В Спецсъда: Един от арестуваните служители на ДАИ-Благоевград припадна, съдът не се смили и остави 6-имата в ареста

http://www.struma.com/krimi/v-specsuda-edin-ot-arestuvanite-slujiteli-na-dai-blagoevgrad-pripadna-sudut_134012/

Евтим Гоцев, един от арестуваните даяджии, припадна в съдебна зала, където днес се гледа мярката за неотклонение "задържане под стража". Евтим Гоцев, защитаван от Спас Велков, се строполи в залата, вдигнал високо кръвно. Въпреки страданието на задържаните обаче, съдът не се смили и остави за пореден път зад решетките.

Димитър Туджаров, Петър Денишев, Евтим Гоцев, Димитър Занков, Георги Клиндужрски и Никола Панов

Припомняме, че при зрелищна антикорупционна акция на...

Продължава

Повериха финала на Никола Попов

https://dnes.dir.bg/futbol/poveriha-finala-na-nikola-popov

Това назначение навява неприятни спомени на "сините" фенове

Автобус изгоря като факла в центъра на Рим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851761

Автобус изгоря като факла в центъра на РимАвтобус от градския транспорт се възпламени и изгоря като факла в 10 часа сутринта на улица „Тритоне”, в историческия център на Рим. Опожаряването му беше съпроводено от тътен и от сив пушек. Предполага се, че причина за пожара е късо съединение в електрическата система, довело до експлодиране на гумите.

Десислава Иванчева е поискала удължаване на отпуска си

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/08/3175233_desislava_ivancheva_e_poiskala_uduljavane_na_otpuska_si/?ref=rss


Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, която все още е в ареста по подозрение за подкуп, е поискала удължаване на отпуска си. Това научи "Дневник" от пресцентъра на общината в "Младост".<br /><br />Отпускът на Иванчева, който тя си пусна непосредствено след ареста, изтича днес. Нейни роднини са донесли в отдел "Човешки ресурси" молбата за удължаване. За момента от общината не могат да уточнят докога Иванчева е в отпуска....

Гръцката диаспора иска прекратяване на преговорите за името на Македония

https://www.actualno.com/balkani/gryckata-diaspora-iska-prekratjavane-na-pregovorite-za-imeto-na-makedonija-news_673490.html

Няколко организации на гръцката диаспора изпратиха писмо до първия дипломат на Атина Никос Кодзиас, в което го обвиняват в унижение на гърците по света и настояват за прекратяване на преговорите за името на Македония, предава скопската информационна агенция „Мета“. В писмото се казва, че „е очевидно, че преговорите са в задънена улица и че няма причина за тяхното продължаване". Организациите на гръцката диаспора обвиняват Кодзиас, че е направил „лек

Московски не одобри промените на ЕК за превозвачите, ще иска преразглеждане

https://frognews.bg/biznes-turisam/moskovski-odobri-promenite-prevozvachite-shte-iska-prerazglejdane.html

Декларираме категорична подкрепа от страна на правителството за българските превозвачи. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски във връзка с т. нар. ”пакет за мобилност”, зад който застават големите страни като Франция, Германия, Австрия и Италия.

Московски не одобри промените на ЕК за превозвачите, ще иска преразглеждане

https://frognews.bg/novini/moskovski-odobri-promenite-prevozvachite-shte-iska-prerazglejdane.html

Декларираме категорична подкрепа от страна на правителството за българските превозвачи. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски във връзка с т. нар. ”пакет за мобилност”, зад който застават големите страни като Франция, Германия, Австрия и Италия.

15 г. затвор за иранец, пренесъл през границата ни 200 кг хероин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851745

15 г. затвор за иранец, пренесъл през границата ни 200 кг хероинАпелативен съд - Бургас потвърди присъда от 15 години затвор за иранец, пренесъл през границата на България 200 килограма хероин. Това съобщиха от съда. Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначално "строг" режим. Чужденецът е осъден да плати и глоба от 200 хиляди лева. Подсъдимият е на 44 години, казва се Амирреза Какванд и е от Техеран,

Серийно спиране на тока разкри 27 обрани трафопоста в столичния кв. "Люлин"

http://www.mediapool.bg/seriyno-spirane-na-toka-razkri-27-obrani-trafoposta-v-stolichniya-kv-lyulin-news278820.html

След поредица от необичайни прекъсвания на електрозахранването в столичния квартал "Люлин" в последните дни, извънредна проверка на "ЧЕЗ Раапределение" през почивните 6 и 7 май е открила, че 27 трафопоста в квартала са били обрани, съобщиха то дружеството във вторник. При обхода е било установено, че в тези съоръжения липсват медни елементи, което и е довело до спирането на тока. "Мрежата, която захранва район "Люлин" в София е кабелна, подземна и изцяло обновена. Това не предполага чести смущения на електрозахранването без външна намеса. Ето защо, когато регистрирахме прекъсвания на електрозахранването, направихме сериозни анализи. След като не открихме причина за тях, стартирахме извънреден обход на съоръженията. Само през почините дни открихме  27 обрани трафопоста. Очевидно не става въпрос за единични случаи, а за престъпна група, която само за дни е проникнала в много наши съоръжения“, посочва Виктор Станчев, главен оперативен директор на "ЧЕЗ Разпределение България", цитиран в съобщението. Компанията е подала сигнал в МВР за кражбите и е започнала подмяна на липсващите елементи в трафопостовете. Същевременно тя планира да монтира сигнално-охранителна техника на най-уязвимите съоръжения. Проверката за ограбени трафопостове ще продължи във всички микрорайони на квартала, допълват от ЧЕЗ. Компанията също така призовава институциите да помогнат за защитата на обществото, за по-строг контрол чрез законодателни мерки и по-голяма обществена нетърпимост към този вид престъпления. Тя моли и клиентите си да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес klienti@cez-rp.bg, в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010.

Избраха лидера на протестите в Армения за премиер

https://offnews.bg//sviat/izbraha-lidera-na-protestite-v-armenia-za-premier-680152.html

Лидерът на протестите в Армения Никол Пашинян беше избран за премиер. 

Кандидатурата му, която беше единствената за поста, беше подкрепена от повечето депутати в парламента, съобщи Би Би Си. 

Пашинян беше избран от втория опит. При първото гласуване той не получи необходимите му гласове. Тогава той не получи гласовете на управляващата Републиканска партия на Армения. 

Сега обаче той получи гласовете на 59 депутати при необходими 53. Ако кандидатурата му не беше подкрепена отново, щеше да се стигне до разпускане на парламента.

Пашинян поведе протестите в Армения с искане за оставка на предишния премиер Серж Саркисян, който е бивш президент на страната. 

След многохилядни протести дни наред Саркисян подаде оставка. 

Протестите обаче продължиха, вече с настояване Никол Пашинян да бъде избран за премиер. 

След като на 1 май кандидатурата на Пашинян не беше одобрена, протестиращите парализираха движението в цялата страна, като блокираха основните магистрали. 

Над 40 хил. ученици са напуснали България последните 6 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=373850

В периода 2011-2017 г., 41 486 ученици са напуснали страната. Данните са на работодателите, които събраха отговорните институции на кръгла маса на тема бизнес и висше образование. АИКБ иска изцяло нов модел на финансиране на висшето образование в държавните висши училища.

Никога не обяснявай, никога не се извинявай

http://clubz.bg/67580-nikoga_ne_obqsnqvaj_nikoga_ne_se_izvinqvaj

Когато Еманюел Макрон се готвеше през 2016 г. за кампанията за предстоящите президентски избори във Франция, той тръгна на безпрецедентен "голям поход" - кампания от врата до врата, за да чуе оплакванията на избирателите. Тогава той обеща да въведе нов, по-отворен начин за управление на страната, пише Мишел Роуз в коментар за агенция "Ройтерс".

Една година след избирането му, нещата не се развиха по този начин, а малък, но нарастващ брой поддръжници от редиците на партията му изразиха неудовлетвореност от лидерския стил, който самият Макрон признава, че невинаги се основава на диалог и сътрудничество.

Заобиколен от тесен кръг близки помощници, Макрон прокарва поредица от спорни реформи с по-малко обсъждане, отколкото е обичайно дори за Франция, чиято конституция от 1958 г. дава на президента широки правомощия.

Четиридесетгодишният политик, описан от един съветник като хиперактивен човек, който се нуждае от съвсем малко сън, категорично защитава методите си.

"Не се извинявам абсолютно за вертикалния властови модел", каза той за литературното списание "Нувел ревю франсез".
"Горд съм с изборите, които се правят, и мразя да трябва постоянно да обяснявам мотивите, които стоят зад дадено решение."

Това дразни хора като Корин Льопаж, бивш министър в консервативното правителство на Жак Ширак. Тя беше един от първите известни политици, които се присъединиха към кампанията на Макрон през 2016 г.

Първоначално спечелена от харизмата на бившия министър и от обещанието да води различна политика, тя каза, че програмата на Макрон е написана зад затворени врати от същата група хора, които сега командват в Елисейския дворец.
"Бързо установих колко неловко е противоречието между подхода отдолу нагоре, който беше обещан и с който бяха спечелени французите, и реалността", каза Льопаж пред Ройтерс.
"Това е демократичен централизъм в съветски стил, напълно вертикален, а също и много мъжки."

Много обикновени поддръжници, които създадоха хиляди комитети на движението "Напред" във Франция по време на кампанията на Макрон, се отказаха, когато разбраха, че идеите им не стигат до Париж.

Тъй като Макрон не дава признаци за смяна на курса, рейтингите му на популярност се понижиха до най-ниската си точка от встъпването му в длъжност. Едва 40 на сто от населението има добро мнение за него според скорошно проучване.

Сред причините за отслабващата подкрепа е усещането на народа, че има арогантен президент, загрижен за това да се грижи за богатите.

Въпреки че е най-младият избран от народа лидер на Франция, Макрон показа досега непоклатима увереност на поста, подкрепен от тясна група администратори съмишленици - мъже, наречени "Момчетата на Макрон", въпреки че сред тях има и жени. Под ръководството на Алексис Колер - който като Макрон е възпитаник на елитното висше училище по администрация ЕНА и работил в частния сектор - основната група от около дузина членове е отговорна за управлението на програмата за реформи.

Това стана с главозамайваща скорост.

Само за една година Макрон улесни на наемането и уволняването на работници, намали данък върху богатството, започна реформа в образователната система, разкри планове за намаляване на броя на депутатите и влезе в сблъсък с профсъюзите заради реформа на затъналите в дългове железници.

Планират се още неща

"Започна като спринт, но скоро ще се превърне в маратон", каза 45-годишният Колер пред Ройтерс в разкошно обзаведения си офис, намиращ се през една стая от президентския кабинет.
"Ние правим планове за далеч навътре в 2018 г. и дори за по-нататък. Работим въз основа на презумпцията, че ще сме способни да проведем реформите", каза той.

Тази увереност - в страна, където правителствата открай време са принуждавани да разводняват реформите или да се откажат от тях заради политическа опозиция и протести - идва от централизация на властта, при която нещата зависят колкото от отделните хора, толкова и от институциите.

Макрон, който избира за тема на дипломната си работа по философия ренесансовия италиански дипломат Макиавели, известен със своя наръчник как се задържи властта, от който човек го побиват тръпки, направи така, че да не може да се появят лесно конкурентни гласове.

Той ограничи до 10 броя на съветниците, които министрите могат да имат, и намали тяхната автономия. Когато бе министър на икономиката, Макрон имаше 25 съветници.

Министрите също така позволяват техните интервюта за медии да бъдат прочетени първо от Елисейския дворец - понякога и от самия Макрон.
Много от членовете на кабинета са технократи, които все още са неизвестни на обществеността. На премиера, бивш консервативен кмет, му се наложи да има общи съветници с президента, които често са верни хора на Макрон.

Канализираното вземане на решения върви ръка за ръка със строг контрол на посланията, като стана ясно от една случка в Елисейския дворец през май миналата година. 
Колер, най-довереният съветник на Макрон, поиска да гарантира, че френската компания "Алстом" няма да бъде изолирана от предложения от немския индустриален гигант "Сименс" план за сливане на част от операциите си с канадския конкурент "Бомбардие".

Всяко подобно сливане можеше да изолира и отслаби производителя на високоскоростни влакове "Алстом".

"Нуждая се от три месеца без изтичане на никаква информация", е казал Колер на президентския съветник по печата, според думите на присъстващ на разговора източник.

Двете компании обявиха сливането на "Сименс-Алстом" четири месеца по-късно и дотогава не изтече нищо. Това е необичайно за такива трансгранични сделки с високи залози.

Макрон и Тръмп демонстрираха близки отношения по време на държавното посещение на френския президент в Белия дом.

Може би изненадващо за един президент, приветстван като спасител на прогресивните ценности в Европа и другаде, кабинетът на Макрон също обяви, че ще премести пресцентъра - символ на прозрачност и отчетност - от Елисейския дворец.

"Специалният съветник" на Макрон, Исмаел Емелиен, разработи комуникационна стратегия, използваща туитър и видеа на живо във фейсбук, за да ограничи медиите и да представя само гладките моменти от президентския живот.

Десен уклон?

Малко след избирането си Макрон получи огромно парламентарно мнозинство, благодарение на избирателната система, специално проектирана от следвоенния лидер Шарл де Гол за увеличаване до максимална степен на президентската независимост от парламента.

Неговите депутати, много от които са новобранци в политиката, усърдно прокарваха реформите, които им се снасяха, често чрез укази, предназначени да ускорят дебата.
За инвеститорите способността да се изпълни програма за модернизиране е положителна за френската икономика и в по-широк план за еврозоната.

Стилът на управление на Макрон обаче не е безрисков.

Съперници и шепа съюзници предупреждават, че избирателите може да се насочат към популистките партии на президентските избори през 2022 г., ако смятат, че президентството не се вслушва в тях. Макар че мнозинството на Макрон остава твърдо, някои привърженици, главно от левицата, смятат, че той се отклонява надясно и че заобикаля парламента. Един особено полемичен законопроект за имиграцията, който критиците твърдят, че е прекалено строг и противоречащ на позицията на пробежанските позиции на Макрон по време на кампанията, показа една от първите пукнатини в подкрепата за него.

Един депутат от лагера на Макрон гласува против него и 14 се въздържаха. Дезертьорът, бившият социалист Жан-Мишел Клеман, заяви, че има опасност Франция да изпадне в ситуация, в която "парламентарен контрол не съществува".

"Защо аз бях единственият, който гласува против този законопроект, щом всички смятаха, че е лош? Защото те не отговарят на въпроса", каза той пред Ройтерс.

"Това означава ли, че изпълнителната власт е стъпила на врата на законодателната? Мисля, че да", каза той.

А проектът за конституционна реформа за намаляване на броя на народните представители ще наклони още повече везните на властта към президента и правителството и ще отслаби парламента, добави той.

В края на март и началото на април транспортни стачки разтресоха Франция. Те бяха насочени срещу подготвяните от правителството на президента Еманюел Макрон реформи в сектора.

Залозите са високи: ако гласоподавателите стигнат до извода, че Макрон е поредният разочаровал ги политик, това би могло да бъде от полза за по-екстремистки сили.

"Най-разочарованите няма да дадат своя глас на президента два пъти. Когато имате Марин Льо Пен с 21 процента от гласовете и Жан-Люк Меланшон с 20 на сто, всичко може да се случи утре", каза Клемaн.

Льо Пен води крайнодясната партия Национален фронт, а Меланшон представлява крайната левица.

Съветниците отхвърлят подобни критики.

"(Макрон) казва, че голямата грешка на Никола Саркози и Франсоа Оланд е, че се опитаха да се отнасят майчински с французите", каза един от главните му съветници, имайки предвид предишните двама президенти.
"Трябва да приемеш бащинската страна на поста, с цялата произтичаща от това непопулярност. Защото бащата е и мразена фигура."

Текстът на Мишел Роуз е от "Ройтерс". Преводът е на БТА. 

Кралски блясък на "Мет Гала 2018" (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/showbusiness/kralski-bljasyk-na-met-gala-2018-snimki-news_673489.html

Забравете за Хелоуин - костюмите могат да стоят достатъчно атрактивно и през май! Доказаха го звездите на тазгодишната "Мет Гала 2018", като някои от тях наистина ни впечатлиха! Като например Блейк Лайвли - спряни ни дъха, признаваме! Уникалната рокля, с която се появи актрисата, е дело на Versace, и е отнела цели 600 часа, за да бъде изработена. От списание "People" изглежда също са били впечатлени от Лайвли, защото я нарекоха "кралицата на бала". По традиция с

29-45 лв. месечно за 672 000 бедни деца, за да учат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6850660

29-45 лв. месечно за 672 000 бедни деца, за да учатДържавата отделила 593 млн. лв. за семейни помощи При 5 неизвинени отсъствия или отказ от ваксинация спират подпомагането Държавата ще даде 592 717 600 лв. под формата на семейни помощи за деца до края на годината. Това предвижда бюджетът на Министерството на труда и социалната политика. Най-сериозно е перото за плащане на месечните помощи на

Евростат: Близо 50 на сто от пенсионерите у нас живеят в бедност

https://frognews.bg/novini/evrostat-blizo-50-sto-pensionerite-nas-jiveiat-bednost.html

Според анализ на Евростат, всеки трети българин живее в риск от бедност, като най-висок е делът на хората над 65-годишна възраст – 46 на сто. Русенци не правят изключение. По данни на териториалното поделение на националния осигурителен институт средната месечна пенсия в Русенска област за миналата година е 324 лв., съобщава националната телевизия.

Цацаров предлага да се засили охраната в спецсъда и спецпрокуратурата

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/tsatsarov-predlaga-da-se-zasili-ohranata-v-spns

Една от мерките е разполагането на повече камери, а темата ще бъде дискутирана на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет

Делио Роси: Финалът ще даде друг смисъл на сезона на "Левски"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/08/3175232_delio_rosi_finalut_shte_dade_drug_smisul_na_sezona_na/?ref=rss


Треньорът на "Левски" Делио Роси заяви, че финалът срещу "Славия" в турнира за Купата на България може да даде смисъл на сезона на отбора.<br /><br />"Това е важен мач. Със сигурност резултатът от него ще даде друг смисъл на нашия сезон, особено ако двубоят се развие добре за нас", каза той.<br /><br />По думите му няма точна рецепта как да се подготвят футболистите за напрежението при подобен важен мач. "Ако искаш да си голям, трябва...

Великобритания планира да спре употребата на мокри кърпички

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/05/08/3175225_velikobritaniia_planira_da_spre_upotrebata_na_mokri/?ref=rss


До няколко десетилетия мокрите кърпички най-вероятно ще бъдат спрени от производство във Великобритания, твърди Би Би Си. <br /><br />Причината за прогнозата е заявката на британското правителство да включи в т.нар. "план за премахване на пластмасовите отпадъци" и " продуктите за еднократна употреба като мокри кърпички".<br /><br />В същото време през последното десетилетие индустрията за мокри кърпички процъфтява с все по-широка гама от видове...

Живи и загинали ще „крачат” в Безсмъртния полк в Добрич на 9 май

https://www.24chasa.bg/region/article/6851730

Живи и загинали ще „крачат” в Безсмъртния полк в Добрич на 9 майНад 40 снимки на участници във Втората световна война са подготвени за утре – 9 май - съобщи Лариса Димитрова, председател на Руския клуб в Добрич. Техните наследници ще се включат в колоната на Безсмъртния полк, носейки снимки на живи, загинали, изчезнали, и разказвайки спомени за войната, които са чули от дядовци и баби.

Жените кандидати на изборите в Ирак на 12 май са поели по труден път

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851717

Жените кандидати на изборите в Ирак на 12 май са поели по труден пътИракчанките, участващи в надпреварата за парламентарните избори този месец, са непоколебими въпреки многото предизвикателства, с които се сблъскват преди гласуването на 12 май, включително невиждани клеветнически кампании, пълни със сексуални видеоклипове, принудили някои да се оттеглят. Мнозина разглеждат изборите като възможност да се изтъкнат

Евакуираха летище в Австралия

http://www.cross.bg/letishteto-twitter-beshe-1574290.html

/КРОСС/ Спешна евакуация на Терминал 1 на летище Пърт в Австралия. Засега не е ясна причината за тези действия. Малко след затварянето на Терминала, той беше отворен отново. „Благодарим ви за търпението, което проявихте, докато се грижихме за вашата безопасност”, написаха от летището в Twitter. Самите пътници бяха силно объркани от случилото се. „Всичко на летището беше много хаотично. Служителите не знаеха къде да отвеждат и разпределят хората. Но се радвам, че не се случи нищо сериозно”, написа потребителка в Twitter.

Хванаха най-младия ни игумен да шофира пиян и без книжка на Гергьовден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851712

Хванаха най-младия ни игумен да шофира пиян и без книжка на ГергьовденНай-младият игумен в България - хванат да шофира пиян, с близо 3 промила алкохол в кръвта. Това се е случило на навръх Гергьовден. Отчето дори се оказал неправоспособен, защото никога не е имал шофьорска книжка, предава Нова телевизия.  21-годишният йеромонах Спиридон, игумен на Чипровския манастир, е спрян за проверка в Монтана.

Палатка не може, а хотел върху пясъка може!

http://clubz.bg/67579-palatka_ne_moje_a_hotel_vyrhu_pqsyka_moje

На фона на битката с палатките и караваните, която министърът на туризма Николина Ангелкова поде и тази година, на фона на заканите на ресорния вицепремиер Валери Симеонов, че ще премахне гащите и чорапите от главните улици на курортите, във Фейсбук усилено се споделя една снимка, контекстът на която трябва да илюстрира действителността по Черноморието. Която може да се обрисува само с фразата от един култов български филм - "Прасета не може, а кучета и котки може!". В конкретния случай перефразата би прозвучала така: палатка не може, а хотел върху пясъка може!

Става въпрос за направената от птичи поглед снимка на комплекс "Оазис ВИП клуб", разположен в Слънчев бряг на.... самата плажна ивица, на няколко метра от морето. 

Комплексът е собственост на "Галакси инвестмънт груп" ООД, собственост на Антон Щерев и Атанас Петров, по-известни в публичното пространство като основателите на "Винпром Пещера" или направо "пещаците".

 

"Oasis VIP Club е разположен в Слънчев бряг, с прекрасен изглед към морето и стария град на Несебър. Уникалното съчетание между перфектна локация, архитектура и интериор го е  превърнал в неповторимо място за почивка и прекарване на свободното време", рекламира сама хотелския си комплекс "Галакси".

В booking.com пък "Оазис" е описан така: "Това място за настаняване е на 1 минута пеша от плажа. Комплекс Апартаменти Оазис ВИП клуб се намира до плажа в Слънчев бряг". Въпреки че видимо се намира на самия плаж. 

А самият хотел използва морския пясък за терасите си.

В историята около построяването на "Оазис" има и едно разпореждане на ДНСК за събаряне, което обаче мина през съда и бе отменено.

За сравнение, ако решите да разпънете палатка на "Корал", съдът може да ви глоби с 300 лева. Както се случи преди няколко дни с музиканта Васил Гюров.

Лидерът на управляващата партия в Румъния спечели каса бира от бас във Фейсбук

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851715

Лидерът на управляващата партия в Румъния спечели каса бира от бас във ФейсбукЛидерът на управляващата партия в Румъния Ливиу Драгня получи каса бира от жител на град Галац, след като спечели облог с него във Фейсбук, съобщава днес в. "Гъндул". Таксиметровият шофьор Богдан Лунгу провокира миналата седмица Драгня, че не той пише съобщенията в страницата си във Фейсбук и обяви, че залага каса бира на това твърдение.

Правителството застава зад транспортния бранш по закона "Макрон"

http://nakratko.bg/category/59/159131/


Премиерът Бойко Борисов свика на спешна среща транспортния бранш. Кабинетът застава зад пакета за мобилност, обяви след разговорите ресорният министър Ивайло Московски. Но ще защитим интересите си, акцентира той.

На 11 май ще е ясно ще има ли референдум за трасето на АМ "Струма"

https://www.actualno.com/blagoevgrad/na-11-maj-shte-e-jasno-shte-ima-li-referendum-za-traseto-na-am-struma-news_673488.html

В петък (11 май) председателят на Общинския съвет в Благоевград е свикал извънредно заседание. На него ще се обсъжда предложение от група общински съветници за провеждане на местен референдум дали намерените в землищата на село Покровник и Зелен дол археологически находки трябва да бъдат преместени или да си останат където са открити, информира кореспондент на Actualno.com. Решението касае пряко трасето на АМ "Струма". Ако мнозинството приеме предложението, жителите на общината ще отг

Никол Пашинян е новият премиер на Армения

http://nakratko.bg/category/25/159130/


Лидерът на протестите в Армения Никол Пашинян беше избран за министър-председател на страната, съобщава РИА „Новости“, цитирана от БНР.

Никол Шерцингер разголена и на припек в Мексико

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6851659

Никол Шерцингер разголена и на припек в МексикоПоловинката на първата ни мъжка ракета Григор Димитров Никол зарадва феновете си с разголена снимка по бански. Певицата очевидно е на почивка в Мексико, което става ясно от локацията, отбелязана под пост в Инстаграм. Шерцингер се препича на брега на Карибско море и позира в гръб, седнала на въжена люлка.

Тракторист загина при инцидент в Русенско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851705

Тракторист загина при инцидент в Русенско47-годишен тракторист загина при пътно-транспортно произшествие край русенския град Ветово, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Русе. На 6 май около 16:00 часа в РУ-Ветово е получен сигнал за произшествие с трактор на пътя между с. Писанец и гр. Ветово. Изпратените на място полицаи са установили,

Делио Роси отсече: Във финал няма фаворит

https://offnews.bg//futbol/delio-rosi-otseche-vav-final-niama-favorit-680153.html

Треньорът на Левски Делио Роси даде официалната си пресконференция преди финалната среща за Купата на България със Славия. Двубоят е утре от 19.30 часа на стадион "Васил Левски".

“Предстои ни изключително важна среща. Тя ще даде друг смисъл на нашия сезон, ако двубоят се развие добре за нас. Мачът е важен за клуба, футболистите и нашите привърженици. Ако искаш да бъдеш голям, трябва да поемеш отговорност.

Във финал няма фаворити. Говори се, че ние сме фаворити и трябва да поемем тази отговорност", коментира италианецът.

"Двубоят е важен и ще бъде голям успех, ако го спечелим. За да се направи равносметка за представянето на отбора, трябва да изчакаме да минат всички двубои от шампионата. Не съществува рецепта, по която да действа определен отбор. Ако трябва да избирам между ентусиазъм и песимизъм, бих избрал ентусиазма", допълни Роси.

"Един такъв мач винаги носи напрежение. Има футболисти, които искат да бъдат сигурни и спокойни. Един отбор е съставен от много хора, а не от определен човек. Мисля, че двубоят е значим сам по себе си. Треньорът трябва да успокои футболистите си и да даде точни указания", завърши треньорът на Левски.

Наставникът на Славия Златомир Загорчич пък все още не е наясно със състава за утре.

"Няма да има промени. Разчитам на тези играчи, разполагаме с много добри момчета и вярвам, че ще се справим. Не съм наясно със състава. Има леко контузени, ще изчакам днешната тренировка, а след това ще поговоря с момчетата и ще взема решение.

Има напрежение в съблекалнята, защото това са много важни мачове в кариерата на един футболист, но всеки мач носи напрежение. Този финал носи по-голямо", каза сърбинът.

Най-младият игумен у нас хванат да кара пиян и без книжка

https://www.actualno.com/society/naj-mladijat-igumen-u-nas-hvanat-da-kara-pijan-i-bez-knijka-news_673483.html

Най-младият игумен в България - хванат да шофира пиян, с близо 3 промила алкохол в кръвта. Това се е случило на навръх Гергьовден. Отчето дори се оказал неправоспособен, защото никога не е имал шофьорска книжка. 21-годишният йеромонах Спиридон, игумен на Чипровския манастир, е спрян за проверка в Монтана. Той управлявал служебен автомобил, а дрегерът отчел 2,59 промила алкохол в кръвта. Божият служител отказал да даде кръвна проба, предаде Нова тв. Според закона той може да получи наказание от

Четири деца пострадаха при катастрофа в Смолянско

https://www.actualno.com/crime/chetiri-deca-postradaha-pri-katastrofa-v-smoljansko-news_673484.html

Четири деца на възраст между 4 и 9 години са пострадали при челен сблъсък. Катастрофата е станала по пътя между маданското село Леска и кърджалийския град Ардино, предаде кореспондентът на Actualno.com. Около 12:30 часа в неделя смолянско „Пежо Партнер“, управлявано от 30-годишен шофьор, навлиза в лявата лента и се блъска челно във „Фолксваген Голф“ с 41-годишен водач. Ранени са шестимата участници в движението. Водачът на лекия автомобил „Пеж

Община Благоевград отбелязва 73 години от победата над фашизма и Денят на Европа

http://www.struma.com/obshtestvo/obshtina-blagoevgrad-otbelyazva-73-godini-ot-pobedata-nad-fashizma-i_134011/

Община Благоевград ще отбележи 73 години от края на Втората световна война на 9 май и Ден на Европа. Ритуалът по полагане на цветя в памет на загиналите във войната ще се проведе от 11:00 часа пред паметната плоча на загиналите за обединението и независимостта на България, която се намира пред зала „22 септември“.

На 9 май 1945 г. с подписването на капитулацията на Германия завършва Втората световна война. Военните действия се водят на територията на 4 континента и в...

Продължава

Интензивна седмица на преговори преди срещата Заев-Ципрас в София на 17 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851663

Интензивна седмица на преговори преди срещата Заев-Ципрас в София на 17 майОкончателно споразумение за решаването на "македонския проблем" се очаква да бъде постигнато на срещата на премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас, планирана за 17 май, в кулоарите на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София, съобщи МИА. Въпроси като обхвата на използването на името и гръцкото искане за поправки в

Готвачите от Hell’s Kitchen облякоха черни куртки

https://www.vesti.bg/lyubopitno/gotvachite-ot-hells-kitchen-obliakoha-cherni-kurtki-6082054

Изпитание за проверка на наученото до момента и ново лятно меню очакват професионалистите в началото на последната права от състезанието

Никол Пашинян е новият министър-председател на Армения

https://www.actualno.com/europe/nikol-pashinjan-e-novijat-ministyr-predsedatel-na-armenija-news_673487.html

Парламентът на Армения избра за министър-председател на страната лидера на опозиционната партия "граждански договор" и фракцията "Елк" (Изход) Никола Пашинян, съобщи РИА Новости. За Пашинян гласуваха 59 депутати. Против бяха - 42. На 13 април в Армения започнаха масови протести срещу издигането на Серж Саргсян за министър-председател. Независимо от протестите парламента избра Саргсян за премиер, но на 23 април той подаде оставка. След това протестните действия продължиха с

Черен вторник на италианските летища заради стачки на наземния персонал

http://www.cross.bg/zaradi-poleti-polet-1574281.html

/КРОСС/ Ако пътувате на 8 май от или за италианско летище, много вероятно е вашият полет да бъде анулиран. Това е заради третата национална стачка, свикана от различни синдикати на наземния летищен персонал в Италия. Предвидени са две стачки – от 10 до 18, и от 13 до 17 часа на няколко синдиката. Към хаоса заради десетките анулирани полети в тези часови периоди се прибавят и серията от закъснения, натрупани заради предварително отменените полети на „Райънеър”, „Алиталия” и „Вуелинг”. Компаниите информират, че заради стачката са били принудени да отменят много полети. Пътниците им могат да поискат обезщетение за билета си , или пък резервация за следващия наличен полет, на който има места. Именно заради тези стачки и десетките предварително отменени полети на римските летища „Фиумичино” и „Чампино” на 8 януари, пострадаха и десетки пътници на „Райънеър”, чийто полет Рим-София на 7 май сутринта беше анулиран в последния момент заради мъгла. На тях им бяха предложени алтернативни полети чак след 3-5 дни. Оказа се, че всички предишни полети са били вече запълнени заради пренасочените към тях още преди това пътници от анулираните полети на 8 май.

Амфитеатралната площадка под Пантеона тъне в разруха (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=373856

Откъртени облицовъчни плочи, изронена настилка и графити са само част от нещата, които обрисуват сегашното състояние на амфитеатралната площадка под Пантеона. Мястото, което ежедневно събира множество хора, решили да се насладят на спокойствието и красотата в Морската градина, далеч не радва с вида си.

Сър Алекс Фъргюсън излезе от кома

https://frognews.bg/svqt/sar-aleks-fargiusan-izleze-koma.html

Алекс Фъргюсън е излязъл от кома, проговори и показва обещаващи ранни признаци на възстановяване след спешната операция на мозъчен кръвоизлив.

Сър Алекс Фъргюсън излезе от кома

https://frognews.bg/novini/sar-aleks-fargiusan-izleze-koma.html

Алекс Фъргюсън е излязъл от кома, проговори и показва обещаващи ранни признаци на възстановяване след спешната операция на мозъчен кръвоизлив.

Роси за финала за купата: Носи напрежение, задачата на треньора е да успокои играчите

https://www.24chasa.bg/sport/article/6851577

Роси за финала за купата: Носи напрежение, задачата на треньора е да успокои играчитеЕдин такъв мач като финал за купата винаги носи напрежение. Треньорът трябва да успокои футболистите си и да даде точни указания. Това обяви наставникът на "Левски" Делио Роси на пресконференцията преди финала за купата на България. В сряда от 19,30 ч на националния стадион "сините" излизат срещу "Славия" в решителен за трофея двубой.

Внимание! Змии по трасето! Огромни влечуги пред погледа на 32 г. благоевградчанка на пътя в с. Ковачевица

http://www.struma.com/obshtestvo/vnimanie-zmii-po-traseto-ogromni-vlechugi-pred-pogleda-na-32_134010/

Преди дни ви съобщихме как благоевградски лекар успя да се справи със змия в таксиметров автомобил

Още едно потвърждение за нашествието на опасни влечуги в целия регион. След като миналата седмица, благоевградски лекар ни разказа потресаваща история за открита змия в таксиметров автомобил, днес 32-годишната Нина ни предостави снимки на две големи змии, излезли пред очите ѝ.

Благоевградчанката се натъкнала на шокиращата гледка в гърменското село Ковачевица през почивните дни, където била по празниците. Тя едва не се оплела в опасното влечуго, което се изпречило на пътя...

Продължава

Хванаха най-младия игумен у нас да кара пиян и без книжка

https://offnews.bg//112/hvanaha-naj-mladia-igumen-u-nas-da-kara-pian-i-bez-knizhka-680151.html

Най-младият игумен в България бе хванат да шофира пиян навръх Гергьовден.

Оказало се, че отчето никога не е имал шофьорска книжка.

21-годишният йеромонах Спиридон, игумен на Чипровския манастир, е бил спрян за проверка в Монтана.

Той управлявал служебен автомобил "Мерцедес", а дрегерът отчел 2,59 промила алкохол в кръвта. Божият служител отказал да даде кръвна проба.

Днес отецът оказа да говори пред камерата на Нова телевизия.

Според закона той може да получи наказание от 1 до 3 години лишаване от свобода и глоба от 200 до 1000 лева.

Избраха Никол Пашинян за премиер на Армения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851681

Избраха Никол Пашинян за премиер на АрменияПарламентът на Армения избра Никол Пашинян за премиер на страната, предава ТАСС, цитирана от БТА. Очаквайте

Започва изграждане на пътя от гръцка страна до бъдещия ГКПП - Рудозем

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851669

Започва изграждане на пътя от гръцка страна до бъдещия ГКПП - РудоземЗапочва изграждане на пътя от гръцка страна до бъдещия ГКПП- Рудозем. Това съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов след работна среща с гръцките партньори, състояла се на мястото на пункта, предаде БТА. През тази седмица гръцката пътна агенция ще подпише договор с избрания изпълнител на 9.5-километровото трасе от границата до Димарио.

Наистина ли България е толкова по-зле от Унгария?

http://www.mediapool.bg/naistina-li-bulgaria-e-tolkova-po-zle-ot-ungariya-news278819.html

Не може да бъде! - възкликнаха мнозина, след като стана ясно, че Унгария е с почти 40 места преди България по свобода на словото. Наистина ли разликата е толкова голяма? Да направим сравнение: "Репортери без граници" класираха България на 111-то място по свобода на словото, с което станахме най-зле представилата се страна не само в ЕС, но и на Балканите. В пряка конкуренция сме с държави от Африка, а Унгария е с почти 40 места преди нас. И понеже мнозина се запитаха дали наистина заслужаваме това място, нека разгледаме нещата в детайл. Подобни класации по принцип не са толкова важни с конкретните места, които дават на страните, колкото с тенденциите и проблемите, които описват. Дори и да не сме точно 111-ти, всекиму би трябвало да е ясно, че България е в негативен тренд по отношение на медиите - квази монополите в пресата си съществуват, назначават се политически комисари в БНТ, криминалното преследване срещу собственици на независими медии стана правило, медийната собственост е неясна и т.н. Тези проблеми са достатъчни, за да смъкнат страната във всяка една класация. Все пак нека да сравним малко по-систематично ситуацията в България и в Унгария, за да добием по-добра представа в какъв смисъл сме станали толкова изключителни, че от гледна точка на външните наблюдатели вече сме в собствена лига. Съпоставка първа: плурализъм И в България, и в Унгария медийният плурализъм е ограничен, но не унищожен (за разлика от Русия и други автократични режими). В Унгария затвори и последният голям опозиционен нетаблоиден вестник, притежаван от бивш приятел на премиера Виктор Орбан. В България нетаблоидни опозиционни вестници почти няма. Всъщност и таблоидни опозиционни вестници няма. Повечето издания на хартия са на г-н Пеевски, споменат изрично от "Репортери без граници". В унгарските телевизии плурализмът се дължи на една група с чуждестранен собственик. В България също има чужда собственост в основните комерсиални телевизии. Там протичат процеси на прегрупиране, но засега поне една от тези телевизии не е под пълния контрол на правителството. Не бива да забравяме обаче куриозния случай с малка опозиционна телевизия, която беше купена от лице, официално несвързано с правителството, което просто я затвори. Тъй като не ставаше дума за свръхкомерсиална телевизия, логиката на тези действия очевидно беше не "пазарна", а чисто политическа. Само заради този случай, който е удивителен с арогантността си, заслужаваме да сме в дъното на медийните класации. Съпоставка втора: обществени медии В Унгария управляващата партия има пълен контрол над обществените медии - и ги е превърнала в свое пропагандно оръдие. В България нещата са по-добре - БНТ и БНР имат по-висока степен на независимост (и по-голяма относителна тежест на медийния пазар). Това обаче не изключва запазването на лостове за индиректно влияние върху съдържанието, както и изпращането на политически комисари сред ръководството на тези медии. Съпоставка трета: електронни медии и социални мрежи Като цяло тези медии са свободни и плуралистични и в двете държави - опозицията има достъп основно до тях. В България правителството опита да направи собствена тролска фабрика, но постепенно тя се нормализира до политически "институт" и се зае с по-стандартна партийно-идеологическа дейност. Съпоставка четвърта: начин на контрол Политическата среда в България и в Унгария е различна. Концентрацията на власт в Унгария е много по-висока, не на последно място и заради избирателната система. С малко над 49% от гласовете партията на Орбан се сдоби с конституционно мнозинство и трети пореден мандат. Това дава възможност на тази партия да пренапише правилата и да създаде режим, при който контролира пряко обществените медии и оказва сериозен “пазарен” натиск върху частните. В резултат от този натиск непослушните започват да фалират, а послушните - да се окрупняват. В България имаме управление в сложни коалиции, което означава, че медийният комфорт се договаря далеч по-трудно. Тъй като държи голяма част от медиите чрез депутата си Делян Пеевски, ДПС на практика е винаги на власт - формално или неформално. Смяната на властта е сигнал и за смяна на редакционната политика на тези издания. Това се случи през 2009, през 2013 и през 2014 година. Сега ДПС уж е официално в опозиция, но медиийната му империя е проправителствена. Тоест, разликата между двете страни е в степента на неформалност на политическия контрол върху медиите. Това, което Орбан постига пряко и директно, в България се случва чрез задкулисни договорки. Кой вариант е по-добър - трудно е да се каже. Съпоставка пета: държавна пропаганда и очерняне на опонента На последните избори Орбан излезе извън границите на демократичното приличие, като обяви опозицията за предатели, дирижирани от Сорос. Беше организирана правителствена кампания с билбордове, допитване до населението и медийни прояви, която целеше да убеди хората, че политическите опоненти на Орбан са всъщност една гигантска криминална конспирация. Всеки българин, видял билбордовете в Унгария, би ги разпознал безпогрешно - същата стилистика срещу опозицията използва не самото правителство, а неговата частна медийна патерица. Медиите на ДПС (в частно качество) произвеждат де факто същата пропаганда, като публикуват "книги" за опозиционните конспирации и навързват невероятни мрежи от Христо Иванов, през Костов, направо до Сатаната. Борисов и самото правителство обаче никога не са яли този лук, нито са го мирисали. (Това е ирония.) Съпоставка шеста: наказателно преследване на медии Тук България води убедително пред Унгария. Орбан плете криминални мрежи, опитва да затваря университети и да вдига данъците на НПО-та. При нас обаче неудобните издатели са всички до един подсъдими и срещу тях са задействани всякакви процедури, включително за отнемане на имуществото им, което държавни структури считат за незаконно придобито. Съпоставка седма: качество на журналистиката Изчезването на нетаблоидната преса и масовото сваляне на стандартите в най-популярните електронни и печатни издания прави България абсолютен шампион в надпреварата към медийното дъно. Каквото в България се изговаря, в Унгария все още само си го мислят. Нормализирането на хомофобията лъсна релефно при дебатите около Истанбулската конвенция , които съвсем еднозначно показаха, че политически може да сме членове на Европейския съюз, но медийно членуваме основно в Кръчмарския съюз на световния цинизъм. Медийният език, който се налага в България, е език на повсеместното недоверие към общи, колективни действия - към работата в обществена полза. Отношенията винаги са платени, всичко има цена, солидарността на национално или наднационално ниво е опасна. Българите са ощетени от историята и затова не дължат никому нищо. Този цинизъм го има и в Унгария - вижда се в антиимигрантските кампании на правителството. В България обаче той се е превърнал в житейска философия на средния българин. Жертва на масовото промиване на мозъци в тази посока изглежда е и самият премиер Борисов. За него медиите са просто на един или на друг олигарх и всичко, което пише в тях, е защита на интересите на собственика. Куриозното е, че Борисов управлява почти цяло десетилетие една държава, стигнала до това нерадостно положение, без да съзнава, че носи отговорност за него. Както и не дава вид да съзнава, че систематичното съвпадение между интересите на един определен олигарх и правителствените позиции чисто математически не може да бъде случайно. Накрая: кой е по-по-най? И така: кой заслужава палмата на първенството по проблеми в медийната среда - България или Унгария? Както се вижда от всичко изброено дотук, това е сложен въпрос. Може би и двете държави трябва да са някъде около 90-то място в подобни непрестижни класации. Но вместо да се тюхкаме, че съдията не е видял три корнера и един тъч в наша полза, с които бихме излезли с едни гърди пред Унгария, със сигурност е по-добре да се вгледаме в нещастната ни медийна гарнитура, която би загубила всеки мач. Както успя да загуби мача за Истанбулската конвенция, като от правен инструмент срещу домашното насилие направи "трети пол".

Авторите на телефонна измама за над половин милион лева застават пред съда

http://www.cross.bg/albenko-zala-telefonna-1574289.html

/КРОСС/ Авторите на най-голямата до момента телефонна измама за над половин милион лева застанаха пред пловдивския районен съд. Подсъдими по делото са Албенко Методиев и Борислав Димитров, съобщава bTV. Двамата имат множество присъди за измами, кражби и грабежи и ги заплашват 15 години затвор. През септември 2015 г. Албенко успява да отмъкне от дома на възрастна жена в Първомай близо 600 хил. лв. Помогнал си с ъглошлайф при разбиването на металната фирмена каса на внука ѝ. Потърпевшата пуснала Албенко в дома си след като при телефонен разговор ѝ било казано, че внукът ѝ е катастрофирал и за да бъде спасен трябват 30 хил. лв. В съдебната зала Албенко се оплака, че заради лошата си слава на телефонен измамник – рекордьор не може да си намери нормална работа и да запише децата си на детска градина. В момента работел в погребална агенция без трудов договор. Съучастникът на Албенко също отрича вината си. Поради влошено здравословно състояние потърпевшата 82-годишна жена не се появи в съдебната зала.

Излюпиха се първите пеликанчета в "Сребърна"

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/izlyupiha-se-pelikani-v-srebarna

Това е третият, този път успешен, опит на защитените птици за създадат поколение

Лидерът на протестите в Армения Никол Пашинян стана премиер

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/08/3175231_liderut_na_protestite_v_armeniia_nikol_pashinian_stana/?ref=rss


Лидерът на опозиционните протести в Армения Никол Пашинян е новият премиер на страната след избор в парламента, съобщи "Интерфакс".<br /><br />Пашинян става премиер от второто гласуване, с поддръжка на депутати от управляващата Републиканска партия на Армения (РПА), която иначе има мнозинство в 108-местния парламент. На 1 март той не можа да събере нужната подкрепа.<br /><br />"За" кандидатурата му гласуваха 59 депутати, а "против" -...

Превозвачите: Камиони и автобуси пред НДК и резиденция "Бояна" на 16-ти и 17-ти май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851619

Превозвачите: Камиони и автобуси пред НДК и резиденция "Бояна" на 16-ти и 17-ти майПревозвачите ще изкарат камиони и автобуси на мирно шествие пред НДК на 16-ти май, а на следващия ден - 17 май - камионите ще паркират пред резиденция "Бояна". Тези дни се провежда срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани. Представители на браншовите организации обявиха тези свои намерения след срещата си с премиера Бойко Борисов в

Емил Радев награди победителите в конкурс за есе на Първа езикова гимназия

http://budnavarna.bg/33909-emil-radev-nagradi-pobeditelite-v-konkurs-za-ese-na-parva-ezikova-gimnaziya/

Евродепутатът Емил Радев награди победителите в конкурса за есе, организиран от Първа езикова гимназия във Варна по повод 9 май – Денят на Европа. По покана на българския член в Европарламента отличените ученици Константин Праматаров, Яна Спасова и Павло Славов ще посетят Брюксел, където ще се запознаят отблизо с работата в европейските институции.
Темата на конкурса, която тази година провокира учениците, бе „Европа – страхове и копнежи”. Авторите на най-добрите есета бяха удостоени с грамоти по време на церемонията, с която днес в Арт салона на Радио Варна бе официално открита изложбата „Ние и Европа”. За втора поредна година експозицията представя фотоси от участието на учениците от Първа езикова гимназия в редица европейски проекти, както и впечатляващи живописни платна на единадесетокласничката Яна Ким.
„Европа е в сърцето на тези прекрасни млади хора. Радвам се, че чрез подобни събития те показват своята съпричастност към ролята на страната ни в Обединена Европа. И нека не забравят България, където и да отидат по света. Пътувайте, вземете най-доброто от европейското образование, но го прилагайте у нас! С Вашите знания и труд ще направите страната ни по-просперираща”, заяви Емил Радев в обръщението си към учениците. Като бивш възпитаник на гимназията той изрази удовлетворението си, че изложбата и конкурсът за есе, организиран за четвърти път, вече се утвърдиха като традиция.
„Фотографиите показват нашите непрекъснати и увеличаващи се контакти в Европа. Много от нашите възпитаници избират да продължат обучението си извън родината. Качествата им са високо ценени от университетите по света, но за нас е важно те да се върнат обратно, за да продължат да градят нова България”, коментира директорът на гимназията Веселин Василев.
Нели Димова, учител по история в училището, разказа пред журналисти, че експозицията представя участието на ученици в 5 различни проекта, реализирани на територията на над 15 държави в ЕС. „Чрез проектите гимназистите имат възможност да се почувстват като част от голямото европейско семейство, но и да заявят своята национална идентичност, запознавайки връстниците си от други държави с традициите и богатото ни културно-историческо наследство”, сподели Димова.
„Поздравявам Ви за активната работа по европейски проекти, чрез която разширявате хоризонтите на учениците. Носете с гордост името „българи”, пожела Лилия Христова, директор на общинската дирекция „Образование и младежки дейности”.
Сред гостите на изложбата бе и почетният консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио, който също поздрави учениците и техните учители по повод предстоящия празник на Европа.

Материалът Емил Радев награди победителите в конкурс за есе на Първа езикова гимназия е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Само във Фрог: Съдия от СГС даде 7 месеца срок, за да получи доживотната присъдата на Сумиста

https://frognews.bg/novini/sadiia-sgs-dade-7-mesetsa-srok-poluchi-dojivotnata-prisadata-sumista.html

Съдия от СГС отложи в края на миналата седмица дело за още 7 месеца, за да получи от ВКС доживотната присъда на „Килъра” Петър Стоянов-Сумиста. Любопитното е, че тя е качена на официалната интернет страница на съда и всеки би могъл да се запознае с нея и с мотивите на висшите магистрати.

Власт, експлоатация и революция

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/05/08/3175205_vlast_eksploataciia_i_revoljuciia/?ref=rss


Карл Маркс е съвременна икона на популярната култура. За едни той е Спасител, за други е Сатана, но за всички вече се е превърнал в мит и легенда наред със Супермeн, Мики Mаус, капитализма, Шварценегер, демокрацията и Холивуд. Така както Омир Симпсън (от сериала "Семейство Симпсън") "предвиди" избирането на Доналд Тръмп за президент десетилетие преди събитието, така и Маркс се счита, че е предвидил кризата на финансовите пазари от 2008 г. още през XIX век.<br /><br...

Полицията в Смолян привиква шофьор, заснет да изпреварва рисково (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851609

Полицията в Смолян привиква шофьор, заснет да изпреварва рисково (Видео)Смолянската полиция се самосезира за разпространен в интернет и медиите видео клип за рисково шофиране на шофьор по пътя Смолян-Пловдив. На видеоклипа ясно се вижда марката и номера на автомобила. полицията е издирила,че собственик и водач на лекия автомобил „Опел Инсигния“ е 66-годишен мъж от София.

Кремена Халваджиян предложи да има паспорти за влизане в София

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6851597

Кремена Халваджиян предложи да има паспорти за влизане в СофияМного моля провинциалистите, които са дошли в София, за да седнат на раздумка пред Националната Библиотека и да оставят след себе си камара боклуци, опаковки от вафли, снаксове, чаши за кафе и празни бутилки, да не се връщат след празниците! Това написа във фейсбук на 5 май съпругата на продуцента Магърдич Халваджиян - Кремена.

Линейка ще транспортира онкоболната Теодора от Истанбул до България

http://nakratko.bg/category/58/159128/


Онкоболната Теодора Маджарова, която потърси алтернативно лечение в Бразилия, отпътува тази сутрин от Сау Паулу с редовен полет до Истанбул.

Забраняват паркирането в част от центъра

http://budnavarna.bg/33907-zabranyavat-parkiraneto-v-chast-ot-tsentara-2/

снимка: Будна Варна

Във връзка с въвеждането на синя зона в град Варна в дните 10-ти и 11-ти май ще се полага хоризонтална маркировка по улиците ул. „Преслав“, ул. „Панагюрище“, ул. „Хан Омуртаг“, ул. „Габрово“, ул. „София“, ул. „Софроний Врачански“ и ул. „Дръзки“, съобщиха от ОП „Общински паркинги и синя зона“. За времето от 7ч. до 19,30ч. паркирането в зоната ще бъде забранено.

Призовават се гражданите да преместят автомобилите си.

Материалът Забраняват паркирането в част от центъра е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Джон Кери: Сделката с Иран е необходима, опасността идва от Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=373848

Бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери е убеден в необходимостта от запазване на споразумението с Иран за ядрената програма на Техеран и призова сегашния президент Доналд Тръмп „два пъти да помисли“, преди да вземе решение по този въпрос.

Проверката на сделката за ЧЕЗ е на финала

https://frognews.bg/novini/proverkata-sdelkata-chez-finala.html

Проверката на сделката за ЧЕЗ е на финалната права. Депутатите от временната комисия, ще разгледат окончателния доклад, който трябва да сложи точка в спора – има ли злоупотреби и нередности около продажбата на най-голямото енергодружество у нас.

Предсрочните избори на 24 юни - повратен момент за Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851620

Предсрочните избори на 24 юни - повратен момент за ТурцияПредсрочните /президентски и парламентарни/ избори на 24 юни най-вероятно ще отбележат повратен момент за Турция не само от гледна точка на административната система на страната, но също и в областта на вътрешната и външната политика. По отношение на промяна в системата Турция или официално ще премине към изпълнителна президентска система,

"Ню Имидж Медия" с 2 лв. капитал е купувачът на вестниците на Пеевски

http://clubz.bg/67578-nyu_imidj_mediq_s_2_lv_kapital_e_kupuvachyt_na_vestnicite_na_peevski

Парламент Делян Пеевски 09122015 1

Стара компания, която допреди месец е била собственост на "Ню Бояна Филм" и в последните години е декларирала, че не е извършвала икономическа дейсност, е купувачът на 50% от фирмата "Телеграф Медиа", издател на вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това става ясно от документите в Търговския регистър и Комисията за защита на конкуренцията.

На 25 април от компанията - собственик на "Телеграф Медиа" - "Интръст", и "Ню имидж България" съобщиха, че е подписан предварителен договор за покупко-продажба на 50 на сто от капитала на "Телеграф Медиа". За целта ще бъде създадено "ново дъщерно дружество" на купувача, което да придобие дяловете, пишеше в съобщението.

Два дни по-късно е поискано разрешение за сделката от КЗК. В документа става ясно, че купувач е фирмата "Ню имидж медия". Това обаче не е ново дъщерно дружество, а стара компания, която е носила името "Ню Бояна Дивелопмънт". Тя е регистрирана през 2015 г. с капитал от 2 лв. Смяната на името й е факт от 5 май, става ясно от Търговския регистър. Тогава е сменена и собствеността й - "Ню Бояна Филм" я прехвърля на "Ню Имидж България", а последната иска смяната на името и предмета на дейност, в който допреди това не фигурира нищо, свързано с издателска дейност.

Покрай сделката зца 50% от вестниците на Пеевски текат и още фирмени преобразувания. Компанията "Интръст", която е 100% собственост на депутата от ДПС, е едноличен собственик на капитала на "Телеграф Медиа". Последната пък държи акциите на други дружества - "Монитор", "Политика днес", "Компакт Меридиан". По партидата на всяко от дружествата обаче е поискано вливането им в компанията - майка "Телеграф Медиа", 50% от която пък се очаква да бъде продадена на "Ню Имидж Медия" от "Интръст" на Пеевски.

Според документите преобразуването е с цел по-лесно управление на фирмите. Всички те са и с един и същи управител - Александър Георгиев. 

Онкоболната Теодора Маджарова вече пътува за България

http://www.eurochicago.com/2018/05/teodora-2/

Българката Теодора Маджарова, която се намира в тежко здравословно състояние, отпътува тази сутрин от Сау Паулу за Родината с редовен полет до Истанбул, съобщи пресцентърът на МВнР. По указания на  министъра на външните работи Екатерина Захариева, нашите мисии в Бразилия и в Турция оказват пълно съдействие за транспортирането на г-жа Маджарова.

Стебла и листа се превръщат в декор за дома

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6851627

Стебла и листа
се превръщат
в декор за дома
Оригиналните аксесоари може да направят дома интересно и артистично място. И това зависи не просто от дизайна на предметите, а и от материалите, от които са изработени. Студио Kamaro’an е базирано в Тайван и се отличава именно с материалите, с които работи. Това са стебла и листа от вид острица и от други растения от региона.

Откраднаха медни елементи oт 27 трафопоста в столичния район "Люлин"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851614

Откраднаха медни елементи oт 27 трафопоста в столичния район "Люлин""ЧЕЗ Разпределение България" извърши извънреден обход на енергийните съоръжения в микрорайони 6 и 7 на столичния квартал "Люлин" през почините дни, след регистрирани нерегламентирани прекъсвания на електрозахранването, съобщиха от компанията. В 27 трафопоста е била установена липсата на медни елементи, част от съоръженията.

Кой е Никол Пашинян - бившият журналист, решен да стане премиер на Армения

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/08/3175199_koi_e_nikol_pashinian_-_bivshiiat_jurnalist_reshen_da/?ref=rss


Арменският депутат Никол Пашинян, на 42 години, е бивш журналист и отдавнашен опозиционер. Той се надява да стане днес новият премиер на Армения въпреки първоначалния си неуспех, след като оглави антиправителствени протести през последните двайсетина дни.<br /><br />Само преди няколко седмици малцина биха заложили, че Пашинян ще успее да накара десетки хиляди арменци да излязат по улиците.<br /><br />Само за няколко дни той се наложи като неопровержим лидер на...

Какво може да предприеме ЕС при провал на споразумението с Иран?

https://www.investor.bg/analizi/91/a/kakvo-moje-da-predprieme-es-pri-proval-na-sporazumenieto-s-iran-260687/

Оттеглянето на Вашингтон от споразумението би поставило някои фундаментални въпроси за отношенията САЩ-ЕС

Всички държави от ЕС щели да подкрепят софийската декларация за Западните Балкани

https://offnews.bg//obshtestvo/vsichki-darzhavi-ot-es-shteli-da-podkrepiat-sofijskata-deklaratcia-za-680144.html

Подготовката за срещата ЕС- Западни Балкани върви така, както е планирано, надявам се другата седмица София да бъде европейската столица, която да даде силното послание за надеждна европейска перспектива на Западните Балкани. Това заяви Моника Панайотова, заместник-министър на Българското председателство на Съвета на ЕС, която участва в дискусия "Да споделим Европа: Политици и граждани строят заедно бъдещето" по случай Деня на Европа.

Според нея на срещата в българската столица "няма да има отсъстващи", а всичките 28 държави членки са се обединили около текста на общата декларация.

Наскоро "Ел Паис" писа, че испанският премиер Мариано Рахой ще наложи вето на документа от София, тъй като по никакъв начин не иска името му да стои до това на който и да е представител на Косово, което е непризнато от властите в Мадрид.

Панайотова определи срещата на 17 май като ключовото събитие по време на българското председателство, защото е свързано с един от специфичните ни приоритети – европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани. Събитието си поставя три основни цели – да се даде силен сигнал за европейска перспектива за страните от региона, да се насочи вниманието върху важността на свързаността в различните измерения - енергийна, цифрова, транспортна, образователна, свързаност между хората с цел преодоляване на съществуващите стереотипи, а третата цел е по отношение на въпроси, които са от взаимен стратегически интерес за ЕС и страните от Западните Балкани.

По време на дискусията Панайотова отбеляза колко е важно европейските ценности като мир, демокрация, свобода да бъдат съхранявани и предавани на поколенията. Тя посочи, че европейските граждани искат Европа, която е подредена и организирана, но същевременно не е бюрократична, Европа, която излъчва авторитет, но не е авторитарна, която работи по едни и същи правила и стандарти, но не е еднообразна, която е толерантна, но не е безразлична.

Ако трябва да посочим една дума, която да характеризира актуалния дневен ред на ЕС през последните месеци, това е „бъдеще“, коментира тя и посочи, че българското председателство също участва в дискусията на бъдещето на Европа със своите ключови приоритети.

Масова демонстрация в Армения преди гласуването на премиер

http://nakratko.bg/category/25/159127/


Хиляди поддръжници на арменския опозиционен лидер Никол Пашинян се събраха в столицата Ереван преди предстоящото гласуване на премиер в парламента, съобщава "Ройтерс".

Европа отбелязва Деня на Европа и 73 години от края на войната на континента

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/evropa-otbeliazva-73-godini-kraia-vtorata-svetovna-voina.html

В Германия, както и в повечето европейски държави, във вторник, 8 май, се отбелязват 73 г. от края на Втората световна война в Европа, припомня Deutsche Welle.

Полицията блокира къмпинг край Созопол заради шофьор-беглец

http://www.cross.bg/sozopol-kraii-avtomobilut-1574280.html

/КРОСС/ Шофьор-беглец вдигна на крак полицията, която блокира култовия къмпинг "Градина" край Созопол, за да залови водача. Униформени опитали да спрат автомобил "Митцубиши Паджеро" без регистрационни номера, който се движел по стария път от Созопол за Черноморец. Въпреки подадените звуков и светлинен сигнал водачът натиснал газта, навлязъл в горичката край къмпинга и се укрил. След предприети незабавни заградителни и оператвино-издирвателни мероприятия, е открит автомобилът, а в близост до него е задържан и шофьорът беглец. Това е криминално проявеният Манол П . на 23 г. от близкото село Равадиново. Младият мъж е задържан за денонощие. Установено е, че автомобилът не е регистриран по надлежния ред. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Превозвачите се заканиха да блокират предприятия на чужди инвеститори в България

https://www.actualno.com/business/prevozvachite-se-zakaniha-da-blokirat-predprijatija-na-chujdi-investitori-v-bylgarija-news_673477.html

Шествие с камиони и автобуси по време на срещата на върха на ЕС на 16-17 май - това обещаха всички браншови структури на превозвачите в България на специална пресконференция в България. Съгласно обясненията, всъщност ще има поредица от инициатива. На първо място - мирен протест, насочен срещу европейските лидери. Обсъжда се и пакет от действия, като може да се стигне до блокада на заводи, които са собственост на чуждестранни инвеститори. Гледната точка в случая - след като те ни пречат да прави

Откриха тялото на мъжа, скочил от моста в Бургас, на 32 г. е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851588

Откриха тялото на мъжа, скочил от моста в Бургас, на 32 г. еТялото на мъжа, който снощи скочи от моста в Бургас, е открито, съобщиха от полицията. Установена е самоличността на удавника, той е на 32 г. от бургаския к-с Бр. Миладинови.  Спасителни екипи, които претърсваха морето от снощи, са намерили тялото около 11,30 ч. в района на моста. Причините за самоубийството се уточняват,

Шампион по снукър се появи гол на пресконференция (видео)

https://offnews.bg//snukar/shampion-po-snukar-se-poiavi-gol-na-preskonferentcia-video-680130.html

Победителят на Световното първенство по снукър Марк Уилямс се появи на шампионската си пресконференция гол. 

Уилямс удържа на думата си - преди началото на финала на Световното първенство в Крусибъл, Великобритания, той се закани, че ще яви именно в този вид-

Шампионът спечели трофея срещу Джон Хигинс с 18:16 в един от най-оспорваните дуели. Това е трета световна титла за шотландеца, който победи на първенството през 2000 г. и 2003 г.

Ето как изглеждаше на пресконференцията:

Четири деца и двама възрастни са ранени при катастрофа край маданско село

https://www.24chasa.bg/region/article/6851567

Четири деца и двама възрастни са ранени при катастрофа край маданско селоШестима души, четири от които деца, са пострадали при сблъсък на два автомобила при разклона за село Ляска, община Мадан, съобщи полицията в Смолян."Пежо Партнер" със смолянска регистрация, собственост на 53-годишен мъж от с.Оглед, общ.Рудозем, управляван от З.Р.Ч. на 30 години от с.Оглед, навлиза в лява лента и се блъска челно в лек автомобил

Предадоха на съд двама варненци за измама за близо 400 000 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851594

Предадоха на съд двама варненци за измама за близо 400 000 лв.

Варненската районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу двама варненци, извършили измама с фиктивни сделки за близо 400 000 лв. Очаква се да бъде насрочена дата за процеса срещу тях. В обвинителния акт срещу Младен В. и Ивайло Т. е вписано: "За времето от 14 до 15 октомври 2014 г. във Варна,

Фирмата "Ибердрола" отрича да са секли дървета на плаж Корал

http://nakratko.bg/category/58/159126/


Никой служител на компанията "Ибердрола" не е изсичал дървета на плаж Корал. Това пише в изявление на компанията до медиите.

Онкоболната българка в Бразилия отпътува за София

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/08/3175224_onkobolnata_bulgarka_v_braziliia_otputuva_za_sofiia/?ref=rss


Намиращата се в тежко здравословно състояние българка Теодора Маджарова отпътува тази сутрин от Бразилия за София. Тя лети от Сао Пауло до Истанбул, а от Турция до София ще бъде транспортирана с линейка, съобщиха от Министерство на външните работи.<br /><br />Маджарова е онкоболна. Здравословното ѝ състояние се влошило значително, след като тя се подложила на алтернативно лечение в Бразилия. В края на април съпругът ѝ съобщи, че тя е настанена в държавна болница, а превозването ѝ до...

Фармацевтичният гигант Такеда купува ирландската Шайър за 62,5 млрд. долара

https://offnews.bg//ikonomika/farmatcevtichniat-gigant-takeda-kupuva-irlandskata-shajar-za-62-5-mlrd-680137.html

Фармацевтичният гигант "Такеда" купува ирландската "Шайър". Сделката е за 62,5 млрд. долара. 

През последния месец са преговаряни редица по-ниски суми за сделката, докато се стигне до окончателното решение. 

Сделката ще бъде финансирана с помощта на заем от близо 31 млрд. долара. 

Според анализатори сделката може да се окаже много добро решение за "Такеда" в дългосрочен план, въпреки огромната сума, която компанията ще заплати. 

Японските фирми се сблъскват с натиск вътре в страната заради опита на правителството да насочи фокуса върху по-евтините генерични лекарства, за да намали разходите за здравеопазване. 

През последните години "Такеда" усилено търси начини за придобиване на активи в чужбина. През 2011 г. компанията купи швейцарската "Никомед" за 9,6 млрд. евро (13,6 млрд. долара по онова време). 

Според анализатори "Шайър" е изключително атрактивна за "Такеда", като ще й даде достъп до разработки, свързани с храносмилателната система, психични заболявания и редки болести. 

Очаква се придобиването да влезе в сила през първата половина на 2019 г.

Александър Томов съди прокуратурата заради провала ѝ в опита да го осъди

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/08/3175203_aleksandur_tomov_sudi_prokuraturata_zaradi_provala_v/?ref=rss


Бившият изпълнителен директор на "Кремиковци" и бивш собственик на футболния клуб на ЦСКА Александър Томов е поредният оправдан по публично известно дело, който търси обезщетение от прокуратурата. Искът му по Закона за отговорността на държавата е за общо 686 хил. лв. - 100 хил. от тях са за морални вреди, а останалите - за имуществени, информира в днешния си брой вестник "Сега". <br /><br />През лятото на 2016 г. той беше окончателно оправдан по делото за...

Почина белгийската певица Моран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851554

Почина белгийската певица МоранБелгийската певица Моран, чието истинско име е Клодин Люйпертс, е починала в предградие на Брюксел на 57-годишна възраст, съобщи Франс прес. Тялото на изпълнителката е било открито в нейната квартира. Засега не се съобщава причината за кончината й, предава БТА.  Певицата почина само няколко дни след завръщането си на сцената в Брюксел след

Започва конкурсът за Наградата „Джон Атанасов“ на президента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851587

Започва конкурсът за Наградата „Джон Атанасов“ на президентаНа 8 май 2018 г. стартира ежегодният конкурс за Наградата на Президента на Републиката на името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов, създал първия електронен цифров компютър с регенеративна памет, съобщиха от прессекретариата на Президента. Наградата „Джон Атанасов“ се връчва на изявили се в световен мащаб млади

Започва конкурсът за Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Републиката за 2018 година

http://www.cross.bg/atanasov-dzhon-kompyuturnite-1574288.html

/КРОСС/На 8 май 2018 г. стартира ежегодният конкурс за Наградата на Президента на Републиката на името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов, създал първия електронен цифров компютър с регенеративна памет. Наградата „Джон Атанасов" се връчва на изявили се в световен мащаб млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки от 2003 г. Сред лауреатите на президентската награда са ръководители на изследователски центрове на водещи научно-изследователски институти и мултинационални компании в различни направления на компютърните науки. В президентската инициатива през 2018 г. ще се връчват отличия в следните категории: 1.Награда „Джон Атанасов" на Президента на Република България - връчва се на млади български учени, изявили се в областта на компютърните науки, с цел насърчаване в световен мащаб на развитието на потенциала на младите българи. 2.Грамота „Джон Атанасов - Ученици и техните преподаватели" - за успехи, постигнати в международните олимпиади по информатика и по информационни технологии през годината. 3.Грамота „Джон Атанасов - за проект с голям обществен принос". 4.Грамота „Джон Атанасов - за дебютен пробив в областта на компютърните технологии". Носителите на Наградата и Грамотите „Джон Атанасов" се определят от жури, съставено от водещи в областта на компютърните науки учени и професионалисти

България се отказа от самолета за онкоболната Теодора Маджарова, превозват я София с линейка

https://offnews.bg//obshtestvo/balgaria-se-otkaza-ot-samoleta-za-onkobolnata-teodora-madzharova-prev-680141.html

Онкоболната Теодора Маджарова ще бъде превозена от Истанбул до София в линейка, а не със самолет, каквито бяха първоначалните намерения.

Това съобщиха от Министерството на външните работи, които уточниха още, че тази сутрин тежкоболната българка е отпътувала от Сау Паулу, Бразилия, с редовен полет до Истанбул.

"По преценка на фирмата за медицински транспорт трансферът до Република България ще бъде извършен с линейка, а не със самолет. Турските медицински специалисти, придружаващи г-жа Маджарова, в консултация с български лекари, смятат, че инсталирането на медицинската апаратура в самолет от Истанбул до София би отнело значително време, което, допълнено с по-ниската скорост на полета при българския военнотранспортен самолет Спартан, не би спестило време. Риск носи и повторното излагане на българката на промени в налягането", пишат от Външно министерство.

По указания на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева нашите мисии във Федерална република Бразилия и в Република Турция оказват пълно съдействие за транспортирането на българската гражданка, уверяват от МВнР.

Тази сутрин Маджарова е превозена от болницата в гр. Можи Гуасу до летище Гуарулос – Сау Паулу със специализирана линейка със съвременно оборудване и две медицински лица, придружавана от български консул. Служители на Министерството на външните работи на Федерална република Бразилия и на авиокомпанията са подпомогнали преминаването през летище "Гуарулос".

На летище "Ататюрк" в Истанбул Маджарова ще бъде посрещната от специално оборудваната линейка, която ще превози нашата съгражданка до София. Двама служители в Генералното консулство в Истанбул ще съдействат за бързото преминаване на българката и придружаващите я през контролните органи. В случай че възникне необходимост от хоспитализирането ѝ в гр. Истанбул, тя ще бъде приета в болница близо до летище „Ататюрк", която е подготвила за целта лекарски екип.

Вучич ще е първият лидер, който Путин ще приеме

https://www.actualno.com/asia/vuchich-shte-e-pyrvijat-lider-kojto-putin-shte-prieme-news_673475.html

Сръбският президент Александър Вучич ще бъде първият чуждестранен лидер, който ще бъде приет от Владимир Путин след встъпването му длъжност за четвърти път като президент на Русия. Двамата лидери ще обсъдят перспективите за развитието на двустранното сътрудничество и ще обменят мнение по регионалните въпроси. „Руският президент Владимир Путин ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич, който ще бъде на работно посещение в Москва и ще вземе участие в тържествата по п

Над 40 хил. ученици напуснали България в последните 6 години

http://nakratko.bg/category/58/159125/


В периода 2011-2017 г., 41 486 ученици са напуснали страната. Данните са на работодателите, които събраха отговорните институции на кръгла маса на тема бизнес и висше образование.

Кошчета за отпадъци в центъра на Варна отвращават с визия

http://www.moreto.net/novini.php?n=373858

Част от кошчетата за отпадъци в зоната от Севастопол към входа на Морската градина буквално отвращават с вида си. Съдовете за боклук сякаш са почти напълно покрити с мръсотия, която се забелязва отдалеч, видя репортер на Moreto.net.

Майдел: Лясковец е модел за успешни инициативи за сътрудничество

https://www.24chasa.bg/region/article/6851575

Майдел: Лясковец е модел за успешни инициативи за сътрудничество

„С течащите в момента два големи проекта по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния, Лясковец е модел за успешна работа и инициативност в тази сфера. Фокусът на местната власт към създаването на зелени работни места и стимулиране на предприемчивостта сред младите е правилната стратегия за адаптиране на местната

16г. Зоя Димитрова стана "Мис Ромка"-Петрич за 2018г., за първа година избраха и "Мистър Ром", титлата гордо ще носи 17-годишния Стоян Кирилов

http://www.struma.com/obshtestvo/16g-zoya-dimitrova-stana-mis-romka-petrich-za-2018g-za-purva_134009/

Изключително засилен интерес от страна на момичета и момчета имаше на тазгодишното издание на "Мис Ромка" и "Мистър Ром". 16-годишната ученичка в СУ"Антон Попов" Зоя Димитрова грабна титлата "Мис Ромка" за 2018г. в Петрич. Нейна втора подгласничка стана Жулка Жекова, а на трето място бе избрана Нади Методиева. Общо кандидатките за призовото място бяха 15 момичета, всяка от която бе пременена с нов тоалет и специално направени грим и...

Продължава

Открит е мъртъв български дипломат, съобщават медии в Япония

https://frognews.bg/novini/otkrit-martav-balgarski-diplomat-saobshtavat-medii-iaponiia.html

Mъж, за когото се твърди, че е първи секретар на българското посолство в Япония, е открит мъртъв пред търговска сграда в Шинджуку, Токио в понеделник сутрин, съобщават японски медии, като се позовават на информация от местната полиция, цитира ”Сега”.

Общински съветник внесе предложение за референдум за разкопките по магистрала "Струма"

https://www.24chasa.bg/region/article/6851582

Общински съветник внесе предложение за референдум за разкопките по магистрала "Струма"Общинският съветник в Благоевград Илко Стоянов внесе проект на решение в подкрепа на въпроса от референдума за разкопките по трасето на лот 3.1 на магистрала "Струма". В петък предстои извънредна сесия на ОбС, на която съветниците трябва да обсъдят и гласуват предложението за референдум, който да реши съдбата на разкопките открити край Покровник.

ГК – Торонто за инициативата „Розите на България“

http://www.eurochicago.com/2018/05/toronto-3/

По инициатива на МОН, на 11 май – Ден на светите братя първоучители Св. св. Кирил и Методий – в различни точки по света проектът „Розите на България“ обединява ученици от български неделни училища, учители, родители и представители на българската общност за изпълнение на традиционно българско право хоро. В случай, че бихте искали снимки от участието на ръководеното от Вас българско училище/състав в инициативата на МОН „Розите на България“ да бъдат публикувани на интернет страницата на Генералното консулство на Р. България в Торонто, моля, изпратете името на организацията и фотографиите на адрес...

Шок! Мъж се самоуби пред погледа на десетки в парк

http://regiona.bg/%d1%88%d0%be%d0%ba-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be%d1%83%d0%b1%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%bf%d0%be%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%b5/

32-годишният Георги Шивачев от жк „Братя Миладинови” е удавникът, чието безжизнено тяло днес сутринта беше извадено от водолази в Бургас.

Младият мъж изненадващо решил да сложи край на живота само ден след Гергьовен. Припомняме, че бургазлията се хвърли вчера от моста, около 18:30 ч., пред погледите на десетки минувачи, които решили да се разходят и да се порадват на хубавото време, съобщава „Флагман“..

Гледката буквално шокирала възрастна жена, чиито викове отекнали в морската градина. Полицията все още разследва причините за самоубийството. Георги не е криминално проявен. Близките му буквално били шокирани от новината за смъртта на младия мъж. Основните версии, по които се работи, са любовна драма и дългове.сн.флагман

 

 

Материалът Шок! Мъж се самоуби пред погледа на десетки в парк е публикуван за пръв път на Региона Бг.

След Анкара Вучич отиде в Кремъл

https://dnes.dir.bg/svyat/sled-ankara-vuchich-otide-v-kremal

Президентът на Сърбия Александър Вучич пристига в Москва за среща с руския си колега Владимир Путин

Съветник на Обама: Няма съмнение, че Тръмп ще провали иранската ядрена сделка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851563

Съветник на Обама: Няма съмнение, че Тръмп ще провали иранската ядрена сделкаНяма почти никакви съмнения, че президентът Доналд Тръмп ще провали споразумението за иранската ядрена програма, желано от предшественика му демократ Барак Обама. Това каза бившият съветник на Обама Робърт Мали, цитиран от Франс прес и БТА. Сега европейците трябва да направят така, че Иран да остане в споразумението,

Сър Алекс Фъргюсън е буден и показва признаци на възстановяване

http://www.mediapool.bg/sar-aleks-fargyusan-e-buden-i-pokazva-priznatsi-na-vazstanovyavane-news278818.html

Легендарният бивш мениджър на Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фъргюсън е излязъл от кома и показва първи признаци на възстановяване след спешната операция на мозъчен кръвоизлив, която претърпя през уикенда, пишат британските медии. Шотландецът остава в интензивно отделение, но от понеделник седи и вече е разговарял със семейството и приятелите си в Кралската болница в Салфорд, където бе приет в събота, съобщава "Дейли Мейл". Според изданието операцията на най-успешния британски футболен мениджър в историята е преминала много добре, а състоянието му дава надежди, че той ще се възстанови напълно. Лекарите обаче подчертават, че до тогава предстои дълъг период. Новината за състоянието на Фъргюсън разтърси футболния свят, който се обедини в подкепа на легендарния специалист, който спечели безпрецедентните 38 трофея в продължение на 28 години на "Олд Трафорд", преди да се пенсионира през 2013 г.

/Снимка/ Пиян македонец е крадецът на намерения "Опел" край Разлог, изгонили го от заведение, ядосал се и подкарал отключената кола

http://www.struma.com/krimi/snimka-piyan-makedonec-e-kradecut-na-namereniya-opel-krai-razlog_134008/

Македонски гражданин е задигнал оставената с ключове на таблото кола в Разлог навръх Гергьовден. Лекият автомобил "Опел" е собственост на младата дама Силвия М., която умишлено, или без да иска е оставила ключовете на колата си на контакта и я направила лесна мишена за крадци.

След случката, Силвия "взриви" социалните мрежи със зов за помощ, като описа каква и е колата и с какъв регистрационен номер. Оказа се, че злосторникът е пиян македонец, който бил изгонен...

Продължава

Петима пострадаха в катастрофи по варненските пътища през почивните дни

https://petel.bg/Petima-postradaha-v-katastrofi-po-varnenskite-patishha-prez-pochivnite-dni__263558

илюстрация Булфото Вчера около 18:30 часа, в гр. Варна, на кръстовището на бул. «Цар Освободител» и бул. «Хр. Смирненски», е водачката на «Ма...

Шерпите стигнаха до лагер 1 под връх Шиша Пангма, но Боян го няма

https://petel.bg/SHerpite-stignaha-do-lager-1-pod-vrah-SHisha-Pangma--no-Boyan-go-nyama__263559

СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН ПЕТРОВ   Операцията по издирването за днес е прекратена  Тримата...

Спипаха съпрузи с условни присъди във Варна с незаконен тютюн за 2000 лева

https://petel.bg/Spipaha-sapruzi-s-uslovni-prisadi-vav-Varna-s-nezakonen-tyutyun-za-2000-leva__263560

Снимка: Булфото Служители на отдел Икономическа полиция при ОД на МВР – Варна задържаха 10,500 кг нарязан тютюн без акцизен бандерол. В...

Двама се нагълтаха с дим при пожар във Варна, случаят се разследва

https://petel.bg/Dvama-se-nagaltaha-s-dim-pri-pozhar-vav-Varna--sluchayat-se-razsledva__263561

В нощта след Гергьовден, около 01:20 часа, е получен сигнал за пожар в стая от апартамент, намиращ се във Варна, на ул. «Чавдар Войвода». Причи...

Спипаха затворник в Разделна с хероин в килията

https://petel.bg/Spipaha-zatvornik-v-Razdelna-s-heroin-v-kiliyata__263563

Снимка: Булфото На 06.05. т.г., в Затворническо общежитие - Разделна, при извършване на проверка от страна на надзирател, в килията на Р.Г. (27 г...

Спипаха 18-годишен с чанта с дрога във Варна

https://petel.bg/Spipaha-18-godishen-s-chanta-s-droga-vav-Varna__263564

Снимка: Булфото На 04.05. т.г., около 22:20 часа, в гр. Варна, в ж.к. Вл. Варненчик, при извършване на полицейска проверка на И.И. (18 г.) от Варна, изв...

66-годишен софиянец е камикадзето с инфарктното изпреварване край Асеновград

https://petel.bg/66-godishen-sofiyanets-e-kamikadzeto-s-infarktnoto-izprevarvane-kray-Asenovgrad__263565

Полицията от Смолян разследва шофьора, който е сниман в клип, обикалящ Фейсбук и медиите. Видеоклипът с рисково шофиране възмути хиляди в ...

Осъждан руснак ограби магазин във Варна

https://petel.bg/Osazhdan-rusnak-ograbi-magazin-vav-Varna__263566

Снимка: Булфото На 5 май е постъпил сигнал за кражба от магазин за хранителни стоки, намиращ се на ул. Юрий Венелин във Варна. Неизвестно л...

Съдът във Варна оправда бивш шеф на "Напоителни системи" Шумен

https://petel.bg/Sadat-vav-Varna-opravda-bivsh-shef-na-Napoitelni-sistemi-SHumen__263568

Снимка: Булфото Състав на Варненския апелативен съд днес отмени присъда на ОС – Шумен от 12 февруари тази година в частта, с която бившия...

9 часа ало измамници „въртят“ семейство, отмъкнаха им над 18 000 лева

https://petel.bg/9-chasa-alo-izmamnitsi----vartyat----semeystvo--otmaknaha-im-nad-18-000-leva__263569

Снимка Булфото 71-годишен мъж от Шумен бил въведен в заблуда и измамен по телефона, след което предал на измамници 18 700 лева и около 38 грам...

В Добрич задържаха румънец, издирван за измама в Унгария

https://petel.bg/V-Dobrich-zadarzhaha-rumanets--izdirvan-za-izmama-v-Ungariya__263567

Снимка: Булфото С постановление на прокурор в Окръжната прокуратура в Добрич е бил задържан 33-годишният румънски гражданин Габор Г. Той ...

МВнР коментира трагедията с българския дипломат в Токио

https://petel.bg/MVnR-komentira-tragediyata-s-balgarskiya-diplomat-v-Tokio__263572

Снимка Булфото При трагичен инцидент от личен характер е починал служител в посолството на Република България в Токио. Това съобщиха от...

От 10 май започва националното външно оценяване за учениците в четвърти клас

https://petel.bg/Ot-10-may-zapochva-natsionalnoto-vanshno-otsenyavane-za-uchenitsite-v-chetvarti-klas__263570

С националното външно оценяване по български език и литература на 10 май започва поредицата от изпити, които ежегодно се организират за вс...

Турция: Отбранителната ни система няма да пострада, ако САЩ не доставят изтребители Ф-35

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851559

Турция: Отбранителната ни система няма да пострада, ако САЩ не доставят изтребители Ф-35"В случай, че САЩ блокират доставката на американските изтребители F-35 за Турция и тя бъде изолирана от тази програма, проектът като цяло ще пропадне", заяви президентът на турския военно-промишлен комплекс Аселсан проф. д-р Халук Гьоргюн. Той посочи това в отговор на твърдения, че САЩ ще спрат доставката на бойните машини Ф-35 заради плановете

Симеонов не дава отчет никому за срещите си

http://nakratko.bg/category/59/159124/


Вицепремиерът Валери Симеонов не смята, че трябва да се отчита пред когото и да било за срещите си. Той направи този коментар заради отмененото заседание на ПГ на Обединените патриоти от лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Онкоболната Теодора Маджарова се прибира от Бразилия

http://www.mediapool.bg/onkobolnata-teodora-madzharova-se-pribira-ot-braziliya-news278817.html

Българката Теодора Маджарова, която е в тежко здравословно състояние, е отпътувала във вторник сутринта от Сау Паулу за България с редовен полет до Истанбул, съобщиха от Министерството на външните работи (МвнР). Маджарова е превозена от болницата в гр. Можи Гуасу до летище "Гуарулос" - Сау Паулу, със специализирана линейка със съвременно оборудване и две медицински лица, придружавана от български консул. Служители на Министерството на външните работи на Бразилия и на авиокомпанията са подпомогнали преминаването през летище "Гуарулос".  На летище "Ататюрк" в Истанбул Теодора Маджарова ще бъде посрещната от специално оборудваната линейка, която ще превози нашата съгражданка до София. Местните институции оказват пълно съдействие. Двама служители в Генералното консулство в Истанбул ще съдействат за бързото преминаване на българската гражданка и придружаващите я през контролните органи. В случай, че възникне необходимост от хоспитализирането й в Истанбул, тя ще бъде приета в болница до летище "Ататюрк", която е подготвила за целта лекарски екип, информират от МВнР. По преценка на фирмата за медицински транспорт трансферът до България ще бъде извършен с линейка, а не със самолет. Турските медицински специалисти, придружаващи Маджарова, в консултация с български лекари, смятат, че инсталирането на медицинската апаратура в самолет от Истанбул до София би отнело значително време, което, допълнено с по-ниската скорост на полета при българския военнотранспортен самолет "Спартан", не би спестило време. Риск носи и повторното излагане на българката на промени в налягането. ГК-Истанбул и ГК-Одрин ще окажат съдействие при преминаването на линейката през държавната граница, се посочва в съобщението. 32-годишната Теодора Маджарова заминава в края на март за Бразилия, за да търси последен шанс за изцеление при лечителя Жоао де Деус, след като преди две години е била диагностицирана с рак на гърдата и конвенционалните методи не са дали резултат. За заминаването срещу 3000 лева посредничи "медиумът" Кармен Лазарова, за която проверка на здравните власти установи, че неправомерно упражнява неконвенционални лечебни методи, за което ще бъде глобена с до 10 000 лева. Състоянието на Теодора се влошава след пристигането й в Бразилия, а семейството започва да търси варианти за прибирането й в България. Полетът до тук е рискован и за транспортирането на Теодора със специален самолет до България беше необходима голяма сума, за което семейството й разкри банкова сметка и започна да събира пари. Миналия понеделник стана ясно, че са набрани 30 хил. евро, които ще са достатъчни за връщането на Теодора, а Министерството на външните работи се ангажира да съдейства за прибирането й.  

Отложиха делото за апашите обрали хотел в Банско и задигнали над 22 000 лева

http://www.struma.com/krimi/otlojiha-deloto-za-apashite-obrali-hotel-v-bansko-i-zadignali_134007/

В районен съд-Благоевград днес се явиха банскалиите Борислав Георгиев Апостолов, Борислав Славчов Апостолов и Иван Митрев, които са обвинени в кражба за над 22 000 лева от хотел в град Банско.

С наведени глави днес те влязоха в съдебна зала, където делото веднага беше отложено, поради отсъствието на пострадалите лица.

Съдия Георги Янев насрочи делото за 12 юни 2018 година.

Припомняме, че тримата мъже са обвиняеми затова, че на 14 януари 2017г., са извършили кражба на...

Продължава

Излюпиха се пеликани в "Сребърна"

https://www.24chasa.bg/region/article/6851542

Излюпиха се пеликани в "Сребърна"В колонията на къдроглавите пеликани в "Сребърна" се излюпиха пеликани, наблюдавани чрез системата от видео камери, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе. Най-напред с поколение са се сдобили птиците на наколните платформи, но малки има и в гнездата, изградени на тръстиковия остров.

Борис Джонсън се изправя срещу Тереза Мей в сделката за Brexit

https://www.investor.bg/evropa/334/a/boris-djonsyn-se-izpravia-sreshtu-tereza-mei-v-sdelkata-za-brexit-260681/

Външният министър, който беше едно от лицата на кампанията за излизането на Великобритания от ЕС, смята, че пътят, по който върви Лондон е неподходящ

Български дипломат е открит мъртъв в Токио

http://www.mediapool.bg/balgarski-diplomat-e-otkrit-martav-v-tokio-news278816.html

Mъж, за когото се твърди, че е първи секретар на българското посолство в Япония, е открит мъртъв пред търговска сграда в Шинджуку, Токио в понеделник сутрин, съобщават японски медии.   Около 9:45 часа местно време минувачи са се обадили на спешния телефон и са съобщили, че мъж е паднал от високо. Пристигналите спешни екипи са намерили мъжа, паднал на тротоара.  Той е бил откаран в болница, но по-късно е съобщено, че е мъртъв.   Мъжът е идентифициран като първи секретар на българското посолство. Той е 41-годишен, името му не се съобщава.   Полицията разследва случая, като засега липсват данни за самоубийство.  

Пламна лек автомобил "Сеат" в с.Микрево, около 25 броя плодни дръвчета в с.Беласица са...

http://www.struma.com/obshtestvo/plamna-lek-avtomobil-seat-v-s-mikrevo-okolo-25-broya-plodni_134006/

На 04.05.2018г. около 17:50 часа е получен сигнал за пожар на сухи треви и храсти в землището на с.Беласица, общ.Петрич. Погасен от РСПБЗН-Петрич. Засегнати са около 25 бр. плодни дръвчета.

На 06.05.2018г. около 15:05 часа е получен сигнал за пожар в лек автомобил „Сеат“ в с.Микрево, общ.Струмяни. Погасен от екип на РСПБЗН-Сандански. Причина: късо съединение.

На 07.05.2018г. около 03:16 часа е получен сигнал за пожар в керпичена къща в гр.Белица. Погасен от 2...

Продължава

Световният туризъм е причина за 8% от парниковите газове на планетата

http://www.moreto.net/novini.php?n=373844

Световният туризъм е причина за 8% от всички емисии на парникови газове на планетата - четири пъти повече емисии от смятаното по-рано, съобщават ZME Science и Science Magazine. Ново проучване показва, че ваканцията има и висока екологична цена.

Българските интернет потребители променят нагласите си в посока таблети от по-висок клас

http://www.cross.bg/tableti-huawei-sred-1574287.html

/КРОСС/Данните бяха представени по време на събитие за старта на продажбите на новия Huawei таблет MediaPad M5 на българския пазар. Технологичният производител Huawei организира представително изследване за употребата на таблети и нагласата за покупка на таблетно устройство сред градското население в България на възраст 25-55 години. Проучването е направено от маркетинговата рисърч агенция Pragmatica, а данните от него бяха представени заедно с анонса на старта на продажбите на премиум таблета Huawei MediaPad M5 на българския пазар. Методологията на проучването - онлайн с таргетиране на таблетни устройства, разкрива профила на потребителите, които реално ползват своите таблети, което е важно уточнение на фона на наличието на голям брой продадени, но не използвани активно таблетни устойства, особено в най-ниския ценови клас. Според проучването, активните градски потребители на таблети в България на възраст 25-55 години, са разпределени почти по-равно във възрастовите групи 25-34, 35-44, и 45-55 години, като превес с резултат 36.1%, все пак има групата 35-44 години. Почти 40% от отговорилите живеят в София, а най-интересното е, че 79.3% са с висше образование

Стартира подписка за референдум относно завода за изгаряне на отпадъци в София

https://www.actualno.com/sofia/startira-podpiska-za-referendum-otnosno-zavoda-za-izgarjane-na-otpadyci-v-sofija-news_673471.html

Местен референдум за завода за изгаряне на отпадъци и производство на електроенергия от това поискаха от "Демократична България". Основните причини за искането - опасността от увеличение на вредни вещества и фини прахови частици във въздуха и дългът от 130 млн. лева, които ще трябва да поемат плащащите местните си данъци в София. "Демократична България" започна да събира подписи относно проекта "Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с

Въртележка от слънце и дъжд ни очаква през следващите дни

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6851472

Въртележка от слънце и дъжд ни очаква през следващите дниПролетната въртележка от слънце и дъжд продължава и през следващите дни до петък включително. Превалявания ще има най-вече в следобедните часове, преди полунощ, особено интензивни над Източна България, тъй като над Черно море има зона на ниско налягане, която лабилизира атмосферата над Балканите. Това сочи краткосрочната прогноза за времето,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване