сигнал от кмета на село Бръшлен, Русенско за възникнал пожар в къща на ул. "Панайот Хитов" в селото. Впоследствие е получена и информация, че в къщата е открита паднала възрастна жена, която е починала. Това съобщиха от ОД на МВР. Веднага към мястото на произшествието са изпратени пожарникари от РС ПБЗН – Сливо поле и полицейски екип от РУ – Сливо поле. Екип на Спешна помощ е констатирал смъртта на жената.

Пожарът е локализиран и изгасен. Местопроизшествието е запазено, предстои извършване на оглед от дежурна оперативна група от ОДМВР- Русе. Причините и обстоятелствата за възникване на пожара, както и за смъртта на жената се изясняват.

Незаконна къща рухна в "Столипиново" в Пловдив (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5059088

Целият втори етаж от незаконна къща в
Целият втори етаж от незаконна къща в "Столипиново" рухна тази сутрин и по чудо не уби човек. Имотът е отцепен с полицейски ленти и никой не може да припари. Сградата е построена без строително разрешение, не е одобряван проект за нея, обясниха от кметството на район "Източен". Плочата се е килнала върху улицата и отломки се въргалят на пътя.

Миков: Крещящо е отсъствието на държавата в Северозападна България

http://www.cross.bg/mikov-bulgariya-otsustvieto-1484951.html

/КРОСС/Председателят на БСП Михаил Миков се срещна с кандидата за кмет на Лом Владимир Теофилов и кандидатите за общински съветници от БСП. По време на срещата те обсъдиха тежкото състояние на Северозападна България. „Крещящо е отсъствието на държавата в този регион. Няма грижа за хората и живота им тук", заяви Миков. Той подчерта, че здравеопазването и образованието са недостъпни за голяма част от живеещите в региона, предимно заради ширещата се бедност. Според него това е резултат от провежданата дясна политика.  

Китайската Sinopec придобива нефтохимически завод за 3 млрд. долара?

http://www.investor.bg/aziia/336/a/kitaiskata-sinopec-pridobiva-neftohimicheski-zavod-za-3-mlrd-dolara-204430/

Нефтохомическият завод на тайванската Dragon Aromatics беше затворен след два пожара през последните две години

Осем пловдивчани "изгоряха", някой им наряза гумите на колите

http://pik.bg/осем-пловдивчани-изгоряха-някой-им-наряза-гумите-на-колите-news420397.html

Осем пловдивчани "изгоряха", някой им наряза гумите на колите

Осем коли осъмнаха с нарязани гуми в Пловдив. Автомобилите са били паркирани в съседство на ул. “Георги Икономов” в града, съобщават от МВР.

По първоначални данни, в нощта срещу понеделник с остър предмет били увредени по две гуми на “Пежо”, “Крайслер”, два “Форд”-а и четири автомобила от марката “Рено”.

Извършени са огледи, образувани са досъдебни производства.

Работата по установяване на извършителя продължават служители от Първо РУ.

Светлана Василева и Катрин Вачева на викторина по география - столицата на Белгия е Холандия (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5059107

Снощи в къщата на Vip Brother се проведе викторина по география и български език и литература, на която се явиха плеймейтките Светлана Василева и Катрин Вачева. Знанията и на двете обаче бяха твърде недостатъчни за успеха на мисията. Светлана посочи Холандия за столица на Белгия, а когато бе помолена да изпише думата "кренвирш", тя бе убедена,

Миков: Крещящо е отсъствието на държавата в Северозападна България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5059118

Председателят на БСП Михаил Миков се срещна с кандидата за кмет на Лом Владимир Теофилов и кандидатите за общински съветници от БСП, съобщиха от пресцентъра на партията.
По време на срещата те обсъдиха тежкото състояние на Северозападна България. „Крещящо е отсъствието на държавата в този регион. Няма грижа за хората и живота им тук“, заяви Миков.
Председателят на БСП Михаил Миков се срещна с кандидата за кмет на Лом Владимир Теофилов и кандидатите за общински съветници от БСП, съобщиха от пресцентъра на партията. По време на срещата те обсъдиха тежкото състояние на Северозападна България. „Крещящо е отсъствието на държавата в този регион. Няма грижа за хората и живота им тук“, заяви Миков.

Светлана Василева и Катрин Вачева на викторина по география - столицата на Белгия е Холандия (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5059046

Снощи в къщата на Vip Brother се проведе викторина по география и български език и литература, на която се явиха плеймейтките Светлана Василева и Катрин Вачева. Знанията и на двете обаче бяха твърде недостатъчни за успеха на мисията. Светлана посочи Холандия за столица на Белгия, а когато бе помолена да изпише думата "кренвирш", тя бе убедена,

Мъжът, който ухапа съседа си в самолет и умря, пренасял кокаин в стомаха си

http://petel.bg/Mazhat--koyto-uhapa-saseda-si-v-samolet-i-umrya--prenasyal-kokain-v-stomaha-si__131108

Илюстрация: Булфото, архив  Аутопсията на 24-годишния мъж, който ухапа пасажер на борда на самолет, а по-късно умря, е готова. В тялото му...

Ексклузивно за войната: Най-висшият военен на САЩ отиде в Ирак заради „Ислямска държава”!

http://petel.bg/Ekskluzivno-za-voynata--Nay-visshiyat-voenen-na-SASHH-otide-v-Irak-zaradi----Islyamska-darzhava----__131110

Американският генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, кацна в Ирак, за да се...

Варненски бизнесмен от НЕ-предизборния билборд: „Новите съветници да дарят заплатите си!“

http://petel.bg/Varnenski-biznesmen-ot-NE-predizborniya-bilbord-----Novite-savetnitsi-da-daryat-zaplatite-si----__131109

Билбордът, с който четирима варненски бизнесмени обявиха на града, че НЕ искат да стават общински съветници, бързо се превърна в сензация...

Чакат по 150 млн. лв. годишно от данъка върху вредните храни

http://petel.bg/CHakat-po-150-mln--lv--godishno-ot-danaka-varhu-vrednite-hrani__131111

Снимка: Булфото, архив Около 150 млн. лв. годишно се очакват от данък обществено здраве върху нездравословните храни. Това съобщи...

Официално: Тикнаха Георги Бабата за 30 години в затвора!

http://petel.bg/Ofitsialno--Tiknaha-Georgi-Babata-za-30-godini-v-zatvora-__131112

Илюстрация: Булфото, архив Сурова присъда получи преди минути Георги Андонов - Бабата, обвинен за кърваво нападение с нож над своя...

Кабинетът отпусна 1.5 млн. лв. за търговските мисии в чужбина

http://www.mediapool.bg/kabinetat-otpusna-15-mln-lv-za-targovskite-misii-v-chuzhbina-news240699.html

Търговските мисии зад граница ще получат допълнително 1.5 млн. лв. Това става след вътрешни промени в бюджета на Министерството на икономиката за сметка на спестени средства от администрацията. Не се съобщава за какво са необходими средствата, но бюджетът за тях тази година беше по-нисък от обичайния, а и през лятото бе анонсирано отварянето на нови мисии. Правителството одобри и вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по политики и програми по бюджетите на министерствата на отбраната и на вътрешните работи, съобщи правителствената информационна служба. Осигурени са парите за членството в НАТО Подсигурени са средствата за плащането на вноската на България в НАТО, както и към доверителния фонд за поддържане на афганистанските сили за сигурност. Допълнителните 6.7 млн. лв. идват от намаление на утвърдените разходи по бюджетната програма "Административно управление и осигуряване" в Министерството на отбраната. С тази сума се увеличат разходите по бюджетната програма "Членство в НАТО и ЕС и международно сътрудничество". Вътрешно разместване за неясна сума и в МВР Вътрешнокомпенсираните промени са направени и по бюджета на МВР, но в правителственото съобщение не е посочена сумата. В него се казва, че се намаляват капиталовите разходи по различните бюджетни програми на МВР. Освободените средства се пренасочват за обезпечаване на договори за спешни аварийни ремонти на покриви на сгради и обекти, както и за разплащане на част от дължими такси за битови отпадъци, за експертизи и други. Над 200 000 лв. за защита на потребителите и регулациите Министерството на икономиката пренасочва спестени над 1.7 млн. лв. от програма "Администрации" и по други политики в областта на икономическото развитие и конкурентоспособността. От  тях 201 823 лв. отиват по програмите "Облекчаване на регулации, опростяване на процедури по предоставяне на административни услуги", "Управление на програми и проекти, съфинансирани от ЕС" и "Защита на потребителите". С 1 501 509 лв. ще бъде увеличен бюджетът на програмата "Реализация на експортния потенциал и участие в търговската политика на Европейския съюз". Средствата са за издръжката на службите по търговско-икономически въпроси към дипломатическите представителства на България в чужбина. Тяхната работа допринася за разширяване на пазарното присъствие, подобряване на условията за достъп до чужди пазари и привличане на чужди инвестиции. През тази година износът отбеляза ръст от 8% за първите осем месеца на годината спрямо същия период на 2014 г.  по данни на НСИ.

Кои са основните моменти в програмите на десетимата кандидати за кмет на Варна?

http://www.moreto.net/novini.php?n=304304

Дни преди местния вот на 25 октомври Moreto.net се свърза с десетимата претенденти за кметския стол във Варна. Как отделните кандидати виждат бъдещето на града в следващите 4 години и кои според тях са основните проблеми в морската столица? Това са част от десетте въпроса, които им зададохме.

Задържаха 21-годишен шофьор, блъснал 10-годишен велосипедист и избягал

http://pik.bg/задържаха-21-годишен-шофьор-блъснал-10-годишен-велосипедист-и-избягал-news420396.html

Задържаха 21-годишен шофьор, блъснал 10-годишен велосипедист и избягал

Столични полицаи задържаха 21-годишен шофьор, избягал след пътен инцидент в Казичене, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На 19 октомври, малко след 19.30 часа, в полицията постъпил сигнал за възникнало пътно-транспортно произшествие в района на Казичене. Според информацията, водач на лек автомобил „Алфа Ромео” блъснал 10-годишен велосипедист и избягал. На място веднага били изпратени екипи на полицията и Бърза помощ.

Пострадалото момче било транспортирано до болнично заведение за оказване на медицинска помощ, без опасност за живота. Служителите на реда предприели действия по установяване и задържане на напусналия мястото на инцидента шофьор.

В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни действия са открити автомобилът и водачът му. Изяснено е, че 21-годишният мъж няма свидетелство за управление на МПС. Съставен му е акт за установено административно нарушение.

 

Цветанов: Шукри Халилов е бъдещето на община Рудозем, ГЕРБ цени различията у хората

http://pik.bg/цветанов-шукри-халилов-е-бъдещето-на-община-рудозем-герб-цени-различията-у-хората-news420395.html

Цветанов: Шукри Халилов е бъдещето на община Рудозем, ГЕРБ цени различията у хората

Заставаме зад кандидата на ГЕРБ за кмет на Рудозем Шукри Халилов, защото сме оценили неговите качества. Той е млад човек с голямо сърце, почтен и енергичен. Шукри е човек, който не дели хората на наши и ваши. Ние сме в Чепинци, защото като партия не делим населените места на малки и големи. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов пред жителите на село Чепинци.  Цветанов подчерта, че ГЕРБ винаги е била толерантна към всички, независимо от това кой каква религия изповядва. „Това е характерна особеност на европейските партии, които ценят различията у човека. Ние уважаваме всички, независимо от религията и произхода на хората“, обясни той.

Зам.-председателят на ГЕРБ посочи, че е  много важно на 25-ти октомври жителите на община Рудозем да бъдат истински европейски граждани и да заявят ясно желанието си за промяна, прозрачност и достъпност на местната администрация. „При разговорите на Шукри с мен, с премиера Бойко Борисов и с министрите, той винаги е изтъквал значимостта на ГКПП „Рудозем-Ксанти“, за който вече е осигурено европейско финансирано. Когато граничният пункт бъде изграден, всички Вие ще усетите плюсовете на тази нова възможност за региона. Шукри Халилов е бъдещето на Рудозем и вярвам, че той винаги ще се вслушва в мъдрите Ви съвети за управлението на общината“, категоричен бе Цветан Цветанов.

Областният координатор на ГЕРБ и кандидат за кмет на Смолян Николай Мелемов представи и кандидата на ГЕРБ за кмет на село Чепинци Атанас Паликаров. „Утре на празника на Смолян ще присъства кметът на община Ксанти, който ще обяви, че е осигурено финансиране за граничния пункт между Рудозем и Ксанти“, съобщи Мелемов. Той поиска подкрепата на жителите на Рудозем за Шукри Халилов, за да може да намери Общината своя добър стопанин.

Според евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев Рудозем не е община, която да бъде давана за пример, поради своята голямата задлъжнялост, некачествени проекти и заради отдалечеността на администрацията от хората. „Вие действително имате нужда от промяна. Но най-вече от промяна в ценностите в управлението. Убеден съм, че Шукри ще управлява Рудозем с много повече морал и човечност“, каза Уручев.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Рудозем Шукри Халилов заяви, че не се гордее с това, което се случва в общината.“ Затова сме решени да променим коренно ситуацията. Моята визия за развитие на община Рудозем е, че трябва да задържим младите хора, които със своя хъс и оптимизъм ще помогнат на Рудозем да разцъфти като другите общини, управлявани от ГЕРБ. С всички сили трябва да работим за промяна на Общината и тук да има видими резултати“, подчерта Халилов.

Цветан Цветанов: Шукри Халилов е бъдещето на община Рудозем, ГЕРБ цени различията у хората

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5059085

Заставаме зад кандидата на ГЕРБ за кмет на Рудозем Шукри Халилов, защото сме оценили неговите качества. Той е млад човек с голямо сърце, почтен и енергичен. Шукри е човек, който не дели хората на наши и ваши. Ние сме в Чепинци, защото като партия не делим населените места на малки и големи. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб
Заставаме зад кандидата на ГЕРБ за кмет на Рудозем Шукри Халилов, защото сме оценили неговите качества. Той е млад човек с голямо сърце, почтен и енергичен. Шукри е човек, който не дели хората на наши и ваши. Ние сме в Чепинци, защото като партия не делим населените места на малки и големи. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб

Миков: Крещящо е отсъствието на държавата в Северозападна България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5059086

Председателят на БСП Михаил Миков се срещна с кандидата за кмет на Лом Владимир Теофилов и кандидатите за общински съветници от БСП, съобщиха от пресцентъра на партията.
По време на срещата те обсъдиха тежкото състояние на Северозападна България. „Крещящо е отсъствието на държавата в този регион. Няма грижа за хората и живота им тук“, заяви Миков.
Председателят на БСП Михаил Миков се срещна с кандидата за кмет на Лом Владимир Теофилов и кандидатите за общински съветници от БСП, съобщиха от пресцентъра на партията. По време на срещата те обсъдиха тежкото състояние на Северозападна България. „Крещящо е отсъствието на държавата в този регион. Няма грижа за хората и живота им тук“, заяви Миков.

Всички 12 пострадали при пожара в Германия са българи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/20/2632454_vsichki_12_postradali_pri_pojara_v_germaniia_sa_bulgari/?ref=rss


Всички пострадали при пожара в германския град Гуденсберг са българи, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

По-рано днес бе съобщено, че при пожар в сграда, обитавана от българи и поляци, са пострадали 12 души, като петима са в тежко състояние. Местните власти не съобщаваха националността на хората.

Пострадалите са без опасност за живота, след като са вдишали дим. Прегледани са в болница, а българският консул във Франкфурт е в контакт с тях,...

Миков: Крещящо е отсъствието на държавата в Северозападна България

http://pik.bg/миков-крещящо-е-отсъствието-на-държавата-в-северозападна-българия-news420390.html

Миков: Крещящо е отсъствието на държавата в Северозападна България

Председателят на БСП Михаил Миков се срещна с кандидата за кмет на Лом  Владимир Теофилов  и кандидатите за общински съветници от БСП. По време на срещата те обсъдиха тежкото състояние на Северозападна България. „Крещящо е отсъствието на държавата в този регион.

Няма грижа за хората и живота им тук“, заяви Миков. Той подчерта, че здравеопазването и образованието са недостъпни за голяма част от живеещите в региона, предимно заради ширещата се бедност. Според него това е резултат от провежданата дясна политика.

 

Google въвежда задължително пълно криптиране на устройства с Android 6.0

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/10/20/2632280_google_vuvejda_zaduljitelno_pulno_kriptirane_na/?ref=rss


Новите смартфони и таблети, които идват с инсталиран Android 6.0 Marshmallow, задължително ще трябва да са с активирано пълно криптиране по подразбиране. Това е част от новите правила, които Google въвежда за използването на мобилната платформа, съобщава онлайн изданието Android Police.

Интернет гигантът обмисляше да въведе задължително криптиране още с Android 5.0, но отложи мярката. Сега тя става факт, като има и конкретни изисквания, които устройството трябва да изпълни, например...

Модернизацията на Чирен започва с нов сондаж

http://www.cross.bg/chiren-gegov-evro-1484950.html

/КРОСС/Новият етап от модернизацията на газохранилището във врачанското село Чирен започва с прокарването на нов сондаж, който трябва да бъде въведен в експлоатация догодина. Проектът предвижда до 2017 година да има общо два нови сондажа, с които да се увеличат възможностите за дневен добив и нагнетяване на природен газ при контрол на качеството. Изграждането на сондажите ще има принос за развитието на газовия пазар у нас и ще отговори на изискванията на променящата се структура на потреблението. Увеличеният капацитет на хранилището ще съдейства за напредъка на различни енергийни проекти и не на последно място - ще спомага за покриване на неравномерностите от повишеното търсене на газ през зимата. Обектът в Чирен е естествено подземно депо, изградено на базата на изтощено находище на газов кондензат. За 41 години работа в хранилището са нагнетени 10 милиарда кубически метра и са добити 8 милиарда кубически метра синьо гориво.  В момента в газовото хранилище в Чирен има 430 млн. куб. метра газ, а до края на октомври се очаква те да достигнат 460 млн. куб. м. Изпълнителният директор на Булгартрансгаз Георги Гегов заяви, че България се нуждае от всякакви мощности, които ще ни утвърдят като газоразпределителен център на Балканите. В същото време той направи важната уговорка, че всички мощности, които се изграждат, трябва да бъдат икономически изгодни

Иван Портних: За следващата година сме осигурили финансиране за проекти за над 200 млн. лв

http://pik.bg/иван-портних-за-следващата-година-сме-осигурили-финансиране-за-проекти-за-над-200-млн-лв-news420391.html

Иван Портних: За следващата година сме осигурили финансиране за проекти за над 200 млн. лв

През следващата година стартира работата по проекти на стойност над 200 млн. лв., за които вече е осигурено финансиране. Това освобождава ресурс от общинския бюджет, за да инвестираме още повече средства в развитието на образованието, здравеопазването, социалните дейности, културата. Това коментира Иван Портних, кандидат на ГЕРБ за кмет на Варна на среща с представители на КТ „Подкрепа”, за която специално пристигна в морската столица и президентът на синдиката Димитър Манолов.

Силно мотивирани сме да развием съвместната си дейност, информира Портних и благодари на синдикалната структура във Варна и на нейния председател Васил Василев за коректния диалог. „При встъпването ми в длъжност като кмет на общината наследих много проблеми, трупани с десетилетия. Впрегнахме сили да реанимираме европейските проекти, чрез които успяхме да привлечем за Варна повече от 300 млн. лв. Имаме пълна проектна готовност да надградим постигнатото, така че през следващия мандат да вложим повече време и ресурс за развитието на сфери, на които сме били длъжници досега”, обясни Иван Портних.

В отговор на поставените въпроси той изтъкна, че изграждането на пешеходния ринг продължава в района от Севастопол до Морската градина и по улиците „Преслав” и „Сан Стефано”. „Туристическият маршрут, който ще обновим изцяло, ще открие нови перспективи пред обектите с историческо и културно значение”, отчете кандидатът на ГЕРБ за кмет на Варна. Той постави акцент и върху предстоящите инвестиции в сферата на образованието, като уточни, че се предвиждат не само ремонт и поддръжка на съществуващия сграден фонд, но и строителство на нови училища.

„Ще направим всичко възможно в рамките на година да изградим пожароизвестителни инсталации и видеонаблюдение в училищата. Работим за обезопасяване и на районите около учебните заведения”, допълни Иван Портних. Той отчете, че детските градини остават негов приоритет – проблемът с недостига на места вече е решен, но предстои обновяване на сградния фонд и строителство на нови градини.

По повод поставените въпроси за качеството на сметосъбирането в града кандидатът за кмет разясни, че предстои подписването на нови концесионни договори, които ще изискват на практика нови сметоизвозващи машини, нови съдове за боклук, увеличена кратност на сметосъбирането, както и допълнителни услуги като миене на улиците. „Досега действащите договори са били за 15 години, затова, колкото и глоби да сме наложили на фирмите, те няма как да отговорят на новите критерии, които са резултат от развитието на града през този дълъг период от време. Новите договори ще бъдат за 4 години и ще предлагат повече лостове за стриктен контрол и санкции”, обясни Иван Портних.

Той бе категоричен, че и занапред общинските лечебни заведения ще получават подкрепа от общината. „Варна е единственият град на територията на България, където във всички училища и градини е осигурена медицинска грижа за децата”, отчете д-р Лидия Маринова, кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ. На въпрос за денталната медицина в учебните заведения тя обясни в качеството си на зам.-кмет по здравеопазването, че идеята е трудно изпълнима, тъй като изисква солидно финансиране, а проучване е показало, че денталните лекари нямат интерес към подобна възможност, тъй като частните практики им носят по-високи доходи. „Община Варна обаче финансира няколко профилактични програми, насочени към децата, включително и за дентално здраве”, уточни д-р Маринова.

Обсъдени бяха и системата на делегираните бюджети в сферата на образованието, общинската подкрепа за културните институции, предприетите мерки за спасяване на емблематични сгради във Варна. Иван Портних получи висока оценка за инициативата си да обяви международен конкурс за идеен проект на нова сграда на регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.

„Заедно търсим решения за промяна в положителна посока, което ни прави естествени съюзници”, заключи президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

Задържаха млад шофьор, избягал след ПТП в Казичене

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/zadyrzhaha-mlad-shofior-izbiagal-sled-ptp-v-kazichene-6044075

Според информацията водач на лек автомобил „Алфа Ромео” блъснал 10- годишен велосипедист и избягал

Тhe Independent: Руснаците не бомбардират болници и сватби за разлика от САЩ

http://www.cross.bg/afganistan-zhyrnalistite-independent-1484948.html

/КРОСС/ Председателят на комитета на Държавната дума на Русия по международните въпроси Алексей Пушков коментира статията в британския вестник Тhe Independent, в която журналистите отбелязват разликите между агресивната политика на Вашингтон в Афганистан и действията на Москва в Сирия, съобщи телевизия „Звезда“. Според журналистите в британската медия, сирийците са видели, че политиката на Москва е коренно различна от политиката на САЩ в Афганистан. Унищожаването на терористите от ИДИЛ от ВВС на РФ е без жертви сред мирното население. А именно това Америка не може да постигне в борбата с талибаните в Афганистан, подчертава изданието. „Independent: Руснаците не искат да нанасят удари по жилищните райони и да бъдат като САЩ, които бомбардират болници и сватби в Афганистан“. Вярно е“ , пише Пушков на страницата си в Twitter.

Къщата, паднала в "Столипиново", е строена незаконно (снимки)

http://pik.bg/къщата-паднала-в-столипиново-е-строена-незаконно-снимки-news420389.html

Къщата, паднала в "Столипиново", е строена незаконно (снимки)

Двуетажната къща на ул. "Храбрец" в "Столипиново" паднала тази сутрин, е строена абсолютно незаконно, без проект и строително разрешение. Това съобщи изпълняващият длъжността кмет в район "Източен" Емил Начевм, цитиран от Марица.бг. Мястото е обезопасено с предпазна лента и полицията охранява никой да не припарва до срутището, защото плочата е опасно надвиснала и може да убие човек. Техници са прекъснали тока, тъй като жиците са скъсани и се въргалят по земята.

Целият терен с падналия строеж ще бъде заграден с пана, колата вече пътува на място, каза още Емил Начев. До два дни ще бъде съборена цялата постройка, въпреки че първият етаж не е пострадал. Собствениците са в Германия, но техни представители са уведомени, че трябва да премахнат остатъците от къщата. Ако не го направят, кметството ще плати за разчистването, а след това ще търси парите от собствениците. 

Начев допълни, че повечето от постройките в "Столипиново" са незаконни. Проблемът е трупан от 25 години и се превръща в национален. Сами не можем да го решим, защото ако се премахва жилищен имот, трябва общината да предостави жилище на хората, а няма откъде да ги вземе. Успяваме да контролираме новото незаконно строителство, но не можем да започнем масово да събаряме вече построените къщи, коментира Начев.

Бюджетът набра 50 млн. лв. чрез преотворена емисия ДЦК

http://www.mediapool.bg/byudzhetat-nabra-50-mln-lv-chrez-preotvorena-emisiya-dtsk-news240698.html

Дълг за още 50 млн. лв. лв. пое Министерството на финансите, след като преотвори емисия десетгодишни държавни ценни книжа (ДЦК) с падеж 22 април 2025 година. На проведен в понеделник аукцион бяха предложени книжа с номинална стойност 65 млн. лв. и одобрени поръчки за 50 млн. лева. Постигната е среднопретеглена годишна доходност от 2.48 процента. Общият размер на подадените поръчки е достигнал 123.11 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1.89, съобщиха от финансовото ведомство.   Спредът спрямо бенчмарковите германски облигации в този сегмент е в размер на 197 базисни пункта. Банките са придобили 34.80% от предложените на аукциона книжа, пенсионните фондове – 13.2%, застрахователните дружества – 6%. Общо 46 на сто от количеството  е придобито от други инвеститори.

Дейвид Линч подготвя мемоари

http://www.cross.bg/linch-deiivid-makkena-1484949.html

/КРОСС/Известният филмов и телевизионен режисьор Дейвид Линч ще обори слуховете за живота си в мемоари, които ще излязат на книжния пазар през 2017 г., съобщи Контактмюзик. Създателят на култовия сериал "Туин Пийкс" ще работи над книгата съвместно с писателката Кристин Маккена, която за първи път го интервюира през 70-те години на миналия век. Много глупости са изписани за мен в книги и интернет. Искам да събера цялата достоверна информация накуп и да я поднеса на читателите. Ако някой иска да научи нещо за мен, ще може да го прочете в мемоарите ми. Не бих поверил подобна задача на друг, освен на Кристин Маккена, се казва в изявлението, направено от Дейвид Линч. Книгата ще бъде базирана върху 90 интервюта на Маккена с режисьора и негови близки, приятели и колеги. Към тях 69-годишният Линч ще прибави собствените си размишления. Подходът на Дейвид Линч към книгата е уникален, какъвто се надявах да бъде. С нетърпение очаквам да видя крайния резултат, казва Бен Грийнбърг от издателство "Гранд сентръл пъблишинг".  

Разкриха след 2 години апаши, опоскали жилището на британец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5059080

Полицаи от Велико Търново са разкрили и заловили двама крадци, които преди 2 години са опоскали жилището на британски заселник в близкото село Ресен.
Разследването по случая е започнало през май 2013 г, когато 57-годишният собственик на имота се завърнал след пребиваване в родината си и заварил дома си опразнен.
Полицаи от Велико Търново са разкрили и заловили двама крадци, които преди 2 години са опоскали жилището на британски заселник в близкото село Ресен. Разследването по случая е започнало през май 2013 г, когато 57-годишният собственик на имота се завърнал след пребиваване в родината си и заварил дома си опразнен.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/10/20/2632426_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss




Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 12 часа:

Дванайсет души са ранени при пожар в сграда в Германия, обитавана предимно от работници-имигранти от България и Полша.

Румънските власти отхвърлиха идеята за провеждане на референдум за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй.

САЩ смекчиха позицията си за Башар Асад.

Сблъсък между...

Млад мъж преби с кол жена във варненско село

http://www.moreto.net/novini.php?n=304309

25-годишен мъж преби с дървен кол 35-годишна жена от село Чернево край Варна. Това съобщиха от МВР за Moreto.net. Сигналът за инцидента е подаден вчера около 9.30 часа. Вследствие на побоя жената е с фрактура на ръката и контузни рани по главата и тялото.

Байерн Мюнхен е фаворит срещу Арсенал в Шампионската лига

http://www.cross.bg/h-ang-myunhen-1484947.html

/КРОСС/Тази седмица отново идва ред на двубоите от Шампионската лига и Лига Европа. Днес най-интересен сблъсък е този между Арсенал и Байерн Мюнхен:  Арсенал (Анг.) - Байерн Мюнхен (Гер.) Сингъл, Live „1"-2.75 „Х"-3.00 „2"-1.99 Други 12 сблъсъка от двата европейски футболни турнира ще са в полезрението на участниците:Леверкузен (Гер.) - Рома (Ит.) Сингъл, Live „1"-2.01 „Х"-2.90 „2"-2.80Динамо Киев (Укр.) - Челси (Анг.) Сингъл, Live „1"-2.10 „Х"-2.80 „2"-2.71Пари Сен Жермен (Фр.) - Реал Мадрид (Исп.) Сингъл, Live „1"-2.32 „Х"-2.80 „2"-2.40ЦСКА Москва (Рус.) - Ман. Юнайтед (Анг.) Сингъл, Live „1"-2.35 „Х"-2.80 „2"-2.40Ювентус Торино (Ит.) - М'Гладбах (Гер.) Сингъл, Live „1"-1.44 „Х"-3.30 „2"-5.00Манчестър Сити (Анг.) - Севиля (Исп.) Сингъл, Live „1"-1.62 „Х"-3.20 „2"-3.70Андерлехт (Бел.) - Тотнъм Хотспър (Анг.) Сингъл, Live „1"-2.55 „Х"-2.80 „2"-2.20АЗ Алкмаар (Хол.) - Аугсбург (Гер.) Сингъл, Live „1"-2.45 „Х"-2.80 „2"-2.30Партизан (Сърб.) - Атлетик Билбао (Исп.) Сингъл, Live „1"-2.65 „Х"-2

Мая Манолова встъпи в длъжност на фона на протест и се разочарова, че няма 100 дни толеранс

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/20/2632441_maia_manolova_vstupi_v_dlujnost_na_fona_na_protest_i/?ref=rss


"Очаквах, че като всяка нова институция ще получа своите 100 дни толеранс, но явно съм прекален оптимист." Това заяви омбудсманът Мая Манолова, цитирана от агенция "Фокус", при встъпването си в длъжност.

Днес пред сградата на обществения защитник бе организиран протест "Блокирай Мая Манолова" и тя бе посрещната с плакати "Омбудсрам" и засилена полицейска охрана. Протестът не попречи на Манолова и тя встъпи в длъжност в присъствието на предшественика й Константин Пенчев. Тя самата...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване