Пускат днес парното в София

http://www.bnews.bg/article-142766

Първо ще бъдат отоплени болниците, детските градини и училищата, след това жилищата, а най-накрая административните и обществените сгради.

Джебчии от Игнатиево – кандидати за местната власт

http://frognews.bg/news_100261/Djebchii-ot-Ignatievo-–-kandidati-za-mestnata-vlast/

Васил е мъж и съучастник на джебчийката Евгения от Игнатиево. Двамата са си построили палат с парите от кражби. Днес Васил е кандидат за общински съветник от партия „Солидарност”.

Над 10 души пострадаха в пожар в сграда в Германия, обитавана от българи и поляци

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/20/2632307_nad_10_dushi_postradaha_v_pojar_v_sgrada_v_germaniia/?ref=rss


Дванадесет души пострадаха при пожар в сграда в Германия, обитавана основно от работници от България и Полша, съобщи БТА. Инцидентът е станал в понеделник вечерта в град Гуденсберг, провинция Хесен.

Петима от пострадалите са в тежко състояние. Местните власти не разкриват самоличността на ранените, но според Нова ТВ след тях има и българи.

Сградата е напълно изгоряла, а част от нея е рухнала в огъня. Причината за пожара засега не е известна. Местната полиция е започнала разследване.

Не се изключва и версията за умишлен палеж, на фона на растящата враждебност към мигрантите в Германия през последните месеци, отбелязва Нова ТВ.

Как хакерите присвояват фирми за няколко минути

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kak-hakerite-prisvoiavat-firmi-za-niakolko-minuti-204424/

В България има около 350 000 регистрирани електронни подписа, за които няма данни дали са на реални и живи хора

Съдът продължава делото срещу Владимира Янева

http://www.cross.bg/zakriti-chervei-deloto-1484907.html

/КРОСС/Днес продължава делото срещу бившия председател на Софийския градски съд /СГС/ Владимира Янева, подсъдима по мегааферата "Червеи" . На заседанието трябва да стане ясно дали то ще се гледа публично или при закрити врата. На първото предварително заседание съдия Иван Коев чу двете полюсни позиции на прокуратурата, че делото трябва да е без медии. Има секретни материали, които има ограничение за достъпа до тях, смята прокурор Димитър Петков. За открито заседание, доколкото всичко по СРС-аферата "Червеи" вече беше изнесено, бяха адвокатът на Владимира Янева, която е на съд, защото безкритично и в надзаконови срокове е позволила под контрол за месеци наред да бъде поставен централния полицейски регистър, и защитникът на съпроцесника й, бившия шеф на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР - Тодор Костадинов, подсъдим, че изфабрикувал документите, мотивирали подслушването на автоматизираната информационна система. Аз лично бих се притеснявал много, ако протича при закрити врати. Когато един процес е публичен, феърплеърът е на много по-високо ниво, отколкото, когато заседанията са закрити. Там биха могли да бъдат спестени определени подробности, които може да са важни за съда и за нас. Докато при една публичност, цялото общество трябва да знае как протича точно, аргументира се адвокатът на Костадинов - Людмил Рангелов

Новият омбудсман Мая Манолова встъпва в длъжност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5058576

Новият омбудсман на България Мая Манолова встъпва в длъжност. Бившият депутат от БСП ще приеме официално поста от досегашния обществен защитник Константин Пенчев. Той пък от своя страна става член на Конституционния съд.
От 10.00 часа в конферентната зала на омбудсманската институция на адрес ул. „Джордж Вашингтон” №22 ще се състои официалната
Новият омбудсман на България Мая Манолова встъпва в длъжност. Бившият депутат от БСП ще приеме официално поста от досегашния обществен защитник Константин Пенчев. Той пък от своя страна става член на Конституционния съд. От 10.00 часа в конферентната зала на омбудсманската институция на адрес ул. „Джордж Вашингтон” №22 ще се състои официалната

Две коли се удариха на столичния бул. "Александър Малинов"

http://pik.bg/две-коли-се-удариха-на-столичния-бул-александър-малинов-news420232.html

Две коли се удариха на столичния бул. "Александър Малинов"

Два леки автомобила са катастрофирали на бул. „Александър Малинов”, ж-к „Младост”, предаде  "Фокус". Това е станало малко преди кръстовището на бул. „Александър Малинов” и ул. „Филип Аврамов”. Движението в района е затруднено. Към момента няма органи на реда на мястото на инцидента. 

Изключението за осигуровките на "Булгартабак" и "Кингс табако" е заради липса на растеж, заяви Калфин

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/10/20/2632293_izkljuchenieto_za_osigurovkite_na_bulgartabak_i_kings/?ref=rss


Осигурителните прагове в цигарения бранш няма да бъдат вдигани заради липсата на растеж в отрасъла, заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред Нова телевизия.

В понеделник се появи информация за административно увеличение на минималния осигурителен праг със 7.5%  в 37 сектора на икономиката, в които браншовите сдружения на работодателите и синдикатите не са постигнали съгласие за размера на увеличението или изобщо не са преговаряли. Изключение е направено за цигарения бранш, където праговете остават на тазгодишното ниво.

Според Калфин процесът за определяне на осигурителните прагове е "напълно обективен". "Има 75 икономически области и в 48 сме се разбрали да не ги пипаме осигурителните прагове. В останалите не е имало въобще диалог между работодателите и синдикатите, а в пет области работодателите и синдикатите не са се разбрали за осигуровките. Там избрахме административно решение, базирано на данните за средната работна заплата и осигуровки за миналата година.

Калфин потвърди, че ще наложи административно договорения ръст от 7.5% и за 37 от общо 85 икономически дейности, за които не е постигната договорка. Той съобщи, че при всички дейности с изключение на производството на тютюневи изделия се отчита ръст на икономическите показатели – заетост, работни заплати, печалби. Липсата на ръст в тютюнопроизводството била причината била причината за изключението, направено на цигарения бранш.

"Де факто и ще се повишат и там вноските заради увеличаването на минималната работна заплата", добави Калфин.

Калфин отказа да коментира твърдението на Института за пазарна икономика (ИПИ), че "подобно изключение от административното увеличение на минималните осигурителни доходи се прилага за първи път и е ясен знак за административен фаворитизъм на този специфичен сектор".

Две трети от заетите в сектора работят в две компании - "Булгартабак холдинг", в който акции държи депутатът от ДПС Делян Пеевски и "КТ интернешънъл" (доскоро "Кингс табако"), свързана със собствениците на "Винпром Пещера", по информациа на "Капитал Daily". Според изданието приходите на "Булгартабак" растат тази година, пазарният дял също, като тенденцията е валидна и за другия местен производител "КТ интернешънъл"

Вицепремирът заяви, че до две седмици ще стане известно какво е преизпълнението на бюджета  и какви ще бъдат коледните надбавки за пенсионерите с най-ниски пенсии. "Има преизпълнение на бюджета, има и нагласа за надбавки", каза Калфин и допълни, че се надява да бъдат отпуснати 50 мллн. лева.

Тайната стая в къщата на Криско (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/tajnata-staia-v-kyshtata-na-krisko-video-6044058

Днес стартират големите концерти на X Factor, на които за първи път ще видим всички финалисти на впечатляващата сцена. Какво се случи малко по-рано в етапа "Къщите на съдиите", да разберем от кадри, предоставени за Vbox7.com

Руски учени откриха нова смъртоносна болест

http://www.cross.bg/bolest-obmena-veshtestvata-1484895.html

/КРОСС/ В Якутия генетици готвят публикация за неизвестна до сега болест, при която децата живеят до максимум три години заради необратими нарушения в обмена на веществата. Това съобщи руското издание “РИА Новости”, позовавайки се на “Огоньок”. Надежда Максимова е генетик, ръководител на учебно-научната лаборатория по “Геномна медицина” в клиника на Медицинския институт в  Североизточния федерален университет. Тя направи откритието и описа новото заболяване, предизвикано от мутация в гените. “Сега изучаваме нова много тежка болест, при която децата живеят до максимум 3 години заради необратимо нарушение в обмена на веществата. От шестнадесет заразени пациенти в момента двама са живи”, разказа лекарят. Това е третото заболяване, открито от Надежда Максимовна. През 2005 и 2010 години тя открива две болести – SOPH-синдром и “якутски синдром за нисък ръст”. Изследвания показаха, че всеки стотен якут е носител на SOPH-синдрома, а всеки 33-ти на 3-М-синдрома. Генетичните болести по принцип се разпространяват сред изолирани популации, отбеляза Максимова. Друга причина за мутации може да е наличието на вредни производствени фактори. До сега са отрити 6 хиляди такива заболявания.

Преди идването на зимата дървата свършиха

http://www.cross.bg/durva-gradysa-novinar-1484906.html

/КРОСС/Преди идването на зимата дървата по борсите са дефицит, а в София имат готовност да пуснат парното от вторник. Хората, които се отопляват на дърва, щурмуват строителните борси още от миналия уикенд. Намирането на материала за огрев обаче се оказа мисия невъзможна в София и Варна, показа проверка на "Новинар". В столицата количеството е малко, а във Варненско изобщо няма, пше "Новинар". На една от най-големите строителни борси в София има смес от дъб и акация за 75 лв. кубика, но се продават в ограничени количества. "Имаме страшно много заявки, в същото време проблем с намирането", уточниха търговците. Заради дефицита не дават повече от 6 кубика на заявка. "Исках да поръчам 20 кубика, но ми отказаха", обясни читател на "Новинар". От борсата му отказали с мотива, че не могат да смогнат с поръчките и едва успяват да заредят. Междувременно във Варненско дървата свършиха. Борсите се оплакват, че няма откъде да заредят. "Положението е сложно. Количествата са изчерпани, не знаем по каква причина - дали няма добиви, или отиват за износ", коментираха от борса за дърва в морската столица. Там все пак могат да се купят дърва, но излизат доста по-солено от миналата година. "Преди цената беше 70 лв. на кубик заедно с транспорта, сега е 75 лв. Вдигнахме я, защото имаме огромни разходи за гориво. Тъй като в региона дърва няма, снабдяваме се от друго място - на 400 километра оттук", уточниха търговците

Членове на Конгреса на САЩ призоваха ЮНЕСКО да спре резолюцията , обявяваща Стената на плача за свещено за мюсюлманите място

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259092_%D0%A7%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%AE%D0%9D%D0%9

 Членове на Конгреса на САЩ призоваха американския представител в ЮНЕСКО да спре резолюцията , обявяваща Стената на плача в Ерусалим за свещено за мюсюлманите място, предадеJerusalem Post.
Шест арабски държави от изпълнителния борд на ЮНЕСКО- Алжир, Египет, Кувейт , Мароко, Тунис и ОАЕ се очаква да представят резолюцията за гласуване във вторник.
Според нея Западната стена трябва да бъде призната за част от джамията "Ал-Акса".
Представителите на Демократическата партия на САЩ Нита Лууни и Тед Дойч призоваха представителя на САЩ в ЮНЕСКО да блокира резолюцията, предизвикала гнева на еврейските общности по целия свят.

Варненският съд налови условно наказание на мъж, откраднал велосипеди

http://www.moreto.net/novini.php?n=304248

30-годишен мъж бе осъден за кражба на велосипеди. Районен съд – Варна в задочно производство му наложи условно наказание – лишаване от свобода за 1 година, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години. 30-год.

Тръгна разширяването на газохранилището "Чирен"

http://www.mediapool.bg/tragna-razshiryavaneto-na-gazohranilishteto-chiren-news240687.html

Разширяването на единственото българско газохранилище край врачанското село Чирен започна във вторник с пробиването на нов сондаж, който ще позволи да се нагнетяват по-големи количества природен газ през лятото, когато цените на суровината са по-ниски и съответно през зимата да се черпят повече обеми. На церемонията присъства енергийният министър Теменужка Петкова, поканен беше и премиерът Бойко Борисов, но той не отиде в Чирен. "Това, че вали е добър знак и означава, че "ще ни върви по вода", заяви енергийният министър при старта на сондажа. Тя определи деня като важен, тъй като се слага началото на модернизацията на обект, който е с изключително важно стратегическо значение за енергийната сигурност на страната ни. Благодарение на обектите, по които "Булгартрансгаз" работи - единият за модернизация на инфраструктурата на подземното газово хранилище и другият за разширяване на капацитета му, България много скоро ще има едно от най-модерните и добре развити газови хранилища, което ще отговаря на най-високите стандарти, каза Петкова. Успешната реализация на тези проекти е още една предпоставка да защитим и да развием нашата концепция за изграждане на газоразпределителен център на територията на България, посочи още тя. Втори сондаж за разширяването ще започне да се прави през март 2016 г. и така дневният капацитет за добив на газ от хранилището ще се повиши от сегашните 4.2 млн. куб. м на 5 млн. куб. м. Стойността на всеки от двата сондажа е около 10.4 млн. лв. Газовият оператор "Булгартрансгаз", собственик на хранилището, обаче планира в следващите години да реализира още десет нови сондажа, с което обемът на съоръжението да нарасне от сегашните 550 млн. куб. м полезен капацитет до 1 млрд. куб. м, каза пред журналисти Валери Петров, началник на управление "Съхранение на природен газ" в "Булгартрансгаз". За целта компанията вече е подготвила проект за над 200 млн. евро, който вече е внесен в Европейската комисия за одобрение. Проектът дори е в приоритетната листа за финансиране с евросредства, тъй като от Брюксел са преценили, че се намира във фаза на достатъчна зрялост, обясни шефът на "Булгартрансгаз" Георги Гегов. Той очаква работата по десетте нови сондажа да започне още в края на тази година.  По думите му необходимото време за прокарването на един сондаж е около три месеца, което значи, че приключването им ще отнеме около 2 години. В момента газохранилището използва 22 експлоатационни сондажа и в него са нагнетени около 430 млн. куб. м природен газ, които ще станат 460 млн. куб. м до края на октомври, когато приключва времето за вкарване на суровина в съоръжението и режимът се обръща за черпене, посочи Валери Петров. Той каза още, че след години, когато се очаква и други проекти за пренос на газ да преминат през България, страната ни ще има нужда от още едно газохранилище. От години като такова се коментира находището "Галата" във водите на Черно море край Варна след изчерпването на залежите в него. Това обаче не се очертава в близките години, след като преди месец правителството удължи срока за ново търсене и проучване за нефт и газ в терена до септември 2016 г.   Другият проблем там е, че има дългосрочна концесия и правителството трябва да се договори със собственика й "Петрокелтик", както вече се каза фирмата "Мулроуз", добиваща там газ, за условията за изграждане в "Галата" на ново газохранилище.

Тръгва разширяване на газохранилището "Чирен"

http://www.mediapool.bg/tragva-razshiryavane-na-gazohranilishteto-chiren-news240687.html

Разширяването на капацитета на единственото у нас газохранилище край врачанското село Чирен започва във вторник. Два нови сондажа ще позволят от 2017 г. в газохранилището да се нагнетяват повече количества синьо гориво през лятото, когато цената е по-ниска и съответно през зимата да се черпят по-големи обеми. плоатация догодина, предаде БНР. Плановете са още от следващата година дневният капаците за добив на съхранен газ ще бъде повишен от сегашните 4.2 млн. куб. м на над 5 млбн. куб. м дневно. Операторът на газохранилището - държавната "Булгартрансгаз", вече е подготвила порект и за последващо разширяване на капацитета му над 1 млрд. куб. м общо. Това ще тане с десет нови сондажа, за които страната ни търси финансиране от Европейската комисия по плана "Юнкер" за над 200 млн.е вро. Проектът вече е в приоритетната листа за финансиране с евросредства, тъй като от Брюксел са преценили, че вече се намира във фаза на достатъчна зрялост. Очаквайте подробности

Започва модернизация на хранилището в Чирен

http://www.mediapool.bg/zapochva-modernizatsiya-na-hranilishteto-v-chiren-news240687.html

Модернизацията на единственото у нас газохранилище във врачанското село Чирен започва с нов сондаж. Новият етап от модернизацията започва с прокарването на нов сондаж , който трябва да бъде въведен в експлоатация догодина, предаде БНР. Проектът предвижда до 2017 година да има общо два нови сондажа, с които да се увеличат възможностите за дневен добив и нагнетяване на природен газ при контрол на качеството. За 41 години работа в хранилището са нагнетени 10 милиарда кубически метра и са добити 8 милиарда кубически метра синьо гориво.

Сондата Cassini изпрати снимки от северната част на луната на Сатурн Енцелад

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259091_%D0%A1%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+Cassini+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%87%D0%

  Сондата Cassini на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) започна да изпраща най-хубавите си снимки на северните области на ледената луна на Сатурн Енцелад. Апаратът е заснел изображенията по време на прелитането си на разстояние 1839 километра от повърхността на луната на 14 октомври. От екипа на експедицията посочват, че Cassini ще продължи да изпраща фотографии и научни данни. 
Изследователите очакваха, че северният полярен регион на Енцелад ще бъде обсипан с кратери, съдейки от изображенията с ниска резолюция на сондата Voyager. Снимките с висока резолюция на Cassini обаче показват различен пейзаж. “Северните региони са насечени от подобна на паяжина мрежа от тънки пукнатини, които преминават през кратерите”, казва Пол Хелфенстийн от Университета Корнел в Итака, щата Ню Йорк, който е член на екипа. “Тези тесни процепи се срещат на много места по повърхността на Енцелад и сега виждаме, че те се простират и през северните области.”
Следващата среща на Cassini с Енцелад е планирана на 28 октомври, когато сондата ще се приближи на 49 километра от южния полярен регион на луната. По време на прелитането апаратът ще се потопи в струите пара, излизащи от повърхността на луната, за да изследва химичния състав на океана под ледената й обвивка. Екипът на мисията се надява, че данните от прелитането ще предоставят данни за нивото на хидротермична активност в океана, както и за химичния му състав. Тази информация е свързана с потенциалната възможност за съществуване на живот на Енцелад. 
Последното прелитане край Енцелад ще се състои на 19 декември, когато Cassini ще измери количеството топлина, отделяно от вътрешността на луната. Сондата ще премине на височина 4999 километра.

Жертвите на блъсканицата в Мека достигнаха 2177

http://www.mediapool.bg/zhertvite-na-blaskanitsata-v-meka-dostignaha-2177-news240686.html

Броят на жертвите при масовата блъсканица по време на хадж в Саудитска Арабия достигна 2 177 души, съобщава Washington Post. Числото продължава да се увеличава след бедствието, случило се на 24 септември в покрайнините на Мека, като различни страни продължават да идентифицират тела и продължават работата по установяването на това, което се е случило с тези, които се водят изчезнали. Коронованият принц Мохамед бин Наиф бин Абдул Азис, изпълняващ длъжността на министър на вътрешните работи на Саудитска Арабия заяви, че разследването на инцидента продължава.

Наномашина от ДНК засича антителата срещу ХИВ в рамките на минути

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259090_%D0%9D%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%94%D0%9D%D0%9A+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%B0+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5

 Съществуващите методи за засичане на антителата, които показват наличие на инфекция с ХИВ са бавни и сложни, пише Engadget. Нова ДНК наномашина, разработена от международен екип от изследователи и частично финансирана от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, би могла значително да скъси процедурата. 
Базираната на ДНК наномашина разпознава определени антитела и се свързва с тях дори в биологично плътни и сложни проби като кръвта. Свързването на тези “машини” с антитялото води до структурни промени, които генерират светлина. Тестът, който обичайно отнема часове на внимателна, сложна и скъпа подготвителна работа, сега би могъл да отнема само няколко минути. А колкото по-бързо лекарите разполагат с информация за заразяването, толкова по-скоро могат да започнат да го лекуват. Нещо повече, наномашините лесно могат да се приспособят за засичане на множество други антитела. 
“Модулната ни платформа се отличава със значителни предимства в сравнение със съществуващите методи за засичане на антитела”, казва проф. Вале Белисъл от Университета в Монреал. “Тя е бърза, не изисква химични агенти и може да намери различни приложения”, допълва ученият. Екипът се надява да развие технологията, за да направи засичането на сигналите още по-лесно. “Бихме могли да адаптираме платформата, така че сигналите при свързването да се разчитат от мобилен телефон”, уточнява Симона Ранало от Университета в Рим. По думите й това ще направи технологията наистина достъпна за всеки. 

Пускат парното в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5058572

От днес започва поетапното пускане на парното в София. Първо ще бъдат отоплени болниците, детските градини и училищата, след това жилищата, а най-накрая - административните и обществените сгради, съобщиха от "Топлофикация-София".
Процесът ще отнеме няколко дни. От дружеството напомнят на клиентите си да отворят на максимална степен вентилите на
От днес започва поетапното пускане на парното в София. Първо ще бъдат отоплени болниците, детските градини и училищата, след това жилищата, а най-накрая - административните и обществените сгради, съобщиха от "Топлофикация-София". Процесът ще отнеме няколко дни. От дружеството напомнят на клиентите си да отворят на максимална степен вентилите на

Нова телевизия с ексклузивен репортаж от Игнатиево за джебчиите и изборите

http://petel.bg/Nova-televiziya-s-ekskluziven-reportazh-ot-Ignatievo-za-dzhebchiite-i-izborite__131063

Кадър Нова тв Васил е мъж и съучастник на джебчийката Евгения от Игнатиево, разказва Нова телевизия. Двамата са си построили палат с...

Журналист: Има много въпросителни около инцидента с убития мигрант край Средец (Видео)

http://petel.bg/ZHurnalist--Ima-mnogo-vaprositelni-okolo-intsidenta-s-ubitiya-migrant-kray-Sredets--Video--__131072

Снимка: Нова телевизия От ефира на Нова телевизия журналистът Панайот Ангарев заяви, че все още има много въпросителни около версията...

Това ли е най-красивият автомобил на света?

http://petel.bg/Tova-li-e-nay-krasiviyat-avtomobil-na-sveta--__131076

Какво ще се получи, ако се обединят в едно най-красивите елементи на най-красивите коли в света? Отговор дава британското списание CAR,...

Първи случай на рак причинен от радиацията във "Фукушима"

http://petel.bg/Parvi-sluchay-na-rak-prichinen-ot-radiatsiyata-vav-Fukushima__131077

Японското правителство призна за първия случай на рак, причинен от излагане на радиация на бивш служител на АЕЦ „Фукушима”.   ...

Шофьор без книжка блъсна 10-годишен велосипедист и избяга

http://petel.bg/SHofor-bez-knizhka-blasna-10-godishen-velosipedist-i-izbyaga__131078

Снимка: Булфото 21-годишен шофьор без шофьорска книжка блъсна 10-годишен велосипедист и избяга от местопроизшествието. Инцидентът е...

Астролог: Не започвайте нищо ново, възможни са загуби

http://petel.bg/Astrolog--Ne-zapochvayte-nishho-novo--vazmozhni-sa-zagubi__131079

Луната е в знак Козирог. Преминавайки през този знак, прави хората сковани и затруднява проявата на емоции. Повече ги интересува...

Учени от NASA и ЕКА изследват ефекта на космическите полети върху мозъка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259089_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+NASA+%D0%B8+%D0%95%D0%9A%D0%90+%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B

 Микрогравитацията въздейства върху тялото по различни начини. Ако гледаме видеокадри на астронавти на борда на Международната космическа станция (МКС), ще забележим, че лицата им изглеждат подпухнали, пише CNET. Това е така, тъй като без гравитация течностите в тялото, които обикновено отиват към долните части на тялото, се разпространяват по-равномерно. 
Нулевата гравитация би могла също така да затрудни човешките възприятия. Вестибуларният апарат – система във вътрешното ухо, която засича посоката и скоростта, за да поддържа баланс, разчита на гравитацията, затова липсата на гравитация кара мозъка да усеща, че тялото пада. Балансът от своя страна е свързан със зрението. Информацията от вестибуларния апарат и видяното от очите показват на мозъка къде се намира тялото. В Космоса хората виждат, че всичко е наред, но вътрешното ухо предава усещане за падане и това води до виене на свят и загуба на ориентация. Ако към това добавим и течността, която се движи в лицето на астронавта, който се чувства сякаш виси с главата надолу, то можем да си представим, че в мозъка се случват странни неща. 
След няколко дни в Космоса мозъкът се приспособява към тези странни обстоятелства, но случващото се в човешката глава трябва да се наблюдава. Вече се знае, че опитните астронавти, завръщащи се в Космоса, се адаптират по-лесно. Наред с това, според изследване на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) и информация от първа ръка от астронавти, микрогравитацията въздейства върху способността на човека да функционира както физически, така и психически. Астронавтите се затрудняват да контролират движенията си и да изпълняват познавателни задачи. 
За да разберат какво се случва в мозъка, NASA и Европейската космическа агенция (ЕКА) подлагат астронавтите на серия от тестове. И двете агенции използват ядрено-магнитен резонанс, за да изследват мозъците им преди и след полет. Астронавтите ще преминат както през структурни, така и през функционални изследвания. По време на функционалния ядрено-магнитен резонанс те ще изпълняват определени задачи. Така учените ще могат да разберат дали има промяна в мозъчната дейност. Структурните изследвания ще търсят наличие на евентуални физични промени в мозъка, каквато може да бъде загубата на обем, например. 

ФИФА съкрати списъка за "Златната топка", вижте кои играчи останаха

http://football.actualno.com/FIFA-sykrati-spisyka-za-Zlatnata-topka-vijte-koi-igrachi-ostanaha-news_502491.html

ФИФА обяви вече съкратен списък на претендентите за "Златната топка" за 2015г. Първоначалният списък с 59 футболисти вече е намален до 23-ма, като от тях ще бъдат избрани 3-мата най-добри. Церемонията по връчването на наградата ще е на 11-ти януари 2016г. в Цюрих.  Фаворити за приза са Кристиано Роналдо, Неймар и Лионел Меси.  Окончателните решения ще бъдат взети от селекционерите и капитаните на всички национални отбори, както и от определен брой представители на медии. Гласуването щ

Обама позвъни на орбита да поздрави астронавт с рекорд

http://cosmos.actualno.com/Obama-pozvyni-na-orbita-da-pozdravi-astronavt-s-rekord-news_502452.html

Американският президент Барак Обама позвъни в понеделник на екипажа на МКС и поздрави астронавта Скот Кели с рекордното пребиваване на борда на станцията сред американските специалисти. В телефонния разговор, чийто запис е качен на сайта на Белия дом, президентът се поинтересувал от самочувствието на Кели. "Чувствам се невероятно. Чувствам, че отдавна съм тук (на МКС), а пред мен е още дълъг път. Но нямам проблем с енергията и ентусиазма, за да завърша мисията", отвърнал Кели, цитиран от РИА Н

Съветите на Моника Белучи за красота и хубав живот

http://showbusiness.actualno.com/Syvetite-na-Monika-Beluchi-za-krasota-i-hubav-jivot-news_502495.html

Актрисата Моника Белучи заяви, че добрият секс е ключът към здравето и хубавия живот. Звездата призна, че не е привърженик на стриктните диети и на изтощителните тренировки, за да бъде във форма. За това пък смята, че натоварването в леглото е достатъчно добро средство за стройна фигура и дълъг живот, съобщи БГНЕС. „Аз не съм човек, който се събужда в 6 часа сутринта, за да ходи на фитнес. Просто не ям паста няколко дни, преди да започна снимките на нов филм. Така направих и за „Дже

Sofia Karting Ring организира първия спринтов шампионат по картинг

http://motosport.actualno.com/Sofia-Karting-Ring-organizira-pyrvija-sprintov-shampionat-po-karting-news_502498.html

Голямата награда: пилотиране на Formula Renault 2000 на „Серес“ Sofia Karting Ring организира първия спринтов шампионат по картинг, част от Sodi World Series (SWS). Най-голяма закрита картинг писта предоставя възможност на всеки, който желае, да се включи в голямото предизвикателство: да премери сили с други пилоти и да изживее високоскоростни емоции. Състезанието ще се състои от 9 кръга. В първите 8 от тях, целта на всеки един състезател е да събере минимум 42 точки, за да се клас

Съмнителна промяна във ВАС заплашва случайното разпределение на делата

http://offnews.bg/news/n_1/n_576115.html

Шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев скоростно прокара спорна си идея за създаване на специална колегия, която да разглежда само касационни дела.  Идеята е приета скоростно в понеделник на заседание на Пленума на ВАС, след като беше огласена в петък с гласовете на 48 съдии срещу 31 против. Аргументите за прокарването на идеята са, че така ще се разтоварят магистратите, но основната критика срещу нея е свързана със заобикалянето на принципа за случайно разпределение на делата .  Сега във ВАС съществуват две колегии, в рамките на които отделенията разглеждат дела по различна материя, а на случаен принцип се избира само докладчикът по конкретен казус, припомня сайтът "Съдебни репортажи" . Тази практика бе многократно критикувана от неправителствените организации и съсловието, тъй като на практика от един петчленен състав случайно се избира само един от съдиите. Не са рядкост случаите, в които са се появявали обосновани съмнения за съставяне на извънредни състави по щекотливи дела . Според изданието съдии са предложили Пленумът да се отложи, тъй като е бил свикан в нарушение на чл. 121 от Закона за съдебната власт. В него е регламентирано, че в Пленума на съдиите могат да участват главният прокурор, председателите на административни съдилища и други съдии, председателят или член на Висшия адвокатски съвет и министърът на правосъдието. Според ал. 2 от същия член председателят на ВАС уведомява за датата и часа на провеждане на заседанието горепосочените, които могат да взимат становища по въпросите, разглеждани от Пленума. С други думи председателят на ВАС не е уведомил заинтересованите страни в нарушение на ЗСВ, а част от съдиите са възразили, че промяната, която се обсъжда, е съществена и не касае единствено ВАС. Предложението за отлагане на Пленума обаче не е било прието. Още по-обезпокоителното е, че на практика обсъждане в професионалната общност не е имало, а информация за идеите на Колев се появиха в медиите в петък – три дни (два, от които почивни) преди събранието във ВАС. Заобикалянето на принципа за случайно разпределение на делата беше причина за избухване на скандал, след който се стигна до оставката на съдията от СГС Румяна Ченалова и изправянето ѝ пред съда. 

Георги Иванов: От "Лудогорец" ни казаха за селския номер със смяната

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/20/2632255_georgi_ivanov_ot_ludogorec_ni_kazaha_za_selskiia_nomer/?ref=rss


Спортният директор на "Левски" Георги Иванов – Гонзо заяви, че човек от "Лудогорец" е споделил на сините предварително, че "орлите" ще извършат смяна на Венцислав Керчев.

Юношата на шампионите получи странна контузия още в началните минути на дербито между двата тима. Той започна като титуляр, тъй като всеки отбор е длъжен да има в стартовия си състав поне един футболист до 21 години. Според Гонзо обаче смяната на съперниковия футлолист с Натаниел е била предварително подготвена....

Тумба цигани нападат кола, стават натуршчици в "Под прикритие"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5057898

Трима-четирима цигани нападат движеща се кола по улиците на Каблешково. Сеирджиите това и чакат, след минута и те се втурват към автомобила.
В това време камерата тихо работи и прави перфектен запис. Операторът е готов, режисьорът извиква: “Стоп”, и... никой не спира. На натуршчиците в циганската махала им харесва и екшънът, и фактът,
Трима-четирима цигани нападат движеща се кола по улиците на Каблешково. Сеирджиите това и чакат, след минута и те се втурват към автомобила. В това време камерата тихо работи и прави перфектен запис. Операторът е готов, режисьорът извиква: “Стоп”, и... никой не спира. На натуршчиците в циганската махала им харесва и екшънът, и фактът,

Наши работници горяха в Германия. Петима са в критично състояние

http://frognews.bg/news_100260/Nashi-rabotnitsi-goriaha-v-Germaniia-Petima-sa-v-kritichno-sastoianie/

Български работници пострадаха в Германия. Инцидентът е станал в понеделник вечерта, след пожар в сграда, в която са живеели близо 50 души - българи и поляци.

Животът на Земята може да е възникнал 300 милиона години по-рано, отколкото се е смятало досега

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259088_%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BD%D0%B0%D0%BB+300+%D0%BC%D0%B8

 Възможно е живите организми да съществуват на Земята от 4.1 милиарда години - 300 милиона години повече, отколкото се е смятало до момента, сочи ново изследване, цитирано от The Guardian. Ако се потвърди откритието, това ще означава, че животът е възникнал сравнително кратко време след формирането на Земята от протопланетарния диск от прах и газ, заобикалял Слънцето преди 4.6 милиарда години. 
Учени са намерили доказателство в частици графит, уловени в древни циркониеви кристали в местност в Западна Австралия. Атомите в графита - кристална форма на въглерода, се носят характеристиките на биологичен произход. Те са обогатени с “лек” въглероден изотоп, който обичайно се свързва с живи организми. Това предполага, че сухоземната биосферата е възникнала на Земята преди 4.1 милиарда години, посочват изследователите в публикация в журнала Proceedings of the National Academy of Sciences. Учените, ръководени от д-р Марк Харисън от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, отбелязват, че графитът е бил напълно обвит в циркона, в който е нямало пукнатини и е нямало как да бъде замърсен, въпреки преминаването на еони в развитието на Земята. Потвърждението на по-ранното появяване на живота би било откритие с потенциално трансформиращ ефект, изтъква изследователският екип. 

Пускат парното в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5058562

От днес започва поетапното пускане на парното в София. Първо ще бъдат отоплени болниците, детските градини и училищата, след това жилищата, а най-накрая - административните и обществените сгради, съобщиха от
От днес започва поетапното пускане на парното в София. Първо ще бъдат отоплени болниците, детските градини и училищата, след това жилищата, а най-накрая - административните и обществените сгради, съобщиха от "Топлофикация-София". Процесът ще отнеме няколко дни. От дружеството напомнят на клиентите си да отворят на максимална степен вентилите на

For the first time we do not see an intense election campaign in big municipalities

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259071_For+the+first+time+we+do+not+see+an+intense+election+campaign+in+big+municipalities

  “For the first time we do not see an intense election campaign at national level or in major municipalities.” That is what mathematician and political analyst Professor Mihail Konstantinov, said on the occasion of the forthcoming local elections and the possible results. “It's a little early to answer why this is so. There are various hypotheses. One of them is that money is directed to another side of the election campaign,” Prof. Konstantinov said. According to him, the campaign can be described as inert. 

“The election campaign is not very intense in Sofia and big cities, despite in the smaller settlements where there is still a kind of election campaign,” he said. 

“Local elections are not a field for clash of ideas. There aren’t so many different ideas, anyway,” he said.

People with access to power should declare property ownership: Bulgaria Deputy PM

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259070_People+with+access+to+power+should+declare+property+ownership%3A+Bulgaria+Deputy+PM

 Meglena Kuneva, Bulgarian Deputy Prime Minister for European Policies Coordination and Institutional Affairs, participated Monday in a public debate on tackling corruption at a European and national level.
 
The discussion was themed “Institutions against corruption. The good practices of OLAF”. OLAF Director-General Giovanni Kessler participated in the event, too, as a guest lecturer.
 
“People who have access to power should declare their property ownership,” said Ms Kuneva, speaking with journalists after the event.
 
“Mentioning the countries with the highest corruption levels in public to make them ashamed is not accepted. This is a job of the national authorities and when I was a [European] commissioner I compiled a positive list,” Kuneva commented.
 
“Seeing in what a resolute manner high-level corruption is tackled in countries such as Portugal, Spain, France, Romania, [and] Slovenia, I think each country does its best so that its citizens could feel they live in a fair environment,” the official noted.
 
Asked what amendments would be made to the texts of the anti-corruption bill, Ms Kuneva replied when the document was ready, she would present it.
 
“Giovanni Kessler’s advice on how to protect anonymous signals will be carefully studied by the working group,” the Deputy Prime Minister said further.
 
“We should also be aware that people with access to power should declare their property ownership,” the official was explicit.
 
In her view, it should be also clear whether a person works in the favour of the society or in favour of a private entity.

Мирчев: На балотаж ще съм и това не е подарък за рождения ми ден

http://offnews.bg/news/n_1/n_575446.html

Михаил Мирчев е роден на 24 октомври 1954 г. в София. Професорът по социология в УНСС, който е кандидат на БСП за кмет на София, не очаква обаче да отиде на балотаж срещу Йорданка Фандъкова като подарък за рождения си ден - за това работихме много през цялата кампания, казва той в интервю за OFFNews .  Г-н Мирчев, обявихте, че със сигурност ще бъдете на балотаж срещу Йорданка Фандъкова, правихте ли социологическо проучване за местния вот?  Да, правил съм проучвания за вота, на балотаж ще съм и това не се основава само на моите данни, а и на проучвания на колеги. Става дума по-скоро за анализ, но  и без това няма кой друг да е на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ в София. БСП ще е на второ място доста пред Реформаторския блок. Надявам се, че особено на втория тур за мен ще гласуват не само избиратели с леви убеждения, с каквито съм и аз, а доста повече хора, които търсят честен и разумен човек за кмет. Разбира се, всичко това ще се случи, ако и изборите са честни, ако няма фалшификации.  Вие вече обявихте, че "просто си платихме вота" се готви и в София, ГЕРБ Ви призова да кажете откъде имате данни и доказателства, даже сезираха прокуратурата. Ще отговорите ли?  Имам информация от хората, с които се срещам по време на кампанията. От гражданите, от наблюдатели... На тези избори ще се купуват гласове, както на нито един вот досега. Но информацията ми е от неофциални източници, разбира се.  Какво друго Ви казват хората, с които се срещате? Какво искат да им обещаете?  Хората не искат обещания само за това или онова конкретно нещо, става дума за промяна на модела на управление. Това е най-важното и това предлагам аз. Моделът на корупционни практики в София, на строителството на завишени цени. Виждате ежедневно колко много обекти в София се оказват с лошо качество! Правят се тротоари, които се оказват изровени след 2-3 месеца. Ремонтира се булевард - асфалтът се нагънал и се появява пропадане, дупка. Изтичат десетки милиони левове от софийския бюджет, а общината почти никого не глобява. Трябва да спре ремонта на ремонта, за който плащат хората.  Градът има много проблеми, не може в 21-и век да имаме толкова много квартали с липсваща канализация например. В Лозен се оказа, че има проблеми и с водопровода, водата се замърсява. Да не говорим за неосветените улици извън центъра, за несигурността.  По време на кампанията си засегнахте и гробищата, политиците обикновено избягват подобни мрачни теми?  Може да са мрачни, но са част от живота на хората. Гробищата на София са превърнати в поле, мръсно, непочистено, обрасло, дори на Централните софийски гробища е така. В същото време искат да глобяват хората за неподдържани гробове.  Аз говоря дори за превръщането на гробищата в туристически паркове - там са вечните домове на българските герои, можем да ги показваме с гордост. Но това е само едно от нещата, които трябва да се променят в София. Вие с какво ще започнете, ако станете кмет?  На първо място с ревизия на договорите и на общинските фирми, като "Топлофикация" например, договора със "Софийска вода". За да пресечем корупцията на "Московска" 33. На второ място - ще отстраня главния архитект Петър Диков, защото съм убеден, че 70% от безумията в София идват и минават през него. На трето място - отстраняване на зам.-кметове, на шефове на общински предприятия, но запазване на администрацията, която може да работи за доброто на София и софиянци.  Имате ли подготвен екип, с който бихте искали да управлявате заедно София?  Да, в голяма степен. Тествах хората, с които мога да работя в управлението на София и по време на кампанията сега. Защото съм убеден, че работата трябва да се върши с добър екип, който умее да работи в синхрон.  Ще поканите ли някой от опонентите си в надпреварата за зам.-кмет?  Е, Вили Лилков и Йорданка Фандъкова няма да поканя. Може би някой от по-малките партии. За мен е важно в управлението на София да са хора професионалисти, експерти, дори технократи.  Не споменавате Георги Кадиев, той не е ли експерт?  За Георги Кадиев изобщо няма какво да говорим. 

Изтребител притесни руска парламентарна делегация

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/iztrebitel-pritesni-ruska-parlamentarna-delegaciia-6044057

Той се приближил към руския самолет, за да го идентифицира. Москва обвини Франция за инцидента, а изтребителят се оказа швейцарски

Изтребител притесни руска парламентарна делегация

http://www.vesti.bg/iztrebitel-pritesni-ruska-parlamentarna-delegaciia-6044057

Той се приближил към руския самолет, за да го идентифицира. Москва обвини Франция за инцидента, а изтребителят се оказа швейцарски

Първият компактен модел на марката Infiniti

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259087_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+Infiniti

 

Луксозният Q30 е практичен и в града, и по черни пътища

Посетителите на автосалона в София могат да видят най-новия модел Q30 на японската марка за луксозни автомобили Infiniti. Моделът дебютира по време на изложението във Франкфурт преди месец, а сега Q30 е представен в София на щанда на Infiniti. Новото Q30 е комбинация между спортен автомобил и хечбек с висока шофьорска позиция на кросоувър и много емоционален дизайн на купе, комбиниран с височина и габарити, и със задвижване 4х4. Моделът е много практичен в градски условия и перфектен за шофиране по черни пътища. Дизайнът на интериора на Q30 е подчертано функционален. Вътрешният обем е много конкурентен, а багажното пространство достига 368 литра. Красивите и асиметрични повърхности включват форми и динамични линии, които обгръщат шофьора. Тази асиметрия е точно обратното на зоната на пътниците, създавайки по-приятна среда по време на пътуването.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В двигателната гама има разнообразни агрегати. В базовия модел се предлага 1,6-литров двигател със 122 к.с. или 156 к.с., а дизеловите са с обем 1,5 литра и 2,2 литра, и са двата 4-цилиндрови, и с мощност съответно 109 к.с. и 170 к.с. съответно. Освен с 6-степенна механична, моделът се предлага и със 7-степенна трансмисия с два съединителя. Механичният режим за смяна с планки от волана позволява на шофьора да избере момента на превключване. Ускорението е равномерно благодарение на еднаквото разпределение на мощността, независимо дали тръгвате, или вече се движите бързо. Бързата смяна на предавки се осъществява в двата режима – автоматичен и механичен. Максималният въртящ момент е постоянен и не се променя.

Death of Afghan citizen had greater resonance in Bulgaria than in Europe: expert

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259069_Death+of+Afghan+citizen+had+greater+resonance+in+Bulgaria+than+in+Europe%3A+expert

 “Two are two factors for the increasing number of Afghani nationals that join the main migration flow heading towards Europe through the Bulgarian territory,” said Professor Vladimir Chukov, expert in Arabic sciences, speaking for FOCUS News Agency.
 
Chukov noted these were the instable way of governing the country and the continuing terror on the part of the Taliban and, on the other hand, Iran’s pressure to resettle the million and a half Afghan people that have been living there since 1979.
 
Vladimir Chukov stated a clear distinction should be made between political refugees and economic migrants.
 
“Refugees are people fleeing a war. These individuals have to be helped by the countries than inked the convention on refugees passed by the UN,” the specialist remarked.
 
Chukov explained there were in the meantime people not having the right to such protection.An Afghan migrant who illegally entered Bulgaria died last week after a bullet hit him.
 
It is believed the incident occurred after a border police officer from the town of Sredets fired a warning shot into the air and a rebound bullet hit the man.
 
Referring to the case, Vladimir Chukov noted the death of the Afghan citizen had greater resonance in Bulgaria than in Europe.

Първият грип идва до дни

http://www.cross.bg/virysi-infektzii-grip-1484905.html

/КРОСС/Дихателни вируси предизвикват температура над 38 градуса, дразнене и болки в гърлото и суха кашлица в цялата страна. "Заболелите от остри респираторни инфекции се увеличиха с около 30% за седмица. Общата заболеваемост за 7 дни е близо 54 на 10 000 души за страната", съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология, цитиран от "24 часа". Референтната лаборатория по грип към центъра все още не е изолирала първия грипен вирус за новия сезон. Очаква се това да стане в края на октомври. Децата и хората в активна възраст са най-засегнати от дихателните вирусни инфекции в момента, каза д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в столичния ДКЦ 11. Вирусите не предизвикват тежко боледуване, но хремата и кашлицата може да продължат над 10 дни. Най-много болни има в Габрово, където заболеваемостта при децата между 5 и 14 г. е няколко пъти по-висока в сравнение с останалите райони - 957 на 10 000. Следват Ловеч, Стара Загора, Шумен, Плевен и там също най-много боледуват децата. "Грип няма все още, респираторните инфекции в момента се дължат на други вируси - корона вируси, риновируси и респираторно-синцитиален вирус при децата", обясни проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Корона вирусите предизвикват дразнене в гърлото, суха кашлица и засягане на ларинкса и трахеята

Belgrade Mayor 'Secretly Bought' Bulgarian Black Sea Flats

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259067_Belgrade+Mayor+%27Secretly+Bought%27+Bulgarian+Black+Sea+Flats

 Belgrade Mayor Siniša Mali, secretly purchased a total of 24 apartments in the Black Sea resort of Sv Nikola in Bulgaria, results of a recent investigation show. 
 
Mali bought 14 of them from Srđan Dabić, a former CEO at Lukoil Serbia who co-built Sv Nikola along with his business partner Vlado Boyanov, the husband of former Bulgarian Deputy Economy Minister Edit Genova, Serbia-based investigative network and Bulgarian partner network Bivol [BG] have jointly discovered. 
 
There complete findings are so far published only on KRIK's website [RS].
 
At the time Mali struck the deal with Dabić, in 2012 and 2013, he was an economic and financial advisеr to PM Aleksandar Vucic, and was elected Mayor the year after.
 
For the purpose of his business activities, Mali set up two companies in Bulgaria, Erul 11 and Erma 11, owned respectively by Birgham Holding & Finance Inc. and Etham Invest & Finance Corp., two companies registered on the Virgin Islands and both represented by the mayor. Both entities have purchased a total of 24 apartments for the price of EUR 709 000. 
 
By officially selling 4 apartments to Russian citizens between 2013 and 2015, Erul 11's revenues for the period are to the tune of EUR 250 000.
 
The Mayor has apparently not declared the respective deals to tax authorities.
 

Bulgaria 'Might Become Iran-EU Transit Corridor'

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259068_Bulgaria+%27Might+Become+Iran-EU+Transit+Corridor%27

 Bulgaria might turn into a corridor transporting goods from Iran to the European Union, an Iranian official has said.
 
A meeting took place on Sunday between Mohsen Jalalpour, who heads the country's commerce and industry chamber, and Bulgaria's Ambassador to Tehran, Hristo Polendakov, TASS news agency reports citing Iran's IRNA.
 
"In view of the current economic situation, the atmosphere facilitates the development of bilateral relations and cooperation," Jalalpour is quoted as saying, adding Bulgaria for its part could use Iran as a transit hub for grain sold to other countries in the region.
 
TASS also quotes him as saying that a special agricultural delegation is to visit Bulgaria in June 2016. 
 
This comes after reports earlier in October of Iranian and Bulgarian transport officials having signed a Memorandum of Understanding to work for the establishment of a transport corridor bypassing Turkey. 

Украински авиокомпании молят Росавиация да разреши полетите в РФ през зимния сезон

http://www.cross.bg/zimniya-sezon-poletite-1484891.html

/КРОСС/ Украинските авиокомпании молят Росавиация да разреши полетите в РФ през зимния сезон, съобщиха от руското ведомство, предаде ТАСС. „Въпреки че украинската страна инициира прекратяването на въздушните съобщения, в Росавиация постъпи писмо от авиокомпания „Атласджет Украйна“ с молба за отваряне през зимния сезон ва полети по три маршрута: Киев-Москва, Одеса-Москва и Киев-Санкт Петербург“, се казва в съобщението на ведомството. С молба за разрешаване на полетите през зимния сезон 2015/2016 г. по маршрутите Киев-Москва и Лвов-Москва се обърнала и “Авиакомпания “ЮТейр-Украйна”.

Утре пускат парното в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259086_%D0%A3%D1%82%D1%80%D0%B5+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F

 Съвет: Спрете ремонтите, отворете вентилите на макс

 
От утре започва пускането на парното в София, съобщиха от столичната топлофикация. Първо ще се загреят радиаторите в детските градини, училищата и болниците. След това ще бъдат пуснато отоплението в жилищните сгради. Най-накрая това ще бъде направено в административните сгради и във фирмите. До сряда радиаторите трябва да са загрети в цяла София. От "Топлофикация - София" увериха, че имат пълна готовност за отоплителния сезон.
И напомниха, че абонатите трябва да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите си, за да не се налага допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела след пускане на парното. Много важно е всеки да провери дали дисплеят на някой от разпределителите за топлинното счетоводство не е изгаснал. Ако това се е случило, трябва веднага да се потърси фирмата за дялово разпределение, за да се избегне плащането на солени сметки в края на отоплителния сезон.
В сградите, в които не са приключили ремонтите по вътрешната отоплителна инсталация и не тя не е запълнена с вода, парното няма да бъде пуснато.
Хората, които все още не искат да им бъде пускано парното, трябва да подадат заявление в „Топлофикация София”. То трябва да бъде придружено от решение на общото събрание на входа.

2015 – toughest for Bulgarian tourism as of 10 years

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259066_2015+%E2%80%93+toughest+for+Bulgarian+tourism+as+of+10+years

 The Association of Bulgarian Tour Operators and Tourist Agents declared that 2015 has been so far the heaviest year for Bulgarian tourism as of a decade. There was a 9 percent drop over the first 8 months of the year due to the decreased number of Russian and Ukrainian tourists. At the same time the European markets didn’t see any significant decline. The forthcoming winter tourist season is expected to be good, mainly with tourists from Great Britain, Russia and Turkey.
 

 

Днес отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата

http://www.moreto.net/novini.php?n=304269

Днес отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Това е най-разпространеното заболяване на костите. Статистиката сочи, че болестта засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. При страдащите от остеопороза плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката.

Bulgarian pensions are among the most inadequate in EU

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259065_Bulgarian+pensions+are+among+the+most+inadequate+in+EU

 In this country retirement income reaches just 39 percent of the average income per person before retirement, while the EU average is 56 percent. Worse in this respect is the situation in Ireland and Estonia, where the rate is 27%. The data come from a European Commission report presented by the Employment, Social Policy, Health and Consumer Affairs Council. Bulgarian pensioners are at the greatest risk of poverty and social exclusion in comparison to other European countries. In Bulgaria almost 60 percent of people aged over 65 are at risk of falling into poverty, while the average level in the EU is 18 percent. Currently the draft budget for 2016 is being prepared in Bulgaria. Is there a possibility for a significant pension rise? Deputy Prime Minister and Minister of Labour and Social Affairs Ivaylo Kalfin answered our question:
 
"The pension system does not allow for a steep rise of pensions. The average replacement rate will be reached when all the changes we made to the Social Security Code become adopted. The pension reform would guarantee a 40-percent rise, without changing requirements and this will be a much more adequate retirement income in relation to the income received before that. In order for this to happen, time is needed. If a reevaluation to all pensions was done next year, this would cost more than 1/3 of the budget of the Social Security Fund. The budget is about 5 billion euro, out of which 2.5 billion come as subsidies from the budget. If pensions were raised this would mean that some 2.8 billion euro more must come from the budget. We do not have this ability and it is better to have a more realistic goal. Pensions will be gradually rising until they become more adequate. Some 500 million euro more will be used for raising old pensions.”
 
The Ministry of Labour and Social Policy has been preparing a new law on social services that changes the whole philosophy of social assistance and social services.
 
“The idea of this law is to separate social payments from social assistance services. Social payments help people with low incomes, while social services are something that we all need. Regardless of their income, some members of our society need social assistance. That is why there are homes for the elderly, day centers, community support centers that help children with disabilities and provide assistance at home. These are services that everyone could use. The point is that they will be subsidized when people with low incomes use them, while those who have good incomes would pay for them."
 
There is an idea that the state should provide funding to private companies that provide social services if they were selected by the people. Older people will be free to choose retirement homes and state funding will be directed there. A system for monitoring of the quality of social services will be created and the needs for specific social services depending on the demographic profile of the population will be mapped.
 
At the end we are to tell you more about a specific case. The retirees who worked in Tunisia should have some more patience. A social security agreement that guarantees pension rights of people working in Bulgaria and Tunisia is expected to be ratified by the parliaments of both countries.
 
“Currently there are Bulgarians, working as teachers and doctors in that country. In many cases they receive lower payment in comparison to their Tunisian counterparts. Discrimination conditions will end following the signing of this agreement.”

Масово се назначават моделки на държавни постове в Украйна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5058560

Губернаторът на Одеска област Михаил Саакашвили обяви наскоро името на ръководителя на одеската митница. На високия пост е назначена 26-годишната активистка от Евромайдана Юлия Марушевская. Стажът на новия ръководител на митницата е едва 3 месеца, а по образование изключително привлекателната Марушевская е филолог, пише "Русская Весна".
Губернаторът на Одеска област Михаил Саакашвили обяви наскоро името на ръководителя на одеската митница. На високия пост е назначена 26-годишната активистка от Евромайдана Юлия Марушевская. Стажът на новия ръководител на митницата е едва 3 месеца, а по образование изключително привлекателната Марушевская е филолог, пише "Русская Весна".

Лято 2015 – без апокалипсис, но с грешни послания

http://www.investor.bg/analizi/85/a/liato-2015--bez-apokalipsis-no-s-greshni-poslaniia-204398/

Неочакван отлив на туристи от западноевропейските пазари беляза летният туристически сезон, спадът на руския пазар остана некомпенсиран

Всеки десети купува злато за черни дни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259085_%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%BD%D0%B8

 Всеки десети българин влага пари за черни дни в злато, научи „Монитор”. Според Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" в ПИБ този дял преди време е бил дори по-голям, а сега е между 10 и 15%.

„В момента броят на нетните инвеститори в ценния метал е сравнително е по-малък, но пък мнозина купуват за подаръци”, уточнява тя. „Средната покупка е около 1000 лв. Най-популярни остават подаръците за новородени, юбилей и те обикновено са на стойност между 200 и 500 лв. Купуват се и по-големи и скъпи кюлчета от килограм. Цената им в момента е около 70 000 лв. От началото на годината също има сделки с такива продукти”, добави Генчева.

От „Райфайзен банк” смятат, че с намаляването на лихвите в България хората, които търсят алтернатива на депозитите се увеличават.

Според Надя Неделчева от фирма „Карол” пък едва около 3 на сто от българите влагат парите си в различни активи от имоти и депозити.

Bulgaria prepares legislative measures against human trafficking

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259064_Bulgaria+prepares+legislative+measures+against+human+trafficking

 Proposals for legislative changes have been submitted at parliament, providing more serious penalties against human trafficking doers, President Rosen Plevneliev announced to Deputy Director General of the International Organization for Migration Laura Thompson. Unfortunately Bulgaria is still among the few EU member-states that are strictly adhering to the European regulations, continuing to register all migrants, penetrating its territory, the president pointed out. The peaceful co-habitation of different ethnic groups, religions and cultures lies in the Bulgarian traditions and this country has always shown humane and tolerant attitude towards asylum seekers, no matter their region or state of origin, the head of state went on to say.
 

 

Батко оправдан и по второто дело

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259084_%D0%91%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%BE+%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B4%D0%B0%D0%BD+%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BE

 Софийският градски съд оправда напълно бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, известен като Батко, по делото за длъжностно присвояване на близо 100 000 лв. от 5 сключени договора. Според обвинението те са за социологически проучвания  за обществените нагласи към политиката на пътната агенция, ремонтите и поддръжката на пътищата, като са плащани средно по 20 000 лв. за проучване.
Другите обвиняеми по делото бяха председателят на студентско читалище в Пловдив Радослав Колев  и  Емилия Попова, шеф на сдружение за "Регионално и европейско развитие на Карлово" и фондация "Евридика 98". С тях са били сключени част от договорите. Те бяха обвинени, че не са декларирали получените пари, за да не плащат данъци върху тях. Делото срещу двамата беше прекратено още в първото заседание поради изтичане на абсолютната давност.
В заключителната си пледоария прокуратурата поиска условна присъда от 3 г. затвор с 5 г. изпитателен срок за Веселин Георгиев. Съдът обаче реши, че той е имал правомощия да сключи договорите и не е виновен. Прокуратурата ще протестира присъдата пред САС.
През април Георгиев беше оправдан и по първото дело срещу него – по обвинението за длъжностно престъпление заради сключени 8 договора с фирми на братята му Емил и Бойко Георгиеви за над 38 млн. лв.

Масово се назначават моделки на държавни постове в Украйна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5058551

Губернаторът на Одеска област Михаил Саакашвили обяви наскоро името на ръководителя на одеската митница. На високия пост е назначена 26-годишната активистка от Евромайдана Юлия Марушевская. Стажът на новия ръководител на митницата е едва 3 месеца, а по образование изключително привлекателната Марушевская е филолог, пише
Губернаторът на Одеска област Михаил Саакашвили обяви наскоро името на ръководителя на одеската митница. На високия пост е назначена 26-годишната активистка от Евромайдана Юлия Марушевская. Стажът на новия ръководител на митницата е едва 3 месеца, а по образование изключително привлекателната Марушевская е филолог, пише "Русская Весна".

Спасяват читалищата с БГ киното

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259083_%D0%A1%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%91%D0%93+%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE

 

Подготвят законодателните промени във филмопроизводството, за да сме в крак с ЕС

В България са останали само 15 киносалона. Това е тъжната статистика, с която кинаджиите са решили да се преборят. Затова подготвят проект, с който ще използват широката мрежа от 3500 читалища в страната за каузата и спасението на киното. Ще бъде изготвена карта на онези сгради, които са годни за прожекции на филми.

„Искаме да покрием не само големите градове, но и малките населени места. Ще се опрем на проекта „Глобални библиотеки”, по който вече бе направен ремонт в някои сгради и бяха обучени кадри”, каза пред „Монитор” Диана Андреева, член на Националния съвет за кино към НФЦ и директор на „Обсерватория за икономика на културата”.

Кинодейците предлагат промяна в Закона за филмовата индустрия, който ще промени статута на Националния филмов център – институцията, която раздава държавните пари за кино. Идеята е НФЦ да стане държавна агенция,което ще го извади от шапката на Министерството на културата и ще му даде възможност самостоятелно да оперира с финансите. Двойна цедка в оценяването на проектите – е другата мярка. Всички тези идеи трябва да бъдат заложени в новия Закон за филмовата индустрия и в устройствения правилник на НФЦ, които спешно трябва да бъдат приети до 15 ноември. Тогава изтича срокът, даден ни от Европейската комисия за синхронизиране на законодателството в областта на филмовата индустрия.

Фенове, а удрят с бухалки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5058030



Маскирани и въоръжени с бухалки мъже нападнаха автобус на градския транспорт в София и биха наред пътниците в него само защото сред тях имало фенове на противниковия отбор.
За футболните хулигани подобно поведение е в реда на нещата. За закона това си е дребно хулиганство. За гражданите обаче - бивши, сегашни и бъдещи потърпевши на тези идиоти,
Маскирани и въоръжени с бухалки мъже нападнаха автобус на градския транспорт в София и биха наред пътниците в него само защото сред тях имало фенове на противниковия отбор. За футболните хулигани подобно поведение е в реда на нещата. За закона това си е дребно хулиганство. За гражданите обаче - бивши, сегашни и бъдещи потърпевши на тези идиоти,

Контактната група по Украйна ще се срещне в Минск

http://www.cross.bg/grypa-kontaktnata-donbas-1484896.html

/КРОСС/ Поредният кръг от преговори на контактната група за мирното разрешаване на кризата в Донбас ще се състои във вторник в столицата на Беларус, предаде РИА Новости. В последно време редовните срещи на контактната група носят осезаеми резултати. Страните успяха да се договорят за оттеглянето от линията на разграничаване в Донбас на въоръжението с калибър до 100 мм и танковете. Въпреки това обаче, някои основни въпроси остават неразрешени. Това се отнася най-вече до въпроса за провеждането на местни избори на териториите, контролирани от Луганската и Донецката народни републики.

Ген. В. Григоров: Интегрираната система на границата не работи заради неплатен ток

http://frognews.bg/news_100259/Gen-V-Grigorov-Integriranata-sistema-na-granitsata-ne-raboti-zaradi-neplaten-tok/

Към май 2006 г. гранична полиция се състоеше от 9 000 души, а сега е под 6000. Няма го ресурсът да се покрие плътността на сигурността. Граничните полицаи са били изненадани от ситуацията в Средец, затова са били трима, иначе са щели да бъдат група. В случая с убития имигрант има много неизвестности. Не може да допуснеш на метър от теб да бъдат бежанците. Това коментира пред bTV ген. Валери Григоров, бивш директор на Гранична полиция.

Не реформирай това: две дузини питания към министър Москов

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/10/20/2632261_ne_reformirai_tova_dve_duzini_pitaniia_kum_ministur/?ref=rss


Когато през май г-н министърът разпространи идеята да нов данък върху храните (наречени вредни) с колеги от "Денкщат България" се заехме да направим анализ какви биха били ефектите. Резултатите бяха публикувани на страницата на ИПИ. През тези пет месеца ние се натъкнахме на много въпроси, на които идеята за новия данък трябва да отговори. Освен че това са нормални въпроси за здравия разум във всяка законодателна идея, но у нас отговорът се изисква и от закона за нормативните актове, и от закона...

Депутатите прекъснаха ваканцията си

http://www.cross.bg/sryada-slyzhba-zasedanie-1484904.html

/КРОСС/Депутатите ще трябва да прекъснат ваканцията си. Вместо в сряда, правителството ще заседава днес, защото министър-председателят Бойко Борисов утре ще присъства на конгреса на Европейската народна партия в Мадрид. Очаква се кабинетът да одобри откриване на Научно-изследователски институт в Икономическия университет във Варна. Министърът на финансите ще внесе проект за вътрешно компенсаторни промени в бюджета на три министрества: на икономиката, на отбраната и на вътрешните работи. На извънредно заседание се събира Комисията за контрол на службите. Членовете й ще преразгледат спорните текстове, според които шефът на служба „Военна информация" вече трябва да има висше военно звание и да е на действителна военна служба. Както вече стана ясно, тази промяна в закона автоматично изключва сегашния шеф на службата Йордан Бакалов. Законът за военното разузнаване беше приет на 1 октомври. Иначе депутатите ще бъдат още една седмица в почивка заради предстоящите избори в неделя. Прекъсването на работата на Народното събрание бе наложено, за да се избегне използването на парламентарната трибуна като опит за агитация в предизборната кампания. Първото редовно заседание ще бъде следващата сряда, 28 октомври.  

Владо Пенев: Моята супер сила е моралът

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/vlado-penev-moiata-super-sila-e-moralyt-6044035

Освен това майка ми е хвърлила пъпа ми на покрива на Операта, така че съм и "кармично" свързан с класическата музика, споделя актьорът

Цената на правосъдието без целофан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5058288

Районен прокурор съм, вземам 1600 лв. заплата. За някой може да са много, защото живеем в мизерна държава, в която учителите вземат 550 лв. Но аз държа на увеличението, което ми се полага. Жена ми е безработна, гледаме близнаци. Имам КПД 97%. Губил съм 3 дела и то понеже бяха договорени със съдията.
Районен прокурор съм, вземам 1600 лв. заплата. За някой може да са много, защото живеем в мизерна държава, в която учителите вземат 550 лв. Но аз държа на увеличението, което ми се полага. Жена ми е безработна, гледаме близнаци. Имам КПД 97%. Губил съм 3 дела и то понеже бяха договорени със съдията.

Мая Манолова встъпва официално в длъжността омбудсман на Република България

http://www.cross.bg/manolova-ombydsman-dluzhnost-1484903.html

/КРОСС/От 10.00 часа в конферентната зала на омбудсманската институция с адрес ул. „Джордж Вашингтон" №22 ще се състои официалното встъпване в длъжност на новия омбудсман на Република България Мая Манолова.На кратка церемония в присъствието на медии и служители от администрацията на институцията, Константин Пенчев ще предаде на Мая Манолова поста омбудсман на Република България. Час преди церемонията - от 9 часа се организира протест "Блокирай Мая Манолова". "На 20-ти октомври Мая Манолова встъпва в длъжност омбудсман. Точно тогава ние встъпваме в длъжност мирно блокиращи улицата точно там. Да видим колко ще издържи, без да ходи на работа", гласи призивът на събитието. От 3300 поканени над 950 са заявили, че ще отидат. Призивите текат от два дни: "Вторник сутрин в 9:00. Да покажем отношението си към тази, която гласува ЗА Пеевски!" След церемонията, от 11.00 до 12.30 часа Мая Манолова ще се срещне с представители на граждански организации на хора с увреждания, родители на деца с увреждания и представители на животновъдни сдружения, които са потърсили за съдействие омбудсмана. От 13.30 до 17.00 часа националният омбудсман организира първата си приемна с граждани в сградата на ул. „Джордж Вашингтон" №22, а на следващия ден, 21 октомври 2015 г. Манолова ще приема граждани и утре, 21 октомври, от 13.30 до 17.00 часа. Депутатът от БСП Мая Манолова беше избрана за национален обществен защитник през юли тази година

И Стив Ханке да дойде в „Пирогов”, ще избяга след три дни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259082_%D0%98+%D0%A1%D1%82%D0%B8%D0%B2+%D0%A5%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B9%D0%B4%D0%B5+%D0%B2+%E2%80%9E%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%E2%80%9D%2C+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B1

 

Пръстовите отпечатъци лекуват симптомите, но не и болестта на здравната система Ако не се промени статутът на болницата, съм готов да подам оставка

Визитка:

Роден е на 31 август 1969 г. в Кърджали
Завършва медицина в София през 1996 г. Има специалности „Анестезиология и интензивно лечение”, „Спешна медицина”, „Обществено здраве” и „Здравен мениджмънт”
Специализирал е в Копенхаген и Кеймбридж
От началото на 2013 г. е изп. директор на „Пирогов”, където започва професионалната си кариера през 1996 г. като ординатор в Клиниката по спешна анестезиология и интензивно лечение

- Проф. Миланов, наскоро заявихте, че Спешна помощ се е „превърнала в домашна поликлиника”. Защо?


- Всъщност това беше дефиниция на д-р Стойчо Кацаров, но аз съм съгласен с нея. В момента Спешна помощ е домашна поликлиника и това издава липсата на добра първична здравна мрежа, която да обслужва пациентите в извънболничната помощ. Така Спешна помощ се превръща в буфер и патерица за неуспехите на родното здравеопазване в друга сфера. Някогашните здравни служби бяха заместени с филиали, които се превърнаха в едни амбулаторни звена, където се извършва всичко друго, но не и оказване на спешна помощ на населението.


- При какви неспешни случаи хората търсят спешните лекари?


- За абсолютно всичко. Например пациент с отклонение в кръвното налягане, което не е хипертонична  криза, не може да намери общопрактикуващия си лекар и влиза във филиала за Спешна помощ. Това говори за много сериозен пропуск в системата. Така спешната помощ наваксва пропуските в здравеопазването.


- Основен извод от доклада на Сметната палата е, че спешната помощ не е ефективна и ефикасна, съгласен ли сте с това заключение?


- Аз смятам, че в момента Спешна помощ е и ефективна, и ефикасна. Ефикасна е от гледна точка на разходите. Има ли друга държава в света, която да отделя по 2 лв. на гражданин годишно за медикаменти за спешна помощ и да постига все пак някакви резултати?! В тази връзка нашата ефикасност е на ниво. Ако някъде това може да бъде постигнато... - халал да им е.


- Докладът показа още, че половината от лекарите в линейките не са завършили спешна медицина. Как можем да обърнем тази тенденция?


- Това е съвсем естествен процес. Желаещите да специализират спешна медицина са много малко, професията е непривлекателна от чисто финансова гледна точка. Има затруднения и пред кариерното развитие. Един лекар не се развива в линейката, а в спешното отделение, където може да се обучи и да види най-много случаи. В тази връзка изготвих нова програма за обучение по спешна медицина, която предвижда специализацията да е разделена - в лечебното заведение и в линейката. Има държави в Европа, в които медиците в другите специалности също прекарват по шест месеца или година в линейка – става дума за хирургия, травматология, включително вътрешни болести, обща медицина и т.н. Този принцип важи и за някои програми у нас, но не се изпълнява. Така например в програмата по обща медицина има минимум три месеца обучение по спешна медицина. Но аз тези хора не съм ги видял. Какво правят и къде се обучават, не е ясно.


- Колко души годишно решават да специализират спешна медицина?


- Държа да кажа, че аз като национален консултант по спешна медицина не знам колко души започват да специализират и никой не знае. И тук нещо куца... Никой дори не е определил потребностите на държавата от такива специалисти. Къде ще работят те?! В спешните отделения, които ги нямаме?! За две години на линейка един специалист се деквалифицира, затова той трябва да работи в болница. Ситуацията с кадрите в тази област е гротескна, тя е риск за държавата и тази катастрофа придобива застрашителни размери. В момента системата се крепи на купчина ентусиасти, които са достатъчно луди да работят това, и крахът ще бъде жесток. Да, все още има лекари, които обичат екшъна, защото специалността е страшно интересна. Можеш да видиш резултатите на минутата и това са реално спасени животи. Но дотам! Другите проблеми си продължават – обиди, нападения, за които нито пациентите, нито лекарите за виновни. Мога да кажа колко души са били на изпит при мен за специалност. На майската сесия минаха трима колеги и една медицинска сестра, която за пръв взе специалност „Спешна медицина” в България.


- Как новият стандарт за спешна медицина, който предстои да влезе в сила, ще промени системата?


- Документът поставя много здрави основи – той е компилация между световния опит и познанията на лекарите в тази област. Изпълнението му обаче ще бъде трудно. Новата концепция предвижда въвеждането на т.н. телефонен триаж, който ще определя три степени на спешност на повикванията – червен, жълт и зелен код. Повикването с код „червено” ще бъде обслужено до осмата минута, с код „жълто” - до 20-ата минута, с код „зелено” - след 20-ата минута. Този стандарт приближава възможностите с нуждата. Не по-малко важни обаче са и другите интервали, като например за колко време една линейка ще стигне до болницата, колко време ще я задържат и за колко време пациентът ще бъде обслужен. Хората сякаш си мислят, че в големия град има един арсенал от линейки, които стоят и чакат да бъдат пратени на адрес. Но линейката взима пациента, кара го в болница, след което го чака. Понякога болниците държат линейките по два часа. Затова новият стандарт предвижда лечебно заведение да задържа линейка максимум половин час, за да може след това тя да е на разположение за нов сигнал. Триаж ще има и при приема в спешен кабинет. В момента дори и в „Пирогов” има случаи, при които пациент с разкъсана слезка седи на стола и чака, и едновременно друг нахалник, който сутринта е станал и го е заболяло коляното, без да има травма, тропа по вратата и казва: „Приемете ме”, докато другият човек умира. Целта на триажа е именно да раздаде справедливост на нуждата от медицинска помощ. Всеки пациент, постъпил в спешно отделение, трябва да бъде триажиран до петата минута. Това е първият интервал, след което в зависимост от тежестта на състоянието отново има три кода – червен, жълт и зелен. При първия тип пациенти, определени с червен код, е необходима незабавна намеса и те трябва да бъдат приети до една минута. Вторият тип пациенти с код „жълто”, които отново са спешни, но не в животозастрашаващо състояние, трябва да бъдат обслужени от спешен лекар до половин час. И при третия тип пациенти със зелен код, които могат да чакат, обслужването трябва да бъде до 120 минути. Тези времеви интервали са необходими за качеството и контрола на работата на спешното отделение.


- Чували ли сте за случаи, при които се плаща на спешни екипи, за да докарват пациенти в определени болници? Как може да се пресече тази порочна практика?


- Тази практика е факт. Дори преди няколко дни имаше случай, при който спешен лекар, който води пациент в „Пирогов”, моли колегите тази информация да не стига до ръководството на Центъра по спешна медицинска помощ в София, т.е. там има негласна заповед в нашата болница да се карат основно неосигурени и тежки пациенти, които да не натоварят бюджета. Това е форма на рекет, която се прилага. В новия стандарт е предвидено да бъде разписана болнична транспортна карта, която да пресече подобен рекет. Пациентът ще трябва бъде приет в болница със спешно приемно отделение, която е най-близо до мястото на инцидента или до дома на пациента. И ако има отклонение в спазването на болничната транспортна карта, това ще е достатъчно основание директорът на Центъра за спешна помощ да си отиде.


- Мислите ли, че този стандарт обаче ще може да заработи просто с въвеждането “от утре”?


- Все отнякъде трябва да се започне. С магическа пръчка промяната няма да дойде изведнъж и хората си дават сметка затова. Очакванията са много големи. За мен основният проблем за имплементирането на стандарта е, че няма хора, които да го изпълняват. Министерството може да купи страхотни автомобили, хеликоптери и облекло, но да се окаже, че няма кой да го сложи и няма кой да се вози в линейката.


- Какво мислите за идеята на здравния министър Петър Москов в болница да се влиза чрез пръстов отпечатък и как такава мярка може да се приложи в болница като „Пирогов”?


- С тази мярка се лекуват симптомите, а не болестта. Здравната система е болна и тя не може да бъде лекувана по този начин. Аз не съм човекът, който да каже на екипа на МЗ дали са прави или не, мен никой не ме е питал, не ме попитаха и за обединението на двата центъра София-град и София-област. Но да кажем, че аз лично не бих подкрепил такава мярка. Но тук проблемът не е кой какво подкрепя, а дали обществото го е пожелало, или някой да му казва какво да прави. Тук не става дума за парите на НЗОК, а за парите на пациентите, които всеки месец плащат здравни вноски. Ако те пожелаят да дават пръстови отпечатъци – така да бъде. Вероятно има хора, които биха си казали: „По-добре да си сложа палеца, но да не ми крадат от моето”. Ако обществото иска това – бих го приел. А колкото до това дали такава мярка е приложима в „Пирогов” - тук влизат и хора с изгорени палци или без палци, но да кажем, че това са екстремни ситуации и изключението не прави правилото.


- Преди близо осем месеца подадохте оставка като директор на „Пирогов” заради хроничните финансовите проблеми на болницата. Промени ли се нещо оттогава?


- Няма съществена промяна. При сегашното финансиране на болницата, смятам, че „Пирогов” няма бъдеще. Аз направих каквото можах – въведох информационна система, опитах се да свия разходите, оптимизирах персонала, но не става. Продължаваме да работим с допотопна техника, имаме рентген на 35 години. В същото време пациентите се хвърлят като сираче пред вратата на „Пирогов”, защото са подритвани и никой не ги иска. До един месец ще представя своята визия за развитието на болницата. Тогава ще очаквам отговор – да или не. И ако е „не”, се връщам при пациентите. Ако е „да”, ще е добре за „Пирогов” независимо кой е нейният директор.


- Каква промяна искате?


- Искам промяна на статута на болницата, а оттам и на финансирането й, предвид спешността, която поема.


- По-конкретно?


- По-конкретно смятам, че държавният бюджет трябва да поеме издръжката за спешността, която касае нашата дейност.


- Искате да кажете, че поставяте условие и ако статутът на „Пирогов” не се промени и едва ли не не мине под шапката на Министерски съвет, ще подадете отново оставка?


- Искам да кажа, че „Пирогов” и в момента се определя в един списък като болница с национално значение, но това не се отчита при финансирането й. Аз съм човек, който в момента разпределя нямане. Тази болница не може да продължи да се финансира по този начин и затова трябва спешна промяна. Тук и Стив Ханке да дойде, ще избяга след три дни. Колкото до оставката – аз съм готов, тя е тук, просто й сменям датата.

Пламна сграда с български работници в Германия, има ранени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259081_%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D1%81+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%B2+%D0%93%D0%B

 Дванадесет души са получили изгаряния, след като в сграда в Гуденсберг, Германия, обитавана предимно от работници от България и Полша, е избухнал пожар, съобщи Франс прес.

По данни на германската полиция, петима от пострадалите са сериозно ранени от огнената стихия, бушувала в наполовина дървената сграда.

Причините за пожара се изясняват, но не е изключена версията пожарът да е причинен умишлено.

В Германия има бум на палежите на бежанските и имигрантските убежища, докато страната се подготвя да приеме до един милион бежанци и мигранти до края на годината.


VIdeo

Тайфун удари Гери Дончева във Филипините

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5058542

Тайфунът "Копу" налетя на 30 миски от цял свят, сред които и българката Гери Дончева, пише "България днес".
Само преди ден стихията отне живота на най-малко четирима души във Филипините, предизвика наводнения и свлачища и разруши хиляди домове в страната.
Точно по това време се провежда и конкурсът "Мис Глобъл".
Тайфунът "Копу" налетя на 30 миски от цял свят, сред които и българката Гери Дончева, пише "България днес". Само преди ден стихията отне живота на най-малко четирима души във Филипините, предизвика наводнения и свлачища и разруши хиляди домове в страната. Точно по това време се провежда и конкурсът "Мис Глобъл".

"Брит Флойд" или "Пинк Флойд"? Ще видите!

http://www.vesti.bg/brit-flojd-ili-pink-flojd-shte-vidite-6044037

"Брит Флойд" отбелязва пет десетилетия с вечната музика на "Пинк Флойд", от създаването им през 1965 г. до излизането на новия им албум The Endless River с концерт в България

НАТО започна най-мащабните за последните 13 години стратегически полеви учения

http://www.cross.bg/nato-ycheniyata-chast-1484889.html

/КРОСС/ НАТО започва най-големите през последните 13 години стратегически полеви учения Trident Juncture – 2015, предаде ТАСС, позовавайки се на изявление на зам.-генералния секретар на НАТО Александър Вършбоу на тържествената церемония по откриването на ученията. „Ученията ще покажат способността на НАТО да отговори на всички видове заплаха – от обикновени бойни действия до хибридна война и пропагандистки предизвикателства“, каза той. Trident Juncture – 2015 се състоят от два етапа: командно-щабната част от ученията се проведе от 3 до 16 октомври, докато полевите маневри ще се състоят от 21 октомври до 6 ноември. Щабната част от ученията се провела в структурите за командване и контрол на НАТО в Канада, Норвегия, Германия, Белгия и Холандия. Сцена за полевите учения ще бъдат Италия, Испания, Португалия и западната част на Средиземно море. В тях ще участват 36 хил. души, 140 самолета и до 90 подводни и надводни кораби от 30 държави, включително и нечленуващите в НАТО Австрия и Швеция. Последните съпоставими по мащаби учения на НАТО се проведоха през март 2002 г. под името Strong Resolve, като в тях участваха близо 40 хил. военни. Те бяха организирани като „генерална репетиция“ преди присъединяването на НАТО към операцията на САЩ в Афганистан

Св. мчк Артемий

http://www.cross.bg/artemiii-yulian-sveti-1484902.html

/КРОСС/Страдание на свети мъченик Артемий За свети мъченик Артемий древните предания съобщават, че произхождал от знатно римско семейство, бил сенатор по звание и отговарял за цялото царско имущество при император Констанций. Артемий започнал службата си във войските на благочестивия император Константин Велики. Когато заедно с императора видял на небето чудното знамение на светия кръст, той се утвърдил в християнската вяра и станал верен слуга на Константин и целия му дом. След смъртта на Константин, той останал при сина му Констанций като негов най-добър приятел и царят му възлагал най-почетни поръчения. Така например, когато Констанций научил от един епископ, че телата на Христовите апостоли Андрей и Лука са погребани в Ахаия, той поръчал на Артемий да пренесе тези скъпоценни съкровища в Константинопол. Изпълнявайки царското повеление той с големи почести пренесъл мощите на светите апостоли в царстващия град и за това получил от царя повишение, за което бил напълно достоен - царят го направил дукс и августалий на Египет. Артемий заживял там, благоугаждайки на Бога. Разпространявайки честта и славата на името на Иисус Христос, в Египет той съборил и разрушил много идоли. Когато цар Констанций, синът на Константин Велики, починал, властта над цялата Римска империя получил нечестивият отстъпник Юлиан, който преди тайно, а сега явно се отрекъл от нашия Господ Иисус Христос и открито започнал да се покланя на идолите

Тайфун удари Гери Дончева във Филипините

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5058535

Тайфунът
Тайфунът "Копу" налетя на 30 миски от цял свят, сред които и българката Гери Дончева, пише "България днес". Само преди ден стихията отне живота на най-малко четирима души във Филипините, предизвика наводнения и свлачища и разруши хиляди домове в страната. Точно по това време се провежда и конкурсът "Мис Глобъл".

В руската армия се появи „руски Хамър“

http://www.cross.bg/avtomobil-taiifynenok-zashtita-1484888.html

/КРОСС/ Дизелов двигател с мощност от 359 к. с., скорост над 100 км в час, включително и по неасфалтиран път, специална картечница, способна самостоятелно да унищожи противника, откривайки го с помощта на комплекс от разузнавателни средства, в това число и в инфрачервен диапазон, вместимост до 10 души. Това са характеристиките на „руския Хамър“ – бронираният автомобил „Тайфуненок“, който започва масово да се разпространява в руската армия. Въоръжените сили на РФ отдавна очакват брониран автомобил, който може да се използва за решаването на различни задачи: превозване на личен състав и неголеми товари, ескорт на автомобилни колони, и при необходимост да може да се използва като техника за радиационно или химическо разузнаване. „Тайфуненок“ е разработен от компанията „КамАЗ“ с използването на вече съществуващи възли и агрегати. Шасито на КАМАЗ-53949 е със система за придвижване 4х4, върху което е монтирано бронирано купе с оригинална конструкция, в което се използват технологиите от „Тайфун“ – съвременна комбинирана защита на основата на керамични брони, под които има защитна стомана. Автомобилът има балистична защита от трета степен, което позволява да бъде защитен екипажът от бронебойни куршуми калибър 7,62 мм

Депутати се събират спешно за спасяването на Йордан Бакалов

http://offnews.bg/news/n_1/n_576104.html

Специалната комисия за контрол на службите ще заседава извънредно днес заради ветото на президента на текстове от закона за военното разузнаване. Миналата седмица президентът върна тази част от закона заради предвиденото в него условие за шеф на службата да бъде назначаван само висш военен. Това не отговаря на настоящия директор на Служба "Военна информация" Йордан Бакалов и той трябва да напусне поста си, ако законът не бъде променен.  След призив на Реформаторския блок и премиера Бойко Борисов президентът наложи вето на текстовете, въпреки че те бяха приети с гласовете на ГЕРБ.  В мотивите на ветото се посочва, че през 2012 година е редактиран указът за вонните звания, в който шефът на военното разузнаване не фигурира. Това означава, че на поста може да бъде назначено и цивилно лице, а според президента висшето военно звание не е причина за даване на предимство, независимо от натрупаните знания и опит. Не намирам убедителни аргументи за премахване на възможността тази длъжност да може да се заема от цивилно лице, притежаващо професионален опит в областта на националната сигурност или въоръжените сили. От 2012 г. досега тази длъжност е заемана от цивилно лице, което не е възпрепятствало Служба „Военна информация“ да изпълнява поставените ѝ задачи, се посочва в мотивите на държавния глава.

Изборите във Варна – сезонът на опашатите лъжи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5058121

Новата администрация е намалила дълга, транспортният проект е на финалната права, а първите бебета по местната инвитро програма вече са на 1 г.
В сезон на опашатите лъжи е на път да се превърне изборната кампания във Варна.
За да се отлепят от дъното на социологическите прогнози, половин дузина кандидати за кметове и техните гурута не се свенят да
Новата администрация е намалила дълга, транспортният проект е на финалната права, а първите бебета по местната инвитро програма вече са на 1 г. В сезон на опашатите лъжи е на път да се превърне изборната кампания във Варна. За да се отлепят от дъното на социологическите прогнози, половин дузина кандидати за кметове и техните гурута не се свенят да

Пуснаха Оскар Писториус от затвора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5058530

Южноафриканският олимпийски и параолимпийски атлет Оскар Писториус излезе от затвора и се намира под домашен арест. Това става почти година след като бе осъден за убийството на приятелката си, съобщи БиБиСи. Очаква се той да прекара останалата част от петгодишната присъда в дома на чичо си в Претория.

Изборите във Варна – сезонът на опашатите лъжи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5058150

Новата администрация е намалила дълга, транспортният проект е на финалната права, а първите бебета по местната инвитро програма вече са на 1 г.
В сезон на опашатите лъжи е на път да се превърне изборната кампания във Варна.
За да се отлепят от дъното на социологическите прогнози, половин дузина кандидати за кметове и техните гурута не се свенят да
Новата администрация е намалила дълга, транспортният проект е на финалната права, а първите бебета по местната инвитро програма вече са на 1 г. В сезон на опашатите лъжи е на път да се превърне изборната кампания във Варна. За да се отлепят от дъното на социологическите прогнози, половин дузина кандидати за кметове и техните гурута не се свенят да

Предстоящи събития на БСП - София за 20 октомври

http://www.cross.bg/kmet-kandidatut-suvetnitzi-1484857.html

/КРОСС/ От 17:30 часа, кандидатът на БСП Лява България за кмет на София проф. Михаил Мирчев, водачът на листата за общински съветници Калоян Паргов, кандидатът за кмет на район Младост ген. Стефан Стефанов и кандидатите за общински съветници Милка Христова и Ирена Анастасова ще се срещнат с избиратели, в читалище „Васил Левски", в кв. Горубляне. От 18:00 часа, кандидатът на БСП Лява България за кмет на район Витоша Орлин Ваташки и кандидати за общински съветници ще се срещнат и разговарят с избиратели, в читалище „Светлина", в с. Владая. От 18:00 часа, кандидатът на БСП Лява България за кмет на район Връбница Християн Кръстев, кандидатът за кмет на с. Волуяк Младен Младенов и кандидатите за общински съветници Даниела Гочева и Мирослав Каракашев ще участват в предизборен митинг -концерт, на площада в с. Волуяк.

Преглед на варненския печат - 20 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=303173

„Хладилник с безплатна храна ще радва бедните варненци”, е водещото заглавие за вестник „Народно дело”. Благотворителната инициатива „Ако си дал” стартира и във Варна. Става дума за празен хладилник, в който хората могат да оставят излишната им храна, като по този начин я даряват на хора в затруднено положение.

Проф. Андрей Пантев: Представите ми за героизъм не са от рикошети

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259080_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B9+%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D0%B5%

 Родината е като майка - когато е болна, не я напускаме

- Проф. Пантев, бихте ли дали примери за героизъм в нашата история? Какви са днешните измерения на това понятие и може ли да бъде наречен герой полицаят, който уби бежанец недалеч от българо-турската граница?

- Моите представи за български героизъм са подвизите ни при Шипка, Сливница, Одрин и Тутракан. Не от рикошети. Военнолюбието в нашата история е преекспонирано. Не като освободителен акт, а като слава. В крайна сметка сме воювали само 7 години, а сме съзидали много повече държавни и трайни институции. Има благородни войни. Но никога красиви.

- Ако сравните няколкото вълни бежанци по нашите земи с днешната, какъв паралел бихте направил за отношението на българските управници и на народа към хората, които идват от други земи?

- Иноверци рядко сме приемали. Но това не означава, че те не са човеци! Нашата прочута толерантност от миналото нещо издиша. Нека напомня, че клетите български бежанци, прокудени след войните, не бяха толкова радушно приети от майката Отечество. При арменците беше повече поетично състрадание, отколкото битова подкрепа. Нали са "изпити и бледи в порутен бордей". Емигрантите може и да са заплаха спрямо европейската хомогенност, но спящо дете, което се носи на рамо под дъжда, още не е опасност за великата Европа. Доколкото зная, страшните терористи пътуват със самолет и виза. Нали правото на движение на хора и идеи бяха основополагащ принцип на новия световен ред. Нали след краха на комунизма всичко тръгва по мед и масло? Най-загадъчното е, че малцина вайкащи се от този хаос казват кой сътвори такава библейска каша.

- Споделяте ли притесненията на онези, които предупреждават, че християнска Европа е застрашена от наплива на хора с друго вероизповедание и култура?

- Вероятно има такава тенденция, която не е ново явление. Но чак пък да е напаст... Не може да има равнозначни изводи за сходни акции. Значителни части от Европа тогава са обект на опустошителни нашествия. От Гибралтар и Галиполи до Сицилия и Маджарско. Европейците да не би да са отишли с мисионерски сладолед в Азия, Африка и Америка. Апокалиптичните предсказания за рухването на Европа поради "новите варвари" и "емигрантската чума" будят аналогичен скепсис. Да не забравяме колко дълго време нас също са ни наричали варвари. Търсим си врагове и причини за безсилие. Европа може и да срещне изпитания, но не поради тези гости. Помните ли как ни убеждаваха, че разполагането на ПРО системите в Източна Европа ще ни пазят от иранската въздушна заплаха. Никой тогава не избухна в смях от тази логика! Един доайен на журналистите по възраст и в друга специфична функция съобщи, че с участието ни във войната в Ирак най-после след векове влизаме в цивилизования свят! А Афганистан нали отдавна е освободен от руснаците и талибаните? Защо бягат от вносната демокрация. Може би пак ще повярваме днес в подобни внушения? Които по-сетне да будят смях! Е, пак ще се направим, че нямаме нищо общо с тези работи. Както за всичко останало преди. Много е лесно да посочиш какво е било грешка преди! А сега?

- Дни след 1 ноемви - Деня на българските будители, в Софийския университет ще има избор на нов ректор. Какво е останало от някогашния национален дух и стремеж към образование и книжовност в Алма Матер?

- Да те будят не е приятно преживяване дори и когато е метафора. Събуждания има разни. Началото на нацистката пропаганда започва с младежкия повик "Германийо, събуди се"!. Отбелязваме друго будителство. А аз отдавна не съм в университетските дела, за да отправям преценки. Но и когато съм бил съпричастен с тях, ме е удивлявало защо при всякакви обсъждания какво ли не се дискутира освен един основен въпрос -кой и какъв е като преподавател в клас и аудитория - това е по-важно от всички бюджетно-стопански теми. Когато можеш, тогава искаш. Защо едни аудитории са пълни, а други не съвсем. Виждаме важни изказвания от познавачи, които даже не са влизали там. Дилемата учен или мениджър остава. За мен учен не може да разбира от бюджети, обществени поръчки, кому да даде да стопанисва парното и каква будка да бъде допусната в кампуса. В моите представи него го лъже бакалинът, жена му знае само каква му е заплатата, не е толкова предприемчив в личните собствености и притежания, безразличен е към постове и длъжности. Живее в собствен, различен, свят. Това не означава, че следва да бъде така. Но двете качества трудно се съчетават.

- Формално ли отбелязваме 1 ноември, обявен за официален празник, или не всичко е загубено - все още има хора, за които знанието и духовността са сред най-важните за един народ?

- Будителският празник се появи при много скверни за България времена. След Първата световна война нашето опиянение се изроди в безпомощно отчаяние. Тогава не прославените генерали, мъдрите политици и забогателите доставчици са опората на нашето спасение. Докато политиците се впуснаха в саморазправа кой е виновен, други напомниха, че освен храбри войни ние сме и хора на книгата. "Духовност" няма дефиниция, защото това състояние повече се усеща, а не се декларира. Но често имитирането на духовност и култура е повече пагубно, отколкото тяхното отсъствие. Когато тези фактори са истински, те не могат да не окажат влияние на обществото. За духовност понякога се говори формално или когато я нямаш. Образованието я носи като морален престиж и тази традиция още не е погубена.

- Липсата на вдъхновители и будители, на лидери, които да поведат нацията, не е ли особено осезателна днес? Или времената на бързите технологии и модерна комуникация налагат други модели за подражение?

- Не виждате ли, че отчаяно се ровим за благородници, случки на милосърдие и доброта в ежедневието си. Това е израз на емоционален глад. Понякога си ги измисляме, преувеличаваме. Иначе четем ефектни романчета - кой кого ще убива. Това е подходящо за гари, автобуси и летища. Онзи, готиният дедектив, с пистолет в ръка, поразява нашето въображение повече от описанието на красив залез или есенен дъжд. Въпрос на предпочитание. Откъде да се вземат тези вдъхновители. Първо никой не ги знае, второ, изкуствено ни натрапват други мними спасители. Новоизникналият интерес към миналото - от модата през 60-те г., летните кина, военната служба, да оставим другите завръщания, е не само любопитство към миналото. Той е показател на нарастващо леко отегчение от настоящото. Сега пък и омразният "Кльон" - символ на тоталитаризма, стана потребен за нашата сигурност. Защото го правят другаде. Ами да не го бяхме разрушавали? А.Тойнби пише, че "внедряването на чужди модели в неподходяща социална среда може да има гибелни последствия за самата модернизация". Би следвало да сме повече селективни към "внасянето" на всякакви добродетели.

- Имаме ли основание да упрекваме днешните студенти, че им липсва идеализъм и вдъхновение, че са твърде прагматични и търсят реализация, водени от амбиция преди всичко за по-високи заплати?

- Идеализмът трудно се свързва с пазарната икономика. Звездите не искат хонорар, защото светят. Както учителят, така и професорът, не може да възстанови изцяло някогашното си обаяние. Нищо укорително, за тангото трябват двама. Това,че няма емблематични професори днес или са много малко, не означава, че те не са значими. Просто съотношението е друго. В нашия факултет враждувахме понякога помежду си, но всички бяхме личности. Не поради кой знае каква надареност, но поради симпатиите на студентите. Те правят името на професора!

Упреците ме удивляват. Ами нали тези, които са подготвени така, сме ги произвели ние. На кого тогава се гневим? Но има други упреци, които са основателни. Цялата обществена психоза е наситена с парите като индикатор на успех, ум и смисъл. Едва ли не поощряваме всички младежи да поемат за чужбина за повече пари. Но Родината е като майката. Когато тя е болна, вие не я напускате! Не можем да укоряваме тези хора, че се потапят в друг свят, но понякога патриархалният разговор със съседа през балкона за нас е повече стойностен, отколкото светски приеми където и да е другаде по света.

Когато едно общество е болно, то е слабо навсякъде. В Хартум и Сенегал няма престижни университети. Непознатите социални контрасти у нас се отразяват и в образованието. Първата гордост на всеки родител е да съобщи, че детето му учи в чужбина. Защо не при нас? А който се ражда беден, умира глупав.

 

Нашият гост:

Андрей Пантев е роден през 1939 г. в с. Раковица, Видинско.

Завършва история в СУ “Св. Кл. Охридски".

От 1982 до 1984 г. преподава балканска история в САЩ.

От 1984 г. е доктор на науките. Специализира в Англия и в САЩ.

През 1985 г. става професор в Историческия факултет на СУ.

Депутат в 39-ото, 40-ото и 41-вото НС от гражданската квота на Коалиция за България.

Има над 300 публикации и около 40 книги. През 2002 г. получава награда “Голям Платонов Нобел на века” на Световната академия “Платон”.

Внимание! Джипита алармират: Вирусите ни хващат за гърлото

http://pik.bg/внимание-джипита-алармират-вирусите-ни-хващат-за-гърлото-news420198.html

Внимание! Джипита алармират: Вирусите ни хващат за гърлото

Дихателните вирусни инфекции настъпват стремително. Личният лекар д-р Георги Цигаровски твърди, че от миналия понеделник вече преглежда по 7 души на ден, докато по време на епидемия бройката е между 11-20, предаде Марица.бг. Според лекаря бройката е показателна за увеличение на острите респираторни заболявания. Хората се оплакват от болки в гърлото, втрисане, температура до 38 градуса. При някои има мускулни и ставни болки. Общопрактикуващият лекар допълва, че все още има пациенти с разстройство и стомашни неразположения - опашката на летните неволи.

Според Районната здравна инспекция в Пловдив за седмицата от 5 до 11 октомври има 186 случая на остри респираторни заболявания сред наблюдаваните практики. Стойностите са далече от епидемичните. От 1 ноември специалистите в РЗИ започват да следят цифрите всеки ден, за да са готови за реакция при значително увеличение. Лекарите напомнят, че да се постави точна диагноза, освен клиничната картина, са необходими и лабораторни изследвания, защото много инфекциозни заболявания започват като "банални" настинки с грипоподобни симптоми.

Националният консултант по епидемиология професор Мира Кожухарова вече направи прогноза, че грипът може да ни връхлети по-рано, а именно около края на годината. Пикът на заболелите в Пловдив обикновено е през януари или началото на февруари.

Започва модернизацията на газовото хранилище в Чирен

http://offnews.bg/news/n_1/n_576103.html

Започва модернизацията на газовото хранилище в Чирен, съобщи Министерството на енергетиката. Началото й ще постави прокарването на нов експлоатационен сондаж Е-72. Проектът предвижда два нови сондажа, с които да се увеличат възможностите за дневен добив и нагнетяване на природен газ.

Ето къде спират водата в София днес

http://pik.bg/ето-къде-спират-водата-в-софия-днес-news420223.html

Ето къде спират водата в София днес

Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на компанията. Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Оборище“, Център, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Оборище“ от ул. „Буная“ до бул. „Ситняково“, по ул. „Каймакчалан“ от ул. „Буная“ до бул. „Ситняково”. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Каймакчалан“ ъгъла с ул. „Лисец“.

На 20 октомври, вторник, във връзка с пресвързване на уличен водопровод на ул. „Логачка“, кв. „Бенковски“, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 16:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Зеленска“, ул. „Оралица“, ул. „Логачка“, ул. „Крушица“, ул. „Календерска“, ул. „Веле Митрев“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Зеленска“ ъгъла с ул. „Крушица“.

На 20 октомври, вторник, във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. 332 ,жк. „Люлин“ 8 , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. 332 и ул. 328. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 328 ъгъла с ул. 332.

На 20 октомври, вторник, във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Искър“, Център, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бул. „Васил Левски“, ул. „Стара планина“, ул. „Петра“, бул. „Данаил Николаев“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Бели Искър“ ъгъла с ул. „Христо Ковачев“.

На 20 октомври, вторник, във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Св. Горазд“ кв. „Драгалевци“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Св. Горазд“, ул. „Ваклинец“, по ул. „Ябълкова градина“ от ул. „Отец Генади“ до ул. „Св. Горазд“, ул. „Крушова градина“, ул. „Еловица“, ул. „Кимчовец“, ул. „Гергьовче“, ул. „Ненчо Балкански“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Захари Зограф“ ъгъла с ул. „Св. Горазд“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги. На 20 октомври, вторник, във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Бялата могила“ ,кв. „Гниляне“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Смолничето“, ул. „Лозята“, ул. „Бялата могила“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Христо Ботев“ ъгъла с ул. „Бялата могила“.

На 20 октомври, вторник, във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Бeсарабия“ ,кв. „Христо Ботев“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Рилска обител“, ул. „Витиня“, ул. „Стоян Попов“, бул. „Ботевградско шосе“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Бесарабия“ ъгъла с ул. „Стоян Попов“.

На 20 октомври, вторник, във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Долна махала“ ,кв. „Бенковски“, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 17:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Глас народен“, Обрадовски път, ул. „Селска поляна“, ул. „Лазар Михайлов“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Обрадовски път“ ъгъла с ул. „Селска поляна“.

На 20 октомври, вторник, във връзка с монтаж на водомерни възли в местност „Св. Димитър“, с. Лозен, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: местност „Свети Димитър“ – след манастира. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред манастира.

На 20 октомври, вторник, във връзка с диагностика на уличен водопровод на ул. „Еделвайс“, с. Мрамор, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 15:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Еделвайс“ и ул. „Теменужка“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Еделвайс“ ъгъла с ул. „Иван Вазов“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 20 октомври, вторник, във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Панайот Пипков“ ,кв. „Драгалевци“, се налага спиране на водоподаването от 9:0 0 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Панайот Пипков“ от ул. „Христина Морфова“ до ул. „Крушова градина“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Панайот Пипков“ ъгъла с ул. „Къпина“.

Саудитска Арабия и Русия пред сблъсък за петролния пазар

http://asia.actualno.com/Sauditska-Arabija-i-Rusija-pred-sblysyk-za-petrolnija-pazar--news_502481.html

Докато президентът Владимир Путин се опитва отново да превърне Русия в голям играч в Близкия изток, Саудитска Арабия започва настъпление на традиционен руски терен, доставяйки евтин суров петрол на Полша. Европейските търговци и нефтопреработватели потвърждават, че Саудитска Арабия предлага своя нефт на много ниски цени, което го прави по-привлекателен от руския. И макар повечето рафинерии в Източна Европа да зависят в момента от руския суров нефт, руските петролни компании неслучайно се

Гонзо: Феновете на ЦСКА трябва да имат претенции към шефовете си

http://bgfootball.actualno.com/Gonzo-Fenovete-na-CSKA-trjabva-da-imat-pretencii-kym-shefovete-si-news_502484.html

Спортният директор на "Левски" Георги Иванов разкри, че е имал вътрешна информация за смяната, която ще направи Лудогорец в двубоя между двата тима. Разградчани пуснаха като титуляр юношата Венцислав Керчев, за да бъде изпълнено условието на БФС,  но само няколко минути по-късно младокът беше сменен. Гонзо коментира борбата за първото място, както и ситуацията около ЦСКА. "Ние знаехме, че те ще направят смяна в началото. Имахме вътрешна информация от Лудогорец. За нас бе ясно и не бе изн

Неуморната изследователка Дора се завръща с още по-забавно приключение

http://books.actualno.com/Neumornata-izsledovatelka-Dora-se-zavryshta-s-oshte-po-zabavno-prikluchenie-news_502487.html

Неуморната изследователка Дора се завръща с още по-забавно детско приключение. Книжката ще зарадва всички малчугани, които обичат да се маскират! „Хайде да играем! Хоп и маските изскачат!“ (24 стр., 6.99 лв.) съдържа маски на четирима от любимите герои на децата. Дора, Ботичко, Раницата и Картата се впускат в чудни приключения заедно и се справят с трудности безчет. Вашето дете може да се присъедини към тях в тази вълнуваща история, като си направи маска и се престори на Дора, Ботич

Мая Манолова вече официално е омбудсман

http://politics.actualno.com/Maja-Manolova-veche-oficialno-e-ombudsman-news_502488.html

Мая Манолова встъпи в длъжността омбудсман на Република България, предаде "Фокус". Досегашният, заемащ поста омбудсман Константин Пенчев връчи букет с цветя на Манолова и й пожела успех. "За мен е чест да бъда третият поред национален омбудсман на Република България. Макар и 10-годишна, институция не е в детските си обувки", заяви Манолова. Тя подчерта, че това е благодарение на Гиньо Ганев, който е положил началото на институцията и Константин Пенчев, който я е развил и й е придал солидност, з

Среднощен екшън в Дупница! Кандидати за кметове преследват апаши

http://kustendil.actualno.com/Srednoshten-ekshyn-v-Dupnica-Kandidati-za-kmetove-presledvat-apashi-news_502490.html

Истински екшън се разигра тази нощ в Дупница. Кандидати за кметове и общински съветници преследваха и заловиха апаши, които разнасяха нелегално по пощите листовка "ОТ зор", видя репортер на Actualno.com. Осемстраничният "вестник" е пълен със статии, набедяващи почти всички опоненти на ГЕРБ за Дупница, уронвайки техния авторитет. Сред тях са кандидатът за кмет на Дупница, издигнат от Инициативен комитет д-р Иван Ибришимов, който е депутат в 43-ото Народно събрание, инж. Костадин Костадинов, също

Пуснаха Оскар Писториус от затвора (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5058525

Южноафриканският олимпийски и параолимпийски атлет Оскар Писториус излезе от затвора и се намира под домашен арест. Това става почти година след като бе осъден за убийството на приятелката си, съобщи БиБиСи. Очаква се той да прекара останалата част от петгодишната присъда в дома на чичо си в Претория.

Нова телевизия с екслузивен репортаж от Игнатиево за джебчиите и изборите

http://petel.bg/Nova-televiziya-s-eksluziven-reportazh-ot-Ignatievo-za-dzhebchiite-i-izborite__131063

Кадър Нова тв Васил е мъж и съучастник на джебчийката Евгения от Игнатиево, разказва Нова телевизия. Двамата са си построили палат с...

От сушата: Храм на 400 години изплува от язовир в Мексико (Видео)

http://petel.bg/Ot-sushata--Hram-na-400-godini-izpluva-ot-yazovir-v-Meksiko--Video-__131069

Исторически паметник от 16-и век отново е достъпен за наблюдение след продължително засушаване в Мексико. Стените на църква, строена...

Гигантски астероид с необичайна скорост преминава покрай Земята само след броени дни

http://petel.bg/Gigantski-asteroid-s-neobichayna-skorost-preminava-pokray-Zemyata-samo-sled-broeni-dni__131071

Огромен астероид ще прелети сравнително близо до Земята на 31 октомври, съобщи порталът Gizmag.com. Небесното тяло е забелязано от специалисти...

Братчето на прегазения Петьо целува снимката му за лека нощ

http://petel.bg/Bratcheto-na-pregazeniya-Peto-tseluva-snimkata-mu-za-leka-noshh__131073

Снимка: Булфото, архив По-малкото братче на прегазения в Панагюрище 6-годишен Петьо Гевечанов всяка вечер целува снимката на батко си и...

Китай продължава с хакерските атаки срещу САЩ въпреки споразумението

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/10/20/2632272_kitai_produljava_s_hakerskite_ataki_sreshtu_sasht/?ref=rss


Компанията за киберсигурност CrowdStrike обяви, че американски фирми продължават да са обект на китайски хакерски атаки въпреки подписаното споразумение между двете страни правителствата да не участват в корпоративен шпионаж, съобщава онлайн изданието CNET.

Преди няколко седмици Китай и САЩ се споразумяха правителствата им да не използват хакерски атаки срещу компании. CrowdStrike обаче твърди, че има данни за 11 американски компании, които са станали обект на кибератаки от свързани...

Димитър Христов: Обществените обсъждания трябва да са в удобно време за гражданите, а не за администрацията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5058451

Офисът на Български демократичен център ще е отворен за хората и след кампанията, уверява водачът на листата в Бургас

Димитър Христов е роден на 3-ти август 1969 година. Завършил е Икономически университет Варна, специалност
Офисът на Български демократичен център ще е отворен за хората и след кампанията, уверява водачът на листата в Бургас Димитър Христов е роден на 3-ти август 1969 година. Завършил е Икономически университет Варна, специалност "Международни икономически отношения" и ВВМУ "Никола Й. Вапцаров", специалност ""Експлоатация и ремонт на корабна техника".

Преглед на печата - 20 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=304270

Разпитът на премиера Бойко Борисов в прокуратурата заради пропуснатия руски самолет към Сирия е сред водещите теми за вестниците във вторник. „Прокурорът го "въртял" час и половина "Мога да уверя тези, които са пуснали сигнала, че благодарение на нашите действия, а те са били законни, сме предотвратили преминаването на такива самолети.

Британската журналистка, открита мъртва на летището в Истанбул, смятала, че е цел на "Ислямска държава"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5058523

Бивша журналистка от БиБиСи, открита мъртва на летището в Истанбул, по-рано е споделяла с близки опасенията си, че се е превърнала в цел на „Ислямска държава“. Това стана ясно след като нейният брат изрази своите съмнения за „странните обстоятелства“ около смъртта й, пише "Телеграф", цитиран от Фокус.

Нешо Бончев пише на Дринов: Българите ще ти целуват ръцете

http://www.cross.bg/drinov-bonchev-bulgarskata-1484901.html

/КРОСС/През 1869 г. Марин Дринов завършва един от основните си трудове - „Поглед върху произхождението на българския народ и началото на българската история". Той е отпечатен и веднага разпространен в българските земи, в Константинопол и в Москва. Нешо Бончев пише на Дринов: „Българите ще ти целуват ръцете". През 1869 г. Дринов издава и друг свой основополагащ за родната наука труд - „Исторически преглед на Българската църква от самото й начало до днес". На днешната дата, 20 октомври, през далечната 1838 г. е роден българският историк и филолог Марин Дринов, един от основоположниците на българската историография, член-съосновател и първи председател на Българското книжовно дружество, днес Българска академия на науките. На негово име е наречено. издателството на БАН

Как да правим планове без да разсмиваме Бога

http://www.grreporter.info/kak-da-pravim-planove-bez-da-razsmivame-boga/18071

Слънцето и неговият ход по зодиака е факторът, според който можете да си планирате различни неща в живота. Преминавайки целия зодиакален кръг за една година, Слънцето осветява последователно всички житейски области, енергизира ги и по този начин им придава жизнена сила.

прочети повече

Откритата мъртва британска журналистка на летището в Истанбул се страхувала, че е цел на "Ислямска държава" (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5058516

Бивша журналистка от БиБиСи, открита мъртва на летището в Истанбул, по-рано е споделяла с близки опасенията си, че се е превърнала в цел на „Ислямска държава“. Това стана ясно след като нейният брат изрази своите съмнения за „странните обстоятелства“ около смъртта й, пише "Телеграф", цитиран от Фокус.

До 2 седмици решават за коледните добавки към пенсиите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5058514

До 2 седмици ще бъде решено кой получава коледни надбавки към пенсията.
До 2 седмици ще бъде решено кой получава коледни надбавки към пенсията. "И аз искам всички да получат пари, но просто няма как да се получи. В началото на ноември ще бъде решено в зависимост от изпълнението на бюджета", заяви вицепремиерът Ивайло Калфин по Нова тв. Той потвърди новината на "24 часа",

Американски войници разбили с танк вратите на болница в Афганистан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5058512

Американски войници са разбили с танк вратите на болницата на хуманитарната организация „Лекари без граници“ в афганистанския град Кундуз миналата седмица, за да влязат в района на медицинското заведение, бомбардирано по-рано от ВВС на Съединените щати, съобщи Ройтерс, като се позовава на говорител на Пентагона.
Американски войници са разбили с танк вратите на болницата на хуманитарната организация „Лекари без граници“ в афганистанския град Кундуз миналата седмица, за да влязат в района на медицинското заведение, бомбардирано по-рано от ВВС на Съединените щати, съобщи Ройтерс, като се позовава на говорител на Пентагона.

20 октомври в историята

http://www.cross.bg/imperator-priklyuchva-oblast-1484900.html

/КРОСС/ 1740 г. - Мария Тереза се възкачва на трона на Австрия. Франция, Прусия, Бавария и Саксония отказват да уважат завещанието на нейния баща Карл VI, император на Свещената римска империя, и започва Войната за австрийското наследство. 1865 г. - Отава става столица на Канада.1876 г. - С примирие приключва Сръбско-турската война.1894 г. - На престола се изкачва последният руски император - Николай II.1915 г. - В Божурище е открито първото училище за пилоти в България.1923 г. - Осъществен е първият полет на спортния самолет АНТ-1.1932 г. - В Далечния изток на СССР са създадени като административни единици Амурска област и Камчатска област. 1941 г. - Втората световна война: Хиляди цивилни са избити от нацистите по време на разстрелите в Кралево и Крагуевац в окупираната Югославия.1944 г. - В Гватемала започва народно въстание срещу диктатурата, което приключва с успех едва през 1954 г. 1945 г. - Жените във Франция получават право да гласуват в избори.1951 г. - Издадена е Заповед № 53, с която се сформира българска национална доброволческа рота № 4093.1955 г. - В София е учреден Съюз на българските журналисти.1968 г. - Бившата първа дама на САЩ Жаклин Кенеди се омъжва за корабния магнат Аристотел Онасис. 1971 г. - Канцлерът на ФРГ Вили Бранд е удостоен с Нобелова награда за мир.1973 г. - Английската кралица Елизабет II открива официално прочутата опера в Сидни, Австралия.2004 г. - На пазара излиза първата версия на Ubuntu Linux.2011 г

Рождениците днес

http://www.cross.bg/dimitur-aktyor-bivsh-1484899.html

/КРОСС/Албена Врачанска - композитор, пианист Бате Енчо - актьор, тв водещ Виктор Калев - актьор Димитър Ангелов - предс. на фенклуба на ЦСКА Димитър Косев - пианист Здравко Митев - футболист Иван Гюргинчев - бивш кмет на Кюстендил Йордан Христосков - бивш управител на НОИ Нонка Матова - шампион по спортна стрелба Петър Гецов - дир. на И-та за космич. изследвания проф. Румен Байрактаров - композитор проф. Тома Върбанов - художник Сашко Гаврилов - цигулар, педагог Стоян Пумпалов - футболист Харалампи Харалампиев - поет

Американски войници разбили с танк вратите на болница в Афганистан

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5058508

Американски войници са разбили с танк вратите на болницата на хуманитарната организация „Лекари без граници“ в афганистанския град Кундуз миналата седмица, за да влязат в района на медицинското заведение, бомбардирано по-рано от ВВС на Съединените щати, съобщи Ройтерс, като се позовава на говорител на Пентагона.
Американски войници са разбили с танк вратите на болницата на хуманитарната организация „Лекари без граници“ в афганистанския град Кундуз миналата седмица, за да влязат в района на медицинското заведение, бомбардирано по-рано от ВВС на Съединените щати, съобщи Ройтерс, като се позовава на говорител на Пентагона.

Либералите спечелиха изборите в Канада, ще има правителство на мнозинството

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/20/2632283_liberalite_specheliha_izborite_v_kanada_shte_ima/?ref=rss


Либералната партия на Канада решително печели парламентарните избори в страната, като така сложиха край на деветгодишното управление на консерваторите, предаде Би Би Си, позовавайки се на първите частични резултати.

Либералите, водени от Джъстин Трюдо, са водещи в 189 избирателни района.

Синът на покойния премиер Пиер Трюдо вече е готов да формира правителство на мнозинството, прогнозираха канадските медии.

Досегашният премиери и лидер на консеваторите Стивън...

Владимира Янева се изправя пред съда

http://offnews.bg/news/n_1/n_576093.html

Второ заседание по делото за незаконните СРС-та от разработката " Червеи " ще се проведе днес. Подсъдим в него е бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева. Заедно с нея пред съда ще се изправи и бившият шеф на отдел "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Според прокуратурата Янева незаконно е удължила срока за прилагане на СРС до 300 дни. Разрешенията са били за следене на централния полицейски регистър. Янева е дала позволение да се използват всички средства, предвидени в закона, за следене на системата. Аферата "Червеи" беше един от най-големите скандали миналата година. Разработката беше посочена като заплаха за националната сигурност, тъй като била пробита информационната система на МВР, данните "изнесени". Официално поводът за старт на тази разработка бил да се проследи дали и кой служител на МВР изнася информация към криминални среди. До това разкритие обаче не се стигна. Единствено стана ясно, че е следено кой е имал достъп до регистъра и това е ставало незаконно.  Делото е секретно и ще се гледа при закрити врата от съдия Иван Коев, който произнесе оправдателната присъда на бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. 

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/sofiya-provede-zala-1484898.html

/КРОСС/ *** Враца. От 11.00 часа с прокарването на нов експлоатационен сондаж Е-72 ще бъде дадено началото на процеса по модернизация на подземното газово хранилище в Чирен. Официалната церемония ще се състои на сондажната площадка в близост до село Чирен. На събитието ще присъстват министърът на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов, представители на местния бизнес и други. Поканени за участие са министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. *** София. От 13.00 часа в зала 6 на НДК ще се проведе Националната кампанията „Бизнесът на светло за по-добро бъдеще" на КРИБ и КНСБ. Дискусията се организира по съвместна инициатива на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев и министъра на туризма Николина Ангелкова.  *** София. От 14.00 часа в конферентната зала на 5-тия етаж в сградата на Министерството на младежта и спорта министърът Красен Кралев и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов ще представят правителствената програма „За здраво поколение" и проектозакон за „Данък обществено здраве".  *** София. От 09.00 часа ще се проведе редовното заседание на Министерски съвет. *** София. От 10.00 часа в конферентната зала на омбудсманската институция с адрес ул

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/tema-vladimir-zhivo-1484897.html

/КРОСС/Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Как герои от разследването за джебчийската мафия в Игнатиево се оказаха кандидати за местната власт? Тема: Социалният министър Ивайло Калфин - ще има ли коледни добавки за пенсионерите и за кого ще има пари в новия бюджет? Тема: И Тодор Славков - в надпреварата за общински съветници? Защо внука на Тодор Живков да влиза в политиката? Тема: „Пълен абсурд" с Румен Бахов на живо - що е то велоалея и има ли почва в Плевен? Тема: Как да гласуваме на изборите и референдума - демонстрация в студиото Тема: Започват концертите на живо в X Factor - гостуват Саня, Криско и Маги Халваджиян   TV7, „Добро утро, България" Тема: Въпреки че листата по дърветата още са зелени, „Топлофикация София" пуска парното от днес. Опитва ли се общинското дружество да закърпи катастрофалното си финансово положение на наш гръб, като си гарантира октомврийска сметка? За това ще говорим след новините в 7:30 с експертите Владимир Каролев, Георги Христов и Ангел Минев. Очакваме и синоптика Симеон Матев, за да сме напълно обективни в разсъжденията. Тема: Четвърти в Европа, но първи в сърцата ни! Капитанът на националния отбор по волейбол Владимир Николов със своята равносметка за европейското първенство в София. Тема: Каква е разликата между стоп патрона и бойния патрон - демонстрация на живо. Тема: И още: Бившият директор на Националната разузнавателна служба ген

Къде КАТ-Варна ще следи днес - 20 октомври за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=304210

Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес - 20 октомври, за превишена скорост в града и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 09:30ч.-10:30ч. АМ 2 – п.в. Слънчево 09:30ч.-10:30ч. Път I-9 км.129+500 -разклона за с.

Пламна сграда с български работници в Германия, има ранени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5058506

Дванадесет души са получили изгаряния, след като в сграда в Гуденсберг, Германия, обитавана предимно от работници от България и Полша, е избухнал пожар, съобщи Франс прес. По данни на германската полиция, петима от пострадалите са сериозно ранени от огнената стихия, бушувала в наполовина дървената сграда.

Манолова днес ще встъпи официално в длъжността омбудсман на Република България

http://pik.bg/манолова-днес-ще-встъпи-официално-в-длъжността-омбудсман-на-република-българия-news420217.html

Манолова днес ще встъпи официално в длъжността омбудсман на Република България

От 10.00 часа в конферентната зала на омбудсманската институция с адрес ул. „Джордж Вашингтон” №22 ще се състои официалното встъпване в длъжност на новия омбудсман на Република България Мая Манолова.

На кратка церемония в присъствието на медии и служители от администрацията на институцията, Константин Пенчев ще предаде на Мая Манолова поста омбудсман на Република България.
От 11.00 до 12.30 часа Мая Манолова ще се срещне с представители на граждански организации на хора с увреждания, родители на деца с увреждания и представители на животновъдни сдружения, които са потърсили за съдействие омбудсмана.

От 13.30 до 17.00 часа на същия ден, Мая Манолова организира първата си приемна с граждани в сградата на ул. „Джордж Вашингтон” №22.

На следващия ден – 21 октомври 2015 г. (сряда) от 13.30 до 17.00 часа, Мая Манолова отново ще приема граждани в сградата на ул. „Джордж Вашингтон” №22.

Издирват секси призрак, оставил отпечатъци в музей

http://curious.actualno.com/Izdirvat-seksi-prizrak-ostavil-otpechatyci-v-muzej-news_502466.html

Ловците на духове от британския Девън търсят "най-секси призрака в света". Полтъргайст, който прилича на полугола блондинка, се появил в местния исторически музей и оставил отпечатъци от пръсти от вътрешната страна на саркофаг с мумия, съобщава Metro. Според служителите на музея Торки, в който освен останалото е изложена и древноегипетска мумия, появата на призрака в залата с експонати била фиксирана от камерите. Местните специалисти по аномални явления говорят, че еротичната полупрозрачна фигу

Григор започва тази вечер участието си в Стокхолм

http://tennis.actualno.com/Grigor-zapochva-tazi-vecher-uchastieto-si-v-Stokholm-news_502480.html

Тази вечер Григор Димитров ще стартира участието си на турнира в Стокхолм с мач срещу сръбския квалификант Филип Крайнович. Най-добрият ни български тенисист спечели турнира в шведската столица през 2013 г., а това бе първият му триумф в турнир на АТР. Двамата с Крайнович са се срещали само веднъж като българинът го победи в три сета, в мач който се игра този сезон в Акапулко. При успех срещу 94-ия в света сърбин Гришо ще играе във втори кръг с Даниел Муньос де ла Нава или Ярко Ниеминен. Евен

Сблъсъци в Дрезден на митинг ПЕГИДА

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/sblysyci-v-drezden-na-miting-pegida-6044056

Хиляди привърженици и противници на движението се събраха на първата годишнина от създаването на формацията

НСИ отбелязва Световния ден на статистиката

http://pik.bg/нси-отбелязва-световния-ден-на-статистиката-news420215.html

НСИ отбелязва Световния ден на статистиката

Националният статистически институт и териториалните статистически бюра ще отбележат днес Световния ден на статистиката с дискусии с ученици и студенти в различни учебни заведения в страната, съобщиха от НСИ.

Темата на разговорите ще бъде "По-добри данни. По-добър живот". Тя и е зададена като слоган на тазгодишния статистически ден. В София дискусията ще се състои в Университета за национално и световно стопанство от 10.00 часа. В дискусията ще участват председателят и заместник-председателят на НСИ Сергей Цветарски и Богдан Богданов, заместник-ректорите на УНСС проф. Веселка Павлова и проф. Валентин Гоев, експерти от НСИ и студенти от специалност "Статистика и иконометрия" във висшето училище.

Датата 20 октомври е определена за Световен ден на статистиката с резолюция от Общото събрание на ООН през 2010 г. България, като една от 55-те държави съавтори на резолюцията, се включва в честването на Световния ден на статистиката.

Пламна сграда с български работници в Германия, има ранени (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5058499

Дванадесет души са получили изгаряния, след като в сграда в Гуденсберг, Германия, обитавана предимно от работници от България и Полша, е избухнал пожар, съобщи Франс прес. По данни на германската полиция, петима от пострадалите са сериозно ранени от огнената стихия, бушувала в наполовина дървената сграда.

Над 7000 са изчезнали в "несъществуващ" затвор в Чикаго

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5058497

Американската полиция е накарала да „изчезнат“ повече от 7 хиляди души в несъществуващ по документи затвор в Чикаго. Той е използван за незаконни разпити, като вкарваните там хора са два пъти повече, отколкото сочат предишни доклади, пише "Гардиън", цитиран от "Фокус".
От август 2004 до юни 2015 година,
Американската полиция е накарала да „изчезнат“ повече от 7 хиляди души в несъществуващ по документи затвор в Чикаго. Той е използван за незаконни разпити, като вкарваните там хора са два пъти повече, отколкото сочат предишни доклади, пише "Гардиън", цитиран от "Фокус". От август 2004 до юни 2015 година,

Пуснаха от затвора паралекоатлета Оскар Писториус

http://frognews.bg/news_100258/Pusnaha-ot-zatvora-paralekoatleta-Oskar-Pistorius/

Южноафриканският паралекоатлет Оскар Писториус беше освободен от затвора и поставен под домашен арест, като ще има един час свободно време на ден.

12 души са пострадали при пожар в жилище на български и полски имигранти в Германия

http://petel.bg/12-dushi-sa-postradali-pri-pozhar-v-zhilishhe-na-balgarski-i-polski-imigranti-v-Germaniya__131066

Илюстрация: Булфото Най-малко 12 души пострадаха при пожар в сграда, в която са живели работници от България и Полша в германския град...

Кучетата произлизат от Централна Азия, сочи ново проучване

http://petel.bg/Kuchetata-proizlizat-ot-TSentralna-Aziya--sochi-novo-prouchvane__131067

Илюстрация: Булфото Следите на произхода на съвременните кучета водят към Централна Азия, според едно от най-цялостните генетични...

23-ма футболисти останаха в битката за "Златната топка"

http://petel.bg/23-ma-futbolisti-ostanaha-v-bitkata-za-Zlatnata-topka__131068

Специална комисия на ФИФА и експерти на френското списание „Франс Футбол” съкратиха от 59 до 23 имена списъка с номинираните за „Златната...

След сушата: Храм на 400 години изплува от язовир в Мексико (Видео)

http://petel.bg/Sled-sushata--Hram-na-400-godini-izpluva-ot-yazovir-v-Meksiko--Video-__131069

Исторически паметник от 16-и век отново е достъпен за наблюдение след продължително засушаване в Мексико. Стените на църква, строена...

Над 7000 са изчезнали в "несъществуващ" затвор в Чикаго

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5058492

Американската полиция е накарала да „изчезнат“ повече от 7 хиляди души в несъществуващ по документи затвор в Чикаго. Той е използван за незаконни разпити, като вкарваните там хора са два пъти повече, отколкото сочат предишни доклади, пише
Американската полиция е накарала да „изчезнат“ повече от 7 хиляди души в несъществуващ по документи затвор в Чикаго. Той е използван за незаконни разпити, като вкарваните там хора са два пъти повече, отколкото сочат предишни доклади, пише "Гардиън", цитиран от "Фокус". От август 2004 до юни 2015 година,

Пускат парното в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_576087.html

От днес "Топлофикация София" започва да пуска поетапно парното. Първо ще бъдат отоплени болниците, детските градини и училищата, след това жилищата, а най-накрая административните и обществените сгради. От столичната "Топлофикация" напомнят на клиентите си да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите си, за да не се налага обезвъздушаване на отоплителните тела след пускане на отоплението. Потребителите трябва да проверят и уредите си за дялово разпределение. В случай, че дисплеят им е угаснал, клиентите трябва да се обърнат към фирмата си за дялово разпределение. Необходимо е да се приключат всички ремонти по вътрешната отоплителна инсталация и да запълнят източените инсталации. Отоплението няма да бъде включено в сградите, в които вътрешната отоплителна инсталация не е запълнена, защото това означава, че в някое жилище ремонтът все още не е приключил. Ако има потребители, които не желаят парното им да бъде пуснато все още, те трябва да подадат в обслужващия ги топлорайон заявление и подписано от общото събрание на етажната собственост решение за това.

Най-важното от Варна във вчерашния 19 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=304238

Готов е покривът на Юнашкия салон във Варна Ремонтните дейности на една от спортните емблеми в града - Юнашкия салон, се движат в срок. Това съобщава арх. Пламен Аврониев, който е част от проектантския екип. Вече напълно е изграден новият покрив на сградата, положена е изцяло хидроизолацията и дренажната система в основите, научи Moreto.

Истина или лъжа: Отнели шофьорската книжка на Иво Аръков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5057526

Иво Аръков е без шофьорска книжка и затова не сяда зад волана на собствения си автомобил, писа жълт седмичник преди дни. Според изданието актьорът дори си е наел шофьор. Книжката му била отнета заради тежко нарушение на пътя.

Лъжа е, каза Иво Аръков веднага щом разбра за материала от жълтия седмичник и се разсмя.
Иво Аръков е без шофьорска книжка и затова не сяда зад волана на собствения си автомобил, писа жълт седмичник преди дни. Според изданието актьорът дори си е наел шофьор. Книжката му била отнета заради тежко нарушение на пътя. Лъжа е, каза Иво Аръков веднага щом разбра за материала от жълтия седмичник и се разсмя.

Николай Димитров: Сезонната заетост е проблем за много хора в община Несебър, затова е важно да откриваме работни места

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5058446


„Несебър днес е модерна европейска община. Удобствата, спокойствието и качеството на живот и в по-малките селища във вътрешността не отстъпват по нищо. Социалните услуги достигат до всички жители на общината. Едно от нещата, които през изминалите години постигнахме с Общинската администрация и Общинския съвет,
„Несебър днес е модерна европейска община. Удобствата, спокойствието и качеството на живот и в по-малките селища във вътрешността не отстъпват по нищо. Социалните услуги достигат до всички жители на общината. Едно от нещата, които през изминалите години постигнахме с Общинската администрация и Общинския съвет,

Участници в X factor: Ще пеем на живо - притесняваме се!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5058025

Ден преди първия си голям концерт участници в музикалното предаване X factor се срещнаха със свои фенове от столичното 120-о основно училище „Г. С. Раковски”. „Много искам да приличам на Анджи или Дарина. И двете са ми любимки и не знам коя ми харесва повече”, каза вчера 12-годишнта Мария. Третокласникът Иво също е фен на X factor,
Ден преди първия си голям концерт участници в музикалното предаване X factor се срещнаха със свои фенове от столичното 120-о основно училище „Г. С. Раковски”. „Много искам да приличам на Анджи или Дарина. И двете са ми любимки и не знам коя ми харесва повече”, каза вчера 12-годишнта Мария. Третокласникът Иво също е фен на X factor,

Мая Манолова встъпва в длъжност

http://frognews.bg/news_100257/Maia-Manolova-vstapva-v-dlajnost/

Новият омбудсман на България Мая Манолова встъпва в длъжност. Бившият депутат от БСП ще приеме официално поста от досегашния обществен защитник Константин Пенчев. Той пък от своя страна става член на Конституционния съд.

Българските цигари: десет въпроса

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/10/20/2632258_bulgarskite_cigari_deset_vuprosa/?ref=rss


1. От симпатизантите на ГЕРБ към партийното ръководство и премиера Борисов: както винаги ни изненадахте приятно с държавната подкрепа към тютюневия и цигарения бранш – бихте ли споделили кои други сектори да очакват подобни преференции, за да се позиционираме и ние? Сега след щедрите, подкрепени от ГЕРБ, реверанси към родните производители на цигари, където акционер е депутат от опозиционната ДПС, очаквате ли отлив на избиратели от ДПС към ГЕРБ или поне подкрепа на изборите от работниците и...

2 177 станаха жертвите на блъсканицата по време на хаджа в Саудитска Арабия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5058489

Броят на жертвите при масовата блъсканица по време на хадж в Саудитска Арабия достигна 2 177 души, съобщава "Уошингтън пост".
Броят на жертвите продължава да се увеличава след бедствието, случило се на 24 септември в покрайнините на Мека, като различни страни продължават да идентифицират тела и продължават работата по установяването на това,
Броят на жертвите при масовата блъсканица по време на хадж в Саудитска Арабия достигна 2 177 души, съобщава "Уошингтън пост". Броят на жертвите продължава да се увеличава след бедствието, случило се на 24 септември в покрайнините на Мека, като различни страни продължават да идентифицират тела и продължават работата по установяването на това,

Мая Манолова встъпва в длъжност омбудсман, протестиращи няма да я пуснат

http://offnews.bg/news/n_1/n_576084.html

Новият омбудсман на България Мая Манолова встъпва в длъжност днес. Бившият депутат от БСП ще приеме официално поста от досегашния обществен защитник Константин Пенчев, който беше избран за член на Конституционния съд.  Манолова беше избрана от парламента в края на юли, което доведе до протести. Причината е, че изборът е бил непрозрачен и е резултат на партийни договорки. За днес също е насрочен протест пред сградата на омбудсмана. Призивът е Мая Манолова да не бъде допусната до работното си място.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване