Клисарова с нова идея: Да се подсилят извънкласните дейности


Ще се подсилят извънкласните дейности в национален мащаб. Това каза пред БТВ министърът на образованието Анелия Клисарова. Тя подчерта, че ще бъдат отпуснати пари за екскурзии, за да могат децата да ходят на културни събития като кино и театър.

Според образователният министър извънкласните дейности ще се насочат към практически занимания, за да могат децата  да се справят със ситуации извън учебния план. По-рано днес излезе изследване, което определи 15-годишните български ученици...

Задържаха 20-годишен откраднал автомобил от варненско село

На 31 март е получен сигнал за кражба на лек автомобил "Рено 19". Автомобилът е бил паркиран пред частен дом в с. Манастир, общ. Провадия, съобщиха от пресцентъра на варненската полиция за Moreto.net. Започнати са незабавни оперативно – издирвателни дейности, в резултат на които са установени автомобилът и извършителят на кражбата – А.

Турските избори продължават да вземат жертви

 Резултатите от местните избори в Турция продължават да разпалват недоволството и да вземат жертви.

Двама души бяха убити в два турски окръга при спорове, възникнали между кандидати за кметове и техни роднини, съобщи турският телевизионен канал НТВ.

При възникнал спор между роднини на стария и новия кмет на село Булгуртепе в източния окръг Тунджели, който преминал във въоръжен сблъсък, е загинал един човек, а друг е бил ранен.

При кавга между близки на стария и новия кмет на село Боруджу в централния окръг Аксарай, при която също били използвани огнестрелни оръжия, е бил убит един човек, а още един е пострадал.

При въоръжено нападение пък бе тежко ранен новият кмет на град в окръг Мардин (Югоизточна Турция), съобщи ИТАР-ТАСС. Новият кмет на град Артуклу – Емин Ърмак, от прокюрдската Партия за мир и демокрация (ПМД), който бе избран на състоялите се в неделя местни избори, е бил прострелян в гърба и е приет в болница в тежко състояние. Полицията издирва нападателя.

Ърмак събра 35,8 на сто от гласовете на избирателите – с 0,8% повече от кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Вчера бе убит кандидат за кмет на град Тилло (окръг Сиирт, Югоизточна Турция) от ислямистката Партия на щастието. Петима души бяха ранени при въоръженото нападение.

Досега при сблъсъци между членове на съперничещи си партии на местните избори в Турция бяха убити 10 души, а над 50 бяха ранени, отбелязва НТВ.

Междувременно в Анкара силите за борба с безредиците на турската полиция използваха

водни струи, за да разпръснат хиляди протестиращи пред Висшата изборна комисия (ВИК),

оспорващи резултатите от местните избори, според които победител в столицата е кандидатът на управляващата партия, предаде Ройтерс.

Партията на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Тайип Ердоган запази контрола си над двата най-големи града Истанбул и Анкара и увеличи подкрепата си на местните избори в неделя спрямо предишните местни избори през 2009 г. Опозицията обаче обяви, че ще оспори резултатите на някои места.

Хората, които се бяха събрали пред ВИК в Анкара, за да настояват за повторно преброяване на гласовете в столицата, където съревнованието беше особено оспорвано, скандираха „Крадецът Тайип!“ и „ВИК, народът е с теб!“.

Еврозоната даде зелена светлина за поредния транш от помощта за Гърция


Финансовите министри от еврозоната дадоха зелена светлина за поредния транш от помощния пакет за Гърция, който е на стойност 8.3 милиарда евро. Това стана на днешната неформална среща на министрите от Еврогрупата в Атина, предадоха световните медии.

Първата част от транша или 6.3 милиарда евро ще бъдат изплатени на Атина в края на април, уточни председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. През юни и юли ще бъдат разблокирани по още 1 милиард евро.

Този транш е сред...

Волен Сидеров пред Ройтерс: Ще сваля правителството, ако подкрепи санкции срещу Русия

Националистическата партия "Атака" ще работи за сваляне на правителството в София, ако то подкрепи нови санкции на Запада срещу Русия заради анексирането на Крим, заяви лидерът й Волен Сидеров в ексклузивно интервю за Ройтерс. Агенцията уточнява, че "Атака" държи баланса на силите в парламента и заплахата й е ярък пример за вътрешния натиск, който изпитват европейските правителства при заемането на позиция в най-тежката криза между Изтока и Запада на континента от края на студената война.   "Ако сегашното правителство ги подкрепи (нови санкции - бел.ред), аз ще заема твърда опозиционна линия спрямо него и ще работя за свалянето му. След това ще трябва да си отговорим на въпроса какво правителство и какво мнозинство ще последва, дали ще бъде същото или то може да бъде променено", казва Сидеровп и допълва: "Това е проблем за избирателите, които трябва да се пробудят и най-после да разберат, че правителството на България трябва да води независима политика и да сложи край на колониализма, в който бяхме вкарани насила."   Агенция Ройтрес отбелязва, че "Атака" е открит критик на САЩ и членството на България в НАТО, както и че е единствената българска партия, открито подкрепяща руската интервенция в Украйна. За да изтъква българските връзки с Русия, Сидеров е монтирал на стената на кабинета си стари оръжия, някои от които са от руско-турската война срещу Турция, помогнала на България да сложи край на 500-годишно османско владичество, разказва агенцията.   Обявените от Волен Сидеров закани пред Ройтрес да сваля правителството на БСП и ДПС не са нещо необичано. Те се отправят периодично и далеч предхождат анексирането на Крим от Русия. Настоящите заплахи изглеждат съвсем логично продължение на политиката на "Атака" да поставя страховити условия и ултиматуми на управляващите, а после тихомълком да забравя за тях, като продължава да подкрепя правителственото мнозинство, но в същото време да "помпа мускули" пред електората.  

“Борусия” остана само с една жена

Нежният допинг на “Борусия” е сведен до минимум. Само на една жена бе позволено да се качи в самолета за Мадрид, където германският тим гостува на “Реал” в четвъртфинал на Шампионската лига. Това е Ула, съпругата на треньора Юрген Клоп. Преди година гостуването на “Борусия” на “Сантяго Бернабеу” в полуфинала се превърна в плеяда от красота. Всички Нежният допинг на “Борусия” е сведен до минимум. Само на една жена бе позволено да се качи в самолета за Мадрид, където германският тим гостува на “Реал” в четвъртфинал на Шампионската лига. Това е Ула, съпругата на треньора Юрген Клоп. Преди година гостуването на “Борусия” на “Сантяго Бернабеу” в полуфинала се превърна в плеяда от красота. Всички

Обектофилия – що за странна сексуална мания?

Обектофилията е странна сексуална мания или патология

    


Плевнелиев: За 1 г. изтребителите ни вдигани, колкото през последните 20 г.

 В последната една година български самолети са излитали извънредно толкова пъти, колкото в последните 20 години, каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в отговор на въпрос за зачестилите случаи на руски самолети над неутрални води в Черно море, заради които излитат български прихващачи.

Имаме ситуация, в която, ако в предишни години е имало по две-три извънредни излитания на български самолети, сега те са не по две-три на година, а две-три на седмица, отбеляза държавният глава.

Не става въпрос само за транспортни самолети на Русия, но и за разузнавателни руски полети, посочи Плевнелиев.

Какви са изводите, които трябва да си направим - да се замислим дали не можем заедно с нашите румънски колеги и с колегите от Турция да обединим усилия, за да можем да бъдем по-ефективни, защото в момента излитат два самолета в Румъния, два в България и два в Турция за един руски самолет, коментира той.

"Въпросът е кой има интерес да навлиза във въздушното пространство, защо го правим това през 2014 г., когато всички вярвахме, че отдавна живеем в мир и разбирателство в нашия регион. Кой има интерес от това българските самолети постоянно да излитат извънредно, може би, за да не могат да бъдат повече технически годни, може би, за да се случат по-скоро ремонтите, които всички очакват, че ще се случат, може би, за да изтощим Българската армия и нейните усилия да бъде технически пригодна и годна", попита държавният глава.

Каква е целта на тези полети мога само да гадая,

заяви министърът на отбраната Ангел Найденов пред журналисти в отговор на въпрос дали зачестилите полети на руски разузнавателни самолети над Черно море застрашават изразходването на ресурса на българските изтребители и какви ще бъдат последствията от това.

Когато имаме в рамките на няколко месеца близо 30 случая, при които има полети или привеждане в по-висока степен на готовност на дежурните изтребители, си заслужава да подхождаме много внимателно и да фокусираме вниманието си, каза Найденов.

Министърът отбеляза, че

става въпрос за полети по границата на българското въздушно пространство

и добави, че не е твърдял и не твърди, че има нарушаване на въздушното ни пространство, но появата на подобни самолети предизвиква реакцията на центъра за въздушен суверенитет на НАТО, чрез който се отдават заповеди за привеждане на българските ВВС в необходимата готовност и да изпълняват полети.

Всеки един полет намалява разполагаемия ресурс както на двигателите, така и на агрегатите и като цяло на изтребителите. Дали това е цел на тези полети ми е трудно да гадая, всеки един от вас може да отговори сам на подобен въпрос, коментира Найденов. Той посочи, че се отделят много средства за поддръжката на наличната военна летателна техника.

Попитан дали икономически санкции срещу Русия могат да ни оставят с недостачно добро снабдяване с резервни части за самолетите ни, Найденов каза, че се знае отговорът на подобен въпрос. В степента, в която сме зависими от доставката на енергийни ресурси, в не по-малка степен сме зависими и по отношение на резервни части и поддържането на техническата годност и летателната изправност на машините във ВВС, посочи той.

Изчезнали възпитаници на дом за деца вдигнаха на крак полицията

Четири хлапета от дом за деца "Милосърдие" в Лом вдигнаха на крак полицията в 3 области и бяха обявени за издирване. Децата изчезнали миналата седмица, но вече са открити и върнати в сиропиталището. На крак били полицаите в Монтана, Враца, Лом и Ловеч, съобщава tribali.info.Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Четири хлапета от дом за деца "Милосърдие" в Лом вдигнаха на крак полицията в 3 области и бяха обявени за издирване. Децата изчезнали миналата седмица, но вече са открити и върнати в сиропиталището. На крак били полицаите в Монтана, Враца, Лом и Ловеч, съобщава tribali.info.Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Половин милион българи са трудови мигранти у нас

/КРОСС/ Близо половин милион българи са трудови мигранти в собствената си държава - или 18% от заетите. По данни на синдикатите те вече минават броя от 400 хиляди. Според Агенцията по заетостта трудовите мигранти по програмата „По-близо до работа" към днешна дата са 5 812. Драстично разминаване - 400 хиляди с 5 812, се дължи на факта, че не всички си намират работа през бюрата по труда. Трудовата миграция в България обаче е повсеместна. Най-интензивно е движението в централните и южните райони - Пловдив, Ловеч, Хасково. В Пазарджик, например, над 450 души всеки ден пътуват до града, за да работят. Те идват от 59 населени места. Подобно е положението и в Пловдив, Стара Загора, Казанлък. На едва 16 хиляди души им се поемат пътните разходи по различни схеми и програми. Синдикатите са направили свое проучване. Над 400 хиляди са работниците, които всеки ден пътуват до друг град или село, за да работят. Най-често с автобус или влак. Хронично изморени от път, всички трудови мигранти у нас пътуват общо по 600 хиляди часа на ден. Над 30 хиляди души пътуват по час до работа. На други 4 хиляди са им нужни 3 часа, за да се приберат у дома. Профилът на трудовия мигрант - не само мъже, но и все повече жени. Мъжете пътуват по-дълго. Най-много са хората със средно образование. Най-голям е броят на трудовите мигранти в секторите строителство, селското стопанство, преработващата промишленост. Те се търсят и най-много

България дава 2,2 млн.лв. за рейтинг от три агенции

Допълнителни разходи в размер на 35,3 млн.лв. до края на годината иска от правителството финансовият министър Петър Чобанов. Той е подготвил проект за постановление, което Министерският съвет трябва да обсъжда днес.
Ако предложението бъде одобрено, 2,2 млн. лв. ще отидат по договори с трите най-авторитетни рейтингови агенции - “Стандарт енд Допълнителни разходи в размер на 35,3 млн.лв. до края на годината иска от правителството финансовият министър Петър Чобанов. Той е подготвил проект за постановление, което Министерският съвет трябва да обсъжда днес. Ако предложението бъде одобрено, 2,2 млн. лв. ще отидат по договори с трите най-авторитетни рейтингови агенции - “Стандарт енд

Пак промени във Фонда за лечение на деца в чужбина

До седмица ще стане ясен новият директор на Фонда, съобщи здравният министър

Тръгна регистърът на тютюнопроизводителите

Земеделските стопани трябва да декларират обработваемите си площи за тази и миналата година с произведеното и продадено количество тютюн.

Пирдоп с нова пречиствателна станция за отпадъчни води

Пречиствателна станция за отпадъчни води бе открита в Пирдоп от министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, съобщават от МОСВ. ...

Евроизборите по-скъпи с 2.5 млн. лв. спрямо парламентарните

Изборите за Европейски парламент ще струват с 2.5 млн. лв. повече спрямо парламентарните от 2013 г.    Вотът през май ще  излезе над 23.88 млн. лв. Това показва одобрената план-сметка от правителството в понеделник, съобщи пресслужбата на кабинета във вторник.   Увеличените разходи се дължат основно на повишеното заплащане на членовете на районните и секционните избирателни комисии, които са увеличени с 1.8 млн. лв. спрямо миналогодишните избори. Общо за заплати ще бъдат похарчени близо 8 млн. лв.   Разходите по бюджета на ЦИК пък са увеличени от 3.25 млн. лв. през миналата година на 5.73 млн. лв. за изборите през май, показват разчетите.   Друга причина за поскъпването на изборите е осигуряването на медийни пакети за партиите, които нямат право на държавна субсидия. За тази цел са отпуснати 2 млн. лв., е посочено в съобщението.   В същото време средствата на Министерския съвет и на министерствата, които имат отношение към провеждането на изборите пък са намалели с 464 хил. лв., показват още данните.   Отпечатването на бюлетините ще струва 1.25 млн. лв.   Средствата по план-сметката ще се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2014 г. Постановлението на правителството е съгласувано с ЦИК.

Изчезнали възпитаници на дом за деца вдигнаха на крак полицията

Четири хлапета от дом за деца Четири хлапета от дом за деца "Милосърдие" в Лом вдигнаха на крак полицията в 3 области и бяха обявени за издирване. Децата изчезнали миналата седмица, но вече са открити и върнати в сиропиталището. На крак били полицаите в Монтана, Враца, Лом и Ловеч, съобщава tribali.info. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

НАТО преустанови сътрудничеството си с Русия

НАТО обяви, че преустановява „всякакво практическо цивилно и военно сътрудничество" с Русия заради руската окупация и анексиране на Крим, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Решението е взето на започналата днес двудневна среща на външните министри на НАТО в Брюксел, съобщава БТА.

Осъдиха за изнудване бивш общинар

Шестимата подсъдими за аферата “Щастливото бебе” получиха условни присъди от общо 16 г. и 31 000 лв. глоби за изнудване на бизнесмен. 
Окръжният съд в Русе призна за виновни бившия общинар от Варна Ивайло Костов, екстрасенсът Божидар Караджов, бизнесмена Камен Георгиев, Десислава Иванова, Георги Нейчев и Илиян Богданов. Те изнудвали... Шестимата подсъдими за аферата “Щастливото бебе” получиха условни присъди от общо 16 г. и 31 000 лв. глоби за изнудване на бизнесмен. Окръжният съд в Русе призна за виновни бившия общинар от Варна Ивайло Костов, екстрасенсът Божидар Караджов, бизнесмена Камен Георгиев, Десислава Иванова, Георги Нейчев и Илиян Богданов. Те изнудвали...

Одобриха разходите за евроизборите

Министерският съвет одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от България и...

Борисов не се яви пред комисията за Мишо Бирата

 Бившият министър-председател Бойко Борисов не се яви на днешното заседание на парламентарната комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласениятелефонен разговор между самия Борисов, във времето, в което беше премиер, и тогавашния директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

Изслушването на Борисов беше точка единствена в дневния ред на заседанието.

"Има досъдебно производство в момента, съдът ще каже какво ще се случи, но се надявам да има и юридически последици, защото стана ясно, че съществуват пропуски, действия и бездействия, които са наказуеми", заяви председателят на комисията Йордан Цонев.

"Пратихме му писмо, той е надлежно уведомен, но имахме усещането, че поканата ни няма да бъде приета", заяви в началото на заседанието Цонев. Трябваше да му дадем възможност, ако г-н Борисов иска да се яви пред комисията да заяви своята позиция, каза той. Но в обичайния за него стил получихме отговор през медиите, така че г-н Борисов няма да упражни това свое право, констатира депутатът.

"Черен ПР си е направил този, който е говорил и заповядвал на шефа на агенция "Митници" да махне някой от някъде, за да не извършва проверки", отговори Цонев на журналистически въпрос.

Срокът за работа на комисията изтича на 10 април т.г. - изслушахме много лица, събрахме информация, целите на нашата комисия са постигнати по изясняване на казуса, каза Цонев.

Установихме любопитни неща, които ще влязат като фактология в доклада. Те се отнасят до сериозни, системни нарушения на митническия режим на данъчните складове, относно водената документация. Натъкнахме се на факти, че е имало колона за производство на спирт, която в предходните 3 г. е произвела според производствените тетрадки около 70 хил. литра, което е сериозно нарушение на законодателството в България и е престъпление по НК, смята Цонев.

Установихме, че не всички действия на митническите органи са били законосъобразни, не са били ефективни, защото тази колона не е била размонтирана. Установихме и противоречия между митническите проверки на отделните групи, имало е и външно въздействие върху тях, каза Цонев.

Зукърбърг с 1 долар заплата за 2013 г.


Марк Зукърбърг е получил заплата от 1 долар за 2013 г., показва доклад, разпространен в медиите. Създателят на “Фейсбук” е отчел $ 635 165 печалба, но повечето е получил в натура - разходи, поемани от компанията.
Той упражнява контрол над 60% от акциите, което му е донесло 3,3 млн. долара. Най-висока заплата е получила Шерил Сандбърг, Марк Зукърбърг е получил заплата от 1 долар за 2013 г., показва доклад, разпространен в медиите. Създателят на “Фейсбук” е отчел $ 635 165 печалба, но повечето е получил в натура - разходи, поемани от компанията. Той упражнява контрол над 60% от акциите, което му е донесло 3,3 млн. долара. Най-висока заплата е получила Шерил Сандбърг,

Изследване: Чингис хан превзема света с помощта на климата

B цялата човешка история промените в природните цикли и климата играят ключова роля във възхода и падението на цивилизациите. Това се случва навсякъде по света - от маите до римляните.
Империята на един от най-страшните завоеватели в историята - монголския владетел Чингис хан, също е подпомогната от драматична промяна в климата в средата на XIII B цялата човешка история промените в природните цикли и климата играят ключова роля във възхода и падението на цивилизациите. Това се случва навсякъде по света - от маите до римляните. Империята на един от най-страшните завоеватели в историята - монголския владетел Чингис хан, също е подпомогната от драматична промяна в климата в средата на XIII

Моуриньо ще се сети за дебюта си в крепостта на ПСЖ

Жозе Моуриньо няма да има време за спомени и носталгия в сряда вечерта, когато шумът от стадион “Парк де Пренс” залее него и “Челси”. Португалецът води първия си европейски мач с лондонския клуб преди 10 години пак срещу “Пари Сен Жермен”. Тогава Специалния и “Челси” спечелиха с 3:0 в Париж в мач от груповата фаза, но днес ги чака първи Жозе Моуриньо няма да има време за спомени и носталгия в сряда вечерта, когато шумът от стадион “Парк де Пренс” залее него и “Челси”. Португалецът води първия си европейски мач с лондонския клуб преди 10 години пак срещу “Пари Сен Жермен”. Тогава Специалния и “Челси” спечелиха с 3:0 в Париж в мач от груповата фаза, но днес ги чака първи

ЕС с военна операция в ЦАР

Силите на ЕС ще включват 1000 войници

НАТО скъса с Русия: Край на всякакво сътрудничество!

НАТО реши да преустанови "всякакво практическо цивилно и военно сътрудничество" с Русия. Причината е руската окупация и анексирането на Крим.

Плевнелиев: Без конфронтация между партиите за европейските избори

Политическото противопоставяне трябва да отстъпи място на важните държавнически решения, призова президентът

    


Партийна връзка при печата и на новите бюлетини

БНБ ще може да прехвърля печатането на бюлетините на лицензирани частни печатници, една от които е свързана с бивш депутат и настоящ общински съветник от БСП

Обвинението поиска 3 години условна присъда за Филип Златанов


Три години условно лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок поиска държавното обвинение за бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов по делото, придобило известност като "тефтерчето на Златанов".

Съдебният състав, пр едседателстван от съдията Андрней Ангелов, ще се произнесе на 3 април.

Златанов бе обвинен в престъпление по служба през периода  2012 до  юли 2013 г., в резултат на което е осигурил облага другиму и е причинил вреда другиму....

ДПС няма да подкрепи новия Наказателен кодекс, ако критиките надделеят

Въпросът за приемането на нов Наказателен кодекс е отворен, а Висшият съдебен съвет сам трябва да реши търканията между гилдиите на съдиите и прокурорите. Това обясни председателят на правната комисия в Народното събрание Четин Казак (ДПС). Той предпочете да не говори за "системни проблеми" в кадровия орган на Темида и отдаде скандалите в него на публичността. Четин Казак отхвърли възможността партията да препоръча на Делян Пеевски да напусне окончателно съдебната система. Наред с това председателят на правната комисия призна, че в момента има търкания с БСП покрай темата с квотите в ЦИК. Ако някой от Народното събрание носи отговорност за неясния текст, то това е комисия на Мая Манолова, обясни още той. Г-н Казак, ДПС ще подкрепи ли проекта за нов Наказателен кодекс (НК), въпреки множеството критики? Има заявен ангажимент от страна на България, че НК, по възможност, трябва да бъде приет до края на годината. Поради това има и очакване от Европейската комисия (ЕК). Наказателният кодекс е може би вторият по важност акт след Конституцията и заради критиките, които предизвиква в ранните етапи на обсъждането, решихме, че няма да претупваме неговото приемане. Ще го подложим на широка обществена дискусия, в която да бъдат ангажирани абсолютно всички заинтересовани страни и да се идентифицират всички проблемни аспекти. Искаме, по възможност, да се приеме по-добър и по-адекватен на съвременните взаимоотношения нов НК. Процедурата по общественото обсъждане вече започна успешно. В първия кръг участваха много неправителствени организации, които не са тясно профилирани. Те имаха възможност да изкажат своите бележки и критики... В рамките на три минути... Да. Устно. Но всеки имаше възможност да представи и писмено бележки си и те са вече са в комисията. Предстои да бъде свикан втори кръг на общественото обсъждане, в който да участват представители на всички професионални среди. Така в по-професионален порядък ще бъдат обсъдени отново много от текстове. Законът беше писан три години, при три правителства. Не е ли голям риск да се преработва такъв закон на коляно в правната комисия? Дълги години си говорим и за въвеждането на простъпките, които трябва да разтоварят съдебната система от маловажните случаи. Административно-наказателен кодек обаче не бе написан. Това е един от концептуалните въпроси, които предизвиква този проект за НК. Аз очаквах да се изпълни заявеното преди година намерение, не на този кабинет, а на преходния, да се направи разграничение между престъпленията и по-леките провинения, което да доведе до олекотен режим на разследване. За съжаление, не виждаме в кодекса тази идея. Ще видим... Въпрос е на дебат. Може би вносителите са преценили, че на този етап не е подходящо за нашата наказателно-правна традиция... Но така и не се разбраха аргументите на вносителите защо подобно нещо не се възприема? На първото обсъждане този въпрос не бе поставен. Аз обаче очаквам на второто той да бъде поставен от специалистите. Ако и на това второ обсъждане преобладаващите мнения са, че този НК не е добър, ДПС готово ли е да се обяви против него? След като мине целият цикъл от обсъждане, всяка една от политическите сили в Народното събрание ще заеме своята позиция. За момента нямаме окончателно политическо решение дали да подкрепим този проект. Ще извървим цялата процедура по обсъждане, ще чуем всички мнения, ще направим анализ, доколко проблемите в проекта за НК са поправими или те изискват да започнем от белия лист. Т.е. въпросът е отворен? Въпросът е отворен. Ако изобщо се вземе решение да започне разглеждането на този проект, кога ще стане това? След лятната ваканция на парламента. Друг много обсъждан в момента въпрос. Трябва ли да се раздели Висшият съдебен съвет (ВСС) на колегии на съдии и прокурори? Това е стара идея, но това е въпрос на вътрешна организация на ВСС. Няма закон, който да ги ограничава да го направят. По принцип аз съм против да се степенуват членовете на ВСС. По конституция гилдиите на съдиите, прокурорите и следователите са равни. Дали да може едната гилдия да се меси в решенията на другата, е тема, която самите гилдии трябва да решат. Ако преценят, че има възможности за намеса и тя е вредна, да премахнат проблема. Знаете, че ВСС сега е постоянно действащ орган и не е съставен от действащи магистрати. Сегашните членове са изцяло откъснати от правораздаването и се посвещават само на дейността си във ВСС. Това означава, че съдиите са престанали да бъдат съдии, прокурорите – не са прокурори. Те са равни и имат еднакъв статут като членове на ВСС, без значение откъде са дошли. Нека не забравяме, че там има и хора, които са представители и на други юридически професии извън съдебната система. Тогава какъв точно му е проблемът на кадровия орган на съдебната власт? Без значение какъв е съставът му, той постоянно генерира скандали? Колкото органът е по-публичен и концентрира по-голям обществен интерес, толкова възможността да се допусне грешка и тази грешка да бъде публично разобличена, е по-голяма. Ако една институция работи вън от публичния дневен ред, то шансът да не се набива на очи със скандали е по-малък. Идеята обаче е да се изградят институции, които хем са публични, хем не правят такива неща. Да, това е идеята. Нашата роля като парламентаристи е да създадем такава законова рамка и да сведем до минимум възможността да се допускат грешки. Оттам нататък всеки орган е създаден от живи хора, от лица, всеки от тях е способен на грешки, а някои от тях са способни и на умишлени нарушения. Значи вие не виждате системен проблем с ВСС? Аз ви казах, че в случая с публична институция като ВСС всеки опит да се направи нещо задкулисно, се разкрива. Точно този обществен контрол е най-сигурната спирачка срещу злоупотреби и закононарушения. Какви са идеите на партията ви за съдебна реформа? БСП и ДПС бяха доста лаконични в своите предизборни програми. Вие специално се съсредоточихте върху подслушването и ДАНС? Съдебната система остана настрани. Ако има неизказани идеи, бихте ли ги споделили? ДПС никога не е носило пряка отговорност за управлението на съдебната система. Тя никога не е била сред ресорите, които са от нашата компетентност. Затова ние винаги сме стояли малко встрани. Това не означава, че нямаме мнение. Винаги сме подкрепяли инициативи, които са имали за цел да се подобри функционирането на съдебната система, да се намалят поводите за критики. Сред тях са повишаването на ефективността на конкурсите, опростяването на процесуалните и материалните предпоставки за протакване на делата, които водят до отказ от правосъдие. Искаме да се въведе електронното правосъдие. Очакваме в най-скоро време правителство да внесе законопроект, в който да се застъпи все по-широкото му използване. Има такъв проект на предходното правителство. Сега очакваме новото правителство да внесе разширен и актуализиран проект. От думите ви излиза, че ДПС играе поддържаща роля. В същото време виждаме, че ДПС напоследък е доста по-активно от БСП по въпросите на съдебната власт. Ето, вие дори сте председател на правната комисия. Ролята не изглежда толкова поддържаща, а по-скоро водеща. Не е водеща, но ролята ни се засилва като стимулиращ фактор. Отговорността обаче е обща. Бих казал, че водеща ролята е на правителството, което трябва да генерира законодателните инициативи за продължаване на съдебната реформа. Съдебната система не е в някоя конкретна партийна сфера на влияние. В това правителство има доста министри, които не са партийно оцветени и присъстват в ролята си на експерти. Един от тях е правосъдният министър. ДПС ще излезе ли със собствена кандидатура за главен съдебен инспектор или ще подкрепи една от тези трите, които бяха издигнати от магистратските организации? На този въпрос мога да ви отговоря утре (днес, сряда-бел.ред.) след 18 часа. Сега нищо не мога да ви кажа. Като председател на правна комисия мога само да ви потвърдя факта, че срокът изтича на 2 април в 18.00 часа и че очаквам внасянето на кандидатури. Оттам нататък какви политически решения ще се вземат или вече са взети, не мога да ви кажа. Кажете ми, ДПС има ли политическо решение дали да предложи кандидат? Към момента на това интервю няма такова решение (около 16 часа във вторник). Има воля този път да се постигне консенсус? Силно се надявам най-после процедурата да бъде докарана до успешен край. Огледахте ли тримата предложени кандидати от професионалните организации? Да. Всяка кандидатура има своите качества и своите сериозни аргументи "за". Оттам нататък е въпрос на политическо решение. Смятате ли, че е разумно ръководството на ДПС да поощри Делян Пеевски да не се връща повече в съдебната власт, предвид напрежението, което се създава около неговото име? Аз мисля, че няма политическа сила, която да има право да влияе по този начин. Това е въпрос на лична преценка на всеки човек за това как да се развива професионално, обществено и т.н. Какво влияние оказаха проблемите с квотите в ЦИК в отношенията ви с БСП? Защо ДПС промени мнението за промени в закона в рамките на една седмица? Лидерът на ДПС чете декларация от парламентарната трибуна, в която изтъкна, че партията няма да участва в промените в Изборния закон. Сега става друго. Напротив. Той (Лютви Местан) заяви, че ние няма да инициираме промени и няма да бъдем съвносители на такива. Още тогава той посочи, че ние бихме подкрепили чужда законодателна инициатива, която би целяла да коригира извършената спрямо нас несправедливост. Ние оставаме на същата позиция. Смятаме, че срещу нас бе извършена несправедливост от президента, който изтълкува ясния текст на Изборния кодекс и назначи ЦИК, която не отговаря на закона. Така ни ощети. След това ние първо блокирахме избора на заместник-председател от ГЕРБ. После решихме, че не бива да даваме основание за допълнителни критики от страна на нашите външнополитически партньори, т.е. ние не искахме да ставаме съучастници в едно закононарушение. Така решихме повече да не се противопоставяме на избора на заместник-председател от квотата на ГЕРБ и казахме: "Нека тези, които преценят, че ДПС има право на полагаемото му се място в ЦИК, да упражнят законодателна си инициатива". Генерира ли се напрежение между ДПС и БСП покрай разправиите за ЦИК? Аз силно се надявам да не се генерира подобно напрежение, тъй като няма основание. Нашата позиция е принципна и последователна. Тя до голяма степен съвпада с тази на БСП. Първо по отношение на Изборния кодекс пределно ясно се дефинира как да се състави ЦИК. Факт е, че президентът не го стори и издаде указ и в нарушение на Изборния кодекс ощети ДПС. Единствената позиция, по която се разминаваме е, че БСП отказаха да подкрепят тази законодателна инициатива. Е, това не е ли сигнал за напрежение? Не, защо? По принцип има много теми, по които имаме разминавания. Защото тези теми се натрупаха, г-н Казак. БСП вече излиза с декларации срещу ДПС, вашият лидер на свой ред вкара БСП в редицата "антиевропейски партии". И сега идва проблемът с ЦИК. За пореден път искам да посоча, че БСП и ДПС са много различни партии. Те принадлежат на различни политически семейства, имат различна история и генезис. Ние сме в коалиция в момента. Сега две политически сили поотделно и самостоятелно са решили да подкрепят правителството на Пламен Орешарски с ясни аргументи и ясната цел управленската програма на това правителство да успее. Оттам нататък се изявяват и разликите помежду ни. Ние имаме разлики в позициите си по много въпроси. Понякога неминуемо разликите създават триене. Сега ли са най-напрегнати отношенията помежду ви? Не бих степенувал, но сега е един от моментите, в който имаме разминаване с БСП по този въпрос (с ЦИК-бел.ред.). Това не означава, че е разколебана подкрепата ни за това правителство. Напротив. Позицията на лидера на ДПС е, че президентът е забъркал този скандал с квотите. И все пак г-н Местан призна, че има проблем и с текстовете в закона. Вие сте председател на правната комисия. Вие не носите ли отговорност, ако не, кой от парламента я носи? Отговорността е обща, но правната комисия не участваше в изработването на този Изборен кодекс. За тази цел бе създадена специална комисия, председателствана от Мая Манолова (БСП). Така че отговорността е по-скоро на тази временна комисия, че реално не са предугадили, че е възможно президентът по такъв начин да тълкува една ясно изписана, според нас, норма.

Испанец поема и кабинета на Франция

Френският президент Франсоа Оланд назначи вътрешния министър Манюел Валс за премиер. Това стана, след като Жан-Марк Еро подаде оставка заради огромния изборен провал на левицата на местните избори, предаде Ройтерс.
Също като новата кметица на Париж Ан Идалго 51-годишният Валс е испанец и по-точно каталунец. Френският президент Франсоа Оланд назначи вътрешния министър Манюел Валс за премиер. Това стана, след като Жан-Марк Еро подаде оставка заради огромния изборен провал на левицата на местните избори, предаде Ройтерс. Също като новата кметица на Париж Ан Идалго 51-годишният Валс е испанец и по-точно каталунец.

Шегаджия подарява тротоарни плочки на варненци

Първоаприлските изпълнения на Данчо от благотворителната скечбанда Ненормалниците продължиха с раздаване на нетрадиционни "подаръци" на минувачите по ул. "Отец Паисий". След като се излегна върху разбития тротоар, шегаджията реши да дари част от отломките на преминаващите пешеходци.

Защо никога не трябва да се връщате при бившия си

Кои са причините, заради които миналото трябва да си остане минало

    


Няма епидемия от ебола, според СЗО

Според Лекари без граници обаче е трудно да се контролира разпространението

Глобиха с 500 000 долара щангите на Азербайджан

Азербайджанската федерация по вдигане на тежести е наказана с глоба от 500 хиляди долара за положителните проби на 9 състезатели. Решението си Международната федерация (МФВТ) обяви официално и призова централата на азерите да направи разследване на състезателите, треньорите и лекарите на отбора.
Позитивните тестове са от европейското в Албания пре Азербайджанската федерация по вдигане на тежести е наказана с глоба от 500 хиляди долара за положителните проби на 9 състезатели. Решението си Международната федерация (МФВТ) обяви официално и призова централата на азерите да направи разследване на състезателите, треньорите и лекарите на отбора. Позитивните тестове са от европейското в Албания пре

Жандармерия спира коли на изхода на Батановци

Кола на Жандармерията и полицаи стоят на изхода на град Батановци,при разклона за Ковачевци и спират преминаващите коли и камиони за проверка.

Информацията ми е от 19:15ч.

Някой знае ли какво става?

ДПС в Кърджали предлага Пеевски за евродепутат

Най-голямата областна структура на ДПС в страната, тази в Кърджали, номинира народният представител от 42-то Народно събрание Делян Пеевски за листата на движението, с която то ще се яви на предстоящия евровот на 25 май.

Бойко Борисов не се яви пред комисията за Мишо Бирата

Точка единствена в дневния ред на парламентарната комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов се състоя без да присъства нито един от тях.
Председателят на комисията Йордан Цонев заяви, Точка единствена в дневния ред на парламентарната комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов се състоя без да присъства нито един от тях. Председателят на комисията Йордан Цонев заяви,

Борисов и Ваньо Танов не се явиха пред комисията за Мишо Бирата

Точка единствена в дневния ред на парламентарната комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция Точка единствена в дневния ред на парламентарната комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов се състоя без да присъства нито един от тях. Председателят на комисията Йордан Цонев заяви,

Бъчварова: Станишев се прави на Борисов, но не му се отдава

/КРОСС/ "Не трябва да губим време за това: да не спираме реформите, да не променяме посоката, в която се развиваме и в това да не губим време в неясни политически решения", това заяви в предаването на БНТ "Още от деня" Румяна Бъчварова - член на изпълнителната комисия на ГЕРБ във връзка с новия слоган на партията за евроизборите - "България няма време за губене". Тя заяви своите надежди, че българските избиратели ще разберат колко енергия трябва от тяхна страна, за да се движи страната напред. "Днес гледах изказването на Сергей Станишев по повод 1 април. Стана ми жалко за държавата. Той изгледаше като подпийнал човек и му препоръчвам да си смени пиарите. Той се опитва да се прави на Бойко Борисов още от 2009 година, но това не му се отдава. Резултатите на изборите го показват", категорична бе тя. "Ние сме първите, които отразиха каква кампания ще правим. Кампанията ще бъде конструктивна, отворена и позитивна", заяви тя. На въпрос кой е най-големият успех на ГЕРБ Бъчварова бе категорична, че това е фактът, че няма дестабилизация в партията и това, че те изразяват своите позиции. "Аз съм добронамерена към всички социологически проучвания. В тях не ми харесва единствено ниската степен на активизиране на симпатизантите на ГЕРБ", завърши тя.  

Англия се превръща в “селесао”, Матеус е на мондиал

Англия ще заиграе като Бразилия на световното. Самба-футбол от тима на Рой Ходжсън ще плени света, както “златистите” го правят от 1958 г. насам.

На 1 април в. “Дейли Мейл” изгърмя “сензацията” в онлайн изданието си. Англия в жълто и синьо като Бразилия, в чест на домакините на мондиала!

“Трите лъва” никога не са носили такъв цвят. Англия ще заиграе като Бразилия на световното. Самба-футбол от тима на Рой Ходжсън ще плени света, както “златистите” го правят от 1958 г. насам. На 1 април в. “Дейли Мейл” изгърмя “сензацията” в онлайн изданието си. Англия в жълто и синьо като Бразилия, в чест на домакините на мондиала! “Трите лъва” никога не са носили такъв цвят.

Ускоряват сертифицирането на държавни горски територии

Ускоряването на процеса на сертифициране на държавните горски територии, което ще отвори нови пазари за дървесината и продуктите направени...

Сергей поздрави ГЕРБ и Бойко с 1 април

Сергей Станишев продължава с пълна пара изявите си на своята официална страница в социалната мрежа Фейсбук. В най-новото си обръщение той се обърна както към всички българи, така и към политическите си опоненти от ГЕРБ, обявявайки днешния Ден на хумора и сатирата - 1 април, за имен ден на бившите управляващи.Ето как самият Станишев описа в кратък текст видео речта си:

Второто издание на спортувай с "Изи Кредит" с награди за 27 000 лв.

За втора поредна година финансовата институция "Изи Кредит" организира националната спортна програма "Спортувай с Изи Кредит в твоя град".   В продължение на три месеца в осем града всеки може да се включи безплатно в състезания по лека атлетика, колоездене и баскетбол с общ награден фонд от 27 000 лв., под формата на парични и предметни награди.   Състезанията се организират с подкрепата на Асоциация спорт в свободното време и общините на градовете-домакини.   Тази година градовете са с един повече от миналата, като новото попълнение е Кюстендил, а състезанията ще са в центъра на града на 27 април.   Стартът е тази събота в Плевен в парка "Кайлъка" и в центъра на града, а на следващия ден ще има във Русе. На 12 април игрите се пренасят в Пловдив, а на 13 април в Благоевград.   Състезанията в морската градина на Бургас са на 10 май, а във Варна – на 17 май.   Игрите в София са на 24 май в Борисовата градина.   Другата новост във второто издание на "Спортувай с Изи Кредит в твоя град" е, че във финалната фаза на програмата в курортен комплекс "Албена" на 14 и 15-ти юни, участие ще вземат и баскетболните отбори, които са станали шампиони на градовете.   Специално внимание тази година ще бъде отделено и на децата. Във всеки град професионални аниматори ще ги забавляват с много спортни игри с награди.   "Спортувай с Изи Кредит в твоя град" има за цел да популяризира и стимулира активното спортуване на хората в свободното време и грижата за здравето и доброто им физическо състояние. Това е и добър начин хората да изкарат приятно време със своите семейства и приятели, практикувайки три от най-популярните спортове.   "Гарантираме много положителни емоции и добро настроение. Подготвили сме и куп изненади, награди, игри и забавления", коментира Виолета Будева, маркетинг директор на "Изи Кредит".  

Новият френски премиер Манюел Валс встъпи в длъжност

Новият френски премиер Манюел Валс встъпи в длъжност и замени Жан-Марк Еро, подал оставка след провала на Френската социалистическа партия на местните избори. 51-годишният центрист Валс беше вътрешен министър от 2012 година. Той зае премиерския пост на церемония в двореца в Матиньон, на която присъстваше и Еро. Дворецът в Матиньон е построен през 18 век и в наши дни служи за резиденция на френския премиер, посочва Ройтерс. Социологически анкети показват, че Валс, който заема твърди позиции по въпросите на реда и закона, е най-популярният френски министър. Центристките му възгледи обаче го правят по-малко популярен сред лявото крило във ФСП. На церемонията в Матиньон Валс заяви, че иска "да продължи и да разшири огромната работа, вече свършена" от предшественика му Жан-Марк Еро, предаде Франс прес. "Президентът на Републиката е начертал пътна карта, за да стигнем още по-далеч и по-бързо", отговаряйки на "искането за социална справедливост", изразено на местните избори, на които управляващите социалисти загубиха позиции, добави Валс. Новият премиер ще обяви състава на правителството си утре, а на 3 април то ще се събере на първото си заседание.

Ще подсилим извънкласните дейности, обяви Клисарова

/КРОСС/ „България заема предпоследното 43-то място в международното изследване PISA 2012 на тема "Оценяване на компетентността да се решават проблеми".От 44 участвали страни България е на 43 място, след нас е само Колумбия." Това заяви министърът на образованието д-р Анелия Клисарова в студиото на „Още от деня" по БНТ. „Нашите ученици не са се справили добре" призна професорът. „Мерките, които трябва да предприемем като спешни са да подпомогнем учениците към извънкласните дейности, за да бъдат по-подготвени в живота. Предвидените средства от бюджета за този вид занимания е по 14 лв. за година за всяко дете. Отделили сме още 4 милиона лева, за да подсилим тези извънкласни дейности. Тези средства са предоставени от държавния бюджет. Общо допълнителните средствата в бюджета за образование са 100 милиона лева. От тях 21 милиона лева вече бяха предоставени на университетите за стимулиране на учебния процес. Ректорите определят как ще бъдат разпределени тези средства - дали за стимулиране на преподавателите или за някакви програми", коментира Клисарова. „Учениците трябва да бъдат насочени към ежедневието и практиката, трябва да има конкуренция между младите хора", добави Клисарова. „Това проучване показва проблемите на училищното образование. Има много деца, които не се справят, но това не означава, че те са глупави

Президентът: В НС да спрат да дълбаят в лишени от смисъл казуси

По повод реакциите след издадения от държавния глава указ за назначаване на членове на Централната избирателна комисия, президентът Росен Плевнелиев заяви днес, че с указа са спазени и Конституцията, и Изборният кодекс. „В Централната избирателна комисия трябва да има баланс, Комисията не е двукамарна и ръководството й не се изключва от този баланс", категоричен беше държавният глава пред журналисти.

Как да изразим обичта към детето си?

Хвалете ги, когато смятате, че заслужават

    


210 души са загинали при самолетни катастрофи през 2013 г.

Повече от 3 милиарда души са пътували безопасно с 36.4 милиона полета

Бизнесът иска преразглеждане на мораториума за шистов газ

Настояваме да се ускори и изграждането на интерконекторните връзки, заяви Константин Стаменов, председател на БФИЕК.

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване