Волейболният отбор "Миньор" приема УНСС на полуфинал във Висшата лига

Тази вечер стартират полуфиналите в мъжката ни волейболна Суперлига. Шампионите от "Марек Юнион Ивкони" приемат от 17:30 часа ЦСКА в Дупница. От 18:00 часа КВК "Габрово" е домакин на "Левски Боол" в зала "Орловец". Играе се до две победи от три възможни мача, а датите за вторите и евентуално третите срещи са 4 и 7 април.

Днес стартират и полуфиналите във Висшата лига. От 18:00 часа "Локомотив 1926" излиза в зала...

Продължава

МВР, НАП и агенция "Митници" отчетоха задържани наркотици, месо и захар


1 тон наркотици, 100 тона месо, 1400 тона захар задържани или кондискувани откакто заедно работят екипите на МВР, Национална агенция за приходите  (НАП) и агенция "Митници". На специална пресконференция главният секретар на МВР Светлозар Лазаров отчете съвместната работа и нарече взаимодействието "много добро".

"По отношение на дейността с ИА "Митници", служителите на двете ведомства работят съвместно и вече никой не може да осъществява индивидуални проверки. На външните граници...

Актьорът Хю Лори се присмя на футболистите на "Барселона"


Футболистите на "Барселона" попаднаха под ударите на иронията на Хю Лори. Английският актьор и музикант, който играе д-р Хаус в известния сериал, се присмя на каталунците за начина, по който печелят нарушения.

"Не разбирам как футболистите на "Барселона" могат да докоснат топката, без да си счупят краката. Те падат като малки порцеланови фигурки", написа Лори в профила си в Twitter след мача на шампионите с "Еспаньол".

Воденият от Херардо Мартино отбор спечели с 1:0...

Акцентът - върху фермерите, не за яхти или лукс!

ГЕРБ иска да се преработи бюджетът на Програмата за селските райони

    


Ватикана започна голяма кампания за канонизирането на двама папи

Ватикана започна голяма информационна кампания за провъзгласяването за светци на папа Йоан Павел Втори и Йоан Двадесет и Трети на 27 април, предаде Франс прес. За да се подготвят и информират поклонниците, които ще дойдат на тази дата във Ватикана, във вторник бяха открити няколко сайта. На първо място сред тях е официалният сайт на проявата www.2papisanti.org. На събитието са посветени и страници във Фейсбук (2pope saints), Туитър (@ 2popesaints), Инстаграм (#2popesaints) и ЮТюб (2popesaints). Засега Ватикана се въздържа от прогнози колко души ще дойдат на канонизирането. Очаква се обаче много италианци да присъстват. Очакват се и няколкостотин хиляди богомолци от различни европейски страни, в частност Полша. Много хостели и хотели в Рим вече са заети за този ден. Кметството на Рим прогнозира, че за канонизирането могат да дойдат до 5 милиона поклонници. Не се изключва на церемонията, която ще бъде ръководена от папа Франциск, да присъства и почетният папа Бенедикт Шестнайсети. Папа Йоан Павел Двадесет и трети е много популярен в Италия, а Папа Йоан Павел Втори си остава популярен в целия свят. В навечерието на 27 април в 11 църкви в Рим ще има "нощ на молитвите" - служба на 7 езика, предшестваща канонизацията. Организаторите на канонизирането обаче ще бъдат по-скромни и ще се въздържат да повторят тридневните церемонии по повод обявяването на Йоан Павел Втори за блажен през 2011 г., посочва Асошиейтед прес.

Хелзинкският комитет нарочи ДАНС за „лошия” през 2013-та

Броят на подслушванията за миналата година се е удвоил

Откриха тяло, заровено в бетонна шахта в София

Столични полицаи разкриха автора на убийство, извършено около празниците по Нова година, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Рано сутринта на 18 март 47-годишна жена заявила в полицията, че в къща на ул. „Цар Симеон” има заровено тяло на мъж, убит от човек с прякор „Македонеца”.
Жената казала, че познавала и двамата и уточнила, Столични полицаи разкриха автора на убийство, извършено около празниците по Нова година, съобщиха от пресцентъра на МВР. Рано сутринта на 18 март 47-годишна жена заявила в полицията, че в къща на ул. „Цар Симеон” има заровено тяло на мъж, убит от човек с прякор „Македонеца”. Жената казала, че познавала и двамата и уточнила,

Тяло, заровено в бетонна шахта, откриха в столицата

Столични полицаи разкриха автора на убийство, извършено около празниците по Нова година, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Рано сутринта на 18 март 47-годишна жена заявила в полицията, че в къща на ул. „Цар Симеон” има заровено тяло на мъж, убит от човек с прякор „Македонеца”.
Жената казала, че познавала и двамата и уточнила, Столични полицаи разкриха автора на убийство, извършено около празниците по Нова година, съобщиха от пресцентъра на МВР. Рано сутринта на 18 март 47-годишна жена заявила в полицията, че в къща на ул. „Цар Симеон” има заровено тяло на мъж, убит от човек с прякор „Македонеца”. Жената казала, че познавала и двамата и уточнила,

Маскиран успя да обере банка с нож

Маскиран и въоръжен с нож мъж е обрал банков клон в търговски център на столичния булевард "Сливница" във вторник сутринта, съобщиха от пресцентъра на МВР. По непотвърдена информация задигнати са около 7 хил. лв. Сигналът за обира е получен в полицията в 8.35 часа от служителка в клона. Тя съобщила, че била нападната от маскиран и въоръжен с нож мъж, който я заплашил и успял да отнеме пари от касата. Жената не е пострадала.

Джон Кери приключи посещение в Близкия изток, за да се върне утре пак

Американският държавен секретар Джон Кери приключи 16-часовата си визита в Израел, без да се срещне с палестинския президент Махмуд Абас, съобщи ДПА. Кери потегли за Брюксел, където ще участва в среща на външните министри на страните членки на НАТО по украинската криза, съобщи служител на американското посолство. Утре държавният секретар може да се върне в Близкия изток след края на преговорите в Брюксел, за да се срещне с Абас, съобщиха палестински представители. Кери се опита да постигне компромис за освобождаването на палестински затворници от Израел, като в замяна може да бъде освободен Джонатан Полард, осъден на доживотен затвор в САЩ за шпионаж в полза на Израел, където е считан за национален герой, съобщи Франс прес. Кери пристигна вчера в Израел в опит да спаси израело-палестинските преговори. Разговаря на закуска повече от два часа с Нетаняху. Срещата му с палестинския лидер, предвидена за вчера вечерта, бе анулирана. Под ръководството на Абас се състоя среща на палестинското ръководство, което настоя за гаранции от Кери, че Израел ще освободи последната група от затворници на 29 март, защото в противен случай ще възобнови стъпките си за приемане в ООН. Палестинците също така изклюючиха възможността за удължаване на преговорите след крайния срок 29 април "без пълно спиране на колонизацията на Западния бряг и Източен Ерусалим", като отхвърлиха "всякаква връзка между освобождаването на затворниците и продължаването на преговорите". Споразумение, сключено през юли под егидата на Кери, позволи подновяването на преговорите за срок от девет месеца. Палестинците се задължиха да прекратят през това време всякакви стъпки за приемане в международни организации, включително институции, способни да съдят Израел, в замяна на освобождаването на четири етапа на 104 затворници, посочени от палестинската страна. Първите три групи бяха освободени. Според израелски медии Нетаняху би могъл да прояви гъвкавост, ако американският президент Барак Обама се съгласи да освободи Джонатан Полард. Бившият експерт от американските ВМС излежава доживотна присъда за шпионаж в полза на Израел, където е смятан за национален герой. Израел от години напразно пледира за освобождаването му. Арестуван в САЩ през 1985 г. за предаването на Израел на хиляди секретни документи за дейността на американското разузнаване в арабския свят, той получава израелско гражданство през 1995 година. Според източници, близки до преговорите, освобождаването на Полард се обсъжда, но никакво решение не е взето. Според израелски медии имало предложение, според което, ако шпионинът бъде освободен преди Пасха в средата на април, израелско-палестинските преговори ще бъдат продължени и ще бъде освободена допълнителна група палестински затворници, която ще включва жени и непълнолетни.

Председателят на ЕП Мартин Шулц не е изненадан от изборната загуба на социалистите във Франция

Председателят на Европейския парламент и кандидат за следващ председател на Европейската комисия Мартин Шулц коментира, че неуспехът на френските социалисти на местните избори не е бил изненада за никого. Шулц изрази надежда, че смяната на правителството ще даде нов тласък на нужните реформи в икономическата и социалната сфера.

"Блумбърг": Най-богатите в Русия са изгубили над $24 млрд. от кримската криза насам


Според данни, публикувани от "Блумбърг", към 31 март 2014 г. 18-те най-богати руски олигарси са контролирали активи на стойност 213.3 милиарда долара,

В контекста на събитията в Украйна и санкциите, наложени на Русия от Запада, от началото на годината тази сума е намаляла с 24.3 милиарда долара, а от началото на месец март – с 6.3 милиарда.

Собствеността на Алишер Усманов е намаляла на 17.7 милиарда долара, тази на Леонид Михелсон на 16.6 милиарда, а тези на Михаил Фридман...

Симов: Левите идеи са най-голямата ценност на нашето време

/КРОСС/ "Съгласих се да се включа в листата на КБ за европейските избори, за да се противопоставя на медийния опит за сатанизиране на БСП", сподели на среща с ветераните в БСП - Пловдив журналистът публицист и шеф на отдел във в. ДУМА Александър Симов. Той бе представен на аудиторията от лидерът на социалистите в града на тепетата Георги Гергов, който не скри задоволството си от присъствието на трима пловдивчани до 10 място в листата. "Левите идеи са най-голямата ценност на нашето време, а най-голямото достойнство на БСП в прехода е, че успя да пренесе факелът на социалните принципи. Затова съм не само ляв, но и бесепар", обяви Симов. Той посочи, че именно партията на социалистите отстрани ГЕРБ от властта и попречи на полицейския диктат на Бойко Борисов да управлява. Това е причината според него БСП да е неудобна, да е медийно охулвана и заклеймявана. "Когато партията е под такава атака, когато я предадоха собствени хора, получили всичко чрез нея, ние всички трябва да обединим сили, за да предотвратим връщането на режима ГЕРБ", каза Александър Симов. Председателят на БСП в Пловдив и областта Георги Гергов обясни, че социалистите са единствените, които са направили нещо за обикновените хора през всички години на прехода. "И сега е така, само ние можем да подобрим социалното статукво и да създадем по-добри условия за живот на млади, стари и работещи", каза Гергов

"Газпром" повиши цената на газа за Украйна с над 40%

"Газпром" повиши от 1 април цената на газа за Украйна от досегашните 268,5 долара на 385,5 долара за 1000 кубични метра. Повишението е с над 40 на сто. Увеличението на цената е свързано с това, че дългът на Украйна за газовите доставки постоянно расте и вече е достигнал 1,7 млрд. долра, заяви шефът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от нюзру.

"Газпром" вдига цената на газа за Украйна с над 40 на сто

"Газпром" повиши от 1 април цената на газа за Украйна от досегашните 268,5 долара на 385,5 долара за 1000 кубични метра. Повишението е с над 40 на сто.
Увеличението на цената е свързано с това, че дългът на Украйна за газовите доставки постоянно расте и вече е достигнал 1,7 млрд. долра, заяви шефът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от нюзру. "Газпром" повиши от 1 април цената на газа за Украйна от досегашните 268,5 долара на 385,5 долара за 1000 кубични метра. Повишението е с над 40 на сто. Увеличението на цената е свързано с това, че дългът на Украйна за газовите доставки постоянно расте и вече е достигнал 1,7 млрд. долра, заяви шефът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от нюзру.

Русия не изтегля войските си, обяви НАТО

Генералният секретар на алианса заяви, че вижда друга картина

Виж уникалните плочки на Зевс и Хера от столицата на одрисите!

Резултатите от разкопките описани и анализирани в най-новата книга на д-р Иван Христов от НИМ „Светилище на Зевс и Хера на връх Кози грамади в Средна гора”

"Отгледали" са мускул, който зараства сам?

В лабораторни условия учени са отгледали жив мускул, който не само изглежда и функционира както трябва, но и зараства сам при нараняване, пише БТА. Успехът се дължи на създаване на идеална среда за м...

Меркел: Нямам причина да се съмнявам, че руските войски се изтеглят

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма причина да се съмнява в истинността на твърденията за изтеглянето на руските войски от границата на Украйна, предаде AFP. „Мога да съдя ед...

Книгите тръгват на поход за сърцата на най-малките

На Международния ден на детската книга - 2 април 2014 г., Асоциация „Българска книга” открива Националната кампания за насърчаване на четенето сред най-малките. „Походът...

С помощта на ДПС ГЕРБ спечели на първо ниво за 20-ти член на ЦИК

Парламентарната комисия по правни въпроси подкрепи на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесен от ГЕРБ. С техните гласове и тези на депутатите от ДПС променит...

Почина един от пионерите на хаус музиката Франки Нъкълс

Миксирал е за Уитни Хюстън, Майкъл Джексън, "Депеш мод"

    


Президентът: В НС да спрат да дълбаят в лишени от смисъл казуси

/КРОСС/ По повод реакциите след издадения от държавния глава указ за назначаване на членове на Централната избирателна комисия, президентът Росен Плевнелиев заяви днес, че с указа са спазени и Конституцията, и Изборният кодекс. „В Централната избирателна комисия трябва да има баланс, Комисията не е двукамарна и ръководството й не се изключва от този баланс", категоричен беше държавният глава пред журналисти. „Някой се опитва с прекалена креативност да създаде проблем, който не би следвало да има", каза президентът. Той посочи, че авторите на Изборния кодекс би следвало да отговорят на редица въпроси, в това число защо законът е внесен за обсъждане в последния момент и защо в черновата му фигурира текст, който предвижда произвеждането на избори за президент и за вицепрезидент през 2014 година. „Надявам се в Народното събрание да се фокусират върху една позитивна кампания за Европейските избори, а не оттук нататък да дълбаят в лишени от смисъл казуси", коментира президентът. По повод зачестилите извънредни полети на дежурните български изтребители през последните месеци, президентът апелира да се обмислят съвместни действия с румънската и с турската страна. „Трябва да се замислим дали не можем, заедно са румънските и турските си колеги, да обединим усилия, за да сме по-ефективни", заяви Росен Плевнелиев.  

Трима младежи издъхнаха на пътя, блъскайки се в дърво

Трима младежи са загинали край Попово при катастрофа. Автомобилът им се забил в дърво.

В Лас Вегас откриха най-високото виенско колело в света

High Roller ще запази титлата само около две години, в Ню Йорк и Дубай вече се строят по-високи съоръжения

    


Предотвратена е ДДС злоупотреба с 1400 тона захар

НАП запорира и 100 т месо на фирма със задължения

    


Нови 504 лампи светнаха в пернишките села, в Дивотино и квартал "Калкас" чакат подмяна на осветлението

504 лампи са поставени вече в селата от общината. Този въпрос месеци наред стоеше на дневен ред.

Остава да се смени осветлението в "Калкас" и Дивотино, стана ясно на днешната среща на кметовете на населените места от общината, предаде телевизия "Кракра". Това е аварийна ситуация, докато не мине делото по обжалване процедурата за фирмата изпълнител. Засега за подмяна на осветителните тела не може да се говори.

Образуваха две дела за адското меле на магистралата

Две досъдебни производства се водят в Районна и Окръжна прокуратура в Пловдив за верижните катастрофи, които станаха вчера в двете посоки на магистрала Две досъдебни производства се водят в Районна и Окръжна прокуратура в Пловдив за верижните катастрофи, които станаха вчера в двете посоки на магистрала "Тракия". Окръжна прокуратура ще разследва кой е виновен за сблъсъка на 134-ия километър в посока Бургас, където загинаха временният директор на Инстутата по розата и етерично-маслените култури

Запалиха колата на бургаски търговци от втория опит

Лек автомобил „Пежо 607“ горя снощи в бургаския ж.к. "Братя Миладинови". Колата с бургаска регистрация е собственост на 24-годишен бургазлия и е бил паркиран зад блок 118, съобщава "Флагман". Според съседи собствениците живеят в близка кооперация. Колата била ползвана от Живка и нейния син Иван, които имали магазин за железария в Поморие. Лек автомобил „Пежо 607“ горя снощи в бургаския ж.к. "Братя Миладинови". Колата с бургаска регистрация е собственост на 24-годишен бургазлия и е бил паркиран зад блок 118, съобщава "Флагман". Според съседи собствениците живеят в близка кооперация. Колата била ползвана от Живка и нейния син Иван, които имали магазин за железария в Поморие.

Възрастна хасковлийка нападната за 7 лв.

64-годишна жена от Хасково е подала вчера сигнал за грабеж, съобщиха от полицията.
Тя заявила пред полицаите, че прибирайки се към дома си около 20:30 часа на улица „Пловдив" в областния град, е била нападната в гръб от непознат младеж.
Потърпевшата го описала като 15-16-годишен, висок около 150-160 см и облечен тъмни дрехи и с качулка на главата. 64-годишна жена от Хасково е подала вчера сигнал за грабеж, съобщиха от полицията. Тя заявила пред полицаите, че прибирайки се към дома си около 20:30 часа на улица „Пловдив" в областния град, е била нападната в гръб от непознат младеж. Потърпевшата го описала като 15-16-годишен, висок около 150-160 см и облечен тъмни дрехи и с качулка на главата.

Росен Плевнелиев: Спазих и Конституцията, и закона

"В ЦИК трябва да има баланс и този баланс включва и ръководството, тя не е двукамерна и ръководството не е изключено от баланса", заяви държавният глава

Сайтът за безплатни обяви Prodavalnik сменя името и бранда си


Един от най-популярните български сайтове за безплатни обяви Prodavalnik.com сменя името и логото си. Той ще премине под общия бранд OLX, който е част от портфолиото на компанията собственик Naspers.

Причината за решението е на собственика, който иска да обедини всички свои сайтове за безплатни обяви по света с общо лого, име и шапка, които работят в 107 държави. Така от средата на април т.г. Prodavalnik.com ще стане известен като OLX.bg.

Новият домейн вече е активиран,...

Синдикатите излизат на протест заради ТЕЦ – Варна

Синдикатите КНСБ и „Подкрепа“ организират протест утре от 15.30 часа пред ТЕЦ – Варна. Чрез акцията служителите ще изразят искането си в най – кратки срокове да бъде намерено решение за спасяването на централата, както и за запазване на работните им места.

Ричард Ран: Забраната на шистовия газ беше "автогол"

България е постигнала огромен напредък през последните 25 години

    


Nokia 3310 се завръща! Пристига с 41MP камера и Windows Phone

/КРОСС/ Nokia 3310 е може би най-емблематичният телефон в историята на технологиите. Устройството е символ на устойчивост и неразрушимост. От създаването си досега джаджата е била продадена над 125 милиона пъти, което е вдъхновило финландската компания да върне телефона на пазара. На своя официален сайт компанията съобщи, че апаратът се завръща с нова, по-модерна визия и редица подобрения. Nokia 3310 с PureView ще бъде с 41MP камера с Zeiss, Xenon светкавица и модифицирана версия на Windows Phone 8 на „ClearDiamond" 3-инчовия тъч екран. Същевременно ще разполага и с двуядрен процесор, 2GB RAM, 32GB памет, но размерът остава оригиналния - 113 х 48 х 22мм и тегло 133 грама. Освен това телефонът ще предлага и познатите игри Snake II, Pairs II и Space Impact. Устройството ще пристигне и в няколко цвята, типични за телефоните на Nokia през последните години - жълт, син, червен и зелен. За съжаление на най-върлите фенове на Nokia 3310 обаче новината е просто първоаприлската шега на компанията. Въпреки всичко обаче тя придоби небивал интерес и само от официалния сайт на Nokia тя е била споделена над 10 хиляди пъти! Изглежда, че финландците знаят кой е най-великият телефон в историята им, но за наше съжаление той ще си остане в миналото.    

ЦРУ криело изтезанията при разпити дори от президента

ЦРУ съзнателно е лъгало американците и правителството за изтезанията, които агентите му прилагали при водене на разпит по време на управлението на Джордж Буш. Това става ясно от доклад на специална сенатска комисия, разследвала жалби на потърпевши.

Запалиха колата на търговци от Бургас с два опита

Лек автомобил „Пежо 607“ горя снощи в бургаския ж.к. Лек автомобил „Пежо 607“ горя снощи в бургаския ж.к. "Братя Миладинови". Колата с бургаска регистрация е собственост на 24-годишен бургазлия и е бил паркиран зад блок 118, съобщава "Флагман". Според съседи собствениците живеят в близка кооперация. Колата била ползвана от Живка и нейния син Иван, които имали магазин за железария в Поморие.

Нападнаха възрастна жена от Хасково за 7 лв.

64-годишна жена от Хасково е подала вчера сигнал за грабеж, съобщиха от полицията.
Тя заявила пред полицаите, че прибирайки се към дома си около 20:30 часа на улица „Пловдив 64-годишна жена от Хасково е подала вчера сигнал за грабеж, съобщиха от полицията. Тя заявила пред полицаите, че прибирайки се към дома си около 20:30 часа на улица „Пловдив" в областния град, е била нападната в гръб от непознат младеж. Потърпевшата го описала като 15-16-годишен, висок около 150-160 см и облечен тъмни дрехи и с качулка на главата.

БСК: Здравеопазването е в критично състояние

В анализ за състоянието, проблемите и перспективите пред здравеопазването БСК предлага серия от мерки за неговото реформиране

Търсят строител за първия етап от третия лъч на столичното метро

Столичният "Метрополитен" обяви обществена поръчка за избор на строител на първия етап от третия лъч на метрото. Става дума за трасето от бул....

България остава сред страните в ЕС с най-много загинали по пътищата


България продължава да е сред страните от ЕС с най-много загинали по пътищата, сочи доклад, публикуван на официалния сайт на общността, цитиран от агенция Autopress 2001. През миналата година у нас се отчитат 82 смъртни случая на 1 млн. души, като показателят е без промяна спрямо 2012 година. През 2001 година обаче загиналите са били 124 на милион.

Най-драматична е ситуацията в Румъния, където през миналата година отчитат 92 жертви на 1 млн. граждани, следват Люксембург и Полша с по...

Разкриха убийство, извършено по Нова година

Македонеца пребил и удушил 42-годишен мъж

    


Дигиталните устройства се превръщат в предизвикателство за окото

Гледането на цифровия дисплей значително увеличава броя на фокусиранията от далечно към близко разстояние

    


ТЕЦ Варна върви към затваряне

/КРОСС/ ТЕЦ Варна върви към затваряне до края на годината, ако не бъдат взети спешни мерки за "изправянето му на крака", предупреди президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев. По думите на Тренчев постулатът, че частното предприятие е по-добро от държавното и за това трябва да се приватизира всичко, се е оказал погрешен. Пример за това е именно ТЕЦ Варна, който преди да бъде закупен от ЧЕЗ, е била втората най-ефективна централа у нас и са работили в пъти повече хора отколкото сега. В момента заради липса на инвестиции ТЕЦ-ът е изправен пред това да спре да произвежда електроенергия, защото не се прави нищо по изграждането на задължителните сероочистващи инсталации, стана ясно на пресконференция на синдикалисти от въгледобивната и енергийна промишленост. Председателят на синдикалната организация в ТЕЦ Варна Румен Нешков заяви, че вече работниците започват да водят война за спасяване на централата и работните места. За това утре от 15 часа се предвижда протест на работниците, който "не се знае къде ще завърши" , допълни Нешков. Той поясни, че на този етап заплатите в завода се заплащат редовно. В момента в топлоелектрическата централа работят 316 човека, преди една година те са били 420 души, а преди две години служителите са били 650 души, заяви енергийният експерт към КТ „Подкрепа" Ангел Божилов

Строежът на стадиона за откриването на световното в Бразилия е спрян


Бразилските власти спряха временно строежа на стадион "Коринтианс" в Сао Пауло заради смъртта на работника Фабио Хамилтон да Крус, който почина след падане от осем метра, докато поставял седалки за една от трибуните.

Стадионът, който е в процес на изграждане на временни съоръжения, трябва да приеме мача на откриването на световното първенство между домакините от Бразилия и Хърватия на 12 юни, както и още пет двубоя.

Профсъюзът на работниците в Сао Пауло е поискал от...

Плевнелиев пак се скара на парламента заради ЦИК

Аз не съм юрист, но попитах юристи, професионалисти и много професори и всеки един от тях каза именно това – държавният глава е спазил Конституцията и закона. Аз спя спокойно, защото действах бързо и по закон, заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев по повод избора на ръководство на ЦИК.

Подслушването, медиите и бежанците бяха най-тежките проблеми през 2013 г.

Най-тежките и масови нарушения в правата на човека в България през 2013 година бяха свързани с реформата на сектора за сигурност, свръхупотребата на специални разузнавателни средства, третирането на бежанците и срива на медийната свобода. Това отчете във вторник председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев при представянето на годишния доклад на организацията.   В доклада се посочва, че зачитането на човешките права е било сериозно увредено и от избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Организацията специално отбелязва и увеличението на подслушването по искане на прокуратурата.   Много проблеми са пренесени и от минали години. Такива са зачитането на правото на религиозна свобода на мюсюлманите, положението в затворите, независимостта на съдебната власт, дискриминацията спрямо етнически и сексуални малцинства, дискриминацията на жените, хората с увреждания и други уязвими категории граждани.   През 2013 година България е направила сериозно отстъпление от стандартите за гарантиране на правото на убежище, отбеляза адвокат Георги Тошев от Програмата за правна защита на бежанците и мигрантите в БХК   Той обясни, че проблемът е възникнал, защото последните 20 години не е бил изграден необходимият капацитет, за да се посрещне вълна от бежанци.   По темата за медийната свобода Яна Бюрер Тавание от БХК напомни, че в класацията на организацията "Репортери без граница" България е пропаднала с още 12 позиции и вече заема 100-то място. Това е най-лошата позиция на страната в класацията на международната неправителствена организация, която проучва медийната среда в почти всички държави.   Тавание допълни, че най-големите проблеми пред медиите са непрозрачната им собственост и финансиране, ограниченият плурализъм, намесата на собствениците в редакционната свобода, както и тежката автоцензура.   "През 2013 г. сривът в свободата на изразяване в България продължи. Оплитането на икономически и политически интереси и медии се затегна до степен на почти тоталното задушаване на свободата на изразяване. Медиите повече от всякога бяха ползвани като машини за манипулация. Публикуването на лъжи с цел дадена личност да бъде смачкана или огромни групи хора да бъдат подведени е всекидневна практика, без каквито и да било последици", се казва в доклада.   Медиите са използвани всекидневно и за подбуждане към омраза, дискриминация и насилие спрямо етнически и религиозни малцинства, кандидати за убежище и хора с различна сексуална ориентация. Това се случвало основно чрез медии, които принадлежат на политически партии от неототалитарен тип.   За пример се дават телевизия "Алфа", собственост на партия "Атака", и телевизия СКАТ, собственост на ръководни политици от Националния фронт за спасение на България (НФСБ).   "Малкото територии на медийна свобода бяха острови в океан на фалшификации и пропаганда. Медийните регулатори наблюдаваха срива на свободата на медиите през годината безучастно", констатират още от организацията.   Друга проблемна сфера е неизпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Към средата на февруари 2014 година българското правителство не е изпълнило рекордните 372 решения на съда. Някои от тях са произнесени още през 2002 година.   БХК отбеляза, че България отбелязва най-голям напредък в закриването на домове за деца. Слабо място обаче продължава да бъде превенцията на изоставянето на деца и разкриването на услуги, които да създадат подкрепяща среда за децата и семействата им.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване