Цените на петрола се понижават в очакване на решението на Тръмп за Иран*

https://www.investor.bg/surovini/365/a/cenite-na-petrola-se-ponijavat-v-ochakvane-na-reshenieto-na-trymp-za-iran-260673/

Според ирански официални лица петролната индустрия в страната ще продължи да се развива, дори ако САЩ напуснат споразумението

Иванка Тръмп ще открие посолството на САЩ в Ерусалим

http://www.mediapool.bg/ivanka-tramp-shte-otkrie-posolstvoto-na-sasht-v-erusalim-news278804.html

Американският президент Доналд Тръмп няма да участва в церемонията по откриването на посолството на САЩ в Ерусалим на 14 май, съобщи "Франс прес". През декември Тръмп обяви решението си да признае Ерусалим за столица на Израел, като по този начин скъса с курса на предшествениците си. Той реши още американското посолство да бъде преместено от Тел Авив в Ерусалим. В понеделник вечерта Белият дом публикува списък с президентската делегация, която ще посети Ерусалим по повод откриването на преместеното посолство, предвидено на 14 май, така че да съвпадне със 70-ата годишнина от създаването на държавата Израел. Делегацията ще бъде ръководена от Джон Съливан, номер две в американската дипломация и ще включва в състава си дъщерята на Тръмп – Иванка и съпругът й Джаред Къшнър, които са съветници в президентската администрация. В състава влизат и американският министър на финансите Стивън Мнучин и президентският специален пратеник за Близкия изток Джейсън Грийнблат. На няколко пъти Тръмп намекваше, че може да присъства на церемонията в Ерусалим. Решението за преместването на американското посолство в Ерусалим бе посрещнато на нож от палестинците и арабските държави. В ивицата Газа и на Западния бряг на река Йордан избухнаха бунтове. Турският президент Ердоган остро осъди решението на Тръмп и поиска източните части на Ерусалим да бъдат обявени за столица на палестинската държава.  Чехия и Гватемала вече обявиха, че ще последват примера на Вашингтон и също ще преместят посолствата си в Ерусалим. България досега не е изразила официална позиция, освен дипломатичното, че е за мир в Близкия изток.  

Трима шерпи издирват българския алпинист Боян Петров въпреки лошото време

http://nakratko.bg/category/25/159114/


Група от трима шерпи е тръгнала тази сутрин към Лагер 1 на 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, за да търси българския алпинист Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май.

Становище против "Пик"? Може, ама друг път

http://clubz.bg/67568-stanovishte_protiv_pik_moje_ama_drug_pyt

Дали да не създадем работна група.

Да напишем харта за поведение.

Да се свържем със СЕМ... Ама те не отговарят за сайтовете - ами да се свържeм с който там отговаря...

Да инициираме промени в Закона за радио и телевизия и в Гражданския процесуален кодекс.

Да се срещнем със Съюза на българските журналисти.

Да не бързаме... 

Така в резюме могат да се обобщят мненията, между които се люшка днес повече от два часа съдийската колегия на ВСС по повод материали в две медии - "Правен свят" и "Пик". Показателно е, че след като мина дневен ред от 35 точки за 45-50 мин, Съветът се гърчи повече от 2 часа на точка 36: по повод писмо на Съюза на съдиите да защитят тричленен състав на Апелативния спецсъд, нападнат в анонимна статия на "Правен свят". В нея се "опрасква" съставът, изменил мярка за неотклонение - видимо нехаресващо се на авторите, и изобилстват квалификации като:

"Съдиите Колева, Георгиев и Врачева очевидно са били трогнати от Ал Хусаини."

Към това "в крачка" бе прикачен и случаят, за който Клуб Z писа: апел на ръководството и състава на СРС, а после и на Съюза на съдиите - ВСС да вземе становище по канонада в сайта "Пик" срещу съдия, постановила осъдително решение в техен ущърб.

Ищец е бил Емил Джасим, когото днес Добромир Кояджиков от ВСС наричаше... "по публикациите на този... Емил Джамал..."

Там под заглавие: "СКАНДАЛ В ПИК! Столична съдийка в комбина с хулителя на Левски - лекето Емил Джасим! Съдия Хазърбасанова, Левски лайно ли е?“, съдия Силвия Хазърбасанова се коментира в светлината:

"Съществото, оградено с червено на снимката... То олицетворява националния нихилизъм и безродничество."

Или...

"Време е да извадим на светло лицата на съдиите. Най-големите негодници са се спотаили сред тях."

И

"Част от българския съд работи в комбина с протестърското движение покрай общите грантове и програми в „Отворено общество“ и „Америка за България“."

Има и втора статия: "САМО В ПИК! Красимир Каракачанов с остър коментар за осъдителната присъда срещу медията ни от хулителя на Левски - Емил Джасим (ВИДЕО)“

Всички тези неща днес накараха ВСС дълбоко да се замисли дали да реагира, кога и как. Съветът досега веднъж взе отношение по повод атака в Бургас срещу съдия заради негово осъдително решение, но втори път... си замълча звучно по повод интервю на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев срещу СГС.

 

"Към съдия от СРС Хазърбасанова се отправят епитети, правят се отново съждения и в самата статия не се излагат никакви конкретни факти, анализи и оценка на съдебния акт и по недопустим начин се атакува много демонстративно личността на съдията-докладчик - обяви Лозан Панов. - Когато наши колеги по такъв демонстративен начин се обругават, това несъмнено засяга не само тяхната личност като магистрати, но и независимостта на съдебната система. Очевидно е, че тази тенденция не само че съществува, но се развива. По един много арогантен начин тя е насочена срещу наши колеги."

Дори напомнянето на чл. 16 ал 1 от ЗСВ: "Висшият съдебен съвет представлява съдебната власт, осигурява и отстоява независимостта и..." и т.н. не помогна да се стигне до консенсус.

На заседателната маса се чуха какви ли не варианти: от това да не се нарушава свободата на словото, до това, че неусетно Тръмп, който туитва срещу върховния съдия от Сиатъл, отменил забраната му за мигранти, плюс атаките в Англия срещу техния ВКС по повод Брекзит, се оказаха сравними с творчестото на Недялко Недялков в "Пик".

Атанаска Дишева подчерта, че би имало ограничаване правото на изказване, ако във въпросните статии имаше поне някакви факти или правни коментари. В тях обаче няма изложено становището на съответния автор: защо правният акт не съответства на закона или на доказателствата по делото. Тя видимо се ядоса на "снишаването", като каза, че не вижда кой, ако не съдийската колегия на ВСС трябва да реагира остро.

"Ако предложението е да излезем с позиция, смятам, че това е възможно, редно и необходимо", каза и Красимир Шекерджиев.

На него обаче не му било известно какво точно правят днес, тъй като си имат медийна политика и разписан друг план за дейстиве при кризи: какво трябва да бъде сторено, кой да го стори, как да реагира при подобни ситуации...

Той разви теорията си, че "ние имаме практика да тичаме след случилото се".

"Някой някъде чете публикации, след това ни сезира, те влизат в дневния ред... Ние не можем да тичаме след вятъра."

На това му отговориха, че съдиите от най-големия съд в страната не са "някой някъде" или "трета страна" - както ги нарече друг от членовете на съвета Драгомир Кояджиков.

Все пак Шекерджиев задълбочи, че е чел Етичния кодекс на българските медии и той е пред него, но е пожелателен (на всичкото отгоре после очаквано се стигна до "откритието", че "Пик" въобще не го е подписал, б.р.).

"При бегъл прочит на това, което е написано, се вижда, че са нарушени почти всички разпоредби на Етичния кодекс", каза Шекерджиев.

Въпреки това той искал да се изработят общи стандарти за реакция, а не сега да се отговаря "на парче".

Все пак Шекерджиев щял да подкрепи становище, но не във връзка с конкретните публикации, а по принцип. После се поправи на две становища - тъй като текстът трябва да е различен за "Правен свят" и "Пик".

Не помогна напомнянето на Цветинка Пашкунова, че "колегите имат нужда от подкрепата на институция, каквато е ВСС" и че такива са и препоръките и на Консултативния съвет на европейските съдии.

А Даниела Марчева откровено призна, че комуникационната им стратегия била "с много претенциозни думи без конкретен смисъл".

"А да призоваваме медии, които... не виждам как точно ще стане да спазват добрия тон - не го виждам като мярка", заключи Марчева.

Затова тя набелязала да направят... работна група. Беше си подготвила и предложения за 3 имена в нея.

"В тази омърсена медийна среда да се крием зад т. нар. медийна стратегия, без да предприемаме конкретни действия, мисля, че звучи наивно от наша страна - контрира Лозан Панов. - Не, в този момент трябва да действаме институционално. Случаите (в двете издания, б.р.) може да се различават по много работи, но те си приличат по едно – по това, че имаме злостни атаки срещу магистрати, които си вършат работата."

Панов пак напомни, че в последния мониторингов доклад на ЕК, посветен на правосъдието, положението на медиите е намерило специално място, и че оттогава сме се сринали дори още в класациите.

"Създаване на комисия, промени в Закона за радио и телевизия... Колко време ще мине?! Ако не искаш да решиш някой проблем, създай комисия", каза председателят на ВКС.

Най-пламенно защити позицията да не се прави нищо Драгомир Кояджиков (БСП), макар че накрая гласува "за" - поне принципно да се излезе някога с някакво нещо като становище по повода... Боян Новански от политическата квота на "Обединени патриоти" бе единственият, който пък направо гласува против.

"Да се занимаваме днеска с Бургас, утре с градския съд, днеска с районния, утре и Сливен, и Ямбол, и Тутракан ще се почувстват и те обидени. И ние всяка седмица ще отделяме часове от времето си", направи забележително изказване Кояджиков.

Атанаска Дишева откровено се ядоса, като отбеляза, че говорят "по много важен въпрос от съдебната система" и не й се струва, че дебатът е губене на време.

"Не мога да си представя по-фрапиращ случай на засягане... но явно на мен ми е бедно въборъжениато в тази насока... Налице е изключително арогантно засягане на личността на съдията по недопустим начин, с недопустим език... И ако с това ние твърдим, че няма опит за посегателство дърху независимостта на този съдия, не знам в какъв друг случай бихме могли!

Подобно оклеветяване, оплюване, обиждане на съдията в медия вероятно ще въздейства за последващите актове на този съдия – или поне по мое виждане това е била целта на тази публикация.

Целта на тази публикация е била да се спрат и последващи подобни произнасяния на съдии", каза Дишева.

Образно казано, за главата се хвана и Олга Керелска, как това, че наричат съдийка "съществото", може да не доведе до реакция от ВСС.

"Ако ние не вземем становище, това означава, че ние абдикираме от основни наши задължения. Абдикираме и се скриваме! Ако трябва, Етичната комисия заседава от 13:30 ч, ще подготвим една декларация, ще свикаме извънредно заседание на Съдийската колегия и ще приемем или не това становище.

Да се помисли дали не трябва да влезем в контакт някакъв със СЕМ... СБЖ мисля, че би трябвало да съществува.

По някакъв начин да кажем на тези институции: "Много моля вършете си работата. Съдът е орган на държавната власт и неговият авторитет трябва да се издига, а не да се обругава." Не е нормално на днешно време съдии да се срамуват да кажат къде работят! Защо мълчим ние - и предишният и сегашният ВСС - по този въпрос?! Кой ще измие лицето на българските съдии.

Да направим проучване – какви органи има в нашата държава, които имат отношение към българската журналистика... Как ще кажеш "това същество" осъди еди кой си за еди какво си?! И няма защо да се чудим, че в исковите молби пише „мръсници, съдийски свини, корумпирани говеда...“ Трябва да бием камбаната!"

Вероника Имова поиска да пишат Харта...Лозан Панов подсокчи:

"Преди реагирахме с декларация (по повод нападките над бургаския съд, б.р.), след това не реагирхме изобщо (срещу Пламен Георгиев от КПКОНПИ) Сега ще измисялме харта и правила!"

Той припомни, че това е тенденция и че още навремето един вътрешен министър кръщаваше акциите с имена на съдии.

Телеграфно и откровено обобщи нещата Севдалин Мавров, както обобщи два вида журналисти:

"Има колеги журналисти долу – с огромен опит (съдебните репортери гледат заседанията в зала на долния етаж в сградата на ВСС, б.р.). Много добре познават и те своите колеги, които по някакъв начин - неподготвени или мотивирани по един или друг начин, биха написали неща, които накърняват независимостта на съда."

В крайна сметка се стигна до гласуване - принципно да се излезе поне с някаква декларация, чиито текст да се уточнява по-късно. (Лозан Панов днес изрично подчерта, че не внася проект за текст, защото миналия път го бламираха, питайки кой е писал текста и на какво основание и с този претекст не предприеха нищо срещу Пламен Георгиев. Днес пък Шекерджиев питаше - защо няма проект за текст и какво ще гласуват, б.р.). Това се прие с 13:1.

Не се прие предложението това да стане още днес и дори да се свика извънредно заседание на колегията. Така всичко остана за другия вторник.

Деян Донков за скуката никога да не излизаш "извън пътя"

https://dnes.dir.bg/interview/deyan-donkov-za-skukata-nikoga-da-ne-izlizash-izvan-patya

Коко Азарян казваше, че съм като хамелеон. Обожаваше да работи с мен, защото виждаше как се превъплъщавам пред очите му, разказва актьорът

Центърът "Кенеди" лиши Бил Козби от водещи отличия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6851164

Центърът "Кенеди" лиши Бил Козби от водещи отличияЧленовете на управителния съвет на центъра за изкуства "Кенеди" гласуваха за лишаването на скандалния комик Бил Козби от две от водещите награди на организацията, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. В направеното изявление се посочва, че скорошната присъда на 80-годишния Козби по дело за сексуално насилие "хвърля сянка" върху кариерните му

"Джумхуриет": Политици отправиха призив за здрав разум след атаката срещу членове на "Добра партия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851160

"Джумхуриет": Политици отправиха призив за здрав разум след атаката срещу членове на "Добра партия"Вестник "Джумхуриет" и в."Хюриет" поместват остри реакции на политици след нападение на 6 май от привърженици на Партията на националистическото действие срещу предизборен павилион на опозиционната "Добра партия" на площад Багджълар в Истанбул, при което са били ранени девет членове на партията. Политици отправиха призив за здрав разум след

Петър Андронов: С влизането в еврозоната няма да загубим от спестяванията в лева

http://www.cross.bg/evrozonata-andronov-drygi-1574272.html

/КРОСС/ "Всички критерии, които трябва да изпълним формално за присъединяване към "чакалнята" на еврозоната, отдавна са изпълнени, но уви, за съжаление, това не са всички изисквания – вече има и нови, които, макар и неформализирани, стоят много сериозно на масата. Те са свързани с други теми, които не са само финансови". Това каза в предаването "Преди всички" Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките: "Така че, макар и финансово да изглеждаме в добра кондиция и да сме готови да влезем, политически също – имаме като че ли най-добрата диспозиция за всичките години, откакто сме в ЕС, все пак трябва да сме умерени оптимисти, да сме предпазливи, за да не създаваме излишни високи очаквания". В отговор на въпрос за устойчивостта на българската банкова система Петър Андронов посочи, че от фалита на КТБ досега са се случили много неща – оценката на качеството на активите на банките, същественото подобряване на кредитните им портфейли и намаляването на дела на лошите кредити (по официална статистика той e паднал под 10%). "Българската банкова система не е по-стабилна или по-нестабилна от средноевропейската

Путин постави целите пред Русия до края на мандата си - ще е като приказка

https://www.actualno.com/europe/putin-postavi-celite-pred-rusija-do-kraja-na-mandata-si-shte-e-kato-prikazka-news_673397.html

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за "Националните цели и стратегически задачи за развитието на Руската федерация за периода до 2024 година", който звучи крайно амбициозно и според мнозина може да съперничи на най-добрите приказки на Братя Грим и Андерсен. Пълният текст на указа е публикуван на сайта на Кремъл. Според указа руското правителство трябва да повиши продължителността на живота в Русия до 78 години до 2024 година (сега тя е 72,5 години), а до 2030 година - до

Тръмп казва днес за сделката с Иран

http://econ.bg/Новини/Тръмп-казва-днес-за-сделката-с-Иран_l.a_i.761414_at.1.html

Очаква се днес президентът Доналд Тръмп да обяви решението си за бъдещото участие на САЩ в иранското ядрено споразумение. Почти сигурно е, че...

Дигиталната ера, инвестициите и златото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6844960

Дигиталната ера, инвестициите и златотоСлед поредния скандал, за източване на лични данни на милиони потребители от Facebook, както и обвиненията, че Facebook и Twitter се използват както за събиране на информация от правителството на САЩ но и за разпространение на пропаганда, в рамките на часове Марк Зукъмбърг обедня с около 5.5 милиарда долара.

Пластичната хирургия на Болници Liv: Ключът всеки от нас да се чувства, но и да изглежда по-добре

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6843283

Пластичната хирургия на Болници Liv: Ключът всеки от нас да се чувства, но и да изглежда по-добреДа се чувстваме, но и да изглеждаме по-добре. Това е една от целите на всеки, позволяваща ни при правилната й реализация, да бъдем една стъпка напред в съвременния напрегнат социален живот. Естетичните интервенции и корекции правят визуалните и практически промени, за да изглеждаме здрави и да се чувстваме по-добре.

Халотерапията - лечебната сила на солта

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6846858

Халотерапията - лечебната сила на солтаОт година и половина все повече варненци използват лечебната сила на солта, за да подобрят своето здраве. Първите за Варна солни стаи, се намират в специализирания за това “Оренда - Център по халотерапия”. Халотерапията е холистичен метод за лечение и превенция. Терапевтичните свойства на солта са известни и документирани още от Древността,

Грижи за сухата кожа през лятото

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6844997

Грижи за сухата кожа през лятотоСтуденият въздух и отоплението през зимата, и прекомерното излагане на слънце през лятото, са факторите, които правят кожата суха и изтощена. Въпреки че сухата и чувствителна кожа изисква адекватни грижи през цялата година, лятото е времето, когато проблемът трябва да получи специално внимание. За да се избегне онова познато усещане за стегнатост,

Президентът Румен Радев нямал идея да прави партия

http://www.moreto.net/novini.php?n=373822

Към момента няма идея президентът Румен Радев да създава своя партия. Да не забравяме, че президентът е обединител на цялата нация и не би си позволил, да направи партия. Това стана ясно от интервю на главния секретар на президента Димитър Стоянов пред Дарик, чиято стенограма бе изпратена от президентската администрация до медиите.

Ненчев не смята да съди държавата заради делата срещу него

https://offnews.bg//politika/nenchev-ne-smiata-da-sadi-darzhavata-zaradi-delata-sreshtu-nego-680127.html

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев няма намерение да съди държавата заради делата, които се водят срещу него. В интервю за bTV той коментира оправдателната присъда по едно от обвиненията срещу него - за поръчката на нови униформи за армията. 

На 23 април Върховният касационен съд го оправда окончателно за това, че е разпоредил спечелената от частна фирма поръчка да бъде дадена на "Интендантско обслужване" ЕАД, която е собственост на военното министерство.

Срещу Ненчев се води и дело за ремонта на изтребителите МиГ-29. Според прокуратурата той не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационна безопасност и летателна годност на самолети от изтребителната авиация на Военновъздушните сили на страната.

Заседанието по делото е насрочено за 9 май.

„Подготвил съм силна защитна реч. Надявам се още утре да имам възможност да пледирам пред съда”, коментира той в интервю за сутрешния блок на bTV.

„Делата бяха две, едното приключи с 3:0, бях оправдан на три инстанции”, подчерта бившият военен министър.

„Чувствам се патриот и няма да съдя държавата си”, категоричен беше Ненчев.

Според него парадът на военните за 6 май е изглеждал малко като ретропарад поради липсата на модернизация. „Надявам се в близките години вече да покажем нова, съвременна техника, която да отговори на очакванията на българските военнослужещи”, допълни той.

„Мислех си, че много по-трудно е да осигуриш парите, отколкото да ги похарчиш. Сега започвам да се съмнявам. Пари са осигурени, но не се харчат, което ме кара да си мисля, че може да има и друга мотивация. Бавят се вече година и половина, ние бяхме пред финала за подписването на договор за изтребителната авиация, така че аз очаквах в рамките на месец-два този въпрос да приключи. Така и не се случи, не се случи и договорът с Военно-морските сили, който трябваше да бъде подписан за два нови кораба. Обезпокоен съм”, каза още бившият министър.

Започва ремонт на отсечка от АМ "Тракия"

https://www.actualno.com/society/zapochva-remont-na-otsechka-ot-am-trakija-news_673437.html

От днес започва ремонтът на 22 километра от магистрала "Тракия“ между Пловдив и Стара Загора. Отсечката между 134 и 156 километър трябва да бъде обновена до края юни, според съобщение на МРРБ. Освен преасфалтиране в този участък се предвижда отводняване и подмяна на мантинелите и пътните знаци. Ще се работи поетапно - първоначално в платното в посока Бургас, а движението на леките автомобили ще бъде прехвърлено двупосочно в платното за София. За тежкотоварните превозни

Антиспин кампания правят във Варна от 8-и до 14-и май

http://varnautre.bg/2018/05/08/80990/%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%81%d0%bf%d0%b8%d0%bd-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d1%8f%d1%82-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82-8

Антиспин кампания по повод 20 май – Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, се провежда във Варна в периода от 8-ми до 14-ти май. Организатори са дирекция „Превенции“ към Община Варна и Консултативният съвет по превенция, съвместно с Асоциацията на студентите по медицина и студентските съвети на Медицинския университет, Техническия университет, Висшето военноморско […]

Отбелязваме Деня на Европа с мащабно светлинно шоу

http://www.cross.bg/bulgariya-parlament-evropa-1574270.html

/КРОСС/ Денят на Европа ще бъде отбелязан с най-голямото досега 3D мапинг шоу в България. Спектакълът, който разказва за европейското културно наследство от гледна точка на днешния ден ще бъде прожектиран на 9 май от 21:30 часа върху фасадата на Министерския съвет в София, съобщава БНТ. Организатори са Бюрото на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България, а официални партньори - Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС и Столичната община. БНТ е медиен партньор на събитието. С подробности за светлинното шоу и неговата подготовка в "Денят започва" гостуваха Теодор Стойчев - ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, и Марин Петков – един от авторите на спектакъла.  

Нов призив на румънския президент за оставка на премиера Виорика Дънчила

http://www.cross.bg/dunchila-nito-zayavi-1574269.html

/КРОСС/ С данните за изпълнението на бюджета за първото тримесечие пред себе си президентът Клаус Йоханис отново поиска оставката на премиера Виорика Дънчила, като заяви, че в момента управляващата Социалдемократическа партия (СДП) "залага бъдещето на страната" чрез едно неефективно управление, съобщава в. "Гъндул". "Това е напълно незадоволително развитие на финансите. Наложителна е оставката на г-жа Дънчила, за да освободи място за отговорни хора", заяви държавният глава. Президентът изтъкна, че първи път след икономическата криза фискалните приходи са по-малки от предишната година. Президентът изрази безпокойство във връзка с растящите бюджетни разходи на фона на намаляващите приходи. "СДП на практика залага бъдещето на страната! Увеличава заплатите и пенсиите и пренебрегва важни инвестиции в инфраструктурата, както и инвестиции, необходими за развитието като цяло", посочи държавния глава, като подчерта, че "не виждаме нито магистрали, нито училища, нито болници". По думите на Йоханис е "недопустимо еврофондовете да не са един от приоритетите на правителството". "Имат за приоритет да се борят с Националната банка на Румъния, с инвеститорите, с многонационалните компании, но еврофондовете не са сред приоритетите", посочи президентът. Според данни, обявени в петък от министерството на финансите, бюджетното изпълнение за първото тримесечие на 2018 г

Румънската антикорупционна агенция иска 3 години затвор за председателя на Сената

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851148

Румънската антикорупционна агенция иска 3 години затвор за председателя на СенатаПрокурор от Националната дирекция за борба с корупцията /НДБК/ поиска днес ефективна присъда от три години затвор за председателя на румънския Сенат Калин Попеску Таричану, който е обвинен в лъжесвидетелстване, съобщава Медиафакс. "Смятаме, че извършването на престъплението лъжесвидетелстване е отвъд всякакво съмнение,

Прогнозата на ИА Региона стана факт: Даяджия припадна в съдебната зала

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%be%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d1%84%d0%b0%d0%ba%d1%82-%d0%b4%d0%b0/

Обвинен служител на ДАИ в Благоевград се почувства зле и припадна в съдебната зала.  Специализираният апелативен наказателен съд решава дали да остави в ареста 6-мата служители на Автомобилна инспекция – Благоевград, обвинени във вземане на подкуп от транспортни фирми.

Заседанието започна в 9:00 ч. и около 11:15 магистратите започнаха да четат определение с окончателното си решение, съобщи БНТ. По време на заседанието един от задържаните служители припадна в залата. В съда бяха изнесени данни, че той страда от хипертония.

47-годишният Евтим Гоцев се почувства зле. Адвокати, съдебна охрана и близки се притекоха на помощ и обвинения служител на ДАИ бе сложен да легне на една от пейките. Заседанието бе прекратено, а съдиите извикаха линейка.

Материалът Прогнозата на ИА Региона стана факт: Даяджия припадна в съдебната зала е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Нинова и Каракачанов в дебат за бедността и демографската криза

http://www.cross.bg/ninova-karakachanov-krasimir-1574268.html

/КРОСС/ Бедността, демографската криза, здравеопазването и образованието са сред темите, които ще обсъдят председателят на БСП Корнелия Нинова и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Поканата за разговорите идва от страна на Красимир Каракачанов. Корнелия Нинова прие дебата, но постави условие той да бъде публичен, предаде БНТ. От пресцентъра на БСП, съобщиха,че срещата ще се проведе от 14:00 часа в сградата на Народното събрание, зала "Изток". Повод за разговорите е исканата от страна на опозицията оставка на правителството и провеждането на предсрочни парламентарни избори. В рамките на седмицата лидерът на БСП ще се срещне и с вицепремиера Валери Симеонов.  

Нагъл измамник плаща с фалшиви евро в София

https://www.vesti.bg/bulgaria/nagyl-izmamnik-plashta-s-falshivi-evro-v-sofiia-6082043

Обикновено влизал, за да купи нещо малко, обяснявал, че няма български пари и продавачките му връщали рестото в левове

Петър Андронов: С влизането в еврозоната няма да загубим от спестяванията в лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851153

Петър Андронов: С влизането в еврозоната няма да загубим от спестяванията в лева"Всички критерии, които трябва да изпълним формално за присъединяване към "чакалнята" на еврозоната, отдавна са изпълнени, но уви, за съжаление, това не са всички изисквания – вече има и нови, които, макар и неформализирани, стоят много сериозно на масата. Те са свързани с други теми, които не са само финансови".

Пътувате в Европа? Споделеното пътуване пести пари

https://dnes.dir.bg/spektar/patuvate-v-evropa-spodelenoto-patuvane-pesti-pari

Пробвайте услугата за споделено пътуване с автомобил вместо такси, влак или автобус

Петролът мина 70 долара за барел за първи път от близо 4 години

http://www.mediapool.bg/petrolat-mina-70-dolara-za-barel-za-parvi-pat-ot-blizo-4-godini-news278803.html

Цената на петрола премина границата от 70 долара за барел за първи път от близо четири години. Прогнозите са цената на петрола сорт "Брент" да продължи да се покачва, заради кризата във Венецуела и очаквания спад на добивите в южноамериканската страна. Другата причина запоскъпването е очакваното днес решение на Тръмп за излизане на САЩ от сделката с Иран. Според "Си Ен Ен" за  първи път от близо 4 годинии петролът от сорта WTI в Ню Йорк е надхвърлил 70 долара за барел. Юлските фючърси в Европа пък достигнаха 76.01 долара за барел. За последен път такава цена беше фиксирана на световните пазари на 27 ноември 2014 година.

Ердоган критикува "тиранията" на Израел срещу палестинците

https://www.actualno.com/balkani/erdogan-kritikuva-tiranijata-na-izrael-sreshtu-palestincite-news_673434.html

Палестинците са "символ на всички потиснати хора" в света и израелските атаки срещу тях показват, че "самоувереността на тиранията нараства с всеки ден". Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в реч пред свои привърженици в Истанбул, цитиран от Hürriyet Daily News. "Това, което се случва в Палестина, особено в Йерусалим, не е нищо друго освен усилията на тиранията да оправдае потисничеството си, дори да ги институционализира. Насилието, което наскоро нало

Отвориха бул. „Приморски“ за двупосочно движение

http://varnautre.bg/2018/05/08/80987/%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b1%d1%83%d0%bb-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b2%d1%83%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%be

Бул. „Приморски“ вече е отворен за двупосочно движение. Преминаващите коли, в посока от кръстовището на Икономическия университет към Летния театър, се движат в платното откъм Морската градина. Част от другото все още е затворено. Причината е, че се извършват довършителни работи по тротоарите. Освен това има разположена тежка техника. Пътната маркировка също не е напълно […]

Гришо излиза за пети пореден успех срещу Раонич

http://www.cross.bg/raonich-grisho-madrid-1574267.html

/КРОСС/ Най-добрият ни тенисист Григор Димитров започва тази вечер участието си на Мастърса в Мадрид. Той стартира директно от втория кръг, а негов съперник е канадецът Милош Раониш.  Двубоят е на втория по големина корт - "Аранча Санчес". По програма е четвърти и се очаква да започне не преди 18.30 часа българско време. Раонич е номер 24 в света. Той не срещна никакви затруднения в първия си мач на турнира, побеждавайки с 6:3, 6:2 аржентинския квалификант Николас Кикер. Българинът има успешна серия срещу канадеца, като спечели последните им четири сблъсъка (в Пекин през 2016 г. Раонич не излезе на корта заради травма). За първи път ще се изправят един срещу друг на клей. За последно двамата се срещнаха на полуфиналите в Бризбейн в началото на 2017 г. Тогава Гришо спечели със 7:6 (7), 6:2 и впоследствие триумфира в надпреварата. Победителят от този двубой ще има за съперник на осминафиналите Беноа Пер (Франция) или Денис Шаповалов (Канада). В началото на тази седмица Димитров се завърна на четвъртото място в световната ранглиста. Миналата година той стигна до третия кръг в Мадрид, където бе елиминиран от Доминик Тийм. Най-силното му класиране в турнира е 1/4-финал през 2015 г.

Каракачанов ще обсъди с Нинова бедността и демографската криза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851152

Каракачанов ще обсъди с Нинова бедността и демографската кризаБедността, демографската криза, здравеопазването и образованието са сред темите, които ще обсъдят председателят на БСП Корнелия Нинова и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Поканата за разговорите идва от страна на Красимир Каракачанов. Корнелия Нинова прие дебата, но постави условие той да бъде публичен.

Как надуват цените на лекарствата

https://www.actualno.com/features/kak-naduvat-cenite-na-lekarstvata-news_673435.html

На пазара се появяват все нови и нови лекарства. Шансовете за преборване на коварните болести растат. Хроничен хепатит С например може да се излекува срещу 40 000 евро. Но защо е толкова скъпо? Нима това е реалната цена? Фармацевтичните концерни често биват упреквани в това, че блокират важни научни изследвания. Те трупат огромни печалби от хронично болните пациенти, които в продължение на целия си живот са принудени да приемат медикаменти. По-добрата алтернатива би била лекарство, което за

Минко Шишков спечели шахматния маратон на мемориал „Ангел Милушев“

https://petel.bg/Minko-SHishkov-specheli-shahmatniya-maraton-na-memorial----Angel-Milushev---__263528

Снимка: Булфото Майсторът на спорта Минко Шишков спечели оспорвания шахматен маратон в четвъртия мемориал „Ангел Милушев“ в Гранд Мол...

Локо намери зала за финала

https://petel.bg/Loko-nameri-zala-za-finala__263529

Първият мач от финалния плейоф за титлата на България по хандбал за мъже ще се играе на 19 май (събота) от 14 часа в залата на Първа езикова ги...

Спипаха най-младия игумен в България пиян зад волана на новия си мерцедес

https://petel.bg/Spipaha-nay-mladiya-igumen-v-Balgariya-piyan-zad-volana-na-noviya-si-mertsedes__263531

Най-младият игумен у нас – този на Чипровския манастир, беше изловен да кара пиян в Монтана навръх Гергьовден. 21-годишният Спиридон смело ...

Изправят двама души пред съда във Варна за далавера със слънчоглед за 400 000 лева

https://petel.bg/Izpravyat-dvama-dushi-pred-sada-vav-Varna-za-dalavera-sas-slanchogled-za-400-000-leva__263530

С обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна на съд са предадени 38-годишният Младен В. и неговият помагач и подбудител Ивайло Т. з...

Изпотрошената топмоделка Кристин се щракна от леглото и нарече себе си...

https://petel.bg/Izpotroshenata-topmodelka-Kristin-se-shhrakna-ot-legloto-i-nareche-sebe-si---__263532

Красивата моделка Кристин Илиева, която бе потрошена в свирепа катастрофа с певицата Дивна, публикува снимка в социалната мрежа от легло...

Стана ясно кой е удавникът, скочил от Моста в Бургас

https://petel.bg/Stana-yasno-koy-e-udavnikat--skochil-ot-Mosta-v-Burgas__263534

Удавникът, скочил от Моста в Бургас, е 32-годишен мъж от ж.к."Братя Миладинови", научи Флагман.бг. Тялото му изплува, около 11:30 часа днес, вод...

МФК Спартак със сериозен трансфер - взе най-добрият играч на Гърция

https://petel.bg/MFK-Spartak-sas-seriozen-transfer---vze-nay-dobriyat-igrach-na-Gartsiya__263535

Отборът на МФК Спартак се подсили с нов играч. В редиците на тима през новия сезон ще се състезава най-добрия играч на Гърция – Константин...

Бременна българка изчезна в Крит, приятелят и - обесен

https://petel.bg/Bremenna-balgarka-izchezna-v-Krit--priyatelyat-i---obesen__263536

Гръцките власти издирват 37-годишната Десислава Илиева, която живее в град Ретимно на остров Крит, съобщава "Български новини". Акция за из...

Двама „моряци“ сред номинираните за „Футболист на футболистите“

https://petel.bg/Dvama----moryatsi----sred-nominiranite-za----Futbolist-na-futbolistite---__263537

Футболистът на Черно море Мартин Костадинов и наставникът Илиан Илиев са номинирани в анкетата „Футболист на футболистите“ за определя...

Уникалният годишник на Черно море излиза на пазара

https://petel.bg/Unikalniyat-godishnik-na-CHerno-more-izliza-na-pazara__263538

Уникалният годишник на Професионален футболен клуб Черно море вече е готов и до дни ще излезе на пазара. “Моряците” през 2017 година” ...

Варна отново ще е домакин на Международния театрален фестивал „Варненско лято“

https://petel.bg/Varna-otnovo-shhe-e-domakin-na-Mezhdunarodniya-teatralen-festival----Varnensko-lyato---__263539

От 1 до 11 юни Варна отново ще е домакин на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. По традиция най-големият театрален форум в ...

Варна и Дордрехт заедно в Деня на Европа

https://petel.bg/Varna-i-Dordreht-zaedno-v-Denya-na-Evropa__263540

Снимка: Дръжавна опера Варна Уникален концерт с европейски знак ще обедини на 9 май Варна и Дордрехт. В Деня на Европа Филхармоничният ор...

Официално: Щерката на Майкъл Джексън потвърди връзката си с известна моделка

https://petel.bg/Ofitsialno--SHHerkata-na-Maykal-Dzheksan-potvardi-vrazkata-si-s-izvestna-modelka__263541

Кара Делевин (25) има нова тръпка и това е дъщерята на Майкъл Джаксън – Парис (20). Двете дами бяха засечени ръка за ръка в Ню Йорк след бурна к...

На колене пред КАТ, за да си платиш (видео)

https://petel.bg/Na-kolene-pred-KAT--za-da-si-platish--video-__263542

На колене пред КАТ. Това не е метафора, а буквална ситуация от сградата на КАТ в Благоевград. Мирослав Благоев изпрати на "Нова телевизия" с...

Военен от Пловдивско се гаврил с две деца, карал ги да докосват половите му органи

http://www.struma.com/sinya-lampa/voenen-ot-plovdivsko-se-gavril-s-dve-deca-karal-gi_133985/

Той опирал пушка в главата на едно от момичетата, за да изпълнява перверзните му желания

Две момичета са обвинили военен в блудство. Те твърдят, че съседът им ги е опипвал, карал ги е да докосват половите му органи и това се е случило многократно преди 4 години.

Веднъж дори присъствал неговият син, който също бил подложен на „медицински преглед” от баща си. Жертвите са дали смущаващи подробности за гаврите като тази, че униформеният е обрязан и претърпял операция на тестис.

Едната от тийнейджърките е заявила, че комшията я е преследвал и заплашвал и е...

Продължава

Ривалдо пристигна в България за финала между "Левски" и "Славия"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/08/3175105_rivaldo_pristigna_v_bulgariia_za_finala_mejdu_levski_i/?ref=rss


Световният шампион по футбол с Бразилия Ривалдо пристигна в София. Бившият футболист на "Барселона" идва за финала между "Левски" и "Славия" за Купата на България в сряда.<br /><br />В основата на посещението е синът му Ривалдиньо, който играе за сините.<br /><br />"Той имаше проблеми, но в последния мач (срещу "Ботев") игра през второто полувреме. Дано всичко е наред и да може да играе и във финала", каза Ривалдо,...

Злато и бронз за състезателите на Вокил-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373840

Състезателите на спортен клуб Вокил Варна се завърнаха със златен и бронзов медал турнира по кикбокс и муай тай, провел се в изминалия уикенд в Стара Загора. При мъжете в стил К1 до 67кг. Яни Янчев взе бронзовото отличие като на полуфинала загуби от представител на СК "К2" гр, Пловдив.

Водачът на протестите стана току-що премиер на Армения

http://clubz.bg/67567-vodachyt_na_protestite_stana_toku_shto_premier_na_armeniq

Парламентът в Армения избра опозиционерът и водач на протестите Никол Пашинян за премиер, съобщи ТАСС. Той беше единствен кандидат.

Миналата седмица депутатите от управляващата партия блокираха избирането му. И тогава той бе единствен кандидат за позицията. Решението на парламента предицвика многохилядни протести в Ераван.

Пашинян води продължаващите вече седмици протести, които доведоха до оставката на Серж Саркисян. След десет години като президент той се оттегли заради законовите ограничения за президентските мандати. Тогава стана премиер на фона на промени в държавното управление, отслабили президентската власт и засилили тази на премиера.

42-годишният Пашинян е бивш журналист и отдавнашен опозиционер. 

Очаквайте подробности.

Задържаха двама българи в Перу, превозвали кокаин за 200 млн. долара

http://www.cross.bg/dolara-narkotitzi-pery-1574266.html

/КРОСС/ Двама българи са арестувани за превоз на голямо количество наркотици в Перу, предава Нова телевизия. Според местни медии 39-годишният Георги Николов и 41-годишния Асен Чехларов били в едно от двете превозни средства - хладилен камион и лека кола, които превозвали над 380 килограма кокаин с висока чистота. Цената на дрогата на дребно била 200 милиона долара. Двамата са задържани в провинция Писко, заедно с двама перуанци. Случаят е предаден на специализираната прокуратура за разследване на производство и търговия с наркотици.

Преглед на икономическите теми в печата, 8 май

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-8-май_l.a_i.761412_at.1.html

"Очакват се 15% по-малко руски туристи това лято" Тази година според планираните чартърни програми до момента през летния сезон могат да се...

Кан 2018 - очаквания и скандали

https://offnews.bg//kultura/kan-2018-ochakvania-i-skandali-680124.html

Вече е известна пълната програма на 71 фестивал, с няколкото обещани и съществени допълнения. Но какво е фестивал без жури, а в Кан то има митичен статут и пише историята не само на фестивала, но и на киното.

Тази година конфигурацията е от 5 жени и 4 мъже от 7 различни националности, идващи от 5 континента. Вече знаем кой е президент - австралийската актриса Кейт Бланшет. Тя идва в Кан от 1997 в различни роли, но сега e поканена за най-отговорната. Да припомним, че досега само 12 жени са били удостоявани с тази чест. Последният път, през 2014, това беше Джейн Кемпиън. Иначе поста са заемали предимно актриси: Жана Моро (два пъти), Ингрид Бергман, Лив Улман, Изабел Аджани, Изабел Юпер, София Лорен (само на 32 когато стига до президентския пост в Кан)...

Останалите членове са: Чанг Чен - известен китайски актьор, прочул се с „Тигър и дракон”(2000) - киноманите сигурно го знаят. Ейва ДюВерне - американска сценаристка и режисьорка, известна с историческата драма „Селма“ (2014). В Кан не може без френско присъствие – тази година това са режисьорът Робер Гедигиан (Награда Луи Делюк,1997) и актрисата Леа Сейду (със „Златна палма” за "Синьото е най-топлия цвят"). В кариерата си тя успешно редува авторски и мейнстрийм филми. Екзотичното лице е Каджа Нин – певица от Бурунди, чиято музика е микс от западен поп и афро-кубински ритми. Попълнението от актриси се подсилва от американската звезда Кристен Стюарт, в последните години със силно присъствие в Кан. И накрая тежката артилерия - канадският режисьор Дени Вилньов („Блейд Рънър 2049“ с два „Оскара“ тази година). И един от най-уважаваните майстори в руското и световното кино Сергей Звягинцев. Не ще и дума - фестивалът е в добри ръце. 

„Най-авантюристичната селекция от много време насам”, както я обявиха в „Либерасион”, беше попълнена с важни филми и имена. И така най-голямото киносъбитие на планетата стартира на 8 май с 21 заглавия в конкурса и 18 в „Особен поглед“. Да напомним, че Официалната селекция се формира от 1906 предложения. Специалните прожекции са 8, полунощните 4, а извън конкурса ще се покажат 3 филма.

ДОПЪЛНЕНИЯТА В КОНКУРСА

са 3 - „Нож в сърцето” на Ян Гонсалес от Франция, с Ванеса Паради, „Айка“ на Сергей Дворцевой - двата втори филми за първи път в състезанието. Акцентът е върху третото заглавие „Дивата круша“ на Нури Билге Джейлан, който ще се бори за втора „Златна палма” след „Зимен сън” (2014), като в колекцията си вече има всички възможни отличия на Кан. Като научиха за този избор, въодушевени и патриотично приповдигнати, медиите побързаха да обявят, че българското кино се завръща на червения килим след 23 години отсъствие в конкурса. Това е вярно, но и доста пресилено – „Дивата круша“ е мащабна копродукция от 7 държави и България има продуцентско участие редом с Турция, Франция, Германия, Босна и Херцеговина, Македония и Швеция… Копродуцент от българска страна е директорът на София Филм Фест Стефан Китанов. Да, името ни все пак ще се чуе. „Дивата круша“ разказва за мъж, който иска да бъде писател, завръща се в родния си град в Анадола, започва да търси пари за издаване на книгата си, но дълговете на баща му се стоварват върху него… История за вечните отношения бащи-синове на фона на провинциално безвремие – филмът трае 183 мин., но Джейлан знае как да насити с атмосфера всяка една от тях.

В „Особен поглед“ също влизат 3 обещаващи заглавия: „Умри, чудовище, умри“ на Алехандро Фадел от Аржентина, „Мъртвите и другите“ на португалеца Жоао Салависа и бразилката Рене Надер Месора и „Донбас“ на украинеца Сергей Лозница за разтерзаната му родина. Това е документален филм, който ще открие „Особен поглед“ и така организаторите показват ангажираността на Кан към световните проблеми и конфликти.

По традиция Кан изследва историята на киното с нови документални филми и стари брилянтно реставрирани игрални копия. Прожекциите се представят от легенди на киното или от специалисти, работили по реставрацията. И това става с програмата „Кан Класик“. Тази година на почит са две дами: „Джейн Фонда в пет действия” (реж. Съзан Лейси, САЩ) и „Бъди естествена: Неразказаната история на Алис Ги-Бланше” (реж. Памела Б. Грийн, САЩ). Ги е първата жена-режисьор в студио. Ще видим филмовото есе „Очите на Орсън Уелс“ (реж. Марк Къзънс, Великобритания) за живописните опити на киногения. Ще бъде отбелязана и 100-годишнината на Бергман с „В търсене на Ингмар Бергман” (реж. Маргарете фон Трота, Германия/Франция), и „Бергман – една година от живота” (реж. Джейн Магнусон, Швеция). Публиката ще си припомни и най-прочутия шедьовър на Бергман „Седмият печат“, където един Рицар и Смъртта се срещат на партия шах.

ИЗВЪН КОНКУРСА, НО ОТНОВО В КАН

идва Ларс фон Триер. Организаторите все пак решиха да допуснат датския режисьор в Официалната селекция, след като беше обявен за персона нон грата през 2011, защото каза „разбирам Хитлер“. Новият му филм „Къщата, която Джак построи” с Мат Дилън и Ума Търман е история за сериен убиец. Може само да си представим каква...

СПЕЦИАЛНИ ПРОЖЕКЦИИ

В тази категория е добавен анимационния филм „Още един ден от живота” на Раул де ла Фуенте и Дамиан Ненау, а особено интригуващи са „Папа Франциск - човек на думата“ на Вим Вендерс и „Големият мистичен цирк“ на бразилската кинолегенда Карлос Диегес.

В ПОЛУНОЩНИТЕ ПРОЖЕКЦИИ

се открояват 2 филма - документалният „Уитни“ (реж. Кевин Макдоналд) за живота на певицата Уитни Хюстън и „Фаренхайт 451“ - втора адаптация, след Трюфо, на романа на Рей Бредбъри (реж. Рамин Бахрани)

ФИЛМЪТ ЗА ЗАКРИВАНЕТО

е вторият скандален сюжет, с който стартира Кан. Първият е „цупенето“ и бойкота на хората от Нетфликс, които бяха отрязани от конкурса и смятат това за „липса на уважение“. За да разберем, че работата е сериозна, ето цифри - само във Франция абонатите на платформата са към 3 500 000 като нарастват френетично с по 100 000 на месец. Вторият скандал, който тлее заплашително, е ситуацията с Тери Гилиам и неговия прокълнат филм „Човекът, който уби Дон Кихот“. Филмът е избран за закриването, но още не се знае дали ще бъде показан. Това зависи от заключението на съда – в момента текат дела за авторски права между режисьора и португалския му продуцент Пауло Бранко, описван като „малко демиург, малко бандит, винаги прикрит хитрец“, но който прави филмите, които никой не иска прави. В своята история Кан винаги е бил на страната на творците и защитава автора срещу продуцента и разпространителя, каквото и да се случи. Ще поживеем, ще видим дали Тери Гилиам ще изкачи митичните 24 стъпала.

Фестивалът започва в нестабилно и трескаво време - стачки във Франция, криза в кинонравите (аферата Уайнстийн), внимание към паритета на жените във всичко, нуждата от елегантност (забрана на селфитата), липсата на елегантност (изхвърлянето на бившия президент на фестивала Жил Жакоб от административния съвет), подозрения в отклоняване на данъци за някои от спонсорите, промяната на календара на прожекциите (пресата гледа едновременно с публиката и авторите, за да не влияе предварително на общественото мнение.)

Но на фестивал, като на фестивал.

Хит в социалните мрежи - Волен Сидеров и Гери-Никол

http://www.struma.com/lyubopitno/hit-v-socialnite-mreji-volen-siderov-i-geri-nikol_133984/

Съвместно изпълнение на лидера на „Атака” Волен Сидеров и поп-звездата Гери-Никол стана хит в социалните мрежи.Във видеото, заснето на частно парти и публикувано във „Фейсбук”, Сидеров, който е и председател на парламентарната група на Обединени патриоти, свири на барабани, докато Гери-Никол изпълнява кавър на песента „Sweet Child Of Mine” на „Guns N` Roses”.

В началото на съвместното им изпълнение диджеят подгрява публиката с възглас:...

Продължава

Гришо излиза за пети пореден успех в Мадрид

https://frognews.bg/novini/grisho-izliza-peti-poreden-uspeh-madrid.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров започва тази вечер участието си на Мастърса в Мадрид. Той стартира директно от втория кръг, а негов съперник е канадецът Милош Раониш.

Пет робота засенчиха и замениха служителите в швейцарска банка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851136

Пет робота засенчиха и замениха служителите в швейцарска банкаШвейцарската банка "Санкт Галер Кантоналбанк" (SGKB) замени седмина служители с пет робота и ръководството е много доволно от резултатите, съобщи в. "Дейли мейл". Роботите изпълняват същите задължения като хората, но могат да работят по двайсет часа дневно, седем дни в седмицата без почивка. Затова общо са по-ефективни.

Проверката на сделката за "ЧЕЗ" е на финалната права

http://www.cross.bg/proverkata-na-sdelkata-za-chez-e-na-finalnata-prava-1574265.html

/КРОСС/  Депутатите от временната комисия, ще разгледат окончателния доклад, който трябва да сложи точка в спора - има ли злоупотреби и нередности около продажбата на най-голямото енергодружество у нас. Мандатът на народните представители, които разглеждат казуса изтича на 10 май. Финалният вариант на доклада, трябва да представи информация от енергийното министерство, прокуратурата и службите за сигурност.

"Ведомости": Кому са нужни реформите на четвъртия мандат на Путин?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851138

"Ведомости": Кому са нужни реформите на четвъртия мандат на Путин?
Значителна част от обществото в Русия очаква не обещаните от президента обновление и пробив, а реставрация на късносъветския патернализъм, пише в редакционна статия в. "Ведомости", цитиран от БТА. Гръмките думи на положилия вчера президентска клетва Владимир Путин за бъдещ пробив и предстоящи реформи - ако, разбира се,

Организатор на експедицията на Боян Петров: И друг път не сме имали връзка с него по 7 дни

http://www.struma.com/lyubopitno/organizator-na-ekspediciyata-na-boyan-petrov-i-drug-put-ne_133983/

Очаква се включването на хеликопери от Китай в издирването, коментира Деян Петков

Деян Петков - един от организаторите на експедицията, при която в Хималаите изчезна Боян Петров, успокои, че и друг път не са има контакт с него в продължение на дни.

„Обичайно е, че Боян Петров си е оставил телефона в базовия лагер, защото е очаквал един ден след него по маршрута да тръгнат неговите колеги, които имат свой сателитен телефон. За да стопляш неща, докато вървиш, трябва да ги държиш до себе си. Предполагам, че е предпочел да пренася други неща", заяви Петков...

Продължава

Нов изгоден модел от Xiaomi

https://dnes.dir.bg/komunikatsii/nov-izgoden-model-ot-xiaomi

Xiaomi Redmi S2 ще е един от най-изгодните смартфони на 2018-та

В името на отца, сина и светата мода (СНИМКИ)

http://clubz.bg/67566-v_imeto_na_otca_sina_i_svetata_moda_snimki

„Мет“ галата, благотворителното събитие на отдела за Изкуството на костюма в музея „Метрополитън“, се смята за най-важното в социалния календар на Ню Йорк, привличайки модни дизайнери и звезди от цял ​​свят. То е известно със скъпите си билети, ексклузивния списък с гости и екстравагантните облекла, които всяка година са по зададена от музея тема. Тази година тя беше „Небесни тела: мода и католическото въображение“, която показва как католицизмът е повлиял на модата в историята, отбелязва Би Би Си.

Амал и Джордж Клуни.

Знаменитостите се появиха на червения килим в понеделник вечерта с рокли, вдъхновени от католическите символи, не мина без тиари, кръстове, костюми от халки, напомнящи за ризниците от кръстоносните походи, а някои и с наднормени ангелски крила.

Модата и религията отдавна се преплитат и вдъхновяват една друга — каза кураторът Андрю Болтън в изявление на уебсайта на Музея. — Въпреки че тази връзка е сложна и понякога оспорвана, тя е създала някои от най-изобретателните и иновативни творения в историята на модата.

Домакини на галата, която се провежда всяка година в първия понеделник на май, бяха Риана, Амал Клуни, Донатела Версаче, Ана Уинтър и Стивън и Кристин Шварцман.

Предвид темата имаше много религиозно въображение, украшения за глава и кръстове. Риана носеше папска тиара и пелерина, проектирани от Маржиела. Кейти Пери носеше 6-футови ангелски крила. Карди Би се появи с украшение за глава във форма на ореол и сребриста рокля, покрити със скъпоценности.

 

 

Риана се появи на бала с папска тиара.
Мадона и дизайнерът на костюма ѝ Жан-Пол Готие. 
Отново Мадона, този път с Ники Минай.
Дизанейрът Джеръми Скот и хип-хоп певицата Карди Би.

 

И още блясък на границата с кича - Алесандро Мишел, Лана дел Рей и Джаред Лето.
Закъде без Ким Кардашиян...
Златни отблясъци и от роклята на Емили Ратайковски.

 

Наоми Уотс.
Скарлет Йохансон - доста умерена в избора на тоалета си.
Майкъл Блумбърг заедно с Даян Тейлър.

 

Стела Маккартни, Майли Сайръс и Салма Хаейк.

"Площад Славейков"

България на “Евровизия” 2018 тази вечер

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xzwQCHVYhMU/

equinoxВ Лисабон днес се открива песенният конкурс Евровизия. Изпълнителите от 43 държави преминават официално по син килим, заради темата на конкурса тази година – океанът и неговото богатство. Тази вечер групата “Equinox” ще представи България по време на първия полуфинал на “Евровизия” 2018. Групата, в която участват Жана Бергендорф, Владимир Михайлов, Георги Симеонов-JJ, Джони Манюел и Трей Кембъл ще излязат под номер 10 на престижната музикална сцена. БНТ 1 и БНТ Свят ще излъчи на живо телевизионното шоу от 22:00 часа. За да подкрепят българския участник, сънародниците ни зад граница трябва да гледат телевизията в страната, в която живеят и да следват посочените инструкции и телефонни номера, за да гласуват.

Веселин Марешки: Националният ни интерес не е купуването на 8 самолета

http://www.struma.com/bulgariya/veselin-mareshki-nacionalniyat-ni-interes-ne-e-kupuvaneto-na-8_133982/

Ако 4-5 милиарда бъдат гласувани за въоръжаване, ще застанем начело на големи протестни действия и ще искаме оставката на военния министър, закани се лидерът на „Воля”

Българският национален интерес не е купуването на 8 самолета, които утре няма кого да пазят, защото България се стопява, а за политики за младите българи. Така лидерът на партия „Воля” и зам.-председател на парламента Веселин Марешки обясни идеята си за референдум за излизане от НАТО.

Според него трябват политики, за да запазим българите у нас и да се опитаме да върнем тези, които са избягали.

„След 14-годишно членство в НАТО, според думите и на президента,...

Продължава

Йоханис: Наложителна е оставката на Дънчила, за да освободи място за отговорни хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851131

Йоханис: Наложителна е оставката на Дънчила, за да освободи място за отговорни хораС данните за изпълнението на бюджета за първото тримесечие пред себе си президентът Клаус Йоханис отново поиска оставката на премиера Виорика Дънчила, като заяви, че в момента управляващата Социалдемократическа партия (СДП) "залага бъдещето на страната" чрез едно неефективно управление, съобщава в. "Гъндул".

Латвийска банка съди ЕЦБ за фалита си

http://www.mediapool.bg/latviyska-banka-sadi-etsb-za-falita-si-news278802.html

Латвийската банка "Ей Би Ел Ви" (ABLV) обяви, че е внесла жалба срещу Европейската централна банка (ЕЦБ) в Европейския съд. Причината е обвиненията на ЕЦБ срещу латвийската банка за пране на пари, което е довело до фалита й, съобщи агенция "Ройтерс". Това е най-новото предизвикателство, пред което е изправен надзорниятевропейски банков орган по отношение на работата му в подобни случаи, за която той е широко критикуван. По-рано тази година САЩ обвиниха третата по големина банка в Латвия – "Ей Би Ел Ви" за пране на пари и за нарушаване на санкциите спрямо Северна Корея, което в последствие доведе до нейното затваряне и до предизвикване на най-сериозната финансова криза в балтийската държава през последното десетилетие. Скандалът постави двумилионното население на Латвия в пресата между Русия и Съединените щати и засили дебатите относно контрола върху изпирането на пари в Европа. Последвалият отказ на ЕЦБ да окаже помощ на латвийската търговска банка пък доведе до критики от страна на европейските законодатели относно неспособността на Европейската централна банка да осъществява своите надзорни функции в периферията на единния валутен блок. ЕЦБ отказа да коментира информацията, че е даденана съд от латвийската банкаи се опитвада омаловажи нейната роля във фалита й. "Ей Би Ел Ви" е собственост на двама богати латвийски банкери - Ернест Бернис и Олег Филс.

Латвийска банка съди ЕЦБ за фалита й

http://www.mediapool.bg/latviyska-banka-sadi-etsb-za-falita-y-news278802.html

Латвийската банка "Ей Би Ел Ви" (ABLV) обяви, че е внесла жалба срещу Европейската централна банка (ЕЦБ) в Европейския съд. Причината е обвиненията на ЕЦБ срещу латвийската банка за пране на пари, което е довело до фалита й, съобщи агенция "Ройтерс". Това е най-новото предизвикателство, пред което е изправен надзорниятевропейски банков орган по отношение на работата му в подобни случаи, за която той е широко критикуван. По-рано тази година САЩ обвиниха третата по големина банка в Латвия – "Ей Би Ел Ви" за пране на пари и за нарушаване на санкциите спрямо Северна Корея, което в последствие доведе до нейното затваряне и до предизвикване на най-сериозната финансова криза в балтийската държава през последното десетилетие. Скандалът постави двумилионното население на Латвия в пресата между Русия и Съединените щати и засили дебатите относно контрола върху изпирането на пари в Европа. Последвалият отказ на ЕЦБ да окаже помощ на латвийската търговска банка пък доведе до критики от страна на европейските законодатели относно неспособността на Европейската централна банка да осъществява своите надзорни функции в периферията на единния валутен блок. ЕЦБ отказа да коментира информацията, че е даденана съд от латвийската банкаи се опитвада омаловажи нейната роля във фалита й. "Ей Би Ел Ви" е собственост на двама богати латвийски банкери - Ернест Бернис и Олег Филс.

Сидеров се ядоса на партньорите си, че се срещат с Нинова

https://offnews.bg//politika/siderov-se-iadosa-na-partniorite-si-che-se-sreshtat-s-ninova-680125.html

Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров публикува във фейсбук гневен коментар за предстоящите срещи на партньорите си в коалицията "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов и Валери Симеонов с лидера на БСП Корнелия Нинова. 

От него се разбира и че Сидеров е отменил утрешното заседание на парламентарната група на националистите.

Ето и цялата публикация на лидера на Атака:

Във връзка с информацията, че коалиционните ми партньори от ВМРО и НФСБ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов ще се срещат с председателката на БСП Корнелия Нинова, която е политически опонент на управляващата коалиция, заявявам следното:

Като председател на ПГ на ОП и създател на коалицията Обединени патриоти не съм упълномощавал въпросните лица да преговарят, с която и да е партия извън управляващата коалиция.

Всякакви такива действия вредят на вече установените споразумения за управление на България между АТАКА, ВМРО, НФСБ и ГЕРБ. Те са извън решенията на коалиционния съвет на ОП, затова трябва да се смятат за нелигитимни.

В тази връзка отменям заседанието на ПГ на ОП във вторник. И очаквам изясняване на позициите на НФСБ и ВМРО по отношение на коалиционната политика.

Превозвачи на протест заради... гарантирана почивка и повече пари

http://clubz.bg/67565-prevozvachi_na_protest_zaradi_garantirana_pochivka_i_poveche_pari

Правителството подкрепя протеста на българските превозвачи, които възроптаха срещу европейски промени, които им гарантират почивка и по-добро заплащане. Пред журналисти днес транспортният министър Ивайло Московски декларира подкрепата на кабинета към планирания на 16-17 май протест.

Превозвачите ще изкарат камиони и автобуси на мирно шествие пред НДК на 16 май, а на следващия ден - 17 май, ще паркират пред резиденцията в Бояна. Тези дни са определени за срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани в София.

Така е била позицията и до момента на ресор "Транспорт“. Тя не кореспондира с исканията, най-вече от страна на Франция, за Пакета за мобилност, обясни Московски.

Още миналата есен, при представяне на приоритетите в секторите "Транспорт" и "Телекомуникации" по време на българското председателство на Съвета на ЕС, зам.-министърът на транспорта Ангел Попов обяви, че България ще настоява международните превози да бъдат извадени от ограничителния пакет, включващ общо три седмици престой в Европа и връщането обратно в страната. 

Т. нар. Пакет за мобилност, който се обсъжда в момента в ЕС, предизвика протестите на българските фирми. Част от изискванията са шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на шофьор да се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините на камионите, а 45-часовата задължителна почивка на седмица да се изкарва в хотел, промени в правилата за шосейния каботаж, който на практика ще го премахне.

Българските превозвачи са гневни, че промените имат за цел единствено да изхвърлят от европейските превози компаниите от Източна Европа. Те ги определят като "протекционизъм", за да бъдат изхвърлени от пазара българските, полските, унгарските и румънските камиони.

Всеки четвърти камион в Европа е полски. Българските шофьори в Европа са над 40 000, а шофьорите у нас са близо 70 000. Страни като Франция, Германия, Австрия и Италия подкрепят промените. 

Йордан Арабаджиев: Транспортният бизнес ще бъде унищожен с новите правила на ЕК

https://frognews.bg/novini/iordan-arabadjiev-transportniiat-biznes-shte-bade-unishtojen-novite-pravila.html

„Българският транспортен бизнес ще бъде унищожен, това ще бъде удар за икономиката”, заяви в предаването ”Тази сутрин” изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи.

Иначе шибаняците ще унищожат планетата

http://pogled.info/svetoven/inache-shibanyatsite-shte-unishtozhat-planetata.94356

/Поглед.инфо/ Би било чудесно, ако любовта в тази зала успее да прекоси стени и граници - например, национални, религиозни, на определени политически вярвания. Тази любов трябва да се разпространява из крехката ни планета, иначе шибаняците ще я унищожат.

Започва ремонт на част от АМ "Тракия", ограничават движението

http://www.struma.com/bulgariya/zapochva-remont-na-chast-ot-am-trakiya-ogranichavat-dvijenieto_133981/

Максималната скорост в участъка ще е 70 км в час

От утре движението по част от автомагистрала Тракия между Пловдив и Чирпан ще бъде ограничено. Причината е ремонт в участъка от 133-я до 155 километър, който е строен преди повече от 20 години и е в изключително лошо състояние, съобщи БНТ.

Движението в посока Бургас ще се пренасочи към пътен възел Пловдив - Изток, по стария път 1-8, ще стига до село Поповци и от там ще се качва на второкласния път номер 66. И на пътен възел Плодовитово, тежкотоварните камиони обратно ще слизат на...

Продължава

Медицинските сестри готвят национален протест

http://www.moreto.net/novini.php?n=373839

Медицинските сестри у нас стягат национален протест навръх професионалния си празник на 12 май. Недостигът на кадри и ниското заплащане са част от водещите причини за недоволството им. За последните 20 години над 30 000 сестри са избрали или да работят в чужбина, или са сменили професията си.

Йордан Арабаджиев: Българският транспортен бизнес ще бъде унищожен с новите изисквания

http://www.struma.com/bulgariya/iordan-arabadjiev-bulgarskiyat-transporten-biznes-shte-bude-unishtojen-s-novite_133980/

Причината на недоволството в бранша е новият пакет за мобилност, който ЕК внесе в Европарламента и предстои да бъде гласуван от евродепутатите

„Българският транспортен бизнес ще бъде унищожен, това ще бъде удар за икономиката”, смята изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи.

Причината на недоволството в бранша е новият пакет за мобилност, който Европейската комисия внесе в Европарламента и предстои да бъде гласуван от евродепутатите. Според тях новите промени са вкарани в контекст за защита на правата на шофьорите, но всъщност целта е да бъдат елиминирани от пазара българските, полските,...

Продължава

Слави Нестеров: Боян Петров е един от най-опитните алпинисти в света

http://www.struma.com/bulgariya/slavi-nesterov-boyan-petrov-e-edin-ot-nai-opitnite-alpinisti-v_133979/

Въпреки това той признава за притеснително, че палатката и чувалът на Петров са открити празни, но не бърза да прави прибързани заключения

„Боян Петров е предпазлив, той е един от най-опитните алпинисти в света. Едва ли в лошо време е тръгнал да изкачва Шиша Пангма”, смята алпинистът Слави Нестеров. Той е бил на експедиция до Гашербрум с Петров.

Очаква се днес да бъде подновено издирването на Боян Петров, ако времето го позволява.

„С Боян се чухме за последно на 28 април. Той беше в отлично здраве и кондиция”, пояснява Нестеров. По думите му въпреки отлична прогноза за времето е възможно...

Продължава

Цените на петрола се понижават

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-понижават_l.a_i.761411_at.1.html

В понеделник петролът поскъпна поради опасенията за излизането на САЩ от споразумението за ядрената програма на Иран. В рамките на търговията на 7...

Рекорден брой медали за България от eвропейското по таекуондо ITF

https://www.24chasa.bg/sport/article/6851133

Рекорден брой медали за България от eвропейското по таекуондо ITFВнушителната делегация на България от 84 души се завърна от Талин, Естония където завърши европейското първенство за всички възрасти по таекуондо ITF. Равносметката за България е  37 медала - 11 златни, 7 сребърни и 19 бронзови. На първенството участваха 950 състезатели от 35 държави За първи път от години България успя да победи големия фаворит

Около 40-50 българи остават блокирани в Рим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851132

Около 40-50 българи остават блокирани в Рим Над половината от хората, които трябваше вчера да излетят от Рим за София, остават блокирани в града. Около 40-50 човека ще изчакат до събота, когато ще летят с друг полет на същата компания към България, информира Би Ти Ви.  По думите на Огнян Манолов, който е трябвало да бъде на полета за София, много от хората са си купили скъпи билети до

Марешки плаши с протести заради купуването на самолети

https://dnes.dir.bg/politika/mareshki-natsionalniyat-ni-interes-ne-e-kupuvaneto-na-8-samoleta

Ако 4-5 милиарда бъдат гласувани за въоръжаване, ще има масови протести и ще искаме оставката на военния министър, каза лидерът на "Воля"

Едно от любимите кътчета на звездите, което Гришо нарича "у дома"

https://dnes.dir.bg/zvezdi/edno-ot-lyubimite-katcheta-na-zvezdite-koeto-grisho-naricha-u-doma

Тренировките и старта на Формула 1 в Монако блокират най-малката държава в Европа след Ватикана в посления уикенд на май

Германската полиция иска да може да връща нелегалните мигранти още на границата

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/08/3175079_germanskata_policiia_iska_da_moje_da_vrushta/?ref=rss


Германската полиция трябва да има правото да връща още на границата мигранти, които нямат разрешително за влизане в страната, заяви ръководителят на германския полицейски профсъюз Ернст Валтер на фона на дебата за мигрантската политика на страната, предаде ДПА, цитирана от БТА.<br /><br />Според плановете, представени от министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер през април, Германия създава пет специализирани мигрантски центъра, където ще бъдат приемани търсещите убежище, докато...

Европейските сили няма да излизат от сделката с Иран

http://www.struma.com/bulgariya/evropeiskite-sili-nyama-da-izlizat-ot-sdelkata-s-iran_133978/

Утре Доналд Тръмп ще обяви какви ще са действията на САЩ по отношение на споразумението

Франция, Великобритания и Германия ще продължат да спазват споразумението за ядрената програма на Иран, въпреки намерението на Съединените щати да се оттеглят. Това заявиха външните министри на трите европейски държави.

Американският президент Доналд Тръмп заплаши, че може да изтегли страната си от международния договор. Според Европейския съюз, това би било грешка.

Очаква се утре Тръмп да оповести своето решение.

„Заедно с нашите германски и британски парнтьори...

Продължава

Руски хеликоптер катастрофира в Сирия, загинаха и двамата пилоти

https://offnews.bg//sviat/ruski-helikopter-katastrofira-v-siria-zaginaha-i-dvamata-piloti-680123.html

Руски военен хеликоптер е катастрофирал в Сирия, а двамата летци са загинали, съобщи министерството на отбраната в Москва.

Инцидентът с машината Ка-52 станал по време на планов полет и не се дължи на вражески огън, твърдят властите.

Екипът за издирване и спасяване е транспортирал телата на пилотите до авиобазата.

Според източници от Москва, най-вероятната причина за инцидента е техническа повреда. При подобен инцидент, в началото на май загинаха двама руски пилоти на изтребител Су-30.

Главният прокурор на Ню Йорк подаде оставка заради обвинения в насилие

http://www.struma.com/bulgariya/glavniyat-prokuror-na-nyu-iork-podade-ostavka-zaradi-obvineniya-v_133977/

Оставката дойде след публикации в списание „Ню Йоркър”

Главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман подаде оставка, след като бе обвинен от четири жени във физическо насилие.

Оставката дойде след публикации в списание „Ню Йоркър”, в които жените твърдят, че са имали романтична връзка с прокурора. Те разказват, че той няколкократно ги е удрял и често бил пиян.

Според една от жените Шнайдерман я ударил през лицето, след като тя отказала на сексуалните му намеци. По думите ѝ пред „Ню Йоркър” Шнайдер...

Продължава

Марешки: Никой не е питал българите за влизането в НАТО

https://www.actualno.com/politics/mareshki-nikoj-ne-e-pital-bylgarite-za-vlizaneto-v-nato-news_673429.html

"Никой не е питал българите за влизането в НАТО. След 14-годишно членство в НАТО, според думите и на президента, и на военния министър, армията е в тотална разруха и в невъзможност да изпълнява своите функции. Ако това е наследството от нашето 14-годишно партньорство, не е ли време да преразгледаме това наше членство и да видим дали няма по-добри решения." Така лидерът на партия "Воля" и зам.-председател на парламента Веселин Марешки обясни идеята си за референдум за излизане

Пиано стълби ще озвучават Варна това лято

http://www.moreto.net/novini.php?n=373837

Стълби ще бъдат преобразени като огромно пиано в центъра на Морската столица този юни. Проектът е успешно реализиран в градове като Милано, Сан Франциско, Стокхолм, а това лято до тях ще се нареди и Варна. “Вдъхнови ме” или Inspire е проект иновативен за град Варна и страната, стартиран от Beehive.

40-50 българи остават блокирани в Рим

https://frognews.bg/novini/40-50-choveka-ostavat-blokirani-rim.html

Над половината от хората, които трябваше вчера да излетят от Рим за София, остават блокирани в града. Около 40-50 човека ще изчакат до събота, когато ще летят с друг полет на същата компания към България.

Експерт: Европредседателството ни може да преодолее затвореността на балканските детски литератури

https://www.24chasa.bg/region/article/6851121

Експерт: Европредседателството ни може да преодолее затвореността на балканските детски литературиЧрез българското европредседателство може да се преодолее затвореността на балканските детски литератури. Това каза в интервю за БТА директорът на Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" в Сливен Росица Петрова. От днес в Сливен започва Двадесетия Национален фестивал на детската книга под почетния патронаж на председателя на Народното събрание

Леките коли и камиони на Volvo ще си общуват на пътя

https://www.actualno.com/cars/lekite-koli-i-kamioni-na-volvo-shte-si-obshtuvat-na-pytja-news_673427.html

Функционалността на автомобилите на Volvo и камионите на същата марка ще бъде повишена значително благодарение на нова система, която ще им позволи да си общуват на пътя. Проектът е на китайската компания Geely, която е собственик на Volvo Cars (производителя на леки коли) и е основен акционер в шведската фирма AB Volvo (производител на камиони). Сега двата производителя започват обединяване на своите информационни масиви, което ще позволи на превозните средства да обменят данни в реално време.

ЮЗУ студенти: Преподавателката Силвия Петрова се държи като цербер, пише двойки поголовно

http://regiona.bg/%d1%8e%d0%b7%d1%83-%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b2%d0%b8/

Културоложката Силвия Петрова се оказа страшилището за студентите от Факултета по изкуствата в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Според повечето студенти, преподавателката, която пътува всеки ден от София, се държи високомерно с тях и пише двойки поголовно.

Ето какво се оплакват студентите по специалност „Култура и Медии“:

„Преподавателката Силвия Петрова се държи като цербер с нас. Всички треперим от страх със седмици, когато наближава датата на поредния изпит. Изпит, за когото не получаваме нужната подготовка и така слабата оценка ни е гарантирана.Силвия Петрова пише двойки наред, без да се замисля много.Тя е млад човек,а не ни разбира и се държи високомерно с нас.

Всеки ден се молим да е в добро настроение, за да получим знанията, за които сме си платили предварително.Ще ни стигнат ли 24 часа, за да се подготвим навреме!? А тя не ни подготвя добре а в същото време има високи претенции.

Чудим се как да отвърнем на нейното неуважение? – Да премълчим и този път, да се защитим или да не присъстваме на лекциите и, за да премълчим, трябва да преглътнем собствените си принципи. За да се защитим се излагаме на опасността да достигнем до провокативен скандал, който може да завърши пагубно единствено за нас. А ако не присъстваме на лекциите и трябва да се лишим от знанията, от които се нуждаем и си плащаме!“

Според студентите,преподавателката Силвя Петрова трябва да си вземе поука и да се държи нормално и човешки с тях.

 

Материалът ЮЗУ студенти: Преподавателката Силвия Петрова се държи като цербер, пише двойки поголовно е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Двама души загинаха при сблъсък на влакове в Германия

http://www.struma.com/bulgariya/dvama-dushi-zaginaha-pri-sblusuk-na-vlakove-v-germaniya_133976/

Причините все още не са ясни

Двама души загинаха, след като товарен и пътнически влак се сблъскаха в Германия. Жертвите са машинистът на пътническия влак и една пътничка.

Инцидентът е станал в 21:20 ч. местно време снощи близо до гарата в град Айхах в провинция Бавария. Ранени са 14 души, като трима са в сериозно състояние.

Катастрофата е станала на линията между Инголщад и Аугсбург в участък, в който е имало един коловоз.

Машинистът на товарния влак е невредим.

Причините за сблъсъка все...

Продължава

Скопски вестник: Трябва заплата от 500 евро за живот в Македония, а изкарвате само 250

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851122

Скопски вестник: Трябва заплата от 500 евро за живот в Македония, а изкарвате само 250За да изкара месеца на едно четиричленно семейство в Македония са му необходими поне 32 418 денара /около 500 евро/, пише вестник "Вечер", позовавайки се на последните изчисления на синдикатите за потребителската кошница. Най-много пари или 13 408 денара са били необходими през март за храна и напитки,

Над 50 000 руснаци се бият в Донбас срещу украинската армия

http://clubz.bg/67564-nad_50_000_rusnaci_se_biqt_v_donbas_sreshtu_ukrainskata_armiq

СВЯТ петро порошенко бгнес

Поне 50% от бойците, които се бият в Донбас срещу украинската армия, са граждани на Русия. Това заяви в интервю за американския тв канал CBS News президентът на Украйна Петро Порошенко. 

Конфликтът в населената с етнически руснаци Източна Украйна избухна през април 2014 г., броени месеци след като Русия анексира Кримския полуостров от Украйна. В Източна Украйна бяха едностранно обявени две сепаратистки републики - Донецката и Луганската народна република. Заради Крим и конфликта в Източна Украйна международната общност наложи санкции на Русия.

"Потвърдени са данните, че в различни периоди техният брой е бил от 10 000 до 2500 - редовна руска войка в окупираната територия", е казал Порошенко, цитиран от пресслужбата си. Освен това има почти 50 000 бойци от т.нар. руски доброволци, набрани през руската мобилизационна система и изпратени в Източна Украйна. Те твърдят, че не са войници от редовната руска армия. Но те са руснаци по националност и използват руски оръжия и боеприпаси, казва украинският президент.

Русия се опитва да дестабилизира ситуацията в Украйна и да дискредитира постиженията на Майдана, убеден е Порошенко. Много хора смятат, че Украйна води студена война, но в действителност тази война е гореща, а цивилни граждани и украински войници умират всеки ден, каза Порошенко. В тази ситуация Украйна се нуждае от помощ от международни мироопазващи сили, каза държавният глава.

Москва отрича участието на руски войски в конфликта в източната част на Украйна. В същото време руският президент Владимир Путин на конференция през декември 2015 г. съобщи, че руснаците присъстват в конфликтната зона.

"Никога не сме казвали, че там няма хора, които да се занимават с решаването на определени проблеми, включително и във военната сфера. Но това не означава, че там има редовни войски", заяви Путин, който вчера официално встъпи в четвъртия си президентски мандат.

Собственици продават земи, за да посрещнат неотложни разходи

http://www.cross.bg/zemya-agrion-pritezhatelite-1574264.html

/КРОСС/Необходимостта от свежи пари за посрещане на непредвидени плащания или придобиване на друг имот са сред най-честите причини собствениците на земеделска земя да се решат да продадат имотите си. Това става ясно от проучване на нагласите на притежателите на поземлени активи, поръчано от „Агрион". Продавачите се решават на сделка, също така за организиране на абитуриентски бал или сватба, за издръжка на студент или предстоящо заминаване в чужбина. Според участниците в допитването, водещи фактори при избора на купувач са сигурността на сделката и бързото й реализиране. Собствениците на земя, които искат да продадат имота си, предпочитат документацията по сделката да бъде подготвена от отсрещната страна. В повечето случаи притежателите избягват да се доверяват на случайни купувачи и търсят сделка с компания, която е доказала във времето, че е добър стопанин и партньор. Анализът на компанията за управление на земеделски активи показва още, че делът на собствениците на земя, които посещават офис на „Агрион" се е увеличил двойно. Дружеството е най-разпознаваемият за частните собственици бранд и най-популярната компания сред потенциалните продавачи. Освен за консултации и проучването на възможности за финансиране, все повече хора земеделската компания в опит да сключат сделка

Портативен 3D принтер възстановява кожа

https://dnes.dir.bg/nauka/portativen-3d-printer-vazstanovyava-kozha

ежи по-малко от килограм и нанася слоеве от „биологични мастила“

Шерпи търсят Боян Петров под Шиша Пангма

http://www.barometar.net/90911/

Рано сутринта българско време трима шерпи са тръгнали да търсят алпиниста Боян Петров, който от 3 май е в неизвестност в подножието на осемхилядника Шиша Пангма (8013 м). Очаква се до края на деня да има информация дали са намерили Петров или следи от него. Това съобщи в интервю за Би Ти Ви съпругата му […]

Продължава евакуацията на Хаваите заради изригващия Килауеа

http://www.struma.com/bulgariya/produljava-evakuaciyata-na-havaite-zaradi-izrigvashtiya-kilauea_133975/

До момента около 1700 души са били евакуирани, като зоната на изригването продължава да се увеличава

Продължава евакуацията на местните жители на големия остров на Хаваите заради изригването на вулкана Килауеа, което продължава и днес.

До момента около 1700 души са били евакуирани, като зоната около изригването продължава да се увеличава. Лавата е унищожила 31 къщи и много пътища.

На острова живеят около 200 хил. души.

Друг проблем е непрестанно изригване на отровни газове, които са опасни за хората.

На острова се е отворила нова пукнатина, от която излиза...

Продължава

Министър Нанков ще посети Кърджали днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851120

Министър Нанков ще посети Кърджали днесМинистърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще посети днес област Кърджали, съобщава пресцентърът на министерството. От 10.00 часа той ще е в Ардино. В 12.00 часа в град Кърджали министър Нанков ще даде пресконференция в Областната администрация. Очаква се около 14.15 часа да е в Момчилград.

Тръмп ядоса Франция, като свърза атентатите в Париж със законите за притежание на оръжия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/08/3175075_trump_iadosa_franciia_kato_svurza_atentatite_v_parij/?ref=rss


Френското външно министерство порица намека на президента на САЩ Доналд Тръмп, че по-меки закони за притежанието на огнестрелно оръжие са можели да доведат до различен резултат при атентатите, извършени през 2015 г. в Париж, предадоха "Ройтерс" и "Франс прес", цитирани от БТА.<br /><br />"Франция изразява твърдото си неодобрение към коментарите на президента Тръмп за нападенията, извършени на 13 ноември 2015 г. в Париж, и иска да се зачита паметта на...

Николай Ненчев: Парадът беше ретро

https://www.actualno.com/politics/nikolaj-nenchev-paradyt-beshe-retro-news_673426.html

"Парадът на военните за 6 май изглеждаше малко, като ретропарад поради липсата на модернизация. Надявам се в близките години вече да покажем нова, съвременна техника, която да отговори на очакванията на българските военнослужещи." Това заяви бившият министър на отбраната Николай Ненчев в интервю за bTV. "Мислех си, че много по-трудно е да осигуриш парите, отколкото да ги похарчиш. Сега започвам да се съмнявам. Пари са осигурени, но не се харчат, което ме кара да си мисля, че може

Започва 71-ото издание на международния кинофестивал в Кан

http://www.cross.bg/kinofestival-oto-mezhdynarodniya-1574263.html

/КРОСС/ Открива се 71-ото издание на международния кинофестивал в Кан, който ще продължи до 19 май. На фона на скандалите, разтърсили света на киното, и довело до създаването на движения като "Аз също", организаторите на фестивала са разкрили гореща линия. Тя е насочена към жертвите на сексуални посегателства. Тази година председател на журито е актрисата Кейт Бланшет.

Вижте къде ще спира водата в София

https://frognews.bg/novini/vijte-kade-shte-spira-vodata-sofiia-2018-05-08.html

На 09 май 2018 г. (сряда), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Царево село“ жк. „Белите брези“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Масов бой между българи в Гърция

http://nakratko.bg/category/25/159111/


Масов бой между българи на гръцкия полуостров Пелопонес. Масовата свада започнала в петък, 4 май, около 20 часа.

КЕВР събира на среща в София мрежата на водните регулатори

http://econ.bg/Новини/КЕВР-събира-на-среща-в-София-мрежата-на-водните-регулатори-_l.a_i.761410_at.1.html

Водните регулатори на двадесет и пет държави се събират се събират на среща в София, на която ще се обсъждат достъпността на тарифите за вода,...

Как се търгуват американските и европейските индекси?

https://www.investor.bg/novini/130/a/kak-se-tyrguvat-amerikanskite-i-evropeiskite-indeksi-260666/

Краткосрочните и средносрочните стратегии са за предпочитане от дългосрочните, твърдят от Admiral Markets

Мистерия! Бременна жена изчезна, приятелят и намерен обесен!

http://regiona.bg/%d0%bc%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b1%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d0%b0-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d1%87%d0%b5%d0%b7%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82/

Гръцките власти издирват 37-годишната Десислава Илиева, която живее в град Ретимно на остров Крит, съобщава „Български новини“. Акция за издирването й поде и „Сдружение на българите на остров Крит“, потвърди неговия председател Петър Анастасов. Десислава, която е родом от Бяла Слатина е изчезнала от сряда и семейството й няма връзка с нея. Според информация, бълкарката е имала еротична връзка с гръцки гражданин и е била бременна в 4-ти месец. Предполагаемият приятел на българката, 45-годишен мъж е намерен обесен в село Кераме, община Агиос Василиос в южната част на Ретимно, съобщиха вчера от полицията. Дали изчезването на бременната българка и обесването на гърка имат връзка, разследват гръцките власти.

Според информация на близки, гъркът е бил заплашил българката да премахне детето, но тя е била категорично, че ще го задържи. Последно е имала среща с него в селото му, след което следите й се губят. От вчера майката и брат й на изчезналата българка, които живеят в България, са пристигнали на остров Крит притеснени, че от сряда нямат връзка с Десислава. Приятелки на Десислава, живеещи на острова са разпитани вече от полицията. Една от тях твърди, че е разговаряла с гърка ден преди да се обеси, като е издирвала Десислава.

Той е отговорил, че същата е заминала при нейни близки в чужбина. Според близките на Десислава обаче, те нямат роднини в чужбина. „Българската общност на остров Крит е притеснена за зачестилите случаи на „удавили“ се българки, безследно „изчезнали“ и липсата на всякаква информация по тези казуси. Особено притеснителен е факта също, че при престъпления извършени от българки се дава голяма гласност, а за престъпления извършени срещу българи има тотално затъмнение и липса на информация. Надяваме се Десислава да бъде намерена жива и ние българите на острова сме готови да съдействаме“, заяви председателя на „Сдружение на българите на остров Крит“, Петър Анастасов.

 

Материалът Мистерия! Бременна жена изчезна, приятелят и намерен обесен! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Дете се върна към живота, преди да вземат органите му за трансплантация

https://offnews.bg//sviat/dete-se-varna-kam-zhivota-predi-da-vzemat-organite-mu-za-transplantat-680120.html

13-годишно дете се върна към живота, след като родителите му подписаха документи, с които даряват органите му. Случаят от Алабама обиколи новинарските емисии днес.

Трентън Маккинли получил тежка мозъчна травма през март, когато ремарке се обърнало и паднало върху главата му, пише Би Би Си.

Лекарите казали на родителите, че момчето няма да се върне към живота и че органите му са подходящи за пет деца, които се нуждаят от трансплантация. Ден преди животоподдържащата техника да бъде изключена, Трентън се върнал в съзнание.

Тийнейджърът получил седем фрактури на черепа при инцидента в град Мобил, Алабама. Претърпял няколко мозъчни операции, страдал от бъбречна недостатъчност и от сърдечна недостатъчност, разказва майка му Дженифър Райндъл.

Трентън умрял операционната маса и след 15-ата минута лекарите ѝ казали, че той "никога повече няма да бъде нормален".

Майката се съгласила да дари органите на сина си, когато разбрала, че те могат да спасят други деца.

На следващия ден трябвало да се извърши последният мозъчен тест, за да се обяви часът на смъртта. Но момчето се върнало към живот. Тестът бил отменен.

Сега Трентън бавно се възстановява. Той може да говори и да ходи, чете и дори решава задачи по математика.

Майка определя случилото се като "чудо".

Момчето не помни инцидента. Но казва, че докато е бил в безсъзнание, всъщност е бил в рая.

"Намирах се на открито, в поле и вървях направо", описва 13-годишното момче. "Няма друго обяснение, това е Бог", допълва то.

Семейството е открило фонд във Фейсбук за набиране на средства, с които да покрият медицинските разходи.

Около 40-50 българи остават блокирани в Рим

http://www.cross.bg/sofiya--letishteto-1574262.html

/КРОСС/ Над половината от хората, които трябваше вчера да излетят от Рим за София, остават блокирани в града. Около 40-50 човека ще изчакат до събота, когато ще летят с друг полет на същата компания към България,съобщава bTV. По думите на Огнян Манолов, който е трябвало да бъде на полета за София, много от хората са си купили скъпи билети до Букурещ или Скопие, за да могат да се приберат до България. Той уточни, че представители на посолството ни са отишли по-късно на летището, но общо взето не са могли да помогнат с много. Манолов каза също, че авиокомпанията урежда настаняването само през първата вечер, а след това всеки от пасажерите трябва да ходи до летището, за да се чекира.

Жана излиза днес на първия полуфинал на "Евровизия"

https://dnes.dir.bg/shou/zhana-izliza-dnes-na-parviya-polufinal-na-evroviziya

В португалската столица Лисабон днес ще се проведе първият полуфинал на певческия конкурс "Евровизия"

В Перу арестуваха двама българи с 380 килограма кокаин

http://nakratko.bg/category/25/159110/


Двама българи са задържани от властите в Перу с 380 килограма кокаин. Задържаните са 39-годишният Георги Николов и 41-годишният Асен Чехларов, съобщи Нова.

Чешкият премиер отрече в страната да е произвеждан и съхраняван "Новичок"

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/08/3175073_cheshkiiat_premier_otreche_v_stranata_da_e_proizvejdan/?ref=rss


Чешкият премиер Андрей Бабиш опроверга изказването на президента Милош Земан, че в Чехия е било произведено и изпробвано вещество от групата "Новичок", каквото бе използвано през март за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />"Чешката република никога не е произвеждала, разработвала или складирала вещество от групата "Новичок", написа в "Туитър" Бабиш,...

Блясък, крила и кръстове превзеха "Мет гала"

https://dnes.dir.bg/shou/blyasak-krila-i-krastove-prevzeha-met-gala

Звездите уважиха темата на тазгодишната "Мет гала" - "Райски тела: Модата и католическото въображение"

Уорън Бъфет: Bitcoin е отрова за плъхове на квадрат

http://www.moreto.net/novini.php?n=373824

Милиардерът Уорън Бъфет отново критикува остро криптовалутите. По време на годишната среща на акционерите на Berkshire Hathaway Бъфет определи Bitcoin като "отрова за плъхове на квадрат", съобщава CNBC. Според Бъфет еуфорията около криптовалутите ще свърши лошо.

Като ОФ: това ли е ролята на Патриотите?

https://offnews.bg//dw/kato-of-tova-li-e-roliata-na-patriotite-680121.html

Има прилика между „Обединените патриоти" и Отечествения фронт и тя не е само в предишното име на националистите („Патриотичен фронт“), а главно в отечественофронтовските теми, с които се занимават - изкореняването на негативни явления като хазарта и шума в дискотеките би паснало прекрасно на ОФ.

Също както възпитанието на младежта, която следва да създава здрави социалистически семейства и да ражда деца (за да изпълни демографската повеля на Георги Димитров да станем 10 милиона до края на века). Тук, разбира се, влизат още военното обучение, народните чевермета, стоенето мирно пред бронзови герои, събирането на пари за едни или други мероприятия, борбата срещу (в днешен вариант: „за“) тютюнопушенето.

По-малко политика, повече Отечествен фронт

Няма нищо лошо в подобни занимания (като изключим безотговорния лобизъм за връщането на дима). Работата е там, че те по определение имат „общонародна“ насоченост и не е съвсем ясно защо с тях се занимава политическа формация, а не например движение, неправителствена организация, православната църква. Младежта трябва да възпитаваме всички, не отделни партии, нали така? Против вдигането на шум от 2 до 4 трябва да е всеки възпитан човек, докато гласуването на държавния бюджет например по определение разделя хората според вижданията им за развитието на държавата.

Когато стане дума за конкретни политически позиции, националпопулистите са странно тихи, да не кажа консенсусни. Не се откроиха с особени позиции по въвеждането на еврото, новата структура на ЕС или пък многострадалната съдебна реформа. Затова пък запомнихме пламенната защита на турското робство в учебниците и още по-пламенната битка срещу Истанбулската конвенция. Вярно, че напоследък Волен Сидеров излезе извън жанра на морално-етичните теми, обявявайки Крим за руски, но това се оказа лично мнение и някак отново мина по линия на патриотичното възпитание на младежта. Най-странното е, че тази роля на младши партньор и сянка на ГЕРБ засега не води до спад на доверието. Очевидно хората имат нужда точно от това - по-малко политика, повече Отечествен фронт.

Поглед назад

А въпросният Отечествен фронт (ОФ) е страховита организация, която взима властта след преврата от 9 септември 1944 година. И която организира терора от кървавия Народен съд до лагерите и обратно. Постепенно и както се казваше тогава - „с решителната помощ на великия Съветски съюз“, комунистите овладяват и прочистват организацията. В началото на 1950-те години ОФ е окончателно деполитизиран, а обяснението гласи, че фашизмът вече бил победен и от предишната войнствена функция нямало нужда, понеже обществото било преминало към социална еднородност. От друга страна подобно образувание няма как да изчезне просто така - там работят много хора, някои от тях отговорни другари, от които оперативната власт се чуди как да се отърве. Освен това ОФ съдържа и патриотична символика, доколкото е самобитно явление, родено от Димитровските идеи за антифашистки народен фронт.

Така започва трескаво търсене на нова роля за изпразнената от съдържание форма, при което ОФ влиза в конкуренция с народните съвети - тоест, с местната власт, която също има за цел да мобилизира трудещите се в подкрепа на партийните решения, да възпитава младежта в патриотичен дух и да пази тишината. Налага се лично Червенков да влезе в ролята на арбитър, отсъждайки, че народните съвети щели да си служат със средствата на административната принуда, а ОФ - с убеждение, пропаганда и агитация.

Паралелът

Виждате паралела - мощна безалтернативна власт, която превръща по-малкия си партньор в културно-масовик. Ще кажете: ама не е ли по-добре крайно десните да се обиждат заради лешниците в шоколада, вместо например да блокират решения на ЕС? Да, така е и мен лично това ОФ-превъплъщение на националистите ме радва. Но не бива да забравяме, че то е част от системата на безалтернативната власт „Борисов“. Тази власт се крепи на едно консенсусно носене по течението без резки движения, каквито българското гражданство не обича. И понеже все пак трябва да има някакви емоции, малкият партньор подсигурява морално-етичната проблематика. Навремето имаше доброволни отряди на трудещите се, които обикаляха квартала да ловят хулигани - националистите вече го опитаха. Давам нова идея - другарския съд, където съкварталците осъждат мъжа, изневерил на жена си, и посредством порицание го карат да се върне в семейното огнище (за да върви демографската политика, разбира се).

Откакто бежанската вълна пресъхна, подобна деполитизация виждаме и в редица европейски крайнодесни формации. Основният смисъл на домогването им до властта е да накарат гражданите да свикнат с тях, да ги приемат за нормална част от политическия пейзаж, докато по-големият им (обикновено десен) партньор прокарва неолибералната си програма. Австрийската Партия на свободата освобождава сънародниците си от вината за миналото, докато г-н Курц либерализира, дерегулира и сваля данъците за богатите. Както се казва: разделение на труда. За едните - емоцията, за другите - политиката.

Иначе съм с две ръце за забрана на рекламите за хазарт. И много мразя някой да ми пуска силна музика.

Б. ред. - Коментарът на проф. Ивайло Дичев е публикуван от "Дойче веле".

Слънцето ще погълне Земята след 5 млрд. години

http://www.mediapool.bg/slantseto-shte-pogalne-zemyata-sled-5-mlrd-godini-news278801.html

Учени от Университета в Манчестър излязоха с нова научна теория за края на света. Според тях Слънцето ще погълне Земята след 5 милиарда години. По данни на британските астрофизици яркостта на Слънцето се увеличава с 10 процента на всеки 1 милиард години. Ако човечеството не намери нов дом в Космоса, хората ще станат жертва на колосален огнен апокалипсис, който ще изпепели планетата, смятат британските учени. Преди няколко години техни колеги от САЩ, Полша и Испания стигнаха до извода, че звездите, принадлежащи към семейството на "червените гиганти" "ядат" планети. Според учените, когато се увеличава температурата в ядрата на звездите, това довежда и до растеж на повърхността им, с което се унищожава стоящата най-близо до тях планета. "Подобна съдба ще сполети и някои планети от Слънчевата система. Това ще се случи след около 5 милиарда години, когато Слънцето се превърне в червен гигант и се разшири до земната орбита", коментира преди години Александър Волцан, професор в университета в Пенсилвания. След своето изгаряне Слънцето ще притегли към себе си и ще унищожи намиращите се до него планетни системи. Това ще е краят и на човечеството обяви Андрю Вандербург през 2015 г. Подробното описание на гибелта на планетата Земя, публикувано в списание "Нейчър" (Nature), е дело на екип учени от Харвард-Смитсонския астрофизичен център на САЩ. До стряскащите изводи астрофизикът Вандербург е достигнал след изследванията на звездата WD 1145+017 - бяло джудже, намиращо се на 570 светлинни години от Земята. Той и неговите колеги отдавна са различили в атмосферата на белите джуджета тежки елементи. По-късно те са разбрали и техния произход. Белите джуджета идват непосредствено от самата звезда, което означава, че те са били засмукани вътре от гравитацията, твърди експертът. Неговият екип е станал свидетел как бяло джудже "поглъща" разположена в неговата сфера планета и разхвърля всичко, което е останало от нея, из цялата галактика. Именно тези наблюдения са накарали специалистите да мислят, че след като се трансформира в червен гигант, Слънцето може да изпепели съседните планетни орбити. Тези, които са далеч от слънцето, ще успеят да се спасят, но в променен вид. Нептун и Плутон ще се превърнат в каменисти обекти в космоса. Но всеички по-близки до Слънцето планети ще изгорят. Според учените смъртта на Земята ще настъпи не по-рано от седем милиарда години.

Еврорегламентът за защита на личните данни има пряко действие и не налага законови промени

http://nakratko.bg/category/59/159109/


Европейския регламент за защита на личните данни, който трябва да се прилага у нас от 25 май, има пряко действие и неговите норми влизат автоматично в сила.

Времето следващите дни: Пролетна въртележка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vremeto-sledvashtite-dni-proletna-vyrtelezhka-2095502

Пролетната въртележка от слънце и дъжд продължава и през следващите дни до петък включително. Превалявания ще има най-вече в следобедните часове, преди полунощ, особено интензивни над Източна България, тъй като над Черно море има з

В Перу задържаха българи за трафик на рекордно количество наркотици

https://www.actualno.com/america/v-peru-zadyrjaha-bylgari-za-trafik-na-rekordno-kolichestvo-narkotici-news_673422.html

Четирима души – двама граждани на Перу и двама българи – са арестувани в град Писко в латиноамериканската държава за трафик на наркотици, съобщава местното електронно издание La Republica. Уточнява се, че четиримата са задържани с 320 килограма кокаин, скрит в хладилен камион. Операцията по залавянето им е проведена от Дирекцията за борба с наркотиците на един от плажовете в перуанския град. Съгласно разпространената информация, арестуваните са били разпределени в две прево

Ужас! Тяло на жена открито в река

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81-%d1%82%d1%8f%d0%bb%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%be-%d0%b2-%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%b0/

Tяло на жена е открито в района на река Чепинска, информира  Радио „Фокус“ – Пазарджик, цитирайки говорителят на ОДМВР – Пазарджик Мирослав Стоянов. Сигналът е подаден вчера. „На мястото е извършен оглед от екипи на полицията във Велинград и Пазарджик.

По първоначални данни трупът е престоял доста време, изложен на въздействието на водата и външната среда. Той е откаран за аутопсия в „Съдебна медицина“. Очакваме медиците да ни дадат по-подробна информация за причините за смъртта на жената и дали тя е била обект на насилие.

След аутопсията ще стане ясно и колко време е престоял трупът“, коментира Стоянов. Той каза също, че за случая е уведомена Районната прокуратура в Пазарджик, извършва се проверка на данните в системата на МВР за изчезнала преди време жена. „Работим за изясняване на самоличността й“, уточни Стоянов.

Материалът Ужас! Тяло на жена открито в река е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Задържаха двама българи в Перу, превозвали кокаин за 200 млн. долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851115

Задържаха двама българи в Перу, превозвали кокаин за 200 млн. долараДвама българи са арестувани за превоз на голямо количество наркотици в Перу, предава Нова телевизия. Според местни медии 39-годишният Георги Николов и 41-годишния Асен Чехларов били в едно от двете превозни средства - хладилен камион и лека кола, които превозвали над 380 килограма кокаин с висока чистота.

Резултати от играните срещи на ДЮШ през почивните дни

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/uBd38W46sy4/

Отбор Юноши младша възраст игра с връстниците си от отбора на Св. Никола на 05.05. /събота/ на стадион Поморие и победи с 3:1 след голове на Генчо Атанасов, Тодор Пенчев и Ивелин Петров.

Възпитаниците на треньора Венелин Тальоков от отбора на Футбол 9 загубиха с 2:7 от отбора на ОФК „Несебър“ в среща играна на с.к. „Каменица-Арена“ Бургас. Голмайстор за Поморие: Давид Абрашев -2 гола.

Футбол 7 победи със 7:1 отбора на „Бургас спорт“ на 5 май на с.к. „Звездичка“ Бургас. Голмайстори: Виктор Георгиев -4 гола; Борислав Пчеларов -2 и Денис Кьосеосман -1 гол.

ДПГ Футбол 7 игра в съботния ден с отбора на „Локомотив“ /Карнобат/ на с.к. „Каменица-Арена“ в гр. Бургас. Отборът на Поморие победи с 2:0 , а головете за своя отбор реализираха Ивайло Георгиев и Денис Кьосеосман.

Малките футболисти от отбора на Футбол 5 играха на 07.05. /понеделник/ с отбора на „Локомотив“ на с.к. „Бъдеще“ в гр. Бургас. Отборът на Поморие загуби с 1:6 от Локомотив.Голът за Поморие отбеляза Теодор Прашанов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване