Бившата спътница на Оланд влиза в новия кабинет

Френското президентство днес обяви състава на кабинета на новия френски премиер Манюел Валс, предаде АФП.
Досегашните министри на външните работи и на отбраната, Лоран Фабиюс и Жан-Ив льо Дриан, остават на постовете си.
В същото време Сеголен Роаял е назначена за министър на околната среда, устойчивото развитие и енергетиката. Френското президентство днес обяви състава на кабинета на новия френски премиер Манюел Валс, предаде АФП. Досегашните министри на външните работи и на отбраната, Лоран Фабиюс и Жан-Ив льо Дриан, остават на постовете си. В същото време Сеголен Роаял е назначена за министър на околната среда, устойчивото развитие и енергетиката.

Франция: Бившата приятелка на президента стана министър

Сеголен Роаял и Франсоа Оланд нямат брак, но бяха заедно над 20 години; от връзката си имат четири деца

"Ульяновецът" на Фандъкова


 Текстът е от портала "Култура"
 
Започнаха дългоочаквания ремонт на трасето на седмицата. Че мотрисите, движещи се по него, наистина се люлееха като влакчета на ужасите в лунапарк. И зъбите на бабите и дядовците, возещи се в трамвая, чаткаха като кастанети.

Това добре.

Трасето, където тече ремонтът, е дълго към седем километра. Трябва да бъде положена огромна работа, явно ще бъдат усвоени и огромни пари.

Къртят наред. С едни динозавърски на вид машини...

Снимай доброто!

Ако сте фотограф – любител или професионалист, и имате сетивата да видите нечия кауза, добро дело, смислена промяна наоколо, лицата на хората, направили жест за другите, дарители, доброволци - снимайте и участвайте в конкурса

8 години затвор за мъж, блудствал с дете в гробищата на Перник

39-годишен българин с гръцки произход получи 8-годишна ефективна присъда за опит за блудство с малолетна, пише struma.bg.
 Наказанието за Василис Панайотис бе присъдено от Пернишкият окръжен съд. Престъплението е извършено на 29 октомври м.г. в района на стария гробищен парк на пернишкия квартал „Църква” Василис пресрещнал 12-годишно момиче и 39-годишен българин с гръцки произход получи 8-годишна ефективна присъда за опит за блудство с малолетна, пише struma.bg. Наказанието за Василис Панайотис бе присъдено от Пернишкият окръжен съд. Престъплението е извършено на 29 октомври м.г. в района на стария гробищен парк на пернишкия квартал „Църква” Василис пресрещнал 12-годишно момиче и

Жители ще чистят Брезник и околните населени места за един ден

В Брезник определиха къде ще чистят на 26 април. Общината се включва в инициативата „Да изчистим България за един ден”, като стартът на кампанията ще бъде даден в 9:00 часа пред сградата на общинска администрация в Брезник и пред кметствата за населените места от общината.

На територията на град Брезник са определени пет района- лесопарк „Бърдото” , зоната около Спортен комплекс “Чорни” и районите около депото за битови...

Продължава

Над 219 000 са икономически активните лица през миналата година в област Варна

През 2013 г. икономически активните лица в област Варна са 219.2 хил., а относителният им дял от населението на 15 и повече навършени години е 54.4%. Това съобщиха от пресцентъра на Териториално статистическо бюро – Варна. Коефициентът на икономическа активност е съответно 60.

Бившата партньорка на Оланд - Сеголен Роаял, стана министър

/КРОСС/Бившата партньорка и майка на децата на френския президент Франсоа Оланд - Сеголен Роаял, става министър на околната среда в новото правителство. Кабинетът подаде оставка след провал на местните избори в страната и за премиер беше номиниран вътрешния министър Манюел Валс. Получаването на поста беше очаквано, но слуховете бяха за министерството на младежта и спорта. Оланд наскоро се забърка в скандал, след като се оказа, че изневерява на приятелката си Валери Трирвильор с актрисата Жули Гайе. Последва раздяла с Трирвильор, за която се говореше, че е пречела на политическата кариера на Роаял и така се отвори път за завръщането й. Сеголен Роаял е била депутат, министър, кандидат за президент и за генерален секретар на френската Социалистическа партия. През 2007 година тя загуби президентския вот на балотаж от кандидата на десницата Никола Саркози. През същата година обявява раздялата си с Оланд. Останалите в състава на кабинета: досегашните министри на външните работи и на отбраната, Лоран Фабиюс и Жан-Ив льо Дриан, остават на постовете си. Арно Монтбур ще ръководи министерството на икономиката и продуктивното икономическо оздравяване. Досегашният министър на труда Мишел Сапен ще бъде министър на финансите в новия кабинет.  

Има ли изтичане на вътрешна информация при търговията с компенсаторки на БФБ?

Резките промени в борсовата търговия на компенсаторните инструменти винаги са били функция на взети политически решения, сочи анализ на БСК

    


Няма да разследват оградата по границата с Турция

След разгорещен дебат, мнозинството в парламента отхвърли искането на ГЕРБ да бъде създадена временна комисия, която да разследва строителството на 30-километровата ограда по турската граница, чиято цел е да спира бежанския поток.

Румъния: Хванаха 2 т негодно месо в камион на българин

Месото трябвало да бъде доставено на фирми в град Олтеница и Букурещ

Румъния: Хванаха 2 т негодно пилешко в камион на българин

Месото трябвало да бъде доставено на фирми в град Олтеница и Букурещ

Великден в Операта с Джампиеро Собрино

/КРОСС/ Седмица преди настъпването на Великден, Софийската опера и балет кани публиката на специално събитие с участието на артистичния директор на Арена ди Верона - прочутия кларинетист Джампиеро Собрино. За първата си среща със софийската публика Собрино е избрал творби на Росини, Доницети и Верди/Басси. Увертюра от операта „Вилхелм Тел", Увертюра и прелюдия от „Макбет" и Фантазия за кларинет от „Риголето" ще прозвучат на 11 април в 19 ч. Втората част на „Великден в Операта" включва операта „Селска чест" от Маскани. Участват солистите Радостина Николаева, Мартин Илиев, РумянаПетрова, Бисер Георгиев, Цвета Сарамбелиева, хор и оркестър на Софийската опера и балет. Диригент ще бъде познатият от гала концерта на Александрина Пендачанска през декември Дамиан Йорио Джампиеро Собрино е роден в Пиемонт, Италия. Завършва с отличие кларинет в Консерваторията в Алесандрия. Участва в значими международни конкурси в Генуа, Рим, Палми, Анкона, Торино, Колмар и Париж. На 20 години е назначен за първи кларинет солист на Симфоничния оркестър на РАИ в Торино и във филхармонията на същия град, пост който заема в продължение на 10 години до 1994 г. От 2004 г. е на същата позиция в оркестъра на Фондация „Арена ди Верона"

Възел от противоречия

    Кога идва моментът, в който лъжицата става просто ‚лъжица‘? Кога идва моментът, в който осъзнаваме, че светът действително е кръгъл и единият е наляво, а другият надясно? Кога точно осъзнаваме, че думата е всичко, което имаме?

   Може би, когато осъзнаем, че хората сме създадени с един дефект по рождение. Вярваме  в това, което чувстваме, а не в реалността. Дали нашите чувства са истинни или действителността е в пространството и ние не я виждаме? От малки вярваме в правотата на емоциите си и цял живот преследваме щастието си. Уповаваме се на клишета и велики философи от векове и вярваме, че това, което те са проповядвали и казали е истината. Дали е така? Дали това не са просто мъдри хора, които не толкова измислят нещо ново, а по скоро го казват на глас? Всъщност, всеки има своята история, своята истина и своето мислене. Просто всяка една личност иска нещо и се страхува от нещо. Страх ни е да си помислим, че лъжицата е просто лъжица, че и звездите умират, че всъщност всяка плът изгнива, че нещата са по-прости, отколкото си мислим.  

   Един възел, който трудно се разплита е завързан от факта, че докато даваш нещо на хората, ти имаш власт над тях. Лишиш ли човек от всичко, той вече не ти е подвластен. Това, което всеки един човек иска е именно – свобода и специално отношение, ако може едновременно. Ами така нареченото  ‚даване‘ – нали е най-добрата комуникация? За да получиш трябва да дадеш?! Тягостно е нали? Хем искаме да освободим разума си, хем искаме подсъзнателно да стане на нашето.  А теорията, че трябва да загубиш нещо, за да го оцениш или върнеш? Нещо като „след дъжд качулка“? Не винаги трябва да губим това, което имаме, за да получим това, което искаме. Мечтите стават реални, когато мислите станат действия. Успехът е прогресивна реализация на достоен идеал. Истината е в стремежа на човек към себе си. Открий кой си и го направи с цел! Всичко е в психиката ни, искаме едновременно да сме в реката и на брега. Не осъзнаваме, че е по-добре да подарим въдица, отколкото вече наловена риба. Онова, което се случва около нас не е в средата, а в главата ни.

   Друг възел – да обичаш правилния човек в погрешното време. Всичко си е струвало в даден момент, но с времето излиза, че нищо не си струва чак толкова. Тишината става изключително шумна, когато е изпълнена с всичко, което може да се каже. Казано и повторено триста пъти. Кога скандалите в една връзка стават ежедневие, а не изключение? Те стават езикът на взаимоотношенията.  След като не откриваме отговорите на големите въпроси, би било успокояващо да намерим отговорите на малките въпроси. Една такава вълнуваща питанка е - Какъв е основният проблем в една връзка? Най-просто казано е, че ако единият рисува света такъв, какъвто го иска, другият няма избор, освен да го рисува такъв, какъвто е. Единият иска другия, а другият иска повече!  Разбира се, че има мъже, които градят бъдеще на думи, за да получат това, което искат в настоящето, но какво да кажем за жените, които са грижовни, но прикрити. Те са страстни, но твърди, добри, благоприлични, забавни жени, но направо непоносими. Цялото това вълнение всъщност уморява. Не е ли по-лесно да разберем, че колкото и да обичаш някого, дори цял живот, идва момент, в който просто спираш да го харесваш. Накрая се получава нещо като квадратна тапа и кръгла дупка. Колкото и да се опитваме да ги натъкмим, няма как да стане…

   Мъжът може да реши скандала със секс, докато една жена не може да прави секс докато не довърши скандала и той не е решен. Запомнете, че каквото и да става във Вашата връзка, ако докоснете краката си под чаршафите в леглото, дори съвсем малко, леко, това означава, че всичко е наред.

   Поредният затегнат възел е за нещата, които Не казваме.  Животът порязан от изменчива съдба всъщност  е една приказка с лош край. Защо думите се изплъзват от езика ни, когато най-много ни трябват? Ако езикът е по-дързък, дали ще може да поправя злините? Странно е как хората помним най-малко тези, които ни правят най-силно впечатление. Мълчим, знаейки, че всичко е толкова преходно. Виждаш една жена като най-привлекателната, а в следващия момент вече не можеш да я гледаш. Тя вече не може да те изненада с нищо, защото я познаваш много добре, но ти не го казваш на глас, защото знаеш, че тя е част от теб. Крак, ръка, нещо, което е било и ще бъде с теб в трудните моменти. Хвалим се, когато направим компромис и едва ли не се гордеем с това, че умеем да правим такива, а не казваме, че компромисът всъщност е възпитано самопрецакване. Харесваме и адмирираме безгрешни и принципни хора, но не казваме колко ни е страх от „перфектните“. Мислим и вярваме, че познаваме света повече от слепия, но ни е страх да помислим, че той може би вижда повече от зрящия. Показваме сила и воля, че сме продължили, но не казваме, че първата нощ винаги е най-тежка, че сърцето ти е спирало, че вече не вярваш на нищо. Никой не е този, който изглежда. Всички говорим за Дявола и лошотията, а повече ни плаши времето… Вярваме в правдата, отговорите ни са празни, но не признаваме, че кръвта надцаква водата. Обичаме няколко пъти по различни начини в живота си, но не казваме на следващите, че има една Любов, която променя съдбата ти завинаги и, че има Някой, който след като си го целунал, знаеш, че ще си свързан завинаги с него. Не признаваме, че не помним образа, но помним усещането. Не говорим за усмивката, която се вижда три, четири пъти в живота и не се забравя. Някои хора говорят за трудно детство, а не казват, че става дума за трудни родители. Има разлика. Когато едни родители изпратят детето си далеч, за да намери себе си, щастието си, за да се образова, не казваме кое е по-трудното. Че родителите нямат възможност да отгледат детето си добре у дома и няма какво да му предложат или по-трудното е, че не са до него в тежките и в хубавите моменти?!

    Не казваме, че говорейки само за чувства, неусетно ставаме безчувствени.  Усмихваме се и не говорим затова, че тази седмица се чудим в кой клуб да отидем, а следващата в коя църква да запалим свещ. Казваме, че раните зарастват, но не, че белезите стават сувенир. Усмихваме се и не говорим за залеза, който искаме да видим, защото той вече е плашеща перспектива. Привличаме се и се желаем, но не казваме, че всъщност очакването е ключът към съблазняването. Всички се обичаме на думи, но знаем, че или Ти хората, или те Теб!

   Утре ще бягаме още по-бързо и ще протягаме ръце още по-далеч. И в едно прекрасно утро като лодки борещи се срещу течението, ще разберем, че то непрекъснато ни отнася към миналото. Има нещо в него, за да ни дърпа назад…Не можем да го повторим, но така говорим понякога за него, че все едно всеки иска да възстанови нещо. Някои хора, просто не загърбват нещо или някой толкова лесно. Обичат си досадния багаж от миналото. Единственото, което знаем със сигурност е, че по-трудно се върви назад! А това, за което можем да сме благодарни е, че не знаем бъдещето. И по-добре, че може би не бихме излизали от леглото.

   Различни хора, мисли, идеи,цветове,музика, държави, езици, принципи и правила. Всичко е различно, но всички пием твърде много понякога, а, когато се напием, всички ставаме еднакви. Така че, да не бързаме да съдим другия, защото всеки се бори за нещо и е пазител на собствения си морал. Единственото, което би ни помогнало в този възел от противоречия е една здрава психологическа имунна система.

   Борим се цял живот докато не умрем, чак тогава спираме. Повечето хора си отиват така, както идват на този свят – ритайки и плачейки. Но има и такива, които намират милост…Милост в тънката усмивка,  в дивия лук край пътя или в лудата Любов. И колкото и да е противоречив животът, не забравяйте, че всеки шут отзад е крачка напред!

 

  Сузана Башева

Огнеборци от Трън и Брезник спасиха голям горски масив в местността "Топиле"

Седем пожара са горели в региона. Два от случаите са с материални загуби, съобщиха от ОДМВР - Перник.

8 декара широколистна гора са унищожени в град Трън, местността „Топиле”. Пламъците лумнали около 19:00 часа. Пожарникари от Трън и Брезник реагирали на сигнала. Благодарение на бързата им намеса е спасен голям горски масив. Причината не е установена. Предполага се небрежност при боравене с открит огън.

Съдебните заседатели готвят протести

Колегията се оплака от административни спънки и мизерно заплащане

Путин събуди НАТО от дълбокия сън

Тази година НАТО навършва 65 години. Никой обаче не се чувства съвсем в настроение за празник. Точно обратното: генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен от месеци търси нов наратив за организацията, издирва основание класическият военен съюз да остане важен и занапред и да запази позициите си. Досега без резултат. Досега Расмусен не успяваше да изпълни със съдържание визията си за “Нова НАТО”, понеже му липсва разказът за нея - и това при 1 023 милиарда долара разходи на алианса само през 2013 г.

Без стария враг Русия, срещу когото съюзът някога беше създаден, при нарастваща умора от воюване сред народите на страните членки и след края на последната голяма военна операция в Афганистан като заключителен акт на един почти 20-годишен период на интервенционни войни, изглеждаше, че на алианса му липсва непосредствена обща задача. НАТО изглеждаше застрашена да се унесе в тежък сън по повод 65-ата годишнина от основаването си и готова да се пенсионира.

Това можеше вече да се е случило. Руският президент Владимир Путин обаче наруши геостратегическия баланс на силата в Източна Европа с анексирането на Крим. Руската агресия - по историческа ирония - подейства като свръхмощен енергиен коктейл за алианса.

Каквото и да направи Путин в бъдеще, след този шок НАТО няма да може да я кара, както досега. Във вторник вечерта външните министри на НАТО решиха на срещата си в Брюксел да прекратят военното сътрудничество с Русия. Политическият диалог с Москва обаче трябва да бъде продължен.

Анализите на заплахите трябва да бъдат пренаписани, плановете за разполагане на войски на НАТО в Източна Европа трябва да бъдат преработени из основи: трябва да се засили сплашването, да се покаже готовност за отбрана в тази част от алианса, която е в близост до Русия, да се упражнява контрол – в някаква степен и под нова форма НАТО ще се превърне отново в отбранителен съюз срещу Москва. “НАТО се завърна”, пишат днес британските вестници. И наистина е така: благодарение на Путин на НАТО предстои малък ренесанс.

Как изглежда това възраждане все още не е ясно. Много неща зависят от поведението на Москва. Колкото по-малко агресивна е Русия в следващите месеци, толкова по-тежки биха могли да станат дискусиите вътре в НАТО: за северно- и източноевропейците агресията на Путин беше сигнал за събуждане. За тях “постоянното присъствие на НАТО в най-уязвимите държави” (изразът е на Барак Обама) на Източна Европа е в основата си нещо неизменно.

Южноевропейците, но също и Германия и Холандия, се съпротивляват на това: те не искат да провокират Москва чрез нови големи маневри, чрез големи размествания на части или чрез постоянно разполагане на военни поделения в области, където досега съгласно досегашни споразумения с Русия нямаше войници на НАТО. Освен това, южноевропейците се притесняват за разходите.

В рамките на НАТО - за разлика от Европейския съюз - Германия не е голяма сила. Въпреки това в алианса имат високи очаквания към Берлин - страната ни все пак е мост между Изтока и Запада. Можем само да се надяваме голямата коалиция под водачеството на канцлерката Ангела Меркел да приеме сериозно страховете на страни като Полша или Латвия, където живеят 27 процента руснаци, и въпреки настоящото разделение в НАТО, да не ги остави навън под дъжда, рецитирайки мантрата на деескалацията. Това, за съжаление, изобщо не е сигурно.

Случва се нещо типично за НАТО: енергийният коктейл на Путин отприщи огромен потенциал за разцепление, макар че става дума за отбраната на държави членки и заедно с това на най-важните собствени интереси. Но за разлика от преди, НАТО отдавна не е относително монолитен блок и интересите и възприятията за заплахата на държавите членки понякога силно се разминават.

Американците искат да превърнат ...

Новите работни места в частния сектор на САЩ нараснаха под очакванията през март

Американският трудов пазар излиза от дълбокия си зимен сън, посочиха все пак от Moody's Analytics

    


Щатските корпорации пазят 1,64 трилиона долара в сметките си

Американски компании извън финансовата сфера държат по балансовите си сметки повече от 1,64 трилиона долара в кеш в края на 2013 г. Тази сума бележи...

12 април - ден на отворените врати в Хидролифт АВ

Имаме удоволствието да Ви съобщим, че обявяваме събота 12 април за Ден на отворените врати в Хидролифт АВ. Ще се радваме да ни посетите за да разгледате изложените кемпери и да отпразнуваме началото ...

Влюбеният Емил Каменов стяга багажа в Къртицата

Тази вечер, гардът на звездите ще изясни окончателно отношенията си с ухажваната от него Гергана и ще се замисли, стрували си изобщо да остава в Базата. Нервен, неразбран и несподелено влюбен се чувст...

Не знам да е имало нарушения на въздушното ни пространство, твърди Орешарски

Не са ми докладвани нарушения на българското въздушно пространство. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в кулоарите на НС, предаде БГНЕС. Коментарът му дойде по повод вчерашното изказване на президе...

Отвратителна "шега" костваше пари на възрастен мъж от Габрово

Поредна телефонна измама и за пореден път възрастен човек се разделя със спестяванията си за облага на някой изкусен лъжец. Дори в Деня на шегата телефонните престъпници не само, че не почиват ами и ...

НАТО: Русия може да нахлуе в Украйна след 3 до 5 дни

Главнокомандващият на силите на НАТО в Европа генерал Филип Бридлъв заяви, че Русия има разположени на границата си с Украйна всички сили и средства, необходими за да започне навлизане на територията ...

Лов на скрити яйца в зоопарк София

Традицията повелява на Лазаровден девойки да обикалят от къща в къща и да събират яйца. Но фондация Credo Bonum и издателство Ciela променят традициите и канят всички деца да се включат в първия голям...

Кметове, охранители и застрахователи влизат в борба с битовата престъпност

/КРОСС/Привличане на охранителните фирми, местната власт и застрахователните компании в борбата с битовата престъпност е една от дългосрочните мерки, предложени от МВР, които МС прие на днешното си заседание. По думите на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев целта на мерките е устойчив ефект при противодействието на битовата престъпност. "Обърнахме особено внимание на проблема, тъй като през изминалата година случаите на регистрирана битова престъпност са близо 120 хиляди, като имаме високо ниво на латентната престъпност, т. е голяма част от престъпленията не са регистрирани", подчерта Йовчев, според когото поради тези причини противодействието на битовата престъпност ще бъде приоритет. Йовчев припомни, че са предприети мерки до настоящия момент. Сред тях са оперативно-издирвателната дейност, ефективната контролна среда, промяната в организацията на дейността на жандармерията и специализираните полицейски сили. "Ще разработим и по ред програми, които ще гарантират устойчиво и успешно противодействие", каза още вътрешният министър. Йовчев съобщи, че по програмата за превенция на престъпността ще се осъществи контрол и наблюдение на рисковите групи и криминалния контингент. Предстои и разработване на програми за намаляване на риска, като в рамките на ГД "Криминална полиция" ще има структура, която ще се занимава с това

Фургон, паянтови постройки и 10 декара гора изгоряха в село Калища

Седем пожара са горели в региона. Два от случаите са с материални загуби, съобщиха от ОДМВР - Перник.

Около 15:42 часа е съобщено, че горят стопански сгради в земенското село Калища. Два противопожарни автомобила се отправили към мястото на инцидента. Огнеборците потушили пламъците, но вече били унищожени фургон, две паянтови постройки и 10 декара низов масив широколистна гора. Причината е небрежност при боравене с открит огън – запалена и оставена без...

Продължава

Туристи заснеха най-екстремния път в Хималаите (видео)

Вероятно най-екстремния автомобилен планински път заснеха туристи по време на свое пътуване в Хималаите.

Видеото беше разпространено в социалните мрежи, като няма допълнителна информация кога е заснето и къде точно се развива действието.

Кадрите обаче разкриват смразяващо пътуване на ръба на отвесни скали. За да мине безпрепятствено, пред буса с туристи върви човек, който насочва шофьора.

Конгресът на САЩ одобри помощ за Украйна за $1 млрд. и нови санкции срещу Русия

1 милиард долара финансова помощ за Украйна бе одобрена от американския Конгрес. Законопроектът, приет от Камарата на представителите, предвижда и тежки санкции срещу Русия. Законопроектът бе приет с 378 гласа "за" и 34 "против", съобщава Асошиейтед прес.

Млад шофьор блъсна бременна и се скри при роднини

Млад шофьор блъсна по невнимание бременна жена и избяга. Полицията го задържа при роднини, където се укрил.
Произшествието станало около 21,30 часа на 1 април в котленското с.Градец. 24-годишният шофьор преминавал с колата си "Опел астра" през центъра на селото. В тъмнината не видял жената и я ударил. Млад шофьор блъсна по невнимание бременна жена и избяга. Полицията го задържа при роднини, където се укрил. Произшествието станало около 21,30 часа на 1 април в котленското с.Градец. 24-годишният шофьор преминавал с колата си "Опел астра" през центъра на селото. В тъмнината не видял жената и я ударил.

Андрей Ковачев: Най-сетне България и Македония трябва да се обединят около обективната историческа истина

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев представя в Европейския парламент в Брюксел книги, съдържащи автентични документи за македонските българи от 19-ти – 20-ти век, съобщи Фокус. Книгите съдържат жалбите на македонските българи и на българските правителства към Лигата на нациите в Женева.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев представя в Европейския парламент в Брюксел книги, съдържащи автентични документи за македонските българи от 19-ти – 20-ти век, съобщи Фокус. Книгите съдържат жалбите на македонските българи и на българските правителства към Лигата на нациите в Женева. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от

БАН се заема с училищното образование

/КРОСС/Българска академия на науките (БАН) започна да изпълнява обещанието си през тази година да бъде по-активна, като се заема с нова инициатива - въвеждане на нов подход в училищното образование. Учените предлагат да се въведе така нареченият изследователски подход, който вече намира приложение в редица държави. Става въпрос за обучение, базирано на разучаване на проблеми и явления, като учениците участват в групови дискусии, провеждат експерименти, работят по хипотези и аргументират различни тези. Така се стига до самостоятелно откриване на факти и взаимовръзки като се стимулира самостоятелното мислене и способността да се анализира. Според учените така ще се работи и по умението на децата за самостоятелно учене през целия живот. Така те ще имат по-гъвкаво и аналитично мислене и по-лесно ще променят своите умения спрямо нуждите на пазара и икономиката. За БАН това се явява особено необходимо на фона на изнесените вчера от МОН резултати от българското участие в международното оценяване PISA. Вчера образователният министър оповести, че по тази система, оценяваща уменията за решаване на проблеми от житейски характер, българчетата се наредиха на 43 място, от 44 държави. От БАН изразиха готовност да подпомогнат интегрирането на системата за изследователски подход в образованието чрез обучаване на учители, които да могат да го прилагат. За момента Институтът по математика и информатика към БАН вече е обучил 60 учители, като е запознал с идеята още 500

Игор Когут: Украинците осъзнаха колко е важен непрекъснатият контрол над властта


Много от новините и гледните точки за случващото се в Украйна идват от руски и западни медии. Затова поискахме да чуем мнението на украинец с опит в гражданския сектор. Игор Когут е политолог, директор на Украинската школа за политически изследвания и председател на съвета на Лабораторията за законодателни инициативи в Киев. Той бе в България по покана на Българското училище за политика "Димитър Паница" с помощта на Фондация "Америка за България".

Украйна изглежда като страна,...

Ран и Ът: Така и не разбрахме къде отидоха парите на българска държава отпреди 1989 г.

/КРОСС/ Направихме всичко възможно за един честен, открит и прозрачен план. Искахме да предоставим достъп и на двете страни - и на опозицията, и на ръководството. Правителството на Луканов или следващото не са се опитвали да ни казват по какъв начин да работим. Бяхме абсолютно свободни да говорим с когото искаме. В един момент бяхме изненадани да научим, че ни обвиняват и двете страни, казва Роналд Ът в интервю за БНР. След издаването на плана Rahn-Utt работихме с правителството на СДС и ситуацията беше подобна на тази с валутния борд. В резултат от токсичната политическа среда в България, им бяха необходими седем години, за да достигнат до тези идеи. Изгубихте седем много ценни години, за да поемете в посоката на приватизация. Категорично няма никакви тайни глави на доклада, никакви частни споразумения, изтъкват авторите на документа и добавят: „Препоръките ни бяха традиционни. Мисля, че при вас изобщо нямаше ефект на шокова терапия. Ако вие бяхте последвали приложения в Естония и Полша модел на истинска шокова терапия, щяхте да се справите по-добре с тази ситуация. Световната банка е давала много лоши съвети и препоръки на доста европейски страни и бих казал, че тя насърчава едно по-скоро назадничаво икономическо развитие. При вас имаше шокова терапия, но това беше по-скоро рана, която вие сами си нанесохте и тя не ви помогна да се справите по-бързо със ситуацията. Най-голямото ни разочарование бе по отношение върховенството на закона

Иззеха 1580 къса контрабандни цигари от търговски обект в Земен

Радомирски полицаи иззеха над 1500 къса контрабандни цигари, съобщиха от ОДМВР - Перник.

Акцията е проведена на територията на град Радомир и град Земен от служители на група „Противодействие на икономическата престъпност” при РУП – Радомир и Митница „Столична”. Органите на реда проверили 6 търговски обекта. В град Земен, от 60-годишният И.С. са иззети 1580 къса цигари без акцизен бандерол. Съставен му е акт за административно...

Продължава

Градче в Колорадо разреши „лова” на безпилотни самолети

Така местните ще борят правителствените програми за следене

Съдиите работят с "първобитни средства", оплакаха се от ВСС

България е на четвърто място в ЕС по брой на съдии

    


Адвокати пишат до ВСС: Стрелецът от Лясковец е обект на нечовешко отношение

Разглеждането на мярката за неотклонение на Петко Петков от Лясковец, който застреля полицай и рани други трима, в условията на болнична реанимация и задържането под стража на лице, което не може да се защити, представлява грубо нарушение на законовите и етични правила от страна на участвалите магистрати. Това се казва в писмо на Български адвокати Разглеждането на мярката за неотклонение на Петко Петков от Лясковец, който застреля полицай и рани други трима, в условията на болнична реанимация и задържането под стража на лице, което не може да се защити, представлява грубо нарушение на законовите и етични правила от страна на участвалите магистрати. Това се казва в писмо на Български адвокати

24-годишен шофьор блъсна бременна жена и избяга

Млад шофьор блъсна бременна жена на пътя в котленското село Градец и избяга, съобщават от Областната дирекция на МВР в Сливен. Само за броени часове служители на РУП-Котел установиха и задържаха 24-годишния мъж.
Инцидентът е станал на вчера в 21:35 ч. Сигналът е получен  на тел. 112 от жител на село Градец за настъпил пътен инцидент с пострадала Млад шофьор блъсна бременна жена на пътя в котленското село Градец и избяга, съобщават от Областната дирекция на МВР в Сливен. Само за броени часове служители на РУП-Котел установиха и задържаха 24-годишния мъж. Инцидентът е станал на вчера в 21:35 ч. Сигналът е получен  на тел. 112 от жител на село Градец за настъпил пътен инцидент с пострадала

С 20% повече туристи е обслужило летището в Пловдив през зимния сезон


С 20% повече туристи е обслужило летището в Пловдив през зимния чартърен сезон спрямо предходния, съобщи пред БТА директорът Иван Карнабитов.  

От 27 декември 2013 г. до 31 март  през летището са преминали 21 415 пътници, които са използвали чартърни полети от и до Москва и Белфаст. 90 на сто от туристите са руснаци, а всички са пристигнали в България за ски-сезона в Пампорово, Банско и Боровец. 

Карнабитов уточнява, че резултатът не е особено удовлетворен, тъй като базата...

Андрей Ковачев: България и Македония трябва да се обединят около обективната историческа истина

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев представя в Европейския парламент в Брюксел книги, съдържащи автентични документи за македонските българи от 19-ти – 20-ти век, съобщи Фокус. Книгите съдържат жалбите на македонските българи и на българските правителства към Лигата на нациите в Женева.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев представя в Европейския парламент в Брюксел книги, съдържащи автентични документи за македонските българи от 19-ти – 20-ти век, съобщи Фокус. Книгите съдържат жалбите на македонските българи и на българските правителства към Лигата на нациите в Женева. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от

Барабанотерапия в Пловдив на Световния ден за информираност за аутизма


По повод днешния Световен ден за информираност за аутизма тази вечер ще бъдат осветени в синьо средновековната кула в центъра на Враца, сградите на общината в Бяла Слатина и Пловдив, сградата на Софийския университет "Св. Климент Охридски", крепостта Царевец във Велико Търново.

Преди две година  България за първи път стана част от световната кампания за повишаване на информираността за аутизма "Освети в синьо", в рамките на която знакови световни сгради и обекти като Статуята на...

Спипаха трима перничани и софиянец с 10 грама марихуана и 2 цигари в квартал "Изток"

Четирима са задържани за притежаване на наркотици. Иззети са около 10 грама марихуана и две цигари, съобщиха от ОДМВР - Перник.

Вчера около обяд, служители на Второ РУ „Полиция” – Перник реагирали по сигнал на граждани и на улица „Рашо Димитров” задържали лек автомобил „Мерцедес” с четирима младежи в него. В колата имало около 10 грама зелена суха листна маса и две цигари. При направения полеви тест, веществото...

Продължава

Руският селекционер на волейболистките отрече италианската треньорска школа

В конфузна ситуация може да се окаже Българската федерация по волейбол след изказванията на новия руски селекционер на женския национален отбор Владимир Ивановия Кузюткин.

Той изцяло отрече италианската треньорска школа, въпреки че селекционер на мъжкия тим е Камило Плачи.

Попитан дали ще залага толкова на физиката, както неговия предшественик Марчело Абонданца, Кузюткин отговори така: "Когато италианските треньори не знаят какво да правят, те отиват във фитнеса".
...

Половин милион лева годишна загуба трупал столът на Община Варна

Столът за хранене на Община Варна трупа годишна загуба от близо половин милион лева. Това тежи на общинския бюджет и няма да бъде толерирано варненският данъкоплатец да плаща тази цена. Ще бъде променен принципът му на функциониране, за да се намалят разходите.

Пиян драгичевец отряза ВиК служители и извади пистолет на полицаи

Служители на Второ РУП – Перник задържаха криминално проявен мъж, който ги заплашил с оръжие, съобщиха от ОДМВР - Перник.

Инцидентът е възникнал вчера, около 9:25 часа в пернишкото село Драгичево. Органите на полицията оказвали съдействие на ВиК – Перник. 65-годишният А.И. възпрепятствал служителите на водоснабдителното дружество, които трябвало да влязат в двора му и да извършат проверка. Видимо пияният мъж се държал грубо и агресивно и с...

Продължава

Русия може да нахлуе в Украйна до 3-5 дни, притеснени в НАТО

В интервю генерал Брийдлав обяви, че струпаните по границата с Украйна

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване