Кралев: Туристи на Олимпиадата не ни трябват

http://moresport.actualno.com/kralev-turisti-na-olimpiadata-ne-ni-trjabvat-news_510313.html

„Туристи на Олимпиадата не ни трябват". Това коментира министърът на спорта Красен Кралев, предаде Дарик. По думите му българският спорт вървял надолу в последните години. „Затова ще има промяна във финансирането. Следващата година ще финансираме не повече от 47 федерации от над 100", добави той. „За Олимпиадата имаме спортове с големи шансове като бокса и борбата. Но те са изключително съдийски спортове - без лоби много трудно стават нещата", каза още спортният министър

57 служители на парижкото летище "Шарл де Гол" са уволнени за радикални възгледи

http://www.mediapool.bg/57-sluzhiteli-na-parizhkoto-letishte-sharl-de-gol-sa-uvolneni-za-radikalni-vazgledi-news242399.html

Управата на парижкото летище „Руаси - Шарл де Гол” съобщи в събота, че е уволнила над 50 служители с радикални възгледи. „От началото на годината бяха съкратени 57 души заради радикалните им възгледи. Петима бяха уволнени след терористичните атака в Париж”, заяви представителят на службата за сигурност на парижките летища „Руаси - Шарл де Гол” и „Ла Бурже” Филип Рифо пред френското издание „Valeurs Actuelles”. Той отбеляза, че съкращенията сред персонала едва ли ще спрат дотук. Особено старателно ще бъдат проверявани служителите, имащи разрешение да влизат в зоните, до които имат достъп само пътници и служители на летището.

57 служители на летище „Шарл дьо Гол” са уволнени заради радикализъм

http://www.cross.bg/sharl-slyzhiteli-vuzgledi-1489794.html

/КРОСС/Управата на парижкото летище „Руаси - Шарл дьо Гол" съобщи, че е уволнила служители с радикални възгледи, предадоха информационните агенции. „От началото на годината бяха съкратени 57 души заради радикалните им възгледи. Петима бяха уволнени след терористичните атака в Париж." - заяви представителят на службата за сигурност на парижките летища „Руаси - Шарл де Гол" и „Ла Бурже" Филип Рифо пред френското издание „Valeurs Actuelles". По думите му, съкращенията сред персонала едва ли ще спрат дотук. Особено старателно ще бъдат проверявани служителите, имащи разрешение да влизат в зоните, до които имат достъп само пътници и служители на летището.  

Украинска медия: Ще може ли България да приеме пренасочваните от Турция руски туристи?

http://pik.bg/украинска-медия-ще-може-ли-българия-да-приеме-пренасочваните-от-турция-руски-туристи-news443248.html

Украинска медия: Ще може ли България да приеме пренасочваните от Турция руски туристи?

Експертите са скептични относно ползите за България от пренасочването на руските туристи към местните курорти. Ако повече руски туристи дойдат в България, като алтернатива на Турция, то едва ли ще получат големи преимущества от това. Темата обсъждаха по местна телевизия Румен Драганов от Института за анализи и оценки в областта на туризма и водещият икономист Красен Станчев, предаде украинското електронно издание Еlentur, цитиран от "Фокус". 
Драганов отбеляза, че „ако три милиона руски туристи, посещавали турския курорт Анталия всяко лято, няма да отидат там, това означава около 30 млн. нощувки, докато България сега има 20 млн. нощувки годишно“. „Въпросът е ще можем ли са привлечем повече от 1000 000 руснаци у нас, защото това е огромна черна дупка в турския туризъм, която ще се образува скоро“, казва Драганов.

България е сред петте най-застаряващи страни в Евросъюза

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-sred-pette-nai-zastaryavashti-strani-v-evrosayuza-news242398.html

България се нарежда сред петте най-застаряващи страни в ЕС със средна възраст на населението у нас от 43.3 години, отчита анализ на Евростат за демографските тенденции на Стария континент през 2014 г. През миналата година средната възраст на населението на ЕС е била 42.2 години, като най-висок среден дял по този показател е отчетен в Германия – 45.6 години, Италия – 44.7 години, България – 43.3 години, Португалия и Гърция – по 43 години. Най-младото население на Евросъюза е отчетено в Ирландия – средно 36 години, Кипър – 36.8 години, Словакия – 38.6 години, Люксембург и Полша – средно по 39.2 години. Около една трета от домакинствата в ЕС са едночленни, отчита още европейската статистика. Най-много самотни домакинства има в Дания – 45 на сто, Финландия и Швеция – по 40 на сто. Най-малко са самотните домакинства в Кипър – 20 на сто, Португалия – 21 на сто, Ирландия, Румъния и Унгария – по около 22 на сто. Най-много едночленни домакинства над 65-годишна възраст се намират в осем държави на ЕС: Хърватия – 62 на сто, Румъния – 59 на сто, Португалия – 58 на сто, България – 57 на сто, Латвия, Литва и Малта – по 52 на сто и Словакия – 50 на сто. Най-много семейства на самотни родители в ЕС има регистрирани в Латвия – близо 33 на сто от домакинствата, Словения – 25 на сто, Литва и Естония – по 24 на сто, Полша – 22 на сто. Според анализа на Евростат домакинствата на самотните родители у нас са около 15 на сто от общия брой. От тях 80 на сто са самотни майки и около 20 на сто – бащи. Най-много самотни майки в ЕС има в Естония – 90 на сто, Полша и Латвия – по 87 на сто. Самотните бащи са най-много в Швеция – 24 на сто, Румъния и Испания – по 21 на сто.

„Опраскват “ шефа на СГП

http://frognews.bg/news_102711/Opraskvat-shefa-na-SGP/

Шефът на Софийска градска прокуратура ще бъде „опраскан “. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Христо Иванов по ВТВ. Христо Динев ще стане обект на дисциплинарно производство. Очаква се в понеделник ВСС да се събере извънредно за това, обясни той.

Експеримент показа: Охраната в столичните училища е формална или изобщо липсва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5141347

Журналисти от Нова телевизия направиха втори експеримент в столични училища и доказаха, че всеки може да влезе в сградите, охраната е формална и на места изобщо липсва. Това стана ясно от репортаж на медията. Въпреки че това е втори в последните два месеца експеримент, резултатите са почти еднакви. Обещанията,

Мартин Димитров: Някой май иска да бъдем зависими от руския газ

http://pik.bg/мартин-димитров-някой-май-иска-да-бъдем-зависими-от-руския-газ-news443245.html

Мартин Димитров: Някой май иска да бъдем зависими от руския газ

„Имаме нужда от диверсификация на източниците, тоест да можем да купуваме не само руски газ. Много хора пречат да ги има интерконекторите и искат България да бъде зависима от руския газ”, коментира в студиото на „Събуди се” по Нова телевизия Мартин Димитров.

"В края на следващата година трябва да имаме интерконекторна връзка с Румъния и няма оправдание това да не се случи. Няма никакво оправдание през 2018 година да нямаме и газова връзка с Гърция”, убеден е той.

„И аз не мога да разбера защо интерконекторът с Гърция все още не е построен, вероятно има интереси, които пречат това да се случи”, коментира от своя страна и Таско Ерменков.

УЕФА изплати на "Лудогорец" над половин милион евро въпреки ранното отпадане

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/28/2658473_uefa_izplati_na_ludogorec_nad_polovin_milion_evro/?ref=rss


УЕФА е изплатила 77 милиона евро компенсация на 183 клуба, които не са се класирали за груповата фаза на Шампионската лига и Лига Европа. Сумата е с 29 милиона повече от предния сезон.

От българските отбори най-голямата сума логично е за "Лудогорец". Шампионите прибират 550 000 евро, въпреки че отпаднаха от "Милсами" още във втория предварителен кръг на Шампионската лига.

Само с тази победа пък "Милсами" си осигури 950 000 евро. За отпадането в плейофния кръг на Лига...

Образованието е способността да правиш разлика между това, което знаеш, и това, което не знаеш

http://www.cross.bg/znaesh-sposobnostta-obrazovanieto-1489793.html

/КРОСС/ "Образованието е способността да правиш разлика между това, което знаеш, и това, което не знаеш." Анатол Франс

Опасност от интензивни валежи е обявена в Сливенско, Ямболско и Хасковско

http://www.mediapool.bg/opasnost-ot-intenzivni-valezhi-e-obyavena-v-slivensko-yambolsko-i-haskovsko-news242397.html

Жълт код е обявен за 28 ноември в три области на Южна България заради опасност от интензивни валежи. Той е в сила за Сливенска, Ямболска и Хасковска област. Само до обяд в тези райони се очакват валежи със сумарни количества 15-20 л/кв.м, на места и до 30-35, предаде БГНЕС. За останалата част от страната е валиден зелен код. През деня вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, в Дунавската равнина ще бъде умерен. Валежите от запад на изток постепенно ще спират. Ще започне и разкъсване на облачността, уточниха от НИМХ. Минималните температури ще бъдат от минус 1° до минус 2° в северозападните до 7°-8° в югоизточните райони. Максималните температури ще са от 3°-4° в северозападните до 12°-13° в югоизточните райони. Над планините ще е облачно и мъгливо. Ще превалява предимно сняг. Ще духа умерен до силен югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от запад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е 5°, на 2000 метра около минус 2°. По Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад.

Самозвани астролози зарибяват с хороскопи менте

http://pik.bg/самозвани-астролози-зарибяват-с-хороскопи-менте-news443244.html

Самозвани астролози зарибяват с хороскопи менте

Самозвани астролози зарибяват с хороскопи за 2016 година, хората се ловят на офертите им в интернет, а след време се оплакват, че нищо не се е сбъднало, пише „Телеграф”, като се позовава на източник от Българската астрологична асоциация.

В навечерието на Коледа нашенци са луднали по предсказанията и хороскопите се харчат като топъл хляб. Хората ги поръчват и за роднини и приятели, а цената им варира от 150 до 1500 лева. Повечето известни родни астролози вече са затрупани с поръчки, а някои започнаха и да отказват нови заявки до края на годината, тъй като няма да смогнат с изчисленията.

Обикновено точността на хороскопите, изготвени от професионалисти е около 80%, дори и най-добрите не могат да познаят всичко, признават от асоциацията. Освен цял хороскоп, се предлагат и по-евтини услуги от най-известните ни експерти по предсказанията. Такава е например проверката на съвместимост между двама влюбени или коя е най-подходящата професия за съответния човек.

Най-скъпо върви хороскоп за фирма, като тук някои взимат и по 3500 лева. Има разбира се и доста по-евтини гадатели-средната цена на някои за цял хороскоп е около 150 лева, а 50 лева струва консултация с астролог. Българите са луднали и по чужди астролози, като предпочитани за украински и руски експерти. Кореспонденцията с тях става по електронната поща, изпращате им данните, после превеждате парите-средно от 100 до 300 евро и получавате хороскопа.

Експеримент показа: Охраната в столичните училища е формална или изобщо липсва (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5141342

Журналисти от Нова телевизия направиха втори експеримент в столични училища и доказаха, че всеки може да влезе в сградите, охраната е формална и на места изобщо липсва. Това стана ясно от репортаж на медията. Въпреки че това е втори в последните два месеца експеримент, резултатите са почти еднакви. Обещанията,

Папата влиза в тежка конкуренция с Адел и "Колдплей" с новия си албум

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/28/2658383_papata_vliza_v_tejka_konkurenciia_s_adel_i_koldplei_s/?ref=rss


Ако имаш милиарди фенове по целия свят и без затруднение пълниш стадиони, искаш да пласираш стратегически дебютния си албум - а най-старата маркетингова организация на света със сигурност знае как да продава, пише музикалният блог на "Гардиън" по повод излезлия вчера "поп-рок" албум на папа Франциск.

Wake Up! се появи в петъка след разбиващия рекорди "25" на Адел и този преди новия и евентуално последен албум на Coldplay A Head Full of Dreams - двете най-очаквани заглавия тази...

Рожденици днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzi-dnes-1489792.html

/КРОСС/Днес да почерпят: Александър Методиев, депутат от ДПС Александър Сталийски, председател на Българската федерация по културизъм Проф. д-р Антонина Желязкова, историк, директор на Международен център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия Весела Караиванова-Начева, подуправител на НОИ, бивш депутат Венцеслав Стефанов, президент на ПФК „Славия" Влади Киров, писател и сценарист Даниела Костова, юрист, член на ВСС

Стрелец уби трима души в клиника за семейно планиране в САЩ

http://www.mediapool.bg/strelets-ubi-trima-dushi-v-klinika-za-semeino-planirane-v-sasht-news242396.html

Двама цивилни и един полицай загинаха, след като мъж откри стрелба в клиника за семейно планиране в американския град Колорадо Спрингс, съобщават световните информационни агенции в събота. При продължилата над три часа престрелка с полицията са ранени деветима души, петима от които униформени. В крайна сметка стрелецът е бил убеден да се предаде и е арестуван. Клиниката, в която се извършват и аборти, по-рано през годината бе в центъра на полемика, предизвикана от тайно заснет видеозапис. От него става ясно, че нейни служители обсъждат продажба на тъкан от зародиши, премахнати след аборт, съобщи ДПА. Говорител на полицията заяви, че все още не е ясно какви са мотивите на стрелеца и дали нападението е свързано с дейността на клиниката.

Македония арестува джихадист от ИДИЛ

http://offnews.bg/news/n_1/n_598944.html

В Македония арестуваха 21-годишен младеж, за когото се смята, че се е бил на страната на „Ислямска държава", пише БГНЕС. През август за него бе издадена заповед за международен арест, съобщиха от вътрешното министерство в Скопие. Мъжът бе задържан при спецоперация "Клетка". Според разследващите органи той е бил в Сирия през 2013 година, както и през октомври миналата година. Действията по установяването и задържането му е продължили няколко месеца, през които са събрани достатъчно материали за неговите връзки с ислямистите, се казва още в съобщението.

Ненчев: България сама ще продължи да защитава въздушното си пространство

http://pik.bg/ненчев-българия-сама-ще-продължи-да-защитава-въздушното-си-пространство-news443238.html

Ненчев: България сама ще продължи да защитава въздушното си пространство

Постигнахме изключително голямо мнозинство за споразумението за ремонта на МиГ-овете. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев в предаването „Събуди се” по Нова телевизия. „Получихме много ясна и категорична подкрепа. Това беше един от основните въпроси, които ме безпокоиха още от началото на мандата. Бях решил да го реша, за да дам стимул, основание за сигурност на българската авиация. С това споразумение е факт, че България сама ще продължи да защитава въздушното си пространство”, заяви Ненчев. Той обясни, че споразумението не ощетява страната, то е по-изгодно от финансова гледна точка за България. 
„Разговорите с РСК- МиГ бяха финализирани в средата на месец април. Цената, която предложиха беше 1 млн. 370 хил. евро на двигател, без данъците и таксите, които дължим”, посочи Ненчев. Той уточни, че по-късно, когато са започнали разговори с Полша, полската страна е уверила България, че ще ремонтират нашите МиГ-ове на цената, на която ремонтират собствените си. „Предложиха ни цена от 1 млн. 23 хил. евро – много по-ниска от първоначалната. В последствие получих писмо от председателя на Комисията по отбрана, в което руската страна предлага 1 млн. 50 хил. евро, тоест далеч по-малко от първоначалната, която коментирахме през месец април. Това ме кара да се размисля защо в рамките на два месеца, тази цена се промени”, коментира Николай Ненчев. Министърът на отбраната подчерта, че е бил на страната на националния интерес. По думите му това са военни договори и те са свързани с националната сигурност не само на България. Според него е направено максималното,за да се даде повече информация и да бъде защитен обществения интерес.

Експеримент показа: Охраната в столичните училища е формална или изобщо липсва

http://petel.bg/Eksperiment-pokaza--Ohranata-v-stolichnite-uchilishha-e-formalna-ili-izobshho-lipsva-__135611

кадър: Нова тв Охраната на повечето училища в София, която е съставена предимно от пенсионери, е неефективна. Това показа репортаж на...

Сигнал от София: Снощи видях тази адска катастрофа на столичен булевард, но най-странно е, че... (снимки)

http://petel.bg/Signal-ot-Sofiya--Snoshhi-vidyah-tazi-adska-katastrofa-na-stolichen-bulevard--no-nay-stranno-e--che-----snimki--__135612

Нашият читател Николай Николаев от София изпрати снимки от тежка катастрофа, която се е разиграла снощи на булевард  „Възкресение“. От...

Над 140 редки и скъпи котки на изложба в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5141335

Повече от 140 редки и скъпи породи котки ще участват в международна изложба, която ще се състои на 28 и 29 ноември в Националния музей "Земята и хората" в София. Това съобщиха организаторите от Националната федерация по фелинология.
Изложбата може да се види от 10.00 до 17.00 часа, като входът за нея ще е с билети.
Повече от 140 редки и скъпи породи котки ще участват в международна изложба, която ще се състои на 28 и 29 ноември в Националния музей "Земята и хората" в София. Това съобщиха организаторите от Националната федерация по фелинология. Изложбата може да се види от 10.00 до 17.00 часа, като входът за нея ще е с билети.

Над 140 редки и скъпи котки на изложба в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5141330

Повече от 140 редки и скъпи породи котки ще участват в международна изложба, която ще се състои на 28 и 29 ноември в Националния музей
Повече от 140 редки и скъпи породи котки ще участват в международна изложба, която ще се състои на 28 и 29 ноември в Националния музей "Земята и хората" в София. Това съобщиха организаторите от Националната федерация по фелинология. Изложбата може да се види от 10.00 до 17.00 часа, като входът за нея ще е с билети.

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-dimitrov-zhivo-1489791.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Въпросителните пред сигурността ни. Министърът на отбраната Николай Ненчев. Тема: Между Русия и Турция. Къде сме ние? Валери Жаблянов и Асен Агов спорят в „Челюсти".Тема: Ще останем ли на студено заради спрените доставки на газ? Коментират Таско Ерменков и Мартин Димитров. Тема: Кой пази децата ни в училище? Вход свободен 2.Тема: Брутално нападение в магазин за алкохол и цигари. На живо - разказват потърпевшите. Тема: Люси Иларионов извън VIP Brother. Тема: На живо - открит урок с Григор Димитров - часове преди голямото шоу.    

Bild: Русия се оказа права – Турция купува петрола на „Ислямска държава”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261032_Bild%3A+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%E2%80%93+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%B

 След свалянето на руския бомбардировач от турските ВВС президентът на Русия Владимир Путин, заяви, че Турция е помагач на терористите, тъй като купува нефт от контролираните от тях територии в Сирия. И той има достатъчно основания да твърди, че керваните с цистерните с петрол от ИД вървят денонощно към Турция, пише Bild.
 Турция се превърна в основен потребител на петрол от „Ислямска държава”, посочва изданието. Турските бизнесмени сключват договори за покупки на петрол от джихадистите, благодарение на което печелят по 10 милиона долара седмично. 

Кремъл отдавна има информация, че петролът от „Ислямска държава” отива в Турция. През последните дни руските ВВС започнаха да нанасят все по-силни удари по нефтената инфраструктура на „Ислямска държава”. Това не можеше да не остане незабелязано от Турция. 

Както отбелязва Bild , политиката на Анкара по отношение на джихадистите е доста непрозрачна. Независимо от това, че Турция даде възможност на американците да бобмардират обекти на ИД, използвайки авиобазата в Инджирлик, Ердоган позволява на терористите безпрепятствено на проникват в Сирия от Турция. 

Bild отбелязва още, че Турция не е единствената държава, извършваща мръсни нефтени сделки с терористите от „Ислямска държава”. Контрабандисти доставят нефт и в Йордания, и в Кюрдистан. В тези страни също процъфтява черния пазар на петрол, съобщава Екарт Верц, старши аналитик на Barcelona Centre for International Affairs. 

Ненчев призна: Може да се засили бежанската вълна към България

http://frognews.bg/news_102710/Nenchev-prizna-Moje-da-se-zasili-bejanskata-valna-kam-Balgariia/

Даваме шанс на българската авиация с договора за ремонт на двигателите на МИГ-29 с Полша. Това споразумение е много по-изгодно за България. Полша ни увериха, че ще ремонтират на цената, на която ремонтират собствените си. Това каза военният министър Николай Ненчев по НТВ.

Част от оръжията при атентатите в Париж са от бивша Югославия

http://europe.actualno.com/chast-ot-oryjijata-pri-atentatite-v-parij-sa-ot-bivsha-ugoslavija-news_510303.html

Няколко от оръжията, използвани от ислямистите при кървавите атентати в Париж, са били произведени от "Застава" преди разпадането на бивша Югославия през 90-те години, заяви директорът на завода в Крагуевац Милойко Брайкович, цитиран от Асошиейтед прес. Два дни след нападенията на 13 ноември, при които загинаха 130 души, сръбското вътрешно министерство е пратило на директора серийни номера на оръжия, открити в Париж по време на атаката и след нея, съобщава "Дарик". "Мисля, че имаше 7 или 8, вси

Христо Иванов: Не "опраскването" е важно

http://society.actualno.com/hristo-ivanov-ne-opraskvaneto-e-vajno-news_510304.html

„Позициите на влияние на хора извън съдебната власт са силни вътре в нея толкова, колкото се поддават хората от съдебната власт". Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов пред бТВ, предаде Дарик. „Защото на теб може да ти се обадят всякакви хора, да ти кажат всякакви неща, да поискат от теб всякакви неща, въпросът е когато ти си магистрат, когато от теб се очаква да изпълняваш една конституционна функция с най-високо ниво на обществено доверие и на професионализъм, дали

САЩ призоваха Турция да затвори границата си със Сирия

http://asia.actualno.com/sasht-prizovaha-turcija-da-zatvori-granicata-si-sys-sirija-news_510307.html

Администрацията на Обама упражнява натиск върху Турция да разположи хиляди допълнителни войници по границата си със Сирия, за да обезопасят участъка, който - според американските власти – „Ислямска държава“ използва, за да придвижва бойците си, пише изданието The Wall Street Journal. „Играта се промени. Границите трябва да бъдат затворени“, заяви високопоставен служител в администрацията на Обама. „Това е международна заплаха и тя идва от Сирия през територия

Сакскобургготски: Няма да се кандидатирам за президент

http://society.actualno.com/sakskoburggotski-njama-da-se-kandidatiram-za-prezident-news_510308.html

Симеон Сакскобургготски обяви, че няма да се кандидатира за президент на изборите догодина. "Аз съм казал "не"! И вече съм го решил", заявява Сакскобургготски в интервю за в. "Труд". Бившият премиер вече заяви, че връщането му в политиката е "в сферата на фантазията", но за евентуалното му издигане за кандидат за държавен глава заговори през октомври членът на НДСВ проф. Огнян Герджиков. В интервюто днес Сакскобургготски казва, че е наясно с възможностите си и с това какви коментари ще поро

Проблемът отвъд "Яневагейт"

http://viewpoint.actualno.com/problemyt-otvyd-janevagejt-news_510309.html

Скандалът „Яневагейт“ само леко повдига завесата, криеща тежките обвързаности в системата. В основата са назначения по върховете на съдебната власт, които пазят и укрепват политическата власт. Коментар на П. Паунова. Съдия Владимира Янева предлагала пари на колегата си от Софийски градски съд Румяна Ченалова, за да не застава срещу главния прокурор. Признанието на самата Ченалова дава съвсем нов ракурс на аферата „Яневагейт“. От думите ѝ става ясно, че шефката на С

"Черно море Баск" с пета поредна победа

http://www.moreto.net/novini.php?n=307605

„Черно море Баск” взе нова победа във волейболната Висша лига, този път срещу отбора на "Академик", научи Moreto.net. Мачът се игра в зала "Христо Ботев" в морската столица. Това е пети пореден успех за варненци.

Телескопът Parkes улови загадъчни сигнали

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261031_%D0%A2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D1%82+Parkes+%D1%83%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8

 Нови загадъчни сигнали е фиксирал австралийският телескоп Parkes - едновременно пет радиоимпулса, като един от тях бил двоен, което не е наблюдавано по-рано, съобщават учените от института "Макс Планк" в статия в сайта arXiv.org, пише Мегавселена.
 За първи път така наречените бързи радиоимпулси са били открити през 2007 година. Досега са фиксирани общо девет от тях, като за последен път за такива бе съобщено през януари 2015 г.

Импулсите, открити сега, по характеристика повтарят предишните, с едно изключение – един от тях е бил двоен, с промеждутък от 2,4 милисекунди.

Това е резултат от събитие, случило се в съзвездие Октант преди около 9 милиарда години.

Бързи радиоимпулси се наричат единични емисии радиоизлъчване с огромна мощност – съпоставима с излъчването на Слънцето за милион години. Съществуват няколко хипотези за природата на бързите радиоимпулси, но наблюдението на двойния сигнал е опровергало някои от тях.

Например – сблъсъкът на неутронни звезди, плътни ядра, мъртви масивни звезди е възможен само еднократно. Сред още неотхвърлените версии са сигнал от пулсари или хиперизригване от източници на гама-лъчи и рентгенови лъчи, известни като меки гама-репитери.

28 ноември в историята

http://www.cross.bg/provezhda-nezavisimost-angliya-1489790.html

/КРОСС/ На днешната дата през 1520 г. експедицията на Фернандо Магелан преминава Магелановия проток и навлиза в голям воден басейн, който нарича Тихи океан.През 1821 г. Панама обявява независимост от Испания и се присъединява към Велика Колумбия.През 1843 г. Хавайските острови получават независимост в резултат на договор между Англия и Франция.През 1878 г. в София е създадена Публична библиотека, която по-късно прераства в Народна библиотека "Св.св. Кирил и Методий".През 1880 г. княз Александър Батенберг назначава ново правителство с премиер Петко Каравелов.През 1890 г. в Илинойс (САЩ) се провежда първообраз на съвременното автомобилно рали.През 1893 г. в Нова Зеландия за първи път е упражнено правото на жените да гласуват в избори.През 1912 г. Албания обявява независимостта си от Османската империя с Декларацията от Вльора.През 1919 г. в Англия е избрана първата жена-депутат - лейди Астор.През 1948 г. в САЩ започва продажбата на фотоапарата Полароид.През 1974 г. провежда се последният концерт на Джон Ленън.През 1994 г. при референдум гражданите на Норвегия отхвърлят членството на страната в Европейския съюз.През 2006 г. се провежда първият уеб видеочат с космоса.    

Полски експерт: Русия затъна в сирийското блато и за нас става страшно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261030_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%3A+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D1%8A%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1

 За да прикрие анексията на Крим, Москва се ангажира с конфликт в Донбас. След като претърпя неуспех там, превключи на Сирия. Но и тук не всичко минава гладко, тъй като се намеси и Турция. Това и историческия опит ката поляците да мислят, че за тях идват тежки времена. Това пише в анализ Dziennik Polski.
 „Лесно е да си пророк днес. От Краков до Брюксел на въпрос има ли заплаха от война, повечето поляци отговарят положително. Това е факт, независимо от успокояващия тон на медиите и усещането, че ако нещо става в Украйна, това е твърде далече от нас”, пише полският политик Павел Ковал.

Според него, войната няма да избухне заради свалянето на руския Су-24, независимо колко строго се мръщи Путин на това. Проблемът за Москва е Сирия, където вече има сериозна руска военна сила, войници в базата в Латакия, десетки самолети и дори големия самолетоносач „Москва”.

„Целта на Владимир Путин бе да запази Башар Асад начело на страната, за да се опазят и руските военни бази и да се повиши цената на петрола на световните пазари, както ставаше винаги след като в Близкия Изток започнат военни действия. Но вместо това, в Сирия руснаците затъват като в блато. Намесата на Турция като важен играч в района показва, че тук Москва няма да постигне нищо лесно и бързо”, се казва още в анализа.

Сега въпросът е как ще действа НАТО ако инцидентът с руския самолет се повтори-ще започне ли конфликт с Русия или ще игнорира Турция. „И двата варианта са лоши за Полша, хората в страната са песимисти, че утре може да стане и по-лошо и очакват буря в близко бъдеще”, завършва анализът.

Божидар Димитров закръгля 70 години

http://pik.bg/божидар-димитров-закръгля-70-години-news443236.html

Божидар Димитров закръгля 70 години

Директорът на НИМ Божидар Димитров на 3 декември навършва 70 години. В навечерието на неговия юбилей "Стандарт" е потърсил популярния историк, който разказва интересни, неизвестни или малко популярни истории от младостта си. Той е най-популярният български историк и мъжкар. Носи му се славата и на бохем. Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров обаче отрича.

Биографията му е изпъстрена с интересни моменти. От моторист корабни двигатели II степен израства до професор по история. Бил е леководолаз."Случвали са ми се много неща в живота - весели, чудни, ама не защото съм бохем, а защото така е станало", казва той. На джиесема му звъни мелодията "Велик е нашият войник". 
 
Под водата често намира амфори и антични котви. Това ражда интереса му към историята. През 70-те години на 20. век е допуснат да проучва архивите на Ватикана, което може да се оцени като голям успех в епохата на т.нар. Студена война. В началото на 1998 г. се прави опит да бъде забъркан в сексскандал заради негово интервю от 1995-а. Бил е депутат, а от 27 юли 2009 година е министър без портфейл в правителството на ГЕРБ до 19 декември 2010 година.


Професор Димитров твърди, че е имал необикновения късмет в университета да бъде възпитаник на големите Александър Фол, Васил Гроздев и Николай Генчев - забележително поколение талантливи историци, скъсали с догмите на ортодоксалната марксистка историография. Директорът на НИМ с гордост казва, че това, което е като историк, дължи на 90 процента на тях. Другите 10 идват от неговата вродена любознателност и интерес към историята още от дете. 

Резултатите от научноизследователската му работа са 36 монографии и над 300 научни публикации, статии, аналитични рецензии в областта на средновековната българска история. Всички те са не "предъвкване" на стари публикации от други автори, а нов поглед върху отрязъците от миналото, въз основа на новооткрити от него документи. Защитил e през 1986 г. докторска дисертация, тогава кандидат на науките и на следващата година степен старши научен сътрудник II степен. 

Професорът участва в организацията, финансирането и нерядко и лично в мащабните археологически проучвания в Бургаска област. В Созопол (некропола) и остров Свети Иван, Дебелт, Маркели (Карнобат), Странджа, крепостта при село Българи, Урдовиза, Ахтопол, Меден рид... Като част от кариерата си смята и проучването на българските паметници в Македония в най-ново време. 

А също и опазването и развитието на Националния исторически музей, реставрацията на Боянската църква, Земенския манастир, Църквата в село Добърско, изграждането на пантеона на българските царе в църквата "Свети 40 Мъченици" във Велико Търново, 26 военни гробища и паметници в Македония, България и Сърбия. Участвал е и в изграждането на храм паметника в местността Петрова нива, Бургаско, двете български църкви в Одрин и т.н.

"Междузвездни войни" влизат във виртуалната реалност

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/28/2657799_mejduzvezdni_voini_vlizat_vuv_virtualnata_realnost/?ref=rss


Остава по-малко от месец до излизането на дългоочакваното по целия свят продължение на "Междузвездни войни". Точно сега феновете на сагата получават и възможността да изживеят своето космическо приключение под формата на виртуална реалност (VR). Това стана ясно от съобщение на официалния сайт StarWars.com.

В него се казва, че виртуалното изживяване ще стартира на 2 декември и е разработено съвместно с Google и Verizon. Това ще бъде първото по рода си Google Cardboard VR изживяване,...

Изпращаме 1000 военни на границата ни при нужда

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/OfnZ81e_Bvk/

Напрежението в Сирия ескалира, което би следвало да доведе до засилване на бежанската вълна, включително и към България”, коментира в “Събуди се” по Нова телевизия военният министър Николай Ненчев. По думите му обаче, България е готова за всичко и ако е нужно могат да се изпратят до 1000 военни на границата ни. Министърът смята, че без сухопътна акция в Сирия няма да се размине. “На този етап от нас не е искано да участваме в нещо подобно”, обясни той. „Следим с особено безпокойство това, което се случва след свалянето на руския самолет, вярваме в здравия разум. Вярваме, че ще се намери мирно и политическо решение. Вярваме, че създалото се напрежение трябва да спадне и да се намери решение, което да удовлетворява и двете страни”, каза още Ненчев. Той съобщи, че през последните дни не е имало нарушаване на българското въздушно пространство от чужди летателни средства.

Италиански инструктор лети специално до Смилян заради фасула

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261029_%D0%98%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%B4%

 Италиански инструктор на летци идва цяло лято специално в България, за да следи как се отглежда фасула в Смилян. 55-годишният летец заема висока позиция в авиокомпания, но мечтата му е след като се пенсионира да предлага със своя фирма само екологично чисти храни за ценители на вкусове, но така че лично да им гарантира качеството. "Идва от 3-4 години насам. Купува си фасул от 5-6 души. Това лято е идвал специално 7-8 пъти, за да види сам с очите си как се третират и развиват насажденията при няколко производители, с които работи", казва Банко Митевски от смолянското село Смилян. Пилотът бил "спечелен" от нашия фасул на световни изложения в Торино.

От 2004 г. Смилян прави празник на фасула, на който избира крал и кралица на боба. След това смилянският фасул придобива популярност извън страната като качествена храна и започва редовно да се представя на световните срещи на представителите на храни и хранителни продукти "Терра Мадре". На едрите бели и шарени зърна се дивяли представители на различни държави, които са традиционни производители на боб, като Мексико, Перу, Канада, САЩ, Индия и Камерун.

Професионални дегустатори на изложението са определили, че няма друг фасул в света с подобен вкус."Ароматът е по-силен и продължителен, усеща се нотка на прясна трева.Ципата е мека, не се усеща в устата, а във вкуса му има и сладост. Белият боб е по-маслен, разтапя се в устата. Месестата му част е с мека, копринена консистенция", са описали деликатеса дегустаторите. От първото представяне смилянския фасул участва през две години на изложенията в Торино. "Има италианци, които ни чакат с нетърпение да отидем, за да си купят смилянски фасул и за тях цената няма значение, щом плащат за качество. Купуват кило фасул и по 10-15 евро", казва Митевски.

През 2006 г. смилянчани получиха първи в България членски карти в световната асоциация "Slow Food". В нея членуват над 150 страни, а целта й е да отстоява позициите на сготвените храни пред аламинутите, пазейки съкровищница от вкусове. От 4 години местните производители са под крилото на международната организация, която ги водела и на обмяна на опит в Тоскана и Трентино, а от там идват италиански производители на празника на фасула в Смилян.

"Представяли сме фасула на различни международни изложения. В Палермо не можаха да повярват, че е фасул, мислеха че са декоративни камъчета. Неоспорими са качествата му", казва доц. д-р Десислава Димитрова от Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН и Национален координатор на Slow Food за България. Реколтата от смилянски фасул годишно е средно 30 тона. С включването му в съкровищницата на вкусовете целта била да се запази сорта получен в обособен географски район и да се знае кой е истинския на наводнения с ментета пазар.

"Фасулът е пренесен от Южна Америка в Европа през 15-16 век. От тогава има и сведения от нашия край от пътешественик, който описал какво зеле става тук, но фасул е нямало. След това е дошъл насам сигурно по време на някоя от войните", казва Митевски. В Смилян са сигурни, че боба се отглежда тук от времето на турското робство. Една от версиите е, че фасула е дошъл тук като вещева дажба осигурена от британски агенти снабдявали с храна и оръжие армията на Османската империя при настъпленията и в средните Родопи през 1878 г.

Смилянският фасул се отглежда в селата на Арденското корито - Смилян, Могилица, Арда, Горна Арда, Буката. Сортът е силно зависим както от климат и почва, така и от начина на отглеждане, който е самобитен.

Емблематичният за района бял едър фасул, наричан фасулевица, посят в полето - цъфти, но рядко дава реколта и зрънцата не стават в тези размери.Хората не подменят семената с външни. Местните го отглеждат винаги в симбиоза с царевица и картофи или с тикви на лехи, а не в цели парцели. Така културите си правели завет от пряко слънце и вятър и фасула вирее по-добре. Гледат го в градини покрай река Арда, защото поливането му редовно е задължително. От начало до край фасула се обработва ръчно, копае се два пъти и се вие на 2-3 метрови колци и се отглежда както е гледан поколения назад - само с оборска тор. Агрономи са установили, че при употреба на изкуствени торове листата на растението изгарят и то не може да се развива, казват от селото. Цъфти късно и се бере през септември и октомври. Изисква много повече грижи в сравнения с традиицонния, тъй като се отглежда 5-6 месеца. От корен добиват до 200 грама зрънца. Има две разновидности - салатен бял и по-дребния шарен, наричан от местните "златен". Белият е по-вкусен, но садим и шарения, защото е по-красив. Дребният е получил рядката си окраска при опрашването, обясняват от Смилян. Фасулът цъфти през юни в червени и бели цветове и хората знаят, че червеното е знак, че плодът ще е шарен и виолетов, а белите венчелистчета водят до белия боб.

Селото си изкара запазен знак от Патентното ведомство за смилянския фасул, изработен от проф. Димитър Серезлиев. През 2007 г. Смилян получи от Патентното ведомство и защита на словната марка "Смилянски", която със знака се слага на етикетите на производителите. Те се печатат от кооперацията, за да се защити истинския фасул от ментета. Производителите го предлагат в разфасовки на килограм. Шареният фасул е на цена 7 лв./кг, а едрия салатен се продава за около 8 - 8.50 лв. на кило. "Смятам, че това е достойна цена за разходите и труда. Етикетите ни също са уникални, защото на всеки има името и телефона на отделния производител. Така купувача може да има обратна връзка. Никой не иска да спира търговците по пътищата и супермаркетите да продават фасул, но да ни имат уважението и да не го наричат смилянски", казва казва Сафидин Чикуртев, който бе три мандата кмет на Смилян, а от 20 години е председател на Кредитната кооперация в селото.

По света има и сортове по едър фасул от смилянския. Нашият се различавал основно по това, че зрънцата му не са сплеснати. Едрият бял е с до 3 см бъбрековидни зрънца, а дребния е с до 1.5 см издути почти като грахчета зрънца, които имат окраска като на отворена люспица в бяло и петна от винено червено, кафяво или черно. Тази събота Смилян гръмва фасулевото топче за 13-десетия си подред празник на фасула. "Че на света е само един нашия шарен боб несравним". С този припев от химна си за фасула и стиха: "За теб е моята ода, че ти си храна на народа", се открива всяка година бобената фиеста с куп конкурси - кулинарен, пана от фасул на децата и т.н. "Въпреки че съм от Смилян, всеки път се изумявам колко различни рецепти от фасул могат да се направят, на един празник преброих 42", казва Илия Годев от организаторите. Неговият дядо всъщност станал причина да се защити словната марка "Смилянски", тъй като едно от условията било да докажат с писмено свидетелство, че това название е ползвано за дадения продукт и преди 50 години. Оказало се, че дядото му съименик Илия Годев е записал смилянския фасул като отчисления в дневници за дарения на храни по време на войните през 1942 г.

"Покрай празника хората двойно си увеличиха площите с фасул, за сметка на картофопроизводството, което си отива, защото на нашите разпокъсани площи себестойнността му е много висока и не сме конкурентноспособни на пазара. Имаме 500 членове, основно от Арденското корито. Годишно се продават на място поне 25 тона, с което хората си допълват доходите, а фасула ни помага и на туризма", казва Чикуртев. Смилян от 9 години гласи да вкара най-известния си продукт и в Книгата на Гинес чрез огромно пано от фасул. То е с големина от 9 кв. На него двама местни художници Илко Велинов и Сергей Узунов са очертали символите на селото - тюмбелек, чан, часовниковата кула и моста, както и символи на селския живот воденица, рало и др. До началото на ноември 13 040 души са залепили на паното сцепени на половина по дължина зърна от смилянски фасул срещу подпис в специална книга. Сред "авторите" на нестандартното пано има туристи от почти всички контитенти. За рекорда са лепили зрънца и Соломон Паси и Джеймс Уорлик.

Св. прпмчк Стефан Нови. Св. мчк Иринарх. Св. 15 свщмчци Тивериополски. Св. мчк Христо

http://www.cross.bg/stefan-boga-blazheniyat-1489789.html

/КРОСС/Преподобни Стефан се родил в Цариград и благочестивата му майка още при раждането го посветила Богу. В юношеска възраст той бил постриган за инок в Авксентиевия манастир и се прославил със свят живот и благотворителност. Той спазвал строг пост, прекарвал постоянно в молитва, чрез трудовете си помагал на бедните. Обичал самотен живот, но бил принуден да жертва собственото си желание за обща полза: избрали го игумен на манастира. В това време твърде много се засилила иконоборческата ерес. Лъв Исаврянин и синът му Константин V Копроним яростно преследвали почитателите на светите икони. Из църквите и домовете изнасяли св. икони и ги изгаряли по площадите или ги секли на малки части; разтрошавали и тъпчели с нозе свещените съдове, които имали на себе си свещени изображения. Църквата "Св. Богородица" във Влахерна била украсена по стените с живопис, представляваща целия земен живот на Спасителя. По повеля на императора всички стенописи били премахнати. Константин Копроним отишъл още по-далеч от баща си: той заповядал да изхвърлят от храмовете светите мощи и на беззаконния събор, свикан в Цариград, постановил иконите да се считат за идоли; забранил почитането на светците и на св. Богородица; забранил пророците, апостолите и мъчениците да бъдат наричани светци. Всички, които се противят на тия разпореждания, да се считат еретици наравно с Арий, Несторий и Евтихий. След това започнало страшно гонение против монасите. Византийските манастири запустели

Пристанище Варна е отворено за всички кораби

http://pik.bg/пристанище-варна-е-отворено-за-всички-кораби-news443235.html

Пристанище Варна е отворено за всички кораби

Пристанище Варна е отворено за всички кораби, съобщиха от Координационния център на порта. Видимостта в района е добра, времето е облачно, превалява слаб дъжд. Вятърът в района на пристанището е умерен от север, северозапад, вълнението на морето е около е два – три бала.

Пореден протест срещу винетките ще има днес

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/GduEDZNwClw/

Национален протест срещу поскъпването на винетките е предвиден за днес в много градове на страната. Автомобилно шествие в столицата ще блокира за кратко движението на Орлов мост. Колоната тръгва в 13 ч. от сборния пункт пред Народното събрание и минава по маршрут бул. “Цар Освободител” към “Цариградско шосе” до “детелината” към аерогара София, предаде БНР.

След като предишните седмици в много градове на страната се състояха протести срещу повишените цени на винетките, днес в София се организира национален протест. Стефан Генов от Сопот е един от организаторите на акцията: “Пътищата са с безброй много дупки, повдигнат и нагънат асфалт, няма маркировки. Въз основа на тези наблюдения не смятаме, че е редно да се повишават винетните такси. Плащаме си всичките данъци, сега и високи винетки”, каза той.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че новите цени няма да бъдат преосмислени. Събраните от винетки суми ще се използват изцяло за ремонт на пътища.
Освен националният протест в столицата, на много места в страната също ще има шествия срещу поскъпването на винетките и лошото състояние на пътищата. Недоволните от Пазарджик и Пловдив ще направят протестна обикола и ще продължат към София. В Панагюрище и Кърджали организаторите са обявили готовност да затворят главните пътищата. Автошествие се организира в Сливен от 17 часа. Жители на Ловеч ще протестират от 13 часа пред сградата на общината. В същия час, автошествия-протест са предвидени в Шумен и Враца. Участниците в автопохода по основните булеварди на Добрич имаха намерение да блокират част от пътя Добрич-Варна, но директорът на Областното пътно управление не разреши и заплаши с глоби. Предварителна информация за протести има още от Варна, Велико Търново, Русе, Берковица, Бургас, Панагюрище, Сандански и Дупница.

10 сантиметра сняг във Видин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5141323

В 5 часа сутринта снежната покривка във Враца и Монтана беше 6 см, във Видин: 10 см, в Ново село: 5, на вр. Мургаш: 2, на Черни връх: 15 см, съобщава bTV.
През следващите часове валежи ще има предимо в източната половина на страната, все още са възможни и значителни количества. Код жълто за силен дъжд важи за областите Сливен, Ямбол и Хасково.
В 5 часа сутринта снежната покривка във Враца и Монтана беше 6 см, във Видин: 10 см, в Ново село: 5, на вр. Мургаш: 2, на Черни връх: 15 см, съобщава bTV. През следващите часове валежи ще има предимо в източната половина на страната, все още са възможни и значителни количества. Код жълто за силен дъжд важи за областите Сливен, Ямбол и Хасково.

10 сантиметра сняг във Видин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5141316

В 5 часа сутринта снежната покривка във Враца и Монтана беше 6 см, във Видин: 10 см, в Ново село: 5, на вр. Мургаш: 2, на Черни връх: 15 см, съобщава bTV.
През следващите часове валежи ще има предимо в източната половина на страната, все още са възможни и значителни количества. Код жълто за силен дъжд важи за областите Сливен, Ямбол и Хасково.
В 5 часа сутринта снежната покривка във Враца и Монтана беше 6 см, във Видин: 10 см, в Ново село: 5, на вр. Мургаш: 2, на Черни връх: 15 см, съобщава bTV. През следващите часове валежи ще има предимо в източната половина на страната, все още са възможни и значителни количества. Код жълто за силен дъжд важи за областите Сливен, Ямбол и Хасково.

8 българи в топ 100 на Нова Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261028_8+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D1%82%D0%BE%D0%BF+100+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0

 8 българи намират място в класацията "100-те предизвикатели на Нова Европа". Тя събира личности от Централна и Източна Европа, които променят света и подобряват живота на хората с идеите, рефлектиращи в дигиталното пространство.

 

Класацията на Рес Публика, Гугъл и Вишеградския фонд в сътрудничество с "Файненшъл таймс" и още няколко известни институции от региона се прави за втори път.

Списъкът отдава признание на хора, които - с куража им за иновации, опита им в областта на новите технологии, с уникалните си умения и социална активност имат глобално въздействие.

Тихомир Недев

 

Това са хора от различни културни и професионални среди като бизнес иноватори, политически предизвикатели, социални предприемачи, активисти в областта на културата, обясняват организаторите и допълват: "Това е опит да се търсят и обединият личности, чиито действия помагат на тях и на нас да изградим по-добро бъдеще."

Най-голяма част от хората в списъка - почти 50%, са предприемачи. 32 % са активисти и политици (32%). Този списък показва хората, които ще са водачите на промяната в Централна и Източна Европа в близко бъдеще, казва Войчех Pшибилски от фондация "Рес Публика", инициатор на проекта.

 

"Предизвикателите" са избрани на базата на публични номинации в няколко категории: бизнес, науката, медии и културата, обществото и политика.

Ева Паунова

 

Кои са българите попаднали в класацията?

 

Антон Гавраилов

Тихомир Недев

 

Бизнес

 

Съоснователи на Flyver за създаване на открита платформа за развитие на дрон приложения.

 

меделие, охрана, застрахователно дело, добив на нефт и природен газ - това са индустриите, които могат да се възползват от новите иновационни решения на Антон Гавраилов и Тихомир Недев в дрон индустрията. И двамата, предприемачи по природа, очаровани от дрон индустрията, решават да обединят своите знания и страст в усилията им да максимизират ползите от прилагането на безпилотни летателни апарати от страна на крайните потребители и предприятия при изпълнение на всекидневни практически задачи. Докато повечето разработчици в областта се концентрират върху подобряване на хардуера на безпилотни самолети, Антон Гавраилов и Тихомир Недев се стремят към подобряване на софтуера.

Иван Кънев

 

Така създават Flyver. Платформата е модулна, така че всеки е в състояние да вземе парчетата, от които се нуждае. “Идеята ни е разработчиците да могат да кодират приложенията за безпилотни самолети толкова лесно, както го правят за смартфони”, казват създателите.

Гавраилов е отговорен за осигуряване на финансирането, изграждането и изпълнението на стратегията на компанията, а Недев е талантлив инженер, който осигурява техническите решения. Flyver се финансира от LAUNCHub. Печалбата идва от хора, които свалят приложения от платформата, за да персонализирате своите безпилотни самолети.

 

Антон е работил за развитието на български IT компании. През 2008 г. участва в основаването на българския клон на световната организация за професионалисти от технологичните среди (Mobile Monday София) и е един от менторите на програмата за насърчаване на млади предприемачи в технологиите Eleven.

Сергей Петров

 

Съосновател на компанията Gnergy, която разработва софтуер за енергиен одит на сгради, проектът Flyver бе сред отличените шест на последния инвестиционен конкурс на LaunchHub, в който участваха 200 кандидати.

 

Ева Паунова

Общество и

политика

Като член на Европейския парламент основен приоритет на българката е развитието на пан-европейското общество и процъфтяваща и просперираща икономика на ЕС. Убеден европеец и мотивиран политик, тя е носител на престижно отличие за членове на Европарламента по-малко от година от началото на мандата си.

 

Коста Йорданов

 

 

Тя е част от екипа на комисията за вътрешни пазари и защита на потребителите, както и единственият български представител в ключовата комисия по икономически и парични въпроси. Г-жа Паунова е член на делегациите за връзки със САЩ и Китай към Европейския парламент. Сред интересите й са предприемачеството, малките и средни предприятия, отключването на възможностите за инвестиции и подпомагане на растежа на икономиката на ЕС.

 

Пламен Русев

 

 

Друг неин приоритет е да работи за развитие на дигитална Европа, на базата на нови технологии и иновации, които да повишат потенциала и конкурентоспособността на ЕС.

Коста Йорданов

Медии

Създател и

президент на Flipps

 

Преживяваме промяна в начина, по който се консумира телевизията. Споделяме нашето внимание между телевизора и смартфони, таблети, компютри и конзоли. Flipps, основана от Коста Йорданов, е мобилно приложение, което позволява на потребителите да организират свой собствен тв канал, като избират от наличните филми, музикални клипове и сериали и ги пренасят върху телевизора си, като използват смартфона като дистанционно. “Така организаторите обясняват включването на Коста в класацията.

 

Потребителите могат да превключват между гледане на техния телевизор, смартфона или таблета безпроблемно, без да губят тяхното пространство. Безплатното приложение работи с повече от 250 милиона свързани телевизори и е съвместимо с над 5000 модела.

Саша Безуханова

 

Компанията на Коста има офиси в Сан Франциско, Ню Йорк и София, България. Преди време е получил подкрепа от един най-известните инвеститори в света Тим Дрейпър, управляващ съдружник на фирма в Силициевата долина.

 

Иван Кънев, Сергей Петров

Бизнес. Селско стопанство

Създатели на Bee Smart Technologies

“От няколко години наблюдаваме рязък спад в пчелите, които играят съществена роля в екосистемата. Една трета от храната ни зависи от тяхното опрашване, затова изчезването им може да бъде опустошително за производство на храни. Иван Кънев и Сергей Петров са решили да обединят силите си, за да се намери решение на този проблем. Те измислиха един интелигентен кошер, оборудван със сензори за откриване на жизнените параметри за колонията." Така организаторите мотивират включването на двамата българи в престижната класация.

Тяхната Smart Beehive Management System следи равнището на температурата, влажността и теглото на кошера. Всички данни се записват и анализират и когато се появи проблем, се изпраща информация на пчеларите.

Пламен Русев

Основател и

председател

на Global

Webit Series

Пламен Русев е основател и председател на Global Webit Series и www. DigitSeries.com, които се провеждат в пет града по целия свят. Всяка година над 20 000 души от 110 страни участват в тези събития. Това са приятелски събития на стартиращи компании, които павират дигиталното бъдеще.

Пламен Русев е работил повече от 17 години в областта на маркетинга, рекламата, пиара и информационните технологии. Започва кариерата си като радиопродуцент в местна радиостанция във Варна. По-късно се присъединява към една от най-големите български рекламни агенции. От 1999 г. специализира в дигиталния маркетинг и реклама и създава редица компании като Business Media Communications Group и design.bg.

През 2007 г. е назначен за председател на е-Академия, чиято мисия е да образова и повишава интереса към дигиталната индустрия в Централна и Източна Европа. Е-Академия е специализирана в научните изследвания, консултации и образование. През 2008 г. акадамията получи правителствен лиценз като институция за обучение и професионална квалификация за Югоизточна Европа. В момента тя предлага квалификация в областта на дигиталния бизнес, маркетинг, консултантски услуги, пиар и социалните медии.

 

Саша Безуханова

Основател на MoveBG

Саша Безуханова е инициатор и основател на MoveBG - организация на гражданското общество за утвърждаването на демократичните ценности и определяне на дългосрочни стратегии и иновативни политики за развитие на съвременна България. Тя е председател на борда на Джуниър Ачийвмънт България, Българското училище за политика, Техническия университет в София, Българския център за жените в технологиите и на Консултативния съвет на Европейския център за жените и технологиите.

Преди да се посвети на каузата MoveBG, българката е имала повече от 20 г. успешна управленска кариера в “Хюлет-Пакард". Тя води и управлява дейността на компанията в България от откриването й през 1998 г. и я прави най-успешната компания в бранша в страната. Безуханова е сред инициаторите за създаване на Global Delivery Center, значителна инвестиция на “Хюлет-Пакард", в който днес работят 5000 висококвалифицирани професионалисти и който поставя България на световната инвестиционна карта в областта на информационните технологии. През последните 5 г. на блестяща кариера в “Хюлет-Пакард" Безуханова става директор за Централна и Източна Европа. Има магистърска степен по електроника от Техническия университет в София, и е завършила програмата за управление на INSEAD. Почетен консул на Великото херцогство Люксембург в България.

България сред най-застаряващите държави в ЕС

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/fWoJnt0h89Q/

България се нарежда сред петте най-застаряващи страни в ЕС, отчита анализ на Евростат за демографските тенденции на Стария континент през 2014 г. Страната ни е на трето място, след Германия и Италия, със средна възраст на населението у нас от 43,3 години. Общо за целия ЕС, средната възраст на населението през миналата година е била 42,2 години, цитира Кросс. Най-младото население на Евросъюза е отчетено в Ирландия, Кипър и Словакия, където средната възраст е под 38 години.

Трима загинаха при престрелка в Колорадо Спрингс

http://offnews.bg/news/n_1/n_598938.html

Престрелка в клиника за семейно планиране в Колорадо Спрингс отне живота на трима души, един от които полицай, пише Би Би Си. Други 9 бяха ранени пред медицинското заведение по време на акцията за залавянето на убиеца. Няколко човека са били блокирани в сградата по време на престрелките между полицията и нападателя. След края на акцията убиецът е заловен, но не стават ясни мотивите за нападението.

Турция, Русия и световната газова война

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261027_%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0

 

Обтягането на отношенията между Москва и Анкара

може да доведе до обрати в енергийните партньорства

 

 

СВАЛЯНЕТО на руския бомбардировач от Турция би трябвало да даде малко сили на вялите цени на петрола. Но напълно възможно е реалното влияние на този инцидент да се усети на друг важен енергиен пазар - на природен газ.

Руският президент Владимир Путин нарече инцидента “удар в гръб”. Това отбелязва опасна нова ескалация на сирийския конфликт и тъкмо затова цената на петрола малко се покачи във вторник. Но засега остава неясен рискът от по-мащабен конфликт, който би намалил снабдяването на пазарите със значително количество нефт. Ръстът на цените с 1-2 долара е по-скоро отражение на смътни опасения, отколкото на конкретни страхове.

Последиците от този инцидент за пазара на природен газ - въпреки че и тук прогнозите са сложни - в по-голяма степен зависят от фактическите доставки и търсене.

Турция е вторият след Германия по големина експортен пазар за руски газ. За последните 10 години

“Газпром” удвои

обема на

продажбите на

газ за Турция

и сега те удовлетворяват 57% от потребностите на тази страна, където отива 17% от обема на продажбите на “Газпром” за пазари извън бившия Съветски съюз.

Освен това Турция е ключова транзитна точка между Европа и Азия, което предполага няколко газопровода - както съществуващи, така и в проект.

Миналия декември Русия внезапно се отказа от плановете си за строителство на газопровода “Южен поток”, по който трябваше да се доставя газ през Черно море в България, а след това към Австрия, и насочи усилия за “Турски поток”. Търсенето на алтернативни пътища за руския газ - нещо, за което Кремъл дълго време хвърля усилия, станаха много актуални след началото на украинската криза.

Първият етап на “Турски поток” трябва да поеме целия обем природен газ, който сега минава през Украйна.

Нарастващото напрежение около Сирия обаче заплашва тези планове, което на свой ред може да има дългосрочни последици за целия газов пазар.

През следващите десетилетия годишните нужди на Турция от природен газ може да се увеличат с 1/3 и да достигнат 2,3 трилиона кубически фута, както се твърди в изследване, публикувано миналата година от Оксфордския институт за енергийни изследвания. Освен Русия източник на газ за Турция може да стане Азербайджан и вече се работи по строителство на газопровод, който да увеличи доставките на газ оттам. Едуард Чоу от Центъра за стратегически и международни изследвания подчертава, че тази опция за доставки има потенциал да диверсифицира допълнително източниците на газ за Турция, добавяйки газ от Северен Ирак и Иран.

Всичко това противоречи на стремежа на Русия да блокира опитите на конкуриращите се с нея азиатски доставчици, като Туркменистан, да излязат на европейските експортни пазари. Има теория, че Русия

е влязла в

сирийския

конфликт и за да

блокира планове

за строителство

на тръбопроводи,

по които газ от близкоизточни държави като Катар може да се доставя в Европа чрез Турция. Това се твърди в наскоро публикувана от Foreign Affairs статия на професор Митчъл Оренщайн и Джордж Ромър от университета в Пенсилвания.

Русия се оказа под мощен натиск на световния пазар на енергоресурси. Западна Европа построи терминали за внос на втечнен природен газ и използва ролята си на голям потребител, за да даде отпор на влиянието на “Газпром” на пазара. Междувременно Китай зае твърда позиция по въпроса за покупката на руски газ, отчитайки перспективата за пренасищане на азиатския пазар с втечнен природен газ.

Що се отнася до петрола, руските власти изразиха недоволство във връзка с действията на Саудитска Арабия, която започна да доставя нефт в Прибалтика, пазар, който Русия традиционно смята за свой. И всичко това се случва в контекста на намаляващи цени на енергоресурсите, които вкараха Русия в рецесия и събудиха неприятни спомени за кризата, случила се преди три десетилетия,

предизвестила

разпада на

Съветския съюз

- събитие, което Путин някога нарече най-голямата катастрофа на миналия век.

От всичко това произтичат две неща. Първо, Сирия вероятно е само един от фронтовете на многопосочната борба на държави, разчитащи на ресурсите си, като Русия, за запазване на позиции на петролния и газовия пазар, където напоследък конкуренцията се засилва заради

появата на нови

доставчици на

сцената

Именно това, а не инцидентът със сваления руски самолет е основната геополитическа драма, влияеща на енергийните пазари.

Второ, стремежът на Турция да балансира зависимостта си от руския газ с влошаващи се дипломатически отношения е още едно напомняне за необходимостта от диверсификация на доставчиците на енергоресурси.

Това може да е добра новина за индустрията за втечнен природен газ. Турция (както и повечето европейски страни) не използва съществуващия потенциал за внос на такъв газ и може да внася повече и дори да построи нови терминали.

Междувременно се появяват нови мотиви за начало на разработка на находища на газ в източното Средиземноморие, като “Левиатан”, между Кипър и Израел (въпреки че Анкара има достатъчно сложни отношения с тези две държави).

Въпреки че в момента ниските цени правят много от новите проекти за втечнен природен газ нерентабилни, цената на сигурните доставки расте. А войната е нещо, което може да доведе до сключване на сделки дори с най-невероятни партньори.

 

 

 

 

 

 

ЛИЪМ ДЕНИНГ

“БЛУМБЪРГ”

 

Владимир Путин и Ердоган в Анкара на 1 декември 2014 г., когато руският президент обяви отказ от плановете за “Южен поток”.

САЩ притискат Турция да затвори границите за терористите на "Ислямска държава"

http://www.moreto.net/novini.php?n=307599

САЩ настояват Анкара да разположи допълнителни сили по границата със Сирия, за да не минават през нея терористи, насочващи се към Европа. Това съобщи в. „Уол стрийт джърнъл“, позовавайки се на представител на американската администрация.

Проф. Анастас Герджиков - класика и прогресив

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261026_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%90%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%81+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2+-+%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0

 

Новият ректор на СУ залага на трайни решения, вместо на палеативни мерки

Да превърне Алма матер в модерен университет, признат в международен мащаб. Намерението е амбициозно и отбелязано като едно от най-големите предизвикателства за новия ректор на Университета проф. Анастас Герджиков. На 17 ноември той беше избран за шеф на СУ със 190 гласа.

Фокусът върху научната му кариера обаче, ще бъде непълен без уточнението, че в образа на проф. Герджиков се преплита класически стил и прогресивни идеи за промяна. Подобна е и комбинацията при любимата музика на ректора, който може да разпуска както с класика, така и с прогресивен рок.

Герджиков е известен със сериозния си управленски опит като зам.-министър на образованието в правителството на Симеон Сакскобургготски и шеф на фонд „Научни изследвания”. Преди да заеме шефския пост, беше заместник-ректор в Софийския университет. Проф. Герджиков е възпитаник на Класическата гимназия и преподавател във Факултета по класически и нови филологии на СУ. Въпреки че е посветен на хуманитарните науки, ректорът се отличава с целенасоченост и прецизност. Той даде заявка за смели реформи, сред които да увеличава бюджета на Алма матер с по 5 млн. лв. годишно, да назначи финансов мениджър, който да управлява парите на СУ и да повиши заплатите на преподавателите. Проф. Герджиков обеща още  да електронизира движението на административните документи, за да разтовари университета от бумащината.

Успешната кариера обаче е немислима без първите искри. При новоизбрания ректор интересът му към науката

 

се запалва в Класическата гимназия,

 

Там преподаватели от Софийския университет успяват да го привлекат към античността. Въпреки това обаче пред него е стояла дилемата дали да се посвети на точните, или хуманитарни науки.

„До 12 клас се колебаех дали да не следвам физика, защото ме вдъхновяваше възможността в науката да се постигне точно знание и да се решават фундаментални проблеми”, сподели ректорът за „Монитор”. След като завърша гимназия, той записва „Класически и нови филологии“ в Софийския университет. Магистърската си степен пък получава в Хумболтовия университет в Германия. Дипломната му работа е на тема „Аристотеловата критика на Платоновите политически произведения". След това специализира в Австрия и Германия, а през 2008 г. става професор.

Новоизбраният ректор на Алма матер е и първият преводач на Аристотеловата „Политика“. В момента той преподава латински езикУдовлетворението от труда си намира в погледа на младите. „Изключително усещане е, когато обясняваш труден проблем,

да видиш как

на студентите им светват очите в момента

 

в който изведнъж разберат нещата”, разказа проф. Герджиков.

През призмата на времето обаче, той отчита, че нивото на студентите сега е по-ниско. Причината е, че в момента СУ приема 80% от завършилите средно образование, спрямо 20% през по-далечните години. „Масовизацията е добра за достъпа до висше образование и пагубна за качеството. От друга страна младите хора днес са възпитани в една много по-визуална и интерактивна среда, което е интересно предизвикателство. Те са свикнали да се информират от източници в интернет, ако ги насочим към сериозните източници на знание, можем да си спестим голяма част от преподаваното преди и да посветим много повече време на обсъждане на проблемите, които се пораждат в ума на мислещия човек, след като научи материала”, коментира ректорът. Освен че слуша музика в свободното си време, той обича да релаксира с книга в ръка, да гледа филм, да прекарва време с приятели или пък пътува. „Харесвам филмите на Копола – „Апокалипсис сега”, „Кръстникът”, дори „Разговорът”, разказа проф. Герджиков. Той сподели още, че

 

като ученик е чел всичко

 

от Платон и Достоевски до Селинджър и Азимов. „Книгата, която най-много ме разтърси, беше „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет”. С времето стигнах до извода, че не съм съгласен с нито един от отговорите, които е дал Пърсиг, но поне е поставил правилните въпроси”, добави ректорът.

Като свое качество професорът отчита способността си да вниква в проблемите и да намира системни и трайни решения, вместо палеативни мерки. Това, че не винаги е достатъчно организиран пък смята за свой минус. „Мобилизирам се едва, когато сроковете ме притиснат”, призна професорът. Оглавявайки най-старото, голямо и престижно висше училище, пред новия ректор стоят много предизвикателства, с които трябва да се справи, за да осъществи амбициозната си програма.

 

Като пречка той отчита голямата инерцията

 

която ни задържа в миналото. Независимо от финансовите трудности пред СУ през последните години, въпреки все по-скромния брой брой зрелостници, Университетът запазва високия си рейтинг. Затова поглеждайки към бъдещето, надеждата е, че новият ректор ще набере инерция и ще отвори към света нашата Алма матер – майката хранителка на знанието и науката.

Жълт код за дъждове е обявен в три области на страната

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/28/2658463_jult_kod_za_dujdove_e_obiaven_v_tri_oblasti_na_stranata/?ref=rss


Жълт код за силни валежи е обявен в три области от Югоизточна България. Предупреждението за опасност е в сила за Сливен, Ямбол и Хасково, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

През нощта и до обяд в тези райони се очакват значителни валежи със сумарни количества от 15-20 литра на кв.м, на места и до 30-35 л/кв. м.

Жълтият код означава, че е вероятно да се случат малко на брой локални наводнения и е възможно да се наложи...

Пендачанска води коледния дух в НДК

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261025_%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D1%83%D1%85+%D0%B2+%D0%9D%D0%94%D0%9A

 Световната прима Александрина Пендачанска води коледния дух в НДК. На 2 декември тя и оркестърът на Пловдивската опера събират публиката на първия концерт от Новогодишния фестивал в зала 1. Гласът на Пендачанска ще се лее с арии от опери на Моцарт, Росини и Верди от актуалния й репертоар.

Първата част от концерта ще включва арии за мецосопран - на Сесто от "Милосърдието на Тит", Розина от "Севилският бръснар" и Еболи от "Дон Карлос". Сопрановият репертоар е запазен за изпълненията след антракта - Донна Елвира от "Дон Жуан", Семирамида и Ленора от "Силата на съдбата". Ще звучат и увертюри от тези опери, отбеляза Пендачанска на среща с журналисти.

Оперната звезда се пошегува, че за разлика от дебюта си в зала 1 през 1987-а, когато се притеснявала да не й падне роклята без презрамки, сега ще е изцяло отдадена на музиката. „Тогава изобщо не мислех за Травиата, но пък това ми отне естествения страх на 17-годишна дебютантка пред 4-хилядната публика", върна лентата Пендачанска.

Примата е доволна, че първа представя в България младата диригентка Сперанца Скапучи - изключителен музикант по думите й. Това е и първата съвместна изява на двете дами. Те са работили това лято в Санта Фе - Сперанца дирижирала "Дъщерята на полка", Александрина пяла Саломе.

Италиански инструктор лети специално до Смилян заради фасула

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5140408

В Торино купуват смилянски фасул за 10-15 евро килото

Италиански инструктор на летци идва цяло лято специално в България, за да следи как се отглежда фасула в Смилян. 55-годишният летец заема висока позиция в авиокомпания, но мечтата му е след като се пенсионира да предлага със своя фирма само екологично чисти храни за ценители на вкусове,
В Торино купуват смилянски фасул за 10-15 евро килото Италиански инструктор на летци идва цяло лято специално в България, за да следи как се отглежда фасула в Смилян. 55-годишният летец заема висока позиция в авиокомпания, но мечтата му е след като се пенсионира да предлага със своя фирма само екологично чисти храни за ценители на вкусове,

Ненчев: Очаква се засилване на бежанската вълна

http://society.actualno.com/nenchev-ochakva-se-zasilvane-na-bejanskata-vylna-news_510299.html

До 1000 военни могат да бъдат изпратени за охраната на границата при евентуална вълна от нелегални мигранти. Това заяви в студиото на Нова телевизия военният министър Николай Ненчев. Според него натискът по границите ще се засили, ако конфликтът в Сирия не бъде спрян, предаде Стандарт нюз. „Напрежението в Сирия ескалира, което би следвало да доведе до засилване на бежанската вълна, включително и към България, но ние сме готови за всичко, ако е необходимо бихме могли за часове да увеличим

Как могат да отворят куфара ви на летището, без да забележите (ВИДЕО)

http://curious.actualno.com/kak-mogat-da-otvorjat-kufara-vi-na-letishteto-bez-da-zabelejite-video-news_510161.html

Поставяйки катинар на куфара си, изобщо не се предпазвате от кражба – по летищата майсторски умеят да отварят и затварят куфарите, без да разтревожат "охранителната система". Как можете да избегнете това? Популярният блогър Игор Салников разказва как се отваря багажът по летищата и как ефективно да защитите вещите си от посегателства. "Смятах, че всички знаят, че заключвайки куфара с катинар, неговият собственик изобщо не се защитава от кражба. Но както показа наскоро случай с мой позна

Картини за 900 бона на тезгяха

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261024_%D0%9A%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+900+%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B3%D1%8F%D1%85%D0%B0

 

Галериите "Виктория" и "Ракурси" събират ценителите на два търга

Майстора срещу Златю Бояджиев, Никола Танев срещу Никола Танев, Нерон срещу Нерон и още класици на четката отново сами срещу себе си. В близките десетина дни предстоят такива двубои на арт пазара. На 3 декември аукционна къща „Виктория“ вади на тезгяха 128 произведения на класическото и модерното изкуство. Наддаването ще е в хотел „Маринела“. Пет дни по-късно в хотел „Кристал палас“ надпревара в името на изкуството организира и „Ракурси“ - с 50 произведения. Голяма част от имената на авторите съвпадат и съперничеството между галериите кой ще продаде повече и на по-висока цена е разбираемо.

В офертите на арт и антиквариат „Виктория“ са посочени две цени – минимална и оптимална. При най-благоприятен развой на наддаването

постъпленията от творбите могат да стигнат 501 200 лева.

Сумата от стартовите позиции на произведенията, предлагани от „Ракурси“, пък гравитира около 374 000 лева. Обединени, всички позиции на двата търга възлизат на около 900 0000 лева.

За акварела „София“ (на голямата снимка горе), излязъл изпод четката на чеха Ярослав Вешин през 1889 г. и подписан от него, от „Виктория“ искат поне 26 000 лева. Толкова е минималната оценка и стартовата цена. Оптималната е 36 000 лева. Този автор липсва в актуалния каталог за търга на „Ракурси“, но точно преди година арт салонът извади за наддаване платното му „Ловец“ и поиска за него 108 000 лева. Безуспешно.

Как ще се надцакат двете галерии с произведенията на едни и същи художници?„Виктория“ предлага картината „Композиция“ на Димитър Казов-Нерон

с подпис на художника и размери 98,5/98,5, рисувана с акрилни бои през 1984-а на цена между 13 500 и 16 000 лева. „Ракурси“ също вади „Композиция“, но по-раннна – от 1981-а.

Нерон е живописвал с маслени бои върху платно с размери 81/100 см и е оставил подписа си и тук.Арт салонът иска за него поне 22 000 лева.

С десет бона повече – за 32 260 лв., е оценен пейзажът „Село Свежен“, който Никола Танев прави през 1940-а. Конкурентите от „Виктория“ също залагат на този живописец в каталога си – тяхната картина „Пейзаж“ от 1942 е оценена между 4800 и 6000 лева. И двете платна носят подписа на художника.

На колко оценяват с днешна дата картините на Владимир Димитров-Майстора? Част от отговорите на този въпрос могат да бъдат потърсени и в търга на „Виктория“. Аукционната къща вади започнато от него платно „Жътва“, но останало в много ранен вариант. Не е подписано, размерите му са 46/47 см, а стойността – между 18 000 и 26 000 лева. Същата галерия предлага и две платна на Златю Бояджиев - „Пейзаж“

и „Париж“, и ги оценява съответно между 26 000 и 32 000 лева и 24 000 и 30 000 лв.

Рекордьорът за най-скъпа оферта на „Ракурси“ е са два портрета, рисувани от Борис Митов. Изобразяват ген. Никола Бакърджиев и съпругата му, рисувани са през 1930 г. и се предлагат в комплект за най-малко 39 000 лева.

 

 

НАЙ-СКЪПИТЕ ПЛАТНА И АВТОРИ

 „Конски пазар в София”

 

Този шедьовър на Ярослав Вешин е купен от настоящия му собственик преди години за 160 000 евро и това прави „Конски пазар в София” най-скъпата картина в България.

Вешин рисува тържището на атове през 1898-а – само година след като е дошъл в България. По онова време го вълнуват основно битови сюжети. След няколко години живописецът вече е щатен художник на Военното министерство и оставя като наследство баталните шедьоври „На нож” и „Битката за Орлово гнездо”. Десетилетия наред историците на изкуството приписваха чешки произход на майстора на четката. Преди 10 години обаче, на откриването на юбилейна изложба на класика във Военноисторическия музей, неговият внук Ярослав Генов (син на голямата дъщеря на художника Корнелия) осветли, че Вешин всъщност е словак.

На „Ръченица” с Мърквичка

 

Чехът Ян Вацлав Мърквичка, тачен като родоначалник на българската живопис, рисува прочутото си платно „Ръченица” поне в два варианта. Единият е изложен в Националната художествена галерия, а другият беше в неизвестност през последните 80 години. Появи се сензационно на търг на аукционна къща „Аполон и Меркурий” през 2008-а и беше откупен за 75 000 евро от бизнесмен. Името му се пази от организаторите на наддаването по-добре от държавна тайна. Мистериозни са и предишните собственици. Най-напред картината е принадлежала на известен българин, заминал с указ на Н.В. цар Борис Трети да открие търговско представителство в Швейцария през 1942-1943 г. Човекът повече не се връща у нас. През 1959-а обаче наша правителствена делегация заминава за страната на шоколадите „Милка". Ръководителят й се среща с емигранта и го скланя да му продаде картини на Мърквичка и други майстори на четката срещу златни наполеони. Така вторият вариант на „Ръченица" преживява соцепохата като притежание на влиятелна комунистическа фамилия.

 

Мърквичка и „Оплаквачката”

 

 

Артекспертите предполагат, че Мърквичка е рисувал „Оплаквачката” като ескиз към мащабната „Задушница”. Образът на една от тъжителките е разработен детайлно с маслени бои върху картон с размери 31х23 сантиметра. На търг преди 7 години цената й скочи от първоначалните 19 900 евро на 32 000.

Битовата живопис не е единственото занимание на художника през всичките 40 години, прекарани в България. Подвизава се и като педагог и първи директор на Рисувалното училище в Пловдив. На него дължим и герба на Княжество България, използван неофициално между 1881 и 1927 г. Проф. Ян Мърквичка, когото тук побългаряват на Иван, го прави в тандем с археолога Вацлав Добруски.

 

Майстора и неговото „Момиче”

Има някаква ирония във факта, че Майстора е бил пословичен със своята скромност, а към днешна дата е белег на престиж и богатство да се хвалиш с негова творба в сбирката си. „Беше кротък човек, много добър, с хората се носеше много добре, много помагаше на бедните, постоянно им даваше пари. Не се обличаше хубаво, понеже работеше с блажни бои”, разказва Тодорка Каменова, негов модел. Колекционерската клюка пък реди, че три месеца преди да го застрелят в Амстердам Косьо Самоковеца купил за 50 000 долара „Копачки” – недовършена картина с образите на три селянки, нарамили кирки.

Преди 7 години на търгове излязоха няколко платна на Владимир Димитров-Майстора. Най-добре се продаде „Момиче” – почитател на художника я откупи за 19 100 евро при първоначална цена 6600.

 

Творбите на Димитър Гюдженов

 

Рисува царе, но е любимец на президенти. Мащабното му платно „Цар Симеон пред стените на Цариград” винаги попада в кадър, когато държавният глава Росен Плевнелиев свика съвещание на „Дондуков” 2. За съжаление картината незаслужено стои само като фон, но към момента това е единственият начин да я видят и други хора освен министри, журналисти, съветници и височайши гости. Никога обаче не е късно президентът да почете БГ изкуството с открити врати и да инициира изложби от заведените му като инвентар творби. Сред шедьоврите на неговата служба е и друго платно, емблема на Гюдженов – портрет на цар Симеон. Според непотвърдени слухове в момента платната на Гюдженов, циркулиращи на артпазара, бележат ценови рекорди и едно от тях било продадено за около 120 000 евро. Никой от големите дилъри обаче не се наема да коментира тази информация.

Григор Димитров срещу Гаел Монфис - тази вечер в "Арена Армеец"

http://offnews.bg/news/n_1/n_598751.html

Тази вечер най-добрият роден тенисист Григор Димитров излиза срещу 24-тия в ранглистата на ATP Гаел Монфис в демонстративен мач на българска земя - в зала "Арена Армеец" в столицата. Началният час на мача е 20:00. "Никога не съм си представял, че ще можем да направим подобно нещо в България. Нямам търпение да се срещна с българската публика", коментира Димитров преди срещата. Мачът ще се проведе по регламент 2 от 3 сета и логично няма да носи точки за ранглистата, но въпреки това организаторите обещават тенис на най-високо ниво. Всички български тенис фенове също очакват шоу, тъй като един срещу друг излизат двама от най-атрактивните играчи в ATP. Гришо пристигна в България в четвъртък вечерта, докато Монфис кацна вчера по обяд. "Надявам да осигурим незабравимо изживяване на хората. Знам много неща за България от Григор, но ще разгледам столицата ви, за да придобия и лични впечатления. Не ме посреща много хубаво време, но това не ме притеснява. Дали ще направим сериозен мач или ще се забавляваме? Според мен ще е смесица между двете. Ще играем на пълни обороти. За Григор означава много да играе тук. Той иска да покаже какво е истински тенис, но, разбира се, ще направим и малко шоу. Това е гарантирано", заяви французинът пред журналисти на летището веднага след като пристигна в София. За двамата играчи: Гаел Монфис е на 29 години. Най-високото му класиране в ранглистата е 7-мо място през 2011 г. Французинът е професионалист от 2011 г. Има 5 кариерни титли, като 4 от тях са на хард корт в зала. Григор Димитров се изкачи до номер 8 в световната ранглиста след миналогодишния си полуфинал на Уимбълдън. Димитров е на 24 години, играе в професионалната верига от 2008 година. До момента първата ракета на България има спечелени 4 титли от ATP. В двубоите помежду им от 2011 г. насам Монфис има три успеха, докато Димитров има една служебна победа след отказване на френския му противник в първия сет на мача през април 2014 г. в Букурещ.

Читателски сигнал: Преди малко на улица "Русе" видях как...

http://petel.bg/CHitatelski-signal--Predi-malko-na-ulitsa-Ruse-vidyah-kak---__135609

Наш читател е станал свидетел на неприятен инцидент преди малко във Варна. Движейки се по улица "Русе" той вижда как паяк, в опит да вдигне...

Каракачанов: Това не е инцидент, а добре организирана засада от турска страна

http://petel.bg/Karakachanov--Tova-ne-e-intsident--a-dobre-organizirana-zasada-ot-turska-strana__135610

кадър: Би Ти Ви Според мен това не е инцидент, а добре организирана засада от турска страна. Това каза Красимир Каракачанов в предаването...

Спорт по телевизията днес - Григор срещу Монфис, Кличко срещу Фюри, 17 мача и ски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5141052

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Турция, Русия и световната газова война

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5140970

Обтягането на отношенията между Москва и Анкара
може да доведе до обрати в енергийните партньорства


СВАЛЯНЕТО на руския бомбардировач от Турция би трябвало да даде малко сили на вялите цени на петрола. Но напълно възможно е реалното влияние на този инцидент да се усети на друг важен енергиен пазар - на природен газ.
Обтягането на отношенията между Москва и Анкара може да доведе до обрати в енергийните партньорства СВАЛЯНЕТО на руския бомбардировач от Турция би трябвало да даде малко сили на вялите цени на петрола. Но напълно възможно е реалното влияние на този инцидент да се усети на друг важен енергиен пазар - на природен газ.

Тим Кук срещу "Стив Джобс" и останалите филми за основателя на Apple

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/28/2657957_tim_kuk_sreshtu_stiv_djobs_i_ostanalite_filmi_za/?ref=rss


На 4-ти декември по кината започват прожекциите на игралния филм "Стив Джобс", който разкрива основателя на Apple в по-малко известната му светлина зад кулисите. "Дневник" и Форум филм имат специална киноигра, с награди 10 двойни билета за прожекциите.

И до днес името на Стив Джобс обикновено води със себе си някаква полемика. Така е и с филмите за основателя на Apple. Оказва се, че изпълнителният директор на Apple Тим Кук не одобрява създаването на кино ленти за своя добър приятел,...

Масови протести срещу скъпите винетки

http://frognews.bg/news_102709/Masovi-protesti-sreshtu-skapite-vinetki/

Национален протест срещу поскъпването на винетките е предвиден за днес в много градове на страната. Предварителна информация за протести има още от Варна, Велико Търново, Русе, Берковица, Бургас, Панагюрище, Сандански и Дупница.

Вадим си паспорт с един клик

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261023_%D0%92%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC+%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82+%D1%81+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BA

 Лична карта ще можем да си издадем само с един клик в интернет, вместо да се редим на дълги опашки пред гишета. Новата услуга ще ни позволи онлайн да подадем документите за паспорт и да посочим откъде искаме да си я вземем. Централизирано те могат да бъдат издавани много бързо и с доставка всеки може да ги получи в регионалните центрове. Няма да има нужда да посещава офис“, разясни вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Правителството прие решение за за развитие на българските лични документи. Новите паспорти ще са с чипове и ще могат да се използват и вместо електронен подпис. Това ще ни позволи да използваме административни услуги много по-сигурно и свободно.

Чипът ще е съобразен с изискванията на Международната организация за гражданска авиация и картата ще се използва като електронен документ за пътуване. Предвижда се да се премине и към нов модел на централизирано персонализиране на българските лични документи., каза още Бъчварова. Идеята е, ако парламента одобри изваждането на паспортните служби в ново предприятие, тази система да влезе в него, каза още Бъчварова и уточни, че проектът ще стартира след 14 месеца.

Бежанците осеяха Странджа с гащи, сутиени и шалвари

http://pik.bg/бежанците-осеяха-странджа-с-гащи-сутиени-и-шалвари-news443221.html

Бежанците осеяха Странджа с гащи, сутиени и шалвари

Вървиш през гората и изведнъж замръзваш. Някой си оставил шалварите, друг- чорапите, трети - фланела или дънки. Няколко метра по-нататък - черен чувал, следват пасти за зъби, празни бутилки от турска минерална вода, опаковки от лекарства, памперси, дори... сутиен. Има и долни гащи! Такава е в момента гледката в Странджа планина, пише „Труд”. 

Автори на деянието са бежанците. Те спят в чували, които после изоставят, пият вода, а бутилките хвърлят из шумата, навали ли ги дъждът - събличат мокрите дрехи и ги оставят "за спомен" по горските пътеки.

Един от биваците им - до село Ново Паничарево, близо до пътя Бургас - Малко Търново, показва ясно, че съвсем скоро хора са пренощували тук. Били са поне 20 души. На отсрещната страна на гората някой по-съвестен е събрал отпадъците в чували. За такава уборка обаче не се е сетил никой друг. Пък и да се сети - сред буките няма как да мине камион и да извози изхвърленото.

"Цяла Странджа е залята с боклуците им, потресаващо е", негодуват ловци, горски и местни хора. Наистина на много места почти девствената планина е осквернена, заприличала е даже не на склад за вторични суровини, а на грозно сметище.
А "магистралите", които сами си проправят бежанци, за да влязат нелегално у нас, са през най-красивите места и села в планината.

Тези нелегални "пътища" са поне седем - като се започне от първата - местността Бърдцето край Сливарово, мине се през хълма на село Бръшлян, обявено за архитектурен паметник заради великолепните си къщи, и се стигне до следващите: край село Белеврен, Вършило и Зидарово, уникални с красотата на природата там, Осман баир, близо до село Голямо Буково, и село Близнак - най-предпочитаната дестинация от мигрантите в момента. "Магистрала" минава и през морските курортни селища Резово и Синеморец. Там бежанците минават с лодки и после пеша.

Жителите на скътаните в сърцето на Странджа села първоначално се разтапяха от милост към бежанците. Сега ги е страх и всяка вечер здраво залостват вратите си. В Голямо Буково, ако не друго, поне са обръгнали на страх. Там живее съселянинът им Николай Гьоргов, който преди години уби двама души и яде от вътрешностите им. 

После, след като стана известен като Канибала на Странджа, полежа в затвора в Ловеч, но заради диагнозата му "шизофрения" го върнаха обратно в селото. То подписки се писаха, то плашеха с бунт местните, но никой не ги чу. Благодарение на страха си от Николай, който сега редовно си пие хапчетата и се е кротнал, всички голямобуковци си сложиха решетки, железни врати и огради.

Страх, страх, ама пак милостта надделява. Кметицата на село Вършило Недялка Добрева преди време разказа как сирийче се загубило през нощта в гората. Изостанало от групата и надуло гайдата. Като се деряло от рев, стигнало до селото. Майка му и баща му също се появили и всичко приключило с щастлив край. След това пък двама сирийци със счупени ръка и крак от падане в дере също потърсили помощ и разбиране от вършиловци.
В тази част на Странджа бежанците се появяват на разклона на селата Габър и Вършило. "Истински Туин Пийкс. Дори самите те се затрудняват да кажат откъде са минали, за да се появят точно тук", разказват граничарите.

Хората в Странджа се ядосват, че природата им е засипана с боклуци. Най-много ги е яд ловците. Не могат спокойно да отидат на пусия. Тръгнат за глигани, а вместо това - натъкнат се на група бежанци. Такъв беше случаят със заловените от генерал Илия Илиев 30 афганистанци на Осман баир, както и с хванатите от кмета на Малко Търново Илиян Янчев мигранти близо до село Евренозово.

"Заради бежанците искаме да ни удължат ловния сезон. Не само засипват с огризките си, но ни пречат да ловуваме спокойно, дефакто прогонват глиганите", редят авджиите. В гората има вълци, чакали и лисици. Наскоро ловна дружинка уби четири вълка и отърва овчарите на село Близнак от хищниците. Бежанците обаче не ги плашат ни вълци, ни глигани, ни чакали.

"Като стоят два дни в гората и никой не ги взема, мигрантите излизат по селата, защото са гладни. Тръгват насам с минерална вода, два-три редбула и хашиш, който дъвчат. Всичко това, за да имат енергия да вървят дълго”, разказват горски служители.

"Веднъж между Фазаново и Писменово хванахме група от 20 души. Сред тях имаше 7 деца. Мълчат. Показаха ни с ръце, че искат вода. Пиха по малко, за да има за всички. После им дадохме хляб и сирене - пак вземаха по малко, за да стигне за всички. Изчакваха се да дойде цялата група. Обикновено не носят ножове. И да имат за прехода, хвърлят ги в гората заедно с мобилните си телефони, щом видят, че приближават граничарите", разказаха Киро Иванов и Анастас Димитров, старши горски инспектори. Досега те не са имали инцидент в гората. Бежанците, които срещнали, били кротки и се подчинили. Според тях повечето били такива.

Роми край Синеморец пък завъртели доходоносен бизнес. Уж ходели за гъби - за пред "граничните". Щом се натъкнели на бежанци, водели ги в катуна си, нахранвали ги, давали им вода да се измият и след това ги превозвали до Бургас, естествено срещу добро заплащане.

"Връщаме ги, а те се хващат на работа в южната ни съседка, припечелят някой лев за храна и после пак се пробват да минат границата", обясняват горските инспектори. И разказват как виждали майка с бебе буквално да хвърля детето през "браздата" и след това се прехвърляла самата тя.

Евростат: България е сред петте най-застаряващи страни в ЕС

http://frognews.bg/news_102708/Evrostat-Balgariia-e-sred-pette-nai-zastariavashti-strani-v-ES/

България се нарежда сред петте най-застаряващи страни в ЕС със средна възраст на населението у нас от 43,3 години, отчита анализ на Евростат за демографските тенденции на Стария континент през 2014 г., съобщи БТВ.

Ердоган: Русия да не си играе с огъня

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261022_%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B5+%D1%81+%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D0%BD%D1%8F

 Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Русия "да не си играе с огъня". Изявленията на руското ръководство за преднамерения удар на Турция по руския самолет са неприемливи. Турция никога на никого не е нанасяла удари в гърба. Тя винаги се е изправяла лице в лице. Ще бъдат разследвани всички детайли на инцидента, случил се след нарушаването на нашата граница, каза Ердоган. На мен не ми харесва започналата на тази база кампания за оклеветяване на Турция и появата на опасности за нашите отношения. Бих искал да обсъдя това с Владимир Путин, посочи турският президент. Въпреки предупреждението турският президент посочи, че не иска да пострадат отношенията на Анкара с Москва.

Ако Русия свали турски самолет, навлязъл във въздушното пространство на Сирия, Анкара ще сметне това за агресия, заяви Ердоган в интервю пред Си Ен Ен. На въпроса за това, как Анкара ще реагира в случай, че турски военен самолет наруши въздушното пространство на Сирия и бъде свален от системите С-400, Ердоган отговори: „Не искаме да виждаме каквато и да е ескалация в региона. Не искаме да участваме в това. Но тези, които застават на страната на Сирия и помагат за ръста на напрежението, мисля, носят отговорност за това”. По думите му, „такъв инцидент е възможен и той ще принуди Турция да предприеме допълнителни мерки, които, безусловно, не се обсъждат”. „Разбира се, това ще бъде агресия по отношение на нашето право на суверенитет, за държавата е естествено да защити това свое право”, добави той.

Независимо от изказването на Ердоган, Турция все пак е спряла полетите на свои бойни самолети над Сирия в рамките на водената от САЩ коалиция срещу ИД, съобщи местният в. "Хюриет", като се позова на дипломатически източници. Решението било взето съвместно с Русия, която също спряла да лети близо до границата.

"Бъркотия в картите" може би е причинила инцидента с руския самолет Су-24М, пише "Новие известия". Анкара и Дамаск претендират за малка остра издатина, врязана в територията на Сирия - може би тъкмо нея не е заобиколил руският самолет. На турските географски карти тя е оцветена като турска територия, а на сирийските - като сирийска. Руските летци използват сирийски карти, обяснява изданието.

Непосредствено след свалянето на руския Су-24 във вторник, министерството на отбраната на Русия заяви, че бомбардировачът не е нарушавал въздушното пространство на Турция и предупреди, че в ще бъде разгърната система за противовъздушна отбрана в Сирия и ще бъдат сваляни всички цели, потенциално заплашващи руските самолети. В четвътък Ердоган заяви, че ако руски самолет отново наруши въздушното пространство на страната му, той отново ще бъде свален.

Ердоган е предложил на руския президент Владимир Путин да се срещнат на 30 ноември. Реакция от Москва не последва, но все пак не бе изключена вероятността за среща по време на конференцията за климата.

Преди това стана известно, че турски съд вкара в затвора журналисти, разкрили доставки на оръжие за ислямистите в Сирия. Двама водещи журналисти в турския опозиционен вестник „Джумхуриет” бяха вкарани в затвора в четвъртък вечерта заради публикации за доставки на оръжие в Сирия, съобщиха турските медии. Главният редактор Джан Дюндар и ръководителя на бюрото в Анкара Ердем Гюл са обвинени от наказателен съд в Истанбул в "шпионаж" и "издаване на държавни тайни" за това, че публикуваха през май статия за възможни доставки на оръжие от страна турските тайни служби (MIT) в Сирия.

Според турски и сирийски медии, цитирани от РИА Новости, родният син на турския лидер Реджеп Ердоган – Билал Ердоган – фактически контролирал нефтените потоци в Турция и купувал суров петрол от ислямистите на черния пазар. Медийните информации сочели, че Ердоган-младши притежава кейове в пристанищата на ливанския Бейрут и турския Джейхан, където контрабандната суровина се доставя с танкери. След като руските въздушни удари предизвикаха значителни щети на "петролопроводите на колела" и съоръженията за съхранение на нефт на терористичната групировка "Ислямска държава", доходите на сина на турския президент сериозно спаднали, отчита РИА Новости. Освен това в семейния бизнес участват и други членове на семейство Ердоган. Така например, пак според медийни съобщения, дъщеря му Сюмийе има военна болница в югоизточната част на Турция, където се лекуват бунтовници от ИД.

Президентът Ердоган категорично отрича тези твърдения. Подобни информации са се появявали в медиите и преди, но станаха много, след изказването на Путин по въпроса.

Старица загина при катастрофа в Бургас

http://pik.bg/старица-загина-при-катастрофа-в-бургас-news443220.html

Старица загина при катастрофа в Бургас

Една жена е починала при пътен инцидент в Бургас. Жертвата е около 90-годишна. Подробностите по случая се изясняват, съобщи дежурният по КАТ в ОД на МВР-Бургас. Общо 18 катастрофи са станали в града през изминалото денонощие. Няма данни за други пострадали.
Тихо и спокойно е преминала нощта в Бургас, информира оперативният дежурен в общината. Не са постъпвали сигнали за пожари или инциденти, свързани с нарушаването на обществения ред.

Брутално изказване на Жириновски: Една атомна бомба по Истанбул и край

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261021_%D0%91%D1%80%D1%83%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%96%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%3A+%D0%95%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0

 „Турците, като източен народ, се страхуват и вълнуват от фактора неизвестност. Те сега са в истерия – и президентът, и премиерът и генералният щаб на Турция, те просто не знаят какво ще стане. Ако бях на тяхно място, щях да се страхувам от съкрушителен удар по Турция. Едно глупаво действие на президента им и страната им може да престане да съществува”, каза Владимир Жириновски в ефира на радио „Говорит Москва”, цитиран от Газета. ру.„Турция може да бъде съкрушена с ядрен удар. Истанбул може да бъде унищожен много лесно – достатъчна е една ядрена бомба и градът изчезва. Това ще бъде такова страшно наводнение, водният стълб ще се издигне на 10-15 метра, и градът приключва, а в него живеят 9 милиона човека. Съюзниците на Турция в НАТО няма да искат да се месят, защото не искат да умират в ядрен пожар”, добави Жириновски.

"Турците имат сметка да окупират Сирия, защото се лакомят за петролните находища. Те постоянно нарушават границата със Сирия и получават контрабантед петрол от "Ислямска държава". Те се мъчат да играят на всички фронтове, но който играе такава игра - губи. Турците винаги са ни ненавиждали и това го има в учебниците по история", обясни Жириновски. Лидерът на ЛДПР допълни, че в момента за Русия именно Турция е враг №1.

Коментарът му бе, след като руски бомбардировач бе свален от турски изтребител в небето над Сирия на 24 ноември. След инцидента Анкара отказа да се извини.

Видео: Хиляди мигранти са блокирани на Балканите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/28/2658395_video_hiliadi_migranti_sa_blokirani_na_balkanite/?ref=rss




Над 1500 мигранти са блокирани на границата между Гърция и Македония, а стотици от тях опитват да я преминат въпреки сериозната охрана.

В края на седмицата "Дневник" припомня видеорепортаж на "Ройтерс" от четвъртък.

Конфликтът между Русия и Турция засенчи тази тема в медиите, но по пътищата на балканските държави спят под открито небе хиляди мигранти, блокирани от скорошните решения на местните власти.

Миналата седмица Словения, Хърватия, Сърбия и...

Варненци протестират днес срещу високите цени на винетките

http://www.moreto.net/novini.php?n=307598

Днес във Варна ще се проведе протест срещу високите цени на винетките, научи Moreto.net. Събитието е планирано за 13.00 часа пред Катедралата. Организацията за проявата тече във Фейсбук и се води от Тони Стоянов Бонбона, който е лидер на един от рокерските клубове във Варна.

М. Димитров: Р. Овчаров е представител на властта в Лукойл и ние се чудим защо се саботират проекти

http://frognews.bg/news_102707/M-Dimitrov-R-Ovcharov-e-predstavitel-na-vlastta-v-Lukoil-i-nie-se-chudim-zashto-se-sabotirat-proekti/

След кризата от 2009 година България не е подготвена за газова криза. Ние сме единствените, които нямаме свързаност със съседните държави.Това каза депутатът Мартин Димитров по НТВ.

М. Димитров: Р. Овчаров е представител на властта в Лукойл и ние се чудим защо се саботират проекти?!

http://frognews.bg/news_102707/M-Dimitrov-R-Ovcharov-e-predstavitel-na-vlastta-v-Lukoil-i-nie-se-chudim-zashto-se-sabotirat-proekti!/

След кризата от 2009 година България не е подготвена за газова криза. Ние сме единствените, които нямаме свързаност със съседните държави.Това каза депутатът Мартин Димитров по НТВ.

Командващият руските ВКС: Турските изтребители са причаквали Су-24 цели 75 минути

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261020_%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%92%D0%9A%D0%A1%3A+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D1%

 Турските изтребители Ф-16, които във вторник свалиха руския Су-24М над Сирия, са го чакали във въздуха, което говори, че това е била предварително планирана акция, твърди главнокомандващият на руските въздушно-космически сили генерал-полковник Виктор Бондарев. Според него резултатите от обективния контрол на радиолокационните средства на Сирия потвърждават, че двата турски Ф-16С са се намирали в зоната на дежурството в продължение на 75 минути на височина 2400 м, което говори, че акцията е предварително планирана и двата изтребителя са имали готовност да действат от засада във въздуха над територията на Турция, съобщи ТАСС.

Според Бондарев, ако турските изтребители е трябвало да излетят от базата си в Диарбекир от положение на дежурство на земята, те биха имали 46 минути до мястото, откъдето са изстреляли ракетата, свалила руския самолет. А руският Су-24М се е намирал в зоната на засичане от радиолокационните средства на ВВС на Турция само 34 минути. Това потвърждава, че турските изтребители просто са действали по предварително решение да свалят руския самолет, който е изпълнявал бойна задача в района на населения пункт Маарет ен Нуман заедно с друг Су-24.

Според Бондарев руският Су-24М при изпълнение на бойната си задача се е намирал на не по-малко от 5 км от турската граница. Турският Ф-16, изстрелял ракетата срещу руския самолет, е прекратил маневрирането си в зоната на дежурството и е започнал да влиза в точката на пуска на ракетата почти две минути преди максималното приближение на руския самолет до сирийско-турската граница. При това той е навлязъл на 2 км в сирийското въздушно пространство и се е намирал там в продължение на 40 секунди, което е установено от средствата за обективен контрол на ПВО. Руският самолет не е нарушавал турската граница, добави генерал Бондарев.

Бондарев каза също, че веднага, след като е изстрелял ракетата по руския самолет над територията на Сирия, турският изтребител с рязка маневра е завил наляво на 130 градуса и се е спуснал под долната граница на зоната на засичане от средствата на ПВО. При това "той е наблюдавал вляво от себе си (взрива на руски самолет) и бялата димна следа зад него, за което е доложил в ефир на ръководителя на полетите".

Освен това според командващия на руските въздушно-космически сили средствата за обективен контрол в авиобазата Хмеймим и на намиращия се наблизо руски самолет не са засекли нито едно предупреждение от турския Ф-16 към руския Су-24М на предварително уговорената честота.

От 1 януари 2016 година Русия прави новогодишен „подарък“ за гражданите си и прекратява безвизовия режим с Турция, съобщи външният министър Сергей Лавров. Това означава, че руските туристи, ако поискат да почиват в Турция, ще трябва да чакат за визи. Лавров посочи като един от мотивите за решението депортирането на руски граждани от турските власти за различни нарушения на закона, като само за 2015 година техният брой е повече от 200. Новината предизвика паника сред руснаците-собственици на недвижими имоти в Турция, съобщи Нюзру. Повечето от тях панически се стремят да се освободят от тях, страхувайки се, че няма да имат свободен достъп до имуществото си. При скъсването на всякакви връзки между страните, руските собственици може да бъдат третирани и като нарушители, ако навреме не уредят сметките или не платят данъците си за имуществото, което притежават.

Промяната задължава и турските работници и бизнесмени, които пътуват до Русия, да кандидатстват за издаване на визи. Ако не получат такива, тяхното пътуване не може да се осъществи. Това със сигурност ще усложни взаимния стокооборот и инвестиции.

По думите на Лавров Русия си задава въпроса дали Турция има действителни намерения да се бори с тероризма, предаде Ройтерс. Ние имаме все повече и повече въпроси относно действията на Анкара и за нейния истински ангажимент за изкореняване на тероризма, каза Лавров. Дипломат номер едно определи позицията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за свалянето на руския самолет като неадекватна, предаде ТАСС.

Според Ердоган турските ВВС не са знаели, че това е руски самолет и че ако са знаели, са щели да постъпят по друг начин. Но в друго изказване Ердоган заяви, че ако някой друг отново наруши турското въздушно пространство, Турция ще постъпи така както постъпи сега, припомни Лавров и подчерта, че това е раздвоена позиция, чиято неадекватност е видна за всички.

Турция рискува да се окаже в тежка ситуация в региона, а ръководството в Анкара прекрачи границите на допустимото, каза още Лавров. Смятам, че турското ръководство рискува да постави Турция в тежка ситуация и от гледна точна на дългосрочните национални интереси, и от гледна точка на положението в региона, подчерта руският дипломат.

България сред най-застаряващите страни в ЕС

http://www.bnews.bg/article-144355

Най-младото население на Евросъюза е отчетено в Ирландия - средно 36 години, Кипър - 36,8 години, Словакия - 38,6 години, Люксембург и Полша - средно по 39,2 години.

Македония арестува джихадист от "Ислямска държава"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5141294

В Република Македония арестуваха 21-годишният Ш.Р., за когото има подозрения, че се е бил на страната на "Ислямска държава", съобщи bTV.
През месец август срещу него бе издадена заповед за международен арест, съобщиха от вътрешното министерство в Скопие.
Мъжът бе задържан при спецоперацията "Клетка".
В Република Македония арестуваха 21-годишният Ш.Р., за когото има подозрения, че се е бил на страната на "Ислямска държава", съобщи bTV. През месец август срещу него бе издадена заповед за международен арест, съобщиха от вътрешното министерство в Скопие. Мъжът бе задържан при спецоперацията "Клетка".

Най-големият радио телескоп в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261019_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE+%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0

 В рамките на следващата година, най-голямия за момента в света радиотелескоп с параболична антена (чиния), обсерваторията Arecibo в Пуерто Рико, ще загуби своята титла. Тя ще бъде връчена на Сферичния радиотелескоп с петстотин метрова апретура (FAST) в провинция Пингтанг, Китай.

Както можете да видите на тази снимка, направена на 26-ти Ноември, строителството е в ход. До сега работниците са монтирали 4.400 триъгълни отразяващи панела върху гигантската стоманена рамка, която е разположена в естествен басейн. FAST се очаква да бъде завършен през септември 2016 г., и ще бъде най-големият и най-чувствителен радиотелескоп на Земята, три пъти по-чувствителни от този в обсерваторията Arecibo.

Македония арестува джихадист от "Ислямска държава"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5141289

В Република Македония арестуваха 21-годишният Ш.Р., за когото има подозрения, че се е бил на страната на
В Република Македония арестуваха 21-годишният Ш.Р., за когото има подозрения, че се е бил на страната на "Ислямска държава", съобщи bTV. През месец август срещу него бе издадена заповед за международен арест, съобщиха от вътрешното министерство в Скопие. Мъжът бе задържан при спецоперацията "Клетка".

Синя планета се върти край червено джудже в съзвездие Рак

http://climate.actualno.com/sinja-planeta-se-vyrti-kraj-cherveno-djudje-v-syzvezdie-rak-news_510139.html

Наблюдения на разсейването на светлината в атмосферата на "горещ Нептун" край звездата GJ 3470 в съзвездие Рак са установили, че тя е оцветена в яркосиньо, подобно на океаните на Земята, става ясно от статия, публикувана в Astrophysical Journal. "Това откритие ни приближава към разбирането на това, как са устроени сравнително малки екзопланети, благодарение на новите методи за наблюдения, позволяващи ни да "опипаме" тяхната атмосфера дори когато те почти изцяло са покрити от облаци", казва Диан

Въвежда се временна организация на движение в София заради мача на Григор

http://society.actualno.com/vyvejda-se-vremenna-organizacija-na-dvijenie-v-sofija-zaradi-macha-na-grigor-news_510298.html

Въвежда се временна организация на движение за провеждане на демонстративен мач в зала „Арена Армеец”. Това съобщиха от пресцентъра на Столича Община. От 19.00 до 22.00 часа се разрешава престоят и паркирането на пътни превозни средства в крайна дясна лента на двете пътни платна на бул. „Асен Йорданов” между бул. „Шипченски проход” и „Площад на авиацията”, без да се засягат спирките на масов градски транспорт. От 19.00 до 22.30 часа всички превоз

Много дъжд и днес в 3 области

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261018_%D0%9C%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%B4%D1%8A%D0%B6%D0%B4+%D0%B8+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B2+3+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8

 Днес валежите от запад на изток постепенно ще спират. Ще започне и разкъсване на облачността. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, в Дунавската равнина ще бъде умерен. Максималните температури ще са от 3°-4° в северозападните до 12°-13° в югоизточните райони.
 Атмосферното налягане бавно ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за ноември. Такава е прогнозата за времето на НИМХ към БАН.

Над Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури на въздуха ще са от 12° до 15°. Температурата на морската вода е 13-14°, а вълнението на морето ще бъде около 3 бала.

Над планините ще е облачно и мъгливо. Ще превалява предимно сняг. Ще духа умерен до силен югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от запад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е 5°, на 2000 метра – около минус 2°.

Жълт код за обилни валежи е обявен в три области в областите Сливен, Ямбол и Хасково. Там се очаква да има значителни валежи около 15-20 л/кв.м, предимно през нощта и около обяд. На места количеството дъжд може да достигне до 30-35 л/кв.м.

При жълт код за валежи са възможни затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.

Граждани от цялата страна излизат на протест срещу поскъпването на винетките

http://pik.bg/граждани-от-цялата-страна-излизат-на-протест-срещу-поскъпването-на-винетките-news443216.html

Граждани от цялата страна излизат на протест срещу поскъпването на винетките

Национален протест срещу поскъпването на винетките ще се проведе в страната. В София протестиращите ще се съберат в 13.30 часа пред Народното събрание.

Шествието ще се отправи към Орлов мост, където протестиращите ще блокират движението. Предвидено е и автошествие по бул. „Цариградско шосе”. Хиляди граждани са заявили участие в протеста, организиран в социалните мрежи. Протестни действия ще се проведат и в Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Шумен, Пазарджик, Плевен, Сливен, Разград, Добрич, Самоков, Казанлък, Враца, Дупница, Панагюрище, Видин, Берковица, Благоевград, Белоградчик и Габрово.

Недоволството на протестиращите е предизвикано от решението на правителството да вдигне с 30 лева на цената за годишния винетен стикер за леки автомобили. Промяната влиза в сила от 10 декември тази година, а от 1 януари годишната винетка ще струва 97 лева, вместо 67 лева, колкото е в момента. Месечната и седмичната цена на стикерите се увеличават с 5 лева съответно на 30 и 15 лева. Годишните винетки за 2015 г. остават валидни до 31 януари 2016 година. За автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева.

Регионалният министър Лиляна Павлова и началникът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров мотивираха увеличението с необходимостта от повече пари за поддръжка на пътищата. Очаква се след актуализирането на цените, Агенция Пътна инфраструктура да събере със 73.5 милиона лева повече през следващата година. Според шофьорите обаче е абсурдно винетката в България да струва повече от тези в западните държави, където пътищата са в много по-добро състояние.

Историк обясни защо Путин е прав, когато обвинява Ердоган в двуличие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261017_%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BA+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE+%

 Само на пръв поглед може да ви се струва, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган участва в борбата срещу „Ислямска държава”, пише в британския в. „Дейли Мейл” историкът Майкъл Берли. Всъщност турската авиация нанася удари предимно по позициите на „единствената армия, която представлява реална заплаха за ИД и е спечелила безброй сражения” – армията на сирийските кюрди.
В действителност, пише Берли, ИД би могла да бъде унищожена доста бързи, ако кюрдите действаха свободно, без да бъдат атакувани от турските ВВС. „Докато Турция е членка на НАТО и коалицията, която се бори с джихадистите, Ердоган, май че, прави всичко по силите си, за да отслаби силите, които действително се сражават с ИД”, се подчертава в статията. 

Берли отбелязва, че Ердоган смята кюрдите за много по-голяма заплаха а Турция, отколкото ИД, заради стремежа им да създадат собствена държава. В Турция кюрдите съставляват около една пета от населението. 

Освен това Ердоган „не понася” президента на Сирия Башар Асад, чиито позиции се укрепват, ако тези на ИД отслабват. Затова Ердоган си затваря очите за това, че ИД постепенно се внедрява в турските градове, през които прехвърля чуждестранни екстремисти е Сирия. „Не забелязваше и това, че турските контрабандисти купуват от ИД петрол”, пише Берли. 

Историкът отбелязва също „тревожният аспект на консолидацията на властта от Ердоган”: трансформирането на Турция от светска държава в ислямско общество. Заемайки поста кмет на Истанбул през 1997 година, Ердоган бе осъден на лишаване от свобода за връзки с радикалисти, а през 2012 година на поста премиер той „си отмъщаваше”, изпращайки в затвора 324 офицери. Финансирането на армията, която би попречила на ръста на ислямисткото влияние, бе намалено с 30%. 

Тревоха, по думите на Берли, предизвиква и това, че все повече млади турци, включително и от партията на Ердоган, симпатизират на ИД. 

Като цяло около 7% от турците не смятат ИД за терористи, а над 15% са убедени, че ИД не е заплаха за Турция. „Затова Владимир Путин, поне, е частично прав, обвинявайки го в двуличие във връзка с борбата срещу ИД. Ердоган, може и желае да влезе в ЕС, но той ще бъде приятел на Запада само до тогава, докато това го устройва”, подчертава авторът на статията. 

Ерменков: Да заемем ниши, които се освобождават от Турция

http://frognews.bg/news_102706/Ermenkov-Da-zaemem-nishi-koito-se-osvobojdavat-ot-Turtsiia/

Русия завъртя кранчето за това, че не се плаща, не е каприз. Проблем с транзита не съществува. Проблемът е, че Русия започва да задоволява собствените си нужди. Другата алтернатива за нас е Гърция. Това каза Таско Ерменков от БСП по НТВ .

Ерменков : Трябва да се заемат ниши, които се освобождават от Турция

http://frognews.bg/news_102706/Ermenkov-Triabva-da-se-zaemat-nishi-koito-se-osvobojdavat-ot-Turtsiia/

Русия завъртя кранчето за това, че не се плаща, не е каприз. Проблем с транзита не съществува. Проблемът е, че Русия започва да задоволява собствените си нужди. Другата алтернатива за нас е Гърция. Това каза Таско Ерменков от БСП по НТВ .

8 българи в топ 100 на Нова Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5140281

8 българи намират място в класацията
8 българи намират място в класацията "100-те предизвикатели на Нова Европа". Тя събира личности от Централна и Източна Европа, които променят света и подобряват живота на хората с идеите, рефлектиращи в дигиталното пространство. Класацията на Рес Публика, Гугъл и Вишеградския фонд в сътрудничество с "Файненшъл таймс" и още няколко известни

Изложба в “Нюанси” Свилен Блажев рисува Юга, Севера и Китай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5140493

Свилен Блажев е кюстендилски художник и това сякаш предопределя неговата сила. Той е един от най-мощните и най-български таланти, според оценката на акад. Светлин Русев, но за щастие никога не се е взимал насериозно, по собствените му думи. Това странно съчетание го прави един от най-любимите автори за публиката и от най-търсените майстори за
Свилен Блажев е кюстендилски художник и това сякаш предопределя неговата сила. Той е един от най-мощните и най-български таланти, според оценката на акад. Светлин Русев, но за щастие никога не се е взимал насериозно, по собствените му думи. Това странно съчетание го прави един от най-любимите автори за публиката и от най-търсените майстори за

От ОД МВР Варна потвърдиха за убийството в кв. „Повеляново”. Ето какво се случа в момента

http://petel.bg/Ot-OD-MVR-Varna-potvardiha-za-ubiystvoto-v-kv-----Povelyanovo------Eto-kakvo-se-slucha-v-momenta__135608

снимка: Petel.bg, архив От ОД МВР Варна потвърдиха официално за убийството в кв. „Повеляново” рано тази сутрин. Както Петел писа,...

Дилма Русеф отмени пътуването си в Япония поради липса на пари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261016_%D0%94%D0%B8%D0%BB%D0%BC%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B5%D1%84+%D0%BE%D1%82%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D0%AF%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B

 Президентът на Бразилия Дилма Русеф няма да пътува до Япония на официално посещение, планирано за 2-4 декември 2015 година, съобщи представител на администрацията, цитиран от Reuters. Причината е, че е взето решение за замразяване на бюджетните средства в размер на 2.6 милиарда долара.

 Заради това решение, изменението на разходите на правителството до края на годината не получи одобрение от парламента на страната. Така парите за пътуването на правителствената делегация до Токио, начело с Дилма Русеф не бяха осигурени.
 
Според пресслужбата на Русеф, това е бюджетен, а не финансов проблем, защото пари в хазната има, но харченето им за момента е блокирано. От декември бразилското правителство няма да може да използва бюджетни средства за свои нужди, освен за разходи, определи като жизнено важни за функционирането на държавата. 

БУНТ! Народът излиза на протест! Хиляди блокират възлови пътища в страната!

http://www.bnews.bg/article-144354

Промяната влиза в сила от 10 декември тази година, а от 1 януари годишната винетка ще струва 97 лева, вместо 67 лева, колкото е в момента.

След дъждовете: Опасността от наводнения остава

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261015_%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B4%D1%8A%D0%B6%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%3A+%D0%9E%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%

 Има опасност от наводнения заради обилните валежи, предупредиха от екоминистерството, цитирани от standartnews.com. Според експертите част от реките са се надигнали застрашително. Наводнения може да има във водоемите на Луда Камчия, Тунджа, Върбица, Места, Струма, както и по горните течения на Марица и Арда.
 Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН обявиха, че очакват да превали сняг днес в северозападните райони на страната. Температурите падат и в следващите дни зимата ще напомни за себе си. През нощта живакът ще е под нулата. Минималните температури ще са -1 и -2 градуса на северозапад. По-топло ще е в Бургаско, където най-ниските стойности ще са 7 - 8 градуса, но над нулата.

Днес дъждовете ще започнат постепенно да спират, а облаците да се разкъсват. Най-топло отново ще е в югоизточните части на страната, където температурите ще се качат през деня до 13 градуса. Във Враца и Видин обаче живакът няма да надскочи 4 единици над нулата.

Планините ще потънат в мъгли. Там ще вилнее умерен до силен вятър и ще вали предимно сняг. Максималната температура на височина 1200 метра ще е 5 градуса, на 2000 метра - около минус 2, казват от НИМХ. В неделя и понеделник ще е ветровито. 

Започва национален протест срещу цените на винетките

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261014_%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%

 Национален протест срещу поскъпването на винетките ще се проведе в страната. В София протестиращите ще се съберат в 13.30 часа пред Народното събрание, съобщи „Фокус”. Шествието ще се отправи към Орлов мост, където протестиращите ще блокират движението. Предвидено е и автошествие по бул. „Цариградско шосе”.
 Хиляди граждани са заявили участие в протеста, организиран в социалните мрежи. Протестни действия ще се проведат и в Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Шумен, Пазарджик, Плевен, Сливен, Разград, Добрич, Самоков, Казанлък, Враца, Дупница, Панагюрище, Видин, Берковица, Благоевград, Белоградчик и Габрово. 

Недоволството на протестиращите е предизвикано от решението на правителството да вдигне с 30 лева на цената за годишния винетен стикер за леки автомобили. Промяната влиза в сила от 10 декември тази година, а от 1 януари годишната винетка ще струва 97 лева, вместо 67 лева, колкото е в момента. 

Месечната и седмичната цена на стикерите се увеличават с 5 лева съответно на 30 и 15 лева. Годишните винетки за 2015 г. остават валидни до 31 януари 2016 година. За автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева.

Регионалният министър Лиляна Павлова и началникът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров мотивираха увеличението с необходимостта от повече пари за поддръжка на пътищата. Очаква се след актуализирането на цените, Агенция Пътна инфраструктура да събере със 73.5 милиона лева повече през следващата година. Според шофьорите обаче е абсурдно винетката в България да струва повече от тези в западните държави, където пътищата са в много по-добро състояние. 

Марина от Елин Пелин грабна короната на "Мис България" 2015

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261013_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%95%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D0%9F%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%22%

 Победителката в тазгодишния конкурс "Мис България 2015" е 21-годишната Марина Войкова от Елин Пелин. Тя получи стипендия на стойност 8000 евро от училището за мода „Академия дел Лусо” в Милано. Директорът на италианската школа Розарио Бове, който е член на журито връчи лично чека на късметлийката тази вечер по време на официалната церемония, съобщи "Булфото".
 Общо 18 момичета на възраст от 17 до 27 години се състезаваха в най-престижния конкурс за красота у нас. Победителката и двете й подгласнички ще представят България на международни конкурси 'Miss Earth', 'Miss Planet' и 'Miss Globe' 2016 г. В комисията с оценяващи влизат 10 души – модни специалисти и бивши миски като Наталия Гуркова и Елена Ангелова. 

След като миналата година Жени Калканджиева изтегли „Визаж” от организацията на конкурса, тази година негов двигател е агенция „Интерсаунд” в лицето на Ирина Папазова. 

Победителката в „Мис България” няма да представя страната ни на „Мис Свят” заради скъпия лиценз. 

Финландия закрива бежанските центрове, намиращи се в отдалечени региони

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5141269

Финланските власти планират затварянето на част от центровете за бежанци, съобщава Yle, цитирана от
Финланските власти планират затварянето на част от центровете за бежанци, съобщава Yle, цитирана от "Фокус". Министърът на вътрешните работи Петери Орпо поясни, че мярката ще засегне тези от тях, които се намират в отдалечени региони и полицията не може да контролира ефективно. Все още обаче не е ясно кои точно центрове ще бъдат закрити.

Финландия закрива бежанските центрове, намиращи се в отдалечени региони

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5141273

Финланските власти планират затварянето на част от центровете за бежанци, съобщава Yle, цитирана от "Фокус". Министърът на вътрешните работи Петери Орпо поясни, че мярката ще засегне тези от тях, които се намират в отдалечени региони и полицията не може да контролира ефективно.
Все още обаче не е ясно кои точно центрове ще бъдат закрити.
Финланските власти планират затварянето на част от центровете за бежанци, съобщава Yle, цитирана от "Фокус". Министърът на вътрешните работи Петери Орпо поясни, че мярката ще засегне тези от тях, които се намират в отдалечени региони и полицията не може да контролира ефективно. Все още обаче не е ясно кои точно центрове ще бъдат закрити.

Самозванци зарибяват наивници с хороскопи-менте

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261012_%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D1%81+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%

 Самозвани астролози зарибяват с хороскопи за 2016 година, хората се ловят на офертите им в интернет, а след време се оплакват, че нищо не се е сбъднало, пише „Телеграф”, като се позовава на източник от Българската астрологична асоциация.
 В навечерието на Коледа нашенци са луднали по предсказанията и хороскопите се харчат като топъл хляб. Хората ги поръчват и за роднини и приятели, а цената им варира от 150 до 1500 лева.

Повечето известни родни астролози вече са затрупани с поръчки, а някои започнаха и да отказват нови заявки до края на годината, тъй като няма да смогнат с изчисленията. Обикновено точността на хороскопите, изготвени от професионалисти е около 80%, дори и най-добрите не могат да познаят всичко, признават от асоциацията.

Освен цял хороскоп, се предлагат и по-евтини услуги от най-известните ни експерти по предсказанията. Такава е например проверката на съвместимост между двама влюбени или коя е най-подходящата професия за съответния човек.

Най-скъпо върви хороскоп за фирма, като тук някои взимат и по 3500 лева. Има разбира се и доста по-евтини гадатели-средната цена на някои за цял хороскоп е около 150 лева, а 50 лева струва консултация с астролог.

Българите са луднали и по чужди астролози, като предпочитани за украински и руски експерти. Кореспонденцията с тях става по електронната поща, изпращате им данните, после превеждате парите-средно от 100 до 300 евро и получавате хороскопа. 

В Северозападна България до 4° днес, на юг до 13°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5141266

Днес валежите от запад на изток постепенно ще спират. Ще започне и разкъсване на облачността. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, в Дунавската равнина ще бъде умерен. Максималните температури ще са от 3°-4° в северозападните до 12°-13° в югоизточните райони. Атмосферното налягане бавно ще се повишава,
Днес валежите от запад на изток постепенно ще спират. Ще започне и разкъсване на облачността. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, в Дунавската равнина ще бъде умерен. Максималните температури ще са от 3°-4° в северозападните до 12°-13° в югоизточните райони. Атмосферното налягане бавно ще се повишава,

В Северозападна България до 4° днес, на юг до 13°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5141260

Днес валежите от запад на изток постепенно ще спират. Ще започне и разкъсване на облачността. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, в Дунавската равнина ще бъде умерен. Максималните температури ще са от 3°-4° в северозападните до 12°-13° в югоизточните райони. Атмосферното налягане бавно ще се повишава,
Днес валежите от запад на изток постепенно ще спират. Ще започне и разкъсване на облачността. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, в Дунавската равнина ще бъде умерен. Максималните температури ще са от 3°-4° в северозападните до 12°-13° в югоизточните райони. Атмосферното налягане бавно ще се повишава,

Доставчикът на оръжие за атентаторите: Пратката е за „араби в Париж"!

http://www.bnews.bg/article-144352

От средата на август до 18 ноември тази година 34-годишният Саша В. е участвал в най-малко осем случая на незаконна продажба на оръжие.

Италия закрива нелегалните джамии

http://www.moreto.net/novini.php?n=307596

Италианското правителство възнамерява да закрие нелегални джамии в страната, като част от борбата срещу тероризма, обяви министър на вътрешните работи Анджелино Алфано. "В Италия имаме четири джамии и над 800 места за мюсюлмански молитвени места.

Нагла кражба от ЧЕЗ на стойност 10 000 лв. остави 100 домакинства без ток

http://www.zapernik.com/biznes/nagla-krajba-ot-chez-na-stoinost-10-000-lv-ostavi_40734/

Екип на ЧЕЗ възстанови 100 метра меден кабел на стойност 10 000 лв.

Нагла кражба остави без електрозахранване 100 домакинства в столичния квартал Банишора в почивния ден. Рано тази сутрин, след получен сигнал за прекъснато електрозахранване, екип на ЧЕЗ установи липсата на 100 метра меден кабел. Създадена бе незабавна организация за набавяне на нов кабел и неговото полагане, като в 15:30 ч. електрозахранването на засегнатите клиенти вече беше възстановено. Нанесените щети...

Продължава

Недоволни от поскъпването на винетките излизат на протести в цялата страна

http://society.actualno.com/nedovolni-ot-poskypvaneto-na-vinetkite-izlizat-na-protesti-v-cjalata-strana-news_510293.html

Национален протест срещу поскъпването на винетките ще се проведе днес в цялата страна, предаде БГНЕС. „Нека този път бъдем единни. Да прекратим деспотичното отношение на властимащите. Нека разберат, че суверенът е народът и последната дума е нашата! Не може винетка да струва 97 лв. при минимална работна заплата 360 лв., а винетка в Швейцария, която е на светлинни години пред нас по отношение на стандарт на живот, да струва по-малко. Време е да си отворим очите...”, се казва в

Сняг е натрупал в Северозападна България и по планинските върхове

http://society.actualno.com/snjag-e-natrupal-v-severozapadna-bylgarija-i-po-planinskite-vyrhove-news_510295.html

Снежна покривка се е натрупала в Северозападна България - Ново село, Видин, Враца и Монтана, както и по планинските върхове. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Снежната покривка във Видин е 9 см, във Враца - 6 см, в Монтана 5 см, в Ново село 4 см. На Черни връх е натрупал 15 см сняг, на връх Ботев – 25 см, на връх Мургаш и в местността Рожен в Родопите - 2 см., предаде Фокус. Най-много количества валежи през нощта са паднали в Кърджали &nda

Очакват се обилни валежи в Сливен, Ямбол и Хасково

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5141258

Жълт код за обилни валежи е обявен в три области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН , съобщи "Фокус".
В областите Сливен, Ямбол и Хасково се очаква да има значителни валежи около 15-20 л/кв.м, предимно презнощта и около обяд. На места количеството дъжд може да достигне до 30-35
Жълт код за обилни валежи е обявен в три области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН , съобщи "Фокус". В областите Сливен, Ямбол и Хасково се очаква да има значителни валежи около 15-20 л/кв.м, предимно презнощта и около обяд. На места количеството дъжд може да достигне до 30-35

Очакват се обилни валежи в Сливен, Ямбол и Хасково

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5141250

Жълт код за обилни валежи е обявен в три области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН , съобщи
Жълт код за обилни валежи е обявен в три области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН , съобщи "Фокус". В областите Сливен, Ямбол и Хасково се очаква да има значителни валежи около 15-20 л/кв.м, предимно презнощта и около обяд. На места количеството дъжд може да достигне до 30-35

Нивото на река Дунав във всички участъци се повишава

http://pik.bg/нивото-на-река-дунав-във-всички-участъци-се-повишава-news443212.html

Нивото на река Дунав във всички участъци се повишава

Нивата на реките в Дунавския басейн се повишават в резултат от валежи от последните дни. В събота от запад валежите постепенно ще спират. В Източна България все още ще вали с очаквани количества от 10-20 л/кв.м, а в отделни райони до 30 л/кв.м. В неделя  в по- голямата част от страната ще се задържи без валежи,  само в Североизточна България ще превали слаб дъжд.

Днес се очаква повишение в горното течение на р. Янтра над гр. Габрово и на нейния приток р. Росица. Водните количества ще са под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира водно количество в долното течение на реката на 28, 29 и 30 ноември над средномногогодишната стойност. По-значително повишение се очаква на 27 срещу 28 ноември  в горните части на водосбора, а на 28 и 29-ти и в долните части. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

В Дунавския район по данни на оперативните дежурни в областните, общинските администрации и дежурните на РД ПБЗН през изминалото денонощие, вследствие на падналите валежи във водосборите на реките, се наблюдава повишение на водните им нива на територията на Басейнова дирекция „Дунавски район“, при което водните течения протичат в речните легла. Към момента няма получени сигнали за критични водни  нива и опасност от наводнения от речните течения.

Няма получени сигнали за критични водни нива по язовирните стени на язовирите на територията на БДДР-Плевен. Язовирите разполагат със свободни (ретензионни) обеми за поемане на високи води. Язовирите, определени  в предаварийно състояние са под постоянно наблюдение и няма получени сигнали за критични водни нива.

Към 14, 30 часа на 27 ноември за река Дунав в българския участък към момента няма постъпили сигнали за критични ситуации, свързани с водното ниво на реката и вредното въздействие на водите.

Водното ниво на р. Дунав във всички участъци се повишава. При Русе за 29 ноември прогнозата е за покачване с 47 cm, очаквано ниво 126 cm. Извършва се наблюдение и непрекъснат обход на всички Дунавски диги и корекциите на реките.

Първа версия: Мъжът от Николаевка е убит, след като излязъл от дискотеката в кв. "Повеляново"

http://petel.bg/Parva-versiya--Mazhat-ot-Nikolaevka-e-ubit--sled-kato-izlyazal-ot-diskotekata-v-kv--Povelyanovo__135607

снимка: Petel.bg, архив Младият мъж от село Николаевка, който бе намерен мъртъв в центъра на девненския квартал „Повеляново” рано тази...

София се разминава със снега, жълт код за обилни валежи в три области

http://offnews.bg/news/n_1/n_598935.html

Жълт код за обилни валежи е обявен в три области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. В областите Сливен, Ямбол и Хасково се очаква да има значителни валежи около 15-20 л/кв.м, предимно презнощта и около обяд. На места количеството дъжд може да достигне до 30-35 л/кв.м. Днес валежите от запад на изток постепенно ще спират. Ще започне и разкъсване на облачността. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, в Дунавската равнина ще бъде умерен. Максималните температури ще са от 3°-4° в северозападните до 12°-13° в югоизточните райони. 

Канада дава 2,65 млрд. долара за климата

http://frognews.bg/news_102705/Kanada-dava-2-65-mlrd-dolara-za-klimata/

През следващите пет години Канада ще отдели 2,65 млрд. канадски долара за развиващите се страни в борбата срещу климатичните промени. Това обяви канадският премиер Джъстин Трюдо на срещата на Общността на нациите в Малта, съобщи БНР.

Въпреки лошото време, градският транспорт в София се движи по разписание

http://pik.bg/въпреки-лошото-време-градският-транспорт-в-софия-се-движи-по-разписание-news443204.html

Въпреки лошото време, градският транспорт в София се движи по разписание

Трамвайният, тролейбусният и автобусният транспорт в столицата се движат по разписание, съобщиха от Центъра за градска мобилност към Столична община. Няма закъснения във връзка с метеорологичните условия.

Какви са ползите от най-популярните приложения за съобщения

http://pik.bg/какви-са-ползите-от-най-популярните-приложения-за-съобщения-news443208.html

Какви са ползите от най-популярните приложения за съобщения

Традиционните SMS текстови съобщения бързо се превръщат в отживелица, особено при изобилието на популярните и лесни за употреба приложения за съобщения. WhatsApp, Telegram, Viber и много други предлагат възможност за безплатно изпращане и получаване на текстови съобщения. Но това не е всичко, което те могат да ви предложат.

Ако сте се питали какви са предимствата на най-популярните приложения за съобщения, разгледайте информацията на Phone Arena.

1. WhatsApp: Светът е в дланта ви

WhatsApp не предлага нищо наистина уникално по отношение на функции. Услугата обаче може да се похвали с най-голямата общност, факт който наистина я откроява от останалите. Към септември 2015 година WhatsApp имаше потребителска база от над 900 милиона активни потребители месечно, което е направо невероятно.  

2. (Facebook) Messenger: GIF файлове

WhatsApp е притежание на Facebook, социално-медийният гигант обаче разполага и с Messenger. Приложението естествено е почти толкова вездесъщо колкото и WhatsApp, но предимството на Messenger е поддръжката на GIF файлове (в партньорство с Giphy). Специален бутон „Gif“ във Facebook Messenger приложението осигурява възможност за търсене на GIF файлове и изпращането им само с две докосвания. Тази функция показва директно някои от най-популярните изображения от сайтове като Giphy и Riffsy, които иначе трябва да се ползват с Messenger чрез допълнителни приложения.

3. BBM: Изтрива съобщения от телефона на получателя им

Изтриването на съобщения е доста стандартна характеристика, BBM приложението на BlackBerry прави значителна крачка напред като предлага възможност за изтриване на изпратено от вас съобщение от телефона на получателя.

4. Telegram: Сигурност

Според създателят на Telegram, Павел Дуров, създател и на „Руския Facebook” – Vkontakte, Telegram е най-сигурното приложение от гледна точка на безопасността на личната информация на потребителите. Идеята за това се поражда покрай скандалното разкритие, което Едуард Сноудън направи за сътрудничеството на големите компании като Facebook и Apple с Американските служби (NSA).

5. Viber: Десктоп клиент

Това което отличава Viber от останалите подобни услуги е поддръжката на настолни платформи, включително Windows, Mac, Linux.

Източник: digital.bg

Котки от различни породи показват в музея „Земята и хората”

http://pik.bg/котки-от-различни-породи-показват-в-музея-„земята-и-хората”-news443192.html

Котки от различни породи показват в музея „Земята и хората”

Вече 20 години всяка пролет и есен експозициите от минерали в музея „Земята и хората” се оживяват. Сред гигантски кристали и искрящи минерали в събота и неделя отново ще се настанят изискани представители на европейската котешка аристокрация с респектиращи имена, родословия и титли.

От България и други страни пристигат над 170 котки от разнообразни породи, сред тях чудновати, редки и невиждани досега у нас: египетска мау, сингапура, абисинска, шартрьоз, бенгалска, британска късокосместа, девон рекс, корниш рекс, сфинкс, донски сфинкс, манкс и кимрик, персийска и екзотична, свещена бирманска, мейн-куун, норвежка горска, сибирска, турска ангора, регдол, руска синя, сингапура, сиамска, тайска…

В миналото тайската порода беше много разпространена и погрешно позната в България като сиамска. От 2015 година тайската котка вече има право да се състезава в открит и в шампионски клас, тъй като е частично призната от ФИФе.

Очакваме на изложбата да бъде определена първата шампионка на ФИФе от тази порода в България. Трудните преценки са поверени на високо квалифицирани международни съдии от ФИФе: Мартин Кабина, Чехия – всички категории; Владимир Исаков, Беларус – всички категории и Мариане Куйперс-Косен, Нидерландия – III и IV категории.

Изящна изложба от акварели на котки сред витрините със скъпоценни камъни на втория етаж на музея ще допълва атмосферата. Художничката Милена Вълчанова е известна с портретите на хора и животни, сред които от 2011 г. котките заемат централно място. С техните капризни изражения, емоции и различни състояния, авторката ги намира за не по-малко интересни от човешкото лице. 

Четири любопитни факта за изображенята Google Doodle

http://pik.bg/четири-любопитни-факта-за-изображенята-google-doodle-news443207.html

Четири любопитни факта за изображенята Google Doodle

Както всички знаем, от време на време началната страница на Google се променя. Дизайнерският екип на Google не пропуска да отбележи с подобаваща ‘драскулка’ на началната страница на търсачката на компанията нито едно голямо световно събитие. 

Така през годините започнахме с все по-голям интерес да очакваме и следим така наречените Google Doodle, за да научаваме за интересни хора, постижения, различни култури и празници от различни части на света. Сега от Make Use Of ни предлагат възможността да разгледаме някои интересни подробности, за тези забавни рисунки.

1. Първият Google Doodle беше съобщение за това, че Пейдж и Брин са извън офиса. На 30 август 1998 година, Брин и Пейдж поставят логото на Burning Man върху логото на Google, за да знаят всички, че те ще присъстват на музикалния фестивал. В крайна сметка тези драскулки станаха традиция и се използват от компанията, за да се отпразнуват различни празници и събития.

2. Първият анимационен Doodle беше в чест на сър Исак Нютон. С него на 3 януари, 2010 година Google отбелязаха 367-мия му рожден ден. Не си мислете, че за създаването му компанията се е възползвала от възможностите на Flash. Не, Google са предпочели да използват две снимки към които добавили малко JavaScript код. Логото на Google беше окичено с ябълки, а на всеки 4-5 секунди, от клончето между буквите изпадаше по една ябълка, и след още толкова време се връщаше отново на мястото си.

3. Първият интерактивен Google Doodle беше в чест на култовата игра от 80-те години на миналия век, Pac-Man, която промени света на видео игрите. Този забавен Google Doodle се появява на 21 май 2010 година по случай 30-та годишнина на играта Pac-Man и желаещите имаха възможността да поиграят на нея толкова пъти колкото пожелаят в рамките на деня, разбира се.

4. Знаехте ли, че Google може да ви посветят един от своите Google Doodle в чест на вашия рожден ден? Изискването е да сте добавили вашата рождена дата към профила си в Google+.

Източник: digital.bg

 

Още един хотел във Варна на тезгяха за публична продан

http://www.moreto.net/novini.php?n=307564

Пореден хотел край Варна е обявен за публична продан от частен съдебен изпълнител, научи Moreto.net. Имотът, който се намира в землището на квартал "Виница" в местността "Манда Гьолджу", се предлага на стартова цена от 982 737 лева без ДДС.

Жълт код за интензивни валежи в 3 области

http://pik.bg/жълт-код-за-интензивни-валежи-в-3-области-news443206.html

Жълт код за интензивни валежи в 3 области

Жълт код е обявен за 28 ноември в 3 области на Южна България заради интензивни валежи. Кодът е в сила за областите Сливенска, Ямболска и Хасковска. В тези области до обяд ще има значителни валежи със сумарни количества 15-20 л/кв.м, на места и до 30-35. За останалата част от страната обявеният код е зелен.

През деня вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, в Дунавската равнина ще бъде умерен. Валежите от запад на изток постепенно ще спират. Ще започне и разкъсване на облачността, уточниха от НИМХ.

Минималните температури ще бъдат от минус 1°- минус 2° в северозападните до 7°-8° в югоизточните райони. Максималните температури ще са от 3°-4° в северозападните до 12°-13° в югоизточните райони.

Над планините ще е облачно и мъгливо. Ще превалява предимно сняг. Ще духа умерен до силен югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от запад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е 5°, на 2000 метра около минус 2°.

По Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. 

Симеон II: Няма да се кандидатирам за президент (цялото интервю)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5140435

Гледам се редовно в огледалото и съм наясно с това, което мога
Инициативата за връщането на имотите беше на главния прокурор Иван Татарчев
Полагам усилия Ирина Бокова да оглави ООН 


- Ваше Величество, чувал съм политици от различни нива да говорят за необходимостта от създаването на силен либерален център и виждат вашата централна роля в него,
Гледам се редовно в огледалото и съм наясно с това, което мога Инициативата за връщането на имотите беше на главния прокурор Иван Татарчев Полагам усилия Ирина Бокова да оглави ООН - Ваше Величество, чувал съм политици от различни нива да говорят за необходимостта от създаването на силен либерален център и виждат вашата централна роля в него,

Очарователните пернати аристократи на Кристина Стоянова

http://offnews.bg/news/n_1/n_598823.html

На 27 ноември в Червената къща на ул. "Любен Каравелов" №15 бе открита изключително кратката, но много приятна изложба на птици на Кристина Стоянова. На нея всеки можеше да разгледа отблизо творенията на младата авторка, носителка на първата награда за компютърна графика от „Компютърно пространство“ 2013, както и да си закупи някое от тях за скромна сума. В изложбеното пространство се срещаха всякакви по размер и настроение крилати: от малки и весели, наперени и енергични - до надути и аристократични, лениви и налудничави птици, които те гледат отвисоко, окачени по стените като барони и баронеси от пернатото царство. Според мен някои от 2D графиките спокойно можеха да излетят от рамките си и да застанат сред придворната свита на Червената кралица от "Алиса в страната на чудесата", без тя дори да забележи и да заповяда да ги обезглавят, но за междужанровите преплитания друг път. Снимка: Антонио Георгиев . "Проблемът беше, че по никакъв начин не можех да седна и за час-два да нарисувам нещо набързо и да го завърша. И така всеки един образ го рисувах по седмица, две, месец – сума ти време, докато сглобя нещо, бях все недоволна, гледах всеки милиметър. Затова реших да избера птиците, които можеш, ако рисуваш по натура, да ги направиш бързо. Казах си, че те ще са моят обект, с който ще се уча да работя с компютърна графика", заяви авторката пред събралата се публика, като обяви, че това е краят на нейният "птичи период" и ще се насочи към нещо друго. За съжаление експозицията може да бъде видяна само до края на деня, а входът, въпреки че е безплатен, се осъществява с предварителна регистрация и принтирана покана - за това трябва да пишете тук:  entrance@computerspace.org . Въпреки че ако много, много се помолите да разгледате за малко, може и да ви пуснат без такава (но не сте го чули от мен). В Червената къща отново до утре вечерта можете да видите и да се докоснете до няколко иновативни и забавни джаджи и приспособления. Така например може да пробвате чисто нова, все още в разработка, компютърна игра и да разговаряте с човека, отговорен за нейната визия. "Всичко, което е рисувано, без самия персонаж, който е дело на нашия 2D автор, е правено от мен. Персонажът в случая е една жена, върху която сме сложили няколко различни маски и сме ги оцветили в различни цветове. Играта за момента още не е пусната, а е прототип. Професионално се занимаваме с това от вече 4 години, като специално тази игра е разработена на Global Game Jam 2015 – за 48 часа. Това беше първоначалната версия, тогава се хванахме с екипа лятото, започнахме да сменяме час по час графиката, добавяме нови неща към това как се движат персонажите, как работи самата игра", коментира Борис Стоянов от студио "Greed For Gravity" , занимаващо се с разработка на мобилни и компютърни джитки. Играта може да се играе от четирима души едновременно. Той обясни, че в България има много добри разработчици на игри спрямо световния пазар, но повечето работят за чужди проекти, тъй като независимите продукти се правят предимно в свободното време на хората поради липса на пари и възможност. Игра като демонстрираната може да отнеме около седмица и половина целодневен труд, който е невъзможен за работещи хора. Желанието на артиста е на първо време да изкарат творбата си за Steam, Xbox и Wii и да изградят стабилен бизнес модел. Освен играта може да пробвате няколко машинарии, които ви дават контрол на компютъра или конзолата ви само с движението на ръката си, без да се докосвате до тях, едни страшно яки очила, 3D химикал и още занимателни технологични джунджурии. Истинските ви ръце контролират компютърните - доста е джедайско. Яките цайси, които може да пробвате как работят. В програмата за утрешния ден на събитието, организирано от "Computer Space" , се включват и няколко семинара: В "Дизайн на интерфейси на мобилни и онлайн игри" от 10:10, в 11:20 ще се говори за мобилните игри в неформалното обучение на млади хора, а в 11:40 започва дискусията "Направил си чудесна игра на Game jam. Сега какво?" Програмата продължава със семинар на тема "3D анимация и електронна музика - някои от номинираните Проекти на „Компютърно пространство". Той започва от 13:30 часа с дискусия за създаването на филма “The Workshop“ с гости от Великобритания, а в 14:10 часа Георг Кралис от Гърция ще говори за отражения от миналото - 3D рендъринг. В 14:50 ще чуем електронната музика Mutatio от Турция, а веднага след това от 15:20 часа ще чуем всичко за любовта в историята на Рей, разказана от Атила Миклоси от Австралия. От 16:15 часа ще си говорим за "Компютърното изкуство по света" с преглед на списание 3D Artist и неговата насоченост в образованието, професионалната общност и споделянето в сферата на компютърната графика. Между 16:55 и 17:35 часа Анди Ломас от Англия ще ни представи морфогенетични създания, вдъхновени от биологичните 3D форми. Накрая на деня предстои семинар "3D дизайн на герои" от 17:50 до 19:00 часа, където ще се обсъди дизайнът на собствени играчки. Входът за всички събития е безплатен. Необходима е предварителна регистрация и потвърждение. Изпратете данни за своите име, професия, телефон и кои събития бихте посетили на entrance@computerspace.org. Носете получената покана. Презентациите са на български или английски език, което е упоменато в програмата.

Дядо Коледа да работи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5140983

Каква ще е тази Коледа, ако Дядо Коледа не работи или работи на 50%? Децата му пишат писма и имейли от месеци, очакват от него подаръци, дори учат песни и стихчета, за да го поздравят пред елхата и изведнъж, по някаква идиотска идея, той ще трябва да отиде при тях с празни ръце, защото в чувала му можело да има бомба.
Каква ще е тази Коледа, ако Дядо Коледа не работи или работи на 50%? Децата му пишат писма и имейли от месеци, очакват от него подаръци, дори учат песни и стихчета, за да го поздравят пред елхата и изведнъж, по някаква идиотска идея, той ще трябва да отиде при тях с празни ръце, защото в чувала му можело да има бомба.

Протест срещу цената на винетките днес в цялата страна

http://offnews.bg/news/n_1/n_598929.html

Днес от 13:30 часа ще се проведат протести в цялата страна заради цената на винетката. В София демонстрацията на недоволство ще бъде пред Народното събрание. Организаторите на протеста във Фейсбук призовават да няма опит за политизиране на мероприятието. Предвидено е и автошествие по бул. „Цариградско шосе”. Хиляди граждани са заявили участие в протеста, организиран в социалните мрежи. Протестни действия ще се проведат и в Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Шумен, Пазарджик, Плевен, Сливен, Разград, Добрич, Самоков, Казанлък, Враца, Дупница, Панагюрище, Видин, Берковица, Благоевград, Белоградчик и Габрово.

САЩ иска Турция да затвори границата си за терористи

http://frognews.bg/news_102703/SASHT-iska-Turtsiia-da-zatvori-granitsata-si-za-teroristi/

САЩ иска Турция да затвори границата си за терористи. Това се казва в статия на "Уолстрийт джърнъл". Това искане се отправя за пореден път.

Време е за шоу: Григор Димитров излиза срещу Гаел Монфис

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/28/2658424_vreme_e_za_shou_grigor_dimitrov_izliza_sreshtu_gael/?ref=rss


Григор Димитров срещу Гаел Монфис - денят на очакваното събитие дойде. Двамата тенисисти ще играят демонстративен мач тази вечер в "Арена Армеец".

Българинът и френският му съперник обещаха да предоставят на зрителите както зрелищни отигравания, така и игра на ниво.

"Целта не е само да направим шоу, но и да изиграем един сериозен мач пред родна публика. Адски много се вълнувам. Познавам Гаел от много време и той има добър арсенал от красиви удари. Дано всички ние се...

Уникален празник в понеделник - честваме Андреевден

http://petel.bg/Unikalen-praznik-v-ponedelnik---chestvame-Andreevden__135605

30 Ноември - Андреевден На този ден имен ден празнуват: Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Пръвка, Първанка, Храбър, Храбрин, Силен,...

Извънредно: Жестоко убийство в девненския квартал Повеляново тази сутрин

http://petel.bg/Izvanredno--ZHestoko-ubiystvo-v-devnenskiya-kvartal-Povelyanovo-tazi-sutrin__135606

снимка: Petel.bg, архив Тялото на младеж е открито в двора на детската градина. Жестоко убийство тази сутрин потресе хората в  девненския...

Русия иска карта от Франция кои да удря в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=307592

Владимир Путин поиска Франция да състави карта на Сирия, която да показва къде се сражават групировките, водещи борба с “Ислямска държава” , за да не бъдат бомбардирани от самолетите на Русия, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от Ройтерс.

Протест срещу поскъпването на винетките в цялата страна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5141238

Национален протест срещу поскъпването на винетките ще се проведе в страната. В София протестиращите ще се съберат в 13.30 часа пред Народното събрание, съобщава Фокус.
Шествието ще се отправи към Орлов мост, където протестиращите ще блокират движението. Предвидено е и автошествие по бул. „Цариградско шосе”.
Национален протест срещу поскъпването на винетките ще се проведе в страната. В София протестиращите ще се съберат в 13.30 часа пред Народното събрание, съобщава Фокус. Шествието ще се отправи към Орлов мост, където протестиращите ще блокират движението. Предвидено е и автошествие по бул. „Цариградско шосе”.

На 28 ноември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5140460

Екатерина Дафовска, председател на Българската федерация по биатлон, олимпийски шампион
Проф. д-р Антонина Желязкова, историк
Проф. д-р Цветан Сивков, декан на Юридическия факултет във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”
Проф. д-р Пламен Митев, историк
Александър Сталийски, бизнесмен
Весела Караиванова-Начева, подуправител на НОИ
Венцеслав Стефанов,
Екатерина Дафовска, председател на Българската федерация по биатлон, олимпийски шампион Проф. д-р Антонина Желязкова, историк Проф. д-р Цветан Сивков, декан на Юридическия факултет във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” Проф. д-р Пламен Митев, историк Александър Сталийски, бизнесмен Весела Караиванова-Начева, подуправител на НОИ Венцеслав Стефанов,

Край на опашките, вадим си паспорт с един клик

http://pik.bg/край-на-опашките-вадим-си-паспорт-с-един-клик-news443203.html

Край на опашките, вадим си паспорт с един клик

Лична карта ще можем да си издадем само с един клик в интернет, вместо да се редим на дълги опашки пред гишета. Новата услуга ще ни позволи онлайн да подадем документите за паспорт и да посочим откъде искаме да си я вземем, пише "Монитор". Централизирано те могат да бъдат издавани много бързо и с доставка всеки може да ги получи в регионалните центрове. Няма да има нужда да посещава офис“, разясни вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Правителството прие решение за за развитие на българските лични документи. Новите паспорти ще са с чипове и ще могат да се използват и вместо електронен подпис. Това ще ни позволи да използваме административни услуги много по-сигурно и свободно.

Чипът ще е съобразен с изискванията на Международната организация за гражданска авиация и картата ще се използва като електронен документ за пътуване. Предвижда се да се премине и към нов модел на централизирано персонализиране на българските лични документи., каза още Бъчварова. Идеята е, ако парламента одобри изваждането на паспортните служби в ново предприятие, тази система да влезе в него, каза още Бъчварова и уточни, че проектът ще стартира след 14 месеца.

HI-FI EXPO Sofia 2015 е с мото „Подкрепете българската музика“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5140506

Започна празникът за хората, издигнали слушането на качествена музика в култ - до неделя в „Грандхотел София“ се провежда традиционното изложение HI-FI EXPO Sofia 2015. За шеста поредна година то обещава незабравимо и динамично изживяване с най-новото от света на аудио-видеотехнологиите - ръчно изработени технологии, безжични концепции,
Започна празникът за хората, издигнали слушането на качествена музика в култ - до неделя в „Грандхотел София“ се провежда традиционното изложение HI-FI EXPO Sofia 2015. За шеста поредна година то обещава незабравимо и динамично изживяване с най-новото от света на аудио-видеотехнологиите - ръчно изработени технологии, безжични концепции,

Ми и аз не искам (,) Бате Бойко

http://actualno.actualno.com/mi-i-az-ne-iskam--bate-bojko-news_510257.html

Моля Ви се, не искам! Не искам повече да видя никой! Не искам! Просто и на Христо Иванов му кажете, не искам, не желая, на тема съдебна система, не желая никой да ми казва „Добър ден“! Не желая, толкоз! Така, дословно, българският премиер Бойко Борисов отказа да чуе предложенията за българската кандидатура за генерален адвокат на Европейския съд, който заместник-правосъдният министър Петко Петков се опита да му представи на Министерски съвет вчера (27 ноември). Коментар на редактора

ЕК: Македония и Сърбия сами решават кого да пуснат от мигрантите

http://balkani.actualno.com/ek-makedonija-i-syrbija-sami-reshavat-kogo-da-pusnat-ot-migrantite--news_510292.html

От Европейската комисия /ЕК/ в Брюксел официално съобщиха, че властите в Република Македония и Сърбия сами решават на кого от мигрантите да разрешат да премине по т.нар. "Балкански път" в посока на Европейския съюз, предаде БГНЕС. Според ЕК Скопие и Белград могат да върнат всички мигранти, които смятат, че са икономически и че не са военни бежанци. На въпроса на журналистите дали двете държави трябва да се консултират с агенцията Фронтекс по въпроса за мигрантите говорителката на ЕК Ната

Най-важното от Варна във вчерашния 27 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=307588

Отоплението на училищата във Варна ще започне при температури в класните стаи под 18 градуса Според условията на Регионалната здравна инспекция във Варна отоплението на училищата трябва да започне при температури в класните стаи под 18 градуса.

Георги Мишев: Необузданият егоизъм, изтърваната каруца на чувствата ни смъква в пропастта на алчността и ламтежа за власт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5140513

Писах за неща видени, преживени и надживени
 донякъде. Съжалявам, че някои от персонажите
са още между нас и може да им стане криво, но това е
правото на мемоариста, казва писателят

- Г-н Мишев, удостоиха ви преди дни и с националната литературна награда “Йордан Йовков”. Днес май българинът е далеч от красивия вътрешен свят на Йовковите герои?
Писах за неща видени, преживени и надживени донякъде. Съжалявам, че някои от персонажите са още между нас и може да им стане криво, но това е правото на мемоариста, казва писателят - Г-н Мишев, удостоиха ви преди дни и с националната литературна награда “Йордан Йовков”. Днес май българинът е далеч от красивия вътрешен свят на Йовковите герои?

София пуска под наем 400 колела, първите 30 мин - безплатно

http://pik.bg/софия-пуска-под-наем-400-колела-първите-30-мин---безплатно-news443149.html

София пуска под наем 400 колела, първите 30 мин - безплатно

400 велосипеда на 33 обменни станции в широкия център ще могат да ползват под наем софиянци от края на следващото лято. Дотогава услугата трябва да е факт, а първите 30 мин ще са безплатни. Това каза шефът на работната група в СОС, която подготвя условията на концесията, Зафир Зарков. Докладът влиза за обсъждане в комисиите, а до януари се очаква решение на СОС.

“Предлагаме първите 30 мин да са безплатни, достатъчни са за придвижване между най-крайните станции - НДК и Лъвов мост. На всяка станция ще има по 20 бокса. Операторът трябва да изгради система и да следи в реално време къде има нужда да се доставят велосипеди”, обясни Зарков.

Работното време и цената на услугата ще се предложат от кандидатите. Концесията може да е за период от 8 до 12 г. Общината ще получава поне 90 000 лв. годишна такса.

Колелетата ще са със специален дизайн, за да се разпознават при кражба. Ще се следят и от GPS. Операторът ще има право да постави 150 рекламни елемента в центъра.

Министърът на отбраната: Нова бежанска вълна идва към страната ни

http://petel.bg/Ministarat-na-otbranata--Nova-bezhanska-valna-idva-kam-stranata-ni__135604

кадър: Нова тв Руската страна понижи цената си за ремонта на един двигател на нашите „МиГ”-ове от 1.35 милиона на 1.08 милиона долара в...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване