Огнестрелни оръжия, боеприпаси и тютюн без акцизен бандерол са иззети от дом в село Лозарево

http://pik.bg/огнестрелни-оръжия-боеприпаси-и-тютюн-без-акцизен-бандерол-са-иззети-от-дом-в-село-лозарев-news422337.html

Огнестрелни оръжия, боеприпаси и тютюн без акцизен бандерол са иззети от дом в село Лозарево

 На 22 октомври служители от Районно управление „Полиция”– Карнобат и Сунгурларе извършили претърсване в дома на 37-годишния Н.П., разположено в село Лозарево, община Сунгурларе, съобщиха от ОД на МВР – Бургас.

При проверката са намерени и иззети: полиетиленов плик и пластмасова петлитрова кофа, съдържащи общо около 1 кг нарязан тютюн, без акцизен бандерол, кутия с 9 боеприпаси кал. 5.56 мм., револвер “Lеber”, с неустановени калибър и номер, разглобен на части / силно корозирал/, два газ-сигнални пистолети с данни за преработени цеви в огнестрелни оръжия, пистолет “Ideal Crom 2004”, кал. 9 мм. с поставени пет халосни боеприпаси и пистолет “Class-Magnum”, кал. 9 мм. Н.М. е задържан за срок от 24 часа в Районно управление – Карнобат. По случая е образувано досъдебно производство.

33 катастрофи и блъснат пешеходец през изминалото денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=304575

56-годишна пешеходка е била блъсната вчера от лек автомобил във Варна, съобщиха за Дарик от Пътна полиция. Жената е с контузии, но без опасност за живота. Общо 33 катастрофи са станали във Варна през изминалите 24 часа. При останалите няма пострадали, нанесени са материални щети на превозните средства.

Путин за духовното различие между Русия и Запада

http://www.cross.bg/osnovata-pytin-lezhi-1485302.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин, отговаряйки на въпрос за разликата между Русия и Запада на заседанието на дискусионния клуб „Валдай“, отбеляза, че „в основата на руския мироглед лежи представата за доброто и злото, за висшите сили и Божественото начало“, а в основата на западното мислене водещи са интересът и прагматиката. „Когато в основата на днешната политика лежи месианството и изключителността, то за нас е трудно да водим диалог в такъв формат, защото това наистина е отклонение от нашите общи традиционни ценности, в основата на които несъмнено лежи равенството на всички хора пред Създателя“, каза Путин. Той подчерта, че „това не означава, че ние и в такава система не можем и не трябва да търсим допирни точки, ние ще го правим“. „Да се надяваме, че и нашите партньори са готови да тази работа“, добави руският лидер.

Борисов отрече министри от кабинета да са свързани с Пеевски?

http://frognews.bg/news_100509/Borisov-otreche-ministri-ot-kabineta-da-sa-svarzani-s-Peevski/

"Надявам се да не правим внушения, че вотът ще е предрешен. На нас не ни трябват платени гласове. Ние имаме 2 милиона привърженици. Аз даже ги заплашвам моите да не се поддават, защото има всякакви села и паланки, но ние нямаме нужда от платен вот". Това заяви в ефира на Нова телевизия министър-председателят Бойко Борисов.

Барак Обама наложи вето на бюджета за отбрана за 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/23/2634767_barak_obama_naloji_veto_na_bjudjeta_za_otbrana_za_2016/?ref=rss


Президентът на САЩ Барак Обама наложи вето на проектобюджета за отбрана на стойност 612 млрд. долара заради начина, по който парите, предназначени за военни разходи, се използват, за да се избегнат автоматичните бюджетни съкращения на военни програми, предаде "Ройтерс".

Аргументирайки решението си, Обама изтъкна, че за някои програми на Пентагона се изразходват излишни средства и изрази съжаление, че в този си вид текстът пречи на закриването на затвора в Гуантанамо.
...

Изгубени в земята на Тураджа

http://www.vesti.bg/razvlechenia/puteshestvia/izgubeni-v-zemiata-na-turadzha-6044177

Място, където мъртвите спят под един покрив с живите и останките на починалите се преобличат и разхождат из селата всяка година

Неонацист зад нападението в шведско училище

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/neonacist-zad-napadenieto-v-shvedsko-uchilishte-6044262

Младият мъж си е падал много по военни филми и романите на Стивън Кинг. В канала си в YouTube той е качил и филми за Хитлер и за нацизма

Лошото време удари и бежанците

http://www.grreporter.info/loshoto-vreme-udari-i-bezhantsite/18090

Бързото влошаване на времето затруднява още повече придвижването и престоя на хилядите бежанци и имигранти в Гърция

прочети повече

Криви сметки

http://www.cross.bg/asad-durzhavniya-departament-1485304.html

/КРОСС/ Путин пак извъртя номер. Тайно доведе Башар Асад в Москва. Поговориха, вечеряха и го върна обратно в Дамаск. Чак тогава съобщи на смаяните уши на света за среднощната акция. Отново я бяха проспали – и всевиждащото око на ЦРУ, и мощното турско разузнаване МИТ. Изтърваха го и Бойковите служби, които се претрепват да вардят небето от руски самолети. Медиите се впуснаха да гадаят откъде е минал аеропланът на Асад. Едни допуснаха, че е прелетял над Ирак, чието небе се стопанисва от зорките американски летци. Не е трудно да си представим какъв шум щеше да се вдигне, ако го бяха уловили. А ако бяха разбрали, че в него се вози “злодеят” Асад? Значи не бяха засекли нито предварителните телефонни разговори, нито самолета. Къде са блели всички щатски служби? Ами ако полетът все пак е прекосил нашето девствено въздушно пространство? Не е ли това основание протестърите и разни други будуващи граждани пак да дадат Бойко на всемогъщия прокурор, а той да има повод да му отвърне с поредната пиар акция. Не е ли крайно време да се събуди и американската гражданска съвест и да поиска обяснение за провалите на своите топ агенти? Проиграха Крим, изтърваха началото на руските авиоудари, ракетите “Калибър” им паднаха като гръм от ясно небе, накрая кремълската вечеря на Асад им заседна като кост в гърлото. Това, ако питате протестърите и ако в главите им се намират следи от логика, е чиста проба диверсия срещу световната демокрация

Ще градя район-мечта

http://bulgarski.pogled.info/news/68657/SHTe-gradya-raion-mechta

/Поглед.инфо/ Заедно можем да направим "Красно село" образцовият кът на една друга София, казва кандидатът за кмет

На местния вот нека покажем, че формулата Народен съюз е успешна

http://pik.bg/на-местния-вот-нека-покажем-че-формулата-народен-съюз-е-успешна-news422334.html

На местния вот нека покажем, че формулата Народен съюз е успешна

На 25 октомври всеки от нас трябва да направи важен избор - кой ще управлява нашия град, нашето село, кой ще взима решенията в местния парламент.

 За нас, земеделците, местните избори са изключително важни. Този път залогът е още по-голям – от нашето представяне на местния вот зависи какво ще бъде мястото ни в голямата политика.

За първи път ЗНС се явява на местния вот с централна регистрация като КП „Народен съюз“. За първи път проведохме и национална медийна кампания за местния вот. Вярвам, че това ще генерира още по-голямо доверие и ще даде още по-големи възможности пред местните земеделски организации.  

В коалиционните листи на Народен съюз намериха място много нови хора. Покрихме близо 200 общини в страната. В две трети от общините Народен съюз се явява самостоятелно на изборите и това е добре за изграждане на ясен политически профил на коалицията. Считам, че това само по себе си е успех, който не беше по силите нито на ЗНС, нито на някоя от партиите в коалицията. Народен съюз се оказа онази отворена формула, която спечели доверието на много кандидати за съветници и кметове.

Вярвам, че всички са работили всеотдайно по време на кампанията и са били мотивирани да спечелят доверието на хората за местния вот. Резултатите ще покажат колко сме се потрудили.  

Формулата Народен съюз е резултат на общите ни усилия да сложим ново начало в политическия център - да консолидираме формациите с дясно-центристки убеждения и да дадем свободна изява на личностите с политически авторитет и възможности.

Тези избори са особено важни за ЗНС. Нека припомня, че дори когато сме губили нашето представителство в Народното събрание, това, което е спасявало организацията са били нашите дълбоки корени в общините и селата на България, присъствието ни в общинските съвети и кметствата. И сега, основната ни задача е запазването и разширяването на това присъствие.

Аз съм убеден, че всеки пореден успех ще ни убеждава в необходимостта от консолидация на политическия център и неговото общо развитие. На местния вот трябва да покажем, че формулата Народен съюз е успешна и изпълнена с дълбок демократичен смисъл. Ще го направим, като на 25 октомври дадем своя глас за Народен съюз.

Чувалите с бюлетини в "Арена Армеец" в неделя

http://offnews.bg/news/n_1/n_578104.html

Чувалите с изборните бюлетини в София ще се носят в "Арена Армеец" след вота в неделя. Общинската избирателна комисия утвърди схема на залата, според която членовете на секционните комисии ще предават книжата.  На втория тур чувалите ще се носят в НДК.  От днес до 3-ти ноември се забранява престоят и паркирането на бул. „Княз Александър Дондуков” пред страничния вход на ЦИК, на пътни превозни средства с изключение на автомобилите на БНТ. СДВР осигурява постове за контрол и регулиране на движението, съобщи Столична община. 

Вторият дебат на Горичка е за бежанците и България: отворени или затворени граници

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/23/2634457_vtoriiat_debat_na_gorichka_e_za_bejancite_i_bulgariia/?ref=rss


4,5 милиона. Толкова са сирийските бежанци според официалната информация. Според неофициалната вероятно са повече. Когато светът понася война, заради която толкова много хора са принудени да напуснат дома си, всеки е засегнат, никой не остава просто очевидец на процеса. Затова Горичка вижда бежанската вълна като тема с първостепенна важност. Ние нямаме отговорите, но смятаме задаването на някои въпроси и разговорът с разумни доводи за абсолютно наложителни. Виждаме смисленият разговор като...

Борисов: Ако не се представим добре - предсрочни избори

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-ako-ne-se-predstavim-dobre-predsrochni-izbori-6044261

Той съобщи, че тече мащабна операция в цялата страна и обеща масови арести на купувачи на гласове и на трафиканти на хора

Бойко Борисов: На изборите ще се види кой колко е силен

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bojko-borisov-na-izborite-shte-se-vidi-koj-kolko-e-silen-6044261

Той съобщи и за мащабна операция в цялата страна и обеща масови арести на купувачи на гласове и на трафиканти на хора

Бойко Борисов: Изборите са състезание

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bojko-borisov-izborite-sa-systezanie-6044261

„Ако те подкрепят 1 млн. души имаш една тежест, ако са 100 хил. – друга, ако 500 човека – трета”

Facebook опитва да реши проблема с енергийната консумация в приложението за iOS

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/10/23/2634754_facebook_opitva_da_reshi_problema_s_energiinata/?ref=rss


Приложението на Facebook за iOS изразходва твърде много енергия, което влияе на цялостната работа на устройствата. Социалната мрежа се опитва да реши този проблем с новата версия на приложението си, която вече трябва да е достъпна в App Store, съобщи инженерът на компанията Ари Грант в своя профил във Facebook.

Грант споделя, че инженерите на компанията са открили няколко причини, които водят до високата консумация на енергия. Подобрен е начинът на работа на модула за връзка с мрежа,...

Силен взрив събуди Павликени

http://pik.bg/силен-взрив-събуди-павликени-news422333.html

Силен взрив събуди Павликени

Силен взрив събуди Павликени рано тази сутрин, съобщи бТВ.

Оказа се, че е гръмнал централният газопровод.

Около полунощ имаше и друг взрив. Извършен бе атентат срещу кандидата за кмет на сливенското село Камен - Йордан Тодоров от Движение "Обединение региони".


Борисов: Орешарски и Чобанов трябва да понесат отговорност за КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5066774

Обадих се лично да проверя как стои въпроса с проверките на джебчийките. Разширени са от 14 на 30, коментира премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на Нова телевизия. Поводът беше лидерът на партия "Солидарност" и националното мешере Христо Младенов, който заплаши с ромски линч журналистка от телевизията.
Обадих се лично да проверя как стои въпроса с проверките на джебчийките. Разширени са от 14 на 30, коментира премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на Нова телевизия. Поводът беше лидерът на партия "Солидарност" и националното мешере Христо Младенов, който заплаши с ромски линч журналистка от телевизията.

Борисов: Орешарски и Чобанов трябва да понесат отговорност за КТБ (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5066768

Обадих се лично да проверя как стои въпроса с проверките на джебчийките. Разширени са от 14 на 30, коментира премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на Нова телевизия. Поводът беше лидерът на партия "Солидарност" и националното мешере Христо Младенов, който заплаши с ромски линч журналистка от телевизията.

БГ власти молят световни авиокомпании: Не изписвайте повече Летище “София” като “Враждебна”

http://www.bnews.bg/article-142860

В системата за самолетни резервации Amadeus летището на столицата се изписва само като: Летище “София”.

Тенденция: Когато Матиас вкарва на Левски, Черно море бие...

http://petel.bg/Tendentsiya--Kogato-Matias-vkarva-na-Levski--CHerno-more-bie---__131461

Феновете на Черно море очакват днес с нетърпение днес да видят дали една тенденция ще бъде продължена. А тя е, че когато Матиас Курьор...

Като треньор на Черно море Кольо Спасов има само загуби от Левски в София

http://petel.bg/Kato-trenor-na-CHerno-more-Kolo-Spasov-ima-samo-zagubi-ot-Levski-v-Sofiya__131462

Като старши треньор на Черно море Никола Спасов излиза за четвърти път срещу "Левски" на стадион "Георги Аспарухов" тази вечер. И в трите...

Лесен ябълков сладкиш

http://petel.bg/Lesen-yabalkov-sladkish__131426

Необходими mродукти брашно - 3 ч. ч. захар - 1 ч. ч. масло - 2 к. ч. разтопено яйца - 2 бр. прясно мляко - 1 к. ч. бакпулвер - 1 пакетче...

Учителка залепила с тиксо устата на дете със специални образователни потребности, за да не говори докато рисува

http://www.cross.bg/detzata-ystata-dete-1485310.html

/КРОСС/Залепяне на устата с тиксо, за да не говорят, докато рисуват децата, и заплаха за залепяне на очичките им, ако не спят, са сред методите на възпитание в една от столичните детски градини. За това сигнализира ТВ7 майка на едно от децата в групата в детската градина, свидетел на случилото се. Как са реагирали родителите на потърпевшото дете не става ясно. Според жената, която застана пред телевизионната камера, останалите родители не са реагирали, защото са свикнали с агресията около нас. Това за нея е ужасяващо. Жената е отписала дъщеря си от детското заведение. Директорката на детското заведение определи това като недомислие. След като е била уведомена за случилото се, тя е инициирала проверка, при коят о е установено, че наистина учителката е прибягнала към такива методи. Учителката е обяснила това като част от играта. Днес етична комисия ще се занимава случая. Психолози ще поговорят с децата, за да разберат дали залепянето на устата на дете със специално образователни потребности, за да не говори, е травмирало останалите деца,  и ще помогнат за изясняване на случая. Естествено е децата да провокират у възрастния както умиление, така и гняв, но ние като възрастни би следвало да се справим, коментира психолог.     

Общият дълг на американските шистови фирми е $150 млрд

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/68656/Obshtiyat-dalg-na-amerikanskite-shistovi-firmi-e-150-mlrd

/Поглед.инфо/ Дълговете на американските фирми, които добиват шистов газ, са достигнали $150 млрд., каза в четвъртък (22 октомври) шефът на „Роснефт“ Игор Сечин, цитиран от „Российская газета“.

Излиза първата биография на „Уайтснейк”

http://www.bnews.bg/article-142849

Случва се месец преди концерта им на 24 ноември в „Арена Армеец”.

Актьорът-легенда Васил Михайлов оповести новината за наградата Супербранд на МАЙОНЕЗА "КРАСИ"

http://curious.actualno.com/Aktioryt-legenda-Vasil-Mihajlov-opovesti-novinata-za-nagradata-Superbrand-na-MAJONEZA-KRASI-news_503186.html

Един от най-големите български актьори за всички времена Васил Михайлов е вестителят на прекрасната новина за ново, международно признание на българската майонеза "Краси". Водещата марка грабна отличието на глобалната организация на Superbrands. Затова и собственикът на известната марка - Димитър Консулов, отправи лична покана към актьора да озвучи с разпознаваемия си глас радиоклипа, в който се съобщава новината. Васил Михайлов с радост прие поканата и откликна веднага, като пожела още много на

28-годишната Валерия спешно се нуждае от лечение

http://help.actualno.com/28-godishnata-Valerija-speshno-se-nujdae-ot-lechenie--news_503197.html

28-годишната Валерия Йорданова от Шумен спешно се нуждае от лечение в Турция заради тежка форма на рак на кожата–метастазирал меланом /т.нар. черен рак/. След като две години се лекува в България, заболяването прогресира и се налага Валерия да потърси помощта на клиника в Турция. Лечението там обаче възлиза на сумата от над 250 000 евро, която е непосилна за семейството на жената. Поради това нейните близки стартират дарителска кампания за събиране на средствата. "Към момента сме събрали

Как се е променил Дубай за 60 години (СНИМКИ)

http://travel.actualno.com/Kak-se-e-promenil-Dubaj-za-60-godini-SNIMKI-news_503184.html

Днес Дубай е мегаполис с футуристичен изглед. Градът е основан през 1833 г., като тогава е имал население само от 800 души и нищо не е предвещавало, че ще се превърне в едно от най-впечатляващите места на планетата. Бурният ръст и строителството се развиват там в последните 25 години, пише Adme.ru. Вижте огромната разлика между Дубай от 50-те години на миналия век и днес. Центърът на града Транспорт Останалите разлики ще откриете в Expert.bg!

Израел вдигна възрастовите ограничения за поклонниците в Ал Акса

http://asia.actualno.com/Izrael-vdigna-vyzrastovite-ogranichenija-za-poklonnicite-v-Al-Aksa--news_503200.html

Израелската полицията обяви, че отменя възрастовите ограничения за основните седмични молитви в джамията Ал Акса в Ерусалим в петък, за първи път от няколко седмици, предаде AFP. Ограниченията върху мъжките поклонници бяха налагани и отменяни многократно от септември насам, когато именно там избухнаха продължаващите сблъсъци между палестински демонстранти и израелската полиция. Тяхното отменяне идва след продължителната дипломатическа дейност, насочена към намаляване на напрежението, което дов

Виктор Лилов: Мечтая да живея в град, в който мога да се придвижвам свободно

http://interview.actualno.com/Viktor-Lilov-Mechtaja-da-jiveja-v-grad-v-kojto-moga-da-se-pridvijvam-svobodno-news_503201.html

Виктор Лилов, кандидат за кмет на София от Движение за европейско обединение и солидарност (ДЕОС), говори пред Actualno.com за целите и приоритетите в програмата на ДЕОС, нуждата от положителна промяна в развитието на столицата и необходимостта от по-зелена и отворена политика в бъдещето на града. Г-н Лилов, Вие сте кандидатът за кмет на София от ДЕОС – партията, която, както казвате, е истинската либерална партия и антикорупционната партия на България. Какви са основните цели програмата

Йохан Кройф благодари за подкрепата

http://football.actualno.com/Johan-Krojf-blagodari-za-podkrepata-news_503202.html

Легендарният футболист и треньор Йохан Кройф, за когото стана ясно, че е диагоностициран с рак на белия дроб, благодари за подкрепата, която му бе оказана. След като излезе новината за болестта на холандеца, серия от пожелания за успех в битката с коварната болест бяха изпратени на Кройф. Легендата на българският футбол Христо Стоичков също изпрати послание до бившия си треньор. Холандецът пък използва профила си в една от социалните мрежи, като заяви: „Благодаря на всички за подкрепата"

Саудитска Арабия: Оставката на Асад е условие за успеха на борбата срещу ИД

http://www.moreto.net/novini.php?n=304570

Докато сирийският президент Башар Асад остава на власт в Дамаск, борбата срещу радикалната групировка „Ислямска държава" няма да постигне успех, заяви саудитският външен министър Адел ал Джубейр пред телевизионния канал Al Arabiya al Hadath.

Танева: 82% е усвояването на бюджета по старата Програма за развитие на селските райони

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5066765

82 % е усвояването на бюджета по старата Програма за развитие на селските райони . Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в ефира на „Денят Започва” по БНТ.
По думите й, с 2,5 млрд. евро са подпомогнати българските земеделски производители по старата програма. „Нашата амбиция и план за работа е да приключим годината с над
82 % е усвояването на бюджета по старата Програма за развитие на селските райони . Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в ефира на „Денят Започва” по БНТ. По думите й, с 2,5 млрд. евро са подпомогнати българските земеделски производители по старата програма. „Нашата амбиция и план за работа е да приключим годината с над

Танева: 82% е усвояването на бюджета по старата Програма за развитие на селските райони

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5066759

82 % е усвояването на бюджета по старата Програма за развитие на селските райони . Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в ефира на „Денят Започва” по БНТ.
По думите й, с 2,5 млрд. евро са подпомогнати българските земеделски производители по старата програма. „Нашата амбиция и план за работа е да приключим годината с над
82 % е усвояването на бюджета по старата Програма за развитие на селските райони . Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в ефира на „Денят Започва” по БНТ. По думите й, с 2,5 млрд. евро са подпомогнати българските земеделски производители по старата програма. „Нашата амбиция и план за работа е да приключим годината с над

Шефът на мешерето: Кълнях репортерката, исках дебат с нея

http://frognews.bg/news_100510/SHefat-na-meshereto-Kalniah-reporterkata-iskah-debat-s-neia/

Защо не пуснахте целия репортаж, аз кълнях, така е, но защо не пуснахте целия репортаж, запита се лидерът на Националното Мешере Христо Младенов в ефира на Нова ТВ, където беше разкрит да заплашва екипа на телевизията и да кълне журналистите.

ВКС на РФ от началото на операцията в Сирия са унищожили 819 обекта на терористи

http://svetoven.pogled.info/news/68655/VKS-na-RF-ot-nachaloto-na-operatsiyata-v-Siriya-sa-unishtozhili-819-obekta-na-teroristi

/Поглед.инфо/ От началото на операцията за борба с тероризма в Сирия руската авиация е извършила 934 бойни полета, съобщиха от Генералния щаб на Въоръжените сили на РФ. Само за миналата седмица са унищожени 363 обекта на терористите, включително 71 командни пункта и комуникационни центъра, предаде РИА „Новости“.

Путин предупреди САЩ да не предават зенитни комплекси на въоръжената опозиция в Сирия

http://www.cross.bg/pytin-siriya-asad-1485301.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин разчита на това, че САЩ няма да предават на въоръжената опозиция в Сирия преносими зенитно-ракетни комплекси за борба с авиацията. „Защото американското ръководство, макар и да се разминаваме по много от позициите, все пак са здравомислещи хора и си дават сметка, че това оръжие може да се озове, и то много бързо, в ръцете на тези, които ще го използват и срещу американските пилоти, които също летят в небето над Сирия. Незаконно наистина летят, но все пак го правят“, каза Путин в четвъртък на заседание на дискусионния клуб „Валдай“ „Мисля, че това поне трябва да ги спре от предаването на оръжие от подобен род“, заяви руският президент. Същевременно Путин съобщи, че търси контакти с въоръжената опозиция в Сирия след преговорите с Асад в Москва. Сирийският президент Башар Асад не е против това Русия да подкрепи въоръжената опозиция в борбата срещу „Ислямска държава“, заяви руският лидер. „Аз го попитах, как ще се отнесете към това, ако ние открием сега в Сирия въоръжената опозиция, но готова да се противопостави и наистина да воюва срещу терористите, срещу ИДИЛ? Как ще се отнесете към това, ако подкрепим усилията им в борбата с тероризма така, както подкрепяме сирийската армия?“, каза Путин. Според руския президент Асад е отвърнал с думите: „Отнасям се към това положително“

Григор Димитров на 1/4 финал в Стокхолм

http://offnews.bg/news/n_1/n_578101.html

Григор Димитров победи испанеца Николас Алмагро с 6:2, 6:4 и се класира за четвъртфинали на турнира в Стокхолм. В следващия кръг българскит тенисист ще се изправи срещу шампиона Томаш Бердих в повторение на финала от миналата година. Мачът е от 19,30 ч българско време. 

Честит рожден ден на Диляна Ценова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065942

Днес голямото семейство на “24 часа” празнува рождения ден на Диляна Ценова, известна още като Гогова и Коковата майка.
Желаем ѝ здраве и все така бодра обществена позиция!                                                                                                            
Днес голямото семейство на “24 часа” празнува рождения ден на Диляна Ценова, известна още като Гогова и Коковата майка. Желаем ѝ здраве и все така бодра обществена позиция!                                                                                                            

Руската авиация в Сирия унищожи мост през река Евфрат, по който се снабдявали терористите от ИД

http://www.cross.bg/teroristite-raiiona-ydar-1485300.html

/КРОСС/ Руската авиация е нанесла въздушен удар по мост през река Евфрат в Сирия, като по този начин е прекъснала доставките за терористите от Ирак, съобщи пред журналисти началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб на РФ генерал-полковник Андрей Картаполов. „Ключов обект от логистичната верига бе мостът през река Евфрат в района Дейр ез-Зор. Днес руските пилоти нанесоха по дадения обект точечен удар, в резултат на което мостът стана непригоден за използване от терористите”, заяви Картаполов. По думите му, този маршрут на снабдяване на терористите от забранената в РФ организация „Ислямска държава“ е бил открит от руските дронове. „Искам да подчертая, че ударът е нанесен именно в района, който според твърденията на американските ни партньори, се намира под пълния контрол на ИД“, добави генералът. Той подчерта, че благодарение на този удар, сирийските военни, намиращи се в обкръжение в района на Дейр ез-Зор, са преминали в настъпление и са превзели опорен пункт на терористите. По-рано официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков съобщи, че през изминалото денонощие руската авиация в Сирия е извършила 53 бойни полета и е атакувала 72 обекта на терористите в провинциите Хама, Идлиб, Латакия, Дамаск, Алепо и Дейр ез-Зор.

23 октомври в историята

http://www.cross.bg/zagivat-voiina-general-1485309.html

/КРОСС/ 1776 г. - 2 хиляди души загиват при изригване на вулкана Майон на Филипините. 1873 г. - Германската империя се присъединява към съюза между Руската империя и Австро-Унгария, с което се поставя началото на Съюза на тримата императори.1893 г. - В Солун се създава Българо-македонският комитет - бъдещата Вътрешна македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). 1911 г. - Първо използване на авиация за военни цели: италиански пилот излита от Либия за разузнаване на турските позиции през Италианско-турската война.1915 г. - В хода на Нишката операция, Девета плевенска пехотна дивизия на Първа армия освобождава Ниш.1939 г. - Съставено е 56 Правителство на България с министър-председател Георги Кьосеиванов, което подава оставка през февруари 1940 г. 1942 г. - Втората световна война: Начало на втората битката при Ел Аламейн. Британските войски начело с генерал Монтгомъри настъпват срещу германската армия на генерал Ервин Ромел в Египет.1943 г. - Втората световна война: В концентрационния лагер Освиенцим избухва женско въстание, което е потушено и са разстреляни всички участнички.1946 г. - Общото събрание на ООН е свикано за първи път в Ню Йорк.1954 г. - Страните от НАТО възстановяват суверенитета на Федерална република Германия и я присъединяват към пакта. 1955 г. - Южен Виетнам е провъзгласен за самостоятелна република.1956 г. - В Будапеща студентски митинг прераства в революционен бунт срещу съветската окупация, продължил до 4 ноември. Унгарско въстание (1956)1982 г

Руската авиация в Сирия унищожи мост през река Ефрат, по който се снабдявали терористите от ИД

http://www.cross.bg/teroristite-raiiona-deiir-1485300.html

/КРОСС/ Руската авиация е нанесла въздушен удар по мост през река Евфрат в Сирия, като по този начин е прекъснала доставките за терористите от Ирак, съобщи пред журналисти началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб на РФ генерал-полковник Андрей Картаполов. „Ключов обект от логистичната верига бе мостът през река Евфрат в района Дейр ез-Зор. Днес руските пилоти нанесоха по дадения обект точечен удар, в резултат на което мостът стана непригоден за използване от терористите”, заяви Картаполов. По думите му, този маршрут на снабдяване на терористите от забранената в РФ организация „Ислямска държава“ е бил открит от руските дронове. „Искам да подчертая, че ударът е нанесен именно в района, който според твърденията на американските ни партньори, се намира под пълния контрол на ИД“, добави генералът. Той подчерта, че благодарение на този удар, сирийските военни, намиращи се в обкръжение в района на Дейр ез-Зор, са преминали в настъпление и са превзели опорен пункт на терористите. По-рано официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков съобщи, че през изминалото денонощие руската авиация в Сирия е извършила 53 бойни полета и е атакувала 72 обекта на терористите в провинциите Хама, Идлиб, Латакия, Дамаск, Алепо и Дейр ез-Зор.

Гърция поиска допълнителна помощ от ЕС за бежанците

http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/10/23/2634760_gurciia_poiska_dopulnitelna_pomosht_ot_es_za_bejancite/?ref=rss


Правителството на Гърция обаяи, че очаква от ЕС допълнителна помощ от най-малко 330 милиона евро през 2016 г., за да се справи с притока на мигранти, предаде БТА.

Първите отпътувания на бежанци, пристигнали в Гърция, към Люксембург и Швеция "са предвидени в близките дни" в рамките на европейската процедура за "преместване", целяща разпределение за две години в рамките на ЕС на 160 000 бежанци, достигнали до Гърция и Италия, посочи гръцкото министерство за миграционната политика....

Бареков регистрирал фалшив устав, за да може да управлява БДЦ еднолично

http://www.cross.bg/barekov-partiyata-papazov-1485308.html

/КРОСС/ Много хора ме упрекват, че съм извадил нож на умряло куче. Но Николай Бареков наистина трябва да получи морален съд. С вота на 25-ти трябва да ударим шамар завинаги на политиците, които лъжат , да се убие веднъж завинаги николайбарековщината. Това каза в ефира на ТВ7 Константин Папазов, който в поредица интервюта в медията,управлявана преди от самия Бареков, критикува проекта „Николай Бареков" и партията „Български демократичен център". Тити Папазов призова българските граждани на 25 октомври да гласуват. С него в студиото беше и Красимир Манов, един от съучредителите на България без цензура, който напусна партията заради еднолична промяна на устава от лидера й Николай Бареков. Няма такъв друг случай лидер на партията да регистрира фалшивия устав, а не истинския, с който се направи регистрацията на партията, каза Манов. Поправеният устав му дава пълно право да управлява еднолично партията., допълни той. Бареков е много страхлив човек. В началото всички тръгнахме с голямо желание за работа. Успяхме да убедим много хора, защото основната работа не я вършеше Бареков и другите хора, като мен. Зад този проект стоеше Цветан Василев. И много хора му казаха, че не трябва Бареков да е човекът, който да води партията, разказа Манов

Преглед на варненския печат - 23 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=304574

„В очната болница лекуват със супермодерен операционен микроскоп”, съобщава вестник „Черно море” във водещата си публикация. Стойността на оборудването, което няма аналог в страната е 215 хиляди лева. С него могат да се правят всякакъв вид очни операции за по-кратко време и при изключителна прецизност.

Трима академици – Антон Дончев, Васил Гюзелев и Константин Косев – пожелаха на Вяра Церовска и Емил Костадинов успех в надпреварата за кметския пост

http://www.zapernik.com/politika/trima-akademici-anton-donchev-vasil-gyuzelev-i-konstantin-kosev_40331/

Трима академици – Антон Дончев, Васил Гюзелев и Константин Косев – пожелаха на Вяра Церовска и Емил Костадинов успех в надпреварата за кметския пост. „Ако има ярък, естествен и исторически потвърден пример за несломим дух, това е именно факта, че два пъти в Перник пристига византийския император и не успява да го превземе. Две хиляди души са успели да устоят на 100-дневната обсада на тридесетхилядната византийска армия. Целият свят е гледал Перник, защото центъра на света е...

Продължава

Обирджиите взели 50 000 лева от сградата на СОМАТ

http://pik.bg/обирджиите-взели-50-000-лева-от-сградата-на-сомат-news422330.html

Обирджиите взели 50 000 лева от сградата на СОМАТ

Между 40 и 50 000 лева са откраднати от офис на фирма, даден под наем в сградата на СОМАТ. Това сочи непотвърдена информация на "Нова телевизия".

Сигналът беше получен в полицията малко след 19:30 часа. Задигнати са метални каси с пари.

Крадците са били въоръжени и заключили охранителите на обекта в друга стая, докато плячкосвали касите с пари. Не е ясно как са успели да се измъкнат незабелязани, тъй като районът е доста оживен.

В близост се намират гаражите на няколко транспортни фирми, както и офис на компания за куриерски услуги.

Обама отхвърли военния бюджет, позволяващ доставките на оръжие за Украйна

http://www.cross.bg/dolara-kongresa-oruzhie-1485303.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Барак Обама, както се очакваше, в четвъртък наложи вето върху проекта на бюджета за отбрана на страната за 2016 година, съобщиха от Белия дом, предаде РИА Новости. По-рано документът бе приет от двете камари на конгреса, но държавният глава веднага заяви, че няма да го подпише, защото текстът предполага ръст на военните разходи с около 90 милиарда долара през предстоящата финансова година без сключването на по-широки бюджетни споразумения между двете партии в конгреса. Републиканците, контролиращи и двете камари на конгреса на САЩ, не разполагат с достатъчен брой гласове, за да преодолеят президентското вето. По този начин, след ветото консултациите по бюджета трябва да бъдат подновени. Законопроектът предвиждаше, че от 612 милиарда долара общи разходи на бюджета се предвижда да бъдат отделени 300 милиона долара за предоставяне на помощ на Украйна във военната и разузнавателната сфера, включително и бойно оръжие, боеприпаси, безпилотни самолети, противотанково оръжие и миномети. Да се харчат ли тези средства, и ако да, то по какъв начин, трябва да решат съвместно Пентагонът и Държавният департамент.

Спецакция срещу нелегалната миграция се провежда на територията на цялата страна

http://pik.bg/спецакция-срещу-нелегалната-миграция-се-провежда-на-територията-на-цялата-страна-news422329.html

Спецакция срещу нелегалната миграция се провежда на територията на цялата страна

Специализирана полицейска операция срещу нелегалната миграция се провежда на територията на Варна и цялата страна, пише "Фокус".

Операцията, в която участват представители и на други институции, е за противодействие на нелегалната миграция. 

Радваш се, че работиш - бичуваш стреса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065926

Наричат стреса “бич на новия век”. Несигурната работа, несправедливото заплащане, монотонният труд, лошите условия, липсата на колегиални отношения са факторите, които го предизвикват. Канадският учен проф. Ханс Селие, създал теорията за стреса, е установил, че разковничето за добро душевно и физическо здраве е човек да изпитва удоволствие
Наричат стреса “бич на новия век”. Несигурната работа, несправедливото заплащане, монотонният труд, лошите условия, липсата на колегиални отношения са факторите, които го предизвикват. Канадският учен проф. Ханс Селие, създал теорията за стреса, е установил, че разковничето за добро душевно и физическо здраве е човек да изпитва удоволствие

Край на предизборната сага

http://frognews.bg/news_100515/Krai-na-predizbornata-saga/

Започна последният ден от предизборната кампания преди вота за кметове и общински съветници в неделя. Едновременно с него ще гласуваме и на референдум дали да можем да даваме гласа си и по електронен път.С право на глас са около 6 363 000 души, които ще могат да гласуват в 12 314 секции в страната и 294 секции в чужбина.

Въвежда се временна организация на движението за отразяване на кампанията „Местни избори 2015

http://pik.bg/въвежда-се-временна-организация-на-движението-за-отразяване-на-кампанията-„местни-избори-2-news422327.html

Въвежда се временна организация на движението за отразяване на кампанията „Местни избори 2015

Въвежда се временна организация на движението за отразяване на кампанията „Местни избори 2015“, съобщиха от пресцентъра на Столична Община .

От 8.00 часа днес до 18.00 часа на 3 ноември се забранява престоят и паркирането на бул.“Кн.Ал.Дондуков“ пред страничния вход на ЦИК, на пътни превозни средства с изключение на автомобилите на БНТ.

СДВР осигурява постове за контрол и регулиране на движението.

За 30 г. Жана Бергендорф получи бяла рокля с пожелания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065887

За 30-годишнината си, която беше на 20 октомври, Жана Бергендорф получи огромна изненада от феновете си. Те ѝ подариха грамадна кутия с подаръци. На нея пишеше “Бергендорфчовците”, както се наричат сами. Вътре имаше няколко неща, сред които дълга бяла рокля с пожелания от тях. “Безкрайно щастлива ме направихте с уникалните подаръци,
За 30-годишнината си, която беше на 20 октомври, Жана Бергендорф получи огромна изненада от феновете си. Те ѝ подариха грамадна кутия с подаръци. На нея пишеше “Бергендорфчовците”, както се наричат сами. Вътре имаше няколко неща, сред които дълга бяла рокля с пожелания от тях. “Безкрайно щастлива ме направихте с уникалните подаръци,

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5066311

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

"168 часа": Денис Ризов разкри защо свалят Наталия Симеонова от ефир

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065052

Би Ти Ви се разделя с едно от най-популярните си лица. Наталия Симеонова ще води своето благотворително предаване
Би Ти Ви се разделя с едно от най-популярните си лица. Наталия Симеонова ще води своето благотворително предаване "Предай нататък" до края на годината и след това спира завинаги. В медийното пространство се завихриха слухове за жесток скандал между Наталия и частната телевизия, но те не отговарят на истината.

Кал, кучета и обирджии по пътя до метростанцията в „Дружба“

http://pik.bg/кал-кучета-и-обирджии-по-пътя-до-метростанцията-в-„дружба“-news422324.html

Кал, кучета и обирджии по пътя до метростанцията в „Дружба“

Жителите на столичния квартал „Дружба 2“, които използват метрото, са изправени пред редица опасности, за да стигнат до работното си място.

„За да се стигне до метростанцията, е необходимо да се измине един участък, който е доста кален, доста опасен, с възможност да те нападнат кучета или да те оберат“, разказа пред бТВ Петя, която всеки ден изминава това разстояние.

След като от Столична община не мислят за тези неща при откриването на метрото, макар че са обещали и пешеходни, и велоалеи, още през 2010 година, жителите на „Цариградски комплекс“, „Дружба 1“ и „Дружба 2“ са принудени да си направят сами пътека. Петя всеки ден си носи по 2 чифта обувки.

„Всеки ден съм в туристическа екипировка“, възмутена е тя. Според хората местното управление е достатъчно уверено, че ще остане във властта и не полага достатъчно грижи за хората.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/svetla-predsedatel-bivsh-1485307.html

/КРОСС/ Белин Моллов, архитект Георги Колев, председател на Върховния административен съд Доц. Добрин Канев, преподавател в НБУ, съветник на президента Първанов Димитър Липовански, режисьор и медиен експерт Илиана Балийска, актриса Кадир Исов, бивш областен управител на Хасково Проф. Камен Плочев, началник Клиника по инфекциозни, паразитни и тропически болести към ВМА Николай Иванов, кмет на община Враца Доц. Петър Стайков, председател на Бюро по труда за лица със зрителни увреждания, бивш депутат Светла Иванова, поппевица и писателка Светла Петкова, юрист, член на ВСС Стоян Пасев, областен управител на Варна

Голямата игра с минималните прагове

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/goliamata-igra-s-minimalnite-pragove-204641/

Работодателите, които отказаха да се споразумеят, може да излязат големият губещ, а пазарът на труда ще търпи негативи според експерт

БСП Поморие закрива предизборната кампания в Здравница Сан Марина

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vBz31PfcLk0/

БСП – Поморие ще закрие днес /23.10/от 18.00 часа предизборната си кампания в залата на “Здравница Сан Марина” /в бившия Център “Св. Георги”.

Сашо Майонезата предизвика пиянски скандал

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258963_%D0%A1%D0%B0%D1%88%D0%BE+%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%BA%D0%B0%

В края на миналата седимица, към полунощ майонезеният бос Александър Найденов /Сашо майонезата/ е направил поредния пиянски скандал в луксозен столичен ресторант. Присъединил се към празнуваща компания  и за кратко успял да предизвика свада и нападнал с юмруци един от един от гостите.

 

Бодигарда на Александър Найденов, се намесил в свадата /предстои уточняване колко удара е нанесъл на един от гостите / и с насочен към тавана пистолет усмирил емоциите, които разпалил видимо пияния му шеф. След това Найденов, бил извлечен насила от собствения си бодигард, от ресторанта. На излизане, в фоайето, камерите са заснели, как охранителя връща на Найденов пистолет /вероятно празен/. Дежурните служители твърдят, че Майонезата взел да размахва пистолета като каубой от уестърн филм и да сипе неразбираеми заплахи с фъфлещ пиянски глас.

 

По случая е подадена жалба в полицията. Очаква се още информация.

 

Преглед на печата

http://www.cross.bg/hrani-suvetnitzi-obshtinski-1485306.html

/КРОСС/ На страниците на днешния КАПИТАЛ ДЕЙЛИ акцентът е върху създаването на новия държавен фонд, който ще управлява всички финансови инструменти по новите европрограми. Фондът ще събере 777,2 млн. евро от четирите програми - "Конкурентоспособност и иновации", "Региони в растеж", "Околна среда" и "Развитие на човешките ресурси". Това е 10% от общия ресурс одобрен за България през периода 2014-2020 година, допълва МОНИТОР. Финансирането няма да се отпуска директно от Фонда, а чрез банки и други финансови институции. Фондът ще дава пари като кредит с много ниска лихва и така финансовият ресурс ще се използва многократно.Данък "вредни храни" вероятно няма да влезе в сила през 2016 г., според едно от водещите заглавия на СЕГА. Според финансовия министър законопроектът е на много начален етап, далеч от готовност да бъде внесен в парламента, а през следващата седмица правителството ще гласува проектобюджета за следващата година. Продажбата на храни през интернет вече ще може да се извършва само от търговци, които имат регистрирани обекти за храни. Това ще бъде записано в новия закон за храните, който се подготвя в момента и се очаква да бъде готов в края на годината, съобщава СТАНДАРТ. Така за първи път ще бъде въведен контрол на обекти, които извършват онлайн търговия с хранителни продукти

Тежък инцидент! 40 души убити при автобусна катастрофа във Франция

http://petel.bg/Tezhak-intsident--40-dushi-ubiti-pri-avtobusna-katastrofa-vav-Frantsiya__131458

Снимка:АФП Най-малко 39 души са убити при сблъсък на автобус и камион в град Либурн, в югозападната част на Франция, предаде Le Temps, цитиран...

Само за 4 часа: Задържаха 30 души в София при съвместната акция на МВР и ДАНС

http://petel.bg/Samo-za-4-chasa--Zadarzhaha-30-dushi-v-Sofiya-pri-savmestnata-aktsiya-na-MVR-i-DANS__131460

Илюстрация: Булфото От началото на специализираната акция на МВР и ДАНС, започнала в 6 часа тази сутрин, до момента са задържани 30 души...

Бургас с още едно място за развлечения и изкуство – старата магазия до Морска гара

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5066612

Реконструкцията на Старата Магазията в Пристанище Бургас е първи етап от изграждането на нов експозиционен комплекс в зоната за обществен достъп, съвсем близо до централната градска част и историческото ядро на Морската градина.

До терена може да се стигне с автомобил, велосипед или пеша. На метри от магазията тръгват корабчетата до остров Света
Реконструкцията на Старата Магазията в Пристанище Бургас е първи етап от изграждането на нов експозиционен комплекс в зоната за обществен достъп, съвсем близо до централната градска част и историческото ядро на Морската градина. До терена може да се стигне с автомобил, велосипед или пеша. На метри от магазията тръгват корабчетата до остров Света

Очакват обилни валежи в Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас

http://pik.bg/очакват-обилни-валежи-в-кърджали-хасково-ямбол-и-бургас-news422325.html

Очакват обилни валежи в Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас

Жълт код за обилни валежи е обявен за 4 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Предупреждението е в сила за областите Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. До обяд ще продължи да вали дъжд с очаквани нови количества до 15-20 л/кв.м. В крайните южни райони на Област Бургас очакваните количества валежи са до 25 л/кв.м.

Преглед на печата - 23 октомвмри

http://www.moreto.net/novini.php?n=304573

Подписването на договора за ремонта на бойните ни самолети МиГ-29 в Полша е сред актуалните теми на петъчните вестници. „Междуправителствено споразумение за ремонт на 6 двигателя за изтребителите ни МиГ-29 подписаха във Варшава министърът на отбраната Николай Ненчев и полският му колега Томаш Шемоняк.

Столичните квартали „Драгалевци” и „Лозенец” са без вода

http://pik.bg/столичните-квартали-„драгалевци”-и-„лозенец”-са-без-вода-news422322.html

Столичните квартали „Драгалевци” и „Лозенец” са без вода

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в столичните квартали „Младост” 1А, „Обеля”, „Люлин”8, „Драгалевци”, „Лозенец”, „Княжево” и селата Световрачене и Панчарево, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Във връзка с подмяна на пожарен хидрант и спирателен кран до бл. 507, жк. „Младост“ 1А , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:00 часа на ул. „Д-р София Аврамова “ №3, бл. 510, бл. 509, бл. 508, бл. 507, бл. 510А, бл. 515, жилищна сграда до бл. 510 вх. 1, трафопост зад бл. 509 вх. 1.

Във връзка с разкриване на уличен водопровод на ул. 275, кв. „Обеля“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на ул. 275.

Във връзка с присъединяване на новоизграден уличен водопровод на ул. „Ген. Казимир Ернрот“, жк. „Люлин“ 8, се налага спиране на водата от 10:00 до 14:00 часа на ул. „Ген. Казимир Ернрот“ №34.

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Изгрев“, с. Световрачене, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 15:30 часа на ул. „Войнешки път“, ул. „Чавдар войвода“, ул. „Младост“, ул. „Софийска“.
Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Цветанка Табакова“, кв. „Драгалевци“, се налага спиране на водата от 10:00 до 16:00 часа на ул. „Цветанка Табакова“ .

Заради с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Джеймс Баучер“, жк. „Лозенец“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 20:00 часа на площад „Велчова завера“ от ул. „Златовръх“ до бул. „Джеймс Баучер“.
Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Дружба“, с. Панчарево, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на ул. „Дружба“ и ул. „Детелина“.

Поради реконструкция на уличен водопровод на площад „Сред село“, кв. „Княжево“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на ул. „Боженци“ от ул. „Кореняците“ до площад „Сред село“.

Без жертви в катастрофи през денонощието

http://crime.actualno.com/Bez-jertvi-v-katastrofi-prez-denonoshtieto-news_503194.html

34 души са ранени, от които четирима са с опасност за живота при станалите 25 катастрофи през изминалото денонощие в страната. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В София са станали 140 леки и три тежки пътнотранспортни произшествия, при които са ранени трима души. Снимка: архив

В Смолян предотвратиха опит за телефонна измама

http://smolyan.actualno.com/V-Smoljan-predotvratiha-opit-za-telefonna-izmama-news_503180.html

Смолянски криминалисти са предотвратили опит за телефонна измама, съобщиха от ОД на МВР-Смолян. Вчера в Районно управление-Смолян е получена жалба от 73-годишна жителка на село Момчиловци, общ. Смолян, в която заявява, че на 22 октомври, около 10.00 часа в дома й в с. Момчиловци, по стационарния телефон се обадило лице, което се представило за неин познат като съобщил, че е пратил колет от Англия, в който има 55 000 паунда и тя трябва да даде сумата от 12 000 лева, за подкуп на митницата, за да

СЗО смята да включи месото в списъка с канцерогените

http://asia.actualno.com/SZO-smjata-da-vkluchi-mesoto-v-spisyka-s-kancerogenite-news_503183.html

Световната здравна организация (СЗО) смята да включи бекона, пържолите и наденицата в списъка с потенциалните канцерогени, предаде БГНЕС. Както съобщава в. „Дейли мейл“, лекарите са готови да поставят месните продукти в списъка с канцерогенни вещества, наравно с арсеника и азбеста. Според съобщения в медиите, прясното месо също попада в списъка с канцерогените. СЗО го определя като "малко по-малко опасно от консервираното". Учените обясняват, че използването на тези продукти

10 любопитни факта за захарта

http://curious.actualno.com/10-lubopitni-fakta-za-zaharta-news_503182.html

Ние я ядем, ние я обичаме, и тя може би е един от предшествениците на живот на Земята. Захарта е една от най-старите съставки в света. Хората от Нова Гвинея са били първите, които са започнали да обработват захарната тръстика. foodpanda, подбра няколко от най-любопитните факти, за една от оспорваните, но и консумирани съставки в света. 1.  През 16-ти век, една чаена лъжичка захар е била еквивалента на пет долара 2. Думата "захар" произхожда от думата „шаркара” на санскрит, кое

Актьорът-легенда Васил Михайлов оповести новината за наградата Супербранд на МАЙОНЕЗА "КРАСИ"

http://business.actualno.com/Aktioryt-legenda-Vasil-Mihajlov-opovesti-novinata-za-nagradata-Superbrand-na-MAJONEZA-KRASI-news_503186.html

Един от най-големите български актьори за всички времена Васил Михайлов е вестителят на прекрасната новина за ново, международно признание на българската майонеза "Краси". Водещата марка грабна отличието на глобалната организация на Superbrands. Затова и собственикът на известната марка - Димитър Консулов, отправи лична покана към актьора да озвучи с разпознаваемия си глас радиоклипа, в който се съобщава новината. Васил Михайлов с радост прие поканата и откликна веднага, като пожела още много на

Първият сняг идва края на ноемви

http://society.actualno.com/Pyrvijat-snjag-idva-kraja-na-noemvi-news_503188.html

Първият сняг ще падне между 22 и 29 ноември, прогнозира климатологът Георги Рачев като допълни, че декември ще е с меко време. Средиземноморският циклон, който донесе много дъжд над страната ни, постепенно се оттегля към Турция и от неделя ни очаква „сиромашко лято", заяви той, цитиран от бтв. Неговата прогноза сочи, че поне една седмица ще е слънчево. Няма да е топло – ще е около 15 градуса през деня, предупреди Рачев.

42 души загинаха в катастрофа във Франция

http://europe.actualno.com/42-dushi-zaginaha-v-katastrofa-vyv-Francija--news_503190.html

Най-малко 42 души са загинали при челен удар на автобус с товарен камион в югозападна Франция, съобщи Reuters. 38 от загиналите са пътници, сред загиналите и шофьорът на камиона. Инцидентът е станал рано тази сутрин на тесен пътен участък край град Либурн, провинция Жиронда. Според други източници трагедията се разиграла на опасен завой. От удара движещите се с висока скорост транспортни средства се подпалили. Пътниците от автобуса са загинали, защото не са могли да излязат от превозното сред

В Твърдица откриха картинг пистата "Тодор Славов"

http://motosport.actualno.com/V-Tvyrdica-otkriha-karting-pistata-Todor-Slavov-news_503191.html

Нова картинг писта бе открита официално вчера, 22 октомври 2015, в Твърдица. Пистата в града ще носи името на автомобилния състезател Тодор Славов, който загина по време на рали „Твърдица-Елена“ тази година. Новооткритата писта „Тодор Славов“ е с дължина 710 м и има четири конфигурации в едната посока. Дължината на старт-финалната права е 150 м, а ширината – 10 м. Виражът е широк 7 метра. Съоражението разполага с трибуна със 150 седящи места и триетажна сграда с оф

Тест предсказва смърт на здрави хора от бъдещи инфекции

http://health.actualno.com/Test-predskazva-smyrt-na-zdravi-hora-ot-bydeshti-infekcii-news_503160.html

Учени представиха прост кръвен анализ, който позволява да се оцени дали здрав човек ще почине от пневмония, или от други остри инфекции през следващите 14 години. Новият метод е публикуван в сп. Cell Systems. Като изучили 10 000 доброволци, изследователите установили страничен продукт на възпалителните процеси – биомаркера GlycA. Очевидно високото ниво на GlycA в кръвта се явява следствие на протичаща вяло хронична инфекция или аномално активни имунни реакции. Свързаните с GlycA възпалите

Русия и Либия са заинтересовани от възстановяване на пълноценното сътрудничество

http://svetoven.pogled.info/news/68654/Rusiya-i-Libiya-sa-zainteresovani-ot-vazstanovyavane-na-palnotsennoto-satrudnichestvo

/Поглед.инфо/ За това заявиха от министерството след състоялата се в руското дипломатическо ведомство среща на специалния представител на руския президент за Близкия изток и Африка с външния министър на Либия

Откриха генномодифицирана соя в град Камено

http://pik.bg/откриха-генномодифицирана-соя-в-град-камено-news422321.html

Откриха генномодифицирана соя в град Камено

Генномодифицирана соя е спряна от продажба от Агенцията по безопасност на храните в Бургас, предаде БНТ.

Продуктът е открит при проверка на цех в град Камено. Соята е внесена от Украйна и е доставена от фирма, регистрирана в пловдивското село Царацово.

При приемането на стоката през Митница Пловдив на етикетите от украинска страна е изписано, че продуктът не съдържа ГМО.

 

Възможностите за икономическо развитие и реализацията на енергийни проекти.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259213_%D0%92%D1%8A%D0%B7%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8%D

 Възможностите за икономическо развитие и реализацията на енергийни проекти бяха основни теми на тристранна среща на делегации на комисиите по външна политика към парламентите на България, Румъния и Сърбия, която се проведе в София.

 
Трябва да работим заедно, за да повишим ефективността и престижа на държавните институции и на националните ни парламенти, отбеляза председателят на Комисията по външна политика в 43-ото Народното събрание Джема Грозданова. По думите й с осъществяването на стратегическите за България, Сърбия и Румъния проекти ще бъде осигурена необходимата енергийна диверсификация по отношение на източниците, доставките и сигурността.
 
По време на разговора председателят на Комисията по външна политика в Националното събрание на Република Сърбия Александра Джурович посочи, че с население от около 35 млн. души трите страни имат съществена роля както за икономическата стабилност на региона, така и на европейския пазар. Заедно можем да участваме в решаването на важни политически въпроси, но от значение за нашите граждани са също инвестициите в транспорта, туризма и изграждането на електроенергийни и газови интерконектори, допълни тя. Сръбските парламентаристи изразиха благодарността си към България и Румъния за оказаната подкрепа по пътя на западната ни съседка към европейска интеграция и пълноправно членство в Европейския съюз.
 
Инфраструктурните проекти като паневропейския транспортен коридор X, както и изграждането на магистрала Букурещ – София – Белград бяха определени като основни проритети.
 
Председателят на Комисията по външни отношения към Сената на Румъния Петру Филип отчете огромния потенциал на река Дунав като елемент от политиката и икономиката на региона. Според него по този начин са предоставени прекрасни възможности за развитие, с което Западните Балкани и Черноморският регион ще се превърнат в изключително важна геополитическа зона.
 
В рамките на срещата Джема Грозданова определи като възможно тристранният формат да бъде разширен и с други държави от региона. Сигурността на нашите собствени страни е такава, каквато е сигурността на нашите съседи, заяви председателят на парламентарната Комисия по външна политика.

Отново пускат влаковете между София и Москва (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5066752

Железопътната връзка между София и Москва се възобновява на 13 декември тази година, съобщават руските държавни железници, съобщава Нова ТВ. Пътуването обаче ще заобикаля Украйна и ще е през Варшава, Братислава и Белград. Вагоните, предвидени за влака, са комфортни - с широки легла и климатик с индивидуални настройки.

Отново пускат влаковете между София и Москва (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5066748

Железопътната връзка между София и Москва се възобновява на 13 декември тази година, съобщават руските държавни железници, съобщава Нова ТВ. Пътуването обаче ще заобикаля Украйна и ще е през Варшава, Братислава и Белград. Вагоните, предвидени за влака, са комфортни - с широки легла и климатик с индивидуални настройки.

Турнир ще определи българския съперник на Рони О'Съливан за снукър шоуто в София

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/23/2634645_turnir_shte_opredeli_bulgarskiia_supernik_na_roni/?ref=rss


Турнир ще определи българина, който ще се изправи срещу Рони О'Съливан в един от двубоите на снукър шоуто в зала "Триадица" в София на 20 ноември.

Събитието ще подгрее основният мач за вечерта - между петкратния световен шампион и шесткратния финалист в "Крусибъл" Джими Уайт.

Турнирът ще се проведе на 31 октомври в спортен бар "Академията", а за участие може да се запише всеки желаещ срещу входна такса от 35 лева. Очаква се повечето от водещите играчи в България да се...

Монета заменя двулевката

http://pik.bg/монета-заменя-двулевката-news422319.html

Монета заменя двулевката

Монета от 2 лева ще бъде пусната в обращение от 7 декември, съобщиха от Българската народна банка. Тя постепенно ще замени банкнотата от два лева с лика на автора на "История славянобългарска" Паисий Хилендарски.

Тя ще спре да се печата и постепенно ще бъде заместена от стотинката.Монетата ще има външен пръстен като тази от 1 лев, а на гърба й ще е разположен стилизиран образ на Паисий и годините и годините, през които е живял/1722-1773/.Автор на проекта е Ваня Димитрова.Замяната се прави , защото монетите са по-издръжливи от банкнотите. 

За тази година например планираните разходи на БНБ за производството на нови банкноти, които да заменят изхабените стари, са над 10 млн. лв. С тях ще бъдат произведени нови 85 млн.брой нови банкноти.В същото време разходите за производство на монети са 8,7 млн.лв. и ще бъдат отсечени нови 145 млн. броя монети. 

Само през първата половина на годината БНБ е унищожила близо 8,5 млн. броя от двулевовите банкноти, защото са били прекалено изпокъсани за употреба.Това означава,че всяка една от пет двулевки е била обявена за негодна през първите шест месеца на 2015. 

Обявиха Чикагото за общодържавно издирване

http://www.vesti.bg/izbori2015/kandidati/obiaviha-chikagoto-za-obshtodyrzhavno-izdirvane-6044259

Венцислав Ангелов е кандидат и за общински съветник от "Национална републиканска партия"

Миграционният поток като проблем за цяла Европа.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259212_%D0%9C%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+%D1%86%D1%8F%D0%BB

 Миграционният поток като проблем за цяла Европа беше основна тема на тристранната среща на делегациите на Комисиите по външна политика към парламентите на Република България, Румъния и Република Сърбия. Парламентаристите разговаряха и със заместник-председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

 
Председателят на Комисията по външна политика на Народното събрание на Република България Джема Грозданова, председателят на Комисията по външни отношения към Сената на Румъния Петру Филип и председателят на Комисията по външна политика в Националното събрание на Република Сърбия Александра Джурович излязоха със съвместно изявление след срещите.
 
Председателят на Комисията по външна политика в Народното събрание Джема Грозданова отбеляза, че  целта на разговорите в София е засилване на сътрудничеството на ниво парламенти. Обсъдена е била и миграцията като проблем за цяла Европа, както и готовността на България и Румъния за опазване на  външната граница на ЕС, въпреки че двете държави не са членове на Шенген. От страна на Сърбия е било предложено при следващите срещи да бъде подписан меморандум за сътрудничество между трите страни. Идеята е да се разшири комуникацията не само на ниво външна комисия, но и на ниво комисия по регионално развитие, комисия по енергетика и комисия по икономическа политика и туризъм, за да можем по-добре да осъществяваме проектите и програмите, които са от взаимен интерес, посочи Джема Грозданова.
 
Сред основните теми на разговорите са били разширяването на ЕС и пълната подкрепа от страна на България и Румъния за членството на Сърбия в ЕС, както и регионалното сътрудничество като основа на добросъседските отношения.
 
Тристранният формат от Крайова, който трите държави започнаха в Румъния, за нас е от изключително значение, защото България и Румъния са членки на ЕС, а за Сърбия основен външнополитически приоритет е именно интеграцията в ЕС, заяви председателят на Комисията по външна политика в Националното събрание на Република Сърбия Александра Джурович и благодари за помощта, която двете  държави оказват на Сърбия. Изключително важно е, че трите страни имат възможност в този формат да излязат с обща позиция и да решават въпроси, които са от значение за техните граждани в областите енергетика, инфраструктура, туризъм, посочи тя. По думите й важно е този формат да бъде институционализиран чрез подписването на меморандум, който да посочи конкретните теми и въпроси на трите страни, заяви Джурович.
 
Тази първа важна стъпка, която направихме днес, в посока парламентарно сътрудничество между трите страни, е от изключително голямо значение, отбеляза председателят на Комисията по външни отношения към Сената на Румъния Петру Филип.  Това е пряк израз на оказаната подкрепа от гражданите за Крайовския формат - инициативата на равнище правителства на трите страни, допълни той и изрази увереност, че следващата среща между трите страни ще има практическо-прагматично измерение. Той уточни, че са поставени основите на институционализирано парламентарно сътрудничество. Предизвикателствата на бъдещето ни задължават тристранното взаимодействие да бъде институционализирано както на ниво правителство, така и на ниво парламент, посочи Петру Филип.
 
Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев съобщи, че на срещата си с делегациите на комисиите по външна политика към парламентите на България, Румъния и Сърбия е била обсъдена готовността на България, Сърбия и Румъния да действат в една посока по отношение на проблема с бежанците. По думите му действията и на трите страни са добър пример как, без да изграждаш стени, можеш да създаваш мостове между приятели и съседи.

88 лекарства отпадат от списъка на касата

http://pik.bg/88-лекарства-отпадат-от-списъка-на-касата-news422318.html

88 лекарства отпадат от списъка на касата

88 лекарства, които здравната каса досега е покривала, занапред няма да се реимбурсират. Причината е, че за тях не е договорена отстъпка с производителите им. Това показва анализът на фонда след края на договарянето, пише в. "Стандарт".

За опасността част от медикаментите да отпаднат от реимбурсация, предупредиха самите фармацевтични компании още преди няколко седмици.

Причината е, че формата на отстъпките не е достатъчно гъвкава и финансирането на някои от медикаментите по каса става нерентабилно. Според специалистите обаче всички лекарства, които ще отпаднат от списъка на касата, имат аналог и пациентите няма да останат без лечение.

Част от фармабраншът смята, че, ако се беше подписало национално споразумение нито един медикамент нямаше да отпадне от списъка на касата. Не малко от компаниите обаче са на противоположното мнение. Касата е сключила отстъпки за близо 44 млн. лв., показват още данните на касата. Те са общо за 414 лекарства.

 

Иран предложи на Русия да участва в проекти за над 25 млрд. евро

http://svetoven.pogled.info/news/68653/Iran-predlozhi-na-Rusiya-da-uchastva-v-proekti-za-nad-25-mlrd-evro

/Поглед.инфо/ Иран предложи на Русия да участва в 21 проекта в областта на транспорта и строителството на стойност повече от 25 млрд. евро, компаниите ще ги проучат, съобщи министърът на енергетиката на Русия Александър Новак.

БСП – Гоце Делчев закрива кампанията си

http://pik.bg/бсп-–-гоце-делчев-закрива-кампанията-си-news422317.html

БСП – Гоце Делчев закрива кампанията си

БСП – Гоце Делчев кани жителите на общината на концерт, с който ще бъде закрита предизборната кампания, съобщиха от пресцентъра на БСП.

В концерта ще вземат участие квартет „Българи“, Румен Камбуров, Кирил Митоски, Сузана Спасовска и оркестър „Щуро маке“.

Закриването на кампанията ще се състои в Дома на културата в Гоце Делчев.

Бомба избухна в дома на кандидат-кмет на сливенско село

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5066744

Бомба избухна в дома на кандидата за кмет на сливенското село Камен Йордан Тодоров.
Инцидентът е станал около полунощ. Взривното устройство е било прикрепено към камък и с него бил разбит прозорец на къщата на семейството в селото.
При взрива е пострадала съпругата на Тодоров, която е на 70 години. Случаят се разследва от полицията.
Бомба избухна в дома на кандидата за кмет на сливенското село Камен Йордан Тодоров. Инцидентът е станал около полунощ. Взривното устройство е било прикрепено към камък и с него бил разбит прозорец на къщата на семейството в селото. При взрива е пострадала съпругата на Тодоров, която е на 70 години. Случаят се разследва от полицията.

Бомба избухна в дома на кандидат-кмет на сливенско село

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5066746

Бомба избухна в дома на кандидата за кмет на сливенското село Камен Йордан Тодоров, съобщава bTV.
Инцидентът е станал около полунощ. Взривното устройство е било прикрепено към камък и с него бил разбит прозорец на къщата на семейството в селото.
При взрива е пострадала съпругата на Тодоров, която е на 70 години. Случаят се разследва от полицията.
Бомба избухна в дома на кандидата за кмет на сливенското село Камен Йордан Тодоров, съобщава bTV. Инцидентът е станал около полунощ. Взривното устройство е било прикрепено към камък и с него бил разбит прозорец на къщата на семейството в селото. При взрива е пострадала съпругата на Тодоров, която е на 70 години. Случаят се разследва от полицията.

Десислава Танева: Данък "вредни храни" няма да научи младите хора да се хранят здравословно

http://pik.bg/десислава-танева-данък-вредни-храни-няма-да-научи-младите-хора-да-се-хранят-здравословно-news422316.html

Десислава Танева: Данък "вредни храни" няма да научи младите хора да се хранят здравословно

Винаги трябва да говорим и да мислим за повече здраве за всеки гражданин. Това каза в сутрешния блок на БНТ земеделският министър Десислава Танева.

Здравето на младите е най-важно. Според мен обаче, това здраве и здравословно хранене може да се популяризира и без данъци.

По отношение на вредните храни има много по-ефективни инструменти, чрез които да мотивираме младото поколение да търси полезната храна.

В училищата въведохме програма "Мляко". Чрез този проект 400 хиляди млади и учещи хора вече се учат да ядат кисело мляко. С тази програма подпомагаме и родните млекопроизводители.

По-принцип всеки един производител иска да продава скъпа храна, приготвена от най-качествените и скъпи суровини, но не е ясно дали има такъв пазар в България, каза още министърът.

България е с най-строгите рестрикции срещу ГМО храните. Решението за допускането на ГМО храни се взима от Европейската комисия. Нашата задача е да етикетираме такива храни и да информираме хората.

За соята беше ясно, че е над нормата. БАБХ си върши прекрасно работата в тази насока и веднага иззе тази соя, завърши Танева.

 

Гишетата за документи за самоличност със специално работно време заради изборите

http://pik.bg/гишетата-за-документи-за-самоличност-със-специално-работно-време-заради-изборите-news422314.html

Гишетата за документи за самоличност със специално работно време заради изборите

Създадена е необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Затова и гишетата за документи за самоличност ще работят със специално работно време заради изборите.

В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден днес, по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение, е необходимо всеки лично да подаде искане в полицията до утре, а в деня на вота - от 8.00 ч. до 18.00 часа. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване правото на глас в изборния ден и за произвеждания национален референдум, се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко районно управление, СДВР или някоя от областните дирекции на полицията, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Документ за заявен постоянен и настоящ адрес се издава от общинската администрация. При произвеждане на втори тур на избори за общински съветници и за кметове ще се издават нови удостоверения от 27 октомври по същия ред. Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия, и е валидно за изборния ден. При произвеждане на втори тур на избори за общински съветници и за кметове - само пред секционната избирателна комисия, и е валидно за изборния ден. Удостоверението се прилага към избирателния списък за гласуване в изборите за общински съветници и за кметове.

Абе, къде са социолозите?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259211_%D0%90%D0%B1%D0%B5%2C+%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5%3F

 Една от особеностите на предстоящите местни избори и референдум за електронно гласуване е крещящата липса на социолози по екраните на телевизорите и страниците на вестниците. Без постоянното мерене на извадки или случайни грешки помежду им, вотът просто не е същият. Сравняването на проценти и рейтинги създаваше усещане за спортно състезание, в което политиците цял месец не спират да се надпреварват. Сега това го няма, което в не малка степен създава усещането за скука в настоящата изборна кампания.

 
Къде изчезнаха социолозите и кой ще ни каже какво да очакваме на изборите?
 
"Донякъде това е полезно - целта на социологическите изследвания е да дават информация на клиентите, а не да бъдат използвани за пропаганда и агитация", казва директорът на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов. Това беше особено валидно през 2011 г., когато социолозите бяха по-чести посетители на телевизионните студия от политиците, както тогава се шегуваше управляващият партньор на "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова.
 
От началото на кампанията на практика има само две публикувани проучвания - на "Галъп" за местните избори в Пловдив и на "Алфа Рисърч" за обществените нагласи преди местния вот и референдума, поръчано от Института за развитие на публичната среда. Симеонов добавя, че друга причина за нежеланието на агенциите да излизат публично с данни е опитът им от предишни избори. Тогава всяка поява на резултати се е разглеждала като намеса в полза на някои от политическите опоненти.
 
Друго обяснение за отсъстващата социология е липсата на национален вот. Заедно с предишните местни избори през 2011 г. се проведоха и президентски, което даваше възможност на партиите да правят национални проучвания, с локални въпроси, и това правеше сондажите относително по-евтини. Другото обяснение обаче е нежеланието на партиите данните да излизат наяве. ГЕРБ се притеснява да не стане ясно каква е преднината им, което може да откаже част от привържениците им да се разходят до изборните урни. При другите партии мотивът е точно обратният.
 
И все пак, кой къде е
 
Кой управлява градовете сега и кои са кандидатите на местните избори
 
 
Така преди изборите е много трудно да се направи ясна картина за битките на предстоящия вот. Самите социологически агенции не споделят данните от изследванията, които са им поръчани от клиентите, за да не попадне информация във "вражески ръце". Единствено гравитиращият до ГЕРБ и част от Реформаторския блок Институт за дясна политика прогнозира, че ГЕРБ ще спечели 20  областни градове, Реформаторският блок и БСП - по три, ДПС - един и един ще бъде взет от независим кандидат. Прогнозата обаче е по-скоро умозрителна и не се базира на изследвания.  
 
От неформалното проучване, което "Капитал" направи сред социолозите, са ясни три неща.
 
При ГЕРБ има четири групи градове. Едни са такива, където кметовете са безспорни, като София, Стара Загора, Бургас и Габрово. В други партията няма подобно категорично надмощие - като Благоевград, Русе, Добрич, Варна или Велико Търново. Има и трети тип - като Пловдив или Плевен, където ще има доста по-оспорвана борба. В Плевен оценката за сегашния кмет на ГЕРБ не е висока дори сред редиците на партията. А кандидатът на Реформаторския блок и ВМРО Георг Спартански е бил три мандата председател на Общинския съвет по времето когато кмет беше съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогроски и има доста шансове да направи прецедент и да измести ГЕРБ. На четвърто място са областни центрове като Враца, Сливен или Хасково, където ГЕРБ хвърля сериозни усилия, за да ги овладее. Основните разлики между социолозите са кои точно градове от извън "безспорните" ще бъдат спечелени от ГЕРБ на първи тур.
 
На второ място се очертава доста слаба избирателна активност, което ще подпомогне партийно подкрепените кандидати с твърди ядра срещу независимите претенденти. Такъв например е случаят със София. Иво Желев от "Естат" смята, че "при средна към висока активност не е изключено да има втори тур и Георги Кадиев да излезе срещу Фандъкова. При ниска активност е по-малко вероятно да има втори тур". Другите социолози, до които "Капитал" се допита, дават изключително малък шанс за балотаж в София.
 
На трето място интересна ще бъде намесата на ДПС. Засега изглежда, че партията ще подкрепя на много места ГЕРБ - като например в Хасково или Северозападна България. Всичко това може да има решаващото значение - на последните парламентарни избори ДПС отбеляза най-съществено разширяване на присъствието си именно в Северозападна България. Варна е по-особен случай - там доскорошният основен играч за движението - Янко Станев, първо премина в СДС, но сега ще прехвърли гласовете, които стоят зад него, на кандидата на ГЕРБ.
 
Четвъртото наблюдение, което социолозите споделиха е, че на много места хората, които искат промяна, и тези, подкрепящи статуквото, са почти наравно разделени. Първите обаче подкрепят различни кандидати. При евентуален втори тур тази енергия за промяна вече може да бъде консолидирана към един претендент. Такива градове са например Пловдив и Сливен.
 
Като обобщение може да се каже, че изборите изглеждат предрешени само в по-големите градове, но в по-малките общини битките ще са реални. Там кампанията е и доста по-активна от тази в София или Бургас, като местните политически сили са впрегнали всички средства от арсенала на политическата технология, познат ни още от Алеко Константинов  - раздаване на боб и леща, разполагане на жандармерия и прокурорски проверки, сплашване на електората, обещание за чутовни правителствено финансирани проекти и т.н.

По-добре да воюваме с терористите в Сирия, отколкото да ги чакаме в Русия

http://svetoven.pogled.info/news/68652/Po-dobre-da-voyuvame-s-teroristite-v-Siriya-otkolkoto-da-gi-chakame-v-Rusiya

/Поглед.инфо/ Руският лидер Владимир Путин отбеляза, че терористичната заплаха за Русия не е намаляла или увеличила след старта на операцията на ВКС на РФ срещу терористите от групировката „Ислямска държава“ в Сирия.

Радарите за превишена скорост днес във Варненска област

http://www.moreto.net/novini.php?n=304568

Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес - 23 октомври, за превишена скорост в областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 09:30ч. - 10:30ч. Път I-9 с. Приселци, б-я Ергос 09:30ч. - 10:30ч. Път ІІ-29 р-н с.

Метнаха бомба по кандидат за кмет от движението на Лечков

http://offnews.bg/news/n_1/n_578089.html

Атентатът срещу кандидат за кмет от движението на Йордан Лечков е извършен тази нощ. Взривното устройство е било прикрепено към камък и метната в къщата на Йордан Тодоров в сливенското село Камен, съобщи Фокус.   При взрива е пострадала съпругата на Тодоров, която е на 70 години. Според Лечков жената е пострадала сериозно. На място са пристигнали полиция и линейка, която откарала възрастната жена в Сливенската областна болница. Това не е първият атентат срещу Йордан Тодоров. Преди 10 дни срещу него били хвърлени димки. В селото се твърди, че виновник за покушенията е конкурентът на Тодоров от ГЕРБ. Йордан Лечков съобщи, че вече е предупредил централата на партията в Сливен за действията на техния кандидат. 

Министър Танева: Здравословното хранене е възможно и без данъци

http://frognews.bg/news_100505/Ministar-Taneva-Zdravoslovnoto-hranene-e-vazmojno-i-bez-danatsi/

Здравето на младите е най-важно. Според мен обаче, това здраве и здравословно хранене може да се популяризира и без данъци. По отношение на вредните храни има много по-ефективни инструменти, чрез които да мотивираме младото поколение да търси полезната храна.Това каза в сутрешния блок на БНТ земеделският министър Десислава Танева.

Днес приключва предизборната кампания за вота в неделя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5066742

Днес приключва предизборната кампания за местните избори и националния референдум. На 25 октомври ще избираме местна власт и ще гласуваме за или против това да се гласува и по електронен път на избори и референдуми. В неделя ще избираме 3461 кметове, от които 265 общински. Броят им е с една трета по-голям в сравнение с предишните избори през 2011
Днес приключва предизборната кампания за местните избори и националния референдум. На 25 октомври ще избираме местна власт и ще гласуваме за или против това да се гласува и по електронен път на избори и референдуми. В неделя ще избираме 3461 кметове, от които 265 общински. Броят им е с една трета по-голям в сравнение с предишните избори през 2011

АБВ ще закрие предизборната си кампания във Варна

http://pik.bg/абв-ще-закрие-предизборната-си-кампания-във-варна-news422312.html

АБВ ще закрие предизборната си кампания във Варна

Днес ПП АБВ ще закрие предизборната си кампания във Варна, съобщиха от пресцентъра на партията .

Това ще се случи с концерт в зала „Европа” на Фестивалния и конгресен център в които ще вземат участие български таланти, сред които и победителката в Международния музикален фестивал „Откритие” 2014 – Боряна Христова, както и средношколският ансамбъл „Фолклорна палитра”.

Събитието ще се проведе от 17:30 часа. на него ще присъстват лидерът на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов, кандидатът на партията за кмет на морската столица доц. Миглена Темелкова, кандидати за общински съветници и кметове, членове и симпатизанти.

Пет извода от визитата на Асад в Москва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259210_%D0%9F%D0%B5%D1%82+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D1%81%D0%B0%D0%B4+%D0%B2+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0

 Руският президент Владимир Путин и сирийският президент Башар Асад изненадаха света във вторник с една необявена предварително среща в Москва. От тази среща спокойно могат да се направят няколко заключения пише във в.“Уолстрийт джърнъл“, цитиран от БГНЕС.

1.Това, че Асад е готов да рискува да пътува извън Сирия – това става за първи път след избухването на бунта през 2011 г. - отразява както възобновената увереност в неговите позиции вкъщи, така и важността на руската връзка. Путин и Асад са типажи като в „Кръстника“: Путин вероятно е отправил предложение, което Асад не е могъл и не е желал да отхвърли. 

2.Контрастът между опитите на американския президент да изкове у дома посланието, че Асад е свършен и неговото отиване при руския президент, който казва, че Асад трябва да остане и да бъде част от решението в Сирия, е изпитание за маргинализирането на ролята на САЩ и влиянието им в региона. 

3.Докато Сирия носи големи рискове на Путин, включително възможността от руски жертви, засега той има желанието и възможностите за голямо влияние. Русия има три неща, които липсват на Америка: съюзници на земята - Иран и Хизбула; пряко влияние върху Асад. Стратегията на Путин също така има съгласувани цели: подкрепа на Асад и противодействие на Ислямска държава. И, накрая, Путин е замесен в това в дългосрочен план и ще играе на тази сцена дълго, след като Обама напусне поста си. 

4.Руската роля в Сирия отразява нова стратегическа реалност, която ще засегне американските интереси и съюзниците на Вашингтон в региона. Заедно с възхода на Иран, има ново групиране на Русия, Асад, Иран и Хизбула. Съюзниците на САЩ, включително Израел и Саудитска Арабия, имат основание да бъдат засегнати, защото нямат за покровител велика сила за противодействия срещу играта на Путин. 

5. Стратегията на САЩ в региона, най-малкото в Сирия и, може би, в Ирак, може и да се окаже заложник на инициативата на Путин. Русия и САЩ нямат обща цел в борбата с Ислямска държава. Ако Путин в крайна сметка да вземе решение за снемането на Асад от власт като част от политическия преход, Вашингтон може да се възползва. Но ако руската цел е жалък остатък от държава под контрола на Асад, САЩ ще изпаднат в положение да не могат нито да победят ИД, нито да отстранят Асад. най-големият фактор за джихадистите. Наистина, въпреки мащабните убийства и бежанската криза, създадена от ужасния Асад, дали САЩ биха искали да го видят как пада, ако това означава над Дамаск да се развее черното знаме на сунитските джихадисти?

Днес приключва предизборната кампания за вота в неделя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5066738

Днес приключва предизборната кампания за местните избори и националния референдум. На 25 октомври ще избираме местна власт и ще гласуваме за или против това да се гласува и по електронен път на избори и референдуми. В неделя ще избираме 3461 кметове, от които 265 общински. Броят им е с една трета по-голям в сравнение с предишните избори през 2011
Днес приключва предизборната кампания за местните избори и националния референдум. На 25 октомври ще избираме местна власт и ще гласуваме за или против това да се гласува и по електронен път на избори и референдуми. В неделя ще избираме 3461 кметове, от които 265 общински. Броят им е с една трета по-голям в сравнение с предишните избори през 2011

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/provede-zala-varna-1485305.html

/КРОСС/*** София.От 10 ч. ще бъде официално открит Циклотронен комплекс за производство на радиофармацевтици за нуждите на УМБАЛ „Александровска". На събитието ще присъстват премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. ***София.От 9.30 ч. министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще открие Втора регионална конференция на съветническите служби от Югоизточна Европа на темата „Обучение и ключови компетенции на съветниците в областта на земеделието - ползи и предимства за фермерите". Събитието ще се проведе в хотел "Радисън Блу Гранд Хотел", Зала етаж 2. ***София.От 9.30 ч. министърът на образованието и науката и ръководител на Управляващия орган проф. Тодор Танев ще открие третото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж", което ще се проведе на 22 и 23 октомври 2015 г. в София. ***София.От 15.30 ч. в Дома на киното ще се проведе заседание на Обществения съвет към министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев. Ще бъдат представени проектите на държавни образователни стандарти за учебния план, за общообразователната подготовка, познавателните книжки, учебниците и учебните помагала. ***София.От 9 ч

Очакват обилни валежи в Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5066736

Жълт код за обилни валежи е обявен за 4 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщава "Фокус".
Предупреждението е в сила за областите Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. До обяд ще продължи да вали дъжд с очаквани нови количества до 15-20 л/кв.м.
Жълт код за обилни валежи е обявен за 4 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщава "Фокус". Предупреждението е в сила за областите Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. До обяд ще продължи да вали дъжд с очаквани нови количества до 15-20 л/кв.м.

Очакват обилни валежи в Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5066728

Жълт код за обилни валежи е обявен за 4 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщава
Жълт код за обилни валежи е обявен за 4 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщава "Фокус". Предупреждението е в сила за областите Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. До обяд ще продължи да вали дъжд с очаквани нови количества до 15-20 л/кв.м.

Най-мощните автомобили на автосалона в София

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/10/23/2634395_nai-moshtnite_avtomobili_na_avtosalona_v_sofiia/?ref=rss


Сред стотиците експонати на автомобилния салон в София два правят особено впечатление. "Додж Чарджър" и "Додж Чалънджър" са в специалното изпълнение "Хелкет", като разполагат с мощност от 717 конски сили. Това ги прави най-мощните сред експонатите на салона.

Моторът е 6,2-литров компресорен HEMI и гарантира на "Чарджър" ускорение до 100 км/ч за 3.6 секунди. Максималната скорост е 328 км/ч. "Чалънджър" е с 2 стотни по-бавен в спринта и се набира "само" до 320 км/ч.

Двата...

Защо мъжете бягат панически, ако срещнат тези пет вида жени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259209_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BC%D1%8A%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B1%D1%8F%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%2C+%D0%B0%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%BD%D0%B0%D1

 Не ви се иска да ви лепнат етикета на гаднярката, особено пък от мъжа, с когото излизате. Да, на никоя жена няма да е приятно. А помисли ли си той, че всъщност сте откачена кучка, няма да се задържи наоколо достатъчно дълго, за да успеете да промените мнението му. Какво може да го накара да се замисли дали не сте наистина ужасяваща личност?
Раздавате го като началник

По наистина гадния начин. Има съществена разлика между това да проявявате лидерски умения и това да наставлявате или по-скоро дори да „командорите“. Всички около вас ще оценят шанса, който давате на другите, но никога няма да бъдат благодарни, ако никога не изслушвате чуждото мнение, не ви интересуват чуждите идеи и какво другите имат да кажат. И няма как вашият човек да не забележи, че се държите като Вилхелмина Слейтър в собственото си царство. Още повече пък най-вероятно се държите така и с него.

Прекалявате със самочувствието

Казвали сме си, че едно от най-привлекателните неща в жената е нейната самоувереност. Но, разбира се, това е абсолютно вярно, когато тази самоувереност е в нормално количество, а не граничеща със самохвалство. Самохвалството е нещо, което господата просто няма да издържат. Ако си мислите, че сте толкова перфектна, че е невъзможно да допуснете грешка, половинката ви може да ви приземи, като просто избяга с 200 км/ч от вас.

Кралицата на драмата

О! Мъжете просто мразят драмата. Ако някак не можете да преживеете деня, без да сте предизвикали спор с някого, много скоро ще се окажете без гадже. Разбира се, че всеки си има някакви проблеми в живота, но ако обичате да създавате такива, вместо да ги решавате, не очаквайте някой да се задържи дълго с вас.

Неблагодарна сте

Ако вместо да се радвате на розите, които ви е донесъл изненадващо, вие се оплаквате, че не ви е купил диамант, пишете го избягал. Когато мъж ви прави романтичен жест, очаква да ви зарадва. Иска се само да бъдете благодарни за жеста, не е сложно. Накарате ли го да се чувства неудобно, че е предприел нещо, за да ви изненада, скоро ще спре да го прави, докато един ден не само, че няма да се прибере с цветя в ръка, ами и изобщо няма да се прибере.

Материалистка сте

Противно на всички схващания, мъжете не одобряват прекаления материализъм(или поне голяма част от тях). Ако му е хрумнала романтична идея, като това да ви целуне под дъжда, а вие се оплаквате, че ще подгизне свръхмодерната ви рокля, ще си изцапате ултра лъскавите нови обувки, той няма да е доволен. Никой мъж няма да се радва, че ви пука повече за дрехите и аксесоарите, отколкото за него. На нас не ни е приятно, когато осъзнаем, че колата му е по-важна от приятелката, нали?

Най-мощните автомобили на автосалона

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/10/23/2634395_nai-moshtnite_avtomobili_na_avtosalona/?ref=rss

Сред стотиците експонати на автомобилния салон в София два правят особено впечатление. "Додж Чарджър" и "Додж Чалънджър" са в специалното изпълнение "Хелкет", като разполагат с мощност от 717 конски сили. Това ги прави най-мощните сред експонатите на салона.

Моторът е 6,2-литров компресорен HEMI и гарантира на "Чарджър" ускорение до 100 км/ч за 3.6 секунди. Максималната скорост е 328 км/ч. "Чалънджър" е с 2 стотни по-бавен в спринта и се набира "само" до 320 км/ч.

Двата...

Полеви командири в Сирия предлагат на Асад частично примирие

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/68651/Polevi-komandiri-v-Siriya-predlagat-na-Asad-chastichno-primirie

/Поглед.инфо/ Това съобщи на пресконференция в Москва говорителят на руското Министерство на отбраната ген. Андрей Картаполов.

Сирийци в Сърбия: В България е много лошо

http://pik.bg/сирийци-в-сърбия-в-българия-е-много-лошо-news422310.html

Сирийци в Сърбия: В България е много лошо

"Не щем, не щем в България. Там е very, very bad" (много, много лошо). С тези думи 20-годишният сириец Али посрещна екип на "Труд", който посети регистрационен център за нелегални мигранти в сръбския град Димитровград.

Али и двайсетина негови братя по съдба, избягали от размирния град Алепо, пресекли незаконно турско-българската граница край Свиленград и с помощта на трима каналджии се озовали в пределите на Сърбия. След това се предали на ченгетата в западната ни съседка. Борбата за Али граничарите да не щракнат белезници около китките му се оказала безмилостна. "Идвайки от Турция, на браздата граничарско куче ме надуши. Успя да ме захапе, ама се отървах.

Просто извадих див късмет. Избягах", обяснява младият сириец, който показва следи от кучешки зъби на глезена си. Чужденците стигнали до каналджията, който ги чакал в покрайнините на Свиленград и срещу 350 евро с малък бус ги извозил до браздата със Сърбия. На зелената граница ги посрещнали други двама трафиканти, които им посочили черен път за  Сърбия в района на Димитровград.

За "услугата" мигрантите платили по 400 евро. "Мои приятели разказаха, че българските полицаи, като ги хванали, много ги били. Било страшно! Вземат ти смартфона, парите, всичко... Затова си крием парите в хастара на якетата или под стелките на маратонките", казва 17-годишният Стивън. - Хванат ли те в България, трудно може да се измъкнеш от нея, допълва още той. Ако българските ченгета заловят Стивън, който е без документи и без статут в покрайнините на Свиленград, следва тежка процедура по международна кореспонденция за установяване на самоличността му. Ако има дело срещу такъв човек, той може да стои в ареста средно около четири месеца, обясняват юристи.

Например, ако полицията го хване във вътрешността на България, при условие че няма статут и не е подавал молба за него, Стивън ще бъде изпратен в разпределителния център на дирекция "Миграция". Ще му се вземат отпечатъци и ще го интервюират. След това нелегалният сириец ще бъде настанен в центровете на Държавната агенция за бежанците. Чул за тромавата процедура, която спъва надеждите му за Великобритания, Стивън предпочел да се предаде на сръбските власти, след като преминал нелегално на тяхна територия.

Западната ни съседка предлага две възможности пред заловените мигранти - записва ги в най-близкия регистрационен център и им дава документ, с който могат да напуснат пределите на страната след три дни, или ги изпраща в бежански лагер, ако поискат убежище.

"Заради това избираме родината на тенисист №1 Новак Джокович", казва Стивън. "По-добре да платим на трафиканти в България и да преминем транзит оттам, отколкото да чакаме в някой арест. В Сърбия за нас се грижат повече", обяснява сириецът.


Догодина дават заеми с пари от ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259208_%D0%94%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%B8+%D1%81+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%95%D0%A1

 Още в първите месеци на новата 2016 г. проекти на бизнеса ще може да кандидатстват за евтино кредитиране с пари от европейските програми. Специалният фонд, който ще управлява средствата, ще сключи през януари споразумения с четири от оперативните програми, от които ще получи общо 777 млн. евро, пише "Стандарт".
От тях 253 млн. евро ще дойдат от програмата "Региони в растеж", 335 млн. - от "Иновации и конкурентоспособност", 148 млн. - от "Околна среда" и 20 млн. от "Развитие на човешките ресурси". Други 102 млн. евро се очакват от новата програма "Инициатива за малките и средните предприятия". На по-късен етап се очаква да се включи и Програмата за развитие на селските райони

. "Преминаваме от грантово финансиране към финансиране с различни финансови инструменти, което ще мултиплицира парите", заяви вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев. Вчера той представи новоизбраните трима директори на т.нар. Фонд на фондовете - Валери Белчев, който ще бъде председател на УС и изпълнителен директор, Иван Даков - зам.-председател на УС и изпълнителен директор, и Мартин Дановски - член на УС. Към фонда ще бъде създаден консултативен съвет, в който ще участват представители на работодателите и синдикатите.

Предстои фондът да избере на конкурентен принцип банките, с които ще работи при финансирането на проектите. Фондът ще има около 30 служителя и в момента набира кандидатури за работа.

Догодина дават заеми с пари от ЕС

http://pik.bg/догодина-дават-заеми-с-пари-от-ес-news422308.html

Догодина дават заеми с пари от ЕС

Още в първите месеци на новата 2016 г. проекти на бизнеса ще може да кандидатстват за евтино кредитиране с пари от европейските програми. Специалният фонд, който ще управлява средствата, ще сключи през януари споразумения с четири от оперативните програми, от които ще получи общо 777 млн. евро, пише "Стандарт".

От тях 253 млн. евро ще дойдат от програмата "Региони в растеж", 335 млн. - от "Иновации и конкурентоспособност", 148 млн. - от "Околна среда" и 20 млн. от "Развитие на човешките ресурси". Други 102 млн. евро се очакват от новата програма "Инициатива за малките и средните предприятия". На по-късен етап се очаква да се включи и Програмата за развитие на селските райони.

 "Преминаваме от грантово финансиране към финансиране с различни финансови инструменти, което ще мултиплицира парите", заяви вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев.

Вчера той представи новоизбраните трима директори на т.нар. Фонд на фондовете - Валери Белчев, който ще бъде председател на УС и изпълнителен директор, Иван Даков - зам.-председател на УС и изпълнителен директор, и Мартин Дановски - член на УС. Към фонда ще бъде създаден консултативен съвет, в който ще участват представители на работодателите и синдикатите.

Предстои фондът да избере на конкурентен принцип банките, с които ще работи при финансирането на проектите. Фондът ще има около 30 служителя и в момента набира кандидатури за работа.

Днес ще е облачно, температурите до 13°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5066725

Днес ще бъде облачно, но валежите ще отслабват, а след обяд от запад и ще спират. Привечер над Северозападна България и облачността ще се разкъса. Ще духа слаб северозападен, в Източна България – умерен северен вятър. Температурите ще са почти без дневен ход и максималните ще са между 8° и 13°. Това съобщи Националния институт по метеорология и
Днес ще бъде облачно, но валежите ще отслабват, а след обяд от запад и ще спират. Привечер над Северозападна България и облачността ще се разкъса. Ще духа слаб северозападен, в Източна България – умерен северен вятър. Температурите ще са почти без дневен ход и максималните ще са между 8° и 13°. Това съобщи Националния институт по метеорология и

Днес ще е облачно, температурите до 13°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5066719

Днес ще бъде облачно, но валежите ще отслабват, а след обяд от запад и ще спират. Привечер над Северозападна България и облачността ще се разкъса. Ще духа слаб северозападен, в Източна България – умерен северен вятър. Температурите ще са почти без дневен ход и максималните ще са между 8° и 13°. Това съобщи Националния институт по метеорология и
Днес ще бъде облачно, но валежите ще отслабват, а след обяд от запад и ще спират. Привечер над Северозападна България и облачността ще се разкъса. Ще духа слаб северозападен, в Източна България – умерен северен вятър. Температурите ще са почти без дневен ход и максималните ще са между 8° и 13°. Това съобщи Националния институт по метеорология и

“София фюжън фест” на 23 и 24 октомври

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259207_%E2%80%9C%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D1%84%D1%8E%D0%B6%D1%8A%D0%BD+%D1%84%D0%B5%D1%81%D1%82%E2%80%9D+%D0%BD%D0%B0+23+%D0%B8+24+%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8

 В рамките на два дни на една сцена ще бъдат събрани всякакви музикални стилове и нетрадиционни инструменти. “София фюжън фест” ще събере меломаните днес и утре в столичен клуб.

Ще звучат от африкански ритми до американски джаз и типични за нашите ширини мелодии. Сред чуждите изпълнители, които ще се изявят, е духовият оркестър на Кристиан Азирович от Сърбия.

Освен бежанци: Полицията във Варна търси също трафиканти и купувачи на гласове

http://petel.bg/Osven-bezhantsi--Politsiyata-vav-Varna-tarsi-sashho-trafikanti-i-kupuvachi-na-glasove__131457

Илюстрация: Булфото Освен за нелегални мигранти, мащабната специализирана операция на МВР и прокуратурата е насочена и срещу...

Бомба за кмет на Йордан Лечков в Сливенско

http://frognews.bg/news_100506/Bomba-za-kmet-na-Iordan-Lechkov-v-Slivensko/

Атентатът срещу кандидата за кмет на сливенското село Камен от Движение "Обединени региони" /ДОР/ Йордан Тодоров е станал около полунощ, съобщиха местни сайтове, цитирайки Йордан Лечков. Взривното устройство е било прикрепено към камък и с него бил разбит прозорец на къщата на сем. Тодорови в селото.

Григор пак бие в Стокхолм

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259206_%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80+%D0%BF%D0%B0%D0%BA+%D0%B1%D0%B8%D0%B5+%D0%B2+%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%BA%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BC

 Турнирът в Стокхолм сигурно е сред любимите на Григор Димитров.

В шведската столица българската звезда в тениса спечели първата си титла от календара на АТП. А след поредната си победа талантът от Хасково вече е на 1/4-финал.

Спортист номер 1 на България спечели 6:2, 6:4 битката на бекхендите с една ръка срещу Николас Алмагро (Исп). За разлика повечето мачове през този сезон Димитров показа изключително стабилен сервис.

Съперник на Григор ще бъде Томаш Бердих (Чех) в повторение на финала от миналата година, който нашият тенисист загуби.

Мачът е от 19,30 ч българско време и почти сигурно ще бъде излъчван пряко по RING.BG.

Атентат срещу кандидат-кмет, пострада съпругата му

http://www.vesti.bg/izbori2015/kandidati/atentat-sreshtu-kandidat-kmet-postrada-syprugata-mu-6044258

Взривно устройство е било прикрепено към камък, който е бил хвърлен по къщата на Йордан Тодоров от Движение "Oбединени региони" в сливенско село Kамен

Крава-крокодил се роди в Тайланд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5066717

Мистериозно животно с копита, крака, уши и опашка на крава, но с люспеста кожа и лице на крокодил се появи в Тайланд, съобщава германският вестник "Билд", позовавайки се на местната преса. Биволица е родила две нормални малачета, но сред тях било и това животинче със странна същност. Малко след раждането то починало.

Крава-крокодил се роди в Тайланд (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5066712

Мистериозно животно с копита, крака, уши и опашка на крава, но с люспеста кожа и лице на крокодил се появи в Тайланд, съобщава германският вестник "Билд", позовавайки се на местната преса. Биволица е родила две нормални малачета, но сред тях било и това животинче със странна същност. Малко след раждането то починало.

До 2 дни отстраняват аварията на газопровода в района на Павликени

http://velikotarnovo.actualno.com/Do-2-dni-otstranjavat-avarijata-na-gazoprovoda-v-rajona-na-Pavlikeni-news_503173.html

Пожар е избухнал тази сутрин на магистрален газопровод в района на Павликени в участък между селата Патреш и Недан заради авария, която се очаква да бъде отстранена до 2 дни. В 06:18 ч. е настъпила авария по магистралния газопровод в района на Павликени между линеен кран Патреш и линеен кран Летница. В землището на село Патреш вследствие на изтеклия газ е възникнал пожар, съобщиха от Министерството на енергетиката. Всички защитни системи са сработили, крановете са затворени. Аварията е настъп

Андреев: Постижимо е резултатите от вота да са готови до 48 часа

http://politics.actualno.com/Andreev-Postijimo-e-rezultatite-ot-vota-da-sa-gotovi-do-48-chasa-news_503177.html

Постижимо е резултатите от изборите да бъдат оповестени до 48 часа, при добра организация и нормалното протичане на отчитането на резултатите, смята говорителят на ЦИК, заяви пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. На Общинските избирателни комисии не са давани инструкции да питат избирателя дали ще гласува и колко бюлетини да му бъдат дадени, обясни той. "Въпросът е такъв, че да може избирателят да бъде подканен да гласува с всичките бюлетини. В момента, в

"Касини" ще премине през фонтаните на Енцелад

http://cosmos.actualno.com/Kasini-shte-premine-prez-fontanite-na-Encelad-news_503159.html

Космическият изследователски апарат "Касини" на 28 октомври ще извърши историческо прелитане през водния шлейф на Енцелад – спътник на Сатурн, съобщава НАСА. Планира се сондата да премине максимално близо до повърхността на спътника в 11:22 часа на 28 октомври, прелитайки на височина 49 километра над южната полярна област на Енцелад, където фонтанира вода. Учените се надяват, че благодарение на това прелитане ще бъдат получени уникални данни за хидротермалната активност на Енцелад и ще у

Най-важното от Варна във вчерашния 22 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=304537

Кандидати за кметове облепили фасади на школа и блокове във Варна Агитационни материали, разлепени на нерегламентирани места констатира Общинската избирателна комисия във Варна. На сайта на ОИК са публикувани четири решения, според които трябва да бъдат премахнати афиши с изборни номера и ликове на кандидати за кмет на Варна и райони в общината, научи Moreto.

Аз съм виновна за трагедията с американското посолство в Либия през 2012 г.

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/68650/Az-sam-vinovna-za-tragediyata-s-amerikanskoto-posolstvo-v-Libiya-prez-2012-g

/Поглед.инфо/ Бившият държавен секретар и кандидат за номинацията на демократите за Белия дом Хилари Клинтън заяви, че поема цялата отговорност за драматичния развой на събитията в либийския град Бенгази през 2012 г.

Бивш американски войник напусна жена си и си смени пола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5066710

Възможно ли е една слабичка и секси брондика да е била мъж, и то брадат, мърморещ и възпълен?Да, ако този мъж се е казвал Матю Аведиан и е бивш американски войник. За неговата уникална смяна на пола разказва в обширен материал "Дейли Телеграф". С днешна дата Сона Аведиан, на 33, спокойно разказва за своето предишно "аз",

Бивш американски войник напусна жена си и си смени пола (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5066706

Възможно ли е една слабичка и секси брондика да е била мъж, и то брадат, мърморещ и възпълен?Да, ако този мъж се е казвал Матю Аведиан и е бивш американски войник. За неговата уникална смяна на пола разказва в обширен материал "Дейли Телеграф". С днешна дата Сона Аведиан, на 33, спокойно разказва за своето предишно "аз",

Как трябва да изглежда училищната автономност и ще се справят ли учителите според "Заедно в час"

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/10/23/2634729_kak_triabva_da_izglejda_uchilishtnata_avtonomnost_i/?ref=rss


Новият Закон за предучилищното и училищното образование приближава все повече България към целта да се осигури равен достъп до качествено образование за всички деца, но сега трябва да се напишат новите стандарти и учебни програми така, че да дават свобода на учителите да реализират тази амбиция.

С такова становище излезе образователната фондация "Заедно в час" след окончателното приемане на закона миналия месец. "Дневник" се обърна към организацията с още въпроси за това какво ще...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване