Полската суперкола излиза на пазара

Arrinera Automotive представи продуктовата Hussarya

    


Пак сблъсък на магистралата: 2 ТИР-а се удариха на Хемус

Два тира се удариха на магистрала Хемус, но за разлика от вчерашната зверска катастрофа на Тракия, днес няма пострадали и загинали. Временно обаче беше объркано движението в района на Джурово, в посока София.

"Юнайтед" се изправя с надежда пред върховното изпитание "Байерн"


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Дейвид Мойс се надява големият заряд на предстоящия двубой с "Байерн" (Мюнхен) да извади най-доброто от неговите футболисти в първия четвъртфинал от Шампионската лига на "Олд Трафорд" тази вечер.

"Червените дяволи" ще посрещнат големия си съперник от началото на миналото десетилетие след неубедително представяне в английското първенство.

Отборът претърпя шест домакински загуби през сезона във Висшата лига – с една повече от предишните три...

Пускат въздушен градски транспорт от Перник до София

Нова услуга за въздушен градски транспорт тръгва до броени дни в столицата, съобщиха от създателите й „Хеликоптер“ АД. Услугата ще даде възможност на перничани и столичани да достигат от едно място до друго посредством маршрутни превози с хеликоптер.

Цената за превоз на пътник ще бъде 2.50 лв. на посока, като по повод старта на услугата на 10 април,пътуването през целия денще бъде безплатно. Необходимо е единствено предварително записване за полетите на...

Продължава

Виктор и Ани спретнаха първоаприлска шега на Манолова. Тя: Имам чувство за хумор, но не чак толкова

Водещите на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев и Ани Цолова спретнаха първоаприлска шега на Мая Манолова.
Вместо Виктор и Ани да я посрещнат в студиото, мястото им бе заето от синоптичката Никол Станкулова. Манолова бе изумена.
Никол Станкулова дори зададе въпрос на зам. – председателя на Народното събрание за импийчмънта на Водещите на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев и Ани Цолова спретнаха първоаприлска шега на Мая Манолова. Вместо Виктор и Ани да я посрещнат в студиото, мястото им бе заето от синоптичката Никол Станкулова. Манолова бе изумена. Никол Станкулова дори зададе въпрос на зам. – председателя на Народното събрание за импийчмънта на

В Русия полицаите ще имат право да стрелят на обществени места

/КРОСС/ През април Руската Държавна Дума ще преразгледа поправките в закона «На полицията», разширяващи пълномощията при задържане, съобщи «ИТАР-ТАСС», позовавайки се на съобщението на «Известия». Ако тези поправки бъдат внесени, то полицаите ще могат да стрелят при необходимост дори в обществени места. Става дума за случаите, когато животът и сигурността на служителите на реда или обикновени граждани бъдат застрашени. В настоящия момент, служителите от органите на реда имат заповед на забрана за използване на оръжие, тъй като в резултат на стрелба е възможно да пострадат случайни хора. Това прави полицая практически беззащитен, особено в онези случаи, когато към него се приближава агресивна тълпа. Също така, действащият закон задължава полицая да се лигитимира пред нарушителите и да предупреждава за намерението си да използва оръжието, по този начин той дава на нарушителите време и възможност да изпълнят неговите законни изисквания. Полицаите нямат право да стрелят по непълнолетни, жени, а също хора с явни признаци на физически увреждания. Изключение са лицата, които оказват въоръжена съпротива. Ако проверката установи, че полицая е стрелял без основателна причина, то той най-вероятно ще бъде привлечен към наказателна отговорност.  

Паси хвали Бареков: Първо ресора, после човека за ЕК

Бившият външен министър Соломон Паси похвали лидера на „България без цензура” Николай Бареков за начина, по който води дебата за бъдещия еврокомисар от квотата на България в Еворпейската комисия.

Коня - сърцето на подкрепата за Ердоган


Докато премиерът Ердоган води най-тежката битка в политическата си кариера, консервативният Анадол го подкрепя, разказва "Ройтерс".

Тук вместо да създава разцепление след поддръжниците му, корупционният скандал и борбата за власт с проповедника Гюлен успяха единствено да увеличат подкрепата за него и да затвърдят образа му на най-великият съвременен турски лидер, който дарява хората с училища и болници и ограничава властта на светските власти.

Изборите в неделя бяха...

Илайджа МакКол отказа да се бие с Кобрата

Никой не иска да се боксира с Кубрат Пулев тази събота

    


Сестрата на Борисов се отказа от АГ “Шейново”


Сестрата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, д-р Красимира Иванова, началник на Детското неонатологично отделение във Втора АГ болница “Св. София”, се е отказала от конкурса за избор на директор на столичното АГ “Шейново”.
Тя не се явила на последния етап от препитването на кандидатите - събеседване, и така сама се е декласирала, научи “Труд”. Сестрата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, д-р Красимира Иванова, началник на Детското неонатологично отделение във Втора АГ болница “Св. София”, се е отказала от конкурса за избор на директор на столичното АГ “Шейново”. Тя не се явила на последния етап от препитването на кандидатите - събеседване, и така сама се е декласирала, научи “Труд”.

Найденов: Няма да има военен конфликт между Русия и Украйна

Изключвам военен конфликт между Русия и Украйна, заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на отбраната Ангел Найденов.
При кризата в отношенията между Русия и Украйна военният конфликт стои много назад, ако изобщо стои като алтернативно решение на сегашната криза. Това, което наблюдавам, е ефективност на намиране на решение на политически въпроси. Изключвам военен конфликт между Русия и Украйна, заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на отбраната Ангел Найденов. При кризата в отношенията между Русия и Украйна военният конфликт стои много назад, ако изобщо стои като алтернативно решение на сегашната криза. Това, което наблюдавам, е ефективност на намиране на решение на политически въпроси.

Ще проработи ли преференцията в новия Изборен кодекс?

/КРОСС/Досега преференцията не е проработвала по време на избори, защото прагът за нея беше прекалено голям, обясни в студиото на бТВ математикът проф. Михаил Константинов и допълни: "Аз очаквам прага за излъчване на евродепутат да е около 150 хиляди гласа и 7 процента от това като преференция да е около 10 хиляди човека. Всички, които са минали преференциалния праг в листата на дадена партия, вече влизат в нов списък и там се преценява кой от тях да бъде на първо място. Също така не можеш преференциално да подкрепяш или да пренареждаш листата на партия чиято листа не си подкрепил, посочи проф. Константинов. Искам да отбележа, че в предстоящите евроизбори и евентуални парламентарни няма да може да се контролира вота на хората с въвеждането на новите бюлетини. Така наречените дилъри на гласове вече няма да могат да изнасят или внасят бюлетини, за да видят дали дадения човек, на който са дали пари, действително е гласувал за една или друга партия. Номерата в новите бюлетини не са за проследяване на това как сме гласували, добави проф. Константинов. Според него на предстоящите избори ще е трудно на партиите да купуват гласове от така наречените гета и квартали с малцинствено население, защото домовете и къщите там ще бъдат основно празни по това време на годината, когато ще се проведат евроизборите

Общината започва пролетно почистване на София


Столичната община организира пролетно почистване от днес до 30 април, съобщиха от пресцентъра на местната управа. Кампанията ще бъде открита в 12 ч. в парк "Заимов" - откъм бул. "Янко Сакъзов" срещу ул. "Васил Априлов".

"Целта на кампанията е повече доброволци да се включат в почистването на своето населено място и да бъдат съпричастни към опазването и поддържането му", пише в съобщението до медиите.

До 15 април ще се почистват частни имоти, прилежащи територии към жилищни...

МВР тества сирените

Тест за техническото състояние на Националната система за ранно предупреждение бе извършено в понеделник, съобщи пресцентърът на МВР.  Сиренната система и гласовата информация за тревога бяха задействани задействани точно в 13 ч. в Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и населените места около АЕЦ "Козлодуй".

МВР ще тества сирените в 13 часа днес

Тест за техническото състояние на Националната система за ранно предупреждение ще се извърши в понеделник, съобщи пресцентърът на МВР.  Сиренната система и гласовата информация ще бъдат задействани точно в 13 ч.  Ще се проверява сигналът при бедствия и въздушна опасност.  Акустичните сигнали на сирената система и гласовата информация за тревога ще бъдат задействани в Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и населените места около АЕЦ "Козлодуй".

Министър Найденов: Изключвам военен конфликт между Русия и Украйна

Изключвам военен конфликт между Русия и Украйна, заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на отбраната Ангел Найденов.
При кризата в отношенията между Русия и Украйна военният конфликт стои много назад, ако изобщо стои като алтернативно решение на сегашната криза. Това, което наблюдавам, е ефективност на намиране на решение на политически въпроси. Изключвам военен конфликт между Русия и Украйна, заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на отбраната Ангел Найденов. При кризата в отношенията между Русия и Украйна военният конфликт стои много назад, ако изобщо стои като алтернативно решение на сегашната криза. Това, което наблюдавам, е ефективност на намиране на решение на политически въпроси.

Смехът е слънцето, което пропъжда зимата от лицето на човек

/КРОСС/ Виктор Юго: Смехът е слънцето, което пропъжда зимата от лицето на човек. 

Янев: Корупцията не се бори, откакто аз не съм в комисията

Сега действащата Конституция е напълно изчерпана. Един от дефектите в Конституцията е изборът на правителството - то може да бъде избрано само с 25% от депутатите, а не с 50% + 1 глас, както е сега.

Сайтът Хаберлер: България е втората най-желана дестинация за турците

България е наредена на второ място след Грузия като най-предпочитана от турците дестинация за пътуване зад граница, сочат данни на Турския статистически институт, цитирани от сайта Хаберлер. Според огласените данни общо 7.5 милиона турски граждани са пътували в чужбина през миналата година, където са похарчили 5.

Български офицери ще изучават арабски език в Катар


Български офицери ще бъдат изпращани в Катар за изучаване на арабски език. Катарски младежи пък ще се обучават във Висшето военноморско училище във Варна. Това съобщи пред БНТ министърът на отбраната Ангел Найденов след като миналата седмица беше на официално посещение в Доха. 

България ще изпрати в Катар двайсетина военни медици и ще окаже помощ за създаването на структура, подобна на Военномедицинска академия. 

В отговор на въпрос по повод вестникарски заглавия военният...

Манолова: Товарищ Путин, я больше не могу!; Путин: Надо, Щирлиц, надо...

/КРОСС/ По повод 1 април, деня на шегата, виц от Димитър Туджаров - Шкумбата: Мая Манолова плаче на рамото на Путин:- Товарищ Путин, я больше не могу!- Надо, Щирлиц, надо...

Гуардиола ще връща времето на Стоичков на “Олд Трафорд”

Пеп Гуардиола припомни един от великите мачове на Христо Стоичков преди гостуването на “Байерн” срещу “Манчестър Юнайтед”. Преди 20 години с Камата начело “дрийм тимът” на Йохан Кройф направи 2:2 в Англия и спечели с 4:0 в реванша след две попадения на българина.

“Знаем, че ни чака голяма битка, нищо не е сигурно - предупреди Гуардиола преди пър Пеп Гуардиола припомни един от великите мачове на Христо Стоичков преди гостуването на “Байерн” срещу “Манчестър Юнайтед”. Преди 20 години с Камата начело “дрийм тимът” на Йохан Кройф направи 2:2 в Англия и спечели с 4:0 в реванша след две попадения на българина. “Знаем, че ни чака голяма битка, нищо не е сигурно - предупреди Гуардиола преди пър

МВР ще тества сирените в 11 града днес в 13

/КРОСС/Тест за техническото състояние на Националната система за ранно предупреждение ще се извърши днес, съобщи пресцентърът на МВР. Сиренната система и гласовата информация ще бъдат задействани точно в 13 ч. Ще се проверява сигналът при бедствия и въздушна опасност. Акустичните сигнали на сиренната система и гласовата информация за тревога ще бъдат задействани в Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и населените места около АЕЦ "Козлодуй".  

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.  Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на 

Европейската администрация струва на данъкоплатците между 92 и 750 милиарда евро

Либералите призоваха европейците да гласуват на предстоящите избори и да настояват за повече прозрачност и намаляване на бюрокрацията, която пречи на свободното икономическо развитие.

прочети повече

Закриват Медицински център „Литос”, лекарите се местят в „Св. Николай Чудотворец”

От днес медицински център „Литос”, който се намира на гърба на Новия корпус на МБАЛ Бургас, вече няма да работи. Лекарите, които досега са приемали там, се местят в Медицински център „Св. Николай Чудотворец”, който се намира до входа на Спешно отделение на МБАЛ Бургас. Медицинският център е собственост на Бургаската болница.

От днес, 1 април 2014 г., в него се откриват три нови кабинета – неврохирургичен, ендокринологичен и кабинет за физикална терапия и рехабилитация. Новите специалисти, които вече приемат тук, са д-р Лъчезар Томов и д-р Емил Стоянов (ортопедия); д-р Сребрин Попов и д-р Пламен Миразчийски (урология); д-р Любомир Томов, д-р Светлозар Георгиев, д-р Недко Каракашев, д-р Иван Апостолов (неврохирургия); д-р Женя Караилиева-Георгиева (ендокринология) и д-р Диана Маринова (физикална терапия и рехабилитация).

 

Апаратурата на медицинския център е допълнена с чисто нов компютърен томограф (скенер), 4D-ехограф за фетална морфология, последно поколение и дигитален рентген.

Всички кабинети на медицинския център работят с направления от Здравната каса, както и с доброволни здравно-осигурителни фондове.

 

В Медицинския център има разкрит дежурен кабинет за неотложна помощ с работно време 20.00-08.00ч. през делнични дни и денонощно през почивни и празнични дни -тел. 056 894996. Телефони за записвания – 056/816454, 0879545082-регистратура.

 

ГРАФИК НА КАБИНЕТИТЕ

 

Офталмологичен кабинет

Д-р Марина Хрелева      понеделник, вторник, четвъртък, петък от 08.00-12.00 ч.

сряда от 12.00-16.00 ч.

Д-р Славей Славов               вторник, четвъртък от 14.00-16.00 ч.

сряда от 08.00-12.00 ч.
Кардиологичен кабинет

Д-р Иванка Танева               понеделник до петък от 08.00-13.30 ч.

Д-р Ваня Орханкелиева    понеделник до четвъртък от 14.00-17.00 ч.

 

Ортопедичен кабинет

Д-р Димитър Челебиев    понеделник, сряда,четвъртък от 08.00-14.00 ч.

вторник,петък от 08.00-12.00 ч.

Д-р Георги Кехайов             вторник от 12.00-14.00 ч.

петък от 12.00-16.30 ч.

Д-р Лъчезар Томов              понеделник, сряда от 14.00-18.00 ч.

Д-р Емил Стоянов               вторник, четвъртък от 14.00-18.00 ч.

 

Урологичен кабинет

Д-р Станка Герганова     понеделник-петък от 08.00-12.00 ч.

Д-р Стелиян Славов       понеделник-петък от 12.00-14.00 ч.

Д-р Сребрин Попов             понеделник,сряда от 14.00-18.00 ч.

Д-р Пламен Миразчийски   вторник,четвъртък от 14.00-18.00 ч.

 

Хирургичен кабинет

Д-р Станимира Митева    вторник, сряда, четвъртък от 08.00-13.00ч.

Д-р Борислав Тръпчев         вторник от 14.30-16.30ч.

 

Кабинет съдова хирургия кабинет

Д-р Борислав Тръпчев         понеделник от 14.00-17.00ч.

четвъртък  от 14.30-17.00ч.

петък от 14.30-16.30ч.

 

Неврохирургичен кабинет

Д-р Любомир Томов                       понеделник от 14.00-16.00 ч.

Д-р Светлозар Георгиев      вторник от 14.00-16.00 ч.

Д-р Недко Каракашев          сряда,петък от 14.00-16.00 ч.

Д-р Иван Апостолов                       четвъртък от 14.00-16.00 ч.

 

УНГ кабинет

Д-р Диана Радославова       понеделник,сряда,четвъртък от 08.00-12.30 ч.

вторник,петък от 13.00-16.30 ч.

Д-р Калинка Недева       понеделник,четвъртък от 13.00-16.00 ч.

                                               вторник от 08.00-12.00 ч.

 

Акушеро-гинекологичен кабинет

Д-р Татяна Габровска      вторник-петък от 08.00-12.30 ч.

Д-р Добрин Иванов            вторник от 13.00-16.00 ч.

Д-р Златко Кироваков         понеделник от 08.30-13.30 ч.

сряда-петък от 14.30-17.00 ч.

Неврологичен кабинет

 

Д-р Емил Костов          понеделник до петък от 08.00-17.00ч

 

Ендокринологичен кабинет кабинет

 

Д-р Женя Караилиева-

Георгиева                              вторник,четвъртък от 14.00-16.30 ч.

Педиатричен кабинет

 

Д-р Слава Коларова       понеделник,сряда,петък от 14.00-16.00 ч.

Д-р Вергиния Дерменджиева     вторник,четвъртък от 08.00-13.00 ч.

 

Хематологичен кабинет

 

Д-р Димо Рибов           понеделник,сряда,петък от 14.00-17.00 ч.

 

Нефрологичен кабинет

 

Д-р Светла Стамова       понеделник от 08.30-10.30ч. и 14.00-16.30 ч.

четвъртък и петък от 14.00-16.00 ч.

 

Кабинет физикална и рехабилитационна медицина

 

Д-р Диана Маринова           понеделник-петък    14.30-18.00 ч.

Преглед на варненския печат - 1 април

Спират ВиК авариите в „Аспарухово“, е водеща тема в днешния брой на варненския вестник „Черно море”. Проблемът с водоподаването в „Аспарухово“ е на път да остане в историята. Това стана ясно от среща на кмета Йордан Николов с жители на варненския квартал.

Ерменков: Не изключваме "Южен поток" от европейските правила, хармонизираме го

Промени в Закона за енергетиката предвиждат, че приемащите съоръжения на газопровода на територията на България са всъщност извън ЕС

    


Цената на руския газ за Украйна скача с 44%

Увеличава се с 10% и ставката за транзита на руския газ през Украйна

    


Япония повиши данъка върху продажбите за първи път от 1997 г.

Допълнителните средства ще бъдат насочени за покриване нарастващите разходи за социално подпомагане

    


Цените на жилищата в Сингапур са се понижили за второ поредно тримесечие

Отчетеният спад ще установи тона на пазара на имоти за цялата година, смята анализатор

    


Яне Янев вдигна шум с нова афера (обновена)

/КРОСС/"Сегашният конституционен модел е напълно изчерпан, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия лидерът на РЗС Яне Янев. Поласкан от признаването на грешката си вчера от страна на Бойко Борисов, че не е променил Конституцията, Янев заяви: „Аз за пръв път чух Бойко Борисов вчера да казва, че съжалява, че не е работил за промяна на върховния закон". Според Яне Янев един от дефектите в Конституцията е изборът на правителството. Според него то може да бъде избрано само с 25% от депутатите, а не с 50% + 1 глас, както е сега. На въпрос защо сега РЗС са се сетили да променят Конституцията, Яне Янев отговори, че признат грях е половин грях. Откакто не съм председател на комисията за борба с корупцията не се прави нищо. Всичко е замръзнало на нулата, каза още лидерът на „Реда, законност и справедливост". Ето един пример, посочи той - областният Корнелий Желязков окрупнява имот от 17 декара като взема имот на община Нова Загора и го продава на фирма "Напредък пътнически превози". Неговият заместник е собственик на тази фирма. Тази фирма е дала само 20 000 лева, а цената е 1 786 000 лева. Другата част е платена с компенсаторки. Това е платежно средство на БСП от времето на заменките. Месец по късно "Напредък пътнически превози" препродава имота за 500 000 лева", посочи Яне Янев

Френските медии: Оланд прави рискован ход

Френският президент прие оставката на министър-председателя Жан-Марк Еро и назначи на поста досегашния вътрешен министър Манюел Валс

КФН спря сделка на Цв. Бориславова за изкупуване на акции в Пампорово

Комисията за финансов надзор (КФН) спря опит на Цветелина Бориславова да изкупи миноритарния пакет на "Пампорово" АД посредством притежавания от нея...

Яне Янев: Признат грях е половин грях

/КРОСС/"Сегашният конституционен модел е напълно изчерпан, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия лидерът на РЗС Яне Янев. Поласкан от признаването на грешката си вчера от страна на Бойко Борисов, че не е променил Конституцията, Янев заяви: „Аз за пръв път чух Бойко Борисов вчера да казва, че съжалява, че не е работил за промяна на върховния закон". Според Яне Янев един от дефектите в Конституцията е изборът на правителството. Според него то може да бъде избрано само с 25% от депутатите, а не с 50% + 1 глас, както е сега. На въпрос защо сега РЗС са се сетили да променят Конституцията, Яне Янев отговори, че признат грях е половин грях. Откакто не съм председател на комисията за борба с корупцията не се прави нищо. Всичко е замръзнало на нулата, каза още лидерът на „Реда, законност и справедливост". Ето един пример, посочи той - областният Корнелий Желязков окрупнява имот от 17 декара като взема имот на община Нова Загора и го продава на фирма "Напредък пътнически превози". Неговият заместник е собственик на тази фирма. Тази фирма е дала само 20 000 лева, а цената е 1 786 000 лева. Другата част е платена с компенсаторки. Това е платежно средство на БСП от времето на заменките. Месец по късно "Напредък пътнически превози" препродава имота за 500 000 лева", посочи Яне Янев.

Еврозоната ще даде зелена светлина за нов транш от заема за Гърция

Очаква се днес финансовите министри от еврозоната да дадат зелена светлина за отпускането на нов транш от заема за Гърция, след като по-рано по този въпрос бе постигнато предварително споразумение меж...

Кабинетът "Орешарски" трябва да остане

Гаранция Франция. Няма шега, няма измама, социалистическото правителство във втората най-силна икономика на Европа подаде оставка заради провала на местните избори през почивните дни. Се ла ви, казват...

Женският ни отбор по снукър завоюва бронзови медали

Отборът на България по снукър, който взе участие на Европейското първенство в Букурещ, направи отлично представяне. Голямото постижение реализираха отбора на жените в лицето на Жана Митова /18/ и Ни...

Обраха банка на столичния булевард „Сливница”

Обир е бил извършен в банков клон в търговски център на столичния булевард "Сливница", съобщават от пресцентъра на МВР. Към 08:35 тази сутрин въоръжен и маскиран мъж е влязъл в обекта и е з...

Орлин Тодоров ще свидетелства по делото за СРС–тата срещу Цветанов

Бившият началник на БОП – Велико Търново Орлин Тодоров ще бъде разпитан по делото за отказаните СРС-та срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, предаде БГНЕС. Делото ще продължи на...

Днес е 1 април – Ден на шегата

Днес е 1 април – Ден на хумора или Ден на всички глупци. Мнозина обичат да се шегуват, да се посмеят или да разиграят някого, но един ден в годината с това се занимават абсолютно всички.

Има няколко версии за това, защо този ден е 1 април. Едни смятат, че празникът е тръгнал от Древен Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнували празника на Глупците. Друга версия пък твърди, че този празник го дължим на неаполитанския крал Монтерей, на когото поднесли по случай спирането на земетресението, риба. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станало обичайно на 1 април да се пускат шеги и лъжи.

В различните страни Денят на смеха носи своя национален колорит. Във Франция наричали този обичай „априлска риба“. Произходът му се свързва с времето на Карл IX, който през 1564 г. издал ордонанс, предписващ да се пренесе началото на годината от 1 януари на 1 април. На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април – в знак на протест, или оставайки верни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието „априлска риба“ е напълно достойно за подобни шеги. Традицията още е жива.

В Англия 1 април е Ден на всички глупци. От полунощ до 12 часа на обяд на 1 април всеки можел да се шегува, надсмива, разиграва своите приятели и познати. Този, който се хване на въдицата, посрещали със смях и викове: „Априлски глупак!“ Една от най-големите първоаприлски лъжи, за която още се помни, станала в Лондон през 1860 г., когато няколко стотици английски джентълмени и лейдита получили покани да отидат на „ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауър в 11 часа сутринта на 1 април“.

Във Финландия денят на шегата и лъжата е градски обичай, но се е разпространил и сред селяните, попивайки самобитния хумор на селските ергени. Свързан е със стария селски обичай да пращат децата да изпълняват шеговити поръчения по време на сериозна селска работа – когато се мели зърното, колят животните. Пращали децата до съседния двор да вземат несъществуващ инструмент – стъклени ножици, ъгломер за тор. Съседите уж си „спомняли“, че са дали инструмента на друг, и детето тръгвало към следващия двор.

В Германия и Австрия смятат 1 април за нещастен ден, а хората, родени на този ден за хора без късмет. Според преданието в този ден бил роден Юда – предателят и именно на 1 април сатаната бил низвергнат от небето. В селата не работели, не започвали нови неща, не пускали домашните животни навън. Възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да изпълняват неизпълними заръки (например, да купят от аптеката мас от комар).

В древността 1 април отбелязвали само ирландците. Дедите ни забелязали, че април е непостоянен, времето е колебливо и често се мени. В желанието си за веселие нарекли първият му ден – ден на лъжата, закачката и хумора. Мнозина „ще се хванат”, когато някой хитрец ги изпрати за „зелен хайвер“, но такава е традицията. На почит са остроумните, досетливите, веселите. Чудомир обичал да казва: “Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж”.

Банките спечелиха 77 млн. лв. през февруари

Повишението е със 7% на месечна и с 60% на годишна база

    


Частните съдебни изпълнители видяха предизборен ход в нов закон за сектора

Длъжниците с проблеми са повече от закъсалите кредитори, твърди вносителят на проекта Страхил Ангелов

    


Гюлетласкачът Георги Иванов с европейски рекорд!

Гюлетласкачът Георги Иванов подобри европейския рекорд! На турнира по лека атлетика в Мостар (Босна и Херцеговина) той прати уреда на 22.82 метра.

Така българинът коригира досегашното върхово постижение на континента с 2 см, но и личния си рекорд с 1,73 метра! 

Предстои рекордът на бъде ратифициран и от Международната федерация (ИААФ).

На Гюлетласкачът Георги Иванов подобри европейския рекорд! На турнира по лека атлетика в Мостар (Босна и Херцеговина) той прати уреда на 22.82 метра. Така българинът коригира досегашното върхово постижение на континента с 2 см, но и личния си рекорд с 1,73 метра! Предстои рекордът на бъде ратифициран и от Международната федерация (ИААФ). На

Викат Борисов и Цветанов на разпит в съда и парламента

Бившите премиер и вицепремиер на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов ще бъдат разпитани днес.

Проф. Константинов: Вотът ни няма как да се контролира

До този момент преференцията в България не е сработвала заради прекалено високия й праг. Очаквам 150 хил. гласа да е националната квота за излъчване на един депутат за влизане в Европарламента. Политиците да си подчертаят дебело това число.

Богати фирми на лов за инженери

 Някои от най-големите и печеливши фирми у нас тръгнаха на лов за инженери. В следващите дни гиганти в областта на информатиката, технологиите, полимерите и хранителните стоки ще търсят най-новите си попълнения сред завършващите студенти. Компаниите ще си избират кадри по време на изложения на 2 април в Химико-технологичния и металургичен университет и на 9-и - в столичния Технически университет. Общо 55 фирми ще наемат студенти, съобщиха за „Преса“ от двете висши училища.

За да си осигурят качествени кадри, мениджърите ангажират студенти още от втори-трети курс, ще плащат и ще се грижат за обучението им. А след дипломиране вече ще имат готов професионалист - хем с опит, хем с тапия. Сред работодателите са SAP Labs, “Аурубис“, „Аквахим“, „Мусала Софт“, „Хюлет-Пакард“, „Либхер“, „Неохим“, „Каменица“ и много други.

Според данни на столичния Технически университет на година у нас завършват около 4500-5000 инженери с магистърска и бакалавърска степен. „Записват се повече, но това е тежко следване и около 20-30% отпадат“, коментира ректорът на Техническия университет проф. Марин Христов. Голяма част от прясно дипломиралите се младежи пък заминават в чужбина, откъдето ги канят със заплати от по 5-6 хиляди евро. И у нас обаче абсолвентите се радват на добра реализация.

„Компаниите не търсят стажанти, за да запълват временни липси. Прави впечатление, че искат млади хора, които са сериозни и искат дългосрочен ангажимент“, допълни проф. Христов. Обичайно на постоянна работа се хващат младежи, завършили поне втори курс. Тогава те са натрупали достатъчно знания, за да ги прилагат на практика. Стартовите заплати варират, като при студентите от информатическите направления започват от 900 лв.

Google & Co критикуват Ердоган за интернет блокадата

Анкара се опитва да засили преградата пред интернет достъпа до социалните медии

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване