Екоминистърът съобщи нов краен срок за отчета пред Брюксел за "Околна среда"


Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова съобщи за нов краен срок, в който България трябва да изпрати информация на Европейската комисия по предприетите мерки и корекции по оперативна програма "Околна среда".

"13 април 2014 г. е окончателният срок", каза ресорният мнистър пред БНР в деня (1 април), в който изтича срокът, поставен от кабинета (до края на март) за възстановяване на плащанията по тази програма. Лично екоминистърът уверяваше нееднократно, че до края на март...

Екоминистърът съобщи нов краен срок за отчета ни пред Брюксел за "Околна среда"


Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова съобщи за нов краен срок, в който България трябва да изпрати информация на Европейската комисия по предприетите мерки и корекции по оперативна програма "Околна среда".

"13 април 2014 г. е окончателният срок", каза ресорният мнистър пред БНР в деня (1 април), в който изтича срокът, поставен от кабинета (до края на март) за възстановяване на плащанията по тази програма. Лично екоминистърът уверяваше нееднократно, че до края на март...

Volvo тества нова система KERS

Технологията включва маховик на задната ос

    


Еврогрупата отпуска 6,3 млрд. евро на Гърция през април

Това е първата от общо три суми, които ще бъдат предоставени на страната до юли

Никой не уважи комисията "Бисеров"

/КРОСС/И Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не се яви пред временната анкетна комисия, която разследва обстоятелствата около оставката на Христо Бисеров и с твърденията за скандална кореспонденция на Борисов с Бисер Миланов - Петното. Днес комисията трябваше да изслуша бившия премиер. Пред комисията не се явиха и другите призовани да разкажат пред народните представители какво знаят за въпросните срещи. Депутатите решиха да отправят повторна покана към всички за следващо заседание на комисията. Не дойде и Христо Бисеров, който също ще бъде поканен повторно. На предишното заседание на комисията, което се проведе при закрити врата, Бисер Миланов е потвърдил за срещата си с Бойко Борисов и според председателя на комисията Сияна Фудулова разказаното от него съвпада с информацията от трети лица.  

"Газпром" увеличи цената на газа за Украйна

Най-големият производител на природен газ в Русия, "Газпром", заяви във вторник, че се увеличава цената на газа за Украйна до $385.5 за 1000 куб. м през второто тримесечие от предишната ставка от $ 268.5. Директорът на руската енергийна компания "Газпром" Алексей Милер посочи, че мярката ще бъде предприета заради непрекъснатите дългове на Украйна към компанията.

Четирима младежи обрали банката в Ямбол

Разкриха обирджиите на банка в Ямбол. В престъпната група участвали двама младежи от Сливен и двама от Ямбол. Най-младият от тях е на 17 години и е един от преките извършители на грабежа. Престъплението бе извършено на 5 март.

OLX – новото име на Prodavalnik.com

Най-големият сайт за безплатни обяви ще има нова корпоративна идентичност от средата на април

Микроби са погубили 90% от видовете, които населявали Земята?

Според нови твърдения на учени, базирани на изследвания на фосили, е имало микроорганизми, които са отделяли метан и е вероятно това да е погубило видовете преди 252 млн. години. Микроорганизми, наре...

ДАЗД подготвя Национална стратегия за превенция на ранните раждания

/КРОСС/Национална работна програма за превенция и ограничаване на ранните раждания ще бъде изготвена с участието на всички заинтересовани институции. Около това решение се обединиха участниците в организираната от председателя на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ Ева Жечева дискусия на тема „Ранните раждания и защитата на правата и интересите на децата", която се състоя днес в град Бургас. Те подкрепиха предложенията на ДАЗД за мерки и нормативни промени за ограничаване на явлението „деца раждат деца", изготвени след анализ на резултатите от извършената от ДАЗД планова проверка в 39 родилни отделения и 21 дирекции „Социално подпомагане" в страната. Намаляването на възрастта на родилите малолетни момичета, както и широкият медиен интерес оформят сериозна гражданска позиция на неприемане и противодействие на тенденциите за намаляване на възрастта на родилките деца, превенция и овладяване на процеса, заяви при откриването на дискусията председателят на ДАЗД г-жа Ева Жечева. Ранното майчинство може да бъде фактор за социално изключване на майката със съответните последици и за детето. Голямото предизвикателство пред нас е превенцията на ранните раждания, подкрепата за майките не само на ниво родилен дом, за да не изоставят детето си

От април телекомите ще предлагат оферти със секундно отчитане на разговорите

По решение на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) от 1 април започва променянето на правилата за тарифиране на разговорите по мобилен телефон. Телекомите ще трябва да предлагат оферти със секундно отчитане на разговорите след 30-ата секунда.   Досега потребителите на мобилните оператори плащат за изговорено време по системата "60 секунди плюс една". Така например разговор с времетраене 10 секунди се отчита за минута. Сега влиза в сила новото тарифиране "30 плюс 1". Задължително всеки разговор ще се отчита с първоначална продължителност от 30 секунди, които ще са безплатни, а следващите секунди ще се плащат реално.   Промяната трябва да се случи от 14 април и ще важи за новоподписаните договори, а не за вече сключените с мобилни оператори.   Досегашният начин на тарифиране беше уловка за абонаментните планове с много включени безплатни минути. При тях дори ако говорите минута и една секунда, от оператора се отчитат за две минути и по този начин голямото количество безплатни минути, с които се привличат клиенти, се оказват фикция.   Решението за новия начин за таксуване на разговорите няма да влезе в сила за всички абонаментни планове. КРС задължи мобилните оператори да предложат поне две тарифи с посекундно тарифиране след 30-ата секунда в офертите си за фиксирани услуги, предплатени програми и мобилни услуги на абонаментни програми. Тоест, телекомите ще могат да отчитат по досегашния метод за първоначално начисляване на първата минута, но ще трябва да включат в портфолиото си и предложения по новата схема.   От "Виваком" информираха, че вече са въвели тарифиране по новите изисквания, "Mтел" ще го прилага поетапно през април, а от "Глобул" уточниха, че от 14 април ще предложат на своите клиенти нови тарифни планове.   Според друга промяна, операторите вече са задължени лимитът за мобилен интернет да е 50 лева и после да изключват абоната, а при 50% от кредитния лимит са длъжни да информират клиента.   Също от 1 април населените места, чиито телефонни кодове започват с две или три еднакви цифри, се обединяват в един регион с общ код. Така абонатите ще говорят на цената на градски разговор с останалите фиксирани номера в техния район и ще могат да запазят номера си при преместване в друго населено място в същия регион.

ДПС удари рамо на ГЕРБ за Изборния кодекс

Промените на опозицията минаха през през правната комисия, БСП против

    


Райфайзен Рисърч: Напрежението върху пазарите на облигации в ЦИЕ ще продължи

Възможни са още понижения на борсите в региона, но по-нататък през годината очакваме възстановяване на цените, се казва в анализа

    


Русия предупреди Украйна да не влиза в НАТО

Алиансът ще подкрепи Украйна в нейния свободен избор

    


Перничанинът Роберто Методиев започна да води рубрика за мистичното в национален светски сайт

"Скъпи приятели, от днес стартира новата рубрика на BLife "Мистично с Роберто". Всеки понеделник ясновидецът ще ви води из света на окултното. Гост в първото предаване на Роберто Методиев е нумероложката Ели Загорова.", така започва представянето на рубриката, която ще бъде водена от перничанина Роберто Методиев.

Целта на „ Мистично с Роберто” е да отвори сетивата на онези, които имат отношение към мистичното и необяснимото. Да помогне...

Продължава

Кристина Агилера бременна с момиченце

Кристина Агилера потвърди бременността си за първи път пред своите фенове.

Розовата пантера Пинко се завръща на екрана

Това ще стане в нов филм, съчетаващ анимация и живо действие

    


Спряха производството за смъртта на дядо Кирил

Разследването е приключено поради липса на престъпление

    


До година и половина ще е готов развойният център на "Уолтопия" в "София тех парк"


Компанията - производител на катерачни стени, "Уолтопия" ООД и "София Тех Парк" АД подписаха договор, с който се учредява право на строеж за бъдещия Научноизследователски развоен център, който ще е един от първите проекти в "София тех парк".

Нямаме определена дата, на която започва строителството, защото има още административни процедури да се извървят, каза пред "Дневник" Ивайло Пенчев, собственик на "Уолтопия". Той уточни, че изграждането ще продължи около година и половина....

По-малко и завинаги


Текстът е от личния сайт на Николай Слатински

От години гледам разтревожено как разсъждава огромна част от хората. А по-скоро как вървят превъзбудени като тълпа - лесно манипулируема и поддаваща се на нерядко първосигнални емоции, отнасяща се към жизнено важи принципи и проблеми сякаш е публика на футболен мач и вика за своите независимо дали те играят добре и даже независимо дали играят честно и красиво.
  
Така е не само у нас.

Така е например в Русия и Турция...

Извършителите на банковия обир в Ямбол са с чисто съдебно минало


Полицията в Ямбол задържа извършителите на обира на банков клон в града миналия месец, при който бяха откраднати 80 хил. лв., съобщи БНР.

Четиримата членове на престъпната група са на възраст между 17 и 29 години и всички са с чисто съдебно минало. За по-малко от месец след обира те успели да похарчат 47 хил. лв.  от откраднатото.

Двама от извършителите са от Сливен, а другите - от Ямбол. 

Обирът беше извършен на 5 март около 18 ч., когато  двама души с качулки...

90 ученика от Варна участваха във Франкофонското рали

В сряда, 26 март 2014, в няколко български града, сред които и Варна, се проведе Франкофонско рали, организирано за 7-ма поредна година от Франкофонски център – Варна, с подкрепата на Община Варна. Насочена към ученици от 8-ми клас в гимназиите, с преподаване на френски език, тази проява представлява игра, на тема франкофония която се разиграва в градска среда и се организира от 7 години от Френски институт България, а във Варна се осъществява от Франкофонски център Варна.

Биг Ша: Поп рапърите пеят "благотворително" срещу най-много пари

Динозавърът на бг рапа разкри най-мръсната тайна на звездите в своя Фейсбук профил.

Цитат на деня: Спя спокойно, спазих и конституцията, и закона


"Като държавен глава аз си свърших добре работата. Действах бързо, спазих и конституцията, и закона". Така президентът Росен Плевнелиев коментира намерението на БСП да дадат на Конституционния съд неговия указ за назначаване на Централна избирателна комисия. Авторът на Изборателния кодекс – депутатът от левицата Мая Манолова, обвини президента, че се е самозабравил и се е поставил над закона и демократичните принципи. 

Поводът – Плевнелиев назначи членовете на новата Централната...

Банковият обирджия от "Сливница" потънал вдън земя

Мъжът, обрал 7000 лева от банков клон на столичния бул. "Сливница" е избягал пеш, съобщи Нова телевизия.
Разследващите предполагат, че в близките улици го е чакал съучастник с мотор или кола.
Служители на СДВР все още издирват извършителя.
Въоръженият грабеж бе извършен в търговски център на бул. "Сливница" в София. Мъжът, обрал 7000 лева от банков клон на столичния бул. "Сливница" е избягал пеш, съобщи Нова телевизия. Разследващите предполагат, че в близките улици го е чакал съучастник с мотор или кола. Служители на СДВР все още издирват извършителя. Въоръженият грабеж бе извършен в търговски център на бул. "Сливница" в София.

Президентът за ЦИК: Свърших си добре работата

/КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев е убеден, че си е свършил работата добре, действал е бързо и е спазил Конституцията и закона по отношение на ЦИК. Според него  дали ще има негативен ефект върху предстоящия евровот на 25-и май от целия скандал със ЦИК зависи единствено от политическите партии. След указа на презинета ГЕРБ поискаха промяна на Изборния кодекс, а БСП търсят Конституционния съд. Държавният глава също има въпроси към авторите на новия Изборен кодекс. „Защо се бавиха една година и го направиха в последния момент. Кой изкара онзи текст, който мирише на държавен преврат да има избори 3 в 1 през 2014 г.", попита Росен Плевнелиев през журналистите.  Той поиска да разбере още има ли България двукамарна ЦИК или има еднокамарна такава. Кой досега е изваждал ръководството на ЦИК от състава на комисията или от начина, по който тя взема решения и функционира, подчерта още Плевнелиев. Припомняме, скандалът гръмна, след като държавният глава издаде указ за членовете на ЦИК, давайки един човек повече на ГЕРБ. Основното разминаване при "методиките" на Мая Манолова и Росен Плевнелиев е, че в БСП използват цифрата "13", с която делят броя депутати във всяка парламентарна група, а президентството - "17".  

Цитат на деня: Спя спокойно, спазих и конституцията, и закона


"Като държавен глава аз си свърших добре работата. Действах бързо, спазих и конституцията, и закона". Така президентът Росен Плевнелиев коментира намерението на БСП да дадат на Конституционния съд неговия указ за назначаване на Централна избирателна комисия. Авторът на Изборателния кодекс – депутатът от левицата Мая Манолова, обвини президента, че се е самозабравил и се е поставил над закона и демократичните принципи. 

Поводът – Плевнелиев назначи членовете на новата Централната...

Мъжът, обрал банков клон, е избягал пеш (снимки)

Мъжът, обрал 7000 лева от банков клон на столичния бул. Мъжът, обрал 7000 лева от банков клон на столичния бул. "Сливница" е избягал пеш, съобщи Нова телевизия. Разследващите предполагат, че в близките улици го е чакал съучастник с мотор или кола. Служители на СДВР все още издирват извършителя. Въоръженият грабеж бе извършен в търговски център на бул. "Сливница" в София.

Детска полицейска академия отваря врати в общините Главиница, Алфатар и Дулово

Шестокласници от единадесет населени места ще бъдат обхванати в инициативата

Шефът на Авиоотряд 28 - виновен

Обвиниха бившия генерален директор на Авиоотряд 28 Пенчо Пенчев в длъжностно престъпление.

Продават писмо от "Титаник" за 100 хил. паунда

То е написано от Естер Харт, която оцелява при катастрофата заедно със 7-годишната си дъщеря Ева

Фалстарт на конкурса за чистачи на София

Конкурсът за избор на нови концесионери на чистотата в София тръгна с фалстарт. Процедурата беше обявена на 28 февруари тази година, а офертите трябваше да бъдат отворени на 14 април. Поръчката обаче е спряна на 14 март след жалба в КЗК. Общината е променила първоначалната информация, обявена за процедурата. Сега документацията е коригирана и поръч Конкурсът за избор на нови концесионери на чистотата в София тръгна с фалстарт. Процедурата беше обявена на 28 февруари тази година, а офертите трябваше да бъдат отворени на 14 април. Поръчката обаче е спряна на 14 март след жалба в КЗК. Общината е променила първоначалната информация, обявена за процедурата. Сега документацията е коригирана и поръч

Мобилните оператори променят правилата за тарифите си

/КРОСС/По решение на Комисията за регулиране на съобщенията от 1-ви април започва променянето на правилата за тарифиране на разговорите по мобилен телефон. Заедно с това населените места, чиито телефонни кодове започват с две или три еднакви цифри, се обединяват в един регион с общ код. Така абонатите ще говорят на цената на градски разговор с останалите фиксирани номера в техния район и ще могат да запазят номера си при преместване в друго населено място в същия регион. Досега потребителите на мобилните оператори плащат за изговорено време по системата "60 секунди плюс една". Така например разговор с времетраене 10 секунди се отчита за минута. Сега влиза в сила новото тарифиране "30 плюс 1". Задължително всеки разговор ще се отчита с първоначална продължителност от 30 секунди, които ще са безплатни, а следващите секунди ще се плащат реално. Операторите вече са задължени лимитът за мобилен интернет да е 50 лева и после да изключват абоната, а при 50% от кредитния лимит са длъжни да информират клиента.  

Учениците ни в дъното на класация за житейски умения

Анелия Клисарова специално уточни, че резултатите от участието на България в последното проучване PISA не са първоаприлска шега. От 44 държави участници българските деца са поставени на 43-о място

22 тона експлозиви открити в Афганистан

Това откритие ще предотврати стотици бомбени атаки

Австрийските банки са най-застрашени от "руския риск"

Най-сериозни опасения предизвикват руските експозиции на Raiffeisen Bank, посочва в свои анализ Fitch Ratings

    


Обама се изложи в Брюксел

/КРОСС/ В Брюксел президентът на САЩ Барак Обама се озова в много неловка ситуация, демонстрирайки липса на знания относно политически реалии, които трябва да знае всеки политик от подобен ранг. Оказа се, че 44-тият президент на САЩ е убеден, че Косово се е отделило от Сърбия в резултат на всенародно гласуване чрез референдум.Барак Обама: «Косово се отдели от Сърбия, след като беше проведен референдум в рамките на международното право при тясно взаимодействие с Организацията на Обединените Нации и с участие на съседни страни», заяви на всеослушание американския президент в Брюксел. Става още по неясно, защо тогава САЩ упорито не желаят да приемат присъединяването на Крим към Русия, та в Крим, за разлика от Косово, наистина се проведе референдум и почти 97 % от участниците в гласуването са изразили свободната си воля за присъединяване на полуострова към Руската Федерация. Министерството на външните работи на Русия отреагира на тези изявления, като публикува съобщение на страницата на официалния си сайт: «В Москва обърнаха внимание на това, че президентът Обама, оправдавайки провъзгласената резолюция на СС на ООН 1244 за «независимост» на Косово и Метохия (Сърбия), и спомена за някакъв референдум във връзка с този въпрос, който референдум, уж бил се провел в съгласуване с Международната общност и съседните страни

Българите в чужбина могат да подават заявления за гласуване извън страната

От вчера българските граждани в чужбина могат да подават заявление за гласуване на изборите за Европейски парламент извън страната, съобщават от Министерство на външните работи.Право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава-членка на Европейския съюз, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Ричард Ран: България си вкарва автогол със забраната за добив на шистов газ

Страната е направила много за последните 25 години, смята един от авторите на плана за преминаване от планова към пазарна икономика

    


Гърция ще получи мега транша от 8,3 милиарда евро

С него финаносвите нужди на страната в следващите 12 месеца ще бъдат осигурени, смята президентът на Eurogroup Герун Дайселблум

прочети повече

Няма да има финансови корекции по САПАРД за одитните мисии

Одитните мисии за програма САПАРД, които са проведени през 2011, 2012 и 2013 г., приключиха. Няма да бъдат налагани финансови корекции по програмата. Това стана ясно от писмо на Рудолф Мьогеле, замест...

Дани Алвеш се присмя на критиците: Барса бие заради съдията и губи заслужено

Нелепо е да се твърди, че Барселона печели благодарение на съдията, а губи заслужено, защото отборът не е играл добре. Това заяви футболистът на "блаугранас" Дани Алвеш. Той коментира бързат...

Путин е готов да помисли за реабилитация на кримските татари

Руският президент Владимир Путин обеща на високопоставен представител на татарите в Русия, че ще обмисли реабилитацията на кримските татари, депортирани по времето на Сталин. Путин направи това съо...

БХК: Грижата за децата, свободата на словото и СРС - проблемите у нас

Най-сериозните и масови нарушения на правата на човека в България през миналата година са свързани с третирането на търсещи закрила, свободата на изразяване, правата на децата в институциите, свръхупо...

Левскарите Рамос и Туре са готови за мача с Черно море

Звездите на Левски Кристовао Рамос и Ларсен Туре са напълно готови за мача с Черно море. Двамата тренират на 100% и се очаква да бъдат в групата за двубоя от първенството с "моряците", който...

Няма престъпление при смъртта на дядо Кирил, постанови прокуратурата

Варненската районна прокуратура постанови прекратяване на досъдебното производство, водено във връзка със смъртта на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Изтъкнатата причина е липса на п...

И Борисов не дойде на заседанието на комисията "Бисеров и Бисер"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не се яви пред временната анкетна комисия, която разследва обстоятелствата около оставката на Христо Бисеров и с твърденията за скандална кореспонденция на Борисов с Бисер Миланов - Петното. Днес комисията трябваше да изслуша бившия премиер.

Пред комисията не се явиха и другите призовани да разкажат пред народните п Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не се яви пред временната анкетна комисия, която разследва обстоятелствата около оставката на Христо Бисеров и с твърденията за скандална кореспонденция на Борисов с Бисер Миланов - Петното. Днес комисията трябваше да изслуша бившия премиер. Пред комисията не се явиха и другите призовани да разкажат пред народните п

Стачката на "Луфтханза" от сряда до петък засяга и полетите от София


Стачката, организирана от синдиката на пилотите "Кокпит" в германската авиокомпания "Луфтханза", ще засегне и летящите от България, сочи справка в сайта на компанията. На практика в сряда, четвъртък и петък са отложени почти всички полети от София до и от Мюнхен, и Франкфурт, а в събота няма да се проведат най-ранните сутринта в посока към Германия. (виж списъка в края на текста). На сайта на "Луфтханза" има специална секция с информация за стачката и последиците от нея, както и списък на...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване