Реформаторите пак внесоха спорния проект за радикална промяна на АПК

http://pik.bg/реформаторите-пак-внесоха-спорния-проект-за-радикална-промяна-на-апк-news422301.html

Реформаторите пак внесоха спорния проект за радикална промяна на АПК

Десет народни представители от Реформаторския блок отново са внесли в деловодството на Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс. 
Това е станало по-малко от седмица, след като депутати, основно от ДБГ, оттеглиха първоначалния вариант, който предизвика сериозни критики в юридическите среди. 
Вече близо месец от Министерството на правосъдието не са взели отношение по предлаганите радикални законодателни промени, които освен, че засягат работата на Върховния административен съд, се отнасят до правото на обжалване на данъчни актове, а според юристи може да доведе и до ограничаване правото на достъп до правосъдие на граждани, които не разполагат с големи финансови възможности.
Една от най-спорните идеи, които срещнаха отпор при първоначалния вариант – увеличението на съдебните такси при обжалване по административни дела, е била доразработена. В мотивите към промените изрично се посочва, че сумата от 90 лв., която гражданите ще плащат за касационно обжалване по административни дела и таксата от 1400 лв. за организациите и държавните органи, са “поносими”. “И съвсем нормално е, който е недоволен, но не от администрацията, а от произнасянето на съда, да внесе относително неголяма сума”, посочват в мотивите десетте народни представители от Реформаторския блок, сред които само трима са с юридическо образование. Вносителите са намалили драстично таксата за касационно обжалване на ревизионни актове. В края на септември те предлагаха тя да е 4% по делата за ревизионни актове, обществени поръчки и решения на КЗК. Сега предлагат по ревизионни актове да е 1,5%, а по обществени поръчки 1%.
Както и в първоначалния вариант, така и сега, вносителите на законопроекта, многократно уточняват, че идеите им са свързани основно с облекчаване работата на ВАС, както и практическо въвеждане на електронното правосъдие при известяване на страните по делата, включително чрез SMS.
Припомняме, че първоначалният вариант за промяна на АПК бе оттеглен преди седмица, заради множеството критики на юристи, които в поредица от интервюта и статии в специализирани издания обявиха предложенията дори за лобистки. Както и през септември, така и в този случай, половината от депутатите от Реформаторския блок, основно от ДСБ, не са сложили подписите под законопроекта. Не е известна позицията на партията-мандатоносител ГЕРБ по предложения повторно проект, както и на Министерството на правосъдието. 

Путин обвини Запада в „двойна игра“ по отношение на терористите в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/68649/Putin-obvini-Zapada-v-dvoina-igra-po-otnoshenie-na-teroristite-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Руският президент Владимир Путин обвини Запада в „двойна игра“ по отношение на терористичните групи в Сирия, където водена от САЩ коалиция извършва въздушни нападения срещу цели на „Ислямска държава“ от една година насам.

Юнкер: Славните дни на Европа свършиха

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259205_%D0%AE%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80%3A+%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B8%D1%85%D0%B0

 Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС е изправен пред дългосрочен икономически упадък и че „любовната афера“ на европейската интеграция е под риск, пише The Telegraph, цитиран от "Фокус".

„Икономически ние виждаме края на славните дни на Европа. Мечтата за обединения континент е застрашена от фракциите и отцепничеството на националното разделение и сепаратистките движения. Европейският съюз не върви на добре. Така, че ние трябва да се уверим, че пазим живи амбициите, надеждите и мечтите за Европа. Европейският дял в световната продукция намалява и скоро ще бъде само 15% от световния БВП, докато 80% ще бъде произведен в развиващи се страни извън ЕС. Когато се намирам на друг континент, виждам, как очите на тези, на които говоря за Европа сияят. А когато се върна в Брюксел или Люксембург виждам, че се намирам в Долината на сълзите. Ние не знаем кои сме, не сме горди с големите постижения на своите предшественици“, заяви Юнкер.

„Ние не можем да изгубим хората, които вярват в нас, обикновените хора, които работят, които не са по-малко интелигентни от елитите. Те винаги са подкрепяли Европа и ние трябва да завладеем отново сърцата им“, добави той в отделно свое изказване, пред Европейската народна партия.

“София фюжън фест” на 23 и 24 октомври

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065870

В рамките на два дни на една сцена ще бъдат събрани всякакви музикални стилове и нетрадиционни инструменти. “София фюжън фест” ще събере меломаните днес и утре в столичен клуб.
Ще звучат от африкански ритми до американски джаз и типични за нашите ширини мелодии. Сред чуждите изпълнители, които ще се изявят,
В рамките на два дни на една сцена ще бъдат събрани всякакви музикални стилове и нетрадиционни инструменти. “София фюжън фест” ще събере меломаните днес и утре в столичен клуб. Ще звучат от африкански ритми до американски джаз и типични за нашите ширини мелодии. Сред чуждите изпълнители, които ще се изявят,

Забраниха голфа и любовниците на китайските чиновници

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259204_%D0%97%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%84%D0%B0+%D0%B8+%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81

 Как да се накарат чиновниците да спазват необходимата скромност и да спазват необходимия морал в семейния живот? Ръководството на Комунистическата партия на Китай предприе нов опит да регламентира тези детайли в служебното и извънслужебното поведение на „слугите на народа“, пише „Росийская газета“, цитиран от "Фокус". 

Ако се обърнем към историята, пръв за скромност и честност на управляващата класа говори още Мао Дзедун- написан от него лозунг „Слава на народа“ украсява главния вход към правителствения квартал в центъра на Пекин. През 2010 при предишния генерален секретар на партията Ху Дзинтао бяха приети „Правила по запазването на честната политическа деятелност на ръководителите на Китайската комунистическа партия“- според тях чиновниците не трябва да получават скъпи подаръци, да посещават за чужда сметка увеселителни заведения, да се занимават с различни форми на бизнес и други.

Китайският президент Си Дзинпин, обявявайки борбата с корупцията като един от приоритетите на своето управление, реши да обнови по-рано съществувалите документи. Сега на чиновниците е забранено да играят голф, да се отдават на чревоугодие и да изневеряват на своите жени.

Хуманоидният робот Пепър дебютира във Франция (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5066699

Изглежда компанията Softbank разширява хоризонтите на хуманоидния робот Пепър, обявявайки, че умната машина ще започне да се продава за пръв път извън Япония, пише CNET, цитирана от "Фокус". Телекомуникационната фирма е поставила няколко робота Пепър в магазини от веригата Carrefour във Франция. Роботите ще комуникират с клиентите,

Хуманоидният робот Пепър дебютира във Франция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5066704

Изглежда компанията Softbank разширява хоризонтите на хуманоидния робот Пепър, обявявайки, че умната машина ще започне да се продава за пръв път извън Япония, пише CNET, цитирана от "Фокус". Телекомуникационната фирма е поставила няколко робота Пепър в магазини от веригата Carrefour във Франция. Роботите ще комуникират с клиентите,

В Плевен арестуваха двама за амфетамини и марихуана

http://pik.bg/в-плевен-арестуваха-двама-за-амфетамини-и-марихуана-news422300.html

В Плевен арестуваха двама за амфетамини и марихуана

Двама мъже бяха арестувани в Плевен за притежание на наркотични вещества при отделни акции на полицията.

На 21 октомври е заловен 33-годишен плевенчанин, в когото полицаите открили амфетамин при извършен обиск в района на булевард „Христо Ботев“. Веществото е иззето с протокол и предадено за лабораторна обработка.

В същото време е спипан и 26-годишен от Плевен, който предал на полицаите доброволно три политиенови топчета, за които признал, че съдържат марихуана.

За двата случая е уведомен дежурен прокурор, назначени са експертизи, работата продължава.

Юнкер пред The Telegraph: "Любовната афера" на европейската интерграция е под риск

http://frognews.bg/news_100507/IUnker-pred-The-Telegraph-Liubovnata-afera-na-evropeiskata-intergratsiia-e-pod-risk/

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС е изправен пред дългосрочен икономически упадък и че „любовната афера“ на европейската интеграция е под риск, пише The Telegraph.

Най-гласовитите маймуни викачи имат най-малки тестиси, установи изследване

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259203_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B8+%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B9

 В книгата си за теорията на еволюцията от 1871 година „Произход на човека и половия отбор“ Чарлз Дарвин посочва, че половият подбор се извършва по два основни начина – чрез борба и чрез показност, пише CNET. Показността обаче често има цена. Красивата опашка на петела, например, затруднява подвижността му. С други думи, има размяна. 
Цената, която заплащат мъжките маймуни викачи е необичайна. Колкото по-големи са гласовите им органи, открива ново изследване, толкова по-малки са тестисите и броят на сперматозоидите. Проучването е публикувано в журнала Current Biology. „Разполагаме с убедителни доказателства, че маймуните викачи, които имат по-големи гласови органи, произвеждат по-малко семенна течност“, казва ръководителят на проекта Джакоб Дюн от Кеймбриджския университет. „Има доказателства при други животни, че когато мъжките инвестират в по-големи тела, зъби, рога или по-ярки цветове, не в състояние да инвестират и в репродуктивни способности. Това е първото доказателство за размяна на вокални характеристики и производство на сперма.“
Маймуните викачи, които обитават горите на Южна и Централна Америка, са едни от най-гласовитите сухоземни животни на планетата. Техните викове могат да се чуят на 4.8 километра през гъста гора. В същото време теглото им варира между 7 и 10 килограма. Те произвеждат изумителните си крясъци с помощта на издължени гласови струни и издължена подезична кост. Ревейки, животните защитават територията си, предупреждават за опасности и привличат женските. 
Научният екип е сканирал 255 подезични кости на 111 женски и 144 мъжки маймуни викачи, след което е създал триизмерни модели. Данните са сравнени с информация за теглото, дължината на черепа, обема на тестисите и броя на мъжки на група. Изследователите са открили зависимост между големината на подезичната кост и обема на тестисите. Установена е взаимовръзка и между броя на мъжките в групата и размера на подезичната кост. Мъжки с големи подезични кости и малки тестиси живеят в малки социални групи с няколко мъжки и голям брой женски. Може да се заключи, че заради изключителния си достъп до женски те могат да си „позволят“ по-силен глас. 

Орбан предложи безплатни влакове за връщане на мигрантите

http://svetoven.pogled.info/news/68648/Orban-predlozhi-bezplatni-vlakove-za-vrashtane-na-migrantite

/Поглед.инфо/ Унгарският Виктор Орбан предложи да помогне за връщането обратно на мигранти, на които им е отказан статут на бежанци от други европейски държави, обратно в Турция или Гърция.

Вокалистката на “Пинк Мартини” е с български корен

http://frognews.bg/news_100502/Vokalistkata-na-Pink-Martini-e-s-balgarski-koren/

“Пинк Мартини” изнесе втория си концерт в България, организиран от продуцентска компания “БГ саунд стейдж”. Вокалистката Чайна Форбс призна, че се чувства отчасти българка, тъй като имала далечни роднини у нас.

Забраниха голфа и любовниците на китайските чиновници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5066692

Как да се накарат чиновниците да спазват необходимата скромност и да спазват необходимия морал в семейния живот? Ръководството на Комунистическата партия на Китай предприе нов опит да регламентира тези детайли в служебното и извънслужебното поведение на „слугите на народа“, пише „Росийская газета“, цитиран от
Как да се накарат чиновниците да спазват необходимата скромност и да спазват необходимия морал в семейния живот? Ръководството на Комунистическата партия на Китай предприе нов опит да регламентира тези детайли в служебното и извънслужебното поведение на „слугите на народа“, пише „Росийская газета“, цитиран от "Фокус".

Хуманоидният робот Пепър дебютира във Франция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259202_%D0%A5%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B8%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82+%D0%9F%D0%B5%D0%BF%D1%8A%D1%80+%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D1%8E%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%A4

 Изглежда компанията Softbank разширява хоризонтите на хуманоидния робот Пепър, обявявайки, че умната машина ще започне да се продава за пръв път извън Япония, пише CNET. Телекомуникационната фирма е поставила няколко робота Пепър в магазини от веригата Carrefour във Франция. Роботите ще комуникират с клиентите, предлагайки рецепти или подходящо вино за дадена храна. Те ще проучват и степента на удоволетворение на потребителите. 
„За пръв път Пепър излиза от Япония, така че ще можем да наблюдаваме реакцията на потребителите във Франция,“ казва Магали Кюбие от френския клон на Softbanк, който произвежда Пепър. „Основната цел е да се забавляват хората и да се тестват реакциите им към присъствието на робот в магазин.“
Хуманоидната машина беше представена от Softbank през юни 2014-та. Година по-късно Пепър се появи на пазара. Първите хиляда бройки бяха разпродадени в рамките на минути на цена 1650 долара. През август и септември японската компания пусна още хиляда робота, които също бяха изкупени светкавично. 
За разлика от други роботирани джаджи Пепър е създаден да бъде по-скоро компаньон, а не слуга. Той е програмиран да общува с потребителите, да изпълнява гласови команди и да разчита човешки емоции и да реагира адекватно.

Цветан Цветанов ще посети град Пловдив

http://pik.bg/цветан-цветанов-ще-посети-град-пловдив-news422299.html

Цветан Цветанов ще посети град Пловдив

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще посети град Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ .

Той ще бъде придружаван от областния координатор и кандидат на ГЕРБ за кмет на Пловдив Иван Тотев, кандидати за районни кметове и общински съветници.

В 13:00 часа Цветанов ще се срещне с членове и симпатизанти на ГЕРБ в пловдивския район „Западен“ на гребната база в Пловдив. Ще присъстват кандидатът на ГЕРБ за кмет на район „Западен“ Димитър Колев и кандидатите за районни кметове от район „Тракия“, „Източен“ и „Южен“.

В 14:30 часа Цветан Цветанов ще посети фирма „АПЕКС СЕРВИЗ“ в район „Северен“. С него ще бъде Ралю Ралев – кандидат за кмет на район „Северен“, както и кандидатите за районни кметове на район „Тракия“, „Източен“ и „Южен“. В 15:30 часа зам.-председателят на ГЕРБ ще посети Природонаучен музей-Пловдив. Заедно с него ще бъдат кандидатът за кмет на район „Централен“ Георги Стаменов и кандидатите за районни кметове на район „Тракия“, „Източен“ и „Южен“ .

Веднага след това Цветанов ще се разходи по главната улица на Пловдив и ще посети централната шатра на ПП ГЕРБ-Пловдив град. В 18:00 часа ПП ГЕРБ ще проведе основното си предизборно мероприятие в град Пловдив.

В Античния театър председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов ще представи пред жителите на Пловдив кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив Иван Тотев, кандидатите за кметове на райони и кандидатите за общински съветници от ГЕРБ.

Путин: САЩ лъжеха Русия и целия свят за ядрената заплаха от Иран

http://www.cross.bg/pytin-prezident-ryskiyat-1485299.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин изрази увереност, че САЩ са лъгали Русия и целия свят, като са говорели за ядрената заплаха от Иран, опитвайки се да оправдаят разгръщането на ПРО в Европа. „Тези дни се проведоха първите изпитания на американската противоракетна отбрана в Европа. Какво означава това? Това означава, че когато спорехме с нашите американски партньори, сме били прави. Опитваха се за пореден път да заблудят нас и целия свят или казано съвсем просто – лъгали са”, каза Путин на заседание на Международния дискусионен клуб „Валдай”. Според Путин, „въпросът не е в хипотетичната ядрена заплаха, която не е съществувала никога, а в опитите да бъде разрушен стратегическият баланс, да се промени съотношението на силите в тяхна полза по такъв начин, че не просто да доминират, а да имат възможността да диктуват волята си на всички – и на геополитическите си конкуренти и, мисля, на съюзниците си“. „Това е извънредно опасен сценарий на развитие на събитията, вреден за всички, включително по мое мнение и за самите Съединени щати“, заяви руският лидер. Той поясни, че „сдържащият фактор на ядреното въоръжение започна да девалвира, като у някои дори се създаде илюзията, че при световен конфликт отново е възможно да се постигне реална победа на една от страните, без необратими и неприемливи последици за победителя, ако изобщо има такъв“

Астрономи откриха две звезди в смъртоносна прегръдка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259201_%D0%90%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B4%D0%B2%D0%B5+%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B8+%D0%B2+%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE

 Дълбоко във вътрешността на мъглявината Тарантула, на около 160 хиляди светлинни години от Земята, се намира двойка странни звезди, пише Discovery News. Двете млади звезди са една от най-екстремните двойни звезди, откривани досега - те обикалят една около друга за по-малко от един ден. Орбиталната им прегръдка е толкова силна, че свръхгорещата плазма от фотосферите им се смесва. 
Двойната звезда, наречена VFTS 352, е открита при наблюдения с Европейската южна обсерватория. Астрономите са установили, че плазмата на горещите, ярки звезди се слива, образувайки мост между двете тела. Центровете им се намират на едва 12 милиона километра един от друг. 
Драматично бъдеще очаква този странен космически обект. Това е не само най-масивната тясна двойна звезда с обща маса, равна на 57 пъти масата на Слънцето, но и най-топлата с температура на повърхността 40 хиляди градуса по Целзий. 
Обичайно тесните двойни звезди се състоят от една по-малка звезда и по-масивен партньор. В такъв случай гравитацията на масивната звезда изсмуква материя от по-малкото тяло, откъдето идва и прозвището им “звезди-вампири”. VFTS 352 обаче е различна. Двете й съставни части имат идентични маси, така че нито една от тях не изтегля плазамата на другата. Астрономите изчисляват, че двойката споделя до 30 процента от плазмата си. Въпреки че засега двете звезди съществуват хармонично, това ще се промени съвсем скоро. Според екипа на Леонардо Алмейда от Университета в Сан Паоло, Бразилия, двете звезди или ще се слеят, създавайки една масивна, бързо въртяща се звезда, или ще избухнат в свръхнова, формирайки огромна двойна система от черни дупки. Ако двете звезди се слеят, това ще произведе най-мощната експлозия от гама-лъчи в познатата ни Вселена. При втория сценарий ще се генерират мощни гравитационни вълни. 

МВР и ДАНС в акция срещу нелегалната имиграция в цялата страна

http://www.cross.bg/stranata-iskaneto-siderov-1485323.html

/КРОСС/ МВР и ДАНС провеждат операция срещу нелегалната имиграция в цялата страна. Акцията е започнала тази сутрин и има за цел залавянето на нелегални мигранти, влезли незаконно в страната, както и на трафиканти на хора, прекарващи бежанци през територията на страната. Акцията се провежда в София, Пазарджик, Варна и още няколко български градове. Вече има задържани, но към момента не е уточнена тяхната бройка. Преди два дни партия "Атака" започва инициатива за внасяне на вот на недоверие към кабинета "Борисов" за провала на вътрешното министерство, изразяващ се в "несправяне с безконтролното и незаконното нахлуване на мигранти в страната ни". За да бъде внесено искането обаче, са нужни подписите на най-малко 48 народни представители, с които "Атака" не разполага. Затова от партията на Волен Сидеров приканват депутатите от всички парламентарни групи да го подкрепят. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова коментира, че това е защитна реакция. „Нека да видим дали парламентът ще приеме искането за отнемане на имунитета. Тогава ще имаме възможност съвсем обективно да отразим този случай", добави още тя по повод искането на Сидеров.  Нашето основно задължение е да пазим българската граница, да не допускаме незаконно преминаване през нея

Реформаторите пак внесоха спорния проект за радикална промяна на АПК

http://bulgarski.pogled.info/news/68647/Reformatorite-pak-vnesoha-sporniya-proekt-za-radikalna-promyana-na-APK

/ПогледТВ/ Десет народни представители от Реформаторския блок отново са внесли в деловодството на Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс.

Кампания 2015: Към победа с Ванга, Русия, ракия...

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/23/2633614_kampaniia_2015_kum_pobeda_s_vanga_rusiia_rakiia/?ref=rss


Кандидат-кметица пуска в профила си във "Фейсбук" видеоклип как приготвя баница за неделната закуска на семейството си и иска местните Винпром и ракия пак да станат гордостта на Тетевен. Друг пък обещава да върне социализма, но само ако съселяните му го изберат за кмет. Трети се хвали с по-хубави татуировки от тези на новия канадски премиер Джъстин Трюдо. Четвърти е запасал чифте пищови, а пети агитира с лика на руския президент Владимир Путин.

Така изглеждаше предизборната кампания...

Учени идентифицираха гени, които позволяват на лешояда да се храни с разлагащо се месо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259200_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%

 Макар да изглежда отвратителна за хората, любимата храна на черния лешояд, който се среща в Южна Европа и Азия, е разлагащо се сурово месо. Оказва се, че способността на птицата да консумира такава храна е генетично заложена, пише The Telegraph. Учени съобщават, че са секвенирали генома на природния санитар. Те са открили генетични характеристики, които обуславят изключително здрав стомах и мощна имунна система, позволяващи му да се храни с мърша.
Екипът е идентифицирал гени, контролиращи отделянето на стомашна киселина. Това обяснява способността на лешояда да храносмила мърша, както и други особености, отнасящи се до имунната защита срещу микробните и вирусни инфекции в разграждащото се месо. “Известно е, че те (черните лешояди) имат имунитет срещу ботулизъм и че могат без проблем да се хранят с месо от животно, покрито с микроорганизмите, които причиняват антракс”, казва Джонг Бхак от южнокорейския Национален институт за наука и технология “Улсан”. “Те са известни и с това, че приемат храна, заразена с бяс, свинска чума и редица други болести, които биха били смъртоносни за други хранещи се с мърша животни.”
Възможно е черният лешояд да има най-здравият стомах в света, изтъква Бхак. “Те имат екстремни стомашни киселини, които могат да стопят кости и дори метал,” добавя ученият. Черният лешояд се среща в равнини, тревисти местности и планински региони от Испания до Южна Корея. Той е една от най-големите хищни птици с размах на крилата до 3 метра.

Пътна обстановка в страната - 23 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=304564

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: В участъка от км 9+210 до км 10+600 движението се извършва двупосочно в платното в посока Пловдив до 31.10.2015 г.; За улеснение на трафика се въвежда временна организация: - в началото на почивните дни / от петък 16:00 до неделя 10:00 часа/ две ленти в посока София-Бургас, една – в посока Бургас-София; - в края на почивните дни /от неделя 10:00 часа до понеделник 10:00 часа/ две ленти в посока Бургас – София и една - в посока София-Бургас в отбитите участъци.

Откриха две звезди в смъртоносна прегръдка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5066689

Дълбоко във вътрешността на мъглявината Тарантула, на около 160 хиляди светлинни години от Земята, се намира двойка странни звезди, пише Discovery News. цитиран от "Фокус".  Двете млади звезди са една от най-екстремните двойни звезди, откривани досега - те обикалят една около друга за по-малко от един ден.
Дълбоко във вътрешността на мъглявината Тарантула, на около 160 хиляди светлинни години от Земята, се намира двойка странни звезди, пише Discovery News. цитиран от "Фокус".  Двете млади звезди са една от най-екстремните двойни звезди, откривани досега - те обикалят една около друга за по-малко от един ден.

Откриха две звезди в смъртоносна прегръдка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5066685

Дълбоко във вътрешността на мъглявината Тарантула, на около 160 хиляди светлинни години от Земята, се намира двойка странни звезди, пише Discovery News. цитиран от
Дълбоко във вътрешността на мъглявината Тарантула, на около 160 хиляди светлинни години от Земята, се намира двойка странни звезди, пише Discovery News. цитиран от "Фокус".  Двете млади звезди са една от най-екстремните двойни звезди, откривани досега - те обикалят една около друга за по-малко от един ден.

Във Великобритания ще се проведе най-мащабното изследване на ефекта на аспирина върху рака

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259199_%D0%92%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%B0%D1%8

 Британската Национална здравна служба и Институтът за ракови изследвания ще финансират най-мащабните клинични тестове в света, които ще търсят отговор на въпроса дали всекидневният прием на аспирин спира повторното появяване на някои от най-често срещаните ракови заболявания, пише The Guardian. Приблизително 11 хиляди пациенти от над сто центъра в цяла Великобритания ще участват в проучването. То ще отнеме 12 години и ще включва две групи, които приемат различни дневни дози аспирин - 100 или 300 милиграма, както и трета група, взимаща таблетки плацебо. Доброволците ще са хора, която са били лекувани или се лекуват от рак на червата, гърдата, простатата, хранопровода или стомаха. Целта на проекта е да установи дали приемът на аспирин всеки ден в продължение на пет години е в състояние да спре или забави завръщането на ракови заболявания, които са открити и лекувани навреме. 
Аспиринът вече е доказал, че помога за предотвратяване на сърдечен удар при някои пациенти, а изследване предполага, че би могъл да има същото действие и при злокачествени болести. “Ако открием, че аспиринът спира повторното развитие на тези ракови заболявания, биха могли да променим терапиите в бъдеще, предоставяйки евтин и прост начин да се помогне за спиране на рецидивите,” посочва проф. Рут Лангли. “Освен ако не участвате в тестовете, изключително важно е да не започвате да взимате аспирин, докато не разполагаме с цялостни резултати, тъй като аспиринът не е подходящ за всички и може да има сериозни странични ефекти”, предупреждава ученият. 

Главното мюфтийство ще отбележи в София деня "Ашуре"

http://pik.bg/главното-мюфтийство-ще-отбележи-в-софия-деня-ашуре-news422294.html

Главното мюфтийство ще отбележи в София деня "Ашуре"

Главното мюфтийство ще отбележи днес деня "Ашуре" от 12.00 часа на площад "Бански" в столицата, като на церемонията са поканени представители на традиционните религиозни деноминации в страната. Това съобщиха от мюфтийството.

Гостите ще имат възможността да се почерпят с традиционния за празника десерт ашуре. Месец Мухаррем за мюсюлманите е известен като месеца на ашурето, посочват от мюфтийството и допълват, че името "Ашуре" произлиза от това, че съвпада с десетия ден от месеца и в буквален превод самата дума означава "десет".

Всемирният потоп е факт, който се споменава както от всички монотеистични религии, така и от науката като природно явление.

А самият Ден Ашуре обозначава края на всемирния потоп и второто начало на човешкия род с праотеца Нух /Ной/, посочват от Главното мюфтийство и разказват, че според преданията, търсейки начин как да нахрани вярващите, които се качили на кораба му, пророкът Нух призовал всички да изсипят в голям съд наличната храна, с която разполагат, за да приготвят ястие.

От продуктите в съда се получило ястието "Ашуре", което се приготвя и до днес за отбелязването на деня, в който човечеството се е родило за втори път. В християнската култура това ястие е известно като "коливо". Ашурето съдържа боб, нахут, царевица, грухана пшеница, бадеми, шам-фъстък, лешници, стафиди, сушени плодове, орехи, вода, захар и други. Отбелязването на деня "Ашуре" е повод за сплотяване на цялото човечество и се счита за обща ценност на всички основни религии, отбелязват от мюфтийството.

 

Борисов: За Коледа ще има по 40 лева за най-бедните пенсионери

http://petel.bg/Borisov--Za-Koleda-shhe-ima-po-40-leva-za-nay-bednite-pensioneri__131454

Снимка: Булфото „За Коледа ще има по 40 лева допълнително за най-бедните пенсионери”. Това заяви в студиото на „Здравей, България”...

Запали се газопровод край Павликени

http://petel.bg/Zapali-se-gazoprovod-kray-Pavlikeni__131456

Илюстрация: Булфото Запали се газопровод в близост до Павликени. Сигналът за пожара е подаден към 6:20 тази сутрин. Причината е повреда в...

Махаме чадърите привечер

http://frognews.bg/news_100514/Mahame-chadarite-privecher/

Днес ще бъде облачно, но валежите ще отслабват, а след обяд от запад и ще спират. Привечер над Северозападна България и облачността ще се разкъса. Ще духа слаб северозападен, в Източна България – умерен северен вятър. Температурите ще са почти без дневен ход и максималните ще са между 8° и 13°.

Юнкер: Славните дни на Европа свършиха

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5066683

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС е изправен пред дългосрочен икономически упадък и че „любовната афера“ на европейската интеграция е под риск, пише The Telegraph, цитиран от "Фокус".
„Икономически ние виждаме края на славните дни на Европа. Мечтата за обединения континент е застрашена от фракциите и отцепничеството
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС е изправен пред дългосрочен икономически упадък и че „любовната афера“ на европейската интеграция е под риск, пише The Telegraph, цитиран от "Фокус". „Икономически ние виждаме края на славните дни на Европа. Мечтата за обединения континент е застрашена от фракциите и отцепничеството

Юнкер: Славните дни на Европа свършиха

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5066678

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС е изправен пред дългосрочен икономически упадък и че „любовната афера“ на европейската интеграция е под риск, пише The Telegraph, цитиран от
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС е изправен пред дългосрочен икономически упадък и че „любовната афера“ на европейската интеграция е под риск, пише The Telegraph, цитиран от "Фокус". „Икономически ние виждаме края на славните дни на Европа. Мечтата за обединения континент е застрашена от фракциите и отцепничеството

Учени идентифицираха гени, позволяващи на лешояда да се храни с разлагащо се месо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5066676

Макар да изглежда отвратителна за хората, любимата храна на черния лешояд, който се среща в Южна Европа и Азия, е разлагащо се сурово месо. Оказва се, че способността на птицата да консумира такава храна е генетично заложена, пише The Telegraph. цитиран от "Фокус".
Учени съобщават, че са секвенирали генома на природния санитар.
Макар да изглежда отвратителна за хората, любимата храна на черния лешояд, който се среща в Южна Европа и Азия, е разлагащо се сурово месо. Оказва се, че способността на птицата да консумира такава храна е генетично заложена, пише The Telegraph. цитиран от "Фокус". Учени съобщават, че са секвенирали генома на природния санитар.

Учени идентифицираха гени, позволяващи на лешояда да се храни с разлагащо се месо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5066672

Макар да изглежда отвратителна за хората, любимата храна на черния лешояд, който се среща в Южна Европа и Азия, е разлагащо се сурово месо. Оказва се, че способността на птицата да консумира такава храна е генетично заложена, пише The Telegraph. цитиран от
Макар да изглежда отвратителна за хората, любимата храна на черния лешояд, който се среща в Южна Европа и Азия, е разлагащо се сурово месо. Оказва се, че способността на птицата да консумира такава храна е генетично заложена, пише The Telegraph. цитиран от "Фокус". Учени съобщават, че са секвенирали генома на природния санитар.

Партията на Груевски с убедителна преднина пред СДСМ

http://balkani.actualno.com/Partijata-na-Gruevski-s-ubeditelna-prednina-pred-SDSM-news_503164.html

Управляващата партия на македонския премиер Никола Груевски води убедително пред опозиционния Социалдемократически съюз на Зоран Заев. Това сочи последното социологическо проучване в западната ни съседка, предаде БГНЕС. Ако днес има избори в страната, ВМРО-ДПМНЕ ще получи 23.5 на сто от гласовете, а СДСМ - 12.4 на сто. Двете албански партия - ДСИ на Али Ахмети и ДПА на Мендух Тачи, получават 7.6 на сто и 3.5 на сто от гласовете, сочи изследването на Брима-Галъп. Груевски има подкрепата

Село Брестовица е официалната столица на виното у нас

http://goodnews.actualno.com/Selo-Brestovica-e-oficialnata-stolica-na-vinoto-u-nas-news_503167.html

Наименованието "Брестовица - столица на виното" е патентовано от кметството на селото и ще краси етикетите на избите от региона, ще може да се използва и на фестивали и конкурси, предаде БГНЕС. Идеята е одобрена от Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в България, а целта е популяризирането на селото като атрактивна дестинация за винен туризъм. Четири са винарските изби в Брестовица, което се намира на 130 км от София и 15 км от Пловдив и е известно с изключително благо

Дизайнерите на Renault помпат мускули с този концепт

http://cars.actualno.com/Dizajnerite-na-Renault-pompat-muskuli-s-tozi-koncept-news_503169.html

Дизайнерското упражнение на Renault се казва Coupe Corbusier, създадено по повод 50-ата годишнина от смъртта на известния френски архитект Льо Корбюзие. Renault има странно привличане към архитектите. Преди близо 25 години на бял свят се появи Avantime, който за времето си беше една от най-напредничавите коли в серийно производство. Успех нямаше, но просто автомобилът бе изпреварил времето си с много. Едни се влюбиха в него, а други го ненавиждаха. Факт е обаче, че този модел си спечели слава к

Календерска обвини bTV в цензура заради "пропуска" да я поканят на дебат

http://sofia.actualno.com/Kalenderska-obvini-bTV-v-cenzura-zaradi-propuska-da-ja-pokanjat-na-debat-news_503171.html

Кандидатът на "България без цензура" (ББЦ) за София Мария Календерска обвини bTV в цензурата на bTV, за това, че за "пореден път" телевизията е "пропуснала" да я покани в дебата за столицата, на който присъстваха всички парламентарно представени партийни сили с изключение на ББЦ.  "Това не е и първо „провинение” на телевизията. В продължение на 160 дни bTV „заличава” "България без цензура" от предизборния живот", смята кандидат-кметицата. "Питам се каква може да е

В малката тихоокеанска нация Палау бе извършено първото убийство от 30 години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5066670

Малката тихоокеанска нация Палау обмисля затягане на законите за притежаване на огнестрелно оръжие, след като на остров Корор бе извършено първото от 30 години убийство, съобщава AFP, цитирана от "Фокус".
По думите на президента Томи Ременгасу, 21-хилядната нация е „шокирана от убийството на местния жител Кенет Кошиба“.
Малката тихоокеанска нация Палау обмисля затягане на законите за притежаване на огнестрелно оръжие, след като на остров Корор бе извършено първото от 30 години убийство, съобщава AFP, цитирана от "Фокус". По думите на президента Томи Ременгасу, 21-хилядната нация е „шокирана от убийството на местния жител Кенет Кошиба“.

Въоръжени нападатели започнаха да отмъкват моторите на лодките на имигрантите в Егейско море

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/10/23/2634539_vuorujeni_napadateli_zapochnaha_da_otmukvat_motorite/?ref=rss


Наскоро започнали нападения на неидентифицирани въоръжени мъже срещу имигранти поставят създават нов тип рискове в Егейско море, съобщи правозащитническата организация Human Rights Watch, цитирана от гръцкото издание "Катимерини".

Свидетели са докладвали за инциденти, при които нападателите пресрещат лодките, пътуващи от Турция към гръцките острови, открадват двигателите им и изоставят имигрантите безпомощни в открито море.

"Когато се приближиха, помислихме, че са дошли да...

В малката тихоокеанска нация Палау бе извършено първото убийство от 30 години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5066666

Малката тихоокеанска нация Палау обмисля затягане на законите за притежаване на огнестрелно оръжие, след като на остров Корор бе извършено първото от 30 години убийство, съобщава AFP, цитирана от
Малката тихоокеанска нация Палау обмисля затягане на законите за притежаване на огнестрелно оръжие, след като на остров Корор бе извършено първото от 30 години убийство, съобщава AFP, цитирана от "Фокус". По думите на президента Томи Ременгасу, 21-хилядната нация е „шокирана от убийството на местния жител Кенет Кошиба“.

Преди второто четене на промените на Конституцията: Съдебният бюджет да се раздели на три

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/23/2634579_predi_vtoroto_chetene_na_promenite_na_konstituciiata/?ref=rss


Финансите на съдебната власт да се разделят на три самостоятелни бюджета - на съда, прокуратурата и ВСС. Това предложение е сред най-открояващите се за промени в Конституцията преди второто четене на проекта.

Вносителите от Реформаторския блок го мотивират  със съмненията,  че всеки Висш съдебен съвет досега не е доказал, че управлява добре парите на съдебната власт и това е една от причините те все да не стигат. И  възлагат надежда за решаване на  хроническия проблем, като натоварят с отговорност всяка от структурите на системата чрез разделяне на бюджета на съдебната власт на три - на съда, на прокуратурата и на управляващия орган ВСС. Всяка колегия управлява своя бюджет, а пленумът - този на ВСС.

Депутати от четири  парламентарни партии - АБВ, Реформаторският блок, Атака, БДЦ и депутатът Георги  Кадиев внесоха предложения за второто четене на проекта за промени на Конституцията.

Срокът изтече в сряда и в четвъртък  обобщеният доклад за второто четене беше качен на страницата  на Временната парламентарна комисия. От него е видно, че ГЕРБ, БСП и ДПС не са  направили нови предложения, въпреки че от ДПС настояваха за преразглеждане на договореното на първото четене разпределение на парламентарната квота в двете бъдещи колегии на Висшия съдебен съвет.

Вместо ДПС, АБВ депозира промяна в сърцевината на вече приетия  проект, като предложи от 11-членната парламентарна квота шестима да влязат в съдийската колегия, а петима в прокурорската, а решенията на всяка колегия да се одобряват от пленума на ВСС.

От Реформаторския блок обаче и вчера потвърдиха пред "Дневник", че няма да отстъпят от вече договореното разпределение /5-има избраници на парламента в съдийската  колегия и  и 6-има в прокурорската/.  Очаква се този въпрос да стане център на предстоящите до второто четене преговори и ако той не се превърне в препъни-камък, до началото на декември проектът трябва да мине на второ четене, коментираха от РБ.

Сред внушителният брой предложения се очертават като най-съществени за реална реформа тези, които

в съответствие с препоръките на Венецианската комисия изчистват от правомощия пленума на ВСС и натоварват с тях двете колегии

Не пленумът, а съответната колегия на ВСС  /съдийската/  да предлага на президента председатели на ВКС и ВАС, прокурорската - за  главния прокурор. Съответните колегии и да освобождават изборните членове от своите квоти; Пак колегиите  да се занимават с обучението на магистратите, предлагат от РБ.

За първи път се предвижда процедура за временно отстраняване на главен прокурор, този въпрос е поставян в решения на Европейския съд за правата на човека

Според българската конституционна уредба и според сегашната структура на прокуратурата главният прокурор е априорно изключен от наказателна отговорност, тъй като той е върховният ръководител на прокуратурата, а единствено тя има правото да извършва  наказателно преследване. Сега за първи път от Реформаторския блок се предлага възможност една пета от народните представители да могат да поискат от Висшия съдебен съвет да отстрани временно главния прокурор в случай на обосновано предположение за извършено престъпление от общ характер.

Сред предложенията се откроява намаляване на мандата на тримата големи - главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС от 7 на 5 години, и на ВСС - от 5 на 3 години. Намаляване на мандатите фигурираше и в първоначалните идеи за промени, но отпадна по пътя към  историческия компромис.

Почти във всички нови предложения фигурира и избирането на парраментарната квота да се извършва с квалифицирано мнозинство от народните представители. Такова е и мнението на Венецианската комисия, то се практикува в други страни за да се избегне политизиране  на избора от управляващата партия. Но в нашите условия председателят на Народното събрание Цецка Цачева изрази наскоро опасение дали няма да се блокира изборът от невъзможност да се договорят парламентарните партии.

Както се полага, най-революционната идея е на "Атака": без парламентарна квота във ВСС!

Докато ДПС умува как да убеди ГЕРБ да променят разпределението на парламентарната квота, "Атака" (Явор Нотев, Волен Сидеров и Десислав Чуколов) с един замах  решават въпроса: съдийската колегия  да се състои от председателите на двете върховни съдилища ВКС и ВАС, а всички останали членове до 13 да се избират от съдиите. А прокурорската колегия да се състои от главния прокурор, седем избрани от прокурорите и четирима от следователите - общо 12. Така хем се запазва гласуваният на първо четене брой на двете колегии /13 и 12/, хем  няма да стои проблемът как да се разпредели парламентарната квота -  нея просто я няма!.

Въпросът за парламентарната квота се поставя периодично пред избори - още през 2009 г. от ГЕРБ лансираха идея да се намали, после забравиха. Конституционалистите не са единни дали това е възможно без Велико Народно събрание, преобладава мнение, че не е възможно. Затова и този въпрос се заобикаля при всички промени на Конституцията досега.

Другата радикална идея е да се въведе фигурата на зам.-главен прокурор извън йерархията на прокуратурата за разследване на корупцията във властта

Предложението, заедно с голяма част от внесените от реформаторите,  идва от гражданската организация "Правосъдие за всеки".

Идеята кореспондира с първоначалното намерение за създаване на независима структура извън  прокуратурата аналогична на румънския модел за разкриване и преследване на корупцята във високите нива на властта, включително и в прокуратурата и съда. Заради конституционни пречки, а и заради съпротивата срещу идеята, тя беше изоставена.

Пред второто четене на промените на Конституцията: Съдебният бюджет да се раздели на три

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/23/2634579_pred_vtoroto_chetene_na_promenite_na_konstituciiata/?ref=rss


Финансите на съдебната власт да се разделят на три самостоятелни бюджета - на съда, прокуратурата и ВСС

Това предложение е сред най-открояващите се за промени в Конституцията преди второто четене на проекта.
Вносителите от Реформаторския блок го мотивират  със съмненията,  че всеки Висш съдебен съвет досега не е доказал, че управлява добре парите на съдебната власт и това е една от причините те все да не стигат. И  възлагат надежда за решаване на  хроническия проблем, като...

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=304567

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 23 октомври, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Ориенталистът проф. Цветан Теофанов пред “Труд”: Религията се превръща в рисков, дори взривоопасен фактор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065667

Внушението, че бежанците са нещо като османски пълчища, се подстрекава от радикални партии
Не е ислям избиването на невинни хора, превръщането на жените в секс робини, терорът




- Инцидентът на границата, при който загина афганистанец, отприщи нова вълна на настроения срещу бежанците друговерци. Какъв е вашият коментар, проф. Теофанов?
Внушението, че бежанците са нещо като османски пълчища, се подстрекава от радикални партии Не е ислям избиването на невинни хора, превръщането на жените в секс робини, терорът - Инцидентът на границата, при който загина афганистанец, отприщи нова вълна на настроения срещу бежанците друговерци. Какъв е вашият коментар, проф. Теофанов?

Пламен Чернев, кандидат за кмет на Сухиндол: Сухиндол има богато и славно минало, но има и бъдеще

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5062455

- Г-н Чернев, приключихте втория си мандат като кмет на община Сухиндол. Успяхте ли да изпълните програмата си?
- Изтичащият мандат бе успешен и като ръководител на досегашния общински екип имам основание да се гордея с постигнатото, да застана пред избирателите с достойнство и високо вдигната глава и отново да продължим това,
- Г-н Чернев, приключихте втория си мандат като кмет на община Сухиндол. Успяхте ли да изпълните програмата си? - Изтичащият мандат бе успешен и като ръководител на досегашния общински екип имам основание да се гордея с постигнатото, да застана пред избирателите с достойнство и високо вдигната глава и отново да продължим това,

Хапчетата за полова мощ увеличават рака на простатата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065987

С нов апарат за брахитерапия в Търново топят тумори в ранен стадий без операция, казва д-р Мария Рачева - управител на Комплексен онкологичен център Велико Търново

- Д-р Рачева, във Велико Търново вече работи най-големият Лъчетерапевтичен център у нас, който разполага с последно поколение апаратура, какви шансове дава това на раково болните?
С нов апарат за брахитерапия в Търново топят тумори в ранен стадий без операция, казва д-р Мария Рачева - управител на Комплексен онкологичен център Велико Търново - Д-р Рачева, във Велико Търново вече работи най-големият Лъчетерапевтичен център у нас, който разполага с последно поколение апаратура, какви шансове дава това на раково болните?

Дюлята - витаминната есенна бомба

http://frognews.bg/news_100504/Diuliata---vitaminnata-esenna-bomba/

Дюлята е витаминна бомба. Съдържа витамини А, С, Е, В1, В2, В6 и РР. Семената на дюлята съдържат фруктоза, глюкоза, калий, калций, фосфор и мед. Внимавайте с тях обаче. От семките на дюлята можете да си сварите лечебна отвара, но не трябва да ги смачквате.

Under Armour има потенциала да стане №3 в света след Nike и Adidas, сочи анализ

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/23/2634537_under_armour_ima_potenciala_da_stane_3_v_sveta_sled/?ref=rss


Относително младата компания за производство на спортна екипировка Under Armour расте с такива темпове, че има потенциала до 2030 г. стане номер 3 в този бизнес след Nike и Adidas.

Балтиморската фирма може да стигне годишен оборот от 20 милиарда долара до десет години, въпреки че с момента продава за 4 милиарда долара, твърди анализ на Morgan Stanley. 

Сегашният оборот изглежда твърде малък в сравнение с 28-те милиарда на Nike за миналата година. Но Under Armour расте с...

23 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=304565

Събития: 1776 г. — 2 хиляди души загиват при изригване на вулкана Майон на Филипините. 1873 г. — Германската империя се присъединява към съюза между Руската империя и Австро-Унгария, с което се поставя началото на Съюза на тримата императори.

За всекиго по нещо, за всички нас - нищо

http://viewpoint.actualno.com/Za-vsekigo-po-neshto-za-vsichki-nas---nishto-news_503058.html

Науката „Връзки с обществеността“, по-известна под чуждицата „пиар“, винаги е била изключително мощно оръжие за въздействие върху широки слоеве от обществото. А добрият пиар се основава на една проста максима – тази за моркова и тоягата. Точно с нея в момента Бойко Борисов утвърждава властта си, като външно уж има опозиция, дори в рамките на управленската коалиция. И оставя дава половинчати решения по важни въпроси. За да не съм голословен, ще дам пример с три мног

Защо в Китай има толкова много милиардери?

http://features.actualno.com/Zashto-v-Kitaj-ima-tolkova-mnogo-miliarderi-news_503162.html

В Китай вече има повече милиардери, отколкото в САЩ. Броят им ще продължава да расте, а и китайските свръхбогаташи ще стават все по-млади - и то въпреки неблагоприятното икономическо развитие. Как е възможно това? През тази година броят на свръхбогаташите в Китай за първи път е по-висок, отколкото този в САЩ - и то въпреки влошената конюнктура и несигурността в курсовете на китайските борси. В актуалната класация по богатство милиардерите в Китай са общо 596 души - или с 242-ма повече от

Днес рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065938

Проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни, паразитни и тропически болести към ВМА
Доц. Петър Стайков, философ, бивш депутат 
Николай Иванов, кандидат за кмет на Враца
Атанас Стоянов, депутат
Белин Моллов, архитект
Димитър Липовански, режисьор
Илиана Балийска, актриса
Светла Иванова, поппевица и писател
Светла Петкова, юрист,
Проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни, паразитни и тропически болести към ВМА Доц. Петър Стайков, философ, бивш депутат  Николай Иванов, кандидат за кмет на Враца Атанас Стоянов, депутат Белин Моллов, архитект Димитър Липовански, режисьор Илиана Балийска, актриса Светла Иванова, поппевица и писател Светла Петкова, юрист,

Прогноза за времето - 23 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=304566

Днес валежите ще отслабват, а след пладне от запад и ще спират. Привечер над Северозападна България и облачността ще се разкъса. Ще духа слаб северозападен, в Източна България – умерен северен вятър. Температурите ще са почти без дневен ход и максималните ще са между 8° и 13°.

Уроци по готварство от най-добрите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5066036

Как се острят ножовете? Как се избира перфектният стек? Как се приготвя хубав салатен дресинг? Гордън Рамзи ще ви покаже. Само за един час. През януари 2008 г. Рамзи поема едно от най-трудните предизвикателства, като започва майсторски клас по готвене, с който да научи британците да готвят. Той предизвика аудиторията си да приготвя с него
Как се острят ножовете? Как се избира перфектният стек? Как се приготвя хубав салатен дресинг? Гордън Рамзи ще ви покаже. Само за един час. През януари 2008 г. Рамзи поема едно от най-трудните предизвикателства, като започва майсторски клас по готвене, с който да научи британците да готвят. Той предизвика аудиторията си да приготвя с него

Извънредно! Суматоха край строителен обект във Варна! Полиция и експерти завардиха мястото

http://petel.bg/Izvanredno--Sumatoha-kray-stroitelen-obekt-vav-Varna--Politsiya-i-eksperti-zavardiha-myastoto__131451

Илюстрация: Булфото Пред входа на строителен обект във Варна в момента има 4 полицейски коли и 6 коли на СОТ, алармира читател на Petel.bg. ...

Борисов заплаши кандидатите на ГЕРБ за купуването на гласове

http://politics.actualno.com/Borisov-zaplashi-kandidatite-na-GERB-za-kupuvaneto-na-glasove-news_503158.html

Вчера щяха да приберат „въпросния господин”, но той има имунитет. Така премиерът Бойко Борисов се оправда за липсата на действие от страна на властите по адрес на лидера на „Солидарност” Христо Младенов. От думите на премиера пред Нова телевизия излезе, че Младенов по-скоро кълнял Вероника Димитрова, не толкова я заплашвал. На въпрос, че Младенов подкрепя ГЕРБ, Борисов отговори, че той пък подкрепял Реал Мадрид. Всеки може да каже, че подкрепя някого. От 14 на 30 са увел

Защо крокодилът спи с едно отворено око?

http://interest.actualno.com/Zashto-krokodilyt-spi-s-edno-otvoreno-oko-news_503153.html

Крокодилите спят с едно отворено око и следят за потенциални източници на опасност. По-скоро при тези влечуги по време на сън работи едно от мозъчните полукълба, смятат австралийски биолози, автори на статия в сп. Journal of Experimental Biology, съобщава ВВС News. Хипотезата за това, че крокодилът и насън е нащрек, е проверена с експерименти с участието на човека. Доброволци били пускани в едно помещение с млади крокодили (възрастните са прекалено непредсказуеми). Едното око на животното вина

Преглед на печата от 23 октомври

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/23/2634655_pregled_na_pechata_ot_23_oktomvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Новият държавен фонд: 777 млн. евро капитал и трима управители
Валери Белчев ще ръководи мегаструктурата, която ще управлява финансовите инструменти по европейските програми

Сега

Данък "вредни храни" вероятно няма да влезе в сила през 2016 г.
Финансовото министерство тепърва ще анализира предложението за налога

Университетите ще решават как да приемат студенти по право
Отпада задочното...

Отново жълт код за проливни валежи в 4 области

http://pik.bg/отново-жълт-код-за-проливни-валежи-в-4-области-news422281.html

Отново жълт код за проливни валежи в 4 области

Жълт код е обявен за 23 октомври в 4 области на Южна България заради проливни валежи, предаде БГНЕС. Кодът е в сила за областите Кърджалийска, Хасковска, Ямболска и Бургаска. В тези области до обяд ще продължи да вали дъжд с очаквани нови количества до 15-20 л/кв.м. В Бургаска област до обяд ще продължи да вали дъжд с очаквани нови количества – около 15 л/кв.м., в крайните южни райони до 25 л/кв.м. В останалата част от страната обявеният код е зелен. Валежите през деня ще отслабват, а след пладне от запад и ще спират. Привечер над Северозападна България и облачността ще се разкъса. Ще духа слаб северозападен, в Източна България – умерен северен вятър, уточниха от НИМХ. Сутринта температурите ще са между 7° и 12°. Температурите ще са почти без дневен ход и максималните ще са между 8° и 13°. В планините ще бъде предимно облачно и дъждовно. Над 2000 метра ще превалява сняг. Ще духа умерен до силен североизточен вятър, който привечер ще се ориентира от север. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра около 1°. По Черноморието ще бъде облачно и с валежи, значителни по южното крайбрежие. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Температурите ще са без съществен дневен ход и максималните ще са около 12 - 14°. 

Копола и "Уикипедия" получават днес най-престижната испанска награда

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/23/2634554_kopola_i_uikipediia_poluchavat_dnes_nai-prestijnata/?ref=rss


"Уикипедия" получава тазгодишната награда на принцесата на Астурия за международно сътрудничество.

Онлайн енциклопедията, която предоставя безплатно над 37 млн. статии на 288 езика е "пример за международно, демократично, отворено и активно сътрудничество", реши журито и сравни дейността ѝ с енциклопедичния дух на осемнадесети век.

Наградите на принцесата на Астурия се връчват ежегодно на личности или организации с постижения в науката, хуманитаристиката и обществената...

За Бургаска област е обявен жълт код за обилни валежи

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/s3sB5U69l1A/

Жълт код за обилен валеж е обявен за област Бургас. След полунощ и утре до обяд ще продължи да вали дъжд с очаквани нови количества – около 15 л/кв.м., в крайните южни райони до 25 л/кв.м. Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. Той предупреждава за възможност от локални наводнения, малко на брой. Възможно е да се наложи прекъсване на дейности на открито. Затруднения при шофиране заради намалена видимост
Днес над Черноморието ще бъде облачно и с валежи, значителни по южното крайбрежие. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Температурите ще са без съществен дневен ход и максималните ще са 12 – 14°. Вълнението на морето ще е 2 – 4 бала, сочи прогнозата на НИМХ при БАН.

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065303

Св. ап. Яков, брат Господен
 Св. ап. Яков е наречен брат Господен, защото бил син на Йосиф - обручника на св. Дева Мария. Той бил от 70-те апостоли на Исус, първи епископ на Йерусалим в продължение на 33 години. Написал първата света литургия. Заради това, че проповядвал Христа, свети апостол Яков бил хвърлен от юдеите от покрива на храма и
Св. ап. Яков, брат Господен Св. ап. Яков е наречен брат Господен, защото бил син на Йосиф - обручника на св. Дева Мария. Той бил от 70-те апостоли на Исус, първи епископ на Йерусалим в продължение на 33 години. Написал първата света литургия. Заради това, че проповядвал Христа, свети апостол Яков бил хвърлен от юдеите от покрива на храма и

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065316

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Ексклузивно! Засилено полицейско присъствие във Варна! Правят се масови проверки за нелегални мигранти

http://petel.bg/Ekskluzivno--Zasileno-politseysko-prisastvie-vav-Varna--Pravyat-se-masovi-proverki-za-nelegalni-migranti__131450

Илюстрация: Булфото Специализирана полицейска операция срещу нелегалната миграция се провежда на територията на Варна, научи Petel.bg. При...

Дъждът излиза в почивка привечер

http://offnews.bg/news/n_1/n_578084.html

Дъждът се умори, в последния работен ден от запад валежите започват да спират. Остава обаче студено с дневни температури между 8 и 13 градуса.  Повече дъжд ще има по южното крайбрежие и в планините. Над 2000 метра ще превалява сняг и ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5 градуса, на 2000 метра - около 1 градус, показва прогнозата на НИМХ. Облаците ще се разкъсат утре в западните райони, а вятърът поутихва. Студът обаче продължава, в ранните чаосве на изборния ден в низините ще се образува мъгла. Повече слънце по обяд, обещават синоптиците.  

Лепенката на устата на детето в детската градина с цел предотвратяване на агресия

http://society.actualno.com/Lepenkata-na-ustata-na-deteto-v-detskata-gradina-s-cel-predotvratjavane-na-agresija-news_503155.html

Учителката, която залепи лепенка на устата на дете от ОДЗ 80 "Приказна калина" в столичния кв. "Красно село" искала да спре агресията на дете с девиантно поведение. Това разказа Веселина Йорданова, която отписа дъщеря си от въпросната детска градина заради инцидента, съобщи bTV. Майката разказва, че детето ѝ започнало да сънува кошмари, че ще умре. По разказите му учителките  заплашвали децата, че ако не спят ще залепят и очите им с лепенки и няма да ги дадат на родителите им Друга май

Имате значи заболяване – умствено ли?

http://cite.actualno.com/Imate-znachi-zaboljavane--umstveno-li-news_503151.html

Така водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев се обърна към лидера на "Солидарност" Христо Младенов. Младенов се прочу след публичната заплаха към журналистката Вероника Димитрова. Младенов представи епикриза, според която страда от артериална хипертония. Значи по принцип имате високо кръвно, не ви го вдигат само телевизионни репортажи, заключи Николаев. За финал Христо Младенов пожела на всички много здраве.

САЩ удължиха тоталната забрана за американски полети до Крим и Днепропетровск

http://america.actualno.com/SASht-udyljiha-totalnata-zabrana-za-amerikanski-poleti-do-Krim-i-Dnepropetrovsk-news_503156.html

САЩ удължиха с още една година забраната за полети на всички свои въздухоплавателни средства до международното летище в Симферопол на Кримския полуостров и международната аерогара в Днепропетровск, Украйна. Както съобщава в четвъртък американското министерство на транспорта и Федералната авиационна администрация (FAA), решението е взето във връзка с продължаващия конфликт в източната част на Украйна, която е заплаха за гражданското въздухоплаване. Забраната се отнася до „всички пътничес

Взрив на централния газопровод на Павликени

http://velikotarnovo.actualno.com/Vzriv-na-centralnija-gazoprovod-na-Pavlikeni-news_503157.html

Силен взрив уплаши жителите на Павликени рано тази сутрин, съобщиа bTV. Оказа се, че е гръмнал централният газопровод. В момента никой не може да се приближи там, тъй като гори пожар, обясни и.д. кметът на града инж. Венцислав Иванов. Аварията е спряла топлоподаването в града. Кметът е обикалял училищата и детските градини, за да предупреди, че трябва да се осигури топло с други средства. Взривът е станал далеч от града, в момента още гори огън на километър от Павликени, обясни Иванов.

Полицията задържа 28- годишен мъж, извършил кражба от частен дом

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Tis_iJM7dX8/

На 22.10.т.г. около 01.00 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение за съмнителен мъж, обикалящ в района на ул. «Пазарна» в Поморие.  Установено е, че това е 28- годишният П.П. от Поморие, който с раница на гърба и монитор в ръцете, се отправил към паркиран лек автомобил «БМВ», с бургаска регистрация. При проверката в автомобила са открити : монитор със свързващи кабели, компютър, пет тонколони, суббуфер, DVD Player, биеща дрелка /перфоратор/ и други вещи, за които е установено, че са откраднати от частен дом, разположен на поморийската улица «Граф Игнатиев», обитаван от 28 -годишен мъж. П.П. е задържан за срок от 24 часа,съобщиха от ОД на МВР. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Важно е хората да имат по-активна роля

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/gzJgBaAGynY/

Поредната среща на кандидатите за общински съветници от листа № 5 – Обединен блок на труда, с подкрепата на Сдружение „Свети Георги” се състоя с в кафе „ИНТИЕЛ” в град Поморие. На нея присъстваха повече млади хора, с които бяха дискутирани различни идеи и виждания за развитието на Поморие като място за по-добър живот. Идеята да се кандидатират в изборите за общински съветници е, защото вярват, че почти всичко зависи от волята на хората и най-вече от активността им. За да има резултат е нужно да се инициират повече и конкретни докладни в Общинския съвет, да се изисква контрол и да се носи отговорност.
Кандидатите гарантират спазване на действения превантивен контрол , прозрачността на дейността , отговорността на изпълнението и контрола на резултатите. Дали ще им гласуват хората доверие или не в предстоящите избори –е личен избор на всеки жител на община Поморие, но е важна ролята на Сдружението като коректив на местната власт и стожер на гражданското общество. То ще продължи да бъде изразител на трудностите на обикновения човек и негов представител пред местната власт.
Сдружение „Свети Георги” –Поморие е създадено на 25 март 2015 г. То възниква спонтанно, в резултат на бунта на ежедневието по време на реализацията на проекта на водния цикъл в новата част на града. Продължава да откликва на многобройните питания и проблеми, с които се сблъскват жителите на гр.Поморие и различните населени места в общината.
В листата с № 5 са хора безпартийни, което им дава възможност да отговарят по-лесно на нуждите на хората и да търсят решение на проблеми, които касаят живеенето им на това място. Според водача в листата Христо Трифонов „Важно е хората да имат по-активна роля, за да се наложат принципите на добро управление”. По-голямата част от присъстващите заявиха, че ги подкрепят и дори искат да станат членове на сдружението . Поискаха да помагат –всеки със своята компетентност , за да стане Поморие /и новата, и старата част/ предпочитано място за живот и реализация .
Следващата среща на кандидатите за общински съветници от Обединен блок на труда е на 23.10.2015 г. в гр. Каблешково.
За желаещите да им гласуват доверие- номерът в бюлетината за общински съветници е номер 5: ОБЕДИНЕН БЛОК НА ТРУДА Български лейбъристи – Сдружение „Свети Георги”-Поморие .

obt3

Спират водата на площад "Сред село" и още 7 места в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_578081.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в чати от столицата, съобщиха от дружеството.  Във връзка с подмяна на пожарен хидрант и спирателен кран до бл. 507,жк. „Младост“ 1А , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:00 часа на живеещите на ул. „Д-р София Аврамова “ №3, бл. 510, бл. 509, бл. 508, бл. 507, бл. 510А, бл. 515, жилищна сграда до бл. 510 вх. 1, трафопост зад бл. 509 вх. 1.  Във връзка с разкриване на уличен водопровод на ул. 275, кв. „Обеля“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на живеещи на ул. 275.  Във връзка с присъединяване на новоизграден уличен водопровод на ул. „Ген. Казимир Ернрот“,жк. „Люлин“ 8 , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на живеещите на ул. „Ген. Казимир Ернрот“ №34.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Изгрев“ ,с. Световрачене , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 15:30 часа на живеещите на ул. „Войнешки път“, ул. „Чавдар войвода“, ул. „Младост“, ул. „Софийска“.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Цветанка Табакова“ ,кв. „Драгалевци“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на живеещите на ул. „Цветанка Табакова“.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Джеймс Баучер“ ,жк. „Лозенец“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 20:00 часа на живеещите на площад „Велчова завера“ от ул. „Златовръх“ до бул. „Джеймс Баучер“; Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Дружба“ ,с. Панчарево , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на живеещите на ул. „Дружба“ и ул. „Детелина“. Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на площад „Сред село“, кв. „Княжево“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на живеещите по ул. „Боженци“ от ул. „Кореняците“ до площад „Сред село“. 

Инициативата за освобождаване на местата на инвалидите за паркиране дава резултат

http://society.actualno.com/Iniciativata-za-osvobojdavane-na-mestata-na-invalidite-za-parkirane-dava-rezultat-news_503149.html

Вярно е, че вече местата за паркиране на хора в неравностойно положение все по-често остават свободни точно за такива хора. Това заяви Капка Панайотова от Център за независим живот пред Нова телевизия. Преди няколко месеца, заедно с Българската асоциация на пострадали при катастрофи, започна инициатива за „превъзпитание” на нахални шофьори. Те бяха заснемани при паркиране на инвалидни места, като доброволец им докарваше и инвалидна количка. Според Панайотова най-голям брой нарушите

Бомба избухна в дома на кандидат-кмет на с. Камен

http://sliven.actualno.com/Bomba-izbuhna-v-doma-na-kandidat-kmet-na-s-Kamen--news_503152.html

Бомба избухна в дома на кандидата за кмет на сливенското село Камен Йордан Тодоров. Инцидентът е станал около полунощ. Взривното устройство е било прикрепено към камък и с него бил разбит прозорец на къщата на семейството в селото, съобщи bTV. При взрива е пострадала съпругата на Тодоров, която е на 70 години. Случаят се разследва от полицията. Това не е първият атентат срещу Йордан Тодоров. Преди 10 дни срещу него били хвърлени димки.  

Комета засипала Марс с прах

http://cosmos.actualno.com/Kometa-zasipala-Mars-s-prah-news_503008.html

Кометата C/2013 A1 (Сайдинг Спринг) е прелетяла на 135 000 километра от Марс – достатъчно близо външните слоеве от разредената ѝ атмосфера да започнат да "бомбардират" планетата с газ и прах. По време на това прелитане кометата е изхвърлила между 1000 и 2000 кг прах от магнезий, силиций, калций и калий (всички те се явяват образуващи елементи) в горните слоеве на атмосферата. Кометата също е оставила следи от въглероден диоксид, азот и вода, които не биха могли да бъдат открити, тъй като

Въоръжен обир е станал снощи в София

http://sofia.actualno.com/Vyoryjen-obir-e-stanal-snoshti-v-Sofija-news_503154.html

Въоръжен обир е бил извършен в транспортната фирма "Сомат" в столицата, съобщи Нова телевизия. Открадната е значтиелна сума пари. Инцидентът се е случил около 19,30 ч. вчера. Четирима въоръжение мъже са нахлули и са успели да вземат метална каса. Предполага се, че в нея е имало 40-50 хил. лева. Охранителите са заключени в един от складовете на компанията.

От 2016 г.: Дават заеми с пари от ЕС

http://petel.bg/Ot-2016-g---Davat-zaemi-s-pari-ot-ES__131447

Снимка: Булфото Още в първите месеци на новата 2016 г. проекти на бизнеса ще може да кандидатстват за евтино кредитиране с пари от...

Убиха свидетел, който щеше да дава показания в подкрепа на Младич

http://europe.actualno.com/Ubiha-svidetel-kojto-shteshe-da-dava-pokazanija-v-podkrepa-na-Mladich-news_503148.html

Свидетел на защитата в процеса за геноцид и военни престъпления, воден срещу сръбския генерал Ратко Младич, бе открит мъртъв в стаята си в хотела в Хага, предаде БГНЕС. Душан Дюнджич, съдебен медик от Белград, е открит мъртъв в стаята си от персонала на хотела и представител на Международния трибунал за бивша Югославия. Започнало е разследване, на този етап „нямаме никакво основание да подозираме, че е извършено престъпление”, се казва в съобщението. Д-р Дюнджич трябваше да се яви

Христо Младенов не заплашвал с линч Вероника Димитрова, "Ачо от Хасково" бил

http://izbori2015.actualno.com/Hristo-Mladenov-ne-zaplashval-s-linch-Veronika-Dimitrova-Acho-ot-Haskovo-bil-news_503150.html

Аз я помолих да ме запише и да пусне целия репортаж. Така председателят на „Солидарност” и на националното мешере Христо Младенов започна с правото си на отговор пред Нова телевизия след скандала с журналистката Вероника Димитрова. 190 вдигнах вчера кръвно, аз съм с диаметрални клапи, дойде първото оправдание. Не съм лош човек, не съм повдигал тон и на кучето си, добави Младенов. Той поясни, че се обадил, защото в репортажа на Нова за него давали само негативи за партията. Затова по

По-богатите пациенти са с по-големи шансове за оцеляване след сърдечна операция

http://pik.bg/по-богатите-пациенти-са-с-по-големи-шансове-за-оцеляване-след-сърдечна-операция-news422272.html

По-богатите пациенти са с по-големи шансове за оцеляване след сърдечна операция

Колкото по-високи са доходите на пациента, толкова по-големи са шансовете му за оцеляване след сърдечна операция. Такова е заключението на учените шведския Каролински институт въз основа на тяхно проучване, в което са включени данни за около 100 000 пациенти, оперирани в периода 1999 - 2012 година. На базата на размера на техните доходи и материалното им състояние, учените разделили пациенти на пет групи по този показател. Оказало се, че тези с по-големи доходи са били с по-големи шансове за оцеляване. 

Хвърлиха бомба по кандидат за кмет на сливенско село

http://petel.bg/Hvarliha-bomba-po-kandidat-za-kmet-na-slivensko-selo__131443

Снимка: Булфото В късните часове на нощта по кандидат-кмета на село Камен от Движение "Обединени региони" /ДОР/ Йордан Тодоров е била...

Пентагонът призна: Армията на Русия е по-силна от американската

http://petel.bg/Pentagonat-prizna--Armiyata-na-Rusiya-e-po-silna-ot-amerikanskata__131444

Русия побеждава САЩ не само във въздуха (фактът, че операцията на ВКС на Русия против ИД е в пъти по-ефективна от аналогичните действия на...

Ефектът на аспирина върху рака - най-мащабното изследване, което се подготвя във Великобритания

http://petel.bg/Efektat-na-aspirina-varhu-raka---nay-mashhabnoto-izsledvane--koeto-se-podgotvya-vav-Velikobritaniya-__131445

Илюстрация: Булфото Британската Национална здравна служба и Институтът за ракови изследвания ще финансират най-мащабните клинични...

Възобновяват жп връзката между София и Москва

http://petel.bg/Vazobnovyavat-zhp-vrazkata-mezhdu-Sofiya-i-Moskva__131446

Снимка: Булфото Железопътната връзка между София и Москва се възобновява на 13 декември тази година, съобщават руските държавни...

Св. апостол Яков, брат Господен

http://celebrate.actualno.com/Sv-apostol-Jakov-brat-Gospoden-news_503129.html

Св. апостол Иаков, брат Господен - наречен тъй, защото бил син на Йосиф, обручникът на св. Дева Мария. Той е от седемдесетте апостоли, първи епископ на Иерусалим в продължение на 33 години. Написал първата света литургия. Завършил мъченически, блъснат от храмовата стряха, засипан с камъни и, ударен с едно кросно, разбили главата му - починал в 63 г. на 66 години.   Пръв от тях [Седемдесет апостоли] бил свети Иаков, брат Господен, за когото споменава свети апостол Павел в посланието до га

Радан Кънев и ДСБ се прицелиха директно в главния прокурор

http://politics.actualno.com/Radan-Kynev-i-DSB-se-priceliha-direktno-v-glavnija-prokuror-news_503146.html

Проектопредложение за промени в Конституцията, които доведоха до разнобой в управляващото мнозинство през пролетта, са внесли депутатите от Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев, Иван Иванов, Атанас Атанасов, Гроздан Караджов и Валентин Павлов. Това стана в последния момент преди да изтече срокът за предложения и вероятно ще доведе до противоречния и в Реформаторския блок и ще взриви мнозинството, с което бе постигнат "историческият компромис" от края на септември при първото гласуване на изменен

Орбан е готов да осигури влакове за връщане на бежанци

http://europe.actualno.com/Orban-e-gotov-da-osiguri-vlakove-za-vryshtane-na-bejanci-news_503147.html

Унгарският Виктор Орбан предложи да помогне за връщането обратно на мигранти, на които им е отказан статут на бежанци от други европейски държави, обратно в Турция или Гърция, предаде БГНЕС. „Ако се налага, ние сме готови да позволим на влакове, превозващи нелегални мигранти от Запада до Гърция или Турция, да преминат през нашата територия. Ние дори можем да предложим (унгарски) влакове“, каза вътрешният министър на страната Шандор Пинтер след среща със своя сръбски колега Небойша С

Микроби на борда на самолета: къде са най-много?

http://curious.actualno.com/Mikrobi-na-borda-na-samoleta-kyde-sa-naj-mnogo-news_503027.html

Анализ на повърхностите в самолетите за наличието на бактерии показал, че всички те са развъдници на микроби. Освен такива очевидни помещения като тоалетната не могат да се нарекат чисти и други места и предмети на борда. Учените от университета на Обърн и консултанти на туристическия сайт Travelmath се заели с търсенето на най-мръсните места в лайнерите. В първата научна работа се разглеждало наличието на ешерихия коли, стафилококи и други бактерии, а второто изследване отчитало количеството о

Екшън! Атентат избухна срещу кандидат за кмет на сливенско село

http://pik.bg/екшън-атентат-избухна-срещу-кандидат-за-кмет-на-сливенско-село-news422271.html

Екшън! Атентат избухна срещу кандидат за кмет на сливенско село

Атентат срещу кандидата за кмет на сливенското село Камен от Движение "Обединени региони" /ДОР/ Йордан Тодоров е станал тази вечер около полунощ, съобщи Агенция „Фокус“, позовавайки се на председателят на ДОР Йордан Лечков. Взривното устройство е било прикрепено към камък и с него бил разбит прозорец на къщата на сем. Тодорови в селото.При взрива е пострадала съпругата на Тодоров, която е на 70 години. Според Лечков жената е пострадала сериозно. На място са пристигнали полиция и линейка, която откарала възрастната жена в Сливенската областна болница. Семейство Тодорови са възрастни и самотни. Децата им не живеят в с. Камен.

Това не е правият атентат срещу Йордан Тодоров. Преди 10 дни срещу него били хвърлени димки.  В селото се твърди, че виновник за покушенията е конкурентът на Тодоров от ГЕРБ. Йордан Лечков съобщи, че вече е предупредил централата на партията в Сливен за действията на техния кандидат. Йордан Тодоров и сега е кмет на с. Камен и се кандидатира за втори мандат от ДОР. 

„Изборите са си избори, но съм загрижен от човешка гледна точка. Не бива да се престъпват определени граници. Когато има безнаказаност се стига до инциденти като този. Мога спокойно да поискам оставките и на вътрешния министър, и на окръжния прокурор на Сливен, и на местните полицейски чинове, които допускат тази безнаказаност да се шири и да стига до кръвопролития“, коментира Йордан Лечков. 

Той припомни, че многократно е сигнализирал за нарушения не само на изборното законодателство, но и за финансови нарушения от страна на местните власти. Реакция по нито един сигнал и досега няма. Лечков заяви, че утре ще уведоми за случилото се своите колеги от Общинския съвет на тържествена сесия и ще поиска и те да се възпротивят на подобни начини на водене на кампании в Сливен. 

На пострадалата и нейният съпруг Лечков и неговите съмишленици ще окажат цялата необходима подкрепа.

ПОЗИЦИЯ на Изпълнителното бюро на градската организация на БСП град София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259198_%D0%9F%D0%9E%D0%97%D0%98%D0%A6%D0%98%D0%AF+%D0%BD%D0%B0++%D0%98%D0%B7%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B1%D1%8E%D1%80%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%8

 Във връзка с организирането и провеждането на местните избори в София, ние от БСП ще направим всичко, което е по силите ни изборният процес да протече честно, без манипулации и при стриктно спазване на Изборния кодекс. За целта ще предприемем следните действия:

·        Ще извършим паралелно преброяване на гласовете;

·        Ще организираме стриктно наблюдение на протичането на изборния процес;

·        Ще отделим особено внимание на преброяването на всички видове изборни бюлетини и на изготвянето и оформянето на протоколите;

·        До 40 минути, след приключването на изборния процес в секциите, данните ще бъдат подадени в Градския предизборен щаб;

·        Стриктно ще проследим придвижването на протоколите от секциите до Общинската избирателна комисия и съответствието на предадените  протоколи с оригиналите;

·        Стриктно ще наблюдаваме обработката на протоколите в Общинската избирателна комисия.

Предприемаме тези превантивни мерки, защото хората, които организират изборите са същите, които извършиха изборните нарушения на местните избори през 2011 година, в зала Универсиада.

Искрено се надяваме, че този път депутати от ГЕРБ и представители на общинската администрация няма да оказват „медицинска“ помощ на бременни и хора в неравностойно положение и да прилагат други сърцераздирателни трикове.

Препоръчваме на тези, които са забравили какво се случваше тогава, да изгледат отново видеоматериалите от изборната нощ през 2011 година.

Откриха две звезди в смъртоносна прегръдка

http://petel.bg/Otkriha-dve-zvezdi-v-smartonosna-pregradka__131442

Снимка: ЕСО Дълбоко във вътрешността на мъглявината Тарантула, на около 160 хиляди светлинни години от Земята, се намира двойка странни...

Да възродим материалното производство в България – залог за оцеляване на нацията!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259197_%D0%94%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BC+%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%

 България е в състояние на поредна национална катастрофа, която заплашва устойте на държавата и бъдещето на нейното население! Има ли изход от създалата се/създадената умишлено ситуация? Отговорът е дефинитивно да, но при условие – полагане на огромно, добре структурирано и систематизирано усилие както от страна на държавата, така и от всички нас!

Кои са основните средства и играчи, които биха могли да осигурят успеха на това усилие?

 

Това са:

 

          А. Средства:

 

1.    Съществуващият финансов ресурс от банкови депозити – по непотвърдени данни – около 40 милярда лева!

 

 

2.    Външен финансов ресурс – по линия на фондовете на ЕС и частни такива, който да бъде привлечен за реализацията на проекти в сферата на материалното производство;

 

 

 

Б.Играчи:

 

 

 

1.    Държавата в лицето на нейните институции и политика;

 

 

2.    Парламент, който да инициира мерки за стимулиране на инвестиционния процес в страната;

 

 

3.    Банковия сектор:

 

 

4.    Външен инвестиционен посредник (координираща и водеща институция!!!), която да привлича потенциални инвеститори или заинтересовани структури и най-важното да осигурява прозрачност“ на инвестиционния и стопански процес;

 

 

5.    Българската фондова борса и стокови борси;

 

 

6.    Български Обществени организации в сферата на икономиката – Търговски палати, Сдружение на работодателите и т.н.

 

 

Каква е логиката на горните съставни части?

 

-         Съществуващият финансов ресурс – това са банкови депозити на  гражданите и/или ликвидни средства на фирми, които освен някаква минимална лихва не генерират нищо друго нито за собствениците си нито за икономиката на държавата! Тези средства по същество са „мъртъв“ капитал или „пасив“ докато не бъдат превърнати в инвестиции в материалното производство. Не на последно място това предполага и целенасочена образователна политика за населението на страната в сферата на финансите и инвестициите, както преки така и опосредствени чрез финансово-брокерски институции!

 

-         Външен финансов ресурс – налични и/или достъпни  средства по линия на ЕС (план Юнкер - 300 милярда Евро за инвестиции в страните от Общността!);

 

-         Държавата в лицето на нейните институции и политика – необходима е спешна „преориентация“ на приоритетите на държавата с оглед осигуряване на максимално благоприятна среда за развитие на инвестиционния процес, която може да се осъществи посредством:

 

§  Държавно „съучастие и съпричастие“със средства от бюджета и материални активи (терени, помещения и др.), в това число „златни акции“, гарантиращи интереса и подкрепата на държавата за конкретната инвестиция;

 

§  Целенасочени действия за привличане на чужди инвеститори чрез реклама и промоционални мероприятия и др.;

 

§  Създаване на нови и активизиране на дейността на съществуващи „свободни производствени и митнически зони“ на ключови места – пристанищни градове,  транс-балкански транспортни артерии и др.;

 

§  Активно лобиране и осигуряване на финансов ресурс по проекти от фондовете на ЕС – необходимо е държавата да направи обосновани постъпки пред ЕС за получаване на достъп до фондовете, за които говори Юнкерс (300 милярда Евро), които „залежават“ и които се очаква да се инвестират в материалното производство в страните от ЕС);

 

-         Парламент – два от основните „инструмента“ за осъществяване на държавна политика в сферата на икономиката в пазарна среда са: данъчната политика – данъците и данъчните преференции по отрасли и региони, както и „преразпределението“ на средства от бюджета (другите два, които при сегашния статут на страната не биха могли да се ползват, са курсовите разлики на националната валута и лихвените проценти по баковите услуги - депозити/кредити). С данъците могат да се създават и унищожават отрасли и региони (примерно – освобождаване от данък печалба за определен период от време, данъчни преференции за определени региони(пример: северозападният регион) и др.)[1], докато със средствата от бюджета могат да се стимулират и/или финансират определени действия и дейности, които да са в съзвучие с приетата от държавата икономическа политика. Естествено Парламентът има и други изключителнио важни задължения – не на последно място гарантиране на правовия ред и правораздаване с оглед гарантиране на чуждите и свои инвестиции в страната.

 

-         Банковият сектор – той е „държателят“ и в основни линии „разпоредителя“ (по липса на реално действаща фондова борса и други финансови посредници) на наличния финансов ресурс, който би следвало да бъде мобилизиран за целта;

 

-         Външен инвестиционен посредник – опитът до сега показва, че всякакви начинания оставени в ръцете на наши играчи водят  до провал или в общия случай до присвоявания и разруха! Външният инвестиционен посредник трябва да гарантира осъществяването на един прозрачен и успешен процес!

 

-         Българската фондова борса, Български Обществени организации в сферата на икономиката – това са институции, които активно следва да се включат в една по-мащабна акция за възраждане на материалното производство в страната. На този етап участието и ролята на Фондовата борса като мобилизиращ фактор за набиране и управление на инвестиционни средства у нас е под всякаква критика!

 

Стъпки (схема на действие) на предлагания подход:

 

А. Определяне или създаване на „координиращ“ орган от страна на държавата за провеждане на политиката за възраждане на българското материално производство в пазарна среда;

 

Б. Провеждане на задълбочен и целящ постигането на очаквания ефект диалог с банковия сектор у нас – целта е „раздвижването“ на „мъртвия“ ресурс в банките и насочването му в производствената сфера. Едно съществено предимство за всички „вложители“ би могло да бъде значителното подобряване на „доходността“ на капитала под формата на  дивиденти от вложения в материалното производство;

 

В. Привличане на подходящ външен „инвестиционен посредник“ на който да се предоставят съответни „правомощия“ (комплексен договор с държавата) и който да:

 

-         Влезе във взаимодействие с банковия сектор у нас за осигуряване и мобилизиране  на „вътрешния ресурс“ от средства;

 

-         Да работи активно с държавата и нейните институции  с оглед осигуряване и определяне на мащаба и формата на нейното „съучастие и съпричастие“ по конкретни проекти и инвестиции;

 

-         Привлече потенциални клиенти, които биха желали да създадат производствени мощности (промишлени, селско-стопански) на територията на страната(тук благоприятстващ фактор се явява статутът на страната като член на ЕС), съ-инвеститори – фирми и заинтересовани лица, които биха инвестирали и собствени средства, фирми, търсещи възможности за „изнасяне“ на производства на завършени изделия, възли и/или компоненти и детайли и др.;

 

-         Осигурява „прозрачност“ на процеса и гарантира недопускането на неправомерно „присвояване“ по веригата от финансирането до крайната реализация на проектите;

 

-         Съдейства в диалога на държавата с Европейските институции и служи за гарант на намеренията и изпълнението на проектите с европейско съ-финансиране

 

Г. Привличане на Фондовата борса с оглед разширяване и утвърждаване на акционерното начало в инвестиционния процес и икономическата дейност на частните  вложители! Последното следва да се стимулира и развива като резултат от евентуално подобрената финансова и инвестиционна култура на населението

 

Д. Осигуряване/ договаряне на технологията и източниците за получаване на средства от Европейски източници (план Юнкер, други), които да се съ-инвестират или да служат за „гаранция“ на чуждите инвеститори за сериозността на държавата и важността на проекта в който са привлечени или поканени да участват. Това с особена сила би важало за инвеститори от Европа, но разбира се и от други региони (Китай, Корея, др.)[2]!

 

Е. Привличане под формата на „Експертен съвет“на основните неправителствени организации в сферата на икономиката с оглед осигуряване на тяхното съдействие и експертиза по насоки – набиране на персонал, обучение, трудови взаимоотношения и прочие. На определен етап следва да се привлекат и основните Проф-съюзни централи.

 

 

В заключение може да се каже, че ключът към „спасението“ е в нашите ръце – това е „мъртвият“ ресурс, на който трябва да се вдъхне живот по посочения по-горе начин!

 

 

[1] Развитието на материалния сектор ще има определен „оздравителен“ ефект върху цялостната финансова система (фиска) на държавата – чрез създаването на нови работни места и увеличаване на данъкоплатците изцяло биха се компенсирали всякакви данъчни облекчения!

 

 

 

2 Последното може да ни позволи да станем инициатори на един нов тип „партньорство“ по линия на ЕС –европейско финансиране от целеви фондове, мобилизиране на местен ресурс и държавно съучастие в инвестиционния процес!!!!

 

 

Михаил Димитров

 



[1] Развитието на материалния сектор ще има определен „оздравителен“ ефект върху цялостната финансова система (фиска) на държавата – чрез създаването на нови работни места и увеличаване на данъкоплатците изцяло биха се компенсирали всякакви данъчни облекчения!

 

 

 

 

[2] Последното може да ни позволи да станем инициатори на едно нов тип „партньорство“ по линия на ЕС –европейско финансиране от целеви фондове, мобилизиране на местен ресурс и държавно съучастие в инвестиционния процес!!!!

 

 

 

Валежите постепенно спират, остава хладно

http://society.actualno.com/Valejite-postepenno-spirat-ostava-hladno--news_503055.html

Валежите през деня ще отслабват, а след пладне от запад и ще спират. Привечер над Северозападна България и облачността ще се разкъса. Ще духа слаб северозападен, в Източна България – умерен северен вятър, съобщиха от НИМХ. Сутринта температурите ще са между 7° и 12°. Температурите ще са почти без дневен ход и максималните ще са между 8° и 13°. В планините ще бъде предимно облачно и дъждовно. Над 2000 метра ще превалява сняг. Ще духа умерен до силен североизточен вятър, ко

Ураган принуди Мексико да евакуира хиляди души

http://america.actualno.com/Uragan-prinudi-Meksiko-da-evakuira-hiljadi-dushi-news_503145.html

Ураганът "Патрисия", който се надигна над Тихия океан и на път за крайбрежието на Мексико, достигна максималната - петата категория по скалата Сафир-Симсън, предаде БГНЕС. Скоростта на вихърът, който бушува в урагана, е над 70 метра в секунда. Заради прииждащата стихия гражданската отбрана в Мексико започна евакуацията на около 50 хиляди души от крайбрежните райони на щатите Халиско, Колима и Наярит. Според министъра на вътрешните работи Мигел Анхел Осорио Чонг, има опасност ураганът да преми

Откъс от "За достойнството на човека", уникална реч от Джовани Пико дела Мирандола

http://literature.actualno.com/Otkys-ot-Za-dostojnstvoto-na-choveka-unikalna-rech-ot-Djovani-Piko-dela-Mirandola-news_502813.html

Пета и Шеста глава от „За същесвуващото и единното“   Шеста глава в която се опровергава вторият аргумент на платониците, сиреч този за първоматерията Техните възражения за първата материя са безпочвени. Защото доколкото е съществуваща, тя е единна. Наистина, ако желаят да следват Платон дословно, те трябва да се съгласят, че тя има по-малко основание да бъде единна, отколкото съществуваща. Разбира се, Платон съвсем не твърди, че тя е чисто нищо, защото как в такъв случай

В Мексико евакуираха 50 хиляди души заради урагана „Патрисия“

http://petel.bg/V-Meksiko-evakuiraha-50-hilyadi-dushi-zaradi-uragana----Patrisiya---__131440

Мащабна евакуация във връзка със заплахата от урагана „Патрисия“ е обявена на тихоокеанското крайбрежие на Мексико, съобщава El...

Жан-Клод Юнкер: Славните дни на Европа свършиха

http://petel.bg/ZHan-Klod-YUnker--Slavnite-dni-na-Evropa-svarshiha__131441

Снимка: Булфото Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС е изправен пред дългосрочен икономически упадък и че...

Бербатов не можа да помогне на ПАОК да бие руснаци

http://football.actualno.com/Berbatov-ne-moja-da-pomogne-na-PAOK-da-bie-rusnaci-news_503143.html

Димитър Бербатов и съотборниците му в ПАОК записаха третото си поредно равенство в Група "С" на Лига Европа. Гърците направиха 0:0 у дома с руския ФК Краснодар, а Митко се появи като резерва малко след началото на второто полувреме. Така ситуацията в групата е следната: Борусия Дортмунд е на първото място с актив от 7 точки, Краснодар има 4, а ПАОК 3. Подробности четете в Sportline.bg

Нова среднощна проява на Сидеров и негови сподвижници

http://news.ibox.bg/news/id_568800659

Сидеров, Чуколов и няколко техни сподвижници отново наобиколиха магазинчето

Обама наложи вето на бюджета за отбрана

http://news.ibox.bg/news/id_1402415392

Председателят на камарата на представителите заяви, че Обама поставя под заплаха

Пентагона: Джихадистите от „Ислямска държава” са планирали екзекуция на пленници

http://news.ibox.bg/news/id_2035476942

При съвместна операция, проведена от въоръжените сили на САЩ и Ирак, бяха освободени около 70 пленници, държани от ИД...

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-zhivo-bulgariya-1485296.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Премиерът Бойко Борисов за изборите, референдума, рязането на ленти, за бежанците и отношенията с Русия и САЩ.Тема: Политическият лидер, заплашвал журналиста Вероника Димитрова, гостува в студиото.Тема: На живо - слагани ли са лепенки на устите на децата в столична детска градина, за да мълчат.Тема: Научихме ли се да не спираме на инвалидните места на паркингите?Тема: И още - репортерите на Нова с поредна порция изборни нарушенияТема: Какво ни очаква в изборния ден в програмата на Нова телевизия и радио Нованюз? BTV, „Тази сутрин" Тема: Защо учителка залепи с тиксо устата на дете? На живо: Шокиращият разказ на майки за случващото се в столична детска градина.Тема: Полицай в болница след побой от таксиметров шофьор - как се издават разрешителните в бранша и какво е наказанието да посегнеш на служител на реда?Тема: Ще има ли БСП своята Октомврийски революция? Гост Михаил Миков.Тема: От фалит до фалит - историята на „Кремиковци" и ЦСКА, разказана от Александър Томов.Тема: Софиянци откъснати от градския транспорт - криминална пътека води до метрото в кв. „Дружба".Тема: И изгрява слънце - какво ще е времето над България след изборите на 25 октомври? Климатологът доц. Георги Рачев

Лепа Брена - песента е любов (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/lepa-brena-pesenta-e-liubov-video-6044257

Три часа балканска музика на живо, поднесена с много любов, усмивки и благодарност към вярната публика.

МВР издирва кандидат за кмет на Русе, осъден за трафик на наркотици

http://offnews.bg/news/n_1/n_578049.html

Кандидатът за кмет на Русе Венцислав Ангелов-Чикагото, осъден на три и половина години затвор от ВКС, е обявен за национално издирване за изпълнение на влязлата в сила присъда. Ангелов, който е издигнат за кмет от "Национална републиканска партия", е осъден за трафик на наркотици. Говорителят на Окръжната прокуратура в Русе Надежда Митева съобщи, че той не е намерен на подадените адреси в Русе до настоящия момент за изпълнение на присъдата и по тази причина е обявен за национално издирване. Тя каза още, че Окръжната прокуратура ще уведоми Общинската избирателна комисия, когато Ангелов бъде задържан. Венцислав Ангелов-Чикагото е известен с криминалното си минало, беше близък приятел на Бисер Миланов-Петното. През юни миналата година Ангелов-Чикагото беше арестуван за "разпространяване на спекулативна информация с цел дестабилизиране на банковата система."

Ден на Св. апостол Яков, брат Господен

http://frognews.bg/news_100486/Den-na-Sv-apostol-IAkov-brat-Gospoden/

Свети апостол Яков, брат Господен, бил син на Йосиф, мъжа на св. Дева Мария. Той е от Седемдесетте апостоли, първи епископ на Йерусалим в продължение на 33 години. Яков написал първата Света литургия. Завършил мъченически, блъснат от храмовата стряха, засипан с камъни и разбита глава. Починал през 63 г. на 66 години.

Няма държава, която така варварски да се отнася с миналото си

http://offnews.bg/news/n_1/n_577371.html

С Борислав Бориславов заедно бяхме сред организаторите на студентските протести през зимата на 1997 година. Бяхме в едно училище - Класическата гимназия и много пъти сме се виждали, за да си припомняме славните времена, когато очаквахме, че България ще се промени за година-две, а и толкова е много. От всичките лидери на студентските протести през 1997 г., Боби единствен стана политик. Вече няколко мандата е общински съветник и участва в три от най-интересните комисии - по култура, за устройството на територията и по транспорта. И сега е кандидат за общински съветник. Борислав Бориславов е номер 3 в листата на Реформаторския блок в София. Той е един от малкото политици, които не се извъртяха през всичките разклонения на Синята идея и остана в СДС. Много пъти беше спряган за потенциалната нова силна фигура в СДС и много пъти най-близките му съпартийци го критикуваха, че отдава по-голямо значение на любимата си археология, вместо на политиката. Ти си и археолог, и общински съветник в комисията по култура и в комисията по устройство на територията. Вероятно си най-компетентният и най-точният човек, който да коментира реставрацията, която се случва на римските обекти между метрото и ЦУМ. Добре ли е направена, как трябва да се консервират останки от римската Сердика? Ще започна от там, че София е уникален град в това отношение. Има и други градове в Европа, които имат древна история, но София е един от малкото градове, които могат да се похвалят с история от 8000 години назад. Всъщност едно от най-древните селища в Европа е било в района на днешния квартал Слатина. С много усилия и от моя страна тези разкопки на това най-ранно селище бяха възобновени от няколко години. Къде точно се намира това? Селището е било много голямо. За съжаление основната част от него е била разрушена при строежа на плувния комплекс "Червено знаме". Друга част - от продължението на "Шипченски проход", ЖП-линията и в момента е останало едно много малко парченце, което е затворено между булеварда, ЖП-линията и ул. "Академик Георги Бончев". Слава Богу, се намира на територията на комплекса на БАН и това в много голяма степен е запазило този терен, към който имаше и рестутиционни претенции. Водеха се много дълги дела, които съвсем скоро приключиха и се възобновиха археологическите проучвания под ръководството на член-кореспондент Васил Николов и Музея за история на София. Моята мечта е това да се превърне в един от атрактивните участъци на София, които показват историята на града. Там е проучено жилище с площ над 120 квадрата на 2 етажа. Ако това жилище бъде възстановено на подходящо място, което вече е проучено 1 към 1, ако се направи информационен център с възможност за участие на деца, които имат интерес и на които трябва да им се формира интересът в стила на открития наскоро Музейко. Това е ресурс който имаме и не използваме. Първо ще възпитава в децата ни чувство за история и минало, което е много важно - че имат корени, че не са дошли от нищото. Това е нещо, с което могат да се гордеят с града си и когато отидат да учат в чужбина, когато говорят за София, да знаят всъщност какво представлява тя. Мечтата ми е в рамките на няколко археологически сезона да приключат голяма част от археологическите проучвания да се експонира на място, да се направи макет на това голямо жилище, да се направи информационен център. И да използваме това, което София е наследила от предците си. По отношение на римския град, също сме в една уникална ситуация. Почти няма столица в Европа, която да се похвали с амфитеатър. Вижте в какво състояние е в момента амфитеатъра на Сердика, който беше открит през 2006 година и който през програма "Култура" успяхме да финансираме.  Вярно ли е, че този амфитеатър е бил огромен и това, което се вижда от него е само малка част? Огромен за времето си. Иначе е разположен от основите на "Младежкия театър" до основите на хотел "Арена Сердика", който всъщност обхвана източния край на амфитеатъра. Вярно ли е, че постройки, които са свързани с амфитеатъра, продължават под "Дондуков" чак до бул. Васил Левски? В древността, когато е направен амфитеатърът, той е бил извън портите на града. Всъщност Източната порта в момента е в подлеза между Министерски съвет и Президентството. Това, което днес е "Дондуков", някога, почти под същото трасе, е била една от входните артерии на Сердика. Не случайно амфитеатърът е направен извън крепостните стени. Едно, че е трябвало повече място. Второ - че и в древността са се притеснявали от събирането на едно място на голяма група екзалтирани хора и е било възможно едно състезание да прерасне в бунт. Затова тези съоръжения обикновено са правени извън крепостните стени на града. Но амфитеатърът е бил достатъчно голям за времето си. Това, което е проучено в момента от него, показва, че на това място е имало по-ранен театър - одеон и той е използвал склона, който в момента е между ул. "Московска" и Дондуков. Седалките са били разположени и са използвали естествения склон. Още 2006 г. аз лично писах писмо на трима министри, тогава бях председател на комисията. На министъра на културата разбира се, на енергетиката тогава, защото теренът, на който бяха направени проучванията е собственост на НЕК, на областния управител. В крайна сметка се взе решение, да се отчуждят всички имоти, които се намират върху амфитеатъра. Да се проучи и след това да се обяви международен конкурс за това как да бъде експониран. Представях си  начин, по който хем да бъде експониран, хем да могат да се провеждат фестивали, особено когато времето е хубаво през лятото. Наистина това е, както се казва дар Божи, който за съжаление вече 10-та година тъне в разруха. Общината даде на няколко пъти по мое предложение пари за консервация, но тя е временна и в крайна сметка се оказва, че Министерството на културата на няколко пъти е абдикирало от този проблем, тъй като министърът на културата е принципал. Той отговаря за цялото културно наследство на територията на страната. В последните дни много се обсъждат тези чисто нови старини, които се появиха между ЦУМ и метрото. Какво ти е мнението? Така ли се прави консервация на антични обекти? Според мен - категорично не. Има страшно много проблеми в тази сфера. Първо, като започнем от момента на тяхното разкриване. Ако се върнем малко назад в момента, в който започваше строежът на тази метростанция, се оказа, че Метрополитенът изобщо не си е направил труда да предвиди археологическите проучвания, които са задължителни, особено на територията на резерват, какъвто е центърът на София, където е сърцето на античния град. Там всяка намеса става след комисия, след проучване, много внимателно. За съжаление строителите у нас разсъждават по-скоро с досада и пренебрежение, когато става дума за археология и гледат максимално бързо да минат етапа на разкопаване на основите, по възможност без някой да ги види и по възможност в тъмната част на денонощието. Тогава сезирах кмета, г-жа Фъндъкова, която реагира максимално адекватно и бързо. Назначи една комисия, която да провери дали са спазени всички нормативни изисквания и много бързо се стигна до промяна на проекта. Това коя година се случва? 2010-2011, като междувременно търга за строителството беше минал. В продължение на 9 месеца, цяло лято беше пропуснато, когато е най-добрия сезон за археологически разкопки. След дълги разправии и натиск на столичния кмет се стигна до сключването на договор за проучвания. Колегите работиха при изключително тежки условия. Марио Иванов беше ръководител на проучванията. Справиха се перфектно с целия процес на разкриване, на проучване и на документация. Тоест от тази гледна точка успяхме да спасим това наследство, което не е просто наследство на Софиям то е световно културно наследство. Всеки кмет и управник не трябва да забравя, че подлежи на санкции по силата на конвенции, които България е подписала и приела. Само искам да припомня, че най-великият римски император, основателят на Византия, Св. Константин Велики е казал: „Сердика е моят Рим“ и първоначалната идея е била столицата на Империята да се премести в Сердика, а чак след това е избран Константинопол... Да и това е нещо, което също туристически ние можем да експлоатираме много успешно, стига, разбира се, когато дойдат туристите, ние да им показваме адекватно експонирани старини. Тук вече идва проблемът за експонирането. Ще  припомня, че този проект, който в момента Министерството на културата реализира в Ларгото, вече трябваше да е приключил преди повече от година, ако не и две. Неизвестно по какви причини, по-скоро се досещаме по какви, но 3 пъти се повтаряше тръжната процедура още в първия мандат на г-н Рашидов и то абсолютно неуспешно, защото проектът за експониране беше на стойност 4 млн. над стойността, която е европейския проект. След целия този престой на зидовете на открито те бяха в много окаяно състояние, много лошо консервирани, за което си има конкретни чиновници в министерството на културата, виновни за това състояние, които изобщо не са потърсени и не са понесли отговорност за това безхаберие. И сега се стигна до ситуацията ударно да се възстановяват тези зидове, които, както казват сега, били в много тежко състояние, но те не бяха в такова състояние преди 3 години. Така че със сигурност намесата тогава щеше да бъде много по-евтина и щадяща от това, което виждаме в момента. Друг много сериозен проблем е, че аз до сега не съм чул да се провеждат конкурсно при ясни правила процедури, за проектиране, защото се оказва, че едни и същи екипи, едни и същи архитекти творят едни и същи безобразия из цялата страна. Извинявай, че си кандидат за София, а аз ще те питам за Перник. Като археолог пластмасовата крепост на Кракра как ти изглежда? Скандално. Слушах едни обяснения, че това било нещо, което можело да се демонтира, било много щадящо и давало някаква представа. Аз по света такова чудо не съм виждал. Такъв Дисниленд, даже и в Америка да вдигнат на гола поляна, пак биха го направили да изглежда по-автентично. Доколко могат да се надграждат едни старини, до къде е позволеното? Това е въпрос на преценка за всеки един конкретен обект. Това, което ми прави впечатление е, че 120 млн. евро са налети от Европа в нашето културно наследство. Това са огромни пари. Ако някой каже, че няма пари, не е това причината. Основната причина за всички безобразия (да не изброявам и Мезек, и Бяла, че са много) е, че виждаме едно развихряне на архитектите при пълна изолация на специалистите, които са проучвали тези паметници. Има специалисти по конкретните периоди, които е задължително да бъдат хората с последна дума за това дали нещо изглежда така, както трябва или не. Видях проектиране на обекти в Никополис ад Нестум, който е един от много големите и много добре запазени римски градове близо до Гоце Делчев. Там имам чувството, че архитектите бяха проектирали проекта на хартия само. Те дори не бяха отишли да видят мястото. Не може да слагаш пътека, по която да ходят туристи на 30 сантиметра от 3-метров профил. "Профил" - това е изкоп, в който долу се виждат основите на сградата и имаме 3 метра пръст, в която се виждат пластовете, които са се натрупали върху остатъците от дадената постройка. Тоест на ръба на една 3 метрова дупка ти правиш пътека, която при първия дъжд ще се свлече и всички ще се окажат на дъното на изкопа. Никакво съгласуване с проучвателите, дори там в момента се правеха археологически проучвания и се налагаше едва ли не колегите да се борят със строителите да застанат пред багерите в момент, в който даден проект вече се изпълнява. Доколко всичките тези неща са компетенция на общината и до колко са на Министерство на културата? В много голяма степен са компетенция на Министерство на културата или най-малкото редът и правилата зависят изцяло от тях. Общините някак си се научиха през напълно или слабо компетентни чиновници да усвояват тези проекти. Има фирми, които също са специализирани в проекта, така че да се свърши най-малко работа за най-много пари и резултатът вече е видим за всички. А общинският съветник какво може да направи? Почти нищо не може да направи в такъв тип проекти, за съжаление. Ние сме на прага да си унищожим това, което е останало от културното ни наследство, което е много страшно. Не само, че няма да привличаме туристи, а сигурно ще ни дават за пример за това как не бива да се съхранява културно наследство. Няма държава наоколо, която по този варварски начин да се отнася с миналото си. За това си мисля, че много спешно трябва да се предприемат поправки в закона за културното наследство. И трябва много по-отговорно да се гледа на това кой има право и достъп до решаване на начина по който да се консервира и да се експонира даден обект. В момента има един регистър, в който сигурно една трета от архитектите не са виждали на живо археологически обекти, а са работили по такава тема. Трябва да има много по-сериозна цедка за това кой може да проектира такъв тип обекти. Другата гореща тема в последните дни е препострояването на знакови къщи, например Къщата с ягодите, която сега е собственост на Валентин Златев от Лукойл. Тук вече общината, въпреки че пак нещата опират до Министерството на културата, може да има много по-сериозна роля. Аз лично имам огромна заслуга за спасяването на къщата на Яблански, което беше една сага също в продължение на десетилетия. С хиляди заплахи и натиски.... Къщата на Яблански срещу университета, бившето китайско посолство, е най-знаковото място на София, за която имаше невероятни планове да бъде оставена фасадата, а отзад да се вдигне 10-етажна сграда, която да се долепи до съседната. Включително проекти, които бяха разписани от тогавашни директори на Дирекция "Архитектура и градоустройство". И в крайна сметка по мой доклад се възползвахме от стария закон за паметниците на културата  и сигурно за първи път в България общинският съвет прие решение за налагане на ипотека срещу авариен ремонт от страна на общината. Тогавашният кмет Стефан Софиянски отказа да изпълни решението на общинския съвет. Вкарвах питане тогава защо не го изпълнява. Води се една огромна битка между общинския съвет и тогавашния кмет. В крайна сметка и с много активната позиция на гражданите, тази къща беше спасена. Сега в момента вече е реставрирана. А Къщата с ягодите ще бъде ли спасена? Аз мисля, че може да бъде спасена и най-спешните решения трябва да дойдат от Министерството на културата. Минало е обсъждане на експертния съвет към Министъра на културата, което е одобрило събарянето на къщата, което е абсолютен скандал.  Общината може ли да го спре това? Общината може да вземе много ясна и категорична позиция против и също така да не бъдат издавани визи... А как се всъщност се работи в този общински съвет? Има ли единомислие между съветниците? Между съветниците по-скоро няма спорове, тъй като моите колеги в много голяма степен приемат експертизата, която имам. Заместник кметът по културата е човек, който е завършил "Археология". Кметът Фъндъкова определено има отношение по този тип проблеми и смея да твърдя, че с нея в това отношение се работи перфектно. Тя наистина се вълнува от съдбата на този тип сгради и изобщо за опазването на миналото на София, така че мога да кажа, че има едно съгласие между кмет и общински съвет. По програма "Култура" успях да извоювам територия специално за културното наследство на София. София в момента е категорично на първо място по отделени средства за културно наследство. Чрез тези средства се проучваха Западната порта на Сердика, която е зад Католическата катедрала. Благодарение на тези проучвания София кандидатства и спечели проект по Норвежката програма за експониране. Има идея да се свърже по някакъв начин, може би подземно със голямата сграда с красивите мозайки. Знаеш ли, че в закритата част на метростанция 8 са едни от най-грасивите римски мозайки в света? Къде е това? В момента е точно под платното на Мария Луиза. Разкриха ги преди 2-3 години. Една от най-красивите сгради, разкрити благодарение на тези проучвания. Сега започнаха разкопки пред Шератон. Там пък е най-запазеният участък във Сердика. Там ли е дворецът на Константин? Това, което излиза засега, е една много голяма обществена сграда, която е от най-ранния период на Сердика. Там намериха съкровището на римския чичо Скруч с близо 3000 монети, което това лято беше една от археологическите сензации на сезона. Там идеята е да се проучи тази част от площада -  между Шератон и Семинарията, и да се обяви конкурс за експониране, но след като е ясно какво има отдолу. Така че София лека-полека привлича все повече туристи и поне има какво да покаже. Успяхме след многогодишни усилия да възстановим Музея за история на София, който трябва да има много по-активна роля и доста по-отговорно да се отнася към стопанисването на тези обекти, още повече, че след завършването на Ларгото, точно музея за история на София ще управлява тези археологически обекти. Това междудругото извън София е голям проблем - много от общините се изхитриха да направят структури, наречени "туристическо обслужване" или нещо подобно и да изземат приходите от обектите. По този начин музеите остават абсолютно изолирани, без възможност да реинвестират печалбите от такъв тип проекти, което е много лоша практика и би трябвало със законови промени да се отрежат тези хитрости, тъй като по Закона за културното наследство част от парите, които идват от билети при посещение на такъв тип обекти би трябвало да се връщат за проучване и експониране на още части или други обекти на територията на общината. Ти беше един от основните организатори на студентските протести през 97-ма. Така ли си представяше София 18 години по-късно? Заедно бяхме с тебе. Знаеш какво си представяхме. Честно казано - не. Представях си в доста по-кратък срок да стане по-красив, хубав и модерен град. Надявах се цяла България да се превърне в една хубава и нормална европейска държава. За съжаление се оказа, че това, което тогава си мечтаехме, не се случва толкова бързо и не се случва по начина, по който тогава сме си го представяли. Това всъщност е и една от причините да се занимавам с политика и да участвам в политическия живот. Най-лесно е човек като се разочарова да тегли една благословия и да се потопи в собственото си професионално развитие, но не мисля, че това е начинът. Колкото и да си завираме главата в пясъка, реалността е такава каквато е. Ако искаме да я променим, това може да стане само чрез участие в политическия живот на страната.

Въоръжен грабеж във фирма в Горубляне

http://offnews.bg/news/n_1/n_578032.html

Въоръжени и маскирани мъже обраха тази вечер офис на фирма близо до автоборсата в Горубляне, съобщава БНР. Сигналът за грабежа е получен малко след 19.30 ч. в полицията. Нападателите са били трима или четирима.  След като са влезли в офиса на фирмата, мъжете са заплашили намиращите се вътре хора и са ги принудили да влязат в странична стаичка. След това са взели каса от помещението и са побегнали. Минути по-късно е подаден и сигналът в полицията. Пристигналите на място патрули са отцепили района. Нападателите се издирват. Предполага се, че те са избягали от мястото с автомобил, който ги е чакал наблизо. Обраната фирма се намира в помещение в голяма сграда в столичния квартал Горубляне. По непотвърдена информация на Нова телевизия при грабежа са отмъкнати между 40 000 и 50 000 лева.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване