Уикилийкс – машина за убиване на власт

Анди Грийнбърг проследи историята на явлението

„Самотната българска струйка информация продължава да тече”, е комплиментът на Анди Грийнбърг в „Уикилийкс – машината, която убива тайни” (изд. „Милениум”, превод Гриша Атанасов, Виктория Атанасова). Комплимент към нашенските последователи на Уикилийкс, защото взривът на изнасяне на тайни документи в световното публично пространство роди сюрия „лийкове”, които се оказаха само „на книга”.

Българският е изключение. Следващият „комплимент” е: „Според класацията на „Репортери без граници” свободата на печата в страната е най-малка от всички страни в Европейския съюз”. Страната е България. Дали поводите за двата комплимента не са свързани?

Заявката на Грийнбърг: „Това е книга за силите, които се обединиха, за да се случи „Уикилийкс”. А също и за силите, които работят, за да се случи отново”. Той е разследващ журналист от списание „Форбс”. Направил четивото в съответния жанр. Заради българския епизод се срещнал с основателя на нашенския „лийкс”. Т

ака подходил и в останалите разказани случаи. С изключение на Брадли Манинг, щатският боец от Ирак, който предаде на Уикилийкс стотици хиляди поверителни документи и е в затвора за 35 години.

Различното тук от океана, изписан за Уикилийкс е историзмът. Авторът тръгва от друг щатски военен, Даниъл Елсбърг, който през 1969 изнесе на светло 7 000 листа секретни документи за Виетнамската война. И сложи „началото на края на президентството на Никсън и в крайна сметка, на войната във Виетнам”.

Джулиан Асанж не е първият, не и последният. Ако погледнем леко културологично, първият „износител” на информация е измислилият записването й, изобретателят на писмото. В списъка са Кирил и Методий и Гутенберг. Информацията е власт. „Изнасянето” й, в частност секретна е намаляване на властта.

„Тайни”, както е в заглавието на книгата е търговско наименование. Асанж се продаде успешно, цената не е непременно пари, тя може да е просто власт. Човечеството винаги ще има нужда от власт и от намаляването й. Някой да си спомня сега Елсбърг?

От Книжен Ъгъл

Войната в Сирия - ужас без край

През 2011 г., когато Арабската пролет бе в своя разгар и бунтът в Сирия набираше устремно сила, враговете на Дамаск се надпреварваха да прогнозират скорошния край на режима на Башар ал Асад, отчасти и с пропагандна цел. През 2011 г. президентът на САЩ Барак Обама уверил иракския премиер Нури ал Малики, че сирийският президент ще бъде свален от власт до два месеца, разкри самият той в интервю за излизащия в Лондон панарабски вестник “Аш шарк ал аусат” през февруари тази година.

Малики обаче им възразил: “(Асад) няма да падне, дори след две години.” И се аргументирал: “Познавам Сирия добре. Те (б. авт.: режимът) ще се бият, и светски настроените, християните и други са на тяхна страна.” Пророчески думи, показващи колко е важно да познаваш добре отвътре един регион, при това толкова сложен като Близкия изток, за да можеш да си позволиш да прогнозираш хода на процесите и събитията, камо ли да ги направляваш.

Конфликтът в Сирия продължи да бушува с пълна сила през цялата 2013 г. При това дори няма изгледи краят му да се зададе на хоризонта. Изминаващата година обаче бе белязана от сериозна промяна на спецификата на конфликта в няколко направления. Първо, режимът на Асад, който на моменти до средата на тази година изглеждаше в отстъпление, не само успя да стабилизира своите позиции, но и премина в контраофанзива, като постигна редица успехи по места - например си върна този месец изцяло контрола върху магистралата Дамаск-Хомс и постепенно прочиства контролираните от бунтовниците околности на столицата.

Второ, 2013 г. бе белязана от известно намаляване на насилието, главно в резултат на успехите на правителствените сили. Ако “статистикът на жертвите”, Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), преброяваше по правило над 100 убити на ден през 2012 и голяма част от 2013 г., то в последно време броят на жертвите се понижи чувствително. Това обаче съвсем не е повод за успокоение - известията за зверства, извършени и от двете страни в конфликта, не спират да валят едно след друго.

Трето, силите на опозицията стават все по-разединени и често влизат в сблъсъци помежду си. Отчасти това се дължи на военните неуспехи, които неизбежно водят до падане на бойния дух, но основният фактор е друг: прокарването на все по-ясна черта между подкрепяните от Запада светски настроени бунтовници начело с т. нар. Свободна сирийска армия (ССА) и ислямистите, самите те разделени на свързани с Ал Каида джихадисти, в голямото си мнозинство чужденци, и на местни фракции, обединени в Ислямския фронт.

Показателна за израждането на бунтовническото движение е статистика на американския вестник “Уолстрийт джърнъл”, според която ССА, доскоро водеща фракция, на която западните сили възлагаха своите надежди, се е свила от около 130 хиляди до едва 40 хиляди бойци. За сметка на това Ислямският фронт се е разраснал до около 45 хиляди души. Числеността на екстремистките групировки като Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) и “Джебхат ан Нусра” (Фронт на победата) трудно може да бъде определена, още повече че те не действат само в Сирия, съставени са предимно от чужденци и се вписват в по-общата борба на глобалното джихадистко движение. Според оценка на иракския външен министър Хошияр Зебари, цитиран от Ройтерс, ИДИЛ наброява около 12 хиляди бойци.

Картината става още по-тревожна, предвид факта, че екстремистите печелят терен за сметка на ССА. Това дискредитира сериозно бунтовниците в очите на международната ...

Звездите на ЦСКА тренират дузпи

Изпълнение на дузпи се превърна в част от тренировъчния процес на ЦСКА през седмицата. Звездите на отбора ще изпълняват 11-метрови удари, до които евентуално може да се стигне в осминафиналния реванш за Купата на България срещу “Левски” в четвъртък. Първият мач завърши 0:0.

В момента ЦСКА има трима маркови изпълнители на дузпи. Досега №1 беше бр Изпълнение на дузпи се превърна в част от тренировъчния процес на ЦСКА през седмицата. Звездите на отбора ще изпълняват 11-метрови удари, до които евентуално може да се стигне в осминафиналния реванш за Купата на България срещу “Левски” в четвъртък. Първият мач завърши 0:0. В момента ЦСКА има трима маркови изпълнители на дузпи. Досега №1 беше бр

Идеята на протестите през 2013-а не проработи

- Г-н Попиванов, годината е към своя край. Кои бяха най-значителните събития според вас и какви поуки можем да си направим? - Безспорно това беше година на протести. През цялата ни демократична история не е имало 365 дни, които да бъдат доминирани от тази дума.

Българинът пазарува от борси, търси по-евтино

Масово хората пазаруват от борси и тържища, като избягват малките магазини. Причината е, че търсят стоките там, където са най-евтини, заяви шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. 

Според него големите вериги хипермаркети компенсират тази тенденция със Масово хората пазаруват от борси и тържища, като избягват малките магазини. Причината е, че търсят стоките там, където са най-евтини, заяви шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. Според него големите вериги хипермаркети компенсират тази тенденция със "страховити" промоции като всяка седмица продават някои

Сложиха на пауза развода в дясно! Топката е в Надежда!

След няколкочасово заседание гражданският съвет на Реформаторския блок не стигна до решение за подписване на споразумение за съюз.

Тройката одобри португалския план за икономии

Международните кредитори на Португалия одобриха днес прилагането на плана на страната за строги икономии, съобщи правителството в Лисабон. Одобрението на "Тройката" /МВФ, ЕС и ЕЦБ/ отваря пътя за отпускането на нов транш от 2,7 милиарда евро от кредита на обща сума 78 милиарда евро, стартирал през май 2011 г. "Оценката от десетата проверка на "Тройката" е положителна. Португалия вече е издържала 10 от 12 изпита, остават й само два", подчерта със задоволство премиерът Паулу Порташ, представяйки пред медиите заключенията от поредната мисия. "Това беше много спокойна мисия, която потвърди, че ние сме на прав път за приключване на програмата в предвидения срок", коментира министърът на финансите Мария Луиш Албукерки. Португалия е получила 71,4 милиарда...

Франция първа признава независимостта на САЩ

Американската война за независимост e колониална съпротива срещу политиката на Британската империя в периода 1775–1783 г. Войната започва като битка между Кралство Великобритания и Тринадесетте бивши британски колонии на американския континент, и завършва като война завладяла Американския и Европейския континент. Войната е кулминацията на обявяването на Тринадесетте колонии за една обединена американска държава след Американската революция. Обединените американци се изправят срещу Британската империя, отхвърляйки властта на краля и Парламента на Англия да ги управляват без техни представители. Американците обявяват тази политика на английския парламент за нарушаваща техните права на британски граждани. През 1775 г. революционерите получават контрол над всички 13 парламента на ам...

Спортист №1 Иво Ангелов: Дъщеря ми се роди на 1 януари, оттогава съм първи във всичко

Световният и европейски шампион по борба Иво Ангелов спечели 56-ото издание на Световният и европейски шампион по борба Иво Ангелов спечели 56-ото издание на "Спортист" на годината. Ето какво сподели след триумфа: - Иво, чувстваш ли се вече на върха? - Може би. Имам още една несбъдната мечта - да стана олимпийски шампион. Ще я преследвам докрай. - Дали с успеха си не направи и реверанс към Армен Назарян, който не бе

Реформаторският блок не изключи "Синьо единство"

Реформаторският блок не гласува изключването на „Синьо единство" на Надежда Нейнски, съобщи Нова тв. След няколкочасово заседание членовете на блока гласуваха параметрите на споразумението за политически съюз. Очаква се то да бъде подписано в четвъртък от пет от партиите.

Основните разминавания между хората на Нейнски и останалите политически с Реформаторският блок не гласува изключването на „Синьо единство" на Надежда Нейнски, съобщи Нова тв. След няколкочасово заседание членовете на блока гласуваха параметрите на споразумението за политически съюз. Очаква се то да бъде подписано в четвъртък от пет от партиите. Основните разминавания между хората на Нейнски и останалите политически с

Сигналът за бомбите в "Харвард" бил фалшив

Сигналът за поставени бомби в четирите сгради на Харвардския университет се оказа фалшив. Това съобщиха пред американския вестник Сигналът за поставени бомби в четирите сгради на Харвардския университет се оказа фалшив. Това съобщиха пред американския вестник "Бостън Глоуб" представители на полицията. „Сапьори направиха оглед на университета, както и на сградите от студентското градче, но не откриха взривни устройства", обясниха служителите на реда. Предполага се, че по

Сигналът за бомбите в "Харвард" - фалшив

Сигналът за поставени бомби в четирите сгради на Харвардския университет се оказа фалшив. Това съобщиха пред американския вестник "Бостън Глоуб" представители на полицията.

„Сапьори направиха оглед на университета, както и на сградите от студентското градче, но не откриха взривни устройства", обясниха служителите на реда.

Предполага се, че по Сигналът за поставени бомби в четирите сгради на Харвардския университет се оказа фалшив. Това съобщиха пред американския вестник "Бостън Глоуб" представители на полицията. „Сапьори направиха оглед на университета, както и на сградите от студентското градче, но не откриха взривни устройства", обясниха служителите на реда. Предполага се, че по

Св. прор. Даниил и св. 3 отроци Анания, Азария и Мисаил

Православен календар

На този ден, имен ден празнуват: Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa, Дани, Дана

Православната църква почита свети пророк Данаил /Даниил/ и трима вавилонски отроци – Ананий, Азарий и Мисаил. Една от легендите разказва, че по време на вавилонския плен заради вярата си в Бога пророк Данаил бил хвърлен в дълбока яма сред гладни лъвове. Но тогава се случило чудо – въпреки че в продължение на шест дни на лъвовете не била давана храна, зверовете не докоснали Божия пророк.

Този ден особено много почитат всички жени, които ще раждат и имат малки деца. Те месят питки и ги раздават на съседи, за да е плодовита годината и лесно да родят.

Даниил – четвъртият от “големите” пророци (Исаия, Иеремия, Иезекиил, Даниил); произхождал от царски род и още като юноша бил отведен във Вавилон заедно с другите пленени иудеи. Надарен с прекрасни душевни и телесни качества, той изучил халдейския език и мъдрост и заедно с тримата си другари – Анания, Азария и Мисаил бил взет на служба при царския двор. Даниил изтълкувал на Навуходоносор неговите забележителни сънища; неведнъж се удостоил от Бога с видения, в които му били открити най-важни и забележителни свещени събития. При възкачването на Дария на престола той бил назначен за един от тримата управители на империята и по чудесен начин бил спасен от лъвовете, в чиято яма бил хвърлен за своята привързаност към вярата на отците (Дан. 6:10-24). Историята на неговия живот и на делата му е описана от самия него в свещената книга с неговото име. Светата Църква празнува паметта му на 17 декември.

Статията "Св. прор. Даниил и св. 3 отроци Анания, Азария и Мисаил" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Не гласуваха изключването на Надежда от Реформаторския блок

Реформаторският блок не гласува изключването на „Синьо единство Реформаторският блок не гласува изключването на „Синьо единство" на Надежда Нейнски, съобщи Нова тв. След няколкочасово заседание членовете на блока гласуваха параметрите на споразумението за политически съюз. Очаква се то да бъде подписано в четвъртък от пет от партиите. Основните разминавания между хората на Нейнски и останалите политически с

Реформаторският блок не гласува изключването на "Синьо единство"

Реформаторският блок не гласува изключването на „Синьо единство" на Надежда Нейнски. След няколкочасово заседание членовете на блока гласуваха параметрите на споразумението за политически съюз. Очаква се то да бъде подписано в четвъртък от пет от партиите. Основните разминавания между хората на Нейнски и останалите политически сили вдясно са именно около това дали блокът трябва да стане политически съюз или партия. Сега остава въпросът е дали и "Синьо единство" ще се включи в споразумението. Отговорът ще е ясен в събота, след заседание на парт...

Плащаме с лихви разсрочени сметки за електроенергия

Абонатите на ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго про” могат да разсрочват непосилните си за плащане сметки за ток, но ще продължават да трупат лихви. Това показа проверка на “Труд” сред доставчиците на електроенергия в страната. Услугата по плащане на по-малки месечни вноски на задълженията се предлага от трите доставчика още от 2005 г.
За разсрочване на задължени Абонатите на ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго про” могат да разсрочват непосилните си за плащане сметки за ток, но ще продължават да трупат лихви. Това показа проверка на “Труд” сред доставчиците на електроенергия в страната. Услугата по плащане на по-малки месечни вноски на задълженията се предлага от трите доставчика още от 2005 г. За разсрочване на задължени

Виталий Кличко освободи световната титла


Украинският опозиционен политик и световно известен боксьор Виталий Кличко вече не е световен шампион в супертежка категория на Световния боксов съвет (WBC).

След като повече от година по-големият от братята Кличко се занимава изключително с политика и своята партия УДАР съветът реши да го обяви за почетен шампион. Това означава, че той във всеки момент може да се върне на ринга и да се боксира за титлата.

Такава ситуация вече е имало в кариерата на 42-годишния Кличко....

"Харвард" беше евакуиран заради непотвърдени сигнали за експлозиви

Университетът "Харвард" в американския щат Масачузетс беше евакуиран заради непотвърдени сигнали за експлозиви в четири сгради, съобщиха световните агенции. В профила си в "Туитър" висшето учебно заведение съобщи, че няма взривове или индикации, че някъде са поставени бомби.

Ким и Кание на коледна картичка

/КРОСС/ Ким Кардашиян възнамерява през следващата година с Кание Уест да си направят семейна коледна картичка.33-годишната риалити звезда е част от фамилия, която е доста известна с коледните традиции. Този път обаче Ким ще избяга от семейните ценности и ще направи коледна картичка, на която ще бъдат само тя, Кание и детето им.По думите й това няма да стане за тази Коледа, а за 2014 г.Очаква се коледната картичка да бъде в рязък контраст с миналогодишната, на която присъстваха всички членове на семейство Кардашиян, техните партньори и домашни любимци.

Наш доктор съди Еврокомията

Българин даде на съд Европейската комисия за връзкарство. Това е и първото дело на наш сънародник в Съда на публичната служба, който решава трудовите спорове с Брюксел, пише "Труд".Д-р Емил Христов е кандидатствал за шеф на Европейската агенция по лекарствата (ЕМЕА) и е установил, че ще се бори за поста с двама членове на управителния й съвет. Освен това в разрез с правилата препитването провеждали други двама членове на ръководството на ЕМЕА.

Самолетът на Самарас извърши аварийно кацане

Самолетът на премиерът на Гърция Андонис Самарас извърши аварийно кацане на летище Елефсина, близо до Атина, 15 минути след излитането си, съобщиха местни телевизии.

Украйна иска от Москва заем от 15 млрд. долара

Украйна преговаря с Москва за заем от 15 млрд. долара, разкри сп. Украйна преговаря с Москва за заем от 15 млрд. долара, разкри сп. "Бизнесуик". Украинският президент Виктор Янукович пристига днес в Москва за среща с руския си колега Владимир Путин, на която ще се обсъжда и цената на природния газ, който купува Украйна. Русия е готова да увеличи кредита за Киев, за да помогне на страната да се справи с

Милан и Рома се матираха със зрелищен хикс

Двата тима завършиха наравно 2:2, а Марио Балотели пропусна да донесе победата за "росонерите"

    


Осама Башир: На сирийците им харесва в България

Осама Башир е роден през 1961 г. По образование е учител по арабски език. Той е говорител на Сирийската свободна армия за България и Румъния. Сирийската свободна армия се състои от войници и генерали, които при революцията в арабската държава са се отделили от армията на сегашния президент Башар Асад. Осама Башир е роден през 1961 г. По образование е учител по арабски език. Той е говорител на Сирийската свободна армия за България и Румъния. Сирийската свободна армия се състои от войници и генерали, които при революцията в арабската държава са се отделили от армията на сегашния президент Башар Асад.

Българин съди ЕК за нагласен конкурс

/КРОСС/ Българин съди Европейската комисия (ЕК) за връзкарство и нагласен конкурс. Тази новина на пръв поглед звучи абсурдно, при положение че за страната ни Брюксел се е превърнал в последна инстанция срещу безобразията на собствената ни администрация. Но е факт.Нещо повече - това е първият случай, в който българин завежда дело, защото Еврокомисията е нарушила правата му като всеки гражданин на ЕС да се бори за работа в институциите по честни и ясни правила.Казусът е на д-р Емил Христов, който през 2010 г. решава да участва в конкурс за изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата (ЕМЕА). Това е агенцията на ЕС, която казва кои медикаменти и препарати на фармацевтичните компании могат да се използват в съюза. Когато преди време д-р Христов прочита обявата за свободната длъжност, подава документи. По време на конкурса българският специалист обаче се сблъсква с нарушения в полза на "свои" хора още на първия етап на процедурата, пише "Труд".

Винетките за 2013 г. важат и за януари 2014 г.

До края на януари шофьорите ще могат да карат с годишните винетки за 2013 г. Отсрочката от един месец се дава за по-голямо удобство на водачите, както и да се спестят опашките за талони и изчерпването им по празниците.

Община Бяла ще разполага с 6млн. лв. бюджетни средства за 2014 година

Проектобюджетът за 2014 година на община Бяла е в размер на 6млн. лв. и вече е внесен в Общински съвет. Собствените приходи в бюджета са 4 500 000лв., а държавната субсидия около 1 500 000лв. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Варна Анастас Трендафилов, кмет на община Бяла.

Мощен трус в Кресна? Абсурдно е да се предвиди!

Земетресенията не могат да се прогнозират. Това заяви зам.-председателят на Института по геофизика, геодезия и география на БАН проф. Николай Милошев във връзка с прогонозата на астроложката Астра Луна за страшен трус в Кресненско догодина.

Опашки от пътници се извиха в първия ден за продажба на билети

/КРОСС/ Огромни опашки от пътници в първия ден за предварителна продажба на билети. Хората, които са избрали да пътуват с влак за почивните дни, могат да си купят запазено място, 20 дни преди самото пътуване. Продажбата на билети за автобуси също започна. Още от сутринта най-нетърпеливите се струпаха пред бюрата за ранна продажба на билети в централната жп гара. Стефка разказа, че чака от 40 минути. По нейни думи, пред нея имало 60 човека, след нея - още толкова. „12 години пътувам всяка седмица - такова чудо не съм виждала", допълва тя.Повече от половин час за билет чака и Михаил. За празниците ще пътува до семейството си в Бургас. Запълва времето на опашката с електронна книга. „Просто потокът е много по-голям сега. Вариантът е с електронно запазване на билет - само така няма да чакаш", обяснява той. От държавните железници са готови да отворят и допълнителни гишета, за да спестят времето на хората. За да има места за всички в 188 влака ще бъдат добавени още вагони, а до Нова година пътуването по релсите ще е на старите цени. „Можем да бъдем само доволни, тъй като явно има интерес към БДЖ. Осигурили сме необходимия ресурс по всички наши жп бюра, също така и в съставите на влаковете, за да може увеличеният пътникопоток да получи възможно най-добро обслужване", обясни управителят на „БДЖ - Пътнически превози" Димитър Димитров. Допълнителни места предпразнично ще има и в автобусите

Търсели у нас милионите от откупа за милиардера Реемтсма

Отвличането на хамбургския мултимилионер, литературовед и меценат Ян Филип Реемтсма е един от най-зрелищните криминални случаи в историята на Германия. Богаташът бе отвлечен през 1996 г. и плати 30 млн. марки за свободата си. Рядко жертва на похитители е била държана в плен толкова дълго време, никога досега не е плащана по-висока сума за откуп. По Отвличането на хамбургския мултимилионер, литературовед и меценат Ян Филип Реемтсма е един от най-зрелищните криминални случаи в историята на Германия. Богаташът бе отвлечен през 1996 г. и плати 30 млн. марки за свободата си. Рядко жертва на похитители е била държана в плен толкова дълго време, никога досега не е плащана по-висока сума за откуп. По

Българин съди Европейската комисия за връзкарство

Българин съди Европейската комисия (ЕК) за връзкарство и нагласен конкурс. Тази новина на пръв поглед звучи абсурдно, при положение че за страната ни Брюксел се е превърнал в последна инстанция срещу безобразията на собствената ни администрация. Но е факт.

Нещо повече - това е първият случай, в който българин завежда дело, защото Еврокомисията Българин съди Европейската комисия (ЕК) за връзкарство и нагласен конкурс. Тази новина на пръв поглед звучи абсурдно, при положение че за страната ни Брюксел се е превърнал в последна инстанция срещу безобразията на собствената ни администрация. Но е факт. Нещо повече - това е първият случай, в който българин завежда дело, защото Еврокомисията

Жена оглави първата Българска Хип Хоп Асоциация

Българска Хип Хоп Асоциация (БХХА) е неправителствена организация на българските артисти, създаващи изкуство в сферата на хип-хоп културата – хип хоп, ар енд би и реге/рага изпълнители, бийт мейкъри, хип-хоп продуценти, графити артисти, търнтейбълисти, хип-хоп и брейк танцьори и крюта, DJ-и и и фенове за изграждане на истинско хип хоп общество.

На първото общо събрание на асоциацията присъстваха близо 70 от общо 140-те членове на новото и единствено хип хоп сдружение у нас. На събранието се разбра, че БХХА тепърва започва своята същинска дейност, тъй като досега работата им е била свързана изцяло с легализирането на една такава публична организация пред закона и те са положили усърдие във всички нужни изисквания, документи и регистрации. Тъй като хората все още питат какви са целите на сдружението, на тях бе обяснено, че БХХА не е лейбъл, не е парти промоутър и по никакъв начин не е конкуренция на никой лейбъл или парти организатор, както и на никой друг. Дейността на тази независима доброволна организация е нестопанска и ще зависи изцяло от нейните членове и решенията на Общото им събрание, ще се кандидатства по проекти в страната и чужбина за насърчаване развитието на българската част от хип хоп елементите в национален и международен мащаб.

Обяснено бе, че ролята на досегашното ръководство на асоциацията, е била така да се каже скучна и формална, но то е изиграло докрай своята роля, а именно да износи тежестта на легализирането и узаконяването на сдружението. Единствената забавна част от началните стъпки на БХХА бе тяхното откриване с организираният от тях БЪЛГАРСКИ ХИП ХОП ФЕСТИВАЛ, за който още се говори, когато на една сцена за 10 часа се качиха 130 имена от българската хип хоп сцена – всички пяха заедно и си подадоха ръка.

Стана ясно, че досегашните управители са били назначени служебно от учредителите на БХХА до Първото Общо събрание, на което членовете демократично чрез гласуване да изберат своят Управителен съвет. Всеки редовен член на асоциацията може да бъде избран за Управителния или Надзорния съвет.Самата процедура по гласуване мина за около час и половина, като всеки който иска да се кандидатира за съвета, трябваше да се представи на микрофона с 2 изречения и да обясни защо се кандидатира. Всеки желаещ да го направи бе допуснат до микрофон и кандидатура. След 18 доброволно издигнати кандидатури се премина към гласуване, като всеки от 70-те присъстващи членове трябваше да изпише своя желан Управителен съвет, като напише 7 от 18-те имена на лист. След преброяването бе обявен и първият Управителен съвет, гласуван от Първото Общо събрание, а те са както следва по броя на гласове:

 

1. Васил Николов – Теслата

2. Мария Баева

3. Димитър Попов – Бучката

4. Кирил Георгиев – Картела

5. Александър Рийв – Трафика

6. Мартин Младенов – DJ Марти G

7. Денис Касъмов – BG Music Channel

8. Борис Христов – графити артист

 

На събранието бе обявен и срок за изпращане на проекти и идеи. Всеки желаещ, може да изпраща своите предложения на bhha@abv.bg , като под внимание ще се вземат и разгледат само проекти и идеи свързани с хип хопа. Крайният срок е 1 март 2014. БХХА ще изложат одобрените проекти през април 2014-та.

Всички пълни протоколи от събранията ще се качват на сайта на асоциацията, както и в тяхната Facebook страница:

https://www.facebook.com/bhha.bg

 

Десет дена след Първото Общо събрание се събра и първият Управителен съвет, който трябваше да избере своя председател и зам.председател, а те са както следва:

1. Мария Баева – Председател

2. Денис Касъмов – Зам.председател

3. Кирил Георгиев – Зам.председател

 

Бе избран и Първият Надзорен съвет, който се състои от:

1. Боби Ваклинов – от Господари на ефира

2. Емил Савов – Mister X

3. Станислав Найденов – Спенс

 

Новият Управителен съвет заложи на женска ръка за свой ръководител, желаем успех на целият им екип, тепърва ще очакваме още и още новини свързани с БХХА, предстои тяхната кампания за проекти и набиране на членове, като се надяваме и да направят един хубав купон, каквото предложение бе постъпило на Общото им събрание – всяко ежегодно общо събрание да завършва с купон, на нас ни звучи добре.

Пирин иска корона за дядо Серафим

/КРОСС/ Ще има ли нов епизод в компроматната война при избора на митрополити? Този въпрос не дава мира на вярващите в Пиринско след "сериала", който се разигра на вота във Варненската епархия. Обвинения в купуване на гласове, разкрития за гей оргии в Троянския манастир и порноклип, в който главен герой уж е игуменът на Бачковската обител и претендент за престола на покойния дядо Кирил, истерията край морето свърши. В неделя Светият синод ще избира между двама кандидати, които и духовници, и миряни, определят като "достойни" - Знеполския епископ Йоан и Мелнишкия епископ Серафим. Кой ще спечели - решението е в Божиите ръце, както подчертават и от клира, но е сигурно, че в Неврокопската епархия стискат палци за Йоан. Обяснението е просто - в Пиринско искат епископ Серафим за свой владика.Епископ Серафим е духовно чедо на покойния дядо Натанаил и е готов да продължи делото му, убедени са в Пиринско. 39-годишният духовник от септември 2008 г. е игумен на Роженския манастир. В края на 2011 г. е ръкоположен за Мелнишки епископ и е определен за викарий на дядо Натанаил, който почина на 16 ноември т.г. Другите двама, които също са били близки на Натанаил и имат реални шансове да го наследят на престола в Гоце Делчев, са Браницкият епископ Григорий - сега игумен на Троянския манастир, и Драговитийският епископ Даниил, който е викарий на владиката в САЩ Йосиф

Случайно откриха пиян, паднал с Опел в канавка

Полицаи се натъкнаха на пиян, пропаднал с колата си в крайпътната канавка.

На самия финал изгониха Русата Златка от "Биг Брадър"

На самия финал първа Къщата на "Биг Брадър" напусна Русата Златка. Тя се класира на пета позиция.

Честно казано съм доволна от себе си, почти никакви забележки нямам, каза на излизане от Къщата Русата Златка. Чух за себе си хубави думи, че съм уравновесен човек, зарадва се тя.

Петимата финалисти в "Биг Брадър ол старс" са Денди, Чената ... На самия финал първа Къщата на "Биг Брадър" напусна Русата Златка. Тя се класира на пета позиция. Честно казано съм доволна от себе си, почти никакви забележки нямам, каза на излизане от Къщата Русата Златка. Чух за себе си хубави думи, че съм уравновесен човек, зарадва се тя. Петимата финалисти в "Биг Брадър ол старс" са Денди, Чената ...

Рецептата на полезната пица

/КРОСС/ Въпреки че пицата има лоша репутация, шотландски учени вярват, че тя може да се отговори на  изискванията за диетично хранене без да губи вкуса си. Изследователите са разработили хранително балансирана пица Маргарита , която съдържа само 600 калории. Всички хранителни вещества в нея са в рамките на допустимите граници: 473 мг натрий(45% по-малко от максималното дневно количество) , 13.7 грама фибри и минимално количество наситени мазнини.За приготвянето на "полезната" пица специалистите са използвали само естествени съставки: пълнозърнесто пшенично брашно, мая, рапично масло, сол, водорасли, червени чушки, чери домати , чесън на прах , риган и сирене моцарела. След това те са помолили 49 възрастни и 63 деца да оценят вкуса на произведението си. 77% от възрастните и 81 % от децата са признали, че това е много по-вкусно от традиционната Маргарита. Възрастните дори признават, че са готови да платят за пицата 50 пенса повече.

Изгониха Русата Златка от "Биг Брадър" на финала

На самия финал първа Къщата на На самия финал първа Къщата на "Биг Брадър" напусна Русата Златка. Тя се класира на пета позиция. Денди, Чената и Русата Златка, Лео и Райна са петимата финалисти в "Биг Брадър ол старс". Очаквайте подробности Очаквайте подробности

Сигналът за бомби в „Харвард" бил фалшив

Съобщенията, които бяха публикувани по-рано днес - за поставени бомби в четирите сгради на Харвардския университет, се оказаха фалшиви. Това съобщиха пред американския вестник "Бостън Глоуб" представители на полицията. „Сапьори направиха оглед на университета, както и на сградите от студентското градче, но не откриха взривни устройства", обясниха служителите на реда. Предполага се, че постъпилото в полицията електронно писмо със съобщението за бомба е целяло да отмени изпитите в университета, допълва БГНЕС. Изпитите в крайна сметка действително...

Арестуваха Пипи Дългото чорапче

Бившата детска звезда, която наскоро продаде правата за своя секс касета, е блъснала една кола и опитвайки се да избяга от мястото на инцидента тя е ударила втора кола.

Не са регистрирани груби нарушения в региона при проверките на ОДБХ-Варна

При проверките на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна до момента не са регистрирани груби нарушения в региона. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Маргарита Атанасова, директор на звеното. Проверките са засилени.

В МВР режат коли и щатове, за да вдигат заплатите

"Заварихме в МВР през юли тази година с дупка в бюджета от 93 млн. лева. Сега е нула." Това обяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, който направи отчет за шестте си месеца начело на ведомството.

Въпреки че бюджетът за 2014 г. е по-малък, заплатите на полицаите ще бъдат вдигнати с над 5% от 1 януари. Увеличението е за сметка на съ "Заварихме в МВР през юли тази година с дупка в бюджета от 93 млн. лева. Сега е нула." Това обяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, който направи отчет за шестте си месеца начело на ведомството. Въпреки че бюджетът за 2014 г. е по-малък, заплатите на полицаите ще бъдат вдигнати с над 5% от 1 януари. Увеличението е за сметка на съ

Борбата тушира тениса и волейбола за "Спортист на годината" (снимки)

Световният и европейски шампион по борба за 2013 г. Иво Ангелов стана спортист на годината в България, “туширайки” най-добрия ни тенисист Григор Димитров и боксовия идол Кубрат Пулев.

Олимпийският, трикратен световен и шесткратен еврошампион Армен Назарян никога не стана спортист №1 на България, но покрай възпитаника си Ангелов триумфира като Световният и европейски шампион по борба за 2013 г. Иво Ангелов стана спортист на годината в България, “туширайки” най-добрия ни тенисист Григор Димитров и боксовия идол Кубрат Пулев. Олимпийският, трикратен световен и шесткратен еврошампион Армен Назарян никога не стана спортист №1 на България, но покрай възпитаника си Ангелов триумфира като

Откъде са парите за бързите кредите?

Законодателните промени трябва да изяснят произхода на средствата в сектора на бързите кредити, настояват от небанкова финансова институция. Целта е да се гарантират по-добри условия за бизнеса и потребителите.

3 цигарени фабрики разбити от МВР

Три бази за нелегално производство на цигари са разбити за последните шест месеца, съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев. Последният случай е от края на миналата седмица, когато полицията откри тютюнева фабрика в столичния квартал "Малашевци". В нея освен бали и преработена суровина криминалистите намериха и клетки с 6 маймуни, които предадоха Три бази за нелегално производство на цигари са разбити за последните шест месеца, съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев. Последният случай е от края на миналата седмица, когато полицията откри тютюнева фабрика в столичния квартал "Малашевци". В нея освен бали и преработена суровина криминалистите намериха и клетки с 6 маймуни, които предадоха

Новото правителство на Австрия положи клетва

Кабинетът беше съставен от лявоцентристката Социалдемократическа партия и дясноцентристката Народна партия

Дълго заседание на Реформаторския блок завърши без успех

Сътресенията в Реформаторския блок продължават. Снимка: Сергей Антонов

Шестте партии от Реформаторския блок не успяха да стигнат до споразумение и след 3-часовото обсъждане как да се разпредели отговорността за управлението в блока, което се проведе тази вечер.

От “Синьо единство” на Надежда Нейнски отказаха да се съгласят с предложението на останалите 5 формации за квотен принцип в зависимост от получените на последните избори проценти. “Синьо единство” продължават да стоят на позицията си за равна тежест на всяка от партиите, съобщи БНТ.

“Синьо единство” не е съгласно с параметрите за подписване на политическо споразумение за превръщането на Реформаторския блок в съюз, защото в такъв случай “Движение България на гражданите” и ДСБ ще имат повече тежест от останалите в блока. Надежда Нейнски днес не се съгласи с критиките на Радан Кънев, че възродила поредица лоши практики от миналото:

“Първо започвам с това, че аз не участвам в преговорите, за да изнасям информацията. Второто е, че аз не съм член на ръководството, което също предпоставя невъзможност за подобно твърдение. А колкото до моя личен коментар на казаното, Реформаторския блок не е някаква нелегална организация”, коментира тя.

След заседанието на Реформаторския блок стана ясно, че в сряда пет от шестте партии в него ще подпишат споразумение, гласувано от Гражданския съвет на блока. “Синьо единство” още не са изработили позицията си:

“Готовността на шестата партия “Синьо единство” да се присъедини към това споразумение е въпрос на време. Те имат време да изработят собствената си позиция, ако решат, че гласуваните от гражданския съвет правила на политическото споразумение са добри за тях”, коментира Петър Москов от ДСБ.

“Днес бяха приети параметрите, около които така или иначе е ясно, че консенсус в самия Реформаторски блок няма. Аз не мога да го тълкувам по никакъв различен начин, освен като форма на натиск срещу Синьо единство да приеме неща, които ясно сме заявили, че според нас не отговарят на начина, по който си представяме Реформаторския блок”, каза Христо Панчугов от “Синьо единство”.

Пътищата на Нейнски и Кунева, Кънев и останалите в Реформаторския блок все още не са се разделили, но и днес стана ясно, че “Синьо единство” засега не се очертава да отстъпят от позицията си.

Статията "Дълго заседание на Реформаторския блок завърши без успех" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

С пълнен пуяк ще си тръгне един от зрителите на Коледния концерт на Капанския ансамбъл

Пълнен пуяк е една от наградите в томболата, която Капански ансамбъл-Разград представя в сряда от 18,00 ч. в Общинския културен център. Музикалната проява ще включва мелодии от всички краища на България. Билетите са по 5 лева. Близо 100 изпълнители ще излязат на сцената на Общинския културен център за Коледния концерт на Капанския ансамбъл. Освен мелодии от Капанския край ще се видят и танци от различни краища на страната. Домакините са отстъпили повечето време на гостите си Участие в него ще вземат: Ансамбълът за народни песни и танци ...

Златка Димитрова спечели, Big Brother завърши с рев

На финала плеймейтката надделя над Лео

    


Германски музей: Дядо Коледа е германец

Германски музей поиска Дядо Коледа да бъде включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО с мотива, че той произхожда от Германия и има опасност да бъде засенчен от американския Санта Клаус. Фелиситас Хьоптнер, директор на Германския коледен музей в баварския град Ротенбург, смята, че германският произход на Дядо Коледа е "заплашен".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване