Медицинска сестра се опита да убие четири новородени деца

https://petel.bg/Meditsinska-sestra-se-opita-da-ubie-chetiri-novorodeni-detsa-__263553

41-годишната Симона Анжус дос Сантос от Рио де Жанейро бе арестувана за опита си да убие четири новородени деца. Жената, която работи като м...

Алекс Богданска проговори за пръв път за наедрялото коремче: Чакат ли наследник с Даниел Петканов

https://petel.bg/Aleks-Bogdanska-progovori-za-prav-pat-za-naedryaloto-koremche--CHakat-li-naslednik-s-Daniel-Petkanov__263554

„Най – срамното нещо е, когато всички те мислят за бременна, а ти просто си преяла”. Така Александра Богданска коментира слуховете, че ще ...

Първата дама на Бразилия скочила в езеро след кучето си и...

https://petel.bg/Parvata-dama-na-Braziliya-skochila-v-ezero-sled-kucheto-si-i---__263555

Снимка Pixabay Марсела Темер, съпруга на бразилския президент Мишел Темер, спаси своето куче, хвърлило се в езеро на територията на резиден...

Калина Маринова от Черно море Бриз с трета победа за сезона

https://petel.bg/Kalina-Marinova-ot-CHerno-more-Briz-s-treta-pobeda-za-sezona__263556

Калина Маринова от Черно море Бриз взе трета победа за сезона - първа е в международната регата Порт Бургас. Варненката спечели Купата в к...

Кървав екшън потресе Пелопонес! Над 15 българи се млатят с ютии и колят с ножове и бутилки!

http://www.struma.com/sinya-lampa/kurvav-ekshun-potrese-pelopones-nad-15-bulgari-se-mlatyat-s_133991/

 Масово сбиване на две групи българи в селището Траганос, Западен Пелопонес, доведе до намеса на полицията, след което има и задържани, предават гръцките медии, цитирани от "Фокус". Според електронното издание "Newsbomb.gr" инцидентът е станал късно вечерта в петък, като участниците в него, видимо пияни, са били повече от 15 и са носели в ръцете си ножове, счупени бутилки и дори ютии.

В резултат на сбиването двама от българите са били ранени и настанени в...

Продължава

100 жени ще дефилират по червения килим в Кан срещу сексуалното насилие

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6851309

100 жени ще дефилират по червения килим в Кан срещу сексуалното насилиеСто жени ще дефилират по червения килим на кинофестивал в Кан в знак на солидарност с жертвите на сексуално насилие в Холивуд, заяви директорът на феста Тиери Фремо, цитиран от световните агенции. Стопроцентовата дамска акция е предвидена за събота. Тиери Фремо изтъкна, че престижният кинофорум трябва да следва промените,

"Главпред": Непоносимото бреме: как Украйна да върне дългове за 27 млрд. долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851323

"Главпред": Непоносимото бреме: как Украйна да върне дългове за 27 млрд. долараПремиерът на Украйна Володимир Гройсман заяви, че през следващите четири години страната му трябва да плати дългове на стойност 27 милиарда долара. А това означава, че през тези четири години Украйна няма да може да се справи без нови валутни вливания, включително и без нови кредити от Международния валутен фонд (МВФ).

Собственикът на NBC влиза в надпревара с Disney за 21st Century Fox

http://clubz.bg/67573-sobstvenikyt_na_nbc_vliza_v_nadprevara_s_disney_za_21st_century_fox

Американският кабелен оператор Comcast Corp, собственик на телевизия NBC и на Universal Pictures е поискал заем в размер на 60 милиарда долара, съобщават световните медии. Целта - да отправи оферта за придобиването на активите на 21st Century Fox, които компанията на Рупърт Мърдок се съгласи да продаде на Disney за 52 милиарда долара. Това казват запознати със сделката пожелали анонимност източници пред Ройтерс.

През декември миналата година стана ясно, че Comcast се оттегля от надпреварата за дяловете на 21st Century Fox, заради проблеми с антимонополните органи. Рупърт Мърдок, който притежава 17% дял във Fox и държи близо 40% от гласовете в управителния съвет, предпочете офертата на Disney.

Активите, които Fox продава, включват кабелните канали FX и National Geographic, 22 регионални спортни канала в САЩ, както и дела на компанията в стрийминг платформата Hulu.

Каналите Fox News и Fox Sports ще останат под контрола на Мърдок. Решението на милиардера да продаде по-голямата част от Fox изненада почти всички, защото неговата дейност беше насочена към разширяване на мрежата.

Целта на придобиването е Disney да отговори на конкуренцията на технологичните компании в развлекателния бизнес, който преминава през големи промени. Технологичните компании създават подразделения за видео съдържание.

Рекламодателите следват потребителското внимание, което е обърнато към интернет. Disney пуска нови стрийминг услуги, които могат да бъдат подпомогнати чрез активите на Фокс.

Преди изкупуването 21st Century Fox ще отдели в нова компания телевизионната мрежа Фокс, Фокс Нюз, Фокс бизнес нетуърк, Биг тен нетуърк, Фокс спорт едно и две, отбелязва Асошииейтед прес.

Унижение в КАТ, карат хората да коленичат пред гишето

https://www.vesti.bg/bulgaria/unizhenie-v-kat-karat-horata-da-kolenichat-pred-gisheto-6082045

„На тях даже им е приятно. Те си почиват… Докато чакат”, шегува се служителка в КАТ

С един удар във вратата Пирин осмисли реванша срещу Етър

http://www.struma.com/sport/s-edin-udar-vuv-vratata-pirin-osmisli-revansha-sreshtu-etur_133990/

Отборът на Пирин Благоевград съхрани шансове за реванша от плейофите срещу Етър. Домакините спечелиха с 2:1, но попадението на чужд терен дава шансове на благоевградчани да елиминират своя съперник. Великотърновци изиграха силно първо полувреме на стадион "Ивайло" и успяха да вкарат два гола чрез Ерик Почански и Самб Бадара.

Още в 6-а минута Почански удари горната греда, а малко по-късно пропуск за Етър направи и Румен Руменов. В 26-а минута Етър поведе с гол на Почански...

Продължава

Мъж се представя за глухоням и събира дарения във Варна, като му откажат псува

http://nakratko.bg/category/58/159121/


Читател на Varna24.bg сигнализира за мъж, който обикаля заведенията във Варна, представя се за глухоням и събира дарения, като слага по масите сувенири и други артикули с логото на Съюза на глухите в България.

Путин с нова лимузина, прилича на ролс-ройс

https://www.24chasa.bg/avto/article/6851328

Путин с нова лимузина, прилича на ролс-ройсПрезидентът Владимир Путин пристигна на церемонията по въвеждане в длъжност с новата руска лимузина от серията "Кортеж". Бронираният автомобил, който прилича много на моделите на Ролс-Ройс, е по-голям дори от Mercedes S-класа Pulman. Дължината на лимузината е 6,62 м, широчината е два метра, а височината 1695 мм. Новият представитe.

48 ухапани от кърлеж във Варна за седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=373846

Регистрираната във Варна остра заразна заболeваемост през последните седем дни се движи в характерните за сезона граници. Това съобщиха за Moreto.net от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна. С въздушно – капкови инфекции са регистрирани 43 лица срещу 42 за предходната седмица, които са представени от 28 случая на варицела и 15 случая на скарлатина.

Дончо Барбалов: Приходите на София за първите 4 месеца са 258 млн. лв.

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/doncho-barbalov-prihodite-na-sofiia-za-pyrvite-4-meseca-sa-258-mln-lv-260677/

Постъпленията в общинската хазна са с 25 млн. лв. повече, отколкото в края на април 2017 г., каза заместник-кметът

Илън Мъск изкупи акции на Tesla за $9,85 милиона

https://news.bg/companies/ilan-mask-izkupi-aktsii-na-tesla-za-usd9-85-miliona.html

След като се закани на инвеститорите, които залагат срещу автомобилния производител

Спасителни групи започнаха да търсят Боян Петров

http://clubz.bg/67572-spasitelni_grupi_zapochnaha_da_tyrsqt_boqn_petrov

Спасителни групи издирваха днес алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от няколко дни под връх Шиша Пангма в Хималаите, разкри половинката му Радослава Ненова пред "Хоризонт". Едната - с трима шерпи, е достигнала до лагер 1, където българинът не е открит. 

Спасителите ще пренощуват там, а утре продължават към лагер 2. Според Ненова за момента няма нужда от хеликоптер, тъй като има хора по трасето на Боян, които покриват периметъра. 

По-рано пред БНР Петър Атанасов, алпинист и специалист по екстремни спортове, заяви, че въпреки все още неблагоприятните условия и прогнози шерпите ще се справят със задачата.

"Графикът за придвижване на тази спасително-издирвателна група е един ден до съответния следващ лагер. Днес тримата трябва да стигнат до лагер 1, а утре евентуално до лагер 2 и следващия ден по-нагоре", заяви Атанасов.

Според него няма нищо тревожно в това, че палатката на Боян Петров е намерена празна, защото в този момент той може да е тръгнал да атакува върха.

"Има вероятност да се е върнал в лагер 3 и след това да е продължил да слиза надолу", допълни Петър Атанасов и изрази надежда алпинистът да е стигнал до палатката си.

Като специалист по екстремни спортове Атанасов уточни, че на тази голяма надморска височина снежната пещера би била добро убежище, защото предпазва от студ и лавини:

"От друга страна обаче за алпиниста е много важно да разполага с гориво, за да си приготвя течности, защото на тази голяма надморска височина организмът не може без течности. Бързото обезводняване е много опасно".

Новината за започналото търсене на Петров потвърди и Поли Генчева, която заедно с оператора Красимир Андонов снима филм за алпиниста и в момента е в Хималаите. Шерпите са със сателитен телефон.

Потеглила е и друга спасителна група - откъм Китай. Такива се задействат автоматично, когато алпинист липсва определен брой дни. Все още няма разрешение от Китай за прелитане на хеликоптер. За целта е необходимо и искане от българска страна, но Генчева не знае дали такова е постъпвало.

Две спасителни групи вече търсят Боян Петров

http://clubz.bg/67572-dve_spasitelni_grupi_veche_tyrsqt_boqn_petrov

Две спасителни групи вече издирват алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от няколко дни в Хималаите.

Едната е с трима шерпи, тръгнали тази сутрин към лагер 1 на 8-хилядника Шиша Пангма, заяви пред БНР Петър Атанасов, алпинист и специалист по екстремни спортове. Въпреки все още неблагоприятните условия и прогнози той изрази увереност, че шерпите ще се справят със задачата.

"Графикът за придвижване на тази спасително-издирвателна група е един ден до съответния следващ лагер. Днес тримата трябва да стигнат до лагер 1, а утре евентуално до лагер 2 и следващия ден по-нагоре", заяви Атанасов.

Според него няма нищо тревожно в това, че палатката на Боян Петров е намерена празна, защото в този момент той може да е тръгнал да атакува върха.

"Има вероятност да се е върнал в лагер 3 и след това да е продължил да слиза надолу към местата на лагер 2 и лагер 1", допълни Петър Атанасов и изрази надежда алпинистът да е стигнал до палатката си.

Като специалист по екстремни спортове Атанасов уточни, че на тази голяма надморска височина снежната пещера би била добро убежище, защото предпазва от студ и лавини:

"От друга страна обаче за алпиниста е много важно да разполага с гориво, за да си приготвя течности, защото на тази голяма надморска височина организмът не може без течности. Бързото обезводняване е много опасно".

Новината за започналото търсене на Петров потвърди и Поли Генчева, която заедно с оператора Красимир Андонов снима филм за алпиниста и в момента е в Хималаите. Шерпите са със сателитен телефон.

Потеглила е и друга спасителна група - откъм Китай. Такива се задействат автоматично, когато алпинист липсва определен брой дни. Все още няма разрешение от Китай за прелитане на хеликоптер. За целта е необходимо и искане от българска страна, но Генчева не знае дали такова е постъпвало.

Благоевградчанинът Д. Златков и Златка в "Като две капки вода"

http://www.struma.com/hailaif/blagoevgradchaninut-d-zlatkov-i-zlatka-v-kato-dve-kapki-voda_133989/

БГ Роналдо влезе в ролята на бразилския изпълнител Michel Telo в поредното издание на шоуто "Като две капки вода". Благоевградчанинът закри поредната вечер от риалито, като изпълни не особено сполучливо един малко позабравен, но безспорен хит на Michel Telo "Ai Se Eu Te Pego". След макиажа мнозина оприличиха Дани Златков на куклата Кен.

Бившият футболист направи опит да пее, но не му се получи, а за подобието на танц получи сериозни критик от водещия Димитър...

Продължава

Полицията в Смолян привиква шофьор, заснет да изпреварва рисково (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/policiiata-v-smolian-privikva-shofior-zasnet-da-izprevarva-riskovo-video-2095566

Полицията в Смолян издирва шофьора, който възмути хиляди потребители в социалните мрежи с опасния си опит за изпреварване. Действието се развива вчера преди обяд по пътя Чепеларе-Хвойна.
 
По повод разпространения в интернет и медиите

Спорт по тв днес: Григор започва срещу Раонич в Мадрид по Mtel Sport 1 около 19 ч, футбол от Англия, мач от 1/2-финалите при баскетболистите и колоездачна обиколка на Италия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6850693

Спорт по тв днес: Григор започва срещу Раонич в Мадрид  по Mtel Sport 1 около 19 ч, футбол от Англия, мач от 1/2-финалите при баскетболистите и колоездачна обиколка на Италия                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Маркс и Хайек - кой е лъжливият пророк

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6850588

Маркс и Хайек - кой е лъжливият пророкПророчествата на пролетарския философ не се сбъднаха, но поне са в правилната посока Маркс стана на 200 години, но отказва да си отиде тихо в нощта. Нека го сравним с неговия пълен антипод – либертарианеца Фридрих Хайек. Кой от двамата е по-фалшив пророк? През 1944 г. Хайек публикува знаменития си памфлет “Пътят към крепостничеството”,

В Плевенско откриха осъден, обявен за общодържавно издирване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851307

В Плевенско откриха осъден, обявен за общодържавно издирване
В Плевенско през почивните дни е открит 40-годишен мъж с присъда, който е обявен за общодържавно издирване, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Плевен. Полицейската операция е организирана в плевенското село Радомирци. Служители на полицията от Червен бряг са установили в селото местен жител, обявен за общодържавно издирване.

Ремонтът (СНИМКИ)

http://clubz.bg/67571-remontyt_snimki

 В понеделник, 7 май, започна мащабният ремонт на улица „Граф Игнатиев”. Той предвижда цялостно реновиране, подмяна на ВиК инсталацията, релсите и обновяване на площадите „Славейков” и „Гарибалди”.
 

Трябва да бъде завършен до средата на октомври. Ремонтът ще струва 24 млн. лева, осигурени с договор за безвъзмездна помощ по ОП „Региони в растеж”. Глобата за неспазване на срока е 240 000 лева на ден. 

Една от емблематичните улици в центъра на столицата „Граф Игнатиев” ще се сдобие с нов облик и нови по-тихи трамвайни релси. Тя става пешеходна зона, единственото превозно средство, което ще минава по нея, ще са трамваите. 

 Докато трае ремонтът на „Граф Игнатиев” и „Солунска”, там няма да се движат трамваите и колите. Вместо 10, 12 и 18 от площад „Журналист” до бул. „Витоша” ще вървят заместващи автобуси.

Книжният пазар вече беше преместен от площад "Славейков" пред хотел "Рила".

 

 

Стига фалшификации! Искаме истината!

http://www.cross.bg/mezhdynarodnoto-falshifikatzii-voiina-1574275.html

/КРОСС/ През последните години се превърна в традиция измислени предлози и откровени фалшификации да се превръщат в повод за война, за агресия в нарушение на международното право, но с цел да се облагодетелства агресора. Последен ярък пример за такава фалшификация е режисираното видео на псевдохуманитарната организация "Белите каски" в сирийския град Дума. Въпросното видео стана повод за удар срещу Сирия от страна на САЩ, Великобритания и Франция. Същите обаче се направиха на разсеяни, когато "жертвите" на "химическата атака" се оказаха не само живи и здрави, но и поискаха да говорят пред ОЗХО и заявиха, че химическа атака не е имало. Съюзниците агресори не искаха да слушат свидетелите, защо истината се оказа неудобна. Как ще отговори Великобритания на това, че бивш техен офицер от разузнаването ръководи "Белите каски", как ще отговори и на това, че те и САЩ финансират компрометираната организация, която не веднъж е уличавана във връзки с терористите?!!! "Белите каски" и фалшификациите им са инструменти в техните ръце. Настояваме да се прекратят фалшификациите, настояваме за истинско, безпристрастно разследване на случилото се и не на последно място - настояваме за спазване на международното право! Нека заедно кажем на агресорите, че знаем, че лъжат!!! Ще се стремим акцията да се разпространи максимално в информационното пространство

"Фейсбук" обмисля платена версия без реклами

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/08/3175112_feisbuk_obmislia_platena_versiia_bez_reklami/?ref=rss


Компанията "Фейсбук" проучва пазарните нагласи дали създаване на версия без реклами, която да се плаща с абонамент, би подтикнала повече хора да се присъединят. Това съобщи "Блумбърг", като цитира неназовани източници, запознати с въпроса.<br /><br />"Фейсбук" вече е разглеждала подобна възможност, но заради скорошния скандал с лични данни сега нагласата за подобно решение е по-силно застъпена, отбелязва източниците. Кризата се разгоря по-рано тази...

Омбудсманът Мая Манолова се среща днес в гр. Дупница с шивачки от затворената фабрика „Абонданца“

http://www.struma.com/obshtestvo/ombudsmanut-maya-manolova-se-sreshta-dnes-v-gr-dupnica-s_133988/

Днес, 8 май 2018 г., в 16.30 часа омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с работничките от затворената фабрика „Абонданца“.

Срещата е по искане на жените и ще се проведе в конферентната зала на хотел „Универсал” в гр. Дупница, ул. „Христо Грънчаров“ № 1.

Шивачките са приготвили да подарят на Мая Манолова икона на Св. Иван Рилски, закрилник на града, в знак на благодарност, че след една година протести, усилия от страна на Омбудсмана и...

Продължава

Трогателният случай на Алфи Евънс: едно бебе и борбата между медицината, съда, държавите и папата

https://offnews.bg//litca/trogatelniat-sluchaj-na-alfi-evans-edno-bebe-i-borbata-mezhdu-meditci-679961.html

Тъжната история на 23-месечния Алфи Евънс успя да разтърси света. Милиони хора по света, няколко държави и дори папата се трогнаха от съдбата на момченцето с неизлечима диагноза и борбата на родителите му да му дадат още един шанс, макар и отвъд възможностите на съвременната медицина.

Алфи е роден на 9 май 2016 година и приет в болница едва на 3-месечна възраст заради чести припадъци.

Лекарите в Alder Hey Children's Hospital в Ливърпул определили състоянието на Алфи като неврологично заболяване, но не успели да кажат какво точно.

Година след настаняването на детето в болницата, където той лежи в полувегетативно състояние, родителите му Том Евънс и Кейт Джеймс за първи път влизат в спор с лекарите.

Евънс и Джеймс искат  да транспортират Алфи в болница в Рим, където според тях ще получи по-добро лечение и животът му да бъде поддържан за дълъг период от време. Ръководството на болницата в Ливърпул отхвърлило желанието им, защото според медиците то не е в интерес на детето.

От 1989 година във Великобритания съществува закон, според който по лекарска преценка родителските права могат да бъдат ограничени. Така законът защитава децата от некачествено отглеждане и липса на адекватно лечение.

Точно това се случва с Алфи, когато на 19 декември 2017-а година лекарите от болницата завеждат дело във Върховния съд срещу Евънс и Джеймс с цел той потвърди, че „Алфи има необратими мозъчни увреждания, които няма смисъл да бъдат поддържани, и транспортирането му в Рим и опитите на други лекари да го спасят е не само безсмислено, но и нехуманно“.

Постановлението на съдия Джъстис Хайдън от Върховния съд от 20 февруари тази година позволява на болницата да изключи животоподдържащата система на Алфи под претекста, че детето заслужава мир и спокойствие.

Представител на болницата обяснява, че родителите на Алфи виждат в него едно нормално изглеждащо сладко момче, но всъщност всяко движение, което детето извършва, е пореден припадък.

Съдът дори изтегля изключването на системите за 23 февруари 2018, преди родителите му да започнат съдебна битка.

Майката и бащата на Алфи не се отказват и на 6 март отнасят делото в Апелативния съд, където съдиите потвърждават решението на съдията от Върховния съд.

На 20 март двойката обжалва това решение, а съдиите отказват да дадат на двойката да подаде друга жалба.

Въпреки това техните адвокати представят делото пред Европейския съд по правата на човека, но трима съдии отхвърлят искането им, заявявайки, че не намират нарушение на правата на човека.

На 11 април съдия Хайдън одобрява план за определяне на датата на изключване на системите на Алфи.

Тогава Евънс и Джеймс прибягват до услугите на Християнския юридически център.

Адвокатите на центъра представят окончателно законно предложение пред съда на 16 април родителите да поемат контрола върху техния син, твърдейки, че той е бил „незаконно задържан“, но искът им отново бива отхвърлен.

Два дни по-късно бащата отива в Рим за среща с папата, молейки го за помощ.

Само за няколко часа италианското министерство на външните работи дава италианско гражданство на Алфи, надявайки се, че то ще позволи нужния трансфер в болницата.

Но тази последна жалба е отхвърлена от г-н Хайсън, който заявява, че Алфи е британски гражданин, който попада под юрисдикцията на Върховния съд. Тогава италианското посолство изяснява, че не се опитва да оспори каквито и да било решения, взети преди това от британските съдилища. Говорител на министерството посочва, че предоставянето на гражданство е знак за съдията, че ако той промени решението си, те са готови да улеснят прехвърлянето на детето в италианската болница.

Следва допълнително изслушване, в което съдията заявява, че случаят вече е достигнал своята „последна глава“.

Той отхвърля твърденията на адвокатите на Евънс и Джеймс, че синът им е значително по-добре, защото диша без помощ 20 часа след като лекарите са изключили системите.

Родителите на Алфи започват повторно обжалване на заповедта, която ги спира да го заведат в Италия. Трима съдии от Aпелативния съд, оглавявани от сър Андрю Макфарлън, потвърждават решението, което възпрепятства 23-месечният Алфи да пътува в чужбина след изключването на системите.

В понеделник, 20 април, системата на Алфи е изключена в 21:00 часа, след като съдия от Върховния съд отхвърли нови жалби.

Бащата на Алфи споделя, че синът му продължава да диша без помощ и животът му може да бъде възстановен.

Във вторник сутринта, 1 май, г-жа Джеймс публикува снимка във Facebook, на която Алфи спи в прегръдките ѝ.

„Независимо какво се случва, той вече доказа, че тези лекари грешат. Той е невероятен. Толкова е красив“, пише тя.

Попитан дали семейството се е отказало да заведе сина в Италия, г-н Евънс казва, че все не е.

„Време е да му позволим достойно да се прибере вкъщи или в Италия“, добавя той.

От болницата заявиха, че няма да публикуват актуализации за състоянието на малкото дете от уважение към личния му живот.

Говорейки извън болницата в четвъртък след среща с лекари, г-н Еванс похвали служителите за това как се грижат за Алфи.

Джон Кери: Сделката с Иран е необходима, опасността идва от Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851300

Джон Кери: Сделката с Иран е необходима, опасността идва от Русия
Бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери е убеден в необходимостта от запазване на споразумението с Иран за ядрената програма на Техеран и призова сегашния президент Доналд Тръмп „два пъти да помисли“, преди да вземе решение по този въпрос. Мнението си Кери изрази в интервю пред италианския в. „Кориере дела сера“, информира БГНЕС.

Доходите в Западните Балкани ще бъдат обсъдени на конференция в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851305

Доходите в Западните Балкани ще бъдат обсъдени на конференция в София
Седмица преди голямата среща на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани на 17 май, КНСБ ще събере представители на съседните ни страни, за да обсъди една от най-важните теми в региона - равнището на доходите в страните от Балканския полуостров, както и перспективите пред сближаването им с тези в Западна Европа.

48 ухапани от кърлеж във Варна за седмица

http://budnavarna.bg/33891-48-uhapani-ot-karlezh-vav-varna-za-sedmitsa/

48 души бяха ухапани от кърлеж Варна само за седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна. Няма регистрирани случаи на заболели от Марсилска треска и Лаймска болест.

Регистрираната във Варна остра заразна заболeваемост през последните седем дни се движи в характерните за сезона граници. С въздушно – капкови инфекции са регистрирани 43 лица срещу 42 за предходната седмица, които са представени от 28 случая на варицела и 15 случая на скарлатина.

За периода от 20 април до 26 април са регистрирани 44 случая на чревни инфекции срещу 33 от предходната седмица, като през настоящите дни чревните инфекции са представени от 36 ентероколита, 1 салмонелоза, 2 колиентерита, 2 вирусни хепатита и 3 ротавирусни ентерита.

Материалът 48 ухапани от кърлеж във Варна за седмица е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Край на спекулациите: Алекс Богданска не е бременна, рано и е за деца…

http://regiona.bg/%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b9-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bf%d0%b5%d0%ba%d1%83%d0%bb%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%81-%d0%b1%d0%be%d0%b3%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0/

„Най – срамното нещо е, когато всички те мислят за бременна, а ти просто си преяла”. Така Александра Богданска коментира слуховете, че ще става майка. Чаровната моделка твърдо отрече мълвата, че е бременна, както се твърди от няколко седмици. И колкото и на мъжа й да му се иска да стане баща, Алекс го е убедила, че още им е рано за деца. В момента красавицата е фокусирана изцяло върху кариерата си и е на гребена на вълната. Тя пътува постоянно до екзотични дестинации–Сингапур, Тайланд и почти няма време да се спре у дома.

Въпреки че отсъства често от семейното ложе, Алекс и Дани не спират да се забавляват заедно във всеки удобен момент, пише Хот Арена.Двамата признават, че са по-влюбени от всякога и се чувстват направо като преродени.

Откакто се задоми, Петканов вече не се прави на шут, какъвто бе при Милен Цветков. Дани показва, че може да бъде сериозен и грижовен съпруг, а често изненадва хубавата Алекс с подаръци, без да има повод. Разбира се, той си прави и шеги със съпругата си. Наскоро Александра изтърпя да й размаже цяла торта в лицето. И то без дори да се скара на мъжа си. А с усмивка на лице.

 

Материалът Край на спекулациите: Алекс Богданска не е бременна, рано и е за деца… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Издирват мъж, скочил от моста в Бургас

http://nakratko.bg/category/58/159119/


Издирват млад мъж, който снощи е скочил от моста в Бургас, съобщи "24 часа". Катери издирват младия мъж в морето. Мъжът е в неизвестност. Очевидци на място разказаха, че мъжът е бил облечен със спортни дрехи, с качулка на главата.

Ученичките от средно училище "Братя Петър и Иван Каназиреви" - Разлог са №1 на волейбол в България

http://www.struma.com/sport/uchenichkite-ot-sredno-uchilishte-bratya-petur-i-ivan-kanazirevi_133987/

Отборът на СУ „Братя Каназиреви“ - гр. Разлог, спечели титлата от финалния турнир по волейбол за девойки за 11-12 клас на Ученически игри 2018.

Във финалната среща момичетата от Разлог се наложиха над НТБГ – София, а с бронзовите медали се окичи тимът на СУ „Цар Симеон Велики“ – Видин.

Две момичета от училищния тим на Разлог влязоха в идеалния отбор, Християна Боздева, като най- добър първи център и Габриела Радойска, като най- добър...

Продължава

Иниеста отряза Китай и тръгва към Япония

https://dnes.dir.bg/futbol/iniesta-otryaza-kitay-i-tragva-kam-yaponiya

Испанският национал най-вероятно ще продължи кариерата си във "Висел Кобе"

Как един голям левскар изпя песен за ЦСКА

https://dnes.dir.bg/lyubopitno/kak-edin-golyam-levskar-izpya-pesen-za-tsska

Покойният Чочо Владовски го направи преди 16 години, а парчето бе част от албум

Четирима от "Лудогорец" и трима от ЦСКА попаднаха сред номинираните за играч на сезона

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/08/3175148_chetirima_ot_ludogorec_i_trima_ot_cska_popadnaha_sred/?ref=rss


Асоциацията на българските футболисти (АБФ) обяви номинациите си за сезон 2017-2018 в Първа лига. Очаквано седемкратният шампион "Лудогорец" има най-много представители, следван от ЦСКА с трима и "Левски" с двама.<br /><br />АБФ организира анкетата "Футболист на футболистите", която определя най-добрия в българското първенство. В допитването участват всички футболисти, които се състезават в Първа лига.<br /><br />Освен играчите на...

В учебник по литература: Свети Георги е ромски светец

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/uchebnik-po-literatura-uchi-detsata-che-sv-georgi-e-romski-svetets

За значението на празника за българите, както и за празника на Българската армия е отделено едно изречение

Отвориха бул. „Приморски“ за двупосочно движение

http://budnavarna.bg/33889-otvoriha-bul-primorski-za-dvuposochno-dvizhenie/

Бул. „Приморски“ вече е отворен за двупосочно движение. Преминаващите коли, в посока от кръстовището на Икономическия университет към Летния театър, се движат в платното откъм Морската градина. Част от другото все още е затворено. Причината е, че се извършват довършителни работи по тротоарите. Освен това има разположена тежка техника. Пътната маркировка също не е напълно положена.

Първоначалните заявки на общинската администрация и регионалният министър бяха, че трасето ще бъде пуснато до средата на април. Не се изпълни и следващото обещание ремонтът да бъде завършен в рамките на месец април. Верни ще се окажат последните прогнози, че отсечката ще бъде напълно завършена и отворена за нормално движение тази седмица.

източник: Морето.нет

Материалът Отвориха бул. „Приморски“ за двупосочно движение е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Унгария не очаква конфликт като този между Полша и евроинституциите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/08/3173692_ungariia_ne_ochakva_konflikt_kato_tozi_mejdu_polsha_i/?ref=rss


Унгарското правителство планира нови фискални стимули, за да запази икономическия ръст над 4%. Това заяви близък съюзник на премиера Виктор Орбан в интервю за "Ройтерс". Той изключи конфликт като този между Полша и европейските институции заради спазването на върховенството на закона.<br /><br />Миналия месец Орбан спечели трети пореден мандат след яростна антиимигрантска кампания. Убедителната победа даде на партията на Орбан "Фидес" възможност да пренаписва...

Иран: Може да имаме временни проблеми заради ядрената сделка, но ще се справим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851294

Иран: Може да имаме временни проблеми заради ядрената сделка, но ще се справимМоже да имаме известни проблеми, призна днес иранският президент Хасан Рохани в очакване американският му колега Доналд Тръмп да огласи решението си дали ще изтегли САЩ от споразумението за иранската ядрена програма, предаде Асошиейтед прес. Рохани не спомена Тръмп, но изказването му на конференция в Техеран за петрола е първата официална реакция

В Япония лекуват болни с родопска музика

https://www.actualno.com/goodnews/v-japonija-lekuvat-bolni-s-rodopska-muzika-news_673451.html

Със записани автентични родопски песни лекуват болни в Япония, съобщи кметицата на Давидково Севда Чолакова, предаде кореспондентът на Actualno.com. Преди 15 години проф. Кенджи Тираджима от Токийския университет в Япония в продължение на пет години обикалял, събирал и записвал автентични текстове и изпълнения на родопските песни. Известно е, че родопската песен се пее не само с глас, а и с душа. Впечатлен от мелодичността им, той решил да ги ползва с лечебна цел. Направил експеримент в болни

Черен вторник на италианските летища заради стачки на наземния персонал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851284

Черен вторник на италианските летища заради стачки на наземния персонал
Ако пътувате на 8 май от или за италианско летище, много вероятно е вашият полет да бъде анулиран. Това е заради третата национална стачка, свикана от различни синдикати на наземния летищен персонал в Италия. Предвидени са две стачки – от 10 до 18, и от 13 до 17 часа на няколко синдиката. Към хаоса заради десетките анулирани полети в тези часови

Андрей Райчев: Борисов взе властта в черната вода, сега му се падна златната

http://www.moreto.net/novini.php?n=373827

Сегашният кабинет на Бойко Борисов е много по-добър като състав от "Борисов 1" и "Борисов 2", заяви социологът Андрей Райчев по повод навършването на една година от управлението на кабинета. Има обективни оценки, които вече се получиха.

Изложба показва тайнството на българския обреден хляб

https://www.actualno.com/asenovgrad/izlojba-pokazva-tajnstvoto-na-bylgarskija-obreden-hljab-news_673452.html

Няма българска традиция или празник без обреден хляб. А символиката казва толкова много неща, че всички те не могат да бъдат събрани в един разказ. Затова инициатори от град Хисаря създадоха пътуваща фотоизложба, която разкрива множество български празници от регион Тракия и характерни за тях пити. Фотосите са подкрепени и с описание. В изготвянето на експозицията „Добре дошли в България“ участваха общо 12 жени - майсторки на пити - от община Хисаря. Всички хлябове са сниман

Сидеров иска обяснение от Каракачанов и Симеонов за предстоящите им "нелегитимни" срещи с Нинова

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/05/08/3175145_siderov_iska_obiasnenie_ot_karakachanov_i_simeonov_za/?ref=rss


Председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров определи като нелегитимни предстоящите срещи на коалиционните си партньори Красимир Каракачанов и Валери Симеонов с лидера на БСП Корнелия Нинова. В разпространено писмо до медиите председателят на "Атака" уточнява, че очаква председателите на ВМРО и НФСБ да изяснят пред него позициите си за коалиционното управление с ГЕРБ.<br /><br />В края на миналата седмица Нинова обяви, че ще се...

Марешки: Русия може да ни защити по-добре от НАТО

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/08/3175081_mareshki_rusiia_moje_da_ni_zashtiti_po-dobre_ot_nato/?ref=rss


"Русия може да ни защити по-добре от НАТО, може да вземем пример от Сирия, където тя е на страната на правителството." Това коментира лидерът на "Воля" Веселин Марешки в ефира на Би Ти Ви.<br /><br />"Българите никой не ги е питал за влизането в НАТО. За нас проблемът са тези 5 милиарда лева, които се дават. Българският национален интерес не е купуването на 8 самолета, които утре няма кого да пазят, защото България се стопява, а за политики за младите...

Задържаха контрабандно сребро в бельото на пътничка на "Капитан Андреево"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851280

Задържаха контрабандно сребро в бельото на пътничка на "Капитан Андреево"Контрабандни сребърни накити са открити при проверка на румънска гражданка на ГКПП Капитан Андреево, съобщиха от Агенция "Митници". Ювелирните изделия с тегло 1,703 кг. на стойност 6 800 лева са били намерени в бельото на жената. Дамата пътувала в лек автомобил с румънска регистрация. Шофьорът и неговите две спътнички, всички румънски граждани,

Райън Гигс: Вярвам, че Алекс Фъргюсън ще се оправи

https://www.24chasa.bg/sport/article/6851276

Райън Гигс: Вярвам, че Алекс Фъргюсън ще се оправиСър Алекс Фъргюсън продължава да се възстановява от операция в интензивно отделение в английска болница, но подкрепата към него от бивши футболисти на "Манчестър Юнайтед" или други хора, свързани със спорта, не спира. 76-годишният бивш мениджър на "черните дяволи" претърпя спешна животоспасяваща операция по-рано през седмицата,

Волен възмутен от уговорена среща на Каракачанов и Симеонов с Нинова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851275

Волен възмутен от уговорена среща на Каракачанов и Симеонов с НиноваЛидерът на "Атака" Волен Сидеров се възмути от предстоящата среща на вицепремиерите Каракачанов и Симеонов с опозиционния лидер Корнелия Нинова. По темата той публикува гневен пост във фейсбук профила си. Вижте целия текст тук: "Във връзка с информацията, че коалиционните ми партньори от ВМРО и НФСБ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов ще се

Силен летен туристически сезон очакват

http://budnavarna.bg/33887-silen-leten-turisticheski-sezon-ochakvat/

Във Варна очакват това лято силен туристически сезон. Към момента подготовката за новия туристически сезон се осъществява нормално. Очаква се да възникнат проблеми по отношение на заведенията по плажовете, тъй като на някои места продължава да се строи на плажната ивица.

Това лято се очаква 24 плажа във Варненска област да останат без концесионери или наематели. Една от причините да няма достатъчно наематели и концесионери е фактът, че все още Народното събрание не е приело промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

И това лято за най-посещаваните плажове ще се търси възможност за осигуряване на водно спасяване, като средствата, отпуснати от Министерски съвет за тези дейности, са около 300 000 лева. Миналата година водно спасяване е било осигурено за 16 плажа в региона.

източник: БГНЕС

Материалът Силен летен туристически сезон очакват е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Сидеров отменя срещата с Каракачанов и Симеонов, не ги бил оторизирал да се срещат с Нинова

http://nakratko.bg/category/59/159117/


Волен Сидеров, лидер на партия "Атака" и председател на парламентарната група "Обединени патриоти", заявява в писмо до медиите, че отменя предвидената за днес среща на партньорите от коалиция "Обединени патриоти".

27 трафопоста на територията на софийски квартал са обрани през почивните дни!

http://regiona.bg/27-%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%be%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba/

ЧЕЗ Разпределение България извърши извънреден обход на енергийните съоръжения в микрорайони 6 и 7 на столичния квартал Люлин през почините дни, след регистрирани нерегламентирани прекъсвания на електрозахранването. При обхода в 27 трафопоста бе установена липсата на медни елементи, част от съоръженията. Проверката ще продължи във всички микрорайони.

„Мрежата, която захранва район Люлин в София е кабелна, подземна и изцяло обновена. Това не предполага чести смущения на електрозахранването без външна намеса. Ето защо, когато регистрирахме прекъсвания на електрозахранването, направихме сериозни анализи. След като не открихме причина за тях, стартирахме извънреден обход на съоръженията. Само през почините дни открихме 27 обрани трафопоста. Очевидно не става въпрос за единични случаи, а за престъпна група, която само за дни е проникнала в много наши съоръжения“, каза Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

Компанията подаде сигнал в МВР за кражбите и стартира подмяна на липсващите елементи в трафопостовете. Същевременно се планира монтиране на сигнално-охранителна техника на най-уязвимите съоръжения.

ЧЕЗ Разпределение призовава институциите да помогнат за защитата на обществото, за по-строг контрол чрез законодателни мерки и по-голяма обществена нетърпимост към този вид престъпления. Компанията моли клиентите да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес klienti@cez-rp.bg, в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010.

Материалът 27 трафопоста на територията на софийски квартал са обрани през почивните дни! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Петър Андронов: С влизането в еврозоната няма да загубим от спестяванията в лева

http://nakratko.bg/category/26/159116/


"Всички критерии, които трябва да изпълним формално за присъединяване към "чакалнята" на еврозоната, отдавна са изпълнени, но уви, за съжаление, това не са всички изисквания – вече има и нови, които, макар и неформализирани, стоят много сериозно на масата.

Утвърдиха номинациите за награда „Варна“ в сферата на културата

http://budnavarna.bg/33885-utvardiha-nominatsiite-za-nagrada-varna-v-sferata-na-kulturata/

Номинациите за награда „Варна“ в сферата на културата утвърди ресорната комисия към местния парламент.

Общо 12 са окончателните номинации, които предстои да бъдат гласувани и на сесия на Общински съвет.

Голяма награда „Варна” ще отиде при Валери Петров Станков – за цялостно творчество, с доказан принос в областта на поезията.

В останалите категории разпределението е следното:

Литература

Панко Кирилов Анчев – за издаденото литературно – критическо изследване „В зоната на разпада“ (романите на Ф. М. Достоевски).

Изобразителни изкуства

Пламен Петков Аврамов – за представяне на юбилейната му изложба за скулптура и рисунка през 2017 г. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“.

Театър

1. Симеон Стефанов Лютаков – за забележителното му представяне в ролята на полицая Давид в „Едноокият цар“ от Марк Креует, включително и на два международни фестивала в Сърбия и Черна гора.

2. Цветина Петрова Иванова – за блестящо изпълнение в премиерната за България постановка „Влюбеният Шекспир“ от Ли Хол в ролите на Виола/Кент/Ромео/Жулиета.

Музика

1. Духов оркестър на Военноморските сили на Република България с диригенти капитан III ранг Мирослав Якимов Трифонов и капитан – лейтенант Георги Емилов Зайранов – оркестърът има 134 – годишна история, всяко тяхно участие в тържество и събитие предава особена значителност и внушителност.

2. Константин Георгиев Джамбазов – музикант, композитор и продуцент, с изключителни постижения в областта на музиката.

Опера (изпълнителско изкуство)

Балетния състав на Държавна опера, ТМПЦ – Варна – за екипа, реализирал балета „Лебедово езеро“ с хореограф Светлана Тоншева.

Танц

1. Милена Петрова Попова – хореограф, педагог и ръководител на балет „Мелади“, които са спечелили редица награди и номинация за Световна танцова купа.

2. Академичният танцов театър „Черноризец Храбър” с художествен ръководител проф. Петър Ангелов – за постижения в танцовото изкуство.

Кино

Екипът на БНТ Варна – за документалния филм „Около света за 202 дни“, сценарист Бистра Варнева, оператор Георги Христов, компютърен монтаж инж. Светлана Николова, режисьор Мариета Бобева, посветен на околосветското плаване на варненския мореплавател кап. Георги Георгиев с яхтата „Кор Кароли“.

Архитектура

Няма номинации.

Журналистика

Емилиян Димитров Ялъмов – за висок професионализъм и отразяване на културния живот в Община Варна и за двата филма на БНТ Варна „№ 1 – туризмът“ – „Светският блясък на Варна“ и „Варна време за шоу“.

Материалът Утвърдиха номинациите за награда „Варна“ в сферата на културата е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Ръст на китайския износ и внос през април въпреки търговското напрежение със САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851255

Ръст на китайския износ и внос през април въпреки търговското напрежение със САЩКитайският износ и внос нараснаха през април по-силно от очакваното, показват данни на Генералната митническа администрация на страната, които сигнализират за наличието на добро външно и вътрешно търсене въпреки търговското напрежение със САЩ, предава БНР.  В рамките на април износът от Китай се увеличи с 12,9% на годишна база след понижение с 2,

Нов скандал сред "Обединените патриоти" заради БСП

http://www.mediapool.bg/nov-skandal-sred-obedinenite-patrioti-zaradi-bsp-news278806.html

Нов скандал разтърси парламентарната група на "Обединени патриоти", която е част от управляващото мнозинство с ГЕРБ. Поводът е предстояща среща на лидерите на ВМРО Красимир Каракачанов и на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов с председателя на БСП Корнелия Нинова. По този повод лидерът на "Атака" Волен Сидеров заявява, че срещите на Каракачанов и Симеонов с Нинова не са оторизирани от "Обединени патриоти". "Като председател на парламентарната група на "Обединени патриоти" и създател на коалицията не съм упълномощавал въпросните лица да преговарят с която и да е партия извън управляващата коалиция", казва Волен Сидеров в съобщение, разпространено от пресцентъра на партията му. "Всякакви такива действия вредят на вече установените споразумения за управление на България между АТАКА, ВМРО, НФСБ и ГЕРБ. Те са извън решенията на коалиционния съвет на "Обединени патриоти", затова трябва да се смятат за нелигитимни", посочва още Сидеров. По тази причина той отменя заседанието на парламентарната група на "Обединени патриоти" във вторник. "Очаквам изясняване на позициите на НФСБ и ВМРО по отношение на коалиционната политика", се казва още в разпространеното съобщение от името на Волен Сидеров. Междувременно от БСП информираха, че лидерът на партията Корнелия Нинова ще се срещне с вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Срещата е по покана на Каракачанов и ще се проведе в сградата на Народното събрание. Към момента партиите не са обявили официално какво ще обсъждат. По неофициална информация и от БСП, и от ВМРО обаче националистите ще искат подкрепа за техния проект за промени в Закона за вероизповеданията. Миналата седмица в парламента бяха внесени два документа. Първият обединява управляващите от ГЕРБ и опозиционните партии БСП и ДПС, а вторият е изготвен от работна група на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Още с внасянето на законопроекта Каракачанов съобщи, че възнамерява да предизвика обществено обсъждане по промените, включително с Българската православна църква и с всички основно застъпени у нас вероизповедания, а после ще го внесе за разглеждане, тъй като е настъпил моментът за конкретни действия. Законопроектът на Цветанов, Нинова и Карадайъ въвежда забрана заплатите на свещенослужещите и служителите в религиозните общности да се изплащат от чужди дарения. Всяко дарение трябва да е разрешено от дирекция "Вероизповедания". В законопроекта на Каракачанов пише, че религиозните общности се финансират само от източници от Република България, а даренията да се отчитат и пред Сметната палата. Целта и на двата проекта е да се ограничи чуждо влияние. Предложенията на Каракачанов предвиждат българските граждани да могат да извършват богослужебна дейност, когато са завършили образованието си в България или когато чуждата диплома е призната по специален ред у нас. И двата законопроекта предвиждат чужденци да могат да участват в проповеди, само ако това е предварително съгласувано с дирекция "Вероизповедания". Според разпространения от ВМРО законопроект граждани не могат да участват в ръководствата на партии и на религиозни общности едновременно. В него е упоменат и ред за записване на вероизповеданието като юридическо лице. Очаква се срещата между вицепремиера Каракачанов и лидерът на БСП Корнелия Нинова да започне в 14 часа в парламента. От ВМРО твърдят неофициално, че не би трябвало ″подобни разговори да разклатят коалицията″. По думите им ″най-малкото, защото Нинова е съвносител на друг подобен проект с ГЕРБ″. Реакцията на Волен Сидеров неговите коалиционните партньори си обясняват с ″преиграване″. Очаквайте подробности.

Нов скандал в групата на „Обединени патриоти“ заради БСП

http://www.mediapool.bg/nov-skandal-v-grupata-na-obedineni-patrioti-zaradi-bsp-news278806.html

Нов скандал разтърси парламентарната група на „Обединени патриоти“, която е част от управляващото мнозинство. Поводът е предстояща срещу на лидера на БСП Корнелия Нинова с лидерите на ВМРО Красимир Каракачанов и на Националния фронт за спасение на България (НФСБ)Валери Симеонов. По този повод лидерът на „Атака“ Волен Сидеров заявява, че срещите на Каракачанов и Симеонов с Нинова не са оторизирани от „Обединени патриоти“. „Като председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ и създател на коалицията не съм упълномощавал въпросните лица да преговарят, с която и да е партия извън управляващата коалиция“, казва Волен Сидеров в съобщение, разпространено от пресцентъра на пртята му. „Всякакви такива действия вредят на вече установените споразумения за управление на България между АТАКА, ВМРО, НФСБ и ГЕРБ. Те са извън решенията на коалиционния съвет на ОП, затова трябва да се смятат за нелигитимни“, посочва още Сидеров. По тази причина той отменя заседанието на парламентарната група на „Обединени патриоти“ във вторник. „Очаквам изясняване на позициите на НФСБ и ВМРО по отношение на коалиционната политика“, се казва още в разпространеното съобщение от името на Волен Сидеров. Междувременно от БСП информираха, че лидерът на партията Корнелия Нинова ще се срещне с вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Срещата е по покана на Каракачанов и ще се проведе в сградата на Народното събрание. Към момента няма позиция от страна на Валери Симеонов. Очаквайте подробности

Варненски абсурд: Учителка по музика получи награда „Варна” за журналистика

http://www.barometar.net/90913/

През 2017 г. награда „Варна“ за журналистика бе присъдена на Татяна Илийчева Капричева – „за високия и професионализъм, за популяризиране и отразяване на музикалния и културния живот на Варна.“ Журналистите във Варна бяха шокирани от този факт, никой от колегите не знаеше коя е г-жа Капричева, в кои медии е работила и въобще журналист ли […]

Корнелия Нинова ще се срещне с вицепремиера Красимир Каракачанов

http://nakratko.bg/category/59/159118/


Председателят на БСП Корнелия Нинова ще се срещне с вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, съобщава пресцентърът на БСП. Срещата е по покана на Каракачанов и ще бъде от 14 часа в сградата на Народното събрание.

Освобождават пет археологически обекта за строителството на язовир "Луда Яна"

https://www.actualno.com/pazardjik/osvobojdavat-pet-arheologicheski-obekta-za-stroitelstvoto-na-jazovir-luda-jana-news_673448.html

Пет открити археологически обекта трябва да бъдат освободени, за да продължи строителството на язовир „Луда Яна“ и пречиствателна станция за питейни води в община Панагюрище, предаде кореспондентът на Actualno.com. С тази цел регионалното министерство възложи чрез обществена поръчка на Националния археологически институт с музей (НАИМ) към БАН да извърши спасителни проучвания на обектите. Един зид и една могила попадат в имота, предназначен за язовир. Една от могилите и едн

Ердоган ще посети Босна преди изборите на 24 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851268

Ердоган ще посети Босна преди изборите на
24 юниТурският президент Реджеп Ердоган ще говори преди изборите в Турция на 24 юни пред политически поддръжници в босненската столица, заяви турският посланик в Босна, цитиран от Ройтерс. Някои медии в Турция съобщиха, че Ердоган ще проведе митинг в Сараево преди изборите. Редица западни страни забраниха на турски политици да водят кампания на тяхна

Жираф уби известен режисьор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851246

Жираф уби известен режисьорИзвестният режисьор Карлос Карвальо, правещ филми за дивата природа, е загинал в ЮАР, след като бил ударен от жираф, съобщава „Метро“. Карвальо снимал филм във фермата Glen Afric Country Lodge в парка Хартбиспърт и се приближил много близко до жирафа на име Джералд. Асистентите на режисьора го предупреждавали да не се доближава твърде много до

Бъфет: Биткойнът е „отрова за плъхове по две“

https://www.investor.bg/kriptovaluti/491/a/byfet-bitkoinyt-e-otrova-za-plyhove-po-dve-260662/

Хората го само с надеждата, че ще намерят някой друг, който да им плати повече за него, смята легендарният инвеститор

Теодора литна от Сау Паулу - според лекарите втори полет може да е фатален за българката

https://petel.bg/Teodora-litna-ot-Sau-Paulu---spored-lekarite-vtori-polet-mozhe-da-e-fatalen-za-balgarkata__263547

Снимка: Facebook Българката Теодора Маджарова, която се намира в тежко здравословно състояние, отпътува тази сутрин от Сау Паулу за Българи...

Утвърдиха номинациите за награда "Варна", вижте кой взима голямата награда

https://petel.bg/Utvardiha-nominatsiite-za-nagrada-Varna--vizhte-koy-vzima-golyamata-nagrada__263533

Снимка: Varna24.bg Номинациите за награда "Варна“ в областта на културата бяха утвърдени с пълно единодушие от ресорната комисия към Общинс...

Борисов щял да говори с Макрон и Меркел за превозвачите

https://petel.bg/Borisov-shhyal-da-govori-s-Makron-i-Merkel-za-prevozvachite__263548

Снимка: "Канал 3" Правителството подкрепи превозвачите в протеста им срещу готвените промени в рамките на Европейския съюз. Министъ...

Бургазлията Георги се хвърлил от моста само ден след празника си, близките му са в шок

https://petel.bg/Burgazliyata-Georgi-se-hvarlil-ot-mosta-samo-den-sled-praznika-si--blizkite-mu-sa-v-shok__263549

32-годишният Георги Шивачев от жк „Братя Миладинови” е удавникът, чието безжизнено тяло днес сутринта беше извадено от водолази в Бургас,...

Четири медийни отбора ще се борят за Купата на БНТ - Варна

https://petel.bg/CHetiri-mediyni-otbora-shhe-se-boryat-za-Kupata-na-BNT---Varna__263550

Четири отбора ще участват в първото издание на медийния турнир по минифутбол за Купата на БНТ - Варна. За трофея ще се борят тимовете н...

Александър Цветков се раздели с Черно море

https://petel.bg/Aleksandar-TSvetkov-se-razdeli-s-CHerno-more__263551

Халфът Александър Цветков се раздели с Черно море. Днес футболистът разтрогна договора си с клуба по взаимно съгласие. Ръководството ...

Главният прокурор на щата Ню Йорк подаде оставка, след обвинения за физическо насилие (Видео)

https://petel.bg/Glavniyat-prokuror-na-shhata-Nyu-York-podade-ostavka--sled-obvineniya-za-fizichesko-nasilie--Video-__263552

Главният прокурор на щата Ню Йорк подаде оставка, след като бе обвинен от четири жени във физическо насилие. Разкритията бяха направени ...

ЗАЩО 2018 МОЖЕ ДА БЪДЕ ГОДИНАТА НА МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ЗА ТВОРБИТЕ НА ПИКАСО?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285935_%D0%97%D0%90%D0%A9%D0%9E+2018+%D0%9C%D0%9E%D0%96%D0%95+%D0%94%D0%90+%D0%91%D0%AA%D0%94%D0%95+%D0%93%D0%9E%D0%94%D0%98%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%9D%D0%90+%D0%9C%D0%98%D0%9B%D0%98%D0%90%D0%A0%D0%94%D0%98+%D0%9

 Двуседмичният зимен сезон на продажбите в Лондон, който се състои всеки февруари, е първата възможност за продажба на произведения за годината и аукционните къщи често предлагат творби на Пабло Пикасо. През 2017 година търгът протича гладко: след  продажбите на импресионистични и модерни творби, трите големи аукционни къщи (Sotheby’s, Christie’s и Phillips) продават за над 80 млн. долара произведения на Пикасо, с приблизително дузина картини и творби на хартия.

Тази година нещата стоят малко по-различно.
По време на двете седмици на търговете, няколко десетки картини и разработки от Пикасо са продадени за повече от 220 милиона долара, удивителна цифра, която увеличи продажбите за трите аукционни къщи.

Експерти твърдят, че тази година бумът на Пикасо има няколко ключови момента, включително блокбъстър шоуто на Тейт Модърн; неочаквано висок брой на единствени по рода си произведения, изпращани по едно и също време; нарастване на интереса към художника от азиатски купувачи. Това може да доведе до продажби на творбите на Пикасо за половин милиарда долара само за пет месеца, някои от които са само за месец май.

Пикасоманията е такава...
Прочетете цялата публикация на: Spfiapress.com

Четири отбора ще се борят за Купата на БНТ – Варна

http://varnautre.bg/2018/05/08/81002/%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b8-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b0-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%b1%d0%be%d1%80%d1%8f%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%ba%d1%83%d0%bf%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1

Четири отбора ще участват в първото издание на медийния турнир по минифутбол за Купата на БНТ – Варна. За трофея ще се борят тимовете на Община Варна, БНТ – Варна, ТВ “Черно море” и сборен отбор на “Перата”. Състезанието за журналисти ще се проведе на 12 май, събота, на терена на общинския спортен комплекс в […]

Българската песен е сред фаворитите за Евровизия тази вечер (видео)

https://offnews.bg//kultura/balgarskata-pesen-e-sred-favoritite-za-evrovizia-tazi-vecher-video-680129.html

Българското парче в песенния конкурс на евровизия е сред предварителните фаворити за победата, сочат сондажите. тази вечер формацията Equinox излиза в първия полуфинал на състезанието и ще се бори за място на финала на 12 май, събота.

Букмейкърите поставят песента на Equinox - "Bones" - в челната десетка на фаворитите за победа, а някои ѝ дават и позиция в топ 3. Израел, Норвегия и Естония оглавяват класацията на залозите в навечерието на полуфинала, Кипър, Франция и Чехия също са сред най-често спряганите победители.

Шоуто тази вечер започва в 22:00 българско време. Гласуването започва веднага след края на последната песенна изписаните номера на екраните от страна на местната телевизия, излъчваща конкурса. Номерата са различни за всяка държава. Номерата за гласуване, изписани от БНТ за България, важат само за територията на нашата страна.

Гласуването е отворено за период от 15 минути. Ако гласувате преди или след него, Вашият глас няма да бъде зачетен, но ще бъдете таксувани.

Можете да гласувате до 20 пъти, освен ако в съответната държава няма обявено друго ограничение.

В първия полуфинал могат да гласуват само 19-те участващи държави в полуфинала плюс Испания, Португалия и Великобритания.

Откриха мъртъв първият секретар на българското посолство в Токио

http://nakratko.bg/category/25/159115/


Mъж, идентифициран като първи секретар на българското посолство в Япония, е открит мъртъв пред търговска сграда в Шинджуку, Токио в понеделник сутрин.

Варненският обсерватория с празнична програма за 50-годишния си юбилей

http://www.moreto.net/novini.php?n=373845

Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ подготвя празнична седмица за 50-годишния си юбилей, научи Moreto.net. За 16 май, когато се отбелязва Международния ден на светлината, при ясно време е предвидено наблюдение на Слънцето от 10.

Ремонтите в района на Морската гара са на финалната права

http://budnavarna.bg/33882-remontite-v-rajona-na-morskata-gara-sa-na-finalnata-prava/

Ремонтите в района на Морската гара напредват и са на финалната права.

Работници и техника на фирма „Хидрострой“ асфалтират улица „Вълноломна“ и полагат тротоарните настилки. Ще бъде оформена и велоалея.

По информация на генералният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов ремонтите трябва да приключат до средата на месец май.

Скоро ще бъде изградена и новата ограда около зоната за отдих. Тя ще бъде от ковано желязо и ще осигурява добра видимост към пешеходната зона и морето“. Припомняме, че старата бетонна ограда бе срината до основи.

До началото на лятото най-вероятно ще бъде обявена процедурата за избор на фирма, която да извърши ремонтите и укрепителни дейности на вълнолома.

източник: Варна24

Материалът Ремонтите в района на Морската гара са на финалната права е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Трима шерпи вече търсят алпиниста Боян Петров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851215

Трима шерпи вече търсят алпиниста Боян ПетровРано сутринта трима шерпи са тръгнали да търсят алпиниста Боян Петров, който от няколко дни е в неизвестност в Хималаите. Това каза в предаването „Преди обед” по bTV жената, с която Боян Петров живее на семейни начала – Радослава Ненова. „Най-вероятно до края на деня ще има някаква информация дали са го намерили,

Наистина ли България е толкова по-зле от Унгария?

http://clubz.bg/67570-naistina_li_bylgariq_e_tolkova_po_zle_ot_ungariq

“Репортери без граници” класираха България на 111-то място по свобода на словото, с което станахме най-зле представилата се страна не само в ЕС, но и на Балканите. В пряка конкуренция сме с държави от Африка, а Унгария е с почти 40 места преди нас. И понеже мнозина се запитаха дали наистина заслужаваме това място, нека разгледаме нещата в детайл.

Подобни класации по принцип не са толкова важни с конкретните места, които дават на страните, колкото с тенденциите и проблемите, които описват. Дори и да не сме точно 111-ти, всекиму би трябвало да е ясно, че България е в негативен тренд по отношение на медиите - квази монополите в пресата си съществуват, назначават се политически комисари в БНТ, криминалното преследване срещу собственици на независими медии стана правило, медийната собственост е неясна и т.н. Тези проблеми са достатъчни, за да смъкнат страната във всяка една класация.

Все пак нека да сравним малко по-систематично ситуацията в България и в Унгария, за да добием по-добра представа в какъв смисъл сме станали толкова изключителни, че от гледна точка на външните наблюдатели вече сме в собствена лига.

Съпоставка първа: плурализъм

И в България, и в Унгария медийният плурализъм е ограничен, но не унищожен (за разлика от Русия и други автократични режими). В Унгария затвори и последният голям опозиционен нетаблоиден вестник, притежаван от бивш приятел на премиера Виктор Орбан. В България нетаблоидни опозиционни вестници почти няма. Всъщност и таблоидни опозиционни вестници няма. Повечето издания на хартия са на г-н Пеевски, споменат изрично от “Репортери без граници”.

В унгарските телевизии плурализмът се дължи на една група с чуждестранен собственик. В България също има чужда собственост в основните комерсиални телевизии. Там протичат процеси на прегрупиране, но засега поне една от тези телевизии не е под пълния контрол на правителството.

Не бива да забравяме обаче куриозния случай с малка опозиционна телевизия, която беше купена от лице, официално несвързано с правителството, което просто я затвори. Тъй като не ставаше дума за свръхкомерсиална телевизия, логиката на тези действия очевидно беше не “пазарна”, а чисто политическа. Само заради този случай, който е удивителен с арогантността си, заслужаваме да сме в дъното на медийните класации.

Съпоставка втора: обществени медии

В Унгария управляващата партия има пълен контрол над обществените медии - и ги е превърнала в свое пропагандно оръдие. В България нещата са по-добре - БНТ и БНР имат по-висока степен на независимост (и по-голяма относителна тежест на медийния пазар). Това обаче не изключва запазването на лостове за индиректно влияние върху съдържанието, както и изпращането на политически комисари сред ръководството на тези медии.

Съпоставка трета: електронни медии и социални мрежи

Като цяло тези медии са свободни и плуралистични и в двете държави - опозицията има достъп основно до тях. В България правителството опита да направи собствена тролска фабрика, но постепенно тя се нормализира до политически “институт” и се зае с по-стандартна партийно-идеологическа дейност.

Съпоставка четвърта: начин на контрол

Политическата среда в България и в Унгария е различна. Концентрацията на власт в Унгария е много по-висока, не на последно място и заради избирателната система. С малко над 49% от гласовете партията на Орбан се сдоби с конституционно мнозинство и трети пореден мандат. Това дава възможност на тази партия да пренапише правилата и да създаде режим, при който контролира пряко обществените медии и оказва сериозен “пазарен” натиск върху частните. В резултат от този натиск непослушните започват да фалират, а послушните - да се окрупняват.

В България имаме управление в сложни коалиции, което означава, че медийният комфорт се договаря далеч по-трудно. Тъй като държи голяма част от медиите чрез депутата си Делян Пеевски, ДПС на практика е винаги на власт - формално или неформално. Смяната на властта е сигнал и за смяна на редакционната политика на тези издания. Това се случи през 2009, през 2013 и през 2014 година. Сега ДПС уж е официално в опозиция, но медиийната му империя е проправителствена.

Тоест, разликата между двете страни е в степента на неформалност на политическия контрол върху медиите. Това, което Орбан постига пряко и директно, в България се случва чрез задкулисни договорки. Кой вариант е по-добър - трудно е да се каже.

Съпоставка пета: държавна пропаганда и очерняне на опонента

На последните избори Орбан излезе извън границите на демократичното приличие, като обяви опозицията за предатели, дирижирани от Сорос. Беше организирана правителствена кампания с билбордове, допитване до населението и медийни прояви, която целеше да убеди хората, че политическите опоненти на Орбан са всъщност една гигантска криминална конспирация.

Всеки българин, видял билбордовете в Унгария, би ги разпознал безпогрешно - същата стилистика срещу опозицията използва не самото правителство, а неговата частна медийна патерица. Медиите на ДПС (в частно качество) произвеждат де факто същата пропаганда, като публикуват “книги” за опозиционните конспирации и навързват невероятни мрежи от Христо Иванов, през Костов, направо до Сатаната. Борисов и самото правителство обаче никога не са яли този лук, нито са го мирисали. (Това е ирония.)

Съпоставка шеста: наказателно преследване на медии

Тук България води убедително пред Унгария. Орбан плете криминални мрежи, опитва да затваря университети и да вдига данъците на НПО-та. При нас обаче неудобните издатели са всички до един подсъдими и срещу тях са задействани всякакви процедури, включително за отнемане на имуществото им, което държавни структури считат за незаконно придобито.

Съпоставка седма: качество на журналистиката

Изчезването на нетаблоидната преса и масовото сваляне на стандартите в най-популярните електронни и печатни издания прави България абсолютен шампион в надпреварата към медийното дъно. Каквото в България се изговаря, в Унгария все още само си го мислят. Нормализирането на хомофобията лъсна релефно при дебатите около Истанбулската конвенция, които съвсем еднозначно показаха, че политически може да сме членове на Европейския съюз, но медийно членуваме основно в Кръчмарския съюз на световния цинизъм.

Медийният език, който се налага в България, е език на повсеместното недоверие към общи, колективни действия - към работата в обществена полза. Отношенията винаги са платени, всичко има цена, солидарността на национално или наднационално ниво е опасна. Българите са ощетени от историята и затова не дължат никому нищо.

Този цинизъм го има и в Унгария - вижда се в антиимигрантските кампании на правителството. В България обаче той се е превърнал в житейска философия на средния българин. Жертва на масовото промиване на мозъци в тази посока изглежда е и самият премиер Борисов. За него медиите са просто на един или на друг олигарх и всичко, което пише в тях, е защита на интересите на собственика. Куриозното е, че Борисов управлява почти цяло десетилетие една държава, стигнала до това нерадостно положение, без да съзнава, че носи отговорност за него. Както и не дава вид да съзнава, че систематичното съвпадение между интересите на един определен олигарх и правителствените позиции чисто математически не може да бъде случайно.

Накрая: кой е по-по-най?

И така: кой заслужава палмата на първенството по проблеми в медийната среда - България или Унгария? Както се вижда от всичко изброено дотук, това е сложен въпрос. Може би и двете държави трябва да са някъде около 90-то място в подобни непрестижни класации. Но вместо да се тюхкаме, че съдията не е видял три корнера и един тъч в наша полза, с които бихме излезли с едни гърди пред Унгария, със сигурност е по-добре да се вгледаме в нещастната ни медийна гарнитура, която би загубила всеки мач. Както успя да загуби мача за Истанбулската конвенция, като от правен инструмент срещу домашното насилие направи “трети пол”.

Дойче веле.

Звезден десант в Кан, начело с Пенелопе Крус и Хавиер Бардем

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zvezden-desant-v-kan-nachelo-s-penelope-krus-i-havier-bardem-2095512

Пенелопе Крус и Хавиер Бардем ще станат първите филмови звезди, с които ще се срещнат гостите на откриването на 71-вия международен кинофестивал в Кан.

Популярният актьорски тандем на испанското кино ще се представи пред зрителите въ

Съдът потвърди ареста за шестима инспектори от ДАИ-Благоевград

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sydyt-potvyrdi-aresta-za-shestima-inspektori-ot-dai-blagoevgrad-2095530

Шестима от задържаните при спецакция на ГДБОП инспектори от ДАИ-Благоевград остават в ареста окончателно, реши днес Апелативният специализиран съд. Според защитата няма достатъчно събрани доказателства за вината обвиняемите.
 

Управителят на „Булмаркет“: Причината за катастрофата в Хитрино е неизправна стрелка

//dariknews.bg/regioni/shumen/upraviteliat-na-bulmarket-prichinata-za-katastrofata-v-hitrino-e-neizpravna-strelka-2095507

С разпити на свидетели продължава дело за влаковата катастрофа в Хитрино от 10 декември 2016 година.

Обвиняеми са двамата машинисти, управлявали дерайлиралия влак край Хитрино. Димитър Михнев и Радослав Петков ще отг

Теодора Маджарова, която се бори с рака, вече е все по-близо до дома

//dariknews.bg/novini/bylgariia/teodora-madzharova-koiato-se-bori-s-raka-veche-e-vse-po-blizo-do-doma-2095447

Българката Теодора Маджарова, която се намира в Бразилия в тежко здравословно състояние, отпътува тази сутрин от Сау Паулу за България с редовен полет до Истанбул.
 

Три причини да вечеряте рано (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tri-prichini-da-vecheriate-rano-video-2095497

Със залязването на слънцето биологичните механизми на организма забавят своята работа и подготвят тялото за сън. Оттук и правилото, че употребата на храна след залез слънце нарушава подготовката на организма за почивка и така нанася вреда на здравето.  Ето 3 причини да вечеряме рано:

Правителството застава зад исканията на превозвачите по „пакета за мобилност“

//dariknews.bg/novini/biznes/pravitelstvoto-zastava-zad-iskaniiata-na-prevozvachite-po-paketa-za-mobilnost-2095539

Декларираме категорична подкрепа от страна на правителството за българските превозвачи. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски във връзка с т.нар. "пакет за мобилност", зад който застават големите страни като Франция, Германия,

9 часа ало измамници „въртят“ семейство, отмъкнаха им над 18 000 лева

//dariknews.bg/regioni/shumen/9-chasa-alo-izmamnici-vyrtiat-semejstvo-otmyknaha-im-nad-18-000-leva-2095510

71-годишен мъж от Шумен бил въведен в заблуда и измамен по телефона, след което предал на измамници 18 700 лева и около 38 грама златни накити. Парите и ценностите били „за съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници“.

В схемата първо паднала

Раждаемостта в Старозагорско се увеличава с 1,4%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851205

Раждаемостта в Старозагорско се увеличава с 1,4%През миналата 2017 година в Старозагорска област са регистрирани 3090 родени деца, като 99.3 на сто са живородени, сочат данните на Националния статистически институт. В сравнение с предходната година броят на живородените са увеличава с 1,4 на сто или 42 деца. Броят на живородените момчета (1 588) е със 109 по-голям от този на живородените

Нощта, в която звездите изумяват с тоалетите си

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/noshtta-v-koiato-zvezdite-izumiavat-s-toaletite-si-6082041

В Института за костюми към Музея на изкуствата "Метрополитън" в Ню Йорк за поредна година се проведе балът Мет Гала

Боян Петров преди Шиша Пангма: Съдбата ще каже: Тоя много се отвори, я да го притисна малко...

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/kade-poe-boian-petrov-kam-novi-podvizi-ili-kam-neizvestnoto.html

Искам да бъда пример за това как излизам отвсякъде, защото в един момент съдбата ще каже: “Ха, тоя пък много се отвори бе, дай да го притисна малко повече“, това заявява в интервю от 18 април за предаването „Преди обед” изчезналият в Хималаите алпинист Боян Петров.

На къде пое Боян Петров - към нови подвизи или към неизвестното

https://frognews.bg/novini/kade-poe-boian-petrov-kam-novi-podvizi-ili-kam-neizvestnoto.html

„От прозореца ми в Тингри се открива страхотна гледка към гигантите Еверест и Чо Ойю, но първата ми цел е джуджето Шиша Пангма. Тръгваме към базовия лагер утре рано сутринта”, написа преди изчезването си в Хималаите алпинистът Боян Петров. Звучи радостно, сякаш повярвал си, че и този път ще бъде победител.

Пакистанец постави световен рекорд като разби 51 дини с глава

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6851210

Пакистанец постави световен рекорд като разби 51 дини с главаПакистанецът Рашид Насим постави световен рекорд, като само за 60 секунди разби с глава 51 дини, подредени в редица, съобщава в. "Дейли мейл". Предишното най-добро постижение в дисциплината принадлежеше на Тафзи Ахмед от Германия. През 2011 година той пръсна с челото си 43 дини, предаде БТА. Сегашният шампион Рашид Насим постави рекорд и за чупене

Трагедия с изчезнала българка разтресе остров Крит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851202

Трагедия с изчезнала българка разтресе остров КритГръцките власти издирват 37-годишната Десислава Илиева, която живее в град Ретимно на остров Крит. Акция за издирването й поде и "Сдружение на българите на остров Крит", потвърди неговият председател Петър Анастасов. Десислава, която е родом от Бяла Слатина, е изчезнала от сряда и семейството й няма връзка с нея.

България за девети път с щанд на кинофестивала в Кан

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6851193

България за девети път с щанд на
кинофестивала в КанБългария за девети път участва с щанд на най-голямото филмово събитие в света - кинофестивала в Кан, и в индустриалната му платформа - филмовия пазар Marche du Film, съобщава Националният филмов център /НФЦ/. Седемдесет и първото издание на фестивала се открива днес и ще продължи до 19 май. България е част от Югоизточноевропейския павилион заедно

"Демократична България" иска референдум за боклука в София

http://clubz.bg/67569-demokratichna_bylgariq_iska_referendum_za_bokluka_v_sofiq

Кампания "За чиста София без изгаряне на отпадъци" започват партиите от "Демократична България". Идеята е д9а се съберат подписи за провеждане на местен референдум "за" или "против" изграждането на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък.

Проектът е последната фаза от столичната инсталация за преработка на боклук. За изграждането му Столичната община иска да изтегли банков заем от 130 млн. лв. Според "Демократична България" обаче инсталацията е опасна за здравето на софиянци и финансово неизгодна.

Събирането на подписи за иницииране на местен референдум започва днес вечерта. Пунтовете са три - пред Народния театър "Иван Вазов" и метростанциите на Софийския университет и "Сердика". 

Ето и аргументите на "Демократична България":

"Изградена на базата на вече остаряла, неефективна и несъобразена с действащото екологично законодателство технология, и концепция по принцип, инсталацията значително ще повиши нивото на фините прахови частици в София, което и сега редовно в пъти надминава допустимите стойности. Отделяните в процеса на изгаряне диоксини са с доказан канцерогенен ефект. Допълнително замърсяване ще дойде и от превоза по градските улици на десетки хиляди тона токсична котлена пепел и шлака годишно. В резултат ще бъде повишена заболеваемостта на софиянци и влошено качеството на средата на обитаване в целия град.

Според Закона за управление на отпадъците, нaмaлявaнeтo нa oтпaдъцитe, пoвтopнaтa им yпoтpeбa, ĸoмпocтиpaнeтo и peциĸлиpaнeтo ca c пpиopитeт пpeд изгapянeтo. В нарушение на закона, инсинераторът ще изгаря отпадъци, от които 55% могат да се рециклират и 20% да се компостират. Това ще направи невъзможно достигането на заложените в пакета от мерки за кръгова икономика на ЕК изисквания за оползотворяване на отпадъците.

Същевременно проектът е икономически неизгоден, ще „налее“ средства в “Топлофикация София” ЕАД , дружество със значителна задлъжнялост и оперативна загуба, и ще отклони финансов ресурс от важни за столицата екологични и инфраструктурни проекти.

От обединението настояват Столичният общински съвет да вземе решение за провеждане на референдум с въпрос :

"Да бъде ли изградена на територията на Столична община инсталация за изгаряне на битови отпадъци, финансирана чрез поемане на общински дълг в 130 млн. лв.?"

Второто искане е Столичната община да приведе управлението на отпадъците в съответствие с правилата в ЕС - постигане на 65% рециклиране на битовите отпадъци, 75% рециклиране на опаковки и 10% депониране - до 2030 г. 

Третото искане не е свързано с предишните две и политиката за боклука, а с въвеждането на задължително поименно гласуване в Столичния общински съвет.

Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление местен референдум може да се проведе по предложение или на 1/5 от общинските съветници, по предложение на кмета на общината, или по искане на инициативен комитет с подписите на не по-малко от една двадесета от гражданите с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на съответната община. Общинският съвет приема решение за произвеждане на местен референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от една десета от гражданите с избирателни права в съответната община.

На последния местен вот в София през 2015 г. избирателите според избирателните списъци са били малко над 1 054 000 души. Една двадесета е около 52 700 души - в първата хипотеза за искане на допитване чрез подписка, и около 105 400 - във втората хипотеза по закон. 

До три дни от постъпването на подписката председателят на общинския съвет уведомява за нея общинските съветници, определя водеща комисия за нейното обсъждане и в срок до един месец насрочва заседание на общинския съвет, на което да се вземе решение по поставените въпроси, припомнят от "Демократична България".

Арестуваха мъж в Разградско, заплашил фелдшер с пистолет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851196

Арестуваха мъж в Разградско, заплашил фелдшер с пистолетАрестуваха мъж от Завет, заплашил фелдшер с пистолет, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Разград. Случката се разиграла на 6 май в дома на 42-годишния мъж. Той повикал "Спешна помощ" заради здравословното състояние на жената, с която живеел на семейни начала. По време на прегледа мъжът извадил газов пистолет "Екол Магнум", 9 кал.

КЕВР: 2017 г. е втората година на важната реформа за водния сектор в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851171

КЕВР: 2017 г. е втората година на важната реформа за водния сектор в БългарияИзграждането на необходимата инфраструктура във водния сектор на Европа е основната тема на Общото събрание и на работните групи на Мрежата на водните регулатори. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов на откриването на 15-тата среща на Общото събрание,

НАП ще предлага нови е-услуги

http://econ.bg/Новини/НАП-ще-предлага-нови-е-услуги_l.a_i.761416_at.1.html

Финансовото министерство подготвя допълнителна електронна услуга за нотариусите. Те ще могат да правят автоматична проверка за платен годишен данък...

Издирват с катери млад мъж, скочил от моста в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851180

Издирват с катери млад мъж, скочил от моста  в БургасКатери издирват млад мъж, който снощи е скочил в морето от моста в Бургас. Все още от него няма и следа. Според очевидци той е бил облечен спортно, с качулка на главата. Хора, които се разхождали в района видели как скача в морето. След като не изплувал, някои от очевидците подали сигнал на тел. 112. Очаквайте подробности.

Министърът на финансите в Сърбия с писмо за причините за неговата оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851187

Министърът на финансите в Сърбия с писмо за причините за неговата оставкаМинистърът на финансите на Сърбия Душан Вуйович се е оттеглил от поста си по лични причини, заяви днес сръбското правителство, предаде Ройтерс. Правителството съобщи, че министър-председателят Ана Бърнабич е получила писмо от Вуйович, в което той я информира в детайли за причините да напусне. Причините за оставката на Вуйович са от лично естество,

Труп на жена открит до водите на Чепинска река край Велинград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851192

Труп на жена открит до водите на Чепинска река край ВелинградТруп на жена е изплавал от водите на Чепинска река, край Велинград, съобщиха от полицията. Сигналът за бизжизненото тяло в реката е бил подаден в понеделник следобяд от местни жители. Самоличността на починалата не е установен. Според първоначалният оглед тялото на жената е престояло доста време във водата,

По пътя на "Прегръдката на Амазония": Филип Лхамсурен се бори с бурите за всеки метър напред

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/08/3175111_po_putia_na_pregrudkata_na_amazoniia_filip_lhamsuren/?ref=rss


Бури затрудняват Филип Лхамсурен по време на самостоятелната му експедиция "Прегръдката на Амазония". В момента приключенецът се спуска с кануто си по Рио Негро в Бразилия.<br /><br />Той започна предизвикателството си преди две седмици, като тогава времето е било спокойно. След това бури и проливни дъждове са го съпровождали. Последвало е подобряване на метеорологичната обстановка за няколко дни, но той е съобщил, че отново рязко се е влошило и се "бори с бурите за...

За 10% от гърците България е враг

http://www.moreto.net/novini.php?n=373825

Турция и Албания са основни врагове на гърците. Това става ясно от социологическо проучване, цитирано от Top Channel. Публикуването от "Ethnos" проучване показва, че 87% от гърците разглеждат Турция като основен враг. 63 на сто от анкетираните се опасяват, че между двете държави могат да възникнат инциденти.

Македонскси вестник: Трябва заплата от 500 евро за живот в Македония, а изкарвате само 250

http://www.cross.bg/denara-makedoniya-vestnik-1574271.html

/КРОСС/ За да изкара месеца на едно четиричленно семейство в Македония са му необходими поне 32 418 денара /около 500 евро/, пише вестник "Вечер", позовавайки се на последните изчисления на синдикатите за потребителската кошница. Най-много пари или 13 408 денара са били необходими през март за храна и напитки, а 8 253 денара за разходи за комунални сметки и за дома. За лична хигиена са се отделяли 2 301 денара, а за транспорт 2 349 денара. 677 денара или 10 евро гражданите са отделяли за своето здраве. Средната изплатена заплата през месец март е била 13 408 денара, а за да се преживее месеца са били необходими 32 418 денара, отбелязва скопският вестник "Вечер". Ако отидете на пазара, веднага ще забележите по-високите цени на продуктите в сравнение с миналата година, пише скопският вестник. Ако сумата е с 20 денара по-висока на пазарите, то в супермаркетите е двойно по-скъпо. Краставиците са с непроменлива цена, която се движи от 50 до 60 денара /около 1 евро/ за килограм, а най-скъпи са дините, пише изданието. Вестник "Слободен печат" съобщава, че президентът на Македония Георге Иванов и премиерът Зоран Заев са имали вчера среща за съгласуване на становищата около избора на управител на Народната банка на Македония, който трябва да бъде избран в края на месеца. Вестник "Нова Македония съобщава", че премиерът Зоран Заев очаква оправдателна присъда по делото "Подкуп"

13.3% от читателите на КРОСС, използват предпазен колан когато пътуват с автобус

http://www.cross.bg/kolan-chitatelite-slagat-1574274.html

/КРОСС/ 13.3% от читателите на КРОСС, използват предпазен колан когато пътуват с автобус. Това показват резултатите от анкетата ни, в която се включиха близо 200 души. 28% от читателите смятат,че е нужно да се слагат колани само ако в автобуса има такива. 21% Смятат,че не е необходима да слагат колани 34.3% Са готови да сложат колан ако има глоба за това 3.5% от отговорилите са отбелязали отговор Друго                                Включете се в новата ни анкета: Одобрявате ли смяната на лева с евро ?

Слаб трус регистриран край Пирот

http://www.cross.bg/slab-trys-registriran-kraii-pirot-1574273.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Сърбия, близо до границата с България, съобщава БГНЕС. Трусът е усетен в 7,43 ч. във вторник сутрин. Епицентърът му бил на 11 км северно от Пирот, на 57 км западно от Монтана и на 87 км северозападно от София, на дълбочина 2 км, уточниха от Европейския сеизмологичен център. Няма данни за нанесени материални щети.

Първо в "24 часа": Изправят пред съда осмокласника Иван за убийството на малката Никол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851176

Първо в "24 часа": Изправят пред съда осмокласника Иван за убийството на малката НиколПроцесът започва на 14 май, до 10 г. затвор очакват тийнейджъра от Бургас Делото за жестокото убийство на 11-годишната Никол Йончева, намушкана с нож в асансьор, тръгва на 14 май, научи "24 часа". Пред съда ще се изправи 16-годишният Иван Иванов, който според прокуратурата е нанесъл смъртоносния удар във врата на момичето.

Московски: Борисов застава зад транспортния бранш по закона "Макрон"

https://petel.bg/Moskovski--Borisov-zastava-zad-transportniya-bransh-po-zakona-Makron__263543

Премиерът Бойко Борисов свика на спешна среща транспортния бранш. Кабинетът застава зад пакета за мобилност, обяви след разговорите ресо...

Започна антиспин кампания във Варна, екипи тестват безплатно и анонимно в уневерситетите

https://petel.bg/Zapochna-antispin-kampaniya-vav-Varna--ekipi-testvat-bezplatno-i-anonimno-v-uneversitetite__263544

Антиспин кампания по повод 20 май - Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, се провежда във Варна в периода от 8-ми до...

5,5 по Рихтер в Аляска

https://petel.bg/5-5-po-Rihter-v-Alyaska__263545

Земетресение с магнитуд 5,5 по скалата на Рихтер е регистрирано край бреговете на американския щат Аляска, съобщава Геоложката служба на С...

11-годишно момиче отиде за риба и извади изумителна древна находка на възраст 475 милиона години (Снимки)

https://petel.bg/11-godishno-momiche-otide-za-riba-i-izvadi-izumitelna-drevna-nahodka-na-vazrast-475-miliona-godini--Snimki--__263546

Рейл Тейлър е била на риболов в Дъглас заедно с родителите си, когато е решила да си почине малко и да се поразходи. Това е била късметлийск...

Гърците строят пътя от Димарио към границата с България

https://www.actualno.com/smolyan/gyrcite-strojat-pytja-ot-dimario-kym-granicata-s-bylgarija-news_673440.html

Гърците са започнали да строят пътя от Димарио към границата с България. Това стана ясно по време на среща между областния управител на Смолян Недялко Славов с представители на гръцката пътна агенция Egnatia Odos SA, на Управляващия орган и техническия секретариат на програмата Гърция-България 2014-2020 от Солун и на Оперативна програма Транспорт, околна среда и устойчиво развитие от Атина. Срещата се състоя на българо-гръцката граница – там, където ще се изгради бъдещият Граничен кон

Варна посреща престижна конференция за пристанищно корабоплаване

http://www.moreto.net/novini.php?n=373843

Седма международна конференция-изложение „Пристанища и корабоплаване по Черно море 2018" ще се проведе във Варна от 21 до 23 май, научи Moreto.net. Събитието се организира под егидата на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура".

България е в топ три по достъп до отворени фирмени данни в Европа

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-v-top-tri-po-dostap-do-otvoreni-firmeni-danni-v-evropa-news278805.html

България е сред лидерите по достъп до отворените фирмени данни в Европа. Това става ясно от Индекса за отворени фирмени данни (Open Company Data Index), който е базиран на информация от най-голямата отворена база в света OpenCorporates. Страната ни се нарежда на трета позиция по този показател след Дания и Великобритания. Този резултат е постигнат след мащабната интеграция на данните от Търговския регистър на България. Той беше реализиран с помощ от българската компания за семантичен софтуер "Онтотекст" АД, част от групата на "Сирма Груп Холдинг" АД, съобщиха от компанията. Така в момента страната ни се представя много добре по отношение на данните, достъпни за свободно търсене, свободен достъп и отворено лицензиране. OpenCorporates въведе България като юрисдикция съвсем скоро, добавяйки около 970 000 нови дружества към своята отворена база с над 140 милиона компании от целия свят. В резултат сега международната база включва целия български Търговски регистър, достъпен като отворени XML файлове под публичния лиценз CC-0. Проектът е реализиран с експертизата на "Онтотекст" в сферата на свързаните отворени данни (т.нар. Linked Open Data – LOD). Освен това българското дружество е подпомогнало екипа на OpenCorporates в по-доброто разбиране за Търговския регистър – една трудна задача както от техническа, така и от правна гледна точка. Сред основните предизвикателства в това отношение са били разбирането на схемата, както и интерпретирането на данните, включително ръчното прехвърляне на тези, които са на кирилица. "Онтотекст" участва и в редица други значими публични проекти в сферата на отворените и свързаните данни. Такъв е например европейският проект euBusinessGraph, в рамките на който се разработва платформа за интегриране, хармонизиране и публикуване на подробни данни за европейските компании. Преди около година българското дружество подкрепи и провелия се през 2017 г. в София Datathon, в който една от задачите пред отборите беше наречена „Да хакнем Търговския регистър на България“ и имаше за цел разработване на иновативни решения за повишаване ефективността на регистъра. "Сирма Груп Холдинг" АД е холдингова компания с над 25 годишна история и е една от най-големите софтуерни групи в Югоизточна Европа. Нейни клиенти са международни компании, сред които BBC, FT, Press Association, Bloomberg, Astra Zenneca, IBM, Energous, QVI, Британският музей, Heidelberg, Canon, Bank of America и др. През 2015 година дружеството направи успешно IPO на Българската фондова борса. През 2017 година акциите на дружеството бяха включени в индекса SOFIX на БФБ-София, а от април 2018 се търгуват в премиум сегмента.

Ограничават обжалването на обществени поръчки

http://econ.bg/Новини/Ограничават-обжалването-на-обществени-поръчки_l.a_i.761415_at.1.html

Депутати от ГЕРБ внесоха промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), чиято цел е да спрат "саботирането на държавата" с бланкетни жалби от...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване