Галъп: Повечето българи са положителни към ЕС

https://frognews.bg/novini/nov-semeen-skandal-obedineni-patrioti.html

Мнозинството от българските граждани са с положителни нагласи към Европейския съюз. Това сочат данните от социологическо проучване на агенция „Галъп“.

Отбелязваме Деня на Европа с редица събития и инициативи

https://offnews.bg//obshtestvo/otbeliazvame-denia-na-evropa-s-reditca-sabitia-i-initciativi-680147.html

На 9 май отбелязваме Деня на Европа - празник на Европейските общности, на единството и мира на Стария континент. 

На тази дата през 1950 г. френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. Той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. Декларацията поставя основите на Европейския съюз.

На 9 май в Русия се чества Деня на победата - краят на Втората световна война. В Западна Европа този празник се отбелязва на 8 май. Причината за разминаването в датата е разликата в часовото време – късно вечерта на 8 май Уинстън Чърчил и Хари Труман обявяват края на войната в Европа.

У нас двата празника ще бъдат отбелязани с редица събития и инициативи. 

Днес от 20:30 часа в Градската градина пред Народния театър "Демократична България" организира честване на празника.

"Бяхме свикнали да приемаме принадлежността си към Европа за даденост. Днес обаче тя е под все по-видим въпрос. Докато в ЕС се оформя ново ядро, “системните” партии у нас целенасочено оставят България да се плъзга все по-необратимо в периферията. Отказът от решителни реформи в отбраната и сигурността, в правосъдието, в енергетиката, банковия сектор и пр. издига все нови и нови стени на недоверието между нас и ЕС: Шенген, Мониторинга върху правосъдието, Банковия съюз, “Чакалнята” на еврозоната. Скоро в това изброяване ще бъдат и общите политики по сигурността и отбрана... Отново идва време да се защитава нашият Европейски избор", написа във Фейсбук лидерът на "Да, България" Христо Иванов по случай празника. 

Бюрото на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България организират утре най-голямото досега 3D мапинг шоу в България. 

Спектакълът, който разказва за европейското културно наследство, ще бъде прожектиран на 9 май от 21:30 часа върху фасадата на Министерския съвет в София.

Утре младежи от столични училища ще се включат в игра, в която ще покажат, че познават държавите в Европа и правата си като европейски граждани, както и че могат да подходят творчески дори към строгите теми от историята на Стария континент.

Надпревара ще се проведе от 14 ч. на Голямата поляна в Южния парк в София. В състезанието ще се включат шест отбора от ученици от различни столични училища. Предвидени са награди за всички, а най-бързите и умните ще спечелят ваучери за техника.

Организаторите на инициативата ще отворят щандове, където ще предоставят безплатни информационни материали за Европейския съюз, правата ни при пътуване, почивка, работа и учене в рамките на Общността.

По случай Деня на победата, който се отблезява в Русия, Безсмъртният полк отново се подготвя за марш по улиците в различни градове в България. 

В организирането на Безсмъртния полк тази година се включиха Координационеният съвет на руските съотечественици в България, Федерация "Съюз на съотечествениците", Българскиият антифашистки съюз, Съюзът на ветераните от войните на България, Национално движение "Русофили", Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД, Фондация "Устойчиво развитие за България", Сдружение "Александър Невски", Съюзът на българските журналисти, Форум "България-Русия", Национално сдружение" заедно с Русия", Движение "Че Гевара" - България. 

ЕК: Въпроси извън ядреното споразумение с Иран трябва да се решават отделно

http://www.mediapool.bg/ek-vaprosi-izvan-yadrenoto-sporazumenie-s-iran-tryabva-da-se-reshavat-otdelno-news278838.html

Въпроси, които не са част от ядреното споразумение с Иран, трябва да се решават отделно. Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в очакване на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп за оттеглянето на Вашингтон от споразумението.   Говорителят не пожела да съобщи дали ЕС е готов с реакция в случай, че Тръмп обяви оттегляне. По неговите думи, цитирани от БТА, споразумението работи и това е установено при десетина проверки на представители на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Независимите международни наблюдатели получиха невиждан достъп до иранската ядрена програма и установиха, че споразумението се спазва стриктно, добави говорителят.   Според нас споразумението трябва да бъде запазено, то работи имаме намерение да продължим да го прилагаме, допълни той.   Ако някоя държава има данни за обратното, трябва да ги подаде към МААЕ. Оценката, че споразумението действа, не се основава на доверие, а на проверки, добави говорителят.   ЕК заяви, че никой не е в състояние да изчисли възможните икономически последици за ЕС от оттеглянето на Вашингтон от споразумението и повишението на цените на петрола.   Говорителят не пожела да съобщи дали ЕС би подкрепил номинация на Тръмп за Нобелова награда за мир в светлината на събитията около Иран и Северна Корея.

България е в застой, смятат германски инвеститори

https://frognews.bg/biznes-turisam/balgariia-zastoi-smiatat-germanski-investitori.html

Първо добрата новина: условията за правене на бизнес в България не са се влошили през 2017 г. Но в същото време няма и никакво подобрение, гласи лошата новина. Този извод правят участниците в традиционната анкета сред германските инвеститори, цитирани от ”Дойче веле”.

Съдът остави в ареста кмета на с.Тъжа по обвинение за сводничество

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sydyt-ostavi-v-aresta-kmeta-na-s.tyzha-po-obvinenie-za-svodnichestvo-2095650

Апелативният специализиран наказателен съд остави окончателно в ареста кмета на старозагорското село Тъжа Цвятко Балабуров. Той бе задържан в края на април и обвинен в сводничество заедно с още 8 души. Двама от тях бяха пуснати под парична гаранция още на следващия ден, а другите 7

Equinox пред Дарик: Скачахме от радост след изпълнението, готови сме за полуфинала на Евровизия

//dariknews.bg/novini/interviu/equinox-pred-darik-skachahme-ot-radost-sled-izpylnenieto-gotovi-sme-za-polufinala-na-evroviziia-2095625

Късно снощи България излезе на генералната репетиция за първия полуфинал на Евровизия, като по думите на международните анализатори страната ни се е справила отлично. По време на шоуто жури комисии от 18 други държави са гласували за най-добрите изпълнения. Довечер

Мъж в Свети Влас простреля бившата си приятелка, после и себе си

//dariknews.bg/novini/bylgariia/myzh-v-sveti-vlas-prostrelia-bivshata-si-priiatelka-posle-i-sebe-si-2095639

54-годишен мъж простреля с газов пистолет бившата си приятелка, а след това стреля в главата си. Трагедията се разиграла около 15.00 ч. днес в супермаркет на ул. "Русалка" в Свети Влас, съобщи Областната дирекция на МВР.
 
Пос

Кой спечели награди с "Отмъстителите: Война безкрай"

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/05/08/3175327_koi_specheli_nagradi_s_otmustitelite_voina_bezkrai/?ref=rss


"Отмъстителите: Война без край" - филмът, който събра на едно място всички супергерои от вселената на "Марвел" тръгна с боксофис рекорд в САЩ и в чужбина и продължава да шества уверено към Топ 5 на най-гледаните филми на всички времена. Филмът безпроблемно отвя конкуренцията и в България, където тръгна на 27 април във всички кина.<br /><br />Ето кои са късметлиите от киноиграта на "Форум филм" и "Дневник", които спечелиха оригинални награди и...

Шофьорските книжки на 26 водачи в Кърджалийско са отнети за неплатени глоби

https://www.24chasa.bg/region/article/6852025

Шофьорските книжки на 26 водачи в Кърджалийско са отнети за неплатени глоби281 моторни превозни средства, техните водачи и 145 пътници са били проверени в специализираните операции на територията на областта през празничните дни. Пътните полицаи са установили 26 шофьори с неплатени глоби, чиито свидетелства за правоуправление са били отнети. 74 е броят на връчените електронни фишове на водачи и 11 – на пътници.

Шерпите не са успели да открият алпиниста Боян Петров, oперацията за днес е прекратена

http://www.struma.com/sinya-lampa/sherpite-ne-sa-uspeli-da-otkriyat-alpinista-boyan-petrov-operaciyata_134017/

Тримата шерпи, които издирват изчезналия алпинист Боян Петров, са достигнали до лагер 1 под върха Шиша Пангма, но българинът не е бил там, съобщи пред БНР съпругата на алпиниста Радослава Ненова. Операцията за днес е прекратена.

Групата от трима шерпи е тръгнала тази сутрин към Лагер 1 на 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, за да търси българския алпинист Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май.

В предаването "Преди всички" Петър Атанасов, алпинист и...

Продължава

Швейцарска банка замени служители с пет робота

https://www.investor.bg/novini/346/a/shveicarska-banka-zameni-slujiteli-s-pet-robota-260700/

Машините изпълняват същите задължения като хората, но могат да работят по двайсет часа дневно, седем дни в седмицата без почивка

Мечка уби крава в родопското село Загражден

https://www.24chasa.bg/region/article/6852037

Мечка уби крава в родопското село ЗагражденМечка е убила крава в района на местността „Малко Крушево“, землище на село Загражден, съобщи РИОСВ-Смолян. Експерти от Групата за бързо реагиране към местната екоинспеция направили оглед на място и установили, че кравата е убита от кафява мечка. От началото на годината до момента за територията на инспекцията щетите от кафява мечка са шест.

Тир се заби в къща в Златна Панега, шофьорът загина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852034

Тир се заби в къща в Златна Панега, шофьорът загинаТир "Сканиа" с пловдивска регистрация се удари в къща в луковичкото село Златна Панега. Тежката машина се е движила по пътя София - Русе и при сблъсъка е засегнала и цех за дюшеци.  За щастие и в двете сгради не е имало хора, но водачът на тира е загинал на място. Тъй като има опасност къщата да рухне,

Заплахите срещу ядреното споразумение отслабват влиянието на иранския президент

http://www.mediapool.bg/zaplahite-sreshtu-yadrenoto-sporazumenie-otslabvat-vliyanieto-na-iranskiya-prezident-news278837.html

За иранския президент Хасан Рохани нещата вървят все по-зле.   Главното постижение на относително умерения духовник, ядреното споразумение със световните сили, може да се разпадне тази седмица, ако президентът Доналд Тръмп реши да изтегли Америка от споразумението. Иранската икономика, за която Рохани обеща да бъде укрепена в резултат на договора, продължава да отслабва. В същото време самият Рохани призна, че не може да спре съдебната забрана на популярно чат приложение, което помогна за разпалването на протестите в началото на годината.   Всички тези проблеми навеждат на мисълта, че привържениците на твърдата линия може отново да станат водеща сила в иранската вътрешна политика, отслабвайки още повече някога популярния президент. Някои хардлайнери дори твърдят, че страната се нуждае от военна диктатура.   Ако привържениците на твърдата линия вземат връх, това ще постави под заплаха всякакво по-нататъшни сближаване със Запада в момент, когато Вашингтон изглежда по-склонен към конфронтация. Тези тенденции контрастират рязко с надеждите на поддръжниците на ядреното споразумение и в двете страни, че то ще стане първа стъпка към засилване на диалога.   "Това, на което сме свидетели в обществото, е проява на съжаление", заяви Садех Зибакалам, професор по политически науки в Техеранския университет. "Ако тази (тенденция) се запази, без съмнение следващият парламент ще бъде в ръцете на твърдия консервативен лагер и на следващите избори ще спечели техен кандидат".   За 69-годишния Рохани беше изненадващ обрат, че през 2015 г. иранците излязоха с радост на улиците, за да подкрепят него и ядреното споразумение. През май 2017 г. той беше преизбран със смазващо мнозинство, печелейки още повече гласове, отколкото при първия си мандат, въпреки че Тръмп заплашваше споразумението.   Проблемите за Рохани обаче зрееха точно под повърхността.   Реформаторите - тези, които искат цялостна промяна на теократичното управление на Ислямска република Иран - отдавна изпитваха подозрения към Рохани, който до голяма степен е продукт на тази система. Подкрепящите твърда политическа линия духовници, които контролират съдебната власт, както и влиятелни сили като Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, също объркаха някои планове на Рохани. Например, той не успя да изпълни обещанието си да освободи лидери на иранското Зелено движение от 2009 г., които остават под домашен арест и до днес.   Основният проблем обаче се оказа иранската икономика. Мнозина критикуват администрацията на Рохани за това, че не е успяла да контролира ръста на цените на основни продукти като месото, пилешкото и ориза. Всичко - от пътуването с такси до подстригването - вече е по-скъпо. Иранският риал поевтиня до 70 000 за долар на черния пазар, при официален обменен курс от 42 000 за долар.   "Когато споразумението беше подписано преди няколко години, мислех, че ситуацията ще се подобри, но това не се случи", каза Бехрузи Молаеи, 42-годишен шофьор на такси. "След провала на споразумението не знам как Рохани ще може да оправи всички тези засилващи се проблеми".   Ядола Каземи, 54-годишен работник във фабрика за пластмаси, се съгласи с това.   "Рохани просто излиза на трибуната и повтаря някои числа, показващи, че ситуацията е добра. Това няма никаква стойност за мен, защото не съм получавал заплата от месеци", заяви Каземи. "Рохани не може да отговори на нашите искания, също както аз не мога да отговоря на онези на моите три деца и съпругата ми".   Несигурността около ядреното споразумение само влошава тези икономически затруднения.   "Когато и да повишите равнището на несигурността, това оказва негативно отражение върху икономиката", заяви Джихад Азур, директор на отдела на Международния валутен фонд за Близкия изток и Централна Азия.   Икономическите проблеми на Иран доведоха до протести в цялата страна през декември миналата година и януари тази година. Най-малко 25 души бяха убити и бе съобщено за близо 5000 арестувани. Масираното разполагане на полицаи и доброволци, свързани с подкрепящия твърда политическа линия Корпус на гвардейците на Ислямската революция, сложи край на размириците, но трудови стачки и локални проблеми все още водят до протести на местно равнище.   По време на протестите правителството спря временно популярното комуникационно приложение Телеграм, което според оценките използват 40 милиона иранци. Миналата седмица ирански съд нареди всички интернет доставчъци да спрат за постоянно достъпа до приложението, предизвиквайки общественото недоволство.   Рохани призна, че не може да възстанови достъпа, и намекна в пост в Инстаграм, че той е бил прекъснат от хора "на най-високото равнище" в страната.   Това също предизвика незабавно недоволство, дори от страна на Али Мотахари, влиятелен депутат и поддръжник на Рохани.   "Президентът трябваше да се обърне към съда дали е нарушена конституцията по въпроса с Телеграм", заяви Мотахари в неделя. "Говоренето с намеци е признак на слабост. Хората очакват яснота".   Част от недоволството, с което се сблъсква Рохани, може да се припише на разочарованието на гласоподавателите, независимо дали в Иран или в чужбина, от втория мандат на президента. През първото десетилетие на 21-и век недоволството от президента реформатор Мохамад Хатами, също ислямски духовник, който се опитваше да подобри връзките със Запада, позволи идването на власт на неговия твърдолинеен наследник Махмуд Ахмадинеджад. Анализатори обаче отбелязват, че Хатами поне запази икономиката под контрол и сдържаше САЩ, в момент когато Вашингтон водеше войни в съседните Афганистан и Ирак.   Може би още по-притеснителни за Рохани и съюзниците му са засилващите се призиви властта в Иран да бъде поета от военен. Макар че бивши войници и служители на силите за сигурност са част от иранските политически среди, властта в Иран никога не е била поемана от военен след Ислямската революция през 1979 г.   "Вярвам, че ако военен стане президент, със сигурност ще може да спаси страната от проблемите й", заяви наскоро депутатът хардлайнер Али Пурмохтар, бивш командир на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.   Предвид факта, че следващите президентски избори трябва да бъдат произведени през 2021 г., моментът, в който бяха направени тези коментари, предизвика неодобрение.   "Това, което се случва по света, ще се случи и в Иран. Хората искат диктатура", заяви Ебрахим Фаяз, преподавател по политически науки в консервативния техерански университет Садег. "Хората са уморени от сегашния социален ред. В страната няма политическа власт. Ако сегашната политическа ситуация продължи, това ще доведе до разпадане на страната".   По БТА

Авокадото - новата мода в кулинарията

http://www.moreto.net/novini.php?n=373879

Авокадото присъства в храненето на много култури още от десетилетия, но днес то е една от най-популярните добавки към дневното меню, не само за почитателите на здравословното хранене. Както казва едни от световните шефове, Нигела Лаусон, добре е, че зелените храни най-накрая има своето подобаващо място, съобщават от foodpanda.

Дзукеро идва отново у нас за концерт в Пловдив

https://offnews.bg//kultura/dzukero-idva-otnovo-u-nas-za-kontcert-v-plovdiv-680169.html

Аделмо Форначари, известен със сценичния си псевдоним Дзукеро, идва у нас за концерт в Пловдив на 23 юли в Античния театър, съобщава Werock.

През 2016 година италианската звезда представя своя впечатляващ албум „Black Cat” на световно турне, което преминава изключително успешно.

Той поставя феноменален рекорд в Италия с “Black Cat World Tour” – изнася 22 концерта в Arena di Verona за период от 12 месеца. По време на турнето звездата пее пред повече от 1 милион зрители в 611 града, 67 държави, сред които бе и България, на 5 континента.

Дзукеро е имал съвместни проекти с едни от най-великите музиканти като Лучано Павароти, Ерик Клептън, Майлс Дейвис, Б.Б. Кинг, Брайън Адамс, Брайън Мей и много други.

Той е единственият европейски музикант, участвал на световноизвестния фестивал Удсток (1994 г.).

Билетите за концерта на Дзукеро ще бъдат на цени 60, 80, 100 и 120 лева и могат да бъдат закупени в мрежите на Тикетпро и Ивентим, както и онлайн на www.ticketpro.bg и www.eventim.bg, а продажбата им започва днес.

Ким Чен-ун посети изненадващо Китай

https://offnews.bg//sviat/kim-chen-un-poseti-iznenadvashto-kitaj-680170.html

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун посети изненадващо Китай, където се срещна с президента Си Цзинпин. 

Двамата са се срещнали в град Далян в Североизточен Китай, съобщиха БТА и Франс прес, позовавайки се на китайски медии.  

Китайската държавна телевизия показа как двамата ръководители вървят един до друг в парк до брега на морето в Далян и разговарят на маса.

Според официалната агенция Синхуа Ким Чен-ун и Си Цзинпин са провели срещи вчера и днес.

Това е второто посещение на севернокорейския лидер в Китай - той беше в Пекин в края на март.

Визитата се случва няколко седмици преди планираната среща между Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп. 

Потребители на социални услуги от БЗ ЗСУ към Община Благоевград с участие в XIII Национален турнир по боче в Плевен

http://www.struma.com/obshtestvo/potrebiteli-na-socialni-uslugi-ot-bz-zsu-kum-obshtina-blagoevgrad_134016/

За четвърта поредна година потребители на социални услуги от БЗ ЗСУ – Община Благоевград ще участват в XIII Национален турнир по боче. Състезанието ще се проведе на 14 и 15 юни /четвъртък и петък/ 2018 година в град Плевен.

В турнира участие ще вземат 2 момчета и 2 момичета с интелектуални затруднения от Защитени жилища за лица с умствена изостаналост и Дневен център за лица с увреждания „Зорница”- Благоевград.

В досегашните си участия спортистите ни са се...

Продължава

Медийна статистика - Тръмп лъже поне по 6 пъти средно на ден

https://www.actualno.com/america/medijna-statistika-trymp-lyje-pone-po-6-pyti-sredno-na-den-news_673507.html

3001 лъжи за 466 дни начело на САЩ – това е статистиката колко точно лъже сегашният американски президент Доналд Тръмп, изготвена от The Washington Post до края на април тази година. Изчисленията показват, че става въпрос за над 6 лъжи средно на ден (6,5), но всъщност не всеки ден Тръмп лъже. В някои дни обаче американският президент буквално не може да бъде спрян – например на 25 юли, 2017 година, 53 пъти изрича лъжи, а на 29 ноември, 2017 година – 49 пъти. А на 2

Фестивалът на азиатската култура пристига с много изненади

https://www.actualno.com/curious/festivalyt-na-aziatskata-kultura-pristiga-s-mnogo-iznenadi-news_673518.html

Само няколко дни ни делят от възможността да се докоснем до азиатската култура и то без дори да напускаме пределите на България. Това е възможно благодарение на мултикултурния азиатски фестивал "Цветовете на традициите". Монголската мода през вековете, националната палестинска танцова група, пакистанско съвременно изкуство върху камиони, бойни танци от Индонезия, тези и още много музика, театър, изкуства, кулинария и игри от 14 държави от Азия ще можете да видите на 12-ти май в Борисо

Строителството на околовръстния път на Кърджали стартира през 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852020

Строителството на околовръстния път на Кърджали стартира през 2019 г.В началото на 2019 година ще започне строителството на околовръстния път на Кърджали, който е приоритетен обект пред АПИ, обяви в родопския град министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той допълни, че в пиковите летни дни през Кърджали преминават по 10 000 автомобила за 24 часа.

Трите намерени мечета заминават за Гърция

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/05/08/3175326_trite_namereni_mecheta_zaminavat_za_gurciia/?ref=rss


Трите мечета, които бяха открити без майка в района на язовир "Доспат", ще заминат за адаптация в гръцкия център "Арктурус", информират от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. Ведомството е издало разрешително за отпътуването на малките животни, за чийто живот се бориха специалисти в парка за танцуващи мечки "Белица".<br /><br />Мечетата, които са на възраст около 3 месеца, бяха открити на 21 април 2018 г. край село Барутин, община...

Девойките на Спортика отупаха Риал, 14-годишна вкара четири гола

http://www.struma.com/sport/devoikite-na-sportika-otupaha-rial-14-godishna-vkara-chetiri-gola_134015/

Дублиращият отбор на Спортика Благоевград разби с 8:0 гостите от Риал Перник, в мач от втория кръг на първенството на дубълите. На терена в село Рилци имаше само един отбор, този на Спортика, който пропусна да запише още по- убедителна победа. Попаденията вкараха Антонина Шопска-2, Яна Йорданова-2 и Александра Зулямска-4.

Първите две момичета редовно бележат попадения за първия отбор на Спортика в първенството при жените. Седмокласничката Зулямска, която учи в VI СУ в квартал...

Продължава

Сърбите се връщат в правителството на Косово

https://www.actualno.com/balkani/syrbite-se-vryshtat-v-pravitelstvoto-na-kosovo-news_673517.html

След повече от месец на бойкот сръбските представители в правителството на Косово ще се върнат обратно в Министерския съвет в Прищина. Представителите на "Сръбската листа" потвърдиха тази информация пред в. "Зери". Окончателното решение ще бъде взето тези дни на партийно заседание. Сръбските министри не участваха в заседанията на кабинета на премиера Рамуш Харадинай, но те продължаваха да работят в кабинетите си, уточнява изданието. Депутатите от "Сръбската лист

Трите мечета, спасени край Доспат, заминават за реадаптация в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851996

Трите мечета, спасени край Доспат,
заминават за реадаптация в ГърцияМинистерството на околната среда и водите /МОСВ/ даде разрешение трите мечета, които бяха открити изоставени от майка си в района на яз. "Доспат" да заминат за реадаптация в гръцкия център "Арктурус". Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Мечетата, които са на възраст около три месеца, са били открити на 21 април край село Барутин, община Доспат.

Цитат на деня: Предизвикателството пред наказателното законодателство е самият законотворец

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/05/08/3175324_citat_na_denia_predizvikatelstvoto_pred_nakazatelnoto/?ref=rss


Когато говорим за съвременните предизвикателства пред наказателното законодателство в България, това може би е самият законотворец. Сигурно и на вас ви е трудно да убедите колегите (представители на науката - бел.ред.) си да участват в работни групи и комисии, защото техните гласове не се чуват и за съжаление тяхното участие е по-скоро алиби за законотвореца, когато действа така, че да застраши правото, а не да го защити.<br /><br />Това заяви председателят на Върховния касационен...

Ливиу Драгня: Не може да сменяме министър-председатели, защото президентът е сърдит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852004

Ливиу Драгня: Не може да сменяме 
министър-председатели, защото президентът е сърдитЛидерът на управляващата партия в Румъния Ливиу Драгня заяви, че президентът Клаус Йоханис е представил "цял списък с лъжи", а "невярната информация за лошите резултати на управлението може да представлява атака срещу националната сигурност". Драгня каза също, че премиерът на Румъния няма защо да подава оставка,

България е сред лидерите по достъп до отворени фирмени данни в Европа

http://econ.bg/Новини/България-е-сред-лидерите-по-достъп-до-отворени-фирмени-данни-в-Европа_l.a_i.761433_at.1.html

България е сред лидерите по достъп до отворените фирмени данни в Европа, става ясно от Индекса за отворени фирмени данни (Open Company Data Index),...

Лекари отговарят на Андрей Райчев: Крадем от собственото си време в полза на пациентите

http://www.mediapool.bg/lekari-otgovaryat-na-andrei-raichev-kradem-ot-sobstvenoto-si-vreme-v-polza-na-patsientite-news278836.html

Изказването на социолога Андрей Райчев, че “лекари крадат повече от циганите в тая държава“ предизвика гневни реакции от страна на лекарското съсловие, което излезе във вторник с поредица остри декларации срещу изявата му. Преди ден Райчев заяви пред Нова телевизия в коментар по темета за корупцията: ”Ще ме извините, но лекарите влачат... отвлачват - не всички... Но тези лекари, които влачат, отвлачват или крадат повече от циганите в тая държава! Не се шегувам. Ако сметнете в пари, ще видите". Първо с осъдителна декларация излезе Столичната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС), която изрази възмущението си пред ръководството на съсловната организация, а по-късно във вторник изказването на Райчев бе заклеймено и от БЛС. “Българските лекари наистина крадат, но от собственото си време, което подаряват на пациентите си, крадат от съня си, “отвлачват“ присъствието си от празниците и от възможността да бъдат с близките си, за да се грижат за здравето и благосъстоянието на пациентите“, се посочва в в декларацията на БЛС. Оттам припомнят, че от години апелират към всички, да не “хвърлят“ обвинения и да не слагат под общ знаменател представителите на лекарката гилдия, приписвайки им характеристики на крадци и измамници. БЛС поиска от социолога факти за кражби в сектора “БЛС е категоричен, че подобни хвърлени в пространството обвинения, уронват авторитета на всички заети в здравеопазването, излишно нагнетяват напрежението в сектора и влошават отношенията между лекар и пациент. Коментари, които безпочвено са казани и не са подкрепени от доказателствена фактология, не постигат нищо друго, освен пораждане на недоверие и агресия към съсловието, което е в ущърб на всички хора, лекари и пациенти“, заявяват от организацията. “Лекарският съюз настоява, след като г-н Райчев си позволява публично да злепоставя медицинското съсловие, аналогично да посочи, какви са данните му за кражби в сектора, кои представители на гилдията визира и да предостави всички доказателства на прокуратурата, за да се спрат спекулациите, които отъждествяват всички лекари с крадци, а казуса да бъде разрешен“, заявиха от БЛС. Според съсловната организация неефективността на здравната система се дължи не на лекарите, които са посветили житейския си път на спасяването и опазването на живота на хората, а на недостатъчното финансиране на системата, на тежките условия, в които работят лекарите и липсата на остойностяване на медицинския труд, за което БЛС говори от години наред. “БЛС апелира към всички, веднъж за винаги да осъзнаят важността на медиците в социума и да се стремят не към пораждане на негативизъм към съсловието, а към подкрепа, която да има градивен характер за цялото общество, която да дава стимули за работа и усъвършенстване в професията, така че всички заедно да създадем предпоставки за качествено и ефективно здравеопазване“, заявиха оттам. Столичните лекари: Не заслужаваме подобни клевети По-рано с декларация излезе и Столичната колегия на БЛС. “Лекарите от Столичната лекарска колегия намираме за абсолютно недопустимо подобно изказване и набеждаване. Да казваш, че онзи, който помага в най-деликатните, най-трудните и най-отговорните моменти – когато се спасява живот, когато се появява живот и когато здравето трябва да се подобри, “краде” и “отвлачва” повече от всеки в държавата, е израз на грубо незачитане и неуважение към денонощните грижи за пациентите, към ежедневното себеразвиетие, което правят всеки лекар и всеки работещ в сферата на здравната система“, се казва в декларацията. “Напомняме, че да си лекар е призвание, което изисква много от теб към другите. Само който е дежурил денонощно, който е извършвал животоспасяваща операция, който е бдял край пациентското легло, знае какво е да посветиш живота си на другите. Ето защо категорично не сме съгласни с подобни квалификации срещу нас и нашите колеги. Нашето съсловие НЕ заслужава подобни клевети и осъждащи оценки“, допълват столичните лекари. Лекар: Не слагайте под общ знаменател цели съсловия и етноси Отворено писмо до социолога и медиите бе изпратено и от д-р Георги Тодоров, който е член на Контролната комисия на Лекарския съюз. “От години слушаме анализите ви и поучителните ви речи от всички медии – и електронни, и печатни, и в интернет. Поведението ви на познавач на процесите и изявите ви по-скоро на народопсихолог, отколкото на социолог, нерядко преминават границите на добрия тон към цели обществени прослойки и даже етноси. В предаването на Нова телевизия „Здравей България“, обаче, според мен, преминахте всички граници на търпимост“, заявява Тодоров. По думите му сравнението на професионална прослойка с предполагаемо престъпно поведение на един етнос за мислещите хора би следвало да значи, че “нашите колеги от цигански произход са най-крадливите в съсловието – имат и двата признака за “отвлачване“: и са лекари, и са цигани“ “Ако имате каквито и да е данни за престъпно поведение, според конституцията на нашата страна следва да ги предадете в прокуратурата. Ако нямате, не подвеждайте под общ знаменател цял етнос, съсловие или когото и да било“, призовава д-р Тодоров. “Уважението се гради с години, вие може да сте го изградили и поради това да обикаляте студията, в каквото и да е качество припознато у вас от медиите. Тази седмица загубихте много от това. Дано да го осъзнавате, а дотогава, около 30 000 лекари би следвало да получат вашето опровержение. Дължите подобно и на съгражданите си от етноса, обявен в масово практикуване на престъпно живеене“, заявява Тодоров.    

Лекари са обидени от изказването на Андрей Райчев, че крадат повече от циганите

http://www.mediapool.bg/lekari-sa-obideni-ot-izkazvaneto-na-andrei-raichev-che-kradat-poveche-ot-tsiganite-news278836.html

Столичната колегия на Българския лекарски съюз излезе с декларация, осъждаща изказването на социолога Андрей Рачев, че “лекари крадат повече от циганите в тая държава“. Преди ден Райчев заяви пред Нова телевизия в коментар по темета за корупцията: ”Ще ме извините, но лекарите влачат... отвлачват - не всички... Но тези лекари, които влачат, отвлачват или крадат повече от циганите в тая държава! Не се шегувам. Ако сметнете в пари, ще видите". От Столичната лекарска колегия изразяват несъгласието си с казаното с декларация, адресирана от председателя на Българския лекарски съюз (БЛС)– д-р Венцислав Грозев. Засега съсловната организация не е реагирала официално на изказването. “Лекарите от Столичната лекарска колегия намираме за абсолютно недопустимо подобно изказване и набеждаване. Да казваш, че онзи, който помага в най-деликатните, най-трудните и най-отговорните моменти – когато се спасява живот, когато се появява живот и когато здравето трябва да се подобри, “краде” и “отвлачва” повече от всеки в държавата, е израз на грубо незачитане и неуважение към денонощните грижи за пациентите, към ежедневното себеразвиетие, което правят всеки лекар и всеки работещ в сферата на здравната система“, се казва в декларацията. “Напомняме, че да си лекар е призвание, което изисква много от теб към другите. Само който е дежурил денонощно, който е извършвал животоспасяваща операция, който е бдял край пациентското легло, знае какво е да посветиш живота си на другите. Ето защо категорично не сме съгласни с подобни квалификации срещу нас и нашите колеги. Нашето съсловие НЕ заслужава подобни клевети и осъждащи оценки“, допълват столичните лекари. Отворено писмо до социолога и медиите бе изпратено и от д-р Георги Тодоров, който е член на Контролната комисия на Лекарския съюз. “От години слушаме анализите ви и поучителните ви речи от всички медии – и електронни, и печатни, и в интернет. Поведението ви на познавач на процесите и изявите ви по-скоро на народопсихолог, отколкото на социолог, нерядко преминават границите на добрия тон към цели обществени прослойки и даже етноси. В предаването на Нова телевизия "Здравей България“, обаче, според мен, преминахте всички граници на търпимост“, заявява Тодоров. По думите му сравнението на професионална прослойка с предполагаемо престъпно поведение на един етнос за мислещите хора би следвало да значи, че “нашите колеги от цигански произход са най-крадливите в съсловието – имат и двата признака за “отвлачване“: и са лекари, и са цигани“ “Ако имате каквито и да е данни за престъпно поведение, според конституцията на нашата страна следва да ги предадете в прокуратурата. Ако нямате, не подвеждайте под общ знаменател цял етнос, съсловие или когото и да било“, призовава д-р Тодоров. “Уважението се гради с години, вие може да сте го изградили и поради това да обикаляте студията, в каквото и да е качество припознато у вас от медиите. Тази седмица загубихте много от това. Дано да го осъзнавате, а дотогава, около 30 000 лекари би следвало да получат вашето опровержение. Дължите подобно и на съгражданите си от етноса, обявен в масово практикуване на престъпно живеене“, заявява Тодоров.   

Трите мечета заминават за заминат за реадаптация в гръцки център

https://www.actualno.com/society/trite-mecheta-zaminavat-za-zaminat-za-readaptacija-v-grycki-centyr-news_673520.html

Министерство на околната среда и водите (МОСВ) даде разрешение трите мечета, които бяха открити изоставени от майка си в района на яз. "Доспат", да заминат за реадаптация в гръцкия център „Арктурус“. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Мечетата, които са на възраст около 3 месеца, бяха открити на 21 април 2018 г. край село Барутин, община Доспат. Те бяха настанени в Парка за танцуващи мечки „Белица“ след спасителна акция, проведена от

ВСС реши да защити районния съд от медийни атаки, ама другия път

http://www.mediapool.bg/vss-reshi-da-zashtiti-raionniya-sad-ot-mediyni-ataki-ama-drugiya-pat-news278835.html

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) стигна след около двучасов дебат във вторник до "принципното" решение да реагира на медийните атаки срещу магистрати, но отложи становището си по конкретния повод за 15 май. Става въпрос за серия публикации в близките до медиите на Делян Пеевски сайтове "Правен свят" и ПИК срещу Софийския районен съд (СРС) във връзка с дело, спечелено от Емил Джасим. Известният преподавател по история и познат като активист на "Да, България" спечели дело за клевета срещу ПИК, което провокира атака от сайта срещу съдията по казуса Силвия Хазърбасанова. СРС отговори с позиция в защита на магистрата, а Съюзът на съдиите в България (ССБ) на свой ред сезираха ВСС по случая. Така във вторник членовете на Съдийската комисия отново се занимаха с темата за атаките срещу съда. Преди по-малко от месец мнозинството в колегията отказа да заеме позиция по интервю на шефа на комисията "Антикорупция" Пламен Георгиев пред "Правен свят", атакуващо Софийския градски съд за отправеното до Съда на ЕС преюдициално запитване по делото за конфискация на имущество на Цветан Василев. Този път "против" вземането на становище бе единствено свързваният с Пеевски адвокат Боян Новански. Останалите му колеги предложиха различни варианти на реакция, като в крайна сметка съдържанието на позицията остана да се избистри след седмица. Сред предложенията, които се чуха, бяха създаването на специална медийна комисия във ВСС, общи правила за реакция при всички подобни казуси, както и да бъде прието едно окончателно становище, а не да се реагира при всеки следващ повод. Според шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов тенденцията магистрати да бъдат обругавани с медийни публикации все повече се засилва, с което се засяга не само личността им, а и независимостта на съдебната система въобще. "Не искаме да ограничим свободата на словото, нека медиите изразяват отношението си към решения, но с факти, а не с внушения, че съдии некомпетентно изпълняват служебните си задължения и със съмнения, че грубо нарушават закона. Съдиите са наречени "най-големите негодници". Не може така да се атакува институция, призвана да прилага закона и да е носител на законността. Това е удар срещу държавността, подобни атаки неминуемо се отразяват върху нормалното функциониране на съдебната власт", коментира и Цветинка Пашкунова. Даниела Марчева също се съгласи, че личните и агресивни нападки срещу магистрати трябва да получат реакция от ВСС и предложи създаването на специална медийна комисия, чийто членове да бъдат Боряна Димитрова, Красимир Шекерджиев и Вероника Имова. Атанаска Дишева също зае позицията, че съветът трябва да изпълни конституционното си задължение да защити съдебната власт. "На практика тичаме след случилото се, някой някъде чете публикации, сезира ни, ние тук се занимаваме дълго, после или вземаме становище или не. Ние не бива да тичаме след вятъра, да чакаме и т.н.", контрира обаче Шакарджиев, лансирайки идеята за приемане на становище по принцип, а не за всеки отделен случай. По думите на Пашкунова действително е важно ВСС да има проактивна позиция, но "става дума да демонстрираме институционална подкрепа, не е достатъчна декларацията на районния съд или сигналът на ССБ". Драгомир Кояджиков подкрепи предложението на Шекерджиев с аргумента, че "трябва принципна позиция, а не всеки път да губим време, вместо да решаваме същностни въпроси". "Въпросът е важен за съдебната система и дебатът не е губене на време. България се е обявила за правова дъжава и ние сме длъжни да отстояваме независимостта на съдията и на системата", репликира го Дишева, добавяйки, че една принципна позиция не би свършила работа, когато медийните атаки са постоянни. "Утре ще имаме други случаи, всеки път ли ще реагираме поотделно? След като нямаме доблестта да си признаем, че комуникационната стратегия не чертае конкретика, най-сетне да създадем конкретен план за действие как ще реагираме в конкретна ситуация. От нас се очаква действително да защитаваме независимостта, когато има необходимост, но трябва да се преценява компетентно", включи се в дебата и Боряна Димитрова. В тази посока бе и мнението на Вероника Имова, която посочи, че "реакцията ни не трябва да е на парче, а принципна". "Разбира се, че трябва да защитим колегите, когато е нарушен авторитетът и независимостта на съдебната власт. Но трябва да сме достатъчно компетентни и решителни при очертаване на критериите кога това е налице. Предложението ми е ВСС да излезе от формализма и незначещите нищо фрази в комуникационната стратегия на съдебната власт, да сме по-конкретни и просветени", продължи тя, предлагайки да се изработят критерии или харта, които да определят кога са преминати границите на свободното слово и се накърнява авторитетът на съдебната система или конкретен съдия. "Нали знаете как изглеждаме отстрани? Имаме конкретни поводи, а разсъждаваме за изработване на критерии, дори и харта. Не го направихме за Бургас, нито при отказа да реагираме на изявления на представител на държавната власт (Пламен Георгиев – б.р.). Извинявайте, звучи несериозно. Ако нашата реакция днес е да обмисляме харта или правила, значи действаме по различен начин, според случая. Веднъж реагирахме с декларация, втория път изобщо не реагирахме, сега ще правим правила или харта! Приканвам ви да изразим отношение към конкретните случаи", подразни се Лозан Панов. След което Имова се съгласи, че когато колегията е сезирана, трябва да реагира, но и да изгради принципен модел за действие в тези случаи. Даниела Марчева пък отказа повече да участва в "безсмислена говорилня" и на свой ред роди идея – иницииране на законови промени, които да въведат имуществени санкции за медии, неспазващи Етичния кодекс. Дебатът бе затворен от Олга Керелска, която обобщи, че "системата и съдиите търпят критика, но не обругаване и засягане на човешкото достойнство. Въпросът дали да вземем становище по конкретните случаи не подлежи на дебат, обратното е абдикация!"

Вижте къде в София спират водата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6851995

Вижте къде в София спират водата утре"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата утре, съобщиха от дружеството. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. "Царево село", в жк. "Белите брези", се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18.00 ч. на живеещите в района на ул. "Дойран", ул. "Хайдушка гора", ул.

Заклаха майка на шест деца в зловещ сатанински ритуал

https://petel.bg/Zaklaha-mayka-na-shest-detsa-v-zloveshh-sataninski-ritual__263594

Тялото на Глория Торес е открито в изоставена къща в малко селце в южната част на Хондурас. Трупът бил облечен в черна туника, около него б...

Невероятно: 22-годишен диабетик пробяга 100 километра на един път!

https://petel.bg/Neveroyatno--22-godishen-diabetik-probyaga-100-kilometra-na-edin-pat-__263595

22-годишно момче от Горна Оряховица може да е първият диабетик в света, пробягал близо 100 километра. Захари Николчев вече пет години се бори...

Кирил страдал една година за красивата Лили, подготвял разстрела и саморазстрела два дни

https://petel.bg/Kiril-stradal-edna-godina-za-krasivata-Lili--podgotvyal-razstrela-i-samorazstrela-dva-dni__263597

Два дни преди да се появи в хранителния магазин „Ревю” на ул. Русалка в Свети Влас, 54-годишният Кирил Атанасов не е бил на работа. В това вр...

Отиде си баскетболният национал Цветан Неделчев

https://petel.bg/Otide-si-basketbolniyat-natsional-TSvetan-Nedelchev__263596

Опелото ще се състои на 9 май от 13 часа в храм „Св. Никола“ във Варна След боледуване ни напусна Цветан Неделчев . Роден в Ямбол през 1968 г. Н...

Нови правила за защита на личните данни от 25 май

https://petel.bg/Novi-pravila-za-zashhita-na-lichnite-danni-ot-25-may__263598

От 25 май влиза в сила общ европейски регламент, който ще затегне контрола върху използването на личните данни на физическите лица и тяхн...

Изграждат парк и спортни съоръжения във „Виница“

http://www.moreto.net/novini.php?n=373876

Парк и спортни съоръжения ще бъдат изградени в терен на ул. „Албатрос“ във „Виница“. Това става ясно от представеното за обществен достъп инвестиционно предложение на Община Варна, научи Moreto.net. Намерението за реализиране на парка кметът Иван Портних представи още преди 3 години.

Серхио Рамос обвини Меси в намеса в съдийството по време на "Ел класико"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6851941

Серхио Рамос обвини Меси в намеса в съдийството по време на "Ел класико"Капитанът на "Реал" (М) Серхио Рамос обвини Лионел Меси в намеса в съдийството по време на "Ел класико" в неделя, както и разкритикува Луис Суарес. Двамата играчи на "Барселона" се разписаха в сблъсъка на "Ноу Камп", който завърши 2:2, а Рамос не беше доволен след края на мача. Гарет Бейл е късметлия, че не беше изгонен през първото полувреме,

Изпитите на четвъртокласниците започват на 10 май

https://frognews.bg/novini/prepitvat-chetvartoklasnitsite-10-mai.html

С националното външно оценяване по български език и литература на 10 май започва поредицата от изпити, които ежегодно се организират за всички ученици от четвърти клас през този месец. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

ЕС призовава за широк диалог в Армения след избора на Никол Пашинян за премиер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851992

ЕС призовава за широк диалог в Армения след избора на Никол Пашинян за премиерЕС заяви, че очаква да работи с новоизбрания премиер на Армения Никол Пашинян за прилагането на споразумението за всеобхватно и засилено сътрудничество, предаде БТА.  В изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини по този повод се посочва, че целта е в Армения да бъдат укрепени демокрацията,

Асоциацията на индустриалния капитал в България: Най-голям е недостигът на инженери

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851993

Асоциацията на индустриалния капитал в България: Най-голям е недостигът на инженери
На българския пазар на труда има недостиг на специалисти по дадени професии и излишък на специалисти по други професии, като най-голям е недостигът на инженери - 29 процента. Това показват данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България, представени от председателя на УС на АИКБ Васил Велев на форума "Бизнес и висше образование",

Дерматолози: Тъмните и изкуствени материи предпазват по-добре кожата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6851980

Дерматолози: Тъмните и изкуствени материи предпазват по-добре кожатаТъмните и изкуствени материи предпазват кожата от слънчевите лъчи по-добре отколкото памучните или ленени дрехи. Това каза в националния пресклуб на БТА д-р Иван Богданов, секретар на Българското дерматологично дружество. По думите му дрехите, които са с фотозащитен фактор, също трябва да са в тъмен цвят.

Биполярно разстройство – модна диагноза или болест на талантливите

https://www.actualno.com/interest/bipoljarno-razstrojstvo-modna-diagnoza-ili-bolest-na-talantlivite-news_673514.html

В средата на април Марая Кери призна, че 17 години е живяла с биполярно разстройство и е крила диагнозата си. Кери се страхувала, че това може да попречи на кариерата ѝ. Биполярното разстройство се среща често и колкото повече се знае за него в обществото, толкова по-добре. Заболяване или поредната модерна диагноза? Съвсем не. Биполярното афективно разстройство (БАР) се отнася към психическите разтройства. От него страдат 1-3% от хората, но не може да се говори за „мода“. П

Брендо окончателно осъден, търсят го, за да влезе в затвора

https://dnes.dir.bg/temida/brendo-okonchatelno-osaden-tarsyat-go-za-da-vleze-v-zatvora

Не е ясно дали Евелин Банев е в България, Интерпол още го издирва заради присъда в Румъния

Вили Вуцов поема "Царско село"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6851957

Вили Вуцов поема "Царско село"Бившият треньор на "Ботев" (Пловдив) Вили Вуцов се завърна към треньорската професия. Вуцов ще поеме втородивизионния "Царско село", който се бори за място в елита.  Той заменя на поста Веселин Великов, който ще остане на работа в клуба. До края на сезона в "Б" група има още два кръга, в които "Царско село" ще се изправи срещу "Нефтохимик"

Босна ще гласува за парламент и президентство тази есен въпреки спора за изборните правила

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/08/3175304_bosna_shte_glasuva_za_parlament_i_prezidentstvo_tazi/?ref=rss


Босна и Херцеговина ще гласува на общи избори за парламент и президенти на 7 октомври въпреки липсата на одобрени правила за изборите в една от двете съставни части на страната. Това обяви на пресконференция централната избирателна комисия на страната, цитирана от "Ройтерс" и босненски медии.<br /><br />Проблемът е в начина, по който се избират членове на горната камара на парламента на Федерация Босна и Херцеговина (единицата, в която мнозинство са бошняците а хърватите...

Галъп интернешънъл: Всеки трети българин си харесва нещо от комунизма

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/galap-interneshanal-vseki-treti-balgarin-si-haresva-neshto-ot-komuniz-680168.html

Има приемливи неща в комунизма, смята всеки трети българин. 44% от хората у нас обаче отхвърлят изцяло тази идеология, противниците на фашизма и нацизма са 72 на сто. 

Българите са подчертано проевропейски настроени и доверието в Европейския съюз се възстанови в обичайните си нива, след като през 2016 г. изглеждаше застрашено. Благосклонно настроените към тоталитарни идеологии у нас са решително малцинство, но дяловете им все пак не са за подценяване и могат да са основание и за тревога. Особено този на толерантно настроените към елементи от комунизма. 

Това са изводите от национално представително изследване на „Галъп интернешънъл“ по повод 9 май – денят на Европа и от края на Втората световна война. Изследването е проведено между 13 и 22 април сред 817 души по метода „лице в лице“. Основната част от ежемесечните изследвания са познати като „Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“. Независими са от външно финансиране.

В първите месеци на 2018 г. около и над 60% от българите споделят доверие в ЕС, докато недоверието се движи около около 30%. Конкретните числа сега са 58% доверие, а 31% недоверие.

Мнозинство от 72% изцяло отхвърля идеологии и практики, като нацизъм, фашизъм и подобни. 12% обаче се съгласяват с опцията, че някои неща са приемливи, а 3% ги намират за изцяло приемливи.

Най-възрастните у нас, респ. последователи на БСП, изглеждат и най-дистанцирани от подобни идеологии и практики. Привържениците на националистически формации също декларират нетърпимост, но при тях се усеща и малко по-висок дял на съгласни, че има и приемливи елементи.

По-различно стоят нещата, когато се пита за комунизъм, сталинизъм, болшевизъм и подобни. Една трета от българите смятат, че някои неща от тези идеологии и практики са приемливи, а други не. Все пак повече са тези, които изцяло ги отхвърлят – 44%. 6% пък изцяло ги приемат.

Като цяло следва да се отбележи, че комунистическите елементи са в по-голяма степен възприемани в сравнение с нацистките. Например, мнозинство от над половината от привържениците на БСП, респ. по-възрастните хора у нас, приемат частично левите тоталитарни идеологии и практики.  

Бъдеще за вестник „Култура“

http://www.eurochicago.com/2018/05/kultura-2/

В социалната мрежа Фейсбук е създадена група с название "Бъдеще за вестник "Култура". В нея е публикуван един текст, подписан от редакционния екип, който вече бе публикуван и в самия вестник. Ето какво гласи той: "Скъпи приятели, Както знаете, вестник „Култура” ще престане да съществува в края на юли т.г. Дори лишени от заглавието, на което повечето от нас са посветили десетилетия от живота си, ние ще опитаме да продължим да издаваме Култура – под друго име, но със същия заряд..."

От 10 май започват матурите за четвъртокласниците

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/05/08/3175325_ot_10_mai_zapochvat_maturite_za_chetvurtoklasnicite/?ref=rss


С националното външно оценяване (НВО) по български език и литература на 10 май започва поредицата от изпити, които се провеждат всяка година за всички ученици от четвърти клас през този месец, съобщиха от пресцентъра на министерството на образованието. В първия ден учениците ще бъдат оценявани върху диктовка и текст за четене с разбиране, към който има 11 задачи. <br /><br />На 14 май ще се състои изпитът по математика, на 16 май е изпитът по "Човекът и обществото", а на...

От 10 май започва националното външно оценяване за четвъртокласниците

https://www.actualno.com/education/ot-10-maj-zapochva-nacionalnoto-vynshno-ocenjavane-za-chetvyrtoklasnicite-news_673512.html

С националното външно оценяване (НВО) по български език и литература на 10 май 2018 г. започва поредицата от изпити, които ежегодно се провеждат за всички ученици от четвърти клас през този месец. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН). В първия ден учениците ще бъдат оценявани върху диктовка и текст за четене с разбиране, към който има 11 задачи. На 14 май ще се състои изпитът по математика, на 16 май е изпитът по „Човекът и обществото&rdq

Пашинян е новият премиер на Армения

http://www.moreto.net/novini.php?n=373866

Лидерът на опозицията Никол Пашинян е новият премиер на Армения, съобщават местни медии. 59 срещу 42-ма депутати гласуваха в подкрепа на кандидатурата на Пашинян. Пашинян беше единственият кандидат, както и на 1 май, но тогава управляващите не го подкрепиха (56 срещу 45 гласа).

Долу ”Репортери без граници”, Тонга и нашето 111-то място! Долу Евростат!

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/zabrana-reporteri-bez-granitsi-zaradi-tonga-nasheto-111-miasto-sledva-evrostat.html

В България е така: ако възхваляваш успехите и завоеванията на властта – живееш добре. Всеки с различно мнение е враг, конспиратор, черногледец и завистник. Затова и оценката 3.71, съобщена от социологическа агенция за първата година от управлението на „Борисов 3“, бе възпята от някои като отлична.

Спасени български мечета заминават за реадаптация в Гърция

https://offnews.bg//obshtestvo/spaseni-balgarski-mecheta-zaminavat-za-readaptatcia-v-gartcia-680167.html

Министерство на околната среда и водите даде разрешение трите мечета, които бяха открити изоставени от майка си в района на яз. "Доспат", да заминат за реадаптация в гръцкия център "Арктурус". Мечетата, които са на възраст около 3 месеца, бяха открити на 21 април край село Барутин, община Доспат.

Те бяха настанени в Парка за танцуващи мечки "Белица" след спасителна акция, проведена от РИОСВ – Смолян и фондация "Четири лапи". Организирано беше издирване на майката, бяха поставени фотокапани, екипи на РИСОВ – Смолян обхождаха регулярно района, но майката на мечетата не беше открита, съобщиха от МОСВ.

С цел осигуряване на условия за реадаптация на мечетата и последващото им връщане в природата, бяха осъществени контакти с гръцкото министерство на екологията и гръцкия център "Арктурус", който има опит в реадаптацията на кафяви мечки.

Днес беше потвърдено настаняването на мечетата в този център, като транспортирането ще се осъществи от фондация "Четири лапи", които до момента полагат грижи за животните. Очаква се след провеждане на адаптацията на мечетата, те да са готови за самостоятелен живот и да стане възможно връщането им в природата.

"Арктурус" е център, превърнал се в приемен дом на животни с подобна като на нашите мечета съдба.

АФП също разказа за мястото, като един от главните герои е мечокът Патрик - 3-годишен и без майка още от бебе, открит близо до албанско-гръцката граница. Патрик е бил освободен, след като навършил година, но сам се е върнал обратно месец по-късно.

Подобна е съдбата и на други животни, не само мечки. В "Арктурус" спасяват и вълци. Очакват се скоро в центъра да пристигнат седем вълка от Италия, с което броят на този вид диви животни ще се удвои.

Работата на центъра е ценена силно в Гърция, но и в цяла Европа, където ги познават. Наскоро "Арктурус" получи дарение от половин милион евро от фондацията "Ставрос Ниархос" - създателите на Националната опера и библиотека в Атина.

Фандъкова: Кметицата Иванчева поиска продължаване на отпуската си с 10 дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851970

Фандъкова: Кметицата Иванчева поиска продължаване на отпуската си с 10 дниРайонният кмет на район "Младост" Десислава Иванчева е поискала продължаване на отпуската си с 10 дни. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова днес пред журналисти. Тя отбеляза, че срокът на досегашната отпуска на Иванчева е приключил и новата молба е пусната чрез адвокатите й. Иванчева е задържана по разследване за корупция от 17 април,

Спасителният екип не откри Боян Петров в лагер 1. Операцията е прекратена за днес

https://offnews.bg//obshtestvo/spasitelniat-ekip-ne-otkri-boian-petrov-v-lager-1-operatciata-e-prekr-680166.html

Общо шест души, трима от които шерпи, които издирват изчезналия алпинист Боян Петров, са достигнали до лагер 1 под върха Шиша Пангма. Българинът не е бил там, операцията за днес е прекратена, съобщи приятелката му Радослава Ненова пред "Хоризонт".

Тримата шерпи ще нощуват в района на около 6000 м надморска височина и утре се очаква да продължат издирването към лагер 2.

Няма смисъл от хеликоптер, тъй като има хора по трасето, които вървят по маршрута на Боян, разясни Радослава. Освен това хеликоптер не може да бъде вдигнат на 6000 метра днес заради метеорологичните условия.

Тримата шерпи тръгнаха рано тази сутрин към лагер 1 на осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите, за да търсят изчезналия български алпинист. Той е в неизвестност от 3 май.

По-рано днес алпинистът Петър Атанасов каза, че не е тревожен фактът, че палатката на Петров е намерена празна, защото той може да е тръгнал да атакува върха.

"Има вероятност да се е върнал в лагер 3 и след това да е продължил да слиза надолу към местата на лагер 2 и лагер 1", допълни Петър Атанасов и изрази надежда алпинистът да е стигнал до палатката си.

Като специалист по екстремни спортове Атанасов уточни, че на тази голяма надморска височина снежната пещера би била добро убежище, защото предпазва от студ и лавини:

"От друга страна обаче за алпиниста е много важно да разполага с гориво, за да си приготвя течности, защото на тази голяма надморска височина организмът не може без течности. Бързото обезводняване е много опасно".

МВнР на България и дипломатическите ни мисии в Пекин и Делхи продължават да са в постоянна връзка с 4 министерства в Китай, Тибетската алпинистка асоциация и непалските власти с искане за интензивно издирване на Петров.

Чрез почетния консул на България в Катманду Бхола Тхапа от непалската страна са съобщили, че имат готовност за предоставяне на хеликоптер, който да лети на височина над 5000 м. Поискано е разрешение от китайските власти за включването му в издирването на Боян Петров.

Тримата шерпи не откриха Боян Петров в лагер 1. Операцията е прекратена за днес

https://offnews.bg//obshtestvo/trimata-sherpi-ne-otkriha-boian-petrov-v-lager-1-operatciata-e-prekra-680166.html

Тримата шерпи, които издирват изчезналия алпинист Боян Петров, са достигнали до лагер 1 под върха Шиша Пангма. Българинът не е бил там, операцията за днес е прекратена, съобщи приятелката му Радослава Ненова пред "Хоризонт".

Тримата шерпи ще нощуват в района и утре се очаква да продължат издирването към лагер 2.

Няма смисъл от хеликоптер, тъй като има хора по трасето, които вървят по маршрута на Боян, разясни Радослава. Освен това хеликоптер не може да бъде вдигнат на 6000 метра днес заради метеорологичните условия.

Тримата тръгнаха рано тази сутрин към лагер 1 на осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите, за да търсят изчезналия български алпинист. Той е в неизвестност от 3 май.

По-рано днес алпинистът Петър Атанасов каза, че не е тревожен фактът, че палатката на Петров е намерена празна, защото той може да е тръгнал да атакува върха.

"Има вероятност да се е върнал в лагер 3 и след това да е продължил да слиза надолу към местата на лагер 2 и лагер 1", допълни Петър Атанасов и изрази надежда алпинистът да е стигнал до палатката си.

Като специалист по екстремни спортове Атанасов уточни, че на тази голяма надморска височина снежната пещера би била добро убежище, защото предпазва от студ и лавини:

"От друга страна обаче за алпиниста е много важно да разполага с гориво, за да си приготвя течности, защото на тази голяма надморска височина организмът не може без течности. Бързото обезводняване е много опасно".

Русофили организират в 40 града на България акция "Безсмъртния полк" за 9 май

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/08/3175260_v_okolo_40_grada_na_bulgariia_shte_ima_akciia/?ref=rss


В около 40 града на България ще има манифестация на "Безсмъртния полк" за 9 май, сочи официалният български сайт на руската инициатива. Започнало като гражданска инициатива в руската провинция в памет на загиналите във Втората световна война, движението бързо е превзето от официалните власти и превърнато в разрастваща се патриотична акция, на която се носят и портрети на починали десетилетия по-късно ветерани, на диктатора Йосиф Сталин и дори на последния руски император Николай...

Камион се вряза в къща на изхода Златна Панега

http://www.cross.bg/panega-kushta-puten-1574300.html

/КРОСС/ Ограничено е движението за автомобили по главния път София-Русе от пътен възел Стрелките до село Златна Панега заради катастрофирал ТИР. Той се е врязъл в къща и в съседната сграда на фирма, а 47-годишният му водач е починал на място.  В момента екипи на полицията и пожарната се опитват да извадят шофьора и камиона, но има опасност сградата да се срути. Обходният маршрут и в девете посоки е пътен възел Стрелките-село Брестница-Златна Панега и обратно. 

Камион катастрофира на изхода на Златна Панега, движението е по обходен маршрут

http://www.cross.bg/panega-zlatna-kamion-1574300.html

/КРОСС/ Пътен инцидент с камион на изхода на Златна Панега е станал към 13 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. По първоначални данни, по неизяснени засега причини, шофьор на камион е изпуснал управлението и е катастрофирал край пътя. Предприети са действия за изваждането на водача от кабината на тежкотоварния камион. Организиран е обход през Златна Панега и Брестница.

Няма насилствена смърт при намерените в Бургас мъртви делфини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851979

Няма насилствена смърт при намерените в Бургас мъртви делфини 

Няма насилствена смърт при намерените мъртви делфини в Бургас. Това съобщиха от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите /РИОСВ/ в морския град. На "зеления" телефон в инспекцията са постъпили два сигнала за мъртви делфини, намерени на северния плаж в града. И при двата няма съмнение за причинена насилствена смърт,

Откриха кенгурови мишки, смятани за изчезнали преди 30 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851855

Откриха кенгурови мишки, смятани за изчезнали преди 30 годиниАмерикански учени от Природонаучния музей в Сан Диего се натъкнаха на кенгурови мишки, смятани за изчезнали преди 30 години, пише сайтът Лента. Тези симпатични животинки са от семейството на двуутробните бозайници. На дължина те достигат до 12 сантиметра, имат големи очи и дълга опашка. Мощните им задни лапички им позволяват да скачат на два метра

Фандъкова: Ще поискам повече екипи за ремонтите на вътрешноквартални улици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851971

Фандъкова: Ще поискам повече екипи за ремонтите на вътрешноквартални улициКметът на София Йорданка Фандъкова ще поиска да се увеличи броят на екипите, които работят по ремонтите на квартални улици. Това каза тя пред журналисти по време на проверка на изпълнението на текущите ремонти на вътрешноквартални улици в столицата, която направиха със заместник-кмета Евгени Крусев. Те проследиха довършителните дейности по ул.

Ким Чен Ун се е срещнал със Си Цзинпин в китайския град Далян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851963

Ким Чен Ун се е срещнал със Си Цзинпин в китайския град ДалянСевернокорейският лидер се срещна с китайския президент в китайския град Далян, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Очаквайте

Близо 64 000 четвъртокласници ще минат през външно оценяване

http://www.mediapool.bg/blizo-64-000-chetvartoklasnitsi-shte-minat-prez-vanshno-otsenyavane-news278834.html

Националното външно оценяване, което всяка година се прави за всички ученици от ІV клас, започва на 10 май. Тогава е изпитът по български език и литература. На 14 май е изпитът по математика, на 16 май - по "Човекът и обществото", а на 17 май –  по "Човекът и природата". През националното оценява трябва да минат над 63 800 деца в четвърти клас. Целта на изпитите е освен да се измерят индивидуалните постижения на всеки ученик, да се определи дали и кои от тях се нуждаят от допълнителна подкрепа, но и да се направи мониторинг на образователния процес на ниво училище, регион и в национален план. Оценяването по български език и литература включва диктовка и текст за четене с разбиране, към който има 11 задачи. По останалите предмети децата трябва да решат тестове с по 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и още 3 задачи от отворен тип - да напишат отговора. На всеки от изпитите четвъртокласниците ще имат един учебен час за работа върху задачите. Продължителността на всеки изпит за децата със специални образователни потребности е два учебни часа. С резултатите от националното външно оценяване по математика може да се кандидатства за обучение в прогимназиален етап в профилираните гимназии с профил "Математически" и "Природни науки", като тежестта им при балообразуването се определя от конкретното училище.

Италиански летища отмениха 700 полета заради стачка

https://dnes.dir.bg/ikonomika/italianski-letishta-otmeniha-700-poleta-zaradi-stachka

Стачката засегна и големите международни летища, сред които е и летището "Леонардо да Винчи"

Дългият път на Сърбия към Европа

https://offnews.bg//istoria/dalgiat-pat-na-sarbia-kam-evropa-680136.html

Поредица за Западните Балкани, която ще посвети отделни епизоди на всяка една от държавите в региона, стартира bTV. В три поредни уикенда Иван Георгиев, Теодора Енчева, Кристина Баксанова и Радослава Домусчиева показват  малко познатото лице на Албания и бившите югорепублики - Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово.

Във филма "Сънища от Сърбия" Теодора Енчева и операторът Борис Пинтев разказаха какво свързва световноизвестния режисьор Емир Кустурица, най-дълго останалия на власт сръбски политик и поколението, което крещеше по улиците на Белград срещу Слободан Милошевич: „Готов jе!“. Теодора Енчева дава отговор на въпроса кое предопредели дългия път на Сърбия към Европейския съюз.

Кустурица винаги може да си представи Югославия като фикция, но тя е 23-милионната многонационална държава, неотклонно управлявана от Йосип Броз Тито от края на Втората световна война до смъртта му през 1980 г.

Роден в семейството на хърватин и словенка, Тито събра на погребението си държавни глави от цял свят. И едва през 2005 г. кончината на папа Йоан Павел Втори го надмина по пищност и величие.

След Тито югофедерацията изпадна в дълбока икономическа и политическа криза и се разпадна.

„И когато започна хиперинфлацията, ние имахме малък бизнес и се уплашихме, че ще пропадне, че и държавата ще пропадне, а един мой възрастен кум ми каза: Деца, всичко може да пропадне, държавата няма да пропадне!”, спомня си Желко Хубач, директор на Народния театър в Сърбия.

В края на миналия век Словения, Хърватия, Босна и Македония обявиха независимост, но югославската народна армия и Тигрите на Аркан се намесиха по заповед на Слободан Милошевич.

Заради десетгодишните войни, завършили с над 3 милиона прокудени от родните си места, хиляди убити, ранени и малтретирани, Сърбия остана белязана завинаги.

„Когато станете световноизвестни, това не е нещо кой знае колко добро. Ние, за съжаление, през 90-те станахме световно известни като лошите момчета”, казва още Хубач.

Черногорец по произход, сърбин по идентичност, Слободан Милошевич се задържа на власт до началото на 21-ви век, независимо от международния натиск и напора на улицата. Но територията под негов контрол все повече намаляваше.
Черна гора обяви независимост през 2006 г. и окончателно лиши сърбите от излаз на море. Пословичната привързаност на част от черногорците към сърбите обаче остана непроменена.

През 2008 г. населената с албанци южна провинция Косово също се отдели, почти десет години след края на бомбардировките на НАТО, които принудиха сръбските части да се изтеглят от отцепилата се територия.

Много са лицата на миналото в Белград, едно от най-ярките са двете сгради на бившия генерален щаб, които все още стоят полуразрушени от бомбите на НАТО.

Днес политиците на малката балканска държава настръхват, когато чуят НАТО. От 2012 г. Сърбия е кандидат член на Европейския съюз, като в същото време демонстрира близки отношения с Русия.

Освен етнически сърби на територията ѝ живеят много малцинства, между които и българско.

Границите ѝ с Хърватия и Косово обаче все още са спорни.

Независимостта на Косово е най-болезненият въпрос за Белград от една страна, а от друга - задължителното условие, за да се присъедини към Брюксел.

Роден в Призрен, отраснал близо до Ниш, Ивица Дачич е наследникът на Слободан Милошевич в сръбската соцпартия. И независимо, че е опозиция, е най-дългогодишният сръбски политик на власт, след Тито и Слобо. За Дачич да запази Косово като част от територията на Сърбия е кауза.

„Въпросът за Косово е въпрос на международното право. Албанското малцинство там няма право на самоопределение, защото албанският народ вече има своя държава, Албания, и вече е използвал това право”, казва Ивица Дачич, първи вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия.

Под натиска на Брюксел и Вашингтон Белград все пак ще търси компромис с Прищина. Но противниците на нова албанска държава на Балканите не са малко.

„Русия, Китай, Индия, Индонезия, след това Виетнам, Филипините, Иран, Ирак, след това Ливан, Палестина...”, изрежда ги Дачич.

Границата с Хърватия е друг дългогодишен проблем. Заради спомена от сръбската агресия отношенията между двете братски в миналото републики днес са на приливи и отливи.

Проявите на национализъм в Белград не са рядкост, дори напротив. В ключов момент за отношенията между Хърватия и Сърбия ултранационалистът Воислав Шешел пренебрегна 10-годишната си присъда в Хага и за пореден път поруга хърватското знаме.

Този път Шешел не запали чуждия флаг, но между Загреб и Белград избухна голяма дипломатическа война. И припомни за горещата, която вилня от двата бряга на река Сава.

Влюбените в спорта и хубавата храна сърби се гордеят повече с националната си идентичност, отколкото с евроатлантическите ценности. И не го крият.

На площада на Републиката западни символи и магазини се редуват с антизападни.

Европейският съюз е основният икономически партньор на Сърбия, но преди четири години, когато беше даден старт на преговорите за присъединяване, популярността на съюза спадна.

Десетилетие след десетилетие в Западните Балкани няма победители и победени. Защото всички се стремят да се окажат от страната на победителите и да начертаят новите си държавни граници. Много неправителствени огранизации работят по проекти с цел помирение в региона. Но има още много път да извървят.

Дългият път на Сърбия към Европа минава бавно. През сънища, смърт и страдания. Носи се по течението като старо дърво в голяма река. И спира, но само понякога, заради един разговор между баща и син, който остава все така недовършен и тежък.
Ще свърши ли дългият път на Сърбия преди 2025 г.? Годината, в която Европейската комисия обяви разширяване към Новата Европа.

Малко или много отговорът държи в ръцете си поколението, което преди 22 години крещеше с пълно гърло за Слободан Милошевич – „Свършен е!”

Целият материал може да видите на btvnovinite.bg. Очаквайте следващите два филма от поредицата на 12 и 13 май веднага след bTV Новините в 19 часа.

Меган Маркъл изживява американската приказка на Грейс Кели и Балтимор Симпсън

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6851956

Меган Маркъл изживява американската приказка на Грейс Кели и Балтимор СимпсънКогато следващата седмица се омъжи за своя принц, Меган Маркъл ще влезе в "тесния кръг" на американките, които са изживели приказката да се превърнат от обикновени гражданки в кралски особи, макар за някои от тях краят да не е бил вълшебен, предаде Ройтерс. След като размени брачните си обети с британския принц Хари на 19 май,

Тестват безплатно за ХИВ/СПИН във варненски университети

http://www.moreto.net/novini.php?n=373861

Мобилен кабинет за безплатно и анонимно изследване на ХИВ/СПИН ще обиколи четири варненски университета в дните от 8 до 14 май, научи Moreto.net. Инициативата е част от кампанията на РЗИ-Варна по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от коварния вирус.

И музиканти подкрепиха Каварна за Европейски град на спорта

http://nakratko.bg/category/58/159134/


Рок и блус музикантите Калин Вельов, Филип Аврамов - Фицата, Севинч Ибрахим, Красимир Спиридонов, Венцислав Велев, както фолклорната певица Ивелина Колева облякоха тениски в подкрепа на кампанията Изпълнителката на народни песни Ивелина Колева подкрепи Каварна, който е кандидат за европейски град на спорта за малка община за 2019 година.

Възрастна жена от Бургаско почина след ухапване от кърлеж

https://offnews.bg//sviat/vazrastna-zhena-ot-burgasko-pochina-sled-uhapvane-ot-karlezh-680164.html

65-годишна жена от Камено, Бургаска област, е починала след ухапване от кърлеж. 

Жената е приета в бургаската болница с марсилска треска. Лекарите са предприели лечение, но жената починала, съобщават от РЗИ-Бургас, цитирани от "Фокус".

Според РЗИ-Бургас случаят е от 23-29 април. 

От началото на годината досега в Бургаска област са регистрирани още два случая на марсилска треска. Други трима са се разболели от лаймска болест след ухапване от кърлежи. 

От 10 май започва националното външно оценяване за учениците в четвърти клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851953

От 10 май започва националното външно оценяване за учениците в четвърти класС националното външно оценяване по български език и литература на 10 май започва поредицата от изпити, които ежегодно се организират за всички ученици от четвърти клас през този месец. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. В първия ден учениците ще бъдат оценявани върху диктовка и текст за четене с разбиране,

Красимир Вълчев: При математическите професии ще има най-голям ръст на доходите

https://www.investor.bg/obrazovanie/466/a/krasimir-vylchev-pri-matematicheskite-profesii-shte-ima-nai-goliam-ryst-na-dohodite-260698/

Най-важният фактор в образователната система ще продължават да бъдат учителите, твърди образователният министър

Милена Дамянова: 207 млн. са студентите в света сега, в последните 14 години са се увеличили двойно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851948

Милена Дамянова: 207 млн. са студентите в света сега, в последните 14 години са се увеличили двойноПо данни на ЮНЕСКО 207 милиона са сега студентите в света, като в последните 14 години броят им се е увеличил двойно. Това е съвсем естествено, защото всяко семейство в света счита, че по-високата квалификация гарантира добро работно място, добри доходи, висок стандарт на живот и лично щастие, заяви председателят на парламентарната образователна

Оправдаха бившия шеф на "Напоителни системи" Шумен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851967

Оправдаха бившия шеф на "Напоителни системи" ШуменВарненският апелативен съд отмени решението на окръжните магистрати в Шумен и оправда бившия шеф на "Напоителни системи" – Шумен, осъден на първа инстанция за умишлена безстопанственост Състав на Варненския апелативен съд днес отмени присъда на ОС – Шумен от 12 февруари тази година в частта, с която бившият шеф на "Напоителни системи" - клон Шумен,

Трагичен инцидент с български дипломат в Токио

https://www.actualno.com/asia/tragichen-incident-s-bylgarski-diplomat-v-tokio-news_673509.html

Трагичен инцидент с български дипломат в Токио. Министерството на външните работи (МВнР) съобщи за трагичен инцидент от личен характер, при който е починал наш дипломат в посолството на Република България в Токио. "Поднасяме съболезнования на роднините и близките", заявяват от МВнР и допълват, че семейството моли да бъде оставено на спокойствие в този тежък за него момент.

Добре дошли в Неапол, Испания

https://offnews.bg//turizam/dobre-doshli-v-neapol-ispania-680160.html

Не знам за вас, но аз мисля, че откакто изчезнаха телефонните указатели, пътеписите убедително заеха първото място на най-скучните неща за четене. Обикновено в тях разни хора разказват с твърде много думи къде са били, какво са правили и колко страхотно са си изкарали, докато вие вероятно сте били в кухнята или в офиса. Единствената интересна част за читателите е коментарната секция, където могат да обяснят, че и те вече са били там, видели са всичко това и дори малко повече.

Редовете по-долу няма как да са много по-различни. Единственото особено в тях е, че няма да пеят канцонети за красиви туристически забележителности. Още по-малко ще призовават любезния читател да види Неапол и да умре. Напротив, той ще бъде хванат за ръка и поведен към най-бедния и отруден квартал на града – Испанския. И ако не се дърпа много и не се стряска лесно - може би, ще му хареса.

Quartieri Spagnoli, както го наричат местните, се появява официално на картата през 1536 г. По нареждане на Дон Педро де Толедо там са построени казарми, в които са настанени испански войници. Тяхна задача е да потушават евентуални бунтове от страна на не толкова миролюбивите неаполитанци, които в продължение на два века ще останат под управлението на испанските вицекрале. По-късно кварталът се превръща в дом за работници от пристанището, проститутки, бездомници, бежанци, емигранти и за най-ниско платените служители на Камората. Независимо от това, той и до днес е разчертан като военен гарнизон със стройна решетка от пресичащи се перпендикулярно улици. С това, обаче, започва и приключва почти всичко, свързано с реда и дисциплината тук.

Няма политическа коректност на света, която би могла да прикрие факта, че в испанския квартал е не просто мръсно – тук е чудовищно мръсно. Ако купчините с боклук имаха имена, то неаполските щяха да се наричат Гаргантюа. Стара покъщнина, кухненски отпадъци, счупени мебели, дюшеци, вар, гнили зеленчуци, парцали, захвърлени, непотребни вече вещи – всичко се изсипва на улицата. Ако си мислите, че площадката на етажа ви е в окаяно състояние, достатъчни са ви няколко бързи тегела из Quartieri Spagnoli, за да отидете и разцелувате съседите си горещо и с благодарност. Боклукът, така или иначе, е част от емблемата на Неапол, а в Испанския квартал той достига съвсем буквално неподозирани висоти.

Но както често се случва в живота - всичко най-мръсно съжителства с всичко най-чисто. Затова и тук, над целия този депресиращ боклучарник, весело се ветрее най-шареното пране на света. Не мога да си представя, че някой, дори и при добро желание, би имал херкулесовите възможности да изглади тези километри пране. Струва ми се, че просторите съвсем практично се използват вместо гардероби – пере се, суши се, носи се и пак се пере... никога нищо не се прибира. Нищо не остава скрито-покрито. Всичкото бельо е на показ. И ако в Брюксел призовават за пълна прозрачност, то в Неапол отдавна са ги изпреварили с едни гърди и поне едни гащи напред.


Хората тук не просто не се притесняват да изложат на показ това, което ние треперим да не видят комшиите. Те живеят постоянно като на сцена. От публиката ги дели само някой преметнат на въжето чаршаф, който се спуска като театрална завеса. Всеки, който минава по улицата може да погледне в дома им. А той в повечето случаи се състои от една единствена стая, която е и кухня, и трапезария, и спалня, и детска. Вратата е малка и почти винаги отворена, за да влиза въздух, но и погледът на всеки случаен минувач. Масата, леглото, печката и телевизорът са неизменните атрибути в нея. Понякога гастролират детски креватчета, стари салонни бюфети, силно ретуширани снимки на Вишну, Исус или Диего Марадона – кой на какъвто бог се кланя. Няма място за домашни любимци освен папагалчета и канарчета. Техните клетки са може би единственото непрактично нещо, което интериорът позволява. На по високите етажи, по фасадите отвън, са закачени разноцветни пластмасови кофи. При липсата на асансьор, с тях се качват покупките и всичко по-тежко.

Пред всяка врата е спряна семейната Веспа. През деня тя се използва като семеен автомобил, на който често се вози малко четиричленно домакинство. Вечер се паркира и превръща в пейка, на която се събират и играят децата. Пак там се случват и всякакви ухажвания или малки битови скандали, при които някой може и да подпали моторетката (както искате го разбирайте). Момченцата в квартала подкарват мотопед на възрастта, на която в София бабите им ги държат за ръка, за да пресекат улицата. Момиченцата започват да избират мотоциклетни каски още преди да са се научили да четат. Колелото тук не е открито. При тези стръмни улици, това едва ли ще се случи скоро.


Има нещо в Испанския квартал, което носи още духа на средновековния град – и това не се дължи само миризмата на полужива риба в кофите пред рибарниците. Тук улиците са пълни с шум, с деца, с малки магазинчета, дюкяни и работилници. Тук младежите все още ходят на бръснар, а той, от своя страна, все още ги бръсне с бръснач. Шивачите изнасят шевните си машини почти на тротоара, а жените им вътре кърпят на ръка. Зеленчукопродавачите подвикват на минувачите, докато децата им чистят дръжките на докарания пресен лапад. По тези места все още не обичат наемния труд и мислят, че няма по-добър бизнес от семейния. Кръвта е не само по-силна, но и по-евтина.

Точно толкова евтино и силно е и прочутото неаполитанско кафе. Местните жители са убедени, че няма друго като него и това се дължи на специфичните качества на водата. В Quartieri Spagnoli чашка еспресо в компанията на корнето (италианския братовчед на френския кроасан) струва едно евро. За същото нещо в елегантните хотели на остров Капри се плаща близо десет пъти повече.

Все пак най-омайното нещо за хапване в Неапол си остава пицата. Тя е класически пример за привидна простота - нещо като прическата „парижки вятър“ или като английския тип градина. И тук ефектът на семплост и непретенциозност е плод всъщност на много труд, вдъхновение и професионализъм. Тестото за Пица Неаполитана се подготвя два дни, тъй като изисква много повече от обичайното време за втасване. Изпичането става за около минута две - задължително в пещ на дървени въглища при температура от 485 С градуса - абсолютно непосилна за домашна фурна. Именно така се получава характерната обгоряла коричка и течна среда. Съществуват разписани строги стандарти от Associazione Verace Pizza Napoletana, които определят вида брашно и мая, които могат да се използват, както и технологията за замесване. Допускат се само две разновидности на плънката – Маринара (с домати, зехтин, риган и чесън) и Маргарита (с домати, зехтин, моцарела и босилек).

На няколко крачки от Испанския квартал, в бохемския район Chiaia, се намира пицарията Brandi, която се слави като родилен дом на пица Маргарита. Там през 1889 г. работил Рафаело Еспозито, който трябвало да подготви пица за посещението на крал Умберто Първи и кралица Маргарита Савойска. Кралицата обичала пица с цветовете на италианското (или българското) знаме – зелено, бяло и червено. Еспозито изпекъл най-известната в света днес пица и я нарекъл Маргарита в нейна чест.

От пицата в Неапол се очаква не само да е вкусна, семпла и току що изпечена, но задължително и да е евтина. Пицария „ Да Микеле“, която е номер едно в Неапол в почти всички класации, е превърнала ниската цена и интериорът в стил „заводска столова“ в печеливша маркетингова стратегия. Там няма меню, защото не се предлага нищо друго освен Маринара и Маргарита. Сервира се направо върху голите плотове на масата. Стените са облицовани с плочки като в обществена баня. Прозорците се малки и приличат по-скоро на отдушници. Но въпреки това, отвън се чака с часове и се раздават номера, за да се влезе на обяд, а стените са обсипани със снимки на знаменитости, които са посетили мястото.

В придобилата световна популярност книга „Яж, моли се, обичай“, авторката Елизабет Гилберт разказва подробно за срещата си с пицата на Микеле. „Казаха ми непременно да я опитам, защото това е най-добрата пица в Неапол. А в Неапол правят най-добрата пица в Италия. А в Италия правят най-добрата пица на света. Почти ми прималя като си помислих, че може би ще опитам най-добрата пица на земята... И наистина, тази, която ми донесоха, толкова ми хареса, че направо се влюбих в нея... И в моя делириум почти ми се стори, че и тя също ме заобича и изведнъж се озовах в романтична връзка с пица.“

В туристическите справочници често отбелязват, че Испанският квартал трябва да се избягва от съображения за сигурност. Това, разбира се, е една прекрасна илюстрация на правилото, че няма лоша реклама. Нима някой би пропуснал приятния гъдел да се почувства поне за малко герой във филм на Фелини - може би второстепенен герой, но все пак в кадър? Нима има жена, която би устояла на изкушението да се поразтъпче и разкърши из пазарите с надеждата, че поне малко напомня великата неаполитанка София Вилани Шиколоне?

Разходката в квартала предлага на дамите екстри, които те трудно биха намерили другаде. Например, дори при моя твърде безличен среден ръст се оказва, че винаги леко стърча над повечето минувачи. Като се замисля – на пръсти се броят моментите, в които съм се усещала така източена, височка и дългокрака. Естествено почти на всяка пресечка се разминавам с някаква версия на приятно застаряващия Ерос Рамацоти – винаги с тъмни очила, лек загар и неизменно обърната нагоре яка на ризата. Но най-хубавото нещо е паркирането. Уличките са толкова тесни и така препълнени с боклук, че е абсолютно наложително завоите да се взимат с по няколко маневри и да се спира на почти минусово разстояние от стените на къщите. Затова почти всяко колче на тротоара е бутнато, всеки калник – надраскан и огънат, и всеки стърчащ ъгъл на стъпало – отнесен. На този фон моите шофьорски умения правят овчарски скок в собствените ми очи.

Разбира се, би било крайно тенденциозно и несправедливо, ако представата за Неапол се сведе до ожулените, мръсни и шумни обятия на Quartieri Spagnoli. Така или иначе, той си остава градът на операта, на елегантните винени барове и бутиците с инфарктни за съпрузите цени. Тук средновековните дворци гледат отвисоко преминаващите круизни кораби, които приличат на средни по размер жилищни блокове от Младост 3 – от онези, санираните все пак. В Неапол е богохулно да не влезеш в Националния археологически музей. Глупаво е да не се почувстваш смутен, и дори леко унизен от красотата на поне една от античните статуи или фрески от Помпей. Също толкова неразумно е да се пропусне пътуване с метрото. Много от неговите станции са проектирани като неизбежен челен удар с модерното изкуство. Всичко това също е Неапол.

Но тези редове не са за мраморното великолепие на една рухнала империя. Нито за изкушенията на една съвременна метрополия. Те са за онази старомодна човешка близост, която в някои популации все още не е напълно изчезнал вид. Те са за запазената радост и непосредственост в общуването ... и за усещането, че за добро или за лошо - никога не си сам на този свят.

Няма друго място в града, където хората така настойчиво да изразяват обичта си един към друг. Трудно ще намерите сграда без поне едно „Обичам те“, изписано на нея от някоя влюбена ръка.


Няма футболен мач, който да бъде гледан само от един чифт очи и с една бутилка бира. Телевизорите на улицата са олтарите, пред които се събират всички вечер и се молят със страх и със страст за победа... Когато стане време за вечеря, никой не си отнася храната пред компютъра в стаята просто, защото стаята е една. И по необходимост всички вечерят заедно, събрани в центъра около маса, която обикновено е несъразмерно голяма за помещението. На нея се работи, яде се, водят се спорове, пишат се домашни, къпят се бебета. Вероятно се правят и други неща, за които ще оставим любезният читател сам да се досети.


Както навсякъде в Италия, така и тук, упованието в Бога е преляло от църквите и се е изсипало в множество параклиси и иконостаси по улиците. Това, което е по-различно в Испанския квартал, е техният затрогващо домашен вид. Иконите на Исус и на Светата Дева са заобиколени от множество снимки на починали вече, но скъпи за семейството хора. До тях са наредени различни свидетелства за техния отминал живот, любими предмети, пластмасови цветя, свещи и неонови лампички. Не са забравени и традиционните амулети във формата на червени люти чушки - cornicello. В случай, че Христос се разсее, те са спасителният вариант Б, който пази дома от зло и дарява плодородие. Да, има откровен кич, но има и една интимност във връзката с божественото, която й придава много по-човешки характер – далеч по-утешителен, отколкото метафизичен.

Самите хора също започват от своя страна да поемат по съвместителство някои мистични функции. Изповядването не се случва непременно в тайнствения полумрак на църквата. За тази работа са предвидени малките прозорчета, залепени до всяка входна врата. На тях винаги има някой, който те очаква да спреш и разкажеш всичко, което те радва или тревожи този ден. След това то ще бъде надлежно обсъдено и оценено. При необходимост ще се съберат още съседи и познати, които да изразят мнение. Някои биха нарекли това занимание банално комшийско одумване. Ние го наричаме социална мрежа – от тези, които те пазят в трудни моменти да не паднеш твърде лошо духом.


Защото дори под слънцето на Неапол животът не винаги е слънчев. Бедните жители на Quartieri Spagnoli имат същите проблеми като хората от елегантния съседен квартал Vomero. С едно малко допълнение – нямат пари. И затова боклуците са повече, а училищата по-малко, дилърите на дрога повече, а лекарските кабинети по-малко, кражбите, незаконната проституция и безработицата повече, а социалните помощи по-малко.


Испанският квартал със сигурност не е някакво капсулирано идилично място, в което животът тече с умилителната семплост на турски сериал. Макар в последните години той да не е така изолиран от останалата част на града, качеството на живот тук е стряскащо по-ниско, отколкото където и да е другаде. Но пък има деца, много деца – усмихнати, палави, общителни и любопитни. Тези деца израстват на улицата, а не пред компютъра. Те не мислят, че имат по няколко живота като в игра на Тетрис. Знаят, че имат само един. Тези деца нямат време за губене. И нямат мечти. Имат планове.

A ти, любезни читателю, ти какво имаш?

Българските транспортни фирми излизат на протест и плашат с блокиране на чуждестранни заводи

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/08/3175319_bulgarskite_transportni_firmi_izlizat_na_protest_i/?ref=rss


Българските транспортни фирми излизат на протест на 16 и 17 май. Повод за недоволството им е предложеният от френския президент Еманюел Макрон Пакет за мобилност, който в момента се обсъжда в Европейския съюз. Това се разбра след среща в Министерския съвет между представители на бранша, премиера Бойко Борисов и транспортния министър Ивайло Московски.<br /><br />Датите на протеста не са избрани случайно. Тогава в София се очаква да пристигнат лидерите или техни представители на...

Тийнейджъри подпалиха две коли във Варна, арестуваха ги

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851951

Тийнейджъри подпалиха две коли във Варна, арестуваха ги

Две 18-годишни момчета са арестувани, след като подпалиха две леки коли. Те така и не успели да дадах обяснения пред разследващите за постъпката си. Срещу тях е образувано предварително производство за умишлен палеж. Момчетата са от Варна, но автомобилите - ситроен и пежо, били паркирани на една от улиците във варненското село Ново Оряхово.

Спасените край Доспат мечета заминават за реадаптация в Гърция

http://www.mediapool.bg/spasenite-krai-dospat-mecheta-zaminavat-za-readaptatsiya-v-gartsiya-news278833.html

Откритите без майка край язовир "Доспат" и спасени три малки мечета ще заминат за реадаптация в Гърция, а след това ще бъдат върнати в българската природа, съобщиха от Министерството на околната среда и водите във вторник. Ведомството е дало разрешение за отпътуване на животните за гръцкия център "Арктурус“. Мечетата на възраст около 3 месеца, бяха открити на 21 април край село Барутин, община Доспат. След спасителна акция, проведена от смолянската екоинспекция и фондация "Четири лапи", животинчетата бяха настанени в Парка за танцуващи мечки "Белица“. <iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F4lapi%2Fvideos%2F10155334028075779%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe> Издирването на майка им обаче не беше успешно, въпреки поставените фотокапани в региона и редовните огледи от екипи на екоинспекцията. За да могат мечетата да получат подходящи за възрастта им грижи, екоминистерството се е свързало с гръцките си колеги и с центъра "Арктурус“, който има опит в реадаптацията на кафяви мечки. Във вторник е било потвърдено настаняването на мечетата в този център, като транспортирането ще се осъществи от фондация "Четири лапи“, която до момента полага грижи за животните. Очаква се след провеждане на адаптацията на мечетата, те да са готови за самостоятелен живот и да стане възможно връщането им в природата в България. Акцията по спасяване и реадаптация на мечетата ще е първата по рода с у нас. Тя се осъществява от МОСВ, фондация "Четири лапи“ и център "Арктурус“. Като цяло успеваемостта на повторната адаптация е трудно предвидима и строго специфична. От съществено значение е тя да започне възможно най-скоро. Предвид бързите и адекватни действия на компетентните органи, експертите се надяват тя да постигне успех.

Нискотарифната Wizz Air е превозила 30 млн. пътници за година

http://econ.bg/Новини/Нискотарифната-Wizz-Air-е-превозила-30-млн-пътници-за-година_l.a_i.761431_at.1.html

Wizz Air, една от най-бързо развиващите се авиокомпании в Европа и водещият нискотарифен превозвач в Централна и Източна Европа, обяви нов пътнически...

Кървав екшън: Ревнивец гръмна съпругата си и после се простреля!

http://regiona.bg/%d0%ba%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%b2-%d0%b5%d0%ba%d1%88%d1%8a%d0%bd-%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d1%86-%d0%b3%d1%80%d1%8a%d0%bc%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%bf%d1%80%d1%83%d0%b3%d0%b0/

Ревнив бивш съпруг гръмна с пистолет жената, с която не живее от една година. Това е станало в магазин за хранителни стоки в центъра на Свети Влас. Веднага след това мъжът насочил пистолета към главата си и произвел още един изстрел.

Собственикът на търговския обект е бил в помещението и се е втурнал към мястото на саморазправата. Нападателят, макар и с кървяща рана в главата, е извадил нож.
Мъжът е в тежко състояние, с опасност за живота.

Извършен е оглед на местопроизшествието. Иззети са записи от охранителните видеокамери, разположени в супермаркета, съобщава Флагман. Разпитани са и свидетели на инцидента. По случая са назначени множество експертизи. Образувано е досъдебно производство, съобщиха преди минути от пресцентъра на ОДМВР-Бургас.

Бившият съпруг бил отличен като работник, от 8 години бил главен механик в транспортна фирма в Несебър

Два дни преди да се появи в хранителния магазин „Ревю” на ул. Русалка в Свети Влас, 54-годишният Кирил Атанасов не е бил на работа. В това време той е подготвял отмъщението за бившата си съпруга Лили – на 46 години, с която са се разделили преди повече от 1 година и тя не поддържала връзка с него.

Кирил има пораснали деца от предходен брак, търсехме го по телефона, но те нямаха представа къде е. В това време се е снабдил с пистолета, с който е решил да сложи край на мъките си, убивайки преди това Лили. Това съобщи за Флагман.бг източник от работното му място.

Семейство Кирил и Лили Атанасови са от Пазарджик. Появили се в Несебър преди 15 години. Имали прекрасна връзка, от която се родило момче, което сега било на 8 години. Тъй като Кирил бил много кадърен като механик, работодателят му веднага устроил семейството с апартамент в Несебър.

До раздялата на двамата се стигнало, след като Кирил хванал в изневяра своята половинка. Масло в огъня налели и най-близките му приятели, които го навивали срещу красивата жена, твърдейки, че е време да я остави, защото подддържала връзка не само с един мъж.

След развода бившата съпруга заживяла при приятеля си, заедно с детето, а апартамента оставила на Кирил. Оттогава обаче той бил лабилен психически – не могъл да преодолее загубата й.

Днес около 15:30 часа Кирил Атанасов нахлул въоръжен в хранителния магазин в центъра на Свети Влас, където екссъпругата работела като касиерка. Насочил пистолета към главата й и я гръмнал от около метър разстояние в ухото. За щастие пистолетът се оказал газов и не е нанесъл поражения, които да създадат опасност за живота й, макар че шурнала обилно кръв.

Веднага след това обаче той насочил дулото към челото си и нанесъл на себе си доста по-сериозно поражение. Падайки на пода Кирил извадил и нож, който насочил към собственика на магазина. Човекът се втурнал към мястото на драмата, след като чул изстрелите.

До идването на линейка и полиция собственикът не е могъл да укроти нападателя с ножа.

От УМБАЛ-Бургас съобщиха за Флагман.бг, че състоянието на Кирил е тежко, но не уточниха дали от огнестрелната рана в главата или от прободни рани, които е нанесъл с ножа по тялото си в усилието му да свърши със себе си.

Материалът Кървав екшън: Ревнивец гръмна съпругата си и после се простреля! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Правителството подкрепя превозвачите в исканията им за отпадане на спорните предложения на ЕК

http://www.cross.bg/moskovski-ivaiilo-iskaniyata-1574299.html

/КРОСС/ Българското правителство подкрепя превозвачите в исканията им относно спорните предложения на Европейската комисия в Пакета „Мобилност“. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след днешните разговори на представители на българските превозвачи с министър-председателя Бойко Борисов. По думите му на срещата е декларирана категорична подкрепа от страна на правителството във връзка с исканията на бранша относно Пакета „Мобилност“, който се разглежда в Брюксел. Министър Ивайло Московски заяви, че има няколко предложения за промени в европейското законодателство, засягащи пряко дейността на автомобилните превози на товари, с които българската страна не е съгласна. На първо място министърът изтъкна, че искането да се въведе изискване водачите задължително да се връщат у дома е неприемливо, както и това да се прави след определено време. Считаме че тук се нарушават основни човешки права като се задължават свободни граждани къде и кога да прекарват своята почивка, допълни той. Ивайло Московски каза, че другият въпрос, който не се приема от България е задължително почивките на водачите да се правят в хотели или мотели, като се забранява водачите да почиват в кабините на превозните средства. Той припомни, че след като камионите са оборудвани с място за почивка, което се заплаща от превозвачите при покупката на превозните средства, е редно то да може да се използва

Българският транспортен бизнес недоволства от новия пакет за мобилност

http://www.moreto.net/novini.php?n=373864

„Българският транспортен бизнес ще бъде унищожен, това ще бъде удар за икономиката”, смята изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи. Причината на недоволството в бранша е новият пакет за мобилност, който Европейската комисия внесе в Европарламента и предстои да бъде гласуван от евродепутатите.

Затворник, турски студенти и младеж спипани с дрога във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851935

Затворник, турски студенти и младеж спипани с дрога във Варна

27-годишен затворник, двама турски студенти на по 22 години и 18-годишен младеж са задържани за притежание на дрога. Затворникът излежавал присъдата си в общежитието в Разделна. Надзирател открил в килията му празна спринцовка и бблистер със жълтеникава течност. Справката установила, че става въпрос за хероин, който затворникът вече си е бил.

Започна срещата между Нинова и Каракачанов - на вода, вместо на бира

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851942

Започна срещата между Нинова и Каракачанов - на вода, вместо на бираВ този час в парламента започна срещата на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов със соцлидерката Корнелия Нинова. Лидерът на ВМРО влезе в зала "Изток" заедно със зам.-председателя на ПГ на Обединени патриоти Искрен Веселинов. Нинова пък е придружавана от Васил Антонов и Атанас Зафиров.

Тир катастрофира на изхода на Златна Панега, движението е по обходен маршрут

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851934

Тир катастрофира на изхода на Златна Панега, движението е по обходен маршрутПътен инцидент с тир на изхода на Златна Панега е станал към 13 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. По първоначални данни, по неизяснени засега причини, шофьор на тир е изпуснал управлението и е катастрофирал край пътя. Предприети са действия за изваждането на водача от кабината на тежкотоварния камион.

ФЕД: Вдигането на лихвите не трябва да доведе до сътресения

http://www.mediapool.bg/fed-vdiganeto-na-lihvite-ne-tryabva-da-dovede-do-satreseniya-news278832.html

Стъпките на Федералния резерв (ФЕД) и другите големи централни банки към повишаване на основните лихви, след като дълго ставките бяха поддържани ниски, не трябва да водят до сътресения в световната икономика, заяви американският централен банкер Джером Пауел, цитиран от БТА. След като поддържа на рекордно ниско нулево равнище основната си лихва седем години след финансовата криза от 2008 г., Федералният резерв започна постепенно да я повишава през декември 2015 г. Много икономисти са на мнение, че ФЕД отново ще вдигне лихвата си през юни, като общо за годината повишенията ще бъдат три или четири. Пауел подчерта, че не отхвърля рисковете при процеса на покачване на лихвите от страна на ФЕД, Европейската централна банка или другите големи централни банки, тъй като някои инвеститори и институции може да не са готови, а "икономическите условия могат да ни изненадат". Той отбеляза обаче, че ФЕД планира да направи каквото може, за да минимализира сътресенията, като съобщава за промените на политиката си ясно и предварително. В бележки, подготвени за финансова конференция в Цюрих, Пауел отбеляза още, че ролята на американската парична политика в насърчаването на световните финансови условия и капиталови потоци често е преувеличавана. Съживяването както на световния растеж, така и на цените на суровините е изиграло по-голяма роля за възстановяването на капиталовите потоци към нововъзникващите пазари икономики, отколкото други мерки, взети от централните банки, посочи той. Паричните стимули на ФЕД и другите развити икономики изиграха ограничена роля за нарастването на капиталовите потоци към нововъзникващите пазарни икономики през последните години, коментира Пауел. По думите му има сериозно основание да се мисли, че нормализацията на паричната политика в развитите икономики ще продължи да се оказва удобна за страните с нововъзникваща пазарна икономика.

Путин се ръкува в Кремъл само с трима, ето кои

https://dnes.dir.bg/svyat/putin-se-rakuva-v-kremal-samo-s-trima-eto-koi

Двама германци в първите редици на гостите на руския президент в Кремъл за встъпването му в длъжност

Над 3000 медицински сестри излизат на протест на професионалния си празник

http://www.mediapool.bg/nad-3000-meditsinski-sestri-izlizat-na-protest-na-profesionalniya-si-praznik-news278831.html

Над 3 000 специалисти по здравни грижи – медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори - ще излязат на национален протест на 12 май, когато е Международният ден на сестринството. Те ще изразят недоволството си срещу ниските възнаграждения и трупаните с години проблеми, заради които у нас има сериозен недостиг на кадри в професията и отлив на млади специалисти, които заминават да работят в чужбина веднага след дипломирането си. В момента у нас работят около 25 000 медицински сестри, а на системата са нужни още 30 000. Акушерките са около 4000, а са необходими още толкова. Средната възраст на медицинските сестри е 53 г., а на акушерките 51 г. Стандартът отпреди години на един лекар да се падат по 4 сестри отдавна е загърбен и в момента на 1 лекар се пада по по-малко от една сестра. За последно увеличение на заплатите на медицинските сестри беше заложено в колективния трудов договор в здравния сектор в края на 2016 година. Тогава възнаграждението на старшата медицинска сестра се увеличи от 560 на 720 лева, а това на редовите медицински специалисти по здравни грижи, сред които сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, зъботехници и други от 520 лева на 700 лева. Възнаграждението на професионалистите по здравни грижи в големите университетски болници беше повишено на 750 лева. На места в някои по-малки болници обаче тези заплати остават непостижими. Още през октомври миналата година медицинските сестри заплашиха с национална стачка, ако не получат адекватно финансиране, но проблемите им така и не намират решение.  Затова в събота те ще излязат на площад “Независимост“, където ще заявят исканията си. На протеста ще бъде прочетена декларация, която е адресирана до председателя на здравната комисия в парламента, министър-председателя и министъра на здравеопазването. В нея за залегнали пет основни искания: 1.    Политическо съгласие за развитие на здравните грижи в България и разработване на национална стратегия и план за действие до 2021 г. 2.   Промяна на модела на финансирането на здравната система, която да доведе до достойно оценяване на труда ни - стартова заплата в размер на три минимални работни заплати за страната. 3.     Задължително спазване на Колективния трудов договор, за да се постигне диференцирано заплащане на труда ни, съобразно придобитата квалификация. 4.     Ясна визия за кариерното ни развитие - задължително участие на държавата и работодателите в кариерното израстване и продължаващото обучение. 5.  Приемане на стандарти с ясен регламент за необходимия брой медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти, спрямо броя на пациентите в болниците, в кабинетите, в лабораториите, децата в детските ясли, градини и училища, в домовете за медико-социални грижи и във всички структури, където полагаме висококвалифициран труд на ръба на оцеляването. Организатор на протеста е Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи с подкрепата на Федерацията на синдикатите в здравеопазването – КНСБ. Подкрепа са заявили съсловни и пациентски организации.  На протеста ще присъства и Пол Да Рав - генерален секретар на Европейската федерация на сестринските асоциации  (EFN) . 

Кралев връчи почетни плакети на шампионките по бадминтон сестри Стоеви

https://www.24chasa.bg/sport/article/6851924

Кралев връчи почетни плакети на шампионките по бадминтон сестри СтоевиМинистърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи почетни плакети на европейските шампионки по бадминтон на двойки Габриела и Стефани Стоеви. Това е историческа първа титла за България при мъжете и жените в бадминтона. Това съобщиха от пресцентъра на ММС. „Поздравления за огромния успех, който е резултат от дългогодишен труд.

Външно: Поднасяме съболезнования на роднините на колегата ни, който загина в Токио

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851920

Външно: Поднасяме съболезнования на роднините на колегата ни, който загина в ТокиоМинистерството на външните работи съобщава с прискърбие за трагичен инцидент от личен характер, при който почина наш колега в посолството на Република България в Токио. Поднасяме съболезнования на роднините и близките. Семейството моли да бъде оставено на спокойствие в този тежък за него

Guardian: В западна Германия от Маркс се интересуват повече, отколкото в бившата ГДР

https://petel.bg/Guardian--V-zapadna-Germaniya-ot-Marks-se-interesuvat-poveche--otkolkoto-v-bivshata-GDR__263591

По време на Студената война бронзова статуя на Маркс гордо се издигала в центъра на германския град Нойбранденбург, обаче в деня на 200-а го...

Флагман.бг: Касапницата в центъра на Свети Влас е заради любовна драма. Мъж гръмна бившата си жена и себе си

https://petel.bg/Flagman-bg--Kasapnitsata-v-tsentara-na-Sveti-Vlas-e-zaradi-lyubovna-drama--Mazh-gramna-bivshata-si-zhena-i-sebe-si__263592

Ревнив бивш съпруг е гръмнал с пистолет жената, с която не живее от една година. Това е станало в магазин за хранителни стоки в центъра на С...

Нов инцидент с бърз влак, този път край Червен бряг

https://petel.bg/Nov-intsident-s-barz-vlak--tozi-pat-kray-CHerven-bryag__263593

Снимка Булфото Бързият влак от София за Варна извънредно престоява в гара Червен бряг, съобщиха от БДЖ. Причината е дим от машинното отд...

Петима ранени при стрелба в Калифорния

https://petel.bg/Petima-raneni-pri-strelba-v-Kaliforniya-__263590

Петима души са ранени при стрелба в американския град Сан Диего, щата Калифорния. От местната полиция съобщават, че двама афроамериканц...

Брендо осъден окончателно на 6 г. Търсят го, за да го вкарат в затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6850506

Брендо осъден окончателно на 6 г. Търсят го, за да го вкарат в затвораТова е трета ефективна присъда за Кокаиновия крал. Преди това той получи наказания от Румъния и Италия 12 години след старта на единственото дело у нас срещу Евелин Банев-Брендо най-сетне то приключи. Кокаиновият крал е осъден окончателно на 6 г. затвор от Върховния касационен съд (ВКС) за участие в престъпна група за пране на пари,

Арестуваха варненско семейство с над 10 кг контрабанден тютюн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851919

Арестуваха варненско семейство с над 10 кг контрабанден тютюнВарненско семейство осъмна зад решетките, след като бе заловено при специализирана акция на икономическа полиция с повече от 10 кг контрабанден нарязан тютюн. Разследващите следили семейството известно време, преди да бъде заловено. По данни на полицията 54-годишният мъж и 49-годишната му съпруга са стари познати на органите на реда и дори имат

Заплахите срещу ядреното споразумение отслабват влиянието на иранския президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851892

Заплахите срещу ядреното споразумение 
отслабват влиянието на иранския президент
За иранския президент Хасан Рохани нещата вървят все по-зле. Главното постижение на относително умерения духовник, ядреното споразумение със световните сили, може да се разпадне тази седмица, ако президентът Доналд Тръмп реши да изтегли Америка от споразумението. Иранската икономика, за която Рохани обеща да бъде укрепена в резултат на договора,

Богомил Манчев: Няма друг път освен АЕЦ, ако искаме бъдеще без нефт, газ и въглища

https://offnews.bg//interviu/bogomil-manchev-niama-drug-pat-osven-aetc-ako-iskame-badeshte-bez-ne-680161.html

Богомил Манчев е управител и едноличен собственик на GCR („Джи Си Ар” ЕООД). Доктор на техническите науки с дисертация на тема „Надеждностни характеристики на системи свързани с безопасността на реактори ВВЕР-1000”. Манчев е председател на БУЛАТОМ.

- Г-н Манчев, през изминалите месеци наблюдавахме как цената на електроенергията на борсата полудя – за 10 дни от 61 лв. падна на рекордните 14,80 и се качи до 78 лв. А само преди няколко месеца на борсата имаше изключително високи цени - на 9 ноември например средната цена достигна 137 лв. По дългосрочните договори имаше и 120 лв. за мегаватчас. Това накара тогава бизнеса да твърди, че има спекулативно надуване на цени и дори се стигна до заплахи от стачки. Как може да си обясним случващото се на пазара?

- Най-простото, но и най-точното обяснение за рязкото падане на цените е меката зима. Среднодневните температури са доста по-високи от обичайните, а със снеготопенето на пазара се включи и електроенергията от ВЕЦ-овете, което допринесе още повече за падането на цените на борсата. Тези, които сключиха дългосрочни договори за доставка на електроенергия при 80 лева на МВтч бяха в неизгодна позиция, защото цената падна под 60 лв. на МВтч, но това е краткосрочен ефект. Ако беше студена зимата, щеше да е точно обратното. Едно време социалистическата държава с нейната безумна икономика беше успяла така да изравни потреблението, благодарение на планиране на работата на индустрията на смени, каквито са необходими, че флуктуациите между дневното и нощното потребление бяха много малки. Сега разликите могат да стигнат 1 към 7 и това поражда много големи пикове в потреблението. Колкото по-студено или по-горещо става, толкова по-голямо ще е търсенето на пикова енергия, която е най-скъпата енергия. В крайна сметка падането на цените не е дългосрочна тенденция, цената на електроенергията следва един постоянен тренд и той е нагоре и само нагоре.

- Тези големи флуктуации и по-скоро ниски цени на енергийната борса не обезсмислят ли изграждането на нова ядрена мощност, заради по-високата цена на произвежданата от нея електроенергия?

- В тази връзка е важно да се наблюдава какво ще се случи с електроенергията с включването на ТЕЦ „Варна“ в нашата електросистема. Тя произвежда ток от газ. Сама по себе си тя е три пъти по-чисто производство на електроенергия в сравнение с въглищните централи в комплекса Марица Изток, още повече, че руският газ е с много добри характеристики. Но природният газ също е голям замърсител, особено в сравнение с АЕЦ, и ТЕЦ „Варна“ също ще трябва да купува зелени сертификати. А цената на сертификатите се качва бързо. Догодина се очаква чисто административно цената им да бъде закована на ниво 25 евро на тон емисии. Такива сертификати ще трябва да се плащат и от въглищните централи, които имат още по-големи емисии. И проблемът тук вече е, че се увеличава цената на електроенергията още на изхода на централите – било то въглищни или газови. А това води до недотам конкурентна икономика. В зависимост от това кой каква енергия влага в индустриалното производство – газ, други течни горива и електроенергия, които могат да са в различно съотношение, и в зависимост от количеството електроенергия, което влагат – стойността на продукцията ще расте нагоре. Нивата от 100 лв. за мегаватчас електроенергия, която в предишните месеци изглеждаше много висока на бизнеса, ще им изглежда като мечта. Но няма да има ток на такава цена. Турция, например, пуснаха през март тази година 2500 Мв на газ. Непрекъснато обясняваха колко е перспективна инвестицията – 850 000 долара на мегават. Дотук добре. Но цената на високото напрежение в Турция от 48 долара стана 68 долара на мегаватчас, заради тези 2500 МВт.

- Да разбирам ли, че базовите мощности от въглища не можем да ги заместим с газови централи?

- Произвежданата електроенергия от газ не е толкова евтина. Новите централи – във Варна има идея да се прави някаква нова газова централа – могат да достигнат 60 – 61% КПД. За да можеш да платиш горивната компонента, да обслужваш инвестицията, да покриеш оперативните разходи и да сложиш някаква печалба цената отива към 160-170 лева. Т.е. 80 Евро на МВтч. И отиваме при „Белене“. Ако продава за 80 евро, „Белене“ ще се изплати за 6 години, колкото и невероятно да звучи. Защото разходите на централата за оперативност и поддръжка и отчисленията към фондовете за извеждане от експлоатация, възлизат на около 25 евро на МВтч. До 80 евро на МВтч остават 55 евро за погасяване на привлечените средства, застраховки и всичко, което влиза в т.нар. финансов ресурс и за печалба. При годишно производство 16 милиона мегаватчаса кой ще я конкурира?! И атомната централа няма да продава на 80 евро, ако иска може да продава на 70. Защото може да си позволи. Това просто ще означава, че ще изплаща кредита една година повече. Но ядрената централа живее 60 години, докато една газова централа живее 30 години. Газовата централа не може да си позволи да си намали цената, защото няма да може да си обслужва кредита. Газовите централи работят при много жестоки параметри и по-често се налага да се прави капитален ремонт. При добро планиране парните турбини на ядрената централа се ремонтират веднъж на 4-години. Горивото на ядрената централа го презареждаш всяка година, макар че вече се предлага с 18-месечен горивен цикъл, но можеш да го направиш за 20 дни. Няма друга централа, която да спираш за ремонт само веднъж за 20 дни на година. Още много може да се говори за разликата между газовите и ядрените централи. И не казвам, че всичко е без проблеми. Ядрената централа произвежда ядрени отпадъци, които нещо трябва да се правят. Но не плаща по 25 евро на тон емисии. Централата отделя по 1,5 евро на мегаватчас за ядрените отпадъци. Много по-ефективна е една ядрена централа. И още много може да се говори „за“ и „против“, но в крайна сметка, ако човечеството иска да спре използването на фосилните горива, които са най-големият замърсител, друг път освен АЕЦ няма.

- Според прогноза на Индустриален клъстър "Електромобили" (ИКЕМ) до 2040 г. 20% от леките и лекотоварните автомобили в България ще бъдат електрически. А ако 10% от сегашния автопарк в България бъде подменен с електрически, ще са необходими 2000 МВт, за да се покрие енергийното потребление. За този аспект на необходимостта от нови ядрени мощности се заговори сравнително отскоро. Смятате ли, че това е сериозен аргумент, или е пореден опит да се убеди обществото, че е добре да се построи АЕЦ „Белене“?

- Въвеждането на електромобилите в ежедневието ни е неизбежна тенденция и действително това ще покачи електропотреблението. Но ми се струва, че прогнозата за само 20 % електромобили в България към 2040 г. на Индустриалния клъстър е много занижена. Имайте предвид, че към 2040 година две от европейските държави – Франция и Великобритания са планирали да изведат изцяло от техния транспорт автомобилите на въгловодороди. При тях това решение вече е облечено в закон. А това неминуемо ще се отрази на политиката и на останалите държави от ЕС. Смятам, че и другите европейски държави ще тръгнат ускорено към тази цел. В България има около 4 милиона автомобили, ако трябва да ги заменим всички, при средна мощност 25 киловата на по-нисък клас електромобили това прави един нов блок от 1000 МВт. А гледам, че в София вече има доста Тесли, които са по 80 Квт. Т.е. със сигурност ще ни трябват повече мощности, дори при условие, че нищо друго не се променя: не затваряме въглищни централи, не увеличаваме индустриалното производство и не въвеждаме нови технологии, които също изискват електроенергия. При сега съществуващите мощности бихме могли да се справим и без да строим нищо, ако се въведе много строга регулация и електромобилите се зареждат само нощем. Тогава ще балансираме системата и няма да строим нищо ново. Но нещата не стоят така и електромобилите също ще дадат своя дан в повишеното търсене на електроенергия.

- А възможно ли е вместо ядрена енергия за задоволяване на повишените нужди от електроенергия да се използва електроенергия от ВЕИ? Например, вятърните паркове и ВЕЦ-овете биха могли да произвеждат електроенергия и през нощта?

- ВЕИ-тата са зависими от природните условия и на тях не можеш да разчиташ за постоянен товар. Ето защо ще трябва да се изградят сторидж паркове. Но и те са много скъпи и някой ще трябва да плати тази цена. По сега познатите технологии, по които се правят акумулиращите батерии, не можеш да съхраняваш много ток в тях. И те имат ограничен капацитет. В крайна сметка, 1 МВтч батерия не може да акумулира в себе с и повече от 3-4 МВтч електроенергия. А 1 МВтч батерия струва един милион щ.д. И батерията има 10 000 цикъла, т.е. тя за целия си живот ще направи 40 000 МВтч. Тези 40 000 МВтч трябва да го върнат този един милион инвестиции. Колко трябва да бъде цената на тока от тази батерия? И проблемът е, че при тази схема с тока от ВЕИ-тата, батерията трябва да приема скъпа енергия и да я накараш да продава нощно време, когато цената на електроенергията е по-ниска. Тя не може да бъде рентабилна. А идеята на батериите е да ги има, те да товарят само нощно време системата и да продават само в часовете с пиково потребление – сутрин между 6 и 8 часа, вечер между 18 и 20 часа. През нощта батерията може да купува ток на 60 лв., дори на 40 лв. от Марица Изток , а през деня да продава на 150 лв. Тогава ще печели по 100 лв. на мегаватчас и ще се изплати за 8 години. Но обратното – да купува ток от фотоволтаиците на 150 лева през деня (ако е възможно да се постигне такава цена въобще) и да продава на 60 лв. през нощта - няма как да стане. А това е идеята на всички, които обясняват как ще балансираме ФЕЦ-овете със сторидж паркове.

Ще балансираме ВЕИ-тата, ама ще плащаме скъпичко. Няма ли да го обяснят това на хората? На една енергийна конференция през март президентът на Европейската потребителска организация каза, че в Швеция 30 години са правили енергийна ефективност и накрая са разбрали, че са сгрешили. Много път ще се извърви докато стигнем и ние до истината. Не напразно в САЩ преосмислят сериозно енергийната си политика. След ураганите, които минаха през страната, останаха само атомните централи да работят и то денонощно.

- От самото начало на проекта „Белене“ Вие заставате твърдо зад него като най-подходящ за реализация на нова ядрена мощност на територията на страната. Ако правителството предложи в екшън плана, който МЕ трябва да представи до края на юни, да се реализира проектът, Вие какъв вариант за финансиране бихте препоръчал да бъде избран?

- Това, което разбирам от изявления на представители на Енергийната комисия в Парламента е, че правителството трябва да представи концепция не само какви стъпки трябва да се предприемат, но и конкретен план как да се реализира проектът, ако се тръгне по този път. Досега се чуха различни предложения – от напълно частна централа с чужди инвестиции до 100 % държавна. Нека да е ясно – досега няма световен прецедент АЕЦ да е реализирана като 100% частна инвестиция, без държавна гаранция, защото би била нежизнеспособна. Участието на правителството намалява риска за частния инвеститор. Аз лично се съмнявам, че частна компания ще се съгласи да поеме всички рискове без държавно участие или без някакви гаранции, освен ако интересите от реализацията на такъв проект не отиват извън простото построяване на една атомна централа. А това включва много широк кръг интереси. Затова правителството трябва да внимава, ако някой му предлага безплатен обяд. Пълното отсъствие на държавата от реализацията на АЕЦ „Белене“ означава и промяна в Закона за безопасно използване на ядрената енергия и редица други закони и международни ядрени споразумения.

- А можем ли да вземем пример от проекта за АЕЦ „Пакш“ 2 в Унгария?

- Защо не? Имаме добрия пример на Унгария, където се реализира АЕЦ „Пакш“ 2 с привличане на междудържавен заем с изгодни условия от Русия. Само че при тази схема веднага скачат всички антируски сили и развяват знамето на поробващата зависимост от Русия. А за каква зависимост говорим? Будапеща получава 80% от стойността на централата или около 10 млрд. евро под формата на междудържавен заем. Останалите 20% се осигуряват от унгарския бюджет. Заемът е за период от 31 г. при средна годишна лихва около 4-4,5%. Връщането на парите започва чак когато централата започне работа. Така разходите ще се покриват от реалното производство и продажба на ток от двата нови блока. В Доклада на БАН този модел на финансиране се разглежда като опция. И се установява, че при него АЕЦ „Белене“ би бил жизнеспособен проект. България може да се възползва от този опит и по отношение на нотификацията на ЕК и на цялата процедура, която унгарците си извоюваха с много постоянство, упоритост и желание проектът им да се случи точно по този начин. Някъде между тези две опции (едната нереализирана никъде досега и другата – вече реализираща се в Унгария) се намират и останалите модели на реализация, т.е. с различен процент на участие на стратегически инвеститор. Въпрос на сметки. Но тези, които се плашат от уж невъзможната тежест за фискалния бюджет при строителството на една нова централа, не бива да забравят, че всички разходи по изграждането са разхвърляни във времето от 8 до 10 г. Така че цената за АЕЦ „Белене“ няма да се поеме от един годишен бюджет на страната. Ето защо, решението на Парламента да възложи задача на правителството и да се вземе решение за проекта е даже закъсняло. Закъсняваме с всеки изминал ден и то не защото оборудването не може да постои още на площадката, а защото докато централата стане готова, България от страна с най-ниска цена на електроенергията в ЕС може да мине в редиците на страните с най-скъп ток. И тогава проблемите ни ще са много повече и по-сложни от тези, които сега разискваме.

Пак идва лято, а Линдзи Вон отново започна да радва феновете си

https://offnews.bg//izvan-terena/pak-idva-liato-a-lindzi-von-otnovo-zapochna-da-radva-fenovete-si-680163.html

Американската суперзвезда в алпийските ски Линдзи Вон, която е считана за една от най-сексапилните спортистки в света, зарадва своите фенове в социалните мрежи.

Олимпийската шампионка от Ванкувър 2010 пусна своя снимка по бански. Фотографията събра над 130 000 харесвания и множество положителни коментари.

Припомняме, че в края на месец февруари американската красавица заяви, че почти сигурно Олимпиадата в ПьонгЧанг ще бъде последна в кариерата й.

"Демократична България" иска референдум за парно от боклук

http://www.mediapool.bg/demokratichna-bulgaria-iska-referendum-za-parno-ot-bokluk-news278830.html

Партиите от "Демократична България" започват кампания срещу решението на Столичната община да инвестира в изграждането на инсталация за производство на топлоенергия и ток с гориво от отпадъци. От формацията искат по въпроса да бъде организиран местен реферндум и гражданите на града да се произнесат дали искат проектът да бъде осъществен. За изграждането на когенерацията в една от топлоцентралите на "Топлофикация - София" се говори от години. Проектът е част от цялостната система за оползотворяване на отпадъците на София, която включва завод за преработка на битов боклук, от който излиза и горивото за бъдещата когенерация, както и инсталация за компостиране на зелени и хранителни отпадъци. Основната част от финансирането за тях беше осигурена с пари от ЕС, а Европейската комисия обвърза финансирането за двете вече готови инсталации с изграждането и на третата в "Топлофикация". В края на февруари Столичната община задейства процедурата за поемането на заем от 67 млн. евро от Европейската инвестиционна банка за осъществяване на проекта. До тогава екологичните параметри на проекта вече бяха обсъждани с доклада по оценката за въздействие върху околната среда. Общественото обсъждане за заема обаче отново провокира недоволство и опасения от екологичните последици от изгарянето на горивото от боклук в ТЕЦ "София". В следващите дни са организирани две кампании против проекта. Едната е на екосдружението "За Земята", което ще събира мнения на граждани за или против проекта. Това ще се случи на 9 май пред Народния театър в София на 9 май, а коментарите ще бъдат дадени на Столичната община. "Демократична България" пък започва от вторник (8 май) събирането на подписи за референдум за проекта. Според формацията той е опасен за здравето на софиянци и финансово неизгоден. "Затова "Демократична България" настоява изпълнението му да бъде решено с референдум сред гражданите на София, проведен след предоставяне на изчерпателна информация от страна на Столична община и реален публичен дебат", смятат от "Демократична България". Според формацията инсталацията ще бъде направена на базата на остаряла и неефективна технология и ще доведе до повишаване на фините прахови частици в столицата, която и без това има проблем с концентрацията им. "Отделяните в процеса на изгаряне диоксини са с доказан канцерогенен ефект. Допълнително замърсяване ще дойде и от превоза по градските улици на десетки хиляди тона токсична котлена пепел и шлака годишно. В резултат ще бъде повишена заболеваемостта на софиянци и влошено качеството на средата на обитаване в целия град", смятат от "Демократична България". От общината обаче отричат, че когенерацията ще доведе до повишаване на запрашаването. Според доклада за оценка на въздействието върху околната среда наистина нивото на прах от ТЕЦ "София" ще се повиши, но като цяло изхвърляните от топлоцентралите на "Топлофикация" фини прахови частици ще намалеят, тъй като други инсталации на дружеството ще бъдат спрени. Годишните нива на диоксини пък щели да са между 3 и 6 пъти по-ниски от това, което излъчва само за 24 часа една скара за месо в ресторант. Според "Демократична България" в инсталацията ще се изгарят отпадъци, които могат да се рециклират и компостират. Всъщност това се случва в завода за отпадъци, където преди обработката на боклука се отделят рециклируемите боклуци. В резултат на обработката на останалите отпадъци се получава т. нар. RDF гориво, което трябва да се използва за производството на топлоенергия и ток. Сега то се гори в циментовите заводи в страната. От "Демократична България" смятат проекта за икономически неизгоден, а парите за него, вместо да бъдат инвестирани за решаването на други екологични или инфраструктурни проекти, ще отидат в задлъжнялата "Топлофикация". Подписи за гражданската инициатива "За чиста София без изгаряне на отпадъци" на "Демократична България" се събират пред Народния театър "Иван Вазов" и на метростанциите "Сердика" и "СУ "Климент Охридски".

Колко ще струва модернизацията на армията

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kolko-shte-struva-modernizaciiata-na-armiiata-260690/

Проектът за покупка на нов изтребител ще се обсъди утре в Министерския съвет, съобщи полковник Спиридон Спиридонов

Унгарският президент препоръча преизбирането на Виктор Орбан за премиер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851906

Унгарският президент препоръча преизбирането на Виктор Орбан за премиерУнгарският президент Янош Адер препоръча днес депутатите да преизберат министър-председателя Виктор Орбан за трети пореден и общо четвърти мандат, предаде Асошиейтед прес. Партията на Орбан ФИДЕС и неин малък съюзник спечелиха 133 от 199-те места в парламента на изборите на 8 април, осигурявайки си мнозинство от две трети.

Опозиционерът Никол Пашинян беше избран за премиер на Армения

http://www.cross.bg/pashinyan-tass-opozitziyata-1574298.html

След три седмици на антиправителствени протести парламентът на Армения избра лидер на опозицията Никол Пашинян за министър-председател, информира ТАСС. Депутатът и бивш журналист беше единствен кандидат. Той получи подкрепата на 59 парламентаристи при необходими 53 гласа. Това е второ гласуване на кандидатурата на 42-годишния Пашинян в парламента за осем дни след неуспеха му на 1 май. Предишният премиер Серж Саркисян подаде оставка след масовите протести на привържениците на опозицията, довели и до разпадане на управляващата парламентарна коалиция, отбелязва ТАСС. 

Откриха изложба на български носии в Лихтенщайн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851904

Откриха изложба на български носии в ЛихтенщайнHa 07.05.2018 в рамките на програмата на посолството на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн за отбелязване на Председателството на България на Съвета на ЕС 2018, в Националния музей на Княжество Лихтенщайн бе открита изложба "Богатството на българските народни носии", представяща част от богатата експозиция на

БАН и македонските им колеги ще честват заедно Кирил и Методий

https://www.actualno.com/society/ban-i-makedonskite-im-kolegi-shte-chestvat-zaedno-kiril-i-metodij-news_673502.html

БАН и Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) ще отбележат заедно празника на св. св. Кирил и Методий. Делегацията на МАНУ, ръководена от председателя акад. Таки Фити, ще посети София на 10 - 11 май, за да отбележи с българските си колеги заедно славянските просветители. "Съвместното честване на празника на св. св. Кирил и Методий се превръща в традиция и е неразделна част от Програмата за научно и културно сътрудничество между двете академии. Честване на голямото дело

Тонове люцерна на гранули, фураж и риба поръчват за варненския зоокът

http://www.moreto.net/novini.php?n=373867

Десетки тонове фураж, смески и риба трябва да доставят на варненския зоопарк фирмите, с които Общината ще сключи рамково споразумение за следващите 4 години. Това става ясно от обявената обществена поръчка, научи Moreto.net. Общата отпусната сума за набавяне на храната е 234 хил.

Човешка грешка е предполагаемата причина за влаковата катастрофа в Бавария

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851909

Човешка грешка е предполагаемата причина за влаковата катастрофа в БаварияДиспечер беше задържан днес във връзка с вчерашната катастрофа между товарен и пътнически влак в Южна Германия, предаде ДПА, позовавайки се на полицията. При инцидента в района на железопътната гара на град Айхах, провинция Бавария, загинаха двама души, а 14 получиха тежки наранявания, предава БТА.

Видео: От фалшивите новини има само една жертва

https://www.dnevnik.bg/video/2018/05/08/3175295_video_ot_falshivite_novini_ima_samo_edna_jertva/?ref=rss


<br /><br />Заради олио менте през 1959 г. са били парализирани близо 10 000 души. За първите 10 години на ХХI век от фалшиви импланти за гърди са пострадали 90 000 жени. От фалшиви лекарства всяка година умират 700 000 болни.<br /><br />От фалшивите новини има само една жертва и това е демокрацията.<br /><br />С това послание неправителствената организация "Репортери без граници" започна на 3 май - Международният ден за свобода на медиите, кампания...

5,5 по Рихтер в Аляска

http://www.cross.bg/-po-rihter-v-alyaska-1574297.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 5,5 по скалата на Рихтер е регистрирано край бреговете на американския щат Аляска, съобщава Геоложката служба на САЩ, цитирана от БГНЕС. Епицентърът на труса бил в залива на Аляска, на 297 км югоизточно от град Кадяк, а дълбочината му - 12 км. Няма данни за пострадали и разрушения. 

Защитникът на "Арсенал" Лоран Кошчелни аут до декември, пропуска световното

https://www.24chasa.bg/sport/article/6851788

Защитникът на "Арсенал" Лоран Кошчелни аут до декември, пропуска световнотоАрсен Венгер разкри, че Лоран Кошчелни ще бъде извън игра до края на годината, след като защитникът на "Арсенал" претърпя операция на ахилеса. Френският национал трябваше да бъде изведен от терена заради контузията, която получи в мача срещу "Атлетико" (Мадрид) от Лига Европа. Националният отбор на Франция вече потвърди,

Тръмп изрази пълната си подкрепа за Джина Хаспъл, номинирана за директор на ЦРУ

http://www.cross.bg/haspul-trump-zashtoto-1574296.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази пълната си подкрепа за Джина Хаспъл, която е номинирал за директор на ЦРУ въпреки нейната спорна роля в тайна програма за задържане на предполагаеми терористи, предадоха световните агенции. "Моята многоуважавана кандидатка за поста на директор на ЦРУ Джина Хаспъл е под огъня на критиките, защото беше много твърда с терористите", написа в „Туитър” Тръмп. Той допълни, че в тези опасни времена, когато САЩ разполагат с една квалифицирана жена да оглави ЦРУ, демократите искат да я отстранят, защото тя е била прекалено твърда срещу тероризма. "Победи Джина!", написа Тръмп в „Туитър”. В сряда в Сената на американския Конгрес ще се гласува номинацията на Хаспъл. Тя поражда полемика, защото през 2002 г. е ръководила таен затвор на ЦРУ в Тайланд, където задържаните - предполагаеми членове на „Ал Кайда”, са били често пъти измъчвани.

Карта за градския транспорт в София = намаление в Младежкия театър

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/05/08/3175291_karta_za_gradskiia_transport_v_sofiia_namalenie_v/?ref=rss


Притежателите на 3-, 6- и 12-месечни карти за градския транспорт в София, както и на пенсионерски, ученически и студентски карти ще могат да закупят билети за Младежки театър "Николай Бинев" с 50% отстъпка.<br /><br />Това съобщи БНТ, позовавайки се на Столичната община и младежкия театър. "Мисля, че особено младите хора ще обърнат специално внимание на тази възможност, като по този начин изпълняват две важни цели - от една страна, да намалят вредните емисии във...

Мъж простреля жена в Св. Влас, след това и себе си

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ZtyLVbBR_Vw/

На 08.05.т.г. около 15.03 ч. в Районно управление – Несебър е получено съобщение за инцидент, възникнал в супермаркет, разположен на ул. „Русалка” в Свети влас, при който мъж прострелял с пистолет 46 годишната продавачка.

Своевременно към мястото на инцидента се отправили полицейски екипи, които констатирали, че 54 годишния К.А. от с. Равда в резултат на неизяснени междуличностни взаимоотношения с 46 годишната жена / живяла на семейни начала с него/, я прострелял с огнестрелно оръжие. След деянието същият насочил оръжието към себе си и се прострелял в областта на главата.

Двамата са откарани в УМБАЛ – Бургас, като жената е контактна и в момента предстои извършване на хирургична интервенция. К.А. е в тежко състояние, като е приведен в отделение „Реанимация”, с опасност за живота.

Извършен е оглед на местопроизшествието. Иззети са записи от охранителните видеокамери, разположени в супермаркета. Разпитани са и свидетели на инцидента. По случая са назначени множество експертизи. Образувано е досъдебно производство.

 

"Безсмъртният полк": Девети май да стане официален български празник

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/bezsmartniyat-polk-deveti-may-da-stane-ofitsialen-balgarski-praznik

Мотивът на инициаторите е, че 9-ти май е денят на разгрома над хитлерофашизма и участието на България в този разгром, а от друга, че това е и Ден на Европа

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване