Манолова: Президентът открадна на ДПС един член

/КРОСС/БСП е приготвила конституционната си жалба срещу указа на президента Росен Плевнелиев за назначението на ЦИК. Това е една логична стъпка, заяви Мая Манолова в студиото на Нова телевизия, като уточни, че сред депутатите в парламентарната група на Коалиция за България няма разнобой по този въпрос, и обясни: „Той ощети ДПС и й открадна един полагащ й се член". Депутатът от ПГ на Коалиция за България и зам.-председател на НС бе категорична: „Крайно време е президентът да си понесе отговорността". По думите й той за пореден път не е издържал теста за почтеност и демократичност. Манолова заяви, че от първия момент е станало ясно намерението на опозицията в лицето на ГЕРБ всячески да пречи на нормалното провеждане на европейските избори. Те като че ли предварително се страхуват от резултатите и всички маневри са с цел да имат алиби защо евентуално не биха признали резултатите от изборите. Още по-жалко е, че президентът се включи в тази кампания, заяви зам.-председателката на НС.  Тя посочи, че критиките на опозицията срещу Изборния кодекс са й дошли в повече, но след внасянето от тяхна страна на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс вече се чувства „отмъстена". Там има промени в два члена с толкова грешки, написани по такъв начин, че всеки стажант по право би се срамувал

Стойчо търси за ЦСКА ляв бек и централен нападател

Треньорът работи усилено по лятната селекция на клуба

    


Малолетна и непълнолетен чакат бебе в Разлог

17-годишният младеж от Разлог, който беше оправдан от съда за това, че е правил секс с 12-годишната си приятелка, е в очакване да стане баща. В момента двойката живее заедно и чака бебето да се роди след два месеца.
Връзката между Десислава Красимирова и Костадин Циков започнала преди около година. В началото ходели само на кафе, 17-годишният младеж от Разлог, който беше оправдан от съда за това, че е правил секс с 12-годишната си приятелка, е в очакване да стане баща. В момента двойката живее заедно и чака бебето да се роди след два месеца. Връзката между Десислава Красимирова и Костадин Циков започнала преди около година. В началото ходели само на кафе,

По първоаприлски - сложиха на Косьо Караджов пухкави уши, Генка се залива от смях

Водещите на сутрешния блок на bTV Косьо Караджов и Генка Шикерова тази сутрин се превиваха от смях заедно с госта си - Пламен Русев, който е организатор на изложението за високи технологии Webit.
Косьо се пошегува с госта, като му заяви: "Нещо пиука, ако може да ви разгледаме, Вие сте като един киборг", имайки предвид това, Водещите на сутрешния блок на bTV Косьо Караджов и Генка Шикерова тази сутрин се превиваха от смях заедно с госта си - Пламен Русев, който е организатор на изложението за високи технологии Webit. Косьо се пошегува с госта, като му заяви: "Нещо пиука, ако може да ви разгледаме, Вие сте като един киборг", имайки предвид това,

Като за 1 април - гост сложи на Косьо Караджов пухкави уши, Генка се залива от смях

Водещите на сутрешния блок на bTV Косьо Караджов и Генка Шикерова тази сутрин се превиваха от смях заедно с госта си - Пламен Русев, който е организатор на изложението за високи технологии Webit.
Косьо се пошегува с госта, като му заяви: Водещите на сутрешния блок на bTV Косьо Караджов и Генка Шикерова тази сутрин се превиваха от смях заедно с госта си - Пламен Русев, който е организатор на изложението за високи технологии Webit. Косьо се пошегува с госта, като му заяви: "Нещо пиука, ако може да ви разгледаме, Вие сте като един киборг", имайки предвид това,

Четворна коалиция стабилизира кабинета

 Руско-украинската криза прокара нови разделителни линии в политическия ни живот. Новото мнозинство вече включва четири партии - БСП, ДПС, „Атака“ и „България без цензура“. Тази сплотена и мотивирана антипрезидентска коалиция „стабилизира позициите на кабинета и позволи да бъдат декларирани намерения за завършване на пълен мандат“. Това се казва в междинен доклад на ръководената от бившия премиер Иван Костов Лаборатория за управление на риска към НБУ.

За това допринесло прерастването на конфликта Киев - Москва в конфликт между НАТО и ЕС с Русия. От доклада става ясно, че „управляващото мнозинство изглежда стабилно и мобилизирано“.

 

Стрес тестовете в Европа няма да се отразят на банковия сектор у нас

"Таванът на лихвите е закъсняла реакция на проблем, чийто корени са другаде", смята управителят на СИБАНК Петър Андронов

    


Малолетна и непълнолетен чакат бебе

17-годишният младеж от Разлог, който беше оправдан от съда за това, че е правил секс с 12-годишната си приятелка, е в очакване да стане баща. В момента двойката живее заедно и чака бебето да се роди след два месеца.
Връзката между Десислава Красимирова и Костадин Циков започнала преди около година. В началото ходели само на кафе, 17-годишният младеж от Разлог, който беше оправдан от съда за това, че е правил секс с 12-годишната си приятелка, е в очакване да стане баща. В момента двойката живее заедно и чака бебето да се роди след два месеца. Връзката между Десислава Красимирова и Костадин Циков започнала преди около година. В началото ходели само на кафе,

Френското правителство подаде оставка, президентът Оланд назначи вътрешния министър Валс за премиер

Оглавяваното от Жан-Марк Еро правителство на Франция подаде оставка след тежкото поражение на Социалистическата партия на местните избори. Президентът Франсоа Оланд прие оставката на кабинета и назначи за премиер досегашния министър на вътрешните работи Мануел Валс.

Спряха сделка на Цв. Бориславова за Пампорово

 Комисията за финансов надзор /КФН/ забрани на фонда "Си Ес Ай Еф" АД, собственост на Цветелина Бориславова, да изкупи миноритарния пакет на "Пампорово" АД. Бориславова е искала да придобие акциите чрез инвестиционния посредник "Карол". Надзорът обаче е преценил, че оферираната цена не е справедлива. Решението от 19 март на КФН налага временна забрана за публикуване на търговите предложения за изкупуване на книжа на дружеството.

Според КФН не са спазени изискванията за определяне на минималната цена за акция, доколкото котировката, предложена от дружеството предложител , е по-ниска от средната претеглена пазарна цена на тези книжа за последните 3 месеца преди регистрацията на офертата. Експертите на комисията са преценили, че е необходима още информация около обосновката на предлаганата цена и проектът на търгово предложение следва да се допълни с подробно описание на методите, които са използвани за оценка на акциите.

Мобилните разговори ще ни излизат по-евтино

Нови промени в правилата за тарифиране на разговорите по мобилен телефон влизат в сила от 1 април. Комисията за регулиране на съобщенията (КСБ)...

Без тапи до морето през уикенда

 Регионалният министър Десислава Терзиева бе определена от правителството за координатор на дейността между кабинета и Централната избирателна комисия. Има ли притеснения министърът относно провеждането на евровота през май, къде ще има тапи по пътищата през предстоящия летен сезон заради планове и спешни ремонти и строителство на шосета и докъде стигна усвояването не евросредствата по ОПРР?  Ето и  отговорите от министър Терзиева.

 
- Министър Терзиева, какви ще бъдат ангажиментите ви за евроизборите?
 
- Правителството ме определи да координирам дейностите на всички министeрства, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите. Моята задача е всичко да бъде извършено в срок. И ако има някъде проблем, да го решаваме бързо, за да не се допусне забавяне заради липса на достатъчно мобилизация или проблеми с междуведомствената комуникация. Да бъде определян министър за координация на този процес не е нова практика и тази възможност не противоречи на изборния кодекс. Ще подпомагам взаимодействието между правителството и ЦИК. Вече са проведени първите две срещи. Отделно министърът на регионалното развитие е принципал и на ГД ГРАО, която отговаря за подготовката и отпечатването на изборните списъци. Те се съставят на база информацията от Национална база данни "Население". Мога да кажа, че в списъците няма "мъртви души".
 
- Какви са последните промени при подготовката на новата Оперативна програма "Региони в растеж"?
 
- Продължаваме да защитаваме тезата, че трябва да се инвестира в 67-те градски центрове. В момента водим технически преговори с Еврокомисията. През юни предвиждаме да внесем окончателния вариант, заедно с другите оперативни програми. И някои схеми ще могат да бъдат отворени още през тази година.
Новата оперативна програма създава възможности както за държавните и общински институции, така и за бизнеса в България, като осигурява свеж инвестиционен ресурс в размер на 1,6 млрд. евро. За подобряване на градската среда и инвестиции в зони с потенциал за икономическо развитие е предвиден ресурс от 270 млн. евро. За енергийна ефективност са заложени 262 млн. евро. Интервенциите са насочени към многофамилни жилищни сгради и административни сгради на общинската и държавната администрация. Приоритетно ще се финансират жилищни сгради. Ще запазим съотношението на безвъзмездното финансиране от програмата към самоучастието, осигурено от етажната собственост, на 75% към 25%. 194 млн. лв. са предвидени за 1, 2 и 3-ти клас пътища. За образователна и здравна инфраструктура индикативните бюджети са съответно 220 млн. евро и 83.6 млн. евро.
 
- Има ли риск от загуба на средства от настоящия програмен период на ОПРР?
 
- Към момента няма такъв риск. Общият размер на плащанията по договори на ОПРР към средата на март е 1.9 млрд. лв., или 61% от бюджета на ОПРР. През периода юни 2013 - март 2014 г. са изплатени 570 млн. лв. За сравнение, за периода юни 2012 - март 2013 г. изплатените средства са 461 млн. лв. Отчетеният ръст на плащанията между двата периода е 23,6%. Резултатите от програмата, която е сред най-успешните в страната, могат да се видят от всеки гражданин. С финансираните от ОПРР проекти се осигуряват по-добро качество на живот и работна среда и се подобрява достъпът до основните услуги.
 
През тази година прогнозата е да разплатим около 655 млн. лв. Голямата част от тях са за общински проекти. Затова и призовавам кметовете така да организират работата си, че да изпълнят навреме проектите и да усвоят средствата. Ние имаме готовност да възстановяваме извършените разходи по изпълнението на проекти.
 
- Работите заедно с културното и икономическото министерство за определяне на приоритетните туристически атракции, които да бъдат финансирани през следващия програмен период. Има ли яснота кои обекти ще бъдат допуснати за финансиране?
 
- Междуведомствената работна група от ресорните министерства финализира методологията за приоритетите. Концепцията е да бъдат финансирани ограничен брой предварително определени културни и природни атракции от национално и световно значение и религиозни обекти с потенциал за привличане на туристи, разположени на цялата територия на страната. Списъкът с обекти, които ще се финансират, трябва да бъде готов най-късно до лятото. Поради ограничените средства от около 127 млн. евро трябва да бъдем максимално обективни и да изберем проекти, които биха способствали за развитието на конкурентоспособни и продаваеми туристически продукти. Целта е да има интегриран подход - да има довеждаща инфраструктура и да са в близост до туристически центрове или маршрути. Добър пример през този програмен период е проектът за възстановяване на крепостта Цари Мали град в Белчин баня. Обектът е в близост до столицата, до него има добра пътна инфраструктура, изграден е паркинг, направена е подходяща рекламна кампания. В резултат за половин година крепостта е посетена от над 200 хиляди туристи без децата и учениците. Общината вече е възстановила разходите за съфинансиране на проекта от платените билети за вход. Разкрити са нови работни места, а в Белчин баня през почивните дни трудно може да се намерят места в заведенията и хотелите.
 
- Предстоят още две години ремонти по магистрала "Тракия". Какви мерки ще вземете да се пътува спокойно през най-натоварения летен сезон?
 
- До края на месец май предсрочно могат да приключат ремонтите на двата виадукта в посока София-Пловдив. След което ще стартира обновяването на съоръженията в обратната посока. До края на годината трябва да приключи рехабилитацията на двата виадукта на "Тракия" и на "Бербеш" на магистрала "Хемус". Стартираха обществени поръчки за рехабилитация на три други участъка с обща дължина близо 50 км. Това са най-нуждаещите се от ремонт отсечки край Пловдив, Пазарджик и на изхода на София. Индикативната стойност на работите е близо 70 млн. лв. Срокът за работа е 18 месеца, а фирмите ще бъдат избирани по критерий "икономически най-изгодна оферта". Към строителите ще бъде поставено условието петък, събота, неделя и празнични дни да се осигурява нормална проходимост по магистралата.
 
Предвижда се въвеждане на реверсивно движение в три ленти, като двете ще са в по-натоварената посока. В петък към Пловдив и Бургас, а в неделя към столицата. Пътят не е бил поддържан десетилетия и затова се налагат тези спешни ремонти. Това не бива да се допуска отново и държавата трябва да инвестира в поддръжката на пътната мрежа.
 
- На последната инфраструктурна конференция представители на бизнеса поставиха въпроса доколко е разумно изграждането на най-сложния тунел от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, тъй като съоръжението ще "глътне" половината от предвидените евросредства за изграждане на шосета, а поддръжката му ще е изключително скъпа. Каква е вашата позиция?
 
- Ако част от строителите мислят така - очаквам да бъде представена позицията им. Аз винаги съм готова за диалог.
 
Ако имат конкретни предложения - нека ги представят и да ги обсъдим. Ние искаме да водим разговори с гилдията още на ниво избор на трасе и идейни проекти, както направихме наскоро с недоизградените участъци от "Хемус". Обръщам внимание, че при всички проекти трябва да се спазват препоръките от докладите за оценка на въздействието върху околната среда.
 
- Какви пътни проекти трябва да бъдат изпълнени до края на годината?
 
- Ще завършим двата лота на "Марица", отсечката между Сандански и Кулата на "Струма", обходният път на Враца и първия етап от Западната дъга на София, или общо 90 нови километра. Вече започна и подготовката за изграждането на двата тунела на магистрала "Струма" в участъка Дупница-Благоевград, всеки един от които е с дължина по около 400 м. През тази година ние стартираме и търгове на стойност 770 млн. лв. за рехабилитация и изграждане на нови отсечки. Правителството отпусна допълнително 50 млн. лв. от публичната инвестиционна програма за ремонт на малките пътища. С тях ще обновим над 270 км 2-ри и 3-ти клас пътища, които са важни за развитието на регионите. Възложила съм на пътната агенция да прегледа и методиката, приета през 2010 г., за отчуждаване на частните терени за изграждане на публични инфраструктурни проекти. Необходимо е да бъде намерен справедлив баланс между частния интерес и публичния. Успяхме да постигнем такъв консенсус с археолозите и работим успешно по бъдещите инфраструктурни проекти, с конкретни планове и срокове. Според гилдията на археолозите в резултат на финансирането от АПИ се очаква да бъдат открити близо 1000 работни места. Тази година в бюджета на пътната агенция са заложени над 5 млн. лв. за спасителни археологически проучвания. От понеделник археолозите започнаха работа по трасето на АМ "Струма" в участъка Дупница-Благоевград, където ще се проучат 12 обекта.
 

Стивън Сегал: Искам Путин да ми е брат

/КРОСС/Не мога да приема ролята на световен полицай, която Америка си присвои, казва в интервю за "Российская газета" холивудският режисьор, актьор и продуцент Стивън Сегал - Г-н Сегал, резултатите от референдума в Крим не бяха приети еднозначно в света...- За начало бих искал да се върна към това, което предшестваше референдума. Да, обвиняваха Янукович, че е корумпиран, и това вероятно е било така. По света много лидери са корумпирани и е трудно да се намери някой, който да не е забъркан в нещо. Обвиняваха Янукович, че води проруска политика, но какво му оставаше да прави, след като около 20 на сто от населението на Украйна са етнически руснаци? И в този момент изведнъж се появи Европейският съюз, който не жалеше сили, пари и внимание за нуждите на опозицията и все повече се намесваше във вътрешноукраинските проблеми. Да, в Украйна има немалко хора, които симпатизират на Европа, особено в западната част на страната, затова възникна много сложна ситуация. Струва ми се важен един факт, който не бива да се забравя - Маргарет Тачър, която бе един от най-силните и влиятелни лидери на Великобритания, се опита да се възпротиви, когато ЕС реши да проникне в страната й. След време тя бе принудена да слезе от политическата сцена. Затова не бива да се недооценява ЕС. Що се отнася до Крим - от човешка гледна точка, каквато и да е пропагандата - проруска или проукраинска, нещо означава, че 96 процента гласуваха за влизането на Крим в състава на Русия

За депутатите - двойна глоба

Явява се един депутат по телевизията и си показва акта за превишена скорост. Ау, какво безобразие - катаджии го снимали с мобилна камера, която била незаконна.
Вярно е, че колата на Явор Куюмджиев (БСП) е засечена на четирилентов път, който е напълно безопасен, а има ограничение до 50 км/ч. Както и че ченгетата седят на гюме главно на такива места Явява се един депутат по телевизията и си показва акта за превишена скорост. Ау, какво безобразие - катаджии го снимали с мобилна камера, която била незаконна. Вярно е, че колата на Явор Куюмджиев (БСП) е засечена на четирилентов път, който е напълно безопасен, а има ограничение до 50 км/ч. Както и че ченгетата седят на гюме главно на такива места

МВР ще тества сирените в 11 града днес в 13 часа


Тест за техническото състояние на Националната система за ранно предупреждение ще се извърши днес, съобщи пресцентърът на МВР. 

Сиренната система и гласовата информация ще бъдат задействани точно в 13 ч. 

Ще се проверява сигналът при бедствия и въздушна опасност. 

Акустичните сигнали на сиренната система и гласовата информация за тревога ще бъдат задействани в Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и населените...

МВР ще тества сирените в 11 града днес в 13


Тест за техническото състояние на Националната система за ранно предупреждение ще се извърши днес, съобщи пресцентърът на МВР. 

Сиренната система и гласовата информация ще бъдат задействани точно в 13 ч. 

Ще се проверява сигналът при бедствия и въздушна опасност. 

Акустичните сигнали на сиренната система и гласовата информация за тревога ще бъдат задействани в Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и населените...

Смесено представяне за азиатските пазари след данните от Китай

По-слабата йена спомогна за предотвратяване на по-големи загуби в Токио

    


Трябва да е ясно докъде "Южен поток" е на територията на ЕС, заяви Ерменков

С предлаганите промените в Закона за енергетиката хармонизираме българското законодателство с европейското. Уточняваме докъде един тръбопровод е на територията на Европейския съюз (ЕС) и откъде нататък не е, за да се знае кой носи отговорност. Това заяви в сутрешния блок на БНТ депутатът от БСП и член на Комисията по енергетика Таско Ерменков. С предлаганите промените в Закона за енергетиката хармонизираме българското законодателство с европейското. Уточняваме докъде един тръбопровод е на територията на Европейския съюз (ЕС) и откъде нататък не е, за да се знае кой носи отговорност. Това заяви в сутрешния блок на БНТ депутатът от БСП и член на Комисията по енергетика Таско Ерменков.

Таско Ерменков: Трябва да е ясно докъде "Южен поток" е на територията на ЕС

С предлаганите промените в Закона за енергетиката хармонизираме българското законодателство с европейското. Уточняваме докъде един тръбопровод е на територията на Европейския съюз (ЕС) и откъде нататък не е, за да се знае кой носи отговорност. Това заяви в сутрешния блок на БНТ депутатът от БСП и член на Комисията по енергетика Таско Ерменков. С предлаганите промените в Закона за енергетиката хармонизираме българското законодателство с европейското. Уточняваме докъде един тръбопровод е на територията на Европейския съюз (ЕС) и откъде нататък не е, за да се знае кой носи отговорност. Това заяви в сутрешния блок на БНТ депутатът от БСП и член на Комисията по енергетика Таско Ерменков.

Промените в закона за енергетиката защитават националния интерес

 С промените, които предлагаме с Явор Куюмджиев, ние стаблилизираме закона за енергетиката. С текстовете ние уточняваме докъде един газопровод е в Европейския съюз.

Това каза пред БНТ Таско Ерменков, енергиен експерт и депутат от левицата, по повод промените в Закона за енергетиката, свързани с газопровода "Южен поток".

Въвеждаме понятието магистрален газопровод, което засяга съоръжението извън рамките на ЕС. Там европейското законодателство няма юридическо влияние. Европейското законодателство не може да се отнася до този газопровод. Евронормите ще бъдат спазени от кранчето нататък към територията на България, увери Ерменков.

България има част от екваторията на Черно море, която се брои като част от Общността, опонира Валентин Николов от ГЕРБ, бивш директор на АЕЦ "Козлодуй.

Да, минава през част от териториалните води газопроводът, но ако вие ми кажете там, в морето да сложим компресорна станция, ще го направим, иронизира Ерменков. Николов пък му отвърна в духа на първоаприлските квалификации, че може да поставят подводница.

Няма да убеждаваме ЕК в нищо, ние въвеждаме изискванията на Европа в тази част на газопровода, която е на територията на ЕС, подчерта Ерменков. Писмото на комисаря Йтингер е плод на заблуда, в която е въведен от български депутати, посочи Ерменков. Той уточни, че ще бъде направено всичко възможно, за да се изяснят противоречията. Категоричен е обаче, че европейското законодателство важи за територията на ЕС. С готвените промени се защитава националният интерес, заяви Ерменков. Ако някоя друга страна поиска да прокара газ до тази точка на територията на България, няма никакъв проблем ние да о включим, уточни той.

Днес тестват сирените във Варна

Сиренната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението ще бъде тествана днес, 1 април, от 13:00 ч. във Варна и още 10 областни града в страната - Бургас, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе , Смолян, София и Враца, съобщиха от Министерството на вътрешните работи за Moreto.

"Батков - вън" отново заля София

Ултрасите на Левски продължават войната срещу собственика на клуба

    


Откриват ново спешно приемно отделение в „Майчин дом”

/КРОСС/Ново спешно приемно отделение отваря врати от 1-ви април в „Майчин дом". Проектът е на стойност близо 1 милион лева. Отделението разполага с противошокова зала, която при нужда може да се превърне в операционна. Изграден е отделен вход към сградата на болницата и специална естакада, която позволява спирането на две линейки едновременно. Очаква се годишно през спешното отделение на „Майчин дом" да минават между 6 и 7 хиляди спешни случая.

Роди се милионният жител на с. Торбалъжи

 В най-богатото село на България – Торбалъжи, днес е празник, роди се милионният му жител, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Селото, което е най-бързо развиващото се в световен мащаб, образува приблизително 15 % от жителите на страната. Има три летища, с по пет терминала, трескаво се изграждат още две за нуждите на жителите и гостите на селото. Заради голямата раждаемост са разкрити още две родилни отделения. Строят се и нови детски градини. От скоро е открит и трети ВУЗ. Основната специалност във висшите учебни заведения е "Надлъгване". ЧЕСТИТ 1 АПРИЛ !!!

Истината е, че селото с първоаприлско име – Торбалъжи, е едно от обезлюдените села в нашата родина. Постоянните му жители са двадесетина. Основно се ползва за вилна зона на Габрово и Трявна. По улиците му почти няма асфалт, няма магазин, аптека, дори няма и кръчма. Най-голямото богатство на селото е китната му природа. На какво се смеят и за какво плачат жителите му, ще разберете по-късно във видеорепортажа от селото.

Ерменков: Промените в енергийния закон ще го хармонизират със законите на ЕС

Готвените промени в Закона за енергетиката ще хармонизират българското законодателство с европейското по отношение на "Южен поток". Това заяви депутатът от БСП и член на Комисията по енергет...

Васил Чергов на една сцена с колумбийската звезда J Balvin

На 04-ти април, родният изпълнител Васил Чергов ще се качи на сцената в зала 3 на НДК в 20ч., за да подгрее концерта на колумбийската денс легенда J BALVIN. Артистът, който достигна върховет...

Оланд номинира Манюел Валс за премиер

 Бившият министър на вътрешните работи на Франция Манюел Валс бе номиниран от президента Франсоа Оланд за премиер на новото правителство ден след поражението на управляващата Социалистическа партия на местните избори.

Оланд прие оставката на досегашния премиер Жан-Марк Еро и заяви, че поверява на Манюел Валс мисията да ръководи правителството. Президентът социалист увери, че е чул недоволството и разочарованието на французите, изразени на изборите, спечелени от десницата и на които крайната десница направи исторически пробив. Той обеща стегнат и сплотен екип, който да постигне засилване на икономиката на страната. Самият Оланд е с най-нисък рейтинг от началото на управлението си. Той повтори отново, че основната муе цел е постигане на разбирателство за поемане на отговорност между държавата и компаниите. По-малко тежест върху предприятията, особено върху ниските заплати, и в замяна - повече работни места и повече инвестиции, поиска президентът. Той обеща и намаляване на данъците на французите. 

Тест на сирените днес

Проверката на техническото състояние на Националната система за ранно предупреждение ще започне в 13 ч.

Днес Gmail навършва 10 години


На първи април 2004 г. Google обявява новата си услуга - Gmail. Пощенската кутия, от която няма да се налага да се трие нито едно електронно писмо. Тъй като компанията има навик да разпространява най-различни шеги и представянето на Gmail беше взето за такова. Само че Google беше напълно сериозна.

Според компанията вдъхновението за услугата е дошло след като потребителка се е оплакала от лошото качество на останалите електронни пощи и е попитала дали Google не може да помогне. Идеята...

Природният газ поевтинява с 2.73% от днес


Цената на природния газ, доставян от "Булгаргаз", намалява с 2.73% от днес - 1 април по решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.  Същото беше предложението и на държавния газов доставчик. 

Това означава, че през второто тримесечие цената намалява от 630 лв. на 1000 куб.м (без акциз и ДДС) на 612.80 лв..

С поевтиняването на синьото гориво се компенсира увеличението на акциза за него от началото на годината, което досега не беше отчетено в крайните...

Гигантски задръствания по „Цариградско шосе” заради ремонтите

До 15 май движението ще е двупосочно само в едното платно

Нюланд: Трябва да сте нащрек за корупцията

 Енергийната диверсификация е много важна, но имам и важно послание към българското правителство и българския народ, защото в света, в който живеем продължава да има заплахи. Една от тях е корупцията и трябва да сме нащрек към нея. Това заяви зам.-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд пред БНТ.

"Трябва да сме сигурни, че тези, които ни управляват, представляват нашите интереси и са хората, които сме избрали, а не някои, които казват какво да се случва. Само така нашите икономики могат да растат", подчерта Нюланд и добави, че от борбата с корупцията цялото общество може да извлече полза, особено когато в България доходите в различните сектори са различни.

Нюланд направи и сравнение между ситуацията в Косово и в Крим като каза, че референдумът в Крим е бил организиран само за 2 седмици и то под дулата на пушките, докато в Косово народът е бил измъчван от собственото си правителство.

Нюланд заяви, че когато не се уважава международното право и суверенитетът на дадена държава, това си има цена, а за Русия това е политическата изолация. Нюланд даде и пример с бойкота на Олимпиадата в Сочи. "Има и икономически санкции, и ако не се избере дипломатическото решение, то тогава цената ще бъде висока. Виждате какво се случва и с рублата", каза още зам.-държавният секретар на САЩ.

По отношение на санкциите, от които България би пострадала най-много, Нюланд коментира, че трябва да има разговор в рамките на ЕС. "Ако се наложи се да продължи със санкциите, вярваме, че ако сме достатъчно умни, можем да ги формулираме, така че да имат по-силен ефект върху Русия, отколкото върху нас, но трябва да бъдем солидарни", обясни Нюланд.

"Не искаме нито една страна да избира насила, но искаме като една общност да почертаем, че 21 век не може да бъде векът, в който се променят границите, на която и да е била страна и трябва да живеем в мирен свят", категорична е Нюланд, която все още вярва, че има дипломатическо решение на ситуацията в Украйна.

За разговора, в който казва: "Майната му на ЕС", зам.-държавният секретар на САЩ подчерта, че е незаконно записан и пуснат в социалните мрежи. Освен това Нюланд припомни, че разговорът е частен. "Беше много специфична ситуация и ако чуете целия разговор, ще видите, че ние сме се фокусирали над ООН", каза още тя.

По отношение на скандалите с разузнаването на САЩ, което е подслушвало редица високопоставени лица и държавни глави, Нюланд увери, че след проверки от страна на президента Барак Обама са последвали значителни изменения в тази посока.

"Въпросът е как разглеждат мерките, идващи от разузнаването. Капацитетът ни в тази област се разрасна след 11 септември, но президентът Обама също беше изненадан, когато излязоха тези факти", обясни Нюланд. 

БСП и ДПС внасят жалбата си срещу президента

БСП и ДПС внасят тази седмица жалбата си срещу президента Росен Плевнелиев до Конституционния съд (КС).

Изслушват Борисов за Бисер Миланов-Петното и Мишо Бирата

Троен тур в различни институции предстои на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов днес, 1-ви април.
Той е поканен за изслушване в две парламентарни комисии, които разследват различни скандали с негово участие.
В едната депутатите очакват Борисов да осветли връзките си с небезизвестния вече Бисер Миланов-Петното. Троен тур в различни институции предстои на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов днес, 1-ви април. Той е поканен за изслушване в две парламентарни комисии, които разследват различни скандали с негово участие. В едната депутатите очакват Борисов да осветли връзките си с небезизвестния вече Бисер Миланов-Петното.

1 април - Ден на шегата

Днес не пропускайте да се пошегувате с приятели и колеги, но така, че да няма обидени и резултатът да е само усмивки. Ден лъжата празнуват и в други страни по света, макар и не винаги точно на 21 април. На 28 декември в Испания празнуват "Денят на невинните" (Dia de los Santos Inocentes).

Българин срещу шампион от Лондон 2012 на старта на европейското по борба

Борислав Новачков ще започне срещу олимпийския шампион от Лондон 2012  Тургул Асгаров на европейското по борба, свободен стил във Вантаа (Финландия), отреди жребият. 

Надпреварата в кат. до 65 кг стартира днес от 10 часа. Това ще е първо участие на азера след игрите в британската столица. 

Другият ни участник при мъжете Любен Илиев (97 кг), т Борислав Новачков ще започне срещу олимпийския шампион от Лондон 2012 Тургул Асгаров на европейското по борба, свободен стил във Вантаа (Финландия), отреди жребият. Надпреварата в кат. до 65 кг стартира днес от 10 часа. Това ще е първо участие на азера след игрите в британската столица. Другият ни участник при мъжете Любен Илиев (97 кг), т

Украински националист рани трима в центъра на Киев


Член на радикалната националистическа група "Десен сектор" откри огън снощи в центъра на Киев и рани трима души. Инцидентът стана повод за напрежение с укаринските сили на реда, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Членове на паравоенното движение се барикадираха заедно със стрелеца в хотел близо до Майдана, който беше обкръжен от специални милицията и силите за самотбрана на Майдана. Впоследствие стрелецът се предаде, но блокадата на хотел "Днипро", неофициален щаб на "Десния...

Ангелов: Българите сърбат попарата на МВФ, а не на Ран и Ът

 "Истинският преход, "попарата", която сърбат 7 млн. останали българи не е писана от Ран и Ът, а от чиновниците на МВФ, които бяха далеч, далеч по-безскрупулни".

Това заяви за БГНЕС проф. Иван Ангелов, ръководител на българския екип експерти, участвали в писането на т.нар. проект "Ран Ът" за преход на България към пазарна икономика и демократичен капитализъм.

Авторите на плана "Ран Ът" – Ричард Ран, Роналд Ът и Марк Блумфийлд са в България по покана на Института за пазарна икономика и тази вечер при неголям интерес в една от залите на хотел "Шератон", преди дискусията с тяхно участие, се прожектира документалният филм "Преходът, който не стана така, както бе замислен". Кинолентата проследява хронологично ситуацията в страната от началото на прехода, с участието на авторите на проекта за икономически растеж и преход към пазарна икономика в България от наша страна - проф. Иван Ангелов, Венцислав Димитров и др.

Отдавна съм обявил, че това никога не е била моя теза, нито пък беше заложено в текстовете на програмата "Ран Ът", отговори на въпроса на БГНЕС защо преходът не стана така, както е бил планиран, авторът на плана от българска страна проф. Иван Ангелов. И обясни, че с американските партньори заедно са работили по нея, заедно са я обсъждали, 4-ма български икономисти са били поканени и във Вашингтон по онова време. Това, което те направиха и предложиха беше най-доброто, което можеше да се очаква при онези обстоятелства, подчерта Ангелов. Обаче, за съжаление, въпреки митовете, които се носят около нас, не тази програма беше предложена за т.нар. преход. Това значи, че в този документ имаше много по-умерени мерки, повече защитни мерки за най-бедните, които неминуемо щяха да бъдат засегнати най-силно, смята професорът. Имаше текстове, които препоръчваха запазване на голяма част от системата на образованието, здравеопазването и на други неща от защитата против злоупотребата с монополно положение. Това не беше взето пред вид, каза той.

Подобно е и мнението на Ричард Ран - според него препоръките им са били добри, но голяма част от нея не са били изпълнени или зле изпълнени - валутният борд е влязъл у нас късно, чак през 1997 г., а приватизацията се е сблъскала с голяма корупция.

Виолета Здравкова беснее: Не правя секс за пари!

Миската Виолета Здравкова, която внезапно изчезна от светското пространство, била възмутена от последните писания за нея в пресата.

С ДПС не си търсим сметка кой с кого пие кафе!

Възможно е да поискаме импийчмънт, заплаши и Мая Манолова

    

С ДПС не търсим сметка кой с кого пие кафе!

Възможно е да поискаме импийчмънт, заплаши и Мая Манолова

    


Борисов на изслушване за Бисер Миланов-Петното и Мишо Бирата

Троен тур в различни институции предстои на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов днес, 1-ви април.
Той е поканен за изслушване в две парламентарни комисии, които разследват различни скандали с негово участие.
В едната депутатите очакват Борисов да осветли връзките си с небезизвестния вече Бисер Миланов-Петното. Троен тур в различни институции предстои на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов днес, 1-ви април. Той е поканен за изслушване в две парламентарни комисии, които разследват различни скандали с негово участие. В едната депутатите очакват Борисов да осветли връзките си с небезизвестния вече Бисер Миланов-Петното.

Борисов си казва за Петното и Мишо Бирата

/КРОСС/Троен тур в различни институции предстои на бившия премиер Бойко Борисов днес, 1-ви април. Той е поканен за изслушване в две парламентарни комисии, които разследват различни скандали с негово участие.  В едната депутатите очакват Борисов да осветли връзките си с небезизвестния вече Бисер Миланов-Петното. В другата пък бившият премиер трябва да обясни лобирал ли е за покойния бизнесмен Мишо Бирата, докато е управлявал държавата. Досега, след 16 заседания и изслушвания, комисията не е установила нови съществени факти. След всяко нейно заседание обаче историята се обогатява с още въпроси. След като преди две седмици бившият шеф на митниците Ваньо Танов изненадващо си смени версията за "онзи" разговор с бившия премиер, логично днес комисията е поканила за изслушване бившия премиер Бойко Борисов. След това заседание, комисията ще напише финалния си доклад. Днес е и първото заседание по делото за клевета, което самият Борисов заведе срещу лидера на партия „България без цензура". Повод за частната тъжба беше изявление на Бареков, че като премиер той е забогатял с 4 милиарда лева.

Борисов си казва за Петното и Мишо Бирата

/КРОСС/Троен тур в различни институции предстои на бившия премиер Бойко Борисов днес, 1-ви април. Той е поканен за изслушване в две парламентарни комисии, които разследват различни скандали с негово участие.  В едната депутатите очакват Борисов да осветли връзките си с небезизвестния вече Бисер Миланов-Петното. В другата пък бившият премиер трябва да обясни лобирал ли е за покойния бизнесмен Мишо Бирата, докато е управлявал държавата. Днес е и първото заседание по делото за клевета, което самият Борисов заведе срещу лидера на партия „България без цензура". Повод за частната тъжба беше изявление на Бареков, че като премиер той е забогатял с 4 милиарда лева.

Днес да почерпят

Андон Андонов, депутат от ГЕРБ в 42-рото НС, 60 г.

Вангелина Михайлова, журналистка във в. “Труд”.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, изпълнителен директор на "Стара планина холд" АД, 55 г.

Владимир Шопов, политолог, 44 г.

Георги Великов, отговорен редактор на отдел “Бизнес” на в. “Труд”, 44 г.

Иван Ст Андон Андонов, депутат от ГЕРБ в 42-рото НС, 60 г. Вангелина Михайлова, журналистка във в. “Труд”. Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, изпълнителен директор на "Стара планина холд" АД, 55 г. Владимир Шопов, политолог, 44 г. Георги Великов, отговорен редактор на отдел “Бизнес” на в. “Труд”, 44 г. Иван Ст

Математиката – препъни камък за абитуриентите

 Българските дванадесетокласници едвам прехвърлят "летвата" по математика. Това показват данните от проведеното през януари анонимно изследване по математика, според информация на Министерството на образованието и науката.

Средният резултат на завършващите е 17.77 т. при максимален брой 34 т., пише м. "Сега". Това означава, че успеваемостта на учениците, които само след месец и половина ще се явят на матура, е 52.28%. В изпита се включиха 15 111 ученици от всички видове училища и всички области на страната. Дванадесетокласниците решаваха тест от 21 задачи, които измерват подобни на изследваните от PISA знания и компетентности. Целта на изследването бе да се акцентира върху обучението по математика след драматичните резултати от международното изследване PISA 2012. Затова и задачите от изпита през януари наподобяват тези в PISA с тази разлика, че са върху материала до XI клас, докато международното изследване проучва грамотността на 15-годишните.

И при завършващите гимназисти делът на учениците с минимален пакет от знания е стряскащ - знанията на всеки десети стигат до решаване на несложни задачи. Тези ученици имат най-много 7 т. - резултат, който ги праща в дъното на своеобразната класация. Връстниците им, които се справят малко по-добре и прехвърлят критичното второ равнище на познания, са най-много - 30.8%. Общо делът на учениците на най-ниското и второто ниво е около 40% - колкото и на деветокласниците със същите нива на знания. Според анализаторите учениците на тези две нива демонстрират елементарни математически умения. Само една трета от тях могат да решават квадратно уравнение и да работят с корени. Резултатите на тези ученици по компетентност, математическа комуникация и аргументация са направо стряскащи - под 10%.

Около 40 на сто (по 20% на трето и четвърто познавателно равнище) е общият процент и на учениците, които демонстрират средно ниво на знания - следват ясно описани процедури, които изискват конкретни решения и работят с ясно формулирани математически модели. Според специалистите при подготовката на тези ученици трябва да се обърне внимание на геометричните задачи - подобни триъгълници, решаване на задачи за правоъгълен и равнобедрен триъгълник. 28% от дванадесетокласниците проявяват компетентности, които предполагат активно и самостоятелно учене и участие в обществото. Според просветните чиновници тези ученици "са показали резултати, надхвърлящи очакванията". Само 8% от учениците са в състояние да ползват математически комплекси, да оценяват стратегии и да демонстрират добре развити умения за логическо мислене.

Европари за бездарни творци

Голям брой целеви стипендии на единична стойност от 10 000 до 20 000 евро годишно ще бъдат отпускани на хора на изкуството от България със скромни или липсващи творчески способности, съобщиха от Министерство на културата (МК).
Сумите идват по специална програма на Европейския съюз, целяща повишаване качеството на културния живот на територията... Голям брой целеви стипендии на единична стойност от 10 000 до 20 000 евро годишно ще бъдат отпускани на хора на изкуството от България със скромни или липсващи творчески способности, съобщиха от Министерство на културата (МК). Сумите идват по специална програма на Европейския съюз, целяща повишаване качеството на културния живот на територията...

Марк Зукърбърг със символична заплата от "Фейсбук"

 Изпълнителният директор и основател на социалната мрежа "Фейсбук" Марк Зукърбърг е регистрирал спад на своето възнаграждение от социалната мрежа тъй като се е задоволил със символична заплата.

Според борсов документ, публикуван във връзка с предстоящо общо събрание на компанията, "Фейсбук" изчислява общото възнаграждение на своя изпълнителен директор за миналата година на 653 165 долара, което е значително по-малко от 1.99 млн. долара за 2012 г. Почти цялата сума се събира от възнаграждения в натура - например лични пътувания с частен самолет, плащани от "фейсбук", тъй като те са оправдани от гледна точка сигурност. Марк Зукърбърг не е взел никакъв бонус в акции или пари и се задоволява със символична основна заплата - 1 долар. Така той следва примера на основатели и ръководители на други "мастодонти от "Силиконовата долина" като "Гугъл" например. Той остава най-голям акционер на "Фейсбук", като към март е на 21 място в света по богатство, изчислявано на 26.7 млрд. долара, според списание "Форбс".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване