Тръмп ще поиска от Конгреса съкращения за 15 млрд. долара

https://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-shte-poiska-ot-kongresa-sykrashteniia-za-15-mlrd-dolara-260664/

Днес се очаква американският президент да обяви решението си за споразумението за иранската ядрена програма

НОИ започва изплащането на пенсиите от днес

http://econ.bg/Новини/НОИ-започва-изплащането-на-пенсиите-от-днес_l.a_i.761409_at.1.html

Изплащането на пенсиите през май 2018 г. от Националния осигурителен институт ще започне днес, 8 май (вторник) и ще приключи на 21 май (понеделник)....

Според данни на ГДБОП: Търсим корупцията, но не я намираме

https://www.actualno.com/crime/spored-danni-na-gdbop-tyrsim-korupcijata-no-ne-ja-namirame-news_673395.html

Корумпирани държавни служители в България няма - или поне министерствата не намират такива сред служителите си. Такава изглежда картината, поне ако съдим по думите на началника на ГДБОП Ивайло Спиридонов, според когото инспекторатите, чиято задача са именно проверки за това как се изпълняват служебните задължения, не са подали нито един сигнал за корупция до службите. "Институциите и структурите, които са в определените министерства, имам предвид инспекторатите, трябва да се вземат в ръце.

Пешеходецът и сам трябва да се пази

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6850554

Пешеходецът и сам трябва да се пазиПоредният тежък инцидент с блъсната на зебра жена пак напомня, че много често пешеходците сами не се пазят, не се опитват дори да преценят обстановката, преди да пресекат натоварена улица. В последните години културата на водачите доста се промени и в повечето случаи те дават предимство на пресичащите пешеходци.

Италиaнският президент предложи неутрално правителство и нови избори догодина

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/08/3175071_italianskiiat_prezident_predloji_neutralno/?ref=rss


Италианският президент Серджо Матарела призова политическите партии да се обединят в подкрепа на краткосрочно неутрално правителство, което да се грижи за финансите и да подготви предсрочни избори в началото на следващата година, ако партиите не успеят да се споразумеят за сформиране на коалиция, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.<br /><br />Срокът на пълномощията на правителството на Паоло Джентилони изтече. Ако партиите не успеят да постигнат споразумение, през идните...

Хотелиери впрегнаха въображението си покрай британската кралска сватба

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/05/08/3174046_hotelieri_vpregnaha_vuobrajenieto_si_pokrai/?ref=rss


Хотели в САЩ, Канада и Великобритания залагат на предстоящата сватба на британския принц Хари с американската актриса Меган Маркъл на 19 май, за да привлекат клиенти с атрактивни оферти, вдъхновени от кралското събитие, предаде "Асошиейтед прес".<br /><br />Хотел "Мокси Таймс Скуеър" в Ню Йорк предлага по повод сватбата нощувка, включваща презервативи в опаковка с британското знаме, бутилка джин в размер, разрешен за пренасяне в самолет, и речник на британския...

Парламентът на Армения ще гласува номинацията на Никол Пашинян за премиер на страната

http://nakratko.bg/category/25/159108/


Парламентът на Армения ще гласува за пореден път за нов правителствен ръководител на страната.  Преди месец на поста беше избран Серж Саркисян, преди това президент, което доведе до едномесечни протести.  Саркисян подаде оставка.

Започва ремонтът на 22 км от магистрала "Тракия“ между Пловдив и Стара Загора

http://nakratko.bg/category/58/159107/


Днес започва ремонтът на 22 километра от магистрала "Тракия“ между Пловдив и Стара Загора. Отсечката между 134-ти и 156-и километър трябва да бъде обновена до края юни.

Отиде си един от големите майстори на италианския неореализъм

http://clubz.bg/67563-otide_si_edin_ot_golemite_majstori_na_italianskiq_neorealizym

Ермано Олми, звезда на италианското кино, носител на „Златна палма“ и много други престижни европейски награди за режисура, е починал на 86-годишна възраст в болница в Азиаго, близо до Венеция.

Тъжната вест съобщава „Варайъти“, позовавайки се на информация от италианското Министерство на културата. Причината за смъртта на режисьора е синдром на Гилен-Баре – автоимунно възпалително заболяване на периферната нервна система.

„Загубихме майстор на киното и огромен пример в културата и живота, неговият омагьосващ поглед ни накара да разберем корените на нашата страна“, коментира италианският премиер Паоло Джентилони.

Ермано Олми, един от най-ярките представители на италианския неореализъм, е автор на много игрални и документални филми. Най-известният от тях – „Дървото на налъмите“, с който печели „Златна палма“ на филмовия фестивал в Кан през 1978 г. – е разказ за живота на бедните селяни в Ломбардия през XIX век.

„Легендата за светия пияница“, основан на романа на Йозеф Рот и с Рутгер Хауер в главната роля, бе отличен със „Златен лъв“ през 1988 г. на кинофестивала във Венеция, както и с наградата „Давид на Донатело“.

Сред филмите на Ермано Олми е и сниманият в България „Занаятът на оръжията“ с Христо Живков в главната роля, който разказва историята на Джовани ди Медичи, основател на династията на Медичите и банка „Медичи“ във Флоренция през ХVI век.

"Площад Славейков"

Хиляди без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373838

Няколко варненски района ще са без вода днес поради авария, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net Потърпевши ще са в местностите "Траката", "Евксиноград", "Манастирски рид", "Акчилар","Ален Мак", "Бялата чешма и дъбравата", част от "Свети Никола", част от кв.

Юноши старша възраст приемат първия в класирането

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/703H0pmrNUE/

Юноши старша възраст на ОФК Поморие играят на своя стадион в Поморие последна среща от първенството за сезон 2017/2018 година. Възпитаниците на треньора Лъчезар Данев приемат връстниците си от отбора на ФК „Нефтохимик 1962“ /Бургас/ на 10.05. /четвъртък/ от 18:00 часа.

Във временното класиране Поморие се намира на 4-то място с 25 точки, а гостите от Нефтохимик са на 1-во място с актив от 40 точки.

Подновяват акцията по издирването на Боян Петров

http://www.moreto.net/novini.php?n=373836

Днес се очаква да бъде подновена акцията по издирването на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от няколко дни. Той изчезна по време на експедиция при изкачването на връх Шиша Пангма в Хималаите на територията на Китай. Посолството ни в Пекин е получило информация за изчезването на Петров на 3 май.

Слави Нестеров: Боян Петров е един от най-опитните алпинисти в света

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/slavi-nesterov-boyan-petrov-e-edin-ot-nay-opitnite-alpinisti-v-sveta

Петров може да си е направил временен заслон и да изчаква бурята да премине, споделя неговият колега

Двама българи са задържани в Перу с кокаин за 200 милиона долара

http://www.mediapool.bg/dvama-balgari-sa-zadarzhani-v-peru-s-kokain-za-200-miliona-dolara-news278800.html

Двама българи са арестувани в Перу за превоз на голямо количество наркотици, съобщи агенция "Фокус", която се позова на местни медии. 39-годишният Георги Н. и 41-годишния Асен Ч. били в едно от двете превозни средства - хладилен камион и лека кола, които превозвали над 380 килограма кокаин с висока чистота. Цената на дрогата на дребно била 200 милиона долара. Двамата българи са задържани в провинция Писко заедно с двама перуанци - Леонор Еугенио Ороско Сиснерос и Евер Сото Ривера. Случаят е предаден на специализираната прокуратура за разследване на производство и търговия с наркотици. Арестите са в град Писко, съобщава и местното електронно издание "Ла Република" (La Republica). Операцията по залавянето им е проведена от Дирекцията за борба с наркотиците на един от плажовете в перуанския град. Свидетели съобщават, че акцията е била много бърза и заподозрените не са имали никакъв шанс да избягат. Не е известно каква е била крайната дестинация за наркотика. Няма информация и за това дали задържаните са били въоръжени. Наркотикът е иззет и предаден за анализ в столицата Лима.

Главният прокурор на Ню Йорк връчи оставка заради обвинения в насилие

https://frognews.bg/svqt/glavniiat-prokuror-niu-iork-vrachi-ostavka-zaradi-obvineniia-nasilie.html

Главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман подаде оставка, след като бе обвинен от четири жени във физическо насилие.

Акциите на авиокомпанията Air France-KLM се сринаха

https://news.bg/companies/aktsiite-na-aviokompaniyata-air-france-klm-se-srinaha.html

Френският министър на икономиката посочи, че скандалът "заплашва оцеляването" на превозвача

Жената до Боян Петров: В най-добрия случай той е в някоя палатка и бедства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851104

Жената до Боян Петров: В най-добрия случай той е в някоя палатка и бедстваПоследно се чух с Боян преди да тръгне към върха на 28 април. От тогава няма информация. Никой не го е чувал, нито виждал. В момента се подготвя спасителна операция. Може би още днес ще тръгнат трима от шерпите. Очаква се утре да дойдат алпинисти от Китай, които ще се включат в по-обстойно издирване.

Софтуерна грешка е причината за смъртоносната катастрофа на Uber

https://www.investor.bg/novini/444/a/softuerna-greshka-e-prichinata-za-smyrtonosnata-katastrofa-na-uber-260665/

Радарите са разпознали пресичащата улицата жена, но системата не е обработила правилно постъпилата информация

ДПС да си гледат обръчите от фирми, да не се занимават с българските патриоти

https://www.actualno.com/cite/dps-da-si-gledat-obrychite-ot-firmi-da-ne-se-zanimavat-s-bylgarskite-patrioti-news_673424.html

"ДПС да си гледат обръчите от фирми, да не се занимават с българските патриоти." Това заяви лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки в интервю за bTV.   Припомняме, че преди дни председателят на "Воля" обяви, че партията му започва да работи за лансирането на идеята за референдум за излизане на България от НАТО, а от ДПС определиха начинанието му, като "демонстрация на популизъм."

Неизвестен мъж се хвърли в морето и се удави

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HUdQRlbGaE8/

На 07.05.т.г. около 18.35 ч. в Първо РУ – Бургас е получено съобщение за инцидент в района на моста в Морска градина, при който пред случайни граждани, разхождащи се в парка, в морето скочил и се удавил непознат мъж. След разговори с очевидци и изземване на видеозаписи от охранителните камери в Морската градина, е констатирано, че мъжът идва сам до края на моста и скача от него в морето. Сформирани са групи от служители на «Гранична полиция», които извършват издирвателни действия за откриване тялото на непознатия, съобщават от ОДМВР-Бургас. Служители от ОДМВР – Бургас работят по установяване на самоличността му. По случая е образувано досъдебно производство.

КЕВР е домакин на 15-ата среща на общото събрание на Мрежата на водните регулатори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851107

КЕВР е домакин на 15-ата среща на общото събрание на Мрежата на водните регулаториКЕВР е домакин на 15-ата Среща на Общото събрание и на работните групи на Мрежата на водните регулатори (WAREG), която ще се състои днес и утре в София. Това съобщават от комисията, която е сред основателите на Мрежата. Организацията, в която членуват водни регулатори от 25 държави и от пет страни-наблюдатели, е създадена през април 2014 г.

Десетки осъдени след протестите в Русия

https://www.actualno.com/europe/desetki-osydeni-sled-protestite-v-rusija-news_673420.html

Десетки от протестиращите в Санкт Петербург, преди встъпването в длъжност на Владимир Путин, бяха осъдени на затвор и глоби, пише The Moscow Times. 76 протестиращи бяха осъдени на глоби до 150 хил. рубли (2,400 долара) и до десет дена затвор, обявиха от съда в Санкт Петербург, допълва агенция Фокус. Трима от 47-те протестиращи обвинени в неподчинение на полицейски нареждания бяха осъдени на 20 часа общественополезен труд, докато другите бяха само глобени. Михаил Цакунов, който бе осъден с 10

Единствено в ИА Региона: Арестуваните даяджии на ръба на нервна криза, заплашват със самоубийства!

http://regiona.bg/%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%b2-%d0%b8%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5/

Трима от арестуваните служители на ДАИ Благоевград са пред нервна криза, непрекъснато викат лекари и заплашват,че ще сложат край на живота си, научи ИА Региона. Обвинените в корупция даяджии в момента се намират в централния арест на бул. „Г. М. Димитров“ №42, в Националната следствена служба.

Според официалната информация шестима от тях -Димитър Занков, Никола Панов, Евтим Гоцев, Георги Глинджурски, Петър Денишев и Димитър Туджаров са оставени в ареста. Четирима са закарани в София, а двама са били в Благоевград.Тъй като специализирания съд няма специално изграден арест, задържаните лица ги вкарват в ареста на „Гемето“, както се изразяват на жаргон служителите.
Преди няколко дни били четирима, но един е освободен по незнайни причини. С оглед на тежкото престъпление по устав обвиняемите трябва да са настанени на различни етажи. Следствения арест е на четири етажа има възможност уличените в корупция да се настанят на различни етажи. В същност и тримата арестанти са на един етаж настанени. Отделно от това те не се чувстват физически и психически добре. Постоянно викат лекар, психиатър и адвокатите си. Постоянно викат и заплашват, че ще се самоубият, издадоха запознати.

Това едва ли ще могат да го направят на това място, защото това е най-охраняваният и най-проверяван арест в страната.
Е, с оглед за това, което са обвинени е нормално така да се чувстват…Според обвинението са взимали подкуп от 800 до 2000 евро на ден. В един момент попадаш в сграда пълна с килии, четири етажа с по 21 килии. Според официалната информация, килиите имат достъп на естествена /слънчева/ светлина, естествена вентилация /проветряване на килиите/ което се осъществява, чрез прозорци /с възможност за регулиране достъпа на свеж въздух от страна на задържаните лица/. Всяка килия разполага със собствен санитарен възел, течаща вода, тоалетна чиния и мивка. Е въпреки, че са настанени в най-модерния арест не издържат на напрежението. Очаквайте още подробности…. сн.архив

Материалът Единствено в ИА Региона: Арестуваните даяджии на ръба на нервна криза, заплашват със самоубийства! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Българин от Рим: С наши средства успяхме да си купим билети

https://www.vesti.bg/bulgaria/bylgarin-ot-rim-s-nashi-sredstva-uspiahme-da-si-kupim-bileti-6082040

На повечето българи бил предложен вариант да ползват друг полет на компанията за възможно най-близките дестинации до България

Представител на КНДР е пристигнал в китайския град Далян, може да е Ким Чен Ун

http://www.cross.bg/kitaiiskiya-pristignal-severna-1574261.html

/КРОСС/ Неназован представител на Северна Корея, вероятно високопоставен член на ръководството на страната, е пристигнал в китайския пристанищен град Далян, в североизточната провиния Ляонин, съобщава японската телевизия Ти Би Ес, цитирана от ТАСС.   Северонокорейският представител е пристигнал със самолет, съобщава още телевизия Ти Би Ес ,като  предполага, че това може и да е Ким Чен Ун. В края на март Ким посети Пекин, но с влак. Това беше неговата първа задгранична визита, откато той оглави Северна Корея през 2011 г. На среща тогава с китайския президент Си Цзинпин Ким Чен-ун го покани да посети Пхенян и китайският лидер прие поканата.

Зарязаните от "Райънеър" българи се прибират утре от Рим с „България еър“

http://nakratko.bg/category/25/159106/


Продължава търсенето на варианти за прибиране на сънародниците ни, които не успяха да излетят от Рим за България заради отменен полет на нискотарифната авиокомпания „Райънеър“ на летище „Чампино“.

"Вашингтон пост": Очаква се Тръмп да не се откаже изцяло от иранската ядрена сделка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851105

"Вашингтон пост": Очаква се Тръмп да не се откаже изцяло от иранската ядрена сделкаУсилията на европейските дипломати за спасяване на споразумението с Иран се провалиха, отбелязва в. "Вашингтон пост". Франция и Германия вече предупредиха, че отмяната на договора може да доведе до война в Близкия изток. Британският външен министър Борис Джонсън, който беше на посещение в САЩ, заяви, че доколкото му е известно,

Български дипломат загина в Токио

http://clubz.bg/67562-bylgarski_diplomat_zagina_v_tokio

Mъж, идентифициран като първи секретар на българското посолство в Япония, е открит мъртъв пред търговска сграда в Шинджуку, Токио, в понеделник сутрин, съобщава JapanToday. Към момента се предполага, че става дума за самоубийство, съобщава местната полиция, цитирана от изданието.

Около 9:45 ч. сутринта минувач съобщил на властите, че е видял човек, "падащ от високо". Екипът на спешна помощ, който идва на място, го открива в безсъзнание. Той е закаран в болница, където е обявен за мъртъв.

Човекът е идентифициран като първи секретар на българското посолство в Токио. Името му не се споменава. Знае се, че е 41-годишен и е започнал мандата си в посолството през март.

Очевидци съобщават на полицията, че са видели човека, който стои на 7-ия етаж в сградата, малко преди да загине. На мястото на инцидента не е намерено предсмъртно писмо, допълва Japan Today, позовавайки се на полицейски източници. 

Според сайта на Министерството на външните работи първи секретар и завеждащ консулска служба на мисията ни в Токио е Ивац Владайчев.

МВнР: Няма да коментираме случая

"Министерството на външните работи съобщава с прискърбие за трагичен инцидент от личен характер, при който почина наш колега в посолството на Република България в Токио. Поднасяме съболезнования на роднините и близките", гласи изявление на дипломатическото ведомство в София.

Оттам допълват, че семейството моли да бъде оставено на спокойствие в този тежък за него момент.

По тази причина от МВнР няма да коментират случая.

Няма да бъде съобщено и името на загиналия.

Откриха мъртъв предполагаем български дипломат в Токио

http://clubz.bg/67562-otkriha_myrtyv_predpolagaem_bylgarski_diplomat_v_tokio

Mъж, идентифициран като първи секретар на българското посолство в Япония, е открит мъртъв пред търговска сграда в Шинджуку, Токио, в понеделник сутрин, съобщава JapanToday. Към момента се предполага, че става дума за самоубийство, съобщава местната полиция, цитирана от изданието.

Около 9:45 ч. сутринта минувач съобщил на властите, че е видял човек, "падащ от високо". Екипът на спешна помощ, който идва на място, го открива в безсъзнание. Той е закаран в болница, където е обявен за мъртъв.

Човекът е идентифициран като първи секретар на българското посолство в Токио. Името му не се споменава. Знае се, че е 41-годишен и е започнал мандата си в посолството през март.

Очевидци съобщават на полицията, че са видели човека, който стои на 7-ия етаж в сградата, малко преди да загине. На мястото на инцидента не е намерено предсмъртно писмо, допълва Japan Today, позовавайки се на полицейски източници. 

Според сайта на Министерството на външните работи първи секретар и завеждащ консулска служба на мисията ни в Токио е Ивац Владайчев.

Правителството и бизнесът обсъждат мерки за развитието на висшето образование

http://www.cross.bg/vissheto-obrazovanie-indystrialniya-1574260.html

/КРОСС/ Бизнесът и правителството обсъждат мерки за развитието на висшето образование. Целта е да се реформира системата за осигуряване на специалисти за българската икономика. Форумът се организира от Асоциацията на индустриалния капитал. По време на дискусията Асоциацията на индустриалния капитал ще представи анализ на проблемите пред българският бизнес - търсенето на квалифицирана работна сила, ще постави и въпросите за нов механизъм за финансиране на висшето образование и за необходимостта от промени в план-приема. Заедно с това бизнесът ще направи и своите предложения и препоръки към властта. Очаква се участие във форума да вземат вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев,  депутати и представители на академичните среди.

Кратки новини: Нерегламентирана продажба на сурово прясно мляко на открито в Кюстендил

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/08/3175070_kratki_novini_nereglamentirana_prodajba_na_surovo/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Нерегламентирана продажба на сурово прясно мляко на открито в Кюстендил<br /><br />На кооперативния пазар в Кюстендил възрастни хора продават прясно мляко във вече употребявани пластмасови бутилки, сложени директно на земята, съобщи БНТ. Инспекторите по контрол на храните постоянно правят проверки и налагат...

Ненчев: Делото срещу мен ще бъде пълен фарс

http://nakratko.bg/category/59/159105/


Делото срещу мен ще бъде пълен фарс, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

Банка от еврозоната съди ЕЦБ заради фалита си

http://clubz.bg/67561-banka_ot_evrozonata_sydi_ecb_zaradi_falita_si

Латвийската банка ABLV ще съди Европейската централна банка (ЕЦБ), обвинявайки я, че е съдействала за фалита й, настъпил в резултат на обвинения за пране на пари, съобщиха световните агенции.

По-рано тази година САЩ обвиниха третата по големина банка в Латвия - ABLV, за пране на пари и нарушаване на санкциите спрямо Северна Корея, което доведе до затварянето й и предизвика най-сериозната финансова криза в балтийската държава през последното десетилетие.

Скандалът постави двумилионното население на Латвия в пресата между Русия и Съединените щати и засили дебатите относно контрола върху изпирането на пари в Европа.

От друга страна последвалият отказ на ЕЦБ да окаже финансова подкрепа на латвийската търговска банка, независимо че Латвия е в еврозоната,  доведе до критики от страна на европейските законодатели заради неспособността на ЕЦБ да осъществява своите надзорни функции в периферията на еврозоната.

ЕЦБ отказа да коментира информацията, че е дадена на съд от  ABLV, заявявайки, че не е отговорна за мониторинга на прането на пари. Латвийският трезор, собственост на двама богати латвийски банкери - Ернест Бернис и Олег Филс, обяви, че жалбата в Европейския съд срещу централната банка на еврозоната вече е подадена.

В края на февруари ЕЦБ посочи, че ликвидността на ABLV е значително влошена, което прави малко вероятно тя да изплати дълговете си. След решението на ЕЦБ, включващо и дъщерното дружество на банката в Люксембург, че ABLV "се проваля или вероятно ще фалира", Европейският единен съвет за банково преструктуриране (Single Resolution Board, или SRB), реши, че двете кредитни институции не представляват системен финансов риск за съответните държави или за региона на еврозоната и трябва да бъдат ликвидирани от местните власти, а не да бъдат спасявани според правилата на Европейския съюз.

Според адвоката на латвийската банка Око Хендрик Берендс обаче, ЕЦБ не би трябвало да задейства затварянето на ABLV въз основа на нейното финансово здраве и твърди, че кредитната институция би могла да оцелее.

Марешки: Русия може да ни защити по-добре от НАТО

https://offnews.bg//politika/mareshki-rusia-mozhe-da-ni-zashtiti-po-dobre-ot-nato-680118.html

Първо силна европейска армия, после излизане от НАТО. Не да сме подлоги на чужда армия. 

Вижте какво става в Сирия, може би Русия по може да защити България, отколкото НАТО, заяви лидерът на Воля Валентин Марешки по бТВ. Преди дни той лансира идеята за референдум за излизане на България от НАТО, защото "НАТО на практика нищо не ни дава, а ни ограбва". По думите му "те спокойно могат да ни подарят няколко самолета, а не последните български пари от най-бедната държава в Европа да ги изсмучат и на практика да хвърлят народа в още по-голяма бедност".

Ако бъдат гласувани 4-5 милиарда за военни нужди, ще организираме масови протести и ще поискаме оставката на военния министър, предупреди Марешки.

Той оцени работата на правителството Борисов 3 след година управление с добър 4+. 

Марешки поиска и да се направи държавна верига от бензиностанции. 

Скок на цените на петрола

http://nakratko.bg/category/26/159104/


Цените на основните сортове петрол поскъпнаха тази вечер заради притесненията на търговците, че САЩ ще наложат нова санкции върху един от основните износители на суровината - Иран.

Прокурорът на Ню Йорк подаде оставка след обвинения в изнасилване

http://www.mediapool.bg/prokurorat-na-nyu-york-podade-ostavka-sled-obvineniya-v-iznasilvane-news278799.html

Главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман подаде оставка след обвинения в изнасилване, предадоха агенциите. Четири жени са се оплакали от магистрата. Те твърдят, че са били сексуално малтретирани от него, съобщи списание "Ню Йоркър". Веднага след публикацията в списанието, губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо призова главния прокурор да напусне поста докато се изяснят обстоятелствата около обвиненията. "Никой не е над закона, включително най-висшият юридически служител в Ню Йорк. Не вярвам, че е възможно за Ерик Шнайдерман да продължи да служи като главен прокурор при тези обвинения", коментира губернаторътна Ню Йорк. В специално изявление прокурорът Ерик Шнайдерман отхвърли отправените обвинения срещу него. По думите му обвиненията не са свързани пряко с професионалните му задължения, но косвено ще окажат влияние върху работата му. "Беше голяма чест и привилегия за мен да служа като главен прокурор", се казва още в изявлението на Шнайдерман. През февруари 2018 г. Шнайдерман предприе законови действия срещу филмовия продуцент Харви Уайнстийн след повдигнатите срещу него обвинения в изнасилване, отправени от десетки актриси и работещи в Холивуд. Прокурорът няколко пъти остро осъди сексуалното насилие над жени и изнасилването. Оставката се счита като голям удар за демократите, защото Шнайдерман е известен поддръжник на партията и голям критик на президента Доналд Тръмп, информира "Си Ен Ен". Мишел Бариш и Таня Селваратам свидетелстват пред списание "Ню Йоркър", че са имали романтични връзки с Ерик, обаче той ги насилвал. Това се случвало обикновено "след като се напивал и без тяхното съгласие". Те твърдят още, че ги е заплашвал да не разкриват деянията му и че е подсулшвал телефоните им. Бившата му съпруга Дженифър Кънингам го защити, като обяви, че за 35 години съвместен живот никога не е постъпвал по начин, описван от жените и е бил нежен съпруг и баща. От полицията обявиха, че засега няма заведени жалби срещу Шнайдерман, но ако има той ще бъде арестуван.

Започва ремонтът на 22 км от магистрала "Тракия“ между Пловдив и Стара Загора

http://www.cross.bg/plovdiv-puten-platnoto-1574259.html

/КРОСС/ Днес започва ремонтът на 22 километра от магистрала "Тракия“ между Пловдив и Стара Загора. Отсечката между 134-ти и 156-и километър трябва да бъде обновена до края юни.  Първоначално ще се работи в платното в посока Бургас, така че движението на леките автомобили ще бъде прехвърлено двупосочно в платното за София.  За тежкотоварните превозни средства е осигурен обходен маршрут от пътен възел Пловдив Изток до пътен възел Плодовитово.

Netflix иска да съживи аналоговите рекламни билбордове

https://www.investor.bg/medii/455/a/netflix-iska-da-syjivi-analogovite-reklamni-bilbordove--260649/

Компанията за поточно видео планира да инвестира през тази година 2 млрд. долара в маркетинга на съдържанието си

Морето бързо се затопля

https://dnes.dir.bg/novini/moreto-barzo-se-zatoplya

Температурите на водата около средиземноморския басейн бързо се повишават

Тръмп ще обяви решението си за иранското ядрено споразумение

http://nakratko.bg/category/25/159103/


Доналд Тръмп ще обяви решението си за иранското ядрено споразумение тази вечер. Това съобщи самият той в Туитър.

Над 500 нелегални мигранти са били задържани в либийски териториални води

http://www.cross.bg/migranti-ohrana-vodi-1574258.html

/КРОСС/ Повече от петстотин нелегални мигранти са били задържани от бреговата охрана в либийски териториални води и върнати в Либия в рамките на вчерашния ден, съобщава Ройтерс. Хората са се намирали на четири претоварени лодки близо до Сабратха и Гарабули.  От миналото лято досега либийската брегова охрана е все по-ефективна с помощта на Европейския съюз и, в частност, на Италия, която прие стотици хиляди мигранти през последните години. От началото на тази до италианските брегове са се добрали 6 600 души - 80 процента по-малко в сравнение със същия период през 2017-а.

С черен каскет и тениска в цвят каки

http://clubz.bg/67560-s_cheren_kasket_i_teniska_v_cvqt_kaki

Арменският депутат Никол Пашинян, на 42 години, е бивш журналист и отдавнашен опозиционер. Той се надява да стане днес новият премиер на Армения, въпреки първоначалния си неуспех, след като оглави антиправителствени протести през последните двайсетина дни.

Само преди няколко седмици малцина биха заложили, че Пашинян ще успее да накара десетки хиляди арменци да излязат по улиците.

Само за няколко дни той се наложи като неопровержим лидер на антиправителственото движение, което доведе до оставката на 23 април на премиера Серж Саркисян, избран на поста само шест дни по-рано, след като бе президент в продължение на 10 години.

Често носещ тениска в цвят каки и черен каскет, известен с откровения си начин на изразяване, Никол Пашинян припомни пред АФП, че не е "новобранец в арменската политика".

През 2008 г. Пашинян участва в протестите срещу победата на Серж Саркисян на президентските избори. Много арменци свързват името му с трагичния спомен за смъртта на 10 души, след като протестното движение прерасна в бунт и организирани сблъсъци с полицията.

След разпръсването на протестите, Пашинян премина в нелегалност за няколко месеца, преди да се предаде на полицията през януари 2009 година.

През януари 2010 г. той бе осъден на 7 години затвор. През 2011 г. бе освободен по силата на амнистия.

Брилянтен оратор, известен със смущаващите въпроси, които не се колебае да задава в парламента, откакто създадената от него партия "Граждански договор" влезе в него през 2017 г., Никол Пашинян бързо се превърна в най-ефикасния противник на Серж Саркисян.

"Проарменски настроен"

След около 3 седмици протести, опозиционният лидер обиколи Армения, спирайки в градове и села, където беше посрещан като герой, обещавайки "победа на народа" и на своята "нежна революция".

"Никол Пашинян промени методологията: той направи обществото участник в процеса, той даде на хората възможност за действие, той каза: трябва да направите нещата сами", смята политологът Хакоб Бадалян, интервюиран от АФП.

"За мен беше ясно, че арменците чакаха подходящ момент, за да покажат позицията си", заяви пред АФП Пашинян. "Мисля, че народът пое контрола над ситуацията", добави той.

"Премиерите ще идват и ще си отиват, но отсега нататък ще знаят, че ако преминат границата, народът ще каже: "ние сме господари на нашата страна", заяви той на митинг на своите привърженици в Ереван.

По време на кампанията за последните парламентарни избори, Пашинян вече привличаше поддръжници със своята непосредственост, провеждайки голям брой импровизирани срещи в задни дворове или на покрива на гаражи.

Тези действия донесоха част от популярността на този баща на четири деца, особено сред младежите, отраснали след разпадането на СССР и обявяването на независимостта на страната през 1991 година.

Освен това, ранен при спречкване с полицията по време на последните протести, той от няколко дни се разхожда с бинтована ръка.

Според анализатора Александър Искандарян арменската опозиция е почти унищожена и днес Никол Пашинян е единствената водеща фигура.

"Арменската опозиция днес е той", заявява Искандарян.

Остава да видим какво ще стане с него, след като премине от опозиция в управлението: Пашинян е обещал да публикува политическа програма до 20 дни.

"Аз съм проарменски настроен... Да бъдеш политик в Армения за мен означава да си настроен проарменски", наблегна той в понеделник.

Пашинян се погрижи да успокои традиционния съюзник Русия и подчерта, че при неговото управление съюзът с Москва ще остане основна ос на арменската политика. 

Репортажът на Франс прес е в превод на БТА.

Алпинистът Дойчин Василев: Нещо се е случило с Боян, щом не е слязъл в лагера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851096

Алпинистът Дойчин Василев: Нещо се е случило с Боян, щом не е слязъл в лагераШишанпагма е коварен връх. Казвал съм го на Боян в София, показвал съм му снимки. Долната част не е интересна, от 7400м. започват техническите проблеми за изкачващите се. Това заяви в телефонна връзка с БНТ Дойчин Василев, който също е изкачвал връх Шишанпагма, по повод изчезването на Боян Петров.  "Има два варианта за изкачване.

Главният прокурор на Ню Йорк подаде оставка след обвинение в насилие над 4 жени

https://offnews.bg//sviat/glavniat-prokuror-na-niu-jork-podade-ostavka-sled-obvinenie-v-nasilie-680119.html

Главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман подаде оставка след обвинения в насилие от четири жени.

Оставката бе връчена, след като сп. New Yorker публикува доклад, цитиращ четири жени, които твърдят, че Шнайдерман ги е удрял. Две от тях казват, че са негови бивши интимни партньорки.

Шнайдерман отхвърля обвиненията. Той беше поддръжник на движението #MeToo срещу сексуалното насилие.

През февруари той заведе иск срещу продуцента Харви Уайнстийн и компанията му след разследването за сексуални посегателства.

"В поверителността на интимните отношения съм участвал в ролеви игри и други сексуални действия по взаимно съгласие. Не съм нападал никого. Никога не съм имал сексуални отношения, които не са били по взаимно съгласие - това е линия, която никога не бих пресякъл", каза той в изявление в понеделник.

Долу ”Репортери без граници”, Тонга и нашето 111-то място! Долу Евростат!

https://frognews.bg/novini/zabrana-reporteri-bez-granitsi-zaradi-tonga-nasheto-111-miasto-sledva-evrostat.html

В България е така: ако възхваляваш успехите и завоеванията на властта – живееш добре. Всеки с различно мнение е враг, конспиратор, черногледец и завистник. Затова и оценката 3.71, съобщена от социологическа агенция за първата година от управлението на „Борисов 3“, бе възпята от някои като отлична.

Сръбският президент Александър Вучич от днес е на двудневно посещение в Москва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851098

Сръбският президент Александър Вучич 
от днес е на двудневно посещение в МоскваПрезидентът на Сърбия Александър Вучич започва днес двудневно посещение в Москва, по време на което ще се срещне с президента на Русия Владимир Путин, който започна четвъртия си мандат, и ще присъства на парада по повод Деня на победата над фашизма, съобщават сръбските издания. Вучич ще бъде първият държавник,

Тихомир Тодоров от ПСК "Черно море" се завърна с пет медала от балканиадата в Сараево

http://www.moreto.net/novini.php?n=373835

Сътезателят на ПСК "Черно море" Тихомир Тихомир спечели пет медала на балканиадата по плуване за младежи в столицата на Босна и Херцеговина - Сараево. Талантливият възпитаник на треньора Никола Петров донесе шампионска титла на 200 м бътерфлай, спирайки хронометрите на 2,02.

Американки обвиниха треньори по таекуондо в секс тормоз

https://www.actualno.com/america/amerikanki-obviniha-treniori-po-taekuondo-v-seks-tormoz-news_673419.html

Четири американски спортистки внесоха жалба срещу Американския олимпийски комитет и Американската федерация по таекуондо, които обвиняват, че са прикрили сексуалното насилие от страна на треньори, на което те са били жертви. Според спортистките, въпросните двама треньори били добре известни като "сексуални хищници", предаде БГНЕС. Хайди Гилбърт, Манди Мелун, Амбър Мийнс и Габи Джослин са внесли иска пред съд в Колорадо за „две десетилетия сексуални злоупотреби и експлоатация

Посрещнат тържествено във Враца украинската чудотворна икона "Св. Богородица Одигитрия Байталска"

http://www.cross.bg/ikona-odigitriya-baiitalska-1574257.html

/КРОСС/ Врачанският митрополит Григорий и свещеници ще посрещнат тържествено във Враца днес следобед украинската чудотворна икона "Св. Богородица Одигитрия Байталска". Тя ще бъде изложена за поклонение в митрополитския храм "Св. Николай" в града. Чудотворната икона ще бъде посрещната с камбанния звън на митрополитският храм“ Свети Николай“. Днес в навечерието на летния Никулден. Света богородица идва от "Св. Богородица Одигитрия Байталска". манастир в Украинско село Байталио , което носи името си. Години наред била изгубена, открита преди 13 години при възстановяването на манастирската църква. Там се води книга за чудесата станали след искрена молитва, за тях свидетелстват даровете с което затрупана. Най- много случаите на изцеление особено при безплодие и болни деца и не разрешаване на съдебни спорове. Врачани очакват с надежда.    „изключително събитие за врачанска епархия, всеки един християнин с голямо упование и с голяма радост ще посрещна чудотворната икона. „Както върви живота имаме нужда от чудеса, специално в България вярващите хора все се надяват“.  „Ще помоли за здраве, да бъдем малко по-добри и всеки да носи една частица надежда в сърцето си.  

Николай Ненчев: Парадът за 6 май изглеждаше като ретропарад

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851099

Николай Ненчев: Парадът за 6 май изглеждаше като ретропарадПарадът на военните за 6 май е изглеждал малко като ретропарад поради липсата на модернизация. Това заяви бившият министър на отбраната Николай Ненчев в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви. „Мислех си, че много по-трудно е да осигуриш парите, отколкото да ги похарчиш. Сега започвам да се съмнявам.

Руски вертолет се разби в Сирия, двамата пилоти са загинали

http://www.cross.bg/dvamata-zaginali-siriya-1574256.html

/КРОСС/ Руски вертолет Ка-52 е катастрофирал в Сирия и двамата летци са загинали, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на руското министерство на отбраната. При изпълнение на планов полет над източните райони на Сирия претърпя катастрофа руски вертолет Ка-52, като двамата пилоти са загинали, се посочва в съобщението. След спасително-издирвателна операция телата на двамата летци са били доставени на летището, в което е бил базиран хеликоптерът, допълва още ТАСС. По предварителна информация причина за инцидента може да е техническа повреда, каза източник от министерството на отбраната.

Организатор на експедицията на Хималаите: Боян обича да върви сам

https://frognews.bg/novini/organizator-ekspeditsiiata-himalaite-boian-obicha-varvi-sam.html

Боян си е оставил телефона в базовия лагер. Телефонът тежи, а батериите падат за 3-4 дни в студеното време. Това заяви за ”Здравей, България” Деян Петков, един от организаторите на експедицията на Боян Петров, който 10-и ден е в неизвестност.

Алекс Фъргюсън седи в леглото и говори

http://clubz.bg/67559-aleks_fyrgyusyn_sedi_v_legloto_i_govori

alexferguson2

Алекс Фъргюсън е излязъл от кома, сяда в леглото и е разговарял със семейството си, пише в. "Дейли Мейл". Бившият мениджър на "Манчестър Юнайтед" получи мозъчен кръвоизлив в събота и беше опериран по спешност в клиниката "Салфорд Роял".

Фъргюсън още е в интензивното. Засега няма официално изявление от семейството или от болницата.

Все пак лекарите предупреждават, че е рано да се правят прогнози, а състоянието на 76-годишния бивш треньор остана тежко.

Вестта обедини футболния свят и предизвика стотици пожелания за бързо и пълно възстановяване на сър Алекс, който е най-успешният мениджър в историята на британския футбол и на "Юнайтед".

Тежък удар за Локо преди финалния плейоф

https://petel.bg/Tezhak-udar-za-Loko-predi-finalniya-pleyof__263522

Тежък удар понесе шампионът на България по хандбал Локомотив преди финалния плейоф за титлата. За „Петел“ треньорът Никола Карастоя...

​Навръх Гергьовден! Бесен купонджия замеря с плочки полицаи, направили му забележка

https://petel.bg/---Navrah-Gergovden--Besen-kupondzhiya-zamerya-s-plochki-politsai--napravili-mu-zabelezhka__263518

Истински екшън се е разиграл с неукротим купонджия в Белоградчик, съобщи BulNews.bg. Мъж е замерял полицаи с тротоарна плочка, след като му ...

Мелания Тръмп представи програма, посветена на децата

https://petel.bg/Melaniya-Tramp-predstavi-programa--posvetena-na-detsata__263523

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп представи програма, по която тя ще работи и която е посветена на децата. Така тя последва примера на пред...

Заради обвинение в насилие над жени: Прокурор №1 на Ню Йорк се оттегли

https://petel.bg/Zaradi-obvinenie-v-nasilie-nad-zheni--Prokuror----1-na-Nyu-York-se-ottegli__263524

Главният прокурор на щата Ню Йорк подаде оставка, часове след като четири негови бивши приятелки разказаха пред медии, че той е упражнява...

Следобедни валежи, гръмотевици и условия за градушки

https://petel.bg/Sledobedni-valezhi--gramotevitsi-i-usloviya-za-gradushki__263525

Следобед ще се развива купесто-дъждовна облачност и на отделни места, главно в Югозападна България и източните райони, ще превали и прегъ...

Нова научна теория за края на света

http://www.cross.bg/sluntzeto-godini-naychna-1574255.html

/КРОСС/ Учени с нова научна теория за края на света. Слънцето ще живее поне още 10 милиарда години, съобщава екип учени от Университета в Манчестър, Великобритания. Краят на Земята обаче е по-близо.  По данни на британските астрофизици яркостта на Слънцето се увеличава с 10 процента всеки 1 милиард години.  Ако човечеството не намери нов дом в Космоса, хората ще станат жертва на колосален огнен апокалипсис, който ще изпепели планетата.  

13 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851092

13 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощиеТринадесет души са ранени при 10 автомобилни катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщава пресцентърът на МВР. В София са станали 20 леки пътни произшествия и две тежки с двама

Как да се справяме с трудностите - 21-дневна инициатива за психично здраве

https://pressbulgaria.com/m/JRAYHWV5.html

В новата инициатива на Института за ОИДА терапия може да преминете през 21-дневен процес за повишаване на благосъстоянието и справяне с трудности като стрес, тревожни и депресивни състояния. Повече за инициативата: В рамките на три седмици ще може ежедневно да прилагате лечебните практики от ОИДА терапия, представени в интерактивен наръчник. Чрез полезни знания и насоки ще предприемете действия към желаната промяна. В наръчника ще може да поставяте индивидуални цели, да проследявате своя напредък към желаните резултати и да записвате осъзнаванията, до които достигате. Защо да се включите? Включвайки се в инициативата, ще получите: - Интерактивен ел. наръчник с 21-дневна стратегия за справяне с нежеланите състояния и симптоми - Мотивация да направите крачки към желаната промяна - Знание за лечебните практики на ОИДА терапия и как да ги добавите в ежедневието си - Възможност в края на инициативата да разговаряте с наш психолог - Възможност да допринесете за развитието на ОИДА терапия чрез споделената обратна връзка Кога започва инициативата? Инициативата започва на 21 май. Всички участници ще получат електронен наръчник и инструкции за работа с него. Как да се включите? Заявете своето желание за участие чрез този формуляр: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSflM03CsPyeey0U_ltYfQgVJbj5SyxoVGwE0Z14jAPmBHQYhw/viewform?usp=sf_link

Мъж помете на заден ход 81-годишна пресичаща баба

http://regiona.bg/%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d1%85%d0%be%d0%b4-81-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%b8/

81-годишна баба е ударена от пикап на улица в Петрич.В събота около 14:15 в района на ул.“Пощенска“ и ул.“Беласица“ в гр.Петрич, лек автомобил „Опел Комбо“ с 30-годишен водач от с.Първомай, общ.Петрич, извършвайки маневра на заден ход е блъснал 81-годишна жена от гр.Петрич, пресичаща пътното платно зад автомобила. С оток на лявата скула е пострадала пешеходката.

 

Материалът Мъж помете на заден ход 81-годишна пресичаща баба е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Лекарите от Ловешката болница отново излизат на протест

http://www.cross.bg/dnes-ochakva-lekarite-1574254.html

/КРОСС/ Продължават протестите на лекарите от Ловешката болница. Очаква се днес по обед отново да излязат пред лечебното заведение. Медиците не са взимали заплати за месеците февруари, март и април. Очаква се днес, в здравното министерство да има среща между най-големият кредитор, запорирал сметките на болницата.   Вчера, лекарите и жителите на Ловеч затвориха за час пътя София-Варна в знак на протест.  

Още днес може да има информация за Боян Петров

https://www.actualno.com/society/oshte-dnes-moje-da-ima-informacija-za-bojan-petrov-news_673423.html

Нямаме информация за Боян Петров, защото тази година има много малко хора на Шиша Пангма. По принцип получаваме информация за него при различни изкачвания от хора по маршрута, но сега в това отношение има лош късмет. Това каза един от организаторите на експедицията до Шиша Пангма, който не видя нищо странно в това, че е намерена палатката на алпиниста ни, тъй като вероятно той е носил само най-необходимото и палатката остава в лагер 3 – преди същинската атака на върха. Ако Боян е стиг

Двама души загинаха при сблъсък на влакове в Германия

http://nakratko.bg/category/25/159101/


Двама души загинаха, след като товарен и пътнически влак се сблъскаха в Германия. Жертвите са машинистът на пътническия влак и една пътничка. Инцидентът е станал в 21:20 ч. местно време снощи близо до гарата в град Айхах в провинция Бавария.

Министър Нанков ще посети Кърджали

http://www.cross.bg/kurdzhali-chasa-nankov-1574253.html

/КРОСС/ Днес, 8 май 2018г., министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще посети област Кърджали. От 10.00 часа той ще е в Ардино. В 12.00 часа в град Кърджали министър Нанков ще даде пресконференция в Областната администрация. Очаква се около 14.15 часа да е в Момчилград.  

Алпинисти: Най-възможното действие на Боян Петров е атака на върха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851071

Алпинисти: Най-възможното действие на Боян Петров е атака на върхаНека не забравяме, че нашият стадион е майката Природа. Тя крие за алпинистите много неизвестни. Боян е много информирам, интелигентно момче е. Силно се надявам да се е качил на върха и на връщане да се е скрил в неговата палатка. Понеже няма как да съобщи, обществото и ние се притесняваме, това е нормална човешка реакция.

Онкоболната Теодора лети днес за Истанбул от Бразилия

http://www.cross.bg/teodora-istanbyl-braziliya-1574252.html

/КРОСС/ Онкоболната Теодора Маджарова, която се подложи на алтернативно лечение в Бразилия, напуска страната днес заедно със съпруга си. Това съобщи за bTV Тихомир Тодоров, близък приятел на семейството. Все още не е ясно обаче кога жената ще се прибере у нас. От Бразилия до Турция нашата сънародничка ще лети със самолет на турските авиолинии. Очаква се тя да пристигне в Истанбул късно тази вечер.  Здравните власти у нас са уверили семейството, че имат готовност да окажат съдействие за транспортирането на жената. Освен от свои близки Теодора ще бъде придружена и от две медицински лица. „Полетът им е в 9:15 ч. българско време и каца в Истанбул в 21:50 ч. българско време вечерта”, каза Тодоров. По думите му в последните Теодора е в стабилно състояние. „Повечето лекари са на мнение, че е добре след дългия полет да не пътува веднага за България”, отбеляза той. „Към този момент още не беше ясно дали веднага ще се приберат към България, или ще останат за няколко дни в клиника в Истанбул. Александър си води тази комуникация с българските власти. Има пълно съдействие от тях”, каза още Тихомир Тодоров.

Подновяват акцията по издирването на Боян Петров

http://nakratko.bg/category/25/159100/


Днес се очаква да бъде подновена акцията по издирването на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от няколко дни. Той изчезна по време на експедиция при изкачването на връх Шиша Пангма в Хималаите на територията на Китай.

Борис Джонсън и Майк Пенс обсъдиха Иран, Северна Корея и случая "Скрипал"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851070

Борис Джонсън и Майк Пенс обсъдиха Иран, Северна Корея и случая "Скрипал"Британският външен министър Борис Джонсън обсъди Иран и Северна Корея с американския вицепрезидент Майк Пенс, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на Белия дом. Двамата са обсъдили и случая с отравянето в Англия на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. По време на срещата Пенс е подчертал,

Онкоболната Теодора Маджарова напуска Бразилия

https://offnews.bg//obshtestvo/onkobolnata-teodora-madzharova-napuska-brazilia-680117.html

Днес Теодора Маджарова напуска Бразилия.

32-годишната българка, която страда от рак на гърдата, е в болница в южноамериканската държава и ще бъде транспортирана до Истанбул, съобщи БНТ, като се позова на близък до семейството.

Българката ще бъде превозена със самолет на турските авиолинии. Очаква се тя да пристигне в Истанбул късно тази вечер.

България има готовност да изпрати медицински екип до Турция, а Министерството на отбраната да подготви самолета "Спартан", който да прибере Теодора на родна земя. Това по всяка вероятност ще стане в близките дни.

Определящата се като медиум Кармен Лазарова заведе болната от рак българка на лечение при мистериозен маг в Бразилия. Тя ще бъде глобена.

КФОР: Всяка агресия срещу Косово е агресия и срещу НАТО

http://www.moreto.net/novini.php?n=373826

Командирът на КФОР генерал-майор Салваторе Куочи заяви, че всяка агресия срещу Косово ще бъде възприемана като агресия срещу НАТО, информира B92. "Принципно КФОР е НАТО и докато КФОР е тук, всяка агресия срещу Косово ще бъде агресия срещу КФОР и НАТО", предупреди генералът в интервю за косовския вестник Zeri.

Главният прокурор на Ню Йорк се замеси в скандал със сексуално насилие

https://www.actualno.com/america/glavnijat-prokuror-na-nu-jork-se-zamesi-v-skandal-sys-seksualno-nasilie-news_673417.html

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо препоръча на главния прокурор на щата Ерик Шнайдерман да излезе в оставка, тъй като срещу него има обвинения в побой - от четири жени, предаде БГНЕС. Куомо подчертава, че Шнайдерман трябва да напусне поста главен прокурор на щата името на общественото благо. В изявление на Куомо се казва, че "никой не стои над закона, включително и висшите служители в правосъдната система на Ню Йорк". Той казва още, че е разпоредил незабавно да се започне разсл

Либийската брегова охрана хвана над 500 мигранти в Средиземно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851078

Либийската брегова охрана хвана над 500 мигранти в Средиземно мореЛибийската брегова охрана спря над 500 мигранти в четири надуваеми лодки, опитващи се да стигнат от бреговете на Либия до Европа през Средиземно море, предаде ДПА. Три лодки с над 400 мигранти са били прехванати в района на Гарабули, източно от Триполи, предава БТА. Една лодка с около 100 мигранти е била прехваната край бреговете на западния град

Microsoft сближава Windows 10 с Android и iOS

https://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/microsoft-sblizhava-windows-10-s-android-i-ios-6082037

Мобилните платформи ще са съвместими с още нови функции от операционната система

Бърза реакция! Съветникът Илко Стоянов внася проект на решение в подкрепа на въпроса от референдума за разкопките

http://regiona.bg/%d0%b1%d1%8a%d1%80%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d0%b8%d0%bb%d0%ba%d0%be-%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%bd%d0%be/

Този петък предстои извънредна сесия на ОбС-Благоевград, на която съветниците трябва да обсъдят и гласуват предложението за референдум, който да реши съдбата на разкопките открити край Покровник.
Общинският съветник Илко Стоянов днес внесе Проект за решение, до председателя Радослав Тасков. Според написананото от него, точно в конкретния случай са налице всички изискуеми от специалния закон предпоставки за провеждане на референдум – налице е въпрос от местно, а и от национално значение в областта на културното наследство, който да бъде решен с референдум, съгласно чл. 26 от ЗПУГДВМС.
„Налице са всички законови предпоставки за произвеждане на референдум, с който суверенът – гражданите на община Благоевград биха упражнили своето закрепено с множество нормативни актове – право на участие в местното самоуправление. Считаме, че само с предоставения законов механизъм, а именно референдум, ще се възпроизведе справедливо решение по въпроса.“, пише в проекта за решение.

В предложението на Стоянов са заложени всички важни обстоятелства около предстоящия референдум, като с него се спестява и отлагане на сесията. Причината да бъде внесен днес е, че при липса на готов проект за решение е възможно ОбС-Благоевград да отложи гласуването, до изготвянето на такъв. Това от своя страна би забавило и провеждането на самия референдум, което от своя страна би довело до обезсмислянето му, ако преди това експертните комисии вземат решение за съдбата на „Скаптопара“.

Стоянов предлага конкретна формулировка на въпроса, съобразена със закона и възможностите за отговори „ДА“ или „НЕ“:
„Съгласни ли сте намерените археологически обекти в землището на село Покровник, община Благоевград, представляващи културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство, да бъдат запазени и експонирани на мястото, на което са открити ?“

„Безспорно това откритие може да бъде едно от най – съществените в съвременната история на Република България.“, смята Стоянов. И допълва, че разрушаването на този шедьовър няма да бъде в интерес на никого – нито на държавата, нито на общината, нито на гражданите. Точно обратното, евентуалното погиване на тези културни обекти ще покаже признаци на деградация и духовно загиване на народ, който не почита историята си.

В проекта за решение се разяснява и какво точно означават двата отговора. Отговор „ДА“ означава, че ще бъдат запазени и експонирани на същото място, на което са открити, като паметник на културата „намерените археологически обекти, представляващи културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство“. При запазването им е възможно изграждането на трасето на АМ „Струма“ – ЛОТ 3.1., участък с. Зелен Дол – с. Покровник, общ. Благоевград, да се забави, но това не би забавило изграждането на цялата автомагистрала, защото към настоящия момент е общо известен фактът, че все още не е започнало изграждането на лот 3.3. Кресна – Сандански. Това се потвърждава и от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството, който заяви публично, че крайният срок за изграждане на АМ „Струма“ е 2023 г. Също така, този отговор означава, че община Благоевград ще трябва ежегодно да отделя средства в бюджета си за продължаване на археолигическите дейности, за запазване и съхраняване на обекти, за евентуални отчуждавания, за охрана на обекта и други.
Отговор „НЕ“ означава, че археологическите обекти, представляващи културна ценност ще бъдат запазени, но същите ще бъдат пренесени на друго място, а не на същото място на което са открити.

Най-подходящата дата за провеждане на референдума, съобразена изцяло с чл. 30, ал. 4 от ЗПУГДВМС е 30.06.2018 г.

 

 

 

Материалът Бърза реакция! Съветникът Илко Стоянов внася проект на решение в подкрепа на въпроса от референдума за разкопките е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Трима шерпи търсят Боян Петров

//dariknews.bg/novini/sviat/trima-sherpi-tyrsiat-boian-petrov-2095478

Трима шерпи вече са тръгнали да търсят алпиниста, заяви режисьорът Поли Генчева от Хималаите за

На косъм от сблъсък: Шофьор изпреварва рисково на пътя Чепеларе – Асеновград (видео)

http://www.cross.bg/dimitrova-beshe-krustina-1574251.html

/КРОСС/ Видео с изключително рисково изпреварване на лек автомобил по пътя Чепеларе – Асеновград се появи в социалните мрежи. При опит да изпревари без никаква видимост шофьорът на колата влиза директно в насрещното и се разминава на косъм от сблъсък с джип. „Убиец на пътя” написа под кадрите Кръстина Димитрова, която е заснела колата. „Колата, която заснехме, малко преди това изпревари нас и влезе пред нас буквално броня в броня. Слава богу, ние имахме дистанция, в която тя можеше да се прибере. Минути по-късно водачът отново започна да изпреварва. Съпругът ми видя по-рано идващия насреща джип и намали, за да оставим място на човека да се прибере, в случай че не успее да изпревари, което беше абсолютно невъзможно”, каза пред bTV Димитрова. По думите ѝ шофьорът на колата е бил мъж, а в автомобила са пътували общо четирима души. „За съжаление, не беше единственият изпреварващ по този начин, но беше с най-шокиращото и застрашаващо живота изпреварване”, коментира Кръстина Димитрова. Определено се уплашихме, бяхме с децата в колата, призна тя. „Впоследствие се оказа, че около 5 метра преди завоя маркировката е била прекъсната, но това не дава право на шофьора да изпреварва при абсолютно ограничена видимост”, категорична беше Димитрова. По думите ѝ след като е изпреварил цялата колона – кола, бус и два автобуса, на правия участък преди с

На косъм от сблъсък: Шофьор изпреварва рисково на пътя Чепеларе – Асеновград

http://www.cross.bg/dimitrova-beshe-kolata-1574251.html

/КРОСС/ Видео с изключително рисково изпреварване на лек автомобил по пътя Чепеларе – Асеновград се появи в социалните мрежи. При опит да изпревари без никаква видимост шофьорът на колата влиза директно в насрещното и се разминава на косъм от сблъсък с джип. „Убиец на пътя” написа под кадрите Кръстина Димитрова, която е заснела колата. „Колата, която заснехме, малко преди това изпревари нас и влезе пред нас буквално броня в броня. Слава богу, ние имахме дистанция, в която тя можеше да се прибере. Минути по-късно водачът отново започна да изпреварва. Съпругът ми видя по-рано идващия насреща джип и намали, за да оставим място на човека да се прибере, в случай че не успее да изпревари, което беше абсолютно невъзможно”, каза пред bTV Димитрова. По думите ѝ шофьорът на колата е бил мъж, а в автомобила са пътували общо четирима души. „За съжаление, не беше единственият изпреварващ по този начин, но беше с най-шокиращото и застрашаващо живота изпреварване”, коментира Кръстина Димитрова. Определено се уплашихме, бяхме с децата в колата, призна тя. „Впоследствие се оказа, че около 5 метра преди завоя маркировката е била прекъсната, но това не дава право на шофьора да изпреварва при абсолютно ограничена видимост”, категорична беше Димитрова. По думите ѝ след като е изпреварил цялата колона – кола, бус и два автобуса, на правия участък преди с

Онкоболната Теодора лети днес за Истанбул от Бразилия

http://nakratko.bg/category/58/159099/


Онкоболната Теодора Маджарова, която се подложи на алтернативно лечение в Бразилия, напуска страната днес заедно със съпруга си. Това съобщи за bTV Тихомир Тодоров, близък приятел на семейството. Все още не е ясно обаче кога жената ще се прибере у нас.

Главният прокурор на Ню Йорк подаде оставка заради обвинения в насилие

http://www.cross.bg/shnaiiderman-iiork-zhenite-1574250.html

/КРОСС/Главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман подаде оставка, след като бе обвинен от четири жени във физическо насилие. Оставката дойде след публикации в списание „Ню Йоркър”, в които жените твърдят, че са имали романтична връзка с прокурора. Те разказват, че той няколкократно ги е удрял и често бил пиян. Според една от жените Шнайдерман я ударил през лицето, след като тя отказала на сексуалните му намеци. По думите ѝ пред „Ню Йоркър” Шнайдер ѝ отговорил: Много жени харесват това. Не винаги знаят, че го харесват, но после им харесва и искат още. Прокурорът отхвърля обвиненията, но казва в изявление, че те му пречат да изпълнява задълженията си и затова се оттегля от поста. В изявлението си Шнайдерман коментира, че по време на интимни взаимоотношения е участвал в „игра на роли” и други доброволни сексуални дейности. „Не съм нападал никого. Никога не съм действал против волята на друг по време на секс, това е линия, която няма да премина”, коментира той. Шнайдерман беше поддръжник на движението „И аз също” (Me Too). През февруари той заведе иск срещу процудента Харви Уайнстийн след скандала във връзка със сексуални посегателства. Тогава той каза, че компанията на продуцента е нарушила законите на Ню Йорк, като не е защитила служителите си.

Представител на КНДР е пристигнал в китайския град Далян, може да е Ким Чен Ун

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851074

Представител на КНДР е пристигнал в китайския град Далян, може да е Ким Чен УнНеназован представител на Северна Корея, вероятно високопоставен член на ръководството на страната, е пристигнал в китайския пристанищен град Далян, в североизточната провиния Ляонин, съобщава японската телевизия Ти Би Ес, цитирана от ТАСС. Северонокорейският представител е пристигнал със самолет, предава БТА.

Руски учени с успех в борбата за живота на границата със смъртта

https://www.actualno.com/interest/ruski-ucheni-s-uspeh-v-borbata-za-jivota-na-granicata-sys-smyrtta-news_673418.html

Руски учени са успели в рамките на проект на Фонда за перспективни изследвания (ФПИ) да постигнат удължаване на т. нар. златен час за спасяване на хора на границата между живота и смъртта с помощта на смеси на основата на газ ксенон, съобщи ръководителят на проучването Александър Панфилов, предаде БГНЕС. "Учени от ФПИ са се научили да удължават т. нар. златен час за спасяване на хора. Сложнокомпонентни втечнени смеси на основата на газ ксенон осигуряват преживяване на експериментални лабор

Група Equinox представят България в първия полуфинал на "Евровизия" днес

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/05/08/3174880_grupa_equinox_predstaviat_bulgariia_v_purviia/?ref=rss


Група Equinox ще представи България на първия полуфинал на песенния конкурс "Евровизия" в Лисабон тази вечер. Шоуто ще се предава на живо по обществената БНТ1 от 22 ч. тази вечер, а за българите в чужбина - по БНТ Свят.<br /><br />Еquinox, предвождани от певицата Жана Бергендорф, ще се борят за място на финала на "Евровизия" на 12 май с още 18 държави - Азербайджан, Исландия, Албания, Белгия, Чехия, Литва, Израел, Беларус, Естония, Македония, Хърватия, Австрия,...

Доживотен затвор за корупция дадоха на бивш член на Китайската комунистическа партия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851072

Доживотен затвор за корупция дадоха на бивш член на Китайската комунистическа партияСъд в китайския град Тянцзин осъди на доживотен затвор за корупция бившия член на Централния комитет на Китайската комунистическа партия и бивш ръководител на партията в град Чунцин Сун Чжънцай, предава БТА. Това е най-високопоставеният представител на Комунистическата партия, отстранен за корупция в последните пет години.

Подновяват акцията по издирването на Боян Петров

http://www.cross.bg/petrov-boyan-izkachvaneto-1574247.html

/КРОСС/ Днес се очаква да бъде подновена акцията по издирването на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от няколко дни. Той изчезна по време на експедиция при изкачването на връх Шиша Пангма в Хималаите на територията на Китай. Посолството ни в Пекин е получило информация за изчезването на Петров на 3 май. Във „Фейсбук” организаторите на експедицията обявиха, че Боян е започнал изкачването на 29 април и от тогава той не се е прибрал в базовия лагер. Палатката и спалният му чувал са открити от други алпинисти преди ден на 7350 м. надморска височина. Заради влошаването на времето спасителната акция беше прекратена.  

Ненчев: Ще заведа дело срещу Пеевските медии за 1800 публикации

https://frognews.bg/novini/nenchev-shte-zaveda-delo-sreshtu-peevskite-medii-1800-publikatsii.html

Парадът за Гергьовден изглеждаше като ретропарад поради липсата на модернизация. Парите за авиацията се бавят година и половина. Трябваше до края на годината да получим нови изтребители. Това заяви в предаването „Тази сутрин” бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

Левон Хампарцумян: Дори само процесът по влизането в еврозоната носи позитиви

https://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/levon-hamparcumian-dori-samo-procesyt-po-vlizaneto-v-evrozonata-nosi-pozitivi-260497/

Времето за присъединяването към банковия съюз трябва да бъде разглеждано в контекста на пътната карта за присъединяване към еврозоната, твърди банкерът

Започна операция за освобождаване на либийския град Дерна от ислямисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851066

Започна операция за освобождаване на либийския град Дерна от ислямистиРъководителят на Либийската национална армия Халифа Хафтар обяви началото на операция за освобождаване от ислямистите на пристанищния либийския град Дерна, предадоха световните агенции. Дерна е контролиран от коалиция от ислямистки милиции. Това е единственият град в Източна Либия, който сега не е под контрола на Либийската национална армия на

Румънец влиза в затвора за година заради хакерска атака срещу World of Warcraft

https://www.actualno.com/interest/rumynec-vliza-v-zatvora-za-godina-zaradi-hakerska-ataka-sreshtu-world-of-warcraft-news_673416.html

Румънец беше осъден на една година затвор заради хакерска атака срещу калифорнийските сървъри на популярната компютърна онлайн игра World of Warcraft (WoW), предаде БГНЕС. Заради разправия с друг играч, той атакувал сървърите чрез популярната атака DDoS (прекомерен трафик, с който се претоварва даден сървър), така че те станали недостъпни на хиляди играчи. 38-годишният румънец Калин Матеяс е осъден на една година, след като се е признал за виновен, че съзнателно е повредил защитен сървър. Мина

САЩ призоваха Венецуела да отложи изборите на 20 май, Мадуро не е съгласен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851060

САЩ призоваха Венецуела да отложи изборите на 20 май, Мадуро не е съгласенСАЩ призоваха венецуелските власти да отложат изборите, насрочени за 20 май във Венецуела, предадоха световните агенции. "Така наречените избори не са нищо повече от измама и маскарад", заяви американският вицепрезидент Майк Пенс пред Организацията на американските държави. "Призоваваме президента Николас Мадуро да отложи тези избори,

Зловеща находка! Трупът на неизвестна жена е открит в река Чепинска

https://petel.bg/Zloveshha-nahodka--Trupat-na-neizvestna-zhena-e-otkrit-v-reka-CHepinska-__263511

Тяло на жена е открито в района на река Чепинска, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик говорителят на ОДМВР - Пазарджик Мирослав Стоянов. ...

Добра новина! Щедри хора помогнаха да се съберат парите за операцията на Иво в Германия

https://petel.bg/Dobra-novina--SHHedri-hora-pomognaha-da-se-saberat-parite-za-operatsiyata-na-Ivo-v-Germaniya-__263512

След дарителска кампания и публикации в медиите, сумата от над 50 000 евро за операцията на малкия Иво в Германия, е събрана. Това съобщи него...

Жена пропищя от ужас на круизен кораб: В "Титаник" съм! (Видео)

https://petel.bg/ZHena-propishhya-ot-uzhas-na-kruizen-korab--V-Titanik-sam---Video-__263513

Чувствам се като на Титаник. Това написа във "Фейсбук" пътничката на круизния кораб Carnival Мария Хаасе, предават световните осведомителни а...

„Боил“ с 13 медала от държавното по кикбокс

https://petel.bg/---Boil----s-13-medala-ot-darzhavnoto-po-kikboks__263514

За пореден път СКБИ „Боил“ показа, че е водещ в родния кикбокс. На държавното лично първенство в стиловите К1 и фул контакт и 13-те състезат...

Още днес може да има информация за Боян Петров. Очакват се няколко възможни варианта

https://petel.bg/Oshhe-dnes-mozhe-da-ima-informatsiya-za-Boyan-Petrov--Ochakvat-se-nyakolko-vazmozhni-varianta-__263515

СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН ПЕТРОВ Нямаме информация за Боян Петров, защото тази година има мно...

Земен трус регистрираха у нас

https://petel.bg/Zemen-trus-registriraha-u-nas__263516

Земетресение с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Сърбия, близо до границата с България, съобщава БГНЕС. ...

Фъргюсън излезе от кома и проговори

https://petel.bg/Fargyusan-izleze-ot-koma-i-progovori__263520

Алекс Фъргюсън е излязъл от кома и показва обещаващи ранни признаци на възстановяване след спешната операция на мозъчен кръвоизлив. Н...

Блокираните в Рим българи се бъркат с тлъсти суми за прибиране у нас

https://petel.bg/Blokiranite-v-Rim-balgari-se-barkat-s-tlasti-sumi-za-pribirane-u-nas__263519

Близо 200 българи блокирани на Летище Чампино в Рим с часове. Сред тях има и семейства с малки деца. Заради лошо време полетът им бил отменен...

Евакуираха летище в Австралия

https://petel.bg/Evakuiraha-letishhe-v-Avstraliya__263521

Спешна евакуация на Терминал 1 на летище Пърт в Австралия. Засега не е ясна причината за тези действия, съобщава "Нова телевизия". Еваку...

Започва издирването на Боян Петров

https://offnews.bg//112/zapochva-izdirvaneto-na-boian-petrov-680114.html

Ако времето позволи, днес се очаква началото на спасителна операция за издирването на Боян Петров, предаде БНТ. В момента обаче има ураганен вятър и това не е възможно, разказа алпинистът Слави Несторов от Непал пред bTV.

Българският алпинист е в неизвестност от 3 май по информация на българското Министерство на външните работи. За изчезването съобщи снощи съпругата му Радослава Ненова.

"Отлагах този пост, за да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята бавно плъзна по чужди сайтове, а вече и във външно министерство. Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него...спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре. За хора обсебени от осемхилядниците базов лагер е повече от дом, а снежния склон им действа като лампа на пеперуда.....едни от най-силните приятелства съм направила в планината, като наркотик е ....", пише тя.

"Покорителят на върховете" направи опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, но времето рязко се влошило и следите му се губят. Боян Петров участва в тази експедиция с още 10 души от други националности.

"За последно се чухме на 28-и. Каза, че тръгва към върха и следващите дни няма да се чуваме, но прогнозите са добри, чувства се готов, не искаше да изпуска хубавото време.

На трети лагер (на височина от около 7400 м. - бел. ред.) са намерили неговата палатка. В деня, когато са стигнали там (на 5 май трима украински алпинисти стигат там - бел. ред.), той вероятно вече е изкачвал върха. Останалите са преценили, че времето не е достатъчно добро и не са продължили.

Не се наемам да правя прогноза.. Имам план само за добрия изход, иначе всичко може да се обърка", каза Радослава пред bTV.

На 6 май Боян Петров е обявен за издирване по информация, подадена от унгарския алпинист Давид Клайн.

Ето го „Кортеж”-а на Владимир Путин

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/eto-go-kortezh-a-na-vladimir-putin-6082031

Владимир Путин встъпи в длъжност и представи на света новата си представителна лимузина.

Временно забраняват паркирането по няколко улици в центъра на Варна, поставят маркировка за синя зона

http://www.moreto.net/novini.php?n=373834

Във връзка с въвеждането на синя зона в град Варна в дните 8-ми и 9-ти май (днес и утре) ще се полага хоризонтална маркировка по улиците „Бдин“, „Драган Цанков“, „Фр. Шопен“, „Драгоман“ и „Шейново“, съобщиха от ОП „Общински паркинги и синя зона“ за Moreto.

Стела Николова: Не е нормално да се рекламира хазарт в най-гледаното време

http://www.transmedia.bg/2018/05/08/%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b0-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b5-%d0%b5-%d0%bd%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb/

Госпожо Николова, неотдавна съобщихте, че има законови вратички за агресивната реклама на хазартни игри. Какви са те?

Както с всеки закон, който трябва да обслужи определени интереси на подходящите лица, и в Закона за хазарта са предвидени изключения.

Чл. 10. (1) Забранява се пряката реклама на хазартни игри, включително рекламата на такива игри, насочена към малолетни и непълнолетни лица, както и изпращането на непотърсени електронни съобщения на неограничен брой лица, в които се съдържа информация за хазартна игра. (2) Допуска се обявяване на:

  1. наименованията на игрите;
  2. регистрираната търговска марка на организатора;
  3. резултатите от игрите и спечелените печалби;
  4. тегленията на тиражите

Така излиза, че агресивната реклама на Националната лотария е обявяване на резултати от игрите и печалбите.

 

Как би трябвало да се регламентира тази реклама, какви промени са необходими?

Не е нормално да присъстват реклами на хазартни игри в праймтайма на националните телевизии. Ако изобщо трябва да се излъчва подобно нещо по телевизиите, то трябва да е след 22.30 и да предупреждава, че не е за лица под 18 г.

Хазартът е зависимост, която може да се сравнява с наркоманията.

Тревожните факти, които бяха изесени, че 3 000 000 българи играят хазарт и са похарчили 3 милиарда лева за това през 2017 година е не само стряскащ, той е потресаващ.

Ако управляващите не вземат мерки разпространението на хазарта да се случва само на определени и не толкова достъпни места, смятам, че икономиката на страната ще е силно заплашена, защото тези 3 милиарда не са се влели в търговския оборот . Те просто са излезли от джобовете на българите и не са донесли никаква принадена стойност на икономиката.

 

Имате ли информация по какъв начин е решен този въпрос в европейските страни?

Нямам информация как е регулиран хазартът в европейските страни, но зная, че в Турция и Израел не е разрешен или поне силно е ограничен.

 

По Ваше мнение как се отразява масираното ефирно присъствие на хазарт върху общественото развитие?

Не е нормално, докато родителите пазаруват с децата си в супермаркет, да купуват и картончета за търкане.

Не е нормално, българите да харчат парите си вместо за образование, книги, културни мероприятия, почивки, да ги харчат за хазарт и да дават и такъв пример на децата си.

Не е нормално и лекарствата и храната да бъдат облагани с 20% ДДС, а хазартът да е освободен от този данък.

Макар да имаше съпротива срещу „Лафка“, тя се превърна в монопол на разпространението на преса, както и е напълно достъпна за лицата под 18 години, тъй като се намира на спирките на градския транспорт, с който се придвижват основно ученици.

Законодателят трябва да вземе мерки и веригата „Лафка“ или да спре да разпространява хазартни игри, или да бъде преместена от най-достъпното за непълнолетни лица място, а телевизионните хазартни игри да бъдат преместени в часови пояс след 22.30ч.

Поздравявам Демократична България, че предложиха законопроект, който да ограничи хазарта, но смятам, че са необходими  още по-сериозни мерки, особено що се отнася до телевизионните игри.

 

Сър Алекс излезе от комата, говори

https://www.24chasa.bg/sport/article/6851064

Сър Алекс излезе от комата, говориСър Алекс Фергюсън е излязъл от медикаментозната кома, съобщи "Дейли Мейл". Той дори се изправил в леглото си и говорил със свои близки, което е уникално постижение след мозъчната операция. Легендарният треньор бе вкаран в болницата в Сълфорд в събота, след като се почувствал зле. Там му бе направена операция за отстраняване на съсирек в мозъка.

Сър Алекс излезе от комата, говори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851064

Сър Алекс излезе от комата, говори
Сър Алекс Фергюсън е излязъл от медикаментозната кома, съобщи "Дейли Мейл". Той дори се изправил в леглото си и говорил със свои близки, което е уникално постижение след мозъчната операция. Легендарният треньор бе вкаран в болницата в Сълфорд в събота, след като се почувствал зле. Там му бе направена операция за отстраняване на съсирек в мозъка.

Ирак: Лидерът на ИДИЛ е жив и се укрива вероятно в Сирия до границата с Ирак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851059

Ирак: Лидерът на ИДИЛ е жив и се укрива вероятно в Сирия до границата с ИракЛидерът на организацията Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади е жив и вероятно се укрива на територията на Сирия на границата с Ирак. Това съобщи американската телевизия Фокс нюз, като се позова на Абу Али ал Басри, директор на Управлението за разузнаване и борба с трафика на наркотици към иракското министерство на вътрешните работи, предаде ТАСС.

България излиза в първия полуфинал на Евровизия тази вечер

https://offnews.bg//kultura/balgaria-izliza-v-parvia-polufinal-na-evrovizia-tazi-vecher-680113.html

Днес ще се проведе първият полуфинал на конкурса Евровизия.

Песенният конкурс е в Лисабон, Португалия.

За 10-те места на финала на 12 май ще се борят 19 страни.

Според жребия днес ще пеят представителите на Азербайджан, Исландия, Албания, Белгия, Чехия, Литва, Израел, Беларус, Естония, България, Македония, Хърватия, Австрия, Гърция, Финландия, Армения, Швейцария, Ирландия и Кипър.

България се представя с песента "Bones", изпълнена от група "Equinox", съставена от Жана Бергендорф, Владимир Михайлов, Георги Симеонов-JJ, Джони Манюел и Трей Кембъл.

Прякото предаване на БНТ започва в 22 ч.

Вторият полуфинал е в четвъртък, на 10 май.

За два месеца плащаме лихви по заеми, по-големи от годишните приходи от мита

https://www.actualno.com/business/za-dva-meseca-plashtame-lihvi-po-zaemi-po-golemi-ot-godishnite-prihodi-ot-mita-news_673396.html

От началото на 2018 година държавата е платила от бюджета си платил цели 371 млн. лева за лихви по различни държавни заеми. Това става ясно от данните на Министерството на финансите към 31 март, цитирани от в. "Сега". Според изчисленията, цитирани от вестника, това прави по над 120 млн. лева от парите на данъкоплатците месечно. За сравнение - всички приходи от мита и митнически такси, които държавата очаква да получи за цялата 2018 година, са 190 млн. лева. А България е сред отличници

Тръмп ще поиска от Конгреса съкращения в бюджета за 15 милиарда долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851053

Тръмп ще поиска от Конгреса съкращения в бюджета за 15 милиарда долараПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп днес ще отправи до Конгреса на САЩ искане за съкращаване на по-рано утвърдения и подписан бюджет за фискалната 2018 г. в размер на 1,3 трилиона долара, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на неназован високопоставен американски представител. След отправянето на искането за съкращения в размер на 15 милиарда

Д-р Калина Сълова: Не се притеснявам за Боян Петров, той умее да ръководи себе си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851063

Д-р Калина Сълова: Не се притеснявам за Боян Петров, той умее да ръководи себе сиТя тръгва през май 1999 г. заедно с ветерана алпинист Дойчин Василев "Не се притеснявам за Боян Петров. Той умее да ръководи себе си, аз се убедих в тези осемхилядници, на които беше, защото все пак той преценяваше себе си относно заболяването, което носи и му се възхищавах като лекат, че умее да държи и да води заболяването си,

Японската Takeda придобива ирландската Shire за $ 62 милиарда

http://clubz.bg/67558-qponskata_takeda_pridobiva_irlandskata_shire_za_62_miliarda

Такеда фармъсютикъл (Takeda Pharmaceutical) се съгласи днес да купи листваната на Лондонската фондова борса компания Шайър (Shire) за 45,3 милиарда британски лири (61,5 милиарда долара), предаде Ройтерс.

Японската компания уточни, че ще купи Шайър за 40,91 британски лири (66,56 долара) на акция - 30,33 долара в брой и 0,893 акции на Такеда за всяка акция на Шайър, уточни в."Уолстрийт джърнъл". 

Сделката, ако бъде одобрена от акционерите, ще бъде най-голямото придобиване в чужбина на японска компания и ще гарантира на Такеда под ръководството на французина Кристоф Вебер място сред водещите производители на лекарства в света.

"Заедно ще бъдем лидер в предлагането на целева терапия в гастроентерологията, неврологията, онкологията, редките болести и медикаменти, получени от плазма", каза той.

Обединението също така е едно от най-големите във фармацевтичния сектор, който през последните месеци отчита засилено сключване на сделки, тъй като големите играчи се стремят да подобрят асортимента от разработвани препарати.

Ирландският производител на лекарства Шайър съобщи миналия месец, че би желал да препоръча оферта на Такеда, след като отхвърли предишни четири предложения.

Инвеститорите на Шайър ще притежават около половината от общата компания след сделката.

22-годишна водачка с джип излетя от пътя, оцеля по чудо!

http://regiona.bg/22-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%87%d0%ba%d0%b0-%d1%81-%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d0%bf-%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%b5%d1%82%d1%8f-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%8f/

Млада водачка от Гоце Делчев не спази дистанция и излетя от пътя оцеля по чудо.В петък около 19:00 часа по пътя между с.Мосомище и гр.Гоце Делчев, лек автомобил „Сузуки Витара“ с 22-годишна водачка от гр.Гоце Делчев, изпреварвайки на дясна крива лек автомобил „Опел Вектра“, връщайки се в напуснатата лента не оставя достатъчно разстояние от изпреварвания лек автомобил „Опел“, блъска се в него и излиза в дясно от пътя, след което се блъска в еластична ограда и се преобръща извън пътното платно. Без опасност за живота е пострадала водачката на лекия автомобил „Сузуки“, която е настанена за лечение в МБАЛ „Гоце Делчев“.

 

Материалът 22-годишна водачка с джип излетя от пътя, оцеля по чудо! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

8 май - Световен ден на Червения кръст

http://www.moreto.net/novini.php?n=373833

Днес - 8 май е Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец. За първи път 8 май е отбелязан като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец през 1953 година. Тогава се навършват 125 години от рождението на Анри Дюнан – идеолога и създателя на Международното червенокръстко движение.

Кристиано: Каква радост? Сър Алекс се бори за живота си

https://www.24chasa.bg/sport/article/6851056

Кристиано: Каква радост? Сър Алекс се бори за живота си"Каква радост? Човекът, който ме направи футболист е в болница и се бори за живота си. Няма как да се зарадвам. Моите мисли са с него", отвърна Кристиано Роналдо на въпрос как е отпразнувал гола си в дербито с "Барселона". Той бил шокиран от новината, че бившият му мениджър сър Алекс Фергюсън е в тежко състояние в болница след мозъчен инсулт в

Al Di Meola представя новия си албум във Варна

http://varnautre.bg/2018/05/08/80981/al-di-meola-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d1%8f-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d0%b8-%d0%b0%d0%bb%d0%b1%d1%83%d0%bc-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0

Виртуозният китарист Ал Ди Меола ще изнесе четири концерта в България – част от европейското му турне Opus Tour – 2018. Началото е днес в София – в зала “България”, следват Варна – 9 май, Бургас – 10 май, Русе – 12 май, съобщават организаторите. Представяне на новия албум “OPUS” на Ал Ди Меола във […]

Празните обещания на Путин и носталгията по късния СССР

http://clubz.bg/67557-praznite_obeshtaniq_na_putin_i_nostalgiqta_po_kysniq_sssr

Значителна част от обществото в Русия очаква не обещаните от президента обновление и пробив, а реставрация на късносъветския патернализъм, пише в редакционна статия в. "Ведомости". 

Гръмките думи на положилия вчера президентска клетва Владимир Путин за бъдещ пробив и предстоящи реформи - ако, разбира се, ги смятаме не за обикновени декларации, а за поне донякъде реални планове на президента за четвъртия му мандат - са в съзвучие с очакванията на немалка част от обществото. Те обаче противоречат на настроенията и интересите на онази част от електората, която мечтае за връщане на идеализираното в масовото съзнание съветско социално устройство, посочва изданието.

Засега няма изгледи новият кабинет, чиито контури вече са скицирани, да се окаже обещаното от Путин правителство на модернизацията: там почти няма нови лица, затова пък са обещани назначения на хората от старата гвардия. Встъпителната реч на Путин потвърди програмния характер на предизборното му послание пред Федералното събрание: вчера той повтори тезата си за необходимостта от пробив във всички сфери на живота, възможен само в свободно общество, което е готово да възприеме новостите и да отхвърли закостенелите възгледи. Лидерите на промяната, според Путин, трябва да бъдат младите хора със своята "дързост" и отдаденост на правдата и справедливостта. Последното изречение прозвуча в дисонанс със събитията от събота, когато полицаи и казаци с камшици разпръснаха протестиращи младежи, жадуващи за правда и справедливост, отбелязва вестникът.

Но какви точно промени искат руснаците?

Изданието цитира данни от социологическо проучване на центъра "Левада", според което голям дял от избирателите смятат, че приоритети на новия мандат трябва да бъдат повишаването на пенсиите, заплатите и социалните помощи, а също така качествено и достъпно образование и медицина. Наблюдават се обществени настроения за връщане към късния съветски модел, който мнозина смятат за златен век на относително охолство и справедливост. Има стремеж към преоткриване на чертите на съветската социална държава, желание за такива промени, които ще подобрят ежедневието и няма влошат ситуацията там, където нещата изглеждат благополучни, посочва Алексей Левинсон от центъра "Левада".

Путин и неговото обкръжение може да се окажат в клопка, когато стремежите им към реформа влязат в противоречие с патерналистичните щения на значителна част от населението, желаещи връщане към времената на своята младост, изтъква политологът Алексей Макаркин. Изпитващите носталгия по СССР привърженици на президента ще се сблъскат с неприятното за тях продължение на реформите в медицината и образованието, повишаването на пенсионната възраст и т.н. Инициаторите ипревържениците на реформите (ако те все пак се окажат в новия кабинет) разполагат с малко време - до следващите парламентарни избори остават по-малко от три години.

Реформите могат да понижат нивото на одобрение за президента, но недоволството лесно може да бъде прехвърлено върху правителството, а преди изборите патерналисткото население ще получи успокояващи подаръци, прогнозира Макаркин. Путин продължава да олицетворява "всичко добро", а за "всичко лошо" по традиция са виновни всички останали, отбелязва директорът на центъра "Левада" Лев Гудков, заключава статията на "Ведомости".

Мелания представи програмата "Бъди най-добър", посветена на децата (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6851029

Мелания представи програмата "Бъди най-добър", посветена на децата (Снимки)Първата дама на САЩ Мелания Тръмп представи в Розовата градина на Белия дом програмата, по която тя ще работи и която е посветена на децата, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Така тя последва примера на предишните първи дами Лора Буш и Мишел Обама, водещи кампании съответно срещу неграмотността и затлъстяването при подрастващите.

В сутрешните блокове днес

http://www.cross.bg/tema-bulgariya-boyan-1574245.html

/КРОСС/БНТ, „Денят започва"Тема: Как да сме във форма на работното място - нов проект на ултрамаратонеца Красимир Георгиев Тема: Непълнолетните на работа през лятото - при какви условия? Препоръки от Инспекцията по труда Тема: Светлина и звук за Деня на Европа Тема: 50 години Наказателен кодекс - коментар на Михаил Миков Тема: Без връзка с Боян Петров - още за експедицията на алпиниста към осемхилядника Шиша Пангма Тема: Проф. Христо Пимпирев - България и Леденият континент БТВ, "Тази сутрин" Тема: Докъде стигна издирването на Боян Петров и ще се справи ли алпинистът с поредното изпитание? Тема: Кога ще се приберат в България стотиците блокирани на летището в Рим наши сънародници? Тема: Ще има ли референдум за излизане от НАТО? Гост - Веселин Марешки Тема: Четвърти президентски мандат на Путин. Ще се променят ли отношенията на русия със запада следващите шест години? Коментар на Светлана Шаренкова и Иван Сотиров. Тема: Хората с увреждания срещу системата. Ще бъдат ли чути от депутатите? Нова телевизия, „Здравей, България"Тема: В "Здравей, България" - последна информация за алпиниста Боян Петров в Хималаите - къде се губят следите му, кой го е видял за последно и защо няма връзка със сателитния му телефон? Тема: На живо - сериен измамник пазарува със 100-еврова банкнота менте в София Тема: Фалшив Facebook профил събира пари от името на дете с тежкоболен баща Тема: На колене пред КАТ-Благоевград

Италия е на прага на втори избори за една година

http://clubz.bg/67556-italiq_e_na_praga_na_vtori_izbori_za_edna_godina

С неуспех завършиха поредните преговори за съставяне на управляваща коалиция в Италия, съобщиха световните медии.

Най-голямата партия в парламента след изборите на 5 май - антисистемното Движение "Пет Звезди" - не успя да се споразумее нито с алианса на крайнодясната "Лига" на Матео Салвини и Форца Италия на Силвио Берлускони, нито с Демократическата партия.

Италианският президент Серджо Матарела призова политическите партии да се обединят в подкрепа на краткосрочно неутрално правителство, което да се грижи за финансите и да подготви предсрочни избори в началото на следващата година, ако партиите не успеят да се споразумеят за сформиране на коалиция.

Мандатът на правителството на Паоло Джентилони изтече. Ако политическите формации не успеят да постигнат споразумение, през идните месеци до провеждането на предсрочни избори ще трябва да работи служебно правителство, заяви Матарела след края на поредния кръг на консултации с политическите партии.

Ако подобна администрация не получи необходимата подкрепа в парламента, новите избори ще трябва да се състоят през юли или есента.

Двете най-големи политически партии - крайнодясната "Лига" и антисистемната Движение "Пет звезди" обаче отхвърлят призива на Матарела и казаха, че за предпочитане ще бъде произвеждането на предсрочни избори. Те призоваха вотът да е на 8 юли.

"Няма време за губене, няма място за правителство на технократи", каза лидерът на Лига Матео Салвини.

"Единственият начин да се сдобием с едно сериозно правителство е да гласуваме отново на избори", каза Данило Тонинели, лидер на парламентарната група на Движение Пет звезди.

Партията на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони - "Форца Италия", обаче предупреди политическите си съюзници да не бързат с предсрочни избори в началото на юли, а да предпочетат варианта на избори през есента.

"Не сме изплашени от нови избори. Но гласуване през лятото няма да помогне за оправяне на бъркотията. Гласуване през есента е по-добре", се казва в изявление на Форца Италия.

Изборите в Италия в началото на март отбелязаха безпрецедентен ръст на антисистемните партии и изправиха страната пред политическа несигурност. Най-висок резултат постигна движение "Пет звезди" (32,8% гласовете, 227 места в паламента). Десноцентристкият блок, съставен от "Форца Италия" на Силвио Берлускони (14%, 106 места), "Лига" на Матео Салвини (17,4%, 124 места) и "Италиански братя" на Джорджа Мелони (4,4%, 31 места), е най-голямата група в парламента. Изненадващо обаче партията с най-висок резултат в блока е крайнодясната антиимигрантска и евроскептична "Лига". По време на предизборната кампания партиите в коалицията се договориха, че лидерът на формацията, спечелила най-много гласове на изборите на 4 март, ще оглави правителството. Очакваше се това да е "Форца Италия" на Берлускони, който предложи за премиер настоящия председател на Европейския парламент Антонио Таяни. Берлускони вече обяви, че ще подкрепи съюзника си в опитите му да състави правителство. 

Близък на Боян Петров: Застраховката му е достатъчна за спасителна акция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851052

Близък на Боян Петров: Застраховката му е достатъчна за спасителна акцияЗастраховката на Боян Петров е достатъчна, за да се предприеме спасителна акция, заяви по Нова тв Деян Петков, който му е помагал с организирането на експедицията. "В момента няма как да се използват хеликоптер, защото вятърът е много силен. Плановете днес са хора да стигнат до лагер 1 под Шишанпангма, а утре да се отиде до лагер 2.

Пет робота засенчиха служителите в швейцарска банка

http://clubz.bg/67555-pet_robota_zasenchiha_slujitelite_v_shvejcarska_banka

Швейцарската банка "Санкт Галер Кантоналбанк" (SGKB) замени седмина служители с пет робота и ръководството е много доволно от резултатите, съобщи в. "Дейли мейл".

Роботите изпълняват същите задължения като хората, но могат да работят по двайсет часа дневно, седем дни в седмицата без почивка. Затова общо са по-ефективни. 

Пилотният проект в банката е толкова успешен, че ще бъдат купени още роботи до края на месеца. 

Тестът е направен миналата година, когато банката е придобила активите на "Варбург Банк". Двете институции имали различни информационни системи и роботите са използвани, за да прехвърлят данните за клиентите от файлове Офис Ексел. Те са го правили по същия начин, по който би го направил на ръка и човек. Роботите не са заменили щатни служители.

"Оценката на потенциала е в пълен ход - каза Феликс Бушор от управителния съвет на банката. - Проучваме дали си струва да ги използваме и в други сфери".

Някои служители са се притеснили за работните си места заради роботите. 

Изследване на GFT Technologies миналата година установи, че новите технологии и изкуственият интелект могат да предизвикат революция във финансовия сектор. То обхвана 285 висококвалифицирани служители от банки в осем държави. 94 процента от тях казаха, че изкуственият интелект увеличава пряко добавената стойност. 

Друг доклад от ноември миналата година показа, че са застрашени милиони работни места в различни сектори. Роботите най-лесно могат да отнемат работата на ангажираните в ресторантите за бързо хранене и операторите на машини. Най-безопасно е положението на градинарите, водопроводчиците и работещите с деца.

Влакове се сблъскаха в Германия, има жертви

https://offnews.bg//sviat/vlakove-se-sblaskaha-v-germania-ima-zhertvi-680112.html

Два влака се сблъскаха в Германия. Двама загинаха, 14 са ранени.

Катастрофата е станала снощи, около 21:20 ч. местно време, в района на жп гарата в град Айхай, провинция Бавария. Ударили са се товарен и регионален пътнически влак, по информация на германската федерална полиция, предаде AFP. Катастрофата е станала на линията между Инголщад и Аугсбург. В участъка има един коловоз.

Жертвите са машинистът на пътническия влак и една пътничка.

Състоянието на трима от ранените е сериозно.

Машинистът на товарния влак е невредим.

Причините за сблъсъка все още не са известни.

Ангажиментът на България да се бори с мръсния въздух - 0,82%

https://www.actualno.com/society/angajimentyt-na-bylgarija-da-se-bori-s-mrysnija-vyzduh-082-news_673398.html

Въпреки широко декларираната "борба" на правителството с мръсния въздух се оказва, че България не може да усвои почти никакви европейски средства, насочени към подобряването на околната среда. Справка на в. "Сега" показа, че страната ни е усвоила точно 0,82% от парите, предвидени за справяне с проблема с мръсния въздух по програма "Околна среда". Най-голям е проблемът, свързан с разработване и актуализация на общинските програми за качеството на въздуха, което в мо

Мустафа Карадайъ ще почерпи депутатите на Деня на Европа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6850553

Мустафа Карадайъ ще почерпи депутатите на Деня на ЕвропаНа 48 г. днес става лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Понеже денят е непленарен, той ще празнува със семейството си - съпругата си Джеврие и дъщерите си Айсел и Джейлан. Колегите си ще почерпи навръх Деня на Европа, който е първият работен за депутатите тази седмица. От парламентарната група не издават в аванс с какво ще изненадат председателя си.

Сръбският финансов министър подава оставка, мотивът му е личен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6851037

Сръбският финансов министър подава оставка, мотивът му е личенСръбският министър на финансите Душан Вуйович обяви, че подава оставка поради лични причини, предаде Ройтерс, като се позова на сръбския в. "Блиц", който цитира източници, пожелали да останат анонимни, предаде БТА. Вуйович е написал писмо до премиерката Ана Бърнабич, в което обяснява причините за оставката си.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване