Бърз интернет за всеки до 2020 г.

Правителството обещава до 2020 година да изгради инфраструктура, която да осигурява на всеки българин интернет със скорост поне 30 Mbps, а 50 процента от домакинствата да имат и скорости над 100 Mbps. Това се казва в проекта на национален план за широколентова инфраструктура, който бе представен пред участниците в обществения съвет на Правителството обещава до 2020 година да изгради инфраструктура, която да осигурява на всеки българин интернет със скорост поне 30 Mbps, а 50 процента от домакинствата да имат и скорости над 100 Mbps. Това се казва в проекта на национален план за широколентова инфраструктура, който бе представен пред участниците в обществения съвет на

Кметовете ще решават за алкохола на баловете

/КРОСС/ Кметовете на общините ще имат последната дума как ще се провеждат училищните тържества по изпращане на абитуриентите и дали ще се пие алкохол на баловете на 24 и 25 май. Това стана ясно след заседание от Централната избирателна комисия (ЦИК). На него бе разгледано писмо на Министерството на образованието с питане дали ще има проблеми заради съвпадението на евроизборите с тържествата на завършващите и честванията за Деня на буквите. "По закон осигуряването на реда в деня преди вота и в самия изборен ден е задължение на местните власти", обясни пред "Труд" Александър Андреев. В ръцете на кметовете е дали ще разрешат пиенето на алкохол на баловете. Директорите на училищата искат да знаят как да организират тържественото изпращане на випуска на 24 май, когато ще се редят урните в училищата, както и на 25-и, когато е самият изборен ден. Не е ясно дали и на 24-ти, когато в училищните дворове по традиция има тържествени чествания за Деня на славянската писменост, те ще бъдат разрешени. От министерството питат и дали при покана на официални лица за тържествата, това ще се брои и за предизборна агитация, тъй като това е ден за размисъл. От ЦИК обявиха, че все още нямат решение за предизборната агитация. За манифестациите също нямало становище. По неофициална информация е възможно да има тържествени прояви в училища в деня на редене на урните, но само ако местните власти успеят да осигурят реда.    

Ким Чен Ун прави бой банда “Ун Дайрекшън” (видео)

Ким Чен Ун забрани на британската бой банда “Уан Дайрекшън” да влиза в Северна Корея. Вместо това диктаторът решил да си направи собствена банда - “Ун Дайрекшън”.
Към Чен Ун все пак може и да пусне “Уан Дайрекшън” в Северна Корея, но само ако петорката си направи емблематичната му прическа. С тази първоаприлска шега в. Ким Чен Ун забрани на британската бой банда “Уан Дайрекшън” да влиза в Северна Корея. Вместо това диктаторът решил да си направи собствена банда - “Ун Дайрекшън”. Към Чен Ун все пак може и да пусне “Уан Дайрекшън” в Северна Корея, но само ако петорката си направи емблематичната му прическа. С тази първоаприлска шега в.

Кметовете ще решават за пиенето на баловете

Кметовете на общините ще имат последната дума как ще се провеждат училищните тържества по изпращане на абитуриентите и дали ще се пие алкохол на баловете на 24 и 25 май. Това стана ясно след заседание от Централната избирателна комисия (ЦИК) вчера. На него бе разгледано писмо на Министерството на образованието с питане дали ще има проблеми Кметовете на общините ще имат последната дума как ще се провеждат училищните тържества по изпращане на абитуриентите и дали ще се пие алкохол на баловете на 24 и 25 май. Това стана ясно след заседание от Централната избирателна комисия (ЦИК) вчера. На него бе разгледано писмо на Министерството на образованието с питане дали ще има проблеми

Експертизи има ли виновни за мелето на “Тракия”

Пловдивската прокуратура образува две досъдебни производства за верижните катастрофи на магистралата в понеделник. Първото дело е срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт на повече от едно лица. Освен проф. Лилия Кръстева от института по розата при мелето на аутобана издъхна и командирът на полигона в Корен подп. Анатолий Първанов. Пловдивската прокуратура образува две досъдебни производства за верижните катастрофи на магистралата в понеделник. Първото дело е срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт на повече от едно лица. Освен проф. Лилия Кръстева от института по розата при мелето на аутобана издъхна и командирът на полигона в Корен подп. Анатолий Първанов.

Президентът откри лазерна лаборатория в мазе на СУ

Пожелавам си да не изпуснем този път големия шанс, който ни дава третата индустриална революция, заяви Росен Плевнелиев

Камелия атакува с "Престъпно е"

След близо 2 години мълчание, Камелия изненада почитателите на поп-фолка с нова песен и нов видеоклип. “Престъпно е” се появи в последния ден на март, за да постави новото начало в творчеството на певицата.

Баскетболен фронт Ботевград - Варна

След тежкото противопоставяне по оста “Левски” - “Рилски спортист” в българския баскетбол се оформя и втори фронт, сега между Ботевград и Варна. Това е факт, въпреки че в откритото си писмо-отговор Симеон Варчев, президент на “Черно море Порт Варна” пише, че не желае война на Варна с Ботевград. Освен това Варчев е “неудовлетворен, че два клуба с то След тежкото противопоставяне по оста “Левски” - “Рилски спортист” в българския баскетбол се оформя и втори фронт, сега между Ботевград и Варна. Това е факт, въпреки че в откритото си писмо-отговор Симеон Варчев, президент на “Черно море Порт Варна” пише, че не желае война на Варна с Ботевград. Освен това Варчев е “неудовлетворен, че два клуба с то

Котето е простреляният във Варна сводник

Сводник с прозвището Котето е простреляният в среднощната стрелба във Варна. Куршумът попаднал в бедрото му при битка за територия на тротоарни стоянки на „булеварда на любовта”, както е известен „Владислав Варненчик” в отсечката си от автогарата до катедралата.
 Припомняме, че случката е станала на кръстовището на бул. "Владислав" и ул. Сводник с прозвището Котето е простреляният в среднощната стрелба във Варна. Куршумът попаднал в бедрото му при битка за територия на тротоарни стоянки на „булеварда на любовта”, както е известен „Владислав Варненчик” в отсечката си от автогарата до катедралата. Припомняме, че случката е станала на кръстовището на бул. "Владислав" и ул.

Каква доходност ви донесе вашият пенсионен фонд?

Средногеометричната номинална доходност на фондовете за периода 2009 – 2013 г. показва кой от тях се е представил най-добре за последните пет години.

Роден е Георги Сава Раковски

Георги Стойков Раковски е български революционер и възрожденец. Раковски е основоположник на организираната националнореволюционна борба за освобождаването на България, революционен демократ, публицис...

ЦСКА дебне за инвеститор до Карадере

ЦСКА притежава апетитен имот от близо 25 декара до плажа Карадере и е готов да го продаде на инвеститори. Парцелът опира точно до земите, предвидени за застрояване, които предизвикаха скандали между е...

Котето е простреляният във Варна сводник

Сводник с прозвището Котето е простреляният в среднощната стрелба във Варна. Куршумът попаднал в бедрото му при битка за територия на тротоарни стоянки на „булеварда на любовта”, както е известен „Владислав Варненчик” в отсечката си от автогарата до катедралата.
 Припомняме, че случката е станала на кръстовището на бул. Сводник с прозвището Котето е простреляният в среднощната стрелба във Варна. Куршумът попаднал в бедрото му при битка за територия на тротоарни стоянки на „булеварда на любовта”, както е известен „Владислав Варненчик” в отсечката си от автогарата до катедралата. Припомняме, че случката е станала на кръстовището на бул. "Владислав" и ул.

7 млн. американци се регистрираха за "Обамакеър"

Здравната програма бе приета нееднозначно от американците

ЕС започва военна операция в Централна Африка

На свое заседание 28-те членки на ЕС излязоха с решение да проведат военна операция за нормализиране на ситуацията в Централноафриканската република.

1 млн. лева кръвнина искат за смъртта на абитуриентка

Рекорден иск от 1 млн. лв. предявиха родителите на Стефка Маджарова, която бе намерена удавена в напоителен канал на 13 юни м.г. близо до пловдивското с. Йоаким Груево. Обвинеям за смъртта на абитуриентката е бившият  приятел Владимир Костадинов. “Толкова струват претърпените болки и страдания на клиентите ми Стоянка и Николай Маджарови. Рекорден иск от 1 млн. лв. предявиха родителите на Стефка Маджарова, която бе намерена удавена в напоителен канал на 13 юни м.г. близо до пловдивското с. Йоаким Груево. Обвинеям за смъртта на абитуриентката е бившият приятел Владимир Костадинов. “Толкова струват претърпените болки и страдания на клиентите ми Стоянка и Николай Маджарови.

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето съдържанието на вечерната емисия:

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че при назначаване на членовете на ЦИК е спазил закона и Конституцията.

Върховната Рада на Украйна гласува за разоръжаване на военизираните групи в страната. Пътищата за изход от кризата в Украйна и отношенията между НАТО и Русия са в центъра на вниманието на среща на...

Държавна фирма ще ремонтира локомотивите

Ново държавно предприятие може да се заеме с ремонта на локомотивите на “Холдинг БДЖ”. Това е било обсъдено на обществен съвет към Министерството на транспорта.
Предприятието ще бъде създадено с участието на “БДЖ-Пътнически превози” и “БДЖ-Товарни превози”. Необходимо е да се потърси и частен инвеститор, Ново държавно предприятие може да се заеме с ремонта на локомотивите на “Холдинг БДЖ”. Това е било обсъдено на обществен съвет към Министерството на транспорта. Предприятието ще бъде създадено с участието на “БДЖ-Пътнически превози” и “БДЖ-Товарни превози”. Необходимо е да се потърси и частен инвеститор,

Русев: „Южен поток" има икономическа логика и е технологичен мегапроект

/КРОСС/ Интервю с г-н Пламен Русев, енергиен експерт и бивш директор на петролопровода "Бургас-Александруполис". Г-н Русев, в контекста на украинската криза енергийните проекти стигнаха доста висок политически „градус". Считате ли, че все още има накъде да се политизират или вече е време да се намесят експертите? - Около енергийните доставки винаги се прави политика - това няма как да се промени. Твърде висок е и икономическият, и общественият залог, защото в Европа достъпът до руски газ е решаващ за европейската икономика. В този смисъл ЕС е поставен пред особено трудно решение, където икономиката и политиката се разминават. В България основно трябва да се интересуваме от това как да не загубим от ситуацията, защото дълго време заради политическа недалновидност не можем да възползваме от ключовото си положение. Ясно е предизвикателството, пред което се изправят българските политици и както се вижда, по-значимите партии и лидери не смеят да вземат крайна позиция. Иска ми се да вярвам, че това донякъде бележи навлизането на българската политика във фаза на зрялост. Естествено, основна е темата за строежа на „Южен поток", за който правителството, президентът и четирите партии в настоящия парламент декларират подкрепа, макар и с нюанси. И според мен това е правилно - този проект е много важен за България

Българските борци стартираха с два медала на европейското


Българските борци в свободен стил спечелиха два бронзови медала в първия ден на Европейското първенство във Вантаа, Финландия.

Отличията бяха донесени от Борислав Новачков в категория до 65 кг и Виктория Бобева в категория до 58 кг.

В малкия финал на своята категория Новачков тушира словака Микола Болотнюк.

Преди това живеещият повече от 10 години в САЩ национал сътвори първата сензация на шампионата, като повали олимпийския шампион от Лондон 2012 Тогрул Асгаров...

Стоянка казва "Сбогом" на театъра?

"Безумната лейди Джули" ще е и последният спектакъл, в който звездата на Сатиричния театър ще участва.

Сидеров пред Ройтерс: Сваляме правителството, ако подкрепи санкции срещу Русия

„Атака” ще работи за свалянето на правителството, ако то подкрепи нов кръг от санкции на Запада срещу Русия заради анексирането на Крим”. Това заяви лидерът на партията Волен Сидеров в интервю за агенция Ройтерс.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
„Ако сегашното българско правителство подкрепи „Атака” ще работи за свалянето на правителството, ако то подкрепи нов кръг от санкции на Запада срещу Русия заради анексирането на Крим”. Това заяви лидерът на партията Волен Сидеров в интервю за агенция Ройтерс. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS „Ако сегашното българско правителство подкрепи

Руски самолети рязко са увеличили полетите си по българската граница


През последните два месеца българската бойна авиация е поставяна в повишена бойна готовност или нейни патрули са излитали в отговор на рязко зачестили случаи на руски военни самолети, прелитащи близо до въздушните й граници в Черно море, съобщи "Ройтерс".

Агенцията цитира думи на министъра на отбраната Ангел Найденов, според когото "мога само да предполагам каква е целта на тези полети".

"Когато в рамките на няколко месеца имаме около 30 случая, в които се е наложило или...

Плевнелиев обсъди с Мартин Шулц ситуацията у нас

/КРОСС/ Сериозен и плодотворен обмен на мнения по ситуацията в България, по ролята на страната ни в Европейския съюз и по конкретния принос на ЕС в подкрепа на реформите у нас и в целия регион са обсъдили в Брюксел президентът Росен Плевнелиев и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. „Европейският парламент винаги е разбирал и подкрепял България и за нас е изключително важно да споделим идеите и притесненията си и с оглед на идващите европейски избори", каза президентът Росен Плевнелиев на съвместен брифинг с Мартин Шулц след срещата им в ЕП. Двамата изразиха надежда, че в следващите два месеца европейският дневен ред, как България може да добави стойност към ЕС, да подобри и да се включи в програмите на ЕС по най-смисления начин, ще бъдат в центъра на дебатите. Росен Плевнелиев и Мартин Шулц са споделили опасенията си, че европейските избори, които в България ще се проведат на 25 май, ще бъдат третирани като вътрешнополитически избори и като повод за конфронтация между политическите партии. „Това би довело до неглижиране на проблематиката, свързана с европейския дневен ред, и до негативна кампания на тежко противопоставяне", каза президентът. „Надяваме се липсата на диалог между основните политически партии да бъде преодоляна. Има реформи, които не ни чакат, и важни решения, които трябва да се вземат в скоро време. Политическото противопоставяне трябва да отстъпи място на важни държавнически решения

Сидеров пред Ройтерс: Сваляме правителството, ако подкрепи санкции срещу Русия

„Атака” ще работи за свалянето на правителството, ако то подкрепи нов кръг от санкции на Запада срещу Русия заради анексирането на Крим”. Това заяви лидерът на партията Волен Сидеров в интервю за агенция Ройтерс.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
„Ако сегашното българско правителство подкрепи „Атака” ще работи за свалянето на правителството, ако то подкрепи нов кръг от санкции на Запада срещу Русия заради анексирането на Крим”. Това заяви лидерът на партията Волен Сидеров в интервю за агенция Ройтерс. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS „Ако сегашното българско правителство подкрепи

НАТО прекрати сътрудничеството с Русия

НАТО прекратява военното и цивилно сътрудничество с Русия заради украинската криза. Това съобщи организацията в съвместно комюнике, цитирана от Ройтерс и БГНЕС.
„Решихме да прекратим цялото практическо цивилно и военно сътрудничество между НАТО и Русия. Нашият политически диалог в Съвета НАТО-Русия може да продължи на ниво посланици и по-високо, НАТО прекратява военното и цивилно сътрудничество с Русия заради украинската криза. Това съобщи организацията в съвместно комюнике, цитирана от Ройтерс и БГНЕС. „Решихме да прекратим цялото практическо цивилно и военно сътрудничество между НАТО и Русия. Нашият политически диалог в Съвета НАТО-Русия може да продължи на ниво посланици и по-високо,

Сидеров: Ако правителството подкрепи санкции, го сваляме

Националистическата партия държи баланса на властта в българския парламент и нейната заплаха е пример за натиска срещу европейските правителства за позицията им към най-тежката криза в отношенията между Изтока и Запада след края на Студената война, отбелязва агенция Ройтерс

Половината емигранти са осъдени без право

България е направила сериозно отстъпление от стандартите за гарантиране на правото на убежище през 2013 г. Това заяви адвокат Георги Тошев от Програмата за правна защита на бежанците и мигрантите при представянето на годишния доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК) за м.г. Според него проблемът е възникнал, защото последните 20 години не е би България е направила сериозно отстъпление от стандартите за гарантиране на правото на убежище през 2013 г. Това заяви адвокат Георги Тошев от Програмата за правна защита на бежанците и мигрантите при представянето на годишния доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК) за м.г. Според него проблемът е възникнал, защото последните 20 години не е би

Бареков: Гласувайте за умни политици

/КРОСС/ Бай Ахмед от Търговище изпрати пет бели гълъба за жителите от Разград като послание за толерантност и свобода. Подаръкът бе изпратен по зам.-председателя на партията Ангел Славчев, който разказа за срещата им. Той го поканил в дома си, почерпил го с турско кафе, поговорили си за политиката и младите хора. "Казах му, че днес ще сме в Разград. Той ми заръча от сцената днес да ви изпратя послание за мир, обединение и за възраждане на нашата държава. Даде ми един кашон и ми каза да го отворя на сцената", разказа Славчев. Двамата с Николай Бареков отвориха кашона, от който излетяха 5 бели гълъба. „Какъв по-красив символ в един град, известен със своята толерантност, етническа и религиозна свобода. Като патриоти искаме всички вие, родени в България, независимо каква религия изповядвате, да се чувствате горди граждани на България", коментира жеста Бареков. "Не бъркайте Бареков с Борисов и Станишев. Даваме си сметка, че сме последните, които могат да спечелят народното доверие и ако излъжем с право ще ни обесят пред Народното събрание. Днес на 1 април рожден ден имат БСП и ГЕРБ. Честит празник на г-н Станишев и на г-н Борисов. Кой излъга българския народ - отговорът може да бъде всичко друго само не и Николай Бареков, Красимир Каракачанов, Ангел Славчев и Калина Крумова. Най-лесно е днес да ви кажа "аз съм новия Тодор Живков"

Партиите с 6 дни да се регистрират за вота, коалициите с 10 дни за дописване

Само шест дни ще имат партиите и коалициите, за да се регистрират за вота, предвижда решение на ЦИК. Записването на партиите започва от утре, 3 април, в 9 сутринта и ще приключи на 9 април в 17 часа. Партиите и коалициите ще трябва да представят пред ЦИК депозит в БНБ на стойност 2500 лв. и подписка с поне 2500 избиратели. Трябва да покажат и док Само шест дни ще имат партиите и коалициите, за да се регистрират за вота, предвижда решение на ЦИК. Записването на партиите започва от утре, 3 април, в 9 сутринта и ще приключи на 9 април в 17 часа. Партиите и коалициите ще трябва да представят пред ЦИК депозит в БНБ на стойност 2500 лв. и подписка с поне 2500 избиратели. Трябва да покажат и док

Латвия няма да промени закона си за официалния език, въпреки препоръките на ООН

Латвия няма да внесе изменения в закона си за официалния език в страната, въпреки препоръките на ООН, предаде РИА Новости. Това заявление е било направено от министъра на образованието Ина Друвиете в...

Барселона се издъни срещу Атлетико в Шампионската лига

Барселона се издъни в първия мач срещу Атлетико (М) от 1/4-финалите в Шампионската лига. Каталунците направиха 1:1 на "Камп Ноу" и ги чака труден реванш в столицата. Гостите от Мадрид открих...

3300 доброволци ринат сметищата в София

Над 3300 доброволци ще се включат в изриването на незаконните сметища по време на пролетното почистване на София. „В кампанията ще се включат и 137 фирми заедно с персонала си”, обясни вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова. За ентусиастите са осигурени 20 000 чували и ръкавици.

България пак се издъни на теста за грамотност. Учениците не умеят да си купят билет за метро

България получи 43-то място от 44 възможни на международния тест за грамотност на 15-годишните PISA. Резултатите от изследването бяха оповестени вчера едновременно във всички държави участнички. 
На първо място е Сингапур, следват Корея и Япония. На последните три са Уругвай (42-ро), България (43-то) и Колумбия (44-то). Средният успех е 500 точки. България получи 43-то място от 44 възможни на международния тест за грамотност на 15-годишните PISA. Резултатите от изследването бяха оповестени вчера едновременно във всички държави участнички. На първо място е Сингапур, следват Корея и Япония. На последните три са Уругвай (42-ро), България (43-то) и Колумбия (44-то). Средният успех е 500 точки.

"Атака" сваля кабинета "Орешарски" при санкции срещу Русия

"Атака" ще работи за сваляне на правителството в София, ако то подкрепи нови санкции на Запада срещу Русия заради анексирането на Крим, заяви лидерът й Волен Сидеров в ексклузивно интервю за "Ройтерс".

Кметът на Исперих получи три години условна присъда за стрелба по лесничеи


Кметът на община Исперих Бейсим Басри получи условна присъда от 3 години, при четиригодишен изпитателен срок, за стрелба по лесничеи с ловна карабина "Калашников". Това постанови състав на Окръжния съд в Разград с председател Анелия Йорданова, информира БНР.

Бейсим Барси беше признат за виновен по обвинението, че е открил огън по четирима лесничеи в държавното ловно стопанство "Воден", за да им попречи да го заловят. На 23 февруари 2013 година лесничеи хванали Басри да извършва...

Сделка за Украйна е нещо неприятно, но неизбежно

Гидиън Рахман. Снимка: от тв екрана

Всеки западен лидер, преговарящ за съдбата на по-малки страни от Централна или Източна Европа, действа в сянката на две горчиви исторически събития: Мюнхенското споразумение от 1938 г. и Ялтенското споразумение от 1945 година.

В Мюнхен британци и французи се съгласиха с исканията на Адолф Хитлер за разпокъсване на Чехословакия - без участието на чешкото правителство, което не бе представлявано на преговорите.

В Ялта британци и американци сключиха сделка с Йосиф Сталин, в която де факто приеха съветската доминация в следвоенна Полша и други държави под руска окупация - отново без участието на потърпевшите страни.

Тези паралели - особено Мюнхен - тежат на плещите на западните лидери, докато последните се опитват да начертаят бъдещия път на Украйна. “Няма да приемем такъв път на развитие, в който легитимното правителство на Украйна не е на масата”, каза американският държавен секретар Джон Кери, в края на преговорите с руския външен министър Сергей Лавров през уикенда в Париж.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле сравни твърдението на президента Владимир Путин, че действа в защита на правата на етническите руснаци в Украйна, с твърдението на Хитлер, че действа в защита на правата на етническите германци в Чехословакия. Този паралел бе направен и от предшественика на Кери, Хилари Клинтън.

Макар че Кери обеща да не прави сделки зад гърба на украинците, той преговаря директно с руснаците, без да има украински представител в стаята. Истината е там, че ако бъде постигнато споразумение между Кери и Лавров, съобразено с руските искания за федерално държавно устройство в Украйна и гаранции за рускоговорящото население, правителството в Киев ще бъде подложено на огромен натиск да го приеме.

И тъй, нарушават ли американците жизненоважни принципи при обсъждането на съдбата на Украйна в двустранни преговори с Русия? Има ли някаква форма на руско-американски преговори, които да са неизбежни и необходими едновременно?

Мрачната действителност в настоящата ситуация е, че е в интерес и на Запада, и на Украйна да бъдат водени преговори с руснаците. За да разберем защо, е необходимо да си представим обратния сценарий. В момента хиляди руски войници са струпани по източната украинска граница.

Съединените щати и Европейският съюз дадоха ясно да се разбере, че няма да тръгнат на война заради Украйна. Предвид това, евентуален отказ от преговори с Москва вероятно ще бъде интерпретиран като демонстрация на безразличие, а не демонстрация на твърдост. В действителност би могъл и да насърчи руска военна интервенция, каквато би имала трагични последици за всички замесени страни.

Ако има нови кръгове преговори с руснаците, важно е те не просто да са параван за капитулация в стила на Мюнхенската конференция. За щастие, въпреки че Западът показа ясно, че няма да се бие за Украйна, той все още има начин да повлияе на Русия. Но ако този лост бъде използван, той трябва да се приложи в защита на принципи, които са действително защитими, както морално, така и чрез ресурсите, които Западът може да заплаши, че ще използва.

Какви да бъдат тези принципи? Първо, ясно е, че руснаците биха искали Западът просто да приеме анексирането на Крим като свършен факт и обсъжданията да се насочат върху останалата част от Украйна. Западът трябва да отхвърли тази идея.

По този начин ще заяви позиция, която ясно се отличава от Мюнхенското споразумение, в което Великобритания и Франция подписаха анексирането на Судетската област. Евентуален отказ от признаване на Кримското де юре присъединяване към Русия, може да струва скъпо на Кремъл. Крим ще стане черна дупка за световната търговия и инвестиции и бреме за руските ресурси.

Вторият принцип е да се покаже ясно, че всеки руски военен ход в Източна Украйна ще доведе до пълен разрив в икономическите отношения ...

Пустеят 4,1 млн. дка земеделски земи

Около 4,1 млн. дка пустеят, показват данни на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Това прави близо 10% дял на необработваните ниви от всички. Според последното агропреброяване от 2010 г. използваната земеделска площ у нас е 36,1 млн. дка.

В почти всяко землище има земи, които не се обработват, коментира Борислав Петков, Около 4,1 млн. дка пустеят, показват данни на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Това прави близо 10% дял на необработваните ниви от всички. Според последното агропреброяване от 2010 г. използваната земеделска площ у нас е 36,1 млн. дка. В почти всяко землище има земи, които не се обработват, коментира Борислав Петков,

Еврозоната рискува да загуби привлекателност

Постигането на излишък по текущата сметка не е изцяло добра новина

Рекордна безработица, икономики, които излизат колебливо от най-тежката криза от 1945 година, рискове от дефлация плюс възможна война за Украйна по източните граници на Европейския съюз: какво толкова привлекателно в еврозоната видяха тогава пазарите напоследък?

Потоци от пари заляха пазарите на акции и дългове на засегнатите от кризата страни от периферията на еврозоната. Еврото е с 15% по-скъпо в сравнение с най-ниската си стойност от средата на 2012 година, което създава проблеми за президента на Европейската централна банка Марио Драги.

Едно възможно обяснение е, че при всичките неволи на еврозоната, нейните активи изглеждат привлекателни в сравнение с други части на инвестиционния свят - било то изпадналите в затруднено положение страни с нововъзникваща пазарна икономика или надценените американски акции. Нещо повече, еврозоната е пример за рязък положителен обрат; нека не забравяме, че тя бе на път да се разпадне само преди по-малко от две години.

Лошите данни за икономическия растеж и инфлацията във водещите новини също така прикриват една важна промяна, която обаче не остана незабелязана за финансовите пазари: еврозоната постигна безспорно излишък по текущата сметка, като изнася повече стоки и услуги, отколкото внася. Официални данни от този месец показаха, че излишъкът през последното тримесечие на 2013 г. е достигнал 3% от брутния вътрешен продукт - най-високото си равнище от въвеждането на еврото през 1999 година.

Забравете Китай

Забравете излишъка на Китай. търговският излишък на еврозоната ще бъде приблизително също толкова голям (като дял от БВП) поне няколко години, според прогнози на Международния валутен фонд.

Един урок от последните седем години е, че текущата сметка и фискалният баланс са важни като показатели за финансовата стабилност, включително в даден валутен съюз. Преди 2008 година големият дефицит на икономиките от Южна Европа бе пренебрегван и това имаше катастрофални последици. Сега инвеститорите определят уязвимостта на нововъзникващите пазарни икономики в съответствие с размера на техния дефицит по текущата сметка.

Еврозоната има излишък, отчасти защото нейните икономики са в толкова катастрофално положение. Вносът намаля рязко в резултат на колапса на вътрешното търсене. Положението с излишъка освен това изглежда в по-добра светлина благодарение на парите, изпратени в родните им страни от имигрантите, избягали в търсене на работа на друго място - нещо, което е особено важен фактор за Португалия.

Междувременно големият излишък на Германия й навлича международни критики с аргумента, че нейната консервативна икономическа политика задушава съседните държави, въпреки че тази представа е оспорвана ожесточено в Берлин и Франкфурт.

Преминаването на страните от периферията на еврозоната от сериозен дефицит към излишък обаче повиши доверието на глобалните инвеститори в тяхната стабилност. “Това е от огромна важност за държави като Испания - то показва, че те вече не разчитат да бъдат финансирани от останалата част на света”, казва Жил Мук, европейски икономист в Deutsche Bank.

Излишъкът е и знак, че реформите работят - Испания, Ирландия и Португалия предприемат важни структурни, или дългосрочни ходове за постигане на излишък по текущата сметка, а Италия - в по-малка степен, според изследване на германската банка.

Резултатът бе намаляване на цените на кредитирането за страните от периферията на еврозоната до исторически ниски равнища. Повишаването на доверието в еврозоната обаче повиши и курса на еврото до обезпокоително високи нива.

Странични ефекти от еврото

Марио Драги твърди, че еврозоната не е на ръба на една опасна дефлация в японски стил. Поскъпването на еврото обаче прави инфлацията още по-ниска и изявления от последните дни на членове на управителния съвет на ЕЦБ показват нарастващо безпокойство във Франкфурт. Намеците за по-нататъшни политически действия говорят за съгласувани призиви за понижаване на лихвите.

Йенс Вайдман, президентът на ...

Свалят скоростта по магистралите

От Българската асоциация на пострадали при катастрофи ще настояват за намаляване на максималната скорост на магистралите от 140 на 130 км/ч. Това заяви вчера председателят й Владимир Тодоров пред ТВ7. "Скоростта е основен фактор за катастрофите, така че не виждам защо в България трябва да е разрешено да се шофира със 140 км/ч,

Китай се учи да говори “европейски”

Ройтерс

В разгара на кризата в еврозоната високопоставен китайски служител доста саркастично отбеляза, че Европа се е превърнала в “чудесен тематичен парк” за туристи. Този възглед обаче вече не се котира много, след като Пекин реши, че трябва да засили връзките си с най-големия търговски блок в света.

В Пекин все по-ясно осъзнават, че Китай се нуждае от силно влияние в Брюксел - фактическата столица на Европа и това бе потвърдено от визитата на президента Си Цзинпин в европейските институции тази седмица - първото на китайски лидер изобщо. Си не пристигна с конкретни бизнес оферти и нищо съществено не произлезе от срещата на върха в понеделник. Но смяната на тона от конфронтация към сътрудничество може да открие нова страница в китайско-европейските отношения, казват служители в ЕС.

Си, който стана президент преди година с амбициозна програма за реформи, продължава линията на дипломатическата офанзива за печелене на благоразположение и престиж, започнала през последното десетилетие в рамките на усилията на Китай и неговите делови среди да отстояват и укрепват своите бизнес интереси в Европа. В миналото останаха дните на ненатрапчивото присъствие на китайското посолство в Брюксел, когато то се занимаваше главно със страната-домакин, а китайският посланик отклоняваше покани да присъства на обеди, още по-малко пък да говори на тях.

Новата китайска посланичка към ЕС Ян Яни, пристигнала през януари, носи маркови френски чанти и е редовен посетител на коктейли, където разговаря за отношенията между Китай и ЕС, раздава бизнес визитки, на които е отпечатан дори мобилният й телефон. Китайската дипломатическа мисия към ЕС вече наброява 90 дипломати, помещава се в огромното бивше здание на “Хюлет-Пакард” и неотдавна отвори врати за семейства, които искат да опитат рисунъка на прочутата китайска калиграфия или да поиграят пинг-понг. Дипломатите организираха пищно парти с танцуващи “дракони” за дипломатическия елит по случай китайската Нова година. Те уредиха и деликатната сделка по докарването под наем на две гигантски панди в белгийски зоопарк.

Посланичката Ян успя неотдавна да пробие и в престижния “президентски салон” на Европейския парламент - голяма зала на покрива на импозантната сграда, обикновено запазена за височайши посещения - за промоция на китайския телекомуникационен гигант “Хуавей”. И всичко това въпреки подозренията на ЕС, че успехите на “Хуавей” се дължат на държавни субсидии, които според Европа са незаконни.

“Не си правя илюзии, че в нашето партньорство няма да има дразнещи елементи. Разногласията и споровете са нещо нормално, но ние можем да ги преодоляваме”, каза г-жа Ян пред Ройтерс.

Вашингтон, Пекин и… Брюксел

Такъв език би бил немислим само преди година, когато Пекин и Брюксел изглеждаха на ръба на търговска война заради спора за много милиарди евро относно вноса на китайски соларни панели - най-големия досега търговски сблъсък между тях. Брюксел обвиняваше Пекин, че се опитва да монополизира европейския пазар с евтини китайски стоки. Конкретният казус бе разрешен приятелски, но той напомни на Китай, че Брюксел има достатъчно мощ да накърни интересите му.

Стоманено-стъкленият квартал на европейските институции в Брюксел не само провежда политиката на блока с 500 млн. жители, но има за цел и да разширява европейското влияние по света. “Когато става дума за международно регулиране и вземане на решения, има три града в света, чийто глас е от значение - Вашингтон, Пекин и Брюксел”, каза бивш високопоставен американски служител, работил и в трите столици.

Макар че имаше своите резерви по време на кризата, довела почти до крах еврозоната, Пекин разбра посланието. Китайските служители и компании вече наблюдават внимателно, изучават европейските абревиатури, жаргонни изрази и работни практики, следят всичко - от решенията на Съда на Европейския съюз в Люксембург до решенията за търговската политика на ЕС, за да решават как най-добре да ...

КАТ отново ще глобява след снимка от патрулка, но по нови правила

/КРОСС/ Пътните полицаи отново са въоръжени с мобилни камери. След решението на съда, което забрани електронните фишове от мобилни камери, КАТ отново ще глобяват след снимка от патрулка. Но по нови правила. След решението на съда, много шофьори останаха с впечатлението, че полицаите вече нямат право да ни глобяват след снимка с мобилна камера. Истината обаче е друга - полицаите имат право да ни снимат, но трябва да ни пишат акт на място. Те просто не могат да ни издават електронен фиш. Пред полицаите обаче, има повече ограничения, отколкото пред нарушителите на пътя. Катаджиите могат да снимат само на определено място, след поставени пътни знаци и само след като са предупредили шофьорите къде ще застанат. И ако преди решението на съда камерите на КАТ заснемаха стотици нарушения на ден, сега успяват да заснемат много по-малко, защото спирането на кола и писането на акт отнема твърде много време, в което десетки други коли нарушават правилата и няма кой да ги спре, предаде Нова телевизия.  

Украйна - федерализацията като разцепление

Русия настоява за федерализация на Украйна, но според Киев Москва иска по този начин да разцепи страната, пише в.”Независимая газета”, цитиран от Би Би Си.

Според шефа на външнополитическата комисия в Държавната дума Алексей Пушков само федералното държавно устройство може да гарантира правата на руснаците и на руския език в Украйна - иначе ги очаква произвол и асимилация, посочва вестникът.

Руската инициатива не е начин за уреждане на кризата, а път “към разцепление и ликвидиране на украинската държавност”, твърди обаче в изявление киевското външно министерство.

Киев реагира болезнено, тъй като в Украйна “няма отделни субекти със специален статут. Ние сме унитарна държава. Съответно федерализацията, предвиждаща обособяване на такива субекти, подразбира разединение. А впоследствие може би и включване на тези субекти в състава на друга държава?” - пита се украинският политолог Игор Колиушко.

Повечето местни политици и експерти са убедени, че идеята за федерализация е имплантирана изкуствено в Украйна - според анкети допреди година и половина украинците не са придавали значение на въпроса.

Украинското правителство планира дискусия за реформа в местното самоуправление с оглед децентрализация на властта, пише изданието. Според Игор Колиушко обаче федерализацията е нещо друго, може би “фирма, под която искат да скрият (. . .) право на самостоятелна външна политика”. “Това е път към разрушаване на държавата”, коментира той.

След като присъедини Крим, Русия не може да изглежда обективен арбитър по въпроса за държавното устройство на Украйна, посочва “Независимая газета” в редакционен коментар.

“Междувременно проблемите, вълнували Москва през февруари, включително положението на рускоезичното население (в Украйна), не са изчезнали. Евентуален опит да бъдат решени според кримския сценарий ще струва скъпо на Руската федерация и властите в Русия едва ли ще се престрашат да го сторят в най-близка перспектива”, се казва в материала.

Същевременно Русия се сблъска с нови проблеми в самия Крим - кримско-татарският меджлис ще настоява за автономия въз основа на своето “право на самоопределение. Сега за Русия ще е твърде трудно да заема последователна позиция в международни дискусии за самоопределението на нациите и териториалната цялост на държавите, заключава “Независимая газета”.

* * *

Според източници на “Комерсант” държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър работи Сергей Лавров, разговаряли в неделя в Париж, са “очертали контурите на план за уреждане на украинската криза, станал компромис между предложенията на Москва и на Вашингтон”. Планът бил съгласуван и с Киев. САЩ допуснали за пръв път възможността за федерализация на Украйна, а Русия изразила готовност да признае президентските избори в тази страна на 25 май.

Русия и Западът започнаха да сближават позициите си за пръв път, откакто се изостри кризата в Украйна, изтъква вестникът.

Според “Независимая газета” преговорите не са довели до пробив, но САЩ ще бъдат принудени да се примирят с влизането на Крим в Русия.

Безполезно е някой да убеждава Русия да върне Крим - дискусиите по въпроса трябва да спрат, смята Даян Файнстийн, оглавяваща комисията по разузнаване в Сената на САЩ.

Кризата постепенно ще отслабне, прогнозира Евгений Бажанов, ректор на Дипломатическата академия към руското външно министерство.

Русия е необходима на САЩ за справяне с глобални проблеми като тероризма, оръжията за масово унищожаване, организираната престъпност, наркотърговията, Афганистан, Близкия изток, Северна Африка, съперничеството с Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион. Европа и Украйна пък имат нужда от руските горива. А за Русия - свят широк, друмища много, Западът не е единствена възможност. Десетки страни - Китай, Индия, Бразилия, имат интерес да сътрудничат с Москва и няма начин тя да бъде изолирана, обяснява аналитикът.

В крайна сметка американците ще схванат, че курсът на Русия не е чак толкова екстремистки, че Москва не смята да се превръща в агресор и да събира ведно изгубени земи, казва той. “Прочее не бива да смятаме, че ...

Кога ще видим разоръжен “Десния сектор”?

“Десният сектор” изпадна в немилост. В четвъртък вечерта активисти на радикалната организация се опитаха без успех да щурмуват Върховната рада. Настояваха за оставка на вътрешния министър Арсен Аваков. Повод бе убийството на един от водачите им - Олександър Музичко.

Без да постигнат нищо, протестиращите се пръснаха с договорката да се върнат на другия ден. Но в петък ги посрещнаха десетки активисти от “самоотбраната на Майдана”, изпълнени с решимост “да не допуснат провокации”.

В Украйна очевидно е станал факт обратът, дългоочакван и в Русия, и на Запад, и в самия Киев - улицата спира да подкрепя радикалите. Защо ли хората внезапно загърбиха “Десния сектор”?

Първо, киевчани се усъмниха дали “Десният сектор” е самостоятелна организация. “Точно тия имена и лица използва най-дейно пропагандата в Русия, за да очерни пред обществото целия Майдан. Спомнете си дивите безчинства на Сашко Белия. А сега, когато страната е в опасност, те пак замислиха провокация, струпаха гуми около Радата. Кой печели от това? Само Кремъл”, разсъждава Борис - 44-годишен водопроводчик от Киев, прекарал на Майдана цели три месеца.

Хиляди активисти от Майдана се питат вече “честен” ли е “Десният сектор”. Медиите бдят водачът му Дмитро Ярош да си плати за тайната среща с Янукович, разкрита с труд от авторитетния киевски журналист Мустафа Найем; припомнят също, че никой от “бойното крило на Майдана” не загина в сблъсъците на ул. “Институтская”, макар там да оставиха живота си над 100 “обикновени майдановци”, сред които и двайсетина активисти на “Свобода”.

“Сега “Десният сектор” със сигурност “работи за Кремъл”. Не зная доколко и дали буквално, но нещата, които прави “Десният сектор”, са изгодни за Русия”, твърди професор Мирослав Попович, академик от украинската Национална академия на науките. “Всяка дестабилизация на положението в Украйна днес е добре дошла за Москва и Федералната служба за сигурност”, добавя депутатът Олех Ляшко, лидер на Радикалната партия.

Второ, хората от Майдана алармират все по-силно, че “Десният сектор” е основен фактор за нестабилност в страната. “Веднага след бягството на Янукович те взеха да обикалят и да обират къщите на бившите първи лица в държавата. Бойци от самоотбраната и журналисти се опитваха да ги спират, но бяха изблъсквани оттам с автомати. Ужким обектът бил под охрана. А те просто изнасяха покъщнината”, възмущава се Володимир Починок, 56-годишен електротехник от Лвов. Наистина - кажи-речи всички престъпления, вършени не само в Киев, а и в цяла Украйна през последните месеци уж “в името на революцията”, бяха подсторвани от активисти на “Десния сектор”.

Накрая, трето, Украйна вече не на шега иска стабилна държава. Да, натрупани са купища претенции към новото правителство, но хората не искат да останат и без него. “Какво ще постигнат с оставката на Аваков? Ченгетата хич да не слушат никого? Как да смажем тогава руските биячи и сепаратистите в провинцията? Кой ще се нагърби? “Десният сектор” ли? Ами ако пламне война? Кой ще стои в щаба? Ярош ли?! Плещят смахнати работи: трябвало уж да взривим “тръбата”, та да не падне в ръцете на руснаците. Направо откачат!”, гневи се 31-годишният киевски предприемач Валентин. Той идва на Майдана през ден от февруари насам.

Властта също гледа вече по друг начин на “Десния сектор”. Олександър Турчинов, назначен от Радата за временен президент, заяви в петък, че понечвайки да разклати ситуацията, организацията дава рамо на Кремъл. “Точно тази задача поставя политръководството на Руската федерация на тайните си служби”, забеляза той. Според него събралите се предния ден край парламента искали “да извършат провокация - съзнателно или не”.

Западът също приканва официален Киев да разоръжи по-бързо населението, за да не допусне конфликт между гражданите и властта. И журналисти, и политолози, и обикновени хора в столицата обсъждат като нещо сериозно слуха, че операцията за ...

Манюел Валс - смел или рискован ход на Оланд?

Франсоа Оланд и Манюел Валс. Снимка: АФП/БТА

Президентът Франсоа Оланд реагира снощи с нетипична смелост, като уволни своя министър-председател Жан-Марк Еро и го замени с амбициозния левоцентристки вътрешен министър Манюел Валс. След тежкото поражение на Оланд на изборите на 30 март, на които социалистическата му партия загуби над 150 големи града за сметка на десницата и крайната десница, стана невъзможно дори за предпазливия президент да продължи със стария управленски състав. Решението му да избере Валс е колкото рисковано, толкова и потенциално насърчаващо за икономическата реформа във Франция.

Решението за назначаването на 51-годишния Валс беше взето в края на дълъг ден на консултации и слухове в Париж. Според едно съобщение Оланд първо се обърнал към доверен стар приятел - министъра на отбраната Жан-Ив льо Дриан, който обаче учтиво отказал. Нищо подобно при Валс, който силно желаеше поста и не криеше своите амбиции. Сега той става 21-ия министър-председател на Петата френска република.

Логиката зад назначението на Валс е двойна. Първо, Оланд иска да наложи по-благоприятна за бизнеса икономическа политика, която обяви на 14 януари, за да съживи слабата икономика на Франция. Тя включва нови понижения на налозите, плащани от работодателите върху заплатите, в размер на 10 милиарда евро (14 милиарда долара) като част от “пакт на отговорността”, предназначен да насърчи създаването на работни места. Но като се има предвид, че Франция е подложена на наблюдение от Европейската комисия, тя включва и намиране на стабилна сума от 50 милиарда евро от бюджетни икономии през 2015-2017 г. Това ще изисква тежки, непопулярни решения, а досега Оланд не е взел нито едно.

Валс няма опит в провеждането на икономическа политика. Той е партиен функционер и бивш кмет на мултикултурното предградие “Еври”, най-известен с твърдия си подход към сигурността и имиграцията. Въпреки това си изгражда репутация на “социал-либерал”, което на жаргона на френските социалисти означава левоцентрист.

Валс, който е бивш поддръжник на някогашния министър-председател и умерен социалист Мишел Рокар от времето на Митеран, веднъж призова партията да погребе думата “социалист”, за да се модернизира. Той беше единственият кандидат на първичното гласуване в партията за президентските избори през 2011 г., който откровено заяви в какво тежко състояние са държавните финанси на Франция и колко трудно ще бъде то да бъде подобрено, като настоя, че “е нужно да кажем на французите, че усилията (в бюджетната област)… ще бъдат също толкова големи, колкото при постигнатото след Освобождението”.

Така че той се ползва с известно доверие заради това, че отрано е посочил кризата в държавните финанси, и има по-голямо позволение от когото и да било за вземането на тежки решения по бюджетните въпроси.

Второ, Оланд се надява, че Валс ще донесе повече професионализъм и решителност в правителството. Валс беше най-популярният член на подалото оставка правителство и има благоприятен рейтинг дори сред десните избиратели.

Освен това има добър усет за образа и дар слово като бивш имиджмейкър на социалиста Лионел Жоспен, когато той беше министър-председател, и ръководител на отдела за връзки с обществеността на предизборния щаб на Оланд. Това може наистина да му помогне да контролира по-добре правителствените връзки с обществеността и да обяснява водената от Оланд икономическа политика - нещо, което президентът засега майсторски не успява да направи.

Откакто дойде на власт през 2012 г., Оланд води зигзагообразна политика, включваща най-вече повишаване на данъците. В телевизионно обръщение снощи той обеща да започне да ги понижава - за домакинствата и работниците, както и за фирмите. Несигурността обаче е объркваща за избирателите и парализира инвестициите. Сега на Валс се пада отговорността да разясни всичко това.

Никой не се съмнява в енергичността и способностите на новия министър-председател. Валс в много отношения прилича на един друг амбициозен бивш вътрешен министър, ...

Децата от „Юнак” – Аспарухово, готови за футболния турнир в Разград

Отборът на „Юнак” – Аспарухово, заминава на еднодневен турнир, организиран от Българския футболен съюз в Разград. Това е първият етап от състезанието, като другите два града-домакини ще бъдат Добрич и Варна, научи Moreto.net. На 2 април 2014 г.

Тимошенко и Ярош - персона нон грата в Крим

Пълният списък с нежелани украински политици включва 331 имена

Манюел Валс - интелигентен политик по калъпа на Тони Блеър

Манюел Валс. Снимка: официален сайт

Новият министър-председател на Франция, който през 2011 г. бе съперник на Оланд за президентската номинация, е от дясното крило на Социалистическата партия

* * *

Петдесет и една годишният Манюел Валс е роден в Барселона, Испания, и е син на каталонски художник и швейцарка. Той влиза в Социалистическата партия (СП) на 17-годишна възраст и се сдобива с френско гражданство три години по-късно. Говори четири езика и има четири деца от първата си съпруга. През 2010 г. се жени за цигуларката Ан Гравоан.

Валс бе съперник на Оланд за президентската номинация на СП през 2011 г., но по-късно стана говорител на кампанията на държавния глава. Като част от дясното крило в СП той е радетел за социалдемокрация от германски и скандинавски тип. В миналото Валс определи себе си като “блеърист” (по името на Тони Блеър) и “клинтънист” (по името на Бил Клинтън) и говори за “икономически реализъм” и “лична отговорност”.

Бившият държавен министър на Великобритания с ресор Европа Денис Макшейн, който от десетилетие е приятел с Валс, каза за “Гардиън”: “Той е човекът във Франция, който най-много се доближава до Тони Блеър - реформатор, социалдемократ, подкрепящ растежа, не го е страх да засегне интереси и да оспорва конвенционалното статично мислене във Франция.

“Той ще бъде поставен под натиск отляво, но те нямат отговор на проблемите на Франция. Оланд няма право на грешка, но след оттеглянето на “Зелените” Франция може да преосмисли енергийната си политика и да се откаже от част от вътрешния протекционизъм, който забави растежа. Валс действа твърдо и умно.

Ако социалистическото правителство на Франция изобщо може да се спаси, той е човекът за целта”. Валс, известен като “първото ченге” на Франция, не криеше желанието си да стане министър-председател, но миналата година се озова в епицентъра на полемика след депортацията на 15-годишна косовска ученичка и семейството й. Неотдавна съпругата на Валс предизвика малък скандал, след като помогна на приятел да се спаси от глоба за неправилно паркиране.

През 2012 г. сатиричният вестник “Канар аншене” написа, че Гравоан убедила Валс да използва властта си, за да бъдат преместени бездомни хора, които стоели пред дома им в Париж.

Същата година списание “Икономист” писа, че Валс е “социалистическият Саркози”. “Издигането на господин Валс се дължи отчасти на добър усет за това какво изглежда добре в медиите, и съответстваща енергия да го постигне”, посочи списанието. “Господин Валс е твърд като десните си предшественици”.

БТА

Дедесари внесоха 1400 т захар на хартия

Банда дедесари е смятала да ужили хазната с милиони левове с фиктивен внос на 1400 тона захар. Плановете им са били осуетени, след като служители на НАП и МВР влезли по следите на аферата и я спрели в зародиш. Стоката е била внесена само по документи, без реално и един килограм захар да е минал границата. 13-те фирми вносители, които декларирали, че пратката идва от Гърция,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване