Иранец преби и ограби германец край Варна

45-годишен германец е бил пребит и ограбен от четирима непознати мъже в района на местност „Чатал чешма“, съобщават от полицията. Мъжът е отведен в гориста местност, след като се качил в автомобил с четирима непознати. След като му нанасят побой, му отнемат значителна сума пари в евро, лева, докари и турски лири, мобилен телефон и часовник.

Бориса с ново гадже

На скандалните фотоси красавицата пъха парички в дънките на мистериозния господин.

Войната в Сирия – ужас без край

Вашингтон, Лондон и Париж приемат негласно Асад като "нелицеприятна даденост"

    


Има ли БСП интернет партизани и кои от тях са в "Дневник"


Списък със 17 медии и псевдоними, под които активисти на БСП да коментират във форумите им, беше разпространен от сайта "Биволъ" (вижте прикачения файл).

Според документа, за който се твърди, че е с автор общинския съветник от БСП и бивш председател на младежката организация на социалистите в столицата Гергана Алексова, деветимата социалисти са разпределени в кои форуми да коментират и са посочени потребителските имена на всеки от тях. Интернет активностите им е трябвало да покриват...

Сноудън е "Човек на годината" според Евронюз

Международният телевизионен канал Евронюз обяви днес бившия консултант на американските разузнавателни служби Едуард Сноудън за "Човек на годината". Такъв е резултатът от допитване на канала до зрителската му аудитория в края на 2013 г. В челната тройка лидери според зрителите на Евронюз влизат руският президент Владимир Путин и ръководителят на Римокатолическата църква папа Франциск. В момента Сноудън се намира в Русия, където вече успя да си намери работа за неизвестен уебсайт. Едуард Сноудън разобличи дейността на Агенцията за национална сигурност на САЩ, която е създала система за повсеместно подслушване не само на граждани на страната, а и зад нейните предели. При това разкритите от Сноудън данни показват, че Вашингтон тайно е събирал информация за влиятелни личности...

ЕС продължава преговорите с Украйна

ЕС ще продължи преговорите с Украйна относно Споразумението за асоцииране, надявайки се на неговото подписване, веднага щом Украйна изпълни всички условия на 28-членния блок. Това предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на изквазване на върховния представител на ЕС външната политика и сигурността Катрин Аштън. ЕС е готов да обсъди с Русия ситуацията с Украйна „в духа на стратегическото партньорство”, допълни Аштън. Руския външен министър Сергей Лавров отрече Москва да е заплашвала Киев със санкции в случай на споразумение за асоцииране към ЕС. Според него е имало предупреждение за възможно изчезване на търговските отстъпки. По-рано днес украинският държавен глава Виктор Янукович уволни 24 председатели на районни администрации в различни области на Украйна, предаде Укринфор...

Русия и ЕС съгласни, че Украйна трябва да реши сама

Много членове на ЕС подкрепиха тристранния формат на преговори

Руски ракети разположени в Западния военен окръг

През 2011 г. Кремъл предупреди, че може да разположи в Калининград ракетни системи "Искандер" в отговор на "заплахата от противоракетния щит" на НАТО, планиран за разгръщане на територията на Европа.

Шефът на тениса: Успешна година!

“Изпращаме успешна година - така започна равносметката си за 2013-а Стефан Цветков, президент на Българската федерация по тенис. - Състезателният календар беше богат, организирахме с успех редица надпревари. Бяхме домакини на международни турнири в различни възрастови групи.”

Цветков каза, че има добри предпоставки за реализация на младите тенис “Изпращаме успешна година - така започна равносметката си за 2013-а Стефан Цветков, президент на Българската федерация по тенис. - Състезателният календар беше богат, организирахме с успех редица надпревари. Бяхме домакини на международни турнири в различни възрастови групи.” Цветков каза, че има добри предпоставки за реализация на младите тенис

Отцепникът С.Танчев: Не бях съгласен с Дянков, не харесвах Цветанов

Като пресен пример за напускането си на парламентарната група на ГЕРБ депутатът Сметлин Танчев посочи популисткото решение да се гласува против това, да се продава българска земя на чужди граждани.В групата решението за гласуване е дошло от Красимир Велчев, но едва ли той го е взел самостоятелно, обясни той по bTV.

Взрив на газопровод край Мексико Сити

/КРОСС/ Най-малко седем души са пострадали, а стотици са евакуирани след взрив на газопровод в покрайнините на Мексико Сити. Експлозията е причинена от крадци при опит да се включат към тръбопровод за природен газ, съобщават местни медии, цитирани от RT.com. Между 700 и 800 души в рамките на 1-километровия радиус на взрива са били евакуирани. Районът остава отцепен.Операторът на газопровода Pemex съобщи в Twitter, че пожарът е под контрол.От Pemex добавят, че клапаните на газовата тръба са затворени и че повечето от евакуираните могат да се завърнат по домовете си.

Взрив на газопровод край Мексико Сити

/КРОСС/ Най-малко седем души са пострадали, а стотици са евакуирани след взрив на газопровод в покрайнините на Мексико Сити. Експлозията е причинена от крадци при опит да се включат към тръбопровод за природен газ, съобщават местни медии, цитирани от RT.com.

186-и ден протести в София

Протестираха и недоволни, и подкрепящи правителството

    


Внесен е обвинителният акт срещу бившия главен секретар на МС за костинбродските бюлетини


Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу бившия главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков по случая с костинбродските бюлетини, съобщиха от пресцентъра на институцията. Той е обвинен за престъпление по служба (чл. 282 ал.2 пр.2 вр. ал.1 от НК).

Според прокуратурата в периода 27 април - 12 май 2013 година като главен секретар на Министерски съвет не е изпълнил служебните си задължения за осъществяване на контрол върху дейността на служителите от администрацията към...

Протестът е символ на 2013 г.

Протестът от 14 юни 2013 г.

2013 г.  – „протест“ и „оставка“, 2014  г. – „морал“, „избори“ и „успех“. Това е най-кратката равносметка за отминалата и най-концентрираното очакване за идващата година, показва декемврийското национално представително проучване на социологическа агенция Алфа Рисърч.

To e проведено в периода 30 ноември – 8 декември чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на 1011 пълнолетни българи.

„Протест”  е символът, определен  с голямо мнозинство (40%) от българските граждани, като описващ най-добре духа на изтичащата  година. Носители на протеста са и три от поставените в топ 5 събития на 2013-та  –  гражданските протести срещу правителството на Орешарски, започнали след  избора на Д.Пеевски за шеф на ДАНС (26%), февруарските протести срещу високите сметки за ток (12%) и студентските протести (10%).

За 47% от българите годината приключва с негативна равносметка, съпоставима по сила единствено с настроенията в края на силно кризисни и предхождащите бурни обществени промени години. Четири са основните причини за ескалиращия ръст на отрицателните оценки  в края на годината – икономическото състояние на бизнеса и домакинствата, критично ниското доверие в способността на правителството да се справи с предизвикателствата пред управлението, външните оценки за ситуацията в страната,  липсата на обединяваща цел и идеи за развитието на България.

Неблагоприятната среда и отсъствието на лични перспективи са в основата на желанието на 6.7% от пълнолетните българи да заминат да работят в страна от ЕС след падането на ограниченията от 1 януари 2014г. 70% от тях са до 30 г., а още 15% – до 40г., 26% – с висше образование, и 48% – със средно. Досегашните проучвания на агенцията сочат, че около половината от декларираните намерения се реализират. Ако тази тенденция се запази, около 200 000  души ще напуснат  България в близко бъдеще.

Партиите и политиците продължават да губят доверие, както заради неспособността си да зададат ценности и стандарти в публичния живот, така и заради вътрешните си скандали. БСП (16.5%) и ГЕРБ (15.8%)  остават почти плътно една до друга, но с по-ниска подкрепа, отколкото в края на октомври. НФСБ  извлича дивиденти от скандалите в Атака и започва да привлича по-голямата част от националистическия вот – 3.5% за партията на В.Симеонов срещу 2.7% за тази на В.Сидеров. ДПС (6.1%) запазва позициите си, също както и Реформаторският блок (6.9%), чиито потенциални избиратели обаче съхраняват облика си на силно колебаещ се електорат.

Макар и по-бавно, продължава ерозията в доверието и към премиера Пламен Орешарски. Към момента положителните оценки за дейността на Пламен Орешарски (21%) надвишават само с 2 пункта тези за правителството, а отрицателните (47%) са три пункта под тези за кабинета.

И през декември, нито една от ключовите държавни институции не успява да излезе от негативната спирала на недоверието:
Одобрението за парламента се е закотвило на дъното от 10%. Намалява и личният рейтинг на председателя му Михаил Миков – от 20% на 18%.

Отношението към президента Росен Плевнелиев остава силно поляризирано. Той губи два пункта доверие, с което отрицателните оценки за дейността му (29%) вземат лек превес над положителните (27%).

Аналогична е тенденцията в мненията за работата на главния прокурор Сотир Цацаров (22% позитивни срещу 28% негативни), към ръководената от него прокуратура (13% позитивни срещу 46% негативни) и всички институции на съдебната власт.
Положителен баланс на доверие в края на годината запазват единствено столичният кмет Йорданка Фандъкова (35% : 26%), еврокомисарят Кристалина Георгиева (34% : 22%) и националният омбудсман Константин Пенчев (32% : 19%).

Доминиращото обществено усещане, че настоящата ситуация е твърде неустойчива и опасна, за да се задържи дълго, отключва вълна от надежда за промяна към по-добра 2014-та. 38% са оптимистите и 29% – песимистите за следващата година. Надеждите са концентрирани около три символа  – „морал”, „избори”, „успех”.  От  постигането им до голяма степен ще зависи, дали ще се оправдае събудилият се оптимизъм за промяна и най-вече, за повече морал в политиката.

Статията "Протестът е символ на 2013 г." бе публикувана първо в OFFNews.bg.

В Германия подписаха коалиционното споразумение

Волфганг Шойбле остава финансов министър на Германия, Урсула фон дер Лайен става първата жена министър на отбраната

Много болници приемали пациенти, без да е необходимо

Това сочи проверка на НЗОК за период от само една седмица през ноември

Таня Михайлова, Дипломатически институт: България трябва да се постарае да извлече всички ползи от Председателството на ЕС


Дипломатическият институт към Министерството на външните работи тази година празнува своята 10-годишнина. За предизвикателствата пред това да обучаваш дипломати, за това какво е да си дипломат в днешно време и за ползите, които България може да извлече от предстоящото председателство на Съвета на ЕС, разговаряхме с директора на института Таня Михайлова. Тя работи в Дипломатическия институт от 2005 г., а го ръководи от началото на 2012 г.

Тази година имате годишнина, 10 години...

Помогни на малкия Филип

Филип е на две години. Страда от детска церебрална парализа и се нуждае от лечение в чужбина. Родителите му са актьорите Кънчо Кънев и Ива Кънева. Професията им не позволява да осигурят с труда си всички средства, които са нужни за лечението. Филип се ражда в седмия месец и лечението е започнало веднага. Процедурите по рехабилитацията не са спирани нито за ден и днес резултатите са обнадеждаващи. Лекарите казват, че Филип има шанс да проходи и да живее нормално. Вроденото заболяване не засяга интелектуалното му развитие, а само физическото. Пре...

Двама фенове бяха убити след драматичния край на аржентинското първенство


Двама привърженици на аржентинския футболен клуб "Нюелс олд бойс" бяха убити от фен на градския съперник "Росарио сентрал", а още двама души са били ранени, обяви говорител на полицията в Росарио в понеделник.

Убитите са мъже на възраст 34 и 39 години, а 29-годишна жена и 9-годишно дете са настанени в болница с огнестрелни рани. Четиримата са пътували в един автомобил, когато шофьорът е влязъл в конфликт с мотоциклетист, облечен с фланелка на "Росарио сентрал". Мотоциклетистът е...

Цигани набили работници, спрели незаконен водопровод

Цигани от кв. Факултета в София набили служитлеи на Софийска вода, които отишли да прекъснат незаконен водопровод. От водното дружество подали сигнал в МВР.

Избори в БФС на Деня на влюбените

До края на януари в канцеларията на БФС трябва да постъпят кандидатурите за нов президент, ако въобще се появят такива. 

Изпълкомът на централата потвърди новина на “Труд” от петък, като насрочи изборен конгрес за 14 февруари. А 15 дни преди тази дата изтича крайният срок за издигане на кандидати да сменят в шефското кресло Борислав Михайлов. А До края на януари в канцеларията на БФС трябва да постъпят кандидатурите за нов президент, ако въобще се появят такива. Изпълкомът на централата потвърди новина на “Труд” от петък, като насрочи изборен конгрес за 14 февруари. А 15 дни преди тази дата изтича крайният срок за издигане на кандидати да сменят в шефското кресло Борислав Михайлов. А

Ангел Найденов: През 2014 година трябва да се вземе решение за изтребителите

Отчет за работата на военното ведомство за изминалата половин година представи министър Ангел Найденов. Той съобщи, че купуването на нови изтребители - може и да не се случи, а средствата да бъдат пренасочени към модернизация на сегашните руски МиГ 29.

Юрист: Ако партийните субсидии изчезнат, ще изчезнат и малките партии

София /КРОСС/ Партиите са зависими от спонсорите си и със субсидия, но въпросът е колко са зависими. Въпросът е в границите. В България, ако няма издръжка от държавата, ще се стигне до прекомерна зависимост. По-скоро вече ще се стигне до пряка зависимост. Това каза пред БНР юристът проф. Иван Тодоров. Според него, ако партийните субсидии изчезнат, това ще доведе и до изчезване на малките партии, защото бизнесът би инвестирал само в големите. Според юриста, трябва да се намери баланс във финансирането на партиите. В нашия закон например е забранено да ги финансират фирми, а това не е нормално в повечето страни по света. По-скоро въпросът е да има контрол върху харченето на парите и баланс при приходите на партиите, смята той.Веднъж попаднали парите в партията, те стават партийни и тя може да ги харчи за партийна дейност. Възнаграждението на самия политик може да е високо, да не е високо. Това решава партията. Въпросът е в обществения контрол. Трябва да има промяна в закона, която да предвиди всички разходи, един по един, да се публикуват и да се пише всеки разход за какво е. При това положение, всички членове на партията и всички хора в България могат да седнат и да видят какви са тези разходи. Сметната палата трябва да извършва тези одити, твърди Тодоров, според когото институцията има опит в контрола на партийните харчове, но няма нужните правомощия.В момента това няма как да се разбере

Първанов прогнозира протестите да не стихнат преди евроизборите

Евентуални промени в управлението на България могат да се очакват едва след евроизборите. Дотогава протестите у нас ще продължат. Това прогнозира в Стара Загора президентът ная България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов, цитиран от Дарик. 

„Не е изненада, че най-новите социологически проучвания показват, че 80% от хората в България искат пр Евентуални промени в управлението на България могат да се очакват едва след евроизборите. Дотогава протестите у нас ще продължат. Това прогнозира в Стара Загора президентът ная България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов, цитиран от Дарик. „Не е изненада, че най-новите социологически проучвания показват, че 80% от хората в България искат пр

Първанов: Протестите едва ли ще стихнат преди евроизборите

Евентуални промени в управлението на България могат да се очакват едва след евроизборите. Дотогава протестите у нас ще продължат. Това прогнозира в Стара Загора президентът ная България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов, цитиран от Дарик. 

„Не е изненада, че най-новите социологически проучвания показват, че 80% от хората в България искат пр Евентуални промени в управлението на България могат да се очакват едва след евроизборите. Дотогава протестите у нас ще продължат. Това прогнозира в Стара Загора президентът ная България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов, цитиран от Дарик. „Не е изненада, че най-новите социологически проучвания показват, че 80% от хората в България искат пр

Проф. Николай Овчаров на разпит в СДВР заради сигнал на Институт "Помак"

Проф. Николай Овчаров е бил разпитан в СДВР по повод сигнала, подаден срещу него от Институт "Помак", съобщи изтъкнатият археолог пред "Фокус". 

"Обвинен съм, че съм използвал по техен адрес думите „сепаратисти" и „българомохамедани" - обяви той. - Заставам зад думите си, не отстъпвам от тях, защото за мен действително - действията, които извърш Проф. Николай Овчаров е бил разпитан в СДВР по повод сигнала, подаден срещу него от Институт "Помак", съобщи изтъкнатият археолог пред "Фокус". "Обвинен съм, че съм използвал по техен адрес думите „сепаратисти" и „българомохамедани" - обяви той. - Заставам зад думите си, не отстъпвам от тях, защото за мен действително - действията, които извърш

Отчетът на военния министър: Преодолявахме негативите от миналото и налагахме собствен почерк


Усилията на ръководството на Министерството на отбраната бяха насочени към преодоляване на отрицателните ефекти от предишното управление и очертаване на основните посоки на политика, която да носи нашия почерк през следващите години, каза министърът на отбраната Ангел Найденов на заключителната пресконференция за годината в министерството, цитиран от "Фокус". Според него е пречупена негативната тенденция по отношение на текущото състояние, перспективата за следващите години и цялата атмосфера в...

Прокуратурата внесе в съда делото за бюлетините

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в съда делото срещу бившия главен секретар на Министерския съвет (МС) Росен Желязков, обвинен, че не е осъществил контрол над отпечатването на бюлетините за проведения на 12 май парламентарен вот. Според държавното обвинение той "не е изпълнил служебните си задължения, като не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на "Мултипринт" ООД по договор за изработка и доставка на 8 343 000 броя бюлетини за гласуване". По този текст от Наказателния кодекс (НК) Желязков е заплашен от наказание между 1 и 8 години затвор. За да му издейства такава присъда обаче, прокуратурата ще трябва да докаже, че обвиняемият е набавил за себе си или някого друг облага чрез бездействието си или, че така е нанесъл сериозни щети на държавата. Засега не е ясно как обвинителите ще постигнат това при положение, че по делото липсват данни за каквато и да е било облага за Желязков или за печатницата. От друга страна щетите, които прокуратурата твърди, че е нанесъл бившият главен секретар на МС по случая са, меко казано, имагинерни. "Настъпилите вредни последици са създаване на обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в Република България", съобщават от държавното обвинение, без да уточняват каква връзка има подобна формулировка с наказателното правораздаване. От самото начало на разследването, в навечерието на парламентарните избори, казусът бе силно политизиран, като бе използван от сегашните управляващи от БСП и ДПС като довод за обвиненията им към предшествениците им от ГЕРБ, че са готвели фалшифициране на вота. Доказателства в тази посока обаче прокуратурата така и не успя да открие, ограничавайки се с констатацията, че надпечатаните 351 075 бюлетини били годни за използване. Те обаче бяха открити в склада на "Мултипринт" и разследващите така и не стигнаха до категорични данни, че е имало план за превозването на изборните книжа до определени секции с цел – подмяна на резултатите от гласуването. Тази хипотеза не се подкрепяше и от факта, че нито една от надпечатаните бюлетини не беше предварително маркирана в ползва на някоя конкретна партия. Намесата на бившия шеф на ТВ7 и настоящ кандидат-политик Николай Бареков пък попречи на прокуратурата и МВР да изчакат и проследят евентуалното транспортиране на изборните книжа и така да съберат някакви доказателства за готвено фалшифициране на вота. Преразказ на Изборния кодекс в противоречие на философията му Междувременно, няколко часа преди огласяването на информацията за внесеното в Софийския градски съд (СГС) дело, стана ясно, че прокуратурата е изготвила свои идеи за промени в Изборния кодекс. В броя си в понеделник вестник "Труд" публикува въпросните "15 мерки за честни избори". В есеистичен стил държавното обвинение прави своите предложения за подобряване на изборния процес, като на практика в едната част от предложенията си преразказва съществуващи текстове от закона, регулиращ вота, а в друга прави препоръки, които по-скоро биха опорочили процеса. Мерките не бяха публикувани на страницата на прокуратурата, въпреки ангажимента на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. Според данни от обвинението, предложенията са изпратени до Народното събрание, като не е ясно каква точно е ползваната процедура, тъй като институцията няма право на законодателна инициатива. Дали парламентът ще се занимае под някаква форма с тях все още не е ясно, тъй като заместник-председателят Мая Манолова (БСП) не бе открита за коментар. На въпрос на Mediapool кой е писал препоръките към парламента, от обвинението отговориха лаконично – "група прокурори". Очевидно, обаче групата прокурори не е запозната с Изборния кодекс (ИК), тъй като на вниманието на депутатите се предлагат съществуващи отдавна текстове. Така например магистратите искат изборните книжа и печатите на секционните комисии да се пазят на определени места. Същото изискване съществува и в момента в ИК. В нормативния акт има текстове и които не позволяват в Районните избирателни комисии (РИК) да се носят незапечатани чували с бюлетини, без лента с подписите на членовете на СИК. Прокурорите препоръчват още трима представители на Секционна избирателна комисия да предават бюлетините в РИК, а не по един, "каквато е практиката досега". Препоръката е меко казано странна, понеже в ИК има изрична регламентация, че не може един член на СИК да предава бюлетините. Освен този тип предложения, които преповтарят законови постановки, обвинителите имат и тревожни искания, като например – когато в РИК-овете пристигнат незапечатани чували, членовете на районната комисия да броят повторно, а след това да сверяват и подписите в протоколите. Подобна идея е неприложима на практика, а и застрашава сигурността на изборите. В закона неслучайно е предвиден само един случай, в който може да се стигне до "отваряне", а той именно е, когато номерата на протокола не съответстват. Във всички останали случаи след СИК само съдът да може да разпечатва вече прошнурованите изборни книжа. Целта е колкото се може по-малко хора да имат достъп до бюлетините и протоколите заедно. Освен "преразказващите" ИК идеи и тези, които противоречат на философията му, обвинителите са написали още една група препоръки за законови промени, които не засягат изборния процес, а писането на задание за обществена поръчка, което най-малкото няма място в нормативния акт, регулиращ вота. Впечатление прави и това, че нито една от идеите на държавното обвинение текстове не визира купуването на гласове, въпреки че прокуратурата би трябвало да има ангажимент именно по тази тема.

Прокуратурата внесе в съда делото за бюлетините в Костинброд

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в съда делото срещу бившия главен секретар на Министерския съвет (МС) Росен Желязков, обвинен, че не е осъществил контрол над отпечатването на бюлетините за проведения на 12 май парламентарен вот. Според държавното обвинение той "не е изпълнил служебните си задължения, като не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на "Мултипринт" ООД по договор за изработка и доставка на 8 343 000 броя бюлетини за гласуване". По този текст от Наказателния кодекс (НК) Желязков е заплашен от наказание между 1 и 8 години затвор. За да му издейства такава присъда обаче, прокуратурата ще трябва да докаже, че обвиняемият е набавил за себе си или някого друг облага чрез бездействието си или, че така е нанесъл сериозни щети на държавата. Засега не е ясно как обвинителите ще постигнат това при положение, че по делото липсват данни за каквато и да е било облага за Желязков или за печатницата. От друга страна щетите, които прокуратурата твърди, че е нанесъл бившият главен секретар на МС по случая са, меко казано, имагинерни. "Настъпилите вредни последици са създаване на обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в Република България", съобщават от държавното обвинение без да уточняват каква връзка има подобна формулировка с наказателното правораздаване. От самото начало на разследването, в навечерието на парламентарните избори, казусът бе силно политизиран, като бе използван от сегашните управляващи от БСП и ДПС като довод за обвиненията им към предшествениците им от ГЕРБ, че са готвели фалшифициране на вота. Доказателства в тази посока обаче прокуратурата така и не успя да открие, ограничавайки се с констатацията, че надпечатаните 351 075 бюлетини били годни за използване. Те обаче бяха открити в склада на "Мултипринт" и разследващите така и не стигнаха до категорични данни, че е имало план за превозването на изборните книжа до определени секции с цел – подмяна на резултатите от гласуването. Тази хипотеза не се подкрепяше и от факта, че нито една от надпечатаните бюлетини не беше предварително маркирана в ползва на някоя конкретна партия. Намесата на бившия шеф на ТВ7 и настоящ кандидат-политик Николай Бареков пък попречи на прокуратурата и МВР да изчакат и проследят евентуалното транспортиране на изборните книжа и така да съберат някакви доказателства за готвено фалшифициране на вота. Преразказ на Изборния кодекс в противоречие на философията му Междувременно, няколко часа преди огласяването на информацията за внесеното в Софийския градски съд (СГС) дело, стана ясно, че прокуратурата е изготвила свои идеи за промени в Изборния кодекс. В броя си в понеделник вестник "Труд" публикува въпросните "15 мерки за честни избори". В есеистичен стил държавното обвинение прави своите предложения за подобряване на изборния процес, като на практика в едната част от предложенията си преразказва съществуващи текстове от закона, регулиращ вота, а в друга прави препоръки, които по-скоро биха опорочили процеса. Мерките не бяха публикувани на страницата на прокуратурата, въпреки ангажимента на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. Според данни от обвинението предложенията са изпратени до Народното събрание, като не е ясно каква точно е ползваната процедура, тъй като институцията няма право на законодателна инициатива. Дали парламентът ще се занимае под някаква форма с тях все още не е ясно, тъй като заместник-председателят Мая Манолова (БСП) не бе открита за коментар. На въпрос на Mediapool кой е писал препоръките към парламента, от обвинението отговориха лаконично – "група прокурори". Очевидно, обаче групата прокурори не е запозната с Изборния кодекс (ИК), тъй като на вниманието на депутатите се предлагат съществуващи отдавна текстове. Така например магистратите искат изборните книжа и печатите на секционните комисии да се пазят на определени места. Същото изискване съществува и в момента в ИК. В нормативния акт има текстове и които не позволяват в Районните избирателни комисии (РИК) да се носят незапечатани чували с бюлетини, без лента с подписите на членовете на СИК. Прокурорите препоръчват още трима представители на Секционна избирателна комисия да предават бюлетините в РИК, а не по един, "каквато е практиката досега". Препоръката е меко казано странна, понеже в ИК има изрична регламентация, че не може един член на СИК да предава бюлетините. Освен този тип предложения, която преповтарят законови постановки, обвинителите имат и тревожни искания, като например – когато в РИК-овете пристигнат незапечатани чували, членовете на районната комисия да броят повторно, а след това да сверяват и подписите в протоколите. Подобна идея е неприложима на практика, а и застрашава сигурността на изборите. В закона неслучайно е предвиден само един случай, в който може да се стигне до "отваряне", а той именно е, когато номерата на протокола не съответстват. Във всички останали случаи след СИК само съдът да може да разпечатва вече прошнурованите изборите книжа. Целта е колкото се може по-малко хора да имат достъп до бюлетините и протоколите заедно. Освен "преразказващите" ИК идеи и тези, които противоречат на философията му, обвинителите са написали още една група препоръки за законови промени, които не засягат изборния процес, а писането на задание за обществена поръчка, което най-малкото няма място в нормативния акт, регулиращ вота. Впечатление прави и това, че нито една от идеите на държавното обвинение текстове не визира купуването на гласове, въпреки че прокуратурата би трябвало да има ангажимент именно по тази тема.

Зеленогорски върти и суче за отцепването на "Синьо единство" от реформаторите

Гражданският съвет на Реформаторския блок заседава и в момента по въпроса дали "Синьо единство" да излезе от блока. На заседанието присъства и самата Надежда Нейнски. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ зам.-председателят на "Движение България на гражданите" Найден Зеленогорски.

Българите сред недоволните в ЕС от железниците

52% от пътниците у нас недоволстват от хигиената във вагоните

    

Българите едни от най-недоволните в ЕС от железниците

52% от пътниците у нас недоволстват от хигиената във вагоните

    


Българите са сред най-недоволните в ЕС от железниците

52% от пътниците у нас недоволстват от хигиената във вагоните

    


Разпитват проф. Николай Овчаров в СДВР по сигнал на Институт "Помак"

Проф. Николай Овчаров е бил разпитан в СДВР по повод сигнала, подаден срещу него от Институт Проф. Николай Овчаров е бил разпитан в СДВР по повод сигнала, подаден срещу него от Институт "Помак", съобщи изтъкнатият археолог пред "Фокус". "Обвинен съм, че съм използвал по техен адрес думите „сепаратисти" и „българомохамедани" - обяви той. - Заставам зад думите си, не отстъпвам от тях, защото за мен действително - действията, които извърш

Британски търговци спряха продажбата на дрехи от ангорска вълна


Десетки британски марки за облекла, сред които Marks & Spencer, Topshop, Next, Primark, New Look и Ted Baker са спрели да приемат продукти, съдържащи ангорска вълна, съобщи агенция "Ройтерс". Реакцията идва, след като миналия месец организацията за защита на животните PETA разпространи видео, в което се вижда как китайски работници дерат козината на ангорски зайци, докато животните пищят от болка.

Азиатската страна е източник на голяма част от ангорската козина, използвана по...

Американците вярват на медсестри и учители, не на политици и журналисти

Американците имат повече доверие на медицинските сестри в сравнение с политиците и журналистите. Според тях медицинските лица са носители на по-висока степен на етика. Това показва социологическо изследване на института Галъп. Според него духовенството също губи доверието на обществото. Според 82% от американските граждани степента на почтеност и етика на професията на медицинските сестри е "по-висока или много висока". Следващите професии в тази класация са фармацевти, учители, лекари и военнослужещи. В същото време едва 6% от анкетираните имат позитивно мнение за лобистите, а членовете на Конгреса имат доверието само на 8% от гражданите на САЩ. В това отношение политиците са с по-нисък имидж дори от продавачите на автомобили /9%/, които по традиция не се радват на добра репу...

Интернет се смее над Реформаторския блок: Разпада се, преди да се е създал

Последните събития в Реформаторския блок родиха пова порция политически вицове.

В страницата си във фейсбук политологър Иво Инджов отбелязва: 

Вицът "Когато се съберат двама българи, правят три партии" вече е остарял. Новият виц е Реформаторският блок - разпада се, преди да се създал.

В социалните мрежи обикаля у друг виц:

- Какво пише Последните събития в Реформаторския блок родиха пова порция политически вицове. В страницата си във фейсбук политологър Иво Инджов отбелязва: Вицът "Когато се съберат двама българи, правят три партии" вече е остарял. Новият виц е Реформаторският блок - разпада се, преди да се създал. В социалните мрежи обикаля у друг виц: - Какво пише

Над 1200 убити от Боко Харам в Нигерия от май

В броя са включени цивилни и военен персонал.

Нов скандал с конско месо втрещи Франция

Нов скандал с конско месо разтресе Франция. Полицейската операция е проведена в понеделник сутринта, като силите на реда са разпитали около 20 души,...

Стела Енева от Варна е спортист с увреждания № 1 на България

На 16 декември 2013 г. Нове АД Холдинг проведе поредната стилна церемония, на която бяха наградени най-заслужилите според българските журналисти спортист, спортист с увреждания, отбор и треньор за 2013 г. За 56-ти път бе избран спортист на годината, за 30-ти път – треньор на годината и за 5-ти път - спортист с увреждания и отбор на годината.

Сигнал за бомба евакуира Харвард

Бомбена заплаха принуди евакуацията на хоратаот четири сгради на американския университет "Харвард".

Консултантските фирми в ЕС – бизнес за милиони, който не подлежи на проверка

Alvarez and Marsal, BlackRock, Oliver Wyman, Pimco. Тези имена не означават нищо за средностатистическия европеец. Това обаче са финансови консултантски компании, изиграли централна роля при всички спасителни планове в еврозоната, издали към настоящия момент фактури на стойност над 80 млрд. евро за сметка на данъкоплатците от Кипър, Гърция, Ирландия, Португалия и Испания. Техните "независими" експертизи се използват от "Тройката" международни кредитори – Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд – при вземането на решения колко държави или банки се нуждаят от предотвратяване на банкрут. Тези компании често се наемат без публичен търг, което повдига въпроса за прозрачността и отчетността. Понякога се наемат въпреки от потенциалния конфликт на интереси, възникващ заради връзките им с инвестиционни фондове и други доставчици на финансови услуги. Консултантите от своя страна наемат подизпълнители, от което възниква допълнителния въпрос кои имат достъп до вътрешна вътрешна информация и как я използват. Освен местни юридически фирми, подизпълнителите почти винаги включват един или повече от "Четирите големи" одиторски компании – Deloitte, Ernst&Young, KPMG и PriceWaterhouseCooperse (PwC). Крайният резултат е "златен кръг" от около дузина големи фирми с фактически монопол върху спасителните операции, осъществявани от ЕС. Да вземем например Alvarez and Marsal. Тази консултантска компания, базирана в Ню Йорк, е спечелила 2 млн. евро за закрепването и управлението на испанска "лоша" банка през 2012 г. По типичен модел, фирмата възлага на испанската юридическа кантора Cuatrecasas и японските компании Nomura и PwC да помогнат в работата. Компанията спечели 6.6 млн. евро и за работата си по спасителния план за Кипър, но действията й там предизвикаха скандал, който извади на бял свят гореспоменатите въпроси. Според вътрешен одит, проведен от борда на Кипърската централна банка, компанията е получила парите, въпреки че не е отговаряла на изискванията за част от работата. Докладът от одита (видян от EUobserver) сочи, че Alvarez and Marsal е получила 1.1 млн. евро плюс ДДС, за да оцени Bank of Cyprus, която бе основният кредитор в страната до декември 2012 г. Получава и допълнително възнаграждение от 250 хил. евро, за да продължи работата си и през 2013 г. През декември м.г., докато Кипър се опитваше да си осигури финансова помощ от другите държави в еврозоната, шефът на централната банка Паникос Деметриадес избира Alvarez and Marsal като един от възможните изпълнители по още няколко нови договора. Той направи това, въпреки че бордът беше "отписал" тази компания заради "потенциален риск от конфликт на интереси" във връзка с оценката на Bank of Cyprus. Деметриадес даде на Alvarez and Marsal два от новите договори, независимо от резервите, изразени от борда. В началото на 2013 г., компанията получава 960 хил. евро плюс ДДС и разходи от 270 хил. евро, за да анализира плановете за рекапитализация на кипърските банки. Също така, получава и 2.7 млн. евро плюс ДДС и разходи на стойност 540 хил. евро, за да помогне при преструктурирането на самата Bank of Cyprus и Laiki bank. Скандалът с тайната такса "Потенциален риск от конфликт на интереси" обаче се оказва само върхът на айсберга. Скандалът избухна през октомври т.г., когато кипърски медии съобщиха, че Деметриадес е удостоил Alvarez and Marsal с още една огромна такса от 15 млн. евро, без знанието на борда. Бонусът възлиза на 0.1 процент от общата стойност на рекапитализацията на кипърските банки (15.7 млрд. евро). Според вътрешната кореспонденция и проектодоговори от март т.г., изпълнителният директор на консултантската компания, Хал Хирш, и Деметриадес са се разбрали за таксата, за да може рекапитализацията да продължи на всяка цена. След тежки разговори в Брюксел, последното споразумение по спасителния план включва конфискация на депозитите на физически лица, надхвърлящи 100 хил. евро. Тайният бонус повдига въпроса: колко обективни са били Alvarez and Marsal в оценката си за кипърските банки, когато им е била обещана част от сумата, предназначена за спасяването им? Скандалът също показва какво може да се случи, когато договорите се дават при закрити врата. В писмена бележка от октомври, Деметриадес твърди, че се е съгласил с таксата под натиск от страна на американската фирма. Според одиторския доклад на Централната банка, той казал, че споразумението е "подписано под принуда" и че Хирш е заплашвал, че целият екип на Alvarez ще напусне Кипър в пика на кризата, ако Деметриадес не подпише. В началото на септември, след като Централната банка приключва договора си с консултантската фирма, тя настоява цялата сума от 15 млн. евро да й бъде изплатена. Вследствие от недоволството на борда и аргумента им, че не са знаели за сделката, компанията предлага да вземе по-малка сума. "Бихме се съгласили на такса за рекапитализацията от 4.75 млн. евро. Това е една много разумна и доброволна отстъпка, която няма да подлежи на по-нататъшни преговори", пише Хирш в писмо до централната банка на 19 септември. Скандалът все още не е приключил. Кипърският парламент и главният прокурор на страната са започнали проверки по случая. Говорител на Alvarez and Marsal отказа да коментира, тъй като разследването все още е в ход. Компанията се опитва да се измъкне от ситуацията. В писмо до Централната банка, датирано 26 октомври 2013 г., пише, че бордът има "пълна свобода" да определи таксата за рекапитализацията. Междувременно, бордът на Централната банка има съмнения относно твърдението на Деметриадес, че се е съгласил "под принуда". Според тях, той е имал шест месеца да се оплаче на борда или на Тройката, но е избрал да не го направи. Alvarez and Marsal не е единствената консултантска фирма, която получава договори, свързани с "Тройката" без публични търгове. Да объркаш цифрите През януари 2011 г. Ирландската централна банка наема конкуретната фирма, BlackRock Solutions, скоро след като ирландското правителство отправя искане за помощ от 85 млрд. евро от Европейския съюз и МВФ. BlackRock Solutions е малка консултантска фирма към базираната в САЩ компания BlackRock, която в последните години се превърна в най-големия фонд за управление на авоари, който се грижи за 3 трилиона евро, собственост на нейните клиенти. Тя е наета да анализира колко ирландски банки са в риск, както и да направи "стрес тест" на най-лошите сценарии, заплашващи банковата система на страната. За тази услуга получава 30 млн. евро. Тя също поделя работата с подизпълнители, сред които друга американска фирма, Boston Consulting Group, и британската инвестиционна банка Barclays Capital. Първата спънка възниква, когато BlackRock Solutions обърква прогнозата си за банковите печалби. Според цифрите, дадени от консултантската фирма, Ирландската централна банка очаквала дори в най-лошия случай банковите ползи да достигнат 1.9 млрд. евро в периода 2011-2013. През юни 2012 г. обаче, банките успяват да "изкарат" едва 0.4 млрд. евро. Ирландските политици по-рано признаха, че процедурата по избирането на BlackRock Solutions не е била съвършена. По време на изказване в ирландския парламент през 2011 г., финансовият министър Майкъл Нунън каза, че не е провел публичен търг заради натиск от "Тройката". "От Централната банка ме информираха, че във връзка с изискванията на програмата на ЕС и МВФ да се използват консултанти в много кратък срок поради причини, засягащи финансовата стабилност, не е възможно да се проведе нормален търг", отбеляза той. Управителят на Централната банка Патрик Хонохан каза по телевизията същата година, че изборната процедура е била претупана. "Наехме някои (консултантски фирми) много бързо. Учудващо е как най-добрите консултанти в света се струпват наоколо, когато плащаш големи суми", каза той на 1 март 2011. Освен от измамни прогнози, някои ирландски депутати се страхуват от търговия с вътрешна информация. BlackRock Solutions е имала близък поглед върху ситуацията вътре в ирландските банки, не само благодарение на договора си от януари 2011 г. Централната банка на страната нае компанията да асистира при изготвянето на докладите за капиталовите нужди на банките през 2012 и 2013 г. В същото време, според съобщение от април 2012 г., фирмата майка BlackRock е имала "клиентски бизнес в Ирландия" на стойност "над 5 млрд. евро" и "авоари в Ирландия" за 162 млрд. евро. Нунан бе притиснат от депутатите по-рано тази година да разкрие в какъв мащаб са придобивките на BlackRock в Ирландия от 2011 г. насам. Той каза, че Ирландската централна ирландска банка "не разполага с поисканата информация" и отбеляза, че във всеки случай "те (Blackrock) съблюдават европейското и ирландското право и изисквания". Седем месеца по-късно, от BlackRock обявиха, че ще закупят 3 процента от Bank of Ireland – една от банките, в която дъщерната й фирма BlackRock Solutions е провела "стрес-тест" през 2011. Том МакДонъл, икономист от базирания в Дъблин мозъчен тръст Tasc, каза за EUobserver, че няма доказателства за това, че BlackRock са използвали вътрешна информация, но уточни, че ситуацията е "проблематична" от гледна точка на общественото мнение. "Те са най-големият фонд за управление на авоари в света, което би им дало конкурентно преимущество, ако използват вътрешна информация. Не казвам, че са го направили, но се създава такова впечатление, имало е и възможност", каза той. Да ти завъртят главата Гърция също подписва подобен договор с BlackRock Solutions на стойност 12.3 млн. евро. Той включва подизпълнители да бъдат "Голямата четворка" одиторски фирми. Според доклад на "Ню Йорк таймс" от 2012 г., Тройката и всичко, свързано с нея, е било толкова намразено в Гърция, че BlackRock Solutions използвали фалшиво име ("Solar") и наели 18 въоръжени охранители, за да си вършат работата. През септември 2012 г., Кипър също наема Deloitte и Pimco, най-големият облигационен инвеститор в света и фирма за управление на авоари с размера на конкурентната BlackRock, да разгледат банковата рекапитализация. По-късно Кипър наема и BlackRock Solutions/Solar да провери още веднъж методологията на Pimco. Испанското правителство е по-благоразумно от ирландското и гръцкото. BlackRock Solutions също се натискали за договор за стрес-тест на местните банки като част от изискванията на Тройката за предоставяне на спасителния пакет за Испания от 41 млрд. евро. Но испанският министър на икономиката Луис де Гиндос казва през май 2012 г., че има риск от конфликт на интереси заради инвестиционната дейност на BlackRock. Бизнесът на BlackRock в страната се оценява на 5.1 млрд. евро. Все пак обаче, същият "клуб" получава парите и на испанските данъкоплатци. Испания дава договора за 10.3 млн. евро на Oliver Wyman, друга американска консултантска компания, и на немската фирма Roland Berger. Наема и Deloitte (1.8 млн. евро), Ernst&Young (7.2 млн. евро), KPMG (5 млн. евро) и PwC (5.3 млн. евро) да направят одитите. Португалия, също като Испания, наема Oliver Wyman да оцени рекапитализацията на местната банкова система по програма на Тройката. За 44-дневна работа компанията получава 1 млн. евро. Подизпълнители са били PwC, американската банка Citi и McKinsey, друга консултантска фирма от САЩ. През септември т.г., Европейската централна банка поема щафетата и наема Oliver Wyman да оцени балансите на 130-те най-големи банки в еврозоната. Тя отказва да даде подробности относно таксата или търговите процедури, довели до този избор. Защо го направиха? Възниква въпросът защо тези компании продължават да бъдат наемани и какво ги мотивира да търсят задачи, свързани с Тройката. Нито BlackRock, нито Oliver Wyman, нито Pimco, нито която и да било от другите консултантски и одиторски фирми бяха открити за коментар. Но Константин Гюрджиев, лектор по финанси в дъблинския колеж Trinity College, казва, че една от причините е некомпетентност от страна на централните банки. "По време на бума на кредитите преди кризата, централните национални банки на страните с бързи темпове на нарастване на кредитите изгубиха ключови компетенции и умения поради миграцията на служители към частните доставчици на финансови услуги." Той допълни, че останалият персонал "често изпълнява механични задачи по обработката и сверката" на данните, подадени от банки, но е изгубил ключовите умения активно да проучва балансите на банките или да изготвя бизнес модели. Изискването на Тройката за данни и управление на кризисни реформи е повече, отколкото централните банки могат да осигурят. Да наемат големи имена в консултантския бизнес дава и по-голямо доверие за правителствата на подпомаганите държави, особено от страна на финансовите пазари. "Външното валидиране" от страна на американски фирми придава на оценките им за загубите "привидна обективност", с която пазарите се задоволяват, казва Гюрджиев. Ричард Бойд Баред, ирландски депутат от левицата, който внесе в парламента няколко въпроса по отношение на BlackRock Solutions, е по-песимистичен. Той каза пред Euobserver, че големите консултанти и одитори "са част от същия златен кръг на банкери и управляващи, който предизвика финансовата криза от самото начало". Според друг източник, основният мотив на консултантите не са мултимилионните такси в евро, а "контактът" с хора в правителствата. Източникът – бивш ирландски данъчен чиновник, пожелал анонимност – говори за срещи с представители на PwC, които "на практика внесоха Фейсбук в Ирландия". "Бюрокрацията, в лицето на висшите държавни служители, с радост уговори срещи с клиенти на PwC и дори потенциални клиенти... За да дискутират с тях данъчната система в Ирландия. Всичко беше много приятелско", казва той. Големите фирми като BlackRock твърдят, че имат "китайски стени", които разделят консултантската им дейност от другите активности. Но хората, които познават как действа системата, не са съгласни. "Не мисля, че е възможно такива китайски стени да функционират на никое ниво. Хората просто говорят. Това не е правдоподобно", отбелязва източникът. "Ако преди четири или пет години PwC имаше специфично запитване относно данъците, можеше да се консултира с базата данни и да каже: "Човекът, с когото искате да се свържете в ирландската данъчна служба, е този и този и има специализирани знания в тази сфера", допълни той. "Абсолютно не е вярно, че те нямат такива връзки. Те така оперират, така печелят пари", казва източникът. *Този материал е част от транс-гранично разследване на тройката международни кредитори. Включва журналисти от Белгия, Кипър, Германия, Гърция, Ирландия, Португалия и Великобритания.

Началникът на ВМА: Добрите лекари взимат 2000 евро у нас и 15000 навън

Добрите лекари във ВМА взимат до 2000 евро, а в чужбина биха получавали до 15 000 евро на месец. Това обяви пред bTV Крум Кацаров, новият шеф на ВМА. "Много е голямо изкушението да бъдеш добър лекар у нас. Основната маса от лекари се движат в такъв параметър на заплащане, а при кардиолозите нещата са по-специфични и те са по-високо платени, допълни той.

Невиждано: Отстранената кметица на „Слатина” си назначи заместник

Злоупотребите на кметицата от софийския район „Слатина” Антоанета Апостолова не секват, въпреки че е отстранена от работа в петък, 13 декември, установи проверка на Фрог нюз. Довчерашната ръководителка на общината продължава да идва в кметството и да дава нареждания на служителите си, което е грубо погазване на Закона за местната власт и администрация. Нещо повече на своя глава е отменила решението на столичния кмет Йорданка Фандъкова „Слатина” да се поеме от зам.-кмета Наталия Стоянова.

Цветанов: Седем месеца ставаме свидетели на политически уволнения

Политическите уволнения са част от неприятните неща, които съпътстваха тези седем месеца от настоящото управление. Това каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов по време на посещението си в гърменското село Дебрен.

„Реваншизмът и политическите уволнения не кореспондират с професионализма на хората. За това, че си гласувал за една Политическите уволнения са част от неприятните неща, които съпътстваха тези седем месеца от настоящото управление. Това каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов по време на посещението си в гърменското село Дебрен. „Реваншизмът и политическите уволнения не кореспондират с професионализма на хората. За това, че си гласувал за една

БСК: Икономиката се оттласква от дъното

Действията на изпълнителната власт за преодоляване на негативните ефекти от икономическата кризата са оценени от анкетираните предприемачи негативно

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване