Иван Сотиров: Путин връща Русия в Средновековието

https://frognews.bg/novini/ivan-sotirov-putin-vrashta-rusiia-srednovekovieto.html

Путин връща Русия в Средновековието. Поддържа линията на изолационизма и на антиевропейско говорене. Това заяви в предаването „Тази сутрин” Иван Сотиров.

"Байерн" ще разширява влиянието си в Азия с партньорство с японската федерация

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/08/3174904_baiern_shte_razshiriava_vliianieto_si_v_aziia_s/?ref=rss


Германският шампион "Байерн" и Японската футболна федерация (JFA) подписаха споразумение за партньорство, обявиха от клуба. Договорът е част от политиката на баварците за разширяване на влиянието на отбора на азиатския пазар.<br /><br />Подробности по сделката не бяха посочени, като приоритет ще бъде развитието на млади таланти в Япония и региона. Като част от споразумението "Байерн" ще изпраща треньори в азиатската страна и ще приема екипи от JFA на обучение в...

Как се прави: статия в "ония медии" - ВСС - гласуване...

http://clubz.bg/67554-kak_se_pravi_statiq_v_oniq_medii_vss_glasuvane

Така се случи: "артилерийска подготовка" вчера в сайта "Правен свят" срещу неудобен кандидат предшестваше днешното гласуване в съдийската колегия за за и.ф. зам.-председател на СГС. Днес обаче "здравите сили" във ВСС сериозно се поизложиха по въпроса, касаещ видимо недолюбваната от тях съдия Албена Ботева.

Коя е съдия Ботева?

След протестите на съдии от Софийския районен съд срещу ВСС (в стария му състав) през януари 2017 г., си тръгна председателят на съда Методи Лалов. Тогава с огромно нмнозинство на два пъти съдиите си избраха за изпълняващ функциите председател именно съдия Ботева.

Общото събрание вече има почти тежестта на "глас Божий" след промените в Закона за съдебната васт, а допълнително тя бе и предложението на горестоящия ръководител - Калоян Топалов.

Обаче...

Дримй тиймът в съдебната колегия на ВСС тогава - съсредоточен около Георги Колев, Димитър Узунов, Галя Георгиева и пр, направи невероятни лупинги и назначи за временен шеф на съда прокурор Стефан Милев с едва няколко месеца стаж като съдия изобщо. Забележително е, че за съдия Ботева бяха гласували над 100 съдии от общото събрание.

Точното развитие с успешния избор на Стефан Милев се появи описано предния ден в "нещо, което не бих нарекъл медия" (по думите на отвратения Калин Калпакчиев тогава, б.р.).

Да се върнем на днешния ден... 

Сега съдия Албена Ботева е предложена макар и само временно за зам.-председател на СГС на едно от най-тежките граждански отделения. На заседанието на съдийската колегия за нея отново се чуха отлични думи, както и че просот сеърси човек "да свърши работата", която е много. А пък като дойде новият председател (СГС е без титуляр, б.р.), той със сигурност ще си избере екип. 

Тя отново е избрана с мнозинстов от съдиите - обаче този път във въпросната колегия, която се предлага да я оглави.

Не така обаче смята "Правен свят" - "Как и.д. председател на съд иска назначаването на и.д. заместник" е вчерашната статия, с която се атакува евентуалният избор на Ботева макар и само за временен зам.-председател.

По едно съвпадение днес председателят на ВАС Георги Чолаков и представляващият Боян Магдалинчв откриха нередност според тях: че Ботева е предложение само на колегията, а не на общото събрание на целия съд. Освен това представляващият повтори думите на обновения "Првен свят" - че тя е много отскоро (нищо че е от години командировка в съда, б.р.).

Това доведе до негодувание у другите от съдийската колегия - че понякога са избирали председатели по-леко.

Така накрая в духа на вчерашната медийна публикация само 4-ма анблок опитаха да порежат Ботева: Чолаков, Магдалинчев (предложение на ГЕРБ в Съвета), Драгомир Кояджиков (на БСП) и Стефан Гроздев (на ДПС) - бяха в пълен синхрон срещу съдийката, която е фаворит на съдиите.

Дори въпреки отсъствието на Лозан Панов 9 души гласуваха "за" и съдийката стана и.ф. заместник-председател.

Equinox на първи полуфинал на Евровизия днес в Лисабон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6851027

Equinox на първи полуфинал на Евровизия днес в ЛисабонВ португалската столица Лисабон в зала Алтис днес ще се проведе първият полуфинал на певческия конкурс Евровизия, предаде ТАСС. За 10 места на финала на 12 май ще се борят 19 страни. Според жребия днес ще пеят представителите на Азербайджан, Исландия, Албания, Белгия, Чехия, Литва, Израел, Беларус, Естония, България, Македония, Хърватия, Австрия,

Мощите на Св. Николай пристигат за първи път в Бургас

https://www.actualno.com/burgas/moshtite-na-sv-nikolaj-pristigat-za-pyrvi-pyt-v-burgas-news_673399.html

За първи път в Бургас пристигат мощите на Свети Николай, покровител на града, съобщи за Радио „Фокус“-Бургас отец Емилиян, председател на църковното настоятелство на храм "Свети Николай Чудотворец" в к-с "Меден рудник". Те ще пристигнат на 8 май по повод 10 години от първата копка на храма. "По повод тази годишнина с благословията на Сливенския митрополит Йоаникий поканихме да пристигнат мощи не само на Свети Николай, но и на още 15 светци. Мощите пр

Родени на 8 май

http://www.cross.bg/rodeni-na-maii-1574244.html

/КРОСС/Анета Сотирова, актриса Велизар Николов, поет и писател Проф. Велислав Заимов, композитор и педагог Жоржета Чакърова, актриса Мая Христова, генерален консул на България в Ню Йорк, бивш посланик в Азербайджан и шеф на БЕХ Мустафа Карадайъ, председател на ДПС  

Предстоящи събития в страната за 8 май

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-provede-1574243.html

/КРОСС/София.   От 09.30 часа в София хотел Балкан Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) и представители на държавата, висшите учебни заведения и заинтересовани страни ще обсъдят развитието на висшето образование на кръгла маса на тема „Бизнес и висше образование“. Участие в нея ще вземат заместник министър-председателят Валери Симеонов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, прeдседателят на АИКБ Васил Велев.   *** София. От 10.00 до 12.00 часа в Информационния център на МО на ул. „Г. Раковски” 106 публична дискусия на тема „Да споделим Европа: Политици и граждани строят заедно бъдещето”. Дискусията ще бъде открита от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.   *** София. От 15.00 часа в МВнР Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще връчи най-високото отличие на Министерството на външните работи - „Златна лаврова клонка”, и грамота на представителя на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде.   *** София. От 18.00 часа в Съюза на архитектите в столицата министърът на културата Боил Банов ще открие документална изложба „Страната на спасените евреи”. Експозицията съдържа секретни доклади, писма, телеграми на германските дипломати в София през Втората световна война, както и на представителите на Гестапо и висшия германски държавен апарат

Транспортират онкоболната Теодора Маджарова от Бразилия до Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851041

Транспортират онкоболната Теодора Маджарова от Бразилия до Истанбул32-годишната Теодора Маджарова, която страда от рак на гърдата и се намира в бразилска болница, ще бъде транспортирана до Истанбул на 8 май. Това потвърди близък до семейството, предаде БНТ. От Бразилия до южната ни съседка нашата сънародничка ще лети със самолет на турските авиолинии. Очаква се тя да пристигне в Истанбул късно тази вечер.

Влакова катастрофа в Германия отне живота на двама

https://dnes.dir.bg/intsidenti/vlakova-katastrofa-v-germaniya-otne-zhivota-na-dvama

Няма информация за причината композициите да се движат по един и същи коловоз

Краткотрайни валежи до края на седмицата

https://dnes.dir.bg/novini/kratkotrayni-valezhi-do-kraya-na-sedmitsata

Времето до края на седмицата в голяма част от страната ще остане неустойчиво.

Тръмп няма да отиде в Йерусалим за преместването на посолството на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851026

Тръмп няма да отиде в Йерусалим за преместването на посолството на САЩСлед като в продължение на няколко седмици остави съмнението да витае дали ще отиде в Ерусалим за откриването на преместеното от Тел Авив там американски посолство, Доналд Тръмп в крайна сметка няма да направи тази визита, предаде Франс прес, цитирана от БТА. През декември Тръмп обяви решението си да признае Ерусалим за столица на Израел,

Как се влюбват различните зодии? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-se-vliubvat-razlichnite-zodii-video-2095461

Представителите на различните зодиакални знаци усещат влюбването по различен начин. Вижте начина, по който вашата зодия усеща пеперудите в стомаха:

Овен

За Овена любовта е като горски пожар. Ако този зодиакален знак е

Организатор на експедицията на Боян Петров с последна информация за него

//dariknews.bg/novini/bylgariia/organizator-na-ekspediciiata-na-boian-petrov-s-posledna-informaciia-za-nego-2095458

Очаква се днес, ако времето позволява, да се сформира спасителен екип, който да започне издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите, който е в неизвестност от няколко дни. Информацията за липсата на връзка с българския алпинист е подадена от Тибетската алпинис

Преглед на печата - 8 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=373832

След 2 години. "Сега": Шивачки получиха заплатите си за 2016 г. Всички 173 шивачки от затворената италианската фабрика "Абонданца" в Дупница, вече са получили заплатите си за 2016 г. Парите са преведени от Фонда за гарантирани вземания, съобщи за БНР Васил Ватрачки, инициирал протестите на шивачките.

Атуална пътна обстановка

https://dnes.dir.bg/patna-obstanovka/atualna-patna-obstanovka

Информация за състоянието на републиканските пътища за 08.05.2018 г.

Д-р Калина Сълова: Какво е да изкачваш връх Шиша Пангма

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/d-r-kalina-salova-kakvo-e-da-izkachvash-vrah-shisha-pangma

Хималайският връх Шиша Пангма, където изчезна българският алпинист Боян Петров преди дни, е най-малък от осемхилядниците. Затова го наричат "джудже"

САЩ поискаха санкции срещу Венецуела

https://www.actualno.com/america/sasht-poiskaha-sankcii-sreshtu-venecuela-news_673415.html

САЩ настояват членството на Венецуела в Организацията на американските държави да бъде преустановено, съобщи вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс в седалището на ОАД във Вашингтон. Той подчерта, че в устава на организацията се казва, че "народите на Америка имат право на демокрация, а на техните правителства се пада задължението да защитават демокрацията“" Венецуела се е отрекла от тези обещания и затова САЩ призовават да се преустанови членството ѝ в Организацията на американ

„Джазахед!” в Бремен – в космополитeн дух

http://www.transmedia.bg/2018/05/08/%d0%b4%d0%b6%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%85%d0%b5%d0%b4-%d0%b2-%d0%b1%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d0%b2-%d0%ba%d0%be%d1%81%d0%bc%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82e%d0%bd/

От 19. до 21. април т.г. в Бремен се проведе тринайстото издание на „джазахед!” – едновременно джаз-фестивал и професионално изложение за джаз-музика  с изложби, конферентна програма и с 40 шоукейс музикални презентации (избрани  от общо 609 кандидатури от 49 страни). От заглавията на тематичните блокове „Полска нощ” – посветена на страната партньор,  „Европейска джаз-среща”, „Немско джаз-експо” и  „Отвъдокеанска нощ” става ясно, че преобладаваше джазът от Европа. Но с какво е характерен той най-вече?

Петер Шулце, член на международното жури и един от ръководителите на „джазахед!” характеризира полския джаз ето така: „През последните 60 години в Полша се оформи една самобитна джаз-традиция, в която се наложиха ярки импровизатори – та чак до поколението на най-младите джаз-надежди. Граничещи жанрове и стилове се преплитат, биват наново дефинирани, което е отразено и при избора на тазгодишните полски изпълнители на фестивала. Наложили се на международния подиум музикални величини като триото на Марчин Вашилевси (Marcin Wasilewski Trio) или Атом стринг квартет (Atom String Quartet) стоят в програмата редом с представители на най-младото поколение, сред които има и две бенд-лидерки – Моника Боржим (Monika Borzym), високо оценена от журито за гласовата си харизматичност и професионализъм, и Йоанна Дуда (Joanna Duda) с нейния много оригинален и експериментален като стил проект, илюстриращ авангардистичния аспект на полската джаз-сцена“.

А при официалното откриване на фестивала Полша постави нов знаков акцент на космополитност – с концерт на 20-членния WORLD ORCHESTRA – едновременно симфоничен и джазов; прозвучаха и нетипични за тези музикални жанрове инструменти като кавал, дюдюк, цитра. „ Музиката е единственият универсален език на нашата планета“ – сподели бенд-лидерът на състава Гжех Пьотровски (Grzech Piotrowski). С този свой проект той поведе публиката в едно пътешествие, изпълнено с изтънчени емоции и магичност. Тържественят финал на полското представяне бе гала-концертът на Анна Маря Йопек (Anna Maria Jopek), Лешек Мождер (Leszek Możdżer) и Maciej Obara Quartet.

А каво предложи тематичният блок „Европейска джаз-среща” ? В настоящото издание за този модул кандидатурите бяха 335 – с цели 17,5% повече от миналата година и това естествено постави журито пред голямо изпитание: „Сред многобройните висококачествени кандидатури прави впечатление значителният дял на големите формации – не само биг-бендове, но и цели симфонични оркестри! Стилистично се забелязва един широк диапазон  – от елегично-мелодичен джаз от Исландия (Einar Scheving Quartet) през мощните импровизации от Белгия (HERMIA/DARRIFOURQ/CECCLADI) и от Финландия (Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri) –  до импусивния груви-джаз от Швейцария, в лицето на триото KALO YELE – Али Кейта, Ян Галега Брьониман и Лукас Нигли – всички те родени в Африка и открили се в Швейцария. Поканени преди 4 години от Ритберг-музея в Цюрих да свирят при откриването на голяма изложба от африкански маски, продължават да работят като трио и до днес! И именно към техен представител се обърнах с въпроса, в какво той вижда спецификата на европейския джаз? „Това, което за мен е типично за европейския джаз днес е радостта от експеримента – било с чужди култури или с други жанрове – било с електронна музика, с уърлд-музика, или с груви, било с африканска или индийска музика – това според мен е силата ни, че сме по-отворени! Защото американците например са си резервирали джаза като своята музика – това е тяхната национална гордост, докато ние европейците винаги сме си обменяли влияния – с класиката, с ориенталската музика и под джаз аз разбирам музика много по-отворена във всички посоки“ – сподели Ян Галега Брьониман.

Тази нишка на космополитност и интерес към другите култури в европейския джаз намираме и в модула „Немско джаз-експо” – и тя може би най-ярко проблясва в музиката на Shinya Fukumori Trio. Композиторът и  барабанист Шиния Фукумори обединява интелигентно и въздействащо японски мелодии със северноевропейски джаз-влияния. Родом от Осака и установил се в Мюнхен Фукумори ни очарова със завладяващи душата мелодии и аранжименти, които триото в един деликатен, но динамичен диалог оставя да се разгърнат, след което ни повежда към финал от поетични фойерверки.

А с какво ни изненада тематичният блок „Отвъдокеанска нощ”? Тази година във фокуса попаднаха най-вече групи от южна и от северна Америка. Aca Seca и Freedoms Trio от южна Америка покориха публиката с преливащото си удовоствие от музицирането и с виртуозното владеене на инструментите. А младата певица Джазмея Хорн (Jazzmeia Horn) oт Съединените Щати ни убеди във виталността на североамериканската джаз-традиция – нейното изпълнение ни завладя с гласова зрялост и с ярко сценично присъствие.

Не може да се подмине и изпълнението на Petros Klampanis Group, чийто лидер Петрос Клампанис бе определен от Bass Player Magazine като „Басист-Асо“. Израснал в Гърция, попил влиянията както на средиземноморската така и на балканската традиционната музика, установил се в Ню Йорк той с голямо любопитство непрестанно търси нови пътища за интегриране и на други музикални жанрове – от класика до поп-музика.

Така по време на целия фестивал изживяхме космополитния дух в съвременната джаз-музика –  провокиращ и неуморим в търсенията си на нови музикални светове.

Антония Дуенде, специален кореспондент на Студия Трансмедия

Започва Международният кинофестивал в Кан (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6851009

Започва Международният кинофестивал в Кан (Снимки)Започва 71-ият Международен кинофестивал в Кан, който ще бъде открит с прожекция на филма "Всички знаят" на иранския режисьор Асгар Фархади с участието на Пенелопе Крус, Хавиер Бардем и аржентинския актьор Рикардо Дарин, съобщи Франс прес. Филмът, заснет на испански език, ще участва в надпреварата за "Златната палма".

Ремонтът на Морска гара приключва най-късно утре

http://varnautre.bg/2018/05/08/80976/%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%bb%d1%8e%d1%87%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b9

Приключват строителните дейности в района на Морската гара във Варна, това съобщи за Радио Варна директорът на фирмата-изпълнител Николай Пашов. Той уточни, че е предвидено ремонтът да завърши най-късно в сряда /9 май/. Вече са изпълнени канализацията, настилката, тротоарите и велоалеята. “Така ще може да стига с колело от Морската градина, през светофара на басейн […]

Освободиха над 1 000 заложници на терористичната групировка "Боко Харам"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851011

Освободиха над 1 000 заложници на терористичната групировка "Боко Харам"Освободени са над 1000 души, задържани в Нигерия от терористичната групировка "Боко Харам", предаде ДПА, цитирайки нигерийската армия. Освободените са предимно жени, деца и млади мъже, които са били принудени да се бият за групировката, съобщи военен говорител, предава БТА. Засега не е ясно кога точно е била осъществена операцията по

Подновяват издирването на Боян Петров

https://frognews.bg/novini/podnoviavat-izdirvaneto-boian-petrov.html

Днес се очаква да бъде подновена акцията по издирването на алпиниста Боян Петров. Той изчезна по време на експедиция при изкачването на връх Шиша Пангма в Хималаите на територията на Китай.

Най-важното от Варна във вчерашния - 7 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=373829

Пиано стълби ще озвучават централна част на Варна Стълби ще бъдат преобразени като огромно пиано в центъра този юни. Проектът е успешно реализиран в градове като Милано, Сан Франциско, Стокхолм, а това лято до тях ще се нареди и Варна, научи Moreto.

Продължава асфалтирането на пътя Варна – Добрич

http://varnautre.bg/2018/05/08/80974/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d1%8a%d0%bb%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%b0%d1%81%d1%84%d0%b0%d0%bb%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%8f-%d0%b2%d0%b0%d1%80

Движението на автомобили по Околовръстния път и отсечката Добрич-Варна се регулира с пътни знаци заради ремонтни дейности на асфалтова настилка. Няма въведени временни ограничения, но движението на превозни средства трябва да се извършва с повишено внимание, съветват от Агенция „Пътна инфраструктура“. Ремонтите продължават до 30 май.

Валежи и днес, температурите - до 27 градуса

https://offnews.bg//obshtestvo/valezhi-i-dnes-temperaturite-do-27-gradusa-680111.html

Днес отново се очакват валежи, основно в Западна България и североизточните райони, показва прогнозата на НИМХ-БАН.

По-интензивни и значителни по количество ще са валежите в Рило-Родопската област и Западна Стара планина. Ще духа до умерен вятър от северната четвърт.

Възможно е да превали в София и Пловдив, ще вали във Варна, Плевен, Велико Търново.

Максималните температури ще са предимно между 22° и 27°.

Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в Рило-Родопския масив и Западна Стара планина, ще има краткотрайни, след обяд – временно интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 15°, на 2000 метра – около 9°.

Над Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно по северното крайбрежие, ще има краткотрайни превалявания и гръмотевична дейност. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 20°-23°. Температурата на морската вода е 17°-20°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

И днес валежи в Западна България

https://offnews.bg//obshtestvo/i-dnes-valezhi-v-zapadna-balgaria-680111.html

Днес отново се очакват валежи, основно в Западна България и североизточните райони, показва прогнозата на НИМХ-БАН.

По-интензивни и значителни по количество ще са валежите в Рило-Родопската област и Западна Стара планина. Ще духа до умерен вятър от северната четвърт.

Възможно е да превали в София и Пловдив, ще вали във Варна, Плевен, Велико Търново.

Максималните температури ще са предимно между 22° и 27°.

Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в Рило-Родопския масив и Западна Стара планина, ще има краткотрайни, след обяд – временно интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 15°, на 2000 метра – около 9°.

Над Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно по северното крайбрежие, ще има краткотрайни превалявания и гръмотевична дейност. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 20°-23°. Температурата на морската вода е 17°-20°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

ГЕРБ затяга нещата с обществените поръчки - няма да може да обжалва всеки

https://www.actualno.com/business/gerb-zatjaga-neshtata-s-obshtestvenite-porychki-njama-da-moje-da-objalva-vseki-news_673393.html

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов и още 7 негови колеги от ГЕРБ внасят в парламента законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), с които се цели "преодоляване на практиките на тенденциозно и неоснователно обжалване". Практики, за които Actualno.com алармира от месеци. Проблемът В серия публикации, последната от които на 23 април, съобщихме за четири кухи фирми с имена на управители без лица и биография, без капитал, работници и машини

Анета Сотирова с романтичен рожден ден със съпруга си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6850551

Анета Сотирова с романтичен рожден ден със съпруга си“Този рожден ден ще е много романтичен ден - казва актрисата Анета Сотирова, - юбилеен е. - Ще го отбележим с моя съпруг - само двамата, с по чаша хубаво вино, ще греят свещи, ще звучи блус, ще танцуваме... Младите не знаят какво е то блус, те “танцуват” само с телефоните си, но ние, “старите”, ще усетим топлината тяло до тяло на дансинга.

Двама души загинаха при сблъсък на влакове в Германия

http://www.cross.bg/vlak-dyshi-germaniya-1574248.html

/КРОСС/ Двама души загинаха, след като товарен и пътнически влак се сблъскаха в Германия. Жертвите са машинистът на пътническия влак и една пътничка. Инцидентът е станал в 21:20 ч. местно време снощи близо до гарата в град Айхах в провинция Бавария. Ранени са 14 души, като трима са в сериозно състояние. Катастрофата е станала на линията между Инголщад и Аугсбург в участък, в който е имало един коловоз. Машинистът на товарния влак е невредим. Причините за сблъсъка все още не са известни.

Руски вертолет се разби в Сирия, двамата пилоти са загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851005

Руски вертолет се разби в Сирия, двамата пилоти са загиналиРуски вертолет Ка-52 е катастрофирал в Сирия и двамата летци са загинали, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на руското министерство на отбраната. При изпълнение на планов полет над източните райони на Сирия претърпя катастрофа руски вертолет Ка-52, като двамата пилоти са загинали, се посочва в съобщението.

Идва ли краят на дизеловите автомобили?

https://dnes.dir.bg/pazari/idva-li-krayat-na-dizelovite-avtomobili

Само на три пазара в Европа, включително България те са по-търсени от бензиновите

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност - какво знаем до момента

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/08/3174861_alpinistut_boian_petrov_e_v_neizvestnost_-_kakvo_znaem/?ref=rss


Ако метеорологичните условия днес позволяват, шерпи ще тръгнат към лагер 1 под връх Шиша Пангма (8027 м) в Хималаите, за да търсят Боян Петров. Вчера беше официално съобщено, че алпинистът е в неизвестност, след като е бил видян последно на 3 май и след това няма връзка с него.<br /><br />Времето в района в последните дни се е влошило и затова никой не тръгва нагоре в планината, а другите алпинисти изчакват в базовия лагер, преди да подновят опитите си за изкачване.<br...

Оставиха в ареста американския пастор, обвинен в тероризъм в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851003

Оставиха в ареста американския пастор, обвинен в тероризъм в ТурцияСъдът реши да остави в ареста американския пастор Андрю Брънсън заради "риск от бягство", предадоха ДПА и Франс прес. "Тези твърдения са срамни и отвратителни. Няма нито една снимка или аудизапис, възхваляващ ПКК в църквата в Измир. Нашата църква има няколко последователи турци. Вратите ни са отворени за всички.

Всяко дълго пътуване...

http://www.cross.bg/vsyako-dulgo-putyvane-1574242.html

/КРОСС/ Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Лао Цзъ 570-490 пр.н.е. Китайска поговорка

С възрастта все по-непримирим (СНИМКИ)

http://clubz.bg/67553-s_vyzrastta_vse_po_neprimirim_snimki

Роджър Уотърс отново направи страхотен концерт в София – този път с повече музика, с по-малко зрелище, но и с повече (отколкото е добре) политика извън музиката. Един от последните активни динозаври, оцелели от 60-те години, представи най-доброто от „Пинк Флойд“ и The Wall (слагам албума отделно от групата, защото той е по-скоро произведение на Уотърс с участието на „Пинк Флойд“). От соло кариерата на артиста чухме само 4 песни от последния му албум.

Четири нови песни не е много, но българската публика има сериозни дефицити, които трябва да навакса. Защото по независещи само от нас причини, през първите най-силни 20 години от кариерата на „Пинк Флойд“ бяхме лишени от възможността да ги слушаме и гледаме на живо. А в един период през 80-те (след излизането на The Final Cut) и БНР ги отлъчи от програмите си (заради стиха „Брежнев взе Афганистан“).

Уотърс винаги е имал политическа позиция – и за разлика от други артисти, колкото повече остарява, толкова по-непримирим става. За разлика от някогашните сърдите млади хора, той е сърдит възрастен човек и може би това го подмладява. Изглежда донякъде все пак се съобразява и с публиката, защото и на предишното си шоу на стадион Васил Левски, и снощи в „Арена Армеец“ Роджър Уотърс не показа антиизраелски лозунги и не се изказа в защита на палестинската кауза, както обича да прави.

В 20-минутния антракт Уотърс използва гигантския екран зад сцената, за да ни съобщи нещо, което може да се нарече „50-те заповеди на едно рок божество“ (наред с Пол Маккартни, Мик Джагър, Боб Дилан… той е едно малкото останали действащи такива). С големи червени букви Уотърс призова за СЪПРОТИВА срещу:

АПАТИЯТА, РАСИЗМА, ОМРАЗАТА, ГЛАДА, АЛТЕРНАТИВНИТЕ ФАКТИ, ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ, НОРМАЛИЗЦИЯТА, ТИРАНИЯТА, ГЕНОЦИДА, КОЛОНИАЛИЗМА, СЕКСТРАФИКА, БЕЗЧЕСТИЕТО, ИЗОЛАЦИОНИЗМА, АЛЧНОСТТА, ДВУЛИЧИЕТО, БРАТЯ КОХ, МАРК ЗУКЪРБЪРГ, НАЦИОНАЛИЗМА, ОСТАНАЛИТЕ ЗАДНИЦИ, НАПРАВИЛИ УЖАСНО МНОГО ПАРИ – МИЛИАРДЕРИ, КОИТО СИ МИСЛЯТ, ЧЕ МОГАТ ДА НИ КАЗВАТ С КОГО ТРЯБВА ДА ГОВОРИМ И КАКВО ДА КАЗВАМЕ, ЕГОИЗМА, КЪСОГЛЕДСТВОТО, АРОГАНТНОСТТА, МЪРЗЕЛА, ПАРАНОЯТА, СЕКСИЗМА, ХОМОФОБИЯТА, НЕУВАЖЕНИЕТО, УБИЙСТВАТА, НАСИЛИЕТО, ГОЛЕМИЯ БИЗНЕС, РЕЛИГИОЗНОТО ДЯСНО, ДЕМАГОГИЯТА, КЛЕПТОКРАЦИЯТА… НЯМА МЯСТО ДА СПОМЕНЕМ ВСИЧКИ.

Но все пак продължи:

СЪПРОТИВЛЯВАЙТЕ СЕ НА СВИНЕТЕ,

СЪПРОТИВЛЯВАЙТЕ СЕ НА ВСИЧКО, КОЕТО ВИ ПРЕЧИ ДА ОСТАНЕТЕ ХОРА.

В идеологическо отношение Уотърс сякаш е заседнал в края на 60-те и началото на 70-те – когато Джон Ленън пее Power To The People и Working Class Hero, Юлия Кръстева се възхищава на Мао, парижките студенти демонстрират срещу империализма, срещу авторитарните власти и схеми на възпитание и почти никой не обелва и дума срещу СССР, защото – омагьосана от омразата срещу капитализма и влюбена в марксизма (троцкизма, сталинизма…) – по-голямата част от интелигенцията силно левее.

В края на великолепния концерт, започнал и завършил с песни от най-великия албум на „Пинк Флойд“ (Dark Side Of The Moon, разбира се), при изпълнението Dogsи Pigs Уотърс се впусна в яростна анти-тръмп риторика, която – поне за мен – беше на път да развали впечатлението от прекрасната музика и алегоричните текстове с директни нападки и подигравки срещу Тръмп (колкото и неприятен да ми е настоящият американски президент). Това изпълнение щеше да си е съвсем на мястото на политически митинг или на фестивал на политическата песен („Ален мак“). Публиката на „Пинк Флойд“ (а и умните текстове на Уотърс) нямат нужна от директни обяснения кой е свинята в Pigs и кои са кучeтата в Dogs. Но дотук поне директната полит-агитация (ако можем да наречем така надписа на български „Тръмп е свиня“) беше вкарана във визуалната част на шоуто.

 

Преди бисовете Уотърс заряза за 5-6 минути музиката и произнесе реч срещу яростната антируската пропаганда, която се вихрела в Европа и Америка. Не спомена нищо за антизападната и антиевропейска пропаганда, която се вихри в Русия. Публиката, която силно се радваше на антитръмп лозунгите, се зарадва и на риторичните му въпроси:

Иска ли някой да се бие с Русия? Вие тук искате ли да се биете с Русия?“.

Както и да е“ – с тези думи Уотърс приключи защитната си реч за Русия и се върна към това, което прави най-добре.

Финалът дойде с още две песни от The Wall – Mother и Comfortably Numb. После на светлината на лазерни ефекти над публиката се посипаха като майски сняг розови листчета, на които бе изписана думата RESIST! (съпротивлявай се) – добър съвет. Ето какво изпълни Роджър Уотърс в „Арена Армеец“:

Speak to Me
One of These Days
Time
Breathe (Reprise)
The Great Gig in the Sky
Welcome to the Machine
Déjà Vu
The Last Refugee
Picture That
Wish You Were Here
The Happiest Days of Our Lives
Another Brick in the Wall Part 2

Антракт

Dogs (Reprise)
Pigs
Money
Us and Them
Smell The Roses
Brain Damage
Eclipse

На бис:

Mother
Comfortably Numb

Площад Славейков

Ремонт на магистрала "Тракия" ограничава движението между Пловдив и Чирпан

http://www.mediapool.bg/remont-na-magistrala-trakiya-ogranichava-dvizhenieto-mezhdu-plovdiv-i-chirpan-news278798.html

От 8 до 10 май движението в участъка между Пловдив и Чирпан на магистрала "Тракия" ще бъде ограничено за тежкотоварни автомобили. Причината е ремонт в участъка от 133 до 155 километър, който е строен преди повече от 20 години и е в лошо състояние, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". Движението в посока Бургас ще се пренасочи към пътен възел "Пловдив - Изток", по стария път І-8, ще стига до село Поповци и от там ще се качва на второкласния път номер 66, а на пътен възел "Плодовитово", тежкотоварните автомобили обратно ще слизат на магистралата. От същото място ще се отбива и движението в посока Софияи на пътен възел "Пловдив - Изток" тировете ще могат отново да се качат на магистралата. Преминаването през някои участъци на магистрала "Тракия" е изпитание за шофьорите. Пътят е на вълни, има дупки и друса. Освен преасфалтиране в участъка от 133-я до 155-я километър се предвижда отводняване и подмяна на мантинелите и пътните знаци. Ще се работи поетапно, като първо ще се ремонтира платното в посока Бургас, а движението на леките автомобили ще бъде двупосочно в лентата към София. Плановете на пътната агенция са дясно платно в посока Бургас да бъде готово до края на май. След това движението ще бъде прехвърлено по ремонтираното платно и ще започне ремонта по другото платно, кето трябва да е готово до края на юни. В отсечката, която ще се ремонтира, максимално допустимата скорост за леките автомобили ще бъде 70 километра в час. В останалите проблемни участъци на магистралата между Пловдив и Стара Загора ограничението остава 90 километра в час.

Пълен абсурд в КАТ Благоевград: Да паднеш на колене, за да си регистрираш кола!

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%b0%d0%b1%d1%81%d1%83%d1%80%d0%b4-%d0%b2-%d0%ba%d0%b0%d1%82-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%bd/

В Благоевград падат на колене пред КАТ. Буквално. В сградата на Пътна полиция в града се чака на гишето за клиенти именно в такава поза. То е на около 80 см от земята. „Отиваш, клякаш и си подаваш документите. Ние сме млади и няма болки в кръста”, обясни Евгени, който има опит с чакането на гишето.

Основните пози пред служителките са две. Чакащите застават или в полуклек с леко свити колене, или на колене. „На нас ни е удобно, да, съобщи Нова тв.

Значи смъкваме ги заради течението, иначе те се вдигат догоре и имаме поглед върху клиента и го чуваме добре, но понеже става течение, защото всичко е отворено. Заради нашето здраве ги смъкваме по-ниско, иначе по принцип трябва да са догоре”, обяснява една от служителките.

 

Материалът Пълен абсурд в КАТ Благоевград: Да паднеш на колене, за да си регистрираш кола! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Масов бой между българи в Гърция

https://petel.bg/Masov-boy-mezhdu-balgari-v-Gartsiya__263498

Масов бой между българи на гръцкия полуостров Пелопонес. Масовата свада започнала в петък, 4 май, около 20 часа.  Тогава около 15 наши съна...

Около 40-50 българи остават блокирани в Рим

https://petel.bg/Okolo-40-50-balgari-ostavat-blokirani-v-Rim__263500

Над половината от хората, които трябваше вчера да излетят от Рим за София, остават блокирани в града. Около 40-50 човека ще изчакат до събота,...

Жената до Боян Петров: Трима шерпи тръгнаха сутринта да го търсят. Надяваме се да чака в палатката

https://petel.bg/ZHenata-do-Boyan-Petrov--Trima-sherpi-tragnaha-sutrinta-da-go-tarsyat--Nadyavame-se-da-chaka-v-palatkata__263501

СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН ПЕТРОВ Жената, която живее на семейни начала с Боян Петров - Радосла...

Eто къде няма да има вода във Варна днес

https://petel.bg/Eto-kade-nyama-da-ima-voda-vav-Varna-dnes__263503

Без вода ще са днес абонатите от местности: "Траката", "Евксиноград", "Манастирски рид", "Акчилар", "Ален Мак", "Бялата чешма и дъбравата", част ...

Марешки вижда в Русия по-добър защитник от НАТО

https://petel.bg/Mareshki-vizhda-v-Rusiya-po-dobar-zashhitnik-ot-NATO__263504

След 14-годишно членство в НАТО и според думите на президента, и на военния министър, армията е в тотална разруха, в невъзможност да изпълня...

За два месеца плащаме лихви по заеми, по-големи от годишните приходи от мита

https://petel.bg/Za-dva-mesetsa-plashhame-lihvi-po-zaemi--po-golemi-ot-godishnite-prihodi-ot-mita-__263505

От началото на 2018 година държавата е платила от бюджета си платил цели 371 млн. лева за лихви по различни държавни заеми. Това става ясно от ...

Ненадминат рекорд! Със 167 км/ч край Смядово, фишът – 1150 лева

https://petel.bg/Nenadminat-rekord--Sas-167-km-ch-kray-Smyadovo--fishat-----1150-leva__263506

Снимка: ОДМВР Шумен Пътни полицаи от Шумен изловиха ненадминат рекордьор в празничните дни, който прелетят със 167 км/ч при ограничение от ...

Плувецът Тихомир Тодоров с титла и още пет медала от балканиадата в Сараево (снимки)

https://petel.bg/Pluvetsat-Tihomir-Todorov-s-titla-i-oshhe-pet-medala-ot-balkaniadata-v-Saraevo--snimki-__263507

Състезателят на ПСК "Черно море" Тихомир Тихомир спечели пет медала на балканиадата по плуване за младежи в столицата на Босна и Херцегов...

Огромен клон се стовари до училище във Варна, пострада автомобил (Снимки)

https://petel.bg/Ogromen-klon-se-stovari-do-uchilishhe-vav-Varna--postrada-avtomobil--Snimki-__263509

© Varna24.bg Силният вятър снощи във Варна откърши огромен клон на ул. "Братя Миладинови", който се е е стоварил до централното варненско учили...

Преглед на печата

http://www.cross.bg/imoti-voda-kovachev-1574246.html

/КРОСС/ Вестниците информират за загубената връзка със зоолога алпинист Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май на път за поредния осемхиляден връх в Тибет. Темата е водеща за днешния брой на "Труд".  29 алпинисти са загинали в опит да изкачат Шиша Лангма, там, където е изчезнал Боян, пише вестникът. Друга обща тема за днешните вестници е поредният проблем с нискобюджетен авиопревозвач. "70 българи зарязани в Рим", информира "Телеграф". Отмениха им полета, следващият ще е след 4 дни."Спорна ВиК наредба доведе до двойни сметки за вода" пише"Сега". На всяко тримесечие, коректните платци плащат консумацията на вода и на хората без отчети. Според наредбата, който не осигури достъп за отчет, получава прогнозна сметка.Петролът счупи 4-годишен рекорд, информира "24 часа". Горивата у нас трайно поскъпнаха за последния месец. Изданието пояснява, че през лятото тук винаги се повишават цените, но тази година поскъпването е регистрирано още през април.Бюджетът плаща за лихви по заеми по 120 милиона лева месечно, съобщава "Сега", като се позовава на данни на Министерството на финансите. Изданието подчертава, че ние сме сред държавите с най-малки дългове и, въпреки това, сумите само за лихвите са впечатляващи; затова е важно да имаме строга фискална дисциплина

Над 300 деца се водят на отчет в детските педагогически стаи в Сливенско

https://www.actualno.com/sliven/nad-300-deca-se-vodjat-na-otchet-v-detskite-pedagogicheski-stai-v-slivensko-news_673390.html

312 малолетни и непълнолетни лица се водят на отчет в Детските педагогически стаи през 2017 в Сливенска област. Това съобщиха от Териториалната статистика. Броят на новозаведените на отчет през годината е 122. 79.8% от водените на отчет са непълнолетни (14 – 17 години), а малолетните (8 – 13 години) са 20.2% от общия брой. Момчета са 277 (88.8%), а момичета – 35, или 11.2%, като учащи са били 150 малолетни и непълнолетни лица, или 48.1%. През 2017 г. са снети от о

Двама загинаха и 14 са ранени при удар между пътнически и товарен влак в Бавария

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851002

Двама загинаха и 14 са ранени при удар между пътнически и товарен влак в БаварияТоварен и пътнически влак са се сблъскали в района на железопътната гара на град Айхах, в германската федерална провинция Бавария, предаде ТАСС, като се позова на електронното издание Фокус онлайн. Загинали са най-малко 2 души, предава БТА. Трагедията се разиграла около 21 ч. местно време. Пострадали са по предварителна информация около 10 души,

На места след обяд днес ще превали и прегърми, температурите ще достигнат до 27 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6850989

На места след обяд днес ще превали и прегърми, температурите ще достигнат до 27 градусаСлед обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места в Западна България и в североизточните райони ще превали и прегърми. Такава е прогнозата на НИМХ към БАН. По-интензивни и значителни по количество ще са валежите в Родопската област и в Западна Стара планина. Минималните температури ще са между 11 и 16 градуса,

Жената, опитният, младият: кой може да е следващият председател на еврокомисията

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/06/3169581_jenata_opitniiat_mladiiat_koi_moje_da_e_sledvashtiiat/?ref=rss


Тя няма 60 години, знае много езици, центрист е, притежава власт, но не е опиянена от това. При закрити врати е любезна и спокойна, но в същото време - силна. И най-важното – тя е дискретна. Запознайте се с мечтания кандидат на Франция и Германия за следващ председател на Европейската комисия. Но подобно на повечето мечти тя най-вероятно няма да се материализира, пише авторитетното издание "Политико".<br /><br />Макар изборите за Европейски парламент да са чак след малко...

Злато и бронз за кикбоксьорите на Вокил

http://varnautre.bg/2018/05/08/80971/%d0%b7%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%b8-%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%bd%d0%b7-%d0%b7%d0%b0-%d0%ba%d0%b8%d0%ba%d0%b1%d0%be%d0%ba%d1%81%d1%8c%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%ba%d0%b8

На провелото се състезание по кикбокс в гр. Стара Загора в периода 04-06.05.2018г. СК по кикбокс и муай тай ВОКИЛ гр. Варнасе яви с двама състезатели. Яни Янчев и Антонио Алипиев. И двамата се завърнаха с медали. При мъжете в стил К1 до 67кг. Яни Янчев взе бронзовото отличие като на полуфинала загуби от представител […]

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=373831

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес - 8 май - вторник, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия. - от 09:30 ч.

Клаус Йоханис: Оставката на Виорика Дънчила е абсолютно необходима

https://www.24chasa.bg/novini/article/6850995

Клаус Йоханис: Оставката на Виорика Дънчила е абсолютно необходимаПрезидентът на Румъния Клаус Йоханис настоя за оставката на премиера Виорика Дънчила, която е от редиците на социалдемократите, предаде ТАСС, като се позова на изявление на президента, излъчено директно по националната телевизия. В оценка за изпълнението на държавния бюджет през първото тримесечие на годината,

Изплащането на пенсиите започва днес

http://varnautre.bg/2018/05/08/80969/%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%89%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%b8%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81

Изплащането на пенсиите през май 2018 г. от Националния осигурителен институт ще започне днес, 8 май и ще приключи на 21 май (понеделник). Чрез пощенските станции пенсиите ще се изплащат съобразно изготвен график, който ще бъде обявен предварително във всяка една от тях. Преводите на сумите за майските пенсии по сметки на пенсионерите, които получават […]

Продължава евакуацията на Хаваите заради изригващия Килауеа

http://www.cross.bg/izrigvaneto-havaite-dyshi-1574249.html

/КРОСС/ Продължава евакуацията на местните жители на големия остров на Хаваите заради изригването на вулкана Килауеа, което продължава и днес. До момента около 1700 души са били евакуирани, като зоната около изригването продължава да се увеличава. Лавата е унищожила 31 къщи и много пътища. На острова живеят около 200 хил. души. Друг проблем е непрестанно изригване на отровни газове, които са опасни за хората. На острова се е отворила нова пукнатина, от която излиза лава. Тя се намира на около 19 км от кратера на вулкана. До момента няма жертви и сериозно ранени по време на изригването. Онлайн се появиха впечатляващи видеоклипове, на които се вижда колко бързо се движи лавата и поглъща всичко по пътя си, включително и автомобили.  

8 май в историята

http://www.cross.bg/stava-stranata-voiina-1574240.html

/КРОСС/ 1559 г. - В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. - По време на Якобинска диктатура, за антиреволюционна дейност френският химик Антоан Лавоазие, който в откривател на кислорода, е обвинен, осъден и гилотиниран за един ден в Париж.1821 г. - Гърците побеждават турците в Битката при Гравия.1849 г. - Първата международно призната регата е спечелена от яхтата „Перлата на Бермуда".1886 г. - Фармацевтът Джон Пембъртън създава газирана напитка, която по-късно става популярна като Coca-Cola.1898 г. - Провеждат се първите мачове от Италианска футболна лига.1899 г. - Създаден е Ирландски литературен театър в Дъблин.1914 г. - Учредена е филмовата къща Paramount Pictures.1921 г. - Швеция отменя смъртното наказание.1945 г. - Втора световна война: Повечето въоръжени сили на Нацистка Германия прекратяват активни военни действия, във връзка с подписаната безусловна капитулация на страната от Алфред Йодл предишния ден.1972 г. - Виетнамската война: Американският президент Ричард Никсън издава заповед да се поставят мини в най-големите пристанища в Северен Виетнам, за да се предотврати доставката на оръжие и стоки за страната.1978 г. - За първи път е изкачен връх Еверест без кислороден апарат от Райнхолд Меснер и Петер Хабелер.1980 г. - Унищожаването на едрата шарка официално е потвърдено от Световната здравна организация.1984 г

Тръмп се скри - няма да присъства на местенето на посолството на САЩ в Йерусалим

https://www.actualno.com/asia/trymp-se-skri-njama-da-prisystva-na-mesteneto-na-posolstvoto-na-sasht-v-jerusalim-news_673414.html

Американският президент Доналд Тръмп няма да присъства на церемонията по преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим, предаде БГНЕС. Белият дом обяви състава на делегацията, която ще присъства на церемонията по откриването на новото посолство. Тя ще бъде ръководена от заместник-държавния секретар Джон Съливан и в нея ще участва дъщерята на Доналд Тръмп и негов съветник Иванка Тръмп със съпруга си Джаред Къшнър. Други членове на делегацията са представителят на американския прези

Почти 5 години затвор за хакерка, задигнала голи снимки на Парис Хилтън и пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6850988

Почти 5 години затвор за хакерка, задигнала голи снимки на Парис Хилтън и париХакерка, откраднала десетки хиляди долари от сметки на хотелиерската наследница Парис Хилтън, както и нейни голи снимки, бе осъдена на 57 месеца затвор, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Престъпничката - Пайтсар Бъкчадзиян бе заловена миналата година. Тя ще трябва да плати и 318 000 долара компенсация на потърпевшата, предава БТА.

Сидеров бесен на партньорите, че се срещат с Нинова

http://clubz.bg/67552-siderov_besen_na_partnorite_che_se_sreshtat_s_ninova

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се обяви против анонсираните срещи на партньорите му в Обединени патриот(ОП) Красимир Каракачанов и Валери Симеонов с опозиционния лидер Корнелия Нинова. Сидеров даде да се разбере, че едни такива срещи са "вредни" за установените коалиционни споразумения между ВМРО, НФСБ и "Атака", както и с ГЕРБ.

"Като председател на ПГ на ОП и създател на коалицията Обединени патриоти не съм упълномощавал въпросните лица да преговарят, с която и да е партия извън управляващата коалиция", написа Волен Сидеров във Фейсбук.

За първи път за среща между представители на ОП и БСП се заговори, след като лидерът на ВМРО Каракачанов покани Корнелия Нинова на по бира, жегнат от първомайската й реч пред симпатизанти. Преди няколко дни Нинова сама обяви, че вицепремиерите Каракачанов и Симеонов са й обадили, независимо един от друг и са поискали среща с нея. Разбрали са се да се видят с Каракачанов - днес, вторник, а със Симеонов - в четвъртък. Междувременно от пресцентъра на БСП изпратиха тази сутрин кратко съобщение, че лидерите на БСП и ВМРО ще се срещнат днес в зала "Изток" на Народното събрание. Малко по-късно Симеонов коментира, че не е длъжен да дават отчет за срещите си. Иначе с Нинова щели да обсъдят законотелните инициативи на НФСБ.

"Г-н Каракачанов ми се обади и ме покани официално - като председатели на партии, да разговаряме по политики за България и по конкретни решения. Приех тази покана, срещата ще е на 8 май. Отделно от Красимир Каракачанов, получих подобна покана и от Валери Симеонов - иска да разговаряме по политики и по конкретни решения. Приех и тази покана. Чакаме ги на среща, за да видим какво ще говорят и какво ще предложат. Мисля, че ще станат сериозни разговори за конкретни решения", обяви тогава Нинова.

"Срещите на Каракачанов и Симеонов с Нинова не са оторизирани от Обединени патриоти", контрира днес Сидеров и допълни:

"Във връзка с информацията, че коалиционните ми партньори от ВМРО и НФСБ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов ще се срещат с председателката на БСП Корнелия Нинова, която е политически опонент на управляващата коалиция, заявявам следното: 

Като председател на ПГ на ОП и създател на коалицията Обединени патриоти не съм упълномощавал въпросните лица да преговарят, с която и да е партия извън управляващата коалиция. 

Всякакви такива действия вредят на вече установените споразумения за управление на България между АТАКА, ВМРО, НФСБ и ГЕРБ. Те са извън решенията на коалиционния съвет на ОП, затова трябва да се смятат за нелигитимни.

В тази връзка отменям заседанието на ПГ на ОП във вторник. И очаквам изясняване на позициите на НФСБ и ВМРО по отношение на коалиционната политика."

 

Волен Сидеров бесен на партньорите, че се срещат с Нинова

http://clubz.bg/67552-volen_siderov_besen_na_partnorite_che_se_sreshtat_s_ninova

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се обяви против анонсираните срещи на партньорите му в Обединени патриот(ОП) Красимир Каракачанов и Валери Симеонов с опозиционния лидер Корнелия Нинова. Сидеров даде да се разбере, че едни такива срещи са "вредни" за установените коалиционни споразумения между ВМРО, НФСБ и "Атака", както и с ГЕРБ.

"Като председател на ПГ на ОП и създател на коалицията Обединени патриоти не съм упълномощавал въпросните лица да преговарят, с която и да е партия извън управляващата коалиция", написа Волен Сидеров във Фейсбук.

За първи път за среща между представители на ОП и БСП се заговори, след като лидерът на ВМРО Каракачанов покани Корнелия Нинова на по бира, жегнат от първомайската й реч пред симпатизанти. Преди няколко дни Нинова сама обяви, че вицепремиерите Каракачанов и Симеонов са й обадили, независимо един от друг и са поискали среща с нея. Разбрали са се да се видят с Каракачанов - днес, вторник, а със Симеонов - в четвъртък. Междувременно от пресцентъра на БСП изпратиха тази сутрин кратко съобщение, че лидерите на БСП и ВМРО ще се срещнат днес в зала "Изток" на Народното събрание.

"Г-н Каракачанов ми се обади и ме покани официално - като председатели на партии, да разговаряме по политики за България и по конкретни решения. Приех тази покана, срещата ще е на 8 май. Отделно от Красимир Каракачанов, получих подобна покана и от Валери Симеонов - иска да разговаряме по политики и по конкретни решения. Приех и тази покана. Чакаме ги на среща, за да видим какво ще говорят и какво ще предложат. Мисля, че ще станат сериозни разговори за конкретни решения", обяви тогава Нинова.

"Срещите на Каракачанов и Симеонов с Нинова не са оторизирани от Обединени патриоти", контрира днес Сидеров и допълни:

"Във връзка с информацията, че коалиционните ми партньори от ВМРО и НФСБ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов ще се срещат с председателката на БСП Корнелия Нинова, която е политически опонент на управляващата коалиция, заявявам следното: 

Като председател на ПГ на ОП и създател на коалицията Обединени патриоти не съм упълномощавал въпросните лица да преговарят, с която и да е партия извън управляващата коалиция. 

Всякакви такива действия вредят на вече установените споразумения за управление на България между АТАКА, ВМРО, НФСБ и ГЕРБ. Те са извън решенията на коалиционния съвет на ОП, затова трябва да се смятат за нелигитимни.

В тази връзка отменям заседанието на ПГ на ОП във вторник. И очаквам изясняване на позициите на НФСБ и ВМРО по отношение на коалиционната политика."

 

Тръмп изрази пълна подкрепа за Джина Хаспъл, номинирана от него за шеф на ЦРУ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6850985

Тръмп изрази пълна подкрепа за Джина Хаспъл, номинирана от него за шеф на ЦРУПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп изрази пълната си подкрепа за Джина Хаспъл, която е номинирал за директор на ЦРУ въпреки нейната спорна роля в тайна програма за задържане на предполагаеми терористи, предадоха световните агенции. "Моята многоуважавана кандидатка за поста на директор на ЦРУ Джина Хаспъл е под огъня на критиките,

Ердоган не прие призив на кандидат за президент за телевизионен дебат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6850992

Ердоган не прие призив на кандидат за президент за телевизионен дебатТурският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли призив на кандидат от опозицията за президент за телевизионни дебати между двамата преди предсрочните избори на 24 юни, предава БТА. Призивът за дебати бе отправен днес сутринта от кандидата за президент на Народнорепубликанската партия Мухаррем Индже.

Няколко варненски местности остават на сухо днес

http://varnautre.bg/2018/05/08/80967/%d0%bd%d1%8f%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%ba%d0%be-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82

Без вода днес остават абонатите от местности “Траката”, “Евксиноград”, “Манастирски рид”, “Малко Ю”, “Акчилар”, “Ален Мак”, “Бялата чешма и дъбравата”,част от “Свети Никола”, част от кв. “Виница” и част от к.к.”Чайка”. Очаква се водоподаването да бъде възстановено до около 18 часа.

Най-забавните холивудски майки (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/naj-zabavnite-holivudski-majki-snimki-6081980

Снимките, които сме подбрали в галерията, са на едни от най-популярните майки в света, които се славят не само с талант, но и с много голямо чувство за хумор

Св. апостол и евангелист Иоан Богослов

https://www.actualno.com/celebrate/sv-apostol-i-evangelist-ioan-bogoslov-news_673389.html

Свети апостол и евангелист Йоан Богослов бил син на Зеведей и Саломия, дъщеря на Йосиф Обручник. Той бил призован да проповядва Евангелието от рибарските мрежи. Когато нашият Господ Иисус Христос, вървейки покрай Галилейско море, си избирал апостоли между рибарите и вече бил призовал двама братя, Петър и Андрей, тогава Той видял и други двама братя - Иаков Зеведеев и Йоан, които кърпели мрежите си в лодка с баща си Зеведей и ги призовал. Като оставили веднага лодката и баща си, те тръгнали след

Послушанието на слушащите

http://clubz.bg/67551-poslushanieto_na_slushashtite

избори бойко борисов пее

Едва ли някой е изненадан, че господин Борисов сякаш не слуша редовно Чайковски. Но липсата на реакция срещу подигравателното и еснафско отношение на някои политици към музикантите от БНР трябва да навее смут и у най-големите оптимисти. Уви, времето на интелектуалците в политиката е отдавна погубено. Но нима културният ни елит е дотам обръгнал на униженията на дебеловратите? Ако е тъй: нацията е мъртва, да живее нацията!

Естествено, голяма врява се заформи преди дни, задето няколко души от никому неизвестния „Европейски младежки форум“ изразиха недоволството си от водката, която, изглежда, им е  била почти насила наливана в чашите. Коя именно европейска младеж представляваха тези правоверници, така и не стана ясно, но тяхната обвързаност с европредседателството явно им придаде особен ореол, понеже цяла седмица всички се занимаваха с несгодите им. Но все пак, медийните сблъсъци межу чиновниците и тези с чиновнически амбиции вероятно развличат публиката.

А какво да кажем за скучноватите музиканти, от чиито уста не излиза с такъв жар възмущение? Тях да оставим на свободния пазар, както вероятно би препоръчала г-жа Менда Стоянова (спомнете си за „просяците“ от БАН). Истински съчувствам за привързаността на г-жа Стоянова към свободния пазар, понеже последният съществува у нас само там, където не трябва - в културата. Да не забравяме, че превръщането на изкуството в стока предизвика невижданата трансформация, която, съвсем скоро след Борис Христов, ни поздрави с благочестивия лик на Азис. И докато това едва ли е засегнало чувствителността на нашенските политици, безмълвието на гражданския елит е необяснимо.

Опростяването на всичко до студена пресметливост и търговски обмен изобличава невежеството на възцарилия се навсякъде тесен специалист. Нему не е ясно, че за поддържането на високата цивилизация са нужни усилия. Ако за земеделеца и за индустриалеца първичната нужда от техните продукции е достатъчна, за културата гладът трябва непрекъснато да се създава. Именно по тази причина са нужни и националната телевизия и националното радио, които понякога единствени остават гарант на добрия вкус и онова, което наричаме обществени ценности. Не е необходимо, надявам се, да се прави сравнителен анализ на „Денят започва с култура“ и „Биг Брадър“, за да стане това очевидно.

Реакцията на Борисов към музикантите от радиото бе горчиво предсказуема. Може би е тъжно, че премиерът ни не слуша Чайковски. Но по-тъжното е, че онези, които слушат, сякаш са потънали в послушание. Във времената на анцузния политически елит, на кого да разчитат хората на духа, освен на подкрепата на себеподобните си?

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Петролът прескочи 70 долара за барел в Ню Йорк

https://dnes.dir.bg/pazari/petrolat-preskochi-70-dolara-za-barel-v-nyu-jork

Поскъпването е заради кризата във Венецуела и очакването Тръмп да излезе от сделката с Иран

Жертви и ранени при влакова катастрофа в Германия

https://frognews.bg/svqt/jertvi-raneni-pri-vlakova-katastrofa-germaniia.html

Двама души са загинали, след като товарен и пътнически влак се сблъскали в района на железопътната гара на град Айхах, германската провинция Бавария.

Главният прокурор на Ню Йорк подаде оставка заради обвинения в насилие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6850984

Главният прокурор на Ню Йорк подаде оставка заради обвинения в насилиеГлавният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман подаде оставка, след като бе обвинен от четири жени във физическо насилие, предава БТА. Шнайдерман отхвърля категорично обвиненията, но в изявление казва, че те му пречат да върши работата си и затова подава оставка. Шнайдерман допълва, че за него е било голяма чест и привилегия да работи като генерален

Пътна обстановка в страната - 8 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=373828

Състояние на автомагистралите: АМ„Черно море“: Движението по АМ „Черно море“ Варна – Бургас от км 2+329 до км 3+238 се осъществява при пълно затваряне на платното посока Бургас и пренасочване на движението в платното посока Варна поради ремонт на виадукт „Звездица”.

Организатор на експедицията за действията на Боян Петров

https://www.vesti.bg/bulgaria/organizator-na-ekspediciiata-za-dejstviiata-na-boian-petrov-6082036

Ако времето е хубаво ще има спасителна акция. Един от организаторите посочи, че е нормално, че Петров е оставил телефона и палатката си

Григор Димитров излиза в Мадрид с надежда да продължи серията си срещу Раонич

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/08/3174917_grigor_dimitrov_izliza_v_madrid_s_nadejda_da_produlji/?ref=rss


Григор Димитров започва тази вечер участието си в турнира от сериите "Мастърс". Той излиза срещу Милош Раонич в среща от втория кръг на надпреварата.<br /><br />Двубоят е на втория по големина корт "Аранча Санчес" и е четвърти по програма след два мъжки и един женски мач. Началото на срещата няма да е преди 18.30 часа българско време.<br /><br />Раонич, който е 24-и в света, премина леко първото си изпитание. Канадецът се наложи с 6:3, 6:2 срещу...

Прогноза за времето - 8 май (вторник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-8-maj-vtornik-news_673387.html

Днес следобед ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места в Западна България и североизточните райони ще превали и прегърми. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният сеизмолог Мартин Славчев. По-интензивни и значителни по количество ще са валежите в Родопската област и Западна Стара планина. Ще духа до умерен вятър от северната четвърт. Минималните температури ще са м

Юлиан Попов: България може и много да спечели, и доста да загуби с новия бюджет на ЕС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6850557

Юлиан Попов: България може и много да спечели, и доста да загуби с новия бюджет на ЕСПринципът на “усвояване” на европейски пари е чудесен органичен разтвор за корупция на системата. Той може да се махне поне по два начина Европа няма стратегия за противопоставяне или за ангажиране със стратегията на Китай за “Един пояс, един път” - Добри или лоши новини има за България в новия бюджет на ЕС за 2021-2027 г., г-н Попов?

Внимание! Опасност от падащи камъни в района на Кресненското дефиле!

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d1%89%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d1%8a%d0%bd%d0%b8-%d0%b2-%d1%80/

Повишена опасност от падащи камъни има в района на Кресненското дефиле и по второкласен път – 19 Симитли – Гоце Делчев.

Необходимо е шофьорите да карат с особено внимание в тези райони, за да бъдат избегнати инциденти. Нормално натоварен е трафикът по главен път Е-79 и автомагистрала „Струма“ . Пътните настилки в областта са мокри и хлъзгави.

Прохода Предел е отворен за преминаването на всички видове моторни превозни средства. През изминалото денонощие няма регистрирани тежки пътни инциденти. Към момента никъде не се извършват ремонтни дейности.

Материалът Внимание! Опасност от падащи камъни в района на Кресненското дефиле! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Нинова и Каракачанов на среща в НС

https://frognews.bg/novini/ninova-karakachanov-sreshta.html

Лидерите на ВМРО Красимир Каракачанов и на БСП Корнелия Нинова ще се срещнат днес в Народното събрание.

Св. ап. и ев. Йоан Богослов. Преп. Арсений Велики

http://www.cross.bg/iioan-petur-bili-1574241.html

/КРОСС/  Веднъж Господ Иисус Христос минавал покрай Генисаретското езеро. Видял двама брата - Яаков и Йоан - да кърпят заедно с баща си Зеведей рибарските си мрежи. Призовал ги да тръгнат подир Него. Те оставили баща си, мрежите, кораба и тръгнали веднага подир Него. Оттогава те били непрекъснато със Спасителя. Заедно със Симон Петърте присъствали при възкресяването на Иаировата дъщеря, а също и при преображението Му на планината Тавор. Пак със Симон Петър двамата братя били най-близко до Богочовека в Гетсиманската градина, когато Той се молел с къврава пот преди страданията Си на Голгота. На Тайната вечеря Йоан седял до Господа, Когато Иисус Христос казал, че един от учениците Му ще го предаде, Йоан се облегнал на гърдите Му и Го запитал какво говори. Като висял в страшни мъки на Голготския кръст, Господ Иисус видял до Себе Си пречистата своя Майка и "ученика, когото обичал". На пресветата Си Майка казал: - Ето син ти! А на ученика си Йоан: - Ето майка ти! Йоан взел при себе си св. Богородица като същинска своя майка и се грижил синовно за нея до блаженото й Успение. В първия ден на седмицата, преди разсъмване, Мария Магдалина дошла на гроба Господен. Потърсила, но не намерила в него тялото на Спасителя. И побързала да съобщи това на Петър и Йоан. Двамата ученици отишли веднага на гроба. Пръв дошъл Йоан, надникнал в гроба и го видял празен. Симон Петър също влязъл в него и го видял празен. Йоан също влязъл

8 май в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=373803

Събития: 1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за антиреволюционна дейност френският химик Антоан Лавоазие, който в откривател на кислорода, е обвинен, осъден и гилотиниран за един ден в Париж.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_133949/

В магазина:
- Извинете, тези обувки издръжливи ли са?
- Да, досега никой не се е върнал да си купи втори чифт.

Тупурдията на 6 май не може да прикрие унищожаването на българската армия

http://pogled.info/bulgarski/tupurdiyata-na-6-mai-ne-mozhe-da-prikrie-unishtozhavaneto-na-balgarskata-armiya.94353

/Поглед.инфо/ Доста се изписа за парада вчера, на който бяха изкарани почти цялата българска армия и оръжие. Едни са очаровани и горди, други – ядосани и унизени, а на трети хич не им и дреме. Дигнахме тупурдия, за да скрием мизерията и нищетата на реалностите. Показахме за няколко часа една потьомкиновска шашма, зад която няма нищо. В резултат на подчинението на чужди сили след загубата на студената война българската армия днес е неизмеримо по-зле отколкото след най-страшното поражение в модерната българска история – след Ньойския договор.

На Девети май в София

http://pogled.info/bulgarski/na-deveti-mai-v-sofiya.94354

/Поглед.инфо/ На 9 май т.г. във връзка с Деня на Победата във Великата Отечествена война Извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България, Аташето по въпросите на отбрана на Руската Федерация в Република България, служителите на Посолството и на апарата на Военния аташе ще положат венци и цветя пред паметниците на съветските воини в София.

Марешки "цитира" Роджър Уотърс, Русия защитавала по-добре от НАТО

http://clubz.bg/67550-mareshki_citira_rodjyr_uotyrs_rusiq_zashtitavala_po_dobre_ot_nato

Резкият завой на лидера на "Воля" Веселин Марешки към антинатовска и проруска риторика продължи и днес в сутрешния блок на бТВ. Дни, след като Марешки обяви, че ще инициира референдум за членството на България в Алианса (което няма как да стане по закон - б.р.), днес той обяви, че българският национален интерес щял да бъде по-добре защитен от Русия, отколкото от НАТО. Аргументът - ситуацията в... Сирия.

"Ще попитате - ако не сме НАТО - с кой? Следете какво става в Сирия. Русия е на страната на законнно избраното правителство там и правителството си остава. Говоря само с факти. Значи Русия може би е по-голям фактор и повече може да защити българския национален интерес, отколкото НАТО".

Марешки не доразви мисълта си каква точно е връзката между националния интерес на България, ситуацията в Сирия, която е в гражданска война от години, и подкрепата на Москва за режима на Башар Асад. Но пък защити идеята си за референдум за НАТО, цитирайки... Роджър Уотърс, който дръпна политическа реч по време на концента си в София миналата седмица.

"Великият музикант, създател на "Пинк Флойд" (Марешки не спомена името му - б.р.) се обяви срещу НАТО и всички български зрители в залата бурно го аплодираха. Българите никой не ги е питал да влизането в НАТО и е време да ги питаме."

В речта на Уотърс не се споменава НАТО, но имаше остра критика към президента на САЩ Доналд Тръмп и част от лидерите на Европа - в частност на Великобритания и Германия, които се опитвали да вкарат западния свят във война с руснаците.

Алиансът се оказа "виновен" и за състоянието на армията ни, стана ясно още от изложението на лидера на "Воля".

„След 14-годишно членство в НАТО, според думите и на президента, и на военния министър, армията е в тотална разруха и в невъзможност да изпълнява своите функции. Ако това е наследството от нашето 14-годишно партньорство, не е ли време да преразгледаме това наше членство и да видим дали няма по-добри решения”, попита той.

Нито президентът  Румен Радев, нито военният министър Красимир Каракачанов са казвали, че армията е в "тотална разруха", още по-малко са обвързвали състоянието на армията с членството на страната в Алианса.

Лидерът на "Воля"  обяви още, че страната ни няма интерес от купуването на нови 8 самолета ва Военновъздушните сили, "които утре няма кого да пазят, защото България се стопява", а парите трябвало да отидат за "политики за младите българи". Марешки даже има идея как да се инвестират част от парите за изтребители:

„Със 100 милиона лева от тези 4-5 милиарда, които искат да дадат за 8 самолета, може да се направи държавна верига от бензиностанции, която да оставя във всяко едно семейство между 1000 и 5000 лв. годишно”, отбеляза лидерът на „Воля”.

Марешки заплаши още, че ако бъдат купени нови самолети за военната авиация, той и "Воля" щели да поискат оставката на Красимир Каракачанов и щели да оглавят протестни действия.

Лидерът на "Воля" същевременно постави оценка „4 и нещо” за кабинета „Борисов 3” за първата година от мандата му.

Неотразимата Мелания Тръмп отново в центъра на вниманието (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/neotrazimata-melaniia-trymp-otnovo-v-centyra-na-vnimanieto-snimki-2095444

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп представи в Розовата градина на Белия дом програмата, по която тя ще работи и която е посветена на децата, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.
 
Така тя последва примера на предишните първи дами Лора Буш и Мишел Обама, водещи кампании съответно ср

Транспортират Теодора Маджарова, която се бори с рака, от Бразилия до Истанбул

//dariknews.bg/novini/bylgariia/transportirat-teodora-madzharova-koiato-se-bori-s-raka-ot-braziliia-do-istanbul-2095447

32-годишната Теодора Маджарова, която страда от рак на гърдата и се намира в бразилска болница, ще бъде транспортирана до Истанбул на 8 май. Това потвърди за БНТ близък до

Прогноза за времето - 8 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=373802

Над Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно по северното крайбрежие, ще има краткотрайни превалявания и гръмотевична дейност. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури на въздуха: 20°-23°.

Италия тръгва по пътя на предсрочни избори

https://www.actualno.com/europe/italija-trygva-po-pytja-na-predsrochni-izbori-news_673413.html

Италианският президент Серджо Матарела обяви, че ще предложи политически неутрално правителство, което да ръководи страната до декември, предаде БГНЕС. Това стана след като и в последния ден за консултации на политическите сили не бе постигнато съгласие за сформиране на коалиция, а преговорите течаха от 4 март насам.  Държавният глава на Италия иска да сформира служебно правителство, за да бъде гласуван държавния бюджет на страната за догодина и да не се стига до катаклизъм в края на г

На 8 май рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6850568

На 8 май рожден ден имат Анета Сотирова, актриса Велизар Николов, поет и писател Проф. Велислав Заимов, композитор и педагог Жоржета Чакърова, актриса Мая Христова, генерален консул на България в Ню Йорк, бивш посланик в Азербайджан и шеф на БЕХ Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС, депутат в 44-ото

Срещите на Тръмп с Макрон и Меркел бележат края на американската хегемония в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285934_%D0%A1%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D1%81+%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BD+%D0%B8+%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%

 Наскоро за пореден път се уверихме, че НАТО фактически не съществува – САЩ не успяха да привлекат за сирийската авантюра от 14 април т.г. нито една европейска натовска страна освен двете бивши близкоизточни империалистически хиени Франция и Британия.

 

Единството на НАТО досега се гарантираше от един-единствен реален фактор – безвъпросното военно  превъзходство на САЩ в региона. Освен него нищо не свързва Европа военнополитически. „Руската заплаха“ след края на СССР е имагинерен геополитически фактор за трансатлантическо единство – фантомна невралгия в постимперска Англия, в бившите западни руски губернии, някогашна арена на съперничество с Швеция, Германия и Австрия, и в Румъния.

Разбира се, и в условията на американската хегемония западноевропейските страни също преследваха, колкото можеха, егоистични интереси – сега четем в „Интерсепт“ интересни, небезизвестни и досега разкрития как западната агресия срещу Либия се дължала на милионите, които Кадафи наливал в предизборната кампания на Саркози.

 

Но с изтъняването на американската военна мощ, станало очевидно в Сирия, линее и атлантизмът. Заклинанията от двете страни на океана за важността на американския leadership звучат маразматично като някогашните официозни заклинания в соцлагера срещу антисъветизма. На практика западна Европа, особено Германия и Франция, открито оспорват колониалния си статут: „няма да преговаряме с опрян в главата ни пистолет!“ – каза Макрон във Вашингтон.

 

Двустранните срещи на Тръмп с Макрон и Меркел бяха отразени по различен начин. Говори се, че първата била по-сърдечна, макар престорено, втората – студена. В Германия (както и в Америка) наистина открито мразят Тръмп, във Франция – по-прикрито. Но и двете срещи имаха идентичен резултат – именно липса на резултат.

 

На първо място е търговията. И Меркел, и Макрон не се поддадоха на американския натиск за търговски отстъпки. В Германия се смята, че исканите отстъпки ще й струват до милион работни места. Тръмповият протекционизъм по начало беше недомислен, макар безспорно идеята за защита на националната индустрия и американския работник да има рационален момент.

 

Зависим от въглеводородния сектор в американската енергетика, скован от десни вуду-икономически догми, Доналдът нямаше как да противопостави нещо смислено на проваления ТТИП. Той каза, че ЕС правел „почти невъзможно за Америка да прави бизнес“.

 

Това е глупост. Всъщност общият годишен оборот ЕС и САЩ е пет и половина трилиона долара, а търговският дефицит на САЩ е относителен – оборотът на филиалите на американски компании в Европа е значително по-голям от този на европейските в Америка – 720 млрд срещу 584 млрд долара за 2016 г. Европейските фирми инвестират в нови технологии много повече в САЩ, отколкото у дома – 41 млрд срещу 31,3 млрд долара в 2015 г. Цели 60% от американския внос от ЕС е произведен от американски компании в Европа, докато същият дял на САЩ в търговията с азиатско-тихоокеанския регион е 40%. САЩ изнасят повече немски коли, направени в Америка, отколното внасят произведени в Германия. Американските траснационални корпорации в Европа се радват на специален данъчен режим, включително могат да изнасят печалби под формата на доход от интелектуална собственост – 23% от износа на Ирландия от 201 до 2015 г. се формира от такива трансфери.

 

САЩ са голям нетен бенефициент във всички тези отношения с ЕС. Това всъщност е цената за Европа на американската военнополитическа хегемония.

 

Западна Европа, от друга страна, ще е много по-слабо засегната от евентуални американски вносни мита за стомана – за разлика от Бразилия, Русия и Южна Корея, и за алуминий – за разлика от Русия, Китай и ОАЕ. Но ако започне търговска война, Брюксел планира обиден отговор с мита за иконични американски стоки като дънки „Ливайc“, мотоциклети „Харви Дейвидсън“, бърбън, портокалов сок и клюква. Европа не се страхува да заплашва САЩ с икономически „санкции“.

 

На второ място, Европа има достатъчно тежки икономически проблеми не е ентусиазирана да финансира американския военнопромишлен комплекс.

 

Искането на Тръмп за участие с 2% от БВП в бюджета на НАТО, а за Германия това е въпрос за около 25 млрд долара годишно повече, е неприемливо за Бундестага и противоречи на коалиционното споразумение на Меркел. Европа има и сериозни планове за изграждане европейски въоръжени сили без САЩ, които видимо са насочени срещу Путин, а реално срещу САЩ и НАТО. Разбира се, общоевропейските въоръжени сили сами по себе си според мене са утопичен проект.

 

На трето място, Европа решително не подкрепя курса на Тръмп и Нетаняху на война с Иран. Меркел и Макрон продължават да държат на ядрената сделка с Техеран. ЕС винаги е заемал умерено пропалестинска позиция и в израело-палестинския конфликт. Вашингтон го обвинява, че е прекалено мек с мюсюлманите.

 

За съжаление вярно е също, че изострянето на вътрешните противоречия на Запада засега водят само до ескалация на антируската истерия. Просто тя се оказва единственото общо място, макар почти напълно имагинерно, на западните сили днес. И добива за тях все повече „структурен“, нецикличен характер. И така бетонира ролята на Русия като световен авангард срещу западния диктат, вече и независимо от личността на Путин.  

 

По отношение на България изострените противоречия между САЩ и ЕС, в момента, в който се осъзнаят масово, означават края на вярата в мистичните цивилизационни „евроатлантически ценности“. Такива „цивилизационни“ ценности, както много пъти сме се убеждавали, няма – те са евфемизъм за американската хегемония над Стария континент след 1945 и 1991 г. А също и за специалното отношение на САЩ и Англия, по принцип насочено срещу Германия и евентуалния й съюз с Русия, и значи не „европейско“, а също и не американско по природа, а само английско империалистическо и то от XIX век.

 

Но щом няма „евроатлантически“ ценности, които да следваме, да вярваме ли, че има някакви други наши дълбоки цивилизационни ценности, за каквито обичат да говорят в Русия, и към които трябва да се върнем? И такива също не са ми известни. За мене човешката цивилизация е една и в нея всички народи участват. Има различни култури и различни природни ландшафти, които обуславят, наред с други фактори, големите различия на народите, включително в степента им на цивилизованост.

Руски хеликоптер падна в Сирия, загинаха и двамата пилоти

https://petel.bg/Ruski-helikopter-padna-v-Siriya--zaginaha-i-dvamata-piloti-__263494

Снимка Thinkstock Руски хеликоптер Ка-52 е катастрофирал в Сирия, като и двамата пилоти са загинали, съобщи министерството на отбраната на Рус...

Николай Ненчев: Делото срещу мен ще бъде пълен фарс

https://petel.bg/Nikolay-Nenchev--Deloto-sreshhu-men-shhe-bade-palen-fars__263496

Делото срещу мен ще бъде пълен фарс, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият министър на отбраната Николай Ненчев. Той е съден ...

Колега на Боян Петров: Може да си е направил временен заслон и да изчаква отминаването на бурята

https://petel.bg/Kolega-na-Boyan-Petrov--Mozhe-da-si-e-napravil-vremenen-zaslon-i-da-izchakva-otminavaneto-na-buryata__263495

СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН ПЕТРОВ „Боян Петров е предпазлив, той е един от най-опитните алпини...

Кристиан Костов призна за ужасяващи психически проблеми!

https://petel.bg/Kristian-Kostov-prizna-za-uzhasyavashhi-psihicheski-problemi--__263497

Кристиан Костов, който донесе на България рекордното второ място на Евровизия миналата година, призна, че се бори с паник атаки. „Имам няк...

Учени възпроизведоха най-старата оцеляла бира в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285933_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BB%D1%8F%

 Aавстралийски учени и пивовари възпроизведоха бира, лежала два века на дъното на океана в кораб, потънал заради буря през 1797 г., съобщи в. "Дейли мейл".

Вкусът на древния ейл има "нотки на касис и подправки". Учените го възпроизведоха, като използваха дрожди, намерени в бутилките на 220 години.

Бутилките са извадени през 90-те години на миналия век от кораба "Сидни коув". Той е превозвал чай, ориз, тютюн и 40 000 л алкохол от Калкута за Порт Джаксън, Сидни. Досега бутилките са съхранявани в музея "Кралица Виктория" в тасманийския град Лонстън.

Консерваторът в музея Дейвид Търогуд, който е химик, започва да извлича дрождите преди три години. Благодарение на студената среда, в която е била бирата 200 години, те са запазени идеално.

Дрождите са хибридни. Състоят се от три щама - един, използван в миналото - Brettanomyces, друг, използван и сега - Saccharomyces, и винени дрожди. В анализа на съдържанието на бутилката са се включили учени от няколко държави.

За да превърне пробата дрожди в бира, екипът е използвал английска рецепта за тъмен ейл от 18-и век. Първата партида е "с лек и свеж аромат и вкус, който не е опитван от 220 години", казаха от музея "Кралица Виктория" и добавиха, че бирата става за пиене.

Търговски количества от бирата се произвеждат от пивоварната "Джеймс Скуайърс Шовел" в Сидни. Специалистите й са пробвали няколко рецепти с дрождите, които са "много темпераментни", и са се спрели на портър ейл. Резултатът според дегустаторите е "богата и мека бира, с нюанси на касис и подправки".

Бирата "The Wreck-Preservation Ale" ще излезе в продажба в края на месеца, съобщава БТА.

Skoda Octavia стана по-икономична и динамична

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285932_Skoda+Octavia+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%B8+%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0

Hовата Skoda Octavia стана не само по-красива и по-модерна по отношение на оборудването, но и получи нов двигател. Моделът запазва уникалния си баланс между цена и практичност. Всестранните способности на Skoda Octavia я превърнаха в безспорен лидер на пазара у нас в своя клас през последните няколко години.

Чешкият бестселър справедливо е обичан заради разумния баланс между цена и практичност. В името на този баланс много хора бяха готови да простят на Skoda Octavia скучния дизайн и липсата на динамика с някои мотори. В новата Octavia тези недостатъци са изкоренени. Цената на новата Skoda Octavia започва от 29 520 лева, което я прави най-изгодната кола в този клас.

За свежия външен вид на Octavia допринася и новия ярък син цвят, който придава на колата спортен характер.

Благодарение на отличното съотношение цена-предлагане, за много хора у нас Skoda Octavia се превърна в най-добрата семейна и служебна кола, не само заради комфорта на шофиране или заради практичната функционалност, но и заради високата надеждност и относително ниските разходи за поддръжка.

В новата Octavia дизайнерите на Skoda направиха фаровете почти като предишния Mercedes-Benz E-Class. Но благодарение на ромбоидните предни фарове, външният вид на Skoda Octavia стана по-запомнящ се и оригинален. Тези осветителни тела се вписва идеално в концепцията за кристален дизайн и бохемското стъкло. Фаровете вече са светодиоди и със светлини за завой. За свежия външен вид на Octavia допринася и новия ярък син цвят, който придава на колата спортен характер.

В най-високото ниво на оборудване навигационната система е с пълноразмерен 9,2-инчов дисплей.

Интериорът на Skoda Octavia вече не е толкова скромен и семпъл както преди, за което основна заслуга имат приятната на допир кожена тапицерия и красивите графики на централния дисплей. Сега Octavia е оборудвана и с камера за задно виждане, която дава ясна картина на траекторията с динамични линии, движещи се успоредно с волана. С такива асистенти, паркирането е много удобно, дори и в тесните паркинги на големи офиси.

Новият 9,2-инчов сензорен екран има ясно меню и дори когато шофирате, без подготовка бързо и лесно ще намерите необходимата опция, без да отвличате вниманието от пътя. Мултифункционалният волан е с бутони за дистанционно управление на аудиосистемата и данните, които се показват на арматурното табло между скоростомера и оборотомера. Аудиосистемата Canton доставя чист звук, така че можете да чуете познатите мелодии с нови инструменти. В салона не проникват външни шумове, благодарение на добрата шумоизолация.

На втория ред седалки има място за трима пътници, както и голямо разстояние за техните крака.

В интериора на Octavia е просторно и уютно, като има достатъчно място за петима човека с ръст 1,80 метра. Огромният багажник ще зарадва всички, които обичат да пътуват с много вещи или често им се налага да превозват оборудване или техника. След като отворите капака на багажника ще се изненадате, защото ще е трудно да си представите колко багаж точно ще се побере тук. Дори с протегната ръка няма да достигнете до вътрешната стена на багажното отделение. Обемът на пространството е 590 литра, но ако сгънете облегалките на задните седалки, ще увеличите багажното отделение до 1580 литра. Освен това има всевъзможни приспособления за фиксиране на товарите и интелигентни сгъваеми куки. И покритието на багажника от едната страна е с влакна, а от друга – гумирано за транспортиране на неща, които могат да замърсяват.

Обемът на багажника е 590 литра, а със сгънати задни облегалки, се увеличава до 1580 литра.

Сега Skoda Octavia се предлага на българския пазар оборудвана с новия 1,5-литров 4-цилиндров бензинов турбомотор със система за изключване на цилиндрите ACT. Технологията намалява консумацията на гориво до 6,1 л/100 км в града и 4,2 л/100 км в извънградски цикъл. Този двигател от ново поколение развива максимална мощност от 150 к.с. и ще ви зарадва с бодрия характер и приличната тяга в средния диапазон от обороти, тъй като максималният въртящ момент от 250 Нм е наличен още при 1500 об/мин и остава на разположение до 3500 об/мин. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 8,3 секунди.

Благодарение на 7-степенната автоматична трансмисия с двоен съединител DSG не се налага да сменяте скоростите ръчно, тъй като трансмисията превключва много адекватно, а при необходимост от пъргаво ускорение сваля до четири предавки. Шумоизолацията в Octavia е много добра и звукът на мотора се появява в салона едва след 4000 об/мин, но за да се случи това, е необходимо да се ускори яростно.

Управлението е приятно, както за ежедневно придвижване в града, така и за продължително пътуване.

Управлението на Octavia е точно и предсказуемо. Воланът прави два и половина оборота от край до край. Дори когато за пръв път седнете зад волана на тази кола, ще се чувствате комфортно. С нея е приятно и ежедневно да пътувате из града, и да се отправите на продължително пътуване. В крайна сметка окачването Octavia е точно това, от което се нуждаем за нашите лоши пътища. То осигурява добър контрол и стабилност, като същевременно поглъща неравностите и не се страхува от дупки с остри ръбове, каквито традиционно през пролетта има много по нашите пътища.

Окачването осигурява добър контрол и стабилност, като същевременно поглъща неравностите и дупките.

С новия двигател 1.5 TSI Skoda Octavia е по-икономична и динамична. В комбинация със автоматичната 7-степенна трансмисия DSG този автомобил струва 40 300 лева в ниво на оборудване Vision. За тези пари е почти невъзможно да се купи кола от същия клас с толкова много удобства. Затова онези, които смятат Skoda Octavia за скучна, е време да преосмислят мнението си. Добрата динамика превръща Octavia в машина за шофиране. В същото време традиционната чешка практичност се запазва. Така че Octavia е кола не само за ежедневието, но и за удоволствие зад волана.

Новият 1,5-литров 4-цилиндров бензинов турбомотор е със система за изключване на цилиндрите ACT.

Skoda Octavia 1.5 TSI DSG Vision

1,5-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател

7-степенна автоматична скоростна кутия DSG

150 к.с. макс. мощност при 5000-6000 об/мин

250 Нм въртящ момент при 1500-3500 об/мин

8,3 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

220 км/ч максимална скорост

4,9 л/100 км среден разход на бензин

114 г/км емисии на СО2

40 300 лева цена на модела

Бернини и римският барок завладяват София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285931_%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B8+%D1%80%D0%B8%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BA+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%A1%D0%BE%D1%84

 Изложбата „Бернини и римският барок: модерният начин на изразяване. Творби от двореца „Киджи“ в Арича“ ще бъде представена от 15 май до 15 юли в Националната галерия на пл. „Княз Александър І“ с помощта на Италианския културен институт в София. В Двореца ще бъдат подредени 58 произведения на изкуството, свързани с видни автори на римския барок – от Джан Лоренцо Бернини до Кавалер д'Арпино и Матиа Прети.

Експозицията, която се организира под патронажа на Столичната община, ще ни пренесе във Вечния град през XVII век, за да опознаем завладяващия начин на изразяване, характерен за тогавашните художници.

За първи път в България ще бъде представена толкова разнообразна колекция от жанрове и теми, предпочитани от меценатите на изкуството по онова време: от портрети и автопортрети,

пейзажи и алегории с изискан класически привкус

до триумфалния барок, с неговите религиозни изображения между съзерцателния интимизъм и силата на Христовата драма.

Ще се срещнем с гения на Джан Лоренцо Бернини, смятан за най-великия представител на изкуството за своето време. Изключително талантлив художник, скулптор, сценограф, драматург и архитект, той е изследвал много нови области в търсене на своя собствен начин на изразяване, който по-късно се превръща в универсален език на барока. Изложбата ще представи една по-малко известна на широката публика страна на Бернини, акцентирайки върху образа му на художник и проектант. До неговите творби ще застанат шедьоври на много от художниците, събрали се в Рим именно благодарение на творческия магнетизъм на Бернини, поощрител на различни енергии и гениални идеи. Благодарение на колекцията, съхранявана в двореца „Киджи“ в Арича пред вратите на Рим, ще можем да се възхитим на произведения на Момпер, Бачичо, Кавалер д'Арпино, Джачинто Джиминяни, Боргоньоне и много други. Този дворец и до днес е един от редките примери за исторически резиденции, чиято архитектура и обзавеждане са останали непроменени.

Посветена на българското европредседателство, изложбата изтъква значението на комуникационните способности на изкуството, които се превръщат в негов център в епохата на барока. Това прави истинска революция в естетиката и разпространението на изкуството тогава. „В този смисъл Джан Лоренцо Бернини е най-видният представител на изкуството на комуникацията. Той не е схващал изкуството в отделните му прояви, както е било през Ренесанса, а като една цялостна, завършена форма на художествено въздействие. В разнообразните си изяви - художник, скулптор, архитект, комедиограф,

сценограф и дори предвестник на дизайна

е съумял да съчетае тези многобройни естетически аспекти в едно свързано комуникативно послание. От този му похват са се учили първоначално в Рим, а после в чужбина“, обяснява Луиджина Пети, директор на Италианския културен институт у нас. Цел на барока е умението да влезе в диалог с всички главни действащи лица в обществото, за да се постигне споделен избор не само на морални или духовни ценности, но и на такива от обективно и материално естество, добавя тя.

Поредица от събития и срещи с експерти ще послужи за паралел между обществото през XVII век и обществото днес, разкривайки един изключително модерен и проницателен език на общуване.

На вернисажа, който ще се състои на 15 май от 18 ч., ще присъстват посланикът на Италия у нас Стефано Балди и шефът на ИКИ Луиджина Педди, които официално ще открият изложбата заедно с домакина на събитието - директора на Националната галерия Слава Иванова, и куратора проф. Франческо Петручи.

NBC: Маккейн не иска Тръмп да присъства на неговото погребение

http://pogled.info/svetoven/amerika/NBC-makkein-ne-iska-tramp-da-prisastva-na-negovoto-pogrebenie.94347

/Поглед.инфо/ Близките на 81-годишния сенатор Джон Маккейн съобщиха на Белия дом, че умиращият от рак на мозъка политик не желае президентът на САЩ Доналд Тръмп да присъства на бъдещото му погребение, пише NBC. Той е изразил желание вместо американския лидер на възпоминателната служба да присъства вицепрезидентът Майк Пенс, пише в статията.

Американски експерт: Вашингтон предложи на Китай да си поделят света, но Китай отказа

http://pogled.info/svetoven/amerikanski-ekspert-vashington-predlozhi-na-kitai-da-si-podelyat-sveta-no-kitai-otkaza.94348

/Поглед.инфо/ Медиите в САЩ са обсебени от „руската заплаха“, но истинската заплаха не идва от Москва, от Пекин, отбелязва Fox News. Според експерта Майкъл Пилслбъри, Америка нееднократно е предлагала на Китай заедно да управляват света, но Китай не иска да се задоволи с ролята на „младши партньор“.

Идеалният преврат: Как САЩ поеха Армения под свой контрол

http://pogled.info/svetoven/idealniyat-prevrat-kak-sasht-poeha-armeniya-pod-svoi-kontrol.94349

/Поглед.инфо/ Завземането от  Запада на властите на Армения с право може да се напише в учебниците като чист и непомрачен пример. Още в близките дни там ще избират между крайния опозиционен и много прозападен майданист Пашинян и не по-малко прозападния, по не толкова опозиционен Саркисян.

Украинските нацисти против Великата Победа

http://pogled.info/svetoven/ukrainskite-natsisti-protiv-velikata-pobeda.94350

/Поглед.инфо/ Два възгледа към военното минало на народа, които ще определят неговото бъдеще

Магданозени кюфтета с млечен сос

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6850426

Магданозени кюфтета с млечен сос Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Западни медии прогнозират нова война в Близкия изток

http://clubz.bg/67549-zapadni_medii_prognozirat_nova_vojna_v_blizkiq_iztok

Усилията на европейските дипломати за спасяване на споразумението с Иран се провалиха, отбелязва в. "Вашингтон пост". Франция и Германия вече предупредиха, че отмяната на договора може да доведе до война в Близкия изток. Британският външен министър Борис Джонсън, който беше на посещение в САЩ, заяви, че доколкото му е известно, администрацията на американския президент Доналд Тръмп няма ясен план за действие.

Макар че президентът на САЩ може да наложи отново всички американски санкции и дори да обяви нови, очаква се той да не се откаже изцяло от споразумението, отбелязва в. "Вашингтон пост". Вместо това той ще въведе отново част от широка гама от санкции, които бяха отменени при прилагането на споразумението - те изискват други страни да намалят вноса на ирански петрол или САЩ може да наложат санкции срещу техни банки, смята изданието.

Повторното въвеждане на други санкции ще бъде решено през юли. Малко вероятно е Тръмп да обяви подробности за сложните правила за банките, компаниите и хората, засегнати от санкциите на САЩ, но се очаква страните да започнат незабавно да намаляват закупуването на петрол от Иран, подчертава Ричард Нефю, бивш служител на американския Държавен департамент, цитиран от в. "Вашингтон пост". Иранската икономика беше в кризисна ситуация през по-голямата част от тази година и националната валута се обезцени с повече от една трета, напомня той.

В. "Ню Йорк таймс" цитира европейски дипломати, които очакват президентът на Тръмп да обяви днес, че САЩ напускат Съвместния всеобхватен план за действие за иранската ядрена програма. Дипломатите не са успели да го убедят, че отказът от споразумението може да доведе до нова конфронтация между Техеран и Запада. Шансът САЩ да останат страна по споразумението е много малък, посочва високопоставен европейски дипломат.

Ако дипломатите са прави, това ще бъде най-важното досега решение на Тръмп, засягащо националната сигурност на САЩ - макар че то може да бъде надминато през идните седмици при преките преговори със севернокорейския лидер Ким Чен-ун за предаването на ядрения арсенал на Пхенян, отбелязва изданието. Споразумението, с което се налага на Иран забрана да произвежда ядрено гориво дори за мирни цели, беше едно от ключовите постижения на предишния президент Барак Обама. През цялата си кандидатпрезидентска кампания през 2016 г. Тръмп повтаряше, че то е катастрофално и необмислено, макар че в продължение на повече от година позволяваше на съветниците си по националната сигурност да го убедят, че споразумението е по-добро от алтернативите. Тези съветници обаче бяха уволнени през последните месеци и заменени с противници на ядрената сделка, припомня вестникът. Тръмп е недоволен от сроковете от 10 и 15 години, след изтичането на които Иран ще може да осъществява ядрени изследвания и да произвежда ядрено гориво за мирни цели. Според президента на САЩ то само отлага деня, в който Техеран ще се сдобие с ядрени оръжия и освен това не ограничава ракетните му програми, нито влиянието му в Близкия изток.

Вместо да отлага проблемите с още едно десетилетие, Тръмп залага, че ще може да накара Иран да се съгласи на нови преговори, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Засега не е ясно дали е възможно президентът на САЩ да смекчи решението си, позволявайки на тримата си големи съюзници - Великобритания, Германия и Франция, да поддържат икономически отношения с Техеран, без да налага санкции на техни компании. Както и да формулира Тръмп решението си, твърдят дипломатите, бизнесът вече се адаптира към нова реалност, в която търговията с Иран е мъртва.

Докато Вашингтон се готви да обяви решението си за иранското споразумение, Израел се готви все по-открито за конфликт с Иран в Сирия, пише френският в. "Либерасион". "По-добре сега, отколкото по-късно", цитира изданието думите на израелския премиер Бенямин Нетаняху

Един по-странен крипто крал

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285930_%D0%95%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BF%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BB

 В поредицата "Обяд с FT" репортер на вестника се среща с Виталик Бутерин, изобретателя на етера – най-успешната криптовалута след биткойна. Става дума за портрет на добър програмист, който е създал нещо, което расте бурно пред погледа му.

Животът му е далече от клишето за технологичните мултимилионери. Той няма постоянен адрес („аз си позволих просто да се шляя"), пътува често до Сингапур, Тайланд, Китай, САЩ, среща се с руския президент Владимир Путин и обяснява принципите на етера и блокчейна.

Репортерът на Financial Times се среща с него в къща в Калифорния, където той и още 5 други разработчици на етер пишат алгоритми в неоновозелено по стъклата на прозорците. Тук той работи над бъдещето на парите - мрежата. Той практически притежава само своя смартфон и една торба с дрехи. И назовава възрастта си, както го правят само математиците: „23,96". И въпреки постиженията си не е доволен от тях... 

„Миналата година се стигна до момента, в който [славата] стана по-досадна от добрината". Той си припомня за човек, който е обикалял около самолет и е прекосил цяло летище, за да се опита да разговаря с него.

Дали това е нещо, което Бутерин е искал - тази лидерска позиция? „Не“. Е, как тогава се случи всичко това?

„Мммм.  Етерът просто се вдигна... Просто така се случи, че етерът еволюира, без други фигури да се замесят", казва Бутерин. 

 

Той изглежда смирен... „Това е късметът на зара, където всеки, който спечели хвърлянето, изглежда се чувства така, сякаш заслужава да бъде по-умен", заявява програмистът.

Той се представя като бик по отношение на биткойна: „Бях лоялен и бях добродетелен, задържах позицията и затова заслужавам да притежавам нещичко...“.

Посещението на репортера завършва пасващо на целия текст – изненадващо и сухо. Бутерин се изнервя. И иска да се върне на своя компютър... да бъде онлайн. 

Целия материал вижте тук!

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Деляна Петкова

Руски хеликоптер падна в Сирия, загинаха и двамата пилоти

https://www.actualno.com/asia/ruski-helikopter-padna-v-sirija-zaginaha-i-dvamata-piloti-news_673412.html

Руски хеликоптер Ка-52 е катастрофирал в Сирия, като и двамата пилоти са загинали, съобщи министерството на отбраната на Русия, цитирано от БГНЕС. Летателната машина е претърпяла катастрофа при изпълнение на планов полет над източните райони на Сирийската арабска република. Потвърдено е, че двамата летци са загинали, се казва в съобщението. Спасителна група е открила телата и ги е отнела до военно летище. По предварителни данни, причина за инцидента може да е станала техническа неизправност.

Путин се закле да служи още 6 години като президент на Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285929_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8+%D0%BE%D1%89%D0%B5+6+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%BF%

 Владимир Путин се закле да изпълнява още шест години длъжността на руски президент, след като получи необходимата му подкрепа. Но той е изправен пред скъпоструваща конфронтация със Запада, крехка икономика и несигурност за това, което ще се случи след изтичането на мандата му, предава Ройтерс.

В украсената с орнаменти зала, с ръка върху конституцията на страната, Путин се закле да служи на руския народ, да защитава правата и свободите на гражданите и да защитава руския суверенитет.

Встъпването в длъжност на Путин за четвърти мандат като президент на Русия се случва два месеца след като над 70% от гласоподавателите го подкрепиха на изборите, в които той нямаше сериозни опоненти.

Най-опасният му противник Алексей Навални получи забрана да се кандидатира, а в събота той и стотци негови поддръжници бяха задържани от полицията, докато протестираха срещу новия мандат на Путин под лозунга “Путин не е нашият цар”.

В реч след днешната церемония Путин заяви, че в рамките на следващите шест години Русия ще се превърне в силен играч на световната сцена, подкрепен от мощна военна сила, като същевременно ще се стреми усилено да подобри живота на своите граждани.

“Поемайки поста, изпитвам огромно чувство на отговорност”, заяви Путин пред аудиторията от руски представители на властта и чуждестранни високопоставени лица, сред които и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер. “Целта на моя живот и на моята работа ще бъде да служа на хората и отечеството”.

В рамките на краткото пътуване от кабинета си до мястото на церемонията Путин пътува в нова, създадена в Русия, лимузина. Отсега нататък тя ще замести вносните автомобили, които той ползва, обяви държавната телевизия.

Сега вниманието отново ще бъде насочено към това кого ще избере Путин за министър-председател. Ако той помоли стоящия сега на поста, лоялния му помощник Дмитрий Медведев, да остане, това ще бъде сигнал за приемственост.

Ако избере някой нов, това би могло да предложи нов подход в политиката и ще предизвика спекулации, че Путин мисли за наследник. След като мандатът му приключи през 2024 г., конституцията няма да му позволи той да се кандидатира отново.

По статията работи: Елена Кирилова

Туит на Доналд Тръмп спря устрема на американските фондови пазари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285928_%D0%A2%D1%83%D0%B8%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D1%81%D0%BF%D1%80%D1%8F+%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%

 

Водещите индекси на фондовата борса отвъд Океана ограничиха първоначалните ръстове след туит на президента Доналд Тръмп, съобщава CNBC. Той използва социалната мрежа, за да анонсира, че ще съобщи своето решение за ядреното споразумение с Иран на 8 май.
 
 

Така Dow Jones финишира с ръст от 0,39%, или 94 пункта, до 24 357,32 пункта. По-рано през сесията индексът напредваше с над 200 пункта, подкрепен от поскъпването на акциите на компаниите в енергийния сектор.

S&P 500 се повиши с 0,35% до 2 672,63 пункта. Nasdaq добави 0,77% към стойността си и затвори сесията при 7 265,21 пункта, след като технологичният сектор се оказа сред най-печелившите. Акциите на Apple поскъпнаха с 0,7% до 185,16 долара за брой. Търговията с книжата се активизира още в края на миналата седмица, когато стана ясно, че империята на Уорън Бъфет е закупила 75 млн. акции от компанията през първото тримесечие на годината.

На петролните пазари влияние оказват очакванията, че САЩ ще се откажат от споразумението с Иран. Лекият суров петрол поскъпна с 1,5% до 70,73 долара за барел, пише Ройтерс. Такива ценови равнища не са достигани от ноември 2014 година.

Европейският Brent затвори търговията с цена от 76,17 долара за барел, което представлява повишение от 1,7 на сто.

Анализаторите посочват, че петролните пазари са достигнали до ключов момент - потреблението расте, а доставките изглеждат по-трудни. Пред CNBC Питър Кардило, пазарен анализатор в Spartan Capital Securities, прогнозира, че суровината ще се движи в ценовия диапазон около 72-75 долара за барел.

Цената на златото се понижи с минималните 0,1% до 1 314,10 долара за тройунция под натиска на високата стойност на щатския долар.

Доларовият индекс се повиши с 0,2% до 92,714 пункта. Американският долар поскъпва спрямо основните валути на пазара на фона на очакванията за по-агресивна политика на Фед за лихвите през тази година.

По статията работи: Деляна Петкова

Продължават демонстрациите за запазване на изпадналата в тежко финансово състояние Ловешка болница

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d1%8a%d0%bb%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%bd%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b7/

Демонстрациите за запазване на изпадналата в тежко финансово състояние Ловешка болница ще продължат и днес. Вчера няколкостотин души блокираха главния път София – Варна при пътния възел Абланица. Очаква се днес Министерството на здравеопазването да поднови преговорите си за вдигане на запора с ръководството на частната „Кардиолайф“ в Ловеч, която е един от големите кредитори […]

13% от населението на света нямат достъп до електричество

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285927_13%25+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF+%D0%B4%D0%B

 Един милиард души, или 13% от населението на света (предимно в Африка и Централна Азия), нямат достъп до електричество, а три милиарда души (40% от световното население) продължават да готвят със замърсяващи горивни материали като въглища или дърва. Само 17,5% от потребяваната енергия в света идва от възобновяеми енергийни източници.

Това са някои от изводите в изследване на Международната агенция по енергетика (МАЕ), Международната агенция за възобновяеми енергийни източници (IRENA), Статистическата комисия на ООН (UNSD), Световната банка и Световната здравна организация (СЗО), цитирано от испанския вестник El Pais.

Подобряването на достъпа до електричество и генерирането му чрез чисти енергийни източници е една от Целите за устойчиво развитие до 2030 г. „Светът не е на прав път в постигането на целите в областта на енергетиката“, заключават авторите на изследването.

Петте организации обаче установяват напредък в някои области като достъп до електричество в най-слабо развитите райони в света и повишаването на енергийната ефективност.

Делът на потребяваната енергия от възобновяеми енергийни източници се запазва на равнището си от 2015 г. от 17,5%. Само 9,6% от енергията обаче идва от „модерни източници“ - геотермални, водноелектрически, соларни и вятърни паркове. Останалите 7,9% идват от горенето на дървен материал и въглища с растителен произход, които са много замърсяващи, въпреки че са възобновяеми.

Според прогнозите на организациите делът на енергията от възобновяеми източници ще достигне 21% през 2030 г., като модерните източници ще оформят дял от 15%.

Липсата на достъп до електричество е проблем предимно в селските райони.

„Почти 87% от населението на света без електричество живее в селски райони“, отбелязват авторите на доклада. Те все пак установяват ускоряване на достъпа до електричество от 2010 г. насам. През 1990 г., например, 30% от населението на света не е имало достъп до електричество. Ако настоящият темп се запази, 674 млн. души ще продължават да живеят без електричество през 2030 г.

Всяка година четири милиона души в света умират заради „замърсяване на въздуха в дома при горенето на биомаса за готвене или отопление“, посочват авторите на доклада.

„Жените и децата са най-застрашени от замърсяване“, допълват те. И тук проблемът е най-изострен в Субсахарска Африка и Централна Азия. Според изследването, ако тенденцията не се промени, през 2030 г. 2,3 млрд. души ще продължават да използват традиционните замърсяващи методи за готвене.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Деляна Петкова

Щайнмайер: Администрацията на САЩ не ни смята за част от една световна общност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285926_%D0%A9%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%B5%D1%80%3A+%D0%90%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B8+%D

 Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер изрази безпокойство от "съществените промени" в трансатлантическите отношения заради напрежението между Европа и президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде AFP.

В интервю за германската обществена телевизия ARD Щайнмайер, бивш министър на външните работи от социалдемократическата партия, каза, че повод за тревогата му са не "някакви си дразнещи послания в Twitter", а еволюцията в отношенията между Съединените щати и Европейския съюз.

"Новата американска администрация вече не ни смята за част от една световна общност, в която действаме заедно, а гледа по същество на света като арена, на която всеки трябва да намери своя собствен път", отбеляза той.

В тази обстановка германският президент каза, че страната му - най-голямата икономика в Европа, но отдавна защитавана от САЩ по линия на НАТО - трябва да "порасне" и да "поеме (своите) международни отговорности".

Щайнмайер оцени положително неотдавнашните посещения в САЩ на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Важно е, че Германия и Франция показаха своята привързаност към свободната търговия и запазването на международното споразумение за иранската ядрена програма, аргументира се той, цитиран от ТАСС.

Германският президент припомни, че когато е подписвал сделката с Иран през 2015 г., тогавашният държавен секретар на САЩ Джон Кери е допуснал, че може би е била избегната война, предаде Франс прес.

"Това е важен етап, тъй като не бива да забравяме какво би могло да се случи, ако това споразумение се провали и Близкият изток започне да се превъоръжава", подчерта Щайнмайер. Той предупреди, че регионът не може да "понесе още един конфликт".

Тръмп даде срок до 12 май за запълване на пропуските в иранското ядрено споразумение, като се закани, че в противен случай ще изтегли Съединените щати от договора.

Щайнмайер предупреди за заплахата от антисемитизма, предаде ДПА.

Това явление "унищожава (Германия) като дом за всички", аргументира се президентът. Той подчерта, че страната не бива да свиква със засиленото полицейско присъствие в синагогите.

През последните седмици Германия стана сцена на няколко антисемитски атаки, припомня ДПА.

Щайнмайер предупреди и за все по-нарастващото разграничаване на руския президент Владимир Путин от Запада. Въпреки че Русия все повече се дефинира "посредством различията, а не сътрудничеството" с Европа, дипломацията трябва да търси нови "инициативи и възможности", за да води диалог, призова той, цитиран от AFP.

 

По статията работи: Елена Кирилова

Нова теория за края на света

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kzd-dt6wGEE/

Учени с нова научна теория за края на света. Слънцето ще живее поне още 10 милиарда години, съобщава екип учени от Университета в Манчестър, Великобритания. Краят на Земята обаче е по-близо.

По данни на британските астрофизици яркостта на Слънцето се увеличава с 10 процента всеки 1 милиард години.

Ако човечеството не намери нов дом в Космоса, хората ще станат жертва на колосален огнен апокалипсис, който ще изпепели планетата.

Журналистка директно в ефир удари футболен фен, който си вкара ръката в бикините й (Снимки, Видео)

https://petel.bg/ZHurnalistka-direktno-v-efir-udari-futbolen-fen--koyto-si-vkara-rakata-v-bikinite-y--Snimki--Video-__263486

Журналистката Мария Фернанда Мора водела директно предаване след футболен мач в Мексико. До нея имало фенове, които видели камерата и реш...

Дойчин Василев: Шиша Пангма е от лесните осемхилядници. Боян Петров сигурно е попаднал в някаква клопка

https://petel.bg/Doychin-Vasilev--SHisha-Pangma-e-ot-lesnite-osemhilyadnitsi--Boyan-Petrov-sigurno-e-popadnal-v-nyakakva-klopka__263488

СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН ПЕТРОВ Един от най-опитните ни алпинисти Дойчин Василев даде своет...

19-годишна моделка се натряска с приятели, заспа във входа и след това й се случи нещо кошмарно (Снимки)

https://petel.bg/19-godishna-modelka-se-natryaska-s-priyateli--zaspa-vav-vhoda-i-sled-tova-y-se-sluchi-neshho-koshmarno--Snimki-__263489

Елизавета Адаменко, 19-годишната бивша съпруга на 56-годишния руски олигарх Валентин Иванов, стана жертва на крадци в Москва. Произшествиет...

Спасителна операция в Хималаите: Започва издирването на алпиниста Боян Петров

https://petel.bg/Spasitelna-operatsiya-v-Himalaite--Zapochva-izdirvaneto-na-alpinista-Boyan-Petrov__263490

СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН ПЕТРОВ Очаква се днес, ако времето позволява, да се сформира спасит...

Невероятен удар: Арестуваха Георги и Асен с кокаин за 200 милиона долара!

https://petel.bg/Neveroyaten-udar--Arestuvaha-Georgi-i-Asen-s-kokain-za-200-miliona-dolara--__263491

Двама българи са арестувани за превоз на голямо количество наркотици в Перу. Според местни медии 39-годишният Георги Николов и 41-годишния ...

Вижте уникална къща, подходяща за малък парцел

https://petel.bg/Vizhte-unikalna-kashha--podhodyashha-za-malak-partsel--__263492

Източник: fakti.bg Едно най-важните условия при построяването на еднофамилна къща е парцелът да е над определена големина, за да може да има ...

Днес е ключов ден за болната от рак на гърдата Теди!

https://petel.bg/Dnes-e-klyuchov-den-za-bolnata-ot-rak-na-gardata-Tedi--__263493

Онкоболната Теодора Маджарова ще бъде транспортирана от Бразилия до Турция. 32-годишната жена страда от рак на гърдата. Тя замина в Бразил...

Като ОФ: това ли е ролята на "Патриотите"?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285925_%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%9E%D0%A4%3A+%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%B5+%D1%80%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%9F%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%22%3F

 Има прилика между „Обединените патриоти" и Отечествения фронт и тя не е само в предишното име на националистите („Патриотичен фронт“), а главно в отечественофронтовските теми, с които се занимават - изкореняването на негативни явления като хазарта и шума в дискотеките би паснало прекрасно на ОФ. Също както възпитанието на младежта, която следва да създава здрави социалистически семейства и да ражда деца (за да изпълни димографската повеля на Георги Димитров да станем 10 милиона до края на века). Тук, разбира се, влизат още военното обучение, народните чевермета, стоенето мирно пред бронзови герои, събирането на пари за едни или други мероприятия, борбата срещу (в днешен вариант: „за“) тютюнопушенето.

По-малко политика, повече Отечествен фронт

Няма нищо лошо в подобни занимания (като изключим безотговорния лобизъм за връщането на дима). Работата е там, че те по определение имат „общонародна“ насоченост и не е съвсем ясно защо с тях се занимава политическа формация, а не например движение, неправителствена организация, православната църква. Младежта трябва да възпитаваме всички, не отделни партии, нали така? Против вдигането на шум от 2 до 4 трябва да е всеки възпитан човек, докато гласуването на държавния бюджет например по определение разделя хората според вижданията им за развитието на държавата.

Когато стане дума за конкретни политически позиции, националпопулистите са странно тихи, да не кажа консенсусни. Не се откроиха с особени позиции по въвеждането на еврото, новата структура на ЕС или пък многострадалната съдебна реформа. Затова пък запомнихме пламенната защита на турското робство в учебниците и още по-пламенната битка срещу Истанбулската конвенция. Вярно, че напоследък Волен Сидеров излезе извън жанра на морално-етичните теми, обявявайки Крим за руски, но това се оказа лично мнение и някак отново мина по линия на патриотичното възпитание на младежта. Най-странното е, че тази роля на младши партньор и сянка на ГЕРБ засега не води до спад на доверието. Очевидно хората имат нужда точно от това - по-малко политика, повече Отечествен фронт.

Поглед назад

А въпросният Отечествен фронт (ОФ) е страховита организация, която взима властта след преврата от 9 септември 1944 година. И която организира терора от кървавия Народен съд до лагерите и обратно. Постепенно и както се казваше тогава - „с решителната помощ на великия Съветски съюз“, комунистите овладяват и прочистват организацията. В началото на 1950-те години ОФ е окончателно деполитизиран, а обяснението гласи, че фашизмът вече бил победен и от предишната войнствена функция нямало нужда, понеже обществото било преминало към социална еднородност. От друга страна подобно образувание няма как да изчезне просто така - там работят много хора, някои от тях отговорни другари, от които оперативната власт се чуди как да се отърве. Освен това ОФ съдържа и патриотична символика, доколкото е самобитно явление, родено от Димитровските идеи за антифашистки народен фронт.

Така започва трескаво търсене на нова роля за изпразнената от съдържание форма, при което ОФ влиза в конкуренция с народните съвети - тоест, с местната власт, която също има за цел да мобилизира трудещите се в подкрепа на партийните решения, да възпитава младежта в патриотичен дух и да пази тишината. Налага се лично Червенков да влезе в ролята на арбитър, отсъждайки, че народните съвети щели да си служат със средствата на административната принуда, а ОФ - с убеждение, пропаганда и агитация.

Ивайло Дичев

Проф. Ивайло Дичев

Паралелът

Виждате паралела - мощна безалтернативна власт, която превръща по-малкия си партньор в културно-масовик. Ще кажете: ама не е ли по-добре крайно десните да се обиждат заради лешниците в шоколада, вместо например да блокират решения на ЕС? Да, така е и мен лично това ОФ-превъплъщение на националистите ме радва. Но не бива да забравяме, че то е част от системата на безалтернативната власт „Борисов“. Тази власт се крепи на едно консенсусно носене по течението без резки движения, каквито българското гражданство не обича. И понеже все пак трябва да има някакви емоции, малкият партньор подсигурява морално-етичната проблематика. Навремето имаше доброволни отряди на трудещите се, които обикаляха квартала да ловят хулигани - националистите вече го опитаха. Давам нова идея - другарския съд, където съкварталците осъждат мъжа, изневерил на жена си, и посредством порицание го карат да се върне в семейното огнище (за да върви демографската политика, разбира се).

Откакто бежанската вълна пресъхна, подобна деполитизация виждаме и в редица европейски крайнодесни формации. Основният смисъл на домогването им до властта е да накарат гражданите да свикнат с тях, да ги приемат за нормална част от политическия пейзаж, докато по-големият им (обикновено десен) партньор прокарва неолибералната си програма. Австрийската Партия на свободата освобождава сънародниците си от вината за миналото, докато г-н Курц либерализира, дерегулира и сваля данъците за богатите. Както се казва: разделение на труда. За едните - емоцията, за другите - политиката.

Иначе съм с две ръце за забрана на рекламите за хазарт. И много мразя някой да ми пуска силна музика.

Макрон: спасител и разрушител

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285924_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BD%3A+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB

 Когато на 7 май 2017 г. Еманюел Макрон празнуваше в двора на Лувъра своята изборна победа, той и привържениците му се наслаждаваха на лекотата на този изключителен момент: почти невероятно бе, че е успял да разбие френската партийна система на пух и прах с обещанието да изгради една нова, модерна Франция върху развалините на старата система. Макрон сформира своя кабинет, включвайки в него както консерватори и социалисти, така и безпартийни – това бе смесица от новаци и хора с богат политически опит, готови да следват визията на младия президент под негово ръководство. Системата за управление беше скроена изцяло по мярката на Макрон, позволявайки му да дърпа конците на всичко с помощта на ограничен брой доверени хора.

Това беше време, когато повечето избори в Европа се печелеха от евроскептични кандидати. Виктор Орбан в Унгария е последният пример за това. Еманюел Макрон обаче спечели с ясно проевропейско послание и с куража да настоява за още по-силна интеграция вътре в ЕС. Докато неговите икономически реформи често се критикуват като "десни", по европейските въпроси Макрон демонстрира по-скоро "лява" ориентация. Но пътят от идеите до практиката често се оказва по-стръмен и по-каменист от очакваното: безкрайно проточилото се създаване на ново германско правителство и фактът, че управляващата коалиция в Берлин има относително слабо изразен европейски профил набързо попари цветистите френски мечти.

Една от най-силните черти на френския президент навярно е обаянието, което той излъчва – обаяние, което оказва особено силно въздействие дори над по-зрели и опитни лидери. Така Макрон успя да омае с чара си и германската канцлерка. Удаде му се дори да изтръгне една чистосърдечна момичешка усмивка от иначе студената и затворена Ангела Меркел. Междувременно обаче меденият месец между двамата изглежда приключи: канцлерката започна своя четвърти управленски мандат със силно отслабени позиции, нейният финансов министър-социалдемократ блокира реформите в еврозоната по същия начин, по който го правеше и предшественикът му от ХДС, а първоначалният ентусиазъм на новото правителство изглежда се изпари под влиянието на характерната германска предпазливост и нерешителност.

Решителни планове

Онова, което иска Еманюел Макрон, е да вкара опърничавите французи в 21-ия век, макар сам той да скицира плановете си значително по-дипломатично. В действителност обаче целта му си е направо радикална. Президентът знае, че трябва бързо да проведе неотложните реформи, преди да се е формирала и втвърдила съпротивата срещу него. Дотук той успя да прокара данъчни облекчения за фирмите и за хората с по-високи доходи, а на трудовия пазар разхлаби строгата защита от уволнения и наложи нови правила за воденето на тарифните преговори. Типични действия на либерален икономист, твърдят критиците му. Привържениците му – обратно – говорят за необходимостта да се внесе повече гъвкавост в застиналата френска икономика. А предстоят и още тежки реформи – в образователната система и правосъдието, както и в почти всички останали политически сфери. Това е задача за човек, който умее изключително ловко да се движи по острието на бръснача. 

Има обаче и успехи: за първи път от 10 години насам новите задължения на страната са спаднали под трипроцентовата граница, валидна в ЕС; след дълга пауза икономиката се върна към растежа (с почти 2% ръст); а бизнесът постепенно се оживява. От друга страна безработицата почти не спада – тя остава около 9 процента.

Барбара Везел

Барбара Везел

В последно време Макрон се изправи дори срещу силния железничарски синдикат CGT - президентът иска да отнеме част от привилегиите на железничарите и постепенно да внесе повече конкуренция в системата на задлъжнялата  държавна компания SNCF. Синдикатите обявиха стачни действия, имаше вълна от протести, но те така и не успяха да парализират железопътния транспорт изцяло, а след няколко седмици стихнаха. Едно крехко мнозинство от французи продължава да подкрепя реформите на Макрон, който до голяма степен успя да се опази от гнева на улицата.

Във външната политика французите се наслаждават на лаврите, които обира младият държавен глава. Само за няколко месеца той върна страната на международната политическа сцена, след като в продължение на десетилетия тя страдаше от имиджа си на второкласна сила и безгласна буква. Макрон неуморно се бори, за да върне предишното голямо влияние на Франция в бившите ѝ колонии в Западна Африка, ангажира се в Сирия, включва се в международни военни операции, предприема мирни инициативи, противопоставя се на Путин и при всяка международна криза е в първата редица на хората, търсещи решение. При всички свои пътувания и държавни визити Макрон излага на показ цялото величие на френската президентска институция. Заради всичко това сънародниците му явно са склонни да му простят дружеските жестове към презирания американски президент. Според Макрон е по-умно да се разговаря с Доналд Тръмп, отколкото да се демонстрира пренебрежение към него. Външната политика на Макрон е насочена изцяло към това да върне честта и славата на Франция, а у дома това му помага да обслужва патриотичните чувства на французите.

Най-трудното предстои

Еманюел Макрон знае, че най-трудното тепърва предстои. През тази година ще трябва да се захване с реформата на банкрутиралата пенсионна система, което отново може да се превърне в повод за масови протести. Съпротива се очаква също и заради плахо започналите съкращения в публичния сектор, както и по повод на други непопулярни мерки за съкращаване на държавните разходи.

Бившите политически конкуренти на Макрон още не са се съвзели от нанесените им тежки изборни поражения. Социалистите, консерваторите и десните екстремисти продължават да търсят истинското си лице. В риск за френския президент може да се превърне обаче неговото собствено движение "Напред", което му помогна на изборите, но така и не успя да се превърне в жизнена партия с постоянен електорат. А Макрон трябва да печели и доверието на французите извън гражданско-либералния лагер.

Това, че една година след влизането му в Елисейския дворец одобрението за президента е малко над 50 процента, не е никак лош резултат. Но и отличник като Макрон е наясно, че на свидетелството му в момента пише: „Можеш и повече!".

Първата дама на Бразилия скочила в езеро, за да спаси кучето си

https://www.actualno.com/curious/pyrvata-dama-na-brazilija-skochila-v-ezero-za-da-spasi-kucheto-si-news_673406.html

Марсела Темер, съпруга на бразилския президент Мишел Темер, спаси своето куче, хвърлило се в езеро на територията на резиденцията на държавния глава, предаде БГНЕС. Инцидентът е станал на 22 април, но за него се научава едва сега. Първата дама на Бразилия се е разхождала заедно със своя син около двореца Алворада, когато тяхното куче порода "Джак ръсел териер" на име Пиколи е скочило в езерото, за да гони патици. Кучето обаче не е изплувало на повърхността в течение на няколко минути.

Православен календар за 8 май

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6830056

Православен календар за 8 майСв. ап. и ев. Йоан Богослов. Преп. Арсений Велики Св. Йоан Богослов е един от 12-те апостоли на Исус Христос, един от най-приближените му ученици. На Йоан Исус поверил своята майка. Според преданията св. Йоан доживял до дълбока старост, грижейки се за Богородица до самото успение. След евангелските събития живял в Смирна и Ефес,

Тихомир Тодоров спечели пет медала на балканиадата в Сараево

http://varnautre.bg/2018/05/08/80959/%d1%82%d0%b8%d1%85%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%80-%d1%82%d0%be%d0%b4%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d0%b5%d1%82-%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b0-%d0%bd%d0%b0

Сътезателят на ПСК “Черно море” Тихомир Тихомир спечели пет медала на балканиадата по плуване за младежи в столицата на Босна и Херцеговина – Сараево. Талантливият възпитаник на треньора Никола Петров донесе шампионска титла на 200 м бътерфлай, спирайки хронометрите на 2,02.23 мин. Тодоров е вицешампион в дисциплините 50 и 100 м бътерфлай. Ученикът в ССУ […]

"Султан Ердоган" - между Ататюрк и Абдул Хамид Втори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285923_%22%D0%A1%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD%22+-+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%90%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%8E%D1%80%D0%BA+%D0%B8+%D0%90%D0%B1%D0%B4%D1%83%D0%BB+%D0%A5%D0

 Президентските избори в Турция, които ще се проведат на 24 юни 2018, ще увенчаят дългия път на Реджеп Тайип Ердоган към върха. Защото заедно с тях в сила влиза новата конституция на страната, която ще предостави огромни правомощия на бъдещия президент. Многобройни критици наричат Ердоган "султан" - заради неговата политика, която те определят като неоосманска. Същевременно те виждат в него пълен антипод на основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк.

Между Ататюрк и Абдул Хамид Втори

Плановете на Ердоган гласят: той да бъде държавен глава и през 2023 година, когато Република Турция ще чества 100-годишнината от основаването си. Не, той не цели нейното ликвидиране, нито пък се стреми да възстанови Османската империя, както се твърди често. Истината е по-скоро друга: Ердоган се смята за продължител както на делото на Абдул Хамид Втори, последния най-значим османски султан, така и на делото на Кемал Ататюрк, основателя на Турската република. "Той се възприема като смесица между ислямската теза на султана и републиканската антитеза на Ататюрк", казва турският интелектуалец от арменски произход Етян Мачупян, който през 2015 година е бил съветник на тогавашния турски премиер Ахмет Давутоглу.

Според бившия премиерски съветник, Ердоган вече не поставя под въпрос Републиката като форма на управление. Днес той подготвя годишнините от основаването на Турската република точно толкова празнично и тържествено, колкото и неговите кемалистки предшественици. Неговият аргумент гласи: със своя поход към независимост, Ататюрк е спасил исляма от неговите немюсюлмански врагове. Затова мюсюлманите трябва да почитат и славят Републиката.

В своите речи Ердоган междувременно дори намира добри думи за основаната от Ататюрк Републиканска народна партия (РНП), която след идването на власт на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) през 2002 е основна опозиционна сила в турския парламент. Ако Ердоган критикува тази партия за нещо, то заради това, че междувременно се била превърнала в бледо подобие на онова, което е представлявала по времето на Ататюрк.

Привързаността на Ердоган към републиканската идея намира израз и в неформалната коалиция между неговата ПСР и Партията на националното действие (ПНД), на която той ще разчита и на предстоящите на 24 юни президентски избори. И двете формации - РНП и ПНД - са антилиберални партии и са скептично настроени спрямо Запада. И те - подобно на Ердогановата ПСР - се упражняват в антиимпериалистическа риторика. Обща и за трите е травмата от Севърския мирен договор, сключен през 1920 година между Османската империя и страните-победителки от Първата световна война. Той е ревизиран три години по-късно с Лозанския мирен договор, направил възможно съществуването на турската държава в сегашните ѝ граници.

Още по-назад в историята

Позовавайки се на Абдул Хамид Втори, Ердоган ни връща още по-назад в историята - в 19-и век. През своето управление от 1876 до 1909 година този султан също се е борил срещу отслабването на Османската империя. Но, за разлика от турския националист Ататюрк, Абдул Хамид е залагал изцяло на панислямската идеология.

Ердоган може и да не е ислямизирал институциите на турската държава. Само че в неговата страна е в ход ислямизиране на обществото. В своите речи турският президент обича да говори за исляма и за нуждата от "ново поколение вярващи". В тази връзка той постоянно разширява полето за действие на ислямските организации и обединения.

Ердоган успя да постигне нещо забележително - да сложи знак за равенство между турския патриотизъм и подкрепата за него самия. И за да поддържа тези патриотични настроения, той се нуждае от големи теми - като противопоставянето срещу САЩ и Запада и войната в съседна Сирия. Защото равносметката от управлението на неговата Партия на справедливостта и развитието не е особено добра.

Райнер Херман, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Св. Йоан Богослов оцелял във врящо масло

https://offnews.bg//obshtestvo/sv-joan-bogoslov-otcelial-vav-vriashto-maslo-680082.html

Днес е един от общо трите дни в годината, когато църквата почита св. апостол и евангелист Йоан Богослов. Той се чества се на 8 май, на 26 септември и на 30 юни (Събор на светите дванадесет апостоли).

Свети апостол и евангелист Йоан Богослов бил син на Зеведей и Саломия, дъщеря на Йосиф Обручник. Той бил призован да проповядва Евангелието от рибарските мрежи. Когато Иисус Христос, вървейки покрай Галилейско море, си избирал апостоли между рибарите и вече бил призовал двама братя, Петър и Андрей, видял и други двама братя - Иаков Зеведеев и Йоан Те кърпели мрежите си в лодка с баща си Зеведей и господ ги призовал. Като оставили веднага лодката и баща си, те тръгнали след Иисуса Христа.

При самото си призоваване свети Йоан бил наречен от господ "Син на гърма", защото богословието му трябвало като гръм да се чуе по целия свят и да изпълни цялата земя. 

В деня на успението на Дева Мария, когато носели честното и свято тяло на Божията Майка за погребение, свети Йоан вървял пред одъра й с блестящ като светлина царски скиптър, който свети архангел Гавриил донесъл на Пречистата Дева, възвестявайки й пренасянето й от земята на небето. 

След Успението на Пресвета Богородица свети Йоан се отправил заедно с ученика си Прохор в Мала Азия, където му се паднал жребий да проповядва Словото Божие. На четиринадесетия ден от пътуването той стигнал до едно крайбрежно село. Като влезли в селото, те помолили за хляб и вода и като се подкрепили, се отправили към Ефес.

Веднъж в Ефес имало празник на Артемида и целият народ празнувал в бели дрехи, тържествувайки и ликувайки пред Артемидиния храм; а срещу храма стоял идол на тази богиня. И ето, свети Йоан, като се възкачил на високо място, застанал близо до идола и гръмогласно изобличил слепотата на езичниците, че не знаят кому се покланят и че вместо Бога почитат бяс. А народът се изпълнил с ярост от това и хвърлял камъни срещу апостола, но нито един камък не го улучил; напротив, камъните убивали тези, които ги хвърляли.

Свети Йоан, като издигнал ръце към небето, започнал да се моли - и веднага на земята настанала жега и голям зной и паднали до двеста души от множеството, и умрели, а другите едва дошли на себе си от страх и умолявали свети Йоан за милост, понеже били обхванати от ужас и трепет. А когато апостолът се помолил на Бога, всички мъртви възкръснали и паднали пред Йоан, и, като повярвали в Христа, се кръстили. Пак там, на едно място, наричано Тихи, свети Йоан изцерил един парализиран, който лежал от 12 години. Изцереният прославил Бога.

След това светият апостол извършил и много други знамения и мълвата за чудесата му се разпространила навсякъде. 

По това време Римският император Домициан повдигнал голямо гонение срещу християните и свети Йоан бил наклеветен пред него. Като задържал светеца, областният управител на Мала Азия го изпратил вързан в Рим при кесаря, където заради изповядването на Христа светият апостол най-напред изтърпял удари, а после бил принуден да изпие чаша, пълна със смъртоносна отрова. Тя обаче не му навредила, тогава бил хвърлен в котел с кипящо масло, но и оттам излязъл невредим. И народът викнал: "Велик е християнският Бог!". А кесарят, като не дръзвал повече да измъчва светия, го счел за безсмъртен и го осъдил на заточение на остров Патмос.

Като пристигнали на остров Патмос, те предали послание на управителя. А Мирон, тъстът на управителя, приютил свети Йоан и Прохор в дома си. Мирон имал по-голям син на име Аполонид, който имал в себе си пророкуващ бяс, предсказващ бъдещето; и всички считали Аполонид за пророк. В мига, в който апостолът влязъл в Мироновия дом, Аполонид изчезнал безследно; той избягал в друг град, боейки се да не би пророкуващият бяс да бъде изгонен от него. Когато в Мироновия дом се вдигнали вопли за Аполонид, от него дошло известие, че светият апостол го е прогонил от дома с магьосничеството си и че не може да се върне дотогава, докато той не бъде погубен.

Като прочел писмото, Мирон отишъл при своя зет - управителя, за да го извести за случилото се; а управителят, като хванал апостола, искал да го хвърли на зверовете. Но светият помолил управителя да потърпи малко и да му позволи да изпрати своя ученик при Аполонид, обещавайки да го върне у дома му. Управителят не възпрепятствал изпращането на ученика, но самия апостол оковал с две вериги и го пратил в затвора. И свети Прохор отишъл при Аполонид с Иоановото послание, в което било написано следното:

"Аз, Йоан, апостол на Иисуса Христа, Сина Божий, до пророкуващия дух, живеещ в Аполонид, заповядвам в името на Отца и Сина, и Светия Дух: излез от Божието създание и никога не влизай в него, но остани сам в безводни места извън този остров, далеч от хората."

Когато свети Прохор отишъл при Аполонид с това послание, бесът веднага излязъл от него. Аполонид възвърнал разума си и все едно, като че станал от сън, тръгнал с Прохор обратно към своя град. Но не влязъл веднага в дома си, а първо отишъл в затвора при Йоан и припадайки в нозете му, въздал му благодарност за това, че го е освободил от нечистия дух. Като узнали за завръщането на Аполонид, родителите, братята и сестрите му се събрали заедно и се радвали, а апостолът бил освободен от оковите.

После Мирон с жена си и с децата си се кръстили и настанала голяма радост в Мироновия дом. А после и жената на управителя, Хризипида, дъщеря на Мирон, приела свето кръщение със сина си и с всички свои роби; след нея се кръстил и мъжът й, Лаврентий, управител на този остров, като при това се отказал от властта си, за да може по-свободно да служи на Бога. И свети Йоан останал заедно с Прохор три години в Мироновия дом, проповядвайки Словото Божие. Тук със силата на Иисуса Христа той извършил много знамения и чудеса: изцерявал болни и прогонвал бесове, с една своя дума разрушил Аполоновия храм с всичките му идоли и кръстил мнозина, след като ги обърнал към вярата в Христа. 

След време бил убит император Домициан. След него Римския престол заел Нерва, който бил добър човек; той освободил всички, изпратени на заточение. Освободен заедно с другите, свети Йоан намислил да се върне в Ефес, понеже вече бил обърнал към Христа едва ли не всички жители на Патмос. А християните, като узнали за това негово намерение, го умолявали да не ги напуска. Тъй като апостолът не искал да остава с тях, но желаел да се върне в Ефес, те го помолили да им остави за спомен поне Евангелието, което той написал там. Защото, като заповядал веднъж на всички пост, той взел със себе си своя ученик Прохор и като се отдалечил от града, се изкачил на висока планина, където прекарал три дни в молитва. А след третия ден загърмял силен гръм, блеснала мълния и планината се разклатила; Прохор от страх паднал на земята. Като се обърнал към него, свети Йоан го повдигнал, сложил го до дясната си ръка и рекъл: Запиши това, което ще чуеш от устата ми.

И като издигнал очите си към небето, отново се помолил, а след молитвата започнал да говори: "В начало беше Словото" - и нататък.

А ученикът внимателно записал всичко, което чул от устата му; така и било написано светото Евангелие, което апостолът, след като слезли от планината, наредил на Прохор отново да препише. И той се съгласил да остави преписа в Патмос за християните, съгласно тяхната молба, а първоначално написаното Евангелие задържал при себе си. На същия остров свети Йоан написал и книгата "Откровение".

А когато достигнал Ефес, християните го посрещнали с неизказана радост. И той бил приет с чест. Пребивавайки тук, той не преставал да се труди, като винаги учел народа и го наставлявал на пътя на спасението. 

Когато апостолът навършил повече от сто години, той излязъл от дома на Домн заедно със седем свои ученици и като стигнали до едно място, им наредил да седнат там. Вече наближавало утрото, той се отдалечил на разстояние един хвърлей камък и започнал да се моли. После, когато учениците му, съгласно неговата воля, му изкопали кръстообразен гроб, той заповядал на свети Прохор да отиде в Йерусалим и да остане там до кончината си. Като дал последни наставления на учениците си и като ги целунал, апостолът рекъл: Вземете земя, моята майка, и ме покрийте с нея. 

И учениците му го целунали и го покрили до коленете, а когато той отново ги целунал, тогава го покрили до шията, положили покривало върху лицето му и като го целунали още веднъж, с голям плач го покрили напълно. Като чули за това, някои братя дошли от града и разкопали гроба, но не намерили нищо там и твърде много плакали; след това, като се помолили, те се върнали в града.

И всяка година, в осмия ден на месец май, на гроба му се появявало благовонно миро и по молитвите на светия апостол подавало изцеление на боледуващите в чест на Бога, прославян в Троица във вечни векове.

Ножицата между богати и бедни не винаги е беда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285922_%D0%9D%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B5+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%B8+%D0%

 През миналата седмица НСИ публикува редовното си изследване за доходите и условията на живот (EU-SILC), което се отнася за доходите през 2016 г. Фокусът в него разбираемо пада върху увеличаващото се подоходно неравенство в страната:

 
Както коефициентът на Джини, така и отношението между най-богатите и най-бедните 20% от населението достигат най-високите си нива до този момент.
 
Линията на бедност се увеличава до 351 лв. месечно, а броят на лицата с доход под нея нараства с 36 хиляди души.
 
Относителният дял на лицата с доход под линията на бедност се увеличава от 22,9 на 23,4%, което също е рекордна стойност.
 
Тези данни обаче не трябва да стряскат, дори напротив – те са в голяма степен резултат на продължаващото подобрение на пазара на труда, както по линия на ръста на възнагражденията, така и по линия на по-големия брой заети лица.
 
Важно е да уточним, че по-високият дял на населението под линията на бедност не означава по-нисък стандарт на живот, а по-високо доходно неравенство. Чисто теоретично, ако утре половин милион българи изгубят работата си, относителният дял на бедните ще намалее, но това едва ли ще е повод за радост, тъй като много домакинства
 
няма да могат днес да си позволят това, което са успявали да си позволят вчера
 
Последните данни на НСИ показват именно обратното - увеличаваща се относителна бедност (т.е. доходно неравенство) в условията на общо подобрение на благосъстоянието на българските домакинства. Чувствителният ръст на линията на бедност с 43 лв. означава, че доходите на медианния българин (този, от който половината българи получават повече, а другата половина - по-малко) са се повишили с близо 14% на годишна база. Именно те са отправната точка за определяне на линията на бедност - по-конкретно, последната е равна на 60% от медианния доход.
 
Данните на НСИ показват още, че експанзията на трудовия пазар и повишаването на заплащането на работещите са довели до спад на относителния дял на работещите бедни от 11,4% на 9,9%. Честите спекулации с понятието „работещи бедни" налагат отново да поясним какво се крие зад него. Тъй като „бедността" е характеристика на домакинството, а наличието на работа е лична характеристика, е напълно възможно човек да получава добра заплата и въпреки това да бъде считан от статистиката за „работещ беден". Ако едно лице живее само, но работи на минимална работна заплата, то по дефиниция не може да бъде работещ беден, тъй като нетната сума, която получава месечно, е по-висока от линията на бедността. Така като водещ фактор за това дали едно работещо лице е бедно или не се очертава структурата на домакинството, в което живее - има или няма безработни възрастни или зависими лица в него, включително деца, има ли втори работещ възрастен и т.н.
 
Възрастовите разбивки показват, че увеличението в броя на лицата под линията на бедност се дължи изцяло на лицата на възраст над 65 г. Това се потвърждава и от данните за риска от бедност сред различните типове домакинства, които НСИ следи – видим ръст се наблюдава само при едночленните домакинства, като най-осезаем е той при самотните възрастни (от 44% на 55%). Подобна динамика е очаквана
 
предвид бързия ръст на трудовите доходи последните две години
 
заради недостига на кадри и изоставащия от тях ръст на пенсиите. На практика в момента ставаме свидетели на обратната тенденция на тази, която наблюдавахме в годините на кризата. Тогава част от работещите загубиха трудовия си доход, което доведе до спад на линията на бедността и дори до "изплуване" на част от пенсионерите над нея (тъй като техните доходи не бяха намалени по време на кризата). Сега хората, които работят, се увеличават, увеличават се и възнагражденията им, което води до ръст на линията на бедността и "потъване" под нея на част от хората с фиксирани доходи (предимно пенсионери).
 
Потвърждения за това виждаме и в разбивките по етнически принцип, които НСИ отскоро публикува. Те показват, че през 2016 г. 53,3% от бедните лица от българския етнос са всъщност пенсионери при 42,6% през 2015 г. Този ръст с над 10 процентни пункта в рамките на една година е съпътстван от спад на бедните българи, които работят, от 27,9% на 20%. Спадът на относителния дял на работещите сред бедните е виден и при турската и при ромската етническа група, макар в много по-малка степен.
 
И доколкото доходното неравенство в обществото се увеличава поради положителните процеси в икономиката, някои от водещите структурни причини за неговото изначално високо ниво остават без промяна. Образованието продължава да бъде водещ фактор, определящ риска от бедност. Бедните висшисти сред работещите са под 2,5%, независимо от техния етнос. При работещите лица с начално или по-ниско образование обаче този риск е близо 70%, като етническият произход също е почти без значение.
 

Влакова катастрофа в Германия, има загинали и ранени

https://www.actualno.com/europe/vlakova-katastrofa-v-germanija-ima-zaginali-i-raneni-news_673411.html

Двама души загинаха, а няколко са ранени при катастрофа на два влака в Германия, съобщи германската компания за железопътен транспорт Deutsche Bahn, предаде БГНЕС. Пътнически и товарен влак са се сблъскали на линията между Инголщат и Аугсбург в Бавария, се уточнява в съобщението. Загиналите са машинистът на пътническия влак и жена-пътник. Ранени са 14 души, уточнява Deutsche Welle. Агенция ДПА съобщава, че сред ранените има и такива, които са тежко състояние. За момента не се дават повече подр

Като ОФ: това ли е ролята на "Патриотите"?

http://clubz.bg/67548-kato_of_tova_li_e_rolqta_na_patriotite

Има прилика между „Обединените патриоти" и Отечествения фронт и тя не е само в предишното име на националистите („Патриотичен фронт“), а главно в отечественофронтовските теми, с които се занимават - изкореняването на негативни явления като хазарта и шума в дискотеките би паснало прекрасно на ОФ. Също както възпитанието на младежта, която следва да създава здрави социалистически семейства и да ражда деца (за да изпълни димографската повеля на Георги Димитров да станем 10 милиона до края на века). Тук, разбира се, влизат още военното обучение, народните чевермета, стоенето мирно пред бронзови герои, събирането на пари за едни или други мероприятия, борбата срещу (в днешен вариант: „за“) тютюнопушенето.

По-малко политика, повече Отечествен фронт

Няма нищо лошо в подобни занимания (като изключим безотговорния лобизъм за връщането на дима). Работата е там, че те по определение имат „общонародна“ насоченост и не е съвсем ясно защо с тях се занимава политическа формация, а не например движение, неправителствена организация, православната църква. Младежта трябва да възпитаваме всички, не отделни партии, нали така? Против вдигането на шум от 2 до 4 трябва да е всеки възпитан човек, докато гласуването на държавния бюджет например по определение разделя хората според вижданията им за развитието на държавата.

Когато стане дума за конкретни политически позиции, националпопулистите са странно тихи, да не кажа консенсусни. Не се откроиха с особени позиции по въвеждането на еврото, новата структура на ЕС или пък многострадалната съдебна реформа. Затова пък запомнихме пламенната защита на турското робство в учебниците и още по-пламенната битка срещу Истанбулската конвенция. Вярно, че напоследък Волен Сидеров излезе извън жанра на морално-етичните теми, обявявайки Крим за руски, но това се оказа лично мнение и някак отново мина по линия на патриотичното възпитание на младежта. Най-странното е, че тази роля на младши партньор и сянка на ГЕРБ засега не води до спад на доверието. Очевидно хората имат нужда точно от това - по-малко политика, повече Отечествен фронт.

Поглед назад

А въпросният Отечествен фронт (ОФ) е страховита организация, която взима властта след преврата от 9 септември 1944 година. И която организира терора от кървавия Народен съд до лагерите и обратно. Постепенно и както се казваше тогава - „с решителната помощ на великия Съветски съюз“, комунистите овладяват и прочистват организацията. В началото на 1950-те години ОФ е окончателно деполитизиран, а обяснението гласи, че фашизмът вече бил победен и от предишната войнствена функция нямало нужда, понеже обществото било преминало към социална еднородност. От друга страна подобно образувание няма как да изчезне просто така - там работят много хора, някои от тях отговорни другари, от които оперативната власт се чуди как да се отърве. Освен това ОФ съдържа и патриотична символика, доколкото е самобитно явление, родено от Димитровските идеи за антифашистки народен фронт.

Така започва трескаво търсене на нова роля за изпразнената от съдържание форма, при което ОФ влиза в конкуренция с народните съвети - тоест, с местната власт, която също има за цел да мобилизира трудещите се в подкрепа на партийните решения, да възпитава младежта в патриотичен дух и да пази тишината. Налага се лично Червенков да влезе в ролята на арбитър, отсъждайки, че народните съвети щели да си служат със средствата на административната принуда, а ОФ - с убеждение, пропаганда и агитация.

Паралелът

Виждате паралела - мощна безалтернативна власт, която превръща по-малкия си партньор в културно-масовик. Ще кажете: ама не е ли по-добре крайно десните да се обиждат заради лешниците в шоколада, вместо например да блокират решения на ЕС? Да, така е и мен лично това ОФ-превъплъщение на националистите ме радва. Но не бива да забравяме, че то е част от системата на безалтернативната власт „Борисов“. Тази власт се крепи на едно консенсусно носене по течението без резки движения, каквито българското гражданство не обича. И понеже все пак трябва да има някакви емоции, малкият партньор подсигурява морално-етичната проблематика. Навремето имаше доброволни отряди на трудещите се, които обикаляха квартала да ловят хулигани - националистите вече го опитаха. Давам нова идея - другарския съд, където съкварталците осъждат мъжа, изневерил на жена си, и посредством порицание го карат да се върне в семейното огнище (за да върви демографската политика, разбира се).

Откакто бежанската вълна пресъхна, подобна деполитизация виждаме и в редица европейски крайнодесни формации. Основният смисъл на домогването им до властта е да накарат гражданите да свикнат с тях, да ги приемат за нормална част от политическия пейзаж, докато по-големият им (обикновено десен) партньор прокарва неолибералната си програма. Австрийската Партия на свободата освобождава сънародниците си от вината за миналото, докато г-н Курц либерализира, дерегулира и сваля данъците за богатите. Както се казва: разделение на труда. За едните - емоцията, за другите - политиката.

Иначе съм с две ръце за забрана на рекламите за хазарт. И много мразя някой да ми пуска силна музика.

Дойче веле.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване