Путин отново предложи Дмитрий Медведев за премиер на Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285921_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8+%D0%94%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B9+%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%B2+

 Днес официално Владимир Путин встъпи в длъжност като президент на Русия

Руският президент Владимир Путин отново предложи за министър-председател заемащия същата длъжност в момента Дмитрий Медведев, малко след като се закле за четвърти път като президент на Русия.

"Президентът на Руската федерация внесе кандидатурата на Дмитрий Медведев в Държавната Дума (долната камара на парламента), за да получи съгласието й", съобщиха от Кремъл в изявление. Медведев е президент на Русия от 2008 г. до 2012 г. и министър-председател от 2012 г. до 2018 г., предава БТА.

Днес официално Владимир Путин встъпи в длъжност като президент на Русия. Той постави ръката си върху конституцията на церемония в Андреевската зала на Големия кремълски дворец и се закле да служи на руския народ, да опазва правата и свободите му и да защитава руския суверенитет.

"Смятам за мой дълг и за смисъл на моя живот да дам всичко от себе си за Русия, за нейното настояще и нейното бъдеще", заяви той след полагането на клетвата. Преизбран през март със 76,7% от подадените на президентските избори гласове - най-високият резултат от идването му на власт - Путин ръководи страната от 2000 г. като държавен глава или правителствен ръководител. "Напълно съзнавам каква огромна отговорност нося към всички вас, към Русия", увери Путин по време на церемонията.

Шведската нобелова академия се разпада заради секс скандал

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285920_%D0%A8%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0+

 След като скандалът се появи в общественото пространство, шведският крал XVI Густаф направи промени, които да позволят на членовете да бъдат отписани и сменени

Шведската академия, която присъжда Нобеловите награди за литература заяви, че четирима от нейните членове (които традиционно са назначени до живот) ще бъдат освободени от длъжност след скандала за сексуално насилие, който провали тазгодишните награди, предаде БГНЕС.

Организацията беше разтърсена, след като през ноември миналата година шведски ежедневник публикува свидетелските показания (в разгара на кампанията #Metoo) на 18 жени, които заявяват, че са били изнасилени или сексуално насилвани от влиятелни фигури със сериозни връзки с Академията.

Несъгласието на това как да се справят с този проблем внесе много смут в организацията и нейните 18 членове. Това накара 6 от членовете да напуснат, включително и първата жена постоянен секретар Сара Даниус.

"Лотта Лотас, Клас Остергиен и Сара Стридсберг са поискали и веднага са били освободени от длъжностите им, заемани в Академията", се посочва в официално изявление.

Четвъртият член Керстин Екман е неактивна от 1989 година, след като Академията отказва да признае наложената фетва (мюсюлманският еквивалент на отлъчването) срещу британския автор Салман Рушди. Екман също е пожелала да напусне академията. Лотас също е бил неактивен от 2015-а година.

Технически членовете на Нобеловата академия си остават такива до живот, но те могат да оставят столовете си празни, ако решат.

След като скандалът се появи в общественото пространство, шведският крал XVI Густаф направи промени, които да позволят на членовете да бъдат отписани и сменени. Академията в момента има 10 активни членове, а според устава, за да бъдат избрани нови членове са нужни 12 гласа. Академията съобщи, че през 2019 година ще отсъди за наградите.

Владимир Путин показа новата си руска лимузина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285919_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BB%D0%B

 Гордосттa на руската автомобилна индустрия e нареченa "Лимузина Сенат"

 
Руският президент Владимир Путин мина през кремълския площад в нова черна руска лимузина преди встъпването в длъжност в понеделник, с което прекрати досегашната си практика да използва „Мерцедес“. Новият модел, наречен "Лимузина Сенат", означава връщане към практиката от съветската епоха лидерите на страната да се возят в домашни церемониални автомобили, предава БГНЕС.
 
Съветските лидери ползваха лимузините „ЗИЛ“, а по-нископоставените служители „летяха“ с „Чайка“. Агенция РИА Новости цитира гост на церемонията, който заявил, че новата кола "е по-яка от тази на Тръмп" (американският президент ползва „Кадилак“).
 
"Това е основната автомобилна интрига през последните пет години", разказва репортер на телевизия "Россия 24", хвалейки факта, че колата е "произведена в Русия, направена с руски компоненти и направена от ръцете на руски специалисти". Независимо от това, новият модел на „Лимузина Сенат“ също се е възползвал от "международния опит", заяви репортерът, тъй като двигателят бе разработен с помощта на инженери от „Порше“.
 
Лимузината е в процес на развитие от 2013 г. насам, съобщи TAСС, като за проекта са насочени 12,4 милиарда рубли (197 милиона долара) държавни средства. Производството започна миналата година.
 
Новата лимузина, която е малко по-дълга от 6 метра, е част от диапазона, наречен Aurus, който ще включва и седан, наречен „Сенат“ и MPV, наречен "Арсенал", предаде руската телевизия, като казва, че имената са взети от кули на Кремъл.
 
Гамата ще се продава и в търговската мрежа и ще се конкурира по спецификации и цени с “Мерцедес Майбах“, „Бентли“ и „Ролс-Ройс“, съобщи ТАСС.
 
Руските лидери отдавна се наслаждават на използването на техните забележими отдалече автомобили. Болшевишкият лидер Владимир Ленин използваше колите на бившето царско семейство и се качи в Rolls-Royce Silver Ghost, докато любимата кола на Сталин беше „Пакард“, допълва ТАСС.
 
Бронираните лимузини ЗИЛ се появяват през 50-те години и са използвани до средата на 90-те години, след което служителите до голяма степен преминаха на „Мерцедес“-и. И „Чайка“ е разработена през 50-те години.

Русия нарушава пространството ни и ремонтира самолетите ни

http://clubz.bg/67547-rusiq_narushava_prostranstvoto_ni_i_remontira_samoletite_ni

Президентът Румен Радев, в качеството си на командир на Военновъздушните сили, е заявявал пред бившия министър на отбраната Николай Ненчев, че "няма как да извършваме полети срещу руската стратегическа авиация, която често навлиза във въздушното ни пространство и в същото време да ремонтираме самолетите си там".

Това разказа самият Ненчев, който бе начело на Министерство на отбраната в кабинета "Борисов 2", в сутрешния блок на бТВ. Сега бившият министър, който е и лидер на БЗНС, призова държавния глава да потвърди публично не само тези разговори между тях, но и докладна, която е написал в този дух до Ненчев.

Поводът е ремонтът на самолетите МиГ-29, който настоящият министър Красимир Каракачанов планира да изпрати в Русия. А Ненчев все още настоява, че ремонтите трябва да се извършат в Полша. Двустранното споразумение предвиждаше в Полша да бъдат ремонтирани общо 6 български двигателя за МиГ-29. Трябваше да започнат разговори за осигуряване на цялостна логистична поддръжка на бойните самолети там до закупуването на нов многоцелеви изтребител. Това не се случи и Ненчев отиде на съд, а наследникът му Каракачанов взе решение, с което определя руската компания за поддържаща логистиката на самолетите.

Според обвинението Ненчев не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на авиацията, като не изпълнявал договорите за ремонт на руските изтребители с фирмата производител - руската "РСК МиГ". Следващото заседание по делото е утре, 9 май.

"Очаквам с нетърпение този процес. Сключил съм договор с Полша - член на НАТО. Хубаво ги правим тези самолети, но в "РСК МиГ" не могат да сменят авиониката, т.е. те ще останат неразпознаваеми за партньорите от НАТО. От друга страна спестих договори за милиони на българския данъкоплатец, постигнах много добри срокове и много по-добри гаранции. Точка. Това дело ще бъде пълен фарс. Подготвил съм силна защитна реч", посочи бившият министър.

А по адрес на държавния глава допълни:

"Докато беше командир на ВВС и пред мен го е казвал, че модернизацията на МиГ-29 ще струва колкото купуването на една нова ескадрила. Очаквам да потвърди тези свои думи. Очаквам да потвърди думите си и сега по това дело, защото обвиненията идват и от него - в личен разговор, в една докладна, много ясно ми е написал, че няма как да извършваме полети срещу руската стратегическа авиация, която често навлиза във въздушното ни пространство и в същото време да ремонтираме самолетите си там. Самият той беше инициатор на идеята да ги ремонтираме в в Полша, за което мйу благодаря, но сега струва ми се - мълчи".

По повод проекта за придобиването на нов боен самолет пък Ненчев намекна за предполагаеми нередности:

"Мислех си, че много по-трудно е да осигуриш парите, отколкото да ги похарчиш. Сега започвам да се съмнявам. Разбирате какво ви казвам... Пари са осигурени, но не се харчат, което ме кара да си мисля, че може да има и друга мотивация. Бавят се вече година и половина, ние бяхме пред финала за подписването на договор за изтребителната авиация, така че аз очаквах в рамките на месец-два този въпрос да приключи. Така и не се случи, не се случи и договорът с Военно-морските сили, който трябваше да бъде подписан за два нови кораба. Обезпокоен съм."

Ненчев бе оправдан на три инстанции по делото за доставка на униформи за военните, която той възложи на "Интендантско обслужване".

"Едното дело приключи с 3:0. Бях оправдан на три инстанции", посочи Ненчев, а на въпроса дали ще съди регресивно държавата отсече:

 

"Аз се чувствам патриот и няма да съдя държавата си. Няма да причиня това, най-вероятно ще я осъдя - понесох много тежки разходи, и семейството ми, и близките ми, и БЗНС, но не мога да си позволя това. Дори и да осъдя държавата си откъде ще дойдат тези пари - от вашите и моите баща, майка, от възрастните хора".

Оказа се, бившият военен министър води дело и срещу "медиите на Пеевски" заради публикации за решението му да даде поръчката за униформите на "Интендантско обслужване".

"От пресцентъра на БЗНС са преброили 1800 публикации срещу мен за това, че спасих "Интендантско обслужване", което те искаха да приватизират. Написани са за две години и три месеца - всеки ден по няколко публикации", посочи Ненчев.

Бившият министър реши да се пошегува , но и да се похвали с шестомайския парад: "Да се пошегуваме - изглеждаше ми малко като ретропарад. Поради липсата на модернизация. Надявам се в близките години да имаме нова техника. Ако имаше авиация на този парад, то е заради всички усилия, които положих."

На въпроса дали БЗНС ще се влее в новия проект "Демократична България", в който влязоха досегашните й партньори ДСБ, "Зелените", както и "Да, България", посочи, че на 12 май партията ще вземео кончателно решение.

В части от Стрелбище и Яворов няма да имат вода

https://offnews.bg//obshtestvo/v-chasti-ot-strelbishte-i-iavorov-niama-da-imat-voda-680087.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Монтаж на тротоарен спирателен кран на ул. „Роженски проход“ в жк. „Стрелбище“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на ул. „Траянова врата“, ул. „Дедеагач“, ул. „Нишава“, ул. „Тулча“. 

Подмяна на спирателен кран на ул. „Хан Омуртаг“ в жк. „Яворов“ налага спиране на водоподаването от 09:00 до 18:00 часа по ул. „Хан Омуртаг“ от ул. „Крали Марко“ до ул. „Мизия“ и по ул. „Момчил войвода“ от ул. „Хан Омуртаг“ до ул. „Цар Иван Асен II“. 

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Брегалница“ в жк. „Зона Б-5“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа по ул. „Брегалница“ от бул. „Тодор Александров“ до ул. „Пиротска“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.
Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

В части от Стрелбища и Яворов няма да имат вода

https://offnews.bg//obshtestvo/v-chasti-ot-strelbishta-i-iavorov-niama-da-imat-voda-680087.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Монтаж на тротоарен спирателен кран на ул. „Роженски проход“ в жк. „Стрелбище“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на ул. „Траянова врата“, ул. „Дедеагач“, ул. „Нишава“, ул. „Тулча“. 

Подмяна на спирателен кран на ул. „Хан Омуртаг“ в жк. „Яворов“ налага спиране на водоподаването от 09:00 до 18:00 часа по ул. „Хан Омуртаг“ от ул. „Крали Марко“ до ул. „Мизия“ и по ул. „Момчил войвода“ от ул. „Хан Омуртаг“ до ул. „Цар Иван Асен II“. 

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Брегалница“ в жк. „Зона Б-5“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа по ул. „Брегалница“ от бул. „Тодор Александров“ до ул. „Пиротска“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.
Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Доналд Тръмп обявява решението си за иранската ядрена програма

https://petel.bg/Donald-Tramp-obyavyava-reshenieto-si-za-iranskata-yadrena-programa__263477

Очаква се американският президент Доналд Тръмп да обяви решението си за споразумението за иранската ядрена програма. Според Тръмп то има...

Корнелия Нинова и Красимир Каракачанов обсъждат бедността и демографската криза

https://petel.bg/Korneliya-Ninova-i-Krasimir-Karakachanov-obsazhdat-bednostta-i-demografskata-kriza__263478

Бедността, демографската криза, здравеопазването и образованието са сред темите, които ще обсъдят председателят на БСП Корнелия Нинова и...

Невероятното медицинско чудо с възкръсналото 13-годишно момче

https://petel.bg/Neveroyatnoto-meditsinsko-chudo-s-vazkrasnaloto-13-godishno-momche__263479

В САЩ тийнейджър с тежка травма на главата дойде в съзнание, след като родителите му вече бяха дали писмено съгласието за посмъртно даряв...

Учените изясниха след 25-годишен спор какво точно ще се случи след смъртта на Слънцето

https://petel.bg/Uchenite-izyasniha-sled-25-godishen-spor-kakvo-tochno-shhe-se-sluchi-sled-smartta-na-Slantseto-__263480

Гигантски светещ балон от прах и газ ще бъде нашата звездна система след смъртта на Слънцето. Това бе разказано от учени от университета в...

Близък до Боян Петров: И преди се е случвало да не се чуваме цяла седмица. Вярвам, че е жив

https://petel.bg/Blizak-do-Boyan-Petrov--I-predi-se-e-sluchvalo-da-ne-se-chuvame-tsyala-sedmitsa--Vyarvam--che-e-zhiv__263482

СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН ПЕТРОВ Един от организаторите на експедицията на Боян Петров за из...

Какво е да изкачваш връх Шиша Пангма: Разказ на д-р Калина Сълова

https://petel.bg/Kakvo-e-da-izkachvash-vrah-SHisha-Pangma--Razkaz-na-d-r-Kalina-Salova__263483

СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН ПЕТРОВ Хималайският връх Шиша Пангма, където изчезна българският а...

Овен: Днес Овните не само може, но и трябва да следват своите желания

https://petel.bg/Oven--Dnes-Ovnite-ne-samo-mozhe--no-i-tryabva-da-sledvat-svoite-zhelaniya__263484

lamqta.com Овен  Днес Овните не само може, но и трябва да следват своите желания. Интуицията ще подсказва на представителите на знака с какво...

Временно забраняват паркирането по няколко улици в центъра на Варна, поставят маркировка за синя зона

https://petel.bg/Vremenno-zabranyavat-parkiraneto-po-nyakolko-ulitsi-v-tsentara-na-Varna--postavyat-markirovka-za-sinya-zona__263485

  Във връзка с въвеждането на синя зона в град Варна в дните 8-ми и 9-ти май (днес и утре) ще се полага хоризонтална маркировка по улиците „Б...

Журналистка директно в ефир удари футболен фен, който си вкара ръката в бикините й

https://petel.bg/ZHurnalistka-direktno-v-efir-udari-futbolen-fen--koyto-si-vkara-rakata-v-bikinite-y-__263486

Журналистката Мария Фернанда Мора водела директно предаване след футболен мач в Мексико. До нея имало фенове, които видели камерата и реш...

Все още в неизвестност: Очаква се да започне издирването на Боян Петров

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vse-oshte-v-neizvestnost-ochakva-se-da-zapochne-izdirvaneto-na-boian-petrov-2095442

Очаква се днес, ако времето позволява, да се сформира спасителен екип, който да започне издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите. По информация на Министерството на външните работи той е в неизвестност от 3 май.
 
Информацията за липсата на връзка с българския алпинист е подад

Подновяват акцията по издирването на Боян Петров

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/lOapgGjdmhU/

Днес ще бъде подновена акцията по издирването на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от няколко дни. Той изчезна по време на експедиция при изкачването на връх Шиша Пангма в Хималаите на територията на Китай. Посолството ни в Пекин е получило информация за изчезването на Петров на 3 май.

Във „Фейсбук” организаторите на експедицията обявиха, че Боян е започнал изкачването на 29 април и от тогава той не се е прибрал в базовия лагер. Палатката и спалният му чувал са открити от други алпинисти преди ден на 7350 м. надморска височина.

Заради влошаването на времето спасителната акция беше прекратена.

Забранява се снимането на лични карти, освен в банки и при нотариуси

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/hHUrFE20Bgk/

licnni_dokumentiЗабранява се снимането на лични карти, освен в банки и при нотариуси. Това предвиждат промени с цел по-голяма защита на потребителя.

Копия от личната ви карта вече могат да правят само банки и нотариуси. Същото важи и за отпускане на кредит или лизинг, но тогава на ксерокопието от личния документ трябва да се напише правното основание, за което се предоставя сниманата лична карта.

Хотелите и всички стопански организации, които имат задължения да събират данните на своите клиенти по Закона за МВР, ще трябва да ги преписват без да снимат документа за самоличност.

„Ако все пак някога някой, даже и с правно основание, иска да копира някои от вашите документи за самоличност, важно е лицето върху това копие да напише – Давам съгласието си във връзка и с използването единствено за еди-коя си цел, която е правно обоснована”, заяви проф. Веселин Целков.

Според експерта Станислав Атанасов забраната за снимане на лични карти не помага за защитата ни от злоупотреби.

“Един по-способен човек с програма за обработка на изображение може да направи перфектно копие на личната карта, използвайки снимки, които са достъпни в социалните мрежи и използвайки информацията, която е записана на листчета”.

Промените в закона предвиждат забрана да се получава административна услуга само с ЕГН, както стана ясно от разследване на bTV за генератора на ЕГН, с който може да се стигне до личните данни дори на хора в управлението.

До момента единният граждански номер е единствен идентификатор само в сайта на НАП за проверка на здравноосигурителния статус.

Ако има промени, които да налагат въвеждането на втори праг за достъп до данните, от приходната агенция обещават да се съобразят.

За здрав сън изхвърлете будилника

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6847614

За здрав сън изхвърлете будилникаТой нарушава цикъла на нощната почивка и уврежда здравето Как сутрин ставате от сън - събудени от чуруликането на птичките или настръхнали и с разтуптяно сърце от воя на часовниковата аларма? Ако е второто, новината за вашето здраве е лоша, предупреждават специалистите. “Ако сте зависими от будилника, за да се надигнете от леглото,

Бих искал Роджър Уотърс да научи...

http://clubz.bg/67546-bih_iskal_rodjyr_uotyrs_da_nauchi

Много бих искал Роджър Уотърс да научи истината за руското присъствие в страната, в чиято столица - в зала "Армеец" - той произнесе кратка реч без да е осведомен за контекста, в който изпраща своите думи. Бих искал той да научи всичко важно по тази тема СЛЕД 1989 г. - не преди това.

Бих искал да знае за руския газов монопол, в резултат на който България вече три десетилетия плаща 40 на сто по-високи цени за газ от останалите европейци. Да научи за това, че руските енергийни олигарси корумпират цялата държавна йерархия в София за да не позволят в продължение на десетилетия изграждането на интерконектори за алтернативни доставки на газ.

Бих искал Уотърс да знае, че руската олигархия контролира българската енергетика и българската политика с помощта на българската олигархия - на тези, които слугуваха на съветската империя в продължение на половин век, а днес продължават да й слугуват. Роджърс е левичар - противник на НАТО, който трябва да знае, че с рушвети, заплахи и шпионаж Кремъл предотвратява в продължение на десетилетия обновлението и превъоръжаването на българската армия. Затова днес, когато глава надигат всички тези от Fletcher memorial home for tyrants and kings, България остава обезоръжена и демобилизирана от вътре, от позицията на тези, които българите избират за да ги управляват и пазят. Искам Роджърс да получи избрана китка от пропагандните късове омраза на руската пета колона в България, насочени срещу Европа, срещу свободата, срещу правото на българите да се самоопределят,  а не да бъдат част от "естествената сфера на влияние" на Русия.

Роджърс е част от това поколение на Запад, което изгради себе си като антитеза на статуквото, което представлява западният свят след Втората световна война. Това поколение често стигаше до абсурдни позиции, опонирайки на системата, в която живееше. Те издигаха лозунга "По-добре червени, отколкото мъртви", без да знаят, че едното не пречи на другото - двете вървят добре ръка за ръка. Уотърс бе един от малцината, които разбираха, че в Москва на власт не е "добрата алтернатива", а една тирания - която те приравняваха към собствените си врагове на Запад. Но тази тирания не можеше да бъде приравнена. Нито Никсън, нито Тачър, нито Рейгън, които бяха противниците на левите, нямаха отговорността за потискането на свободата, което практикуваха в Кремъл.

Днес Уотърс се опитва отново да сложи знаци за равенство. Но Путин не е сравним с десните опоненти на Роджърс, дори с Тръмп. Вчерашният ден в Москва даде нови доказателства за това. Роджър Уотърс трябва да научи, че ние живеем на ръба на Европа, на ръба на бездната. И гледаме в бездната ежедневно, бутани в нея от собствената ни алчна олигархия. Долу ни чакат, разтворили ненаситна паст, мераклиите за новоимперска слава - от Изток и от Юг. Затова думите на Уотърс, изречени в Лондон са относително безвредни. И несправедливо опасни, когато са изречени в София. Надявам се, че той ще научи това.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във фейсбук. Заглавието е на редакцията

 

 

Коментарът е по повод речта, произнесена от Уотърс на концерта му в София, в която той обвини Запада за нарастващото напрежение в света. Той изтъкна, че антируската пропаганда в западната преса е твърде голяма, попита публиката дали иска да се бие с руснаците и заяви, че той самият не иска

 

 

Ето какво време ни очаква днес…

http://regiona.bg/%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-4/

Днес следобед ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места в Западна България и североизточните райони ще превали и прегърми.

По-интензивни и значителни по количество ще са валежите в Родопската област и Западна Стара планина. Ще духа до умерен вятър от северната четвърт.

Минималните температури ще са между 11° и 16°, максималните ще са предимно между 22° и 27°. Атмосферното налягане ще се понижи и ще бъде по-ниско от средното за месеца.

 

Материалът Ето какво време ни очаква днес… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Група „Equinox“ ще търси място сред най-добрите в Лисабон (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/grupa-equinox-shte-tyrsi-miasto-sred-naj-dobrite-v-lisabon-video-2095415

Тази вечер в Лисабон българските представители в конкурса Евровизия „Equinox“ излизат на генерална репетиция. Тя обаче ще бъде точно толкова важна, колкото утрешният първи полуфинал, който ще се излъчва по националните телевизии в цяла Европа и Австралия.

Главният прокурор на Ню Йорк подаде оставка след обвинения във физическо насилие

//dariknews.bg/novini/sviat/glavniiat-prokuror-na-niu-iork-podade-ostavka-sled-obvineniia-vyv-fizichesko-nasilie-2095439

Главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман подаде оставка, след като бе обвинен от четири жени във физическо насилие, предадоха световните агенции.
 
Шнайдерман отхвърля категорично обвиненията, но в изявление казва

И SnapChat се присъедини към „кодекса за поведението“ на ЕС

//dariknews.bg/novini/biznes/i-snapchat-se-prisyedini-kym-kodeksa-za-povedenieto-na-es-2095430

От SnapChat са съгласни да се присъединят към подкрепяната от Европейския съюз (ЕС) група от интернет гиганти, които се обединяват срещу речта на омразата и интернет екстремизма.

Мултимедийното приложение за съобщения се присъединява

Започва изплащането на пенсиите за май

//dariknews.bg/novini/biznes/zapochva-izplashtaneto-na-pensiite-za-maj-2095428

Изплащането на пенсиите през май 2018 г. от Националния осигурителен институт (НОИ) ще започне на 8 май (вторник) и ще приключи на 21 май (понеделник).

Периодът е съобразен с почивните дни по Гергьовден. Чрез пощенските станции пенсиите ще се изплаща

Мелания обяви кампания "Бъдете най-добри" (ВИДЕО)

http://clubz.bg/67545-melaniq_obqvi_kampaniq_bydete_naj_dobri_video

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп обяви кампанията си за обучаване на децата и важното значение на социалното, емоционалното и физическото здраве.

Инициативата е под мотото "Бъди най-добър" (Ве best) и има за цел да насърчи здравословния начин на живот, да се използват социалните медии по положителен начин и за борба срещу злоупотребата с опиати, заяви първата дама, цитирана от Би Би Си.

Г-жа Тръмп подчерта, че е "морално наложително на нашето поколение да поеме отговорност и да помогне на нашите деца".

Първата дама обяви инициативата си в Розата градина в Белия дом.

"Както всички знаем, социалните медии могат да окажат положително и отрицателно въздействие върху нашите деца, но твърде често се използват по негативен начин", каза тя.

И добави:

"Когато децата по-рано научат положителното онлайн поведение, тогава социалните медии могат да се използват по позитивен начин и да влияят за положителните промени".

Мелания Тръмп бе заявявала преди, че планира да се съсредоточи върху кибертормоза и да развива положителни навици чрез социалните медии.

Като част от инициативата тя си партнира с Федералната търговска комисия, за да издаде брошура за социалните медии и онлайн сигурността.

"Те са нашето бъдеще", заяви Мелания и подчерта: "Искам да се грижа и да защитя най-ценната част от нашето общество - децата".

Президентът Тръмп похвали съпругата си за инициативата и подписа документ, с който 7 май се посвещава на инициативата "Бъдете най-добри".

"Днес ние обещаваме да бъдем най-добри - за нашите семейства, нашето общество и нашата нация", заяви президентът.

Мелания бе веднага обвинена в социалните мрежи, че е откраднала идеята от предшественичката си Мишел Обама, която развила в интервю пред Опра Уинфри теория за "Be better" (Бъдете по-добри) като начин на живот и възпитание.

 

 

CBS News: Младите американци се чувстват самотни и изолирани

http://pogled.info/svetoven/amerika/CBS-News-mladite-amerikantsi-se-chuvstvat-samotni-i-izolirani.94345

/Поглед.инфо/ Повечето американци се чувстват самотни и изолирани от околните, съобщава CBS News, позовавайки се на новите изследвания на медицинската компания Cigna. Както отбелязва телевизионният канал, повече от всички на самота са подложени младежите и това представлява сериозна заплаха за психическото и физическото здраве на страната.

Рудолф Джулиани: Доналд Тръмп е настроен към смяна на режима в Иран

http://pogled.info/svetoven/rudolf-dzhuliani-donald-tramp-e-nastroen-kam-smyana-na-rezhima-v-iran.94346

/Поглед.инфо/ Новият адвокат на Тръмп Рудолф Джулиани заяви, че американският лидер е предан на идеята за смята на режима в Иран, съобщава Politico. При това, според бившия кмет на Ню Йорк, това е единственият път към мира в Близкия изток.

Астропрогноза: Овни късмета е с вас, Везни споделете знанията с другите, Стрелци организирайте времето си!

http://regiona.bg/%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%be%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d0%ba%d1%8a%d1%81%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%b5-%d1%81-%d0%b2%d0%b0%d1%81-%d0%b2%d0%b5%d0%b7/

Хороскоп за 08 май 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Ден на радости изненади. Нещата, които сте направили безкористно днес ще бъдат овъзмездени от съдбата. Може дори да не повярвате на късмета си, което ще е грешка. Заслужили сте си го.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Ще ви се струва, че носите отговорност за целия свят. В известен смисъл сте прави. Ако се чувствате така, направете добро и забравете за него. Това поне е лесно за Вас, а в случая може да се окаже и лечебно.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Сложна задача сте си постави днес – да направите абстрактното познаваемо и по-близко. Но пък предизвикателствата са смисъла и адреналина в живота Ви. Дерзайте!

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Днес ще изпитвате глад за близки отношения и това може да Ви създаде доста голямо вътрешно напрежение. Физическата активност, движението ще трансформират енергията Ви в друга посока. Пеенето и говоренето също са добър вариант за справяне със ситуацията. Бъдете активни.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Партньорските взаимоотношения са средство, за да установите собствените си потребности. Бъдете по-наблюдателни и осъзнати за случващите се неща. Понякога е по-важно да имате ясна представа за това какво искате, а не просто да искте заради самото искане.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Най-големите разстройства и заболявания се основават на доста твърдо установени навици. Бъдете по-мили към собственото си тяло. Днес обърнете внимание на начина си на хранене. Дали бухте могли да промените нещо и кое от нещата, които правите Ви вреди. Дайте си честен отговор, ако искате наистина нещо да се промени.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Всички натрупвания, които сте направили досега днес трябва да изявите творчески. Всъщност не защото трябва, а защото това е смисълът на цялото това трупане. За какво са Ви всички знания и умения, ако не ги споделите с другите. Просто се оставете на импулса и направете неща както никой друг.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Безопасност, самозащита и дистанцираност са ключовите Ви думи за днес. Всички тези състояния са по-скоро пасивни, отколкото активни, затова е добре да направите едно волево усилие задвижвайки енергията. Създайте безсопасност и защита за другите и ще разберете какво точно искате и очаквате от самите себе си и от света.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Организирайте по-добре времето си, ако не искате вечерта да страдате от угризения. Наистина ще се разсейвате повече от необходимото, но най-важното е да видите резултат от усилията си, останалото е просто суета. Интересните неща не винаги са практични.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Днес щентралната тема ще са материалните придобивки. А дали някога сте си давали сметка за по-дълбокия смисъл на тези придобивки. Каква вътрешна потребност те задоволяват и кое Ви е по-важно да Ви обичат и да обичате или да имате материални неща. Материалното или нематериалното, физическото или дуовното? А всъщност не работят ли тези два фактора едновременно?

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)

Емоционални и чувствителни ще сте днес и често ще мените настроенията си. Ден за приспособяване и грижа за другите. Все пак преди това попитайте кой от какво има нужда, не натрапвайте грижата и вниманието си.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Моментът не е подходящ да се отдавате на черни мисли и да се чувствате като жертва. Кой, ако не Вие носи отговорност за собствения Ви живот? Позволете си да се порадвате на живота, живейте за мига.

Материалът Астропрогноза: Овни късмета е с вас, Везни споделете знанията с другите, Стрелци организирайте времето си! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Православен календар за 8 май: Днес празнуват...

https://petel.bg/Pravoslaven-kalendar-za-8-may--Dnes-praznuvat---__263474

Св. ап. и ев. Йоан Богослов. Преп. Арсений Велики Св. Йоан Богослов е един от 12-те апостоли на Исус Христос, един от най-приближените му учен...

Нефтен танкер се подпали край Южна Корея

https://petel.bg/Neften-tanker-se-podpali-kray-YUzhna-Koreya__263475

Танкер, превозващ нефтени продукти, плуващ под панамски флаг, се е запалил край Южна Корея, съобщава агенция Ренхап. Според информацията...

Синоптиците с много мрачна прогноза за днес!

https://petel.bg/Sinoptitsite-s-mnogo-mrachna-prognoza-za-dnes--__263476

Днес след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места в Западна България и североизточните райони ще превали и прегърм...

Тръмп погребва икономиката на ЕС

http://pogled.info/svetoven/tramp-pogrebva-ikonomikata-na-es.94336

/Поглед.инфо/ Милиардерът и президент на САЩ Донлад Тръмп се различава от своите предшественици по много неща, но на първо място по това, че при него не е ясно къде завършва геополитиката и къде започва икономиката. Нахлуването в Сирия Тръмп превърна в завладяване на нефтените кладенци, а санкционната война с Русия и натиска върху Иран използва за измъкването на пазара на европейските компании, които понасят милиардни загуби. При това американският президент не се притеснява да говори за „необходимостта от „банкрут“ на китайските и европейските конкуренти и разгръща откровена търговска война, в която на първо място ще пострадат европейците. Като резултат даже послушната до сега канцлер Меркел на съвместна пресконференция с премиер министъра на Словакия Петер Пелегрини заяви, че счита исканията на САЩ за въвеждането на митнически такси върху металите за неоправдани.

Западът устройва нова „студена война“

http://pogled.info/svetoven/zapadat-ustroiva-nova-studena-voina.94337

/Поглед.инфо/ В последно време “делото на двамата Скрипал“ осветляват на Запад все по-малко и по-малко. Това е предизвикано от факта, че Британия така и не можа ясно да аргументира своята позиция. Но никой не мисли да приключва плана по дискредитацията на Русия.

Преразпределяне на Близкия изток: защо му е на Тръмп Иран?

http://pogled.info/svetoven/prerazpredelyane-na-blizkiya-iztok-zashto-mu-e-na-tramp-iran.94338

/Поглед.инфо/ Близкият изток по силата на манталитета на живеещите там хора, традициите и религиозните правила е сложен регион. Шуробаджанащината в близкоизточните страни е била във всички времена, продължава и до сега. Само че сега към тези войни се присъединиха и западните другари, помирисвайки, че изтокът е не само тънка работа, но и доходна.

Мария Захарова добре разбра измамницата Тереза Мэй

http://pogled.info/svetoven/mariya-zaharova-dobre-razbra-izmamnitsata-tereza-m%D1%8Di.94339

/Поглед.инфо/ Официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова редовно обръща внимание на клеветата и дезинформацията, която разпространяват западните полици в света. Този път беше ред на премиер министъра на Англия Тереза Мей. Дипломатът изброи сведенията, които Лондон използва като обвинения по адрес на Русия. Онези данни, които в резултат се оказаха лъжа.

Русия: Публикувано е видео на изпитанията на бойния робот «Уран-9»

http://pogled.info/svetoven/russia/rusiya-publikuvano-e-video-na-izpitaniyata-na-boiniya-robot-uran-9.94340

/Поглед.инфо/ „Уран-9“ е многофункционален комплекс за разузнаване и огнева поддръжка на подразделенията на бойното поле. Той беше създаден за защита на личния състав и извеждането му под огъня на противника.

Контурите и идеите на новото правителство са ясни

http://pogled.info/svetoven/russia/konturite-i-ideite-na-novoto-pravitelstvo-sa-yasni.94341

/Поглед.инфо/ Готвят ни страшни неща Възглавяваният от бившия министър на финансите Алексей Кудрин Център за стратегически разработки предложи да бъде създадена платформа за цифрова трансформация на държавното управление с куратор на длъжност вице-премиер. Преди това Financial Times писа за това, че Кудрин може да получи „важен пост“ след встъпването в длъжност на Владимир Путин, което е набелязано за 7 май. Сред възможните длъжности се споменава креслото на вице-премиер и пост в администрацията на държавния глава. Коментира публицистът, кандидат на историческите науки, доцент в МГИМО Олга Четверикова. (видео)

Унищожението на Сирия има цивилизационен характер

http://pogled.info/svetoven/unishtozhenieto-na-siriya-ima-tsivilizatsionen-harakter.94342

/Поглед.инфо/ Когато в Близкия изток в 2011 г. започна „Арабската пролет”, световната общност не предполагаше, че я очакват толкова неприятни изненади. Конфликтът в Сирия, който започна уж поради „недоволството на гражданите от сирийското правителство”, се превърна в бойно поле на световни държави, където се сблъскаха две от най-големите държави в света – САЩ и Русия. Сегашното противопоставяне напомня карибската криза, която едва не доведе до Трета световна война. Докъде може да стигне сегашната конфронтация на световните държави?

Le Monde: На протестите срещу Макрон излязоха десетки хиляди парижани

http://pogled.info/svetoven/evropa/Le-Monde-na-protestite-sreshtu-makron-izlyazoha-desetki-hilyadi-parizhani.94343

/Поглед.инфо/ Между 40 и 160 хиляди парижани се събраха в събота на улиците на Париж, за да изразят протест срещу политиките на президента Макрон, съобщава Le Monde. Както предава изданието, участниците на акцията, преминала по случай годишнината от инаугурацията на Еманюел Макрон по инициатива на опозиционната партия „Непокорна Франция“ са недоволни от социалните и икономическите реформи на президента.

Le Monde: Думите на Тръмп за парижките терористични актове възмутиха французите

http://pogled.info/svetoven/evropa/Le-Monde-dumite-na-tramp-za-parizhkite-teroristichni-aktove-vazmutiha-frantsuzite.94344

/Поглед.инфо/ Франция е възмутена от изказванията на Доналд Тръмп за това, че свободното носене на оръжие можеше да съкрати броя на жертвите от терористичния акт от 2015 г., предава Le Monde. Както съобщава изданието, МВнР на Франция изрази официален протест срещу речта на Тръмп, а френските политици я нарекоха „позорна“ и „недостойна“.

Прокурорът на Ню Йорк подаде оставка след обвинения в изнасилване

http://clubz.bg/67544-prokuroryt_na_nyu_jork_podade_ostavka_sled_obvineniq_v_iznasilvane

Главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман подаде оставка след обвинения в изнасилване, предаде Би Би Си.

Четири жени се оплакаха от магистрата и твърдят, че са били сексуално малтретирани от него, съобщи по-рано списание "Ню Йоркър".

"Срещу мен бяха отправени тежки обвинения, които аз отхвърлям", заяви в специално изявление прокурорът.

И продължи:

"Тези обвинения не са свързани пряко с професионалните ми задължения, но косвено ще окажат влияние върху работата ми. Беше голяма чест и привилегия за мен да служа като главен прокурор".

Веднага след публикацията в списанието, губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо призова главния прокурор да напусне поста докато се изяснят обстоятелствата около обвиненията.

"Никой не е над закона, включително най-висшият юридически служител в Ню Йорк. Не вярвам, че е възможно за Ерик Шнайдерман да продължи да служи като главен прокурор при тези обвинения", коментира губернаторът.

Именно главният прокурор Шнайдерман предприе законови действия срещу филмовия продуцент Харви Уайнстийн през февруари т.г. след повдигнатите срещу него обвинения в изнасилване, отправени от десетки актриси и работещи в Холивуд.

Прокурорът няколко пъти остро осъди сексуалното насилие над жени и изнасилването.

Оставката се счита като голям удар за демократите, защото Шнайдерман е известен поддръжник на партията и голям критик на президента Доналд Тръмп, информира Си Ен Ен.

Мишел Бариш и Таня Селваратам свидетелстват пред списание "Ню Йоркър", че са имали романтични връзки с Ерик, обаче той ги насилвал. Това се случвало обикновено "след като се напивал и без тяхното съгласие". Те твърдят още, че ги е заплашвал да не разкриват деянията му и че е подсулшвал телефоните им.

"Никога не бих пресякал тази линия (изнасилването б.р.)", написа Шнайдерман в туитър.

Бившата му съпруга Дженифър Кънингам го защити, като обяви, че за 35 години съвместен живот никога не е постъпвал по начин, описван от жените и е бил нежен съпруг и баща.

От полицията обявиха, че засега няма заведени жалби срещу Шнайдерман, но ако има той ще бъде арестуван.

Иванка открива посолството на САЩ в Ерусалим

http://clubz.bg/67543-ivanka_otkriva_posolstvoto_na_sasht_v_erusalim

След като в продължение на няколко седмици остави съмнението да витае дали ще отиде в Ерусалим за откриването на преместеното от Тел Авив там американски посолство, Доналд Тръмп в крайна сметка няма да направи тази визита, предаде Франс прес.

През декември Тръмп обяви решението си да признае Ерусалим за столица на Израел, като скъса по този начин с курса на предшествениците си, било то демократи, или републиканци.

Вчера Белият дом публикува списък с президентската делегация, която ще посети Ерусалим по повод откриването на преместеното посолство, предвидено на 14 май, така че да съвпадне със 70-ата годишнина от създаването на държавата Израел.

Делегацията ще бъде ръководена от Джон Съливан, номер две в американската дипломация и ще включва в състава си дъщерята на Тръмп - Иванка Тръмп, която е й негов съветник, както и съпругът й Джаред Къшнър, също съветник в администрацията на президента. В състава влизат и американският министър на финансите Стивън Мнучин и президентският специален пратеник за Близкия изток Джейсън Грийнблат.

На няколко пъти Тръмп намекваше, че може да присъства на церемонията в Ерусалим.

Решението за преместването на американското посолство в Ерусалим бе посрещнато на нож от палестинците и арабските държави. В Ивицата Газа и на Западния бряг на река Йордан избухнаха бунтове. Турският президент Ердоган остро осъди решението на Тръмп и поиска източните части на Ерусалим да бъдат обявени за столица на палестинската държава. 

Чехия и Гватемала вече обявиха, че ще последват примера на Вашингтон и също ще преместят посолствата си в Ерусалим. България досега не е изразила официална позиция, освен дипломатичното и  разтегливо понятие, че е за мир в Близкия изток.  

Как да научите децата си да боравят с пари?

https://petel.bg/Kak-da-nauchite-detsata-si-da-boravyat-s-pari-__263471

Повечето родители искат да отгледат деца, които разбират стойността на парите - но често предаването на тази информация, на колкото и годи...

Дръжте дървото на парите на сянка и го поливайте рядко

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6845375

Дръжте дървото на парите на сянка и го поливайте рядкоПахира акватика е сред много разпространените напоследък декоративни растения. Среща се в офиси, ресторанти, бизнес сгради и домове, а това не е случайно. Смята се, че то привлича парите и затова повечето хора го знаят като дървото на парите. Вярва се също, че привлича семейното щастие. В Южна Америка пък се отглежда за добиване на ядки,

Новите стандарти за високо кръвно налягане

https://petel.bg/Novite-standarti-za-visoko-kravno-nalyagane__263469

Експерти предефинираха стандартите за високо кръвно налягане и това означава, че много хора ще трябва да променят стиловете си на живот,...

Резките промени във времето отслабват имунната система

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6845754

Резките промени във времето отслабват имунната системаРязката промяна във времето оказва влияние върху организма на повечето хора. Без значение дали преминаваме от по-топъл към по-студен сезон или обратното, адаптацията на организма към новите метеорологични температури трае между две и три седмици. Това време обаче отслабва имунната система, като я прави по-податлива на различни външни вирусни

Хитова комедия с Еди Мърфи ще има продължение

https://petel.bg/Hitova-komediya-s-Edi-Marfi-shhe-ima-prodalzhenie---__263470

Студиото Paramount ще заснеме продължение на култовата комедия „Пристигане в Америка“, съобщи Screen Rant. От студиото обявиха няколко продълже...

Kак да правим по-добри снимки със смартфонa ни?

https://petel.bg/Kak-da-pravim-po-dobri-snimki-sas-smartfona-ni-__263472

Ако искате да правим страхотни снимки, нямаме нужда от скъпа цифрова камера или професионален фотоапарат с голям обектив. Всичко, от коет...

Ники Илиев показва новия си филм на фестивал в Ню Йорк

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6850574

Ники Илиев показва новия си филм на фестивал в Ню ЙоркНики Илиев заминава за САЩ заедно с Орлин Павлов за премиерата на новия си филм “Нокаут, или всичко, което тя написа”. Лентата на Илиев ще бъде представена пред американската публика на 12 май като част от филмовия фестивал New York City Indie Film Festival. Във филма Орлин Павлов е в главна роля, като си партнира с американския актьор,

Джеръми Айрънс разказва 'Султанът и светецът' по Viasat History

https://offnews.bg//obshtestvo/dzherami-ajrans-razkazva-sultanat-i-svetetcat-po-viasat-history-679877.html

'Султанът и светецът', разказан от Джеръми Айрънс, можете да гледате от 22:00 тази вечер по документалния тв канал Viasat History.

Историческият филм представя драматизиран разказ за момента, в който християнски проповедник (Франциск от Асизи) и султан (Ал-Камил) се срещат на бойното поле и откриват, че имат повече общи неща помежду си, отколкото такива, които ги разделят. Срещата се състои по време на кръстоносните походи и води до примирие, което трае впечатляващите осем години.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, един свеж и модерен поглед към историята. Каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени програми, които едновременно развличат и провокират умовете им. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

НАСА успешно тества космически ядрен реактор

https://petel.bg/NASA-uspeshno-testva-kosmicheski-yadren-reaktor__263467

НАСА обяви, че успешно е тествала ядрен реактор, който да се използва за бъдещи космически мисии. Чрез него ще може да се удължи престоят в ...

Съветите на Безос за добър живот

https://petel.bg/Savetite-na-Bezos-za-dobar-zhivot-__263468

За масовия човек не е никак лесно да приема критика, особено когато тя е по-груба. Проблем е и успешното балансиране на работа и личен живо...

Според Ирак лидерът на "Ислямска държава" е ранен и се крие в Сирия

https://www.actualno.com/asia/spored-irak-lideryt-na-isljamska-dyrjava-e-ranen-i-se-krie-v-sirija-news_673405.html

Водачът на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади е жив и вероятно се укрива на територията на Сирия край границата с Ирак. Това съобщи американската телевизия Fox News, позовавайки се на директора на Управлението за разузнаване и борба с наркотиците на иракското МВР Абу Али ал-Басри. "Последната информация, която притежаваме, свидетелства, че той се намира в град Хаджин в Сирия, на около 29 км от границата с Ирак, в провинция Дейр ал-Зор", заяви ал

Учебник изкара Св. Георги ромски светец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6850867

Учебник изкара Св. Георги ромски светецМайка на петокласник заплашва, че ще го спре от училище, заради текст от учебник по литература, пише "Телеграф". Елена Гунчева е написала във фейсбук как е попитала сина си какво знае за Георгьовден, а отговорът бил, че това е един от най-големите празници на циганите  в България.  Гунчева е споделила и цитат от учебника по литература на сина й :

Марк Уилямс спечели трета световна титла след епичен финал с Джон Хигинс

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/08/3174905_mark_uiliams_specheli_treta_svetovna_titla_sled/?ref=rss


Марк Уилямс стъпи за трети път на световния връх в снукъра след победа с 18:16 в епичен финал с четирикратния шампион на Джон Хигинс. 43-годишният уелсец триумфира в "Круисбъл" цели 15 години след втората си световна титла.<br /><br />Само преди 12 месеца Уилямс отпадна в квалификациите на световното за втори път в последните три години. Превъзмогнал мисълта за отказване от снукъра, той направи изключително завръщане през този сезон, като спечели две ранкинг титли, което...

Унищожаването на едрата шарка официално е потвърдено от СЗО

https://www.actualno.com/chronicles/unishtojavaneto-na-edrata-sharka-oficialno-e-potvyrdeno-ot-szo-news_672999.html

Едрата шарка (позната още от латинското име като Вариола или Variola vera) е силно заразна вирусна болест, засягаща само хората. Причинява се от два вида вируси, наречени Variola major и Variola minor. Първият вид причинява по-смъртоносна форма със смъртност при 20-40 % от инфектираните, докато вторият убива само 1 % от жертвите си. Много от оцелелите ослепяват частично или напълно поради възпаление на роговицата, а по кожата остават типични за шарката белези. Средно изчислено в пе

Общият устройствен план на Царево предвиk

http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=327431

Природен парк Странджа е под заплаха от застрояване и сечи © Ogilvy & Mather SofiaОрганизации от коалицията „За да остане природа в България" внесоха отрицателни становища по доклада за оценка на степента на въздействие съвместимост на измененията на общия устройствен план на община Царево  по процедурата за оценка за съвместимост с местата от европейската екологична мрежа Натура 2000.
 
Докладът показва редица зони за потенциално застрояване, които представляват проблем както за биоразнообразието, което се опазва в защитена зона „Странджа", съвпадаща с едноименния природен парк, така и за местния туристически бизнес. От гледна точка на биоразнообразието най-сериозният проблем е предвидената урбанизация на земеделски земи и горски територии  в крайбрежната част на защитената зона. Те са място за почивка при миграцията на втория по значимост миграционен път в Европа Виа Понтика и местообитание за редица видове бозайници, птици, влечуги и земноводни, както и ценни растителни видове.
 
Докладът не е оценил редица въздействия като заустването на води в Черно море, разполагането на преместваеми обекти по плажа, светлинното замърсяване.
 
Планът, в нарушение на Закона за горите, предвижда урбанизация на горски имоти, придобити чрез замяна с държавни имоти в землището на с. Лозенец.
 
Планът, в нарушение на чл. 17а на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, предвижда урбанизация, строителство, промяна на предназначението върху подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни в имоти, картирани в специализираните карти на агенцията по кадастъра на дюните в землището на с. Лозенец.
 
Южното черноморско крайбрежие е един от трите основни биокоридора за проникване на средиземноморски видове животни в страната. Предвид  специфичните характеристики на района, той е най-тесният, ограничен от една страна от Черно море и от друга от горските местообитания в Странджа. В тази тясна ивица е концентрирано значително видово богатство и е едно от най-значимите важни места за редки растителни съобщества, растения и животни в България. В доклада експертите, които са го изготвили, изобщо не са оценили значимостта на тези крайбрежни територии, а са оценявали загубата на площи единствено на ниво зона, която е с голяма площ, и от там засегнатите проценти изглеждат ниски.
 
Застрояването ще засегне драстично пейзажа и ще възпроизведе проблемите, които вече срещаме в други части на българското Черноморие - свръхпредлагане на легла, загуба на бизнес за местните хора, замърсяване на морската акватория и брега и подлагане на изпитание на цялата обслужваща местното население инфраструктура - вода, ток, канализация, проблеми със сигурността поради многократно увеличения трафик на хора, които в пъти превъзхождат по брой местното население.
 
В представената за обществени консултации информация липсват съществени части от проекта за общ устройствен план на община Царево, които са задължителни по закон и задания. Липсващата текстова и картна информация не позволява обществеността да се запознае с изисканите от закона пределно допустими рекреационни капацитети на курортите, ваканционните селища и вилните зони. В картния материал липсват и задължителните елементи на новопредвидената транспортна техническа инфраструктура.
 
Така както екоминистерството тълкува наредбите, обществените консултации по доклада за екологичната оценка предстоят, така че обществеността ще може още веднъж да каже своето становище по проекта за общ устройствен план на община Царево.

Любо Киров представя новия си албум в Античния театър в Пловдив

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6850563

Любо Киров представя новия си албум в Античния театър в ПловдивЛюбо Киров представя новия си албум “Както преди” на сцената на Античния театър в Пловдив. Премиерата е на 14 юни от 21,00 ч и оттам започва лятното му турне. Той ще изпее най-новите си песни, като на сцената с него на перкусии ще свири Калин Вельов, а беквокали ще са формация LaTiDa.                                                              

Мозъчен тумор - симптоми, диагностика и лечение

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6846790

Мозъчен тумор - симптоми, диагностика и лечениеВсеки мозъчен тумор е сериозно живото-застрашаващо заболяване. Дори и малък, туморът може да има сериозни последствия. Мозъчните тумори обединяват голяма група заболявания на неконтролирано развитие на клетки от самият мозък, черепно-мозъчните нерви, обвивките на мозъка. Повечето мозъчните тумори възникват спонтанно и медицината няма конкретно

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване