В Бразилия заловиха 4 тона кокаин

Пратката е заловена след разследване, продължило около година

Плевнелиев ще участва в срещата на върха ЕС-Африка


Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в Брюксел днес и в сряда за участие в Четвъртата среща на върха ЕС-Африка, съобщиха от прессекретариата му.

Днес държавният глава ще разговаря с президента на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и с европейския комисар по регионална политика Йоханес Хаан.

На 2 април Плевнелиев ще участва в сесиите на четвъртата Среща на върха ЕС-Африка в Брюксел. Предвидени са...

Плевнелиев ще участва в срещата върха ЕС-Африка


Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в Брюксел днес и в сряда за участие в Четвъртата среща на върха ЕС-Африка, съобщиха от прессекретариата му.

Днес държавният глава ще разговаря с президента на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и с европейския комисар по регионална политика Йоханес Хаан.

На 2 април Плевнелиев ще участва в сесиите на четвъртата Среща на върха ЕС-Африка в Брюксел. Предвидени са...

Борисов съди Бареков за твърдението, че е натрупал "4 млрд. лв. богатство"


В Софийския районен съд ще се проведе първото заседание по делото за клевета, заведено от бившия премиер Бойко Борисов срещу бившия водещ Николай Бареков.

В частната тъжба Борисов твърди, че на 3  ноември 2013 г. па време на откриването на нов партиен офис на "България без цензура" в София, е бил оклеветен от Бареков, който е заявил: "По време на своето управление Бойко Борисов е натрупал 4 милиарда лева лично богатство".  На същата дата по време на гражданско шествие  в столицата...

Шампионската формула - нов фронт след всеки мач

Станимир Стоилов го чака тежка седмица, в която ще търси нов занаят. Няма избор. Така рече и отсече босът на “Лудогорец” Кирил Домусчиев след мача в неделя вечер. Мъри сигурно се чуди какво може да прави по-добре от това да е треньор. Голяма работа, че е единственият такъв у нас, стигнал с български отбор груповата фаза на Шампионската лига.
Станимир Стоилов го чака тежка седмица, в която ще търси нов занаят. Няма избор. Така рече и отсече босът на “Лудогорец” Кирил Домусчиев след мача в неделя вечер. Мъри сигурно се чуди какво може да прави по-добре от това да е треньор. Голяма работа, че е единственият такъв у нас, стигнал с български отбор груповата фаза на Шампионската лига.

Правителството дава още 20 млн. лв. за повишаване на събираемостта на приходи

Финансовото министерство ще разполага с допълнителни 2,2 млн. лева, за да плати по договорите с кредитните агенции

    


Ватикана канонизира двама папи за светци на 27 април

Очаква се в Рим да отидат до 5 милиона поклонници

    


С 5% се увеличават заетите до 2018 г.

Над 270 000 работни места ще бъдат разкрити през следващите няколко години, като над 157 000 ще бъдат за специалисти със средно образование и 118 000 за висшисти.

Финансисти алармират: Ще бъдат дадени 6 млн. лева, за да се прегласува таванът върху лихвите

Предложението на Георги Атанасов и на Георги Кадиев за таван на лихвите е истинска победа, особено за по-бедните потребители. Това заявиха председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров и фина...

Ангел Найденов изключва опцията за военен конфликт между Русия и Украйна

Министърът на отбраната Ангел Найденов заяви пред БНТ, че изключва възможността за военен конфликт между Русия и Украйна. По думите му, в случая, какъвто е при кризата в отношенията между Русия и Укр...

Челси продава Торес и Луис през лятото

Моуриньо разчиства някои играчи, за да има свежи средства за селекция

    


На 1 април рожден ден имат

Андон Андонов, депутат
Арх. Асен Дикански, предприемач
Богдан Милчев, бивш началник на КАТ - София
Васил Велев, председетел на УС на АИКБ
Иван Станчов, дипломат
Магдалена Малеева, тенисистка
Мария Кузманова, юрист, член на ВСС
Николай Божинов, собственик и управител на “Глория палас” - дипломатически клуб в Горна баня
Огнян Гелинов, режисьо Андон Андонов, депутат Арх. Асен Дикански, предприемач Богдан Милчев, бивш началник на КАТ - София Васил Велев, председетел на УС на АИКБ Иван Станчов, дипломат Магдалена Малеева, тенисистка Мария Кузманова, юрист, член на ВСС Николай Божинов, собственик и управител на “Глория палас” - дипломатически клуб в Горна баня Огнян Гелинов, режисьо

Преглед на печата от 1 април


Държавно управление

Капитал Daily

Състезанието за третата линия на метрото започва
Само големи строителни компании с опит ще могат да участват в поръчката за над 400 млн. лв.

Сега

За 10 г. хората плащат три пъти повече от джоба си за лечение
БСК представи стряскащи данни за състоянието на здравеопазването у нас

Президентът и Искра Фидосова се спасиха от делото за тефтерчето
Бившият шеф на комисията за конфликт на интереси...

Румяна Тренчева: Облакът е не само инструмент за намаляване на разходите ни

Към края на 2015 година ние ще имаме най-много бизнес потребители на облачни услуги в глобален мащаб, твърди изпълнителният директор на SAP България

    


Джон Кери: Вратите на НАТО са отворени за всяка европейска държава

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че НАТО е готова да приеме в своя състав всяка една европейска държава. „САЩ се присъединяват към своите съюзници, потвърждавайки, че вратит...

Градският транспорт в София вече и с въздушни маршурти*

Нова услуга за въздушен градски транспорт тръгва до броени дни в столицата, съобщиха от създателите ѝ „Хеликоптер“ АД. Услугата ще даде възможност на столичани да достигат от едно ...

Кои софийски квартали остават без вода днес

"Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на компанията. Във връзка с отстраняване на авария на уличен водопровод и монт...

Русия бойкотира среща в ООН с представители на кримските татари

Техен активист казал, че общността се готви за референдум за по-широка автономия

    


Руският заместник-министър на външните работи заяви, че ООН трябва да разследва убийствата на арменци в Сирия

Руският заместник-министър на външните работи Генадий Гатилов заяви, че Съветът за Сигурност на ООН трябва да разследва убийствата на арменци в Сирия, предаде РИА Новости.
„Разстрелът на арменските жители на Кесаба в Сирия трябва да бъде разследван. Необходимо е Съветът за Сигурност на ООН незабавно да обсъди ситуацията”, заяви Гатилов.

Яне Янев: С категоричен вот на евроизборите може да се мисли за нова Конституция

Правителството в България може да бъде избрано само с 25% от депутатите заради условията за кворум. За сметка на това то се освобождава поне с 50%+1 глас – 121. Това е само един от многото д...

В 13 часа днес тестват сирените за бедствия и въздушна опасност

Тест за техническото състояние на Националната система за ранно предупреждение ще се извърши на 1 април, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сиренната система и гласовата информация ще бъдат задействани ...

От днес говорим по-евтино

От днес поевтиняват телефонните разговори заради промяната на тарифирането. Досега потребителите плащаха по система "60 секунди плюс 1". Това означаваше, че разговори от по 10 секунди се от...

Новата бюлетина - с две колонки за избор и лека неяснота коя за какво е

С шега за 1-ви април започна гостуването на Мая Манолова в сутрешния блок на Нова телевизия. Водещите изчезнаха и предаването пое синоптичката Никол Станкулова, която директно попита Манолова ще иска ...

Компанията за онлайн обучение Coursera стартира приложение за Android

Компанията за онлайн обучeние Coursera стартира мобилно приложение за притежаваната от Google платформа Android, съобщава TheNextWeb. Преди малко повече от три месеца Coursera дебютира с приложение за iOS, което беше първият й собствен мобилен софтуер. Сега компанията прави още една стъпка към целта си да предостави достъп до безплатно обучение по целия свят.
Приложението за Android прилича на това за операционната система на Apple. И двете програми дават възможност на потребителите да посещават над 600 онлайн курса, осигурени от повече от 100 образователни институции, сред които са Станфордският университет и Йейл.
Собствениците на устройства с Android имат възможност да се записват за курсове, да стриймват лекции или да ги запазват за офлайн използване, както и да управляват съдържанието си директно от приложението. Coursera се фокусира върху целта да достигне до студенти по целия свят и е разработила мобилната си програма на 12 езика, включително английски, китайки, испански и руски.

Колко са действително изчезналите биткойни

Изследователи се съмняват в изнесените от MtGox данни

    


Британски войници мобилизирани в Източна Европа

Великобритания се подготвя да изпрати войници, които да вземат участие в натовските военни игри в Източна Европа, като отговор на продължаващите руски действия насочени срещу Украйна, пише “Independent”.
Министърът на отбраната на Великобритания Филип Хамънд заяви, че британски самолет вероятно ще бъде базиранв Естония, за да помага в охраняването на въздушното пространство над Балтийско море.
Докато Украйна не е член на НАТО и не получава автоматична защита от Алианса, Балтийските държави Литва, Латвия и Естония са, което означава, че агресия срещу тях би се възприела като агресия срещу цяла Западна Европа.
Руският президент Владимир Путин преди е изразявал намерението си да осигури руските интереси в Балтийските държави, Беларус и Финландия.
Хамънд заяви, че се надява да бъде намерено дипломатическо решение на проблема и че е важно да се увеличи натиска срещу Москва.

Москва иска присъединяването на Крим в картини

Членове на Студията на военни художници "М.Б. Греков" заминаха днес на творческа командировка в Севастопол, за да пресъздадат с картини присъединяването на Крим към Русия. Това съобщи Управлението по култура към руското министерство на отбраната, цитирано от ИТАР-ТАСС.

В продължение на 10 дни живописците ще рисуват градски и морски пейзажи, битови композиции и портрети на местни жители - общо 60 картини, се казва в съобщението.

Задачата на военните художници Сергей Трошин, Полина Минеева, Алексей Евстигнеев и Олег Ездаков е да пресъздадат образите на съвременния Крим, моряците и военнослужещите, и да отразят историческия момент от "връщането на полуострова в състава на Русия", посочва ИТАР-ТАСС.

Произведените на тази творческа командировка картини ще бъдат показани на голяма изложба "Завръщането в Русия" в Севастопол и Москва.

Част от картините ще бъдат подарени на града-герой Севастопол.

Междувременно днес в реч пред ученици германският финансов министър Волфганг Шойбле направи паралели между нацистка Германия, частичната анексия на Чехословакия, Путинова Русия и присъединяването на Крим.

Шойбле разговаря с около 50 гимназисти за ситуацията в Украйна и предупреди, че не бива да се допуска страната да стане неплатежоспособна.

"Ако правителството в Киев допусне да не може да плаща заплати на полицията, е възможно въоръжени банди и фашисти да изземат властта и да настане хаос и терор. Това ще е повод Русия да се възползва от положението и да поиска да защити и останалата рускоезична част от населението в страната, влизайки в източна Украйна", посочи Шойбле.

"Този метод на действие го познаваме добре от нашата собствена история", заяви политикът.

"Хитлер присъединява Судетската област на Чехия именно с довода, че трябва да защити немскоезичното население там", каза още Шойбле.  

Министърът заяви, че големи опасение от подобен сценарий имат най-вече членките на Европейския съюз, които са били част от източния блок.


Без тапи до морето през уикенда, обещава Терзиева

"Ремонтите са спешни, не е имало поддръжка от десетилетия"

    


Лентата "Гравитация" спечели две награди на сп. "Емпайър"

Космическият трилър "Гравитация" (Gravity) спечели две основни награди на сп. "Емпайър" - за най-добър филм и най-добър режисьор за Алфонсо Куарон, съобщи "Контактмюзик".

Мексиканецът, който преди броени седмици триумфира с "Оскар", не присъства на наградната церемония в "Гроувнър хаус" в Лондон. Куарон прие отличията чрез видеовръзка.

Две награди на сп. "Емпайър", чиито носители се определят от читателите, спечели "Хобит: Пущинакът на Смог" (The Hobbit: The Desolation of Smaug) - за най-добър фентъзи филм и за мъжки актьорски дебют на Ейдън Търнър.
В останалите актьорски категории отличия получиха Марго Роби (женски актьорски дебют), Ема Томпсън (най-добра актриса за "Спасяването на Мистър Банкс"), Джеймс Макавой (най-добър актьор за "Гавра"), Сали Хокинс (най-добра актриса в поддържаща роля за "Син жасмин") и Майкъл Фасбендер (най-добър актьор в поддържаща роля за "12 години в робство").

Награди на сп. "Емпайър" по жанрове бяха присъдени на "Алън Партридж: Алфа Татенце" (най-добра комедия), "Заклинанието" (най-добър хорър), "Игрите на глада: Възпламеняване" (най-добър трилър) и "Краят на света" (най-добър британски филм).

Специални призове получиха водещи холивудски звезди, сред които Том Круз (награда "Легенда на нашето време"), Арнолд Шварценегер ("Екшън герой на нашето време"), Хю Джакман ("Икона" на сп. "Емпайър"), Саймън Пег ("Герой" на сп. "Емпайър") и режисьорът на "Капитан Филипс" Пол Грийнграс ("Вдъхновение" на сп. "Емпайър").


Путин информира Меркел за частично изтегляне на руски войски

Руският президент Владимир Путин уведоми днес в телефонен разговор канцлера на Германия Ангела Меркел, че е наредил частично изтегляне на руски войници от източната граница на Украйна, заяви говорителят на канцлера Щефен Зайберт, цитиран от Ройтерс.

"Руският президент информира канцлера за частичното изтегляне на руски войници от източната граница на Украйна, което е наредил", посочи Зайберт в изявление.

По думите му двамата са обсъдили възможни по-нататъшни стъпки за стабилизиране на ситуацията в Украйна.

Разговорът е бил по инициатива на Путин, който е изтъкнал необходимостта от конституционна реформа в Украйна и е защитил Приднестровието, посочва Франс прес.

"Владимир Путин подчерта необходимостта от конституционна реформа, която да гарантира законните интереси на жителите на всички региони на Украйна. За Приднестровието Путин подчерта необходимостта от мерки, позволяващи да се вдигне действителната външна блокада на този район. Той призова за намиране на справедливо решение на проблема с този район на Молдова", се посочва в съобщение на Кремъл по повод телефонния разговор.

Малко по-рано днес за Украйна говориха министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и френският му колега Лоран Фабиюс, предаде ИТАР-ТАСС.

Срещата се състоя в Париж. Двамата обсъдиха и въпроса за сътрудничеството по иранската ядрена програма. Подробности от разговора не бяха съобщени.


Пламен Орешарски и Виктория Нюланд обсъдиха санкциите срещу Русия

Надяваме се на дипломатическо решение на украинската криза, заяви министър-председателят Пламен Орешарски на срещата си с помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд. Това съобщи пресслужбата на кабинета.

Премиерът е изразил надеждата си, че няма да се стигне до третия пакет икономически санкции за Русия, като е подчертал негативния ефект на санкциите върху част от страните-членки на ЕС, включително България.

Други акценти от срещата на премиера Орешарски и помощник-държавния секретар на САЩ са били енергийната диверсификация и инвестициите в сигурността.

Министър-председателят е отбелязал значението на Южния газов коридор. Той е изтъкнал и работата по изграждането на интерконекторите. Премиерът е поставил и темата за визите, като е отбелязал, че страната ни разчита на по-благосклонно отношение по този въпрос.

По-тясното сътрудничество и споделянето на ресурси между страните-членки на НАТО са механизмите за изграждането на колективните способности за отбрана, заяви президентът Росен Плевнелиев, който също разговаря днес с Виктория Нюланд.

Държавният глава беше категоричен, че настоящите финансови ограничения, които срещат България и съседните й страни, налагат по-активна подкрепа за принципите на интелигентната отбрана, съобщи прессекретариатът на президента.

Обща беше оценката, че през изминалите десет години от присъединяването си към НАТО България се утвърди като надежден партньор в рамките на Алианса. Виктория Нюланд е изразила пред държавния глава подкрепата на САЩ за модернизирането на Българската армия, съобщиха още от "Дондуков" 2

Росен Плевнелиев и Виктория Нюланд са изразили надеждата си за възстановяване на стабилността в Украйна чрез изграждането на силни институции, които да отговорят на очакванията на гражданското общество за повече ефективност и прозрачност в управлението на страната.

Свързването на транспортната и енергийната инфраструктура на държавите от Югоизточна Европа увеличава стабилността и е фактор за привличането на повече инвестиции в региона, е отбелязано още на срещата.

Подчертана е и необходимостта от диверсифициране на енергийните източници чрез изграждането на интерконектори между страните от региона.

На срещата президентът Плевнелиев е изразил надеждата си за скорошно премахване на визовите ограничения пред българските граждани, които пътуват до САЩ.


Васил Велев: Стажантът е осъзнат разход за работодателя

Има огромно разминаване в това, което произвежда образователната система, и в това, което се търси на пазара на труда, смята председателят на АИКБ

    


Жизел Бюндхен сменя приоритетите – първо е майка, а после модел

Дамата определя програмата си съобразно децата и съпруга си

    


Проведеният референдум в Крим е абсурден и циничен, смятат лидери на кримските татари

Един от лидерите на кримските татари, украинският депутат Мустафа Джемилев произнесе реч по време на неформалната среща на Съвета за сигурност на ООН, свикана по инициатива на Украйна и Литва, предаде...

От днес природният газ е по-евтин

С 2,73 на сто по-евтино се продава природният газ от днес. Новата цена от 612,80 лв. на 1000 куб. метра (без ДДС и акциз) ще важи до края на юни. Както стана ясно миналата седмица, това намаление на ...

Денят на шегата

Една от най-разпространените версии за това от къде се е появил този ден е свързана с факта, че много страни някога чествали първи април като деня на пролетното равноденствие. По този повод се вдигали...

Учим с Coursera и на Android

Вече можем да учим с Coursera и чрез мобилно приложение за притежаваната от Google платформа Android.  Преди малко повече от три месеца Coursera дебютира с приложение за iOS, което беше първ...

Разпитват Борисов за Мишо Бирата и Петното

Бойко Борисов се очаква да бъде разпитан в две парламентарни комисии - за Мишо Бирата и за Бисер Миланов - Петното. По време на последното заседание на комисията за Мишо Бирата, което беше миналата с...

Тестват техническото състояние на сирените

В 13 часа ще се проверява сигналът при бедствия и въздушна опасност

    


"Тренто" сдаде титлата

Италия ще има нов шампион по волейбол, след като “Тренто” сдаде титлата с 1:3 срещу “Модена” във втория четвъртфинален плейоф. Така с 0:2 загуби в серията тимът на Цветан Соколов ще се бори за петото място, което дава квота за евротурнира “Чаландж къп”. Националът игра силно, постигна 22 т., но не помогна за нещо повече от почетна загуба. 
“Модена Италия ще има нов шампион по волейбол, след като “Тренто” сдаде титлата с 1:3 срещу “Модена” във втория четвъртфинален плейоф. Така с 0:2 загуби в серията тимът на Цветан Соколов ще се бори за петото място, което дава квота за евротурнира “Чаландж къп”. Националът игра силно, постигна 22 т., но не помогна за нещо повече от почетна загуба. “Модена

25 години затвор за стрелба срещу Белия дом

Мъжът, който стреля по сградата през 2011 г., страдал от депресия

    


Светa Мария Египетска

Сведенията, които имаме за живота на преподобна Мария Египетска, научаваме от изповедта, която тя направила пред един старец – отшелник в пустинята на изток от река Йордан. През шестия век ...

Комисията за финансов надзор спря сделка на Цветелина Бориславова

Комисията за финансов надзор /КФН/ забрани на фонда "Си Ес Ай Еф" АД, собственост на Цветелина Бориславова, да изкупи миноритарния пакет на "Пампорово" АД. Бориславова е искала да...

Надникнете в имението на щастливия Фарел Уилямс

Рапърът иска да се раздели със своя пентхаус в Маями

    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване