Мечка уби крава в Смолянско

https://frognews.bg/kriminalno/mechka-ubi-krava-smoliansko.html

Експерти от Групата за бързо реагиране при РИОСВ – Смолян провериха на 7 май сигнал за мъртвa крава. При огледа на високопланинско пасище в района на местността „Малко Крушево“, землището на село Загражден е установено, че кравата е убита от кафява мечка. Това съобщиха от РИОСВ-Смолян.

Мечка уби крава в Смолянско

https://frognews.bg/novini/mechka-ubi-krava-smoliansko.html

Експерти от Групата за бързо реагиране при РИОСВ – Смолян провериха на 7 май сигнал за мъртвa крава. При огледа на високопланинско пасище в района на местността „Малко Крушево“, землището на село Загражден е установено, че кравата е убита от кафява мечка. Това съобщиха от РИОСВ-Смолян.

Вижте информация за състоянието на републиканските пътища

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6852684

Вижте информация за състоянието на републиканските пътищаІ. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През нощта над източните райони облачността ще е значителна, на отделни места със слаби валежи. Там ще духа слаб северозападен вятър. Над останалата част от страната ще преобладава ясно и почти тихо време. Минималните температури сутринта ще са предимно между 9° и 14°. На 09.05.2018 г.

МВнР: Хеликоптер в готовност да се включи в издирването на Боян Петров

https://frognews.bg/novini/mvnr-helikopter-gotovnost-vkliuchi-izdirvaneto-boian-petrov.html

МВнР на България и дипломатическите ни мисии в Пекин и Делхи продължават да са в постоянна връзка с 4 министерства в Китай, Тибетската алпинистка асоциация и непалските власти с искане за интензивно издирване на българския алпинист Боян Петров. Получено е уверение от компетентните институции, че правят всичко възможно по случая и желаят да окажат максимално съдействие, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Дани Кики аут до края на сезона

http://varnautre.bg/2018/05/08/81032/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%ba%d0%b8%d0%ba%d0%b8-%d0%b0%d1%83%d1%82-%d0%b4%d0%be-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%b7%d0%be%d0%bd%d0%b0

Атакуващият футболист на Черно море Дани Кики ще пропусне оставащите мачове на “моряците” от сезона. Играчът е с разтежение в бедрото. Това стана ясно, след като премина през ехограф. Кики се контузи по време на двубоя със Септември и бе заменен принудително в 75-ата минута- само 14 минути, след като се появи като смяна на […]

Тръмп извади САЩ от "ужасното" и "едностранчиво" споразумение с Иран

http://clubz.bg/67587-trymp_izvadi_sasht_ot_ujasnoto_i_ednostranchivo_sporazumenie_s_iran

"Обявявам, че САЩ излизат от ядрената сделка с Иран", съобщи тази вечер от Белия дом американският президент Доналд Тръмп.

Стъпката му бе съвсем очаквана предвид факта, че той смяташе сделката за "най-лошата, подписана някога в историята".

Съвсем скоро Тръмп ще подпише съответния указ. САЩ ще наложат отново санкции срещу Ислямската република.

„През годините Иран и съюзниците му бомбардираха американски посолства и военни обекти, убиха стотици американски военнослужещи и отвлякоха, хвърлиха в затвора и измъчваха американски граждани. Иранският режим финансираше своето царство на хаоса и терора, като ограбваше богатството на собствения си народ”, каза Тръмп.

„Нямаше действие на режима, по-опасно от стремежа му към ядрени оръжия и начините на сдобиване с тях, - допълни той. – На теория се предполагаше, че т. нар. споразумение с Иран ще защитава САЩ и съюзниците ни от лудостта на иранската ядрена бомба – оръжие, което само би застрашило оцеляването на иранския режим.”

Според президента обаче в действителност сделката е позволила на Техеран да продължи да обогатява уран и да стигне близо до направата на ядрено оръжие.

Той нарече споразумението „ужасно” и „едностранчиво”.

„За мен е ясно, че не можем да предотвратим производството на иранска атомна бомба при загниващата структура на настоящото споразумение. То е дефектно по своята същност. Ако не направим нищо, знаем точно какво ще се случи”, продължи държавният глава.

САЩ ще настояват за най-строги икономически санкции срещу Ислямската република. На всяка страна, която помага на Иран в стремежа му да се сдобие с ядрено оръжие, могат също да бъдат наложени сурови американски санкции.

„В основата на споразумението с Иран бе огромната заблуда, че един ужасяващ режим желае само мирна енергийна програма. Днес имаме окончателно доказателство, че това обещание бе лъжа”, каза още Тръмп.

И цитира публикуваните миналата седмица от Израел документи на иранското разузнаване. Те ясно показват, че Техеран се стреми към ядрените оръжия.

„С други думи, в момента, в който САЩ разполагат с най-силния лост за влияние, това катастрофално споразумение даде на този режим – и това е режим, прилагащ голям терор – много милиарди долари. Някои от тях в брой”, обобщи Тръмп.

И заяви, че това е „голяма обида” за него като гражданин, както и за всички граждани на САЩ.

След като завърши речта си и слезе от подиума, президентът бе попитан от журналист как тази стъпка ще направи Америка по-сигурна.

„Това ще направи Америка много по-сигурна”, отговори Тръмп.

Какво предвиждаше споразумението?

Т.нар. ядрено споразумение предвиждаше за 10 години Иран да намали с две трети броя на центрофугите си за обогатяване на уран. За сметка на това САЩ, ЕС и ООН се ангажираха да вдигнат санкциите срещу Техеран. Документът предвиждаше механизъм за бързото им връщане при необходимост.

Споразумението бе постигнато през юли 2015 г. между Ислямската република и страните от групата „5+1“ - САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия.

Главните архитекти на ядрената сделка бяха държавният секретар на САЩ Джон Кери и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. Двамата дори бяха номинирани за Нобелова награда за мир, но не я получиха.

Реакции

Първи реагира израелският премиер Бенямин Нетаняху, който също бе голям противник на споразумението. Той заяви, че „високо оценява” стъпката на Тръмп.

А мигове, преди американският президент да се качи на подиума в Белия дом и да обяви излизането на САЩ от сделката, Израелските сили за отбрана (ИСО) съобщиха, че са засекли движения на ирански военни в Сирия, близо до контролираните от Израел Голански възвишения. ИСО наредиха на властите в северната част на страната да подготвят бомбоубежища за гражданите за веки случай.

Очаквайте подробности.

Тръмп извади САЩ от ядреното споразумение с Иран

http://clubz.bg/67587-trymp_izvadi_sasht_ot_qdrenoto_sporazumenie_s_iran

"Обявявам, че САЩ излизат от ядрената сделка с Иран", съобщи преди малко американският президент Доналд Тръмп.

Стъпката му бе съвсем очаквана предвид факта, че той смяташе сделката за "най-лошата, подписана някога в историята".

Съвсем скоро Тръмп ще подпише съответния указ. САЩ ще наложат отново санкции срещу Ислямската република.

Очаквайте подробности.

Тайните на електронната търговия

https://offnews.bg//interviu/tajnite-na-elektronnata-targovia-680186.html

Интервю с Любомир Чолаков, Управляващ директор, Isobar Commerce, EMEA Center of Excellence

Защо потребителите търсят удовлетворение, което да получат в мига при покупката?

Незабавното удовлетворение на желанията е естествен човешки стремеж. Това, което електронната търговия и дигиталните стоки правят е да реализират този стремеж незабавно. Сега няма нужда да чакате или с други думи - отлагате удоволствието, за да си купите последната книга на Никълъс Талеб или за да слушате най-новия албум на Sting. Разликата с традиционните книжарници и музикални магазини и технологията, която свързва потребителите с физическите и дигитални стоки.

Защо е важно да можем да пазаруваме от всякъде? От всякакви устройства, от всякакво съдържание – снимка, дума, предмет, който намираме като описание в нашето търсене в Гугъл?

Пазаруването през различни канали не е важно толкова за нас като потребители, колкото за брандовете и търговците. Те са тези, които се стремят да бъдат винаги една крачка преди нас на мястото, където е най-вероятно да направим покупката - онлайн, в социалните мрежи, на различни събития, мобилни устройства, очила за виртуална реалност. Иновациите през последните години дават все повече възможности за индивидуализиране на предложенията на търговците към всеки един от нас, което създава и усещането за повсеместност.

Какви са свързаните купувачи?

Свързаните купувачи сме всички ние с нашата индивидуална комбинация от устройства и услуги, които ползваме както онлайн, така и във физическия свят, което позволява и все по- директното таргетиране на търговски послания към нас.

Представете ни новото поколение електронни клиенти и колко са важни те за посоката и скоростта на развитие на електронната търговия.

Новото поколение клиенти са тези, родени с мобилни дигитални устройства, които намират решения на нуждите и проблемите си първо онлайн. Те прилагат този подход и към пазаруването на стоки, услуги и забавления. В същото време всички ние в зависимост от професия, интереси и среда сме в различна степен това “ново” поколение, което се променя според технологиите, тяхната наличност и полезност.

Какви съвети бихте дали на собствениците на електронните магазини, за да могат да привличат постоянни клиенти?

Собствениците на електронни магазини в стремежа си да бъдат успешни не трябва да са много по-различни от традиционните търговци - трябва да предоставят една степен по-удобна, качествена, бърза и достъпна услуга от конкурентите си. И тук идва сложността това да бъде направено в онлайн среда, която позволява на всеки един от нас да отвори магазин в рамките на няколко часа. Добрите практики показват, че всеки един елемент от търговията трябва да бъде измерван и подобряван ежедневно, за да имаме успех като продаваме онлайн.

Какви са предизвикателствата пред онлайн търговците с приемането на европейската регулация GDPR?

GDPR представя доста предизвикателства пред онлайн търговците с всички нови механизми за управление на данни. В същото време има потенциал да допринесе за създаването на среда с повече доверие между търговци и потребители и така да увеличи дела на електронната търговия. Вярвам, че компаниите, които се справят добре с управлението на бизнеса си като цяло ще успеят да се справят и с тези нови регулации.

Как прогресив уеб апс улесняват електронната търговия?

Технологията на Google - Progressive Web Apps дава възможност на интернет страниците за мобилни устройства да работят като приложения. Така те могат да запазват информация, когато са офлайн, да изпращат нотификации към потребителите и да изглеждат по-добре. Progressive Web Apps са сравнително по-бърз и евтин начин да достигнем до аудиторията си по по-ангажиращ начин.

Каква е успешната стратегия за ecommerce успех?

Казано е доста по темата по-горе.

Разкажете ни за партньорството си с Adidas Hackaton 2018, което ще се състои на 12-13 май.

Един ден след eCommerce Congress на 11 май ще имаме удоволствието да сътрудничим с adidas в организацията на първия им отворен хакатон в България и един от трите общо в Европа през тази година. Събитието ще се проведе на 12 и 13 май и има за цел да развие иновативни идеи за подобряване на преживяването на феновете. Печелившия отбор в София ще има честта да участва в глобалния финал в централния офис на adidas в Германия.

Властите издирват Брендо, за да го вкарат в затвора по присъда за пране на пари

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/08/3175454_vlastite_izdirvat_brendo_za_da_go_vkarat_v_zatvora_po/?ref=rss


Властите издирват Евелин Банев - Брендо, за да приведат в изпълнение окончателна присъда по делото срещу него за пране на пари. Това съобщи сайтът на "24 часа", като решението е от преди две седмици, но не може да бъде публично оповестено, заради забраната решенията да се публикуват преди осъденият да бъде вкаран в затвора (при присъди с лишаване от свобода).<br /><br />От прокуратурата съобщиха за "Дневник", че Брендо се издирва и че е имал забрана да напуска...

Александър Цветков разтрогна с "Черно море"

http://www.moreto.net/novini.php?n=373868

Халфът Александър Цветков се раздели с Черно море, научи Moreto.net. Днес футболистът разтрогна договора си с клуба по взаимно съгласие. Ръководството на Черно море благодари на Цветков за съвместната работа и му пожела успех занапред.

Никол Пашинян - лидерът на протестите в Армения, който стана премиер

https://offnews.bg//litca/nikol-pashinian-liderat-na-protestite-v-armenia-kojto-stana-premier-680185.html

Лидерът на протестите в Армения Никол Пашинян беше избран днес за премиер на страната. 

Поддръжниците му казват, че за няколко седмици той е успял да обедини арменците и да ги накара да почувстват, че властта е в техни ръце.  

Пашинян е роден през 1975 г. Учи журналистика в Ереван, но е изключен през 1995 г. след четири години в университета заради политическата си дейност. 

По това време той вече работи като журналист. През 2000 г. става главен редактор на най-големия либерален вестник в Армения Haykakan Zhamanak, който е силно критичен към правителствата на Роберт Кочарян и на Серж Саргасян.

През 2004 г. колата му е взривена. Автомобилът му бил паркиран пред редакцията на Haykakan Zhamanak. Взривът станал около 20.40 часа. Пашинян обикновено си тръгвал от редакцията между 20.30 и 21 часа, но тази вечер се наложило да остане до по-късно, което му спасило живота. 

Арменските власти не признават случилото се за опит за покушение. Според приключило необичайно бързо разследване причината за взрива е повреда в колата. 

През 2008 г. той участва в протестите срещу победата на Серж Саркисян на президентските избори. Протестът прерасна в бунт и тежки сблъсъци с полицията, при което загинаха 10 души. 

Във връзка с това Пашинян е издирван от полицията и се укрива за няколко месеца, преди да се предаде на властите през януари 2009 г. 

През януари 2010 г. той е осъден на 7 години затвор, но през следващата година е освободен по силата на амнистия. 

През 2013 г. създава партията "Граждански договор", която през 2017 г. влиза в парламента. Една от основните цели на партията е да свали Серж Саркисян от власт. 

След като Саркисян беше предложен и след това избран за премиер, хиляди излязоха на протест с искане за оставката му, а Пашинян се превърна в техен лидер. 

Така след оставката на Саркисян протестът продължи с искане Пашинян да стане премиер, а след като при първото гласуване кандидатурата му беше отхвърлена, демонстрантите парализираха движението в столицата Ереван и по основните магистрали. 

При повторното гласуване днес Пашинян беше избран за премиер. 

Той обеща да публикува политическата си програма до 20 дни. 

Пашинян обяви, че е "проарменски настроен", но побърза и да успокои традиционния съюзник на Армения Русия, че по време на управлението му съюзът с Москва няма да се промени. 

Руският президент Владимир Путин беше и един от първите, които го поздравиха за избирането му за премиер. 

SOFIX започва седмицата на зелена територия

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sofix-zapochva-sedmicata-na-zelena-teritoriia-260718/

Две сделки бяха достатъчни, за да може „Еврохолд България“ АД да сформира най-големия оборот за деня – 770,2 хил. лв.

Ето я фаталната Лили, която бившият й мъж едва не уби в Св. Влас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852426

Ето я фаталната Лили, която бившият й мъж едва не уби в Св. ВласСъстоянието на 48-годишната Лили Б., по която днес следобед стреля бившата й половинка Кирил А., е стабилно, казаха от УМБАЛ Бургас. 55-годишният стрелец обаче остава в критично състояние. Той е стрелял с газов пистолет, но експерти проверяват дали оръжието е било преправено в бойно. След като се самонаранил в главата, Кирил продължил да буйства.

Нинова и Каракачанов се срещнаха, тя поискала оставката на кабинета, той не чул

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/05/08/3175452_ninova_i_karakachanov_se_sreshtnaha_tia_poiskala/?ref=rss


Корнелия Нинова и вицепремиерът Красимир Каракачанов се срещнаха в парламента след като вицепремиерът я покани "на по бира". Двамата обаче се разминаха в разказите си за срещата. "За оставки на срещата с лидера на БСП Корнелия Нинова не е ставало дума", каза Каракачанов, който излезе първи от залата. "Потвърдих пред Красимир Каракачанов позицията на БСП, че правителството, в което участват патриотите е вредно за България и трябва да си ходи", каза Нинова след...

Първият секретар на българското посолство в Япония е намерен мъртъв

http://www.cross.bg/posolstvo-sekretar-bulgarskoto-1574311.html

/КРОСС/ Мъж, когото полицията е идентифицирала като първи секретар на българското посолство в Токио, е бил намерен мъртъв пред търговски център в квартал „Шинджуку“ на японската столица, съобщава japantoday.com. Около 9:45 часа местно време минувачи са се обадили на спешния телефон и са съобщили, че мъж е паднал от високо. Пристигналите спешни екипи са намерили мъжа, паднал на тротоара. Той е бил откаран в болница, но по-късно е съобщено, че е мъртъв. Мъжът е идентифициран като първи секретар на българското посолство. Той е 41-годишен, името му не се съобщава. Според официалната страница на българското посолство в Япония първи секретар на мисията е Ивац Владайчев. Полицията разследва случая, като засега липсват данни за самоубийство.

Без изненада - Путин пак назначи Медведев за премиер

https://frognews.bg/svqt/bez-iznenada-putin-pak-naznachi-medvedev-premier.html

Руският президент Владимир Путин подписа указа за назначаването на Дмитрий Медведев за премиер, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Wall Street тръпне на червено за избора на Тръмп за иранската ядрена програма*

https://www.investor.bg/sasht/337/a/wall-street-trypne-na-cherveno-za-izbora-na-trymp-za-iranskata-iadrena-programa-260717/

Действията му могат да покажат какво ще предприеме той по други въпроси на външната политика като Северна Корея, смятат анализатори

Борисов и правителството против закона „Макрон“

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-i-pravitelstvoto-protiv-zakona-makron-6082069

12 500 български фирми и превозвачи са заплашени от фалит, ако се приемат правилата, които иска Франция да наложи за почивките на шофьорите на ТИР и техните командировъчни

Трудовият ни пазар губи по 50 000 души годишно

http://econ.bg/Новини/Трудовият-ни-пазар-губи-по-50-000-души-годишно_l.a_i.761442_at.1.html

25 млрд. лв. са преките загуби за българската икономика в годините на прехода от емигрантските процеси – това показват изчисленията на Асоциацията на...

ТИР се заби в къща в Златна Панега, шофьорът загина (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/pleven/tir-se-zabi-v-kyshta-v-zlatna-panega-shofioryt-zagina-video-2095594

Тежкотоварен камион се заби в къща в село Златна Панега, община Ябланица, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Ловеч. Сигнал за инцидента е получен в 12.35 ч.

По неизяснени все още причини ТИР-ът „Скания”, с пловдивска регистрация, напусна

Какво е изписано на лицата ни? Научната несъстоятелност на понятието "раса"

http://nakratko.bg/category/29/159152/


Какво означаваме с понятието „човешка раса“ и как то може да бъде точно формулирано? Изобщо, нужно ли да се прави такова разделение? Учените са на мнение, че расата като понятие изобщо няма научен смисъл.

От Здравното министерство гарантират за лекарствата за болните от ХИВ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852453

От Здравното министерство гарантират за лекарствата за болните от ХИВВъв връзка с липсата на лекарствен продукт за лечение на ХИВ-позитивни пациенти в Отделението по придобита имунна недостатъчност (ОПИН) в Инфекциозна болница "Проф. Иван Киров", Министерството на здравеопазването /МЗ/ гарантира непрекъснатостта на лекарствената терапия за пациентите с ХИВ, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Екип на Спешната помощ от Кубрат беше заплашен с пистолет

https://petel.bg/Ekip-na-Speshnata-pomoshh-ot-Kubrat-beshe-zaplashen-s-pistolet__263613

Отново агресия срещу медици. Екип на Спешната помощ от Кубрат е бил заплашен с пистолет при сигнал на домашен адрес. Поредният неприятен...

МЗ гарантира, че лечението на пациенти с ХИВ няма да бъде прекъсвано

http://www.mediapool.bg/mz-garantira-che-lechenieto-na-patsienti-s-hiv-nyama-da-bade-prekasvano-news278853.html

Министерството на здравеопазването обяви във вторник, че е предприело действия лечението на пациенти с ХИВ да не бъде прекъсвано и гарантира, че няма такава опасност. От миналата седмица пациентски организации изразяват тревога, че обжалване на тръжна процедура може да остави 700 пациенти с ХИВ без антиретровирусната терапия. В петък от Националната пациентска организация обявиха, че в София е изчерпан основен медикамент и се е преминало към раздаването на две други лекарства, които са съставни на липсващия продукт. Във вторник от организацията изразиха притеснение, че не е ясно за колко време ще стигнат изписваните заместители. “Това все още не нарушава терапевтичните схеми на пациентите, освен фактът, че вместо една таблетка пациентите ще приемат три. За съжаление не е ясно за колко време ще стигнат въпросните изписвани “заместители”, коментираха оттам. В отговор от Министерството на здравеопазването казаха, че гарантират непрекъснатостта на лекарствената терапия за пациентите с ХИВ. “Още на 3 май от лечебното заведение са сигнализирали МЗ за недостиг на лекарствения продукт и със свое писмо са поискали отваряне на оперативния резерв на Глобалния фонд. От лечебното заведение посочват, че като аналог на Emtricitabine/Tenofovir disoproxil може да се изписва комбинация от два медикамента – Tenofovir disoproxil и Lamivudin, налични в резерва на МЗ. Смяната на терапевтичната схема е съгласно “Методическото указание за антиретровирусно лечение и мониторинг на възрастни лица с ХИВ инфекция“, като същото е съобразено с "Европейското ръководство за лечение на възрастни, инфектирани с ХИВ“, посочват от министерството. МЗ и медицинските специалисти в тази област са категорични, че с приложението на лекарствата от резерва по никакъв начин не се компрометират лечението на пациентите и очакваният терапевтичен ефект. От министерството заявиха още, че пристъпват към сключване на договор за купуването на Emtricitabine/Tenofovir disoproxil. “По уверение на доставчика лекарственият продукт ще бъде наличен в болничната аптека в рамките на утрешния ден. Количествата по договора ще обезпечат потребността от медикамента до финализиране на обжалваната процедура“, казаха от министерството. 

Официално потвърдиха посещението на Ердоган в Сараево

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852459

Официално потвърдиха посещението на Ердоган в СараевоВъншното министерство на Босна и Херцеговина е получило от турското посолство в Сараево официално потвърждение за работно посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в босненската столица на 20 май, предаде агенция Бета. Информацията, която е получена вчера, е предадена на колективното босненско председателство /президентство/ като

Движението в центъра на София утре се променя заради мач и празника на Европа

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/08/3175438_dvijenieto_v_centura_na_sofiia_utre_se_promenia_zaradi/?ref=rss


Полицията призовава жителите и гостите на София да избягват утре шофирането в централната градска част и да използват алтернативни маршрути. Очакваните сериозни затруднения в трафика ще са свързани с организирани мероприятия под егидата на Европейски парламент, Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС и футболната среща - финал за Купата на България.<br /><br />На изградени контролно-пропускателни пунктове за всички мероприятия полицейските служители ще извършат...

България поиска от Китай хеликоптер да издирва Боян Петров

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/08/3175395_bulgariia_poiska_ot_kitai_helikopter_da_izdirva_boian/?ref=rss


България е поискала от китайските власти разрешение хеликоптери на Непал да се включат в издирването на алпиниста Боян Петров. Това се налага, тъй като летателната техника, с която разполага Тибетската алпинистка асоциация, не може да изпълнява полети и спасителни операции на надморска височина над 5 хил. м. Това е позиция, която е по-ниска дори от височинен Лагер 1.<br /><br />Това се разбира от съобщение на Министерството на външните работи. В него се уточнява, че Непал има...

Съдийската колегия подкрепи да няма мониторинг на административното правосъдие

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/08/3175362_sudiiskata_kolegiia_podkrepi_da_niama_monitoring_na/?ref=rss


Съдийската колегия подкрепи да няма европейски мониторинг на административното правосъдие. Единствено председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов гласува "за" подобен евроанализ. Точката беше внесена от ръководителя на Върховния административен съд Георги Чолаков, като становището на пленума на върховния съд, както и на отделните 28 административни съдилища също е против подобна проверка.<br /><br />Кабинетът реши на 18 октомври миналата година да поиска...

Москва призова САЩ да не правят прибързани стъпки срещу Иран

http://www.mediapool.bg/moskva-prizova-sasht-da-ne-pravyat-pribarzani-stapki-sreshtu-iran-news278852.html

Руският заместник-външен министър Сергей Рябков призова САЩ да не правят никакви прибързани стъпки срещу Иран, които биха развалили ядрената сделка, съобщиха световните агенции.    Очаква се американският президент Доналд Тръмп да обяви тази вечер дали САЩ ще се изтеглят от споразумението, което отмени икономическите санкции срещу Иран в замяна на ограничаване на ядрените амбиции на Ислямската република.   Според Рябков няма основание да се смята, че Иран е на път да направи ядрена бомба и би било невъзможно да се оказва натиск върху Техеран за едностранни отстъпки.   Зам.-министър Рябков добави, че Русия е готова за диалог по бъдеща иранска ядрена сделка след 2025 г., за ракетната програма и регионалната политика на Техеран.   Франция е уведомила Москва за плановете си да работи върху ново споразумение, което да допълни Съвместния всеобхватен план за действие, посочи Рябков.

Ремонтират 22 км от АМ "Тракия" между Пловдив и Стара Загора

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/remontirat-22-km-ot-am-trakiya-mezhdu-plovdiv-i-stara-zagora

За първи път за ремонт се затваря отсечка с подобна дължина. Участъкът е строен преди повече от 20 години и е в изключително лошо състояние

АЕЖ: Цинично е Борисов да се измива ръцете за медийните проблеми

http://www.mediapool.bg/aezh-tsinichno-e-borisov-da-se-izmiva-ratsete-za-mediynite-problemi-news278851.html

Асоциацията на европейските журналисти - България намира за циничен опита на премиера Бойко Борисов да прехвърли отговорността за проблемите със свободата на словото единствено върху журналистите. "Това е ваш проблем – на журналистите. Решавайте си го тоя въпрос”, заяви Борисов в интервю за Нова телевизия, помолен да коментира класацията на "Репортери без граници", в която България заема 111 място за 2018 г., изоставайки не само от ЕС, но и от страните от Западните Балкани. Според организацията "подобен коментар от лидера на изпълнителната власт, когато страната потъва все повече в тази класация, изключително напомня на великия комбинатор Остап Бендер: “Делото за помощ на давещите се е дело на самите давещи се”. "Господин премиер, журналистите са едни от основните потърпевши от лошата медийна среда, изследването на АЕЖ-България за статута на журналистическата професия показва, че на повечето колеги им се налага да работят и живеят в доста тежки условия, посочва се в становището на асоциацията. В него се посочва още, че е недопустимо е журналистите да се оказват единствените отговорни за ситуацията, още повече, че в Доклада на Репортери без граници не пише нищо такова. "Напротив, сред причините са посочени корупцията и срастването между политици, олигарси и медии. Журналистите, които участваха в проучването на АЕЖ-България за 2017 г., откроиха като тенденция завръщането на политическия натиск върху тях, допълва се още в позицията. Медийната организация допълва,че потърпевшо от лошата медийна среда е цялото общество, "защото проблемите на медиите не са нещо изолирано, напротив те са свързани с други проблеми на държавата - като липсата на съдебна реформа, липсата на ефективна борба с корупцията, липсата на върховенство на закона". Всички тези фактори, взети заедно, водят до най-ниския жизнен стандарт в ЕС и цялостното усещане у населението, че не живее добре, пише в изявлението. "Купуването на медиен комфорт с публични средства, взаимозависимостите между олигарси, политици и медии, разправата с критичните гласове са широко разпространени и не, не са проблем само на журналистите, въпреки че журналистите са призвани да осветляват, разследват и разобличават подобни практики. Няма как да очакваме, че България ще подобри ситуацията със свободата на словото, без да реши проблема с цялостната липса на справедливост и не започне ефективна борба с корупцията и организираната престъпност, с онези политическо-икономически кръгове, известни сред обществото като “мафия”, които в крайна сметка имат интерес медийната среда да остане такава, каквато е",  коментират от АЕЖ. Организацията остава на мнението си, че “журналистите не бива да бъдат оставяни сами да плащат високата цена за свободното слово”, но в същото време обявява готовност да понесе своята част от отговорността и да съдейства за промяна. "За да се случи такава обаче първо е нужно да се осъзнае, че проблемите не са изолирани и няма как да бъдат само наши или ваши, съответно, и решенията трябва да бъдат общи. Не на последно място свободата на изразяване е право, гарантирано от Конституцията и международните договори, по които България е страна", завършва позицията.

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=373892

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването утре - 9 май - сряда, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия. - от 09:30 ч.

Кипър, Израел и Гърция искат да се ускори реализирането на Източносредиземноморски газопровод

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852430

Кипър, Израел и Гърция искат да се ускори реализирането на Източносредиземноморски газопроводЛидерите на Кипър, Израел и Гърция заявиха, че искат да се ускори работата по реализирането на планирания газопровод, по който ще се доставя газ от Източното Средиземноморие до Европа, предаде Асошиейтед прес. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху днес окачестви плана за реализиране на Източносредиземноморския газопровод като много сериозно и

Кървав екшън в Св. Влас

https://dnes.dir.bg/krimi/karvav-ekshan-v-sv-vlas

Мъж простреля жена, а след това посегна и на себе си

Външно: Продължават дипломатическите усилия за издирването на Боян Петров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852420

Външно: Продължават дипломатическите усилия за издирването на Боян ПетровМинистерството на външните работи на България и дипломатическите ни мисии в Пекин и Делхи продължават да са в постоянна връзка с 4 министерства в Китай, Тибетската алпинистка асоциация и непалските власти с искане за интензивно издирване на българския алпинист Боян Петров, съобщиха от пресцентъра на Външно.

Юнкер: Всеки вид национализъм води до война

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852421

Юнкер: Всеки вид национализъм води до войнаТрябва да направим всичко, за да се преборим с национализма и крайната десница. Национализмът се превърна в голяма политическа сила. Всяка форма на национализъм води до война, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред парламента на белгийската област Валония. Той говори по теми от европейския дневен ред,

Видео: Другите новини

https://www.dnevnik.bg/video/novinite_na_bnt/2018/05/08/3175436_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.<br /><br />"Екуинокс" излизат на сцената на Евровизия.Реорганизация на транспорта около ул. "Граф Игнатиев".Спирка "Младежки театър".<br />Религиозни акценти на традиционния Met Gala.<br /><br />Посрещаме Foreigner за концерта в "Арена Армеец".Дзукеро включи Античния театър в лятното турне.<br />

Заплахите за ядрената сделка с Иран може да върнат консерваторите в политиката

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/08/3175340_zaplahite_za_iadrenata_sdelka_s_iran_moje_da_vurnat/?ref=rss


За иранския президент Хасан Рохани нещата вървят все по-зле.<br /><br />Главното постижение на относително умерения духовник, ядреното споразумение със световните сили, може да се разпадне тази седмица, ако президентът Доналд Тръмп реши да изтегли Америка от споразумението. Иранската икономика, за която Рохани обеща да бъде укрепена в резултат на договора, продължава да отслабва. В същото време самият Рохани призна, че не може да спре съдебната забрана на популярно чат приложение,...

Зокумът обича слънце

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6852307

Зокумът обича слънцеОлеандър, зокум, лян, нериум... Още колко ли имена има този пленяващ храст?! Освен че е красив, той е и много популярен не само у нас. Е, не може всичко да е розово, олеандърът мръзне в нашите ширини. Отглежда се сравнително лесно. Но има и тънкости, особено що се отнася до болести, неприятели и резитба.

Шест са нападенията от мечки в Смолянско от началото на годината

https://www.24chasa.bg/region/article/6852411

Шест са нападенията от мечки в Смолянско от началото на годината

Нападение от мечка е регистрирано край родопското село Загражден, съобщиха от РИОСВ- Смолян. Експерти от групата за бързо реагиране към еко инспекцията са установили, че откритата във високопланинско пасище мъртва крава е поредната щета, нанесена от мечешко нападение. Общо шест са щетите от кафява мечка в областта от началото на годината,

Потреблението в Гърция се е свило с почти една четвърт от началото на кризата

http://econ.bg/Новини/Потреблението-в-Гърция-се-е-свило-с-почти-една-четвърт-от-началото-на-кризата_l.a_i.761441_at.1.html

Спестяванията на домакинствата в Гърция са се свили с 32,5 млрд. евро в периода от 2011-а до 2017 година с оглед на драматичен спад на разполагаемия...

Работнички от затворена фабрика посрещнаха с цветя омбудсмана Манолова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852401

Работнички от затворена фабрика посрещнаха с цветя омбудсмана МаноловаОмбудсманът Мая Манолова се срещна днес следобед с работничките от затворената фабрика "Абонданца". Срещата е по искане на жените, които посрещнаха Манолова с букети цветя и ръкопляскания, съобщи БТА. Шивачките подариха на омбудсмана икона на Св. Иван Рилски в знак на благодарност, че след една година протести всички 173 работнички са успели да

БЧК - Варна награди активисти и доброволци

http://www.moreto.net/novini.php?n=373891

34 награди връчи днес ръководството на Българския червен кръст във Варна по повод 8 май. Навръх Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец в града се състоя специално тържество, което беше уважено от представители на различни държавни и общински институции.

Отварят гроба на Наим Сюлейманоглу заради тест за бащинство

http://www.mediapool.bg/otvaryat-groba-na-naim-syuleimanoglu-zaradi-test-za-bashtinstvo-news278850.html

Гробът на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу ще бъде отворен, зa да бъдат взети проби за извършване на ДНК-анализ за доказване на бащинството му на японкатa Секаи Мори. Това съобщават турските издания във вторник. По искане на адвокати, които водят дело за доказване на неговите твърдения, че японката му е дъщеря, гробът му ще бъде отворен в 10 часа на 4 юли. Наим Сюлейманоглу се е запознал с майка й - японска журналистка Киоко Мори, по време на Олимпиадата в Сеул през 1988 г., когато за първи път стана олимпийски шампион. Киоко е живяла с известния щангист в Анкара, където през 1991 г. се родила дъщеря им Секаи. Семейството обаче се разпаднало след около две години. Причината била ревността на Мори. Тя взела детето си и отпътувала от Турция. Наим Сюлейманоглу има още три дъщери от жена, родена в село край Кърджали, която била голямата му любов. Двамата се запознали на светско събитие в истанбулския квартал "Лалели". Двамата не са имали брак, но щангистът се е грижел за трите си дъщери - Нилай, Есин и Сезин. Те са били на погребението му в Истанбул през ноември 2017 г. "Наим през последните дни от живота си много често говореше за японската си дъщеря. Искаше да ни запознае с нея, положи много усилия да я намери, но безуспешно. Сега ние искаме да я открием, това е нещо като негов завет и искаме да го изпълним. Освен това Наим остави след себе си значително наследство. Дъщерите му са наследници, ние искаме и родената от майката японка дъщеря, въпреки че не носи неговото име заедно с другите три дъщери, да получи своя дял", казва Мухарем Сюлейманоглу – брат на Наим пред турското издание "Хабертюрк".

Сръбският президент настоява да разговаря с Путин за Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852397

Сръбският президент настоява да разговаря 
с Путин за КосовоСръбският президент Александър Вучич, който пристигна днес на посещение в Москва, заяви, че на предстоящата среща с руския президент Владимир Путин ще го помоли да посветят най-голямо внимание на регионални въпроси и преди всичко на Косово, предаде Танюг, цитирана от БТА.  "Ще разговаряме с Путин по всички важни за нашата страна въпроси,

Световното по футбол в САЩ, Канада и Мексико би донесло 11 млрд. долара печалба за ФИФА

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/08/3175411_svetovno_po_futbol_v_sasht_kanada_i_meksiko_bi_doneslo/?ref=rss


Евентуално провеждане на световното първенство по футбол през 2026 г. в САЩ, Канада и Мексико може да донесе 11 милиарда долара печалба за Международната футболна федерация (ФИФА). Това изчислиха експерти от организацията, според които приходите от турнира биха достигнали 14 милиарда долара.<br /><br />В спор за домакинството на шампионата на планетата през 2026 г. са силната обща кандидатура на САЩ, Канада и Мексико, и тази на Мароко. На 13 юни ФИФА ще реши дали да допусне...

Цецка Цачева: Може би е назрял моментът за нов НК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852157

Цецка Цачева: Може би е назрял моментът за нов НК„Може би вече е назрял моментът или пък не, да се отчетат принципите и ценностите на съвременното общество. Изработването на нов НК трябва да се основава на нова концепция за наказателна политика“. Това декларира пред изтъкнати пеналисти министърът на правосъдието Цецка Цачева на конференция за 50 г. от влизането в сила на НК. Проф.

15 000 лв. за лечение платила друга българка, измамена от бразилеца Жоао де Деус

https://petel.bg/15-000-lv--za-lechenie-platila-druga-balgarka--izmamena-ot-braziletsa-ZHoao-de-Deus__263610

Онкоболната Теодора Маджарова, която се подложи на алтернативно лечение в Бразилия, не е единствената жена, измамена от бразилеца Жоао д...

Нападение с химическо вещество в автобус в Лондон

https://petel.bg/Napadenie-s-himichesko-veshhestvo-v-avtobus-v-London__263611

Лондонската полиция разследва инцидент с използването на токсично вещество в Ламбет, в резултат на което е пострадала жена. Нападението ...

Алпинист: Опасявам се, че Боян Петров е попаднал в лавинна клопка

https://petel.bg/Alpinist--Opasyavam-se--che-Boyan-Petrov-e-popadnal-v-lavinna-klopka__263612

Кадри: Нова тв Надеждата, че с Боян Петров всичко е наред, се уповава на следната възможност - той е бил по пътя към върха, когато останали...

Престъпността в Германия е на най-ниското ниво от 1992 г. въпреки мигрантите

https://www.investor.bg/evropa/334/a/prestypnostta-v-germaniia-e-na-nai-niskoto-nivo-ot-1992-g-vypreki-migrantite-260713/

Парадокс е несъответствието между това колко безопасно се чувства обществото и действителната безопасност

Нинова: Правителството е провал, да си ходи!

https://frognews.bg/politika/ninova-pravitelstvoto-proval-hodi.html

Правителството на Бойко Борисов, в което и Каракачанов участва, е провал и то трябва да си ходи. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата си с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Нинова: Голяма коалиция между ГЕРБ и БСП е невъзможна и вредна за България

https://dnes.dir.bg/politika/ninova-golyama-koalitsiya-mezhdu-gerb-i-bsp-e-nevazmozhna-i-vredna-za-balgariya

Готови сме да разговаряме с всички за национална сигурност, демографска катастрофа, здравеопазване и образование

Способни ли са животните "да предсказват" земетресения?

http://nakratko.bg/category/29/159150/


Често в разказите на свидетели на земетресения се споменава странното поведение на животни – че преди земетресението те са неспокойни или се опитват да излязат от дома, ако са домашни любимци.

Военните моряци участваха в отбелязване на годишнината от победата над хитлерофашизма

http://nakratko.bg/category/58/159151/


На 8 май 2018 г. Военноморските сили участваха в тържественото отбелязване на 73 години от победата над хитлерофашизма.

Москва: САЩ да не правят прибързани стъпки срещу Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852384

Москва: САЩ да не правят прибързани 
стъпки срещу ИранРуският заместник-външен министър Сергей Рябков призова САЩ да не правят никакви прибързани стъпки срещу Иран, които биха развалили ядрената сделка, предадоха ТАСС и Ройтерс. Очаква се американският президент Доналд Тръмп да обяви тази вечер дали САЩ ще се изтеглят от споразумението, което отмени икономическите санкции срещу Иран в замяна на

Вижте какво решава правителството утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852382

Вижте какво решава правителството утреРедовното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 9 май, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ СТАНОВИЩЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ПО КОНСТИТУЦИОННО ДЕЛО №1 ЗА 2018 Г. Внася: министър-председателят 2. ДОКЛАД ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН БАЛАНС НА ЗАПАСИТЕ И РЕСУРСИТЕ НА НАХОДИЩАТА НА

Най-нестандартните тоалети от Met Gala 2018 (галерия)

https://offnews.bg//stil/naj-nestandartnite-toaleti-ot-met-gala-2018-galeria-680182.html

Met Gala - благотворителното събитие на Costume Institute към Metropolitan Museum of Art , се счита за най-важното в социалния календар на Ню Йорк, привличайки модни дизайнери и звезди от цял свят.

Известно е със скъпите си билети, с изключителния списък с гости и екстравагантни организатори, които избират различни теми всяка година.

Тази година темата беше "Божествени тела: мода и католическо въображение", чрез която да се покаже как католицизмът е повлиял на модата в исторически план.

Известните личности заложиха на пера, големи шапки, красиви ореоли, безкрайно дълги рокли и т.н., а певицата Кейти Пери реши да изпъкне и дойде с големи ангелски крила и засенчи всички останали звезди на събитието.

Вижте и останалите звезди в галерията.

Снимки: Instagram

Комисията за финансов надзор проверява фирми на Пеевски

http://econ.bg/Новини/Комисията-за-финансов-надзор-проверява-фирми-на-Пеевски_l.a_i.761440_at.1.html

Комисията за финансов надзор започва проверка за нарушения на Закона за ценните книжа на дружества от орбитата на собственост на депутата от ДПС...

Започва ремонтът на 22 км от АМ „Тракия“ между Пловдив и Стара Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852377

Започва ремонтът на 22 км от АМ „Тракия“ между Пловдив и Стара ЗагораСтартира ремонтът на 22 км от автомагистрала „Тракия“ между Пловдив и Стара Загора, в участъка между 134-ти и 156-ти километър, съобщиха от пресцентъра на АПИ. За да не се затруднява трафикът днес започна поетапното въвеждане на временната организация на движение, която ще е по време на строителните работи,

Подпали се бързия влак София - Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373888

Около 15:10 ч. в гара Червен бряг локомотивната бригада на бърз влак № 2613 от София за Варна, забелязва дим, излизащ от машинното отделение на локомотива. това съобщиха от пресцентъра на БДЖ за Moreto.net. Машинистите са предприели незабавни действия за предотвратяване на евентуално запалване като са подали сигнал до Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Търговци на ток виждат дискриминация в енергийната реформа

http://www.mediapool.bg/targovtsi-na-tok-vizhdat-diskriminatsiya-v-energiynata-reforma-news278849.html

Търговци на електроенергия смятат, че приетите в края на април поправки в Закона за енергетиката, ускоряващи либерализацията на пазара, са дискриминационни. С мотива, че корекциите не отговарят на европейската  законодателство и нарушават конкуренцията те поискаха от президента Румен Радев да наложи вето върху обнародването им. Държавният глава обаче явно е послушал работодателите, които преди седмица поискаха ускореното публикуване на реформите. Той е издал указ за обнародването на промените и това вече е сторено в Държавен вестник във вторник. Според новите изисквания от 1 юли 2018 г. се разширява значително обхватът на търгуваната на борсата за ток електроенергия. на свободния пазар ще бъдат изведени всички възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Те обаче ще продължат да получават преференциалните си цени, но чрез договор за премия, която ще им бъде изплащана от Фонда за сигурност на електроенергийната система за разликата между постигната на борсата и определената им от регулатора по-висока стойност. Именно тези договори за премия са в основата на недоволството на Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП). Според нея това не е стъпка към развитие и осигуряване на конкурентна бизнес среда. Организацията посочва, че не е вярно твърдението на народните представители, приели поправките, че тези договори за премия не се нуждаят от одобрение от Европейската комисия, тъй като Брюксел вече е нотифицирал държавна помощ за ВЕИ-тата. Асоциацията отбелязва, че според европейските правила "Комисията следва да бъде уведомена в разумен срок, който да й даде възможност да предостави своето становище по отношение на всякакви планове за предоставянето или изменението на помощта“.  Тя припомня още, че искането от страна на България на одобрение за държавната помощ за високоефективното комбинирано производство на ток от топлофикации и когенерации е забавена над 11 година, като според последната публична информация все още не е стартирана от Министерство на енергетиката. "Това пренебрегване на Договора за функциониране на ЕС и изискването за предварителна нотификация чрез обнародване на приетия от Народно събрание законопроект може да доведе до съдебна процедура в Съда на Европейския съюз, включително налагане на глоба на България", предупреждават от АСЕП, но законовите поправки вече са факт. Според организацията те биха нарушили пазарната среда, поставяйки в привилегирована позиция определени търговски участници за сметка на други. "В текстовете се включват дискриминационни мерки, в частност изискване за банкови гаранции за обезпечаване на цена Задължение на обществото (ЗкО) единствено от търговци на електроенергия, без да се отчита фактът, че те не са крайни задължени лица, нито са единствени пазарни участници, определени за събирането й", посочват от асоциацията . Тя обяснява, че изискването за законово обезпечаване на заплащане на цената и/или компонентната от тази цена чрез банкови гаранции или депозит противоречи на общите правила за вътрешния пазар на електроенергия. Търговците на ток възразяват срещу това, че обезпечението за регулирана от държавата цена се иска само от търговците, а не и от другите участници на пазара като оператор на организиран борсов пазар, доставчик от последна инстанция, краен снабдител, оператор на електроснабдителната и електропреносната мрежа. "По този начин определени участници на пазара – търговци и производители се поставят в по-неблагоприятно положение, тъй като те са задължени да предоставят гаранции, а другите платци не са задължени да предоставят", посочват от асоциацията. Поставеното изискване ограничава конкуренцията и препятства развитието на свободния енергиен пазар като дискриминира определени участници, чрез допълнителна административна и финансова тежест само по отношение на тях, допълва се в позицията. АСЕП с разочарование отбелязва, че отново се правят само частични изменения в законодателството. Настоящият Закон за енергетика е обнародван през 2003 г, много преди влизането на България в Европейския съюз и възприемане на концепцията за либерализирани пазари на електроенергия. От създаването си е изменян и допълван близо 40 пъти, което е доказателство за неговото несъответствие с настоящата пазарна среда, пише още в становището. Организацията подчертава, че в приетите поправки отсъства отново визия за пълна либерализация с разписани срокове и процедури за всички производители и потребители – битови и стопански. Тя настоява за изграждане на цялостна визия за развитие на българската енергетика чрез създаване на изцяло нов закон, който да отговаря на актуалната среда, поставени приоритети и съпроводен от изчерпателен анализ за социално-икономическото въздействие.  Според търговците на ток процедурата за излизане на потребителите на свободния пазар е тромава. Като един от многото дефекти е посочено фактурирането на база прогнозна стойност на клиенти с ниско потребление (стандартизиран товаров профил (СТП), което много често принуждава потребителя да заплаща сметки, надхвърлящи реално консумираната енергия. Организацията смята, че промените не само няма да решат проблемите с изкривяването на пазара, от което се оплакват работодателите, но и ще създадат нови, включително завеждане на дело от ЕК заради неспазване на правилата за държавна помощ. Това би причинило сериозни последствия не само пряко върху държавния бюджет, но и ще злепостави публичния и инвестиционен образ на страната пред европейските ни партньори, посочват още от АСЕП в писмото до Радев, което обаче се оказва безполезно.

Инцидент с локомотива спря бързия влак София – Варна

http://nakratko.bg/category/58/159149/


Около 15:10 ч. в гара Червен бряг локомотивната бригада на бърз влак № 2613 от София за Варна, забелязва дим, излизащ от машинното отделение на локомотива.

Мъж стреля по приятелката си и опита да се самоубие

https://frognews.bg/kriminalno/maj-strelia-priiatelkata-opita-samoubie.html

Мъж е стрелял с пистолет срещу продавачка в магазин в курортното селище ”Св. Влас”, съобщиха от полицията пред регионални медии.

Коритаров пред Фрог: Марешки е поставен в позиция на ”националистическа хулиганщина”

https://frognews.bg/inteviu/koritarov-pred-frog-mareshki-postaven-pozitsiia-huliganshtina.html

Лидерът на „Воля” Веселин Марешки е поставен в една значително по-крайна и безконтролна позиция на вироглавост и хулиганщина. Това каза пред Фрог нюз журналистът Георги Коритаров по повод искането на Марешки да се проведе референдум за излизане на България от НАТО. Ето какво още сподели Коритаров:

Коритаров пред Фрог: Марешки е поставен в позиция на ”националистическа хулиганщина”

https://frognews.bg/novini/koritarov-pred-frog-mareshki-postaven-pozitsiia-huliganshtina.html

Лидерът на „Воля” Веселин Марешки е поставен в една значително по-крайна и безконтролна позиция на вироглавост и хулиганщина. Това каза пред Фрог нюз журналистът Георги Коритаров по повод искането на Марешки да се проведе референдум за излизане на България от НАТО. Ето какво още сподели Коритаров:

Андрес Иниеста с прочувствени думи към Лионел Меси

https://www.24chasa.bg/sport/article/6852340

Андрес Иниеста с прочувствени думи към Лионел МесиНеделя беше емоционален ден за легендата на "Барселона" Андрес Иниеста, който носеше капитанската лента на "каталунците" в последното си "Ел класико".  Халфът изигра 57 минути от двубоя на "Камп Ноу", завършил 2:2, преди да бъде заменен от бразилеца Паулиньо. Сан Андрес бе изпратен с бурни овации от близо 100 000 запалянковци.

Нинова: Голяма коалиция между ГЕРБ и БСП е невъзможна и вредна за България

http://www.cross.bg/ninova-bulgariya-gerb-1574323.html

/КРОСС/„Има четири въпроса, по които сме готови да разговаряме с всички, защото касаят България и изискват продължителна политика, а не мандатно мислене на едно или друго правителство. Това са национална сигурност, демографска катастрофа, здравеопазване и образование“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след среща с министъра на отбраната и лидер на ВМРО - Българско национално движение Красимир Каракачанов. „Втората позиция, която е принципна и също потвърдих по време на срещата – правителството „Борисов-3“, в което и те участват, е вредно за България и трябва да си подаде оставката и да си ходи“, допълни лидерът на левицата. Тя обясни, че Каракачанов е поставил два конкретни въпроса по тема национална сигурност. „Предлага нов план за модернизацията на армията, който изисква преразглеждане на досегашните решения на НС. Преразглеждане по проекти, защото искат да се стартира отначало търгът за самолети, проекти за бронирани машини – това е ново, спрямо решението на НС от миналия път. Нови срокове има и за изпълнение на модернизацията и различен начин на финансиране – разсрочено до 2024 г“, обясни Нинова. По нейните думи Каракачанов търси подкрепа това решение да бъде прегласувано с тези нови неща в него

Каракачанов открива мемориален комплекс на загиналите във войните на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852370

Каракачанов открива мемориален комплекс на загиналите във войните на БългарияЗаместник министър-председателят, министър на отбраната и лидер на ВМРО - Българско национално движение Красимир Каракачанов тържествено ще открие мемориалния комплекс в с. Драговищица, общ. Костинброд, съобщиха от пресцентъра на ВМРО. Събитието ще се състои на 9 май от 19.00 часа. Мемориалът е посветен на загиналите във войните за национално

Състезание по стрижба на овце и натурални овчи и кози продукти на събор край Лясковец

https://www.24chasa.bg/region/article/6852147

Състезание по стрижба на овце и натурални овчи и кози продукти на събор край ЛясковецОт 11 до 13 май 2018 г. край Петропавловския манастир до гр. Лясковец ще се проведе седмото издание на Националния събор на овцевъдите в България. Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКАБ), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и подкрепата на общините Велико

СДВР ще охранява мероприятията на 9 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852367

СДВР ще охранява мероприятията на 9 май

Призовават се жителите и гостите на столицата да избягват шофирането в централната градска част и да използват алтернативни маршрути Очакваните сериозни затруднения в трафика са във връзка с организирани мероприятия под егидата на Европейски парламент, Министерството на Българското председателство на Съвета ЕС 2018 и футболната среща- финал за

Мъж простреля половинката си в супермаркет в Свети Влас

http://nakratko.bg/category/60/159148/


54-годишен мъж прострелял с пистолет жената, с която живеел на семейни начала, след което опитал да се самоубие. Сигналът за престъплението е подаден в Районното управление в Несебър около 15 ч. във вторник, съобщава Агенция „Фокус”.

Стрелба в Свети Влас, мъж и жена са в болница

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/strelba-v-sveti-vlas-myzh-i-zhena-sa-v-bolnica-6082071

Мъжът прострелял жената, с която живеел на семейни начала, след което обърнал оръжието към себе си

Бързият влак София - Варна принудително спря заради дим в локомотива

http://www.mediapool.bg/barziyat-vlak-sofiya---varna-prinuditelno-sprya-zaradi-dim-v-lokomotiva-news278848.html

Бързият влак от София за Варна престоява извънредно на гара Червен бряг. Причината е дим в машинното отделение, съобщиха от БДЖ. Превантивно е повикана пожарната, а пътниците са изведени от влака. От гара Мездра е осигурен друг електрически локомотив, който ще изтегли влака до Варна. Животът и здравето на пътниците не са били застрашени по никакъв начин, посочват от БДЖ. Това е поредният инцидент с влак на държавните железници. В края на март два вагона от влака София – Бургас се подпалиха и изгоряха на гара Коньово. Инцидентът се размина без пострадали. През юни 2017 г. двама машинисти пострадаха при пожар в локомотива на гара Горна Оряховица. През април 2016 г. пожар избухна във влака от Бургас за София.

Великобритания ще приеме първите играни мачове от Мейджър Лийг Бейзбол в Европа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6852235

Великобритания ще приеме първите играни мачове от Мейджър Лийг Бейзбол в ЕвропаВеликобритания ще стане първата държава в Европа, която приема мачове от Мейджър Лийг Бейзбол, след като е договорен двубой между "Бостън Ред Сокс" и "Ню Йорк Янкис" в Лондон през следващата година, твърди "Дейли Мейл". Кметът на Лондон, Садик Кан, разкри днес плановете за историческите серии в Лондон през 2019г. , които ще се състоят другия юни.

Няма бъдеще за София без “Топлофикация”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6850620

Няма бъдеще за София без “Топлофикация”Не е възможно да се начисли за конкретна сграда по-голяма сума за 1 г. от отговарящата на действително потребеното количество топлина, казва в интервю за "24 часа" проф. д-р инж. Никола Калоянов - Проф. Калоянов, парното вече е спряно в цяла София, а темата за “Топлофикация” и сметките за парно не спира. Как си обяснявате това?

Шестима от обвинените в корупция инспектори от ДАИ - Благоевград остават окончателно в ареста

http://www.cross.bg/blagoevgrad-aresta-inspektori-1574309.html

/КРОСС/ Шестима от обвинените в корупция инспектори от ДАИ - Благоевград остават окончателно в ареста. Според Специализирания апелативен съд на свобода те могат да извършат друго престъпление. Здравословен проблем на един от задържаните наложи прекъсване на заседанието на съда.  Мъжът беше откаран в болница, а адвокатът му коментира, че това се случва за трети  път, откакто е под стража. Въпреки това, съдът остави мъжа за постоянно в ареста.  Спецакцията в ДАИ - Благоевград се проведе на 23 април. Задържани бяха 30 инспектори, но обвинения в искане на подкуп бяха повдигнати само на десетима. Четирима от тях излязоха на свобода срещу парични гаранции от по 5 хиляди лева. Сред освободените бяха съпругът на прокурорка и инспекторът, за когото стана ясно, че е роднина на главния секретар на Министерството на транспорта. 

Московски: Подкрепяме напълно протеста на превозвачите

http://econ.bg/Новини/Московски-Подкрепяме-напълно-протеста-на-превозвачите_l.a_i.761439_at.1.html

Декларираме категорична подкрепа от страна на правителството за българските превозвачи. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски във...

Кървав екшън в Св. Влас: мъж опита да убие бившата си жена, после се простреля в главата (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852348

Кървав екшън в Св. Влас: мъж опита да убие бившата си жена, после се простреля в главата (Обновена)Екшънът се разиграл в магазин за хранителни стоки Кървав екшън се е разиграл в курорта Свети Влас днес следобед, простреляни са мъж и жена, научи "24 часа". Малко след 15 ч. мъж, въоръжен с пистолет, е влязъл в хранителен магазин. Той насочил оръжието към главата на 48-годишната продавачка и стрелял, след което се прострелял също в главата.

Парламентът гласува промени в Кодекса на труда тази седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852361

Парламентът гласува промени в 
Кодекса на труда тази седмицаПарламентът ще гласува промени в Кодекса на труда на второ четене. Това предвижда проектопрограмата на депутатите за тази седмица, съобщи БТА. Очаква се Народното събрание да гласува на второ четене и промени в закона за собствеността и ползването на земеделските земи. На първо четене се очаква депутатите да разгледат промени в Кодекса за социално

Джон Кери: Започва нова оръжейна надпревара

https://frognews.bg/novini/djon-keri-zapochva-nova-orajeina-nadprevara.html

Бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери, който беше главният преговарящ в правителството на предишния американски президент Барак Обама за сключване на ядрената сделка с Иран, предупреди днес, че се разгръща ”нова оръжейна надпревара”, заплашваща други договори за съкращаване на въоръженията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БНТ.

Мъж падна от блок във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373887

29-годишен мъж е с множество наранявания и опасност за живота, след като е паднал от жилище в блок на ул. „Странджа“ във Варна. Сигнал за пострадалия е подаден около 14.40 часа, съобщиха от пресцентъра на полицията за Moreto.net. По случая се води разследване.

Експерт от Агенция "Митници" посочи ролята на Георги и Асен, замесени в трафика на кокаин за 200 милиона долара

https://petel.bg/Ekspert-ot-Agentsiya-Mitnitsi-posochi-rolyata-na-Georgi-i-Asen--zameseni-v-trafika-na-kokain-za-200-miliona-dolara__263609

Българите, участващи в трафика на кокаин от Латинска Америка за Европа, най-често отговарят за транспорта. Това съобщи пред БНР Стефан Бак...

Гърците свили спестяванията с 33 млрд. евро за 6 г.

https://dnes.dir.bg/ikonomika/gartsite-svili-spestyavaniyata-s-33-mlrd-evro-za-6-g

През миналата година спадът в спестяванията достигна исторически връх от 8,3 милиарда евро

/Видео/ Бизнесменът от Петрич К. Георгиев гневен: Това е безобразие! Докато молех за помощ, в спешния център празнуваха Гергьовден, безпардонно ме отпратиха в тежко състояние! Изгониха ме като натрапник с паник бутон

http://www.struma.com/obshtestvo/video-biznesmenut-ot-petrich-k-georgiev-gneven-tova-e-bezobrazie_134022/

Безкрайно възмутен от отношението на дежурните в Бърза помощ-Петрич бе бизнесменът и председател на сдружение "За граждански контрол на община Петрич" Кирил Георгиев.

Днес той се почувствал зле, вдигнал високо кръвно и потърсил спешните екипи, за да установят какво му е и премерят кръвното му налягане. Вместо да окажат помощ, пред Георгиев се явила една от дежурните, която го попитала какъв е и откъде е и го препратила при личния му лекар, отишъл там и видял, че пред...

Продължава

Джон Кери: Разгръща се нова оръжейна надпревара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852358

Джон Кери: Разгръща се нова оръжейна надпревараБившият държавен секретар на САЩ Джон Кери, който беше главният преговарящ в правителството на предишния американски президент Барак Обама за сключване на ядрената сделка с Иран, предупреди днес, че се разгръща "нова оръжейна надпревара", заплашваща други договори за съкращаване на въоръженията, предаде Асошиейтед прес.

Влакът София-Варна спря на гара Червен бряг заради дим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852343

Влакът София-Варна спря на гара Червен бряг заради димБързият влак, пътуващ от София към Варна, е спрял на гара Червен бряг заради опасност от пожар, предава NOVA. Около 15:10 ч. във вторник локомотивната бригада забелязала дим, излизащ от машинното отделение на локомотива. Машинистите предприели незабавни действия за предотвратяване на пожар и подали сигнал до пожарната.

Юристи разтревожени от влиянието на популизма в Наказателния кодекс

http://nakratko.bg/category/59/159147/


Навлизането на популизма в законотворчеството е една от темите, които се обсъдиха на юбилейната международна научна конференция на катедрата Наказателно право в Софийския университет "Свети Климент Охридски".

VW гарантира електрическата си инвазия

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/vw-garantira-elektricheskata-si-invaziia-6082060

До 2025 г. концернът обещава да продава по 3 млн. електрифицирани автомобила годишно.

Клиенти на HBO GO: Даваме пари за некачествена услуга

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/klienti-hbo-davame-pari-nekachestvena-usluga.html

Проблеми с гледането на филми и програми по HBO GO Bulgaria в последно време предизвикват гнева на зрители. Постоянно прекъсване на интернетвръзката, липса на субтитри или появята им със закъснение са сред най-честите оплаквания, за които ни пишат абонати на услугата.

Задължителната каска за колоездачи да отпадне, настояват от "Велоеволюция"

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/05/08/3175407_zaduljitelnata_kaska_za_koloezdachi_da_otpadne/?ref=rss


Изискването за задължителни каска и светлоотразителна жилетка да отпадне от новия проект за закон за движение по пътищата. Това е едно от редица искания за корекции, за които настояват от сдружение "Велоеволюция" в тяхно становище по проекта, поместил правилата и изискванията за велосипедисти. На 20 април 2018 г. МВР публикува три проектозакона, които да заместят действащия Закон за движение по пътищата. <br /><br />Според сдружението, което от години консултира общинските...

Калоян Паргов, народни представители и общински съветници от БСП ще се включат в честванията по случай Деня на победата

http://www.cross.bg/pargov-kaloyan-pametnika-1574316.html

/КРОСС/ Лидерът на БСП - София Калоян Паргов заедно с членове на ръководството на Градската организация на столичните социалисти, народни представители и общински съветници от БСП ще вземат участие в честванията по случай 9-и май - Деня на победата. В 9,00 часа Калоян Паргов ще положи цветя на паметника на Незнайния войн, а веднага след това ще се включи в шествието на Безсмъртния полк до паметника на Съветската армия. В 10,00 часа лидерът на БСП - София, народни представители и общински съветници от БСП ще участват в официалното отбелязване на Девети май пред паметника на Съветската армия. В 11,00 часа Калоян Паргов ще присъства на поклонението пред паметта на българските воини, загинали в заключителната фаза на Втората световна война пред паметната плоча, която се намира на централния вход на парка "Заимов" срещу улица "Васил Априлов".

Отварят гроба на Наим Сюлейманоглу за ДНК тест

http://nakratko.bg/category/25/159145/


Гробът на Наим Сюлейманоглу ще бъде отворен през юли, съобщи турската телевизия НТВ. Причината е, че трябва да бъдат взети проби за извършване на ДНК-анализ за доказване на бащинство.

Григор Димитров ще е част от най-силния турнир в 128-годишната история на "Куинс"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/08/3175389_grigor_dimitrov_e_chast_ot_nai-silniia_turnir_v/?ref=rss


Шестима играчи от топ 10, сред които шампионът от финалите на АТП Григор Димитров, ще се включват в турнира на тревни кортове в лондонския клуб "Куинс".<br /><br />Надпреварата от категория "АТП 500", която подгрява най-старото и престижно състезание в тениса - "Уимбълдън", ще бъде с най-силния състав в 128-годишната си история.<br /><br />Димитров е шампион в "Куинс" от 2014 г., когато спечели епичен финал с Фелисиано Лопес, а...

Отварят гроба на Наим Сюлейманоглу за ДНК-анализ

https://frognews.bg/novini/otvariat-groba-naim-siuleimanoglu-dnk-analiz.html

Гробът на Наим Сюлейманоглу ще бъде отворен през юли, съобщи турската телевизия НТВ. Причината е, че трябва да бъдат взети проби за извършване на ДНК-анализ за доказване на бащинство, съобщи бтв.

Престъпността в Германия е на най-ниското ниво от 1992 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852318

Престъпността в Германия е на най-ниското
ниво от 1992 г. Германия е регистрирала миналата година най-ниското си ниво на престъпност от 1992 г., заяви днес министерство на вътрешните работи, цитирано от ДПА. Данните показват, че в страната през 2017 г. са регистрирани около 5,76 милиона престъпления. Това е най-ниското ниво на престъпност в Германия от 30 години като процент от населението й,

Денят в снимки – 8 май

http://www.dnes.bg/index/2018/05/08/deniat-v-snimki-8-mai.375825

Майски сняг, малко мече и прелестната Жизел Бюндхен

Дерматолози: Тъмните и изкуствени материи предпазват по-добре кожата

http://www.moreto.net/novini.php?n=373884

Тъмните и изкуствени материи предпазват кожата от слънчевите лъчи по-добре отколкото памучните или ленени дрехи. Това каза в националния пресклуб на БТА д-р Иван Богданов, секретар на Българското дерматологично дружество. По думите му дрехите, които са с фотозащитен фактор, също трябва да са в тъмен цвят.

"Демократична България" настоява за референдум дали да се гори боклукът на София

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/05/08/3175406_demokratichna_bulgariia_nastoiava_za_referendum_dali/?ref=rss


От "Демократична България" настояват да се проведе референдум дали да се изгради инсталация за изгарянето на отпадъци в ТЕЦ "София". В разпространено до медиите писмо от политическото обединение уточняват, че Столичната община иска да изтегли дълг в размер на 130 млн. лв., с който да реализира проекта, и именно заради това жителите на града трябвало да кажат дали са съгласни.<br /><br />Според "Демократична България" "изграждането на инсталация за...

Отварят гроба на Наим Сюлейманоглу, за да докажат бащинство

https://dnes.dir.bg/drugi/otvaryat-groba-na-naim-syuleymanoglu-za-da-dokazhat-bashtinstvo

Последното желание на шампиона било японската му дъщеря да бъде включена в завещанието му

Комисията за финансов надзор проверява фирми на Пеевски

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/08/3175388_komisiiata_za_finansov_nadzor_proveriava_firmi_na/?ref=rss


Комисията за финансов надзор започва проверка за нарушения на Закона за ценните книжа на дружества от орбитата на собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщава "Капитал".<br /><br />Това е първата проверка от страна на комисията за последните години и е свързана със смяната в собствеността на цигарените компании "Булгартабак холдинг", "Юрий Гагарин" и "Благоевград БТ", за които не са били уведомени акционерите.<br /><br...

„Галъп”: Българите имат доверие в ЕС

http://nakratko.bg/category/58/159143/


Българите са подчертано проевропейски настроени и доверието в Европейския съюз се възстанови в обичайните си нива, след като през 2016 г. изглеждаше застрашено.

Мъж простреля жена си с пушка в Св. Влас и се гръмна в главата

https://offnews.bg//112/mazh-prostrelia-zhena-si-s-pushka-v-sv-vlas-i-se-gramna-v-glavata-680184.html

Мъж простреля с пушка жена в супермаркет в Св. Влас, съобщават от МВР. Инцидентът е станал днес следобед малко след 15 часа в магазина, където е работила жената. Двамата са живели на семейни начала.

Пристигналите на място полицейски патрули открили и тялото на 54-годишния К.А., който след като прострелял жена си, гръмнал и себе си в главата.

Двамата са откарани в УМБАЛ – Бургас, като жената е контактна и в момента предстои извършване на хирургична интервенция.

К.А. е в тежко състояние, като е приведен в отделение „Реанимация”, с опасност за живота.

Извършен е оглед на местопроизшествието. Иззети са записи от охранителните видеокамери, разположени в супермаркета.
Разпитани са и свидетели на инцидента. По случая са назначени множество експертизи. Образувано е досъдебно производство.

Каракачанов: Скърцат колелата на каручката в парламента

https://dnes.dir.bg/politika/karakachanov

За оставки не е ставало дума. По темата за отбраната не би следвало да сме управляващи и опозиция

Веселин Маринов представя новия си албум в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/veselin-marinov-predstavya-noviya-si-album-v-blagoevgrad_134021/

Българският поп певец Веселин Маринов ще представи 28-ия си албум пред жители и гости в Благоевград. На 9 май /сряда/ от 18:30 часа в зала „Яворов“ почитателите на изпълнителя ще могат да чуят най- новите му песни, както и едни от най- големите хитове на музиканта.

Организаторите на концерта обещават спектакъл на световно ниво. В програма са включени балет, визуални и светлинни ефекти.

Музикалната проява е част от националното турне, което започна през 2017...

Продължава

Арестуваната кметица на "Младост" си пусна още 10 дни платен отпуск

http://www.mediapool.bg/arestuvanata-kmetitsa-na-mladost-si-pusna-oshte-10-dni-platen-otpusk-news278847.html

Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е удължила платения си отпуск с още 10 дни. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова във вторник при проверка на ремонтирана улица в район "Илинден". Иванчева е в ареста от 17 април заради подозрение за вземане на подкуп. Тъй като не може да изпълнява задълженията си на районен кмет, тя си пусна платен отпуск след задържането си. Той беше до 8 май. След изтичането му районният кмет е подал заявление за още 10 дни отсъствие. Новата молба е пусната чрез адвокатите на Иванчева. Тя не съдържа информация кой зам.-кмет да я замества, докато е в отпуск. Подобно волеизявление имаше в първата молба за отпуск. Тогава Иванчева посочи като изпълняващ длъжността зам.-кмета Владимир Клисуров. Това обаче трябва да стане със специална заповед, която не беше налична и се наложи общинският съвет да гласува кой да управлява района. Клисуров опита да се откаже от поста първо с декларация да общинския съвет, подписана съвместно с другия зам.-кмет Румен Русев. Общинският съвет обаче реши да спази волята на Иванчева и да даде управлението на района на Клисуров. Миналата седмица той направи втори опит да се откаже от поста като подаде оставка като зам.-кмет, но в момента няма кой да я приеме, тъй като по закон това може да направи само арестуваната Иванчев. мотивите на временно управляващия района да се откаже от работата в администрацията са, че не иска да си "цапа ръцете" като пусне забавените от кметицата преписки, с които ще се даде зелена светлина за нови строежи в градинки и паркинги в района. Иванчева беше арестувана по подозрение за вземане на подкуп за придвижването на една от тези преписки - на компанията "Ваклин груп". Междувременно през тази седмица районната администрация се управлява от Русев, посочен от Иванчева като организатор на заговор срещу нея. Това стана, след като Клисуров излезе в 4-дневен отпуск и издаде заповед да го замества единственият останал в екипа Румен Русев. Самият Русев на няколко пъти декларира, че ще придвижи забавените от Иванчева 200 - 300 преписки, ако те са законосъобразни. Според него така се спазва закона, който поставя и срок за произнасяне на районната администрация. Във вторник Фандъкова каза, че много иска, който и да изпълнява длъжността кмет, да бъде много отговорен, да осигури административното обслужване на гражданите, за да не усещат те липсата на ръководство, и на второ място да бъдат отговорни по отношение на придвижване на забавените процедури. "Трябва да се гледат конкретните случаи, да се търсят решения, така че и гражданите да бъдат удовлетворени, и собствениците и инвеститорите да бъдат компенсирани", посочи кметът и добави, че решения могат да бъдат намерени и за тежки случаи, в които да се водят преговори, но трябва да има предложения от страна на районната администрация. "Убедена съм, че и общинският съвет ще разгледа тези предложения приоритетно, за да могат да се ускорят забавените през последните години процедури", каза кметът.

Германски инвеститори: България е в застой

http://econ.bg/Новини/Германски-инвеститори-България-е-в-застой_l.a_i.761438_at.1.html

Първо добрата новина: условията за правене на бизнес в България не са се влошили през 2017 г. Но в същото време няма и никакво подобрение, гласи...

Заведоха дело срещу Том Сайзмор за опипване на малолетна актриса

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6852314

Заведоха дело срещу Том Сайзмор за опипване на малолетна актриса Жена от щата Юта, която заяви в полицията, че когато била 11-годишна, актьорът Том Сайзмор я опипвал на снимачна площадка, заведе дело срещу него, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 26-годишната Кирстен Пайк за пръв път направи изявление в офиса на адвоката си в Солт лейк сити около 6 месеца след като обвиненията й срещу Сайзмор станаха

Facebook проучва възможността за въвеждане на платена версия

http://nakratko.bg/category/29/159142/


Facebook прави маркетингово проучване, според резултатите от което ще реши дали да пусне версия за платен абонамент без реклами.

Любов и предателства в премиерния сериал „Черната перла“

https://www.vesti.bg/lyubopitno/liubov-i-predatelstva-v-premierniia-serial-chernata-perla-6082066

Хитовата турска поредица стартира на 21 май и ще се излъчва всеки делник в 22.00 ч., предстои развръзката на сериала „Моят живот“

81-годишна се обеси, пръв я откри синът й

https://www.24chasa.bg/region/article/6852244

81-годишна се обеси, пръв я откри синът й81-годишна жителка на пловдивското село Ягодово е била открита обесена вчера, научи "24 часа". Възрастната жена увиснала на дърво. Нейният син първи открил трупа й и се обадил на 112. Сигналът е бил подаден в 12, 39 ч. При първоначалния оглед не са открити следи от насилие. В V РУП в Пловдив е образувано досъдебно производство.

Дим в машинното спря влак от София за Варна

https://frognews.bg/novini/dim-mashinnoto-spria-vlak-sofiia-varna.html

Бързият влак от София за Варна извънредно престоява в гара Червен бряг, съобщиха от БДЖ. Причината е дим от машинното отделение, цитира националното радио.

Кой е най-големият провал на Евровизия според Евронюз? Човека Глас (видео)

https://offnews.bg//lajfstajl/koj-e-naj-golemiat-proval-na-evrovizia-spored-evroniuz-choveka-glas-680165.html

Линията между успеха и провала на Евровизия е наистина тънка. Докато чакаме предложенията на 2018 година, "Евронюз" публикува класация на 10-те песни от минали конкурси, които помним като издънки. На първо място е Човека Глас от България Красимир Аврамов.

Ето и топ 10:

10. Да загубиш работата си за единия конкурс

Преди "Евровизия" танцуващата степ Жунвор разделяше времето си между две работни места: Във военното министерство и в коктейл бар. След като беше избрана да представи родната си Швейцария, тя напусна първата си работа само за да отбележи страховитите "нула точки".

9. Това не ми звучи добре

Джош Дъбови (представител на Великобритания) беше изгряваща звезда и участието му в Евровизия изглеждаше като сигурен път към успеха, но за жалост избора на песента "Това ми звучи добре" от Пийт Уотърман звучеше обратно на "добре", коментира "Евронюз". Изпълнението не впечатли никого и получи само 10 точки, което е почти по-лошо от това да не получи нищо.

8. Да се подиграеш с английския език

Макар да стигна до 11-то място в Евровизия през 2010 година, Петър Налич (Русия) определено не стана любимец на публиката. Той изпя песента на развален английски с грозно произношение, с което разсмя руснаците и вбеси Европа.

7. Истинските "нула точки"

"Mil etter mil" е легендарна песен в историята на Евровизия, тъй като е първата, която получи "нула точки" от системата за точкуване, въведена през 1975 г. Това беше песента, представяща Норвегия, страната, която има повече нулеви оценявания от всеки друг. Въпреки всичко нейният изпълнител, Джах Тийген, изглежда непобедим. Участието в конкурса не навреди на кариерата му и той дори представи страната си още два пъти в Евровизия, стигайки 12-то през 1982 година и 9-то през 1983 година.

6. Твърде етническо

Евровизия е известна с представянето на етническата и културна идентичност на всяка държава. Въпреки това, певицата Ремедиос Амая (Испания) успя да принуди един от най-безпристрастните коментатори на конкурса да заяви, че песента е "твърде етническа". Смесица между фламенко и рок, с текст "плитките на майка ти, кажи ми кой ги сплете", а Амая облечена в нещо, подобно на завеса и боса, остави публиката напълно шокирана.

5. Да се противопоставиш на цяло министерство

През 1987 г. израелският министър на културата Ицхак Набон заплаши да подаде оставка, ако Lazy Bums изпълнят песента си в Евровизия. Е, те изпълниха песента, а той не подаде оставка.

Има много неща в тази песен, които да накарат един министър на културата да не желае тя да бъде изпълнена. Натан Датнер и Ави Кушнир са комици, а не певци и те по-скоро говореха, отколкото пееха и то облечени като "Блус Брадърс". Това не им попречи да стигнат до 8-мо място и да получат 73 точки. Кой каза, че министрите на културата разбират от култура?

4. Да възпееш Европейския съюз

Европейците трябва да се върнат назад във времето, през далечната 1990 година, когато Тото Котуньо пя с такава жар за европейската интеграция. "Insieme 1992" е написана, за да отбележи подписването на Договора от Маастрихт, което се случи две години по-късно.

Преди почти три десетилетия посланието му се оказа примамливо за зрителитите на "Евровизия", които наградиха този страстен защитник на ЕС с първото място. "Къде се объркаха нещата след това?", пита "Евронюз".

3. Крайно фалшиво

Самата песен не беше толкова лоша, но изпълнението на Jemini (Великобритания) е болезнено фалшиво. За неуспеха бяха обвинявани некачествената озвучителна система и блокирането на възможността да се гласува за песента, но повечето хора биха се съгласили, че "нула точки" е точно това, което изпълнието заслужава.

2. "Ако искаш в дома ми да се промъкнеш, с твоята мишка трябва само да цъкнеш."


Първоначално замислена като песен за Facebook, предложението на Валентина Монета (Сан Марино) през 2012 година се оказа в разрез с правилата на Евровизия за забрана на продуктовото позициониране и тя бързо бе преименувана в "Песен за социалната мрежа". Проблемът беше, че повечето от думите в текста се римуваха с "Facebook" и премахване на всичко, свързано с най-популярната социална мрежа, малко развали ефекта. Въпреки това, изразът "Ако искаш в дома ми да се промъкнеш, с твоята мишка трябва само да цъкнеш" остана завинаги в историята.

1. За жалост, не е илюзия



Не е нужно да обясняваме защо "Illusion" на Красимир Арамов е на върха на класацията за безумни песни. Просто гледайте видео клипа, но не забравяйте първо да си сложите тапи за уши. В песента се крещи повече, отколкото се пее. А фалцетът на Арамов е повече от невероятен. Между другото, получи само 7 точки, посочва авторът на класацията.

МВФ притеснен за дълговете в Африка

https://dnes.dir.bg/ikonomika/mvf-pritesnen-za-dalgovete-v-afrika

Страните от Африка южно от Сахара са все по-застрашени от свръхзадлъжнялост

Инициативата за ученици TEHC – Изучаване на европейска история чрез киното обявява последна седмица за заявки

http://www.cross.bg/ychenitzite-konkyrsa-video-1574314.html

/КРОСС/ Срокът за участие в конкурса за видео есе е до 15 май, а есетата се изпращат до 5-и юни  Изключителна възможност се отваря за учениците от среден курс в родните училища. Първият филмов образователен проект, който се фокусира върху определен предмет от учебната програма, а именно история, ще бъде реализиран в пет европейски държави, сред които и България. Партньори в инициативата са Италия, Ирландия, Румъния и Словения. Проектът има за цел да увеличи популярността на съвременното филмовото изкуство от нашия континент и същевременно да допринесе за повишаване качеството на учебния процес и разбирането за важни исторически събития. Организатор на инициативата от българска страна е Фондация „Формат СФФ“, двигател и на Международния фестивал за късометражно кино „В Двореца”/ IN THE PALACE International Short Film Festival, който тази година ще отбележи 15-ото си издание. До 15-и май се приемат заявки от училищата и учениците от гимназиален курс. Като основен и най-атрактивен акцент се откроява конкурсът за видео есе с продължителност до 5 минути, а онлайн гласуване ще определи 3-мата национални финалисти. Те ще имат възможността да бъдат специални гости на фестивала IN THE PALACE  за периода 23.06.- 30.06.2018 г., който се провежда в Архитектурно-парков комплекс „Двореца”, гр. Балчик

Европа иска етикети с калориите в алкохолните напитки

https://petel.bg/Evropa-iska-etiketi-s-kaloriite-v-alkoholnite-napitki__263606

Колко калории се крият в алкохола? Европейският парламент предлага алкохолните напитки да се продават със подробни етикети за съдържани...

На метри от морето: Хотел „Оазис” продължава да предизвиква недоволство

https://petel.bg/Na-metri-ot-moreto--Hotel----Oazis----prodalzhava-da-predizvikva-nedovolstvo__263607

Кадър: bTV Хотел на брега на Слънчев бряг предизвика остро недоволство в социалните мрежи. Хотел „Оазис” е почти до самата вода. По врем...

Спартак без капитана си в Бяла. Вижте групата

https://petel.bg/Spartak-bez-kapitana-si-v-Byala--Vizhte-grupata__263608

Без Боян Илиев ще излезе Спартак в утрешното си гостуване на Бенковски от 18 часа в Бяла. Капитанът претърпя операция на венец и ще се възст...

Утре над Черноморието ще превали и прегърми

http://www.moreto.net/novini.php?n=373859

Над Черноморието ще е предимно облачно, с временни намаления на облачността в сутрешните часове. Около и след обяд на много места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър, ще се усилва и променя посоката си по време на гръмотевична дейност.

Карло Анчелоти: Ще подкрепям "Милан" във финала за купата на Италия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6852127

Карло Анчелоти: Ще подкрепям "Милан" във финала за купата на ИталияБившият треньор на "Милан" и "Ювентус" Карло Анчелоти заяви, че в предстоящия финал за купата на Италия между двата му бивши отбора ще подкрепя "Милан". Анчелоти призна в интервю, че ще подкрепя "росонерите" във финалния мач за купата и поздрави треньора Дженаро Гатузо за работата му в клуба. Срещата между "Милан" и "Юве" е в сряда от 22:00ч.

Престъпността в Германия е на най-ниското ниво от 1992 гoдина

http://www.mediapool.bg/prestapnostta-v-germaniya-e-na-nai-niskoto-nivo-ot-1992-godina-news278846.html

Германия е регистрирала миналата година най-ниското си ниво на престъпност от 1992 г., съобщи министерство на вътрешните работи, цитирано от ДПА.   Данните показват, че в страната през 2017 г. са регистрирани около 5,76 милиона престъпления. Това е най-ниското ниво на престъпност в Германия от 30 години като процент от населението й.   "Германия е станала по-безопасна. Но същевременно не казваме, че опасността е отминала", заяви вътрешният министър Хорст Зеехофер.   Добрата новина идва в момент, когато обществото е разтревожено след редица терористични нападения през последните години, съчетано с пристигането на стотици хиляди бежанци и мигранти в Германия от 2015 г.   Ръководителят на Федерацията на германските полицейски служители Андре Шулц обаче определи като парадокс несъответствието между това колко безопасно се чувства обществото и действителната безопасност. Според него двете неща "не са свързани помежду си" от години.   "Не можем да кажем въз основа на националност, етническа принадлежност или религиозни вярвания дали някой е по-вероятно да извърши престъпление от друг", заяви той, говорейки за антиимигрантските настроения в Германия, подхранвани от растящото влияние на дясната популистка реторика.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване